Hva er Lerishs syndrom, årsaker, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære hva som er Lerishs syndrom. For denne patologien er aortaslesjon forbundet med delvis overlapping (okklusjon) av dens lumen. Syndromet fører til en nedgang i blodstrømmen i bekkenområdet og nedre ekstremiteter. Den viktigste behandlingsmetoden er kirurgisk.

Lerish syndrom kalles symptomkomplekset, som oppstår når aorta er innsnevret (stenotisk) i bukdelen og delvis lukker fartøyets lumen (okklusjon).

Sone av bifurcation er stedet for aorta-avdelingen i iliac arterier, blod forsyner det lille bekkenet og nedre lemmer

Den patologiske prosessen kan spre seg til iliac arterier, så syndromet kalles noen ganger aorto-iliac okklusjon. Beskrevet triaden av symptomer (claudicatio intermittens, fravær av en puls i bena, impotens), karakteristisk for denne lesjon av aorta, en fransk kirurg Leriche i 1923. Okklusjon av aorta som fører til kronisk iskemi i bena. Forringelse av blodtilførselen kan føre til nekrose av lemvevev og amputasjon. Et annet alvorlig problem med dette syndromet er utviklingen av impotens.

Sykdommen er i de fleste tilfeller en alvorlig fare for pasientens helse og liv. Konservativ behandling av patologi er ofte ineffektiv, mye bedre effekt oppnås som følge av kirurgiske inngrep. Etter operasjonen er det mulig å gjenopprette blodstrømmen, som varer i flere år.

Lerish syndrom behandles av vaskulære kirurger. Den vanligste årsak til sykdom - aorta aterosklerotiske lesjoner, slik at de beste resultatene kan oppnås ved parallelle tråder, aterosklerose behandling gitt av den kardiolog eller indre.

Årsaker til Lerish syndrom

Lerish syndrom, som navnet antyder, er ikke en uavhengig sykdom. Den kombinerer symptomene som er forbundet med okklusjonelle aorta lesjoner. Slike patologi kan skyldes forskjellige grunner:

 • aterosklerose av aorta (ca. 90-95%);
 • uspesifikk aortoarteriit (5%) - betennelse i aorta og store fartøy, som fører til fortykkelse av veggen, luminal og dårlig blodtilførsel til organer og lemmer;
 • trombose etter traumer eller emboli.

Kroniske okklusjonsskader av aorta er av og til forbundet med medfødte patologier:

 • aorta hypoplasia (hypoplasia);
 • dysplasi av iliac arterier (defekter i dannelsen av blodårer).

Ved aterosklerose maksimale endringer ble funnet i avgreningsområde (separasjon av aorta til bekkenarteriene bekkenet og nedre lemmer). Det kan forekomme en fremtredende forkalkning av aorta vegg og nedstrøms arteriene (avsetning av kalsium og, som en konsekvens, tetningen og redusert fleksibilitet), oppviser ofte mural trombose. Aortoarteriitt er preget av en betydelig fortykkelse av aortas vegger av inflammatorisk natur. I denne sykdommen blir aortas vegger ofte utsatt for forkalkning.

Som følge av forverring av blodstrømmen til det lille bekkenet og beina, forverres mikrocirkulasjonen og vevmetabolismen blir forstyrret. Ved begynnelsen av den patologiske prosessen inngår mekanismer for å kompensere for reduksjonen i blodstrømmen i lemmer, da patologien utvikler seg, blir iskemi (forringelse av blodtilførsel og oksygenforsyning til vevet) intensivert.

Siden de fleste av Leriche syndrom er dannet som et resultat av den aterosklerotiske prosessen, oppstår de første kliniske manifestasjoner hovedsakelig i midten alder - eldre enn 40 år. Hos menn er patologi mer vanlig enn hos kvinner. Toppfrekvensen er observert i det sjette tiåret av livet.

De røde pilen peker mot den fullstendig tilstopping i den infrarenale aorta tromben, som strekker seg inn i bekkenarterie (gul pil). Hvit pil - begynnelsen av forkalkning i fartøyets vegg.

Symptomer på patologi

Det er mulig å foreslå utviklingen av Lerishs syndrom i nærvær av en triade av grunnleggende symptomer, som inkluderer:

 1. Av og til claudication (intermitterende).
 2. Umulighet til å bestemme puls på underdelene.
 3. Impotens.

Intermittent claudication er en konsekvens av kronisk sirkulasjonsfeil i lemmer. Den første kliniske manifestasjonen hos pasienter med syndromet er smerte i skinnens muskler under en lang spasertur.

Symptomer på ben-iskemi er avhengig av scenen:

 • I første fase er smerte i beina forstyrret med betydelige belastninger - å gå mer enn 1 km. Dette stadiet kalles også preklinisk fordi symptomene på sykdommen på dette stadiet er minimal.
 • I tilfelle progressiviteten av patologi dannes 2A og 2B stadier. Hvis smerten er festet når du går over 200 m, er det omtrent 2A stadium, i tilfelle av dårlig gåttoleranse for en kortere avstand, er fase 2B stadium av lemmer iskemi.
 • Den tredje fasen kjennetegnes av smerte som oppstår når det går mindre enn 25 m og selv i fravær av bevegelse, og også om natten.
 • Det siste, fjerde stadiet er preget av trofiske lidelser: ulcerative lesjoner, nekroseområder, gangrene.

Allerede på begynnelsen kan pasienten bli plaget av andre symptomer på iskemi: chilliness, hudsensibilisering, pallor, sprø negler, hudskall, hårtap, økt svetting av bena. For et grovt estimat av alvorlighetsgraden av iskemiske lidelser, blir en plantarprøve laget. Benet løftes i en vinkel på 45 °. Hvis det er iskemi, blir foten blek på bare noen få sekunder. Blancheringshastigheten vurderes på omfanget av iskemiske lidelser.

Ved undersøkelsen manifesteres Lerishs syndrom av benens bleke hud, med stadium 4 er det ulcerative nekrotiske lesjoner. Når du føler at lemmer er kalde, kan du ikke bestemme puls på femorale arterier, pulsering av aorta på navle nivå. Auskultasjon (lytting) av lårarterien i området av inguinal fold og abdominal aorta gjør det mulig for oss å bestemme lydsvingninger som sammenfaller med fasen av hjertets sammentrekning (systolisk murmur). Disse tegnene er spesifikke for Lerishs syndrom. Det er ikke mulig å bestemme arterielt trykk på beina med denne patologien.

Legene til en pasient med Lerishs syndrom

Symptomene er avhengige av den overordnede lokaliseringen av okklusjonen av aorta. Det er tre nivåer av okklusjon:

 1. Lavt når blodstrømmen obstruksjon har avgreningsområde (inndeling i bekkenarteriene) under opprinnelsessted for den underlegne mesenteric arterie.
 2. Gjennomsnittlig - okklusjonssonen sprer seg over dette nettstedet.
 3. Aortas hengivenhet når ikke nyrene til nyrene, eller er praktisk talt på deres nivå.

Med høy okklusjon, er smerte bekymret i gluteus muskler, i lumbal regionen, langs bakkvartene av hoftene. Slik intermitterende claudikasjon kalles høy. Samtidig er det en nedgang i temperaturen på lemmer, en følelse av følelsesløshet. Muskelhypotrofi kan noteres i forbindelse med utilstrekkelig blodtilførsel.

Ved høy okklusjon utvikles hypertensjon ofte forbundet med nyrearteriesykdom (vasorenal). Dette syndromet med kronisk aortaobstruksjon forekommer ganske ofte - omtrent i 38% av tilfellene. Mindre vanlige er symptomer forbundet med kjønnsammensetning (23%), enda sjeldnere er manifestasjoner av fordøyelsessystemets iskemi (9%) og ryggmargen (kun 2%).

Progresjonsgraden av patologi er avhengig av pasientens alder. Raskere priser er karakteristiske for unge pasienter som lider av dette syndromet. Patologien, manifestert etter 60 år, utvikler seg ofte langsommere enn i 40-50 år. I alle fall krever Lerishs syndrom bruk av radikale medisinske metoder. Kun kirurgisk inngrep kan eliminere okklusjon av aorta og forhindre alvorlige komplikasjoner.

Behandling av Lerish syndrom

Den viktigste metoden for å bekjempe Lerish syndrom er kirurgisk. Bruk av moderne metoder gjør det mulig å oppnå gunstige behandlingsresultater i en tilstrekkelig lang periode. Fullstendig kur for aterosklerotisk okklusjon av aorta kan ikke oppnås, men en kombinasjon av tradisjonelle eller endovaskulære * kirurgiske metoder og konservativ terapi vil forbedre livskvaliteten og øke pasientens levetid betydelig.

* Med endovaskulær intervensjon er tilgang til det patologisk endrede stedet av aorta og andre arterier gjennom en liten punktering av huden. Et kateter og spesialinstrumenter blir utført langs fartøyet til inngrepssonen. Operasjonen utføres under røntgenkontroll.

Konservativ behandling brukes kun i fase 1 og 2A av iskemi.

 • Med aterosklerose, som er hovedårsaken til syndromet, er det viktig å eliminere eller redusere virkningen av de variable risikofaktorene av sykdommen og dens komplikasjoner.
 • I tillegg til legemiddelbehandling brukes ikke-farmakologiske metoder: kosthold, overholdelse av regimet, fysioterapi, fysioterapiøvelser, sanatoriumbehandling.
 • Det er viktig å eliminere årsakene til vaskulær spasme: røyking, kjøling.

Konservative terapimetoder i Lerish syndrom

Metoder og legemidler brukt i konservativ terapi:

 • Vasodilatormedisiner, holinolitiki, ganglioblokatorisk (no-sppa, nikoshpan, andekalin, padutin). Krever kurs av behandling som varer fra 1 til 3 måneder.
 • For å forbedre mikrosirkulasjonen, foreskrive rheopolyglucin, karantil, for å forhindre trombose aspirin.
 • Fysioterapi: hyperbarisk oksygenering, diadynamiske strømninger på lemmer og lumbale sone, hydrogensulfidbad.
 • Sanatoriumbehandling.

Kirurgisk inngrep i patologi

Hvis Lerish syndrom 2B diagnostiseres på et stadium eller over, kan pasientene kun forbedres ved rekonstruktiv kirurgi. Avhengig av tilstanden til aorta og iliac arterier, er en av typene kirurgisk inngrep valgt: endarterektomi, shunting, reseksjon med proteser:

 1. I endarterektomi gjennomført gjennom beholderen innsnitt fjerning av trombotiske masser, aterosklerotisk plakk innsnevring av lumen. Vegget på fartøyet sutureres eller dekkes med en "patch" fra pasientens vene eller syntetisk materiale.
 2. Ved skifting sys den kunstige protesen over og under okklusjonsstedet og gir blodstrømmen rundt det berørte området av karet. Med Lerish syndrom utføres aorto-femoral bypass-kirurgi, som forbinder aorta og lårarterien.
 3. Reseksjon av aorta med proteser utføres med en kombinasjon av okklusjon og alvorlig stenose. I dette tilfellet erstattes det berørte området av aorta med en spesiell protese.

Ved høy risiko for konvensjonell kirurgisk operasjon, brukes endovaskulære inngrep: angioplastikk, stentning av aorta og iliac arterier. Med ballongangioplasti, blir et kateter med en boks levert til den trange delen av arterien. Innsprøytningen av luft i esken bidrar til å eliminere innsnevringen av fartøyet. Stenting består i installasjon av et spesielt rammeverk (stent) for å utvide det smale området og normalisere blodstrømmen. I flere tilfeller brukes en kombinasjon av begge metoder.

Kirurgisk behandling utføres ikke i nærvær av kontraindikasjoner, som inkluderer:

 • obstruksjon av arteriene i ekstremitetene (definert for angiografi);
 • hjerteinfarkt eller hjerneslag (3 måneder fra akutt stadium);
 • gangrene av foten og underbenet;
 • 3 stadier av hjertesvikt;
 • cirrhotisk leverskade;
 • nyresvikt
 • ondartede svulster.

Gode ​​resultater i Lerishs syndrom kan oppnås i 65-75% tilfeller av kirurgisk inngrep, dødeligheten etter operasjon varierer mellom 2-13%.

outlook

I fravær av kirurgisk behandling anses prognosen for Lerish syndrom uheldig. Sykdommen utvikler seg raskt og fører ofte til tvungen amputasjon av ekstremiteter (ca. 25% av pasientene). De fleste pasientene som kun får konservativ behandling, blir deaktivert innen 2 år. Det er en lav overlevelsesrate for slike pasienter i 3 år. Om lag 40% av dem dør i denne perioden fra komplikasjoner av sykdommen.

Med okklusal patologi av aorta anses resultatene av rekonstruktiv kirurgi relativt gunstig. I 70% av opererte pasienter er det mulig å oppnå forsvunnelse av symptomer på iskemi og rehabilitering i opptil 10 år. Fordelene ved resultatene avhenger ikke bare av den vellykkede operasjonen, men også på betingelse av perifer sirkulasjon.

Lerishs syndrom: årsaker, symptomer, behandlingstaktikk

Denne vaskulære patologien ble først beskrevet av kirurg René Lerish i 1923, og syndromet ble kåret til hans ære. Lerish syndrom er en av de hyppigste okklusive tilstandene, karakterisert ved å begrense og / eller fullføre blokkering av arteriellkarene i aorto-iliac-regionen. I denne patologien kan ikke bare stenosen eller okklusjonen av arteriene i denne delen av sirkulasjonssystemet observeres, men også forskjellige kombinasjoner av slike vaskulære lesjoner. For eksempel, stenose av abdominal aorta og okklusjon av en av iliac arterier, etc.

Når Leriche syndrom, dårlig sirkulasjon som følge av vaskulære endringer, som fører til opptreden av den karakteristiske triade av symptomer: manglende puls i arteriene i ben, claudicatio intermittens og potensforstyrrelser. Deres alvorlighetsgrad avhenger av graden av innsnevring eller lengden av tilstoppingen av arteriene, og deres forekomst oppstår når karene er innsnevret med 60-70%. Hvis den forblir ubehandlet denne sykdommen er i stand til å føre til amputasjon av armen eller benet koldbrann, alvorlige kardiovaskulære komplikasjoner, uførhet og til og med at pasienten dør.

Ifølge statistikken er Leriche syndrom mer vanlig hos menn enn hos kvinner, og er vanligvis oppdaget i en alder av 40-60 år, men de siste årene har antall yngre pasienter med sykdommen har vært økende. Eksperter mener at dette faktum skyldes utilstrekkelig ernæring, hypodynami og avhengighet av dårlige vaner (spesielt røyking).

I denne artikkelen vil du bli kjent med årsakene til utvikling, manifestasjoner, stadier av kurset, måter å avsløre og behandle Lerishs syndrom. Denne informasjonen vil hjelpe deg i tide til å mistenke starten på utviklingen av denne farlige vaskulære patologien, og du vil ta den riktige avgjørelsen om behovet for en lege for å starte en rettidig behandling.

Årsaker og mekanisme for utvikling

Å provosere utviklingen av Lerishs syndrom er i stand til forskjellige sykdommer:

 • aterosklerose av aorta
 • aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter;
 • Takayasu syndrom (ikke-spesifikk aortoarteriitt);
 • posttraumatisk trombose;
 • tette fartøy med emboli;
 • Medfødte misdannelser av aorta (hypo- eller aplasi);
 • dysplasi av det fibrøse muskulære laget av beinene i beina.

Omtrent 94% av tilfellene utvikler Lerishs syndrom på grunn av utseendet av patologiske forandringer i karene forårsaket av aterosklerotiske lesjoner. Provosere utviklingen av denne sykdommen kan være en rekke faktorer: overforbruk av høy kolesterol mat (fast food, animalsk fett blandet fett), stillesittende livsstil, søvn mangel, røyking, fedme, familiehistorie, diabetes, hormonelle endringer i overgangsalderen, etc..

Det andre stedet (5%) blant årsakene til det leriske syndromet tilhører en slik sykdom som ikke-spesifikk aortitt. Mens forskere ikke klarte å finne ut de eksakte årsakene til utviklingen av denne sykdommen, er det kjent at Takayasus syndrom ledsages av utbruddet av inflammatoriske prosesser i store og mellomstore kaliber. I fravær av behandling fører inflammasjon til stenose i arteriene, og pasienten kan utvikle Lerish syndrom.

Den direkte årsaken til dette vaskulære syndromet er stenose eller fullstendig blokkering av karene i aorto-iliac-regionen. Disse vaskulære lesjonene blir provosert av veksten av aterosklerotiske plakk, koagulering av trombi eller emboli. Deretter blir disse formasjonene overgrodd med bindevev og kalsifisert. Som et resultat avsmalner fartøyets lumen, og deretter tetter fullstendig.

Graden av skade på arteriene og omfanget av det blokkerte området bestemmer alvorlighetsgraden av hemodynamiske lidelser og alvorlighetsgraden av manifestasjoner av Lerish syndrom. Slike vaskulære lesjoner fører til iskemi i bekkenorganene, nedre deler av ryggmargen og benvev. I utgangspunktet oppstår symptomer på mangel på blodtilførsel bare med fysisk aktivitet, og etter hvert som mer stenose og tilstopping av arteriene begynner å vises og i ro.

Med langvarig iskemi av vev som gir blod til aorto-iliac arterier, forekommer metabolske forstyrrelser, noe som fører til utseendet av trofasår. Vanligvis er de plassert på føttene og tærne og i fravær av behandling kan provosere utviklingen av gangrene.

symptomer

I begynnelsen av utviklingen, gjør Lerishs syndrom seg selv ved utseendet av smerte i kalvemuskulaturen under gangavstand. På et bestemt stadium blir smertsyndromet så intens at personen begynner å halte seg på det berørte benet. Som regel er det utseendet av intermitterende claudikasjon som er årsaken til å kontakte en lege.

Noen ganger forekommer okklusjonen av arteriene på mellomstore eller høyere nivåer. I slike tilfeller oppstår smerte først i gluteal-regionen, den ytre overflaten av lårene eller midjen. Dette nederlaget i arteriene fører også til utseende av lameness, og symptomet kalles "høy intermittent claudication".

I tillegg til smerte, ser pasienter med Lerish syndrom utseendet på følgende symptomer:

 • kramper i beinmuskulaturen;
 • parestesi: sensasjon av kravling, kulderystelser, prikking, følelsesløshet i beina;
 • følelse av kalde føtter;
 • blek hud på nedre lemmer;
 • trykksmerter i magen (i noen tilfeller).

Innsnevring av lumen eller tilstopping av arteriene fører til at når du prøver å føle puls på beinet, er det en demping eller et komplett fravær av pulsering.

På mer avanserte stadier endrer huden på beina sin farge, blir tørr, flakket og mindre elastisk. På grunn av utbruddet av metabolske sykdommer begynner neglene å vokse sakte, miste glans, bli kjedelig, sprø og skaffe seg en brun farge. Håret på det berørte lemmet faller gradvis ut, og på det kan sentrene av fullstendig alopecia oppstå. Utilstrekkelig ernæring av subkutan fett og muskelvev fører til gradvis atrofi.

I tillegg til de smertefulle og ubehagelige følelse i benene, halvparten av menn Leriche syndrom ledsages av forringelse av blodtilførsel til ryggmargen og bekken, manifestert i forskjellige forstyrrelser av potens - endringer i libido, erektil dysfunksjon. Etterpå, på grunn av en langvarig sirkulasjonsforstyrrelse, kan pasienten utvikle impotens.

I avanserte stadier av sykdommen blir smerten i foten og fingrene smertefull og stadig tilstede. På grunn av trofiske sykdommer, er huden mer utsatt for skade, og trofiske sår vises på den. I alvorlige tilfeller utvikler gangrene.

Stadier av Lerish syndrom

I Lerish syndrom er fire stadier av iskemi skilt:

 1. I - funksjonell kompensasjon. Ved belastning føles pasienten chilliness, paresthesia, kramper i beina. Det er økt tretthet i underekstremiteter. Etter å ha passert 500-1000 m med en trinnhastighet på ca. 5 km / t, har pasienten intermitterende claudikasjon. Etter å ha eliminert den fysiske belastningen forsvinner smerten i benet gradvis.
 2. II - subkompensasjon. Intermittent claudication oppstår når man overvinter ca 250 m. Det er endringer fra huden: de blir tørre, skumle, håret faller ut. Spikerplater blir mer sprø, kjedelige og får en brun fargetone. Det er første tegn på atrofi av subkutan fett og muskel i foten.
 3. III - dekompensering. Smerter i bena vises selv i ro. Intermittent claudikasjon oppstår bare etter 25-50 m. Huden på lemmen blir blek når den heves og rødmer når foten senkes. Selv mikrotraumer fører til dannelse av sprekker og overfladiske trofasår.
 4. IV - destruktive endringer. Smertsyndromet er konstant tilstede. Sårene helbredet, svelger, svulmer og nekrotisk. I mangel av behandling utvikler gangren.

diagnostikk

Leriche syndrom mistenkes utvikling kan karakteriseres ved klager av pasientdata og undersøkelse av pasienten - endre utseende av hud og negler, svekkelse eller fravær av pulsering av arteriene i bena og lytting systolisk bilyd. Når behandling i sene stadier av sykdommen på føttene og tærne er funnet trophic ulcers.

Som en undersøkelsesmetode for undersøkelse utføres LEID - bestemmelsen av indeksen for forholdet mellom blodtrykk målt ved ankelen til BP-indeksene på skulderen. Normalt er indeksen litt mer enn en. Nedre indekser indikerer tilstedeværelsen av iskemi av nedre ekstremiteter, og jo lavere disse indeksene, desto tyngre er den hemodynamiske lidelsen. LID-indeksen på 0,4 indikerer kritisk iskemi i underbenet.

For å bekrefte diagnosen er følgende typer undersøkelser foreskrevet:

 • CT angiografi;
 • kontrastortografi eller angiografi (utført i planlegging av kirurgisk revaskularisering eller perkutan angioplastikk / stenting);
 • laboratorie blodprøver (lipidspektrum, glykert (HGB A1c), koagulogram).

Utførelse av ultralyd eller MR-angiografi med Lerish syndrom er mindre informativ og kan bare brukes som en alternativ diagnostisk teknikk.

behandling

Konservativ terapi i Lerishs syndrom kan bare foreskrives ved I-II-fasen av sykdommen, når iskemien i underbenet fortsatt kan kompenseres. Ved senere tider kan patologisk innsnevring og tettning av blodkar elimineres utelukkende ved kirurgi.

Konservativ terapi

En pasient med Lerish syndrom anbefales å gjennomgå en undersøkelse for å identifisere årsakene til sykdommen og for å eliminere deres videre innflytelse på tilstanden til karene. Etter dette må pasienten starte et behandlingsforløp for den underliggende sykdommen (diabetes, aterosklerose, etc.). I tillegg bør du følge alle legenes anbefalinger for en sunn livsstil:

 • nekte å røyke og drikke alkohol
 • regelmessig går i frisk luft;
 • Utelukkelse fra dietten av produkter som forårsaker en økning i nivået av skadelig kolesterol.

For å eliminere symptomene på Lerishs syndrom kan følgende grupper av legemidler brukes:

 • ganglioblokatory - Midokalm, Butalol, Vaskulat, etc.;
 • antispasmodics - No-shpa, Papaverin;
 • midler for flytende blod og forebygging av trombusdannelse - Cilostazolum, Sulodexid, Curantil, Pentoxifyllin, Trental, Aspirin, Clopidogrel, Reopoliglyukin;
 • holinolitiki - Andekalin, Depo-Padutin.

For behandling av trofasår brukes løsninger av antiseptika og lokale rettsmidler for å forbedre regenerering og trofisme av vev (Solcoseryl, Iruksol, Metiluratsil).

Kirurgisk behandling

Beslutningen om behovet for en kirurgisk prosedyre for å gjenopprette patenter av arterier og normal blodstrøm kan tas med fremdriften av symptomer på iskemi i II-stadiet. Valget av en slik rekonstruktiv teknikk vil avhenge av tilstanden til vaskulære vegger, diameteren av arterien lumen og arten av blodstrømmen.

For å gjenopprette normal sirkulasjon av lemmer i Lerishs syndrom, kan slike typer vaskulære operasjoner utføres:

 • Stenting - i lumen av det innsnevrede fartøyet er det montert en metallramme av sylindrisk form (stent), som utvider arteriell lumen og gjenoppretter blodstrømmen;
 • endarterektomi - fjerning fra lumen av arterien som okkluderer massen gjennom et lite snitt med etterfølgende suturering av vaskulærveggen med en sutur eller ved lapping av et syntetisk eller autovent materiale;
 • Arteriell protese - den okkluderte delen av karet fjernes og erstattes med en syntetisk protese eller et sted av venen i venen trukket fra en annen region;
 • shunting er etableringen av en sirkulasjonsbane for blodtilførselen til en pasient som lider av iskemi ved å bruke en shunt fra autovent eller syntetisk protese.

Om nødvendig kan kombinert inngrep fra de nevnte vaskulære operasjonene utføres for å gjenopprette normal blodstrøm.

Kontraindikasjoner til kirurgisk behandling kan være følgende forhold:

 • terminale stadier av nyre- eller hjertesvikt;
 • nylig lidd et hjerteinfarkt eller hjerneslag (ca. 3 måneder).

Alder på pasienten og andre tilknyttede patologier er ikke kontraindikasjoner for kirurgisk behandling.

I sjeldne tilfeller, med alvorlige operasjoner i den postoperative perioden, kan følgende komplikasjoner forekomme:

 • blødning;
 • infeksjon og suppurasjon av sår eller vaskulær protese;
 • lungeemboli;
 • kompresjon av nerver eller bløtvev;
 • skade på nærliggende organer (tarm, blære, ureter, etc.);
 • iskemi i ryggmargen (ekstremt sjelden);
 • nyresvikt
 • nedsatt blodtilførsel til leveren og tarmen;
 • postoperativ aorta dilatasjon;
 • trombose eller emboli av protesen og de omkringliggende områdene av fartøyet.

Eliminering av slike komplikasjoner kan utføres ved terapeutiske eller kirurgiske midler. Som regel, med tilstrekkelig kvalifikasjon av kirurgen og alle anbefalinger fra legen, oppstår de ikke.

I noen tilfeller vender pasientene seg til vaskulær kirurg i avanserte stadier av sykdommen, når myke benvev blir utsatt for gangrene. Med denne alvorlige patologien må legen bestemme seg for å utføre en så radikal operasjon som en amputasjon av foten eller lemmen. Etter dette tilbys pasienten ulike typer fotproteser.

Etter kirurgisk behandling er pasienter med Lerish syndrom foreskrevet antiplatelet midler (Aspirin, Cardiomagnum, Clopidogrel) for forebygging av trombose. De kan bli tatt kurs eller for livet. I tillegg anbefales behandling av den underliggende sykdommen, noe som kan provosere et tilbakefall av tilstopping av arteriene.

prognoser

Tidlig rekonstruktiv vaskulær kirurgi med Lerish syndrom i 90% av tilfellene fører til vellykkede resultater av blodgjenoppretting. Langsiktige resultater i slike tilfeller er også vanligvis gunstige.

I fravær av behandling er prognosen for utfallet av Lerish syndrom alltid ugunstig. Ca. 8 år etter utseendet av de første tegn på patologi utføres ca. 1/3 av pasientene, 1/3 amputasjon av lemmen utføres, og i de resterende 1/3 utvikles symptomene på iskemi konstant. Spesialister merker at hos unge pasienter utvikler denne patologien raskere.

Lerish syndrom refererer til farlige patologier og trenger tidlig behandling i en vaskulær kirurg med utseendet på de første tegn på iskemi av underekstremiteter. For å gjenopprette normal blodstrøm i begynnelsen av sykdommen, kan man anbefale konservativ terapi. I fremtiden, for å gjenopprette patenen til de berørte arteriene, er kirurgisk behandling nødvendig.

Den første kanalen, programmet "Live Healthily!" Med Elena Malysheva, i avsnittet "Om medisin", snakk om Lerishs syndrom:

Lerish syndrom

Lerish syndrom er en sjeldne diagnose. Det er preget av obstruksjon i aorta og dets store grener. Den mest utbredte behandlingen er blant mannlige pasienter over 50 år.

Opprinnelse og utvikling

Opprinnelsen til tilstanden for hindring kan ha ulike årsaker:

 • medfødte infeksjoner, sammenbrudd, underutvikling;
 • anskaffet feil.

Medfødt er underutviklingen av aorta, dannelsen av dens fibro-muskulære dysplasi i intrauterin perioden. Tilstanden som er oppnådd med alder-arteriosklerose, postembolisk trombose, aortoarteriitt. Den vanligste årsaken til okklusjon er atherosklerose.

Sykdommen utvikler seg avhengig av graden av skade på aorta og iliac grener. Over tid får de nedre ekstremiteter og indre organer i bekkenområdet en stadig mindre tilførsel av blod, oksygen og næringsstoffer. Områder over innsnevringen er overbelastet, og i de nedre er oksygen sult gradvis utvikling - iskemi.

Først under intens fysisk anstrengelse, senere - ved lav belastning og i ro, oppstår smerte i underbenets underdel.

Perfusjonstrykk i den distale vaskulær sengen blir konstant senket, forstyrrelser av mikrosirkulasjon fører til forstyrrelse og bremsing av metabolske prosesser i vev.

Brudd på hemodynamikk kan delvis kompenseres ved dannelsen av collaterals.

Disse laterale blodstrømningsbanene, dannet gradvis, delvis reduserer iskemi, sikrer utstrømning av blod fra overbelastede steder. Erstatterfartøyet kan begynne å virke om noen dager.

De mest åpenbare endringene er syndromet forårsaket av aterosklerose, manifesterer seg i området av aortaldivisjonen og på grenen av det fra iliac arterien.

 1. Kalsiumavsetninger (forkalkning) vises på indre vegger av karene. Kalkulatorer består av de som er drept på grunn av infeksjon eller vevstrauma. Forkalkning er årsaken til sprøhets fartøyene, er det en fare for at brudd ved økning av spenningen og trykk. Det er umulig å skylle og fjerne kalsinater fra kroppen.
 2. Et annet fenomen som forårsaker aterosklerose er parietal trombose. Hvis det er en uspesifisert aortoarteriitt, ​​lider aorta mest. Dens vegger påvirkes av forkalkning, tettstederne for betennelse.

Den kliniske beskrivelsen avhenger av graden av iskemi, i alle er det fire. Den andre graden karakteriseres av utseendet av intermittent claudication, den tredje graden - ved intensivering av smerte, ømhet og i ro. I fjerde fase vises de første nekrotiske endringene.

Første manifestasjoner

De første symptomene, i følge pasientens følelser, er ømhet i underbena når de går, på oppstigning og rett. Intermittent claudication er hovedklagen hos alle pasienter som søker legehjelp og har Lerish syndrom.

Jo lavere aorta lesjonen er, desto mindre endres kurset, desto bedre dekompenserer sirkulasjonen og lettere behandling.

Jo høyere området med obstruksjonen, jo høyere smerte sprer seg: underbenet, lårene, baken.

Dette fenomenet ble kalt høy intermittent claudication. Forverring av blodsirkulasjonen forårsaker en avmatning i negleveksten på beina, håravfall på dem. En tredjedel av pasientene har impotens. Forverring utvikler seg raskere hos yngre pasienter enn hos menn over 60 år.

diagnostikk

For diagnosen brukes:

 • visuell inspeksjon;
 • instrumentelt undersøkelse;
 • lytter til arbeidet med indre organer.

Visuelt er det en endring i hudens farge på underkroppene, den første fasen av muskelatrofi og en nedgang i temperaturen. Den fjerde graden av iskemi er karakterisert ved utseendet av sår og fokalitet av nekrose. Når palpasjon av femoral arteriepuls ikke er probet.

Hvis abdominal delen av aorta også er påvirket av obstruksjon, er det heller ingen puls i navlestrengen. Lytting gjør det mulig å oppdage systoliske lyder i inngangsfunksjonen. For diagnoser er de viktigste symptomene en mangel på puls i de berørte arteriene og systoliske lyder.

Instrument diagnostiske metoder - ultralyd fluometri, måling av svingninger i fylling av indre organer med blod (plethysmografi), sphygmografi. Disse studiene bidrar til å evaluere fyllingen av blodstrømmen. Ultrasonography bidrar til å vurdere blodstrømmen.

Et klart bilde av blodbanen lar deg se radiografien med et kontrastmedium. Hvis man mistenker Lerish syndrom, brukes transluminal radiopaque angiografi før behandlingen foreskrives.

Fordelen med denne metoden er at den ikke bare viser aorta, men også nærliggende fartøy. Aortografi gir deg mulighet til å se lesjonsstedet, dets alvor og omfang.

Advanced diagnose er basert på obliterating endarteritis (kroniske vaskulære lesjoner, hvilket fører til en gradvis innsnevring og fullføre dem), lumbar isjias, skade røttene av ryggmargen nerver.

Hvis det er en utslettende endarteritt, påvirkes bare skinnene i skinnen, pulsering beholdes i femorale arterien. Systolisk støy med denne diagnosen er fraværende.

En slik diagnose er vanligvis gitt til menn under 30 år. Når isjias smerte intenst uttrykt i den ytre overflate av lårene, ikke i forbindelse med trening, arteriell puls, systolisk støy der.

behandling

Hvis den første og andre graden av iskemi oppdages, er konservativ behandling aktuell. For å utvide de smalte fartøyene betyr bruk som utvider dem og senker blodtrykket. Denne ganglion-blokkeringsgruppen og kololinolytiske midler.

For å oppnå en forlenget effekt, er behandling foreskrevet kurs i 1-3 måneder. For å forbedre mikrosirkulasjonen bruk acetylsalisylsyre, curantyl.

For å forbedre tilstanden, anbefales det å behandle folkemidlene, fysioterapiprosedyrer. Effektive midler er terapeutisk trening, massasje, sanatoriumbehandling. Folkemidlene i form av vasodilaterdoser bør ikke misbrukes.

Operasjonen er nødvendig når iskemi i tredje og fjerde grad er diagnostisert. Lerishs syndrom behandles med bare to typer operasjoner: bypass kirurgi og endoprosthetikk. Hvis det var et nytt slag, hjertesvikt, fullstendig obstruksjon av arteriene, er kirurgi umulig. Andre kontraindikasjoner inkluderer skrumplever i leveren og nyresvikt.

outlook

Hvis en rekonstruktiv kirurgi eller begrunnet konservativ behandling utføres, forsvinner alle manifestasjoner av det leriske syndromet, pasientens evne til å arbeide gjenopprettes. Effekten av å bevare den distale sengen etter operasjon hos de fleste pasienter opprettholdes i minst ti år.

Vi anbefaler på samme måte, bli kjent med materialet om atherosklerose i nedre ekstremiteter.

OTVETY / 34 levish

- et sett med kliniske manifestasjoner på grunn av kronisk okklusjon i bifurkasjon av abdominal aorta og iliac arterier. Det er vanligst hos menn i alderen 40-60 år.

. Medfødt hypoplasi av aorta og fibro-muskulær dysplasi av iliac arteriene er blant de medfødte.

Fordi de fleste vanlige ervervede aterosklerotiske lesjoner (88-94%), ikke-spesifikke aortoarteriit (5-10%), mye mindre postembolic trombose og andre.

patogenesen forstyrrelser i blodsirkulasjonen på grunn av graden og omfanget av okklusjon av aorta og iliac arterier, som dramatisk reduserer mengden blodstrøm til bekkenorganene og nedre lemmer. I de første stadiene av sykdommen oppstår derfor iskemi under funksjonell belastning og med prosessens fremgang - og i ro. Den ledende manifestasjonen av sykdommen er en reduksjon i perfusjonstrykket i den distale vaskulærsengen og et brudd på mikrosirkulasjonen, og deretter av metabolske prosesser i vev. Ved kompensasjon av hemodynamiske lidelser er utviklingen av sivil sirkulasjon av stor betydning.

Med Lerish syndrom, På grunn av aterosklerose observeres de maksimale forandringene i området av aorta-bifurkasjonen og på stedet av den indre iliacartarien. Ofte er det en uttalt forkalkning av aorta og arterievegger, i mange tilfeller - parietal trombose. Med en ikke-spesifikk aorta-arteritt blir aorta også primært påvirket. Denne sykdommen er preget av en skarp fortykkelse av aortavæggen på grunn av betennelse i ytre, midtre og reaktive fortykning av indre membraner. Ofte er det kalsifisering av aorta-veggen.

Det kliniske bildet avhenger av omfanget av lesjonen og graden av utvikling av sikkerhetssirkulasjonen.

4 grader av iskemi: I - første manifestasjoner; IIA - utseendet av intermittent claudication etter 200-500 m gange; IIB - utseendet på intermitterende claudikasjon på mindre enn 200 meter gange; III - smerte mindre enn 25 m gange eller i ro

IV - Tilstedeværelse av ulcerative nekrotiske forandringer.

Det første symptomet på Lerish syndrom vanligvis smerten som oppstår i kalvemuskulaturen når du går. Nesten 90% av pasientene med Lerish's syndrom konsulterer en lege om intermittent claudication. Jo mer proksimal aorta-lesjonen er, og den distale sengen har blitt endret mindre (for eksempel med aorta-lesjon bare på nivået av den underfulle mesenteriske arterien), desto bedre kompensasjon av blodsirkulasjon. Med medium og høye okklusjoner av aorta, er smerten lokalisert i gluteus muskler, i nedre rygg og langs den posterolaterale overflaten av lårene (høy intermittent claudication). I tillegg opplevde pasienter kaldt snap, nummenhet i nedre ekstremiteter, tap av hår på dem og langsom vekst av negler. Noen ganger er det atrofi av nedre ekstremiteter. Hos 20-50% av mannlige pasienter oppstår impotens. Kurset er progressivt. Hos pasienter under 50 år utvikler Lerishs syndrom raskere enn hos pasienter over 60 år.

Diagnose av Lerish syndrom

i de fleste tilfeller sett på grunnlag av undersøkelse, palpasjon og auskultasjon, samt resultatene av instrumentelle forskningsmetoder.

Det er en endring i fargen på huden på underekstremiteter,

redusert hudtemperatur.

Med IV-graden av iskemi, forekommer sår og fokalisering av nekrose i fingre og føtter

. Ved palpasjon er det ingen pulsering av femorale arterien. I tilfeller av okklusjon av abdominal delen av aorta, er dens pulsering på nålens nivå ikke bestemt.

Ved hjelp av instrumentelle forskningsmetoder -

sphygmografi - vurdere nedgang og forsinkelse av hovedblodstrømmen langs arteriene i nedre ekstremiteter.

. Ultralyddopplerografi lar deg evaluere arten av blodstrøm gjennom femoral og popliteale arterier. En viktig indikator er ankelindeksen (forholdet mellom blodtrykk på foten og BP på den radiale arterien), som vanligvis er 1,1-1,2. Ved en indeks på under 0,8 er det tegn på intermitterende claudikasjon og mindre enn 0,3 - ulcerative nekrotiske endringer.

Differensiell diagnose utføres med

og lumbosakral radikulitt. Ved utjevning av endarteritt påvirkes skinnkarene, knuste i femorale arterier er bevart, det er ingen systolisk murmur over karene, pasientens alder er vanligvis mindre enn 30 år. Med lumbosakral radikulitt, er det et smertesyndrom, som er mer uttalt på lårets ytre overflate og ikke er forbundet med å gå, pulsering av hovedarteriene blir bevart og det er ingen vaskulær støy.

Behandling av Lerish syndrom.

I nærvær av lavere lemmer iskemi I-IIA, er graden av behandling konservativ. Ganglioblokiruyuschie anvendte legemidler (Mydocalmum, bulatol, vaskulat) holinoliticheskie (padutin, andekalin, Priscoli, vazolastin), vasodilatorer (papaverin, ikke-spa, nikoshpan, komplamyan). Narkotika er foreskrevet kurs i 1-3 måneder. For å forbedre mikrosirkulasjonen behandling utføres rheopolyglucin (intravenøst ​​til 800 ml en dag, 5-10 infusjoner) administrert Curantylum, acetylsalisylsyre. Påfør hyperbarisk oksygenbehandling, Bernards strøm i lumbalområdet og på underbenet, kurs for 6-10 prosedyrer. Anbefalt spa behandling; Hydrogen sulfid, karbondioksid-hydrogensulfidbad, terapeutisk trening.

Indikasjoner for rekonstruktiv kirurgi på fartøyene er iskemi av lemmer av IIB, III og IV grad.

Kontra - fullstendig blokkering av bein arterier og lårarteriene ifølge angiografi, myokardialt infarkt, slag opp til 3 måneder, hjertesvikt trinn III, levercirrhose, renal svikt.. I kirurgisk behandling av Leriche syndrom meste bruke to typer operasjoner: fartøy reseksjon protesen og skifting. Reseksjon av aorta operere på dens brå okklusjon og stenose, bypass - vanligvis samtidig opprettholde åpenheten av bekkenarteriene (se blodkar.).

Prognose for Lerishs syndrom. Etter operasjonen forsvinner kliniske manifestasjoner av Lerish syndrom, arbeidskapasiteten blir gjenopprettet. Gunstige resultater av rekonstruktiv kirurgi hos 70% av pasientene med en god tilstand av den distale sengen, forblir opptil 10 år.

Lerishs syndrom: symptomer, behandling, moderne operasjoner

Lerish syndrom er en kombinasjon av kliniske symptomer manifestert når arteriene i aorto-iliac-regionen er blokkert. I detalj ble denne patologien så tidlig som i begynnelsen av det tjuende århundre beskrevet av en forsker og kirurg Rene Lerish. Som regel forekommer syndromet hos mennesker over førti år, og i de fleste tilfeller diagnostiseres det hos menn. Et stort antall operasjoner på abdominal aorta kan konkluderes med hvor utbredt denne sykdommen er.

Så, i artikkelen vil vi snakke om Lerish syndrom. Symptomer, årsaker, metoder for diagnose og behandling av patologi vil bli vurdert nedenfor.

etiologi

Av naturen er den aktuelle sykdom en polyetologisk tilstand. Aterosklerose av aorta (Lerish syndrom) kan utvikle seg mot bakgrunnen av:

 • uspesifisert aortoarteritt;
 • aterosklerotiske endringer i karene;
 • trombose på grunn av traumer;
 • tilstoppet med blodkar embolus;
 • dysplasi av fibrøst muskulære lag av kar;
 • medfødte patologiske forandringer i aorta (aplasi og hypoplasi).

I de fleste rapporterte tilfeller er patologien forårsaket av defekter i blodkarene som er forbundet med aterosklerotiske forandringer.

I de siste tiårene øker frekvensen av nye tilfeller av aterosklerose raskt. Årsakene er enkle og trivielle:

 • spiseforstyrrelser (overvekt av fettstoffer i dietten, fastfood, hvor innholdet av kolesterol og andre stoffer skadelig for blodkar);
 • uregelmessig daglig rutine
 • mangel på søvn.

Det må sies at fet mat er spesielt skadelig for eldre og middelaldrende som de i betydelig grad bremser ned stoffskiftet, og mettet fett, ikke blir resirkulert av kroppen, akkumuleres på veggene i blodkar, som senere fører til slike sykdommer som aterosklerose.

Lerish syndrom er mer sannsynlig å få folk med endokrine sykdommer.

Blant de etiologiske årsakene til utviklingen av sykdommen er ikke-spesifikk aortoarteriitt eller Takayasu syndrom, den nest viktigste årsaken etter spiseforstyrrelser og en feil livsstil. Hittil har etiologien til utviklingen av denne patologien ikke blitt fullt etablert, men det er kjent at den har en inflammatorisk natur. Store og mellomstore fartøy er involvert i prosessen, og i mangel av behandling forekommer stenose i de fleste tilfeller.

De resterende årsakene som kan forårsake Lerish syndrom samlet sett er bare en prosent.

symptomer

Hvis sykdommen utvikler seg mot aterosklerosens bakgrunn, vil de viktigste endringene forekomme på det sted hvor ventral aorta deler seg og fra den indre iliac arterien avgrener seg. I Lerishs syndrom, i det endrede karet, er det ofte mulig å oppdage parietal trombi og kalsifisering.

Hvis årsaken til patologien er uspesifisert aortoarteriitt, ​​kan det i undersøkelsen ses at aortavegget er betydelig tykkere, siden betennelsen strekker seg til alle tre membranene. Kalsifisering er også funnet.

På hvor mye arterien er skadet, vil de kliniske manifestasjonene av sykdommen avhenge av. I første etappe vil Lerish syndrom (symptomene bli mer uttalt hvis collaterals utvikles intensivt i det berørte området) manifesteres av ømhet i kalvemuskulaturen under bevegelse. Noen ganger blir smerten så sterk at en person ufrivillig begynner å halte seg. Til legen går pasientene som regel på grunn av lameness. Jo mindre den distale blodstrømmen har gjennomgått endringer, jo høyere i forhold til nedre ekstremiteter er patologens fokus (for eksempel i mesenteri-arteriene), desto bedre fungerer kompensasjonsmekanismer.

Smertefulle opplevelser er lokalisert i lumbaleområdet, i musklene, på ytre overflaten av lårene, hvis okklusjon oppstod ved høye eller mellomstore nivåer. Dette fenomenet kalles høy intermittent claudication.

I tillegg til ømhet, klager folk som har Lerish syndrom at føttene deres ofte blir numme og stadig kaldt.

Et annet karakteristisk symptom hos menn er impotens. Det er forårsaket av iskemi av bekkenorganene og ryggmargen. Individuelle pasienter opplever trykksmerter i magen når de går.

Også, svekkelse eller fravær av puls i femorale arterier diagnostiseres. Legen kan høre en karakteristisk systolisk murmur.

Stadier av patologi

Avhengig av hvor mye arteriell blodsirkulasjon er forstyrret, er fire stadier av sykdommen tradisjonelt skjenket:

 1. Fase av funksjonell kompensasjon. Folk merker kramper, chilliness, nummenhet, prikker i bena. Etter å ha passert en avstand på 500-1000 meter, er det intermittent claudication: i kalvemuskulaturen oppstår det smerter som fører til at personen stopper.
 2. Fase av subkompensasjon. På dette stadiet skjer intermitterende claudikasjon etter en avstand på 200-250 meter. På beina og føttene blir huden tørr, mindre elastisk, flakket. På den berørte lemmet er hårveksten forstyrret: de faller ut, det kan være områder med skallethet. I tillegg er forsterkningen av negler forstyrret: deres fargeendringer, ømhet øker. På dette stadiet utvikler atrofi av de små musklene i foten og subkutant fettvev allerede.
 3. Dekompensasjonsstadiet. Smerte i lemmen er allerede uhyggelig selv i hvile, en person kan ikke passere en avstand på mer enn 25-50 meter. Huden på den berørte lemmen endrer farge avhengig av posisjonen: Hvis du løfter benet ditt, blir den blek, hvis du senker den, blir den rød. Samtidig blir epidermis tynnere, huden blir lys. Korn, blåmerker, riper fører til utseendet på overfladiske sår og sprekker. Atrofi av fot- og lårmuskulaturen på dette stadiet utvikler seg.
 4. Fase av destruktiv endring. Smerten i fingrene og føttene blir uutholdelig og permanent. Sår i de distale områdene, dårlig helbredet, de er dekket med et skittent grått belegg, og rundt dem kan du se rødhet (inflammatorisk infiltrering). Ødem i underbenet og foten øker, og til slutt med fravær av medisinsk behandling, utvikler gangren.

Disse manifestasjonene på forskjellige stadier har Lerish syndrom. Bildene av de berørte ekstremiteter er noen ganger skremmende. Kurset i patologi er utsatt for konstant progression, og hva er karakteristisk, hos mennesker 40-50 år utvikler sykdommen mye raskere enn de som er over 60 år.

diagnostikk

Det kreves å utføre visse studier for diagnosen "Lerish syndrom". Behandlingen er kun foreskrevet etter medisinsk undersøkelse, fysisk undersøkelse og laboratorie- og instrumentstudier.

Ved undersøkelsen ser legen at fargen på den berørte lemmen er vesentlig forskjellig fra den sunne huden, muskelmassen er markert redusert, og temperaturen på det syke leggen er betydelig lavere enn kroppstemperaturen.

Hvis sykdommen har en forsømt form og er bekreftet i det siste stadium, vil nekrotiske områder og sår på huden bli synlige, spesielt på fot og fingre.

Under palpasjonen er det ingen pulsering i femorale arterien. Hvis abdominal delen av aorta er okkludert, blir det ingen pulser i navlestrenget. Når du hører på et fonendoskop i lyskeområdet, høres en tydelig støy fra systolen.

Diagnose av Lerish syndrom utføres videre av:

 • Computer angiografi. Denne metoden gir et nøyaktig tredimensjonalt bilde av arteriesystemet. Med hjelp av det kan du ikke bare utføre diagnostikk, men også planlegge for endovaskulær eller kirurgisk behandling.
 • Kontrasterende aortografi. Denne prosedyren er ikke alltid nødvendig, det er nødvendig når stenose er planlagt, kirurgisk revaskularisering eller perkutan transluminal angioplastikk.

Laboratorieforskning

Hvis Lerish syndrom oppdages, kan behandling ikke foreskrives uten spesifikke laboratorietester som inkluderer:

 • Bestemmelse av nivået av HGB A1c for å utelukke sykdommenes sykdomsgrad. Ved å kontrollere sukkernivået kan langsiktige komplikasjoner reduseres. ADA (American Association of Diabetologists) anbefaler å opprettholde nivået på HGB A1c under 7%.
 • Bestemmelse av mengden lipider, inkludert total kolesterol, lav og høy tetthet lipoproteiner, triglyserider. Hos pasienter med arvelig predisponering mot aterosklerose og unge homocystein og apolipoprotein A.
 • Hvis en pasient tidligere har hatt trombose i et arterielt eller venøst ​​segment, er det nødvendig med en omfattende vurdering av blodproppene. Det inkluderer bestemmelse av protrombintid, blodplate-telling og fibrinogenivå, V-Leiden-faktor, protein C-nivå, antitrombin III, protein S, anticardiolipin-antistoffer, etc.
 • Før det utføres medisinske eller diagnostiske tiltak som krever innføring av jodholdig kontrastmedium, er det nødvendig å kontrollere nivået av kreatinin i blodet.

Ytterligere diagnostiske metoder

Vaskulær kirurg kan bruke ultralydkar eller magnetisk resonansangiografi som alternative alternativer, men for slike patologier som Lerishs syndrom er disse studiene mindre informative.

Screeningstesten, som for eksempel måling av ankeltryksindeksen (LID), gir en god ide om graden av forstyrrelse av blodtilførselen. Denne indeksen er forholdet mellom blodtrykk (BP), som måles i ankelområdene, til blodtrykket målt på skulderen. Under normale forhold er indikatoren litt over enhet. Jo lavere LEAD, jo tyngre graden av iskemi og de mer uttalt hemodynamiske lidelser. Verdien av indeksen under 0,4 indikerer en kritisk ledd-iskemi.

Lerish syndrom: behandling

Folkets rettsmidler kan ikke kurere sykdommen, og derfor, hvis du finner deg selv bekymret, bør du umiddelbart søke hjelp fra leger. Det finnes to muligheter for behandling: konservativ terapi og kirurgi, inkludert røntgen endovaskulær kirurgi (stenose og perkutan transluminal angioplastikk).

Generelt har behandlingen to mål:

 1. Reduser risikoen for kardiovaskulære komplikasjoner, slik. som et slag, hjerteinfarkt. Ifølge statistikken dør ca 30 prosent av pasientene med okklusjonssykdommer i underekstremitetene innen fem år, og døden er som regel forårsaket av et hjerteinfarkt.
 2. For å redusere eller eliminere intermitterende claudikasjon og for å hindre limambutasjon i tilfelle kritisk iskemi, når pasientens smertesymptom forblir i ro, er det ved fot og fingre ikke-helbredende sår.

Medisineringsterapi

Hovedområdet medisin som studerer Lerishs syndrom er kirurgi. Men hvis graden av iskemi er liten, kan du prøve å stoppe patologien ved hjelp av medisinering. I dette tilfellet utnevner:

 • Vasodilatormidler, som "Papaverin" og "No-shpa".
 • Ganglioplegic. Veletablerte stoffer "Midokalm", "Vaskulat", "Bulatol".
 • Antikolinergika. Blant dem ble medisiner "Andekalin" og "Depot-Padutin" distribuert mye.

Lerishs syndrom: moderne operasjoner

I dag er kirurgisk behandling av sykdommen under behandling godt utviklet. Før utnevnelsen av operativ inngrep, må legen vurdere omfanget av spredningen av den aterosklerotiske prosessen i hjernens arterier og hjertekaronier. Avhengig av hvor mye vaskulasjonen er endret, utføres denne eller den aktuelle operasjonen. Tilstandsdyktig alle kan deles inn i tre grupper:

 1. Endarterektomi er et inngrep der en mini-seksjon av arterien er laget og det okkluderende substratet fjernes, deretter er mini-snittet sutert med en vaskulær sutur eller en syntetisk eller autovoll "patch" benyttes.
 2. Prostetikk - erstatning av et sted av det berørte fartøyet med en vene tatt fra et annet sted (autovollt), eller av en syntetisk protese.
 3. Shunting er opprettelsen, ved hjelp av en autoweam eller syntetisk protese, av et kunstig fartøy som omgår det berørte området av arterien. Når det er ensidig skade på iliac-karene, blir protesen sydd lavere eller høyere enn okklusjonsstedet og plassert parallelt med den okkluderte arterien. Dette gjør det mulig å gjenopprette blodstrømmen og eliminere Lerishs syndrom. Operasjonen innebærer implementering av en lateral eller median snitt av magen for å få tilgang til karene, samt et snitt i lysken, der protesen er festet til lårbenet. En slik intervensjon kalles aorto-femoral bypass. Hvis iliac arteriene er berørt på begge sider, sys en bifurcation protese. En slik operasjon i medisin heter "aorto-femoral bifurcation bypass".

Røntgen endovaskulær kirurgi

Det er et alternativ til åpne kirurgiske inngrep for diagnose av Lerishs syndrom. Moderne operasjoner utføres også ved hjelp av røntgen endovaskulær kirurgi. De brukes i tilfeller der det er stor risiko for pasientens liv ved bruk av åpen kirurgisk behandling, fordi operasjonen er et ganske traumatisk inngrep, ledsaget av betydelig blodtap.

Som konklusjon

I mer enn 90% av tilfellene gir gjenvinningsoperasjoner gode resultater. Veldig gunstig og langsiktig prognose. Dette gir grunn til å hevde at hvis du mistenker et Lerish syndrom, bør du umiddelbart konsultere en lege. Hvis situasjonen blir bragt til en kritisk iskemi, kan konsekvensene være den skrekkeste. Vær sunn!

Les Mer Om Fartøyene