Shunting av cerebral fartøy

Shunting av cerebral fartøy er en kirurgisk operasjon for å skape en ny vei for blodstrømmen rundt helt eller delvis okkludert del av blodkarene i hjernen. For denne operasjonen, bruk venen til pasienten selv eller et kunstig blodkar. Utskifting av blodkaret blir sydd i arterien før og bak stedet for dens innsnevring, idet den trange delen av arterien ikke fjernes. Etter shunting passerer bevegelsen av blod langs en ny bane.

Aortocoronary shunting utføres ofte i kirurgisk praksis, takket være det mulig å redde livet til mange pasienter. Dette ga håp til at leger som hjernevirksomhet ville kurere pasienter med forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon (forbigående iskemisk angrep) og dermed beskytte dem mot et slag. Konsekvensene av et slag er ekstremt vanskelig, derfor kan operasjoner som kan forhindre denne sykdommen være et betydelig bidrag til utviklingen av medisinsk vitenskap. Men håpene til legene var ikke rettferdiggjort, og i dag er det ikke praktisk talt å skape hjerneskip.

Hovedårsaken til plugging eller innsnevring av cerebral arterier er atherosklerose. Denne sykdommen i indre arterievegger kan bare herdes på et tidlig stadium. Aterosklerose er vanlig hos røykere og personer med overvekt og høyt blodtrykk.

Hvordan foregår shunting?

Okklusjon eller innsnevring av bålens cerebrale arterier forekommer i de stedene hvor de lager en bu eller gren. Den midtre cerebrale arterien er spesielt berørt. Ved skifting av cerebral arterien utover okklusjonsstedet, er det forbundet med overfladisk arterie av hodevev i hodet. For dette gjøres en åpning i skallen gjennom hvilken den overfladiske arterien av det myke vev av hodet beveges innover og koblet til hjernen, mens det overtar en del av funksjonen til den trange cerebrale arterien.

Operasjonen av ekstra-intrakranial anastomose (shunting mellom grener av ytre carotid og midtre cerebrale arterier) er ekstremt sjeldne, Det er farlig på grunn av overdreven arbeidsbelastning, og selv etter en vellykket operasjon er sannsynligheten for strekk forblir den samme.

Eliminering av obstruksjon av blodårer

Ved innsnevring eller blokkering av halspulsåren blir det vanligvis ikke utført shunting, men en annen, mer effektiv behandlingsmetode brukes til å gjenopprette patency av karene. Den vanlige karoten arterien bak brystbenet grener rett fra aorta. Søvnige arterier ligger på begge sider av nakken. På nakken, hver av dem grener inn i ytre (arteria carotis externa) og indre (arteria carotis interna). Den ytre halspulsåren og dens grener gir blod til det ytre og vevets ytre vev og organer, det indre og dets grener gir blod til hjernen og øynene.

Clogging og innsnevring av halspulsåren, som regel, er kirurgisk fjernet. Først og fremst er arterien sperret på nakken foran innsnevringsstedet og etter det. Under denne operasjonen blir den indre delen av arterien av arterien fjernet sammen med blodproppen i arterien. Operasjonen utføres dersom den ene halvdelen av den indre halspulsåren er helt blokkert og den andre er sterkt innsnevret.

Forløpende iskemisk angrep

Forløpende iskemiske angrep - ankommende sykdomsforstyrrelser på grunn av manglende hjernesirkulasjon. Mulig brudd på tale, syn og følsomhet i øvre lemmer. Senest 24 timer senere er alle brudd helt over.

Shunting av hodene i hodet: hvordan å eliminere forstyrrelsen av cerebral blodstrøm?

Hvis en person har et slikt problem som mangel på blodstrøm til hjernen, kan han foreskrives en operasjon - shunting hjernen, nærmere bestemt hans arterier. I dag gjennomføres det på høyt nivå og med lavt risikonivå. Målet er å gjenopprette normal blodtilførsel.

Blod i hjernen er matet gjennom 4 arterier:

 • Søvnig igjen;
 • Søvnig høyre;
 • Høyre vertebral kolonne;
 • Venstre vertebral kolonne.

Hvis en eller flere av dem smalker eller tetter opp, blir blodtilførselen til hjernen vanskeligere. En slik tilstand for kroppen er unormal, og i det lange løp er det veldig farlig. På arteriene med blodstrøm kommer både oksygen og næringsstoffer. Deres mangel fører til en masse komplikasjoner og sykdommer.

blokkering av arterier som fôrer hjernen med aterosklerotiske plakk og trombus

Ganske ofte oppstår nevrologiske og psykiske lidelser på denne jorda. Ofte kan problemet være uløst i mange år, bare fordi pasienten ikke kjenner diagnosen sin og ikke tenker å gå til legen.

Et eksempel er nervøse lidelser på et stadium når de ikke er så uttalt å gå til legen. I Vesten, i disse tilfellene, går folk til psykoterapeuten og tror at de har akutt depresjon. Vi gjør ikke dette på denne måten, og de løser alt sine egne "problemer med nerver" som de kan.

Pårørende merker den forferdelige irritabiliteten og er forvirret, hvorfor plutselig slike endringer. Venner, lei av vedvarende hysteri, vende seg bort og så videre. Når tiden går ned til grensen der det blir klart at situasjonen krever behandling, kan en person forbli helt alene. Dette er bare et eksempel. Krenkelser i hjernen kan forårsake andre sykdommer.

ischemi

Mangelen på blodtilførsel til hjernen kalles iskemi eller cerebrovaskulær insuffisiens. Det er to hovedfaser.

 • Den første er når den skyldes en liten midlertidig avbrudd i operasjonen av en eller flere arterier. Fenomenet kalles et forbigående iskemisk angrep. Årsakene kan være arteriell hypertensjon, arteriosklerose av karene, og det kan provoseres ved mangel på søvn, glitches i søvnplanen, overarbeid, inkludert kroniske, stressende forhold.
 • Den andre fasen kommer som følge av langvarig iskemi. Kanskje starten på akutt iskemi med nekrose - iskemisk slag eller infarkt, i hjernen. Samtidig dør hjerneceller.

Endre situasjonen, i hvert fall før beroligelsen, kan omgå fartøy. Dette er en alvorlig og ganske komplisert operasjon, der blodstrømmen kunstig er rettet mot å omgå de skadede arteriene. Etter det gjenoppretter hjernen sin evne til å jobbe normalt, selv om utvinning kan ta tid.

Hvis hjerneinfarkt fortsatt skjedde, er sannsynligheten for å gå tilbake til normal ikke så stor, og likevel er en slik operasjon viktig for ikke å forårsake enda større komplikasjoner.

Hvem trenger shunting?

Denne operasjonen er tildelt pasienten i følgende tilfeller:

 1. Hvis det er en klar trussel mot helse: Det kan ikke forebygges permanente angrep av iskemi eller hjerneinfarkt ved medisinering.
 2. Aterosklerotiske lesjoner av den indre halspulsåren, aneurismer eller svulster som ikke reagerer på konvensjonelle behandlingsmetoder.
 3. Leddgikt okklusjon eller lang stenose bekreftet av undersøkelsesdataene. Samtidig bør det være åpenbart (for legen) og blodstrømmen har blitt bevist ved medisinske studier av hjernen.

shunting i hydrocephalus

Også bypassoperasjon er en av de effektive metodene som brukes i hydrocephalus, men med et lignende navn for operasjonen, i dette tilfellet er det ikke en vaskulær shunt som er opprettet, men en væske for utstrømning av overskytende væske fra hjernen. Slike inngrep i gjennomsnitt hjelper i 50% av tilfeller av alvorlige former for hydrocephalus.

Et eksempel på ventrikuloperitoneal shunting i hydrocephalus er vist i figuren til høyre.

Disse tilfellene er de viktigste indikasjonene for hvilken skiftingen av hjernens arterier er foreskrevet. Faktisk kan enhver forstyrrelse av arteriene som gir blod til hjernen, til slutt føre til kirurgi. En annen ting er at i tidlige termer kan problemet løses ved å eliminere årsakene (listen er ganske bred), når trusselen om iskemisk slag er nær, må legene kjempe med symptomer allerede.

Hva gjør operasjonen?

Bypassing hjernen tillater folk som lider av mangel på blodstrøm for å leve et normalt liv igjen:

 • Gjenoppretter blodsirkulasjonen i dette området, og bringer den tilbake til normal;
 • Reduserer sannsynligheten for at et iskemisk slag vil oppstå.

Det andre punktet refererer spesielt til pasienter med følgende sykdommer:

 1. aneurisme;
 2. Okklusjon av karoten arterien (intern) eller dens stenose;
 3. Moya-moya sykdom;
 4. Stenose av intrakraniell arterie eller okklusjon;
 5. Tumorer på basen av skallen.

Foreløpige undersøkelser og opplæring

Patienten blir som regel bedt om å gjennomgå flere undersøkelser på forhånd, og først etter det utføres en shunt.

 1. Angiografi. Det kan være magnetisk resonans, intra-arteriell eller computertomografi. Det utføres ikke så mye for diagnose, som for legen å kunne bestemme den mest hensiktsmessige operasjonsformen i dette tilfellet.
 2. Dupleks ultralydsskanning, som verifiserer hovedkarene i hodet. Med hjelpen er tilstanden til arteriene bestemt, og i hvilken utstrekning de er innsnevret eller tilstoppet, så vel som blodstrømskarakteristikker. Samtidig kan du kontrollere fartøyene som skal brukes til et vellykket driftsresultat.
 3. Test ballong midlertidig okklusjon av arterien. Sjekker for en mulig hjernereaksjon på et midlertidig stopp av blodstrømmen i den opererte arterien.

Samtykke til operasjonen

Bare nevrokirurg med spesialisering i nevrologisk kirurgi kan utføre denne operasjonen.

Når undersøkelsene utføres og operasjonen er utnevnt, kan pasienten godta det eller nekte. Han signerer et dokument som er fullt informert og enig. Kontrakten bør leses nøye: det er mulige komplikasjoner, og i tilfelle de kommer, blir det ingen som skylder.

Og likevel er det bare at de ikke overdrager slike operasjoner: Avslag i de fleste tilfeller er en økning i helseproblemer, opp til et iskemisk slag. Om pasienten signerer kontrakten eller nekter, må valget fortsatt veies og gjennomtenkt.

Prosedyrer før drift

Hvis du tar ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, bør du ta en pause og slutte å bruke dem en uke før du rangerer. Når det blir mulig å starte igjen, vil det bli avgjort av legen. I løpet av samme uke er det nødvendig å utelukke alkohol og røyking, da dette kan føre til blødning under operasjonen.

Også du må observere noen regler:

 • Det er nødvendig å vaske hele kroppen (på et sykehus - å ta en dusj) fra kvelden, så om morgenen før operasjonen. Vask hodet med sjampo to ganger. Bytt til rene klær.
 • Det er mulig å utnevne en lege til å ta piller på operasjonsdagen. De skal vaskes med litt vann.
 • På kvelden før kirurgi vil kirurgen utnevne å barbere hele hodet eller sitt eget sted. Denne prosedyren utføres av en sykepleier.
 • Alle fremmedlegemer på hodet, enten det er piercing, øredobber og linser eller flyttbare proteser, må fjernes.
 • Du må også gi dine slektninger alle muligheter for mobilkommunikasjon. Etter operasjonen, uavhengig av pasientens tilstand, vil han tilbringe minst 24 timer i intensivavdelingen, og lignende enheter er forbudt for bruk der.

Enhver annen resept av legen anbefales å overholdes strengt. De fleste komplikasjonene skyldes det faktum at pasienten ikke anså viktig som kirurgen fortalte ham å gjøre eller ikke.

Hvordan foregår shunting?

Kirurgens oppgave er å lede blodstrømmen til hjerneområdet hvor oksygen sult blir observert. Modaliteter av drift - to, og deretter noen av dem vil velge lege, avhengig av årsaken til sykdommen, arteriene og slå kreftene volumet av den delen av hjernen, en tilstand som må forbedres gjennom kirurgi.

Den første metoden utføres som følger:

omgå hjernens arterier med pasientens vennefragment

 • Kirurgen bruker et fragment av venen eller arterien (som forresten kalles en "shunt") fra en annen del av kroppen. Som regel er "annet sted" armen eller benet. Et fragment av den radiale arterien tatt fra armen eller en stor saphenøs vene fra foten blir brukt. Dette er de to vanligste alternativene.
 • Shunten er sydd like over og like under det berørte området av hodefartøyet. Dette skaper forhold for omdirigering av blodstrømmen; nå vil han fritt bevege seg rundt den tilstoppede delen.
 • Fremgangsmåten blir utført som følger: en ende av shunt kirurgen er sydd inn i halspulsåren i halsen, ligger direkte under huden (ytre arterie). Videre sydd fartøyet er lagt opp til tinning hvor kirurgen å kutte skallebenet fragmentet for å drive ut gjennom denne åpning til den andre kanten shunt cerebral arterie.

Denne metoden brukes hovedsakelig i tilfeller der arterien er skadet med høy blodstrøm og stor diameter.

En annen variant av operasjonen:

 • Et lite fartøy, tatt fra en hodebunn, brukes som en shunt.
 • Så skjer alt etter en ordning som ligner på den første metoden. I skallen er det skåret et trehull, fartøyet er forbundet med arterien på hjernens overflate.

Denne metoden brukes vanligvis når den okkluderte arterien har en liten diameter og lav blodstrømningshastighet. Denne varianten av operasjonen brukes oftest. Noen av varianter under generell anestesi.

Etter operasjonen

Under bypassoperasjonen blir et intubasjonsrør satt inn i pasientens luftrør, som brukes til å opprettholde respirasjon i anestesi. Vil fjerne det først etter at handlingen vil passere. Derfor er mindre smerte i halsen normal.

Dessuten er det ikke noe merkelig og forferdelig at pasienten etter operasjonen vil være i intensivavdelingen. Dette er en obligatorisk forholdsregel i den første dagen eller mer.

De vanlige konsekvensene av operasjonen er hodepine og kvalme. Det er mulig at legen foreskriver medisiner. Stå opp for dine føtter og gå - til bare ved separasjon - det vil være mulig ikke tidligere enn på den andre dagen.

Dagen etter operasjonen utføres en MR for å sikre at alt gikk bra. Totalt, i fravær av komplikasjoner, må pasienten tilbringe ytterligere 5-6 dager på sykehuset.

Kanskje i de første dagene etter utslipp, må du ta følgende stoffer:

Begge bør utnevnes av legen, så vel som deres dose.

Mulige konsekvenser og komplikasjoner

Hva kan ikke gjøres i de første ukene etter bypassoperasjon?

 • Eventuelt arbeid på huset eller på et au pair er utelukket før kirurgen vil løse det (vanligvis etter den første inspeksjonen blir denne begrensningen fjernet).
 • Det er forbudt å kjøre bil; Det kan også fornyes etter at legen har sjekket alle endringene og tatt en positiv beslutning om dette problemet.
 • Eventuelle gjenstander tyngre enn 2 kg kan ikke løftes!
 • Alkohol må også elimineres så lenge du tar foreskrevet medisiner.

Hva anbefales?

 1. Som en fysisk trening, er det eneste som definitivt ikke vil skade, og mens det vil være nyttig, går. Start daglige turer fra 10-15 minutter og øk tiden gradvis litt.
 2. Det anbefales ikke å bade i vannet, men å bade og vaske hodet kan gjøres uten problemer. I denne sjampoen er det bedre å bruke babyen, og området for risting, om mulig, gjør ikke vondt. Det er nok å behandle det med svamp, svake bevegelser. Ikke gni, ikke helles vann fra dusjen, ikke dykk hovedet inn i badekaret.
 3. Hjemmodus - 2-4 uker.

I de tidlige dager er det tungt trøtthet, og dette er normalt. Men andre opplevelser kan være mistenkelige. Du må fortelle legen din om din bekymring hvis:

 • Det var en temperatur over 38 0;
 • Foreskrevet medisin forårsaket utslett og kløe;
 • Når du går - skakket, svimmel;
 • døsighet;
 • Arret som skjedde etter operasjonen svulmer og blir rødt;
 • Svakhet, smerte i nakken;
 • Økt hodepine og kvalme;
 • Oppkast.

Husk at forekomsten av komplikasjoner ofte er forbundet med uansvarlig holdning hos pasienten til legenes forskrifter. De mest alvorlige konsekvensene er et slag og et konvulsivt syndrom, mye mindre ofte en trombose av shunten. Det var ingen andre komplikasjoner.

Risikoen for anfall er lett redusert ved å ta medisiner som er foreskrevet etter skuring.

rehabilitering

Pasienter etter shunting foreskrives et permanent (livslangt, men kurs) inntak av slike legemidler som acetylsalisylsyre, klopidogrel, ticlopidin. Når du bruker briller, trenger du en pakning fra gasbind til bøyen, slik at den ikke klemmer donorarterien.

Innen omtrent et halvt år etter skiftingen blir pasienten tildelt flere undersøkelser for å overvåke endringene. Ifølge resultatene er andre rehabiliteringsalternativer mulige.

Kostnaden for operasjonen

Gjennomsnittlig pris for shunting i Moskva varierer sterkt avhengig av mange faktorer. Minimumet på å stole er 20 000 rubler, maksimumsbeløpet - 150 000 rubler eller mer.

Noen pasienter tror at behandling i Israel er mer effektiv. Og likevel er denne operasjonen ikke så komplisert at den bare ble utført i utlandet, og så kan du begrense deg til Russland. Selv om det når det gjelder helse, må en person bestemme seg selv hva som vil være bedre for ham. For shunting i utlandet vil kostnaden bli mye høyere, pluss betaling for turen selv og overnatting. Derfor, hvis det ikke er noen mulighet til å betale en slik sum, ikke forlat operasjonen helt, du kan bare bli en pasient på den russiske klinikken.

Og den siste. Til tross for at shunting gir gode resultater, eliminerer det ikke årsaken, men konsekvensene. For å sikre at det ikke kommer tilbake, er det ikke bare nødvendig å overholde legenes resept, men også å starte en sunn livsstil, i det minste i det omfang det er mulig, gradvis å bli kvitt dårlige vaner og anskaffe nyttige.

Shunting av hjernen i hydrocephalus

Dreven opphopning av cerebrospinalvæske (CSF, cerebral væske) i hulrommene (ventriklene) av hjernen fører til utvikling av hydrocefalus. Denne sykdommen er farlig for alvorlige komplikasjoner og krever umiddelbar behandling. I noen tilfeller bruker legene en hjemsøking av hjernen, som med hydrocephalus anses som ganske effektiv. Etter operasjonen avhenger det videre livet av en person helt på shuntets arbeid. Hvordan utføres prosedyren, er det noen kontraindikasjoner, og hva skal pasienten forvente?

Hva er prosedyren

I mer enn 50 år er shunting med hydrocephalus standardmetoden for behandling av enhver form for denne sykdommen. Dette er en ganske komplisert og risikabel prosedyre som gjør det mulig å gjenopprette blodsirkulasjonen og bevegelsen av CSF, noe som betydelig forbedrer pasientens livskvalitet.

Med hydrocephalus (ødem i hjernen) forårsaker en stor akkumulering av cerebrospinalvæske i ventriklene en økning i intrakranialt trykk. Som et resultat er det en klemme av hjernestrukturene, noe som påvirker funksjonaliteten negativt. Serebrospinalvæske beskytter det delikate hjernevævet mot mekanisk og smittsom skade, og gir utvekslingsreaksjoner. Hvis balansen mellom produksjon og adsorpsjon forstyrres, forverrer utstrømningen av hjernevæsken, og det er derfor alle metabolske prosesser i hjernen og nervesystemet lider.

Patologi er preget av slike symptomer:

 • Høyt intrakranielt trykk.
 • Grusomme angrep av cephalalgia.
 • Intoxicering av kroppen.
 • Krenkelser av koordinering.
 • Forringelse av syn, hørsel, tale.

Pasientens tilstand forverres raskt, slik at legen ikke skal tillate situasjonen å forverres og skape ytterligere utgangsmetoder for væsken. I utgangspunktet er medisiner foreskrevet, men hvis det ikke gir resultater, og i forbedringsdynamikken ikke observeres, bruk deretter radikale metoder.

Shunting av hjernen med hydrocephalus skjer med tilbaketrekking av cerebrospinalvæske i:

 • Pleural kavitet.
 • Blæren.
 • Magehulen.
 • En nær-hjertepose.

Shunts i hodet er etablert avhengig av årsaken til den patologiske tilstanden:

 • Overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 • Forstyrrelse av utstrømning av cerebrospinalvæske (delvis eller fullstendig) på grunn av atrofi av hjernevev.
 • Innsnevring av utløpsstiene.

Hydrocephalus er en farligste sykdom som påvirker nyfødte og voksne. Årsakene til forekomsten kan være svært forskjellige: medfødte misdannelser, iskemi, traumer, cyster, svulster, konsekvensene av smittsomme sykdommer, fødselstrauma.

Det er nødvendig å vite at etter prosedyren vil bare symptomene på en sykdom forsvinne. Men for å kurere årsaken til at væske fra hjernens ventrikler ikke går bort, er det umulig å skifte.

Hvorfor trenger jeg å omgå?

Hvis patologien er av mindre art, brukes medisinering. I alle andre tilfeller brukes bare en metode - bypass. Det lar deg:

 • Normaliser utløpet av cerebrospinalvæske, som vil lindre hjernen fra trykket i cerebrospinalvæsken.
 • Gjenopprett hjernens arbeid.
 • Bli kvitt neurologiske symptomer.
 • Å forlenge livet til en person og redusere andelen av tidlige dødsfall (75% av nyfødte med hydrocephalus dør i det første år av livet dersom operasjonen ikke utføres i tide).

I noen tilfeller shuntes karene og blodårene i hjernen. Denne prosedyren vises når hjernens arterier er blokkert, noe som fører til brudd på blodsirkulasjonen. Neuroner får ikke nok oksygen og næringsstoffer, og derfor begynner deres død. En rettidig operasjon gjør at du kan unngå et slag - årsaken til mange menneskers død.

Pass på å shunt når:

 • Okklusjon av karoten arterier.
 • Aneurysm av aorta.
 • Tumorer i hjernen.

Hvordan er det

Prosedyren utføres under generell anestesi. Før operasjonen er det nødvendig å gjennomføre visse undersøkelser, som tillater å velge de mest hensiktsmessige shunting-metodene:

 • Cardiogram.
 • Fluorography.
 • Blod og urintester.
 • Magnetoresonans termogram.
 • Datatomografi.
 • Ultralyd undersøkelse av arterier.

Så snart resultatene av diagnosen er kjent, bekrefter pasienten skriftlig samtykke til en kirurgisk prosedyre. Dermed beskriver han mulige risikoer og komplikasjoner. Dersom hjernebypassoperasjon er nødvendig hos nyfødte, må samtykke gis av foreldrene.

Før operasjonen må pasienten ta en dusj og vaske hodet. I noen tilfeller må du barbere håret ditt. Alle fremmedlegemer (øredobber, briller, piercinger, proteser, kontaktlinser) fjernes fra hodet. Noen uker før den planlagte operasjonen anbefales pasienten å unngå å drikke, røyke og ta ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Åtte timer før prosedyren spiser pasienten ingenting (det er lov å drikke vann i begrensede mengder).

Shunting av blodårer og arterier i hjernen gjør det mulig å skape en ny gren av blodstrøm, omgåelse av problembeholderen. Som en shunt, bruk en blodåre eller et kunstig opprettet blodkar. Han er sydd bak skadestedet eller foran ham. Etter denne operasjonen gjenopptas blodsirkulasjonen i et nytt område.

Shunting i hydrocephalus er som følger:

 • Pasienten er dekket med laken og blader åpner de stedene hvor snittene skal utføres.
 • Stedene for å utføre væskebypass er smurt med et antiseptisk middel.
 • Lag et trepaningshull gjennom hvilket dreneringsrøret (shunt) ledes til hjernen.

Fjernelsen av røret i bukhulen er ekstremt sjelden, siden den er forbundet med høy risiko for komplikasjoner. En ventrikuloatriell type bypass anses å være tryggere, der dreneringsrøret settes inn i venstre eller høyre atrium. I slike tilfeller vil shunten være kort, noe som betyr at risikoen for komplikasjoner minimeres.

Det neste trinnet er å sette inn en shunt i det myke vevet, synkronisere banen til dreneringsrøret med arteriene. Deretter er shunten installert i nødvendig ventrikel gjennom trepanasjonsåpningen. Moderne leger bruker dreneringsrør utstyrt med spesialventiler som forhindrer utstrømning av brennevin, noe som gir ekstra pålitelighet og funksjonalitet i operasjonen. Shunting på samme måte utføres hos barn.

Kontraindikasjoner og rehabilitering

Pasientene kan nekte kirurgi ved hjertesvikt og smittsomme sykdommer. Umiddelbart etter prosedyren opplever en person svakhet, hodepine, svimmelhet. Dette er en normal tilstand som folk opplever i postoperativ tid. I løpet av denne perioden gjennomgikk pasienten MR til å vurdere tilstanden til hjernen.

Restaurering av pasienten krever å ta visse stoffer (antibiotika, smertestillende legemidler). Hvis trykket økes, brukes diuretika sammen med Mannitol.

I tillegg trenger du:

 • Avvis fra arbeid som krever økt oppmerksomhet og rask respons.
 • Unngå overarbeid og tung fysisk anstrengelse.

Mulige farer og komplikasjoner

Shunting i hydrocephalus kan føre til alvorlige komplikasjoner. I det første året må 20% av pasientene bruke gjentatt inngrep.

Etter operasjonen kan:

 • Å utvikle en smittsom prosess. I de fleste tilfeller skyldes dette innføringen i kroppen av stafylokokker aureus.
 • Å danne et subdural hematom, som i fremtiden løser uten medisinsk inngrep.

I tillegg kan det installerte ledende systemet som følge av naturlige prosesser (for eksempel vekst av et barn) mislykkes. I noen tilfeller kan pasientene etter trephinering av skallen støte på:

 • Blokkering av shunt på et hvilket som helst sted.
 • Utviklingen av epilepsi.
 • Konsekvenser av skade på hjernevæv under operasjonen.
 • Bøyning eller krumning av shunt
 • Overdreven eller utilstrekkelig utstrømning av cerebrospinalvæske fra hjernehulrom.
 • Stroke, som er resultatet av klemming av arterier eller dannelse av en trombose i et blodkar.

Når skiftingen skjer, kan hjernens fartøy forekomme:

 • Arytmi.
 • Iskemisk hjertesykdom.
 • Et hjerteinfarkt.
 • Kroniske smerter i operasjonsområdet.
 • Infeksjon.
 • Trombose av arteriene.

Til tross for kompleksiteten og faren for denne type operasjon er eksperternes spådommer om pasientens fremtidige status ganske gunstig og optimistisk. Shunten, som er en viss protese som erstatter væskeveiene, bidrar til å forbedre pasientens velvære betydelig og unngå utvikling av alvorlige konsekvenser.

Indikasjoner for å skifte cerebral fartøy og rehabilitering etter

Opprettelse av en sirkulasjonsvei for blodtilførsel med shuntinstallasjon brukes oftest til stroke eller hydrocephalus (væskeakkumulering i hjernehulen). Bypass kan brukes sted av sin egen perifer ven eller arterie, hjernebeholder, silikonrør (med ødem i hjernen).

Etter operasjonen trenger pasientene en langsiktig rehabilitering, men det kan redde liv med trusselen om gjentatte brudd på hjernens sirkulasjon eller en farlig økning i intrakranielt trykk.

Les i denne artikkelen

Stroke er den vanligste årsaken til vaskulær bypass kirurgi

Akutt eller kronisk forstyrrelse av cerebral sirkulasjon er forbundet med et hinder for tilførsel av celler med arterielt blod. Hvis det er en innsnevring av lumen på grunn av spasme, blokkering av vertebrale eller karotisarterier, fører dette til en sammenbrudd i hjernens aktivitet. I begynnelsen er manifestasjonene midlertidige (forbigående iskemiske angrep), og deretter, med fullstendig opphør av blodstrømmen, utvikler et slag.

Stroke av cerebrum - en indikasjon på bypass kirurgi

Indikasjon for operasjonen kan være:

 • innsnevring av fartøyets lumen mer enn 50%;
 • bilateral stenose;
 • aterosklerotisk plakk på stedet for bifurkering av karotidarterier;
 • tromboembolisrisiko
 • forekomst av angrep av cerebral iskemi;
 • aneurisme av fartøyet;
 • hevelse av hodeskallenes base
 • Moyamoy syndrom;
 • etter et slag og eliminering av de viktigste symptomene;
 • med et stabilt nevrologisk underskudd for å forebygge tilbakefall.

I tillegg til stroke utføres shuntoperasjoner med overdreven dannelse av cerebral CSF, vanskeligheter med absorpsjon eller utstrømning, og cyster i hjernen.

Vi anbefaler at du leser artikkelen om å skifte hjertekarene. Fra det vil du lære om årsakene til operasjonen, forberedelsen av prosedyren, funksjonene i operasjonen, resultatene og rehabiliteringsperioden.

Og her handler det mer om stenos av halspulsåren.

Målet med operasjonen

Shunt-fartøy tillater revaskularisering av nekrose-sonen og gjenopprette ernæring av det berørte vevet, forhindre utbrudd eller tilbakefall av et slag. Med hydrocephalus muliggjør operasjonen en jevn utstrømning av cerebrospinalvæske og for å hindre en økning i intrakranielt trykk, ødeleggelse av hjernevæv.

Foreløpig eksamen

Før det tas stilling til behovet og prosedyren for operasjonen, gjennomgår pasienten instrumental diagnostikk:

 • Ultralyd av arteriene i hode og nakke, og fartøy med tosidig skanning for å vurdere patensen og hastigheten til regional blodstrøm;
 • Ultralyd av karene i ekstremitetene for å søke etter en arterie eller blodåre, som vil bli brukt som en shunt;
 • angiografi med CT eller MR - bestemmelse av blokkering eller spasmer, grad og omfang;
 • test med en midlertidig blokkering av arterieballongen bidrar til å finne frem til utviklingen av sikkerhetsnettverket.

Umiddelbart før operasjonen utføres en generell klinisk undersøkelse - blod- og urintest, EKG, fluorografi.

Metode for å utføre shunting av cerebral fartøy

Avhengig av kaliber av det berørte fartøyet kan en bypass-metode velges. Ved intensiv blodgennemstrømning, bruk en del av din egen arterie (venen) i lemmen. Den er sydd inn i et tett fartøy over og under hindringsstedet i blodet.

Gjennom trepanasjonshullet i skallen kommer et nytt fartøy til arterien i hjernen over okklusjonen.

Hvis en beholder med liten diameter er lukket, vil blodet "donor" være en arterie som nærer huden på skallen. Det bringes etter trepanering av skallen til fartøyet, hvis lumen er innsnevret for å gjenopprette næringen av vevene i bassenget.

Faser av operasjonen i typiske tilfeller:

 1. Premedikasjon og anestesi (innføring av legemidler for muskelavslapping og sovne).
 2. Installasjon av et endotrakealt rør for ventilasjon.
 3. Isolering av det ønskede fartøyet for fremstilling av shunt.
 4. Trepanering av skallen bein.
 5. Søk etter den berørte arterien.
 6. Syning av fartøy.
 7. Kontroller blodstrømmen i en ny kanal.
 8. Lukking av hullet i skallen og suturing.

Konsekvenser for pasienten

I løpet av operasjonen og etter et tidsintervall etter skifting kan slike komplikasjoner oppstå:

 • iskemi av hjernevevet eller gjentatt slag på grunn av innsnevring under operasjonen av arterien, nedsatt blodgass gjennom shunten;
 • dannelse av intravaskulær trombus;
 • konvulsiv syndrom;
 • ødem i hjernen;
 • blødning.

Se på videoen på shunting og funksjonene i operasjonen:

Rehabilitering etter

Dersom etter kontrolltomografi den 5. til 6. dag etter operasjonen ikke er tegn på blødning eller iskemi ved shuntstedet, kan pasienten slippes ut for videre observasjon på bostedsstedet. Anbefalinger for å ta medisiner er gitt av en vaskulær kirurg. De mest brukte antikoagulantia, smertestillende midler, antikonvulsive midler.

For at shunting skal gi stabile positive resultater, må pasienten observere visse restriksjoner:

 • Du kan ikke være i en sitteposisjon lenge, du kan kjøre bil;
 • Ikke løft tyngdekraften, arbeid i en skråstilling;
 • alkohol og røyking er forbudt;
 • Sport kan begynne ikke tidligere enn 2 måneder;
 • ta medisiner må avtales med legen;
 • Hvis du trenger briller for synskorreksjon, må du sørge for at buen ikke klemmer den tidsmessige arterien, eller gå til linsene;
 • Intensive emosjonelle og fysiske aktiviteter er ikke tillatt, som det er lav aktivitet, er korte turer vist;
 • Hvis temperaturen stiger, svakheten vokser, volumet av bevegelser i ekstremitetene avtar, en intens hodepine eller taleforringelse, er det akutt å se en lege.

Prognose for livet

Operasjonen av shunting er ikke i stand til å virke på grunn av sykdommen - aterosklerose av karene, hypertensiv sykdom eller systemisk vaskulitt. Derfor langsiktige prognoser er avhengig av hvordan pasienten følger anbefalingene om ernæring og livsstil, kontroll blodtrykk, blodsukker og kolesterol, passerer den nødvendige undersøkelser og å ta medisiner foreskrevet av legen din.

De beste resultatene ble notert hos personer i ung og middelalderen uten tilhørende patologier, og som klarte å forlate dårlige vaner.

Vi anbefaler at du leser artikkelen om å skape fartøyene i underekstremiteter. Fra det vil du lære om indikasjonene på operasjonen og dens opsjoner, rehabiliteringstid og anbefalinger for gjenoppretting.

Og her er det mer detaljert om en aterosklerose av fartøy av en nakke.

Shunting av cerebral fartøy brukes i forbigående iskemiske angrep eller etter et slag for å forhindre akutt nedsatt cerebral sirkulasjon. Indikasjoner for kirurgi er bestemt etter en instrumentell undersøkelse.

Avhengig av belastningen på den berørte arterien, kan shunten være en perifer arterie eller en vene, og i noen tilfeller bruke cerebral fartøy. Etter en vellykket operasjon er det nødvendig med en rehabiliteringsperiode, som inkluderer medisinsk behandling og gjennomføring av anbefalinger om livsstil og ernæring.

Operasjonen utføres i slag, ikke i alle tilfeller. Med hemorragisk hjerneslag er flere muligheter for inngrep gjort. Prognosen etter litt forbedrer seg. Imidlertid kan uforutsette konsekvenser oppstå.

Ved sirkulasjonsforstyrrelser kan et forbigående iskemisk angrep forekomme. Årsakene er hovedsakelig i aterosklerotiske forekomster. Pasienten trenger akutt hjelp og behandling, ellers kan konsekvensene av forbigående hjerneinfarkt være irreversibel.

Den reelle trusselen mot livet er et slag. Det kan være hemorragisk, iskemisk. Symptomer ligner et hjerteinfarkt, og ligner også andre sykdommer. Behandling er en lang, fullstendig gjenoppretting av hjerneslagets hjerneslag er nesten umulig.

For å hindre gjentakende slag, med økt trykk og andre problemer med arteriene, anbefales det å utføre stenting av hjerneskipene. Ofte forbedrer operasjonen livskvaliteten betydelig.

Ved alvorlig iskemi er det ikke så lett å lette pasientens tilstand og forbedre blodsirkulasjonen. Shunting av fartøy av nedre ekstremiteter vil hjelpe. Likevel, som forstyrrelser på beina, har den kontraindikasjoner.

Årsakene til cerebrovaskulært slag kan være ganske forskjellige. Stroke kan være iskemisk, hemorragisk, koffert. Behandling er lang, gjenoppretting krever lang rehabilitering. Konsekvenser er problemer med tale, bevegelse.

Kirurgi for å omgå hjerteskjærene er ganske dyrt, men det bidrar til å forbedre pasientens livskvalitet. Hvordan bytter hjerte transplantater? Hvilke komplikasjoner kan oppstå etterpå?

Rekonstruksjon av fartøyene etter deres brudd, traumer, med dannelse av trombi, etc. Operasjoner på fartøy er ganske komplekse og farlige, krever høy kvalifikasjon av kirurgen.

Årsakene til lacunarinfarkt i hjernen ligger i perforerende arterier. Behandling bør startes så snart som mulig, ellers kan konsekvensene av hjerneskade føre til demens, sekundær parkinsonisme og lignende.

I hvilke tilfeller gjør skiftet av hjernen

Shunting av cerebral fartøy er en viktig prosedyre som gjør det mulig å normalisere blodsirkulasjonen og alle metabolske prosesser som oppstår i den menneskelige hjerne. Det er en nødvendighet i hydrocephalus, når det er nødvendig å sikre normal funksjon av alle komponentene i hodet og for å fjerne overflødig væskevæske. Med moderne kirurgi kan du utføre passende operasjoner så raskt og med minimal risiko.

Egenskaper av hydrocephalus

Denne sykdommen kalles også "ødem i hjernen." Årsaken til utviklingen er akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikler. Ved normal drift gir denne væsken intrakranial vevbeskyttelse mot alle slags mekanisk skade og støtter metabolske prosesser. Hvis sykdommen er okklusiv, er problemet at det er umulig å flytte væsken til absorpsjonsstedet. Hvis ikke-okklusal - i feil under adsorpsjon.

Som følge av brudd, når væske sendes til ventrikkelen, øker trykket på hjerneveggene, utvikler nevrologiske problemer. Ren patologi, utgjør vanligvis resten av en svikt i formuleringen og absorpsjon av CSF fluid i det ventrikulære systemet, forårsaker problemer med alle metabolske prosesser.

Årsakene til en ventrikler og væskebytte problemer kan være en annen stenose, craniovertebral abnormiteter, intrauterine infeksjoner, traumer fødsel, traumatisk hjerneskade, inflammasjon, vaskulære forstyrrelser, tumorer, cyster, aterosklerose, hypertensjon, diabetes.

I fravær av riktig behandling fører en slik avvik til et dødelig utfall.

symptomer

Sykdommen kan være både medfødt og oppkjøpt. Det oppstår ofte selv av nyfødte. For tidlig i fare for å få dette problemet, er premature babyer. Symptomer avhenger av alder. Hvis vi snakker om voksne og styrket barn, kan de oppleve følgende:

 • problemer med syn og hørsel;
 • hodepine;
 • psykiske og nevrologiske lidelser;
 • minneverdigelse;
 • følelse av beruselse.

Babyer er ikke utsatt for fysisk ubehag. Dette skyldes det faktum at barnets kraniet ennå ikke har fullstendig gjengitt seg. Identifiser sykdommen hos spedbarn ved hjelp av følgende funksjoner:

 • en uforholdsmessig stor kraniet;
 • rask vekst av hodet;
 • økt ikke-pulserende fontanel;
 • skiftet av øyebollene ned eller skrapet.

Disse symptomene krever obligatorisk undersøkelse av en kvalifisert lege. Å forsinke med et besøk til legen er det umulig.

Det er en sjelden form for hydrocephalus - normotensive. Det oppdages bare hos 0,4% av pasientene. Egenheten er ubalansen i sekresjon, resorpsjon av cerebrospinalvæsken, kombinert med forstyrrelsen av væskodynamikk. Årsaken til utviklingen er ofte hodeskader, hjerneskade, konsekvensene av operasjoner, aneurysmer av blodårer, svulster. Symptomer er som følger: Vandringsforstyrrelser, urininkontinens, redusert intellektuell evner mot en bakgrunn av en kraftig nedgang i hjernens aktivitet.

Shunting hjernen

Shunting hjernen med hydrocephalus er en strengt obligatorisk prosedyre som lar deg kompensere for sykdommen. Etter vellykket gjennomføring av operasjonen vil det gradvis bli forbedringer. Innen få dager vil blodsirkulasjonen og utløpet av væsken bli normalisert, og alle hjerneprosesser vil begynne å virke fullt ut.

Shunting utføres også ved påvisning av tumorer, aterosklerotiske lesjoner, aneurisme, slag kort tid uunngåelig, stenose, farlige endringer arterieforstyrrelser veneblodgjennomstrømningen i hodet.

Shunt og driftsprinsipp

Shunting av hodet utføres med hydrocephalus ved hjelp av spesielle shunts. De er hule rør, hvorigjennom en overdreven mengde væske vil bli avledet til det valgte kroppshulrum for fremtidig absorpsjon på en naturlig måte. Det er tre typer shunting:

 • Ventriculoperitoneal - den mest populære formen, sender cerebrospinalvæsken i magen;
 • Ventriculopleural - en type der væske avledes til pasientens bryst;
 • Ventriculoatrial er en sjelden brukt type bypass, når cerebrospinalvæsken kommer inn i et av hjertets kamre.

Shunting systemet består av tre komponenter. Den indre delen er representert av et fleksibelt rør laget av silikon. Det er et slags kateter. Den er plassert inne i ventrikkelen, hvor cerebrospinalvæsken har akkumulert. En ventil er festet til kateteret, som gjør det mulig å regulere mengden væske som skal overføres for å unngå mulige farer. Passerer gjennom ventilen, overskriften kommer inn i den andre delen av systemet - reservoaret. I den er cerebrospinalvæsken forsinket i noen tid, hvorpå den sendes til den ytre delen av shunten, hvorved væsken strømmer inn i det valgte hulrom. Et segment av denne delen av systemet er installert under huden, noe som gjør den usynlig for nysgjerrige øyne.

En ventil som regulerer væskevolum kan løses og programmeres. I det første tilfellet er det tilveiebragt tre moduser av flytende overføring, som hver har en annen operasjonsintensitet. Den programmerbare en tillater å regulere nivået av ventilkapasiteten ved første nødvendighet. Som regel, når shunting utføres i hydrocephalus hos små barn, legges de først en fast ventil, og bare deretter erstatte den med en programmerbar en. Voksne legger umiddelbart en annen type.

I sjeldne tilfeller, hvis det ikke finnes andre alternativer, blir væsken omdirigert i urin- eller galleblæren.

Forbereder prosedyren

Når det gjelder voksne, krever hjernekjøring med hydrocephalus spesiell forberedelse. Det er nødvendig å begynne å forberede kroppen din til operasjonen på forhånd. Men det vil også være nødvendig å gjennomgå et stort antall undersøkelser for å sikre at det ikke er kontraindikasjoner og nøyaktigheten av diagnosen levert av legen.

Den behandlende legen kan utnevne flere undersøkelser samtidig, og hver av disse må være ferdig uten feil. Blant dem:

 • Levering av blod- og urintester, fluorografi, EKG-standard prosedyrer som gjør det mulig å oppdage brudd på kroppssystemer;
 • Angiografi (intra-arteriell, magnetisk resonans eller computertomografi) - tillater om nødvendig å nøyaktig lokalisere arteriell innsnevring;
 • Ultralydsskanning - gir nøyaktige data om statusen til alle fartøyene i kroppen, inkludert kranial;
 • Studien av okklusjoner med bruk av en ballong - dette er hvordan kroppens reaksjon på å stoppe blodstrømmen gjennom visse arterier kontrolleres.

Dessuten kan ytterligere prosedyrer foreskrives som vil teste dette eller det aktuelle systemet i kroppen. Dette er veldig viktig, fordi Suksessen til operasjonen avhenger av mange faktorer.

Når heving av hodet skal utføres, er det nødvendig å begynne selvforberedelse for fremtidig prosedyre. Hvis dette ikke er gjort, er det fare for alvorlige komplikasjoner, som vil ha en svært negativ innvirkning på kroppens levedyktighet. Det er viktig å gjøre følgende:

 1. Avvis fra å drikke alkohol og røyking 14 dager før operasjonen.
 2. Stopp å ta noen ikke-steroide medisiner som har en anti-inflammatorisk effekt.

Disse to punktene er obligatoriske i alle tilfeller. Etter legenes skjønn kan ytterligere tiltak for forberedelse foreskrives. Og før operasjonen blir håret barbert til pasienten i det behandlede området.

Operasjonen er kategorisk forbudt for hjertesvikt og tilstedeværelse av smittsomme sykdommer.

Rehabiliteringsfunksjoner

Når prosedyren er fullført og shuntet er i hodet, vil pasienten begynne å føle seg dårlig. Ofte er det ledsaget av mild kvalme, svimmelhet, hodepine av varierende intensitet, en svak nummenhet i lemmer. Alle disse opplevelsene kan uttrykkes med varierende styrke. Dette er normen.

På den andre dagen etter operasjonen, bør legen evaluere suksessen til shunting. For dette må pasienten gjennomgå en MR, som vil bidra til å kontrollere tilstanden til hjernen og utelukke muligheten for komplikasjoner etter inngrep. Hvis alt er i orden, gjennomføres det flere uker senere og umiddelbart etter uttak fra sykehuset. Total gjenopprettingstid på sykehuset er 14 dager.

Personen vil se normal etter installering av shunt, fordi alle komponentene er nesten usynlige.

Rehabiliteringsprosess

Etter uttømming fra sykehuset bør en person føre en spesiell livsstil, noe som vil tillate den mest korrekte gjenoppretting av kroppen din etter operasjonen. Installasjonen av shunt av seg selv krever spesiell oppmerksomhet, fordi mange faktorer kan ha en negativ innvirkning på den fremtidige tilstanden til en person og forårsake komplikasjoner.

Den konvaleserende krever implementering av enkle regler:

 1. Fullstendig nektelse av alkohol og sigaretter til fullstendig gjenvinning av kroppen.
 2. Utelukkelse av fysisk aktivitet. Et komplett forbud mot å løfte vekter og alle slags arbeid innen hjemmet eller landet.
 3. Avslag på å kjøre bil og alle typer arbeid som konsentrasjon er nødvendig for. Det er fare for utilstrekkelig respons på stressende situasjoner, noe som også fører til komplikasjoner.
 4. Hjemmodus i 30 dager. Samtidig er det forbudt å besøke svømmebassenger og vannlegemer, for å holde seg utendørs lenger enn nødvendig, spesielt hvis værforholdene virker ugunstige.
 5. Ingen berøring til hodet i postoperativ åpning. Eventuell kontakt med dette området kan forårsake skade og rask infeksjon. Det er også forbudt å prøve å rense shuntet selv.
 6. Tar alle foreskrevne medisiner i henhold til legenes instruksjoner. Pasienten er foreskrevet antikonvulsive midler. Det er viktig å overvåke helsen din, fordi de har en rekke bivirkninger.

Gjennom rehabiliteringsperioden er det svært viktig å følge instruksjonene fra legen din. Bare på denne måten vil det være mulig å unngå problemer i fremtiden og komme tilbake så raskt som mulig til det vanlige livet. Pasienten vil leve et fullt liv i svært lang tid med praktisk talt ingen restriksjoner. Livsledigheten til de som måtte bli fortalt, varierer praktisk talt ikke fra de gjennomsnittlige indikatorene for friske mennesker.

Det er veldig viktig å jobbe med deg selv, sette deg opp psykologisk for en rask gjenoppretting. Rehabilitering uten dette vil være mindre vellykket.

Behovet for å erstatte shunt

Behovet for en shunt gjenstår for alltid. Derfor bør den shuntavhengige ta sitt problem så alvorlig som mulig. Dette er ikke så praktisk som de fleste pasienter ønsker, men viktigere er resultatet med muligheten til å leve fredelig.

Fra tid til annen må shuntet endres. Gradvis mister den sin effektivitet. Årsaken til dette er blokkering, slitasje, ulike utilsiktede skader. Det er umulig å si hvor lenge en shunt vil vare. De beregnes for en levetid på opptil 10 år. Men ofte må de endres mye tidligere, uansett kvalitet. Spesielt når det gjelder barn. Sammen med deres gradvise vekst, vil en forlengelse og en shunt bli påkrevd. Erstatning er veldig rask og smertefri.

Hvis du først må sjekke utstyret eller bytte det, bør du straks kontakte legen din. spesialintervensjon vil være en nødvendighet. Det kan kun fjernes av en erfaren medisinsk offiser.

Betraktes pasienten som ugyldig

Pasienter som har gjennomgått hjernevirksomhet, kan stole på bevilgning av graden av funksjonshemning. Dette bestemmes av kommisjonen, som tar en beslutning ut fra de utførte studiene. Både barn og voksen kan gjenkjennes som funksjonshemmede hvis de har brudd på hovedkategorier av liv, som inkluderer følgende evner:

 • selvbetjening;
 • orientering i rommet;
 • bevegelse;
 • trening;
 • selvkontroll;
 • kommunikasjon;
 • arbeidsaktivitet.

Invaliditeten må konstant bekreftes ved undersøkelsene.

Mulige komplikasjoner

Å utføre enhver operasjon er alltid fulle av mulige farer. Under prosedyren får pasienten et lite hull i hodet, noe som øker risikoen for å utvikle ulike komplikasjoner i fremtiden. Det er svært viktig å overvåke tilstanden din og regelmessig besøke en lege, og med en markert forverring av helsetilstanden din, ring en ambulanse umiddelbart.

Hydrocephalus og shunting kan føre til flere komplikasjoner. De er veldig farlige og kan føre til døden. Derfor må du være så forsiktig som mulig. Hva kan pasienten forvente under gjenopprettingsperioden:

 • av infeksjon;
 • hjerneblødning, slagtilfelle;
 • blokkering av blodkar, utseende av trombi;
 • hjerne traumer, epilepsi;
 • shunt skade;
 • Feil shunt-operasjon med overdreven eller utilstrekkelig intensitet av utvinning av væske;
 • ingen effekt etter bypass.

Mange problemer kan skyldes doktors skyld, men 90% av tilfellene er forårsaket av pasientene selv. De to første ukene er spesielt viktige og farlige, på grunn av hva pasienten er forpliktet til å være hele denne tiden bare på sykehuset.

Hvis du overholder instruksene til en lege, reduseres risikoen for komplikasjoner flere ganger, og gjenopprettingsprognosen er eksepsjonelt positiv.

Hvis pasienten føler seg en betydelig forverring av trivsel, må du alltid gå til sykehuset. Det bør gjøres så raskt som mulig for å unngå risiko for alvorlige komplikasjoner. Du må besøke lege hvis:

 • Det var en allergi (jevn kutan) fra å ta medisiner foreskrevet av legen;
 • gangen endret seg, det var svakhet i lemmer eller døsighet;
 • kroppstemperaturen økte til 38 ° C;
 • bevisstheten begynte å bli forvirret, det var konstant hodepine med kvalme.

I ekstreme tilfeller, når helsetilstanden har blitt veldig dårlig eller tolerant, men det er umulig å komme til legen den dagen, bør du ringe en ambulanse.

konklusjon

Shunting hjernen med en slik sykdom som hydrocephalus er en nødvendig prosedyre som gjør det mulig for den syke å opprettholde sin helse. Du må behandle det med størst mulig alvor, og etter operasjonen må du oppfylle alle krav og anbefalinger fra legen. Hydrocephalus vil snart bli glemt, og shunt blir kjent, så det er ingenting å bekymre seg for. En shunted person lever det samme livet som alle andre.

Les Mer Om Fartøyene