Cardiac bypass grafting: forberedelse, teknikk, liv etter operasjon

Fra denne artikkelen vil du lære: en gjennomgang av hjertebypassoperasjon, hvordan og av hvilke indikasjoner det utføres. Typer av inngrep, etterfølgende rehabilitering og videre liv av pasienten.

Bypassering av hjertets hjertekarre er en operasjon der kirurger danner en bane rundt den berørte kranspulsåren. Gjør det ved hjelp av fragmenter av andre fartøy av pasienten (ta dem oftest fra beina).

Slike behandlinger kan bare utføres av en høyt kvalifisert hjertekirurg. Operasjonelle søstre, assistenter, anestesiolog, og ofte en perfusiolog (spesialist som leverer kunstig sirkulasjon), jobber også med ham.

Indikasjoner for bruk

Shunting av de berørte hjertekarene utføres ved å redusere lumen av en eller flere koronarbeholdere, noe som fører til iskemi.

Den vanligste iskemiske hjertesykdommen fremkaller aterosklerose. Med denne patologien smalker lumenartarien på grunn av avsetningen på plagens indre vegg fra kolesterol og andre fettstoffer. Også fartøyet kan bli tilstoppet på grunn av trombose.

En ytterligere undersøkelse er foreskrevet hvis pasienten er bekymret for slike symptomer:

 • angrep av smerte i brystet, gir til venstre skulder og nakke;
 • økt trykk;
 • takykardi;
 • kvalme;
 • halsbrann.

Undersøkelse av pasienten før kirurgi

Den viktigste diagnosemetoden, etter hvilken en beslutning er truffet om nødvendigheten (eller ubrukelighet) av operasjonen, er koronar angiografi. Dette er en prosedyre som du nøyaktig kan undersøke lindringen av indre vegger av blodkar som fôrer hjertet.

Hvordan er koronar angiografi:

 1. Før prosedyren injiseres en radiopaque substans i venstre og høyre kranspulsår hos pasienten. Spesielle katetre brukes til dette.
 2. Deretter undersøkes den indre overflaten av karene ved hjelp av røntgenbestrålingen.

Fordeler og ulemper med koronar angiografi

I tillegg til røntgen er det CT-koronarangiografi. Det krever også innføring av et kontrastmiddel.

Fordeler og ulemper med CT Coronary Angiography

Hvis legene oppdager en innsnevring av lumen på en eller flere koronarbeholdere med mer enn 75%, foreskrives pasienten en operasjon, da risikoen for hjerteinfarkt øker. Hvis hjerteinfarkt allerede har vært, med stor sannsynlighet i de neste 5 årene, vil det være en annen.

Også andre diagnostiske prosedyrer utføres før operasjonen:

 • ECG;
 • Ultralyd av hjertet;
 • Ultralyd i bukhulen;
 • en vanlig blodprøve og kolesterol;
 • urinanalyse.

Forbereder for en operasjon

 • Hvis du tar blodfortyndende medisiner (Aspirin, Cardiomagnet, etc.), vil legen avbryte bruken 14 dager før operasjonen.
 • Sørg for å varsle legen om andre medisiner, kosttilskudd, folkemidlene. Om nødvendig må de også kanselleres.
 • En uke før hjertet blir omgått, blir du innlagt på sykehus for den ovennevnte medisinske undersøkelsen.
 • Dagen før operasjonen, vil du bli undersøkt av en anestesiolog. Gitt dine fysiske parametere (høyde, vekt, alder) og helse, vil han lage en plan for sitt arbeid. Sørg for å fortelle ham om du er allergisk mot noen medisiner, enten du tidligere har tolerert generell anestesi, eller om det var komplikasjoner etter det.
 • På kvelden før kirurgisk behandling vil du bli gitt beroligende som vil hjelpe deg å sove bedre.

På kvelden for bypasstransplantasjon av koronararterien, observer følgende regler:

 • ikke spis senere enn 18:00;
 • ikke drikk etter midnatt;
 • hvis du er foreskrevet medisiner, drikk dem umiddelbart etter middagen (sent på kvelden eller om natten kan du ikke ta noe);
 • ta en dusj om kvelden.

Heart Shunting Modifications

Avhengig av hvilket fartøy som brukes til å skape en løsning, er hjerteslagkirurgi av to typer:

 1. aortokoronary shunting (CABG);
 2. Mammary Coronary Artery Bypass Grafting.

Med CABG brukes pasientens perifere fartøy som et materiale for operasjonen.

CABG er i sin tur delt inn i:

 • Autogenous CABG - bruk en stor subkutan vene på foten.
 • Autoarterial CABG - bruk den radiale arterien. Denne metoden brukes hvis pasienten lider av åreknuter.

Når MCH brukes, brukes den indre thoracale arterien.

Hvordan utføres koronar bypass-kirurgi?

Slike kirurgiske inngrep utføres på det åpne hjertet, i forbindelse med hvilket legene må kutte brystbenet. Dette massive beinet i lang tid helbreder, og derfor varer postoperativ rehabilitering lenge.

Shunting av hjertekarene utføres oftest på et stoppet hjerte. For å opprettholde hemodynamikk trenger du en kunstig sirkulasjonsenhet.

Noen ganger er det mulig å utføre en shunt i det arbeidende hjerte. Spesielt hvis det ikke er nødvendig med tilleggsoperasjoner (fjerning av aneurysm, utskifting av ventiler).

Hvis det er mulig, foretrekker legene å skifte til arbeidende hjerte, da det har flere fordeler:

 • fravær av komplikasjoner fra blod og immunsystem;
 • mindre operasjonstid;
 • en raskere rehabiliteringsprosess.

Selve prosessen med operasjonen er å danne en bane gjennom hvilken blod kan strømme uhindret til hjertet.

Kort sagt kan du beskrive shunting som følger:

 1. Kirurgen kutter huden og beinet på brystet.
 2. Ta deretter et fartøy som skal brukes som en shunt.
 3. Hvis operasjonen utføres på et stoppet hjerte, utføres kardioplegisk hjertestans og kardiopulmonal bypass-enheten er slått på. Hvis det er mulig å gjøre shunting på slående hjerte, så blir stabiliserende enheter påført området der operasjonen utføres.
 4. Nå kardial bypass utføres direkte. Den ene enden av fartøyet tatt fra armen eller benet er forbundet med aorta og den andre enden til kranspulsåren under det okkluderte området.
 5. På slutten av operasjonen starter de hjertet igjen og slår av kardiopulmonal bypass.
 6. Brystsamlinger er forseglet med metallsømmer og sy opp huden på brystet.

Hele prosessen varer 3-4 timer.

Forberedelse av en venetransplantasjon for koronar bypass kirurgi. Wien er tatt fra pasientens ben og strukket med saltvann

Rehabilitering og mulige komplikasjoner

Innen to uker etter et slikt kirurgisk inngrep, vil du motvirke vannprosedyrer. Dette skyldes det faktum at på brystet og på benet er det store postoperative sår. For at de skal helbrede bedre, blir de behandlet med antiseptiske midler og gjør dressinger hver dag.

For bedre smeltet bein vil legen råde deg til å bære brystbandasje i 4-6 måneder. Pass på å følge denne tilstanden. Hvis du ikke bruker en medisinsk korsett, kan stingene på brystbenet dele. Da er det nødvendig å kutte huden og sy på beinet.

Et svært vanlig postoperativt symptom er en følelse av smerte, ubehag og varme i brystområdet. Hvis du har det, ikke panikk. Informer legen om det, hvem vil foreskrive stoffene for å eliminere det.

Mulige komplikasjoner inkluderer:

 • overbelastning i lungene;
 • anemi,
 • inflammatoriske prosesser: perikarditt (betennelse i det ytre skallet i hjertet), flebitt (betennelse i venen, nær fartøyets plass, som ble tatt for bypass);
 • forstyrrelser i immunsystemet (oppstår på grunn av kunstig sirkulasjon);
 • arytmi (som følge av hjertestans under operasjonen).

Siden operasjonen brukes ikke bare kunstig blodsirkulasjon, men også kunstig ventilasjon av lungene, er det nødvendig å forhindre overbelastning i lungene. For å gjøre dette 10-20 ganger om dagen blåse noe. For eksempel, en ball. Åndedretthet dypt, du lukker lungene og retter dem.

Anemi er vanligvis assosiert med blodtap under operasjonen. For å eliminere denne komplikasjonen vil du bli gitt et spesielt diett.

Å øke hemoglobin, spis mer:

 • biff (kokt eller bakt);
 • leveren;
 • bokhvete grøt.

Behandling av andre komplikasjoner som legen velger individuelt for hver pasient.

I gjennomsnitt rehabiliteres pasientene i 2-3 måneder. I løpet av denne tiden gjenopprettes det normale arbeidet i hjertet, blodsammensetningen og funksjonen av immunsystemet stabiliserer brystbenet, nesten helt fullstendig. I løpet av 3 måneder etter at hjertet bypass ble utført, vil du ikke lenger motvirkes av motoraktivitet, og du kan leve et fullt liv.

På denne tiden - etter 2-3 måneder - utfør en lasttest, for eksempel veloergometri. En slik undersøkelse er nødvendig for å vurdere effektiviteten av operasjonen som utføres, for å finne ut hvordan hjertet reagerer på stressene, og å bestemme taktikken for videre behandling.

Pasient på et sykehus etter en bypassoperasjon ved kranskärl

Livet etter operasjonen

Koronar bypass gir pålitelig forebygging av hjerteinfarkt. Det lar deg helt kvitte seg med angina angrep, da det eliminerer iskemi.

Men det er en mulighet for at shunt også vil bli utryddet (innsnevret). Ifølge statistikken, et år etter operasjonen, begynner hver femte pasient å begrense løsningen. Og etter 10 år - hos 100% av pasientene.

For å unngå å begrense og lukke fartøyet implantert i hjertet, følg de fem reglene:

Koronar hjertet bypass etter et hjerteinfarkt - hva er det og hvordan er det utført

Hva er det - omgå hjertets hjerteskjermer etter et hjerteinfarkt? Denne operasjonen kalles også revaskularisering, den består i dannelse av anastomoser (ytterligere meldinger mellom karene) for å gjenopprette normal tilførsel av hjertet til oksygen.

Behovet for denne metoden stammer fra koronar hjertesykdom - en tilstand som skyldes en reduksjon i lumen i hjertets kar.

Hovedårsaken til denne sykdommen er dannelsen av aterosklerose, hvor utvikling av aterosklerotiske plakk observeres.

avtale

Et infarkt er en konsekvens av koronar hjertesykdom. Under de givne forholdene hjertet mottar ikke hele volumet av oksygen og næringsstoffer fra fartøyene. For å gjenopprette normal blodtilførsel, brukes ulike kirurgiske metoder, inkludert koronar bypass kirurgi.

vitnesbyrd

Cardiac bypass kan brukes både i nærvær av grunnleggende indikasjoner, og i tilfelle av noen forhold hvor denne metoden anbefales. Det er tre hovedindikasjoner:

 • Obstruksjon av venstre kranspulsår overstiger 50%;
 • Diameteren på alle koronarbeholdere er mindre enn 30%;
 • Sterk innsnevring av den fremre interferrikulære arterien i opprinnelsesområdet i kombinasjon med stenoser av de to andre kranspulsårene.

Hvis pasienten lider av angina pectoris, kan bypasstransplantasjon av koronararterien redusere risikoen for tilbakefall, i motsetning til symptomatisk medisinering eller folkebehandling. Med et hjerteinfarkt eliminerer denne metoden hjertets hjerte, noe som resulterer i Blodforsyningen gjenopprettes og risikoen for gjentatte hendelser reduseres.

Essensen av metoden

Når koronar bypass er opprettet shunt (forbindelse) mellom berørt område og sunn arterie. Oftest i graftens rolle er delene av den indre thoracale arterien, den subkutane venen av låret. Disse fartøyene er ikke avgjørende, så de kan brukes i denne operasjonen.

bypass kan utføres både med et slått hjerte og ved hjelp av et apparat av kunstig sirkulasjon (IR), selv om sistnevnte metode brukes hyppigere. Beslutningen om hvilken som skal velges, avhenger av pasientens tilstedeværelse av ulike komplikasjoner, samt behovet for å utføre relaterte operasjoner.

Forberedelse for

Forbereder for shunting inneholder følgende aspekter:

 • Siste gang pasienten skal ta mat senest dagen før operasjonen, hvorpå det er forbudt å ta vann.
 • På operasjonsstedet (brystet, samt stedet for anfall av transplantasjoner), skal huden være uten hår.
 • På kvelden den foregående dagen og om morgenen er det nødvendig å tømme tarmene. Om morgenen skal det utføres en dusj.
 • Den siste handlingen med å ta medisiner er tillatt senest dagen før etter å ha spist.
 • En dag før skiftingen gjennomføres en undersøkelse med deltakelse fra driftsleder og tilhørende personell med det formål å utarbeide en handlingsplan.
 • Signatur av alle nødvendige dokumenter.

Hva bør være puls av en person: normen for alder, frekvens og rytme av hjertekontraksjoner vurderes i våre materialer.

Er pulsregulatoren nyttig for å kjøre med brystbelte og hvordan velge riktig enhet? Finn ut om det her.

Skal jeg kjøpe en hjertefrekvensmåler på håndleddet mitt, hvor nøyaktig og effektivt er det og er det egnet til å kjøre? Les alle detaljene i neste artikkel.

Fartøysteknikk

Hvordan er hjertet bypass gjort? En time før operasjonen starter, får pasienten beroligende medisiner. Pasienten blir levert til operablokken, den er plassert på operasjonstabellen. her Enheter for overvåking av parametrene for vitale funksjoner installeres (elektrokardiogram, bestemmelse av blodtrykk, frekvens av respiratoriske bevegelser og blodmetning), er et urinekateter plassert.

Deretter introduseres legemidler som gir generell anestesi, trakeostomi utføres, og operasjonen begynner.

Stadier av koronar bypass kirurgi:

 1. Tilgang til thoracic hule er sikret ved disseksjon av midten av brystbenet;
 2. Isolering av den indre thoracale arterien (dersom mammakokaryakse brukes);
 3. Transplant gjerde;
 4. Det er koblet til (IC) med hypotermisk hjertestans, og hvis operasjonen utføres på det arbeidende hjerte, settes enheter inn som stabiliserer et bestemt område av hjertemusklen på stedet der skakingen finner sted.
 5. Shunts blir brukt;
 6. Fornyelse av hjertet og deaktivering av enheten "kunstig hjerte - lunger";
 7. Sying på kutt og installering av drenering.

Ikke for svakhjertet og mindreårig! Denne videoen viser hvordan operasjonen utføres for koronar-arterie-bypass-grafter.

Rehabilitering i postoperativ periode

Umiddelbart etter operasjonen blir pasienten transportert til intensivavdelingen, der han er i flere dager, avhengig av operasjonens alvor og egenskapene til organismen. Den første dagen trenger han en kunstig lungeventilator.

Når pasienten igjen kan puste uavhengig av hverandre, tilbys han et gummistykke, som han blader fra tid til annen. Dette er nødvendig for å kunne sørg for normal ventilasjon av lungene og hindre stagnasjon. En permanent bandaging og behandling av pasientens sår er gitt.

Med denne metoden for kirurgisk inngrep, blir brystbenet dissekert, som deretter sementeres ved metall-osteosyntese. Dette beinet er ganske massivt, og hvis huden i dette området helbreder relativt raskt, da Det tar tid fra flere måneder til seks måneder for å gjenopprette brystbenet. Derfor anbefales pasienter å bruke medisinske korsetter for å styrke og stabilisere disseksjonsstedet.

Også på grunn av blodtap under operasjonen har pasienten anemi, som ikke krever spesiell behandling, men det anbefales at flere mettet ernæring, inkludert kaloriprodukter av animalsk opprinnelse.

Det vanlige nivået av hemoglobin returnerer på ca. 30 dager.

Den neste fasen av rehabilitering etter koronararterien bypass-podning - gradvis økning i fysisk aktivitet. Det hele starter med en tur langs korridoren til tusenvis av meter per dag, med en gradvis økning i lasten.

På et utdrag fra en medisinsk institusjon til pasienten Det anbefales å bo i et sanatorium for full gjenoppretting.

Fordeler med denne metoden

Hovedproblemet som angår fordelene ved koronar bypass-kirurgi, er dens sammenligning med hjertesykdommenes stenting. Det er ingen konsensus om når en metode bør foretrekkes for en annen, men det er en rekke forhold under hvilke koronar bypass kirurgi er mer effektiv:

 • I tilfelle det er kontraindikasjoner til stenting, og pasienten lider av alvorlig angina som forstyrrer realiseringen av hjemmets behov.
 • Flere koronararterier ble påvirket (i antall tre eller flere).
 • Hvis det er en aneurisme i hjertet på grunn av tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk.

Forhøyet blod kolesterol - hva betyr dette og når er medisinsk hjelp nødvendig? Vi vil fortelle deg alle nyanser!

Er det verdt å bekymre deg for å senke kolesterol i blodet, er det bra eller dårlig? Les alt om dette på vår nettside.

Om hva som skal være det normale nivået av kolesterol i blodet hos voksne, les her.

Kontra

De inkluderer: Skovl nederlag meste av koronararteriene, den raske nedgangen i funksjon av det venstre ventrikulære utstøting til under 30% som et resultat av fokal-cicatricial lesjoner, hjertets manglende evne til å pumpe nødvendig for å tilføre den mengde blod vev.

Bortsett fra privat, identifisere generelle kontraindikasjoner, som inkluderer sammenhengende sykdommer, for eksempel kroniske ikke-spesifikke lungesykdommer (CHDF), onkologi. Men disse kontraindikasjonene er relative i naturen.

Mulige konsekvenser og komplikasjoner etter operasjonen

Isolere spesifikke og ikke-spesifikke komplikasjoner etter revaskularisering av hjertemuskelen. Spesifikke komplikasjoner er forbundet med hjertekoronararteriene. Blant dem er:

 • Forekomsten av hjerteinfarkt hos enkelte pasienter og til slutt en økt risiko for dødelig utgang.
 • Tapet på det ytre blad av perikardiumposen som følge av betennelse.
 • Dysfunksjon i hjertet og, som et resultat, utilstrekkelig ernæring av organer og vev.
 • En annen type arytmi.
 • Betennelse i pleura på grunn av infeksjon eller traumer.
 • Fare for slag.

Ikke-spesifikke komplikasjoner inkluderer problemer som følger med enhver operasjon.

Aortokoronær bypass av hjerteskarene (CABG): indikasjoner, ledning, rehabilitering

Koronararterier er karene som strekker seg fra aorta til hjerte og mater hjertemuskelen. I tilfelle av deponering av plakk på deres indre vegg og klinisk signifikant overlapping av deres lumen, kan blodstrømmen i myokardiet gjenopprettes ved hjelp av stentoperasjoner eller aortokoronary shunting (CABG). I sistnevnte tilfelle til koronararteriene under operasjonen mates shunt (bypass-bane) uten å støte på arteriell okklusjon, blir derved nedsatt blodstrøm gjenopprettet, og hjertemuskelen får nok blodvolum. Som en shunt mellom koronararterien og aorta brukes som regel den indre thoracale eller radiale arterien, samt den subkutane venen i underbenet. Den indre thoracale arterien anses å være den mest fysiologiske autoscience, og slitasje er ekstremt lav, og funksjon som shunt er estimert i flere tiår.

Gjennomføringen av en slik operasjon har følgende positive aspekter - en økning i forventet levetid hos pasienter med myokardial ischemi, redusere risiko for hjerteinfarkt, for å forbedre livskvaliteten, å øke arbeidstoleranse, noe som reduserer behovet for nitroglyserin, som ofte er meget dårlig tolerert. Om koronar bypass brorparten av pasientene reagerer på mer enn godt, da de praktisk talt ikke forstyrrer smerter i brystet, selv med en betydelig belastning; det er ikke behov for konstant tilstedeværelse av nitroglyserin i lommen; forsvinne frykten for hjerteinfarkt og død, samt andre psykologiske nyanser som er karakteristisk for personer med angina.

Indikasjon for operasjonen

Indikasjoner for CABG påvist ikke bare for kliniske tegn (frekvens, varighet og intensitet av brystsmerter, tilstedeværelsen av hjerteinfarkt eller fare for akutt hjerteinfarkt, redusert kontraktilitet av den venstre ventrikkel i henhold echocardioscopy), men i henhold til de resultater som ble oppnådd i løpet av koronar angiografi (CAG ) - invasiv diagnostisk teknikk med innføringen av et radiopakt substans i hulrommet i kransarterien, den mest nøyaktige posisjon som indikerer okklusjon av arterien.

De viktigste indikasjonene som finnes i koronar angiografi er følgende:

 • Den venstre kranspulsåren er ugjennomtrengelig med mer enn 50% av dens lumen,
 • Alle kranspulsårene er ugjennomtrengelige med mer enn 70%
 • Stenose (constriction) av tre koronararterier, klinisk manifestert av angina pectorisangrep.

Kliniske indikasjoner for CABG:

 1. Stabil angina funksjonelle klasse 3-4, responderer dårlig på medisinsk terapi (gjentas gjennom hele dagen angrep av brystsmerter, ikke er sluttet å ta nitrater kort og / eller langtidsvirkende)
 2. Akutt koronarsyndrom, som kan stoppe på trinnet utvikle ustabil angina eller akutt hjerteinfarkt i høyden eller løfting av en EKG uten segment ST (macrofocal eller melkoochagovyj henholdsvis)
 3. Akutt myokardinfarkt senest 4-6 timer etter utbruddet av et intraktabelt smerteangrep,
 4. Redusert toleranse for fysisk aktivitet, avslørt under utførelse av prøver med last - tredemølle test, veloergometri,
 5. Alvorlig smertefri iskemi, avslørt under daglig overvåking av blodtrykk og EKG ved Holter,
 6. Behovet for kirurgisk inngrep hos pasienter med hjertefeil og samtidig myokardisk iskemi.

Kontra

Kontraindikasjoner for bypass-operasjonen inkluderer:

 • Reduksjon av kontraktil funksjon i venstre ventrikel, som bestemmes ved ekkokardioskopi som reduksjon i utkastningsfraksjon (EF) på mindre enn 30-40%
 • Den generelle alvorlige tilstanden til pasienten, forårsaket av terminal nyre- eller leverinsuffisiens, akutt hjerneslag, lungesykdommer, kreft,
 • Diffus lesjon av alle kranspulsårene (når plakk er deponert gjennom fartøyet, og en shunt er umulig, siden det ikke er noe berørt område i arterien)
 • Alvorlig hjertesvikt.

Forbereder for en operasjon

Bypass-operasjonen kan utføres på en planlagt eller nødstilfelt måte. Hvis pasienten kommer inn i vaskulær eller hjertekirurgi avdeling med akutt hjerteinfarkt, er det umiddelbart etter kort preoperative koronar angiografi er utført, som kan utvides til å omgå eller stenting operasjon. I dette tilfellet utføres bare de mest nødvendige testene - bestemmelse av blodgruppen og blodkoagulasjonssystemet, samt EKG i dynamikk.

I tilfelle en planlagt opptak av en pasient med myokardisk iskemi utføres en fullverdig undersøkelse i pasienten:

 1. EKG,
 2. Ekkokardioskopi (ultralyd av hjertet),
 3. Radiografi av brystet,
 4. Generelle kliniske tester av blod og urin,
 5. Biokjemisk blodprøve med bestemmelse av blodkoagulasjonsevnen,
 6. Analyser for syfilis, viral hepatitt, HIV-infeksjon,
 7. Koronar angiografi.

Hvordan utføres operasjonen?

Etter at den preoperative preparat innbefattende intravenøs administrasjon av sedativer og beroligende midler (fenobarbital, phenazepam, etc.) for å oppnå den ønskede effekten av anestesi, pasienten ført til operasjonsrommet hvor operasjonen skal utføres i løpet av den neste klokken 4-6.

Shunting utføres alltid under generell anestesi. Tidligere operativ tilgang ble utført ved hjelp av sternotomi - disseksjon av brystbenet, for tiden er flere og flere operasjoner utført fra mini-tilgangen i intercostal-rommet til venstre i hjerteprojeksjonen.

I løpet av operasjonen er hjertet i de fleste tilfeller forbundet med den kunstige sirkulasjonsenheten (AIC), som i denne perioden utfører blodstrøm gjennom kroppen istedenfor hjertet. Det er også mulig å utføre shunting på et fungerende hjerte uten å koble til AIC.

Etter fastsettingen av aorta (typisk 60 minutter) og forbindelsen av hjertet til apparatet (i de fleste tilfeller til en halv time), velger kirurgen fartøyet, som vil bli shunt og fører det til den påvirkede koronararterien, hemming den andre enden til aorta. Dermed vil blodstrømmen til kranspulsårene utføres fra aorta, og omgå stedet der plakk er plassert. Shunts kan være flere - fra to til fem, avhengig av antall berørte arterier.

Etter at alle shunter ble inngitt bort på riktig sted, ved kanten av brystbenet lagret stiftene fra metalltråd sydd med mykt vev og aseptisk bandasje påføres. Også avløp fjernes, langs hvilken blødning (blodig) væske strømmer fra perikardialhulen. Etter 7-10 dager, avhengig av graden av helbredelse av det postoperative såret, kan sømmer og bandasje fjernes. I løpet av denne perioden utføres daglige dressinger.

Hvor mye koster bypass-operasjonen?

CABG kirurgi er en høyteknologisk medisinsk hjelp, så kostnaden er ganske høy.

Foreløpig er disse operasjonene utføres på kvoter fra det regionale og føderale budsjettet, hvis operasjonen blir utført på en planlagt måte til personer med koronarsykdom og angina, samt gratis MHI politikk hvis operasjonen utføres snarest hos pasienter med akutt hjerteinfarkt.

For å få en kvote skal pasienten ha undersøkelsesmetoder som bekrefter behovet for kirurgisk inngrep (EKG, koronar angiografi, ultralyd i hjertet, etc.), forsterket av retningen til den behandlende lege kardiolog og hjerte kirurg. Venter på kvote kan ta fra noen uker til et par måneder.

Hvis pasienten ikke har tenkt å forvente en kvote og har råd til å utføre operasjonen for betalte tjenester, kan han søke til enhver stat (i Russland) eller privat (utenlandsk) klinikk som utøver slike operasjoner. Den omtrentlige kostnaden for shunting varierer fra 45 tusen rubler. for den meget operative intervensjonen uten kostnaden av forbruksvarer opp til 200 tusen rubler. med kostnaden av materialer. Med felles prosthetikk av hjerteventiler med shunting, er prisen henholdsvis fra 120 til 500 tusen rubler. avhengig av antall ventiler og shunts.

komplikasjoner

Postoperative komplikasjoner kan utvikle seg fra både hjertet og andre organer. I den tidlige postoperative perioden er hjertekomplikasjoner representert ved akutt perioperativ nekrose av myokardiet, som kan utvikle seg til akutt myokardinfarkt. Risikofaktorene for utviklingen av hjerteinfarkt er hovedsakelig på tidspunktet for funksjonen av enheten av kunstig sirkulasjon - jo lenger hjertet ikke utfører sin kontraktile funksjon under operasjonen, desto større er risikoen for myokardisk skade. Postoperativt hjerteinfarkt utvikler seg i 2-5% av tilfellene.

Komplikasjoner fra andre organer og systemer utvikles sjelden og bestemmes av pasientens alder, samt ved tilstedeværelse av kroniske sykdommer. Komplikasjoner inkluderer kongestiv hjertesvikt, slag, forverring av astma, dekompensasjon og diabetes al. Prevention of forekomst av slike tilstander er fullstendig undersøkelse før innpoding og kompleks forberedelse av pasienten for operasjon av indre organer med korreksjonsfunksjon.

Livsstil etter kirurgi

Det postoperative såret begynner å helbrede så tidlig som 7-10 dager etter skanning. Sternum, som er et bein, helbreder mye senere - 5-6 måneder etter operasjonen.

I den tidlige postoperative perioden med pasientens rehabiliteringsforanstaltninger utføres. Disse inkluderer:

 • Diettmat,
 • Åndedrettsgymnastikk - pasienten tilbys en blomstring av en ballong, oppblåsning som pasienten sprer lungene, som forhindrer utvikling av venøs overbelastning i dem,
 • Fysiske øvelser, først i seng, så vandre langs korridoren - er for tiden søker til pasienter så snart som mulig for å styrke, hvis ikke kontraindisert ved den generelle alvorlighetsgraden av tilstanden, for å hindre stagnasjon av blod i venene og tromboemboliske komplikasjoner.

I den sentrale postoperative perioden (etter utslipp og senere) fortsetter å utføre øvelser anbefalt av legen av fysioterapi (lege LFK), som styrker og trener hjertemuskelen og blodårene. Også pasienten må følge prinsippene for en sunn livsstil for rehabilitering:

 1. Fullstendig nektelse fra røyking og alkoholforbruk,
 2. Samsvar med det grunnleggende sunn mat - bortsett fra fet, stekt, krydret, salt mat, spise mer frisk frukt og grønnsaker, meieriprodukter, magert kjøtt og fisk,
 3. Tilstrekkelig fysisk aktivitet - gå, lette morgenøvelser,
 4. Oppnå målnivået av arterielt trykk, utført ved hjelp av antihypertensive stoffer.

Handikappregistrering

Etter kardiell bypassoperasjon utstedes midlertidig uførhet for arbeid (på sykelisten) i opptil fire måneder. Etter det blir pasientene sendt til ITU (medisinsk og sosial kompetanse), hvor de bestemmer om pasienten skal være funksjonshemmet.

Gruppe III er tildelt pasienter med ukomplisert løpet av den postoperative perioden og med grade 1 eller 2 (FC) angina, så vel som uten eller med hjertesvikt. Det er lov til å arbeide innen fag som ikke bærer truslen om hjerteaktivitet til pasienten. Forbudte yrker inkluderer - arbeid på høyde, med giftige stoffer, i feltet, førerens yrke.

Gruppe II er tildelt pasienter med et komplisert forløb av den postoperative perioden.

Gruppe I er tildelt personer med alvorlig kronisk hjertesvikt, som krever omsorg for uvedkommende.

outlook

Prognosen etter bypassoperasjonen bestemmes av en rekke indikatorer som:

 • Varigheten av shunten. Den lengste sikt er bruken av den indre thoracale arterien, siden dens gyldighet er bestemt fem år etter operasjonen hos mer enn 90% av pasientene. De samme gode resultatene er notert ved bruk av den radiale arterien. Den store saphenøsvenen har mindre holdbarhet, og anastomosekonsistensen etter 5 år observeres hos mindre enn 60% av pasientene.
 • Risikoen for å utvikle hjerteinfarkt er bare 5% de første fem årene etter operasjonen.
 • Risikoen for plutselig hjertedød er redusert til 3% i de første 10 årene etter operasjonen.
 • Toleransen for fysisk anstrengelse er forbedret, anginaangrepene øker, og i de fleste pasienter (ca. 60%) gir ikke angina tilbake i det hele tatt.
 • Dødsstatistikk - postoperativ dødelighet er 1-5%. Risikofaktorer inkluderer preoperative (alder, antall overførte hjerteinfarkt, myokardiskemi område, antall syke arterier, anatomiske trekk ved koronararteriene før kirurgi) og postoperativ (natur shunt og tid for hjerte-bypass).

Basert på det ovenstående, bør det bemerkes at CABG kirurgi - et utmerket alternativ til langvarig behandling av koronar arteriesykdom og angina, reduserer så betydelig risiko for myokardinfarkt og risikoen for plutselig hjertedød, så vel som en betydelig forbedring av pasientens livskvalitet. Derfor, i de fleste tilfeller, er bypass operasjon prognose gunstig, men live-pasienter etter bypass hjerteårene mer enn 10 år.

Hjerte omgå hva det er: indikasjoner, oppførselsstadier og rehabilitering

Nyere har flere og flere leger identifisert hjertesykdommer. Ikke alltid folk føler seg dårlig i en hast for å besøke polyklinikker. Mange har rett og slett ikke nok tid, andre er redd for å høre om tilstedeværelsen av noen sykdom og dermed forverre situasjonen.

Husk at dette er en operativ intervensjon og eventuelle konsekvenser er mulige. I løpet av rehabiliteringsperioden bør også alle anbefalinger fra legen og dietten følges. Hvis du har blitt foreskrevet et bypass for hjerte, må du forstå hva det er, hva komplikasjoner kan være, hvordan du tilpasser seg operasjonen og hvordan du oppfører seg etter det.

Litt historie

Hjerte omgå hva det er

Inntil første halvdel av XX-tallet kunne pasienter med hjertesykdom bare behandles ved hjelp av medisiner, og de menneskene de stoppet med å hjelpe var dømt til funksjonshemming og død.

Og først i 1964 ble det første kirurgiske inngrepet på skakering av koronarfartøy utviklet og utført. Det er hyggelig å innse at trailblazer var en russisk - Leningrad professor og kardiosurgeon Vasily Ivanovich Kolesov.

Dessverre, allerede i 1966 på Alli-Unionskongressen til kardiologer ble det besluttet å forby utførelsen av denne farlige operasjonen.

Kolesov fortalte seg i alle slags forfølgelser, men situasjonen endret seg radikalt etter at verdens vitenskapelige samfunn ble interessert i denne revolusjonerende metoden for behandling av koronarfartøy. Storskala forskning og utvikling fikk lov til å forbedre denne teknikken og redusere antall komplikasjoner.

Forandring av koronararterien ble kontinuerlig oppgradert, og suksessen til de opererte pasientene økte jevnt. Igjen var det takket være våre medforskeres innsats at legene klarte å forkorte tiden for intervensjonen to ganger.

Nå lagrer pasientens liv med iskemisk hjertesykdom i 4-6 timer (avhengig av kompleksiteten i klinisk tilfelle).

Hjerte omgå hva det er: en beskrivelse

Koronararterie-bypass-transplantasjon (CABG) kirurgi - en operasjon som er basert på dannelsen av anastomoser (omveier), utenom den aterosklerotisk koronarhjerte. Den første planlagte CABG-operasjonen ble utført i USA ved University of Duke i 1962 av Dr. Sabist.

For tiden har hundretusenvis av aortokoronary shunting-operasjoner blitt utført i verden, og i mange klinikker har de blitt rutinemessige. For ytterligere 10-15 år siden, for å kunne gjennomgå operasjon, var det nødvendig å reise til Europa eller de baltiske landene, og kostnaden for en slik operasjon var ganske enkelt uoverkommelig.

Ingen sier at CABG-operasjon er billig, men nå er de fleste pasienter i stand til å finne midler, spesielt hvis det handler om liv og død.

Når det gjelder indikasjonene på CABG, er de ganske åpenbare og er bestemt etter undersøkelsen, inkludert med obligatorisk koronarangiografi - en prosedyre som gjør det mulig å bestemme tilstanden til fartøyene som fôrer hjertet.

Det er mange uenigheter når man bør foretrekke aortokoronær bypass til stenting, men det er ubestridelige øyeblikk når fordelene med CABG er høyere enn fra stenting:

 1. Angina av høy funksjonell klasse - dvs. en som ikke tillater pasienten å utføre selv hverdagsbelastning (gå, toalett, spise) hvis det er kontraindikasjoner for stenting.
 2. Tapet på tre eller flere hjertekaronier i hjertet (bestemt ved koronar angiografi).
 3. Tilstedeværelsen av en aneurysm i hjertet mot bakgrunnen av koronar aterosklerose.

For tiden utføres CABG både på arbeidshjertet og under kunstig sirkulasjon. Når aortokoronær bypassoperasjon utføres på et fungerende hjerte, er risikoen for operasjonelle komplikasjoner mye lavere sammenlignet med en operasjon på et hjerte som ikke virker, men det er mer komplisert.

Det er også en oppfatning at hvis CABG utføres på et fungerende hjerte, påvirkes kvaliteten på løsningen. Det vil si fra langsiktige resultater at en operasjon på et fungerende hjerte kan gi dårligere resultater enn en operasjon på et ikke-fungerende hjerte.

For å skape bypass shunts brukes vener av pasientens skinner, så vel som den indre thoracale arterien, uten disse karene kan en person ganske enkelt klare seg.

Shunts fra arterien er mye mer holdbare og pålitelige, som ikke kan sies for shunts laget av årer. Dermed lukker ca 10% av venous shunts i den første måneden etter CABG, ytterligere 10% i det første året, og ca 10% i de neste 6 årene etter shunting-operasjonen.

Hvis man skal sammenligne med shunts fra arterier, fortsetter mer enn 95% av anastomosene etter 15 år å fungere, men det er ikke alltid teknisk mulig å bruke shunts bare fra arterier. Hvis CABG-operasjonen slutter gunstig, og dette er langt de fleste tilfeller, vil pasienten møte et vanskelig stadium av rehabilitering.

Imidlertid går alle ulemper i løpet av noen få måneder til ingenting, og fordelene med aortokoronar bypass i form av anginaforsvinn blir åpenbare.

2-3 måneder etter CABG anbefales det å utføre en stresstest av BEM eller tredemølle test. Disse testene bestemmer statusen for overlappede shunts og blodsirkulasjon i hjertet. Operasjon CABG er ikke en panacea og garanterer ikke arrestasjonen av aterosklerose og veksten av nye plakk i andre arterier.

Selv etter aortokoronary shunting forblir alle prinsippene for behandling av hjertesykdom uendret. CABG utføres med bare ett mål - å lindre pasienten i angina og redusere hyppigheten av sykehusinnleggelsen på grunn av forverring av prosessen.

For alle andre kriterier, som for eksempel risikoen for tilbakevendende hjerteinfarkt eller død innen 5 år - er sammenlign både i koronar bypass kirurgi og stenting eller konservativ behandling.

For CABG er det ingen aldersrestriksjoner, bare det er viktig at det finnes en samtidig patologi som begrenser oppførselen til lumbaloperasjonen. I tillegg, hvis operasjon er koronararterie-bypass-transplantasjon er allerede blitt utført tidligere, er risikoen for komplikasjoner når det gjelder å utføre gjenta CABG er mye høyere, og disse pasientene sjelden tar på en andre operasjon.

Hva er operasjonen for?

Stenting av hjerteskjermer og koronar arterie bypass-podning er de mest moderne metodene for å gjenopprette vaskulær patency. De er utført på forskjellige måter, men de har et like høyt resultat.

Mangel på oksygen i aterosklerose kan føre til nekrose av vevet og forårsake myokardinfarkt i fremtiden. Derfor, i fravær av effekten av legemiddelbehandling anbefales det å installere shunts på hjertet. Indikasjon for denne operasjonen kan tjene som iskemisk sykdom, aterosklerose og aneurysm i myokardiet.

Slike behandlinger som CABG utgjør ikke en trussel mot menneskelivet og bidrar til å redusere dødeligheten fra kardiovaskulære patologier flere ganger.

Før operasjonen må pasienten gjennomgå grundig forberedelse og gjennomføre de nødvendige testene. For å redusere risikoen for komplikasjoner under operasjonen og i postoperativ perioden, vil eliminering av negative faktorer hjelpe: røyking, diabetes, høyt blodtrykk, etc.

CABG utføres på flere fartøy samtidig eller bare på en, avhengig av den enkelte patologi. For å legge til rette for rehabiliteringsperioden etter koronar bypass-kirurgi, vil det hjelpe en spesiell pusteteknikk som pasienten må mestre selv før operasjonen.

Shunting av fartøyene i nedre ekstremiteter bidrar til å gjenopprette blodsirkulasjonen i fravær av effektiviteten av standardmetoden for behandling. Siden denne kirurgiske inngrep anses å være den farligste og svært komplekse, må en profesjonell kirurg utføre operasjonen i nærvær av moderne utstyr.

Rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon utføres i intensivavdelingen de første dagene, slik at det er anledning til å utføre akutt gjenopplivning om nødvendig.

Tilstedeværelsen eller fraværet av negative konsekvenser avhenger av hvor mye pasienten vil være på sykehuset, og hvordan gjenopprettingen av organismen vil finne sted. Også avhenger prosessen av hvor mange år pasienten og på nærvær av andre sykdommer.

Tips: Røyking øker risikoen for å utvikle hjerte sykdom flere ganger. Derfor bli kvitt komplikasjoner etter installasjon av aortokoronær shunt-kan, hvis du slutter å røyke en gang for alle.

Etter å ha fastsatt behandlingsplanen av en kardiolog og reumatolog, er pasienten innlagt på et sykehus hvor alle nødvendige preoperative studier utføres i 2-3 dager:

 • ECHO-KG (for å vurdere ytelsen til hjertemuskelen);
 • urin og blodprøver (for studier av generelle indikatorer og utelukkelse eller bekreftelse av andre sykdommer og skjulte inflammatoriske prosesser);
 • angiografi (for visualisering av hjertesirkulasjonssystemet og gjenkjenning av det eksakte stedet for obstruksjon);
 • CT og MR (for å se et lagdelt bilde av arteriene og vurdere hvor langt de nærliggende vevene har blitt påvirket);
 • studier av sirkulasjonssystemet av steder av shunt gjerdet (nedre og øvre ekstremiteter, brystbenet);
 • Beslutningen er gjort - hvor mange shunts, og fra hvilke steder vil det bli tatt.

I tillegg kan andre typer undersøkelser foreskrives. I tillegg vil sykehuspersonalet utdype seg om hvordan man oppfører seg rett etter operasjonen (pusteøvelser, hosteteknikk, etc.). Dessuten vil en anestesilege og lege gir detaljert informasjon om den kommende koronar bypass kirurgi - som siste operasjon, mulige komplikasjoner, hvor mange grafts vil bli tatt, etc.

På kvelden før kirurgi kan pasienten bare spise flytende mat, og i 6-8 timer umiddelbart før intervensjonen er det generelt forbudt å spise og drikke.

Typer av hjerteomkoblingsoperasjoner

Tilstandsbestemt er det tre varianter av aortokoronary shunting (CABG):

 1. 1 - singel;
 2. 2 - dobbel;
 3. 3 - trippel og så videre.

Når en bestemt type operasjon bestemmes av valget bare den enorme vaskulære lesjoner, hvis ikke fungerer, bare en arterie, og du ønsker å legge inn bare en shunt, dette shunt enkelt stil, er to arterier blokkert - en dobbel, vel, tre - henholdsvis en trippel hjerte bypass operasjon.

Hva er essensen av aortokoronary shunting?

Ved ischemisk hjertesykdom, som slepes langs den viktigste årsaken koronar aterosklerose, blokkering kan forekomme en eller flere hjertets arterier. Denne prosess er ledsaget av alvorlig myokardial ischemi, pasienten ofte vises angina og hjerteinfarkt kan forekomme.

For å gjenopprette blodstrømmen til hjertemuskelen kirurger skape løsninger som utfører anastomose av venen, skåret ut fra låret hud, eller arterien hos pasienten tatt fra underarmen eller den indre overflaten av brystet.

Den ene enden av bypass-kar er festet til aorta og den andre er sydd til kransarterien under det området av aterosklerotisk blokkering eller innsnevring.

Dersom shunt anvendes innvendig brystarterien som allerede er koblet til aorta, og deretter sydd igjen en av sine ender til koronarkarene. En slik kardiurgisk operasjon kalles aortokoronær bypass.

Tidligere brukt lår vene for å skape en anastomose, men nå kirurger er i økende grad bruker den arterielle fartøy, altså. A. De er mer holdbare. Ifølge statistikk, blir den femorale venøse shunt av beholderen ikke utsatt for re-okklusjon 10 år hos 65% av pasientene og fra blodkaret indre brystarterien - opererer på riktig måte i 98% av operert.

Ved bruk av den radiale arterien fungerer anastomose jevnt i 5 år hos 83% av pasientene. Hovedmålet med aortokoronary shunting er å forbedre blodstrømmen innen myokardisk iskemi.

Etter operasjonen, som gjennomgår blodstrømningsinsuffisiens, begynner hjertemuskelsonen å motta en tilstrekkelig mengde blod, anginaangrep blir mindre hyppige eller eliminerte, og risikoen for å utvikle et hjertemuskulær infarkt reduseres betydelig.

Som følge av dette kan aortokoronar forbikobling øke levetiden til pasienten og reduserer risikoen for plutselig koronar død. Hovedangivelsene for bypasstransplantasjon av koronararterien kan være slike forhold:

 • innsnevring av koronararteriene med mer enn 70%;
 • innsnevring av venstre koronararterie med mer enn 50%;
 • ineffektiv perkutan angioplastikk.

Hvilke sykdommer viser bypass kirurgi?

Listen over helseproblemer, som er indikasjoner på bypass, inneholder 4 hoved sykdommer. De er som regel relevante for folk i alderen, men nylig er de enda mer vanlige blant unge mennesker.

Spesielt omfatter de:

Med denne sykdommen oppstår dannelsen av spesifikke plakk på veggene i blodårene. Normalt bør det ikke være noen formasjoner der, fordi plakk er det største hindret for en full blodstrøm.

Hvis sykdommen ikke tar hensyn til tiden, vil den ende med nekrose av vevet med alle de følgende konsekvensene.

Den vanligste sykdommen, der spesialister foreskriver shunting. Igjen er hovedproblemet her obstruksjonen av karene med kolesterol. Faktisk er sykdommen diagnostisert ved nøye undersøkelse av blodkanalene for mulig innsnevring.

Narrowing resulterer i å begrense tilgangen av oksygen til hjertet, noe som kan føre til svært forskjellige negative konsekvenser. Iskemi manifesterer seg som en smerte i brystet (oftere i venstre del), så vel som angina.

 • Overvekt. Nylig har denne operasjonen blitt en svært vanlig metode for å bekjempe fedme. Mekanismen som bidrar til å gå ned i vekt har allerede blitt beskrevet ovenfor.

  Magen er delt inn i en større og mindre del, sistnevnte er forbundet med tynntarmen. Følgelig reduseres mengden mat som trengs for matfett, og kroppen taper vekt.

 • Iskemisk sykdom i hjernen.

  Prinsippet i dette tilfellet ligner veldig hjertet. Hjernens iskemi kan være begrenset eller global. Sykdommen fører til forstyrrelse av kroppen, og i verste fall - til et slag eller til dannelsen av tumorer av onkologisk natur.

  Med slike sykdommer er det nødvendig å kjempe på et sykehus. Før skifting utføres konservativ terapi, inkludert bruk av legemidler til vasodilatasjon, mot trombose, for fortynning av blod, osv. Shunting er foreskrevet bare i tilfeller der sykdommen er startet.

 • Så, hvis du har blitt tildelt denne prosedyren, er det viktig å vite og hvordan videre rehabilitering går. Først av alt forbyr eksperten kategorisk at du skal utsette kroppen for enhver belastning. Selvfølgelig vil det ikke være mulig å løfte vekter.

  Det antas at slike implantater kan vare opptil 7 år, men denne perioden kan bli betydelig redusert på grunn av bruk av nikotin. Derfor må pasienten slutte å røyke etter å ha skiftet. I tillegg vil ytterligere ernæring også være svært begrenset.

  For det første vil begrensningen påvirke fett av animalsk opprinnelse. Avhengig av sykdommen kan legen foreskrive for pasienten en eller annen diett, for eksempel:

  • diett nummer 12 - med hindring av kar og iskemi;
  • diett nummer 15 - med kronisk sirkulasjonsfeil.

  drift

  Under operasjonen vil du gå og sove dypt og vil ikke huske løpet av operasjonen. Under operasjonen vil hjerte-lunge-enheten ta på seg hjerte og lunger, noe som vil gi kirurgen muligheten til å utføre en shunt av alle arteriene. Stopp gradvis kunstig sirkulasjon, hvis den ble brukt.

  For å fullføre operasjonen vil dreneringsrørene bli installert i brystet for å lette evakueringen av væske fra operasjonsområdet. Utfør en grundig hemostase av det postoperative såret, hvoretter det sutureres.

  Pasienten kobler seg fra monitorene i operasjonen, og kobles til bærbare skjermer, og transporteres deretter til intensivavdelingen (intensivavdeling).

  Lengden på pasientens opphold i intensivavdelingen avhenger av operasjonens omfang og på hans individuelle egenskaper. Generelt er han i denne avdelingen til hans tilstand er fullstendig stabilisert.

  Dag etter operasjon: postoperativ periode

  Mens pasienten er i intensiv omsorg, blir blodprøver tatt, elektrokardiografiske og røntgenundersøkelser utført, som kan gjentas ved behov. Alle vitale tegn på pasienten registreres.

  Etter å ha fullført respiratorisk støtte, blir pasienten extubated (luftveiene er fjernet) og overføres til uavhengig pust.

  Avløp i brystet og magerøret forblir. Pasienten bruker spesielle strømper som støtter blodsirkulasjonen på beina, vikle ham i et varmt teppe for å opprettholde kroppstemperaturen.

  Pasienten opprettholder en stillestående stilling og fortsetter å motta infusjonsbehandling, anestesi, antibiotika og sedativer. Sykepleieren gir konstant omsorg for pasienten, hjelper ham med å rulle over i sengen og utføre rutinemessige manipulasjoner, og kommuniserer også med pasientens familie.

  Dag etter operasjon: postoperativ periode - 1 dag

  Pasienten kan forbli i intensivavdelingen, eller han kan overføres til et spesialrom med telemetri, hvor tilstanden hans vil bli overvåket ved hjelp av spesialutstyr. Etter å ha gjenopprettet væskebalansen, fjern Foley kateteret fra blæren.

  Fjernovervåkning av hjerteaktivitet brukes, medisinsk anestesi og antibiotikabehandling fortsetter. Legen utpeker diettmat og instruerer pasienten om fysisk aktivitet, pasienten skal begynne å sitte på sengenes seng og komme seg til stolen og gradvis øke antall forsøk).

  Det anbefales å fortsette å bære støttestrømper. Sykepleiere utfører sletting av pasienten.

  Postoperativ periode - 2 dager

  På den andre dagen etter operasjonen stopper oksygenstøtten, og pusteøvelsene fortsetter. Fjern dreneringsrøret fra brystet. Pasientens tilstand er bedre, men overvåking av parametere med telemetrisk utstyr fortsetter.

  Pasientens vekt registreres og administreringen av løsninger og medisiner fortsetter. Om nødvendig fortsetter pasienten å bli bedøvet, og utfører også alle legenes resept. Pasienten fortsetter å motta kostholdsnæring og aktivitetsnivået øker gradvis.

  Han får lov til å forsiktig stå opp og ved hjelp av en assistent til å flytte på toalettet. Det anbefales å fortsette å bære støttestrømper, og til og med begynne å utføre enkle fysiske øvelser for hender og føtter.

  Pasienten anbefales å gjøre korte turer langs korridoren. Personalet utfører kontinuerlig forklarende diskusjoner med pasienten om risikofaktorene, instruerer hvordan man behandler sømmen og snakker med pasienten om de nødvendige tiltakene som klargjør pasienten for utslipp.

  Postoperativ periode - 3 dager

  Pasientens tilstand er ikke lenger overvåket. Vektregistrering fortsetter. Hvis nødvendig, fortsett anestesi. Utfør alle legenes avtaler, respiratorisk gymnastikk. Pasienten har allerede lov til å ta en dusj og øke antall bevegelser fra seng til stol opp til 4 ganger, allerede uten hjelp.

  Det anbefales også å øke varigheten av turer langs korridoren og gjøre det flere ganger, uten å glemme å ha på seg spesielle støttestrømper.

  Pasienten fortsetter å motta all nødvendig informasjon om kosttilskudd, om å ta medisiner, om hjemme fysiske aktiviteter, om full gjenoppretting av vital aktivitet og om forberedelse til utslipp.

  Postoperativ periode - 4 dager

  Pasienten fortsetter å utføre respiratorisk gymnastikk flere ganger om dagen. Igjen, pasientens vekt er kontrollert. Kosttilskudd (restriksjon av fett, salt) fortsetter, men maten blir mer variert og delene blir større.

  Det er tillatt å bruke på badet og bevege seg uten hjelp. Vurder pasientens fysiske tilstand og gi de siste instruksjonene før utslipp. Hvis en pasient har noen problemer eller spørsmål, må han definitivt løse dem før utslipp.

  Snart etter operasjonen vil et bandasje på brystet bli fjernet. Luft, vil fremme tørking og helbredelse av det postoperative såret.

  Antallet og lengden på beininnsnittene i forskjellige pasienter kan være forskjellig, avhengig av hvor mange venøse shunter som ble planlagt å bli utført for deg. Noen har kutt, de vil bare ha ett ben, noen har begge, noen kan ha et kutt på armen.

  I begynnelsen vil du bli vasket med sømmer med antiseptiske løsninger og gjøre bandasjer. Et sted på dagene 8-9, med sikker healing, blir stingene fjernet, og sikkerhetselektroden vil også bli fjernet.

  Senere vil det være mulig å forsiktig skyll området av snittene med såpe og vann. Du kan ha en tendens til hevelse i anklene eller føle en brennende følelse på det sted hvor delene av blodårene ble tatt.

  Denne brennende følelsen vil føles når du står eller om natten. Gradvis, med gjenoppretting av blodsirkulasjon i venepunkturstedet, vil disse symptomene forsvinne.

  Du vil bli bedt om å ha elastiske strømpebukser eller bandasjer, dette vil forbedre blodsirkulasjonen i beina og redusere hevelse. Man bør imidlertid ikke glemme at en fullverdig brystkonsolidering vil oppnås om noen måneder, så du må diskutere med legen din om timingen av en tilstrekkelig belastning på skulderbeltet.

  Vanligvis, etter en shuntoperasjon, bruker pasientene 14-16 dager i klinikken. Men tidspunktet for ditt opphold kan variere. Dette skyldes i hovedsak forebygging av samtidige sykdommer, siden denne operasjonen vil kreve at pasienten bruker store anstrengelser for hele organismen - dette kan provosere en forverring av kroniske sykdommer.

  Gradvis vil du legge merke til en forbedring i den generelle tilstanden og en økning av energi. Ofte føler pasienter frykt og forvirring ved utslipp. Noen ganger er dette fordi de er redd for å forlate sykehuset, hvor de føler seg trygge under oppsyn av erfarne leger. De tror at retur hjem er risikabelt for dem.

  Du bør huske at legen ikke vil foreskrive deg fra klinikken til du er sikker på å stabilisere tilstanden din og at ytterligere utvinning skal finne sted hjemme.

  En sykepleier eller sosialarbeider hjelper deg med å løse alle problemer forbundet med utslipp. Vanligvis er utslippet fra sykehuset om middagstid.

  Etter operasjonen

  Fra ovenstående følger at CABG-operasjon er hovedtrinnet mot å returnere pasienten til et normalt liv. Operasjonen av CABG er rettet mot behandling av koronararteriesykdom og lindring av pasienten i smertesyndromet.

  Det kan imidlertid ikke helt avlaste en pasient av aterosklerose. Den viktigste oppgaven med operasjonen er å forandre pasientens liv og forbedre tilstanden, minimere effekten av aterosklerose på koronarbeinene.

  Som kjent, påvirker mange faktorer direkte dannelsen av atheroslerotiske plaques. En årsak til atherosklerotiske endringer i koronararteriene er en kombinasjon av flere risikofaktorer.

  Kjønn, alder, arvelighet er predisponerende faktorer som ikke kan endres, men andre faktorer kan endres, kontrolleres og til og med forhindres:

  • Høyt blodtrykk;
  • røyking,
  • Høyt kolesterol;
  • vektig;
  • diabetes;
  • Lav fysisk aktivitet;
  • stress,
  Med hjelp av leger kan du vurdere helsen din og prøve å bli kvitt dårlige vaner, og gradvis gå videre til en sunn livsstil.

  Resultat av aortokoronary shunting

  Opprettelse i ferd med å skifte et nytt område av fartøyet forandrer pasientens livskvalitet. Livet etter kardial bypass-kirurgi innebærer normalisering av blodstrømmen, som fôrer myokardiet, som er en konsekvens av shunting, har en rekke positive effekter:

  • Angina angrep forsvinner.
  • Risikoen for MI er redusert.
  • Arbeidskapasiteten er gjenopprettet.
  • Betydelig forbedrer pasientens velvære.
  • Det trygge nivået av fysisk aktivitet øker.
  • Fra medisiner er det bare nødvendig med forebyggende minimum.
  • Forventet levetid øker, og risikoen for plutselig død avtar.

  Med andre ord, etter CABG for en syk pasient blir livet til en sunn person praktisk tilgjengelig. Pasienter som gjennomgått bypasstransplantasjon av koronararterien, gir mest positive resultater. De snakker mest om å returnere etter å ha skutt til et helt liv.

  Statistikken viser at opptil 70% av pasientene blir kvitt nesten alle lidelser etter operasjonen, og tilstanden til en tredjedel av pasientene forbedres merkbart. I 85% av opererte pasienter er det ingen ny obstruksjon av fartøyene.

  Enhver pasient som tenker på å utføre denne operasjonen, er uten tvil interessert i spørsmålet om hvor mange som bor etter hjertebypass. Et standard svar på dette spørsmålet finnes ikke, og ingen ærlig lege kan garantere en bestemt periode.

  Prognosen er påvirket av mange faktorer: fra den generelle tilstanden til pasienten, alderen, til hans livsstil og tilstedeværelsen av dårlige vaner. Til dette kan bare legges til at shuntens gjennomsnittlig levetid er ca. 10 år, men hos unge pasienter kan det vare lenger, hvorefter en re-operasjon er nødvendig.

  Etter CABG, bør du glemme røyking. Hvis pasienten fortsetter denne skadelige vanen, vil risikoen for å returnere CHD øke mange ganger. Derfor, pasienten etter denne operasjonen, bør det ikke være noen kompromisser om røyking.

  Konsekvenser og komplikasjoner

  Bypassering av hjertet eller mer nøyaktig er kranspulsårene en svært vanlig prosedyre for pasienter som lider av iskemisk hjertesykdom. Det er den eneste metoden for å forbedre livskvaliteten til en person når narkotika ikke hjelper, men sykdommen utvikler seg.

  Koronar hjertesykdom forårsaker aterosklerose av blodkar. Plaques tillater ikke fartøyene å fungere normalt, og hjertet skal være mettet med næringsstoffer. Shunting er rettet mot å eliminere denne situasjonen. I løpet av denne operasjonen opprettes en annen vei for passering av blod rundt det "syke" fartøyet.

  For å gjøre dette, bruk venen til pasienten, som oftest er tatt fra hoften (underhuden av låret). En slik operasjon vil beskytte en person mot risikoen for fremtidige infarkt.

  Operasjonen krever omhyggelig forberedelse av pasienten i flere dager. Bør slutte å ta blodfortynnende legemidler (acetylsalisylsyre, ibuprofen, etc.) og i detalj for å fortelle legen din om nylige sykdommer og allergiske reaksjoner på medisiner.

  Vanligvis en måned etter operasjonen personen tilbake til sitt vanlige liv (med noen begrensninger), men som enhver operasjon, kan hjerte bypass operasjon føre til svært ubehagelige konsekvenser (komplikasjoner).

  • Spesifikt - dette er komplikasjoner forbundet med hjerte og blodårer.
  • Nonspecific - dette er en komplikasjon, karakteristisk for enhver operasjon, inkludert for shunting hjertet.

  Blant de spesifikke komplikasjonene ved kirurgi er følgende:

  1. Utviklingen av hjerteinfarkt hos en rekke pasienter, og som følge derav en økning i sannsynligheten for de tilknyttede dødsfallene.
  2. Perikarditt - en lesjon av den serøse membranen i hjertet med en inflammatorisk prosess.
  3. Akutt hjertesvikt.
  4. Ulike brudd på rytmen i hjertet (ciliary arytmi, blokkering og så videre).
  5. Phlebitis er utviklingen av betennelse i venøs veggen.
  6. Pleurisy har en smittsom eller traumatisk karakter.
  7. Smalning av lunken på shunten.
  8. Strokes.
  9. Utviklingen av det såkalte post-perikardiotomi-syndromet.
  Utviklingen er forbundet med skade under hjertets operasjon. Pasienter klager samtidig på utseendet av smerte og varme i brystet. Varigheten av syndromet kan være betydelig og nå seks måneder.

  Ikke-spesifikke komplikasjoner

  Siden operasjonen av hjertebypass er svært komplisert og involverer å finne pasienten, for en tid på ventilatoren, er komplikasjoner fra lungene ikke uvanlige. De begynner å utvikle stillestående fenomener.

  Etter operasjonen er det viktig å jobbe med pusten din. Åndedrettsøvelser eller en enkel øvelse - oppblåsende ballonger, gjør det enkelt å rette og forbedre blodtilførselen.

  Og så vil stillestående postoperativ lungebetennelse ikke være forferdelig.

 • Stort blodtap under operasjonen kan føre til utvikling av anemi.

  For å forhindre utseendet i maten må maten være kjøtt (biff, lever og så videre) i postoperativ periode. Kjøttet er mettet med jern og vitamin B12, som er nødvendig for å gjenopprette nivået av hemoglobin.

 • Clotting av blod med dannelse av blodpropper og deres inntreden i lungearteriene (PE).
 • Smittsomme komplikasjoner. Det kan være en infeksjon i urinveiene eller lungene. For eksempel pleurisy, pyelonefritis.
 • Infeksjon av et postoperativt sår. Spesielt utsatt for denne komplikasjonen er personer med fedme og diabetes.
 • Ligaturfistler, hvis utseende er assosiert med betennelse i såret etter kirurgi, hvor årsaken kan være enten infeksjon eller avvisning av suturmateriale.
 • Diastase av brystbenet.
 • Nyresvikt.
 • Pulmonal insuffisiens.
 • Forringelse av minne og tenkning.
 • Insolvens av sømmer.
 • Dannelse av keloid arr.
 • For å redusere risikoen for komplikasjoner til et minimum, er det nødvendig å identifisere pasienter med tyngdehistorie og å bruke alle mulige forebyggende tiltak mot dem.

  Etter operasjonen er det svært viktig å overvåke pasienten riktig og følge grunnleggende diett etter en hjerteomkjøring, og deretter utføre rehabiliterende aktiviteter. Sistnevnte er godt nok demontert i materiallivet etter bypass.

  rehabilitering

  Operasjonen løser problemene forårsaket av iskemisk hjertesykdom. Men årsakene til sykdommen forblir, tilstanden til veggene til pasientens fartøy og indeksen av aterogene fettstoffer i blodet endres ikke. Som et resultat av denne tilstanden er det fare for redusert lumen på andre deler av kranspulsårene, noe som vil føre til retur av gamle symptomer.

  Rehabilitering tar sikte på å hindre negative scenarier og returnere den opererte pasienten til et helt liv.

  Mer konkrete oppgaver for rehabilitering:

  1. Opprette forhold for å redusere sannsynligheten for komplikasjoner.
  2. Tilpasning av myokardiet til en endring i karakteren av sirkulasjonen.
  3. Stimulering av restorative prosesser på skadede vevssteder.
  4. Å fikse resultatene av operasjonen.
  5. Redusert intensitet av aterosklerose, koronar hjertesykdom, hypertensjon.
  6. Tilpasning av pasienten til det ytre miljøet. Psykologisk hjelp. Utvikling av nye sosiale og husholdningsevner.
  7. Restaurering av fysisk styrke.

  Rehabiliteringsprogram etter CABG fra 2. dag

  Pasienten utfører øvelsesbehandling i en sparsom modus, hovedvekten er hovedsakelig på pusteøvelser. Av metodene for generell innvirkning er bioresonansbehandling, aeroterapi, brukt. Metoder for lokal eksponering inkluderer innånding gjennom nebulisatoren (mucolytics, bronkodilatatorer, furatsillin, etc.) 2 ganger daglig.

  For å overvåke sikkerheten og effektiviteten til rehabilitering av pasienter, brukes obligatoriske forskningsmetoder - elektrokardiogram (EKG), blodtrykk (BP), hjertefrekvens (hjertefrekvens) daglig.

  overvåkes også troponin, kreatinfosfokinase (CPK), transaminaser, protrombin, aktivert tromboplastintid (APTT), blødningstid og koagulering av blod utføres CBC, urinanalyse.

  Av de ytterligere metodene brukes Holter-overvåkning, ekkokardiografi (EchoCG), bestemmelse av biokjemiske blodprøveparametere. Kursets varighet er 7-10 dager med videre overgang til neste trinn av gjenopprettende behandling.

  Rehabiliteringsprogram etter CABG fra 7-10 dager

  Pasienten fortsetter å utøve LFK i en sparsom modus. Til metoder for generell innflytelse er det mulig å legge til intravenøs laserbehandling eller intravenøs ozonbehandling, bioresonansbehandling, aerofytoterapi.

  Av metodene for lokal eksponering er:

  • perifer klassisk terapeutisk massasje,
  • massasje i det elektriske feltet i halsen,
  • lav intensitet laserstråling på hjertet og postoperative arr,
  • magnetoterapi av perifer virkning (på gastrocnemius muskler),
  • ultrasonophorese (lidase, pantovegin).

  Obligatoriske og ytterligere metoder for å overvåke sikkerheten og effektiviteten til rehabilitering av pasienter er de samme som etter den andre dagen etter rehabilitering etter CABG. Kursets varighet er 10-15 dager før overgangen til neste trinn av gjenopprettende behandling.

  Rehabiliteringsprogram etter CABG fra 21. dag

  Øvelse terapi eller kardio trening på kraft og sykliske simulatorer i modusen for målte trinnvise fysiske anstrengelser. Valget av simulatorer og belastning bør løses individuelt, avhengig av tilstanden til postoperative suturer og arr.

  For friluftsfulle pasienter, pasienter med lav toleranse for fysisk anstrengelse, anbefales det å starte kurset med treningstrening i sparsomt regime.

  Forbedrede metoder for total eksponering: den ovenfor tilsettes til intervallet hypoksisk trening, omfattende haloterapi, tørr karbondioksyd bad (hånden eller alternerende - annenhver dag for armer, ben), bio-resonans terapi, aeroionotherapy, aerophytotherapy.

  Av metodene for lokal eksponering kan velges klassisk terapeutisk massasje på sparsom teknikk, massasje elektro fremre overflate av thorax, lav intensitet laserstråling ved området av hjertet, den lavfrekvente elektromagnetiske felt i det cervikale område, iontoforese (magnesiumsulfat Pananginum, Inderal, men - spa, papaverine) i livmorhalskvarteret, elektroterapi (CMT).

  Obligatorisk og ytterligere metoder for å overvåke tilstanden til pasienter forblir de samme. Kursets varighet er 20-40 dager.

  Rehabiliteringsprogram etter CABG om 1-2 måneder

  Fortsett å utøve treningsbehandling eller kardio på strøm- og sykliske simulatorer i modusen for målrettet trinnvis fysisk anstrengelse. For friluftsfulle pasienter, pasienter med lav toleranse for fysisk anstrengelse, anbefales det å starte kurset med treningstrening i sparsomt regime. Du kan søke hydrokinetisk terapi.

  Til metoder for generell innflytelse legges aerofytoterapi, karbonbad på А.і. Zalmanov veksler hver andre dag med tørre karbonbad, firekammer vortex kontrastbad hver annen dag med kalium-natrium-magnesium eller jodid-brombad.

  Utvidet utvalg av metoder for lokal påvirkning: klassisk terapeutisk massasje masser i et elektrostatisk felt av cervikal-området, lav-intensitet laserstråling på hjertet, magnetiske, transcerebral elektroanalgeziya, ultratonoforez (lidasa, pantovegin, heparin).

  Obligatoriske metoder for overvåking av sikkerhet og effektivitet er de samme studiene som i foregående rehabiliteringsfase. Kursets varighet er 15-30 dager.

  Psykologisk rehabilitering av pasienter etter CABG er viktig, som et resultat av omfattende brystskader, noe som er en kilde til smerte, postoperativ cerebral hypoksi i nesten alle pasienter etter CABG viste funksjonelle forstyrrelser i nervesystemet.

  Disse pasientene er irritert, ofte løst på smertesyndromet, engstelig, sover dårlig, klager over hodepine, svimmelhet.

  Fysisk rehabilitering

  Rehabiliteringsprogrammet regnes som vellykket hvis pasienten har klart å gå tilbake til en livsstil som friske mennesker fører. Fysisk rehabilitering hos pasienter som har gjennomgått CABG har signifikant betydning allerede fra de første dagene i den postoperative perioden, når sammen med medisinske pasienter er foreskrevet gymnastikk og massasje.

  På den første dagen etter operasjonen setter pasienten seg, på den andre dagen får han stå pent ved sengen, utføre enkle øvelser for hender og føtter. På den tredje dagen øker antall uavhengige bevegelser fra seng til stol opp til 4 ganger.

  Vandre langs korridoren anbefales sammen med. På den fjerde dagen fortsetter pasienten å utføre respiratorisk gymnastikk, lette fysiske øvelser for hender og føtter, det er tillatt å bruke på badet.

  I de følgende dagene øker pasienten gradvis sin fysiske aktivitet hovedsakelig gjennom dosert vandring langs korridoren og med 10-14 dager kan de passere opptil 100 meter. Den beste tiden for å gå er fra 11 til 13 timer og fra 17 til 19 timer.

  Ved dosering, er det nødvendig å opprettholde en dagbok med selvkontroll, hvor pulsen er løst i ro, etter en belastning og etter hvile i 3-5 minutter i samsvar med den fastsatte prosedyren. Turtallet bestemmes av pasientens tilstand og hjertets ytelse.

  Først utvikles et sakte tempo - 60-70 m / min. Med en gradvis økning i avstand, så er gjennomsnittshastigheten 80-90 m / min., og øker også gradvis avstanden. og så fort - 100-110 m / min.

  En viktig verdi i alle faser er gitt til doserte stigninger på trappene. Tempoet på trappene er sakte, ikke raskere enn 60 trinn per minutt. Nedstigning av trappen tilsvarer en 30% økning. Som med enhver treningsbelastning opprettholder pasienten en selvkontrollerende dagbok.

  Terapeutisk diett - de grunnleggende reglene

  Ved utarbeidelse av et matinntakskort for de som har gjennomgått hjerteomkjøring, er det nødvendig å understreke at bruk av produkter som inneholder skadelig kolesterol og fett i store mengder, er strengt forbudt. Dette skyldes det faktum at deres overabundance i kroppen, så vel som karbohydrater, har negativ innvirkning på blodkarens helse, tette dem.

  Som et resultat oppstår spørsmålet om sykdomsavkastningen. Men selv med slik forsiktighet, gjennom hele livet, skal personen som slike operasjoner har gjort, nøye overvåke vekten, slik at den forblir omtrent på samme nivå.

  Derfor, i dette tilfellet, bør kreditten for livet være dette: "Moderering er fremfor alt!".

  Viktig! De som har overført slike operasjoner er pålagt å overvåke mengden sukker forbrukes og bordsalt. Den første er bedre å erstatte stevia, og sistnevnte er en marine analog, som på grunn av det høye innholdet av jod er til og med nyttig for hjertet.

  Produkter som bør utelukkes etter omgåelse av hjerteskjermer:

  • fett kjøtt (svinekjøtt, lam, biff, and, goose, lard);
  • pølser - pølser, skinke, pølser, shinka;
  • ost av harde varianter;
  • hjem meieriprodukter (krem, rømme, smør);
  • fet fisk med høyt kolesterolinnhold (kveite, steinbit, stellate sturge, sild, stein og saury);
  • Makaroniprodukter av hvetemel av høyeste kvalitet;
  • noen halvfabrikata;
  • alkoholholdige drikkevarer;
  • karbonisert vann;
  • stekte poteter.

  For vaskulær helse anbefales det sterkt at du ekskluderer søtsaker og kaker fra kostholdet ditt, eller begrense bruken av dem så mye som mulig.

  Ernæringseksperter sier at hvis en om gangen spiser ikke mer enn 30 g matholdige karbohydrater, vil det ikke skade helsen. Denne delen av glukose blir raskt konsumert av kroppen.

  Enn å erstatte fett:

  • Mager ost (0%);
  • melk 1,5%;
  • diettost;
  • tofu;
  • soya kjøtt;
  • hvit kylling kjøtt;
  • kaninkroppe;
  • kalkun;
  • kalvekjøtt;
  • Croup, unntatt ris og semolina.

  Spesiell oppmerksomhet bør tas på bruk av fiskeolje for hjertet. Hvis det brukes regelmessig som et tilsetningsstoff til hovedretter, vil det være godt å beskytte blodårene mot kolesterol. Dette er mulig på grunn av innholdet i produktomega-syrene.

  I lys av dette, i tillegg til fiskeolje, anbefaler næringsdrivende å opprettholde hjertearbeidet 2-3 ganger på 7 dager, er det 100-200 gram sardiner, sild eller laks. Denne fisken tilhører moderat fete varianter.

  Hva annet kan du spise etter cardiac bypass grafting: margarin, majones og smør er ikke inkludert i gruppen av tillatte produkter til opererte pasienter. Det samme gjelder solsikkeolje.

  Ernæringseksperter anbefales å erstatte den med oliven, oppnådd ved kaldpressing. Den inneholder ikke flerumettede fettsyrer, som er skadelige for hjertet. Det er tillatt, men bare i begrensede mengder, å spise biff og / eller kyllingelever, samt nyrer.

  Som et alternativ kan de betraktes som kokt kaninekjøtt, kalkun og kalvekjøtt. For å rehabilitere etter operasjonen har gått som urverk, er det viktig å følge følgende regler:

  • Utgifter av kalorier under treningen bør ikke være større enn deres overabundance;
  • Kategorisk er det ikke anbefalt å drikke alkohol i noen form;
  • Se etter inntak av natrium (en av komponentene i bordsalt). På en dag er det nødvendig at denne figuren ikke overstiger 2 gram;
  • Det er ekstremt uønsket å drikke søte drikker - kaffe, brus, kompotter, juice, etc.;
  • hvis dietten inkluderer fett transgen mat, bør deres prosentandel av totalt forbruk ikke overstige en enhet;
  • vekt på menyen bør gjøres på friske grønnsaker og frukt som ikke har vært varmebehandlet;
  • Tilberedelsen av retter basert på fisk eller fiskeolje oppfordres, men ikke oftere enn 5 ganger i 30 dager;
  • For meieriprodukter av alle typer, bør fettinnholdstrensen ikke overstige 1%;
  • normen av kolesterolinntak per dag er ikke mer enn 200 mg;
  • for fett bør utgjøre 6% av kalorier fra totalt antall spist.
  I tråd med de ovennevnte anbefalingene fra ernæringseksperter, trenger du ikke å bekymre deg for alle slags komplikasjoner etter operasjonen. Kostholdet vil bidra til å normalisere pasientens tilstand og lede livet tilbake til det normale.

  Dietretter, nyttig for hjertet:

  • Pannekaker av rugmel med stewed laks eller laks innpakket innvendig;
  • Vegetabilsk suppe med byg og sorte croutoner;
  • Hermetisert mais med bakt i ovnen tunfisk eller torsk i form av salat;
  • Yushka med friske gulrøtter og linser;
  • Pea puree;
  • Havregryn på vannet;
  • Appelsiner og grapefrukt;
  • Bakt epler i ovnen med avokado;
  • Pine nøtter med greener og salat;
  • Rye flate kaker med avokado fløtesaus;
  • Fettfattige sardiner;
  • Havremel med lavt fett rømme;
  • Fisk stuvet i tomat;
  • Egg omelett med dill;
  • Rødbeter med valnøtter og sesamolje;
  • Kaviarkaviar uten forberedelse.

  Eksempelmeny for dagen:

  • kokt kyllingegg;
  • grønn te (1 glass);
  • en skive med rugbrød;
  • et stykke tofuost.
  • bakt grønt eple;
  • et glass yoghurt.
  • vegetabilsk suppe med linser;
  • 25 g rugbrød;
  • bygg med grønnsaker;
  • 50 g stewed magert fisk.
  • salat med spinat og erter;
  • kyllinghakk, dampet;
  • et glass tomatsaft uten salt;
  • et stykke brød.
  Viktig! Hovedmålet som kostholdet følges etter operasjonen er å forhindre inntak av store mengder fett.

  Populære Spørsmål

  Varigheten av shunt: Hver medisinsk institusjon har sine egne data om dette. Som et resultat, viser dataene fra israelske hjertekirurger at shuntet kan forbli i arbeidstilstand i mer enn et tiår. Men venøs erstatninger tjener mye mindre.

  • Hva er en shunt

  Begrepet "shunt" refererer til en del av venen som brukes som en alternativ gren for blodstrøm, slik at blod kan strømme rundt den berørte og blokkerte arterien.

  På en viss tid deformeres veggene til fartøyet, noen områder utvides, i disse områdene dannes en akkumulering av trombi av aterosklerotiske plakk. Den arterielle shunt tillater å sirkulere disse klyngene.

 • Er det mulig å utføre kardeter kateterisering etter å ha skutt Ja, dette er helt akseptabelt. I dette tilfellet gjenopprettes blodtilførselen, selv om pasientens koronarforstyrrelser er ganske kompliserte.

  I dette tilfellet utføres bypassprosedyren på en slik måte at koronararterien ikke forstyrrer. Spesielle sentre gir tjenester for ballongangioplastikk av andre arterier eller shunts.

 • Smerter i hjertet etter operasjonen at det ikke lyktes

  Hvis pasienten føler smerte i sitt hjerte etter gjenvant bevisstheten etter kirurgi eller i de senere stadier av utvinningen, bør han oppsøke hjertekirurg, slik at han var i stand til å anslå sannsynligheten for blokkering av shunt.

  Hvis mistanke om tilstedeværelse av dette problemet er bekreftet, vil det ta akutt handling, eller pasienten vil snart føle de første symptomene på angina pectoris.

 • Skal jeg ta medisiner lenge etter å ha skutt?

  Kirurgi for hjertebypassoperasjon er en aktivitet der det ikke finnes botemidler for samtidige sykdommer.

  Godkjennelse av medisiner er obligatorisk. De vil stabilisere blodtrykket, observere en viss blodsukkerindeks, regulere kolesterol, triglyserid.

 • Les Mer Om Fartøyene