Shunting: fartøy i hjernen, ben, hjerte og mage

Fra denne artikkelen vil du lære om skylling av blodårer og mage, en detaljert gjennomgang av denne operasjonen.

vaskulær bypass kirurgi kalles, hvor fremgangsmåten bruker den shuntsystem - vaskulære transplantater - skaper en ytterligere bypass-bane for normal myokardial perfusjon seksjon, hjerne eller ben mykt vev.

Hvem utfører slike tiltak? Alt avhenger av området av vaskulær lesjon:

 • ved hjertesykdommer - kardiurgirurgien utfører aortokoronær shunting;
 • når hjernens sirkulasjon forstyrres - neurosurgen eller nevrovaskulær kirurg utfører shunting av cerebral fartøy;
 • ved patologier av bein på bein - bevegelseskirurgen utfører shunting av fartøy i bunnekstremiteter.

Under gastrisk bypassoperasjon deler operasjonen magen i to deler, hvorav den ene forblir ubrukt i fordøyelsen av mat. Deretter fører et slikt resultat til en raskere metning og tap av ekstra pounds. Gastroshuntirovanie utfører en bariatrisk kirurg - en lege involvert i behandling av fedme ved kirurgiske metoder.

Aortocoronary Shunting (CABG)

CABG anbefales i tilfeller der andre måter å gjenopprette normal blodstrøm i koronararteriene er ineffektive eller umulige på grunn av kontraindikasjoner. Hva er coronary artery bypass graft? Essensen av en slik operasjon er å skape en shunt - et bypass av sirkulasjonen fra aorta til den delen av myokardiet som lider av utilstrekkelig blodgass. Et slikt vaskulært transplantat utfører senere funksjonene til kranspulsårene innsnevret fra aterosklerose. Som et resultat normaliseres en persons hjerteaktivitet, og risikoen for å utvikle et hjerteinfarkt og starten på plutselig død avtar betydelig.

vitnesbyrd

De viktigste indikasjonene for CABG:

 • Koronarbeholdere innsnevret med mer enn 70%;
 • ikke-medisinske former for angina pectoris;
 • ineffektivitet eller manglende evne til å utføre angioplastikk eller stenting;
 • De første 4-6 timene etter myokardinfarkt eller utviklingen av tidlig etterinfarkt-iskemi;
 • iskemisk ødem i lungene.

Det er mange indikasjoner på å utføre CABG, og behovet for slik intervensjon bestemmes etter en detaljert undersøkelse av pasienten: EKG (forskjellige typer), Echo KG, koronarografi, blodprøver.

Hvordan utføres operasjonen?

Før CABG passerer pasienten det nødvendige forberedelsene til operasjonen:

 • slutter å ta medisiner til å fortynne blod;
 • 3-5 dager kommer i sykehuset cardiosurgery avdelingen;
 • mottar konsultasjoner fra anestesiolog og lege i fysioterapi;
 • passerer en rekke tilleggsundersøkelser (blodprøver, ultralyd av beinene i beina, dopplerografi av hjernens arterier, etc.).

CABG kan utføres ved to metoder:

 1. tradisjonell - på det åpne brystet etter sternotomi (et stort snitt i midten av brystbenet);
 2. minimal invasiv - på et lukket bryst gjennom små snitt og ved hjelp av endoskopisk utstyr.

Avhengig av klinisk tilfelle kan inngrepet utføres på et arbeids- eller ikke-fungerende hjerte (dvs. ved bruk av en apparat for kunstig sirkulasjon).

Operasjonen begynner etter utbruddet av generell anestesi. Etter å ha utført adgang til hjertet, vurderer kirurgen igjen tilstanden til fartøyene og skisserer stedene for suturering av fremtidig shunt. Parallelt utfører operasjonsteamet vaskulært utvalg for etterfølgende transplantasjon. De kan være indre thoracale arterier, radial arterie eller subkutane vener i beinet.

Om nødvendig stopper kirurgen hjertet og kobler pasienten til enheten for kunstig sirkulasjon. Deretter utfører legen kutt på karene og syr på disse stedene en shunt med spesielle vaskulære suturer. Når hjertet er stoppet, starter hjertesykehuset det igjen. Deretter sjekker legen konsistensen av shunten og lag-for-lag suturer det kirurgiske såret.

Varighet tradisjonelle CABG kan være fra 3 til 6 timer minimal invasiv - ca 2. I fravær av komplikasjoner pasienten utskrivning fra sykehus etter å ha utført en konvensjonell metode utføres etter 8-10 dager, og etter minimal invasiv intervensjon - etter 5-6 dager.

Shunting av cerebral fartøy

Med noen lesjoner i hjernearteriene, kan gjenopprettingen av normal blodsirkulasjon kun oppnås ved å utføre skakningen. Årsaken til slik vaskulær skade kan bli en rekke sykdommer: aterosklerose, neoplasmer, trombi. Hvis problemet ikke elimineres i lang tid, kan et brudd på blodsirkulasjonen forårsake død av store områder av hjernevev og føre til funksjonshemming eller død av pasienten. Når en shunt påføres som gir blod til det nødvendige stedet, blir iskemien eliminert, og hjernen begynner å fungere normalt.

vitnesbyrd

Hovedindikasjonene for å utføre shunting av cerebral fartøy:

 1. Aneurysm (dilatasjon) av fartøyet, som ikke er egnet til behandling på andre måter;
 2. svulster som fører til skade på halsen eller halsen
 3. umulighet å forhindre et slag ved medisinske metoder;
 4. forverring av arteriell blodstrøm, som ikke kan elimineres på annen måte;
 5. hydrocephalus (et brudd på normal utvikling av hjernen, forbundet med overdreven akkumulering av væske i det) hos nyfødte.

Operasjon bypass vaskulære cerebrale arterier tildelt kun etter nærmere undersøkelse av pasienten: MR, CT, angiografi, duplex ultralyd arteriell okklusjon ballong studier og andre.

Hvordan utføres operasjonen?

Før pasienten utfører shunting av cerebral fartøy, passerer pasienten det nødvendige preparatet for operasjonen:

 • nekter å røyke 14 dager før operasjonen
 • slutter å ta ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler 7 dager før intervensjonen;
 • passerer en rekke tilleggsundersøkelser (blodprøver, urin, EKG, fluorografi, etc.);
 • barberer håret fra hodet dagen før operasjonen;
 • tar medisiner foreskrevet av lege.

Før transporten skal operasjonspatienten være fri for falske negler, piercing og andre smykker, kontaktlinser og avtagbare proteser.

Shunting av cerebral arterier kan utføres på følgende måter:

 1. Teknikken brukes til lesjon av et lite område av den lille arterien. Som en shunt brukes et fartøy, tatt fra arterier som fôrer hjernehylsen. Under operasjonen velger kirurgen det berørte fartøyet og trekker sin ende gjennom det opprettede hullet (ved boring av skallen) til slutten av shunten. Deretter syr han dem opp, gjenoppretter blodstrømmen på iskemisiden.
 2. Teknikken brukes hvis diameteren av den skadede arterien er ca. 2 cm. Som en shunt brukes en del av fartøyet fra benet eller hånden til pasienten. Den sutureres i den ytre karotenisarterien og utføres i den tidlige regionen. Etter dette fjerner kirurgen en del av skallen og setter inn en shunt i det resulterende hullet. Han syr det til den berørte arterien.

I praksis utføres shunting oftere ved bruk av et fartøy som nærer medulla. Vanligvis varer operasjonen ca 5 timer. For anesthetisering av slike inngrep, brukes generell anestesi, ledsaget av kunstig ventilasjon av lungene.

I hydrocephalus utføres en spesiell type bypass-ventrikulo-peritoneal. Essensen av denne operasjonen er å lage et hull i skallen, som et titanrør er satt inn i. Dens nedre ende er koblet til hjernens ventrikel. Gjennom den opprettede shunt blir overflødig væske som kommer inn i ventrikkelen, levert til bukhulen og absorberes aktivt der.

I fravær av komplikasjoner, før utladningen fra sykehuset, gjennomgår pasienten tosidig skanning for å vurdere funksjonen av den overliggende shunt og arten av den cerebrale blodstrømmen. I fravær av noen brudd blir pasienten utladet 6-7 dager etter operasjonen.

Shunting av fartøy i nedre ekstremiteter

Indikasjoner for å utføre shunting av beinene i beina kan være sykdommer, ledsaget av en betydelig innsnevring eller ekspansjon, noe som resulterer i utilstrekkelig blodtilførsel til et sted. Beslutningen om behovet for slike operasjoner er akseptert i tilfeller der intensiv konservativ terapi er ineffektiv og den eksisterende totale forstyrrelsen av blodstrømmen i fremtiden kan føre til utvikling av gangrene av det berørte lemmer og funksjonshemming. For å gjenopprette normal blodsirkulasjon i beinene på beina, kan metoder brukes til å skape shuntproteser eller anastomoser (sammenkoblinger) mellom tilstøtende normalt fungerende fartøy.

vitnesbyrd

Hovedindikasjonene for å utføre shunting av beinene i beina:

 • utrydde aterosklerose;
 • aneurysmer av perifere arterier;
 • okklusiv sykdom;
 • åreknuter
 • manglende evne til å utføre angioplastikk eller stenting
 • trusselen om gangreneutvikling og ineffektiviteten til konservativ terapi.

Valget av shunting-prosedyren bestemmes av resultatene av undersøkelsen av pasienten: MR, CT, dupleks-ultralyd av beinene i beina.

Hvordan utføres operasjonen?

Før du utfører slike tiltak, må pasienten gjennomgå en omfattende undersøkelse og nødvendig opplæring. Basert på resultatene av forskningen, velger vascular surgeon shunting teknikken som passer i dette kliniske tilfellet.

Klikk på bildet for å forstørre

Operasjonen kan utføres under epiduralbedøvelse eller generell anestesi. Under intervensjonen identifiserer kirurgen det berørte området, utfører snittet og fikserer på dette stedet en av endene av shunten, som er stedet for lårets subkutane ven eller et implantat av kunstig materiale. Etter dette passerer den andre enden av shunten gjennom sener og muskler til et sted som ligger over lesjonen og fikseres.

Deretter kontrollerer kirurgen konsistensen av det vevde vaskulære elementet. For dette kan ultralyd og et arteriogram utføres. Etter dette er kirurgiske sår lagd i lag.

Det er mange metoder for å skape karene på bena. Vanligvis varer slike operasjoner ca. 1-3 timer. I fravær av komplikasjoner, blir pasienten tømt fra sykehuset innen 7-10 dager.

Magejakt

Noen ganger, for vekttap, må enkelte pasienter utføre en operasjon som gastrisk bypassoperasjon. Hva er det Dette er en av de moderne kirurgiske teknikkene som brukes til å redusere sult og vekttap. Det er foreskrevet for de overvektige pasientene som ikke kan oppnå de ønskede resultatene på andre måter. Essensen av en slik operasjon er å skape en "liten ventrikel" forbundet med tynntarmen. Etter gjennomføringen stopper resten av magen å delta i fordøyelsen, pasientens sult forsvinner, han bruker mindre mat og blir tynn.

vitnesbyrd

Hovedindikasjonen for gastrisk bypass-kirurgi er fedme, som ikke kan elimineres på andre måter, og blir stadig ledsaget av en følelse av alvorlig sult. Noen ganger blir slike tiltak utført når det er vanskelig å evakuere mat fra magen i andre sykdommer.

Før en slik inngrep gjennomføres, gjennomgår pasienten en fullstendig undersøkelse: blodprøver, EKG, fluorografi, FGDS, etc.

Hvordan utføres operasjonen?

Gastrisk bypass kan utføres på en tradisjonell måte eller i henhold til en laparoskopisk teknikk. Operasjonen utføres alltid under generell anestesi.

Det er mange varianter av slike operasjoner, men generelt er essensen av slike bariatriske inngrep å skape en "liten ventrikel", hvis volum ikke vil være mer enn 50 ml. For å gjøre dette, ved hjelp av spesielle enheter, går kirurgen over magen til de nødvendige delene. Det meste av prosessen fjernes ikke under operasjonen, og tynntarmen sys til den dannede mindre delen. Som følge av dette faller mat fra spiserøret inn i "liten ventrikel", metning skjer raskere og pasienten, uten å oppleve hyppige følelser av sult, blir tynn. Etter operasjonen setter kirurgen såret.

Varigheten av slike operasjoner kan være fra 1 til 1, 5 timer. Et utdrag fra sykehuset utføres etter 3-4 dager.

Vaskulær shunting

I normal tilstand er blodkarets indre vegg jevn og glatt. Men i utviklingen av en sykdom som aterosklerose danner den aterosklerotiske plakk. De smalker fartøyets lumen og forstyrrer blodsirkulasjonen i organer og vev, utvikler iskemi. Gradvis er fartøyets lumen helt lukket og blodstrømmen stopper. Nekrose starter, utvikler gangrene.

Shunting er etableringen av en shunt - en kunstig bane som omgår den innsnevrede delen av blodkaret. Som et resultat blir blodtilførselen i "ansvarssonen" av den berørte arterien gjenopprettet. Således brukes shunting av fartøy for iskemisk hjertesykdom (koronar arterie bypass grafting). Shunting-operasjonen utføres også for å gjenopprette sirkulasjon i de perifere arteriene, for eksempel i arteriene i underdelene.

Indikasjoner for vaskulær shunting

 • utrydde aterosklerose av kar med lokalisering, for eksempel på nivået av abdominal aorta, femoral arterie;
 • kardiovaskulær svikt, som oppstår på grunn av progresjon av koronar hjertesykdom;
 • aneurysmer av arteriene - for forebygging eller behandling av aneurysmskomplikasjoner.

Vaskulær bypass-kirurgi anbefales også når røntgen endovaskulær angioplastikk og stenting er kontraindisert.

Forbereder for vaskulær bypass kirurgi

Et viktig sted i forberedelsene til en bypassoperasjon er gitt til spesielle undersøkelsesmetoder. Disse inkluderer:

 • dupleks ultralydsskanning - en metode som lar deg visualisere tilstanden til blodkarets lumen, tilstedeværelsen av tøyler, plakk og hastigheten på blodstrømmen;
 • angiografi, CT angiografi - metode for radiopaque undersøkelse av fartøy; tillater å bestemme arten av innsnevring av fartøyene, obstruksjonsstedet (denne typen diagnose kombineres med slike terapeutiske manipulasjoner som angioplastikk).

Med hjertesykdommer, ultralydundersøkelse av hjertet, koronar angiografi (type angiografi) og andre undersøkelsesmetoder utføres.

Vaskulær bypass kirurgi

For å skape en shunt under operasjonen, kan forskjellige deler av blodkarene brukes. Ved aortokoronary shunting brukes den indre thoracale eller radiale arterien, og med shuntoperasjoner på fartøyene i nedre ekstremiteter, området av den subkutane venen av låret. Fjernelsen av disse fartøyene påvirker vanligvis ikke blodsirkulasjonen i deres anatomiske lokalisering. Vaskulære proteser laget av kunstige materialer brukes til å shunt aorta og store arterier. Operasjonen utføres under lokal eller generell anestesi.

For å overlegge vaskulære anastomoser, brukes tynne syntetiske tråder på den atraumatiske nålen. For små fartøydiametre bruker angiosurgenen en spesiell forstørrelse for optisk forstørrelse. Shunten er sydd inn i arterien ved "end-to-side" -prinsippet over og under det berørte området. I dette tilfellet er ditt eget fartøy og blodstrøm forblir i det. Denne forskyvningen skiller seg fra fartøyets proteser - når arterien eller venen blir erstattet, blir det berørte området av fartøyet helt erstattet av en vaskulær protese.

Når du utfører aortokoronær bypassoperasjon, brukes en kunstig sirkulasjonsanordning vanligvis til å stoppe hjertearbeidet. I løpet av kirurgisk inngrep sys fartøyet "under" stedet for innsnevring av koronararterien. Denne metoden for behandling gjør det mulig å gjenopprette blodtilførselen til myokardiet, noe som avlaster pasientene fra manifestasjonene av hjerteinfarkt og er en pålitelig forebygging av utvikling av hjerteinfarkt.

Shunting fartøy er effektiv og moderne, og ofte - og den eneste mulige måten å behandle vaskulær sykdom på.

Vaskulær shunting

Bypass-prosessen består i å skape en shunt, som omgår den innsnevrede delen av blodkaret. Takket være dette blir blodstrømmen gjenopprettet på det berørte området av arterien.

Den normale indre veggen er jevn og jevn. Men med utviklingen av aterosklerose på karossens vegger dannes aterosklerotiske plakk. På grunn av dem opptrer smalingen av fartøyets lumen, og dette fører til en forverring av blodstrømmen i organene og vevet. Etter en tid forsvinner lumen helt og lukkes helt - dette fører allerede til at blodstrømmen stanser. Deretter dannes nekrose.

Vanligvis brukes shunting-prosessen i hjerte-karsykdom, fordi med hennes kranspulsårer (hovedkarene) som fôrer hjertet, påvirkes av aterosklerose. Også bypassprosessen brukes til å gjenopprette blodstrømmen i de perifere arteriene.

Forberedelser for bypassoperasjon

Før operasjonen starter, utfører kirurgen et detaljert intervju av pasienten, lærer klagerne, hva de har karakter, på hvilket tidspunkt de dannes, hva de kalles og så videre. Deretter utfører legen en visuell inspeksjon. Da er pulsering av arteriene følt. Et meget viktig forberedende stadium er scenen av spesialiserte forskningsmetoder.

Dette er metodene:

 • Tosidig ultralydsskanning - det lar deg visuelt se hvilken lumen av blodårene, hvorvidt det er plakk, blokkering, og også bestemme mengden blodstrøm i karene.
 • Magnetisk resonans angiografi - Denne studien lar deg se lumen av fartøyene "i lag".
 • angiografi - Metoden for radiokontraststudier av blodkar, takket være det mulig å se hvordan innsnevring av fartøyene skjedde, for å se hvor okklusjonen oppstod, og også den kan brukes med terapeutiske prosedyrer - angioplastikk.

Hvis det er problemer med hjerteaktivitet, så en ultralyd i hjertet, så vel som koronar angiografi og andre relaterte studier.

Indikasjoner for vaskulær shunting

Hvis det er symptomer på aterosklerose, nemlig iskemi i hjertet, utrydder aterosklerose, perifer arterieaneurisme og andre, det er sannsynligvis med slike problemer, kan shunting bli foreskrevet. Tilordne denne operasjonen også når det er kontraindikasjoner for angioplastikk og stenting.

Risiko for komplikasjoner under vaskulær shunting

Dette er øyeblikkene som kan øke risikoen for komplikasjoner under operasjonen:

 • Høyt blodtrykk
 • Overflødig kroppsvekt
 • Forhøyet kolesterol
 • Koronar hjertesykdom
 • Kroniske obstruktiv lungesykdom (emfysem, bronkitt, etc.)
 • Nyresvikt
 • Økt sukker i blodet - diabetes mellitus
 • Dårlige vaner - røyking, alkoholmisbruk
 • Sedentary livsstil

Hvordan utføres vaskulær bypass-kirurgi?

Ofte skjer denne operasjonen enten under generell anestesi eller under lokalbedøvelse. Hvis skifting skjer på hender eller føtter, blir skinnet oftest brukt av lårets subkutane ven. Fjerning av denne venen fra hoften, påvirker ikke blodstrømmen i underbenet på noen måte. Spørsmålet oppstår: Hvorfor blir benene i beinet tatt opp ved å skifte? Fordi de vanligvis er praktisk talt sunne, dvs. påvirkes ikke av aterosklerose. Også disse årene er lengre og større enn andre, som også kan brukes. Det skjer også, i stedet for en vene, en annen vene, eller en shunt laget av deres syntetiske materiale, brukes som en shunt.

ved aorto-koronar bypass kirurgi (bypass-metoden, som brukes i koronar hjertesykdom), brukes arterier som en shunt. I dette tilfellet brukes de indre thoracale og radiale arteriene ofte og foretrekkes for å skape. På grunn av dette fungerer shunten mer fullt ut.

En av disse arteriene er den radiale arterien av hånden, den ligger på den indre overflaten av underarmen nærmere tommelen. Hvis det er nødvendig å bruke denne arterien, vil legen utføre tilleggsundersøkelser som vil bidra til å unngå utseendet på eventuelle komplikasjoner som kan oppstå med gjerdet av denne arterien. Derfor vil en av snittene være på armen, oftest til venstre.

Kirurgen utfører kutting i området av det berørte fartøyet. Deretter isolerer det det berørte fartøyet, hvor det er nødvendig å sy shunten, og små snitt blir laget. Deretter sys shunt med ender til det berørte fartøyet. Takket være dette blir blodstrømmen av fartøyet restaurert. Etter at operasjonen er fullført, utføres spesialiserte forskningsmetoder:

 • angiografi
 • dupleks ultralydsskanning.

Takket være disse studiene er legen overbevist om at prosessen med å installere shunten var riktig.

Aorto-koronar bypass kirurgi

Aorto-coronary artery bypass grafting er av følgende varianter:

 • Ved bruk av kunstig sirkulasjon.
 • Uten kunstig sirkulasjon - en "stabilisator" brukes til å shunt blodkarene.
 • Bruk av minimal kirurgisk inngrep, inkludert endoskopiske operasjoner.

Postoperativ gjenoppretting etter vaskulær bypassoperasjon

Vanligvis, etter operasjonen, er pasienten fortsatt på sykehuset i 3 til 20 dager under tilsyn. Suturene fjernes den syvende dagen etter operasjonen.

Antallet og lengden på beninnsnittene i forskjellige pasienter kan være forskjellige - dette avhenger av antall venøse skudd som er blitt etablert. Det er pasienter som har kutt på bare ett ben, og det er de som har snitt på begge bena, og har også kutt på armen.

For det første vaskes sømmer med et antiseptisk middel, så de blir bandasjert. Etter at i 8-9 dager, med sikker healing, fjernes sømene, og også sikkerhetselektroden fjernes.

Da blir det mulig å vaske sømmer med såpe og vann. Etter denne operasjonen kan ødem i ankler utvikle seg eller det vil bli ubehagelig å brenne på steder hvor vener er blitt trukket tilbake. Det vil føles stående eller om natten. Etter en stund, i ferd med å gjenopprette blodsirkulasjonen i venepunkturstedene, vil disse ubehagelige opplevelsene forsvinne.

Postoperative komplikasjoner

Selvfølgelig, som med andre operasjoner, etter en shunt, er komplikasjoner mulig, selv om de ikke er vanlige. Oftest er det ødem, samt betennelse i snittet. Oftere er det blødninger fra sårene, samt en gjentakelse av blokkering av blodkar og en shunt.

Vaskulær Shunting Metoder

SHUNTING OF BLOOD FISH - operasjonen for å etablere seg via forskjellige vaskulære transplantater ny blodstrømningsbane, utenom den patologiske prosess påvirkes segment eller veneblodårer i den delvis eller fullstendig forstyrrelse av sin åpenhet. I motsetning til protese blodkar når skifte patologisk endrede deler av fartøyet ikke resekterte og anastomose av graftet fartøyet som skal omgås ved fremgangsmåten benyttes til endesiden. Ved skifting opprettes en ny vei for blodstrøm som ikke samsvarer med den anatomiske blodkanalen, men er fullt funksjonell i hemodynamiske og funksjonelle termer.

For første gang ble skakering av blodkar i forsøket utført av E. Jeger i 1913, og ved klinikken ved J. Kunlin i 1949.

Indikasjoner for bypass blodkar er trombose og stenose av arterier og vener av ulike årsaker, når omfattende skader, tekniske problemer eller generelle tilstanden til pasienten ikke tillate deg å gjenopprette blodstrømmen til den naturlige anatomiske måte.

Operasjoner for å shunt blodårene utføres på en planlagt og nødstilfelt måte. Et eksempel på akutt operasjon kan tjene som koronararterie-bypass-transplantasjon (se. Arterialization infarkt) ved preinfarction i stand til å forhindre utvikling av hjerteinfarkt. I hjerteinfarkt, denne operasjon bidrar til å begrense spredningen av nekrose og infarkt akselererer arrdannelse prosess (se. Myocardial infarkt, kirurgi). Nødpassering blodkar dannes også når pussdannelse i den tidligere implanterte vaskulære implantater eller proteser arrozionnym komplisert av blødning, trombose ved en akutt trauma og store blodkar.

Shunting av blodkar utføres ved hjelp av autografer, allografter eller xenotransplantater (se transplantasjon). Som pasientens blodåre autograft brukes, de fleste av de store overflatevene i bena formen "på leggen" gratis pode eller pode. For eksempel, okklusjon av de femorale og knehasen vener pålegge anastomose mellom den distale del av den store safenøse vene, og de dype venene i bena. Ved ensidig okklusjon av bekken venene kan bruke metoden foreslått i 1960, Palm og Esperonom (E. Palma, V. Esregop), består i det faktum at den distale ende av den store overflatevene sunn beveger seg i motsatt retning gjennom tunnelen inn i det subkutane vev i løpet av de symfysen og anastomose med lårbenet av det syke benet. Navigering i stor vena saphena magna "på leggen" brukes av og hypertensivt syndrom superior vena cava (se. Hollow vene), for eksempel ved sin trombose eller komprimering av en ondartet svulst. I dette tilfelle kan en stor overflatevene etter mobiliserings ben sin ytre ledes gjennom tunnelen i det subkutane vev anterolaterale overflate av mage- og brystvegg og koblet til vena eller subclavia vene.

For å opprette shunts "på leggen" brukes også de små overflatevene ben, ytre halsvene, lateral og medial arm venen og indre brystarterie bypass kirurgi ved podklyuchichnokoronarnom. Disse vener og som frie transplantater, transplantater under en rekke av okklusive lesjoner hovedvene trestammer system øvre og nedre vena cava, spesielt Pagets sykdom - Shrettera (se Paget -. Shrettera syndrom), i ensidig okklusjon iliaca vene okklusjon femur, popliteale vener og dype vener i underbenet.

Fig. 1. Skjematisk fremstilling av de enkelte faser av driften fjerning av aortabuen aneurisme sekken ved anvendelse av en midlertidig shunt: a - lagret syntetisk shunt (1), gjennom hvilken blodstrømmen for å omgå deaktivert ved å klemme den oppadstigende aorta; initiert fjerning aneurisme sekken (2) b - suturer på veggen i aorta i området ved utskåret aneurisme sekken og en midlertidig shunt tilkoblingspunkter, gjenopprettes normal blodstrøm i aorta.

Autogenous shunting er mye brukt i rekonstruktiv operasjon på arteriene i øvre og nedre ekstremiteter. Denne operasjonen er en metode for valg av blokkeringer av relativt små arterier i underarmen og underbenet. Når man danner vaskulære anastomoser i disse tilfellene, er det ønskelig å bruke mikrokirurgiske teknikker (se mikrokirurgi).

Stenoser og okklusjoner av cøliaki, mesenteriske, renale arterie bypass grafting blodkar produsere direkte fra den abdominale aorta. For liten diameter arterie bypasskirurgi, bortsett outs ved hjelp av allotransplantater og xenotransplantater slik som human umbilikalvene behandlet med glutaraldehyd for å redusere antigenisitet. Slike behandling bidrar til svekkelsen av nøytrofil- og makrofagreaksjonene og forbedrer resultatene av operasjonen. Noen ganger utvides navlestrengen med et nettverk av syntetisk skjelett. Shunting av blodkar utføres også ved transplantasjoner fra oksekjøtt og svinekar (xenotransplantater). Deres for å fjerne fremmede proteiner forbehandles med proteolytiske enzymer (papain, ficin,, chymotrypsin, terrilitina et al.), Og deretter garvet med glutaraldehyd og dialdehydstivelse.

Ved skifte av blodårer blir transplantasjoner laget av syntetiske materialer (lavsan, dacron, polytetrafluoretylen etc.) mye brukt. Disse transplantatene brukes til shunting i okklusjoner av grenene til aorta og subklave arterier. I okklusjonene av iliac arterier og abdominal aorta ble aorta og aortosuppressert shunting av blodkar blitt standard. Bruken av syntetiske materialer tillater dannelse av shunts av nødvendig lengde og konfigurasjon (se aterosklerose, kirurgisk behandling av okklusjonsskader).

Det er midlertidig og permanent shunting av blodkar. Midlertidig shunting av blodkar brukes vanligvis til å opprette en bypass-rute for blodstrømmen bare for tidspunktet for hovedstadiet i operasjonen, noe som krever fullstendig blokkering av blodstrømmen i segmentet av et stort fartøy. For eksempel, i kirurgi for aneurysm av buen og nedstigende del av thoracale aorta (se Aortic Aneurysm), blir en midlertidig shunt påført (Figur 1). Midlertidig shunting kan utføres ikke bare ved hjelp av vaskulære transplantater. Noen ganger bruker det spesielle kanyler eller nåler til dette formål, koblet sammen av et polyetylen eller silikonrør. Kanyler (nåler) injiseres i karet mer proximalt og distalt enn stedet for gjenoppbygging. I dette tilfellet går blod fra det sentrale segmentet av den klemmede arterien gjennom forbindelsesrøret inn i sitt perifere rom. Fordelen med kanylmetoden for midlertidig bypass er dens enkelhet. Små hull som forblir i karveggen etter fjerning av kanylen sutureres med en eller to suturer. En alvorlig ulempe ved denne metoden er imidlertid at et relativt lite kaliber av kanyl og nåler ikke alltid gir det nødvendige volum blodstrøm gjennom deres lumen. Midlertidig shunting av blodkar med kanyler og silikonrør er også vist ved akutt traume av hovedkarene for å opprettholde blodstrømmen i dem mens de såres transporteres til en spesialisert medisinsk institusjon.

Det største spredningen i kardiovaskulær kirurgi var den permanente skiftingen av blodkar. I noen tilfeller er det mindre traumatisk, og teknisk en enklere operasjon enn vaskulær protes. Av grunnleggende betydning med konstant omløpsordnede blodkar sirkulasjon er konservering (se. Kollateralene vaskulær). Permanent poding av blodkar som oftest brukes i utslettelse eller aortastenose forskjellig art, slik som Leriche syndrom (se. Leriche syndrom), samt i okklusive sykdommer i store arterier og vener.

For konstant shunting av blodkar, avhengig av typen av fartøy (arterie eller venen), så vel som dens diameter, brukes forskjellige transplantater (se). Ved bruk av venøs trunks bruker du som regel autovens.

Shunting av blodkar ved en enkelt lineær transplantasjon (Figur 2) kalles en enkelt eller lineær bypass. Hvis en bifurcation graft brukes, kalles shunting bifurcation (for eksempel bifurcated aortoskopisk shunting). Hvis flere fartøy blir shunted samtidig, snakker de om dobbelt, trippel eller flere shunting (for eksempel multiple aortocoronary shunting). Nylig har såkalt sekvensiell shunting blitt brukt. Det utføres hovedsakelig med aortokoronary shunting og rekonstruksjon av arteriene i underbenet. Prinsippet for denne operasjonen er dannelsen av flere påfølgende anastomoser av en transplantasjon med to eller tre nærliggende arterier eller passable segmenter av en arterie.

Fig. 2. Aortogramma pasient med stenotiske aterosklerotiske bekkenarterier etter bypass aortofemoral høyre-lineær: blodstrømmen blir utført samtidig på shunten (2) og den totale stenotiske (2) og indre (3) bekkenarteriene.

Når blodkarene skylles, er det nødvendig å ta hensyn til enkelte tekniske funksjoner. Kanalen der graftet utføres, skal være stort nok til å hindre shuntkompresjon av omgivende vev. Når du bruker en lang shunt under driften, er det nødvendig å unngå å vri den sistnevnte langs lengdeaksen. Overflødig lengde på shunt kan føre til kink og etterfølgende trombose (se). Shunt skal være litt stramt. Transplantatets diameter bør være større enn diameteren av shuntkarene med 1V2-2 ganger. Forbindelsen av transplantatet med karene skal utføres i den mest spisse vinkel, helst ikke mer enn 15 °. I dette tilfellet er den hemodynamiske egenskapen til anastomosen nesten lik den som i forbindelse med fartøyene ende til ende. Det er ønskelig at lengden på anastomosen (ende til side) i I2-2 ganger diameteren av shunten. Dette er spesielt viktig når shunt- og shunt-fartøyene har omtrent samme kaliber. For anvendelse av anastomoser, er vanligvis uendrede deler av veggene til karene valgt. Hvis veggen i aorta eller arterien er tett, er det nødvendig å eksplodere området av fartøyets vegg før anastomose påføres, slik at det dannes et ovalt hull. Ved å skifte venene, bør denne metoden utføres når det er mulig.

Tverrbinding av transplantatet med shuntfartøyet utføres vanligvis ved en grov atraumatisk sutur mellom to sømmer som tidligere er påført anastomosens øvre og nedre hjørner. Før shuntet settes inn i blodet, blir veggtrombien og luften dannet i den fjernet.

Ved skifting av blodkar er de morfologiske egenskapene til det nylig dannede vaskulære anastomosesystemet av stor betydning forbundet med mange årsaker, inkludert de som brukes med transplantasjoner. Vaskulær graft (shunt) forårsaker ofte aseptisk betennelse i omgivende vev. Et granulasjonsvev dannes rundt det (se), som innen 2-3 uker blir til en ekstern fibrøs (bindevev) kapsel. I fremtiden endres den ytre kapselen liten, bare dens tynning observeres, og noen ganger hyalinose (se) og petrifikering (se Petrifikat).

Når den brukes for kobling av blodårer i deres vegg outs i de første dagene ble observert delvis avskalling endoteliale reksis kjerner av glatte muskelceller, moderat svelling og infiltrasjon av nøytrofile celler, som står i forbindelse med blodsirkulasjon og metabolisme av veneveggen. Da spredning av endotelceller, glatte muskelceller og fibroblaster, kollagensyntese og glukosamin-glykaner, noe som resulterer i reparasjon av karveggen. Ved senere perioder etter poding blodkar oppstår veneveggen fortykning som følge av fibrose og giperelastoza alle sine lag, spesielt adventitia. Hos eldre pasienter flere år etter bypass-kirurgi kan utvikle perivaskulære fibrose, fortykkelse av intima og aterosklerose (se.). Som et resultat oppstår innsnevring eller utjevning av lumen av perifere autovene shunts.

Morfologiske forandringer i en venetransplantasjon fra en menneskelig navlestreng er mindre uttalt. Det indre skall podede vener fibrin belagt med en tynn film (cm.), I området ved anastomosen er dannet et lag av endoteliale celler, neutrofiler og makrofager, noe som skaper gunstige forhold for funksjonen av transplantatet. Som et resultat av vev inkompatibilitet (se. Immunologisk inkompatibilitet) endotelium, glatt muskulatur og de elastiske fibrene delvis ødelagt makrofag, nøytrofil infiltrere og limfoplazmokletochnym. Dystrofiske endringer fører til sårdannelse, trombose sen, forkalkning (cm.), En reduksjon i styrke, dannelsen av aneurismer (se. Aneurisme) og rive den pode vegg.

Ved å bruke hermetisk xenotransplantater (storfe, svin vaskulær et al.) Morfologiske forandringer er ikke vesentlig, og nøytrofile og limfoplazmokletochnaya reaksjonsbeholdere for transplantasjon som lav.

Morfologiske endringer i syntetiske transplantater særlig markert på den indre overflate som er dekket med en foring av fibrin dannelse av såkalt neointima. Kilden for dens dannelse er fibroblaster og kapillærer spirende gjennom porene i den syntetiske rammen, så vel som de vaskulære cellevegger som migrerer gjennom anastomoser (vanligvis i en avstand som ikke overstiger 02.03 cm). Vi kan ikke utelukke deltakelse av forløpere av fibroblaster i blodet i denne prosessen. En person med fullstendig endotelialisering av en ny vaskulær seng forekommer ofte ikke.

Skunternes funksjon avhenger av diameteren på shuntkarene, typen av plastmaterialet som brukes, etc. Jo større diameter shuntfartøyet og desto kortere transplantasjonen er, desto bedre er det fjerneste resultatet av operasjonen. De langsiktige resultatene av shunting arterielle fartøy er avhengige av mange faktorer, spesielt etiologi av aorta og arterielle lesjoner (aterosklerose, aortitt, arteritt) er viktig. De mest ugunstige resultatene observeres etter operasjon med uspesifikk aortitt (se) og arteritt (se). Hovedårsaken til uønskede langsiktige resultater med å skape arterielle trunker er utviklingen av den underliggende sykdommen. Derfor, etter ulike former for shunting, er konstant oppfølging av pasienter og behandling av den underliggende sykdommen nødvendig.

De langsiktige resultatene av å skape hovedårene er mye verre enn ved å skape de viktigste arterielle trunksene. Imidlertid har det nylig blitt rapportert om langsiktig funksjon av autofinente shunts opprettet for okklusjon av vener av forskjellige lokaliseringer. Dette skyldes utviklingen av terapi som forbedrer reologiske egenskaper av blod og innføring av mikrokirurgiske teknikker.

Se også blodkar, operasjoner; Obliterating de vaskulære lesjoner i ekstremiteter.

Shunting av karene i hjertet fra A til Z

Hjertesparking

Menneskets hjerte er hovedelementet i sirkulasjonssystemet. Den har form av en kegleformet hul muskelsekk, inn i hvilken blod fra venetrunker går inn i 24 timer i døgnet. Det indre organet, som en pumpe, pumper biologisk væske inn i arteriene ved siden av det. Med ugunstige faktorer kan hulkulen i blodkarene redusere, noe som påvirker omløpets hastighet og kvalitet.

Med denne patologien er kardial bypass-kirurgi indisert. Operasjonen tillater å lindre en person av symptomene på hjertesykdommer, normalisere blodstrømmen.

Når vises intervensjonen?

Den patologiske tilstanden beskrevet ovenfor i medisin er kjent som aterosklerose. Den består i akkumulering av kolesterol (naturlig fett) i vevet i menneskekroppen, inkludert i blodkarene. Plaster, festet på veggene, dannet trombi, noe som reduserer kanalens kapasitet. Herfra forstyrres ernæringen av hjertet med nyttige stoffer og oksygen, noe som resulterer i en forstyrrelse i arbeidet, dets cellers død.

Når en person søker en lege med klager på brystsmerter og har iskemi, kombinerer legen medikament og fysioterapi for å forhindre hjerteinfarkt. Dersom det ikke gis terapi i løpet av en viss tid, er skanning av karene foreskrevet. Denne metoden for behandling er radikal, men i praksis er den den mest effektive.

Fremgangsmåter for å utføre operasjonen

Metoder for cardiac bypass grafting

Det er ulike indikatorer på hvor mange som bor etter en hjerteomkoblingsoperasjon. Dette avhenger av alvorlighetsgraden av den patologiske tilstanden, antall tilstoppede kar som krever "erstatning", pasientens tilstand. Oftest er prognosene positive. Gitt antall blodårer som skal behandles, kan shunting i akutt form av IHD være enkelt, dobbelt, trippel, etc.

Alle de innsnevrede kanalene blir duplisert av separate skudd.

På internett er det enkelt å finne en video om emnet for å skape fartøyene, som det kan sees at operasjonen utføres på forskjellige måter, de avviger i hvilken tilstand "blodpumpen" er i det øyeblikket.

 1. Stoppet - pasienten kobles til enheten av kunstig sirkulasjon, hjertet er nå i uvirksom tilstand.
 2. Arbeide - det er ikke nødvendig å koble til en spesiell enhet. Gitt at hjertestans ikke utføres, er operasjonen raskere, og pasientens utvinning tar ikke mye tid. Fordelen med denne teknikken er minimal risiko for komplikasjoner.
 3. Mini invasiv tilgang er den mest moderne teknikken, den kan implementeres både med arbeid og med stoppet hjerte. Under operasjonen er mye blod ikke tapt, sannsynligheten for en smittsom komplikasjon minimeres.

Forberedelse for operasjonen, dens oppførsel

Hvis du fremdeles ikke forstår hvilken vaskulær shunting er, er det et kirurgisk inngrep, hvoretter flere kanaler opprettes, ifølge hvilke blodet vil strømme og mate myokardiet. Det begynner med forberedende prosedyrer, nemlig diagnostikk. Dette inkluderer standard- og tilleggstester, studier, undersøkelse av kardiovaskulærsystemet, vurdering av pasientens tilstand. For å bestemme pluggstedet, er plakkens størrelse utført, angiografi, som indikerer innføringen i konsentratets blodstrøm.

Shunting i Israel

Den første fasen av operasjonen er bryståpning, men før det, på stedet for den påståtte ekstraksjonen av venen, gjør kirurgen et kutt på beinet, og stopper deretter blødningen. Hjertets arbeid stopper, og pasienten kobles til kunstig åndedretts- og sirkulasjonsapparat. Men det er tilfeller der intervensjonen utføres under betingelse av en fungerende hjertemuskulatur.

En ferdig forberedt shunt sys med den ene enden til aorta, den andre til kranspulsåren, og etter stedet der den er innsnevret. Med forbehold om vellykket gjennomføring av operasjonen, blir hjertets arbeid, hvis det ble suspendert, gjenopptatt. Snittet på brystet er lagdelt i lag. Problemer forbundet med blodsirkulasjon kan påvirke motoraktiviteten. Ofte utført bypassoperasjon av underekstremiteter, hovedformålet med dette er å forhindre fullstendig amputasjon.

Hvordan er livet etter operasjonen?

En person som har blitt utsatt for kirurgi, bør forstå betydningen av rehabiliteringsbehandling. For å sikre spesielle forhold, blir pasienter etter operativ effekt på fartøyene, hvor kostnadene er betydelige, plassert i rehabiliteringssenteret. For å unngå stagnasjon, trombose av kar på lemmer, anbefales det å bære elastiske bandasjer, strømper. Og på brystet påføres et bandasje / korsett. Fysisk stress i denne perioden er kontraindisert. For å akselerere gjenopprettingen av helse vil bidra til å endre kroppens stillinger i riktig intensitet. Hvordan gjør dette forteller legen.

En ting er sikkert: hvilken metode som skal brukes, bør legen bestemme seg, basert på situasjonen. Prisen på disse operasjonene er selvsagt annerledes.

Hva er shunting og hvordan er det gjort

Iskemisk hjertesykdom og aterosklerose, i tillegg til ubehagelige smertefulle symptomer, fører til slutt at atherosklerotiske plakker delvis eller helt dekker blodkarets lumen. På en blokkert vene eller arterie kan blod ikke levere oksygen til organene. Når et blodår ikke blir i stand til å strømme med blod - taper, eller er tilstoppet av atherosklerotiske lag, så er det fare for vevnekrose i det området det mater.

Den farligste, truende situasjonen oppstår hvis det berørte fartøyet befinner seg i et så viktig organ som hjertet eller hjernen. Dette problemet er løst i dag: operasjonen vil hjelpe.

Hva er det

Shunting tillater å erstatte det skadede fartøyet med en kunstig opprettet shunt som vil lindre problemområdet, antas funksjonen av å opprettholde blodstrømmen. Essensen av operasjonen er at shuntet (et ekstra fartøy) er implantert på en slik måte at det skaper en annen rundkjøringsvei langs hvilken alt blod vil haste, omgå det ugjennomtrengelige stedet for venen (arteriene).

Hva er shunts?

Shunts (skip) er laget av:

 • eget vev i kroppen - årer eller arterier. Fordelen med å bruke sine egne fartøyer med risting er åpenbar - de vil bli bedre;
 • av kunstige materialer er plastimplantater. De er valgt i tilfeller der deres egne vener eller arterier er uegnet til transplantasjon.

Måter å omgå hjerteskjermer:

 • Shunt installasjonsoperasjonen, der shunt brukes kunstig sirkulasjonssystem, som lar deg midlertidig stoppe hjertet, for å utføre kirurgiske manipulasjoner på den.
 • En annen metode for shunting Bruken av en spesiell stabilisator, med bruk av hvilken kunstig sirkulasjon ikke vil være nødvendig.
 • Mini-invasiv metode: Operere med et minimum antall inngrep. Med slik ripping vil snitt og punkteringer være få.

Hva er hyperemi, og hvordan det behandles riktig?

Lær av denne artikkelen hvorfor klumpen kan komme av.

Avhengig av hvilken shunt vil bli brukt, shunting er delt inn i tre typer:

 • Autoventomy shunting. Pasientens egen vene er tatt som en shunt. Prefekten er gitt til lårets vener, siden venøs fartøy i underekstremiteter er vanligvis mindre påvirket av aterosklerose.
 • autoarterial - bruk av arterier som shunts Arterier er mye sterkere og tettere enn årer, deres vegger blir mindre deformert når blodtrykket stiger.
 • Mammokoronarnoe - skyll med hjelp av pasientens indre thoracal arterie. Enkelheten ved denne typen bypass er at thoracal arterien slutter i den ene enden med aorta. Det forblir bare å koble den andre enden til det blokkerte koronarfartøyet.

Shunting hva det er (video):

Hvordan utføres bypass-operasjonen?

Før operasjonen blir pasienten vanligvis på sykehus på forhånd i en uke, slik at han har fullført alle nødvendige undersøkelser, kjent med metodene for riktig pusting og hosting, som vil være nødvendig i postoperativ perioden.

Kort tid før operasjonen blir pasienten administrert beroligende. Etter en time blir pasienten tatt til operasjonen, legger seg ned på en gurney og overført til operasjonstabellen.

Leger utfører de nødvendige preoperative preparatene: etablere et overvåkingssystem for tilstanden med vitale indikasjoner, og innføre et urinekateter til pasienten.

Artikkelen om de beste stoffene for behandling og styrking av blodkar er under lenken.

Lær av denne artikkelen hvordan en operasjon utføres for å fjerne vener på bena.

Videre er den operable euthanized ved hjelp av generell anestesi, hvoretter hovedstadiene av operasjonen utføres:

 • På brystet utfører kirurgen et snitt for å gi tilgang til det opererte organet;
 • bestemme stedet der fremtidig shunt vil bli installert;
 • Forbered sjakten selv - segmentet av venen eller arterien blir skåret ut. Den mest krevde for en slik operasjon er lårbenet i underbenet. Den femorale arterien er sterk, og den er også den lengste arterien i kroppen vår;
 • Fortsett å operere, ut fra den valgte teknikken: eller hjertet blir stoppet av spesielle preparater, som har koblet enheten til kunstig blodsirkulasjon. Eller de opererer på et slående hjerte, og legger spesielle stabilisatorer på den;
 • en shunt er syet: den ene enden av fartøyet er festet til aorta, den andre enden er forbundet under problemområdet av koronarbeholderen. Dermed mottar de en ny, ekstra rundkjøringsvei for en full og uhindret strøm av blod. Hvis thoracic arterien brukes som en shunt, er det mindre arbeid her: det trenger ikke å syes til aorta, da det allerede kommuniseres med det.

Varigheten av hele operasjonen er i gjennomsnitt ca. 4 timer.

Etter operasjonen blir pasienten tatt til intensivavdelingen. Der er han forsynt med kontinuerlig omsorg av medisinsk personell.

Aortokoronær bypass kirurgi i hjertet: livet før og etter

Shunting hjertets hjerter er en operasjon som er foreskrevet for hjertesykdom. Når det oppstår dannelse av aterosklerotiske plakk i arteriene som leverer blodet til hjertet, inntrer smalning av lumen (stenose), dette truer pasienten med de alvorligste konsekvensene. Faktum er at hvis blodtilførselen til hjertemuskelen svekkes, opphører myokardiet å få nok blod til å fungere skikkelig, og dette fører til en svakhet og skade. Med fysisk aktivitet har pasienten brystsmerter (angina pectoris). I tillegg, hvis det er mangel på blodforsyning, kan nekrotisering av hjertemuskelen forekomme - hjerteinfarkt.

Av alle hjertesykdommene er iskemisk (IHD) den vanligste patologien. Dette er den første morderen som ikke favoriserer menn eller kvinner. Brudd på blodtilførselen til myokardiet som følge av koronarblokkering fører til forekomst av hjerteinfarkt som forårsaker alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall... Ofte oppstår sykdommen etter 50 år og påvirker hovedsakelig menn.

I CHD, for forhindring av hjerteinfarkt, så vel som for eliminering av dens konsekvenser, hvis ved hjelp av konservativ behandling ikke klarte å oppnå en positiv effekt, pasienter utpeke en koronar bypass grafting (CABG).Denne mest radikale, men samtidig den mest tilfredsstillende måten å gjenopprette blodstrømmen.

CABG kan utføres med enkelte eller flere lesjoner av arteriene. Essensen av det er at i de arteriene, hvor blodstrømmen er ødelagt, blir nye bypass-måter - shunts opprettet. Dette gjøres ved hjelp av sunne kar som er festet til kranspulsårene. Som et resultat av operasjonen, er blodstrømmen i stand til å følge omkretsen av stenosen eller blokkering.

Dermed er målet med CABG å normalisere blodstrømmen og gi full blodtilførsel til hjertemuskelen.

Hvordan forberede seg på bypassoperasjon?

Positiv holdning til pasienten til det vellykkede utfallet av kirurgisk behandling er av stor betydning - ikke mindre enn profesjonaliteten til det kirurgiske laget.

Det kan ikke sies at denne operasjonen er farligere enn andre kirurgiske inngrep, men det krever også grundig forberedelse. Som med enhver kardiologisk kirurgisk inngrep, før pasienten blir omgått, henvises pasienten til en fullstendig undersøkelse. I tillegg til nødvendige laboratorieanalyser og studier, EKG, ultralyd, evaluering av den generelle tilstanden i dette tilfellet, må han gjennomgå koronarografi (angiografi). Dette er en medisinsk prosedyre som gjør at du kan bestemme tilstanden til arteriene som fôrer hjertemuskelen, for å avsløre graden av innsnevring og det nøyaktige stedet hvor plakkene ble dannet. Studien er utført ved hjelp av røntgenutstyr og består i innføring av radiopaque stoffer i karene.

Noen av de nødvendige undersøkelsene gjøres utrolige og stasjonære. På sykehuset, hvor pasienten vanligvis legger seg ned en uke før operasjonen, begynner forberedelsen for operasjonen også. Et av de viktigste stadiene av forberedelsen er å mestre teknikken for spesiell pust, noe som er nyttig for pasienten etterpå.

Hvordan utføres CABG?

Coronary bypass er å skape en ekstra bypass fra aorta til arterien, som gjør det mulig å passere området der okklusjonen skjedde og gjenopprette blodstrømmen til hjertet. Shunt blir oftest den thorakale arterien. På grunn av sine unike egenskaper har den høy motstand mot aterosklerose og holdbarhet som en shunt. Imidlertid kan en stor subkutan ven i låret samt en radial arterie brukes.

CABG er singel, og også dobbelt, trippel, etc. Det vil si hvis innsnevringen skjedde i flere koronarbeholdere, så sett inn så mange shunts som nødvendig. Men deres antall er ikke alltid avhengig av pasientens tilstand. For eksempel, med iskemisk sykdom med en uttalt grad, kan det bare være en shunt, og en iskemisk hjertesykdom med mindre alvorlighetsgrad, derimot, krever en dobbel eller til og med trippel, shunting.

For å justere blodtilførselen til hjertet mens du begrenser arteriene, er det flere alternative metoder:

 1. Behandling med legemidler (for eksempel betablokkere, statiner);
 2. Koronar angioplastikk er en ikke-kirurgisk behandlingsmetode, når en spesiell ballong bringes til smalningsstedet, som, hevelse, åpner den smalte kanalen;
 3. Stenting - Et metallrør settes inn i berørt fartøy, noe som øker dens lumen. Valg av metode avhenger av tilstanden til kranspulsårene. Men i noen tilfeller vises bare CABG.

Operasjonen utføres under generell anestesi på åpent hjerte, varigheten avhenger av kompleksiteten og kan vare fra tre til seks timer. Det kirurgiske laget utfører vanligvis bare en slik operasjon per dag.

Det er 3 typer aortokoronær shunting:

 • Med tilkoblingen til IR-apparatet (kunstig sirkulasjon). I dette tilfellet stoppes pasientens hjerte.
 • Uten IR på et fungerende hjerte - Denne metoden reduserer risikoen for komplikasjoner, forkorter varigheten av operasjonen og gjør det mulig for pasienten å komme seg raskere, men krever en stor opplevelse fra kirurgen.
 • Relativ ny teknologi - mini-invasiv tilgang med eller uten IR. Fordeler: mindre blodtap; reduksjon i antall smittsomme komplikasjoner; reduksjon av oppholdstiden på et sykehus opptil 5-10 dager; raskere utvinning.

Enhver hjertekirurgi innebærer en viss risiko for komplikasjoner. Men takket være de utviklede teknikkene for utførelse, moderne utstyr og bred praksis, har CABG meget høye indikatorer for positive resultater. Og likevel avhenger prognosen alltid av sykdommens individuelle egenskaper og kan kun gjøres av en spesialist.

Video: animasjon av hjerteomkoblingsprosessen (eng)

Etter operasjonen

Etter CABG er pasienten vanligvis i intensiv omsorg, hvor den primære utvinningen av hjertemuskulaturen og lungene begynner. Denne perioden kan vare opptil ti dager. Det er nødvendig at den opererte på dette tidspunktet puster riktig. Med hensyn til rehabilitering er primærrehabilitering fortsatt på sykehuset, og videreaktiviteter fortsetter i rehabiliteringssenteret.

Suturer på brystet og på stedet der materialet ble tatt til shunt, vaskes med antiseptiske midler for å unngå forurensning og suppurering. De fjernes ved vellykket sårheling på den syvende dagen. På sårene er det en brennende følelse og enda smerte, men etter en stund går det. Etter 1-2 uker, når hudsårene helbreder litt, kan pasienten ta en dusj.

Benet i brystbenet helbreder lenger - opp til fire, og noen ganger seks måneder. For å øke hastigheten på denne prosessen, bør brystbenet gi fred. Dette vil hjelpe brystbandene designet for dette formålet. På bena i de første 4-7 ukene for å unngå venøs overbelastning og forebygging av trombose bør det være spesielt elastisk strømper, og må også passe på tunge fysiske anstrengelser.

På grunn av blodtap under operasjonen kan pasienten utvikle anemi, men det krever ingen spesiell behandling. Det er nok å observere en diett som inneholder matvarer høyt i jern, og etter en måned vil hemoglobin returnere til normalt.

Etter CABG må pasienten gjøre noe for å gjenopprette normal pust, så vel som å unngå lungebetennelse. Først må han puste øvelser, som han ble trent før operasjonen.

Viktig! Ikke vær redd for å hoste etter CABG: hoste er en viktig del av rehabilitering. For å lette hosten, kan du trykke en ball eller en håndflate til brystet. Fremskynder gjenopprettingsprosessen, og endrer ofte kroppens posisjon. Vanligvis forklarer legene når og hvordan de skal svinge og ligge på deres side.

Fortsatt rehabilitering er den gradvise økningen i fysisk aktivitet. Etter operasjonen blir pasienten ikke lenger forstyrret av anginaangrep, og den nødvendige motorregimet er foreskrevet for ham. Først går det langs sykehuskorridorer for korte avstander (opptil 1 km per dag), så øker lastene gradvis, og etter en stund blir de fleste restriksjonene på motorregimet fjernet.

Når pasienten slippes ut fra klinikken for endelig utvinning, er det ønskelig at han sendes til et sanatorium. Og etter en måned og en halv eller to måneder kan pasienten komme tilbake til jobb.

Etter en periode på to til tre måneder etter bypassoperasjon, kan en stresstest utføres for å vurdere patensen av nye veier, og for å se hvor godt hjertet blir forsynt med oksygen. I mangel av smerte og endringer i EKG under testen, anses gjenopprettingen vellykket.

Mulige komplikasjoner med CABG

Komplikasjoner etter kardial bypass er sjeldne, og vanligvis er de forbundet med betennelse eller hevelse. Enda sjelden bløder det fra såret. Inflammatoriske prosesser kan ledsages av høy feber, svakhet, smerte i brystet, ledd, et brudd på hjertets rytme. I sjeldne tilfeller er blødning og infeksjonskomplikasjoner mulig. Betennelser kan være forbundet med manifestasjonen av en autoimmun reaksjon - immunsystemet kan reagere så til sitt eget vev.

Sjeldne forekommende komplikasjoner av CABG:

 1. Nonunion (ufullstendig fusjon) av brystbenet;
 2. slag;
 3. Hjerteinfarkt;
 4. trombose;
 5. Keloid arr;
 6. Minne tap;
 7. Nyresvikt;
 8. Kroniske smerter i området der operasjonen ble utført;
 9. Postperfusjonssyndrom.

Heldigvis skjer dette sjelden, og risikoen for slike komplikasjoner avhenger av tilstanden til pasienten før operasjonen. For å redusere mulige risikoer, før CABG, er kirurgen som kreves for å evaluere alle de faktorer som kan påvirke forløpet av operasjonen, eller forårsake komplikasjoner av koronar bypass-operasjon. Risikofaktorene inkluderer:

I tillegg, hvis pasienten ikke er i samsvar med anbefaling av behandlende lege eller opphører å utføre under utvinning perioden foreskrevet ham medisiner hendelser, kostholdsråd, stress, etc., mulig tilbakefall i form av nye plakk og re-blokkering av det nye skipet (restenose). I slike tilfeller blir vanligvis en operasjon nektet, men stenting av nye forstyrrelser kan utføres.

Oppmerksomhet vær så snill! Etter operasjonen må du følge en bestemt diett: redusere inntaket av fett, salt, sukker. Ellers er det stor risiko for at sykdommen kommer tilbake.

Resultat av koronar bypass kirurgi

Opprettelsen av en ny del av fartøyet under shuntingprosessen endrer pasientens tilstand kvalitativt. På grunn av normaliseringen av blodstrømmen til myokardiet, forandrer livet etter hjertet forandringer til det bedre:

 1. Forsvinn av angina pectoris;
 2. Reduserer risikoen for hjerteinfarkt;
 3. Forbedrer fysisk tilstand
 4. Arbeidsevne er gjenopprettet;
 5. Det trygge volumet av fysisk anstrengelse øker;
 6. Risikoen for plutselig død avtar og forventet levealder øker;
 7. Behovet for medisiner reduseres kun til et forebyggende minimum.

I et ord, etter CABG, blir det normale liv for friske mennesker tilgjengelig for en syk person. Pasientenes meninger av kardioklinikken bekrefter at omkjøring gir dem tilbake til et helt liv.

Ifølge statistikken forsvinner 50-70% av pasientene etter operasjonen nesten alle forstyrrelser, i 10-30% av tilfellene forbedres tilstanden til pasientene betydelig. En ny obstruksjon av fartøyene forekommer ikke i 85% av operasjonen.

Selvfølgelig har enhver pasient som bestemte seg for å utføre denne operasjonen, først og fremst opptatt av spørsmålet om hvor mange som bor etter hjertebypass. Dette er et ganske vanskelig spørsmål, og ingen lege vil gi friheten til å garantere en bestemt tidsbegrensning. Prognosen er avhengig av mange faktorer: pasientens generelle helse, livsstil, alder, tilstedeværelse av dårlige vaner etc. Man kan si: Shunt varer vanligvis rundt 10 år, og hos yngre pasienter kan levetiden være lengre. Deretter utføres en annen operasjon.

Viktig! Etter CABG må man dele med så dårlig vane som røyking. Risikoen for å returnere IHD til den opererte pasienten øker mange ganger, hvis han fortsetter å "hengi seg" med sigaretter. Etter operasjonen har pasienten bare én måte - å glemme å røyke for alltid!

Til hvem er operasjonen vist?

Hvis perkutan intervensjon ikke kan utføres, var angioplastikk eller stenting mislykket, så er CABG angitt. Hovedindikasjonene for aortokoronær bypass:

 • Beslag del eller alle kranspulsårene;
 • Innsnevring av lumen av venstre arterie.

Beslutningen om operasjonen tas i hvert tilfelle separat, med tanke på graden av skade, pasientens tilstand, risiko, etc.

Hvor mye koster hjerteomkjøring kirurgi?

Koronar arterie bypass grafting er en moderne metode for å gjenopprette blodstrømmen til hjertemuskelen. Denne operasjonen er ganske høyteknologisk, så kostnaden er ganske høy. Hvor mye koster driften avhenger av dens kompleksitet, antall shunts; den nåværende tilstanden til pasienten, den komforten han vil motta etter operasjonen. En annen faktor som bestemmer prisen på operasjonen er nivået på klinikken - shunting kan gjøres på et konvensjonelt kardiologisk sykehus, eller det kan gjøres på en spesialisert privatklinikk. For eksempel varierer kostnadene i Moskva fra 150 til 500 tusen rubler, i klinikker i Tyskland og Israel - i gjennomsnitt 0,8-1,5 millioner rubler.

Uavhengig pasient tilbakemelding

Vadim, Astrakhan: "Etter koronar angiografi med legens ord, innså jeg at mer enn en måned vil ikke vare - selvfølgelig, da jeg ble tilbudt bypass operasjon, jeg tror ikke, gjør eller ikke gjør. Operasjonen ble gjennomført i juli, og hvis jeg ikke kunne klare seg uten det, uten nitrosprey, har den aldri brukt den etter risting. En stor takk til personalet i hjertesenteret og kirurgen min! "

Alexandra, Moskva: "Etter operasjonen tok det litt tid å gjenopprette - øyeblikkelig skjer dette ikke. Jeg kan ikke si at det var veldig sterk smerte, men jeg ble foreskrevet mange antibiotika. Først var det vanskelig å puste, spesielt om natten, måtte sove halv sitte. Måneden var en svakhet, men tvunget til å peke, da ble det bedre og bedre. Viktigst, det stimulerte at smerten bak brystbenet umiddelbart forsvant. "

Ekaterina, Ekaterinburg: "I 2008 ble CABG gjort gratis, som det ble erklært hjertets år. I oktober ble min far (han var da 63 år) gjennomgått operasjon. Han overførte det veldig bra, tilbrakte to uker på sykehuset, da ble det sendt tre uker til et sanatorium. Jeg husker at han ble tvunget til å blåse opp ballen slik at lungene normalt ville fungere. Hittil føler han seg godt, og sammenlignet med det som var før operasjonen, utmerket. "

Igor, Jaroslavl: "Jeg fikk CABG i september 2011. Jeg gjorde på et fungerende hjerte, to shunt-fartøy ble plassert på toppen, og hjertet mitt behøvde ikke å bli vendt om. Alt gikk bra, det var ingen smerte i hjertet mitt, i begynnelsen ble jeg vondt med sternum. Jeg kan si at flere år allerede har gått, og jeg føler meg som den sunne. Det var sant at jeg måtte slutte å røyke. "

Bypassering av koronarbeinene er en operasjon som ofte er viktig for pasienten, i enkelte tilfeller kan bare kirurgisk kirurgi forlenge livet. Derfor, til tross for at prisen på aortokoronary shunting er ganske høy, kan den ikke sammenlignes med det uvurderlige menneskelivet. Laget til tiden, hjelper kirurgi med å forhindre et hjerteinfarkt og dets konsekvenser og gå tilbake til et helt liv. Dette betyr imidlertid ikke at du igjen har råd til overflødig etter å ha skutt. Tvert imot er det nødvendig å revurdere livsstilen - å holde seg til en diett, å flytte mer og å glemme evige vaner.

Les Mer Om Fartøyene