Årsaker til kortpustethet: Råd fra en terapeut

En av de viktigste, oftest uttrykt av pasientens klager, er kortpustethet. Denne subjektive følelsen tvinger pasienten til å gå til en polyklinisk, ringe til en ambulanse og kan til og med bevise en akutt sykehusinnleggelse. Så hva er dyspné og hva er de viktigste årsakene som forårsaker det? Du finner svar på disse spørsmålene i denne artikkelen. Så...

Hva er dyspnø?

Som nevnt ovenfor, kortpustethet (åndenød eller) - er en subjektiv følelse av human akutt, subakutt eller kronisk følelse av kortpustethet, bryst tetthet manifestert klinisk --økning i respirasjonshastigheten enn 18 per minutt, og økningen av dens dybde.

En sunn person i hvile tar ikke hensyn til pusten hans. Ved moderat anstrengelse hastighet og dybde puste endringer - man innser det, men denne tilstanden ikke forårsaker ham ubehag, i tillegg til å puste ytelse i flere minutter etter trening sprette tilbake. Hvis kortpustethet med moderat bruk blir stadig mer alvorlig, eller oppstå under en person av elementære handlinger (for å knytte skolissene hjemme gang), eller, enda verre, ikke går inn i en tilstand av hvile, er det en patologisk kortpustethet, som indikerer om en bestemt sykdom.

Klassifisering av dyspnø

Hvis pasienten er bekymret for pusteproblemer, kalles slik kortpustethet. Det fremgår ved den innsnevring av lumen av luftrøret og bronkiene store (for eksempel i pasienter med bronkial astma eller som følge av sammentrykning av bronchus fra utsiden, - med pneumothorax, pleuritt, etc...).

I tilfelle ubehag oppstår under utånding, kalles forpustethet. Det oppstår på grunn av innsnevring av lumen av små bronkier og er et tegn på kronisk obstruktiv lungesykdom eller emfysem.

Det er flere grunner som forårsaker dyspnø blandet - med forstyrrelser og innånding og utånding. De viktigste blant dem er hjertesvikt og lungesykdommer i sent, forsømte stadier.

Det er 5 grader av dyspnøhet, bestemt på grunnlag av pasientklager - MRC (Medical Research Council Dyspnea Scale) skala.

Årsaker til dyspné

Hovedårsakene til dyspnø kan deles inn i 4 grupper:

 1. Åndedrettssvikt på grunn av:
  • brudd på bronkial patency
  • diffuse sykdommer i lungvevet (parenkyma);
  • sykdommer i lungene i lungene;
  • sykdommer i luftveiene eller brystet.
 2. Hjertesvikt.
 3. Syndrom av hyperventilasjon (med nevrocirkulatorisk dystoni og neurose).
 4. Metabolske sykdommer.

Dyspné med lungepatologi

Dette symptomet er observert for alle sykdommer i bronkiene og lungene. Avhengig av patologien til kortpustethet kan oppstå akutt (pleural effusjon, pneumothorax) eller forstyrre pasientens i uker, måneder eller år (kronisk obstruktiv pulmonal sykdom, eller COPD).

Dyspnø i KOL er på grunn av innsnevring av luftveis lumen, akkumulering av en viskøs sekresjon i dem. Det er konstant, har utandrende karakter og, i fravær av tilstrekkelig behandling, blir mer og mer uttalt. Ofte kombinert med hoste og påfølgende sputumutledning.

I bronkial astma manifesterer kortpustet seg i form av plutselige angrep av kvelning. Det har karakteren av et ekspiratorisk - for en liten kort innånding er det støyende, komplisert utånding. Ved innånding av spesielle legemidler som utvider bronkiene normaliserer pusten seg raskt. Det er angrep av kvælning, vanligvis etter kontakt med allergener - hvis de inhaleres eller spises. I særlig alvorlige tilfeller stoppes ikke angrepet av bronkimimetikk - pasientens tilstand forverres gradvis, han mister bevisstheten. Dette er en ekstremt farlig tilstand for pasientens liv, og krever akuttmedisinsk behandling.

Medfølgende dyspné og akutte smittsomme sykdommer - bronkitt og lungebetennelse. Graden av uttrykket avhenger av alvorlighetsgraden av løpet av den underliggende sykdommen og storheten i prosessen. I tillegg til pasientens dyspné bekymrer en rekke andre symptomer:

 • økning i temperatur fra subfebrile til febrile sifre;
 • svakhet, sløvhet, svette og andre symptomer på rusmidler;
 • ikke-produktiv (tørr) eller produktiv (med slem) hoste;
 • smerte i brystet.

Ved rettidig behandling av bronkitt og lungebetennelse stoppes symptomene sine innen få dager og gjenopprettingen kommer. I alvorlige tilfeller av lungebetennelse er hjertedysepsjon lagt til respiratorisk svikt, dyspnø er betydelig forsterket og noen andre karakteristiske symptomer vises.

Tumorer i lungene i de tidlige stadier er asymptomatiske. Dersom den nylig utkommende tumoren ikke ble funnet ved en tilfeldighet (i løpet av fluorografi profylaktisk eller tilfeldig oppdagelse i diagnostisering av non-lungesykdommer) gradvis, øker og når sin tilstrekkelig stor størrelse fører til at enkelte symptomer:

 • Først, en ikke-intensiv, men gradvis økende konstant kortpustethet;
 • hoste med et minimum av sputum;
 • hoste opp blod;
 • smerte i brystet;
 • slanking, svakhet, pallor av pasienten.

Behandling av lungesvulster kan omfatte kirurgi for å fjerne tumor, kjemo- og / eller strålebehandling og andre moderne behandlingsmetoder.

Den største trusselen mot livet til pasienten manifestere dyspné båret av slike tilstander som lungeemboli eller lungeemboli, lokal luftveisobstruksjon og giftig lungeødem.

PE er en tilstand hvor en eller flere grener av lungearterien er tilstoppet av trombi, noe som resulterer i at en del av lungene er utelukket fra pusten. Kliniske manifestasjoner av denne patologien er avhengig av omfanget av lungeskade. Vanligvis oppstår plutselig oppstått dyspné, forstyrre en pasient med moderat eller liten fysisk belastning eller selv i ro, choking følelse, tetthet og smerter i brystet, lik som i angina pectoris ofte - hemoptyse. Diagnosen bekreftes ved passende endringer på EKG, brystrøntgen, angiopulmonografi.

Obstruksjon av luftveiene manifesteres også av symptomatisk kompleks av kvelning. Kortpustethet er inspirerende, puste hørbar på avstand - støyende, stridende. En hyppig følgesvenn av kortpustethet i denne patologien er en smertefull hoste, spesielt når kroppens stilling endres. Diagnosen er laget på grunnlag av spirometri, bronkoskopi, røntgen eller tomografi.

Obstruksjon av luftveiene kan resultere i:

 • brudd på patenter av luftrøret eller bronkiene på grunn av kompresjon av dette organet fra utsiden (aortaens aorta, goiter);
 • luftrør eller bronkiallesjoner med en svulst (kreft, papillom);
 • hit (aspirasjon) av et fremmedlegeme;
 • dannelse av cicatricial stenose;
 • kronisk inflammasjon som fører til ødeleggelse og fibrose av tracheal bruskvev (i reumatiske sykdommer - systemisk lupus erythematosus, reumatoid artritt, Wegeners granulomatose).

Terapi med bronkodilatatorer for denne patologien er ineffektiv. Hovedrollen i behandlingen tilhører adekvat terapi av den underliggende sykdommen og mekanisk gjenoppretting av luftveisdrift.

Giftig lungeødem kan forekomme på bakgrunn av en smittsom sykdom, ledsaget av alvorlig forgiftning eller som følge av eksponering for giftige stoffer i luftveiene. I første fase manifesterer denne tilstanden seg bare gradvis økende dyspné og rask pusting. Etter en stund gir kortpustethet en smertefull kvelning ledsaget av et boblende pust. Hovedbehandlingen er avgiftning.

Mindre hyppig dyspné er følgende lungesykdommer:

 • pneumothorax er en akutt tilstand hvor luft trenger inn i pleurhulen og dveler der, komprimerer lungen og hindrer pusten. oppstår på grunn av skader eller smittsomme prosesser i lungene; krever akutt kirurgisk behandling;
 • tuberkulose i lungene er en alvorlig smittsom sykdom forårsaket av mykobakterier av tuberkulose; krever langsiktig spesifikk behandling;
 • Actinomycosis av lungene - en sykdom forårsaket av sopp;
 • emfysem - en sykdom hvor alveolene strekker seg og mister evnen til normal gassutveksling; utvikler seg som en selvstendig form eller følger med andre kroniske sykdommer i luftveiene;
 • silikose - en gruppe av yrkesmessige lungesykdommer som oppstår ved avsetning av støvpartikler i lungevevvet; utvinning er umulig, pasienten er foreskrevet vedlikehold symptomatisk terapi;
 • skoliose, misdannelser av thoraxvirvelene, Bekhterevs sykdom - under disse forhold forstyrres formen på thoraxen, noe som gjør pusten vanskelig og forårsaker kortpustethet.

Kortpustethet i patologien til det kardiovaskulære systemet

Personer som lider av hjertesykdom, en av de viktigste klagerne noter kortpustethet. I de tidlige stadiene av sykdommen oppfattes dyspnø av pasienter som en følelse av mangel på luft under trening, men over tid er denne følelsen forårsaket av mindre og mindre stress, og i de avanserte stadier forlater det ikke pasienten selv i fred. I tillegg er paroksysmale nattlige dyspnøer for vidtgående stadier av hjertesykdom karakteristisk - et kvelningsangrep som utvikler seg om natten, noe som fører til oppvåkning av pasienten. Denne tilstanden er også kjent som hjerteastma. Årsaken er stagnasjon i lungevæsken.

Dyspné med nevrotiske lidelser

Klager av kortpustethet, i en eller annen grad, er laget av ¾ av pasientene til nevrologer og psykiatere. En følelse av mangel på luft, er det umulig å inhalere dypt, ofte ledsaget av angst, frykt for døden ved kvelning, en følelse av "klaff" hindringer i brystet, hindrer den fulle åndedrag - pasientklager er svært mangfoldig. Vanligvis er slike pasienter lett spennende, akutt responsive mot stressfolk, ofte med hypokondriakale tilbøyeligheter. Psykogen respirasjonsproblemer forekommer ofte i bakgrunnen av bekymring og frykt, nedstemthet, etter å ha opplevd en nervøs excitement. Mulige til og med angrep av falsk astma - plutselig utvikle angrep av psykogen dyspné. Den kliniske egenskapen til de psykogene egenskapene ved å puste er støyformuleringen - hyppige sukk, stønner og nummenhet.

Behandling av dyspnø med nevrotiske og neurose-lignende lidelser håndteres av nevropatologer og psykiatere.

Kortpustethet for anemi

Anemi er en gruppe sykdommer som er preget av endringer i blodsammensetning, nemlig en reduksjon i innholdet av hemoglobin og erytrocyter i den. Siden transport av oksygen fra lungene direkte til organer og vev utføres ved hjelp av hemoglobin, så med en reduksjon i mengden begynner kroppen å oppleve oksygen sult - hypoksi. Selvfølgelig forsøker han å kompensere for denne tilstanden, grovt sett, for å pumpe mer oksygen inn i blodet, noe som fører til at frekvensen og dybden av inspirasjon øker, det vil si dyspnø. Anemier er av forskjellige typer og de oppstår av forskjellige grunner:

 • Utilstrekkelig inntak av jern fra mat (i vegetarianere, for eksempel);
 • kronisk blødning (med ulcus sykdom, livmoderbryst i livmoren);
 • etter nylig lidd alvorlige infeksiøse eller somatiske sykdommer;
 • med medfødte metabolske forstyrrelser;
 • som et symptom på kreft, spesielt blodkreft.

I tillegg til dyspné med anemi klager pasienten om:

 • markert svakhet, tap av styrke;
 • redusert søvnkvalitet, forverring av appetitten;
 • svimmelhet, hodepine, redusert effektivitet, nedsatt konsentrasjon, minne.

Personer med anemi er karakterisert ved hudens hud, med noen typer sykdommer - den gule tingen eller gulsott.

Det er ikke vanskelig å diagnostisere anemi - det er nok å passere en generell blodprøve. Hvis det er endringer i det som indikerer anemi, vil en rekke laboratorie- og instrumentundersøkelser bli tildelt for å klargjøre diagnosen og identifisere årsakene til sykdommen. Behandlingen er foreskrevet av en hematolog.

Dyspnø med sykdommer i det endokrine systemet

Personer som lider av sykdommer som tyrotoksikose, fedme og diabetes mellitus klager også ofte på kortpustethet.

Ved tyrotoksikose - en tilstand preget av overdreven produksjon av skjoldbruskhormoner, øker alle metabolske prosesser i kroppen kraftig - det opplever også økt oksygenbehov. I tillegg forårsaker overskytende hormoner en økning i antall hjerteslag, slik at hjertet mister evnen til å pumpe blod helt til vev og organer - de mangler oksygen som kroppen prøver å kompensere for - dyspnø oppstår.

Overflødig fettvev i kroppen med fedme kompliserer arbeidet i luftveiene, hjertet, lungene, slik at vev og organer ikke får nok blod og mangler oksygen.

Med diabetes, før eller senere blir kroppens kar-system påvirket, som følge av at alle organer er i en tilstand av kronisk oksygen sult. I tillegg påvirkes nyrene i løpet av tiden - diabetisk nephropati utvikler, noe som igjen provoserer anemi, noe som resulterer i økt hypoksi.

Kortpustethet hos gravide kvinner

Under graviditeten opplever respiratoriske og kardiovaskulære systemer i kroppen av en kvinne økt stress. Denne lastingen er på grunn av det økte volumet av blodet sirkulerer, kompresjon under membranen økes i størrelse livmor (hvorved brystet blir trangt og respiratoriske bevegelse og hjerteslag noe vanskelig), oksygenbehov ikke bare mor, men det voksende embryoet. Alle disse fysiologiske endringene fører til det faktum at mange kvinner har kortpustethet under graviditeten. Frekvensen av åndedrettsvern overstiger ikke 22-24 per minutt, det øker med mosjon og stress. Med graviditetsprogresjonen utvikler dyspne også. I tillegg lider fremtidige mødre ofte av anemi, noe som gjør dyspnø verre.

I tilfelle at respirasjonsfrekvensen overskrider de ovennevnte tallene, går dyspné ikke bort eller ikke reduseres vesentlig i hvile, bør den gravide kvinnen alltid konsultere en lege - obstetrikeren-gynekolog eller terapeut.

Kortpustethet hos barn

Frekvensen av respirasjon hos barn i ulike aldre er forskjellig. Det skal være mistanke om kortpustethet hvis:

 • i barnet 0-6 måneder er antall luftveisbevegelser (RR) mer enn 60 per minutt;
 • barnet har 6-12 måneder med CHD mer enn 50 per minutt;
 • hos barn over 1 år, CHD mer enn 40 per minutt;
 • et barn over 5 år er mer enn 25 per minutt;
 • i et barn på 10-14 år med HDP mer enn 20 per minutt.

Det er bedre å holde respiratoriske bevegelser på et tidspunkt når babyen sover. Varm hånd skal plasseres fritt på babyens bryst og telle antall bevegelser på brystet på 1 minutt.

Under følelsesmessig spenning, med fysisk aktivitet, gråt, mating, er pustevaksinen alltid høyere, men hvis BHP er betydelig høyere enn normalt og langsomt restaurert i ro, bør barnelege informeres.

Den vanligste dyspnø hos barn oppstår med følgende patologiske forhold:

 • Respiratorisk neonatal distress-syndrom (ofte registreres i premature barn av mødre med diabetes, kardiovaskulære lidelser, sykdommer i seksuell sfære, og hjelpe ham til føtal hypoksi, asfyksi, klinisk manifesterte dyspné med respirasjonshastighet over 60 per minutt, den blå fargen av huden og blekhet, er det også stivhet i brystet, bør behandlingen starte så snart som mulig - det mest moderne metoden er innføring av lungeoverflate inn i luftrøret av den nyfødte i kjørefelt s øyeblikkene i hans liv);
 • akutt konstriktiv laryngotracheitis, eller falsk krupp (spesielt laryngeale strukturer hos barn er det liten takvindu som inflammatoriske forandringer i slimhinnene i kroppen kan føre til et brudd av passasjen av luft det, utvikler vanligvis falsk krupp om natten - i feltet av stemmebåndene øker ødem, noe som fører til alvorlig inspiratoriske åndenød og kvelning, når denne tilstand er nødvendig for å sikre barnet frisk luft og ringe en ambulanse);
 • medfødt hjertesykdom (på grunn av intrauterine vekstforstyrrelser hos barnet utvikler unormal kommunikasjon mellom de store beholdere eller kamre i hjertet, som fører til blanding av venøse og arterielle blod, som et resultat, organer og vev få blod ikke tilføres oksygen og opplever hypoksi, avhengig av alvorlighetsgraden defekt er vist dynamisk observasjon og / eller kirurgisk behandling);
 • viral og bakteriell bronkitt, lungebetennelse, bronkial astma, allergier;
 • anemi.

Avslutningsvis skal det bemerkes at kun en ekspert kan bestemme den pålitelige årsaken til dyspné, så når denne klagen oppstår, bør man ikke selvmedisinere - den mest riktige avgjørelsen vil være å se en lege.

Årsaker og førstehjelp for kortpustethet under fysisk anstrengelse

Kortpustethet er en tilstand som er forbundet med et brudd på pustehastigheter: frekvens og dybde med fremveksten av en følelse av luftmangel. Dyspné kan ha en variert inspirerende natur, når det er vanskelig å puste inn, ekspiratorisk (det er vanskelig å puste ut) og blandet.

Utviklingsmekanismen - dyspné er en ekstern manifestasjon av mangel på oksygen til kroppens organer og vev.

En person begynner å føle mangel på luft, dybden og frekvensen av innånding og utandring endres gradvis, pusten blir mer overfladisk og hyppig. Med økt hypoksi øker frekvensen.

Årsakene er at kroppens ønske om å opprettholde det indre miljø er konstant. Med økt belastning på kroppen, er det en økning i utgiftene til energi og oksygen av vevet. Et signal om mangel på oksygen kommer inn i hjernen, som gir en ordre til luftveiene for å øke aktiviteten for å eliminere mangelen.

Åndedrettscentret intensiverer lungens og hjertearbeidet med sikte på å berikte kroppen med oksygen, som uttrykkes av eksterne tegn. Ved den friske personen ved unntak, gjenopprettes den hevede eller økte belastningen innen 5-7 minutter.

Kortpustethet under trening er normalt og oppstår av flere grunner. Med økt fysisk aktivitet, spesielt hos personer som fører en passiv livsstil:

 • går høyt tempo eller en betydelig avstand;
 • klatrer trappene;
 • vektoverføring;
 • jogging.

I hvilestil normaliserer staten raskt. Dette problemet er lett løses, bør man bevege seg og gjøre mer trening, eller sette opp med svakhet av kroppen hans og vente på alvorlige brudd skjer i kroppen under fysisk aktivitet. Et normalt fenomen kan også forekomme med psykometrisk stress (stress).

Utløseren er frigjøring av adrenalin, noe som fører til økt hjertefrekvens og overmetning av lungene med oksygen. Under en sunn hjerte er slike dyspnøtter ikke en trussel og forsvinner etter at personen har roet seg ned. Hvis det er et problem i hjertesystemet, kan det forverre forstyrret tilstand.

Sykdommer og tilstander preget av kortpustethet

Hyppige tilbakevendende symptomer eller utseendet av det mot en bakgrunn av vanlig fysisk aktivitet, er grunnen til å gå til en medisinsk institusjon.

Sykdommer preget av nedsatt pust:

 • patologi av det kardiovaskulære systemet;
 • lungesykdommer;
 • anemi,
 • en allergisk reaksjon;
 • hormonelle lidelser;
 • akutte smittsomme prosesser, ledsaget av en betydelig økning i temperaturen;
 • fedme.

I tillegg til alvorlige sykdommer, kan følgende forhold være årsaken til dyspné:

 • psykisk stress (økt aggresjon, irritasjon, sinne);
 • panikkanfall;
 • fremmedlegemer i nasopharynx eller andre brudd på luftpassasje gjennom luftveiene;
 • endring i klimatiske forhold;
 • tobakk og alkoholmisbruk.

De fleste ignorerer milde endringer i pustetilstanden, skriver av for tretthet eller forverring av økologi. Når du kommer inn på kontoret, har det vanligvis en vedvarende karakter.

Åndedrettssvikt utvikles til alvorlige former. Ta vare på helsen din og når det oppstår brudd på bakgrunnen av vanlige aktiviteter, identifiser og eliminere skadelig faktor i tide.

 1. Patologier i det kardiovaskulære systemet. Endringer i pusten oppstår først ved en tung fysisk belastning, med utvikling av hjertesvikt bekymringer selv i ro. Et karakteristisk trekk ved dyspnø av hjerte-etiologi er vanskeligheten ved innånding, utånding forårsaker ikke ubehag. I alvorlige tilfeller av hjertesvikt, er pasienter tvunget til å sove, halv sitte eller sitte, gjør denne posisjonen lettere å puste. Ytterligere data som indikerer en hjertesak vil være hevelse, brystsmerter, en historie med tidligere hjerteinfarkt og endringer i elektrokardiogrammet.
 2. Akutt venstre ventrikulær svikt. Tilstanden fremkaller økt stress på hjertet, sykdommer som bidrar til dette: hypertensjon, aterosklerose, hjertefeil. Oftest forekommer om natten, typer venstre ventrikulær svikt: kardial astma og lungeødem.
 3. Hjerte astma. På bakgrunn av fysisk anstrengelse (i siste fase er det mulig og i ro) har pasienten alvorlig dyspnø, et kvelningsangrep ledsaget av en frykt for døden. Det er hoste, en nasolabial trekant blir blå. Vene i nakken svulmer, skum fremkommer fra munnen. Pasienten tar en tvunget posisjon, pulshastigheten opptil 120 og høyere. Trykket ved angrep av et anfall er høyt, med økende fall av respiratorisk insuffisiens. Det er nødvendig å ringe til SMP og gi pasienten et angrep av frisk luft. Nedtrådte ben senker blodstrømmen til hjertet, noe som bidrar til å redusere angrepet.
 4. Lungeødem. Det er en komplikasjon av hjerteastma. Alvorlig kvelning er ledsaget av frigjøring av serøs eller blodig skummende sputum. Breath bubbling. Endre bevisstheten til pasienten. Alvorlig tilstand, noe som utgjør en trussel mot livet og krever samtaler av et ambulanse-, hjerte- eller gjenopplivingsteam. Dette er de mest alvorlige forholdene med hjerteopprinnelse, ledsaget av en suffiksjon. På tide kan ingen assistanse være dødelig.
 5. Hypertensiv sykdom. Oppstår i toppen av høyt blodtrykk, varer fra 10 til 30 minutter og forsvinner helt ved å senke blodtrykket. Hjelpen bør rettes mot normalisering av press.
 6. Myokardinfarkt. Myokardinfarkt ledsages av en paroksysm av astma som ikke reagerer på behandling. Kan utvikle seg til lungeødem. Hvis denne tilstanden mistenkes, bør du hvile og ringe en ambulanse.
 7. Sykdommer i lungene. Den vanligste årsaken til kortpustethet er bronkial astma. Med et astmatisk angrep, er det vanskelig å ekspandere på grunn av spasmer i bronkiene. Puste, støyende med fjern tungpustethet (hørt på avstand), tar pasienten en tvungen posisjon (orthopnea) sitter med vekt på hendene. Hvis angrepet ikke klarer å stoppe raskt, utvikler en asmatoid status som truer en persons liv.
 8. Anemi. Det skjer mot bakgrunnen av en reduksjon i blodets evne til å bære oksygen. Med fysisk aktivitet opplever kroppen en alvorlig oksygen sult, som kompenseres av økt respirasjon.
 9. Allergiske reaksjoner. Det allergiske middelet forårsaker krampe eller hevelse i strupehodet (Quinckes ødem), som hindrer passasje av luft langs leddbanene. Den allergiske reaksjonen kan uttrykkes ved ubetydelig dyspné eller et sterkt angrep av kvelning, avhenger av reaktiviteten til organismen på innkommende allergen.
 10. Hormonale lidelser. Hormoner regulerer alle prosessene som oppstår i kroppen, med et brudd på hormonell bakgrunn, det er en sammenbrudd av alle organer og systemer. Unnlatelse av å puste på bakgrunn av hormonelle lidelser bare en samtidig tilstand vil bringe symptomene på sykdommen i forkant.
 11. Smittsomme prosesser. Akutte smittsomme sykdommer oppstår med økning i kroppstemperatur og utseende av svakhet. I noen fysisk arbeid vil pasienten oppleve økt respirasjon og hjertebanken. Med hjerte- eller lungeinfeksjon utvikler dyspne selv i ro og blir alvorlig.
 12. Fedme. Med en økning i kroppsvekt, er hjertet tvunget til å jobbe i en styrket modus. I tillegg til det faktum at store mengder er tyngre for å gi den nødvendige mengden oksygen, er fettet iboende i hjertemuskulaturen, i alvorlige tilfeller fyller det alveolære vevet. Alt dette er årsaken til utplassering av et klinisk bilde av respirasjonsfeil, med tiden, selv ved den minste belastningen. Hvis det er vanskelig å puste med overflødig vekt, er det nødvendig å gjøre sport på en riktig måte og begynne å observere et terapeutisk diett. Ellers vil videre utvikling føre til alvorlige irreversible organskader.

Forekomsten av dyspnø hos barn med fysisk anstrengelse kan være normen hvis den ser ut med en betydelig belastning og går raskt i ro. Så manifestasjonen av sykdommen, hvis den oppstår med minimal belastning eller lenge, forblir i en rolig tilstand.

De vanligste årsakene til dyspné hos barn er:

 • laryngitt;
 • bronkitt;
 • brudd på utviklingen av hjertet;
 • anemi,
 • vegetativ vaskulær dystoni.

Hos barn opp til året oppstår dyspnø på noen sykdom i luftveiene og elimineres ved utvinning. Det bør være forsiktig med disse manifestasjonene i babyer. Hypoksi i en tidlig alder utvikler seg raskt og kan bli en trussel mot barnets liv. Hvis et angrep er funnet, ring umiddelbart en ambulanse, spesielt hvis det er en uklar grunn.

Kortpustethet

Under kortpustethet betyr spesialister synlige brudd på dybden og frekvensen av pusten, som er ledsaget av en subjektiv følelse av mangel på luft i lungene. Dette symptomet kan manifestere seg i både fysisk anstrengelse og en tilstand av fullstendig hvile.

beskrivelse

Kortpustethet er et av de vanligste symptomene hos mennesker som på en eller annen måte har patologier av kardiovaskulær eller lungesystemet. Det kan oppstå både på grunn av sykdommer og patologiske negative tilstander, og på grunn av en rekke fysiologiske faktorer.

Det medisinske navnet på dyspné er dyspné. Internasjonale klassifiserere skiller to hovedtyper av denne tilstanden:

 1. Tachypnea er en rask overflateånding med en respiratorisk hastighet på mer enn 20 per minutt.
 2. Bradypnoe er en nedgang i respiratorisk funksjon med en bremsing av BHD til 12 eller færre bevegelser per minutt.

Ved tidsintervallet og intensiteten av dyspnøsbanen utmerker seg tre hoved underarter av dyspné:

 1. Akutt (fra et par minutter til timer).
 2. Subakutt (fra flere timer til et par dager).
 3. Kronisk (fra 3-5 dager til flere år).

Kortpustethet med hjertesvikt

Dyspné er et vanlig symptom på hjertesvikt - denne kliniske syndrom karakterisert ved unormaliteter i SSD, vev / organer dårlig blodtilførsel-system, og til slutt, skader på myokard.

I tillegg til kortpustethet, føler pasienten med hjertesvikt veldig trøtt, har hevelse og betydelig redusert fysisk aktivitet. Stagnasjon av blod på grunn av en svekket hjerte muskel fremkaller hypoksi, acidose og andre negative manifestasjoner i metabolismen.

Hvis du har mistanke om tilstedeværelse av hjertesvikt, bør du straks oppsøke kardiolog og ta skritt for å maksimere operative hemodynamisk stabilisering, fra høyt blodtrykk og normalisering av hjertefrekvensen for å lindre smerte - ofte, er hjertesvikt hjerteinfarkt.

Årsaker til dyspné

 1. Fysiologisk - sterk fysisk aktivitet.
 2. Cardiac - lungeødem, myokardial infarkt, myokarditt, hjerterytmeforstyrrelser, myxom, kardimiopatii, hjertefeil, koronar arterie sykdom, kronisk hjertesvikt.
 3. Åndedretts - epiglottitt, allergiske reaksjoner, astma, atelektase og pneumothorax, emfysem, tuberkulose, COPD forskjellig gassing, kyphoscoliosis, interstitiell sykdom, pneumoni, obstruktiv lungecancer.
 4. Vaskulær tromboembolisme, primær hypertensjon, vaskulitt, arteriell venøs aneurisme.
 5. Neuromuskulær - lateral sklerose, lammelse av diafragmatisk nerve, myastheni.
 6. Andre grunner - ascites, skjoldbruskkjertelen, anemi, dysfunksjon i luftveiene, metabolsk acidose spektrum, uremi, dysfunksjon stemmebånd effusjoner prevralnogo typen, pericardium, hyperventilering syndrom.
 7. Andre omstendigheter.

symptomer

Symptomer på dyspné kan være variert, men i alle tilfeller forbundet med brudd på normal rytme av respiratorisk funksjon. Spesielt varierer dybden og frekvensen av respiratoriske sammentrekninger markant, fra en kraftig økning i BHD til en reduksjon til null. Subjektivt føler pasienten en akutt mangel på luft, prøver å puste dypere eller omvendt, så overfladisk som mulig.

Ved inspirerende dyspné er det vanskelig å inhale, og prosessen med luft inn i lungene er ledsaget av støy. Med ekspiratorisk dyspné er det mye vanskeligere å puste ut, fordi lungene av bronchioler og de minste partikler av bronkiene smalker. Den blandede typen dyspné er farlig og forårsaker ofte en fullstendig pustepause.

De viktigste diagnostiske tiltakene er den raskeste vurderingen av dagens kliniske bilde i pasienten, samt en sykdomshistorie. Etter dette blir flere tester bestilt (fra røntgen og ultralyd til tomogram, levering av analyser, etc.), og henvisninger til smalprofil spesialister foreskrives. De er oftest en pulmonolog, kardiolog og nevropatolog.

Behandling av dyspné

Siden kortpustethet kan skyldes et stort antall ulike årsaker, behandles behandlingen først etter riktig definisjon av en nøyaktig diagnose gjennom en omfattende diagnose av mulige problemer.

Konservativ og narkotikabehandling

Nedenfor er de typiske årsakene til dyspnø og måter å eliminere dem gitt.

 1. I nærvær av en fremmedlegeme ekstraheres den av Heimlichs metode, i ekstreme tilfeller brukes en kirurgisk metode, særlig trakeostomi.
 2. I bronkial astma - selektiv beta-adrenomimetiki (salbutamol), intravenøs injeksjon av euphyllin.
 3. Venstre ventrikulær svikt er narkotiske analgetika, diuretika, venøse vasodilatorer (Nitroglycerin).
 4. Fravær av synlige årsaker eller umuligheten av differensial diagnose med alvorlig dyspnø på prehospitalstadiet - Lasix.
 5. Nevrologiske symptomer er pusteøvelser, intravenøs Diazepam.
 6. Obstruksjon mottaks - anxiolytika, direkte innføring av oksygen, ikke-invasiv respiratorisk støtte, kirurgisk reduksjon (med lungeemfysem), og skaper et positivt trykk vektoren på innånding og utånding av pasienten.

Behandling av dyspné folkemidlene

Reduser frekvensen og intensiteten av angrep av dyspné vil hjelpe følgende aktiviteter:

 1. Varm geitmelk på tom mage - 1 glass med en dessertskje med honning, tre ganger om dagen for den første uken.
 2. Tørr dill i en mengde på 2 ts / kopp brygget kokt vann, stamme, avkjøles i en halv time og ta varme? Kopp tre ganger daglig i to uker.
 3. Ta en liter blomster honning, bla i en kjøttkvern, ti skrelle små hvitløk hoder og klemme ut saften av ti sitroner. Rør grundig alle ingrediensene, legg under et lukket lokket i krukken i en uke. Spis 4 th chay. skje en gang om dagen, helst om morgenen og på tom mage i to måneder.

Hva skal jeg gjøre og hvor skal jeg gå hvis det var kortpustethet?

Først av alt - ikke panikk! Les nøye sin formue i nærvær av andre symptomer - hvis dyspné ledsaget av smerter i hjertet eller nær det feltet, og det er et halvt bevisstløs tilstand, blir huden blå, og i ferd med respirasjon er også involvert støtter muskelgrupper, slik som interkostalrom, thorax, cervical, deretter Kaller straks en ambulanse, fordi kortpustethet kan være kardiovaskulær eller pulmonal i naturen.

I andre tilfeller, prøv å midlertidig unngå sterk fysisk anstrengelse og lenge opphold under direkte sollys, registrer deg for opptak til terapeut eller pulmonologist. Eksperter skal utføre den innledende vurdering av helsetilstand, vil bli sluppet ut i retning av diagnostiske aktiviteter eller bli spurt om å gjennomgå flere leger (Hjerte, kirurg, onkolog, nevrologen).

Symptomer og årsaker til dyspné, måter å behandle

Konstant smertefull kortpustet gjør en persons liv ubehagelig, da han fratas muligheten for normal pust, noe som er nødvendig for alle organers og kroppens kroppsfunksjoner. Gjennom årene har slike patologier vist seg hos mange mennesker, ettersom utvidelsesevnen og elastisiteten til lungevevvet reduseres, endres styrken og mobiliteten til membranen og muskler i brystet. Som et resultat mister lungene muligheten til å knekke helt ned. Dyspnø kan også oppstå på grunn av kroniske sykdommer eller midlertidige helseproblemer.

Symptomer på dyspné

Dyspné kan forekomme av og til, paroksysmalt, eller kan være kronisk. Skarp mangel på luft, fløyte eller hvesende, endringer i dybde og rytme under pusting er markerte symptomer på dyspnøangrep. Mannen blek, prøver å ta tak i luften, hans lepper blir blå.

I det kroniske løpet av sykdommen er det vanskelig for en person å puste inn en utsatt stilling, så musklene i nakken eller bukpusten er knyttet til prosessen. Kronisk form kan bestemmes av frekvensen av innåndinger og utandringer - hvis rytmen avvises fra normen, er dette et klart symptom på patologi. Dyspné kan forekomme i bestemte spesielle tilfeller, for eksempel å gå, fysisk anstrengelse, klatre trapper, forlate til frost, etter å ha spist, om natten, og til og med med kjønn.

 • Når du går Kortpustethet er forbundet med hjerteaktivitet, eller rettere med et koronært vaskulært system som leverer blod til myokardiet. Direkte påvirker kortpustethet, tilstedeværelse av hjertesykdom, tynning av de vaskulære veggene, septumfeil. Som et resultat oppstår oksygen sult, noe som manifesteres av kortpustethet når man går.
 • Uten et minimum av fysisk anstrengelse, ingen kan gjøre uten, akkurat som uten å spise. Men hvis det er kortpustethet med slike daglige aktiviteter, er det en patologi. Det kan oppstå på grunn av forstyrrelser i hjertet eller luftveiene - lungene og bronkiene. Som et resultat er det et underskudd av oksygen som kommer inn i blodet, og dyspnø vises.
 • Klatrer trappene bør ikke forårsake spesielle vanskeligheter og dyspnø hos en sunn person. Det kan forekomme hos mennesker som lider av lungeinfeksjoner, forkjølelse, emfysem, lungebetennelse og andre. Pustebesvær kan gå inn i akutte anfall med brystsmerter og til og med føre til tap av bevissthet.
 • Hvis en person begynner å kveles når det kommer ut på frost, Dette kan være en konsekvens av kalde allergier, lungepatologi, anemi. Dette skjer hos personer med utilstrekkelig kroppsvekt. Frostig luft er bra for kroppen, men du må lære å puste når du forlater det varme rommet. Den første regelen er at du ikke kan inhalere den skarpe, frostige luften med munnen din åpen - det kan føre til både kortpustethet og smerte i hjertet.
 • Pustevansker kan oppstå og om natten hvile. Dette indikerer en ventrikelsvikt eller stagnerende prosesser i vevet i hjertemuskelen. En person må sette noen puter eller sove å sitte for å lette tilstanden. Det er også en lettelse å anta en oppreist posisjon, da blodet avtar fra lungene.
 • Utbruddet av dyspné når du har sex kan oppstå av grunnene nevnt ovenfor, så vel som i anemi, som skyldes jernmangel i blodet. Nøyaktig dette kan bestemmes av legen når de mottar resultatene av kliniske tester.

Årsaker til dyspné

De skyldige i dyspné kan være forskjellige sykdommer - de kan bestemmes av frekvensen og arten av innåndingene og utåndingene. Hver kategori av patologi har sitt navn og begrunnelse. I medisin er det en deling, som er definert som sentral kortpustethet, lunge, hjerte og hematogen. I sin tur er de også delt inn i flere flere typer.

Lung dyspné

I denne kategorien av patologi er årsakene knyttet til lungesykdommer kombinert.

Utandringsdyspné er den vanligste formen, som bestemmes av vanskeligheten ved utånding og oppstår når lumen i bronkiene smalker på grunn av deres ødem, spasme eller blokkering av slem. For å takle dette problemet i pusteprosessen er det nødvendig å styrke arbeidet i respiratoriske muskler, men dette er ikke nok, og utåndingssyklusen er vanskelig.

Denne formen vises dyspné i bronkial astma, spesielt ved angrep og kronisk bronkitt, i tilfelle av bronkokonstriksjon og allergisk bronkial ødem. For en slik form er preget av tungpustethet og plystring lyder når du puster ut, men i motsetning til hjerte dyspné, har man muligheten til å sove om natten uten følelse av kvelning, og det ikke vokser kalde lemmer.

Inspirerende kortpustethet er bestemt av vanskeligheter med et sukk. Dette skyldes opphopning av væske i brystet - med fibrose, lymfogen carcinomatose, pleurisy, ascites, Bekhterevs sykdom. En lignende form manifesteres ved hevelse av strupehodet, svulstsykdommer i dette området.

Denne typen dyspnø kan bestemmes av manglende evne til en person til å ta en tale uten hyppige pusten, det manifesterer seg selv under minimum fysisk anstrengelse. Innånding i slike tilfeller er ledsaget av en fløylende støy.

Hjerte dyspné

Årsakene til denne kategorien av respirasjonssvikt er oftest mitralstenose myxom av venstre atrium eller venstre ventrikkel hjertesvikt, der blodsirkulasjonen, noe som fører til nedbryting av åndedrettsfunksjoner. Tegn på hjerte dyspné i disse patologiene er ortopedi og polypnoe.

 • orthopnea Er et syndrom av hjerte dyspné, som tvinger en person til å være i oppreist stilling hele tiden, da dette letter sin tilstand. Ortopedi er forbundet med venstre ventrikulær og venstre atriell insuffisiens.
 • polypnoea - preget av økt frekvens og dyp pust, til fenomenet hyperventilering av lungene. Oftest forårsaket av overdreven venøs blodstrøm til hjertet når en person tar en horisontal stilling, kan skyldes kronisk hjertesvikt.

Hematogen dyspné

Slike kortpustethet oppstår når giftige produkter vises i blodet på grunn av leversvikt, diabetes mellitus eller forgiftning. Åndedrett på grunn av stor luftstrøm blir støyende og godt hørbar.

Forskjellig, i tillegg, det hemiske utseendet, som hovedsakelig forekommer i anemi, på grunn av en reduksjon i oksygenkonsentrasjonen i blodet. Hos pasienter med anemi er forekomsten av slike dyspnier oftere en følge av ikke sykdommen, men andre årsaker, for eksempel anemisk myokardiografi, hypoksisk skade på sentralnervesystemet.

Sentral kortpustethet

Dette skjemaet er et symptom på patologiske prosesser i respiratoriske senter i sentralnervesystemet, med dets oraginiske lesjoner, nevroser eller fra virkningen av neurotrope giftige stoffer. I motsetning til alle andre kategorier, for eksempel kortpustethet ikke en reaksjon i luftveiene patologi i andre organer, er hun den primære årsaken til respirasjonssvikt, som innebærer alvorlige konsekvenser. Det kan manifestere seg på forskjellige måter: arytmi, sentrogen bradypnoe, hyperpnoea, tachypnea og oligopnea.

 • Arytmier er forårsaket av luftveisforstyrrelser i hjernestammen, som forekommer i traumatisk hjerneskade, slag, inflammasjon og ødem, samt noen typer av kjemisk eller medikament forgiftning.
 • Bradypnoe - dette er navnet på den sjeldne pusten som kan oppstå når du forgiftes med narkotiske stoffer eller med patologiske forandringer i sentralnervesystemet. Noen ganger kan du se det på friske mennesker under en dyp søvn. Med en systematisk manifestasjon av bradypnoe er en nevrologisk konsultasjon alltid nødvendig.
 • Oligopnea - overfladisk sjeldne puste med utilstrekkelig ventilasjon av lungene, kan oppstå med hypotermi. Hvis du ikke tar medisinske tiltak, blir denne typen dyspnø mer alvorlig og kan føre til et stopp i pusten. I alle tilfeller er prognosen for utseendet til oligopen ugunstig, siden det fører til respiratorisk acidose eller diffus cyanose.
 • Tachypnea - rask hjertepust, som kan oppstå med nevroser, tumormodeller, hjernehinnebetennelse. Pustenes frekvens når 75-80 ganger per minutt. Det er et slikt fenomen også med pericholecystit, diffus peritonitt, ascites, forstyrrelse av CNS.
 • Hyperpnoea - patologisk hyppig dyp pusting, forekommer i koma med hemorragisk hjerneslag, hjernehinnebetennelse, hodetrauma, alkoholkoma. I forbindelse med opphopning av slim i nese og svelg og luftrør, og ved å redusere svelget musklene når de puster ofte oppstår snorking og plystring lyder.

Generell dyspnøbehandling

Behandling av dyspné vil være effektiv hvis årsaken til utseendet er etablert. For å gjøre dette må du gjennomgå en alvorlig grundig medisinsk undersøkelse, da det vil være feil å behandle symptomet, uten å ta hensyn til essensen av problemet.

Hovedoppgaven er å sikre normal ventilasjon av lungene. For å gjøre dette først og fremst er det nødvendig å gjøre anstrengelser for den personen som lider av denne patogen - det er nødvendig å gi opp tobakk og begynne å øke sin fysiske aktivitet.

For behandling av ortopedi, hvor det er umulig å puste i den bakre posisjonen, er ultralydinhalasjons sanering og immunterapi velegnet. Den generelle planen for behandling av dyspné består vanligvis av følgende aktiviteter:

 • Eliminering av infeksjonsfokus i hele luftveiene.
 • Justering av mage-tarmkanalen, lymfatiske, kardiovaskulære systemer i kroppen, psykomotisk sfære.
 • Immunomodulasjon (økt immunitet).
 • Energi aktivering av kroppen.

medisiner

 • Hvis årsaken til kortpustethet er åndedrettssykdommer, anbefaler vi spesialistlegerne en rikelig drink myke alkaliske drikker.
 • Ved en forgiftning av en organismeinfusjonsbehandling - er det nødvendig med introduksjon av en væske intravenøst ​​(fizrastvora, gemodeza, reopoligljukina og andre)

Kortpustet forårsaket av bronkospasme, behandles med legemidler som eliminerer det. Forberedelsene er delt inn i langsiktige og kortsiktige midler.

Kortvirkende stoffer:

 • salbutamol (tabletter, inhalatorer, oppløsninger til bruk i forstøver).
 • fenoterol (aerosol, oppløsning for innånding);
 • Terbutalin (tabletter, injeksjoner, innåndinger).

Langvirkende stoffer:

 • saltos (tabletter);
 • formoterol (kapsler, inhalator);
 • clenbuterol (tabletter, sirup);
 • salmeterol (aerosol, pulver til innånding);

For å slappe av i bronkiene, brukes følgende medisiner:

 • atrovent - ipratropiumbromid (inhalator, kapsel, injeksjonsoppløsning).
 • Kombinerte preparater:
 • Berodual (aerosol, oppløsning for inhalatorer);
 • Ditek (inhalasjonsoppløsning)
 • methylxanthines
 • eufillin (tabletter, intravenøs injeksjon).

Gjør det lettere å puste midler til bronkial astma:

 • kromoglikatnatrium (inhalatoren, kapsler);
 • nedokromilnatrium (inhalator);
 • naklrom (kapsler).

Det finnes andre stoffer, men noen av dem bør kun utnevne en medisinsk spesialist. Selvmedikamenter med alvorlige former for dyspné kan føre til svært alvorlige konsekvenser.

Folk rettsmidler mot kortpustethet

I treasury av folkemessige rettsmidler, det er oppskrifter som vil bidra til å utvide bronkiene og avlaste kortpustethet.

 • Infusjon av frukt og blomster av hagtorn, blandet en til en gjøres som følger: tre glass kokende vann du trenger å hælde tre store skjeer av samlingen, delt inn i tre doser på en dag.
 • Olje fra honning og enebær. Shishechki enebær (100 g) + smør (50 g) + honning (150 g) svev i et vannbad. Ta to store spiseskjeer te daglig.
 • Lilac blomster (en stor skje) helles i et glass kokende vann. Drikk fire ganger om dagen for to store skjeer.

Gymnastikk med kortpustethet

Enkle pusteøvelser vil hjelpe til med å løse problemer med kortpustethet, uansett hvilken årsak det er forårsaket.

 • Utånding gjennom luftens munn, du trenger å inhalere det gjennom nesen din, og deretter kraftig puste ut gjennom munnen din og trekke i magen din, teller til ti. Inhalere gjennom munnen slik at luften går "inn i magen", deretter trekk magen og hold pusten, teller til ti. Denne øvelsen kan utføres sitte, stå og til og med gå: pust ut - pust inn - pust ut - hold pusten - puster ut.
 • Neste øvelse skal gjøres stående eller sittende, bøye armene i albuene. Åpne hendene dine slik at du kan se dem. Knyttneve med innsats komprimeres med samtidig produksjon av støyende korte åndedrag (8 ganger). Deretter slippe hendene dine i fem til ti sekunder og gjør øvelsen igjen. Det nødvendige antall tilnærminger er opp til tjue.

Det er mulig for en instruktør å helbrede gymnastikk å bli kjent med andre øvelser. Hvis du utfører dem regelmessig, kan du si farvel til evig pustenhet.

Et eksempel på øvelser for respiratorisk gymnastikk på video

Profylakse av dyspné

For ikke å få et slikt problem og ikke å lete etter måter å kvitte seg med, er det bedre å tenke på det på forhånd og forhindre utbruddet av de sykdommene som er hovedårsaken. For å gjøre dette bør man overholde enkle livsregler:

 • Oppretthold en normal psyko-emosjonell tilstand.
 • Avvise dårlige vaner (alkohol, røyking og andre).
 • Det er obligatorisk å gi kroppen rimelig regelmessig fysisk aktivitet - det kan være morgenøvelser, gå, klatre trapper, svømme osv.
 • For å kontrollere kroppens korrekte stilling under søvnen, skal hodet ligge på puten i en vinkel på 35-40 grader.
 • Hvis du har symptomer på kortpustethet, bør du umiddelbart konsultere en lege og følge alle hans anbefalinger.
 • Utfør respiratorisk gymnastikk selv før utseendet av kortpustethet - det gjør aldri vondt.

Det er mange tips, medisiner og naturlige rettsmidler som ikke kan dekkes av en artikkel. Det vil være veldig interessant hvis du deler opplevelsen av å bli kvitt kortpustet i kommentarene. Kanskje, etter ditt råd vil du gjøre livet enklere for noen.

Alvorlig dyspné med mosjon

Årsaker til kortpustethet når du går, trener og i ro

Dyspné er tilstanden når frekvensen og dybden av pusten endres kraftig under belastning eller til og med i rolig tilstand. Vanligvis i denne tilstanden føler en person en mangel på luft, og prøver å få så mye oksygen som mulig, bruker pasienten en grunne, hyppig luftveisbevegelse, noe som bare forverrer situasjonen.

Innholdsfortegnelse:

En type dyspné

Siden respiratoriske faser for ulike patologiske prosesser i respiratorisk funksjon varierer i varighet, er det vanlig å skille mellom tre typer dyspnø:

 1. Inspirasjon, pasienten er vanskelig å inhale, og utåndingsfasen er uendret.
 2. Utånding, pasienten puster lett, men med utånding er det vanskeligheter.
 3. Blandet, i dette tilfellet utføres både innånding og utånding med vanskeligheter.

Avhengig av hvor ofte og i hvilken tilstand angrepet oppstår, bestemmes alvorlighetsgraden av sykdommen:

 1. Dyspnø oppstår med alvorlig fysisk anstrengelse.
 2. Angrepet kan begynne med rask eller langvarig turgåing.
 3. Når det er kortpustethet, må pasienten ta en rolig stilling for at angrepet skal passere.
 4. Komplikasjoner av respirasjon kan observeres i ro.

Årsaker til dyspné

De vanligste årsakene til dyspnø er anemi, sykdommer i kardiovaskulære og respiratoriske systemer. En sunn person kan oppleve fysiologisk dyspné, som ikke krever spesiell behandling og går alene. De viktigste provokerende faktorene er:

 • overdreven fysisk stress av uforberedt organisme;
 • høyde til en høyde hvor tilstanden av hypoksi er tilstede;
 • å være i et lite rom hvor nivået av karbondioksid overskrider normen.

For å takle denne tilstanden er nok til å endre livsstil til en mer aktiv, delta i daglig mosjon og se på kostholdet, men hvis kortpustethet ikke er holdt og fornyes med jevne mellomrom, er det nødvendig å rådføre seg med legen din.

Dyspnø på bevegelse

Dyspné kan oppstå med overdreven fysisk aktivitet eller gåing. Hvis sykdommen utvikler seg, vil frekvensen av anfall øke, og den nødvendige belastningen vil reduseres. Fremveksten av problemer i rask gang er forårsaket av et brudd i arbeidet med kardiovaskulærsystemet, oksygen sult begynner, noe som manifesteres av kortpustethet.

Hvis det oppstår problemer når en person går oppover trappen, kan dette tyde på utilstrekkelig fysisk form eller tilstedeværelse av infeksjon i lungene eller andre forkjølelser. Dyspnø med minimal stress oppstår fra problemer med hjerteaktivitet eller sykdommer i lunge- og bronkialsonene.

Hvis et angrep oppstår under bevegelse, opplever en person:

 • mangel på luft, kvelning;
 • pusteproblemer, endring av frekvens og varighet
 • skinn av huden;
 • cyanose av leppene;
 • når du puster, kan man høre og fløyter;
 • tetthet i brystbenet;
 • overdreven svette
 • smerte syndrom i brystsonen, noen ganger gi i armen og underarmen, i noen tilfeller kan pasienten miste bevisstheten.

Når du går

De viktigste faktorene som fører til utseende av dyspnø er:

 • uregelmessig struktur av brystet både medfødt og oppkjøpt;
 • neurose, stress;
 • tromboembolisme;
 • vegetativ-vaskulær dystoni;
 • bronkial sykdom, hovedsakelig astma;
 • inflammatoriske prosesser av lungevevvet, for eksempel lungebetennelse;
 • forstyrrelse av metabolske prosesser, fedme;
 • sykdommer i hjertesystemet.

I hvile

Hvis en person begynner å kveles når de er i en rolig, moderat tilstand, indikerer dette en patologi:

 • akkumulering av væske i pleuralområdet;
 • hjertesvikt;
 • anemi,
 • ustabil angina;
 • lammelse av membranen.

Denne tilstanden er gjenstand for akutt undersøkelse og behandling.

Med fysisk aktivitet

I tillegg til utilstrekkelig kroppsbehandling, svakhet i lungene og muskelatrofi, kan kortpustetid under sport signalere:

 • utvikling av bronkial astma;
 • tilstedeværelse av iskemisk hjertesykdom;
 • COPD;
 • koronararteriesykdom;
 • psykologiske avvik;
 • et angrep av lungeemboli.

Hematogen og pulmonal

Hovedsakelig med lungesykdommer, er det ekspiratorisk dyspné. Det er ledsaget av hevelse og spasmer. Vanskeligheter med utånding forekommer og under et angrep av bronkial astma. Pasienten hører karakteristiske fløyter og hvesing.

Inspiratorisk dyspné under bevegelse kan oppstå med puffiness og sykdommer i strupehodet, tilstedeværelsen av en svulst i denne sonen.

Den hematogene form forekommer sjelden, hovedsakelig hos diabetikere eller personer med nyre, lever, endokrine lidelser. Dette skyldes inngrep av forfallsprodukter i blodet og forgiftning av kroppen med giftstoffer. Åndedrett i dette tilfellet er støyende, hyppig og dyp.

Sentral kortpustethet

Dette symptomet er forbundet med patologiske forandringer i sentralnervesystemet. Provokatorer kan være nevroser, samt mottak av neurotrope stoffer. Oftest manifestert seg i arytmi.

Med hjertesvikt

Ved tynning av fartøyets vegger kan forekomsten av defekter i veggene, stenosen, hjertefeil, hjertesvikt, hjertesykdom oppstå når kroppen mangler oksygen i nærvær av en belastning. Det er to hovedtrekk i denne tilstanden:

 1. Polypnoea. Når i horisontal posisjon er det en kraftig strøm av blod til hjertet. Pasienten er kjent for dyp og hyppig pusting. Det kan oppstå ved hjertesvikt.
 2. Orthopnea - forekomsten av hjerte dyspné, når en person er tvunget til å være i oppreist stilling for å kunne utføre respiratoriske bevegelser. Denne tilstanden er observert i venstre atriell og venstre ventrikulær svikt.

anemi

I denne tilstanden reduseres antall erytrocytter og hemoglobinindeksen i blodet. I utgangspunktet oppstår anemi på grunn av:

 • mangel på jern i maten;
 • stort blodtap, med blødning;
 • mangel på folsyre;
 • lave mengder vitamin B12 i kroppen.

Anemi kan provosere kortpustethet selv i ro. I tillegg er pasienten opptatt av hyppig svimmelhet, sprø negler, tynnhår, huden blir tørr og får en blek nyanse, det er konstant svakhet.

Kortpustethet hos barn

Barnet begynner oftest å kveles i nærvær av en akutt prosess i lungevævet, for eksempel lungebetennelse, og også hvis barnet er astmatisk. Hver sykdom har sine egne lyse egenskaper, som er i stand til å skille den sammen med lignende plager:

 1. Lungebetennelse. Dette er en tilstand hvor lungevevve blir tettere og taper luftighet. Sykdommen er ledsaget av feber, svakhet, tap av appetitt. Begynnelsen fortsetter med uttrykket tørr hoste. Etter utløpet av flere dager går det i vått, separert sputum har en grønn eller brun farge. På grunn av tilstedeværelsen av den inflammatoriske prosessen, kan barnet nesten ikke puste.
 2. Respiratorisk syncytial infeksjon. Hos barn etter 3 år oppstår sykdommen som et normalt SARS. Den største faren er en ulempe for småbarn. RS-viruset kan forårsake bronkiolit. Barnet begynner å ha kortpustethet og tørr hoste. Hvis du ikke stopper angrepet i tide, oppstår kvælning.
 3. Bronkial astma. Innsnevringen av bronkiene skjer bare når den er utsatt for et allergen. Angrepet kan foregå selvstendig dersom den provokerende faktoren elimineres. Ellers hjelper bronkodilator og hormonal innånding, antihistaminer. En eksacerbasjon kan observeres i vårsommerperioden, uansett fysisk anstrengelse.
 4. Hjertesykdom. Dyspné i dette tilfellet oppstår med fysisk anstrengelse. Dette skyldes mangel på oksygen i kroppen. Et slikt barn blir raskt sliten, med lasten, kan huden få en blek nyanse om kvelden, kan babyen ha hevelse på beina. Ofte er det smerte i riktig hypokondrium.

Hvordan bli kvitt kortpustethet?

For å finne årsaken til dyspnø, er det nødvendig å gjennomføre en rekke undersøkelser:

 • Analysen av et blod generelt og på biokjemi;
 • ECG;
 • Ultralyd av hjertesonen;
 • bryst røntgen.

I tillegg bør pasienten:

 • overgi dårlige vaner;
 • gå ned i vekt med fedme;
 • å balansere dietten ved å gi opp skadelige matvarer;
 • overvåke blodtrykket
 • å gå inn for sport.

Når resultatene av undersøkelsene er klare, foreskriver legen den viktigste behandlingen for å eliminere hovedårsaken. Hvis iskemisk sykdom og preinfarkt oppdages, vises pasienten hvile og nødvendige medisiner. Ved bronkial astma eller KOL, brukes et innåndingssystem. Hypoksi reagerer godt på oksygenbehandling. For dette er det spesielle enheter som metter kroppen med oksygen når som helst på dagen.

Behandling med tabletter

Forekomsten av dyspné oppstår ofte på grunn av en spasme i bronkiene, i dette tilfellet er vist:

 1. Salbutamol, Terbutalin, Fenoterol. Disse stoffene kan brukes både i form av injeksjoner, og i tablettform. De har kort varighet.
 2. Saltos, Formoterol, Clenbuterol har en lengre varig effekt.
 3. Ditek, Berodual, Atrovent - inhaleringsmidler, som bidrar til å lindre spasmer på grunn av avslappning av bronkiene.
 4. Men-shpa, Papaverin - antispasmodik.
 5. Ambroxol, Mucaltin bidrar til å væske sputum.

Behandling av dyspné folkemidlene

Et hjemmemedisinskap kan alltid hjelpe hvis det ikke er mulig å besøke en lege umiddelbart. Men med fortsatte angrep, bør du fortsatt se en spesialist fordi folkemedisin kun kan opprettholde pasientens tilstand en stund. For å stoppe et angrep av dyspné følger:

 1. Bland Leonurus og hagtorn 1 spiseskje. skje og hell i et glass med kokende vann. Etter en time blir drikken filtrert og tatt to ganger om dagen.
 2. Noen få fedd hvitløk blandet med uberørt magert sitron, insisterer 5 dager. Hell deretter blandingen med 1,5 glass vann og ta 2-3 ganger om dagen for 1 ss. skjeen.
 3. Gress melissae og kamille 1: 1 hell kokende vann 250 ml, insister i omtrent en time og tilsett litt sitronsaft. Den resulterende drikken skal være full i små søppel hele dagen.

Årsaker og egenskaper ved behandling av dyspnø hos barn

Når du foreskriver behandling, er det viktigste å gjøre en diagnose riktig. Dette kan kreve konsultasjon av en kardiolog, pulmonolog, allergiker og barnelege.

Hvis et angrep oppstår, er det nødvendig å sitte barnet, åpne vinduet og løsne alle ting som kan forstyrre barnets pust. Hvis årsaken til dyspné er bronkitt, er det nødvendig å gi barnet et bronkodilatormiddel, for eksempel Broncholitin. Hvis det er problemer med sputum, vil Mukaltin hjelpe. Når astma er vist, eufillin, albuterol eller inhalasjonsolutan.

Kortpustethet er ikke en dødelig sykdom, men fungerer bare som et signal om sykdommen i indre organer. Ved forekomst av en enkel dyspné eller kort vind er det nødvendig å roe seg og godta en praktisk sittestilling. Hvis episodene skjer regelmessig, blir det nødvendig å konsultere legen din. I nødstilfeller, når en person har problemer med å puste og tilstanden ikke forbedres etter noen minutter, bør en ambulanse bli kalt.

Anbefalt lesing

Astma årsaker

Obliterating bronchiolitis

Symptomer og behandling av giftig alveolitis

kommentarer

Nyttig råd

Sitrusfrukter bidrar til å styrke immuniteten, men de er ikke alltid tillatt å brukes til lungesykdommer. Kontakt legen din for nærmere avklaring.

Online lunge helse tester

Finner ikke svaret

Still spørsmål til vår ekspert.

© 2017- Alle rettigheter reservert

Alt om lunger og luftveier

Informasjonen på nettstedet er gitt utelukkende til referanseformål. Ved første tegn på sykdommen, kontakt lege!

Årsaker og førstehjelp for kortpustethet under fysisk anstrengelse

Kortpustethet er en tilstand som er forbundet med et brudd på pustehastigheter: frekvens og dybde med fremveksten av en følelse av luftmangel. Dyspné kan ha en variert inspirerende natur, når det er vanskelig å puste inn, ekspiratorisk (det er vanskelig å puste ut) og blandet.

Utviklingsmekanismen - dyspné er en ekstern manifestasjon av mangel på oksygen til kroppens organer og vev.

En person begynner å føle mangel på luft, dybden og frekvensen av innånding og utandring endres gradvis, pusten blir mer overfladisk og hyppig. Med økt hypoksi øker frekvensen.

Årsakene er at kroppens ønske om å opprettholde det indre miljø er konstant. Med økt belastning på kroppen, er det en økning i utgiftene til energi og oksygen av vevet. Et signal om mangel på oksygen kommer inn i hjernen, som gir en ordre til luftveiene for å øke aktiviteten for å eliminere mangelen.

Åndedrettscentret intensiverer lungens og hjertearbeidet med sikte på å berikte kroppen med oksygen, som uttrykkes av eksterne tegn. Ved den friske personen ved unntak, gjenopprettes den hevede eller økte belastningen innen 5-7 minutter.

Kortpustethet under trening er normalt og oppstår av flere grunner. Med økt fysisk aktivitet, spesielt hos personer som fører en passiv livsstil:

 • går høyt tempo eller en betydelig avstand;
 • klatrer trappene;
 • vektoverføring;
 • jogging.

I hvilestil normaliserer staten raskt. Dette problemet er lett løses, bør man bevege seg og gjøre mer trening, eller sette opp med svakhet av kroppen hans og vente på alvorlige brudd skjer i kroppen under fysisk aktivitet. Et normalt fenomen kan også forekomme med psykometrisk stress (stress).

Utløseren er frigjøring av adrenalin, noe som fører til økt hjertefrekvens og overmetning av lungene med oksygen. Under en sunn hjerte er slike dyspnøtter ikke en trussel og forsvinner etter at personen har roet seg ned. Hvis det er et problem i hjertesystemet, kan det forverre forstyrret tilstand.

Sykdommer og tilstander preget av kortpustethet

Hyppige tilbakevendende symptomer eller utseendet av det mot en bakgrunn av vanlig fysisk aktivitet, er grunnen til å gå til en medisinsk institusjon.

Sykdommer preget av nedsatt pust:

 • patologi av det kardiovaskulære systemet;
 • lungesykdommer;
 • anemi,
 • en allergisk reaksjon;
 • hormonelle lidelser;
 • akutte smittsomme prosesser, ledsaget av en betydelig økning i temperaturen;
 • fedme.

I tillegg til alvorlige sykdommer, kan følgende forhold være årsaken til dyspné:

 • psykisk stress (økt aggresjon, irritasjon, sinne);
 • panikkanfall;
 • fremmedlegemer i nasopharynx eller andre brudd på luftpassasje gjennom luftveiene;
 • endring i klimatiske forhold;
 • tobakk og alkoholmisbruk.

De fleste ignorerer milde endringer i pustetilstanden, skriver av for tretthet eller forverring av økologi. Når du kommer inn på kontoret, har det vanligvis en vedvarende karakter.

Åndedrettssvikt utvikles til alvorlige former. Ta vare på helsen din og når det oppstår brudd på bakgrunnen av vanlige aktiviteter, identifiser og eliminere skadelig faktor i tide.

 1. Patologier i det kardiovaskulære systemet. Endringer i pusten oppstår først ved en tung fysisk belastning, med utvikling av hjertesvikt bekymringer selv i ro. Et karakteristisk trekk ved dyspnø av hjerte-etiologi er vanskeligheten ved innånding, utånding forårsaker ikke ubehag. I alvorlige tilfeller av hjertesvikt, er pasienter tvunget til å sove, halv sitte eller sitte, gjør denne posisjonen lettere å puste. Ytterligere data som indikerer en hjertesak vil være hevelse, brystsmerter, en historie med tidligere hjerteinfarkt og endringer i elektrokardiogrammet.
 2. Akutt venstre ventrikulær svikt. Tilstanden fremkaller økt stress på hjertet, sykdommer som bidrar til dette: hypertensjon, aterosklerose, hjertefeil. Oftest forekommer om natten, typer venstre ventrikulær svikt: kardial astma og lungeødem.
 3. Hjerte astma. På bakgrunn av fysisk anstrengelse (i siste fase er det mulig og i ro) har pasienten alvorlig dyspnø, et kvelningsangrep ledsaget av en frykt for døden. Det er hoste, en nasolabial trekant blir blå. Vene i nakken svulmer, skum fremkommer fra munnen. Pasienten tar en tvunget posisjon, pulshastigheten opptil 120 og høyere. Trykket ved angrep av et anfall er høyt, med økende fall av respiratorisk insuffisiens. Det er nødvendig å ringe til SMP og gi pasienten et angrep av frisk luft. Nedtrådte ben senker blodstrømmen til hjertet, noe som bidrar til å redusere angrepet.
 4. Lungeødem. Det er en komplikasjon av hjerteastma. Alvorlig kvelning er ledsaget av frigjøring av serøs eller blodig skummende sputum. Breath bubbling. Endre bevisstheten til pasienten. Alvorlig tilstand, noe som utgjør en trussel mot livet og krever samtaler av et ambulanse-, hjerte- eller gjenopplivingsteam. Dette er de mest alvorlige forholdene med hjerteopprinnelse, ledsaget av en suffiksjon. På tide kan ingen assistanse være dødelig.
 5. Hypertensiv sykdom. Oppstår i toppen av høyt blodtrykk, varer fra 10 til 30 minutter og forsvinner helt ved å senke blodtrykket. Hjelpen bør rettes mot normalisering av press.
 6. Myokardinfarkt. Myokardinfarkt ledsages av en paroksysm av astma som ikke reagerer på behandling. Kan utvikle seg til lungeødem. Hvis denne tilstanden mistenkes, bør du hvile og ringe en ambulanse.
 7. Sykdommer i lungene. Den vanligste årsaken til kortpustethet er bronkial astma. Med et astmatisk angrep, er det vanskelig å ekspandere på grunn av spasmer i bronkiene. Puste, støyende med fjern tungpustethet (hørt på avstand), tar pasienten en tvungen posisjon (orthopnea) sitter med vekt på hendene. Hvis angrepet ikke klarer å stoppe raskt, utvikler en asmatoid status som truer en persons liv.
 8. Anemi. Det skjer mot bakgrunnen av en reduksjon i blodets evne til å bære oksygen. Med fysisk aktivitet opplever kroppen en alvorlig oksygen sult, som kompenseres av økt respirasjon.
 9. Allergiske reaksjoner. Det allergiske middelet forårsaker krampe eller hevelse i strupehodet (Quinckes ødem), som hindrer passasje av luft langs leddbanene. Den allergiske reaksjonen kan uttrykkes ved ubetydelig dyspné eller et sterkt angrep av kvelning, avhenger av reaktiviteten til organismen på innkommende allergen.
 10. Hormonale lidelser. Hormoner regulerer alle prosessene som oppstår i kroppen, med et brudd på hormonell bakgrunn, det er en sammenbrudd av alle organer og systemer. Unnlatelse av å puste på bakgrunn av hormonelle lidelser bare en samtidig tilstand vil bringe symptomene på sykdommen i forkant.
 11. Smittsomme prosesser. Akutte smittsomme sykdommer oppstår med økning i kroppstemperatur og utseende av svakhet. I noen fysisk arbeid vil pasienten oppleve økt respirasjon og hjertebanken. Med hjerte- eller lungeinfeksjon utvikler dyspne selv i ro og blir alvorlig.
 12. Fedme. Med en økning i kroppsvekt, er hjertet tvunget til å jobbe i en styrket modus. I tillegg til det faktum at store mengder er tyngre for å gi den nødvendige mengden oksygen, er fettet iboende i hjertemuskulaturen, i alvorlige tilfeller fyller det alveolære vevet. Alt dette er årsaken til utplassering av et klinisk bilde av respirasjonsfeil, med tiden, selv ved den minste belastningen. Hvis det er vanskelig å puste med overflødig vekt, er det nødvendig å gjøre sport på en riktig måte og begynne å observere et terapeutisk diett. Ellers vil videre utvikling føre til alvorlige irreversible organskader.

Forekomsten av dyspnø hos barn med fysisk anstrengelse kan være normen hvis den ser ut med en betydelig belastning og går raskt i ro. Så manifestasjonen av sykdommen, hvis den oppstår med minimal belastning eller lenge, forblir i en rolig tilstand.

De vanligste årsakene til dyspné hos barn er:

Hos barn opp til året oppstår dyspnø på noen sykdom i luftveiene og elimineres ved utvinning. Det bør være forsiktig med disse manifestasjonene i babyer. Hypoksi i en tidlig alder utvikler seg raskt og kan bli en trussel mot barnets liv. Hvis et angrep er funnet, ring umiddelbart en ambulanse, spesielt hvis det er en uklar grunn.

Behandling, omsorg og forebygging

Evnen til å puste riktig og øke brystets volum gjennom trening, vil bidra til å redusere angrep av dyspnø og lette manifestasjon.

Gjør det på et godt ventilert sted, i løse klær og med god helse. Før trening, frigjør lung- og nesepassene maksimalt fra innholdet. Begynn hver øvelse med 4 ganger, gradvis økende til 12.

Hvis treningen gir ubehag, bør du utføre en lettere versjon eller nekte å gjøre det, vi går tilbake til den utsatte treningen etter 3-4 leksjoner. For å øke ventilasjonen av de nedre delene av lungene, kan du utføre følgende øvelser:

IP sitter på en stol, ryggen rette bena sammen, føttene presset til gulvet, hender fritt ligger på knærne.

 1. Legg hendene på de nedre ribber, som om de klemmer dem, langsom utånding, hode og skuldre går inn i en skråning, inhalerer i startposisjonen. Gjenta med en skråning i motsatt retning.
 2. Vi puster ut med magen. Hodet ble senket til brystet og bøyde seg gradvis over til knærne. Rygget er avslappet, vertebrae må følges, den livmorhalsende delen først fliser, deretter den thoraciske delen. Når du inhalerer, gå opp til FE.

IP ligger på ryggen, bena bøyer seg på knærne, føttene presses godt på gulvet.

 1. Ved utånding slår vi av bekkenet fra gulvet. Hold pusten i noen sekunder, og fest kroppen din i denne posisjonen. Sakte utånding med retur til startposisjon.
 2. Ved utånding trekker vi høyre kne i brystet, ved utånding vender vi tilbake til FE. Gjenta øvelsen på venstre fot på begge fotene. Hodet og skuldrene, når de inhaleres, er avrundet og hevet, med haken presset mot brystet.

Avslutt økten, helst i en sirkel, ledsaget av en stille pust. Når dette komplekset ikke vil forårsake vanskeligheter, kan du velge et mer komplekst kompleks, legge til stemmeøvelser, puste motstand og dynamisk respiratorisk gymnastikk. For individuelt utvalg av komplekset, er det tilrådelig å kontakte instruktøren for kurativ gymnastikk.

Egenheten ved å yte assistanse ved tilfelle er at dyspnø bare er manifestasjon av noen sykdom. Det er ikke grunnårsaken, derfor bør hjelp ytes for å eliminere det primære bruddet.

Hvis du finner deg selv eller andre nær truende symptomer under treningen, bør du konsultere en terapeut. Legen etter den første undersøkelsen vil om nødvendig sende til en spesialist for å klargjøre diagnosen og utnevnelsen av en effektiv behandling.

Smale spesialister som arbeider med behandling av kortpustethet av forskjellig genese:

Etter en fullstendig undersøkelse og avslørende den sanne årsaken til pustevansker, foreskriver legen medisiner.

Ved kvelningsangrep:

 • berolige og sete personen
 • å knyte opp klærne
 • sørg for frisk luft;
 • hvis det er et brudd på hjerte-etiologien til Nitrospray eller Nitroglycerin under tungen;
 • ved et astmatisk angrep Salbutamol eller Berotek.

Ring en ambulanse ved økt luftveissvikt. Før ambulansen kommer, må en person overvåkes.

Hvis dyspnø oppstår under stressperioder, bør du: slutte å røyke, unngå stress, velg en sport som du liker og gjør det, behandle alle sykdommer raskt og styrke generell immunitet. Disse enkle tiltakene vil bidra til å kontrollere kortpustethet i nærvær av tilstrekkelig behandling. Hvis årsaken til dyspnø er hypodynami, vil disse metodene være tilstrekkelig for å eliminere manifestasjonen av sykdommen helt.

Vær klar over at den ærede legen i den russiske føderasjonen Victoria Dvornichenko snakker, i denne anledning. For noen år led av dårlig helse - konstant forkjølelse, halsproblemer og bronkitt, hodepine, vektproblemer, magesmerter, kvalme, forstoppelse, svakhet, tretthet, svakhet og depresjon. Uendelige tester, turer til leger, kosthold, piller løste ikke mine problemer. Legene visste ikke hva de skulle gjøre med meg. MEN takket være en enkel oppskrift, hodepine, forkjølelse, problemer med mage-tarmkanalen i det siste, kom vekten min tilbake til normal, og jeg føler meg HELT, full av styrke og energi. Nå spør min behandlende lege hvordan det er så Her er en lenke til artikkelen.

Årsaker til kortpustethet: Råd fra en terapeut

En av de viktigste, oftest uttrykt av pasientens klager, er kortpustethet. Denne subjektive følelsen tvinger pasienten til å gå til en polyklinisk, ringe til en ambulanse og kan til og med bevise en akutt sykehusinnleggelse. Så hva er dyspné og hva er de viktigste årsakene som forårsaker det? Du finner svar på disse spørsmålene i denne artikkelen. Så...

Hva er dyspnø?

Som nevnt ovenfor, kortpustethet (åndenød eller) - er en subjektiv følelse av human akutt, subakutt eller kronisk følelse av kortpustethet, bryst tetthet manifestert klinisk --økning i respirasjonshastigheten enn 18 per minutt, og økningen av dens dybde.

En sunn person i hvile tar ikke hensyn til pusten hans. Ved moderat anstrengelse hastighet og dybde puste endringer - man innser det, men denne tilstanden ikke forårsaker ham ubehag, i tillegg til å puste ytelse i flere minutter etter trening sprette tilbake. Hvis kortpustethet med moderat bruk blir stadig mer alvorlig, eller oppstå under en person av elementære handlinger (for å knytte skolissene hjemme gang), eller, enda verre, ikke går inn i en tilstand av hvile, er det en patologisk kortpustethet, som indikerer om en bestemt sykdom.

Klassifisering av dyspnø

Hvis pasienten er bekymret for pusteproblemer, kalles slik kortpustethet. Det fremgår ved den innsnevring av lumen av luftrøret og bronkiene store (for eksempel i pasienter med bronkial astma eller som følge av sammentrykning av bronchus fra utsiden, - med pneumothorax, pleuritt, etc...).

I tilfelle ubehag oppstår under utånding, kalles forpustethet. Det oppstår på grunn av innsnevring av lumen av små bronkier og er et tegn på kronisk obstruktiv lungesykdom eller emfysem.

Det er flere grunner som forårsaker dyspnø blandet - med forstyrrelser og innånding og utånding. De viktigste blant dem er hjertesvikt og lungesykdommer i sent, forsømte stadier.

Det er 5 grader av dyspnøhet, bestemt på grunnlag av pasientklager - MRC (Medical Research Council Dyspnea Scale) skala.

Årsaker til dyspné

Hovedårsakene til dyspnø kan deles inn i 4 grupper:

 1. Åndedrettssvikt på grunn av:
  • brudd på bronkial patency
  • diffuse sykdommer i lungvevet (parenkyma);
  • sykdommer i lungene i lungene;
  • sykdommer i luftveiene eller brystet.
 2. Hjertesvikt.
 3. Syndrom av hyperventilasjon (med nevrocirkulatorisk dystoni og neurose).
 4. Metabolske sykdommer.

Dyspné med lungepatologi

Dette symptomet er observert for alle sykdommer i bronkiene og lungene. Avhengig av patologien til kortpustethet kan oppstå akutt (pleural effusjon, pneumothorax) eller forstyrre pasientens i uker, måneder eller år (kronisk obstruktiv pulmonal sykdom, eller COPD).

Dyspnø i KOL er på grunn av innsnevring av luftveis lumen, akkumulering av en viskøs sekresjon i dem. Det er konstant, har utandrende karakter og, i fravær av tilstrekkelig behandling, blir mer og mer uttalt. Ofte kombinert med hoste og påfølgende sputumutledning.

I bronkial astma manifesterer kortpustet seg i form av plutselige angrep av kvelning. Det har karakteren av et ekspiratorisk - for en liten kort innånding er det støyende, komplisert utånding. Ved innånding av spesielle legemidler som utvider bronkiene normaliserer pusten seg raskt. Det er angrep av kvælning, vanligvis etter kontakt med allergener - hvis de inhaleres eller spises. I særlig alvorlige tilfeller stoppes ikke angrepet av bronkimimetikk - pasientens tilstand forverres gradvis, han mister bevisstheten. Dette er en ekstremt farlig tilstand for pasientens liv, og krever akuttmedisinsk behandling.

Medfølgende dyspné og akutte smittsomme sykdommer - bronkitt og lungebetennelse. Graden av uttrykket avhenger av alvorlighetsgraden av løpet av den underliggende sykdommen og storheten i prosessen. I tillegg til pasientens dyspné bekymrer en rekke andre symptomer:

 • økning i temperatur fra subfebrile til febrile sifre;
 • svakhet, sløvhet, svette og andre symptomer på rusmidler;
 • ikke-produktiv (tørr) eller produktiv (med slem) hoste;
 • smerte i brystet.

Ved rettidig behandling av bronkitt og lungebetennelse stoppes symptomene sine innen få dager og gjenopprettingen kommer. I alvorlige tilfeller av lungebetennelse er hjertedysepsjon lagt til respiratorisk svikt, dyspnø er betydelig forsterket og noen andre karakteristiske symptomer vises.

Tumorer i lungene i de tidlige stadier er asymptomatiske. Dersom den nylig utkommende tumoren ikke ble funnet ved en tilfeldighet (i løpet av fluorografi profylaktisk eller tilfeldig oppdagelse i diagnostisering av non-lungesykdommer) gradvis, øker og når sin tilstrekkelig stor størrelse fører til at enkelte symptomer:

 • Først, en ikke-intensiv, men gradvis økende konstant kortpustethet;
 • hoste med et minimum av sputum;
 • hoste opp blod;
 • smerte i brystet;
 • slanking, svakhet, pallor av pasienten.

Den største trusselen mot livet til pasienten manifestere dyspné båret av slike tilstander som lungeemboli eller lungeemboli, lokal luftveisobstruksjon og giftig lungeødem.

PE er en tilstand hvor en eller flere grener av lungearterien er tilstoppet av trombi, noe som resulterer i at en del av lungene er utelukket fra pusten. Kliniske manifestasjoner av denne patologien er avhengig av omfanget av lungeskade. Vanligvis oppstår plutselig oppstått dyspné, forstyrre en pasient med moderat eller liten fysisk belastning eller selv i ro, choking følelse, tetthet og smerter i brystet, lik som i angina pectoris ofte - hemoptyse. Diagnosen bekreftes ved passende endringer på EKG, brystrøntgen, angiopulmonografi.

Obstruksjon av luftveiene manifesteres også av symptomatisk kompleks av kvelning. Kortpustethet er inspirerende, puste hørbar på avstand - støyende, stridende. En hyppig følgesvenn av kortpustethet i denne patologien er en smertefull hoste, spesielt når kroppens stilling endres. Diagnosen er laget på grunnlag av spirometri, bronkoskopi, røntgen eller tomografi.

Obstruksjon av luftveiene kan resultere i:

 • brudd på patenter av luftrøret eller bronkiene på grunn av kompresjon av dette organet fra utsiden (aortaens aorta, goiter);
 • luftrør eller bronkiallesjoner med en svulst (kreft, papillom);
 • hit (aspirasjon) av et fremmedlegeme;
 • dannelse av cicatricial stenose;
 • kronisk inflammasjon som fører til ødeleggelse og fibrose av tracheal bruskvev (i reumatiske sykdommer - systemisk lupus erythematosus, reumatoid artritt, Wegeners granulomatose).

Terapi med bronkodilatatorer for denne patologien er ineffektiv. Hovedrollen i behandlingen tilhører adekvat terapi av den underliggende sykdommen og mekanisk gjenoppretting av luftveisdrift.

Giftig lungeødem kan forekomme på bakgrunn av en smittsom sykdom, ledsaget av alvorlig forgiftning eller som følge av eksponering for giftige stoffer i luftveiene. I første fase manifesterer denne tilstanden seg bare gradvis økende dyspné og rask pusting. Etter en stund gir kortpustethet en smertefull kvelning ledsaget av et boblende pust. Hovedbehandlingen er avgiftning.

Mindre hyppig dyspné er følgende lungesykdommer:

 • pneumothorax er en akutt tilstand hvor luft trenger inn i pleurhulen og dveler der, komprimerer lungen og hindrer pusten. oppstår på grunn av skader eller smittsomme prosesser i lungene; krever akutt kirurgisk behandling;
 • tuberkulose i lungene er en alvorlig smittsom sykdom forårsaket av mykobakterier av tuberkulose; krever langsiktig spesifikk behandling;
 • Actinomycosis av lungene - en sykdom forårsaket av sopp;
 • emfysem - en sykdom hvor alveolene strekker seg og mister evnen til normal gassutveksling; utvikler seg som en selvstendig form eller følger med andre kroniske sykdommer i luftveiene;
 • silikose - en gruppe av yrkesmessige lungesykdommer som oppstår ved avsetning av støvpartikler i lungevevvet; utvinning er umulig, pasienten er foreskrevet vedlikehold symptomatisk terapi;
 • skoliose, misdannelser av thoraxvirvelene, Bekhterevs sykdom - under disse forhold forstyrres formen på thoraxen, noe som gjør pusten vanskelig og forårsaker kortpustethet.

Kortpustethet i patologien til det kardiovaskulære systemet

Personer som lider av hjertesykdom, en av de viktigste klagerne noter kortpustethet. I de tidlige stadiene av sykdommen oppfattes dyspnø av pasienter som en følelse av mangel på luft under trening, men over tid er denne følelsen forårsaket av mindre og mindre stress, og i de avanserte stadier forlater det ikke pasienten selv i fred. I tillegg er paroksysmale nattlige dyspnøer for vidtgående stadier av hjertesykdom karakteristisk - et kvelningsangrep som utvikler seg om natten, noe som fører til oppvåkning av pasienten. Denne tilstanden er også kjent som hjerteastma. Årsaken er stagnasjon i lungevæsken.

Dyspné med nevrotiske lidelser

Klager av kortpustethet, i en eller annen grad, er laget av ¾ av pasientene til nevrologer og psykiatere. En følelse av mangel på luft, er det umulig å inhalere dypt, ofte ledsaget av angst, frykt for døden ved kvelning, en følelse av "klaff" hindringer i brystet, hindrer den fulle åndedrag - pasientklager er svært mangfoldig. Vanligvis er slike pasienter lett spennende, akutt responsive mot stressfolk, ofte med hypokondriakale tilbøyeligheter. Psykogen respirasjonsproblemer forekommer ofte i bakgrunnen av bekymring og frykt, nedstemthet, etter å ha opplevd en nervøs excitement. Mulige til og med angrep av falsk astma - plutselig utvikle angrep av psykogen dyspné. Den kliniske egenskapen til de psykogene egenskapene ved å puste er støyformuleringen - hyppige sukk, stønner og nummenhet.

Behandling av dyspnø med nevrotiske og neurose-lignende lidelser håndteres av nevropatologer og psykiatere.

Kortpustethet for anemi

Anemi er en gruppe sykdommer som er preget av endringer i blodsammensetning, nemlig en reduksjon i innholdet av hemoglobin og erytrocyter i den. Siden transport av oksygen fra lungene direkte til organer og vev utføres ved hjelp av hemoglobin, så med en reduksjon i mengden begynner kroppen å oppleve oksygen sult - hypoksi. Selvfølgelig forsøker han å kompensere for denne tilstanden, grovt sett, for å pumpe mer oksygen inn i blodet, noe som fører til at frekvensen og dybden av inspirasjon øker, det vil si dyspnø. Anemier er av forskjellige typer og de oppstår av forskjellige grunner:

 • Utilstrekkelig inntak av jern fra mat (i vegetarianere, for eksempel);
 • kronisk blødning (med ulcus sykdom, livmoderbryst i livmoren);
 • etter nylig lidd alvorlige infeksiøse eller somatiske sykdommer;
 • med medfødte metabolske forstyrrelser;
 • som et symptom på kreft, spesielt blodkreft.

I tillegg til dyspné med anemi klager pasienten om:

 • markert svakhet, tap av styrke;
 • redusert søvnkvalitet, forverring av appetitten;
 • svimmelhet, hodepine, redusert effektivitet, nedsatt konsentrasjon, minne.

Personer med anemi er karakterisert ved hudens hud, med noen typer sykdommer - den gule tingen eller gulsott.

Det er ikke vanskelig å diagnostisere anemi - det er nok å passere en generell blodprøve. Hvis det er endringer i det som indikerer anemi, vil en rekke laboratorie- og instrumentundersøkelser bli tildelt for å klargjøre diagnosen og identifisere årsakene til sykdommen. Behandlingen er foreskrevet av en hematolog.

Dyspnø med sykdommer i det endokrine systemet

Personer som lider av sykdommer som tyrotoksikose, fedme og diabetes mellitus klager også ofte på kortpustethet.

Ved tyrotoksikose - en tilstand preget av overdreven produksjon av skjoldbruskhormoner, øker alle metabolske prosesser i kroppen kraftig - det opplever også økt oksygenbehov. I tillegg forårsaker overskytende hormoner en økning i antall hjerteslag, slik at hjertet mister evnen til å pumpe blod helt til vev og organer - de mangler oksygen som kroppen prøver å kompensere for - dyspnø oppstår.

Overflødig fettvev i kroppen med fedme kompliserer arbeidet i luftveiene, hjertet, lungene, slik at vev og organer ikke får nok blod og mangler oksygen.

Med diabetes, før eller senere blir kroppens kar-system påvirket, som følge av at alle organer er i en tilstand av kronisk oksygen sult. I tillegg påvirkes nyrene i løpet av tiden - diabetisk nephropati utvikler, noe som igjen provoserer anemi, noe som resulterer i økt hypoksi.

Kortpustethet hos gravide kvinner

Under graviditeten opplever respiratoriske og kardiovaskulære systemer i kroppen av en kvinne økt stress. Denne lastingen er på grunn av det økte volumet av blodet sirkulerer, kompresjon under membranen økes i størrelse livmor (hvorved brystet blir trangt og respiratoriske bevegelse og hjerteslag noe vanskelig), oksygenbehov ikke bare mor, men det voksende embryoet. Alle disse fysiologiske endringene fører til det faktum at mange kvinner har kortpustethet under graviditeten. Frekvensen av åndedrettsvern overstiger ikke 22-24 per minutt, det øker med mosjon og stress. Med graviditetsprogresjonen utvikler dyspne også. I tillegg lider fremtidige mødre ofte av anemi, noe som gjør dyspnø verre.

I tilfelle at respirasjonsfrekvensen overskrider de ovennevnte tallene, går dyspné ikke bort eller ikke reduseres vesentlig i hvile, bør den gravide kvinnen alltid konsultere en lege - obstetrikeren-gynekolog eller terapeut.

Kortpustethet hos barn

Frekvensen av respirasjon hos barn i ulike aldre er forskjellig. Det skal være mistanke om kortpustethet hvis:

 • i barnet 0-6 måneder er antall luftveisbevegelser (RR) mer enn 60 per minutt;
 • barnet har 6-12 måneder med CHD mer enn 50 per minutt;
 • hos barn over 1 år, CHD mer enn 40 per minutt;
 • et barn over 5 år er mer enn 25 per minutt;
 • i et barn på 10-14 år med HDP mer enn 20 per minutt.

Det er bedre å holde respiratoriske bevegelser på et tidspunkt når babyen sover. Varm hånd skal plasseres fritt på babyens bryst og telle antall bevegelser på brystet på 1 minutt.

Under følelsesmessig spenning, med fysisk aktivitet, gråt, mating, er pustevaksinen alltid høyere, men hvis BHP er betydelig høyere enn normalt og langsomt restaurert i ro, bør barnelege informeres.

Den vanligste dyspnø hos barn oppstår med følgende patologiske forhold:

 • Respiratorisk neonatal distress-syndrom (ofte registreres i premature barn av mødre med diabetes, kardiovaskulære lidelser, sykdommer i seksuell sfære, og hjelpe ham til føtal hypoksi, asfyksi, klinisk manifesterte dyspné med respirasjonshastighet over 60 per minutt, den blå fargen av huden og blekhet, er det også stivhet i brystet, bør behandlingen starte så snart som mulig - det mest moderne metoden er innføring av lungeoverflate inn i luftrøret av den nyfødte i kjørefelt s øyeblikkene i hans liv);
 • akutt konstriktiv laryngotracheitis, eller falsk krupp (spesielt laryngeale strukturer hos barn er det liten takvindu som inflammatoriske forandringer i slimhinnene i kroppen kan føre til et brudd av passasjen av luft det, utvikler vanligvis falsk krupp om natten - i feltet av stemmebåndene øker ødem, noe som fører til alvorlig inspiratoriske åndenød og kvelning, når denne tilstand er nødvendig for å sikre barnet frisk luft og ringe en ambulanse);
 • medfødt hjertesykdom (på grunn av intrauterine vekstforstyrrelser hos barnet utvikler unormal kommunikasjon mellom de store beholdere eller kamre i hjertet, som fører til blanding av venøse og arterielle blod, som et resultat, organer og vev få blod ikke tilføres oksygen og opplever hypoksi, avhengig av alvorlighetsgraden defekt er vist dynamisk observasjon og / eller kirurgisk behandling);
 • viral og bakteriell bronkitt, lungebetennelse, bronkial astma, allergier;
 • anemi.

Avslutningsvis skal det bemerkes at kun en ekspert kan bestemme den pålitelige årsaken til dyspné, så når denne klagen oppstår, bør man ikke selvmedisinere - den mest riktige avgjørelsen vil være å se en lege.

Til hvilken lege å søke

Hvis diagnosen til pasienten fortsatt er ukjent, er det best å konsultere en terapeut (barnelege til barn). Etter undersøkelsen vil legen kunne etablere en presumptiv diagnose, om nødvendig, henvise pasienten til en spesialist. Hvis dyspnøen er forbundet med en lungepatologi - det er nødvendig å konsultere pulmonologen, ved hjertesykdommer - med kardiologen. Hematologen behandler anemi, sykdommer i de endokrine kjertler - endokrinologi, patologiske forandringer i nervesystemet - nevrologen, psykiske lidelser, ledsaget av kortpustethet, - en psykiater.

Video artikkel versjon

Sjekk ut de populære artiklene

Kommentar "Årsaker til dyspnø: Råd av en terapeut"

Svetlana Emonkova

Kortpustet begynte å dukke opp fra 45 år, så vel som "ugjennomtrengelig" bronkitt, som jeg da trodde. Senere viste det seg at dette er et av de mest slående symptomene på astma. Jeg har også en predisposisjon på min mors linje. Jeg behandler BA grunnleggende terapi (jeg bruker nå inhalatoren Foster), så vel som lange turer i frisk luft, er ikke nok styrke til andre fysiske øvelser. Men jeg prøver også å støtte meg selv med pusteøvelser (Strelnikovas teknikk, for det meste). Vær oppmerksom på de alarmerende symptomene umiddelbart.

Svarikon Ikke svar

Hjelp barna

Nyttig informasjon

Kontakt en spesialist

Telefonen til opptakstjenesten til Moskva-leger:

Informasjonen er gitt for formålet med bekjentskap. Ikke medisinske. Ved første tegn på sykdommen, kontakt lege.

Adresse til redaktøren:, Moskva, 3. Frunzenskaya Str. 26

Symptomer og årsaker til dyspné, måter å behandle

Konstant smertefull kortpustet gjør en persons liv ubehagelig, da han fratas muligheten for normal pust, noe som er nødvendig for alle organers og kroppens kroppsfunksjoner. Gjennom årene har slike patologier vist seg hos mange mennesker, ettersom utvidelsesevnen og elastisiteten til lungevevvet reduseres, endres styrken og mobiliteten til membranen og muskler i brystet. Som et resultat mister lungene muligheten til å knekke helt ned. Dyspnø kan også oppstå på grunn av kroniske sykdommer eller midlertidige helseproblemer.

Symptomer på dyspné

Dyspné kan forekomme av og til, paroksysmalt, eller kan være kronisk. Skarp mangel på luft, fløyte eller hvesende, endringer i dybde og rytme under pusting er markerte symptomer på dyspnøangrep. Mannen blek, prøver å ta tak i luften, hans lepper blir blå.

I det kroniske løpet av sykdommen er det vanskelig for en person å puste inn en utsatt stilling, så musklene i nakken eller bukpusten er knyttet til prosessen. Kronisk form kan bestemmes av frekvensen av innåndinger og utandringer - hvis rytmen avvises fra normen, er dette et klart symptom på patologi. Dyspné kan forekomme i bestemte spesielle tilfeller, for eksempel å gå, fysisk anstrengelse, klatre trapper, forlate til frost, etter å ha spist, om natten, og til og med med kjønn.

 • Når du går, er kortpustet forbundet med hjerteaktivitet, eller rettere med et koronært vaskulært system som leverer blod til myokardiet. Direkte påvirker kortpustethet, tilstedeværelse av hjertesykdom, tynning av de vaskulære veggene, septumfeil. Som et resultat oppstår oksygen sult, noe som manifesteres av kortpustethet når man går.
 • Uten et minimum av fysisk anstrengelse, ingen kan gjøre uten, akkurat som uten å spise. Men hvis det er kortpustethet med slike daglige aktiviteter, er det en patologi. Det kan oppstå på grunn av forstyrrelser i hjertet eller luftveiene - lungene og bronkiene. Som et resultat er det et underskudd av oksygen som kommer inn i blodet, og dyspnø vises.
 • Klatring av trappene bør ikke forårsake problemer og dyspnø hos en sunn person. Det kan forekomme hos mennesker som lider av lungeinfeksjoner, forkjølelse, emfysem, lungebetennelse og andre. Pustebesvær kan gå inn i akutte anfall med brystsmerter og til og med føre til tap av bevissthet.
 • Hvis en person begynner å kveles når den kommer ut på frost, kan det være en konsekvens av kald allergi, lungepatologi, anemi. Dette skjer hos personer med utilstrekkelig kroppsvekt. Frostig luft er bra for kroppen, men du må lære å puste når du forlater det varme rommet. Den første regelen er at du ikke kan inhalere den skarpe, frostige luften med munnen din åpen - det kan føre til både kortpustethet og smerte i hjertet.
 • Pusteproblemer kan også oppstå under natts søvn. Dette indikerer en ventrikelsvikt eller stagnerende prosesser i vevet i hjertemuskelen. En person må sette noen puter eller sove å sitte for å lette tilstanden. Det er også en lettelse å anta en oppreist posisjon, da blodet avtar fra lungene.
 • Forekomsten av dyspnø i kjønn kan oppstå av årsakene nevnt ovenfor, samt i anemi, som skyldes jernmangel i blodet. Nøyaktig dette kan bestemmes av legen når de mottar resultatene av kliniske tester.

Årsaker til dyspné

De skyldige i dyspné kan være forskjellige sykdommer - de kan bestemmes av frekvensen og arten av innåndingene og utåndingene. Hver kategori av patologi har sitt navn og begrunnelse. I medisin er det en deling, som er definert som sentral kortpustethet, lunge, hjerte og hematogen. I sin tur er de også delt inn i flere flere typer.

Lung dyspné

I denne kategorien av patologi er årsakene knyttet til lungesykdommer kombinert.

Utandringsdyspné er den vanligste formen, som bestemmes av vanskeligheten ved utånding og oppstår når lumen i bronkiene smalker på grunn av deres ødem, spasme eller blokkering av slem. For å takle dette problemet i pusteprosessen er det nødvendig å styrke arbeidet i respiratoriske muskler, men dette er ikke nok, og utåndingssyklusen er vanskelig.

Denne formen vises dyspné i bronkial astma, spesielt ved angrep og kronisk bronkitt, i tilfelle av bronkokonstriksjon og allergisk bronkial ødem. For en slik form er preget av tungpustethet og plystring lyder når du puster ut, men i motsetning til hjerte dyspné, har man muligheten til å sove om natten uten følelse av kvelning, og det ikke vokser kalde lemmer.

Inspirerende kortpustethet er bestemt av vanskeligheter med et sukk. Dette skyldes opphopning av væske i brystet - med fibrose, lymfogen carcinomatose, pleurisy, ascites, Bekhterevs sykdom. En lignende form manifesteres ved hevelse av strupehodet, svulstsykdommer i dette området.

Denne typen dyspnø kan bestemmes av manglende evne til en person til å ta en tale uten hyppige pusten, det manifesterer seg selv under minimum fysisk anstrengelse. Innånding i slike tilfeller er ledsaget av en fløylende støy.

Hjerte dyspné

Årsakene til denne kategorien av respirasjonssvikt er oftest mitralstenose myxom av venstre atrium eller venstre ventrikkel hjertesvikt, der blodsirkulasjonen, noe som fører til nedbryting av åndedrettsfunksjoner. Tegn på hjerte dyspné i disse patologiene er ortopedi og polypnoe.

 • Orthopnea er et syndrom av hjerte-dyspnø som tvinger en person til å være i oppreist stilling hele tiden, da dette letter sin tilstand. Ortopedi er forbundet med venstre ventrikulær og venstre atriell insuffisiens.
 • Polypnoe - preget av økt frekvens og dyp pust, til fenomenet hyperventilering av lungene. Oftest forårsaket av overdreven venøs blodstrøm til hjertet når en person tar en horisontal stilling, kan skyldes kronisk hjertesvikt.

Hematogen dyspné

Slike kortpustethet oppstår når giftige produkter vises i blodet på grunn av leversvikt, diabetes mellitus eller forgiftning. Åndedrett på grunn av stor luftstrøm blir støyende og godt hørbar.

Forskjellig, i tillegg, det hemiske utseendet, som hovedsakelig forekommer i anemi, på grunn av en reduksjon i oksygenkonsentrasjonen i blodet. Hos pasienter med anemi er forekomsten av slike dyspnier oftere en følge av ikke sykdommen, men andre årsaker, for eksempel anemisk myokardiografi, hypoksisk skade på sentralnervesystemet.

Sentral kortpustethet

Dette skjemaet er et symptom på patologiske prosesser i respiratoriske senter i sentralnervesystemet, med dets oraginiske lesjoner, nevroser eller fra virkningen av neurotrope giftige stoffer. I motsetning til alle andre kategorier, for eksempel kortpustethet ikke en reaksjon i luftveiene patologi i andre organer, er hun den primære årsaken til respirasjonssvikt, som innebærer alvorlige konsekvenser. Det kan manifestere seg på forskjellige måter: arytmi, sentrogen bradypnoe, hyperpnoea, tachypnea og oligopnea.

 • Arytmier er forårsaket av luftveisforstyrrelser i hjernestammen, som forekommer i traumatisk hjerneskade, slag, inflammasjon og ødem, samt noen typer av kjemisk eller medikament forgiftning.
 • Bradypnoe - dette er navnet på den sjeldne pusten som kan oppstå når du forgiftes med narkotiske stoffer eller med patologiske forandringer i sentralnervesystemet. Noen ganger kan du se det på friske mennesker under en dyp søvn. Med en systematisk manifestasjon av bradypnoe er en nevrologisk konsultasjon alltid nødvendig.
 • Oligopnea - overfladisk sjeldne puste med utilstrekkelig ventilasjon av lungene, kan oppstå med hypotermi. Hvis du ikke tar medisinske tiltak, blir denne typen dyspnø mer alvorlig og kan føre til et stopp i pusten. I alle tilfeller er prognosen for utseendet til oligopen ugunstig, siden det fører til respiratorisk acidose eller diffus cyanose.
 • Tachypnea - rask hjertepust, som kan oppstå med nevroser, tumormodeller, hjernehinnebetennelse. Pustenes frekvens når doser per minutt. Det er et slikt fenomen også med pericholecystit, diffus peritonitt, ascites, forstyrrelse av CNS.
 • Hyperpnoea - patologisk hyppig dyp pusting, forekommer i koma med hemorragisk hjerneslag, hjernehinnebetennelse, hodetrauma, alkoholkoma. I forbindelse med opphopning av slim i nese og svelg og luftrør, og ved å redusere svelget musklene når de puster ofte oppstår snorking og plystring lyder.

Generell dyspnøbehandling

Hovedoppgaven er å sikre normal ventilasjon av lungene. For å gjøre dette først og fremst er det nødvendig å gjøre anstrengelser for den personen som lider av denne patogen - det er nødvendig å gi opp tobakk og begynne å øke sin fysiske aktivitet.

For behandling av ortopedi, hvor det er umulig å puste i den bakre posisjonen, er ultralydinhalasjons sanering og immunterapi velegnet. Den generelle planen for behandling av dyspné består vanligvis av følgende aktiviteter:

 • Eliminering av infeksjonsfokus i hele luftveiene.
 • Justering av mage-tarmkanalen, lymfatiske, kardiovaskulære systemer i kroppen, psykomotisk sfære.
 • Immunomodulasjon (økt immunitet).
 • Energi aktivering av kroppen.

medisiner

 • Hvis årsaken til kortpustethet er åndedrettssykdommer, anbefaler vi spesialistlegerne en rikelig drink myke alkaliske drikker.
 • Ved en forgiftning av en organismeinfusjonsbehandling - er det nødvendig med introduksjon av en væske intravenøst ​​(fizrastvora, gemodeza, reopoligljukina og andre)

Kortpustet forårsaket av bronkospasme, behandles med legemidler som eliminerer det. Forberedelsene er delt inn i langsiktige og kortsiktige midler.

Kortvirkende stoffer:

 • salbutamol (tabletter, inhalatorer, oppløsninger til bruk i forstøver).
 • fenoterol (aerosol, oppløsning for innånding);
 • Terbutalin (tabletter, injeksjoner, innåndinger).

Langvirkende stoffer:

 • saltos (tabletter);
 • formoterol (kapsler, inhalator);
 • clenbuterol (tabletter, sirup);
 • salmeterol (aerosol, pulver til innånding);

For å slappe av i bronkiene, brukes følgende medisiner:

 • atrovent - ipratropiumbromid (inhalator, kapsel, injeksjonsoppløsning).
 • Kombinerte preparater:
 • Berodual (aerosol, oppløsning for inhalatorer);
 • Ditek (inhalasjonsoppløsning)
 • methylxanthines
 • eufillin (tabletter, intravenøs injeksjon).

Gjør det lettere å puste midler til bronkial astma:

 • kromoglikatnatrium (inhalatoren, kapsler);
 • nedokromilnatrium (inhalator);
 • naklrom (kapsler).

Det finnes andre legemidler, men noen av dem skal bare foreskrives av en spesialist. Selvmedikamenter med alvorlige former for dyspné kan føre til svært alvorlige konsekvenser.

Folk rettsmidler mot kortpustethet

I treasury av folkemessige rettsmidler, det er oppskrifter som vil bidra til å utvide bronkiene og avlaste kortpustethet.

 • Infusjon av frukt og blomster av hagtorn, blandet en til en gjøres som følger: tre glass kokende vann du trenger å hælde tre store skjeer av samlingen, delt inn i tre doser på en dag.
 • Olje fra honning og enebær. Shishechki enebær (100 g) + smør (50 g) + honning (150 g) svev i et vannbad. Ta to store spiseskjeer te daglig.
 • Lilac blomster (en stor skje) helles i et glass kokende vann. Drikk fire ganger om dagen for to store skjeer.

Gymnastikk med kortpustethet

Enkle pusteøvelser vil hjelpe til med å løse problemer med kortpustethet, uansett hvilken årsak det er forårsaket.

 • Utånding gjennom luftens munn, du trenger å inhalere det gjennom nesen din, og deretter kraftig puste ut gjennom munnen din og trekke i magen din, teller til ti. Inhalere gjennom munnen slik at luften går "inn i magen", deretter trekk magen og hold pusten, teller til ti. Denne øvelsen kan utføres sitte, stå og til og med gå: pust ut - pust inn - pust ut - hold pusten - puster ut.
 • Neste øvelse skal gjøres stående eller sittende, bøye armene i albuene. Åpne hendene dine slik at du kan se dem. Knyttneve med innsats komprimeres med samtidig produksjon av støyende korte åndedrag (8 ganger). Deretter slippe hendene dine i fem til ti sekunder og gjør øvelsen igjen. Det nødvendige antall tilnærminger er opp til tjue.

Det er mulig for en instruktør å helbrede gymnastikk å bli kjent med andre øvelser. Hvis du utfører dem regelmessig, kan du si farvel til evig pustenhet.

Et eksempel på øvelser for respiratorisk gymnastikk på video

Profylakse av dyspné

For ikke å få et slikt problem og ikke å lete etter måter å kvitte seg med, er det bedre å tenke på det på forhånd og forhindre utbruddet av de sykdommene som er hovedårsaken. For å gjøre dette bør man overholde enkle livsregler:

 • Oppretthold en normal psyko-emosjonell tilstand.
 • Avvise dårlige vaner (alkohol, røyking og andre).
 • Det er obligatorisk å gi kroppen rimelig regelmessig fysisk aktivitet - det kan være morgenøvelser, gå, klatre trapper, svømme osv.
 • For å kontrollere kroppens korrekte stilling under søvnen, skal hodet ligge på puten i en vinkel.
 • Hvis du har symptomer på kortpustethet, bør du umiddelbart konsultere en lege og følge alle hans anbefalinger.
 • Utfør respiratorisk gymnastikk selv før utseendet av kortpustethet - det gjør aldri vondt.

Det er mange tips, medisiner og naturlige rettsmidler som ikke kan dekkes av en artikkel. Det vil være veldig interessant hvis du deler opplevelsen av å bli kvitt kortpustet i kommentarene. Kanskje, etter ditt råd vil du gjøre livet enklere for noen.

Om nettstedet

Å hjelpe folk i moden alder og pensjonister

Les Mer Om Fartøyene