Hva er hjertet bypass kirurgi - essensen av operasjonen, stadier av gjennomføring, konsekvensene

Cardiac bypass er en spesiell type hjerteoperasjoner, hvor en bypass er opprettet for blodtilførsel av blodkar under blokkering, med det formål å gjenoppta normal blodstrøm til hjertet.

Hovedformålet med hjertebypassoperasjon er å forbedre blodtilførselen til myokardiet og redusere risikoen for å utvikle hjerteinfarkt. Aortocoronary shunting bidrar til å øke forventet levetid og gjøre det bedre

Dette er en ganske vanlig operasjon i hjertet, hvorpå folk helt kan gå tilbake til det normale livet og unngå risikoen for hjerteinfarkt og andre hjerteproblemer.

Hvordan går hjertet forbi, og hva du trenger å vite om kirurgi for å unngå negative konsekvenser?

Hva er shunting?

Shunting utføres i koronar hjertesykdom, når en person oppstår i arteriene som leverer hjertet, dannelsen av aterosklerotiske plakk. Myokardiell krenkelse av blodtilførselen slutter å motta blod i tilstrekkelige mengder for å fungere, noe som fører til skade og svekkelse av hjertemuskelen. Iskemisk hjertesykdom utvikler, som til slutt kan føre til hjerteinfarkt.

Formålet med å forebygge kranspulsårssykdom eller for å eliminere konsekvensene er at det er foreskrevet aortokoronær bypassoperasjon - den mest tilstrekkelige og radikale metoden for å gjenopprette blodstrømmen. Essensen av operasjonen er at på steder der blodstrømmen forstyrres, blir bypassene (shunts) til kranspulsårene skapt i arteriene ved å feste sunt kar. Som et resultat blir blodstrømmen rettet gjennom skjærene som omgår blokkering av blodkar.

Aortokoronær bypassoperasjon (CABG) er en operasjon, hvis essens er å skape bypassruter, omgå hjertekaronene i hjertet som er rammet av aterosklerose

Hva bidrar til å oppnå shunting:

 • Betydelig redusere antall angina angrep eller bli kvitt sykdommen i det hele tatt;
 • Reduser risikoen for kardiovaskulære patologier, og dermed forbedre livskvaliteten og øke varigheten.
 • Forhindre utbruddet av et hjerteinfarkt.

Viktig! Målet med shunting er å sikre normal blodstrøm og full blodtilførsel til hjertemuskelen.

For å gjenopprette normal blodstrøm i problemsonen, brukes flere metoder for shunting, som avhenger av graden av alvorlighetsgraden av patologien, den generelle tilstanden og alderen til pasienten, og også de sammenhengende sykdommer.

Metoder for shunting:

 • Ved arbeidende hjerte - reduserer risikoen for komplikasjoner, t. Tiden for operasjonen er betydelig redusert, men krever en erfaren kirurg.
 • På tomgangshjulet - pasientens hjerte stoppes en stund, er pasienten koblet til et spesielt apparat som utfører hjertefunksjonene.
 • Endoskopisk metode er den minst invasive typen bypass, hvor de negative konsekvensene utvikles sjeldnere, det er mindre blodtap, og rehabiliteringstiden varer forkortet.

Enhver hjerteoperasjon har fortsatt risiko for komplikasjoner. Men moderne teknologier og den nyeste medisinske teknologien tillater å redusere risikoen for komplikasjoner til tider - aortokoronary shunting i forhold til andre kirurgiske inngrep i hjertet har svært høye positive resultater.

Indikasjon for operasjonen

Det er tre hovedgrupper av patologier der kardial bypass er foreskrevet:

 1. Angina pectoris eller iskemisk myokard, ikke egnet til medisinering. Denne gruppen omfatter pasienter med akutt iskemi som oppstår etter angioplasti eller koronar stent, pasienter med lungeødem på grunn av iskemi, så vel som pasienter som dagen før elektiv kirurgi diagnostisert positiv stresstest.
 2. Eldfaste iskemi eller angina, målet med bypass-kirurgi er å redusere risikoen for myokardisk iskemi og opprettholde funksjonen av hjerte venstre ventrikel.
 3. Hjelpeoperasjon før implementering av grunnleggende hjerteoperasjon. Vanligvis er denne prosedyren foreskrevet for patologi av koronarbeholdere, før kirurgi på hjerteventilene, med myokardisk iskemi.

Shunts hjelper til med å gjenopprette raskere etter et infarkt, redusere risikoen for gjenoppretting. Pasienter med angina føler en forbedring i den generelle tilstanden og en signifikant reduksjon av antall anfall eller fullstendig forsvinning.

Hovedindikasjonene for utnevnelse av shunting angina eller iskemisk myokardium, ildfast iskemi eller angina pectoris, en tilleggsoperasjon før implementeringen av den grunnleggende hjerteoperasjonen

Vær oppmerksom! Shunting kan foreskrives i nødstilfeller - når lumen på fartøyene er redusert med mer enn 75%, er plakk funnet i de tre hjertearteriene.

Shunting har en rekke kontraindikasjoner:

 • Patologier av lunger av ikke-spesifikk kronisk type;
 • Lesjoner av venstre ventrikkel på grunn av arrdannelse;
 • Onkologiske sykdommer;
 • Diffusjon av koronararteriene;
 • Nyresvikt;
 • Kongestiv hjertesvikt.

Som kontraindikasjoner kan pasientens unge eller avanserte alder. Men når det gjelder pasientens liv, og det er ingen andre kontraindikasjoner for operasjonen, blir det gitt preferanse til å omgå.

Hvordan foregår shunting?

Når blodstrømmen til hjertet gjenopprettes, for å etablere et "nytt fartøy" (shunt), velges et sted for et bestemt fartøy som vil tillate å passere området der blokkeringen oppstod.

Vanligvis er en thoracal arterie valgt for shunt; Det er den mest holdbare som en shunt og har høy motstand mot aterosklerose. Men i noen tilfeller kan en radial arterie eller en subkutan ven i låret brukes som en shunt.

Deretter, på et valgt fartøy, blir det laget et lite snitt, der en shunt settes inn og sutureres til fartøyet.

Avhengig av hvor mange fartøy det var blokkering, kan shunting være enkelt, dobbelt, trippel, etc.

Operasjonen kan utføres med kunstig sirkulasjon (med tilkobling av enheten, som midlertidig utfører hjertefunksjonen) eller uten den. Ikke bekymre deg for at uten å koble enheten, kan hjertet stoppe - når du skifter erfarne kardiologer, reparer orgelet slik at operasjonen på kranspulsårene ikke påvirker hjertearbeidet.

Aortokoronary shunting kan være enkelt, dobbelt, trippel, etc. avhengig av hvor mange koronære fartøy som er okkludert.

Forbereder for en operasjon

Før skanning, samt før noen kirurgisk inngrep, er det nødvendig med en viss forberedelse av pasienten, som inkluderer tildeling av bestemte studier og konsultasjoner av spesialister.

Sykehusinnleggelse av pasienten utføres en uke før operasjonen - i løpet av denne perioden utføres nødvendige studier og anestesi er valgt.

Før shunting blir treningen gitt, som inkluderer forskning og ekspertrådgivning

Preoperative undersøkelser inkluderer:

 • Urin og blodprøve (generell);
 • Blodprøver for koagulabilitet, venereal sykdommer, kolesterolnivå, hepatitt, blodgruppebestemmelse;
 • CT;
 • Shuntography - Røntgen av blodkar som mater hjertet
 • ECG;
 • Ultralyd av hjerte og magehule.

To uker før operasjonen skal pasienten slutte å ta medisiner som fortynner blodet. Det er nødvendig å informere legen om alle legemidler, folkemidlene, kosttilskudd, som ble brukt dagen før.

Vær oppmerksom! Ikke mindre viktig for de positive resultatene av operasjonen er pasientens positive holdning, ro og tillit til resultatet av operasjonen.

På kvelden før operasjonen bør man ikke ta mat 18 timer før prosedyren, begrense drikking. For pasienten å roe seg og sove godt, natten før prosedyren, blir han vanligvis gitt beroligende.

Dagen før shunting blir pasienten konsultert av en kirurg som vil fortelle detaljert om operasjonen og utføre en oppfølgingskontroll av pasienten. Dessuten vil pasienten få anbefalinger om respiratorisk gymnastikk, som vil bidra til å komme seg raskt etter operasjonen og gjenopprette under rehabiliteringsperioden.

Faser av operasjonen

I utgangspunktet injiserer en anestesiolog et spesielt stoff i pasientens blodåre, slik at pasienten sovner. Deretter setter et rør inn i luftrøret, noe som gjør det mulig å kontrollere respiratoriske prosesser, og en sonde settes inn i magen for å hindre mulige utslipp av innholdet i magen i lungene.

Kirurgi for koronar bypass kirurgi utføres under generell anestesi og kan ta fra tre til fem timer, med komplikasjoner - opptil åtte timer

 1. Borståpning for å gi den nødvendige tilgang til shunting stedet.
 2. Tilkobling av kunstig sirkulasjon (om nødvendig) eller (med et fungerende hjerte) festing av risteområdet med spesielle enheter.
 3. Ekstraksjon av fartøyet som skal brukes som en shunt.
 4. Den ene enden av den ekstraherte beholderen er festet til aorta og den andre til kranspulsåren, like under det okkluderte stedet.
 5. Hjertet er slått på og shunten fungerer.
 6. Enheten av kunstig sirkulasjon er slått av (når sinusrytmen i hjertet kommer til normalt).
 7. Påfør sømmer på såret.
 8. Pasienten overføres til intensivavdelingen.

Viktig! Med en planlagt shunting-operasjon er dødelighet opptil 0,2% av alle tilfeller, med nødoperasjon, antall dødsfall er litt høyere - opptil 7%.

Koronar hjerte bypass kirurgi utføres nødvendigvis under generell anestesi, og varigheten kan variere fra tre til fem timer, men i nærvær av komplikasjoner, kan prosessen vare i 7-8 timer. Varigheten av operasjonen avhenger av kompleksiteten av shunting, antall shunts som skal installeres, pasientens generelle tilstand, legitimasjon og profesjonalitet av leger.

Rehabiliteringsperiode

I intensivavdelingen kan pasienten etter hjertepasning være i ca 10 dager, avhengig av tilstanden til helse og tilstedeværelsen av komplikasjoner.

De første timene etter operasjonen er anestesi fortsatt i kraft, så pasienten er vanligvis faste lemmer, slik at ukontrollerte bevegelser ikke forårsaker skade. Pasientens puste opprettholdes ved hjelp av et spesielt apparat, som vanligvis frakobles ved slutten av den første dagen, slik at pasienten kan puste seg.

Vær oppmerksom! Feber, kulderystelser, økt svette, kortpustethet - de vanlige reaksjonene på postoperativ tilstand. Slike symptomer bør ikke skremme pasienten.

Sømmer i snittet blir behandlet med antiseptika, og de blir vanligvis fjernet i 7-8 dager. I begynnelsen kan pasienter føle mindre smerte på snittet, som er knyttet til helbredelsesperioden. Men med alvorlig smerte og utseende av utslipp i stedet for arrdannelse, bør du informere legen om det. Sjeler blir vanligvis tatt 1-2 uker etter operasjonen, før pasienten må bare vaskes med vann.

I rehabiliteringsperioden må pasienten gradvis øke fysisk aktivitet - fra små bevegelser gjennom sykehuskorridorer til å gå 1-2 km per dag

Bein i brystbenet helbrede lenger (4-6 måneder) - For deres raskeste utvinning vil pasienten bli anbefalt å bære et brystkorsett først, og trenger bare å sove på ryggen.

Ved rehabilitering er det nødvendig for pasienten å puste riktig. Den respiratoriske gymnastikken vil bli bedt om av resuscitator-øvelsene vil bidra til å gjenopprette lungekapasiteten. Det er også nødvendig at pasienten kan riktig hoste - for å stimulere sekresjonen av sekresjon i lungene og deres utvinning.

Vær oppmerksom! En fullstendig gjenoppretting etter skifting skjer bare etter noen måneder, mens på snittet kan vare lenge ubehagelige opplevelser.

Under rehabiliteringsperioden foreskrives pasienten en gradvis økning i fysisk anstrengelse - motorregimet. Først kan pasienten gjøre små turer gjennom sykehuskorridorene, og deretter øker avstandene til 1-2 km per dag.

Pasientens utslipp finner vanligvis sted på 14-16 dagers opphold på sykehuset, men for endelig utvinning sendes det vanligvis til sanatoriet. Og først etter 1,5-2 måneder kan en person gå tilbake til det vanlige livets regime.

2-3 måneder etter operasjonen utføres en stresstest som bestemmer hvordan hjertet blir forsynt med oksygen og evaluerer patenen til nye veier. Med positive testresultater, ingen endringer på EKG, opphør av anfall, kan vi anta at utvinningen var vellykket.

Resultat av bypassoperasjon

Shunting påvirker betydelig livet til en pasient som lider av hjertesykdommer:

 • Reduserer risikoen for hjerteinfarkt;
 • Anfall av stenokardi forsvinner;
 • Arbeidsevne er gjenopprettet;
 • Forventet levetid øker;
 • Forbedrer den generelle fysiske tilstanden;
 • Risikoen for plutselig død avtar;
 • Behovet for medisiner reduseres eller forsvinner helt.

En person kommer tilbake til et fullverdig liv og kan godt leve et kvalitet og langt liv, hvis han følger de medisinske forskriftene strenge.

Det er umulig å svare utvetydig hvor mange bor etter bypassoperasjonen, ingen lege kan. Det avhenger av mange faktorer - individuelle egenskaper hos en person, hans fysiske tilstand, profesjonalitet av leger, aktualitet av kirurgisk inngrep, utførelse av medisinske anbefalinger, etc.

Etter en shuntoperasjon mens man følger med medisinske anbefalinger, kan en person leve et langt, høy kvalitet og tilfredsstillende liv

Vanligvis shunt serverer 10-15 år, hvoretter en andre shunt utføres. I 50-70% av tilfellene etter shunting forsvarte alle forstyrrelser hos pasienter, og hos 10-30% forbedret pasientens generelle tilstand betydelig. Over 85% av pasientene klarte å forhindre et hjerteinfarkt og en ny blokkering av blodårene.

Viktig! Ifølge statistikken lever over 40% av pasientene som gjennomgått bypassoperasjon i ca 20 år, lever 10-15% 30 år eller mer.

Men i lengre grad er varigheten og livskvaliteten etter overføringen av operasjonen avhengig av personen selv - hans positive holdning og oppfyllelsen av medisinske forskrifter.

Livet etter operasjonen

Rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon er i stor grad avhengig av personens ansvar, som må overholde alle medisinske forskrifter, gjennomgå kostholdet, fullstendig forlate dårlige vaner og motstå alle rehabiliteringsforanstaltninger.

Hva du trenger å huske en person som har gjennomgått shunting:

 • Ta bare medisiner foreskrevet av en lege. Hvis det er behov for andre medisiner, bør dette informeres av den behandlende legen.
 • Slutte å røyke Røyking er en av de viktigste utfordringene i utviklingen av infarkt. Etter operasjonen må du slutte å røyke, ellers vil du snart måtte ty til en bypass-operasjon.
 • For å passere sanatoriumbehandlingen. I rehabiliteringstiden inngår sanatoriumbehandling i det omfattende program for gjenoppretting etter skanning. Senere, med sikte på forebygging, bør sanatoriet besøkes minst en gang i året.
 • Følg dietten. En obligatorisk gjenstand for pasienter som gjennomgått bypassoperasjon er en endring i kostholdet. Dette er nødvendig for å redusere akkumulering av skadelige kolesterol og for å styre overvekt (fedme - en av de utløsende faktorer av hjertesykdom). Du kan ikke spise stekt og fet mat, margarin og ghee, søtsaker, fastfood, saltet og røkt mat, marinader. Preferanse bør gis til frisk frukt og grønnsaker, juice og frisk frukt, nøtter, tørket frukt, kokte og bakt mat.

Vær oppmerksom! Alkohol etter bypass er forbudt. Noen leger anbefaler imidlertid at pasienter daglig bruker 100-150 ml rødvin til medisinske formål. Det bør bemerkes at disse anbefalingene er individuelle og må avtales med legen.

En nødvendig betingelse for fullverdig rehabilitering er avvisningen av dårlige vaner

Livet etter skifting hos mennesker endres ikke praktisk talt - bare 7-8% av pasientene gir 1-3 funksjonshemmede grupper. I dette tilfellet blir funksjonshemming vanligvis fjernet etter 1-1,5 år etter undersøkelsen med positive resultater.

Det er farlig å omgå hjertet

Komplikasjoner oppstår typisk etter bypass-kirurgi hos pasienter hvis tilstand er beheftet medvirkende faktorer: diabetes mellitus, hypertensjon, fedme, høyt kolesterol, alvorlige nyresykdommer.

I andre tilfeller forårsaker shunting ikke bare komplikasjoner, men tvert imot fører til en forbedring i pasientens livskvalitet.

Vær oppmerksom! Hos diabetikere, røykere og de med stillesittende livsstil øker risikoen for dødelighet under bypassoperasjon til 10%.

Etter operasjon, i sjeldne tilfeller kan betennelse og hevelse på snittstedet forekomme, mindre blødning og infeksjonskomplikasjoner. Hvis pasienten er i alvorlig tilstand etter skifting, kan ekstremt alvorlige komplikasjoner utvikles i svært sjeldne tilfeller:

 • trombose;
 • Minne tap;
 • Ufullstendig sternal fusion;
 • Nyresvikt;
 • slag;
 • Keloid arr;
 • Et hjerteinfarkt.

I tillegg kan tilbakefall oppstå når pasienten ikke følger anbefalingen fra den behandlende legen i rehabiliteringsperioden: forsømmelse av kostholdet, foreskrevet belastning, inntak av nødvendige medisiner, livsstilsendringer. I slike tilfeller utseendet av nye plakk og re-okklusjon av blodkar.

Hyppige spørsmål om bypassoperasjon

Hva er hjertet bypass etter et hjerteinfarkt? På området blodkarskade på grunn av infarkt, gjenopprettes blodstrømmen, noe som reduserer risikoen for tilbakefall av patologi.

Hvor mye koster den leverte shunt? Ifølge legernes observasjoner varierer det gjennomsnittlige livet for shunts fra 10 til 15 år.

Hvor mye koster hjerteomkjøring kirurgi? Denne metoden for kirurgisk inngrep er veldig høyteknologisk, så kostnaden er ganske høy. Prisen vil avhenge av kompleksiteten av sin oppførsel, antall shunts, pasientens tilstand, nivået på klinikken etc. Kostnaden for shunting i Moskva klinikker varierer fra 150 tusen til 500 tusen rubler, i klinikker i utlandet prisen er mye høyere - 0,8-1,5 millioner rubler.

Etter skifting var det smerter i hjertet - hva betyr dette? For smerter og angina angina som oppstår etter kirurgi, bør du konsultere en kardiolog - muligens oppstod en shunt og en korreksjon kreves.

Trenger jeg medisin etter shunting? Operasjonen behandler ikke de sammenhengende sykdommene, og det vil derfor være nødvendig å ta medisinene som er anbefalt av legen - for å stabilisere blodtrykket, justere nivået av glukose og kolesterol etc.

Hvis det var smerter i hjertet etter en rytme, er det nødvendig å ta kontakt med kardiologen for å diagnostisere årsaken til smerter

Har shunting påvirke sexlivet? I de første månedene etter operasjonen bør seksuell aktivitet være begrenset, men etter hvert vil seksuelt liv komme inn i det normale kurset. Rehabiliteringsperioden for hver pasient er individuell, slik at belastningen (inkludert seksuell aktivitet) skal diskuteres med den behandlende legen.

Koronararterie-bypasstransplantater lagrer i de fleste tilfeller og forlenger pasientens levetid. Til tross for at prisen på en slik operasjon er høy, kan den ikke sammenlignes med uvurderligheten i menneskelivet. Utført i tidsskifting bidrar til å forhindre et hjerteinfarkt, stoppe konsekvensene, returnere en person til et fullt liv. Men ikke glem at etter å ha installert shunten, må du gi opp overflødig og revurdere livsstilen, og følger også alle legenes anbefalinger nøye.

Hvor mye koster hjerteomkjøring kirurgi?

Shunt kirurgi er en operasjon på fartøy, den ble først utført på slutten av 1960-tallet av to hjertekirurger fra Cleveland-Favoloro og Efler.

Hva er shunting?

Shunting er en operasjon som består i det faktum at leger skaper en ekstra vei for blodstrømmen rundt fartøyets eller organets område ved hjelp av et system av shunts (transplantasjoner). Shunting er gjort for å gjenopprette normal blodstrøm i karene (hjerte, hjerne) eller gjenopprette det normale arbeidet i kroppen (mage).

Hvilke typer shunting er der?

Shunting blodkarene i hjertet - Innføring av transplantasjonen omgå det berørte området av fartøyet. Vaskulære transplantater (shunts) tas fra pasientene selv fra den indre thoracale arterien, i den store saphenøse venen på benet eller i den radiale arterien på armen.

Magejakt er en helt annen operasjon: kroppshulen er delt i to deler, hvorav den ene er forbundet med tynntarmen, som er ansvarlig for å absorbere næringsstoffer. På grunn av denne operasjonen blir en del av magen inaktiv under fordøyelsen, slik at kroppen er mettet raskere, og personen slipper raskt for mye pounds.

I operasjonen av å skape magen, fjerner kirurgen ikke noe, bare det skjer en forandring i form av mage-tarmkanalen. Oppgaven av gastrisk bypass - korreksjon av overflødig vekt.

Shunting cerebral arteries Er en kirurgisk operasjon rettet mot å gjenopprette blodstrømmen i hjernens kar. Operasjonen av å skape karene i hjernen er analog med å omgå hjertet med iskemisk sykdom. Fartøyet, som ikke deltar i blodtilførselen til hjernen, knytter seg til arterien som ligger på overflaten.

Resultatet av operasjonen er omdirigering av blodstrømmen rundt den blokkerte eller smalere arterien. Hovedformålet med bypass-operasjonen er restaurering eller bevaring av blodtilførselen til hjernen. Langvarig iskemi fører til død av hjerneceller (nevroner), som kalles hjerneinfarkt (iskemisk berøring).

Hvilke sykdommer gjør shunting?

Tilstedeværelse av kolesterolplakk i karene (aterosklerose). I en sunn person er veggene til karene og arteriene en glatt overflate uten hindringer eller forstyrrelser. På den som er syk av en aterosklerose, er det en blokkering av kar på grunn av kolesteriske plakk. Hvis sykdommen er startet, kan det føre til nekrose av vev og organer.

Iskemisk hjertesykdom. Det tradisjonelle tilfellet med bruk av shunting er koronar (iskemisk) hjertesykdom, hvor koronararterier som foder hjertet, blir påvirket av kolesterolinnsetninger i kanalsengen på fartøyet. Hovedsymptomet på denne sykdommen er innsnevringen av fartøyets lumen, noe som fører til en utilstrekkelig tilførsel av oksygen til hjertemuskelen. I en slik situasjon er det ofte klager på smerte bak brystbenet eller i venstre halvdel av brystet, den såkalte angina eller angina pectoris.

Overvekt. En shunt satt inn i magen deler den inn i en stor og en liten. Små er koblet til tynntarmen, som følge av hvor mye mat spist og absorpsjon av næringsstoffer er betydelig redusert.

Brudd på blodstrømmen i hjernens kar. Utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen (iskemi) kan være både begrenset og global. Iskemi forstyrrer hjernens evne til å fungere normalt og i en forsømt tilstand kan føre til svulster eller hjerneinfarkt. Behandling av cerebral iskemi gjennomfører nevrolog i et sykehus ved hjelp av medikamenter (vasodilaterende midler, medikamenter mot trombedannelse og blod tynner, nootropiske medikamenter for forbedring av hjerne), eller ved operasjon (i de senere stadier av sykdommen).

Resultat av koronar bypass kirurgi

Opprettelsen av en ny del av fartøyet under shuntingprosessen endrer pasientens tilstand kvalitativt. På grunn av normaliseringen av blodstrømmen til myokardiet, forandrer livet etter hjertet forandringer til det bedre:

 1. Forsvinn av angina pectoris;
 2. Reduserer risikoen for hjerteinfarkt;
 3. Forbedrer fysisk tilstand
 4. Arbeidsevne er gjenopprettet;
 5. Det trygge volumet av fysisk anstrengelse øker;
 6. Risikoen for plutselig død avtar og forventet levealder øker;
 7. Behovet for medisiner reduseres kun til et forebyggende minimum.

I et ord, etter CABG, blir det normale liv for friske mennesker tilgjengelig for en syk person. Pasientenes meninger av kardioklinikken bekrefter at omkjøring gir dem tilbake til et helt liv.

Ifølge statistikken forsvinner 50-70% av pasientene etter operasjonen nesten alle forstyrrelser, i 10-30% av tilfellene forbedres tilstanden til pasientene betydelig. En ny obstruksjon av fartøyene forekommer ikke i 85% av operasjonen.

Selvfølgelig har enhver pasient som bestemte seg for å utføre denne operasjonen, først og fremst opptatt av spørsmålet om hvor mange som bor etter hjertebypass. Dette er et ganske vanskelig spørsmål, og ingen lege vil gi friheten til å garantere en bestemt tidsbegrensning. Prognosen er avhengig av mange faktorer: pasientens generelle helse, livsstil, alder, tilstedeværelse av dårlige vaner etc. Man kan si: Shunt varer vanligvis rundt 10 år, og hos yngre pasienter kan levetiden være lengre. Deretter utføres en annen operasjon.

Livet etter

En mann som har gått langs farekanten og har bodd i live forstår hvor mye han må leve på denne jorden etter operasjonen, avhenger av ham. Hvordan lever pasientene etter operasjonen, hva kan vi håpe på? Hvordan, hvor lang tid skal en shunting ta?

Utvetydig svar kan ikke være, på grunn av kroppens ulike fysiske tilstand, aktualiteten til kirurgisk inngrep, individuelle egenskaper hos en person, profesjonalitet av kirurger, gjennomføring av anbefalinger under gjenopprettingsperioden.

I prinsippet svarer svaret på spørsmålet: "Hvor mange bor?" Er. Du kan leve 10, 15 eller flere år. Det er nødvendig å overvåke tilstanden til shunts, besøke klinikken, konsultere en kardiolog, bli undersøkt i tide, følg en diett, lei en rolig livsstil.

Viktige kriterier vil være karaktertrekkene til en person - positivitet, munterhet, effektivitet, lyst til å leve.

Sanatoriumbehandling

Etter kirurgisk inngrep, for å gjenopprette helse, vises i spesialiserte sanatorier under oppsyn av utdannet medisinsk personell. Her vil pasienten få en fremgangsmåte for å gjenopprette helsen.

diett

Det positive resultatet etter operasjonen avhenger av mange årsaker, inkludert overholdelse av et spesielt kosthold. Å bytte hjertet er en alvorlig forstyrrelse i kroppens vitale aktivitet, og har derfor visse forpliktelser som pasienten må utføre, dette er:

 • lege anbefalinger
 • å tåle gjenopprettingsperioden i intensiv omsorg;
 • fullføre avvisning av dårlige vaner, som røyking og alkohol;
 • avvisning av det vanlige kostholdet.

Når det gjelder etterlevelse av kostholdet, bør du ikke være lei seg. Pasienten avviker fra de vanlige hjemmelagde matvarer og fortsetter å utelukke matvarer som inneholder fett - stekt mat, fisk, smør, margarin, smeltet og vegetabilsk olje.

Etter operasjonen anbefales det å inkludere mer frukt, friske grønnsaker. Hver dag bør du ta et glass ferskpresset appelsinjuice (frisk). Valnøtter og mandler dekorerer kostholdet med deres tilstedeværelse. Ikke forstyrr noen friske bær, spesielt nyttig for hjertet av björnbäret, som forsyner kroppen med antioksidanter. Disse elementene senker kolesterolnivået som følger med mat.

Du kan ikke spise fett meieriprodukter, med unntak av lavmælk melk og oster med lavt fettinnhold. Det anbefales ikke mer enn 200 g kefir per dag, men lavt fett. Etter operasjonen er Coca-Cola, Pepsi, søt brus utelatt. Ved bruk i lang tid vil det komme filtrert vann, mineralvann. I små mengder er te, kaffe uten sukker eller sukrose mulig.

Ta vare på hjertet ditt, ta vare på det, observere en kultur av riktig ernæring, ikke misbruke alkoholholdige drikkevarer som vil føre til utvikling av hjerte-og karsykdommer. Fullstendig avvisning av dårlige vaner. Røyking, alkohol ødelegge veggene i blodårene. Implanterte shunts "lever" ikke mer enn 6-7 år og trenger spesiell omsorg og omsorg.

Kostnad for drift

En slik moderne og effektiv metode for å gjenopprette blodstrømmen, som leverer hjertemuskelen, som aortokoronær bypass, kostnaden er ganske høy. Det er bestemt av operasjonens kompleksitet og antall shunts, pasientens tilstand og kvaliteten på rehabilitering, som han forventer etter operasjonen. Nivået på klinikken hvor operasjonen skal utføres, påvirker også hvor mye avregningskostnader: i en privat spesialisert klinikk vil dette være klart dyrere enn i et konvensjonelt kardiologisk sykehus. Det vil være behov for mye penger for bypasstransplantasjon i koronararterien - kostnadene i Moskva svinger innenfor 150 000-500 000 rubler. Å spørre om hjemsvinget, hvor mye det koster i klinikker i Israel og Forbundsrepublikken Tyskland, vil du høre tallene mye høyere - 800 000-1 500 000 rubler.

Aortokoronær bypass av hjerteskarene (CABG): indikasjoner, ledning, rehabilitering

Koronararterier er karene som strekker seg fra aorta til hjerte og mater hjertemuskelen. I tilfelle av deponering av plakk på deres indre vegg og klinisk signifikant overlapping av deres lumen, kan blodstrømmen i myokardiet gjenopprettes ved hjelp av stentoperasjoner eller aortokoronary shunting (CABG). I sistnevnte tilfelle til koronararteriene under operasjonen mates shunt (bypass-bane) uten å støte på arteriell okklusjon, blir derved nedsatt blodstrøm gjenopprettet, og hjertemuskelen får nok blodvolum. Som en shunt mellom koronararterien og aorta brukes som regel den indre thoracale eller radiale arterien, samt den subkutane venen i underbenet. Den indre thoracale arterien anses å være den mest fysiologiske autoscience, og slitasje er ekstremt lav, og funksjon som shunt er estimert i flere tiår.

Gjennomføringen av en slik operasjon har følgende positive aspekter - en økning i forventet levetid hos pasienter med myokardial ischemi, redusere risiko for hjerteinfarkt, for å forbedre livskvaliteten, å øke arbeidstoleranse, noe som reduserer behovet for nitroglyserin, som ofte er meget dårlig tolerert. Om koronar bypass brorparten av pasientene reagerer på mer enn godt, da de praktisk talt ikke forstyrrer smerter i brystet, selv med en betydelig belastning; det er ikke behov for konstant tilstedeværelse av nitroglyserin i lommen; forsvinne frykten for hjerteinfarkt og død, samt andre psykologiske nyanser som er karakteristisk for personer med angina.

Indikasjon for operasjonen

Indikasjoner for CABG påvist ikke bare for kliniske tegn (frekvens, varighet og intensitet av brystsmerter, tilstedeværelsen av hjerteinfarkt eller fare for akutt hjerteinfarkt, redusert kontraktilitet av den venstre ventrikkel i henhold echocardioscopy), men i henhold til de resultater som ble oppnådd i løpet av koronar angiografi (CAG ) - invasiv diagnostisk teknikk med innføringen av et radiopakt substans i hulrommet i kransarterien, den mest nøyaktige posisjon som indikerer okklusjon av arterien.

De viktigste indikasjonene som finnes i koronar angiografi er følgende:

 • Den venstre kranspulsåren er ugjennomtrengelig med mer enn 50% av dens lumen,
 • Alle kranspulsårene er ugjennomtrengelige med mer enn 70%
 • Stenose (constriction) av tre koronararterier, klinisk manifestert av angina pectorisangrep.

Kliniske indikasjoner for CABG:

 1. Stabil angina funksjonelle klasse 3-4, responderer dårlig på medisinsk terapi (gjentas gjennom hele dagen angrep av brystsmerter, ikke er sluttet å ta nitrater kort og / eller langtidsvirkende)
 2. Akutt koronarsyndrom, som kan stoppe på trinnet utvikle ustabil angina eller akutt hjerteinfarkt i høyden eller løfting av en EKG uten segment ST (macrofocal eller melkoochagovyj henholdsvis)
 3. Akutt myokardinfarkt senest 4-6 timer etter utbruddet av et intraktabelt smerteangrep,
 4. Redusert toleranse for fysisk aktivitet, avslørt under utførelse av prøver med last - tredemølle test, veloergometri,
 5. Alvorlig smertefri iskemi, avslørt under daglig overvåking av blodtrykk og EKG ved Holter,
 6. Behovet for kirurgisk inngrep hos pasienter med hjertefeil og samtidig myokardisk iskemi.

Kontra

Kontraindikasjoner for bypass-operasjonen inkluderer:

 • Reduksjon av kontraktil funksjon i venstre ventrikel, som bestemmes ved ekkokardioskopi som reduksjon i utkastningsfraksjon (EF) på mindre enn 30-40%
 • Den generelle alvorlige tilstanden til pasienten, forårsaket av terminal nyre- eller leverinsuffisiens, akutt hjerneslag, lungesykdommer, kreft,
 • Diffus lesjon av alle kranspulsårene (når plakk er deponert gjennom fartøyet, og en shunt er umulig, siden det ikke er noe berørt område i arterien)
 • Alvorlig hjertesvikt.

Forbereder for en operasjon

Bypass-operasjonen kan utføres på en planlagt eller nødstilfelt måte. Hvis pasienten kommer inn i vaskulær eller hjertekirurgi avdeling med akutt hjerteinfarkt, er det umiddelbart etter kort preoperative koronar angiografi er utført, som kan utvides til å omgå eller stenting operasjon. I dette tilfellet utføres bare de mest nødvendige testene - bestemmelse av blodgruppen og blodkoagulasjonssystemet, samt EKG i dynamikk.

I tilfelle en planlagt opptak av en pasient med myokardisk iskemi utføres en fullverdig undersøkelse i pasienten:

 1. EKG,
 2. Ekkokardioskopi (ultralyd av hjertet),
 3. Radiografi av brystet,
 4. Generelle kliniske tester av blod og urin,
 5. Biokjemisk blodprøve med bestemmelse av blodkoagulasjonsevnen,
 6. Analyser for syfilis, viral hepatitt, HIV-infeksjon,
 7. Koronar angiografi.

Hvordan utføres operasjonen?

Etter at den preoperative preparat innbefattende intravenøs administrasjon av sedativer og beroligende midler (fenobarbital, phenazepam, etc.) for å oppnå den ønskede effekten av anestesi, pasienten ført til operasjonsrommet hvor operasjonen skal utføres i løpet av den neste klokken 4-6.

Shunting utføres alltid under generell anestesi. Tidligere operativ tilgang ble utført ved hjelp av sternotomi - disseksjon av brystbenet, for tiden er flere og flere operasjoner utført fra mini-tilgangen i intercostal-rommet til venstre i hjerteprojeksjonen.

I løpet av operasjonen er hjertet i de fleste tilfeller forbundet med den kunstige sirkulasjonsenheten (AIC), som i denne perioden utfører blodstrøm gjennom kroppen istedenfor hjertet. Det er også mulig å utføre shunting på et fungerende hjerte uten å koble til AIC.

Etter fastsettingen av aorta (typisk 60 minutter) og forbindelsen av hjertet til apparatet (i de fleste tilfeller til en halv time), velger kirurgen fartøyet, som vil bli shunt og fører det til den påvirkede koronararterien, hemming den andre enden til aorta. Dermed vil blodstrømmen til kranspulsårene utføres fra aorta, og omgå stedet der plakk er plassert. Shunts kan være flere - fra to til fem, avhengig av antall berørte arterier.

Etter at alle shunter ble inngitt bort på riktig sted, ved kanten av brystbenet lagret stiftene fra metalltråd sydd med mykt vev og aseptisk bandasje påføres. Også avløp fjernes, langs hvilken blødning (blodig) væske strømmer fra perikardialhulen. Etter 7-10 dager, avhengig av graden av helbredelse av det postoperative såret, kan sømmer og bandasje fjernes. I løpet av denne perioden utføres daglige dressinger.

Hvor mye koster bypass-operasjonen?

CABG kirurgi er en høyteknologisk medisinsk hjelp, så kostnaden er ganske høy.

Foreløpig er disse operasjonene utføres på kvoter fra det regionale og føderale budsjettet, hvis operasjonen blir utført på en planlagt måte til personer med koronarsykdom og angina, samt gratis MHI politikk hvis operasjonen utføres snarest hos pasienter med akutt hjerteinfarkt.

For å få en kvote skal pasienten ha undersøkelsesmetoder som bekrefter behovet for kirurgisk inngrep (EKG, koronar angiografi, ultralyd i hjertet, etc.), forsterket av retningen til den behandlende lege kardiolog og hjerte kirurg. Venter på kvote kan ta fra noen uker til et par måneder.

Hvis pasienten ikke har tenkt å forvente en kvote og har råd til å utføre operasjonen for betalte tjenester, kan han søke til enhver stat (i Russland) eller privat (utenlandsk) klinikk som utøver slike operasjoner. Den omtrentlige kostnaden for shunting varierer fra 45 tusen rubler. for den meget operative intervensjonen uten kostnaden av forbruksvarer opp til 200 tusen rubler. med kostnaden av materialer. Med felles prosthetikk av hjerteventiler med shunting, er prisen henholdsvis fra 120 til 500 tusen rubler. avhengig av antall ventiler og shunts.

komplikasjoner

Postoperative komplikasjoner kan utvikle seg fra både hjertet og andre organer. I den tidlige postoperative perioden er hjertekomplikasjoner representert ved akutt perioperativ nekrose av myokardiet, som kan utvikle seg til akutt myokardinfarkt. Risikofaktorene for utviklingen av hjerteinfarkt er hovedsakelig på tidspunktet for funksjonen av enheten av kunstig sirkulasjon - jo lenger hjertet ikke utfører sin kontraktile funksjon under operasjonen, desto større er risikoen for myokardisk skade. Postoperativt hjerteinfarkt utvikler seg i 2-5% av tilfellene.

Komplikasjoner fra andre organer og systemer utvikles sjelden og bestemmes av pasientens alder, samt ved tilstedeværelse av kroniske sykdommer. Komplikasjoner inkluderer kongestiv hjertesvikt, slag, forverring av astma, dekompensasjon og diabetes al. Prevention of forekomst av slike tilstander er fullstendig undersøkelse før innpoding og kompleks forberedelse av pasienten for operasjon av indre organer med korreksjonsfunksjon.

Livsstil etter kirurgi

Det postoperative såret begynner å helbrede så tidlig som 7-10 dager etter skanning. Sternum, som er et bein, helbreder mye senere - 5-6 måneder etter operasjonen.

I den tidlige postoperative perioden med pasientens rehabiliteringsforanstaltninger utføres. Disse inkluderer:

 • Diettmat,
 • Åndedrettsgymnastikk - pasienten tilbys en blomstring av en ballong, oppblåsning som pasienten sprer lungene, som forhindrer utvikling av venøs overbelastning i dem,
 • Fysiske øvelser, først i seng, så vandre langs korridoren - er for tiden søker til pasienter så snart som mulig for å styrke, hvis ikke kontraindisert ved den generelle alvorlighetsgraden av tilstanden, for å hindre stagnasjon av blod i venene og tromboemboliske komplikasjoner.

I den sentrale postoperative perioden (etter utslipp og senere) fortsetter å utføre øvelser anbefalt av legen av fysioterapi (lege LFK), som styrker og trener hjertemuskelen og blodårene. Også pasienten må følge prinsippene for en sunn livsstil for rehabilitering:

 1. Fullstendig nektelse fra røyking og alkoholforbruk,
 2. Samsvar med det grunnleggende sunn mat - bortsett fra fet, stekt, krydret, salt mat, spise mer frisk frukt og grønnsaker, meieriprodukter, magert kjøtt og fisk,
 3. Tilstrekkelig fysisk aktivitet - gå, lette morgenøvelser,
 4. Oppnå målnivået av arterielt trykk, utført ved hjelp av antihypertensive stoffer.

Handikappregistrering

Etter kardiell bypassoperasjon utstedes midlertidig uførhet for arbeid (på sykelisten) i opptil fire måneder. Etter det blir pasientene sendt til ITU (medisinsk og sosial kompetanse), hvor de bestemmer om pasienten skal være funksjonshemmet.

Gruppe III er tildelt pasienter med ukomplisert løpet av den postoperative perioden og med grade 1 eller 2 (FC) angina, så vel som uten eller med hjertesvikt. Det er lov til å arbeide innen fag som ikke bærer truslen om hjerteaktivitet til pasienten. Forbudte yrker inkluderer - arbeid på høyde, med giftige stoffer, i feltet, førerens yrke.

Gruppe II er tildelt pasienter med et komplisert forløb av den postoperative perioden.

Gruppe I er tildelt personer med alvorlig kronisk hjertesvikt, som krever omsorg for uvedkommende.

outlook

Prognosen etter bypassoperasjonen bestemmes av en rekke indikatorer som:

 • Varigheten av shunten. Den lengste sikt er bruken av den indre thoracale arterien, siden dens gyldighet er bestemt fem år etter operasjonen hos mer enn 90% av pasientene. De samme gode resultatene er notert ved bruk av den radiale arterien. Den store saphenøsvenen har mindre holdbarhet, og anastomosekonsistensen etter 5 år observeres hos mindre enn 60% av pasientene.
 • Risikoen for å utvikle hjerteinfarkt er bare 5% de første fem årene etter operasjonen.
 • Risikoen for plutselig hjertedød er redusert til 3% i de første 10 årene etter operasjonen.
 • Toleransen for fysisk anstrengelse er forbedret, anginaangrepene øker, og i de fleste pasienter (ca. 60%) gir ikke angina tilbake i det hele tatt.
 • Dødsstatistikk - postoperativ dødelighet er 1-5%. Risikofaktorer inkluderer preoperative (alder, antall overførte hjerteinfarkt, myokardiskemi område, antall syke arterier, anatomiske trekk ved koronararteriene før kirurgi) og postoperativ (natur shunt og tid for hjerte-bypass).

Basert på det ovenstående, bør det bemerkes at CABG kirurgi - et utmerket alternativ til langvarig behandling av koronar arteriesykdom og angina, reduserer så betydelig risiko for myokardinfarkt og risikoen for plutselig hjertedød, så vel som en betydelig forbedring av pasientens livskvalitet. Derfor, i de fleste tilfeller, er bypass operasjon prognose gunstig, men live-pasienter etter bypass hjerteårene mer enn 10 år.

Aortokoronary shunting kostnaden

gratis linje for samtaler fra Russland

Hovedkontoret til Dr. München:

Grener Dr. München i Russland:

Grener Dr. München i Kasakhstan:

Grener Dr. München i Ukraina:

Kostnad ved hjerteryting

Operasjonen av aortokoronar bypass-kirurgi tilhører kategorien dyre høyteknologisk medisinsk behandling, henholdsvis Kostnader for bypassoperasjon mens du utfører denne operasjonen i en kardioklinisk, kan variere avhengig av kompleksiteten til selve operasjonen for en bestemt pasient og på den komforten som blir gitt til pasienten etter CABG-operasjonen. Shunting hjertet. Kostnaden av disse varierer fra 130 til 400 000 rubler, kan utføres både i spesialiserte kommersielle klinikker og i avdelinger på sykehus i den kardiologiske profilen.

Mange pasienter som bor i St. Petersburg trenger en planlagt eller akutt aortokoronær shunting, og som regel et av spørsmålene de spør leger: "Hvor mye koster hjerteomkjøring kirurgi? ". The City Hospital №40 Resort District of St. Petersburg CABG kirurgi kan utføres på pasienter i en nødssituasjon eller en planlagt måte på bekostning av de regionale og føderale budsjetter under polisen av obligatorisk sykeforsikring. Den eneste begrensningen for pasienter - en dyr (høyteknologisk) medisinsk assistanse til hvilken koronar bypass-kirurgi er utført i nærvær av alvorlige medisinske indikasjoner, og på grunnlag av den mottatte kvote pasienten.

Kostnaden for konsulentspesialister du kan spesifisere i avdelingen for betalte tjenester via telefon:

 • for enkeltpersoner: (812) 437-11-00 og +7 911 766-97-70;
 • for juridiske personer: (812) 437-35-22 og +7 921 413-58-87

Prisene for omgåelse av individuelle fartøyer, spesialkonsulasjoner, kan også ses i tabellen over kostnaden for betaltjenester ved avdeling for kardiovaskulær kirurgi.

Aortokoronary shunting i Israel

Prof. Gadi Keren

Leder av kardiologisk avdeling, Ichilov Medical Center. President for den israelske kardiologiske foreningen.

Aortokoronær bypass-kirurgi er en operasjon for å skape en bypass-rute for blodstrøm. I Israel utføres mer enn 30 000 aortokoronære rangeringsoperasjoner per år. Dette tillot oss å utarbeide prosedyren for shunting til minste detalj. Israels kirurger foretrekker å bruke arterier for å skape, ikke åre og bruke naturlig forgrening av arteriene. Dette gjør det mulig å forenkle operasjonen og redusere traumatismen. Bruken av minimalt invasive teknikker og operasjoner på det arbeidende hjerte gjør det mulig å forbedre livskvaliteten til pasienter etter aortokoronary shunting i Israel.

Diagnostisk program før operasjon av aortokoronær risting i Top Ichilov

Dag 1 - Initial inspeksjon

Høring og inspeksjon, sammensetningen av Hebrew historie, klinisk diagnose og kontroll av behandlingsprosessen, et ekstrakt av retninger på laboratorietester (Head. Dr. Diagnostic I.Molchanova rommet).

Dag to - Diagnostisk

Sammen med koordinatoren som utfører den medisinske oversettelsen og støtten gjennomgår pasienten de tildelte studiene:

 • Detaljert klinisk og biokjemisk blodprøve
 • urinalysis
 • ECHO og ergometri i hjertet
 • Isotopskanning av hjertet med TL

Den tredje dagen - Coronarography

Om nødvendig er koronar angiografi foreskrevet, den utføres av leder av koronar angiografiavdelingsprofessor Sh. Banai. På tidspunktet for koronar angiografi Legen bestemmer den videre behandling strategi: 1-2 med tap av koronararterier straks foreta angioplastikk eller stenting (ballong utvidelsen av arterien stent), og med tap av tre eller flere av koronararteriene - forberede en plan for bypass kirurgi.

Hvis pasienten bringer en plate med en oversikt over den passerte koronarangiografien. disken er gitt for revisjon på den første dagen av oppholdet.

Dag fire - Behandlingsplan

For å oppsummere resultatene av undersøkelsen og kirurgisk behandling av pasienten sendes til leder av Department of Cardiology ekspert på koronar hjertesykdom og hjertesvikt Professor G. Kerenu.

Pris på diagnostisk undersøkelsesprogram, ikke inkludert koronar angiografi - 3887 dollar *

* Kostnaden for diagnostisk koronar angiografi (Prof. Sh.Banay) - 7816 dollar.

Hvordan komme til undersøkelsen av aortokoronary shunting i Top Ichilov

Ring klinikken via telefon: +972-3-739-12-27 eller ved gratis russisk nummer 8-800-2000795 (samtalen din blir automatisk overført til Israel). Eller fyll ut skjemaet - Søk etter behandling.

Vi vil kontakte deg innen 24 timer og ordne ditt besøk så snart som mulig.

Hva er forskjellen mellom operasjonen av aortokoronary shunting i Israel fra lignende operasjoner i CIS-landene

1. I Israel, med aortokoronær bypassoperasjon, foretrekker de å bruke arterier i stedet for årer.

2. Med aortocoronary shunting i Israel, er den eksisterende naturlige forgreningen av arteriene maksimalt brukt. Dette reduserer operasjonens traumatiske karakter betydelig.

3. Med iskemisk hjertesykdom brukes minimalt invasive teknikker for operasjoner på det arbeidende hjerte, uten bruk av kunstig sirkulasjon.

Aortokoronær bypassoperasjon i Top Ichilov

Koronar arterie bypass graft refererer til rutinemessig hjerte operasjoner i Israel. men krever den største konsentrasjonen av hele operasjonsteamet (kirurg, kirurgens assistent, anestesiolog og operative søstre).

Varigheten av operasjonen avhenger av hvilken tilgang intervensjonen skal utføres - med bryståpning eller minimal invasiv tilgang gjennom intercostalområdet. Beslutningen i løpet av operasjonen tas individuelt i hvert enkelt tilfelle, med tanke på alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og tilstedeværelsen av samtidige patologier i hjertet og andre organer. Siden 1990-tallet har aortokoronær bypass-operasjon i økende grad blitt utført i Israel i det arbeidende hjerte. Noen ganger kan slike operasjoner utføres med minimalt invasive metoder (gjennom små snitt uten å åpne brystet).

Stadier av kirurgisk behandling

Før operasjonen er det nødvendig å informere legen om allergi mot medisiner, om alle medikamenter som tas, spesielt om antikoagulantia, om tilstedeværelsen av en pacemaker. En kvinne må informere legen om graviditet.

Pasienten er innlagt på avdelingen på kvelden før operasjonen eller tidlig om morgenen for preoperativ forberedelse. Varigheten av CABG-operasjonen er i gjennomsnitt 3-4 timer.

 • I håndleddet og nakken er kateter installert. Med hjelpen blir det innført narkotika, og hjertet overvåkes.
 • Pasienten er plassert på operasjonstabellen. Pulsen overvåkes gjennom hele operasjonen. arterielt trykk og oksygenivå i blodet.
 • På bena eller håndleddet blir det dannet kutt, hvorav delene av venene for skuddene blir fjernet.
 • Kirurgen kutter midt i brystbenet. Ved hjelp av et spesielt verktøy, blir brystbenet flyttet fra hverandre for å få tilgang til hjertet.
 • Enheten av kunstig sirkulasjon er forbundet.
 • Kirurgen syser shunts inn i kranspulsårene. Etter transplantasjonen er installert, er legen overbevist om at de fungerer. Om nødvendig kan pasienten installeres flere shunts.
 • Hjertet er startet på nytt, brystbenet er lukket og festet med en spesiell ledning, innsnittene sutureres.

Les Mer Om Fartøyene