Raynauds sykdom: årsaker, symptomer og behandling, prognose

Raynauds sykdom er en sykdom hvor arteriell blodtilførsel av hender eller føtter er forstyrret. Sykdommen er paroksysmal og påvirker vanligvis øvre lemmer symmetrisk. Kvinner er sykere oftere enn menn.

Vanligvis er Raynauds syndrom et sekundært fenomen, utvikler seg i forskjellige diffuse bindevevssykdommer (primært sklerodermi), lesjoner av nakkesøylen, det perifere nervesystemet (gangliopity), endokrine (hypertyroidisme, diencephalic lidelse), finger arteritt, arteriovenøse aneurismer, videre livmorhalske ribber, med kryoglobulinemi.

Hvis det ikke er noen konkrete grunner for utviklingen av Raynauds syndrom, sier de om Raynauds sykdom, hennes obligatoriske tegn er symmetrien av nederlaget i lemmerne.

Årsaker til Raynauds syndrom

Hvorfor forekommer Raynauds sykdom, og hva er det? For første gang ble denne sykdommen beskrevet av den franske legen Maurice Reynaud i 1862. Han la merke til at hendene til mange kvinner som daglig måtte vaske klær i kaldt vann hadde en cyanotisk farge. De kvinnelige arbeidstakere klaget over hyppig nummenhet og ubehagelig prikking i fingrene.

Reynaud konkluderte med at langvarig avkjøling av hendene fører til langvarig spasmer av blodkar og sirkulasjonsforstyrrelser. Den franske legen og hans etterfølgere klarte imidlertid ikke å avsløre mekanismen for sykdomsutviklingen.

Likevel er det faktorer som kan bidra til sykdomsutbrudd. Disse inkluderer:

 1. Lidelser i det endokrine systemet;
 2. Hyppige stressende situasjoner;
 3. Konstant hypotermi av lemmer;
 4. Profesjonelle faktorer (for eksempel vibrasjon);
 5. Skader på fingrene;
 6. Eventuelle revmatiske sykdommer (disse inkluderer reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, nodulær periarthritis og noen andre forstyrrelser);
 7. Autoimmun hemolytisk anemi med fullstendig kalde antistoffer.
 8. Arvelig faktor.

Sykdommen manifesterer seg periodisk under påvirkning av provokerende faktorer - negative følelser eller lave temperaturer. Det er nødvendig for en person å gå ut i kulde eller å være nervøs, da det er en spasme av små arterielle fartøyer av hender (mindre ofte - et stopp, ører, nese). Fingrene er hvite, de har følelser av følelsesløshet, prikking, noen ganger smerte.

Symptomer på Raynauds sykdom

Avhengig av scenen av Raynauds syndrom, vil symptomene på sykdommen utvikles (se bilde):

 • Angiospastic. Det er kortsiktige kramper av fartøyene til de terminale phalangene av fingrene på hendene (vanligvis 2. og 3.), og sjeldnere - den tredje tåen av fingrene. Spasms erstattes raskt av utvidelse av blodkar med rødhet av huden og oppvarming av fingrene.
 • Angioparaliticheskaya. Det preges av hyppige angrep som oppstår uten tilsynelatende grunn og varer i en time eller mer. Ved slutten av angrepsfasen av cyanose utvikler - det er blå-fiolett farge etterfølges av alvorlig erytem (rødhet) og en svak svelling av det berørte området sykdommen.
 • Trofoparaliticheskaya. Stadig økende angrep med lang tid med spasmer fører til at strukturen i huden på ekstremitetene er forstyrret. På fingrene kan bli dannet tungt helende sår og nekrose av hudområder. Noen ganger begynner pasienter gangrene. Denne fasen kalles trophoparalytic og er den mest alvorlige fasen av Raynauds sykdom.

I tilfelle av Raynauds sykdom, er den første symptomet økt sensitivitet for kulde tær - oftest hendene, i hvilken det så sluttet ved blanchering av de terminale tåleddet, og smerten i dem med elementer av parestesi. Disse forstyrrelsene har en paroksysmal karakter og forsvinner helt etter angrepet.

Fordelingen av perifer vaskulære lidelser har ikke et strengt mønster, men oftere er det II-III fingrene i hendene og de første 2-3 føttene. De distale delene av armer og ben er involvert i det meste av prosessen, og de andre delene av kroppen, øredobber og nesespissen er mye mindre involvert.

Sykdommen er langsomt progressiv, men uavhengig av fasen av Raynauds syndrom tilfeller er mulig omvendt utviklingsprosessen - ved opptreden av menopause, graviditet etter levering, endringer i klimatiske forhold.

Diagnose av Raynauds syndrom

Med Raynauds syndrom er diagnosen hovedsakelig basert på pasientklager og objektive data, samt på tilleggsforskningsmetoder. Under diagnosen utføres kapilloskopi av pasientens nagelbed. Det lar deg visualisere og studere funksjonelle og strukturelle endringer i ekstremiteterne. Et annet stadium i diagnosen Raynauds sykdom er kaldt test for å vurdere tilstanden til lemmer etter nedsenkning i vann med en temperatur på 10 ° C i 2-3 minutter.

Også med Raynauds sykdom inkluderer diagnosen vurdering av følgende kriterier:

 • nivå av sirkulasjonsforstyrrelser i lemmer,
 • symmetri av steder med angiospasm,
 • Tilstedeværelsen av andre flebologiske sykdommer,
 • Varigheten av manifestasjon av symptomer på Raynauds sykdom er minst 2 år.

Laboratoriemetoder som brukes i diagnosen Raynauds syndrom:

Diagnose av denne sykdommen er etablert ved hjelp av klare medisinske kriterier. I dette tilfelle er oppmerksomhet til vaskulære spasmer, idet forekomsten av disse finner sted under innvirkning av kulde eller stress; symmetri manifestasjoner av sykdomssymptomene og gjentakelse av spasmer, som er til stede i flere år.

Behandling av Raynauds sykdom

Når symptomene på Raynauds sykdom vises, kan behandlingen deles inn i to grupper - konservativ og kirurgisk.

 1. Konservative metoder inkluderer bruk av vasodilatormedisiner (f. Eks. Phentolamin). Medikamentbehandling med Raynauds sykdom fortsetter gjennom hele pasientens liv. Det bør bemerkes at ved langvarig bruk av disse stoffene utvikler komplikasjoner uunngåelig.
 2. Når angiospasmer i ekstremiteter ikke blir følsomme for vasodilatormedisiner, anbefales kirurgisk behandling av Raynauds sykdom - sympathektomi. Det består i å fjerne eller arrestere nervefibrene i den sympatiske stammen som forårsaker arterielle spasmer. Den minst traumatiske typen kirurgisk behandling av Raynauds sykdom er endoskopisk sympathektomi. Under det blir pasienten under generell anestesi gitt et klips på sympatisk trunk i bryst- eller nakkeområdet.

En viktig del av behandlingen av Raynauds sykdom er å begrense pasientens kontakt med provokerende faktorer. Med en høy negativ følelsesmessig belastning bør sedativer tas. Hvis du trenger å komme i kontakt med et kaldt og fuktig miljø, bør du kle deg varmere enn vanlig, og vær spesielt forsiktig med å varme hendene og føttene.

Hvis spesialiteten forutsetter lang eller kortvarig arbeid på gaten i noe vær, bør spørsmålet om endring av arbeidsforholdene heves. Det samme gjelder arbeidet som er forbundet med en konstant nervespenning.

Et nytt ord i behandlingen av Raynauds syndrom er stamcellerterapi, med sikte på å normalisere perifer blodstrøm. Stamceller fremmer oppdagelsen av nye collaterals i karet, stimulerer regenerering av skadede nerveceller, som til slutt fører til opphør av paroksysmer av vasokonstriksjon.

outlook

Med Raynauds syndrom er prognosen avhengig av utviklingen av den underliggende patologien. Forløpet av syndromet er relativt gunstig, kan iskemiangrep spontant opphøre etter en forandring i vaner, klima, yrke, sanatoriumbehandling etc.

forebygging

For å forhindre et angrep må du følge visse forholdsregler, unntatt provoserende faktorer:

 • røyking,
 • hypotermi;
 • arbeid relatert til stress av hender;
 • kontakt med kjemikalier, som er årsaken til vaskulære spasmer.

Når, etter stress eller hypotermi, føles en person følelsesløpene i fingertuppene og ser en forandring i hudens skygge, er det nødvendig å vise legen. Ikke medisinske. Ufarlig ved første øyekast, kan patologi føre til irreversible effekter i kroppen.

Raynauds syndrom

Raynauds syndrom - vasospastisk sykdom karakterisert ved paroksysmal uorden i blodsirkulasjon i karene av lemmer (føttene og hendene) under påvirkning av kulde eller følelsesmessige forstyrrelser. Raynauds syndrom utvikler seg i bindevevet, reumatoid artritt, vaskulitt, endokrine, nevrologiske lidelser, blodsykdommer, yrkessykdommer. Raynauds syndrom manifesterer seg klinisk angrep som involverer sekvensiell blekhet, cyanose og hyperemi av fingre eller tær, hake, nesetippen. Reynauds syndrom fører til gradvis trofiske endringer i vev. Konservative tiltak inkluderer bruk av vasodilatatorer, kirurgisk behandling er en sympathektomi.

Raynauds syndrom

Raynauds syndrom er en sekundær tilstand som utvikler seg mot en bakgrunn av en rekke sykdommer: diffuse bindevevssykdommer (skleroderma, systemisk lupus erythematosus), systemisk vaskulitt, reumatoid artritt, sykdommer i det sympatiske ganglia, endokrine og hematologiske forstyrrelser, diencephalic forstyrrelser kompresjons nevrovaskulære bunter. I tillegg kan Raynauds syndrom provoseres ved eksponering for yrkesfare (kjøling, vibrasjon).

I patogenesen av Raynauds syndrom ledende rolle for endogen vasokonstriktor - katekolaminer, endotelin, tromboksan A2. I utviklingen av Raynauds syndrom er tre suksessive faser: iskemisk, cyanotic og kongestiv. iskemi fase utvikler seg som et resultat av trekning av perifere arterioler og kapillærer helt tom; manifesteres ved lokal lakkering av huden. I den andre fasen, på grunn av en forsinkelse i blod venyler i arteriolovenular anastomose, hud blanche erstattet cyanose (cyanose). I den siste fasen er reaktiv hyperemi, rødhet av huden bemerket.

I fravær av etiofaktorov, karakteristisk for Raynauds syndrom, er tilstedeværelsen av Raynauds sykdom foreslått. I fremveksten av Raynauds sykdom er rollen som arvelighet, endokrine disfunksjoner, psykisk traumer, kronisk nikotin og alkoholforgiftning etablert. Raynauds sykdom er vanlig blant kvinner 20-40 år, som lider av migrene.

Symptomer på Raynauds syndrom

Symptomatikk av Raynauds syndrom er forårsaket av paroksysmal vasospasme og resulterende vevskader. I typiske tilfeller påvirker Raynauds syndrom IV og II fingre på føttene og børstene, noen ganger - haken, ørene og nesen. Angrepene av iskemi er først kortvarige, sjeldne; oppstår under påvirkning av kaldstoffer, på grunn av spenning, røyking etc. Plutselig utvikler parestesi, fingrene føles kalde, huden blir alabasthvit. Nummenhet erstattes av å brenne, slikker smerte, en følelse av sprengning. Angrepet avsluttes med en skarp spyling av huden og en følelse av feber.

Progresjonen av Raynauds syndrom fører til en lengre tid på angrep på opptil 1 time, deres økning, spontan utseende uten synlige provokasjoner. Etter at høyden av paroksysmal cyanotisk fase oppstår, er det en liten hevelse i vevet. I intervaller mellom angrep forblir føttene og hendene kalde, cyanotiske, fuktige. For anfall ischemi Raynauds syndrom karakterisert ved symmetriske og ensartede utvikling vises først på fingrene på hendene, og deretter - å stoppe. Konsekvensene av iskemi av vev i tilfelle av langvarig og alvorlig Raynauds syndrom trofiske endringer kan være i form av dårlig healing venøse sår, områder av nekrose, dystrofisk lesjoner spikerplater, og deformasjon av den falangeale osteolyse, koldbrann.

Diagnose av Raynauds syndrom

En pasient med Reynauds syndrom henvises til en reumatolog og en vaskulær kirurg for råd. Syndromet av Raynauds påvise forandringer i den distale arterien tillater perifer vaskulær angiografi, som bestemmer de partier av ujevn stenose og total vaskulær obstruksjon, ingen kapillære nettverk og sikkerheter. Med kapilloskopi av neglelengden og øyets fremre overflate detekteres morfologiske endringer i det mikrovaskulære mønsteret, noe som indikerer et brudd på perfusjonen.

Laser Doppler-strømningsmåling, brukes til å vurdere det perifere mikrosirkulasjonen og metabolske defekter avslører myogene regulering av blodsirkulasjonen, redusere pulmonal arteriell reaksjoner og sympatisk aktivitet. I perioden mellom anfall i Raynauds syndrom kan vasospasm og blodstrøm evaluering tillate en kaldtest.

Behandling av Reynauds syndrom

Det første behandlingsprinsippet for Raynauds syndrom er utelukkelsen av provokerende øyeblikk - røyking, kjøling, vibrasjon og andre husholdnings- og produksjonsfaktorer. Deteksjon og behandling av den primære sykdommen som forårsaket utviklingen av Raynauds syndrom utføres. Blant de vasodilatorer med Raynauds syndrom effektivt tildelings kalsiumantagonister - nifedipin, alprostadil, selektive kalsiumkanalblokkere - verapamil, diltiazem, nicardipin. Om nødvendig benyttes ACE-hemmere (kaptopril), selektive blokkere av HS2-serotoninreceptorer (ketanserin).

Med Raynauds syndrom er antiplatelet narkotika - dipyridamol, pentoksifyllin, lavmolekylære dextraner (rheopolyglucin) foreskrevet. Progresjonen og motstanden av Reynauds syndrom til medisinering er en indikasjon på kirurgisk sympathektomi eller ganglionektomi. Med utviklingen av et iskemisk angrep, oppløser akutte tiltak lemmen i varmt vann, masserer med ullvæv, og tilbyr pasienten varme drikker. Med et langvarig angrep er injeksjon av former for antispasmodik (drotaverin, platifillin), diazepam og andre legemidler foreskrevet.

Med Raynauds syndrom brukes ikke-medisinske metoder - psykoterapi, refleksologi, fysioterapi, hyperbarisk oksygenbehandling. I Raynauds syndrom, forårsaket av systemiske kollagenoser, vises øktene av ekstrakorporeal hemokorreksjon. Et nytt ord i behandlingen av Raynauds syndrom er stamcellerterapi, med sikte på å normalisere perifer blodstrøm. Stamceller fremmer oppdagelsen av nye collaterals i karet, stimulerer regenerering av skadede nerveceller, som til slutt fører til opphør av paroksysmer av vasokonstriksjon.

Prognose og forebygging av Raynauds syndrom

Prognosen for Raynauds syndrom er avhengig av utviklingen av den underliggende patologien. Forløpet av syndromet er relativt gunstig, kan iskemiangrep spontant opphøre etter en forandring i vaner, klima, yrke, sanatoriumbehandling etc.

Mangelen på primærforebyggende tiltak gjør det mulig å snakke om bare den sekundære forebygging av Raynauds syndrom, dvs. under utelukkelse av utgangs faktorer som fører til vasospasmer -.. Hypotermi, vibrasjon, røyk, psyko-emosjonelt stress.

Raynauds sykdom er alt du trenger å vite om patologi

Den normale tilstanden, følsomheten og fargen på huden avhenger av blodtilførselen. Fransk lege Maurice Reynaud oppdaget en sykdom for over 150 år siden, noe som provoserer en kraftig innsnevring av blodårene med etterfølgende sklerose og fibrose av vev. Denne patologien er diagnostisert i 3-5% av planets innbyggere, for det meste voksne.

Raynauds sykdom - hva er det med kvinner?

Den beskrevne lidelsen er en stabil forstyrrelse av arteriell blodtilførsel til føttene og hendene, fingertuppene. Noen ganger er ørene, nesen og leppene involvert i prosessen. Det er viktig å begrense Raynauds sykdom i tide - symptomene og behandlingen blir verre med patologienes utvikling. Av den ukjente grunnen er unge kvinner mer sannsynlig å lide av sykdommen (sykdommen er 5 ganger mer vanlig enn hos menn) fra 20 til 40 år.

Hva er farlig Raynauds sykdom?

Med mangel på blod og oksygen oppstår hypoksi i huden og bløtvev, og nekrose observeres. På det sentrale stadiet av Raynauds sykdom blir de berørte områdene først dekket med blister som erstatter dype og ikke-helbredende sår. I beste fall vil vevet helbrede, men noen ganger vil det dø og gangrene. Slike komplikasjoner påvirker muskler, ledd og bein.

Raynauds sykdom er årsaken til utbruddet

Den nøyaktige opprinnelsen til den presenterte vaskulære forstyrrelsen av legen har ennå ikke blitt avklart. Det er faktorer som provoserer Raynauds sykdom - årsakene, som antagelig forårsaker patologi:

 • profesjonell aktivitet;
 • hyppig og langvarig overkjøling av lemmer;
 • revmatiske og endokrine sykdommer;
 • mekanisk skade på fingrene;
 • endring i reologiske egenskaper av blod;
 • kronisk stress;
 • alvorlige infeksjoner;
 • medfødt insuffisiens av sonen av ryggmargens laterale horn;
 • sykdommer i det perifere nervesystemet;
 • binyrene dysfunksjon;
 • lokale defekter av blodkar i fingrene;
 • angiospasma av kranspulsårene.

Raynauds sykdom - symptomer

Det kliniske bildet av sykdommen tilsvarer stadium av progressjon. Jo lenger patologien utvikler seg, jo mer utprøvde Raynauds sykdom - symptomene hos kvinner, avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen:

 1. Angiospastisk scene. Spissene på fingrene eller føttene blir plutselig følelsesløse, blir kalde og bleke og mister følsomhet. Angrepet varer fra noen få minutter til 1 time, hvoretter huden får et normalt utseende og en temperatur.
 2. Angioparalytisk stadium. Vevene i de berørte områdene gjennomgår en alvorlig spasme, noe som virker som prikken eller ømhet. Huden blir isaktig og blå-violett i farge, hevelse av fingrene blir observert.
 3. Trophoparalytic stadium eller alvorlig Raynauds sykdom. Alle symptomene beskrevet ovenfor forverres og blir hyppigere. På den blekede huden dannes bobler med flytende rødaktig innhold, noen ganger er det panariske angrep. Nekrotiske sår forekommer på stedet for sprengningsblærene. Over tid dype de eller arr. I sjeldne tilfeller kommer døden av vev til beinet.

Raynauds sykdom - Diagnose

Bekreft at utviklingen av denne patologien er vanskelig på grunn av likheten av dens symptomer med det samme syndromet. Det er viktig å skille mellom andre vaskulære lidelser og Raynauds sykdom. Differensial diagnose er nødvendig for å utelukke følgende tilstander:

 • utrydder endarteritt;
 • fenomenet trapp muskel;
 • klemme av subklave arterien;
 • hypertyreose;
 • systemisk sklerodermi;
 • climacteric periode;
 • Sjögrens syndrom;
 • vibrasjons sykdom;
 • ekstra cervikal ribbe;
 • syringomyelia;
 • kjemisk forgiftning og andre.

Reynauds syndrom og Raynauds sykdom

Nesten identiske navn brukes til ulike patologier, som er viktige for korrekt diagnostisering. Sykdom og Raynauds syndrom er preget av årsaken til et karakteristisk klinisk bilde. I første tilfelle er sykdommen en uavhengig sykdom med spesifikke symptomer. Syndromet er en konsekvens av utviklingen av andre patologier, inkludert Raynauds sykdom, som er en av symptomene. En slik vaskulær lidelse er iboende i følgende lidelser:

 • systemisk lupus erythematosus;
 • revmatoid artritt;
 • sklerodermi;
 • dermatomyositt;
 • vaskulitt;
 • komprimering av nevrovaskulære bunter;
 • patologi av sympatiske ganglia;
 • diencephalic lidelser;
 • kroniske sykdommer i blod og blodårer;
 • trombose av vener og arterier;
 • medfødte patologier av bindevev;
 • feokromocytom;
 • tar noen potente medisiner.

Raynauds sykdom - tester

For det første undersøker legen nøye pasienten og samler en detaljert anamnese. Raynauds sykdom er diagnostisert hovedsakelig av sine karakteristiske trekk. Noen ganger i definisjonen av patologi hjelper nøye undersøkelse av det vaskulære mønsteret i nailplatenes område. Feltet for medisin som studerer Raynauds sykdom er nevrologi, derfor utføres ytterligere tester. Den mest informative er kaldtesten - tilstanden til lemmer etter at de er nedsenket (i flere minutter) i vannet ved en temperatur på 10 grader.

Andre tester som kan hjelpe til med å identifisere Morris-Raynauds sykdom:

 • Radiografi av blodkar;
 • Dopplerografi av arterier;
 • blodprøver (biokjemisk, for fibrin vedlikehold);
 • EKG.

Hvordan behandle Raynauds sykdom?

Terapi av den undersøkte patologien utføres ved konservative og kirurgiske metoder. Det første alternativet er egnet, hvis ikke-komplisert Raynauds sykdom er diagnostisert - behandlingen er begrenset til symptomfrihet og forbedring av trivsel. Denne tilnærmingen innebærer langsiktig og ofte livslang terapi. Kirurgi er foreskrevet i alvorlige stadier av sykdommen, når fremdriften er full av amputasjon av lemmer og andre farlige konsekvenser.

Raynauds sykdom - til hvilken lege å søke?

For det første er det tilrådelig å besøke terapeuten for generell undersøkelse og innsamling av anamnese. En generell lege vil fortelle deg hvilken spesialist som behandler Raynauds sykdom:

 • nevrolog;
 • en vaskulær kirurg;
 • nevrolog.

Raynauds sykdom - behandling, narkotika

Når du velger medisinbehandling, utpeker legen:

 • antispasmodik - Papaverin, Spazmonet, Buskopan;
 • adrenoblokker (sentral og perifer) - Doxazosin, Prazosin, Zoxon;
 • vasodilatorer - Pentoksifyllin, Theobromin, Pyracetam;
 • Ganglioblokatory - Imehin, Pirilen, Temechin;
 • beroligende midler - Atarax, Diazepam, Phenazepam;
 • kalsium blokkere - Amlodipin, Nifedipin, Felodip;
 • antidepressiva - Azafen, Prozac, Bethol;
 • cykloidhemmere - metindol, indometacin, askorbinsyre;
 • ikke-steroide smertestillende midler - Ketanov, Naproxen, Ibuprofen;
 • anti-inflammatoriske medisiner - Mawalis, Nalgezin, Diclofenac,;
 • antibiotika - Erytromycin, Clindamycin, Ciprofloxacin;
 • vitaminer - nikotinamid, rutin, nikotinsyre.

Du kan uavhengig redusere alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner av patologi og redusere anfall av vaskulære spasmer. Slik behandler du Raynauds sykdom hjemme:

 1. Full og regelmessig å spise.
 2. Følg normal temperatur på lemmer, unngå hypotermi.
 3. Hvile, følg den optimale modusen for våkenhet og søvn.
 4. Unngå overdreven følelsesmessig stress.
 5. Avvis fra avhengighet, spesielt røyking.
 6. Daglig trening for hender og føtter.
 7. Massere ekstremiteter.

Raynauds sykdom reagerer godt på følgende fysioterapeutiske virkemåter:

 • arsonvalisasjon;
 • ultrafiolett bestråling;
 • elektroforese med lidase eller kalsium;
 • diatermi;
 • galvanisk bad;
 • akupunktur;
 • vakuum, laser og magnetisk terapi.

Raynauds sykdom - behandling med folkemessige rettsmidler

Alternativ medisin har flere alternativer for å gjenopprette normal blodsirkulasjon i vev. Den beste metoden, hvordan å behandle Raynauds sykdom med folkemidlene - kurativ barnebarn. Det er nødvendig å samle vann med en temperatur på ca 37 grader og tilsette 7-10 dråper brennevinolje til den. I et slikt bad bør du slappe av i 10-15 minutter. Under prosedyren kan du gjøre en lett massasje av fingrene og dypt inhalere duftende damper.

 • tørre rhizomer av Leuzea - ​​15 g;
 • kaldt vann - 500 ml.
 1. Finskåret vegetabilske råvarer.
 2. Hell røttene med isvann, la i en halv time.
 3. Plasser arbeidsstykket på en komfyr og kok opp.
 4. Kok oppløsningen i 2-5 minutter.
 5. Dekk beholderen med lokket, fyll løsningen i 2 timer.
 6. Filter væsken.
 7. Drikk 90-100 ml av stoffet 5 ganger om dagen.
 8. Fortsett behandlingen i 2 uker.

Te for å forbedre blodsirkulasjonen

 • friske jordbærblad - 40-45 g;
 • kokende vann - 300-350 ml.
 1. Grind og litt mos råmaterialene.
 2. Hell bladene med kokende vann, la det stå i 5-15 minutter.
 3. Drikk 150-180 ml te 2 ganger om dagen, du kan søte syltetøy eller honning.

Raynauds sykdom er en operasjon

Den beskrevne patologien er ikke helt helbredet, derfor, selv med streng overholdelse av alle anbefalinger og korrekt valgt behandling, går det sakte, men utvikler seg. Den eneste måten å eliminere Raynauds sykdom er kirurgi. Drift (sympathectomy) sikrer fjerning eller "nedleggelse" av skadede nervefibre, noe som fremkaller spasmer av blodkar. Moderne kirurger bruker endoskopisk utstyr for å utføre prosedyren, da det bidrar til å oppnå gode resultater med minimalt traume.

Raynauds sykdom - prognose

Presentert vaskulær sykdom fører sjelden til funksjonshemming eller alvorlige komplikasjoner, spesielt med rettidig og riktig behandling. Mens det ikke finnes noen metoder for å kurere Raynauds sykdom helt, men spådommene for livet ved den angitte diagnosen er gunstige. Hovedtemaet - oppfyller nøye alle anbefalinger fra en spesialist, gjennomgår regelmessig forebyggende kurs i terapi og overvåker temperaturen på ekstremitetene.

Raynauds syndrom

Raynauds syndrom er ledsaget av en kald snap, nummenhet, en følelse av kulderystelser og smerte i hendene; I interictal perioden kan penslene forbli kaldt, cyanotisk. I tillegg til lemmer, kan lignende manifestasjoner bli notert i spissen av nesen, haken, ørene og tungen. Varigheten av angrepet varierer fra flere minutter til flere timer.

Årsaker til Raynauds syndrom

 • Revmatiske sykdommer: systemisk sklerose, systemisk lupus erytematosus, reumatoid artritt, dermatomyositt, Sjøgrens sykdom, blandet bindevevssykdom, periarthritis nodosa, etc. thromboangigitis obliterans.
 • Vaskulære sykdommer: utrydding av aterosklerose, posttrombotiske eller trombotiske syndromer.
 • Sykdommer i blodet: paroksysmal hemoglobinuri, kryoglobulinemi, multiple myelom, trombocytose.
 • Profesjonelt Raynauds syndrom: "Vibrerende hvitfinger", klorovinyl sykdom, etc.
 • Reynauds stoffssyndrom: ergotamin, serotonin, betablokkere, etc.
 • Neurogent Raynauds syndrom: komprimering av nevrovaskulært bunt med utvikling av algodystrofi, carpal-kanal syndrom, CNS-sykdommer med plethysme.
 • Langsiktig immobilisering, feokromocytom, paraneoplastisk syndrom, primær lunghypertensjon.

Det første stedet blant årsakene til syndromet er reumatiske sykdommer, spesielt systemisk sklerodermi, hvor Reynauds syndrom er en tidlig manifestasjon av sykdommen.

Det bør også tas i betraktning at Raynauds syndrom kan utvikles når det behandles med visse medisiner -

 • adrenerge reseptor blokkere,
 • alkaloider av ergot,
 • antitumormedisiner (bleomycin, vinblastin og cisplastin).

I slike tilfeller forsvinner Raynauds syndrom etter fjerning av de aktuelle legemidlene.

Blant de profesjonelle faktorene som Reynauds syndrom kan utvikle seg til, er vibrasjon, kjøling og kontakt med polyvinylklorid hyppigst. Imidlertid bør andre faktorer, for eksempel arbeid med tungmetaller, silisiumstøv, tas i betraktning når man samler profesjonell anamnese hos pasienter som lider av denne sykdommen.

diagnostikk

Raynauds syndrom Diagnosen er basert på generelt aksepterte fremgangsmåter og spesielle studier ble diagnostisering av primære Raynauds syndrom (Raynauds sykdom) etablert til utelukkelse av sykdommer for å være ved tidspunktet for undersøkelse og bekreftet ved oppfølging.

 • Kapillaroskopi: avslører og avklarer karasjeskaderens natur.
 • Generell blodprøve, protein, proteinfraksjoner, fibrinogen.
 • Koagulering, blodanalyse egenskaper (viskositet, hematokrit, erytrocytt og blodplateadhesjon).
 • Immunologisk studie: antinuclear faktor, reumatoid faktor, sirkulerende immunkomplekser, immunoglobuliner, antistoffer mot DNA og ribonukleoprotein.
 • Røntgenundersøkelse av thorax: Identifikasjon av livmorhalsen.
 • Rheovasography eller oscilloskop om nødvendig - studiet av fingeren blodstrøm ved Doppler-ultralyd, laser-Doppler-strømningsmåling, angiografi, digital pletysmografi.

I de senere årene, økt oppmerksomhet mot de nye modifikasjon biomikroskopi forskningsmetoder - bredt felt Capillaroscopy neglesengen, som har en høyere oppløsning av detaljer i form av strukturelle endringer i neglesengen, er brukt for diagnostisering av Raynauds syndrom.

Behandling av Reynauds syndrom

Behandling av syndromet - en vanskelig oppgave, som avhenger av muligheten for å eliminere årsaksfaktorer og effektiv innflytelse på drivmekanismer vaskulære forstyrrelser.

Alle pasienter med Reynauds syndrom anbefales å ekskludere kjøling, røyking, kontakt med kjemikalier og andre faktorer som utløser vaskulær spasme i hjemmet og på arbeidsplassen. Noen ganger er det nok å endre arbeidsforholdene (unntatt vibrasjon, etc.) eller opphold (varmere klima), slik at manifestasjonene av Raynauds syndrom reduseres eller forsvinner.

Blant vasodilatatorer er kalsiumantagonister effektive midler for behandling av Reynauds syndrom. Nifedipin (Corinfar, Cordafen, etc.) foreskrives ved 30-60 mg / dag. For å behandle Reynauds syndrom kan du bruke andre kalsiumpostblokkere:

Med progressiv Raynauds syndrom anbefales bruk av vasaprostan (prostaglandin El, alprostadil). Vazaprostan administrert intravenøst ​​i en dose på 20 til 40 ug alprostadil i 250 ml fysiologisk oppløsning i 2-3 timer i en dag eller hver dag, en kurs på 10-20 injeksjoner. Først vasaprostan virkning kan oppnås etter 2-3 infusjoner, men mer stabil effekt observert etter behandling, og er uttrykt i å redusere hyppighet, varighet og intensitet av angrep av Raynauds syndrom, avtagende kulde, nummenhet og smerte. Den positive effekten av vasaprostan vanligvis vedvarer i 4-6 måneder, gjentatte kurer anbefales (2 ganger i året).

Et spesielt sted for behandling av vaskulære lesjoner er opptatt av angiotensin-konverterende enzym (ACE) -hemmere, spesielt kaptopril. Captopril foreskrives i en dose på 25 mg 3 ganger daglig, en langvarig (6-12 måneders) søknad med individuelt utvalg av vedlikeholdsdoser anbefales.

Ved behandling av Raynauds syndrom også anvendes ketanserin - HS2-selektiv blokkering av serotoninreseptorer; er foreskrevet ved 20-60 mg / dag, vanligvis godt tolerert, kan anbefales til eldre pasienten.

Stor betydning i behandlingen har stoffer som forbedrer blodegenskapene, reduserer viskositeten: dipyridamol 75 mg eller mer per dag; pentoxifyllin (trental, agapurin) i en dose på 800-1200 mg / dag i og intravenøst; dextraner med lav molekylvekt (reopoliglyukin, etc.) - intravenøst ​​drypp i 200-400 ml, for et kurs på 10 infusjoner.

Det er nødvendig å ta hensyn til behovet for langvarig flerårig terapi og ofte kompleks bruk av narkotika fra forskjellige grupper.

Det anbefales å kombinere medisinsk terapi av Reynauds syndrom med andre behandlingsmetoder (hyperbarisk oksygenbehandling, refleksbehandling, psykoterapi, fysioterapi).

Raynauds syndrom: symptomer og behandling, typer sykdommer og stadier av utviklingen

Raynauds syndrom er en sjelden og uvanlig sykdom. Årsakene til forekomsten er fortsatt ikke fullt ut forstått. Det kan være en uavhengig sykdom, og være en konsekvens av en annen sykdom.

La oss snakke om det faktum at moderne medisin er klar over denne sykdommen og dens varianter, og også hvilke behandlingsmetoder som finnes.

Beskrivelse av sykdommen

Syndrom (sykdom eller fenomen) Reynaud er brudd på blodtilførsel på grunn av alvorlig innsnevring av perifer fartøy. Vanligvis lider fingre og tær, sjelden spissen av nesen, tungen eller haken. Oppkomsten av syndromet kan indikere forekomst av bindevevssykdommer, eller det kan være en uavhengig sykdom.

For første gang syndromet ble beskrevet i 1863 av nevroforsker Maurice Reynaud. Legen bestemte seg for at han klarte å beskrive en annen form for neurose. Men hans antagelse er ikke bekreftet.

Årsaker og risikofaktorer

Til tross for at syndromet har blitt beskrevet i lang tid, er det foreløpig ingen presise data om årsakene til forekomsten. Medics for øyeblikket bare følgende risikofaktorer er kjent:

 • hypotermi;
 • stress,
 • tretthet,
 • overoppheting;
 • endokrine lidelser;
 • hjerne traumer;
 • arvelig faktor.

Risikogruppen inneholder personer som Daglig arbeid er forbundet med økt belastning på fingrene eller arbeid under vanskelige vibrasjoner. For eksempel, typister og musikere (spesielt pianister).

Reynaud fenomenet også kan utvikle seg mot en bakgrunn av andre sykdommer, blant annet:

 • revmatisk: Scleroderma (betennelse i blodårer), systemisk lupus erythematosus (bindevevssykdommer), periarteritis nodosa (betennelse i blodårer), reumatoid artritt (leddbetennelse) og andre.
 • vaskulær: Post-trombotisk syndrom (beskrevet her) og utslettet aterosklerose av de nedre ekstremiteter (arteriell sykdom).
 • Ulike blodsykdommer: trombocytose (økning i blodplater), myelom (malign tumor).
 • Komprimering av nevrovaskulær bunt.
 • Krenkelse av binyrene.

Klassifisering og stadier

Det er to typer Raynauds syndrom:

 • hoved~~POS=TRUNC - sykdommen utvikler seg selv og er ikke forbundet med andre plager.
 • sekundær - fenomenet er forårsaket av andre sykdommer.

Forløpet av sykdommen er delt inn i tre faser:

 • angiospaticheskaya - den første fasen
 • angioparaliticheskaya - kan utvikles i flere år, ledsaget av langsiktige tilbakemeldinger
 • atrofoparaliticheskaya - Det siste stadiet, preget av vevsdød og skade på leddene. På dette stadiet begynner sykdommen å utvikle seg raskt, noe som fører til de berørte lemmernes død og som følge av pasientens funksjonshemning.

For å hjelpe deg med å identifisere symptomer og få rettidig behandling, ta en titt på disse bildene av alle stadier av Raynauds syndrom:

4 bilder som viser sykdomsprogresjonen.

Farer og komplikasjoner

Det er tilfeller når sykdommen stopper av seg selv i første fase etter flere angrep. Men selv om dette ikke skjer, er sykdommen svært lang, og den økende hyppighet og varighet av smerte angrep til slutt tvunget til å søke legehjelp.

Den tredje fasen er den farligste på grunn av Utseendet til hudsår, nekrose av vev og til og med tap av lemmer. Men det skjer bare i svært forsømte tilfeller og hos de pasientene som lider av fenomenet Raynaud på grunn av en annen alvorlig sykdom.

symptomatologi

Raynauds fenomen med størst frekvens vises på hender, ben og sjelden på i enkeltsaker på haken og nesetippen.

Symptomene på sykdommen er et angrep, som er delt inn i tre faser:

 • 1 fase - huden på de berørte ekstremitetene blir sterkt blek. Den varer fra 5 til 10 minutter og begynner etter en sykdom som forårsaker sykdommen (hypotermi, stress). Pallor oppstår på grunn av en kraftig innsnevring av fartøyene, noe som fører til brudd på blodstrømmen. Jo hvitere huden, jo verre blodforsyning.
 • 2 fase - de bleke områdene begynner å bli svakt blå. Dette skyldes det faktum at blodet som går inn i blodårene før blodkarrene stagnerer i dem.
 • 3 fase - Berørte områder rødme. Angrepet slutter, arteriene utvides og blodtilførselen blir gjenopprettet.

I tillegg, under et angrep er det:

 • Smerte syndrom, som kan følge hele angrepet, og kan kun skje i første og tredje fase.
 • nummenhet kommer vanligvis etter et smertefullt syndrom, men kan også erstatte det. Under gjenoppretting av blodsirkulasjon er følelsesløshed ledsaget av en liten prikkende følelse.

Når skal du se en lege og til hva?

Å konsultere en lege for diagnose og behandling anbefales umiddelbart etter utseendet av de første symptomene på Raynauds syndrom (sykdom). Velg den en erfaren reumatolog, siden Reynauds syndrom er svært sjelden.

Lær mer om sykdommen fra videoen:

Diagnostikk og differensialdiagnostikk

En erfaren lege kan bare diagnostisere Reynauds syndrom på eksterne symptomer. Men for å finne årsaken til sykdommen det er nødvendig å gjennomføre en omfattende undersøkelse som består av:

 • en generell blodprøve;
 • immunologisk analyse av blod;
 • blodkoagulasjonstest;
 • Ultralyd av skjoldbruskkjertelen;
 • kapillaroskopi (undersøkelse av fartøy for graden av hengivenhet);
 • tomografi og røntgen av cervical ryggraden;
 • ultralyddopplerografi av fartøy.

Hvordan behandles?

Behandlingen av Raynauds sykdom er veldig lang, siden årsaken til sykdommen er ukjent. I løpet av behandlingen det er nødvendig å unngå sykdomsfremkallende faktorer:

 • røyking,
 • drikker kaffe;
 • hypotermi;
 • eksponering for vibrasjoner;
 • samspill med kjemikalier;
 • lang arbeid på tastaturet;
 • stressende situasjoner.

Den viktigste måten å bekjempe sykdommen på - konservativ behandling, kombinere bruk av medisiner med en rekke terapeutiske teknikker.

De mest effektive legemidlene i behandlingen av Raynauds syndrom er:

 • vasodilators: Nifedipin, Corinfar, Verapamil. I forsømte tilfeller utnevne Vasaprostan, behandlingsforløpet som består av 15 - 20 infusjoner.
 • platehemmende (forbedrer blodsirkulasjonen): Trental, Agapurin.
 • spasmolytika: Platifillin, No-shpa.
 • I noen tilfeller ACE-hemmere, senker blodtrykket.

Medikamentterapi er alltid kombinert med terapeutiske metoder:

 • fysioterapi;
 • refleksbehandling (påvirkning på aktive punkter i menneskekroppen);
 • elektroforese;
 • akupunktur;
 • termiske prosedyrer;
 • ekstrakorporal hemokorreksjon (rensing av blod);
 • regulering av perifer sirkulasjon;
 • hyperbarisk oksygenering (oksygenbehandling i et trykkammer);
 • psykoterapi.

Det er lettere å lide alvorlige angrep vil hjelpe:

 • oppvarming av det berørte lemmet i varmt vann eller ull;
 • myk massasje;
 • oppvarming drikke.

Denne videoen forteller om den alternative metoden for behandling av sykdommen - magnetoterapi:

I disse tilfellene, når konservativ behandling er impotent eller sykdommen utvikler seg raskt, blir kirurgisk inngrep påført. Det består i å gjennomføre sympathektomi. Under denne operasjonen fjernes en del av det autonome nervesystemet som er ansvarlig for innsnevring av blodkarene.

Alt om klinikken og symptomene på cavernøs sinus trombose lærer av dette materialet - vi har mye nyttig informasjon.

Trombose i tarmen kan være dødelig. Dette er en ekstremt farlig sykdom - finn ut mer om det herfra.

Prognose og forebyggende tiltak

Når du eliminerer årsakene til sykdommen, Prognosen for det primære fenomenet Raynaud er veldig gunstig. Ved sekundær syndrom vil alt avhenge av alvorlighetsgraden av sykdommen som forårsaket sykdommen.

For forebyggende formål anbefales det:

 • Avstå fra å røyke, drikke alkohol og kaffe;
 • spis riktig;
 • unngå stressende situasjoner;
 • ta kontrastbad - dette gjenoppretter prosessen med termoregulering;
 • gjør massasje hender og føtter;
 • unngå hypotermi
 • Ta kapsler fiskeolje hvert år i tre måneder.

Til tross for at årsakene til utseendet til Raynauds syndrom ikke er helt kjent, er det en ting klart - bare En sunn livsstil og omsorg for kroppen din vil bidra til å forhindre denne sykdommen. Hvis du har de første tegn på et syndrom, er det bedre å se en lege med en gang. Behandling vil være lang, men effektiv og vil redde deg fra slike forferdelige konsekvenser som tap av lemmer.

Reins syndrom er farlig

Raynauds sykdom kalles en patologisk forstyrrelse i det autonome nervesystemet, karakterisert ved utseendet av trofiske lidelser og smertefulle opplevelser i fingertuppene.

Årsaker til sykdommen

Leger kan ikke nevne de eksakte grunnene for utviklingen av Raynauds sykdom. Det er kjent at en kvinne er utsatt for denne patologien 5 ganger mer enn menn. Det antas at sykdommen oppstår som et resultat av en spasme av små kar - kapillærene. Denne spasmen skyldes oftest den generelle hypotermien i kroppen.

I land med kaldt klima er sykdommen mer vanlig enn i de sørlige regionene. Rins sykdom er mye mindre sannsynlig å provosere patologier som diabetes mellitus, lupus erythematosus, reumatoid artritt, ryggradssykdommer. Noen ganger kan predisponerende faktorer for utviklingen av Raynauds syndrom være faglige faktorer, for eksempel vibrasjon eller vedvarende mentalt og følelsesmessig stress.

Hvis vi snakker om en selvstendig sykdom, legene diagnostisert som "Raynauds sykdom", og når denne sykdommen er ledsaget av andre lidelser i kroppen som er nevnt ovenfor, refererer det til "Raynauds syndrom". I begge tilfeller er funksjonene i sykdomsforløpet og dets kliniske symptomer nesten identiske.

Husk at Raynauds sykdom ikke kan bli neglisjert og ignorert av hennes klinikk. Dette kan føre til kroniske sirkulasjonsforstyrrelser i lemmer, noe som ofte resulterer i gangrene og påfølgende amputasjon av fingrene.

Symptomer på Raynauds syndrom

Ofte utvikler sykdommen hos kvinnelige individer i det andre tiåret av livet. I medisin ble tilfeller beskrevet når Raynauds sykdom ble diagnostisert hos barn 10-12 år, omtrent halvparten av slike tilfeller skyldtes arvelig predisposisjon. I noen tilfeller kan sykdommen utvikles etter å ha hatt alvorlig stress. Hvis Raynauds sykdom utvikles hos mennesker eldre enn 25 som ikke har hatt problemer med blodsirkulasjonen før, skyldes dette faktum ofte pasientens samtidige sykdom. I sjeldne tilfeller kan sykdommen utvikles hos mennesker eldre enn 50 år. Som regel skjer det mot en bakgrunn av alvorlige hormonelle feil, konstante påkjenninger og sykdommer i det endokrine systemet.

Noen ganger kan Raynauds sykdom oppstå på grunn av påvirkning på menneskekroppen av et kompleks av faktorer - hypotermi, stress, endokrine system sykdommer. Sannsynligheten for innflytelse av arvelig faktor er bare 5%.

En av de tidligste kliniske symptomene på Raynauds syndrom er økt chilliness av fingertuppene. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, blir nummenhet i fingrene og tap av falsk følsomhet lagt til chilliness. Disse forstyrrelsene kan observeres i form av anfall og forsvinner helt etter en tid. Ofte er fingertuppene involvert i den patologiske prosessen, sjelden øreflatene, nesespissen og fingrene på underdelens fingre. Angrepet kan vare fra flere minutter til flere timer. Alle disse symptomene er mest typiske for den første fasen av Raynauds sykdom.

Den andre fasen av sykdommen er preget av klager fra pasienten til plutselige angrepssymptomer, noe som kan føre til trofiske vevsforstyrrelser - puffiness av fingrene og økt sårbarhet.

Sykdommen utvikler seg sakte, men i noen tilfeller av Raynauds syndrom er det mulig å involere (omvendt patologi), som oppstår mot bakgrunnen av graviditet, overgangsalder, endring av bosted og klima i landet.

Hyppigheten av sykdommer i nervesystemet i Reynauds sykdom når 60% av tilfellene. Pasientene klager over:

 • en konstant hodepine,
 • følelse av tyngde i templene,
 • smerte i nedre rygg og ekstremiteter.

Noen pasienter har alvorlige migreneangrep. I 10% av tilfellene er Raynauds sykdom ledsaget av en økning i blodtrykket. Noen pasienter under angrepet har smerter i hjertet, som ikke vises på elektrokardiogrammet og er av funksjonell natur.

Til tross for de mange klager hos pasienter på overfølsomhet av ekstremitetene mot kalde effekter, er følsomhetsforstyrrelser hos pasienter med idiopatisk form av Raynauds syndrom svært sjeldne.

Tallrike undersøkelser av pasienter med idiopatisk form av sykdommen viste normal permeabilitet av blodkar i ekstremiteter, og derfor vanskelig å forklare hvor kom følelsen av tyngde og anfall av prikking i fingertuppene til pasienten. Under undersøkelsen av små blodkar ble det kun diagnostisert en liten tone hos disse pasientene.

Diagnose av Raynauds syndrom

Når man undersøker en pasient med mistanke om Raynauds syndrom, er det først nødvendig å fastslå om rødme og redusere følsomheten i fingertuppene er normale fysiologiske responser. Til dette formål utføres en spesiell undersøkelse - de påvirker pasientens hud med forskjellige kalde temperaturer. Det er tillatt å avlaste ekstremiteter og redusere fingerens følsomhet. Men etter oppvarming pasienten, passerer alle disse fenomenene, og huden på lemmer blir en normal nyanse uten områder med cyanose. Hos pasienter med ekte Raynauds sykdom varer den omvendte utviklingen av vasospasme lenger, mens det er noen cyanose tilstopp på noen steder i fingertuppene.

Det er vanskeligst å skille den idiopatiske formen av sykdommen fra det sekundære Raynauds syndrom. Tilbake i 1932 formulerte forskere 5 hovedkriterier for å diagnostisere den idiopatiske formen av Raynauds sykdom:

 • sykdommens varighet er minst 2 år;
 • pasienten har ingen sykdommer som kan provosere Raynauds syndrom;
 • pasienten har en streng symmetri av vaskulære og trofopalalytiske symptomer;
 • personen har ingen tegn på gangrene på huden på lemmerne;
 • en person har en og annen blanchering av fingertuppene og en reduksjon i følsomheten av lemmer under påvirkning av kulde eller stress.

Hvis sykdommen fortsetter i pasienten i mer enn 2 år, må legen imidlertid utelukke tilstedeværelse av systemiske blodsykdommer og andre patologier som kan forårsake utvikling av Raynauds syndrom.

Spesiell oppmerksomhet bør gis til følgende symptomer:

 • Tilstedeværelsen av ikke-helbredende sår og slitasje i lang tid,
 • uttynding av falter av fingre,
 • problemer med å svelge og lukke pasientens munn.

Hvis pasienten har alle disse symptomene, er det en mistanke om systemisk sklerodermi.

Systemisk lupus er preget av utseende av erytematøs utslett på ansiktet i form av en sommerfugl - symmetrisk på begge sider. I tillegg har pasienten økt følsomheten mot sterkt sollys, symptomer på perikarditt og håravfall.

Kombinasjonen av tegn på Raynauds sykdom med tørrhet i slimhinnene i munn og øyne er karakteristisk for syndromet. Legen skal spørre pasienten om han ikke tar medisiner fra gruppen av betablokkere, som også med langvarig ukontrollert bruk kan provosere tørre slimhinner.

Menn over 40 år skal intervjues for røyking for å avgjøre om Raynauds syndrom er årsaken til en mulig samtidig utslettende endarteritt. For å utelukke påvirkning av en profesjonell faktor i utviklingen av sykdommen, er det nødvendig å intervjue pasienten om mulig arbeid med vibrerende instrumenter.

Behandling av Raynauds sykdom

Behandling av pasienter med Raynauds sykdom er noe vanskelig, siden det er nødvendig å først etablere en spesifikk årsak som utløste utviklingen av denne patologien. Hvis Raynauds sykdom diagnostiseres mot en bakgrunn av sammenhengende sykdom, utføres behandling av slike pasienter parallelt med observasjonen av den aktuelle spesialisten (kardiolog, endokrinolog, reumatolog, vaskulær kirurg).

Behandling av Raynauds sykdom er som regel symptomatisk og inkluderer bruk av:

 • restorative stoffer,
 • spasmolytika,
 • analgetika,
 • medisiner som normaliserer hormonell bakgrunn.

Spesiell taktikk for å håndtere pasienter med denne patologien er nødvendig med en profesjonell faktor i utviklingen av sykdommen. For dette er det først og fremst nødvendig å eliminere faktoren som påvirker utseendet av anfall - kaldt, vibrasjon og andre.

Når diagnostisering idiopatisk form av sykdommen, blir den patologi forårsaket når bare stress, fuktighet, klima og kald effekt på kroppen, kan delesjon av disse faktorer fører til en reduksjon i angrep av Raynauds syndrom.

I noen former for sykdommen, karakterisert ved utvikling av irreversible trofiske lidelser og alvorlig smertesyndrom, er pasienten vist å lette operasjonen for å lette tilstanden. Det er imidlertid lite sannsynlig at denne metoden kan kalles effektiv: overvåking av opererte pasienter viser at retur av alle kliniske symptomer på Raynauds sykdom fremkommer innen 2-3 uker etter operasjonen.

For å forbedre mikrosirkulasjonen i kapillærene, foreskrives pasienten kalsium blokkere, bare for å ta dem i lang tid.

Siden Reynauds syndrom er ledsaget av en rekke lidelser i nervesystemet, vises pasienten å ta psykotrope medisiner - antidepressiva, beroligende midler.

Ikke-tradisjonell tilnærming til behandling av Raynauds sykdom

Først og fremst anbefales det at pasienter med diagnose av "Raynauds syndrom" utfører massasje av de berørte områdene - fingre, hender, nedre lemmer. Massebevegelser må begynne med fingertuppene, og beveger seg gradvis til skulderen. Bevegelse i dette tilfellet skal være glatt - du kan stryke huden, gni, tingle, klappe. Denne massasjen skal gjøres i minst 2 uker i 10 minutter. Deretter må du ta en pause i 1 uke, og deretter igjen for å gjenta kurset. Hvis de kliniske symptomene på sykdommen sprer seg til ørene, må de også masseres, strekkes og gnides.

For å gjøre behandlingen enda mer effektiv, kan du gjøre massasje ved å fukte hendene med en massasjeolje og legge til noen dråper essensiell olje av mynte, anis, morwort eller yarrow. Disse oljene har antispasmodisk og smertestillende effekt.

Velprøvde varme bad med tilsetning av vanndekokskrydderurter - morwort, Valerianrot, blomstrer av dill, yarrow. Også i vannet kan legge til noen dråper eteriske oljer oppført ovenfor. Varigheten av helbredelsesbadet er 15 minutter, mens vanntemperaturen ikke bør overstige 39-40 grader. For denne gangen blir pasienten som den er oppvarmet, blodtilførsel av små blodkar forsterket, hjertebanken blir raskere.

Istedenfor et bad kan du prøve badekarene. Forbered dem på samme måte som et medisinsk bad, bare dukkert i vannhender eller føtter. Det er viktig å overvåke temperaturen på vannet - du kan ikke holde lemmer i karet etter kjølevann. Dette vil ikke bare være til nytte, men kan også føre til en forverring av Raynauds angrep.

Forebygging av sykdom

Personer som lider av migrene er predisponert for utviklingen av Raynauds syndrom. Utviklingen av denne patologien kan unngås ved å følge enkle anbefalinger:

 • Unngå kontakt med kjemikalier.
 • Unngå generell superkjøling av kroppen og spesielt ekstremitetens hypotermi.
 • Unngå effekten av vibrasjonsbølger på kroppen.
 • Avvis fra vanedannende vaner (røyking) og bruk av alkoholholdige drikker.
 • Ta bare farmakologiske legemidler som anvist av legen din.

Hvis, etter stress eller hypotermi, føles en følelse i fingertuppene og legger til en forandring i skyggen av huden på lemmerne, bør du umiddelbart vise legen din. Ikke medisinske. Ufarlig ved første øyekast, kan patologi føre til irreversible effekter i kroppen.

Les Mer Om Fartøyene