Lerish syndrom

Lerishs syndrom inkluderer selektive lesjoner av arteriene fra nivået av abdominal aorta til iliac-karene. Sykdommen kalles også synonymer: kronisk aorta okklusjon, aorta iliac okklusjon. Det viste seg at en lignende kombinasjon av patologi er funnet i kirurgenes praksis ganske ofte blant menn etter 40 år. Ifølge helsepublikasjoner i USA drives 37.000 pasienter med denne sykdommen årlig. Det er viktig at rettidig kirurgisk inngrep er den viktigste behandlingsmetoden.

Hvordan regnskapsføres i ICD

Ifølge International Classification (ICD-10), syndromet definert i gruppen "Thrombosis and emboli i den abdominale aorta" med kode I74.0 i klasserommet, "sykdommer i det kardiovaskulære system." Her kalles det også "Syndrom av aorta bifurcation".

Navnet på sykdommen er knyttet til kirurgen og forskeren René Lerish som beskrev ham.

Hvorfor oppstår en vaskulær sykdom?

Årsakene til sykdommen kan være medfødt eller oppkjøpt.

K endringer inkluderer medfødt oppnådd i trinn favoritter større kar mindreverdighets føtalt aorta veggstruktur (fibromuscular dysplasi) Generell hypoplasi store blod trestammer (hypoplasi).

Blant de oppkjøpte grunnene ser utbredelsen ut som dette:

 • første sted - aterosklerotisk lesjon (88-94% av tilfellene);
 • den andre - uspesifikke betennelsen i aorta eller aortoarteritt (det er 5-10% av pasientene);
 • den tredje (sjelden) - trombose og emboli.

Det ville være mer logisk å inkludere sykdommen i gruppen av aterosklerotiske lesjoner under hensyntagen til etiologien (årsaker).

Alle provoserende faktorer som bidrar til utviklingen av aterosklerose er relatert til sykdommen:

 • stressende situasjoner og intens faglig aktivitet;
 • ineffektiv ernæring med overvekt av fettstoffer, mangel på vitaminer og frukt;
 • hypertensjon og diabetes mellitus;
 • røyking og alkoholisering av befolkningen;
 • tap av mobilitet, inaktiv livsstil.

De fører alle til forstyrrelse i lipidens metabolisme og bidrar til økt deponering av lipoproteiner med lav tetthet under beholderens indre skall. Og dette reduserer i sin tur kanalen og forstyrrer blodets fremgang.

Ikke-spesifikk aortoarteritt (Takayasus syndrom) er uklart i opprinnelsen. Vesikler av stor og middels kaliber er involvert i betennelsen, alle tre membranene påvirkes.

Endringer i fartøyene

I Lerishs syndrom bestemmes de viktigste endringene i området for aorta-bifurkasjon og ved siden av grenen av iliac arterien. Her er aterosklerose bestemt av akkumulering av plakk, ofte med rask forkalkning av veggene.

Som et resultat, reduserer arterittveggene i fartøyet kraftig, taper elastisitet. Fravær av behandling fører til deformasjon av lumen, innsnevring.

Disse prosessene bidrar til avsetning av fibrin, senking av blodstrømmen og akkumulering av blodplater.

Sann tromboembolisme (innføring av en trombus fra andre fartøyer) spiller en mindre rolle. For å gjøre dette, må pasienten ha en hjertesykdom, tilfører blodet beveger seg fra høyre hjerte til venstre (f.eks kløft atrial eller ventrikulær septal). Deretter faller en trombose fra nedre ekstremiteter gjennom de hule venene og det høyre atriumet inn i venstre ventrikel og aorta. Hovedårsaken til denne mekanismen er bein og bekkenskader.

Hvilke organer og vev lider av blokkering?

Graden av forstyrrelse av blodtilførselen avhenger av forekomsten og gjenværende lumen i fôrbeholderen. En viktig rolle er også tilordnet hjelpesirkulasjonen, når andre blodkar oversvømmer med blod og forsøker å kompensere for underskuddet for ikke-fungerende arterier.

Pelvic organer (tarmene, genitourinary system) og nedre lemmer er mest urentable. Blodstrømmen til dem er betydelig redusert. Gradvis øker vevshypoksi, mikrosirkulasjon forverres, all slags metabolisme er suspendert. Iskemi manifesterer seg først bare med økt stress, og deretter i ro.

Kliniske manifestasjoner

Symptomer i Lerishs syndrom skyldes manifestasjoner av utilstrekkelig blodtilførsel til bein og bekkenorganer, avhengig av nivået av arteriell skade.

 • Smerte i kalvemuskulaturen (det er 90% av anropene) manifesterer seg tidlig, avhenger av å gå, symmetrisk i begge ben, forårsaket lameness, gjør det vanskelig for pasienten å bevege seg. Hvis lokalet for okklusjon er høyt i forhold til underekstremitetene, blir smertene forstyrret i muskler i baken, langs ytre overflaten av lårene, i de nedre delene av midjen. I praktiserende kirurger ble symptomet kalt "høy intermittent claudication".
 • Nummenhet og kalde føtter.
 • Brudd på erektil funksjon i ½ menn med påfølgende utvikling av fullstendig impotens.
 • Atrofi av muskler i bena, svakhet.
 • Pasienter merker langsom vekst av negler på tærne, håravfall på beina.

Stages av sykdommen

Det er akseptert å skille 4 grader iskemisk skade:

 • den første - de første manifestasjonene i form av vag smerte, periodisk nummenhet;
 • den andre "a" - etter å ha passert en avstand på 200 til 500 m, opplever pasienten lameness;
 • andre "b" - intermitterende smertefull halt begynner mindre enn 200 m;
 • den tredje - smerte i hvile og gå opp til 25 m;
 • den fjerde - pasienten er ikke i stand til å bevege seg, det er ulcerative nekrotiske endringer.

Diagnostiske tegn

Under undersøkelsen trekker legen oppmerksomhet på følgende symptomer:

 • plager og kaldhet av lemmer;
 • Fravær av pulsering på fotens bakre arterier.
 • forverring av pulsbølgen i navlestrengområdet (abdominal aortasone);
 • en kraftig reduksjon i puls på femoral arterien;
 • tilstedeværelsen av muskelatrofi;
 • små, ikke-helbredende sår på tærne.

Auskultasjon av lårbenet i lysken gjør det mulig å høre lyden av den systoliske skjelven.

Bekreft diagnosen tillater flere metoder for studier av blodkar:

 • rheovasography,
 • sphygmography,
 • angiografi (aortografi),
 • Ultralyd med dopplerografi.

Disse teknikkene bidrar til å etablere graden av innsnevring av karene, lokalisering av lesjonen, utvikling av collaterals.

Beregning av "ankelindeksen"

Indeksen brukes til diagnose, spesielt hvis det ikke er mulig å bruke undersøkelsesmetoder. Måler arterielt trykk på albuenivået i den radiale arterien og på bena. Forholdet mellom tallene skal være 1,1-1,2 (på skinnene over). Ved en indeks på 0,8 begynner pasienten de første tegn på sykdommen, og ved 0,3 - sår dannes, blir nekrose av huden på føttene manifestert.

behandling

Lerish syndrom er en av de sykdommene som standard indikasjoner på konservativ terapi, utviklet ved praksis, har lenge vært bestemt for.

Det antas at behandling med narkotika kun er mulig etter en fullstendig undersøkelse og overbevisende bevis på at pasienten har sykdomsstadiet første eller andre "a". Hensikten med å bruke narkotika er å utvide de berørte fartøyene, for å fremme åpningen og økningen av funksjonaliteten til hjelpestarteriene.

Følgende grupper av legemidler er brukt:

Vasodilatorer (No-shpa, Papaverin) administreres intravenøst, intraarterielt, intramuskulært, i tabletter, avhengig av det spesifikke tilfellet.

Det anbefales ikke å bruke Papaverine mot en bakgrunn av hjerterytmeforstyrrelser, ledning.

Men-søvn er kontraindisert ved behandling av pasienter med glaukom, med prostatahypertrofi.

Ganglioblokatory (Midokalm, Vaskulat) er oftere foreskrevet for intern bruk. Vasculat brukes i dråper og tabletter, men det er også mulig for intramuskulær injeksjon. Legemidlet er kontraindisert i diabetes mellitus.

Midokalm kan injiseres i venen eller veldig sakte i en stor fortynning med en sprøyte. Det er viktig å vurdere muligheten for en kryssallergisk reaksjon med lidokain. Dette bør stilles på forhånd av pasienten. kontraindisert i myasthenia gravis.

Cholinolytika (Andekalin, Depo-Padutin) brukes i forskjellige former (tabletter, ampuller). Dosen kan gradvis øke. Behandlingsforløpet er 3 - 4 måneder.

For å redusere viskositeten til blodet som ble brukt Trombo-Ass, transfusjon Reopoliglyukina, antikoagulanter av indirekte virkning (Warfarin).

På dette stadiet brukes fysioterapi teknikker (hyperbarisk oksygenering, Bernards strøm på ekstremiteter og midjeområdet), massasje. Sanatoriumbehandling, radon- og hydrogensulfidbad fra naturlige kilder, gjør det mulig å bruke slam.

Indikasjon for kirurgisk behandling

Hvis graden av iskemi nærmer seg scenen av den tredje "b" eller allerede i fjerde, er det bare mulig å utføre en kirurgisk metode for å eliminere hindringen på vei til blodstrømmen. Operasjonen utføres på to måter:

 1. fjerning av det berørte området (reseksjon) av arterien med erstatning av proteser - metoden velges dersom okklusjonen av karet er nøyaktig fastslått, er nivået av lesjon kjent;
 2. shunting - opprettelsen av en ekstra anastomose, utføres hvis patien til arterien fortsatt er bevart.
 • siste slag
 • hjerteinfarkt i akutt og subakutt stadium;
 • alvorlig hjerte- eller nyresvikt
 • levercirrhose.

Er det mulig å bruke folkemidlene

Behandling med folkemessige midler, med tanke på forbedring av vasodilaterende effekt av medisiner, er kun mulig på scenen med konservativ terapi eller etter operasjon. Anbefalte oppskrifter bør kontrolleres nøye og brukes sikreste.

Utvilsomt støttevirkning til pasientene vil gi en blanding av sitron, honning og hvitløk. Denne løsningen lagres i kjøleskapet, tatt på en teskje før du spiser. Du kan ta vegetabilsk olje i stedet for hvitløk og bland med like mye honning og vridd sitron.

Av medisinske planter er den mest typiske japansken Sophora. Hennes pods er kuttet og helles med vodka, insisterer 3 uker. Ta en spiseskje tre ganger om dagen.

For beinene på beina anbefaler vi bad med nøkkelavkok hver annen dag for natten.

outlook

Etter kirurgisk behandling gjenopprettes patenen av karene. Pasienten blir umulig, men fysisk aktivitet, vil nervøs spenning kreves. Ved konstant vedlikeholdsbehandling opprettholdes dietten i minst 10 år.

Lerish syndrom er preget av et sett med symptomer, som hver er smertefullt for pasienter. Denne sykdommen krever ikke tålmodighet, etter utnevnelsen av behandling kommer nødvendigvis en forbedring. Når pasienter tar seg opp til scenen av gangrene, er det bare en mulig hjelp - haster amputasjon.

Lerish syndrom

Lerish syndrom er en sjeldne diagnose. Det er preget av obstruksjon i aorta og dets store grener. Den mest utbredte behandlingen er blant mannlige pasienter over 50 år.

Opprinnelse og utvikling

Opprinnelsen til tilstanden for hindring kan ha ulike årsaker:

 • medfødte infeksjoner, sammenbrudd, underutvikling;
 • anskaffet feil.

Medfødt er underutviklingen av aorta, dannelsen av dens fibro-muskulære dysplasi i intrauterin perioden. Tilstanden som er oppnådd med alder-arteriosklerose, postembolisk trombose, aortoarteriitt. Den vanligste årsaken til okklusjon er atherosklerose.

Sykdommen utvikler seg avhengig av graden av skade på aorta og iliac grener. Over tid får de nedre ekstremiteter og indre organer i bekkenområdet en stadig mindre tilførsel av blod, oksygen og næringsstoffer. Områder over innsnevringen er overbelastet, og i de nedre er oksygen sult gradvis utvikling - iskemi.

Først under intens fysisk anstrengelse, senere - ved lav belastning og i ro, oppstår smerte i underbenets underdel.

Perfusjonstrykk i den distale vaskulær sengen blir konstant senket, forstyrrelser av mikrosirkulasjon fører til forstyrrelse og bremsing av metabolske prosesser i vev.

Brudd på hemodynamikk kan delvis kompenseres ved dannelsen av collaterals.

Disse laterale blodstrømningsbanene, dannet gradvis, delvis reduserer iskemi, sikrer utstrømning av blod fra overbelastede steder. Erstatterfartøyet kan begynne å virke om noen dager.

De mest åpenbare endringene er syndromet forårsaket av aterosklerose, manifesterer seg i området av aortaldivisjonen og på grenen av det fra iliac arterien.

 1. Kalsiumavsetninger (forkalkning) vises på indre vegger av karene. Kalkulatorer består av de som er drept på grunn av infeksjon eller vevstrauma. Forkalkning er årsaken til sprøhets fartøyene, er det en fare for at brudd ved økning av spenningen og trykk. Det er umulig å skylle og fjerne kalsinater fra kroppen.
 2. Et annet fenomen som forårsaker aterosklerose er parietal trombose. Hvis det er en uspesifisert aortoarteriitt, ​​lider aorta mest. Dens vegger påvirkes av forkalkning, tettstederne for betennelse.

Den kliniske beskrivelsen avhenger av graden av iskemi, i alle er det fire. Den andre graden karakteriseres av utseendet av intermittent claudication, den tredje graden - ved intensivering av smerte, ømhet og i ro. I fjerde fase vises de første nekrotiske endringene.

Første manifestasjoner

De første symptomene, i følge pasientens følelser, er ømhet i underbena når de går, på oppstigning og rett. Intermittent claudication er hovedklagen hos alle pasienter som søker legehjelp og har Lerish syndrom.

Jo lavere aorta lesjonen er, desto mindre endres kurset, desto bedre dekompenserer sirkulasjonen og lettere behandling.

Jo høyere området med obstruksjonen, jo høyere smerte sprer seg: underbenet, lårene, baken.

Dette fenomenet ble kalt høy intermittent claudication. Forverring av blodsirkulasjonen forårsaker en avmatning i negleveksten på beina, håravfall på dem. En tredjedel av pasientene har impotens. Forverring utvikler seg raskere hos yngre pasienter enn hos menn over 60 år.

diagnostikk

For diagnosen brukes:

 • visuell inspeksjon;
 • instrumentelt undersøkelse;
 • lytter til arbeidet med indre organer.

Visuelt er det en endring i hudens farge på underkroppene, den første fasen av muskelatrofi og en nedgang i temperaturen. Den fjerde graden av iskemi er karakterisert ved utseendet av sår og fokalitet av nekrose. Når palpasjon av femoral arteriepuls ikke er probet.

Hvis abdominal delen av aorta også er påvirket av obstruksjon, er det heller ingen puls i navlestrengen. Lytting gjør det mulig å oppdage systoliske lyder i inngangsfunksjonen. For diagnoser er de viktigste symptomene en mangel på puls i de berørte arteriene og systoliske lyder.

Instrument diagnostiske metoder - ultralyd fluometri, måling av svingninger i fylling av indre organer med blod (plethysmografi), sphygmografi. Disse studiene bidrar til å evaluere fyllingen av blodstrømmen. Ultrasonography bidrar til å vurdere blodstrømmen.

Et klart bilde av blodbanen lar deg se radiografien med et kontrastmedium. Hvis man mistenker Lerish syndrom, brukes transluminal radiopaque angiografi før behandlingen foreskrives.

Fordelen med denne metoden er at den ikke bare viser aorta, men også nærliggende fartøy. Aortografi gir deg mulighet til å se lesjonsstedet, dets alvor og omfang.

Advanced diagnose er basert på obliterating endarteritis (kroniske vaskulære lesjoner, hvilket fører til en gradvis innsnevring og fullføre dem), lumbar isjias, skade røttene av ryggmargen nerver.

Hvis det er en utslettende endarteritt, påvirkes bare skinnene i skinnen, pulsering beholdes i femorale arterien. Systolisk støy med denne diagnosen er fraværende.

En slik diagnose er vanligvis gitt til menn under 30 år. Når isjias smerte intenst uttrykt i den ytre overflate av lårene, ikke i forbindelse med trening, arteriell puls, systolisk støy der.

behandling

Hvis den første og andre graden av iskemi oppdages, er konservativ behandling aktuell. For å utvide de smalte fartøyene betyr bruk som utvider dem og senker blodtrykket. Denne ganglion-blokkeringsgruppen og kololinolytiske midler.

For å oppnå en forlenget effekt, er behandling foreskrevet kurs i 1-3 måneder. For å forbedre mikrosirkulasjonen bruk acetylsalisylsyre, curantyl.

For å forbedre tilstanden, anbefales det å behandle folkemidlene, fysioterapiprosedyrer. Effektive midler er terapeutisk trening, massasje, sanatoriumbehandling. Folkemidlene i form av vasodilaterdoser bør ikke misbrukes.

Operasjonen er nødvendig når iskemi i tredje og fjerde grad er diagnostisert. Lerishs syndrom behandles med bare to typer operasjoner: bypass kirurgi og endoprosthetikk. Hvis det var et nytt slag, hjertesvikt, fullstendig obstruksjon av arteriene, er kirurgi umulig. Andre kontraindikasjoner inkluderer skrumplever i leveren og nyresvikt.

outlook

Hvis en rekonstruktiv kirurgi eller begrunnet konservativ behandling utføres, forsvinner alle manifestasjoner av det leriske syndromet, pasientens evne til å arbeide gjenopprettes. Effekten av å bevare den distale sengen etter operasjon hos de fleste pasienter opprettholdes i minst ti år.

Vi anbefaler på samme måte, bli kjent med materialet om atherosklerose i nedre ekstremiteter.

Lerishs syndrom: årsaker, symptomer, behandlingstaktikk

Denne vaskulære patologien ble først beskrevet av kirurg René Lerish i 1923, og syndromet ble kåret til hans ære. Lerish syndrom er en av de hyppigste okklusive tilstandene, karakterisert ved å begrense og / eller fullføre blokkering av arteriellkarene i aorto-iliac-regionen. I denne patologien kan ikke bare stenosen eller okklusjonen av arteriene i denne delen av sirkulasjonssystemet observeres, men også forskjellige kombinasjoner av slike vaskulære lesjoner. For eksempel, stenose av abdominal aorta og okklusjon av en av iliac arterier, etc.

Når Leriche syndrom, dårlig sirkulasjon som følge av vaskulære endringer, som fører til opptreden av den karakteristiske triade av symptomer: manglende puls i arteriene i ben, claudicatio intermittens og potensforstyrrelser. Deres alvorlighetsgrad avhenger av graden av innsnevring eller lengden av tilstoppingen av arteriene, og deres forekomst oppstår når karene er innsnevret med 60-70%. Hvis den forblir ubehandlet denne sykdommen er i stand til å føre til amputasjon av armen eller benet koldbrann, alvorlige kardiovaskulære komplikasjoner, uførhet og til og med at pasienten dør.

Ifølge statistikken er Leriche syndrom mer vanlig hos menn enn hos kvinner, og er vanligvis oppdaget i en alder av 40-60 år, men de siste årene har antall yngre pasienter med sykdommen har vært økende. Eksperter mener at dette faktum skyldes utilstrekkelig ernæring, hypodynami og avhengighet av dårlige vaner (spesielt røyking).

I denne artikkelen vil du bli kjent med årsakene til utvikling, manifestasjoner, stadier av kurset, måter å avsløre og behandle Lerishs syndrom. Denne informasjonen vil hjelpe deg i tide til å mistenke starten på utviklingen av denne farlige vaskulære patologien, og du vil ta den riktige avgjørelsen om behovet for en lege for å starte en rettidig behandling.

Årsaker og mekanisme for utvikling

Å provosere utviklingen av Lerishs syndrom er i stand til forskjellige sykdommer:

 • aterosklerose av aorta
 • aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter;
 • Takayasu syndrom (ikke-spesifikk aortoarteriitt);
 • posttraumatisk trombose;
 • tette fartøy med emboli;
 • Medfødte misdannelser av aorta (hypo- eller aplasi);
 • dysplasi av det fibrøse muskulære laget av beinene i beina.

Omtrent 94% av tilfellene utvikler Lerishs syndrom på grunn av utseendet av patologiske forandringer i karene forårsaket av aterosklerotiske lesjoner. Provosere utviklingen av denne sykdommen kan være en rekke faktorer: overforbruk av høy kolesterol mat (fast food, animalsk fett blandet fett), stillesittende livsstil, søvn mangel, røyking, fedme, familiehistorie, diabetes, hormonelle endringer i overgangsalderen, etc..

Det andre stedet (5%) blant årsakene til det leriske syndromet tilhører en slik sykdom som ikke-spesifikk aortitt. Mens forskere ikke klarte å finne ut de eksakte årsakene til utviklingen av denne sykdommen, er det kjent at Takayasus syndrom ledsages av utbruddet av inflammatoriske prosesser i store og mellomstore kaliber. I fravær av behandling fører inflammasjon til stenose i arteriene, og pasienten kan utvikle Lerish syndrom.

Den direkte årsaken til dette vaskulære syndromet er stenose eller fullstendig blokkering av karene i aorto-iliac-regionen. Disse vaskulære lesjonene blir provosert av veksten av aterosklerotiske plakk, koagulering av trombi eller emboli. Deretter blir disse formasjonene overgrodd med bindevev og kalsifisert. Som et resultat avsmalner fartøyets lumen, og deretter tetter fullstendig.

Graden av skade på arteriene og omfanget av det blokkerte området bestemmer alvorlighetsgraden av hemodynamiske lidelser og alvorlighetsgraden av manifestasjoner av Lerish syndrom. Slike vaskulære lesjoner fører til iskemi i bekkenorganene, nedre deler av ryggmargen og benvev. I utgangspunktet oppstår symptomer på mangel på blodtilførsel bare med fysisk aktivitet, og etter hvert som mer stenose og tilstopping av arteriene begynner å vises og i ro.

Med langvarig iskemi av vev som gir blod til aorto-iliac arterier, forekommer metabolske forstyrrelser, noe som fører til utseendet av trofasår. Vanligvis er de plassert på føttene og tærne og i fravær av behandling kan provosere utviklingen av gangrene.

symptomer

I begynnelsen av utviklingen, gjør Lerishs syndrom seg selv ved utseendet av smerte i kalvemuskulaturen under gangavstand. På et bestemt stadium blir smertsyndromet så intens at personen begynner å halte seg på det berørte benet. Som regel er det utseendet av intermitterende claudikasjon som er årsaken til å kontakte en lege.

Noen ganger forekommer okklusjonen av arteriene på mellomstore eller høyere nivåer. I slike tilfeller oppstår smerte først i gluteal-regionen, den ytre overflaten av lårene eller midjen. Dette nederlaget i arteriene fører også til utseende av lameness, og symptomet kalles "høy intermittent claudication".

I tillegg til smerte, ser pasienter med Lerish syndrom utseendet på følgende symptomer:

 • kramper i beinmuskulaturen;
 • parestesi: sensasjon av kravling, kulderystelser, prikking, følelsesløshet i beina;
 • følelse av kalde føtter;
 • blek hud på nedre lemmer;
 • trykksmerter i magen (i noen tilfeller).

Innsnevring av lumen eller tilstopping av arteriene fører til at når du prøver å føle puls på beinet, er det en demping eller et komplett fravær av pulsering.

På mer avanserte stadier endrer huden på beina sin farge, blir tørr, flakket og mindre elastisk. På grunn av utbruddet av metabolske sykdommer begynner neglene å vokse sakte, miste glans, bli kjedelig, sprø og skaffe seg en brun farge. Håret på det berørte lemmet faller gradvis ut, og på det kan sentrene av fullstendig alopecia oppstå. Utilstrekkelig ernæring av subkutan fett og muskelvev fører til gradvis atrofi.

I tillegg til de smertefulle og ubehagelige følelse i benene, halvparten av menn Leriche syndrom ledsages av forringelse av blodtilførsel til ryggmargen og bekken, manifestert i forskjellige forstyrrelser av potens - endringer i libido, erektil dysfunksjon. Etterpå, på grunn av en langvarig sirkulasjonsforstyrrelse, kan pasienten utvikle impotens.

I avanserte stadier av sykdommen blir smerten i foten og fingrene smertefull og stadig tilstede. På grunn av trofiske sykdommer, er huden mer utsatt for skade, og trofiske sår vises på den. I alvorlige tilfeller utvikler gangrene.

Stadier av Lerish syndrom

I Lerish syndrom er fire stadier av iskemi skilt:

 1. I - funksjonell kompensasjon. Ved belastning føles pasienten chilliness, paresthesia, kramper i beina. Det er økt tretthet i underekstremiteter. Etter å ha passert 500-1000 m med en trinnhastighet på ca. 5 km / t, har pasienten intermitterende claudikasjon. Etter å ha eliminert den fysiske belastningen forsvinner smerten i benet gradvis.
 2. II - subkompensasjon. Intermittent claudication oppstår når man overvinter ca 250 m. Det er endringer fra huden: de blir tørre, skumle, håret faller ut. Spikerplater blir mer sprø, kjedelige og får en brun fargetone. Det er første tegn på atrofi av subkutan fett og muskel i foten.
 3. III - dekompensering. Smerter i bena vises selv i ro. Intermittent claudikasjon oppstår bare etter 25-50 m. Huden på lemmen blir blek når den heves og rødmer når foten senkes. Selv mikrotraumer fører til dannelse av sprekker og overfladiske trofasår.
 4. IV - destruktive endringer. Smertsyndromet er konstant tilstede. Sårene helbredet, svelger, svulmer og nekrotisk. I mangel av behandling utvikler gangren.

diagnostikk

Leriche syndrom mistenkes utvikling kan karakteriseres ved klager av pasientdata og undersøkelse av pasienten - endre utseende av hud og negler, svekkelse eller fravær av pulsering av arteriene i bena og lytting systolisk bilyd. Når behandling i sene stadier av sykdommen på føttene og tærne er funnet trophic ulcers.

Som en undersøkelsesmetode for undersøkelse utføres LEID - bestemmelsen av indeksen for forholdet mellom blodtrykk målt ved ankelen til BP-indeksene på skulderen. Normalt er indeksen litt mer enn en. Nedre indekser indikerer tilstedeværelsen av iskemi av nedre ekstremiteter, og jo lavere disse indeksene, desto tyngre er den hemodynamiske lidelsen. LID-indeksen på 0,4 indikerer kritisk iskemi i underbenet.

For å bekrefte diagnosen er følgende typer undersøkelser foreskrevet:

 • CT angiografi;
 • kontrastortografi eller angiografi (utført i planlegging av kirurgisk revaskularisering eller perkutan angioplastikk / stenting);
 • laboratorie blodprøver (lipidspektrum, glykert (HGB A1c), koagulogram).

Utførelse av ultralyd eller MR-angiografi med Lerish syndrom er mindre informativ og kan bare brukes som en alternativ diagnostisk teknikk.

behandling

Konservativ terapi i Lerishs syndrom kan bare foreskrives ved I-II-fasen av sykdommen, når iskemien i underbenet fortsatt kan kompenseres. Ved senere tider kan patologisk innsnevring og tettning av blodkar elimineres utelukkende ved kirurgi.

Konservativ terapi

En pasient med Lerish syndrom anbefales å gjennomgå en undersøkelse for å identifisere årsakene til sykdommen og for å eliminere deres videre innflytelse på tilstanden til karene. Etter dette må pasienten starte et behandlingsforløp for den underliggende sykdommen (diabetes, aterosklerose, etc.). I tillegg bør du følge alle legenes anbefalinger for en sunn livsstil:

 • nekte å røyke og drikke alkohol
 • regelmessig går i frisk luft;
 • Utelukkelse fra dietten av produkter som forårsaker en økning i nivået av skadelig kolesterol.

For å eliminere symptomene på Lerishs syndrom kan følgende grupper av legemidler brukes:

 • ganglioblokatory - Midokalm, Butalol, Vaskulat, etc.;
 • antispasmodics - No-shpa, Papaverin;
 • midler for flytende blod og forebygging av trombusdannelse - Cilostazolum, Sulodexid, Curantil, Pentoxifyllin, Trental, Aspirin, Clopidogrel, Reopoliglyukin;
 • holinolitiki - Andekalin, Depo-Padutin.

For behandling av trofasår brukes løsninger av antiseptika og lokale rettsmidler for å forbedre regenerering og trofisme av vev (Solcoseryl, Iruksol, Metiluratsil).

Kirurgisk behandling

Beslutningen om behovet for en kirurgisk prosedyre for å gjenopprette patenter av arterier og normal blodstrøm kan tas med fremdriften av symptomer på iskemi i II-stadiet. Valget av en slik rekonstruktiv teknikk vil avhenge av tilstanden til vaskulære vegger, diameteren av arterien lumen og arten av blodstrømmen.

For å gjenopprette normal sirkulasjon av lemmer i Lerishs syndrom, kan slike typer vaskulære operasjoner utføres:

 • Stenting - i lumen av det innsnevrede fartøyet er det montert en metallramme av sylindrisk form (stent), som utvider arteriell lumen og gjenoppretter blodstrømmen;
 • endarterektomi - fjerning fra lumen av arterien som okkluderer massen gjennom et lite snitt med etterfølgende suturering av vaskulærveggen med en sutur eller ved lapping av et syntetisk eller autovent materiale;
 • Arteriell protese - den okkluderte delen av karet fjernes og erstattes med en syntetisk protese eller et sted av venen i venen trukket fra en annen region;
 • shunting er etableringen av en sirkulasjonsbane for blodtilførselen til en pasient som lider av iskemi ved å bruke en shunt fra autovent eller syntetisk protese.

Om nødvendig kan kombinert inngrep fra de nevnte vaskulære operasjonene utføres for å gjenopprette normal blodstrøm.

Kontraindikasjoner til kirurgisk behandling kan være følgende forhold:

 • terminale stadier av nyre- eller hjertesvikt;
 • nylig lidd et hjerteinfarkt eller hjerneslag (ca. 3 måneder).

Alder på pasienten og andre tilknyttede patologier er ikke kontraindikasjoner for kirurgisk behandling.

I sjeldne tilfeller, med alvorlige operasjoner i den postoperative perioden, kan følgende komplikasjoner forekomme:

 • blødning;
 • infeksjon og suppurasjon av sår eller vaskulær protese;
 • lungeemboli;
 • kompresjon av nerver eller bløtvev;
 • skade på nærliggende organer (tarm, blære, ureter, etc.);
 • iskemi i ryggmargen (ekstremt sjelden);
 • nyresvikt
 • nedsatt blodtilførsel til leveren og tarmen;
 • postoperativ aorta dilatasjon;
 • trombose eller emboli av protesen og de omkringliggende områdene av fartøyet.

Eliminering av slike komplikasjoner kan utføres ved terapeutiske eller kirurgiske midler. Som regel, med tilstrekkelig kvalifikasjon av kirurgen og alle anbefalinger fra legen, oppstår de ikke.

I noen tilfeller vender pasientene seg til vaskulær kirurg i avanserte stadier av sykdommen, når myke benvev blir utsatt for gangrene. Med denne alvorlige patologien må legen bestemme seg for å utføre en så radikal operasjon som en amputasjon av foten eller lemmen. Etter dette tilbys pasienten ulike typer fotproteser.

Etter kirurgisk behandling er pasienter med Lerish syndrom foreskrevet antiplatelet midler (Aspirin, Cardiomagnum, Clopidogrel) for forebygging av trombose. De kan bli tatt kurs eller for livet. I tillegg anbefales behandling av den underliggende sykdommen, noe som kan provosere et tilbakefall av tilstopping av arteriene.

prognoser

Tidlig rekonstruktiv vaskulær kirurgi med Lerish syndrom i 90% av tilfellene fører til vellykkede resultater av blodgjenoppretting. Langsiktige resultater i slike tilfeller er også vanligvis gunstige.

I fravær av behandling er prognosen for utfallet av Lerish syndrom alltid ugunstig. Ca. 8 år etter utseendet av de første tegn på patologi utføres ca. 1/3 av pasientene, 1/3 amputasjon av lemmen utføres, og i de resterende 1/3 utvikles symptomene på iskemi konstant. Spesialister merker at hos unge pasienter utvikler denne patologien raskere.

Lerish syndrom refererer til farlige patologier og trenger tidlig behandling i en vaskulær kirurg med utseendet på de første tegn på iskemi av underekstremiteter. For å gjenopprette normal blodstrøm i begynnelsen av sykdommen, kan man anbefale konservativ terapi. I fremtiden, for å gjenopprette patenen til de berørte arteriene, er kirurgisk behandling nødvendig.

Den første kanalen, programmet "Live Healthily!" Med Elena Malysheva, i avsnittet "Om medisin", snakk om Lerishs syndrom:

Lerish syndrom

Lerish syndrom er en ganske vanlig sykdom i sirkulasjonssystemet, som manifesterer seg i okklusjon av arteriene i aorto-iliac-regionen. Denne sykdommen ble beskrevet i detalj av kirurgen og forskeren René Lerish tidlig i det tjuende århundre, siden allerede på den tiden var patologien svært vanlig.

Oftest forekommer Lerish syndrom hos mennesker etter førti år, i de fleste tilfeller lidelsen av det sterkere kjønn. Spesifikke data om hvor ofte oppstått i en befolkning dette patologi er ikke, men det faktum at sykdommen spres, kan bli dømt av det store antallet restorative operasjoner utført i abdominal aorta. I USA alene utføres mer enn trettiogtusen tusen hvert år av slike kirurgiske inngrep.

Årsaker til Lerishs syndrom

Lerish syndrom er av sin natur en polyetologisk tilstand. Utløse utvikling av denne sykdommen kan sykdommer som arteriosklerotiske forandringer i de kar, ikke-spesifikk aortoarteriit blokkering i en blodåre embolisme, trombose på grunn av trauma, medfødte abnormiteter i aorta (hypo- og aplasi), fibromuscular dysplasi lag fartøy.

Flertallet av rapporterte tilfeller av Lerish syndrom er forårsaket av patologiske feil i blodkar forbundet med aterosklerotiske endringer. Denne etiologiske faktoren tar utgangspunktet fordi hyppigheten av nye aterosklerosefall de siste tiårene øker veldig raskt. Grunnen er enkel og lett: feil rekkefølge av dagen med et stort underskudd på søvn, spiseforstyrrelser (spise mat fra fastfood-kjeden, der mye av kolesterol og andre stoffer som er skadelig for blodårene, mye fet mat i kostholdet). Spesielt skadelige fettstoffer slike mennesker modnes og alderdom, som metabolisme bremser ned betydelig fra dem og ikke bruke kroppen av skadelige fettstoffer som finnes i slike matvarer, sørg for å bosette seg på karveggene, og senere føre til åreforkalkning.

Personer med forstyrrede metabolske prosesser og endokrine sykdommer bør også være opptatt av utviklingen av aterosklerose, siden risikoen for å utvikle denne sykdommen øker flere ganger. Ikke-spesifikk aortoarteritt (andre navn - Takayasu syndrom) er på andreplass blant de etiologiske årsakene til det leriske syndromet. Etiologien til utviklingen av denne sykdommen er ennå ikke fullstendig etablert. Takayasu syndrom har av sin natur en betennelsessykdom. I den inflammatoriske prosessen i denne patologien involverer medium, så vel som store fartøy. En ubehandlet sykdom fører i de fleste tilfeller til stenose av de berørte karene. For alle andre grunner som kan forårsake utviklingen av Lerishs syndrom, er bare én prosent gitt.

Graden av hemodynamisk ustabilitet i en skadet arterie Leriche syndrom bestemt lengde av det okkluderte kar parti, som i vesentlig grad reduserer mengden av blodstrøm til organer som ligger i bekken og føtter. Det er av denne grunn at i begynnelsen av fenomenet Leriche syndrom vises bare iskemi under trening, samt utviklingen av sykdommen blir stadig forstyrre pasienten i en rolig tilstand.

Hoved manifestasjon av Leriche syndrom - et hurtig trykkfall i den distalt plassert fartøyene og grovt brudd på mikrosirkulasjon, og deretter forringelse av de metabolske prosesser i vev, som leverer blod til den syke arterien.

Lerish syndrom symptomer

Hvis Lerishs syndrom forårsaket aterosklerose, begynner de viktigste endringene å forekomme ved tverrsnitt av abdominal aorta og hvor den indre iliac arterien fra den avgrener seg. I det endrede fartøyet med Lerishs syndrom er det ofte mulig å oppdage forkalkning og parietal trombi.

Hvis årsaken til utviklingen av denne sykdommen er Takayasus syndrom, vil aortaväggen under studien bli betydelig tykkere på grunn av at betennelsen sprer seg til alle tre skallene av fartøyet. I de fleste tilfeller er tilstedeværelsen av forkalkning også funnet.

Kliniske manifestasjoner av Lerishs syndrom er direkte proporsjonal med omfanget av det skadede området av arterien. Graden av symptomer avhenger av hvor godt collaterals utviklet seg i lesjonen.

Det aller første tegn på utviklingen av Lerishs syndrom, som er viktig å være oppmerksom på, er smerteligheten av kalvemuskulaturen under bevegelse. Noen ganger blir smerten så intens at en person begynner å halte ubevisst inn i det berørte lemmet. I ni av ti tilfeller av Lerishs syndrom går pasientene til legen nettopp på grunn av intermittent claudication. Jo høyere det patologiske fokuset er i forhold til nedre ekstremiteter (for eksempel i mesenteriets arterier), jo mindre endringer den distale blodstrømmen har gjennomgått, jo bedre og mer intensivt fungerer kompensasjonsmekanismer. Hvis okklusjon oppstod på middels eller høyt nivå, vil smerten bli lokalisert i gluteusmusklene, i lumbaleområdet og på ytre overflater av lårene. Dette fenomenet kalles "høy intermittent claudication".

I tillegg til ubehagelig smerte, vil folk som lider av Lerishs syndrom klage over at føttene deres alltid er kalde, ofte dumme. Nesten halvparten av de syke mennene med sykdomsprogresjon vil lide erektil dysfunksjon, og senere - impotens.

Lerishs syndrom har en tendens til permanent og jevn progresjon. Denne sykdommen har en interessant funksjon: hos menn i en alder av førti og femti år utvikles det mye raskere enn hos menn etter seksti år.

Med en nøye undersøkelse, lytting, palpasjon og diagnostiske diagnostiske studier, kan du finne en rekke egenskaper som er unike for Lerishs syndrom for ulike symptomer og tegn. Ved undersøkelsen kan du se at fargen på de berørte beina avviker betydelig fra fargen på sunn hud, en markert nedgang i muskelmasse, er temperaturen på det syke lemmet betydelig lavere enn kroppstemperaturen.

Hvis sykdommen ble opprinnelig startet og verifisert i det siste stadium, vil sår og nekrotiske områder være synlige på huden, spesielt i fingre, føtter. Når du føler det, kan du oppdage at femoral arterien ikke er pulserende i det hele tatt. Hvis stedet for abdominal aorta har blitt okkludert, vil pulser i navlestrengområdet være fraværende. Når du lytter til femoralarterien med et fonendoskop i lyskeområdet, vil systolebullet bli tydelig hørt. Fra alle de ovennevnte kan vi konkludere med at de viktigste patognomoniske tegnene på Lerishs syndrom er fraværet av pulsdryper og støy når de lytter.

For å bekrefte denne diagnosen er det nødvendig å lage instrumentelle studier: rheovasografi, sphygmografi, ultralydfluorometri og plethysmografi. Ved hjelp av disse metodene vil diagnostikeren vurdere nivået av patologiske forstyrrelser i hovedblodstrømmen.

Bestemmelsen av blodstrømmen ved hjelp av 133Xe-klaringen vil gi informasjon om sin signifikante reduksjon, spesielt hvis fysisk stress ble gitt før testen. Ultralyd undersøkelse ved hjelp av Doppler vil gi en mulighet til å undersøke i detalj og vurdere sirkulasjonsforstyrrelser i benens arterier. Et svært viktig punkt i diagnosen "Lerish syndrom" er definisjonen av en spesiell parameter, som kalles "ankelindeksen". Det bestemmes ved å måle trykket i føttene på føttene og på den radiale arterien. Forholdet mellom disse indikatorene skal være ca. 1,1-1,2. Hvis denne indeksen er 0,8, utvikler pasienten de første manifestasjonene av lameness, og hvis parameteren er 0,3 eller mindre, begynner en rekke ulcerative nekrotiske forandringer i huden. Et detaljert aktuelt bilde kan fås ved angiografi. Denne metoden er ganske informativ i Lerishs syndrom. Hvis legen trenger å finne den eksakte plasseringen av lesjonen og omfanget av den skadede arterien, bruk aortografi.

Leriche syndrom differensialdiagnose er nødvendig å gjennomføre en isjias lumbosakrale region, samt obliterating endarteritis. Et viktig tegn på at denne patologi - ikke Leriche syndrom, og okklusiv sykdom er tilstedeværelsen av puls støt på den femorale arterie, og det fullstendige fravær av støy, mens lytting. En annen funksjon - alder: endarteritis hovedsakelig rammer unge mennesker (ca tretti), og Leriche syndrom - etter førti. Isjias lumbosacral området har også noen viktige forskjeller fra Leriche syndrom: smerte mens radikulitt har ingen relasjon til gang - de er permanente. Det er også viktig å vite at med denne patologien forblir pulsasjonen av fartøyene, og ingen støy er tilstede.

Lerishs syndrombehandling

Medikamentbehandling for Lerish syndrom er kun mulig dersom graden av iskemi er liten. Ved grader av iskemi 1 og 2A foreskrives pasienten ganglionblokkere, vasodilatormedikamenter og antikolinerge midler.

Blant ganglion-blokkere som ble brukt i behandlingen av Lerishs syndrom, viste de seg godt og ga tilfredsstillende resultater til Vaskulat, Midokalm og Bulatol. Vasculat administreres oralt på en enkelt tablett hver fjerde til seks timer (den nøyaktige avtalen utføres av en lege). Det er mulig å bruke Vaskulat-dråper. De er fulle tjuefem til en mottak, frekvensen av bruk per dag er den samme som for tabletter.

Med mer avanserte versjoner av Lerish syndrom blir legemidlet injisert i gluteusmusklene en kube av et fem prosent stoff en eller to ganger om dagen. Det er viktig å vite at dette legemidlet ikke kan forskrives til diabetespasienter. Den daglige doseringen av Midokalm varierer fra 150 til 450 milligram. Det avhenger direkte av alvorlighetsgraden av Lerishs syndrom. Vanligvis er legemidlet gitt fra femti milligram til en intramuskulær eller intravenøs administrering. Antall injeksjoner per dag er tre. Hvis effekten ikke er tilstrekkelig, øker dosen. Gjør dette gradvis. Vanligvis er maksimal dose for innføring av gluteusmuskel et hundre milligram, antall injeksjoner per dag er to. Intravenøst ​​administreres Miodocal en gang daglig i en dose på hundre milligram. I en blodåre må dette legemidlet administreres veldig sakte og overvåke pasientens velvære. Behandling med Mydocalm er ikke tillatt i tilfelle at en person har en allergi mot lidokain eller en historie med myasthenia gravis.

Blant medisinene som utvider karene bruker Lerish syndrom No-shpu og Papaverin. But-shpu for denne sykdommen brukes som en oral, intravenøs og intra-arteriell. Tabletter tas i mengden av en eller to for en mottak, antall mottakelser per dag - to eller tre. I en blodåre angir du en to-prosent løsning opp til fire milliliter. Innføringen av dette stoffet i venen eller arterien er sakte. Legemidlet er ikke brukt i slike medfølgende patologier som glaukom og prostatisk hypertrofi. Papaverin tas per otti til åtti milligram hver 8. til tolv timer. En 2% injeksjonsløsning kan injiseres under huden eller inn i muskelen. Mengden av legemidlet per injeksjon er en eller to milliliter. For innføring av en blodåre bør Papaverine fortynnes i ti kuber med isotonisk natriumklorid. Hvis pasienten har hjerterytmeforstyrrelser, er det nødvendig å advare legen om det, siden bruk av papaverin i ledningsforstyrrelser i hjertet er uønsket.

Blant antikolinergene ble følgende legemidler mye brukt i Lerishs syndrom: Depo-Padutin, Andekalin. Depot-Padutin er tildelt 40 virkemåter per injeksjon. Intramuskulært administreres legemidlet enten daglig eller annenhver dag. For behandling av Lerish syndrom, som varer fem til syv uker, utnevne femten eller tyve injeksjoner av legemidlet. Hvis sykdommen er alvorlig, kan varigheten av Depo-Padutin-behandlingen være tre til fire måneder. Avhengig av alvorlighetsgraden av Lerishs syndrom, administreres andecalin ti til førti virkningsenheter. Varigheten av terapien er to til fire uker. Hvert tredje måned skal behandlingen gjenopprettes. Tabletter Andecalin bruker to måltider før måltider hver åtte timer. Gradvis kan antall tabletter per dag økes til tolv, men bare hvis startdosen ikke gir det ønskede resultatet. Ta stoffet i fire uker, etter en pause i to måneder, gjentas kurset.

Hvis iskemi allerede har gått til trinn 3B og 4, er kirurgisk behandling nødvendig. Operasjoner i Lerish syndrom gjøres på to måter: fjerning av fartøyets plass og erstatning av det med protes eller bypass. Reseksjon av stedet på fartøyet utføres i tilfelle at okklusjon og stenose er verifisert. Drift ved bypass utføres i tilfeller hvor arterienes patentering (minst minimal) holdes tilbake.

Lerish syndrom: årsaker, tegn, diagnose, hvordan å behandle, operasjon

Lerishs syndrom er en farlig patologi som oppstår når arteriene i aorto-iliac-regionen er blokkert. Tidligere ble sykdommen vanligvis urolig menn 50-60 år gammel, men nylig med denne sykdommen i medisinske institusjoner, blir unge mennesker enda oftere funnet. Nederlag av benene er en vanlig anomali, som forekommer hos omtrent en av fem pasienter som har hatt aterosklerose.

Lerish syndrom er en ganske alvorlig sykdom som kan føre til uførhet eller til og med død. Spesielt høy sannsynlighet for død i de første seks månedene - et år etter operasjonen. Derfor er det viktig å starte tilstrekkelig behandling til tiden.

Aorta er en av de største karene i menneskekroppen. Han er ansvarlig for overføring av blod til alle organer og vev. I syndromet påvirkes venstre og høyre iliac arterier i den nedre delen. Derfor kalles patologi noen ganger aorto-iliac okklusjon.

Ifølge ICD, er 10 pasienter som lider av Lerish syndrom, diagnostisert med koden I74.0, som tilhører gruppen "Trombose og emboli i abdominal aorta".

Risikofaktorer

Som enhver annen sykdom er utseendet på syndromet avhengig av personens livsstil og hans arvelighet. Dermed er hovedrisikofaktorene for forekomsten av patologi:

 • Mannlig kjønn;
 • Genetisk predisposisjon;
 • Endokrine sykdommer;
 • Metabolske lidelser;
 • Skadelige vaner: røyking, alkoholisme;
 • Diabetes mellitus;
 • Langvarig depresjon, stressende situasjoner;
 • Passiv livsstil;
 • Feil diett med overvekt av fettstoffer;
 • Mangel på hvile, søvn;
 • Regelmessig økning i blodtrykk.

Oftest forekommer Lerish syndrom på grunn av aterosklerose hos iliac arterier og aorta, ikke-spesifikk aortoarteritt og utslettende endarteritt, noe som kan føre til trombose, aterosklerose og nedsatt passasje av lumen.

innsnevring og blokkering av arterier

Vanligvis, i de første stadier av anomali, innsnevring av blodårene oppstår, stopper blodstrømmen. I alvorlige tilfeller er det mangel på oksygen i kroppens celler, forstyrret trofisk, begynner døde av vev. Syndromet følger med iskemi av hjertet og hjernens kar.

De viktigste årsakene til sykdommen

Lerish syndrom kan være medfødt eller oppkjøpt.

Medfødte endringer inkluderer genetisk genetisk fibro-muskulær dysplasi og tilstoppede blodkar.

Blant de viktigste anskaffe grunnene kan identifiseres som følger:

 1. Hypoplasi og aplasi av aorta;
 2. Kroniske sykdommer i arteriene;
 3. Emboli og trombose;
 4. Dannelse av blodpropper i blodkar
 5. Inflammasjon av aorta og pause i buen.

De viktigste endringene i syndromet forekommer i sonen av aortaldivisjonen i 2 like deler og i regionen av iliac aorta. Aterosklerose på dette stedet er det en opphopning av plaques. På grunn av arteritt, tykkes karene og taper deres elastisitet. Hvis terapi ikke er tilgjengelig for øyeblikket eller ikke gir den ønskede effekten, oppstår aortisk innsnevring, noe som fører til blodplateaggregering. Utilstrekkelig mengde blod som kommer inn i bekkenorganene og nedre lemmer fører til vevshypoksi og metabolske forstyrrelser. Vises iskemi av ulike organer: Første gang med fysisk anstrengelse, og som syndromet utvikler - selv under hvile.

Symptomer på sykdommen

Allerede i begynnelsen av sykdomsforløpet er Lerish syndrom ledsaget av:

 • Nummenhet i beina og deres svakhet;
 • Stikkende, brennende følelse i nedre lemmer;
 • Smerter i kalvemuskulaturen etter en lang spasertur.

Noen ganger kan sykdommen forbli usynlig til det ser ut til alvorlige symptomer:

 1. Impotens. Problemer med seksuelt liv hos menn synes på grunn av redusert muskelton og utilstrekkelig blodgass i bekkenregionen.
 2. Halthet. Dette symptomet stammer fra patologien til blodstrømmen i lemmer. Lameness kan være høy og lav, avhengig av plasseringen av innsnevring av blodkarene. Ved lav lameness utstråler ubehag i føttene. Noen ganger når du beveger deg, beveger smerten seg inn i lumbalområdet.
 3. Redusert muskel tone i beina.
 4. Fravær av en puls i benene på bena.
 5. Trombose og akutte forstyrrelser i blodstrømmen.

Lerish syndrom kan også bestemmes av utseendet av de nedre ekstremiteter.

Beinets hud er først blek og får deretter en cyanotisk nyanse. Håret begynner å falle ut, neglplaten bryter og slutter å vokse. Ofte er det blåmerker, trofasår, nekrose. Til slutt er pasienten truet med gangren og amputasjon av lemmen.

Stadier av

Klinikken av sykdommen innebærer 4 stadier av sykdommen:

 • Det første stadiet er preget av svakhet, chilliness, følelsesløshet og brennende i beina, så vel som utseendet av lameness etter lange turer.
 • På den andre - lumen av arteriene reduseres, dannes trophic ulcers, veksten av hår og negler er forstyrret.
 • I løpet av det tredje - musklene i nedre ekstremiteter svekkes, oppstår smertefulle opplevelser selv i hvilemodus.
 • Den fjerde er den farligste scenen, som er ledsaget av flere sår, utålelig smerte og nekrose av bløtvev. Pasienten kan ikke gå. Amputasjon er krevende.

Diagnose av syndromet

Hvis du mistenker et Lerish syndrom, bør du umiddelbart kontakte en spesialist for å forhindre komplikasjoner.

Først av alt, bør legen føle puls på arteriene i nedre ekstremiteter, undersøke dem: Bena skal ikke være blek og kald.

Lerishs syndrom i bildet

Det er nødvendig å gjennomgå et koagulogram og laboratorietester for bestemmelse av glukose, lipidspektrum og glykosylert hemoglobin.

For å identifisere scenen av sykdommen og opprinnelsesstedet for lesjonen, må du utføre en datortortografi og angiografi med innføring av kontrastmedium. For å kontrollere tilstanden til arteriene, blir pasienten bedt om å utføre en serie øvelser på tredemølle.

På grunn av screening er det mulig å utføre ultralyd av fartøy med ytterligere dopplerografi. Det er obligatorisk å undersøke tilstanden til hjerne- og kranspulsårene.

behandling

Behandling av sykdommen bør være omfattende. Hvis terapien startet i tide, vil konservativ behandling være tilstrekkelig i forbindelse med andre fysioterapiprosedyrer og folkemedisin. Kirurgi vil være nødvendig i de siste stadiene av sykdommen.

Konservativ terapi

Før du begynner å bruke ulike medisiner, bør du gjennomgå en fullstendig undersøkelse av kroppen og sørge for at pasienten har Lerish syndrom i første eller andre fase. I dette tilfellet er hovedmålet med behandling å utvide de berørte fartøyene og øke funksjonaliteten til hjelpestarteriene. For dette bruker leger:

 1. Midler som utvider fartøyene: "Papaverin", "Fentolamin";
 2. Ganglioblokatory: "Midokalm", "Vaskulat";
 3. Holinolitiske preparater: "Dibasol", "Andekalin";
 4. Anestesi: "Spazmolgon", "Pentoxifylline";
 5. Medisiner som reduserer blodets tetthet: "Trombo-Ass", "Anopirin", "Warfarin."

Prescribe narkotika og angi nødvendig dose bør bare være den behandlende legen. Du bør heller ikke endre eller avbryte behandlingsforløpet selv. Hvis noen bivirkninger oppstår, vennligst kontakt en spesialist.

Sammen med medisinsk behandling er det mulig å bruke fysioterapeutiske effekter: Bernards strøm, oksygenbehandling, massasje. Pasienter anbefales å hvile i sanatorier. Positiv innflytelse og mudderapplikasjoner, hydrogensulfid og radonbad vil også vises.

Operativ inngripen

Å hjelpe en pasient med Lerish syndrom i de siste stadiene er realistisk bare ved hjelp av rekonstruktiv kirurgi. Det er flere typer inngrep:

 • Protetikk. I dette tilfellet blir det berørte området av arterien fjernet, en syntetisk protese eller autogen er installert i stedet.
 • Endarterectomy. Spesialister trekker ut et aterosklerotisk plakk og suger fartøyet, erstatter det med syntetisk materiale.
 • Stenting. I den skadede beholderen er det montert en spesiell ramme som blodet kan bevege seg på. Denne metoden er spesielt egnet for personer med sykdommer i hjernen og hjertet.
 • Aorto-femoral bypass. Under operasjonen blir en anastomose påført på det berørte området. I nærvær av bifurcation bruker spesialister en protese.

1 - aorto-femoral bypass, 2-stenting

Etter operasjonen er patency av fartøyene fullstendig restaurert. Pasientene vender tilbake til normalt liv, men fra stor fysisk anstrengelse er det fortsatt verdt å forlate. Pasienter anbefales å ta antiplatelet medikamenter: Clopidogrel, Aspirin. Noen ganger blir en slik behandling livslang, slik som administrering av antiaggreganter. Vaskulære legemidler skal være full av kurset.

Hvis gjenopprettingen av blodstrømmen blir umulig eller gangren utvikler seg, er den eneste utveien amputasjon av lemmen til området med sunn blodgass.

Ikke glem at en operasjon har sine egne kontraindikasjoner. I dette tilfellet inkluderer de:

 1. Et nylig slag
 2. Levercirrhose;
 3. Akutt og subakutt stadium av hjerteinfarkt;
 4. Nyresvikt eller hjertesvikt.

Ikke-medisinsk behandling

For å sikre at behandlingen er enklere og raskere, og det ikke er noen komplikasjoner, er det nødvendig å bruke ikke-behandlingsmetoder:

 • Laser og ultrafiolett stråling av blod;
 • Hyperbarisk oxygenering - en prosedyre som øker lymfestrømmen;
 • Fysioterapeutiske effekter: elektroforese og UHF.

Tradisjonell medisin

Terapi bare folkemedisin vil ikke bringe hjelp til pasienten. Det vil bare hjelpe i tilfelle når samtidig konservativ behandling. Før du begynner å bruke folkemidlene, må du alltid kontakte legen din.

For å forbedre den vasodilaterende effekten av medisiner, bli kvitt ødemer og ubehagelig smerte i lemmer og øke den menneskelige immuniteten, kan du bruke følgende oppskrifter:

 1. For å utvide fartøyene bør du lage en infusjon av 30 gram kornblomsterkroner, 40 gram bjørnebærblader og 30 g lakrisrot. Blandingen må brygges med et glass varmt vann, insistere på 15-20 minutter og belastning. I løpet av dagen, 3 ganger må du drikke 1 ss.
 2. På grunn av det store innholdet av kalium og vitamin C, forteller sitronen også blodet godt. Det kan spises med andre matvarer eller legges til drinker.
 3. Grønn og persille rot skal hakkes i kjøttkvern. Mengden av den resulterende blanding skal være omtrent to glass. Den skal legges i en dyp skål, hell en liter varmt kokt vann, pakk det og la det stå på et mørkt sted i 7-8 timer. Etterpå skal infusjonen filtreres, klemmes og blandes med ferskpresset juice av en sitron. Den resulterende blanding er delt inn i 2 dager, og hver del er full i 3 måltider. Prosedyren gjentas hver tredje dag.
 4. For å styrke beinene på beina må du ta badene med et avkok av nettle hver 1-2 dag.
 5. For å forberede alkoholholdig tinktur fra kastanje, skal den helles 50 g peeling 0,5 liter vodka og forlates på et mørkt sted i 2 uker. De første 10 dagene skal tas to ganger om dagen 30 minutter før måltider, en halv teskjef, etter - en full teskje til slutten av tretti dager kurset. Ta en pause i 7 dager og gjenta behandlingen.
 6. For å forhindre dannelse av trombi og trophic ulcers, bør du regelmessig drikke ingefærte, legge til et lite stykke sitron og en teskje honning. Frisk ingefær kan legges til salater og supper.
 7. For å øke immunitet og humør, bør du lage en drink fra honning, sitron og hvitløk. Hold det i kjøleskapet. Ta - en teskje 5 minutter før du spiser.

outlook

Til tross for at Lerish syndrom er en farlig sykdom, er prognosene i de fleste tilfeller fortsatt gunstige. Det viktigste er å starte behandlingen i tide. De første komplikasjonene kan vises på 3. eller 4. trinn av sykdommen. Bare i avanserte alvorlige tilfeller fører syndromet til gangre- og lemmeramputasjon. Derfor er det viktig å umiddelbart konsultere en spesialist og starte komplisert terapi av sykdommen så snart som mulig.

Les Mer Om Fartøyene