Syndrom av vertebralarterien med cervikal osteokondrose - symptomer. Hvordan behandle vertebral arteriesyndrom hjemme

Hodepine, støy i ørene, konstant trøtthet folk er vant til å forholde seg til stress og feil livsstil. Men dette er hvordan sykdommene forbundet med dårlig blodsirkulasjon i hjernen manifesterer seg. Den vanligste av disse er vertebral arteriesyndrom.

Hva er en vertebral arteriesyndrom

Nettverket av blodårer som går gjennom et aksialt skelet av en person, forsyner kontinuerlig hjernen med blod. Syndrom av vertebralarterien - et sett med tegn som er forbundet med et brudd på blodstrømmen i en eller to av de samme arteriene. Formelt betraktes det ikke som en uavhengig sykdom, men det indikerer at destruktive forandringer forekommer i ryggraden og sirkulasjonssystemet. Tilførselen av ryggmargens arterielle svulster på grunn av asymmetrien av karene i denne sykdommen er forstyrret. Det er 3 varianter av sykdommen:

 • iskemisk spa;
 • dystonic SPA;
 • irrasjonell SPA.

Iskemisk SPA er farlig for morfologiske forandringer i hjernevæv. Det er akutte sirkulasjonsforstyrrelser, vertebrobasilar-bassenget begynner å bli påvirket. Endringer kan reversibel eller forårsake iskemisk slag. Angiospastisk variant av sykdommen utvikler seg på grunn av reflekspasmer forårsaket av irritasjon av reseptorer i området av det skadede segmentet. Den irriterende tilstanden blir provosert av irritasjon av periarterial sympatisk plexus nær klemmet arterien.

Syndrom av vertebral arterien - årsaker

Utseendet til sykdommen skyldes særegenheter av anatomien til livmorhvirvelene og sirkulasjonssystemet. Vertebrale arterier kommer fra de subklave arterier, og deretter hodet oppover, som passerer gjennom hullene i de tverrgående prosesser i den sjette livmorhalsen. Arterier stiger til hjernen gjennom alle vertebraliene plassert ovenfor. Fartøyets funksjonalitet avhenger av ryggradenes struktur, derfor er hovedårsakene til ryggradsårssyndrom innsnevring av kanalen inne i ryggvirvlene på grunn av traumer eller saltavsetning.

Ved sirkulasjonssystemet blir sykdomsutviklingen lettere ved spasmer og asymmetri av karene, intrakraniell aterosklerose, genetiske abnormiteter i utviklingen av kardiovaskulærsystemet. Vertebralt syndrom provoserer osteokondrose, skoliose, dislokasjon av den cervicale ryggraden som følge av en tung belastning. Feil valgt sengetøy kan akselerere utviklingen av sykdommen.

Syndrom av vertebral arterien - symptomer

Å erkjenne sykdommen uten fullstendig medisinsk diagnose er vanskelig. Det viktigste tegn på sykdommen er utseendet av pulserende smerte i nakken. I noen pasienter konsentreres det i templene og nesebroen. En av funksjonene i sykdommen er ensidig lokalisering av smerte. Alle pasienter har en asymmetri av blodstrømmen før de kommer inn i skallen. I de første stadiene lider pasientene av mild vestibulær ataksi forårsaket av en reduksjon av oksygen og næringsstoffer. Senere vises følgende symptomer på vertebral arteriesyndrom:

 • ringer i ørene
 • alvorlig smerte i nakken;
 • tretthet og døsighet
 • nedsatt syn
 • følelsesløp av fingrene;
 • oftalmisk syndrom;
 • Unterharnscheidt syndrom;
 • høyt blodtrykk;
 • cochleært syndrom;
 • angrep av basilær migrene;
 • drop-anfall;
 • Barre-Liège syndromet;
 • forbigående iskemiske angrep.

Vestibulo-ataktisk syndrom oppstår hvis det er sterk asymmetri i blodstrømmen. Når du setter hodet på pasienten syke, mørker i øynene, er det svimmelhet. Dette symptomet er uttrykt ved ubalanse. Vis vertebrogen smerte, gi i lemmer. Hyperfusjon er erstattet av hypoperfusjon, ekstravasal kompresjon utvikles med sympatisk smerte i nedre del av ryggraden, noe som påvirker blodsirkulasjonen i oksipitalt område.

Syndrom av vertebral arterien - diagnose

Symptomatologien til sykdommen ligner manifestasjonene av migrene, noe som kompliserer deteksjonen. Diagnose av vertebralarteriesyndromet begynner med et pasientintervju. På dette stadiet bør legen identifisere en gruppe symptomer som er karakteristiske for SPA. Ved å trykke på venstre og høyre transversale prosesser av livmorhvirvelene opplever pasienten ubehagelige opplevelser. Sammen med ømhet er det en overdreven spenning av oksipitale muskler. For å bekrefte diagnosen, utpeker legen:

 • Dopplerografi av ekstrakranielle vaskulære seksjoner (UZDG);
 • CT-skanning / MRI i ryggraden;
 • REG.

Disse teknikkene lar deg etablere diameteren av fartøyene, graden av innsnevring og lokalisering (høyre eller venstre). Ved hjelp av ultralyd kan ikke-rettlinjet arteriell bevegelse diagnostiseres. CT og MR vil avsløre stenosen i vertebralarterien på et tidlig stadium. Ved dekryptering av maskinvareundersøkelsen vil koden til ICD og en kort beskrivelse av sykdommen bli indikert. Hvis sykdommen ikke blir behandlet eller feil behandling er valgt, vil pasienten møte følgende konsekvenser:

 • sirkulasjonsforstyrrelser i det lille eller store segmentet av hjernen;
 • Nevrologiske forstyrrelser (kortvarig synsforstyrrelse, følelsesløft, etc.);
 • ødeleggelse av beinvev på grunn av en innsnevret vertebra;
 • hjerneslag.

Syndrom av vertebralarterien - behandling

Terapi er kompleks, kombinerer medisinering og fysiske innflytelsesmetoder på det berørte området. Behandling av vertebral arteriesyndrom med cervikal osteokondrose under eksacerbasjon av sykdommen krever bruk av en ortopedisk krage av Shantz. Det er valgt av en lege basert på sykdommens etiologi. Kragen til kompresjonstypen reduserer belastningen på den bakre cervikale ryggraden. Hvis vestibulo-cochlear syndrom ledsages av et brudd på blodstrømmen i hjernen, blir pasienten innlagt på sykehus.

Øvelser i vertebral arteriesyndrom

Terapeutiske øvelser er foreskrevet til pasienter etter et treningsløp. De første klassene holdes med en instruktør. Han forklarer teknikken til pasientene. Under gymnastikk bør det ikke være noen ubehagelige opplevelser. Alle øvelsene gjøres jevnt og forsiktig, skarpe riller, sving er kontraindisert. Klasser bør avbrytes midlertidig dersom sykdommen forverres. Øvelser for vertebral arteriesyndrom:

 • Hodet svinger til sidene (opptil 10 ganger);
 • Hodet vippes fremover og bakover (opptil 10 ganger);
 • Skulderheis (5 ganger);
 • sirkulære bevegelser av hodet (opptil 10 ganger);
 • forskyvning av hodet frem og tilbake i ett plan (opptil 10 ganger);
 • moderat tilbaketrykk i forskjellige retninger (opptil 10 ganger).

Massasje med vertebral arteriesyndrom

Manuell terapi brukes til å forbedre hele menneskekroppen, og fartøyene er ikke noe unntak. Massasje med vertebral arteriesyndrom utføres på sykehuset av en spesialist siden innebærer forlengelse av en persons aksiale skjelett og en direkte effekt på livmorhalsen. Avlastningen kommer etter 5-6 prosedyrer. Pasienter anbefales å gjennomføre massasjekurs 2-3 ganger i året.

Forberedelser for vertebral arteriesyndrom

Legene foreskriver stoffer som øker hastigheten på energiprosesser i hjernen. De forhindrer celledød, gjenoppretter nerveender. Forberedelser for vertebral arteriesyndrom og skjemaet for mottak er valgt av legen på grunnlag av pasientens kliniske bilde. Uavhengig av å utnevne eller nominere seg selv nevroprotektorer og nootropics er det forbudt. I tillegg til legemidlene som akselererer neuronal metabolisme, er de med PA-syndrom foreskrevet:

 • reduserer ødemanestetikk;
 • anti-inflammatoriske stoffer;
 • legemidler som forbedrer celleregenerasjon;
 • legemidler som påvirker hele stoffskiftet.

Blokkering i vertebral arteriesyndrom

Prosedyren bidrar til å eliminere smerte i nakken. I 70% av tilfellene foreskriver legene en nyokain- eller lidokainblokkade i vertebral arteriesyndrom. Til blandingen av medisiner, legg til antispasmodika, glukokortikoider. Relief kommer på grunn av blokkering av nerveender. Impulsen slutter å strømme inn i de cellulære reseptorene, slik at ubehag forsvinner. Blokkering er kontraindisert dersom pasienten:

 • sterke deformasjoner av den cervicale ryggraden;
 • kronisk osteokondrose
 • klemming av disker;
 • en allergisk reaksjon på rusmidler.

Fullstendig eliminere cervical arteriesyndromet ved hjelp av blokkaden vil ikke fungere: det er et midlertidig mål i kampen mot sykdommen. Novocain-administrasjon fjerner ødem og forbedrer metabolske prosesser i brusk, slik at leger kombinerer denne prosedyren med injeksjoner av kondroprotektorer. Det er akseptabelt å søke blokadekurs ved hver forverring av sykdommen. Hvis smerten er alvorlig og vedvarende, blir pasienten henvist til kirurgi.

Forebygging av vertebral arteriesyndrom

En sunn daglig mosjon og full hvile vil være den beste beskyttelsen mot sykdommen. Hvis du holder nakken og hodet i en stilling under arbeidet, ikke glem å behandle gymnastikk. Hvert 60 minutter beveger du hode og skuldre i forskjellige retninger. Forebygging av vertebral arteriesyndrom inkluderer hvile og behandling i sanatorier med spesialisering i nevrologi. Personer med genetisk predisponering for sykdommer i kardiovaskulærsystemet, anbefales ryggraden å gjennomgå nakkemassasje og tilstøtende soner flere ganger i året.

Video: Vertebral arteriesyndrom - er det mulig å kurere

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Symptomer og behandling av vertebral arteriesyndrom

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er en vertebral arteriesyndrom. Hvilke sykdommer fører til utseendet av patologi. Manifestasjoner av dette syndromet og undersøkelsesmetoder for diagnose. Metoder for korrigering av de oppstod overtredelsene.

Vertebrale arterie syndrom (forkortet som SPA) kalte blandings symptomer i hjernen, vaskulær, og autonome systemer for enhver bakgrunns lesjon plexus arterien seg, deformering av dens vegg eller lumen innsnevring.

I et medisinsk miljø slik patologi som vanligvis forbindes med cervicalcolumna lidelser, som er predisponert men noen pasienter er de anatomiske trekk relatert arterie eller vaskulær sykdom, som fører til endringer i den elastisitet av veggen, og (eller) den innsnevring av lumen.

Uavhengig av årsaken er kliniske manifestasjoner av syndromet forbundet med to mekanismer som ofte kombinerer, forverrer sykdomsforløpet:

 1. Kompresjonen eller komprimeringen av arterien fører til brudd på blodstrømmen i hjernens del.
 2. Irritasjon, eller vanning, av nervefibrene som omgir fartøyet, fører til aktivering av stoffer som forårsaker innsnevring av arterievegg. Dette forstyrrer videre strømmen av blod til strukturen i sentralnervesystemet.

Negative manifestasjoner av SPA inkluderer:

 • økt risiko for akutt utvikling av cerebral blodtilførsel av midlertidig eller permanent karakter (forbigående iskemisk angrep, slag);
 • redusert arbeidsevne på grunn av behovet for en rekke restriksjoner på bevegelsen og forholdene i det omkringliggende rommet;
 • betydelig psykologisk ubehag på bakgrunn av kliniske manifestasjoner, spesielt hos unge pasienter.

Å utføre den nødvendige behandlingen reduserer signifikantene til syndromet betydelig, men eliminerer det ikke helt. Selv etter kirurgiske korreksjonsmetoder, er det ofte restvirkninger av sykdommen, behovet gjenstår for en restriktiv modus for arbeid og hvile. Terapi reduserer risikoen for akutte vaskulære manifestasjoner fra hjernen og risikoen for dødelige blodstrømssykdommer.

Problemet med diagnose, valg av administrasjons taktikk og behandling av pasienter med SPA, behandles av nevrologer og nevrokirurger.

årsaker til

Faktorer som øker risikoen for utvikling:

Brudd på veggenes struktur

Arteritt (betennelse i veggen)

Trombose og emboli

Syndrom av vertebral arterien oppstår med følgende sykdommer som forårsaker kompresjon av fartøyet:

 • Osteochondrosis - patologisk ødeleggende endringer av disken mellom to ryggvirvler, som begynner i den sentrale delen (kjernen), gradvis strekker seg til hele motordelen av vertebraen.
 • Deformerende spondylose - forandringer er knyttet til kroppens aldringsprosesser, når, mot bakgrunnen av en nedgang i blodstrømmen i kapillærene, blir intervertebralskivene forstyrret, de mister deres elastisitet og reduserer størrelsen. Dette fører til dannelse av benutviklinger (osteofytter) på fremre og laterale deler av ryggvirvlene.
 • Deformerende spondylartrose er en patologi av de intervertebrale leddene, som oppstår på grunn av yrkesfare eller egenskaper ved dannelsen av muskel-skjelettsystemet.
 • Deformering av osteoartrose i ryggraden er en av elementene i systemisk destruktiv lesjon av leddene til slitasjegikt. Påvirker to eller flere motorsegmenter i ryggvirvlene.
 • Ossificans ligamentoz (Fore sykdom) - systemisk svikt av ligament human skjelettsystemet, karakteriseres ved avleiring av kalsium i leddbånd som progressivt reduserer deres utvidelsesevne og bevegelighet.
 • Anomaly Kimmery - patologisk struktur av den første livmorhalsen.
 • Basilarinntrykk - dislokasjon av oksepitalbenet, det er deprimert i kranialhulen, klemmer ryggraden.
 • Skader av livmoderhalsen, forbundet med en skarp overextensjon.
 • Leddgikt i nakke muskler i bestemte posisjoner av hodet.

Destruktive endringer i cervikal lokalisering av osteokondrose fører til utviklingen av SPA i 42,5-50% av pasientene.

klassifisering

Syndrom av vertebralarterien er klassifisert av hovedårsaksmekanismen for forekomsten, men i de fleste tilfeller har sykdommen en blandet natur.

Hva er vertebral arteriesyndrom?

Hva er vertebral arteriesyndromet og om det finnes effektive behandlingsmetoder, er interessert i personer som har blitt diagnostisert med en slik diagnose. Syndrom av vertebralarterien - dette er symptomer som oppstår som et resultat av sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen på grunn av klemming av vertebrale arterier.

Inntil nylig ble spaen bare funnet hos eldre mennesker. Nå er denne patologien diagnostisert selv i 20 år gammel ungdom. Det venstre sidede syndrom utvikles oftere. Denne situasjonen skyldes det faktum at den venstre arterien avviker fra aorta og den høyre arterien fra den subklave arterien.

Mekanismen for utvikling

Som et resultat av degenerative-dystrofiske endringer i ryggraden, er det en klemning av vertebralarterien og en innsnevring av dens lumen. Som et resultat, mottar hjernen ikke den nødvendige mengden næringsstoffer og oksygen, noe som fører til utvikling av hypoksi - oksygen sult.

Vertebrale eller vertebrale arterier bærer bare 30% av blodet til hjernen (de leverer også ryggmargen), de fleste næringsstoffer og oksygen kommer inn i halspulsårene.

Derfor er syndromet i vertebralarterien i de fleste tilfeller ikke en alvorlig trussel mot livet, men det kan fortsatt føre til en rekke problemer. Det kan forårsake vegetativ vaskulær dystoni, hypertensjon i hjernen og funksjonshemning.

årsaker

En rekke faktorer kan utløse vertebral arteriesyndrom. De kan deles inn i 3 store grupper:

 • Medfødte anomalier i strukturen av arterien (kinks, sterk tortuosity);
 • Sykdommer som fører til en nedgang i lumen i arterien (artrose, aterosklerose, leddgikt, Kimmery anomali, Bechterews sykdom, emboli, trombose);
 • Arteriekompresjon på grunn av utvikling av osteokondrose, skoliose, patologisk struktur av bein, muskelspasmer, tilstedeværelse av svulster i nakken.
 • Vi anbefaler deg å lese: indirekte av vertebral arterien

I følge en annen klassifisering er årsakene:

 • Vertebrogenic (de er forbundet med ryggraden): intervertebral brokk, degenerativ-dystrofiske endringer forbundet med Osteochondrose, osteophyte vekst, forårsaket spondylose, inflammatoriske fasett leddene, ryggvirvel skade;
 • Ikke-vertebral (ikke forbundet med ryggraden): aterosklerose, innsnevring av karets lumen på grunn av deres hypoplasi (underutvikling), overdreven krymping av karene, spasmer.

Bevis utviklingen av patologi som kan skarpe hodebevegelser (fliser og svinger) og en stillesittende livsstil. For å kurere syndromet er det først og fremst å eliminere årsaken.

symptomer

Symptomer på vertebral arteriesyndromet kan lignes på andre sykdommer. Disse inkluderer:

 • Hodepine - vanligvis ensidig, kan være pulserende eller brennende, intensivert etter turgåing, løping, kjøring i bytransport, sove på ryggen din;
 • Kvalme og oppkast som ikke lindrer den generelle tilstanden;
 • Krenkelser eller tap av bevissthet;
 • Numbsitet i ansiktet;
 • Visuell - plutselig alvorlig smerte i øynene, tørrhet, periodisk utseende av "tåke" eller "fluer", forbigående svekkelse av synsskarphet;
 • Auditoriske og vestibulære lidelser - periodisk forverring av hørselen, utseendet av støy i ørene, svimmelhet, krusninger i hodet;
 • Tegn på svikt i kardiovaskulærsystemet: ustabilt blodtrykk, angina angrep;
 • Hjerneforstyrrelser, ledsaget av ubalanse, ulastelig tale, forandring i håndskrift, dobling eller mørkere i øynene.

diagnostikk

Effektiviteten av behandlingen avhenger av rettidig diagnose. Derfor, før pasienten behandles, henvises pasienten til en omfattende undersøkelse. Hvis det er mistanke om vertebral arteriesyndrom, omfatter diagnosen:

 • Studier av pasientklager og medisinsk historie;
 • Neurologisk undersøkelse;
 • Radiografi av livmorhalsområdet - avslører patologiske endringer i atlanto-oksipitalt ledd;
 • Tosidig skanning av arterier - viser anomalier i karene, finner ut deres patency;
 • Angiografi av arteriene - måler hastigheten på blodstrømmen og diameteren av karene, avslører plasseringen av patologier;
 • Dopplerografi - bestemmer bruken av blodstrøm, undersøker patency av fartøyene, blodstrømmenes natur og dens hastighet;
 • Magnetic resonance imaging eller computertomografi av cervical ryggrad - avslører abnormaliteter i ryggraden;
 • Magnetisk resonansavbildning av hjernen - evaluerer tilveiebringelsen av hjerneceller med oksygen og næringsstoffer, fastslår årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser, viser lokalisering av en klype.

Terapeutiske metoder velges for hver pasient individuelt basert på resultatene av en diagnostisk undersøkelse.

Metoder for behandling

Hvis det oppstår diagnostisert vertebral arteriesyndrom, bør behandlingen være omfattende. Det er rettet mot å eliminere patologier i livmoderhalsen og normalisere lumen av arterien.

 • Medisinske terapi;
 • fysioterapi;
 • akupunktur;
 • Manuell terapi;
 • Terapeutisk fysisk trening;
 • Ortopedisk behandling;
 • Sanatorium behandling;
 • Kirurgi.

Konservative metoder

Når stoffbehandling av syndromet brukes:

 • Ikke-steroide antiinflammatoriske midler (nimesulid, Aceclofenac, Ibuprom, meloksikam, Celebrex, celecoxib) - lindre smerte, redusere betennelse, forhindre trombusdannelse;
 • Miorelaxanter (tolperison, midokalm, baclofen, drotaverin, kjent som no-shpa) - lindrer økt muskelton, lindrer kramper;
 • Vazoaktivatory (cinnarizin, agapurin, Trental, nicergolin, Cavintonum, vinpocetin, instenon) - utvider blodårer, aktiverer blodsirkulasjonen i hjernen;
 • Venotonics (troxerutin, diosmin) - forbedrer venøs utstrømning;
 • Angioprotektorer (diosmin) gjenoppretter effektiviteten av arteriene;
 • Neuroprotektorer (gliatilin, somazin, sermion) - beskytter hjernen mot uønskede faktorer, forhindrer skade på nevroner;
 • Antihypoksanter (mexidol, actovegin) - forebygge utvikling av hypoksi ved å regulere energimetabolisme;
 • Nootropics (luketam, pyracetam, thiocetam) - forbedre hjernens funksjon, øke stemningen;
 • Medisiner som gjenoppretter metabolisme i nerveceller (gliatilin, glycin, citicolin, pyracetam, semax, cerebrolysin, mexidol, actovegin);
 • Medisiner som normaliserer metabolisme gjennom hele kroppen (tiotriazolin, trimetazidin, mildronat);
 • Vitaminer som tilhører gruppe B (milgamma, neurovitamin, neurobion) - bedre ernæringen av nevroner.

Foreskrive om nødvendig symptomatisk behandling:

 • Antimigrene stoffer (sumatriptan) - brukes til migreneangrep;
 • Preparater, eliminere svimmelhet (betaserk, betagistin);
 • Beroligende medisiner;
 • Antidepressiva.

Fysioterapeutiske prosedyrer vil effektivt komplementere medikamentterapien:

 • Traksjon (trekkraft) i ryggraden;
 • Magnetisk terapi;
 • arsonvalisasjon;
 • Plating;
 • Diadynamiske strømmer;
 • Ultralyd eksponering;
 • Bruk av pulsstrøm;
 • phonophoresis;
 • Elektroforese.

Akupunktur lindrer smertesyndrom og lindrer nevrologiske lidelser. Spesielt utvalgte øvelser vil bidra til å styrke muskelkorsetten. Gunstig påvirke tilstanden til kroppen svømmer.

Massasjen aktiverer blodsirkulasjonen, som fyller hjernen med oksygen. Men noen manuelle prosedyrer bør utføres av en spesialist. I motsatt tilfelle kan massasje forverre situasjonen og forårsake uopprettelig skade på kroppen. Hvis det ikke er anledning til å kontakte en profesjonell massør, så hjemme, kan du bruke en rullemassasjeapparat.

Ortopedisk behandling innebærer bruk av spesielle senger. Når osteochondrosis anbefales å ha en krage av Shantz. For å fjerne smerte syndrom bruk ull skjerf, salver som inneholder slange og bie gift.

Du bør være oppmerksom på riktig ernæring, for å gi kroppen med alle nødvendige vitaminer og mineraler. Det anbefales å inkludere i kostholdet, tranebær, chokeberry, seabuckthorn, prunes, nøtter, bønner, ferskpresset juice. Det er nødvendig å fullstendig forlate alkoholholdige drikkevarer, siden de øker hypoksi.

Vanligvis utføres behandling av vertebral arteriesyndrom på poliklinisk basis. Men i alvorlige tilfeller er sykehusinnleggelse nødvendig.

Operativ inngripen

Når konservative metoder blir gjort ineffektive, og lumen i arterien innsnevret til 2 millimeter, anbefales kirurgisk inngrep.

I spesialiserte sentre for vertebrologi og nevrokirurgi utføres operasjoner på arterier ved minimalt invasive metoder ved bruk av endoskop. Det er nok å lage et lite snitt, mindre enn to centimeter, som reduserer kroppens traumer, forhindrer skade på nærliggende organer, forkorter rehabiliteringstiden.

Under det kirurgiske inngrep fjernes unormale beinvekst, den klemt arterien kuttes ut på stedet for sammenblanding, og plasten dannes. Effektiviteten av kirurgisk behandling når 90%.

forebygging

For ikke å måtte behandle syndromet i vertebralarterien, er det bedre å forhindre utvikling av patologi. For å gjøre dette bør du lede en aktiv livsstil, sove på en komfortabel seng (best av alt på ortopediske madrasser og puter). I faglige aktiviteter som krever at nakke er til stede i en stilling (for eksempel ved arbeid på datamaskinen), anbefales det å regelmessig utføre øvelser for livmorhalsdepartementet. Hvis det oppstår ubehagelige symptomer, bør du umiddelbart kontakte lege.

Syndrom av vertebral arterien: årsaker, tegn og manifestasjoner, diagnose, hvordan å behandle, prognose

vertebral arterie syndrom (SPA) - et sett av kliniske symptomer som forårsakes av vasokonstriksjon ryggvirvel lesjon og tilsvarende område av det sympatiske nerve plexus. Dette komplekse symptomkomplekset utvikler seg hos mennesker med nedsatt mikrocirkulasjon i hjernen og forårsaker ofte iskemi i orgelet. Ifølge ICD-10, er syndromet inngår i de to klasser av patologier: den første har M47.0 kodenavnet "sykdommer i muskel-skjelettsystemet," og den andre - G99.2 kodenavnet "Den overvinnelsen av nervesystemet."

Vertebrale arterier danner en spinovertebral sirkel i hjernebunnen og leveres til sin bakre del av 1/3 av det nødvendige blodvolumet. Ved sin lesjon forstyrret blod-hjerne utvikler sin hypoksi, som er klinisk manifestert paroksysmal migrene, tinnitus, asteni, svimmelhet og andre symptomer på vestibulære, ataktiske, oftalmiske syndromer og autonom dysfunksjon. De vanligste årsakene til SPA er sykdommer i ryggraden, aterosklerose av arteriene eller deres medfødte hypoplasi.

Neurologer, nevrokirurger og vertebrologer er engasjert i diagnose og behandling av SPA. Tidligere ble diagnosen av SPA lagt hovedsakelig av eldre. For tiden har sykdommen vokst yngre. Dette skyldes det store antall kontorarbeidere som bruker mye tid på datamaskinen og beveger seg litt. Pasienter med klinisk syndrom refererer til spesialister, som begynner i en alder av tjue. For å kunne diagnostisere syndromet, er det nødvendig å utføre radiografiske, tomografiske, oftalmokopiske og audiometriske studier, samt andre funksjonstester.

Behandlingen av syndromet består i bruk av vaskulære, neuroprotektive og venotoniske legemidler, fysioterapi og terapeutisk fysisk trening. Generelle terapeutiske tiltak reduserer alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner av syndromet. Sykdommen i seg selv er helt uhelbredelig, noe som er forbundet med irreversibiliteten til de forandringer som utvikles. Selv kirurgisk behandling eliminerer ikke den patologiske prosessen til slutten. Resterende fenomener i syndromet er tvunget til å observere den optimale modusen for arbeid og hvile, valgt av spesialisten for en bestemt pasient.

SPA er en vanlig og svært vanlig patologi som frarøver syke mennesker med arbeidskapasitet og er et faktisk medisinsk og sosialt problem. I fravær av rettidig og korrekt behandling hos pasienter, øker risikoen for å utvikle akutt cerebrovaskulær ulykke betydelig. Et ubehandlet SPA fører til en tidlig utvikling av hjerneslag, en reduksjon i livskvaliteten, funksjonshemming og død av pasienter.

klassifisering

Patogenetisk klassifisering av syndromet etter type hemodynamiske lidelser:

 • Kompresjonstype SPA - mekanisk komprimering av arterien fra utsiden,
 • Angiospastisk type - refleks vasospasm assosiert med irritasjon av reseptorer i det berørte området,
 • Irriterende type oppstår når nerver er skadet, danner en sympatisk plexus rundt arteriene,
 • Blandetype - hvilken som helst kombinasjon av de oppførte alternativene.

I henhold til alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner, er SPA delt inn i 2 typer:

 1. Dystonisk type - funksjonelle lidelser, manifestert av hodepine av forskjellig intensitet, vestibulære og oftalmologiske symptomer, vegetative lidelser. De første kliniske tegnene hos pasienter oppstår med sjeldne bevegelser i nakken. En ubehagelig stilling okkupert av pasienten under søvnen kan også provosere denne symptomatologien. Funksjonsforstyrrelser betraktes som reversible, og deres symptomer er ustabile. Denne typen syndrom er godt egnet til terapi. Stroker og andre komplikasjoner utvikler seg sjelden.
 2. Den iskemiske typen skyldes organiske endringer i hjernevævet. Klinisk manifesterer syndromet seg som forbigående iskemiske angrep eller tegn på iskemisk slag: ataksi, dysartri, diplopi. Angrep skjer plutselig etter en skarp sving eller helling på hodet. Ubehagelige symptomer forsvinner i pasientens liggende stilling. Samtidig fortsetter generell svakhet, svakhet, hodepine i lang tid. Den iskemiske typen endes ofte med et slag, det er vanskelig å behandle og forårsaker et vedvarende nevrologisk underskudd.

Disse to former for syndromet betraktes ofte av spesialister som stadier av en patologi.

Etiologi og patogenese

De etiopathogenetiske faktorene til SPA er delt inn i fire grupper:

 • Medfødte plager - patologisk tortuositet av arterier, deres overskytelser, sammenbrudd, medfødt hypoplasi, medfødt ustabilitet i vertebrae.
 • Ervervet vaskulær sykdom, hvor det arterielle lumen smalker: aterosklerose, arteritt, tromboembolisme, systemisk vaskulitt. Spasm av blodkar forårsaket av påvirkning av sympatisk nervesystem, fører til en midlertidig forstyrrelse av blodstrømmen.
 • Patologi av osteokondral brusk hals, som fører til utvikling av de vertebrale former av syndromet: ryggsmerter, traumatisk skade, ryggkrumning, fremspring og den myke brokk, spondillez, betennelse av fasett leddene, spondylarthritis.
 • Sykdommer i bløtvev i nakken: neoplasmer, muskelspasmer, arr, tonisk spenning i nakke muskler.

Barnet har de hyppigste årsakene til SPA er medfødt vaskulær patologi, fødselsskader, muskelkramper grunn av hypotermi, medfødt eller ervervet torticollis.

Patogenetiske prinsipper for SPA-utvikling:

 1. SPA oppstår vanligvis når det venstre arterielle fartøyet påvirkes. Dette skyldes dets anatomiske egenskaper og plassering: arterien starter fra aortabuen, hvor aterosklerotiske plakk er ofte plassert.
 2. Degenerative-dystrofiske endringer i ryggraden spiller en viktig rolle i utviklingen av sykdommen. Arterien går i en smal og mobil kanal. Osteofytter av tverrgående prosesser klemmer fartøyet og forstyrrer blodtilførselen til hjernen, som manifesterer seg som en karakteristisk klinisk symptomatologi.
 3. Irritasjonen av nervefibrene rundt karet aktiverer stoffer som begrenser arterievegget, noe som ytterligere bidrar til hjernehypoksi og CNS-strukturer.
 4. Skarpe skråninger og sving i hodet forverrer pasientens helsetilstand og bidrar til utseende av klager.

De viktigste forbindelsene til syndromets patogenese:

 • kompresjon eller innsnevring av arterien, blodtilførsel av hjernen,
 • hypoksi i hjernen,
 • mangel på næringsstoffer,
 • svimmelhet og mørkhet i øynene,
 • iskemisk slag og utvikling av andre dødelige patologier.

symptomatologi

De viktigste kliniske manifestasjoner av SPA:

 1. Hodepine er vanligvis forbundet med en ubehagelig stilling av hodet i løpet av dagen eller natten, hypotermi eller traumatisk skade. Dette er den såkalte "cervical migrene", som er preget av en rask spredning av smerte fra nakken til oksipitale og tidlige områder. Intensiteten av smertefulle opplevelser varierer avhengig av plasseringen av hodet. Smerten øker med palpasjon av nakken, med å gå, i søvn i ubehagelig stilling, selv med mindre bevegelser. Smerte i naturen varierer fra vondt, sprenge til skyting, brennende, pulserende, stramming. Det varer i flere minutter eller timer. Pasienter finner en slik situasjon når smerten helt forsvinner.
 2. Svimmelhet følger alltid hodepine og oppstår ofte umiddelbart etter søvn. Dens varighet varierer fra noen få minutter til en time. Pasienter klager samtidig på synsforstyrrelser, diskoordinering av bevegelser, ring i ørene, følelser at "hodet har gått et sted". For differensial diagnose av syndromet bruk Shantz kragen. Hvis svimmelhet forsvinner under bruk, bekreftes diagnosen av SPA.
 3. Støy i begge ører markerer de fleste pasienter med syndromet. Det skjer om morgenen eller om natten. Under remisjonen er støyen svak og lav. Før angrepet øker intensiteten, og det blir høyfrekvente. Noen ganger støy er ledsaget av hørselshemmede.
 4. Mange klager over tåkesyn, skarphet drop, utseendet på skjerm eller sand i øynene, dobbeltsyn, lysømfintlighet, rikelig slezovydelenie.
 5. Autonom dysfunksjon - anfall av feber eller frysninger, hyperhidrose, kalde føtter og hender, dysfagi, dysfoni, søvnløshet, nummenhet i ansikt, nakke, skuldre og armer.
 6. Smertefull kontraster i nakke muskler oppstår under bevegelse og er ledsaget av en følelse av knase.
 7. Fainting med bevissthetstap forekommer med langvarig overdimensjon av hodet.
 8. Depresjon er ikke bare assosiert med nedsatt cerebral sirkulasjon, men også med moralske årsaker. De spiller en viktig rolle i utviklingen av sykdommen, fordi pasientene blir lei av paroksysmal hodepine.
 9. Kardiologiske symptomer - trykk eller trykksmerter bak brystbenet, angrep av økt trykk.
 10. Svelget symptomer - følelsen av et fremmedlegeme i halsen, råhet og sår hals, smaksforstyrrelser, hoste, problemer med å svelge mat.
 11. Psykiske lidelser - erfaringer, engstelige tanker om død, hysteri, psykose.

Kliniske tegn på patologi er ganske smertefulle. De bryter med den psykologiske roen til pasientene og tvinger dem til å konsultere en lege.

diagnostikk

Diagnose av SPA utføres av spesialister innen nevrologi, otolaryngologi, oftalmologi, vertebrologi. Legen lytter til pasientens klager og studerer tilgjengelige kliniske tegn. Vegetative forstyrrelser kombineres vanligvis med egenskapene til den nevrologiske statusen - ustabilitet i Romberg-posen, enkel diskoordinering av bevegelser.

Diagnose av syndromet er ganske komplisert. For å unngå mulige diagnostiske feil, er det nødvendig å utføre flere forskningsmetoder. Etter å ha avdekket de anstrengte musklene i nakkehodet og ømhet i hodebunnen, leder spesialisten pasienten til en instrumentell oppfølging.

Instrument diagnostiske metoder:

 • Røntgenundersøkelse,
 • MR eller CT,
 • tosidig skanning,
 • ultralyddopplerografi av nakkens kar,
 • reografisk metode for å studere det cerebrale vaskulære systemet,
 • angiografi med mistanke om trombose i arterien.

Undersøkelse av funksjonene til de visuelle og auditive analysatorene utføres strengt i henhold til indikasjoner, hvis andre diagnostiske metoder ikke gir nøyaktig informasjon. Når den bekreftede diagnosen er bekreftet, foreskriver spesialisten riktig behandling.

Helbredende tiltak

SPA-behandling er kompleks og kompleks. Det er rettet mot å gjenopprette blodstrømmen i vertebrale arterier, eliminere halsdefekter, de viktigste manifestasjoner av syndromet og ekstravasal patologi.

Medisineringsterapi

Følgende grupper av legemidler er foreskrevet for pasienten:

 1. NSAIDs som har antiinflammatoriske og anti-edematøse effekter - Meloksikam, Nimesulid.
 2. Betyr å forbedre cerebral blodsirkulasjonen og har en antioksidanteffekt -. "Vinpocetine" "Cinnarizin"
 3. Preparater som forbedrer metabolismen i nevroner - "Cerebrolysin", "Actovegin", "Mexidol".
 4. Angioprotektorer - Diosmin, Piracetam, Trental. Vasoaktive stoffer forbedrer blodstrømmen i iskemiske områder av hjernen.
 5. Venotonics er Troxerutin, Venarus, Troxevasin.
 6. Midler som forbedrer metabolismen i musklene - "Mildronate", "Trimetazidine." De lindrer muskelspasmer og stimulerer blodsirkulasjonen.
 7. Medikamenter som slapper av strimmede muskler - muskelavslappende midler "Midokalm", "Sirdalud".
 8. Spasmolytika - "Drotaverina hydrochloride", "No-shpa".
 9. Vitaminer i gruppe B er "Milgamma", "Neurovitan".
 10. Beroligende og antioksidanter.
 11. Kondroprotektorer - "Alflutop", "Chondroitin", "Teraflex".

fysioterapi

Etter fjerning av akutte tegn på syndromet under gjenopprettingsperioden, er fysioterapeutisk behandling foreskrevet:

 • Den diadynamiske strømmen,
 • magnetisk terapi,
 • galvanisering,
 • Ultralyd eksponering,
 • Fonophorese med bedøvelse,
 • Elektroforese med Novocain eller Eufillin.

Pålitelige behandlingsmetoder inkluderer treningsbehandling, manuell terapi og akupunktur.

Spesielle øvelser må foreskrives for pasienter for å styrke musklene i nakken og forbedre sin fleksibilitet:

 1. Sipping - trekker hodet tilbake med motstand mot hånden plassert på baksiden av hodet;
 2. Sidekobling av nakkehodet hælder sidelengs med motstand mot hånden som støtter hodet fra siden;
 3. Rigorøs flexion og forlengelse - vippes frem med motstand med hånd som holder pannen;
 4. Rotasjon - gjør hodet motstand mot hånden som er plassert på templet;
 5. Tilbakekalling av nakken - Avbøyning av hodet tilbake mens du opprettholder øynivå og kjeve;
 6. Strekningen av trapezius muskelen er en langsom helling av nakken til venstre og høyre;
 7. Vri nakken til høyre og venstre;
 8. Strekker nakken
 9. Skuldertrekning.

Svømming i henhold til anbefalingene fra nevrologer er en effektiv strekk og tonic prosedyre.

I rehabiliteringsperioden vises behandling i spesialiserte sanatorier og feriesteder i det kaukasiske mineralvannet eller Krasnodar-området.

Kirurgisk behandling

Det kirurgiske inngrep vil bidra til å fjerne den mekaniske effekten på vertebralarterien. Operasjonen er foreskrevet dersom konservativ terapi er ineffektiv og arteriene er redusert. For tiden er endoskopiske inngrep spesielt populære. Gjennom et lite snitt av huden blir klyngningsstedet skåret ut, og deretter blir karetets plast utført. Arteriene blir utvidet ved å sette inn en ballong med en stent. Pasienter med Osteochondrose osteophytes fjernet, blir rekonstruksjon utført av den vertebrale arterie, periarterial sympathectomy, spinal fusjon stikkes hull på, vindusgrupperings plater mellom ryggvirvlene, plater autodermaplasty eller erstatning av en titan-nikkel-eksplantater. Kirurgisk behandling av SPA anses høy effektiv. Det tillater i 90% tilfeller å fullstendig gjenopprette blodtilførselen til hjernen.

Midler av tradisjonell medisin uten tradisjonell konservativ og kirurgisk behandling med SPA betraktes som ineffektive. Pasienter tar barnebarn eller saltbad, bruk inne i infusjonen av oregano, hestkastanje, hagtorn.

SPA er en uhelbredelig sykdom der det oppstår irreversible patologiske endringer i ryggradenes strukturer. Kompleks terapi forsinker eller stopper patologiske prosesser, samt reduserer alvorlighetsgraden av symptomer.

Profylakse og prognose

Aktiviteter som kan hindre utviklingen av SPA:

 • Tren for å styrke musklene i nakken,
 • Bruk låsekragen av Shantz (tiden bestemmes av den behandlende legen!),
 • Bruk av en ortopedisk madrass med økt stivhet og en flat pute,
 • Slitasje ullduk,
 • Raziraniya nakke med bi og slange gift,
 • Den årlige løpet av nakkemassasje,
 • Behandling i spesielle nevrologiske sanatorier,
 • Bekjempelse av dårlige vaner,
 • Ved hjelp av en rullemassasjeapparat,
 • Inkludering i det daglige kostholdet av friske bær, nøtter og fruktjuicer.

SPA er en kompleks sykdom som fører til utvikling av farlige helsekonsekvenser. Medisinsk og kirurgisk metode gir bare en midlertidig effekt. Upåklagelig overholdelse av alle medisinske anbefalinger gjør det mulig å oppnå et gunstig utfall. Hvis du ikke starter behandlingen i tide, øker risikoen for å utvikle farlige komplikasjoner betydelig.

Sygdomme i vertebralarterien: symptomer og behandling

Syndrom av vertebral arterien (SPA) er et kompleks av symptomer som oppstår ved brudd på blodstrømmen i vertebrale (eller vertebrale) arterier. I de siste tiårene har denne patologien blitt ganske utbredt, noe som sannsynligvis er forbundet med en økning i antall kontorarbeidere og personer som leder en stillesittende livsstil, og bruker mye tid på datamaskinen. Hvis tidligere diagnosen SPA var utstilt hovedsakelig til eldre, er sykdommen i dag diagnostisert selv hos 20 år gamle pasienter. Siden noen sykdom er lettere å forebygge enn å behandle, er det viktig for alle å vite hva som forårsaker vertebral arteriesyndrom, hvilke symptomer som manifesteres, og hvordan patologien er diagnostisert. Om dette, så vel som prinsippene for behandling av SPA, vil vi snakke i vår artikkel.

Grunnleggende om anatomi og fysiologi

Blod kommer inn i hjernen langs fire store arterier: venstre og høyre vanlige carotid og venstre og høyre vertebrater. Det er verdt å merke seg at 70-85% av blodet passerer gjennom halspulsårene, slik at brudd på blodstrømmen i dem ofte fører til akutte forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, det vil si til iskemiske slag.

Vertebral arterier gir hjernen bare blod med 15-30%. Krenkelse av blodstrømmen i dem Akutte livstruende problemer, som regel, forårsaker ikke - det er kroniske lidelser, som imidlertid reduserer pasientens livskvalitet signifikant og fører til funksjonshemming.

Vertebrale arterie er en sammenkoblet formasjon, som stammer fra de subclavia arterier, som igjen beveger seg mot venstre - aorta og høyre - fra brachiocephalic stammen. Den vertebrale arterie er oppover og litt på baksiden, passerer bak arteria carotis communis, trer inn i hullet av den tverrgående fremgangsmåten ifølge den sjette halsvirvelen stiger vertikalt gjennom liknende åpninger alle ligger over ryggvirvler, gjennom foramen magnum kommer inn i kraniet og følger til hjernen, som gir de bakre deler av hjernen blod : cerebellum, hypothalamus, corpus callosum, midthjernen, delvis - den temporale, parietale, oksipital lob, og dura mater av den bakre skallegrop. Før inntreden i kraniet av den vertebrale arterie vike grener som fører blod til ryggmargen og dens membraner. Følgelig, i strid med blodstrømmen i de vertebrale arterie som har symptomer som tyder på hypoksi (oksygenmangel) deler av hjernen, som det strømmer.

Årsaker og mekanismer for utvikling av vertebral arteriesyndrom

På lengden tar vertebralarterien kontakt med både de faste strukturer i ryggsøylen og de myke vevene som omgir den. Patologiske endringer som forekommer i disse vevene er forutsetninger for utviklingen av SPA. I tillegg kan årsaken være medfødte egenskaper og kjøpte sykdommer direkte arterier.

Så det er 3 grupper med årsakssykdommer i vertebralarteriesyndromet:

 1. Medfødte særegenheter av arterienes struktur: patologisk tortuositet, anomalier i banen, kinks.
 2. Sykdommer som resulterer i redusert arteriell clearance: aterosklerose, all slags arteritt (betennelse i veggene i arteriene), trombose og emboli.
 3. Komprimering av arterien fra utsiden: Osteochondrose av nakkesøylen, benstruktur abnormiteter, traumer, skoliose (vertebral det, som er forbundet med ryggraden, forårsaker), så vel som tumorvev i nakken, deres arrdannelse, krampe i nakkemuskulaturen (denne nevertebrogennye grunner).

Ofte oppstår et spa på grunn av flere årsaker.

Det er verdt å merke seg at ofte utvikler Spa igjen, på grunn av anatomiske trekk ved den venstre arteria vertebralis: det går fra aortabuen, som ofte aterosklerotiske forandringer. Den andre ledende årsaken, sammen med aterosklerose, er degenerative-dystrofiske sykdommer, det vil si osteokondrose. Den benete kanalen der arterien går, er tilstrekkelig smal og samtidig mobil. Hvis det er osteofytter i den transversale ryggvirvelens område, klemmer de fartøyet, forstyrrer blodstrømmen til hjernen.

I nærvær av en eller flere av de ovennevnte årsakene er de faktorer som predisponerer for forringelsen av pasientens helse og utseendet av klager skarpe svingninger eller helling av hodet.

Symptomer på vertebral arteriesyndrom

Den patologiske prosessen med SPA går gjennom 2 stadier: funksjonsforstyrrelser, enten dystonisk eller organisk (iskemisk).

Fasen av funksjonsforstyrrelser (dystonisk)

De viktigste symptom på dette stadiet er den hodepine: konstant, økende i løpet av hodebevegelser, eller i løpet av langvarig tvangsstilling, baking, verkende eller pulserende natur, som dekker halsen, kinnskjegget og det neste frem til pannen.

Også i dystonisk stadium klager pasientene om varierende grad av svimmelhet: fra en følelse av mild ustabilitet til en følelse av rask rotasjon, tilt og fall av ens kropp. I tillegg til svimmelhet, blir pasientene ofte forstyrret av tinnitus og hørselshemmede.

Det kan være en rekke visuelle forstyrrelser: sand, gnister, blinker, mørkere i øynene, og når man undersøker fundus, reduseres tonusen av fartøyene.

Hvis det i dystonisk stadium ikke forårsaker forårsakelsesfaktoren i lang tid, utvikler sykdommen det neste iskemiske stadiumet.

Iskemisk, eller organisk, stadium

På dette stadiet er pasienten diagnostisert med forbigående forstyrrelser i cerebral sirkulasjon: forbigående iskemiske angrep. De er plutselige anfall av merket svimmelhet, nedsatt koordinering av bevegelser, kvalme og oppkast, taleforstyrrelser. Som nevnt ovenfor blir disse symptomene ofte provosert av en skarp sving eller helling av hodet. Hvis pasienten tar en horisontal posisjon under lignende symptomer, er sannsynligheten for regresjonen (forsvinning) høy. Etter et angrep føles pasienten brutt, svak, tinnitus, gnister eller blinker foran øynene, hodepine.

Kliniske varianter av vertebral arteriesyndrom

 • drop-anfall (pasienten plutselig faller, kaster tilbake hodet, trekk og stå ved tidspunktet for angrepet, kan han ikke, bevissthet, ikke svekkes, og i noen få minutter, motorisk funksjon er gjenopprettet, opptrer denne tilstand på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til cerebellum og halehjernestammen);
 • syncopal ryggvirvel syndrom eller syndrom Unterharnshtaydta (ved svinging eller vipping av hodet, så vel som i tilfelle av langvarig opphold i sin tvangsstilling av pasienten til en kortvarig mister bevisstheten, årsaken til denne tilstanden er cerebral iskemi område retikulære dannelse);
 • posterolateral cervikal sympatisk syndrom, eller Bar-Leu-syndrom (viktigste trekk ved den er konstant intens hodepine av type "tar av hjelmen" - er plassert i occipital området og er fordelt i fronten av hodet, verre smerte etter sove på en ubehagelig pute ved dreining eller skrå hode, arten av smertepulsering eller skyting, kan være ledsaget av andre symptomer som er karakteristiske for spaet);
 • vestibulære-ataktiske syndrom (hovedsymptomene er i dette tilfelle svimmelhet, følelse av ustabilitet, ubalanse, mørkfarging av øynene, kvalme, oppkast, så vel som lidelser i det kardiovaskulære systemet (kortpustethet, smerter i hjertet og andre);
 • basilaris migrene (angrep forutgås av synssvekkelse i begge øyne, svimmelhet, ustadige gangart, tinnitus og uklar tale, etter som det er intens hodepine i halsen, oppkast, og deretter til pasienten mister bevisstheten);
 • oftalmisk syndrom (forgrunnen klager av kroppen av smerter, følelse av sand i øynene, rive, rødhet i conjunctiva, ser pasienten lysblinkene og gnister foran øynene, redusert synsskarphet, særlig når lasten på øyet, delvis eller fullstendig faller ut av feltet view);
 • cochle-vestibular syndrom (pasienten klager over hørselstap (spesielt med vanskelighet oppfatning stille stemme), tinnitus, følelse av svaiing, kropps ustabilitet og rotasjon av objekter rundt pasienten, arten av klagene endret - de er direkte avhengig av pasientens kropp posisjon);
 • autonome forstyrrelser syndrom (pasient opptatt følgende symptomer: frysninger eller hetetokter, svetting, stadig våte kalde hender og føtter, stikkende smerte i hjertet, hodepine, og så videre, ofte dette syndromet ikke skjer av seg selv, men i kombinasjon med ett eller flere annet );
 • TIA, eller TIA (sykemeldinger tilbakevendende forbigående motoriske eller sensoriske lidelser, sykdommer i orgel av syn og / eller tale, skjelving og svimmelhet, kvalme, oppkast, dobbeltsyn, svelgeproblemer).

Diagnose av vertebral arteriesyndrom

Basert på pasientens klager vil legen avgjøre tilstedeværelsen av ett eller flere av de ovennevnte syndromene, og avhengig av dette vil tildele ytterligere undersøkelsesmetoder:

 • roentgenografi av cervical ryggrad;
 • magnetisk resonans avbildning eller beregnet tomografi av cervical ryggraden;
 • dupleks skanning av vertebrale arterier;
 • vertebral dopplerografi med funksjonelle belastninger (bøyning / forlengelse / sving av hodet).

Hvis diagnosen er bekreftet under en forhåndsundersøkelse, vil spesialisten foreskrive riktig behandling.

Behandling av vertebral arteriesyndrom

Effektiviteten av behandlingen av denne tilstanden avhenger direkte av diagnosens aktualitet: jo tidligere diagnosen er gjort, jo mindre tornet vil være veien til utvinning. Kompleks behandling av SPA bør utføres samtidig i tre retninger:

 • terapi av patologi av cervical ryggrad;
 • restaurering av lumen i vertebral arterien;
 • ytterligere behandlingsmetoder.

Først av alt, pasienten anti-inflammatorisk og dekongestant utpekes, nemlig, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (meloksikam, nimesulid, celecoxib), angioprotectors (diosmin) og venotoniki (Troxerutin).

For å forbedre blodstrømmen gjennom vertebralarterien, bruk agapurin, vinpocetin, cinnarizin, nicergolin, instenon og andre lignende stoffer.

For å forbedre metabolismen av nevroner, bruk citicolin, gliatilin, cerebrolysin, actovegin, meksidol og pyracetam.

For å forbedre forbrenningen, ikke bare i nervene, men også i andre organer og vev (blodårer, muskler), mottar pasienten mildronat thiotriazoline eller trimetazidine.

For å slappe av tverrstripet muskelspasmer vil bli brukt Mydocalmum eller tolperil, vaskulær glatt muskulatur - drotaverin, bedre kjent pasienter som No-spa.

Ved migreneanfall, bruk antimigrene stoffer, som sumatriptan.

Å forbedre ernæring av nerveceller - vitaminer fra gruppe B (Milgamma, Neurobion, Neurovitan og andre).

For å eliminere mekaniske faktorer, komprimere den vertebrale arterie, kan pasienten være tilordnet fysioterapi (manuell behandling postisometric muskelrelaksasjon) eller kirurgi.

I gjenopprettingsperioden er massasje av kraftsonen, terapeutiske øvelser, akupunktur og også sanatoriumbehandling mye brukt.

Forebygging av vertebral arteriesyndrom

De viktigste forebyggende tiltakene i dette tilfellet er en aktiv livsstil og en sunn søvn på komfortable sovende tilbehør (det er svært ønskelig at de tilhører kategorien ortopedisk). Hvis jobben din innebærer langvarig eksponering av hodet og nakken i samme posisjon (for eksempel er et verk av en datamaskin, eller aktiviteter knyttet til kontinuerlig skriving), er det sterkt anbefalt å ta en pause i det, der atferds øvelser for cervical ryggraden. Hvis du har noen av de ovennevnte klager, bør du ikke vente på deres progresjon: Den riktige avgjørelsen vil være å kontakte en lege på kort tid. Ikke vær syk!

Les Mer Om Fartøyene