Shunting av cerebral vessels - hvordan er operasjonen utført og hva er konsekvensene?

Hydrocephalus er prosessen med å akkumulere væske i hjernen. Årsaken til dette fenomenet er blokkering av blodkar, som forstyrrer normal drenering av cerebrospinalvæske fra skallen. Overdreven mengder væske kan skade brøt hjernevev og føre til alvorlig nedsatt funksjon i kroppen og til og med døden. Shunting av hjernen brukes i 90% tilfeller av behandling av en slik patologi.

Årsakene til en slik sykdom hos barn kan være følgende:

 • Prematuritet. Tidlig arbeidskraft, stimulert av eksterne faktorer, provoserer en økning i intrakranielt trykk i et underutviklet foster. Denne prosessen er kroppens respons for å forandre det ytre miljø og forsøke å tilpasse seg det.
 • Tumor i hjernen. Denne sykdommen er sjelden diagnostisert hos nyfødte. Oftere er brudd på hjernens struktur og prosessen med svulstdannelse registrert hos spedbarn fra seks måneder til ett og et halvt år. Det er i denne perioden at prosessene som begynte å utvikle seg i livmor, går til scenen av svulstdannelse, som forstyrrer utstrømningen av væske fra hodet.
 • Fysisk traumer. Konsekvensen av en slik skade er en hjernerystelse og øke trykket inne i hodeskallen og premature nyfødte, noe som fører til generering av en stor mengde av spinalvæske.

Brudd skjer ikke bare hos små barn, men også hos middelaldrende og eldre mennesker. Problemer med gangart, urininkontinens, forsinket persepsjon og tenkning - disse symptomer kan observeres hos eldre i hydrocefalus.

Ved diagnose av hydrocephalus på et tidlig stadium er foreskrevet et behandlingsforløp. Slike behandling er rettet mot å redusere trykket inne i skallen og legge til rette for den naturlige utstrømningen av væske fra hjernen. Men hvis sykdommen utvikler seg raskt, er slik behandling ikke fornuftig. I dette tilfellet er det mulig å bruke endoskopisk ventrikulostomi. Denne prosedyren unngår innføringen av et fremmedlegeme i hjernen, som skjer ved bruk av shunting, og reduserer antall risikofaktorer. En slik operasjon er imidlertid bare mulig for pasienter med lukket form for hydrocephalus, som er ca 10% av det totale antall pasienter.

Som en følge av dette, brukes cerebrospinalvæske (som fjerner spinalvæske) i nesten 90% av tilfellene av "dropsy av hjernen" og er den viktigste måten å behandle denne patologien på. Operasjonen betraktes som ganske risikabelt på grunn av muligheten for penetrering av patogene bakterier i hjernen sammen med shunting-systemet. Behovet for hyppig erstatning av shunt under operasjon fører til en sannsynlighet for re-infeksjon. Forskjellige komplikasjoner forekommer i nesten 55% av tilfellene, i 60% av tilfellene blir pasienter som gjennomgår shunting av cerebral fartøy, avhengige av denne prosedyren og trenger det igjen etter en viss tid.

Prosedyren for shunting tar ca 1-1,5 timer. Et hull er laget i pasientens skalle, hvor en spesiell enhet laget av silikon og mykt materiale blir introdusert. Under huden er det dannet et hulrom for kateteret og ventilen, så sendes en shunt inn i hulrommet. Poenget er at ved hjelp av en shunt-system for å trekke ut fluid fra ventriklene i hjernen til et annet hulrom i kroppen, oftest i magen, hvor væsken er absorbert tarm hulrom. I andre tilfeller kan væsken avgis enten i det høyre atrium eller i spinalkanalen, som er forbundet med kateter hulrommet tarmen.

Mengden væske fjernet fra hjernen reguleres av en ventil, som utelukker muligheten for en kraftig trykkfall med påfølgende komplikasjoner. En vellykket operasjon stopper opphopningen av væske og utviklingen av sykdommen. Etter operasjonen overvåkes pasienten på sykehuset i tre dager.

Bypassing av cerebral fartøyene har visse farer, for eksempel:

 • intern blødning;
 • brudd på blodsirkulasjonen i hjernen;
 • trombose av arteriene;
 • hjerteinfarkt;
 • infeksjon i såret under prosedyren;
 • arytmi;
 • kroniske smerter i operasjonssårets område.

Alle de ovennevnte komplikasjonene påvirkes av pasientens eksisterende sykdommer relatert til hjertets arbeid og sirkulasjonssystemet, arteriosklerose av karene, immunforsvar. Kvinner, eldre mennesker, pasienter med nedsatt nyrefunksjon og blødningsforstyrrelser har høyere risiko. Alt dette øker sannsynligheten for komplikasjoner både i løpet av kirurgisk inngrep og i den postoperative perioden.

Hos eldre kvinner er det en høyere risiko for komplikasjoner på grunn av innsnevring av koronararteriene, noe som truer mulig trombose av injisert shunt etter en viss tid etter operasjonen. Dette kompliserer prosedyren og forkorter levetiden til implantatet. I dette tilfellet anbefales det å bruke et shunt-system med et mer stivt materiale.

En alvorlig komplikasjon er hjerteinfarkt forårsaket av brudd på blodsirkulasjon og arytmi, utviklet på grunn av venstre atriell dysfunksjon. Et slikt brudd reduserer sjansene for en vellykket operasjon og etterfølgende gjenoppretting. Pasienter med problemer med blodkoagulasjon har en viss risiko både under og etter operasjonen. Under operasjonen er pasienten koblet til apparatet med kunstig sirkulasjon, og problemet med blodkoagulasjon kan forårsake intern blødning. I den postoperative perioden, hvis shunten er skadet eller ødelagt, kan veggene i den ledende arterien bli skadet, noe som også forårsaker blødning.

Med et vellykket resultat er den viktigste konsekvensen av operasjonen livslang rehabilitering. Pasienten er foreskrevet et medisinskurs for å redusere intrakranielt trykk og fjerne puffiness. Kontraindisert fysisk aktivitet, alkohol og røyking, er et spesielt diett foreskrevet. Du må overvåke service av shunt-systemet og sikkerheten til donor arterie skader som kan føre til hjerneblødning.

Shunting av cerebral fartøy er den mest effektive metoden for behandling av hydrocephalus, som i de fleste tilfeller brukes. Utvikling av ulike komplikasjoner som oftest assosiert med tilstedeværelse av en annen samtidig sykdom hos pasienter, som ikke bare komplisere prosedyren for bypass operasjon, men også redusere sjansene for fullt rehabilitering.

Hva er hjemsvinget av hjernen?

1. Hva er det? 2. Arter 3. Shunting in hydrocephalus 4. Intervensjonsmetoder 5. Postoperativ periode

Shunting av hjernen er en slags operativ (kirurgisk) behandling av hjernesykdommer og deres konsekvenser, hjernesystemet og hjernehjernen. Metoden er basert på mekanisk restaurering av blodsirkulasjon eller cerebrospinalvæske på grunn av tilkobling av blodkar eller andre hjernestrukturer til hverandre.

Nervesystemet er en svært kompleks mekanisme i menneskekroppen, sammenkoblet med andre systemer. Like andre organer og vev trenger hjernen ernæring og oksygen. Alt dette skyldes det kardiovaskulære systemet. Hjernen vaskes med 4 store arterier, og stenose (innsnevring av fartøyets lumen) eller okklusjon (fullstendig obstruksjon) forårsaker en signifikant svekkelse av funksjonene i nervesystemet som helhet. Slike problemer kan være akutte og forekomme bare en gang med uttalt symptomer, og presenterer en betydelig trussel mot liv og helse hos en person eller kronisk.

Hvis den trofiske (maten) i hjernen er ødelagt permanent og symptomene vokser, kan dette føre til følgende irreversible endringer:

 • død av nerveceller;
 • pasientens funksjonshemning
 • dødelig utfall i alvorlig form.

Hjernes vaskulære system er representert av fire store arterier: høyre og venstre karotid, høyre og venstre vertebrater. Med stenose av noen av dem har pasienten en fokal symptomatologi avhengig av lokaliseringen av lesjonen.

Hva er det

Shunting av cerebral fartøy er en metode for kirurgisk behandling, hvis mål er å forbedre eller gjenopprette blodtilførselen til hjernen, og derved fullt ut fungere.

Den terapeutiske effekt oppnås ved å etablere en anastomose mellom de pode-akseptabel og stenotiske fartøy og omfordeling av blod mellom forskjellige avdelinger legeme.

Hjernen er i hodet til sentralnervesystemet. I en brøkdel av et sekund er det mange forskjellige prosesser som den livlige aktiviteten til hele organismen avhenger av.

For at den skal fungere fullt, trenger den tilstrekkelig ernæring, som gir blod. Imidlertid er blod ikke bare en ernæringskilde. Det tar forfallsprodukter ut av hjernen.

I moderne medisin praktiseres to typer shunting: en autodonor shunt og en shunt fra arteriene i hodebunnen. En egnet variant velges basert på et antall parametere (den nødvendige blodstrømshastighet, pasientens kardiovaskulære system generelt, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer) og for hver pasient individuelt.

Ved autodonor shunting blir fartøyet tatt fra pasienten, vanligvis fra den radiale eller ulna arterien, armen eller en del av den store saphenøse venen av beinet. Den ene enden av fartøyet sys med den ytre halspulsåren, da er den subkutant og suges til en forseglet beholder over stenoseplassen gjennom et forhåndsforberedt trefinvindu. Dette alternativet brukes til hovedarteriene med høy blodstrømshastighet. For mindre fartøyer, gjennom hvilke blod sirkulerer med mindre intensitet, brukes shunts fra fartøyene i det myke vevet i hodebunnen (hodebunn). Denne metoden er mindre traumatisk, på grunn av mindre kirurgisk inngrep.

Isoler kun den ene enden av det valgte fartøyet, gjennomfør det gjennom trepanasjonsvinduet og sy det med et lite fartøy på hjernens overflate. Etter operasjonen forbedrer blodtilførselen til hjernen.

Shunting i hydrocephalus

Shunting hjernen med hydrocephalus har en rekke egenskaper, siden den ikke omfordeler blodet i karene, men cerebrospinalvæsken.

Hydrocephalus er en alvorlig patologi, den karakteristiske egenskapen som er en økning i hjerneområdene i skallen på grunn av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske (CSF) i hulrommene og et brudd på uttaket.

Epidemiologi av hydrocephalus. Uavhengig av de etiologiske faktorene, oppstår medfødt hydrocephalus hos to nyfødte ut av 1000. Hvis barnet ikke brukes på tid, er dødeligheten 75% i første livsår.

Denne sykdommen påvirker både barn og voksne, og har et ulike årsaker (infeksjoner hos moren under graviditet, fødselsskader, virkningene av meningitt, medfødte misdannelser, traumatisk hjerneskade, araknoiditt, nervesystemet tumorer og cyster).

Hydrocephalus er en farlig sykdom. Uavhengig av etiologien har den en høy andel dødsfall og funksjonshemninger blant nyfødte. På dette stadiet av medisinutvikling er bypass-kirurgi den eneste effektive metoden for hydrocephalusbehandling, til tross for en høy andel av komplikasjoner, blant hvilke:

 • infeksjon i kroppens hulrom avhengig av plasseringen av shunten;
 • utviklingen av epilepsi;
 • utilstrekkelig av dreneringssystemet selv, nemlig utilstrekkelig eller overdreven utstrømning av cerebrospinalvæske.

Egenskaper ved slike operasjoner hos nyfødte med hydrocephalus, i tillegg til faren for komplikasjoner, inkluderer behovet for gjentatte operasjoner.

I det første år av livet vokser den nyfødte veldig raskt, og til slutt stopper shunten seg med sine funksjoner, bortsett fra at med barnets vekst kan shunten bevege seg, dette truer skader på hjernen og dets strukturer. Hydrocephalus krever behandling i dynamikk.

Metoder for intervensjon

Hovedmålet med shunting i hydrocephalus er omfordeling av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikulære system.

Hovedtyper av shunting i hydrocephalus:

 1. Ventriculoperitoneal shunting.
 2. Ventriculoatral bypass.

Ved den første metoden gjør nevrokirurgen et trepaneringshull i det nyfødte, i hvilket en spesiell tube er satt inn. Dens nedre ende er satt inn i hulrommet i ventrikkelen, og den andre enden er forbundet med bukhulen. Overflødig væske absorberes, men risikoen for komplikasjoner er høy. Den andre arten er mindre farlig når det gjelder komplikasjoner. Shunt seg selv er mer komplisert i sin struktur, den har et antall ventiler, der dets pålitelighet og funksjonalitet er avhengig. Denne shunt krever en erstatning hver sjette måned, henholdsvis, neste operasjon utføres.

Postoperativ periode

I den postoperative perioden er pasienten med hydrocephalus foreskrevet smertestillende og antikonvulsive midler, som legen velger, han stiller også doseringen.

Som utvinning endres medikamentterapi avhengig av sykdommens dynamikk.

Hjernevirksomhet hos nyfødte

Kirurgi for hjernekjøring hos barn, voksne og nyfødte: konsekvenser

Hydrocephalus er en alvorlig tilstand, hvor utstrømningen av cerebral væske fra hjernens ventrikler er forstyrret. Som et resultat akkumuleres væsken i dem, forårsaker en økning i intrakranielt trykk, komprimering av hjernekonstruksjonene, nevrologiske lidelser.

Hos barn med medfødt hydrocephalus øker hodet i størrelse, normal utvikling av hjernen under slike forhold er umulig. Den eneste måten å behandle denne patologien på er kirurgisk.

Shunting hjernen med hydrocephalus - hva er det?

Shunting er en operasjon som kan kurere hydrocephalus og forhindre dens utvikling i fremtiden. Målet er å skape en ekstra vei for utløpet av cerebral væske fra ventriklene, når normal sirkulasjon er vanskelig eller helt umulig.

Essensen av operasjonen er at en spesiell tube (shunt) forbinder den berørte ventrikkelen i hjernen og høyre atrium eller peritoneum. Således sikres utstrømningen av væske, ventrikkelen vender tilbake til sin normale størrelse.

Det er flere metoder for å skape hjernen:

 • Ventrikulo-atriell (ventrikulær forbindelse med høyre atrium, sjelden med venstre atrium);
 • Ventriculo-peritoneal (ventrikulær forbindelse med peritoneum);
 • Ventriculo-cisternostomi (forbindelse av ventrikkelen med cisterner av arachnoidmembranen i hjernen);
 • Subduro-peritoneal (sammenkobling av plass under en dura mater med peritoneum);
 • Ventriculo-pleural;
 • Ventriculo-urethral (en sjelden type bypass, forbindelsen til ventrikkelen med urinrøret).

Hvilken metode som skal brukes i hvert enkelt tilfelle avhenger av:

 • egenskaper av sykdomsforløpet i pasienten;
 • samtidige sykdommer;
 • generell tilstand.
Gjør hjernen din jobb! Etter 3 dager er minnet kardinalt. Les mer »

Hvordan fungerer operasjonen for barn, voksne og nyfødte?

Under operasjonen av hjemsøking av hjernen injiseres pasienten med et system av rør og ventiler som sikrer en normal utstrømning av cerebrospinalvæsken.

Disse rørene er:

 • ikke hindre bevegelse;
 • ikke forstyrre blodstrømmen;
 • kan forbedre pasientens tilstand betydelig.

På voksne er de installert på en kontinuerlig måte, barn trenger periodisk utskifting etter hvert som barnet vokser opp.

Ved nyfødte skal en slik operasjon utføres så tidlig som mulig i nærvær av indikasjoner. Dette skyldes at med medfødt hydrocephalus er hjernens utvikling forstyrret, noe som fører til avvik i barnets psyke og mentale utvikling.

Jo lenger hydrocephalus vedvarer, jo mindre sjansene for et vellykket barn i fremtiden. Hvis operasjonen utføres i en tidlig alder, så lar den barnet utvikle seg på samme måte som sine sunne jevnaldrende.

Hos eldre barn og voksne årsaken til hydrocephalus kan vanligvis bli overført encefalitt eller meningitt, derfor rammes oftere enn ett hjertekammer. Dette gjør operasjonen enklere, men det forlenger diagnosen, fordi det er nødvendig å finne ut hvilken ventrikel uorden har oppstått.

Hva gjør operasjonen?

Skifting normaliserer utløpet av spinalvæske fra ventriklene i hjernen, og dermed normalisering og intrakranielt trykk som kan bli kvitt hodepine.

En overfylt ventrikel slutter å klemme nabostrukturene i hjernen, slik at de nevrologiske forstyrrelsene forårsaket av hydrocephalus forsvinner, og de tapte motorfunksjonene gjenopprettes.

I nyfødte på grunn av fysiologienes egenart, forårsaker overløpet av ventrikkene en økning i hodestørrelsen, ledsaget av kompresjon og atrofi i hjernen.

I fremtiden truer dette mental retardasjon og alvorlig motorisk svekkelse i barnet.

Tidlig shunting lar deg stoppe denne prosessen. Barnets hjerne er veldig plastisk, og funksjonene til de ødelagte delene av hjernen blir raskt gjenopprettet, barnets utviklingsfrekvens er gradvis oppfanget av sunne barn i samme alder.

Når det gjelder den kosmetiske effekten, er det dessverre ingen omvendt utvikling, men når barnet vokser, kan kroppens proporsjoner komme tilbake til det normale.

Foreløpige undersøkelser og opplæring

Før du utfører en bypass-operasjon:

 1. En rekke tester vil bli tildelt pasienten. Brudd på strukturen til ventriklene, akkumulering av væske i dem og skade på hjernen er først og fremst synlig på MR. Denne studien lar deg få det mest komplette bildet av utstrømningen av væskeutstrømning i ventrikkene, og med resultatene er spørsmålet om nødvendigheten av operasjonen løst.
 2. Andre studier - cerebral angiografi (røntgenundersøkelse av beholderne kan utføres i forbindelse med en MR eller CT) for å detektere eventuelle brudd på blodstrømmen i hjernen, er risikoen for blødning under operasjonen, særlig vaskulære sted.
 3. I tillegg utføres studiet av hulrommet der det er planlagt å trekke tilbake cerebralvæsken. Hvis atriumet er valgt som sådan, er det nødvendig å lage et EKG, EchoCG, Dopplerografi av hjertet for å avgjøre hvor trygg denne operasjonen er.
 4. Hvis du planlegger å koble den berørte ventrikkelen med peritoneum, blir ultralyd og MR i bukhulen utført for å identifisere mulige kontraindikasjoner til operasjonen.

Hvis operasjonen allerede er planlagt, må pasienten:

 1. Dobbel ta en dusj - kvelden før operasjonen og morgenen på operasjonsdagen, mens du alltid vasker hodet forsiktig.
 2. Det siste måltidet skal være åtte timer før operasjonen, du kan drikke vann i små mengder, alkohol er helt kontraindisert.
 3. Håret på hodet må være barbert (dette gjøres av sykepleieren) helt eller delvis.
 4. Du må fjerne briller, kontaktlinser, proteser, øredobber og piercinger - under operasjonen bør det ikke være fremmedlegemer på hodet.
 5. Alle ornamenter, mobiltelefoner og andre verdisaker må gis til slektninger på forhånd eller leveres til bod.

Driftspris

Prisen på operasjonen varierer avhengig av regionen og funksjonene i klinikken, men som man kanskje sier er det ikke billig å behandle. I tillegg til selve operasjonen må du bruke penger på diagnostiske prosedyrer, som også koster mye.

Ved nyfødte med medfødt hydrocephalus kan slike operasjoner gjøres gratis. Likevel, jo raskere operasjonen, desto mer har pasienten sjansen til å gå tilbake til et sunt liv.

Rehabilitering og gjenoppretting

Den første dagen i den postoperative perioden pasienten bruker i neuroreanimasjon. Dette er nødvendig for å sikre den mest nøye observasjon av pasienten og å legge merke til forringelsen av tiden, hvis det skjer. Om nødvendig forlenges oppholdstiden i intensivavdelingen.

Hvis den postoperative perioden fortsetter uten komplikasjoner, så blir en pasient overført til nevrologisk avdeling en dag etter operasjonen.

I neste uke etter operasjonen blir pasienten vist en sengestøtte med gradvis ekspansjon ettersom pasienten føler seg bedre. I denne perioden foreskrives pasienten antibiotika som en profylakse for utvikling av infeksjon.

Andre legemidler er foreskrevet:

 • antiepileptika;
 • smertestillende midler;
 • ved høyt arterielt trykk - mannitol i kombinasjon med andre diuretika.

Etter operasjonen er pasienten MR - første gang i en dag etter operasjonen, om nødvendig kan analysen tilordnes igjen. Det er nødvendig å sørge for at shunt er på plass, ligger fritt og utfører sin funksjon.

Behandling og omsorg

Etter uttak fra sykehuset:

 • Det er nødvendig å være under tilsyn av en nevrolog i seks måneder.
 • Hvis det ikke var noen komplikasjoner i løpet av denne tiden, er sannsynligheten for deres forekomst i fremtiden ganske lav.
 • Enhver fysisk aktivitet, selv ubetydelig, i løpet av denne perioden bør koordineres med legen. Unntak fra denne regelen går.
 • Yrker av profesjonell sport er utelukket til den behandlende legen bestemmer at det er trygt for pasienten.

Etter uttak fra sykehuset:

 • Du kan ta et bad, dusje og vaske håret ditt - dette vil ikke forårsake komplikasjoner, men du trenger ikke å gå til bassenget og svømme i åpent vann.
 • Det er ønskelig å utelukke alle mulige stress, slutte å røyke, slutte å drikke alkohol.
 • Koffein vil heller ikke være nyttig.
 • Arbeid hjemme, som noe fysisk arbeid, bør være strengt dosert, du kan ikke løfte tunge gjenstander.

Slike strenge restriksjoner forblir i en måned eller mer, hvis dette er nødvendig. Over tid går pasienten tilbake til et fullt sunt liv.

Psykisk arbeid er nyttig i rehabiliteringsperioden. Det er viktig at pasienten, spesielt hvis han hadde nevrologiske abnormiteter før operasjonen, til seg selv om mulig, bidrar det til raskere og fullstendig rehabilitering.

Risikoen for mulige komplikasjoner

Som med hvilken som helst operasjon, spesielt på hjernen, er det mulig med komplikasjoner med skanning, så det er veldig viktig å ikke gå glipp av de første symptomene.

Symptomer på ulike komplikasjoner:

 1. Infeksjon av operasjonssåret får seg til å føle seg:
  • økt temperatur i de første dagene etter operasjonen;
  • hodepine;
  • kvalme og oppkast;
  • rødmen av rommen;
  • gangsforstyrrelser, koordinering av bevegelser;
  • rask tretthet.
 2. Feil installasjon av shunten fører til at symptomene på hydrocephalus ikke går forbi etter operasjonen, i tillegg er det tegn på betennelse - smerte langs shuntet, en økning i temperaturen, utseendet på edemas. For å forhindre dette, utføres en MR etter operasjonen.
 3. Komplikasjonen, som vanligvis oppstår flere år etter operasjonen, er hindringen av shunten. Det manifesteres ved retur av symptomene på hydrocephalus - hodepine, fokale nevrologiske symptomer, økt intrakranielt trykk.

For å merke de første tegn på forurensning av shuntet i tide, er det nødvendig å komme til nevrolog hvert år. Når en slik patologi oppstår, blir den tilstoppede shunten fjernet og erstattet med en ny.

Hva er hjemsvinget av hjernen?

Shunting av hjernen er en slags operativ (kirurgisk) behandling av hjernesykdommer og deres konsekvenser, hjernesystemet og hjernehjernen. Metoden er basert på mekanisk restaurering av blodsirkulasjon eller cerebrospinalvæske på grunn av tilkobling av blodkar eller andre hjernestrukturer til hverandre.

Nervesystemet er en svært kompleks mekanisme i menneskekroppen, sammenkoblet med andre systemer. Like andre organer og vev trenger hjernen ernæring og oksygen. Alt dette skyldes det kardiovaskulære systemet. Hjernen vaskes med 4 store arterier, og stenose (innsnevring av fartøyets lumen) eller okklusjon (fullstendig obstruksjon) forårsaker en signifikant svekkelse av funksjonene i nervesystemet som helhet. Slike problemer kan være akutte og forekomme bare en gang med uttalt symptomer, og presenterer en betydelig trussel mot liv og helse hos en person eller kronisk.

Hvis den trofiske (maten) i hjernen er ødelagt permanent og symptomene vokser, kan dette føre til følgende irreversible endringer:

 • død av nerveceller;
 • pasientens funksjonshemning
 • dødelig utfall i alvorlig form.

Hjernes vaskulære system er representert av fire store arterier: høyre og venstre karotid, høyre og venstre vertebrater. Med stenose av noen av dem har pasienten en fokal symptomatologi avhengig av lokaliseringen av lesjonen.

Hva er det

Shunting av cerebral fartøy er en metode for kirurgisk behandling, hvis mål er å forbedre eller gjenopprette blodtilførselen til hjernen, og derved fullt ut fungere.

Den terapeutiske effekt oppnås ved å etablere en anastomose mellom de pode-akseptabel og stenotiske fartøy og omfordeling av blod mellom forskjellige avdelinger legeme.

Hjernen er i hodet til sentralnervesystemet. I en brøkdel av et sekund er det mange forskjellige prosesser som den livlige aktiviteten til hele organismen avhenger av.

For at den skal fungere fullt, trenger den tilstrekkelig ernæring, som gir blod. Imidlertid er blod ikke bare en ernæringskilde. Det tar forfallsprodukter ut av hjernen.

I moderne medisin praktiseres to typer shunting: en autodonor shunt og en shunt fra arteriene i hodebunnen. En egnet variant velges basert på et antall parametere (den nødvendige blodstrømshastighet, pasientens kardiovaskulære system generelt, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer) og for hver pasient individuelt.

Ved autodonor shunting blir fartøyet vanligvis tatt fra pasienten, vanligvis fra den radiale eller ulna arterien, eller en del av den store saphenøsvenen av benet. Den ene enden av fartøyet sys med den ytre halspulsåren, da er den subkutant og suges til en forseglet beholder over stenoseplassen gjennom et forhåndsforberedt trefinvindu. Dette alternativet brukes til hovedarteriene med høy blodstrømshastighet. For mindre fartøyer, gjennom hvilke blod sirkulerer med mindre intensitet, brukes shunts fra fartøyene i det myke vevet i hodebunnen (hodebunn). Denne metoden er mindre traumatisk, på grunn av mindre kirurgisk inngrep.

Isoler kun den ene enden av det valgte fartøyet, gjennomfør det gjennom trepanasjonsvinduet og sy det med et lite fartøy på hjernens overflate. Etter operasjonen forbedrer blodtilførselen til hjernen.

Shunting i hydrocephalus

Shunting hjernen med hydrocephalus har en rekke egenskaper, siden den ikke omfordeler blodet i karene, men cerebrospinalvæsken.

Hydrocephalus er en alvorlig patologi, den karakteristiske egenskapen som er en økning i hjerneområdene i skallen på grunn av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske (CSF) i hulrommene og et brudd på uttaket.

Epidemiologi av hydrocephalus. Uavhengig av de etiologiske faktorene, oppstår medfødt hydrocephalus hos to nyfødte ut av 1000. Hvis barnet ikke brukes på tid, er dødeligheten 75% i første livsår.

Denne sykdommen påvirker både barn og voksne, og har et ulike årsaker (infeksjoner hos moren under graviditet, fødselsskader, virkningene av meningitt, medfødte misdannelser, traumatisk hjerneskade, araknoiditt, nervesystemet tumorer og cyster).

Hydrocephalus er en farlig sykdom. Uavhengig av etiologien har den en høy andel dødsfall og funksjonshemninger blant nyfødte. På dette stadiet av medisinutvikling er bypass-kirurgi den eneste effektive metoden for hydrocephalusbehandling, til tross for en høy andel av komplikasjoner, blant hvilke:

 • infeksjon i kroppens hulrom avhengig av plasseringen av shunten;
 • utviklingen av epilepsi;
 • utilstrekkelig av dreneringssystemet selv, nemlig utilstrekkelig eller overdreven utstrømning av cerebrospinalvæske.

Egenskaper ved slike operasjoner hos nyfødte med hydrocephalus, i tillegg til faren for komplikasjoner, inkluderer behovet for gjentatte operasjoner.

I det første år av livet vokser den nyfødte veldig raskt, og til slutt stopper shunten seg med sine funksjoner, bortsett fra at med barnets vekst kan shunten bevege seg, dette truer skader på hjernen og dets strukturer. Hydrocephalus krever behandling i dynamikk.

Metoder for intervensjon

Hovedmålet med shunting i hydrocephalus er omfordeling av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikulære system.

Hovedtyper av shunting i hydrocephalus:

 1. Ventriculoperitoneal shunting.
 2. Ventriculoatral bypass.

Ved den første metoden gjør nevrokirurgen et trepaneringshull i det nyfødte, i hvilket en spesiell tube er satt inn. Dens nedre ende er satt inn i hulrommet i ventrikkelen, og den andre enden er forbundet med bukhulen. Overflødig væske absorberes, men risikoen for komplikasjoner er høy. Den andre arten er mindre farlig når det gjelder komplikasjoner. Shunt seg selv er mer komplisert i sin struktur, den har et antall ventiler, der dets pålitelighet og funksjonalitet er avhengig. Denne shunt krever en erstatning hver sjette måned, henholdsvis, neste operasjon utføres.

Postoperativ periode

I den postoperative perioden er pasienten med hydrocephalus foreskrevet smertestillende og antikonvulsive midler, som legen velger, han stiller også doseringen.

Som utvinning endres medikamentterapi avhengig av sykdommens dynamikk.

Vurder denne artikkelen:

Antall stemmer: 125

Shunting av cerebral fartøy

Hvis det er et brudd på normal blodtilførsel og utilstrekkelig tilførsel av blod til hjernen, foreskrives pasientene et kirurgisk inngrep i henhold til indikasjonene. En operasjon som heter shunting cerebral arteries lar deg gjenopprette blodstrømmen i karene og arteriene. Metoden er grundig studert, har lavt nivå av risiko med høy kompleksitet av operasjonen. Det er indikert ved behandling av iskemi, hydrocephalus av nyfødte, fjerning av hjernesvulster, cyster.

Indikasjon for operasjonen

Kirurgisk intervensjon med skipping av cerebral fartøy er foreskrevet av spesialister i følgende tilfeller:

 • aterosklerotiske lesjoner eller svulster i halspulsåren;
 • med aneurysmer, som ikke kan helbredes av intravaskulære metoder;
 • hvis arteriell stenose er diagnostisert;
 • for behandling av iskemi, fjerning av cyster og hjernesvulster;
 • i behandling av hydrocephalus hos nyfødte.

Hydrocephalus hos nyfødte hos mennesker kalles en dropsy av hjernen. Sykdommen kjennetegnes av utvidelsen av beinene i skallen på grunn av en patologisk økning i mengden av cerebrospinalvæske. Shunting er den eneste måten å oppnå et positivt resultat i en så alvorlig sykdom, selv om det gir hyppige komplikasjoner med tilbakefall.

Konsekvensene av kirurgisk inngrep i nyfødtes hjerne kan ikke forutsies, men det finnes ingen andre metoder for behandling av hydrocephalus.

Ved diagnostisering av cyster, hjernetumorer ved MR eller databehandling, bestemmer leger også å omgå, spesielt hvis en del av fartøyene er skadet, er utsatt for betennelsesprosesser. Takket være operasjonen er det mulig å koble arterier med blodkar, for å gjenopprette den ødelagte blodtilførselen.

Metoder for undersøkelse som forberedelse til operasjonen

Forberedelse for shunting består av flere metoder for å undersøke hjernen, blodårene og arteriene. Avhengig av diagnosen foreskriver legene:

 • Magnetic resonance imaging. Metoden bidrar til å bestemme plasseringen av stenosen, størrelsen på cysten, svulsten.
 • Datatomografi. Undersøkelsen avslører cerebrale vaskulære lesjoner, peker ut betennelsesfokus, detaljer størrelsen på cysten, den ondartede svulsten.
 • Ultralydsskanning av fartøy. Det er nødvendig å vurdere tilstanden deres, graden av skade.
 • Undersøkelse av temporal okklusjon. Det gir en mulighet til å finne ut hva som vil skje med hjernen når blodet blir stoppet i den undersøkte arterien.

I hydrocephalus av nyfødte undersøkes øyet fundus, neurosonografi, ultralyd av hjernen, datamaskin eller magnetisk resonans avbildning er foreskrevet.

Forberedelse for bruk av voksne pasienter begynner en måned før datoen. Pasienten er forbudt å drikke alkohol, røyk, det anbefales å forlate andre dårlige vaner. Samme regel gjelder for rehabiliteringsperioden. En uke før skanning blir det innført et forbud mot å ta NSAIDs. Også, voksne og barn er tatt alle nødvendige tester av urin, blod, utført av en nevrokirurg, nevropatolog. En obligatorisk tilstand er passasje av fluorografi, fjerning av elektrokardiogrammet.

Teknikk av operasjonen

Operasjonen for å omgå karene og hjernens arterier utføres på ulike måter. Det avhenger av størrelsen, plasseringen av cysten eller svulsten, graden av utvikling av hydrocephalus hos nyfødte og barn opptil to år.

Det er 2 metoder for kirurgisk inngrep:

 1. Som en shunt for skadede kar, bruk en arterieseksjon, en vene tatt fra pasientens lemmer eller kropp. Denne metoden brukes til å fjerne svulsten, en stor cyste.
 2. Som en shunt for de berørte fartøyene, bruk en liten diameter vene, tatt fra hodetes myke vev. For dette kutter doktoren en del av skallen, syser shunten, returnerer fragmentet til sin plass. Denne metoden brukes til å fjerne en liten cyste, godartet.

Enhver operasjon innebærer fullstendig fjerning av cysten, liming av en del av de skadede karene, som ikke kan gjøres uten trepanering av skallen. Bare nevrokirurgen kan gripe inn. Før operasjonen starter, tar pasienten eller hans slektninger skriftlig samtykke ved å signere kontrakten.

For å behandle hydrocephalus av nyfødte, brukes ventrikulo-peritoneal shunting. Likvor fra hjernens ventrikler langs katetrene blir avledet inn i kroppens hulrom, absorbert mellom tarmens sløyfer. Strømningshastigheten reguleres av ventilen. Denne metoden lagrer årlig tusenvis av barns liv rundt om i verden.

Konsekvenser av shunting

Konsekvensene av å omgå cerebral fartøy er vanskelig å forutsi. I nærvær av en stor cyste eller svulst under operasjonen, er det noen ganger en blokkering i ventrikkene eller hulrommet, infeksjon av meninges. Det er også skader på shunt selv, dannelsen av trykksår i organene. I den postoperative perioden viste utseendet av trombi ved behandling av hydrocephalus og en svulst.

Ulempene ved fremgangsmåten er også forekomsten av slag, epileptiske anfall hos pasienten. Noen ganger kreves livslang shuntavhengighet, en årlig sjekk av tilstanden til shunt.

Elena Malysheva: Ifølge helsedepartementets statistikk, har 70% av befolkningen over 30 år lider av hodepine og migrene. I dag skal vi snakke om et slikt problem i det moderne samfunn som hodepine. Vi anbefaler at du leser artikkelen som er viet til dette problemet.

Hvis operasjonen er vellykket, føles pasienten godt. Det kan være klager på smerter i halsen på stedet der et rør med kunstig ventilasjon ble satt inn. Noen ganger kan en pasient bli forstyrret av kvalme, hodepine, mangel på appetitt. Dette er en normal tilstand. Før utladning utføres en MR-skanning, tosidig skanning for å evaluere shunt-arbeid.

Hjernevirksomhet hos nyfødte og voksne

Shunting er en intervensjon av en kirurg som påvirker hjernen, denne prosedyren er rettet mot å gjenopprette normal blodstrøm. Operasjonen på hjernens fartøy kan utføres i form av vibrerende arterier, denne prosedyren bidrar til å gjenopprette blodtilførselenes funksjon.

Operasjonen er farlig og komplisert, og kan også føre til negative konsekvenser, men det er slike sykdommer der pasientene har et stort behov for shunting, fordi det vil garantere et fullt liv.

Hva er det for? Prosedyren er nødvendig for å eliminere iskemi og hydrocephalus, sykdommer forbundet med blodårer og hjernens arterier.

Iskemi oppstår når funksjonen til en av de fire arteriene i hjernen mislykkes.

Shunting er nødvendig hvis:

 • Tumorer skadet halspulsåren;
 • Pasienten lider av aneurismer som ikke kan helbredes ved åpne metoder;
 • Med den raske utviklingen av iskemisk sykdom, hvilke leger kan ikke stoppe ved hjelp av medisinsk behandling.

For å forberede seg på operasjonen må du slutte å bruke alkoholholdige drikkevarer, tobakksprodukter 3 uker før prosedyren. Ved manglende oppfyllelse av denne tilstanden er det fare for å åpne blødninger i karene.

Forberedelse for bypass: vaske hodet før den kommende operasjonen, i enkelte tilfeller kan legen barbere det opererte stedet, siden operasjonen i dette tilfellet vil bli utført raskere, bedre og viktigst, risikoen for å få infeksjonen avtar flere ganger.

vitnesbyrd

 • okklusjon av arterien, hvis den er bekreftet ikke ved en enkelt undersøkelse;
 • aneurismer som ikke kan elimineres ved hjelp av alternative metoder;
 • hjernesvulster, arteriell patologi;
 • manifestasjoner av slag, iskemi, som ikke er egnet til andre behandlingsmetoder.

Fremstilling av

 • Nektelse av alkoholholdige drikkevarer, røyking to uker før skanning.
 • Ikke bruk antiinflammatoriske stoffer.
 • Analyse av blod, urin
 • For å lage en fluorografi
 • EKG
 • Skriftlig samtykke til bypassoperasjon

drift

Det utføres under generell anestesi. Pasienten er dekket med ark, bortsett fra stedet hvor snittet skal bli gjort. Alle områder og deler av kroppen behandles nøye med spesialiserte desinfeksjonsmidler. Kateteret er fast og fast. Legen kutter banen av shunten i det subkutane vevet og bringer det til hjernen gjennom hullet. Bypass kirurgi utføres av en nevrokirurg.

Hydrocephalus er en sykdom preget av en stor opphopning av væske inne i hjernen. Årsakene til patologien er infeksjoner som ble overført i tidlig alder og overført til barnet fra moren under graviditeten. Shunting av nyfødte brukes til å eliminere hydrocephalus (ødem) i hjernen. Det er stor risiko for komplikasjoner.

I rehabiliteringsperioden anbefales ikke:

 • Uavhengig kjører bil;
 • Bruk varme drikker, som inneholder alkohol, og også avstå fra å røyke;
 • Ikke stress kroppen i form av kjedelig fysisk arbeid;
 • Det er nødvendig å holde seg ute i frisk luft hver dag;
 • Følg alle forskrifter fra legen.

Fremgangsmåter

 1. En shunt for skadede fartøy er stedet for venen arterien, som er tatt fra lemmer av menneskekroppen, er denne metoden mye brukt når man eliminerer svulstdannelse, cyster.
 2. En shunt for fartøy som er berørt, bruk en vene, som er tatt fra hodebunnen av hodet. Denne metoden er mye brukt i fjerning av en liten cyste, så vel som tumordannelse, som er godartet.

effekter

Hvis en stor cyste er tilstede hos pasienten, kan det oppstå tilstopping av meningene. Det er fare for hjerneslag, epileptiske anfall eller trombose av shunt.

Etter vellykket operasjon er det bare mindre ulemper, som kvalme, hodepine eller mangel på appetitt, som alle er ganske normale postoperative manifestasjoner. Og det er verdt å huske at disse symptomene er midlertidige.

Overholdelse av alle anbefalinger fra legen, er nøkkelen til suksess og rask utløp av rehabiliteringsperioden.

Shunting av hjernen i hydrocephalus: konsekvenser

Hydrocephalus er en sykdom der væske akkumuleres i hjernens ventrikler. Cerebrospinalvæske utfører en beskyttende funksjon, beskytter hjernen mot skade, og er også mediet for metabolske prosesser som forstyrres i patologi. Det er umulig å utlede en betydelig mengde akkumulert væske ved konservative metoder. Imidlertid tillater shunt i hodet med hydrocephalus å sikre utstrømning av cerebrospinalvæske fra hjernen.

Brain Shunting: Funksjoner

Operasjonene som utføres for å skape ekstra veier for fjerning av biologiske væsker ved hjelp av implantater kalles shunting. Etter operasjonen går pasienten raskt tilbake til et helt liv og opplever ikke smertefulle symptomer. Prosedyren er mulig etter utnevnelsen av en nevrokirurgisk lege, som grundig undersøker resultatene av undersøkelsen.

Shunting hjernen med hydrocephalus, hvis konsekvenser utvikles ofte nok, lar deg gjenopprette blodstrømmen i hjernen, dens funksjoner, normalisere intrakranialt trykk. Før prosedyren gjennomgår en pasient en grundig undersøkelse for å identifisere kontraindikasjoner og skape et enkelt bilde av sykdomsforløpet. Denne operasjonen utføres i Yusupov-sykehuset, lokalisert på Moskvas territorium, der alle betingelser for et komfortabelt opphold av pasienter og tilveiebringelse av kvalitetshelsetjenester er opprettet.

Shunting av hjernens ventrikler med hydrocephalus: en teknikk for å gjennomføre

Shunting av hjernen med hydrocephalus, hvis konsekvenser utvikler seg i de første timene etter operasjonen, varer ikke mer enn 1,5 timer. Operasjonen begynner med etableringen av en spesialåpning for innføring av en enhet av myke materialer. Det neste trinnet i operasjonen er å skape et hulrom for kateteret og en ventil under huden gjennom hvilken shunten utføres.

Shunt i hodet med hydrocephalus lar deg fjerne væsken som er akkumulert i hjernens ventrikler, inn i andre hulrom i kroppen, for eksempel inn i bukhulen. Ventilen som er installert i systemet regulerer mengden væske fjernet fra hjernen, noe som forhindrer en kraftig nedgang i trykk og ulike konsekvenser. Hvis operasjonen lykkes, stopper opphopningen av væske og sykdommen reduseres.

Spesialister på Yusupov-sykehuset har forskjellige metoder for shunting med hydrocephalus, som gjør det mulig å velge den mest sikre og effektive ordningen for operasjonen.

Shunting av hjernen i hydrocephalus: konsekvenser av intervensjonen

Når du velger taktikk for behandling, informerer legen pasienten om mulige farer. Pasienten skal forstå om han har hydrocephalus, kan shunting få konsekvenser. Etter operasjonen kan pasienten ha problemer som:

 • arytmi;
 • intern blødning;
 • trombose av arteriene;
 • smerte i såret;
 • brudd på blodstrømmen i hjernen;
 • hjerteinfarkt;
 • å få en infeksjon.

Disse komplikasjonene går ut i bakgrunnen av pasientens sirkulasjonssykdommer, spesielt hjertet, immunforsvaret, arteriosklerose av karene. Risikoen for konsekvensene er høyest hos eldre mennesker, kvinner, i nærvær av andre sykdommer.

Shunting i Yusupov-sykehuset utføres av erfarne nevrokirurger, så sannsynligheten for konsekvenser blir betydelig redusert. I tillegg, før utnevnelsen av en nevrolog, tar doktoren hensyn til alle faktorene som eksisterer når man bestemmer seg.

Shunting av hodet i hydrocephalus i Moskva

Yusupov sykehuset er en moderne medisinsk institusjon utstyrt med høy kvalitet og høy presisjon utstyr. I klinikken for nevrologi, som er en del av Yusupov sykehuset, kan du gjennomgå en omfattende undersøkelse og begynne behandling av sykdommen.

Diagnose av hydrocefalus i Neurology klinikk Yusupov sykehus omfatter magnetisk resonans eller datatomografi, i kompliserte tilfeller er ytterligere studier utført for å fastslå graden av cerebrospinalvæske produksjon.

Shunting hjernen med hydrocephalus, hvis konsekvenser utvikler seg på grunn av manglende overholdelse av medisinske anbefalinger, krever pasientens opphold i klinikken. På Yusupov-sykehuset ble pasientene utstyrt med komfortable forhold: avdelinger er utstyrt med moderne utstyr, trådløst internett, daglig overvåking av pasientens tilstand er gitt av kvalifisert medisinsk personell. Kundeservice i Yusupov sykehus utføres på europeisk nivå.

Den høye profesjonaliteten til leger og bruk av moderne utstyr for behandling og diagnostikk gjør det mulig å oppnå seriøse resultater i behandlingen av pasienter på Yusupov-sykehuset med hydrocephalus. Du kan besøke klinikken på et passende tidspunkt for deg uten køer og lenge ventetid, for dette må du gjøre en avtale på klinikkens telefon.

Kirurgi for hjernekjøring hos barn og voksne

hydrocephalus - dette er en alvorlig tilstand, hvor utstrømningen av cerebral væske fra hjernens ventrikler er forstyrret. Som et resultat akkumuleres væsken i dem, forårsaker en økning i intrakranielt trykk, komprimering av hjernekonstruksjonene, nevrologiske lidelser.

Hos barn med medfødt hydrocephalus øker hodet i størrelse, normal utvikling av hjernen under slike forhold er umulig. Den eneste måten å behandle denne patologien på - kirurgisk.

Shunting hjernen med hydrocephalus - hva er det?

bypass Er en operasjon som lar deg kurere hydrocephalus og forhindre utvikling i fremtiden. Målet er å skape en ekstra vei for utløpet av cerebral væske fra ventriklene, når normal sirkulasjon er vanskelig eller helt umulig.

Det er flere metoder for å skape hjernen:

 • Ventriculo-atrial (forbindelse av ventrikkelen med høyre atrium, sjelden - med venstre);
 • ventriculoperitoneal (forbindelse av ventrikkelen med brystbenet);
 • Ventriculosus cisternostomi (forbindelse av ventrikkelen med cisterner av arachnoidmembranen i hjernen);
 • Subduro-peritoneal (sammenkobling av plass under dura mater med bukhinnen);
 • Ventriculo-pleural;
 • Ventriculo-urethral (en sjelden type bypass, forbindelsen til ventrikkelen med urinrøret).

Hvilken metode som skal brukes i hvert enkelt tilfelle avhenger av:

 • egenskaper av sykdomsforløpet i pasienten;
 • samtidige sykdommer;
 • generell tilstand.

Hvordan fungerer operasjonen for barn, voksne og nyfødte?

Under operasjonen hjernevirksomhet Pasienten injiseres med et system av rør og ventiler som sikrer en normal utstrømning av væske.

Disse rørene er:

 • ikke hindre bevegelse;
 • ikke forstyrre blodstrømmen;
 • kan forbedre pasientens tilstand betydelig.

i av voksne de etableres løpende, med barn krever periodisk utskifting etter hvert som barnet vokser opp.

Ved nyfødte skal en slik operasjon utføres så tidlig som mulig i nærvær av indikasjoner. Dette skyldes at med medfødt hydrocephalus er hjernens utvikling forstyrret, noe som fører til avvik i psyken og mental utvikling av barnet.

Hos eldre barn og voksne kan årsaken til hydrocephalus vanligvis overføres encefalitt eller meningitt, derfor påvirkes en ventrikel oftest. Dette gjør operasjonen enklere, men det forlenger diagnosen, fordi det er nødvendig å finne ut hvilken ventrikel uorden har oppstått.

Hva gjør operasjonen?

bypass normaliserer utløpet av cerebrospinalvæske fra hjernens ventrikler, takket være dette normale og intrakraniale trykket, som gjør at du kan bli kvitt hodepine.

En overfylt ventrikel slutter å klemme nabostrukturene i hjernen, slik at nevrologiske forstyrrelser forårsaket av hydrocephalus forsvinner, utvinnes tapte motorfunksjoner.

Hos nyfødte på grunn av fysiologienes særegenheter, forårsaker ventrikulær overløp hodeforstørrelse I størrelse, ledsaget av kompresjon og atrofi i hjernen.

I fremtiden truer dette mental retardasjon og alvorlig motorisk svekkelse barnet.

Tidlig bypass tillater det avslutte denne prosessen. Barnets hjerne er veldig plastisk, og funksjonene til de ødelagte delene av hjernen blir raskt gjenopprettet, barnets utviklingsfrekvens er gradvis oppfanget av sunne barn i samme alder.

Når det gjelder den kosmetiske effekten, er det dessverre ingen omvendt utvikling, men når barnet vokser, kan kroppens proporsjoner sprette tilbake.

Foreløpige undersøkelser og opplæring

Før du utfører en bypass-operasjon:

 1. En rekke tester vil bli tildelt pasienten. Brudd på strukturen til ventriklene, akkumulering av væske i dem og skade på hjernen er først og fremst synlig på MR. Denne studien lar deg få det mest komplette bildet av utstrømningen av væskeutstrømning i ventrikkene, og med resultatene er spørsmålet om nødvendigheten av operasjonen løst.
 2. Andre studier - angiografiav hjernen (X-stråleundersøkelse av beholderne kan utføres i forbindelse med en MR eller CT) for å detektere eventuelle brudd på blodstrømmen i hjernen, er risikoen for blødning under operasjonen, særlig vaskulære sted.
 3. I tillegg en studiehulrommet der det er planlagt å trekke tilbake hjernevæsken. Hvis atriumet er valgt som sådan, er det nødvendig å lage et EKG, EchoCG, Dopplerografi av hjertet for å avgjøre hvor trygg denne operasjonen er.
 4. Hvis du planlegger å koble den berørte ventrikkelenmed peritoneum, deretter ultralyd og MR i bukhulen å identifisere mulige kontraindikasjoner til kirurgi.

Hvis operasjonen allerede er planlagt, må pasienten:

 1. Ta en dusj to ganger - kvelden før operasjonen og morgenen på operasjonsdagen, mens du alltid vasker hodet forsiktig.
 2. Siste måltidmå være åtte timer før operasjonen, Du kan drikke vann i små mengder, alkohol er helt kontraindisert.
 3. Hår på hodet er nødvendigbarbere seg av (dette gjøres av en sykepleier) helt eller delvis.
 4. Det er nødvendig å fjerne briller,kontaktlinser, proteser, øredobber og piercinger - Under operasjonen bør det ikke være fremmedlegemer på hodet.
 5. Alle ornamenter, mobiltelefon og andre verdisaker må gis til slektninger på forhånd eller å overlate til bod.

Driftspris

Prisen på operasjonen varierer avhengig av regionen og funksjonene i klinikken, men som man kanskje sier er shunting en fornøyelse ikke fra billig. I tillegg til selve operasjonen må du bruke penger på diagnostiske prosedyrer, som også koster mye.

Rehabilitering og gjenoppretting

Den første dagen i den postoperative perioden pasienten bruker neuroreanimation. Dette er nødvendig for å sikre den mest nøye observasjon av pasienten og å legge merke til forringelsen av tiden, hvis det skjer. Om nødvendig forlenges oppholdstiden i intensivavdelingen.

Hvis den postoperative perioden fortsetter uten komplikasjoner, så allerede på en dag Etter operasjonen blir pasienten overført til nevrologisk avdeling.

I neste uke etter operasjonen blir pasienten vist en sengestøtte med gradvis ekspansjon ettersom pasienten føler seg bedre. I denne perioden er pasienten foreskrevet antibiotika som et forebyggende tiltak for infeksjon.

Andre legemidler er foreskrevet:

 • antiepileptika;
 • smertestillende midler;
 • ved høyt arterielt trykk - mannitol i kombinasjon med andre diuretika.

Etter operasjonen er pasienten MR - Første gang på dagen etter operasjonen, om nødvendig, kan analysen tilordnes igjen. Det er nødvendig å sørge for at shunt er på plass, ligger fritt og utfører sin funksjon.

Behandling og omsorg

Etter uttak fra sykehuset:

 • Det er nødvendig å være under tilsyn av en nevrolog i seks måneder.
 • Hvis det ikke var noen komplikasjoner i løpet av denne tiden, er sannsynligheten for deres forekomst i fremtiden ganske lav.
 • Enhver fysisk aktivitet, selv ubetydelig, i løpet av denne perioden bør koordineres med legen. Unntak fra denne regelen går.
 • Yrker av profesjonell sport er utelukket til den behandlende legen bestemmer at det er trygt for pasienten.

Etter uttak fra sykehuset:

 • Du kan ta et bad, dusje og vaske håret ditt - dette vil ikke forårsake komplikasjoner, men du trenger ikke å gå til bassenget og svømme i åpent vann.
 • Det er ønskelig å utelukke alle mulige stress, slutte å røyke, slutte å drikke alkohol.
 • Koffein vil heller ikke være nyttig.
 • Arbeid hjemme, som noe fysisk arbeid, bør være strengt dosert, du kan ikke løfte tunge gjenstander.

Slike strenge begrensninger forblir innen en måned eller mer, hvis dette er nødvendig. Over tid går pasienten tilbake til et fullt sunt liv.

Risikoen for mulige komplikasjoner

Som med enhver operasjon, spesielt på hjernen, er det mulig med en rekke komplikasjoner med shunting, så det er veldig viktig ikke gå glipp av deres første symptomer.

Symptomer på ulike komplikasjoner:

 1. Infeksjon av operasjonssåret får seg til å føle seg:
  • økt temperatur i de første dagene etter operasjonen;
  • hodepine;
  • kvalme og oppkast;
  • rødmen av rommen;
  • gangsforstyrrelser, koordinering av bevegelser;
  • rask tretthet.
 2. Feil shunt installasjonfører til det faktum at symptomene på hydrocephalus ikke overgår etter operasjonen, I tillegg er det tegn på betennelse - smerte langs shunten, en økning i temperaturen, utseendet på edemas. For å forhindre dette, utføres en MR etter operasjonen.
 3. Komplikasjonen som vanligvis oppstårt noen år etter operasjonen - en blokkering av shunt. Det manifesteres ved retur av symptomene på hydrocephalus - hodepine, fokale nevrologiske symptomer, økt intrakranielt trykk.

For å merke de første tegn på forurensning av shuntet i tide, årlig Å komme på mottak til nevrolog. Når en slik patologi oppstår, blir den tilstoppede shunten fjernet og erstattet med en ny.

Les Mer Om Fartøyene