Raynauds sykdom: årsaker, symptomer og behandling, prognose

Raynauds sykdom er en sykdom hvor arteriell blodtilførsel av hender eller føtter er forstyrret. Sykdommen er paroksysmal og påvirker vanligvis øvre lemmer symmetrisk. Kvinner er sykere oftere enn menn.

Vanligvis er Raynauds syndrom et sekundært fenomen, utvikler seg i forskjellige diffuse bindevevssykdommer (primært sklerodermi), lesjoner av nakkesøylen, det perifere nervesystemet (gangliopity), endokrine (hypertyroidisme, diencephalic lidelse), finger arteritt, arteriovenøse aneurismer, videre livmorhalske ribber, med kryoglobulinemi.

Hvis det ikke er noen konkrete grunner for utviklingen av Raynauds syndrom, sier de om Raynauds sykdom, hennes obligatoriske tegn er symmetrien av nederlaget i lemmerne.

Årsaker til Raynauds syndrom

Hvorfor forekommer Raynauds sykdom, og hva er det? For første gang ble denne sykdommen beskrevet av den franske legen Maurice Reynaud i 1862. Han la merke til at hendene til mange kvinner som daglig måtte vaske klær i kaldt vann hadde en cyanotisk farge. De kvinnelige arbeidstakere klaget over hyppig nummenhet og ubehagelig prikking i fingrene.

Reynaud konkluderte med at langvarig avkjøling av hendene fører til langvarig spasmer av blodkar og sirkulasjonsforstyrrelser. Den franske legen og hans etterfølgere klarte imidlertid ikke å avsløre mekanismen for sykdomsutviklingen.

Likevel er det faktorer som kan bidra til sykdomsutbrudd. Disse inkluderer:

 1. Lidelser i det endokrine systemet;
 2. Hyppige stressende situasjoner;
 3. Konstant hypotermi av lemmer;
 4. Profesjonelle faktorer (for eksempel vibrasjon);
 5. Skader på fingrene;
 6. Eventuelle revmatiske sykdommer (disse inkluderer reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, nodulær periarthritis og noen andre forstyrrelser);
 7. Autoimmun hemolytisk anemi med fullstendig kalde antistoffer.
 8. Arvelig faktor.

Sykdommen manifesterer seg periodisk under påvirkning av provokerende faktorer - negative følelser eller lave temperaturer. Det er nødvendig for en person å gå ut i kulde eller å være nervøs, da det er en spasme av små arterielle fartøyer av hender (mindre ofte - et stopp, ører, nese). Fingrene er hvite, de har følelser av følelsesløshet, prikking, noen ganger smerte.

Symptomer på Raynauds sykdom

Avhengig av scenen av Raynauds syndrom, vil symptomene på sykdommen utvikles (se bilde):

 • Angiospastic. Det er kortsiktige kramper av fartøyene til de terminale phalangene av fingrene på hendene (vanligvis 2. og 3.), og sjeldnere - den tredje tåen av fingrene. Spasms erstattes raskt av utvidelse av blodkar med rødhet av huden og oppvarming av fingrene.
 • Angioparaliticheskaya. Det preges av hyppige angrep som oppstår uten tilsynelatende grunn og varer i en time eller mer. Ved slutten av angrepsfasen av cyanose utvikler - det er blå-fiolett farge etterfølges av alvorlig erytem (rødhet) og en svak svelling av det berørte området sykdommen.
 • Trofoparaliticheskaya. Stadig økende angrep med lang tid med spasmer fører til at strukturen i huden på ekstremitetene er forstyrret. På fingrene kan bli dannet tungt helende sår og nekrose av hudområder. Noen ganger begynner pasienter gangrene. Denne fasen kalles trophoparalytic og er den mest alvorlige fasen av Raynauds sykdom.

I tilfelle av Raynauds sykdom, er den første symptomet økt sensitivitet for kulde tær - oftest hendene, i hvilken det så sluttet ved blanchering av de terminale tåleddet, og smerten i dem med elementer av parestesi. Disse forstyrrelsene har en paroksysmal karakter og forsvinner helt etter angrepet.

Fordelingen av perifer vaskulære lidelser har ikke et strengt mønster, men oftere er det II-III fingrene i hendene og de første 2-3 føttene. De distale delene av armer og ben er involvert i det meste av prosessen, og de andre delene av kroppen, øredobber og nesespissen er mye mindre involvert.

Sykdommen er langsomt progressiv, men uavhengig av fasen av Raynauds syndrom tilfeller er mulig omvendt utviklingsprosessen - ved opptreden av menopause, graviditet etter levering, endringer i klimatiske forhold.

Diagnose av Raynauds syndrom

Med Raynauds syndrom er diagnosen hovedsakelig basert på pasientklager og objektive data, samt på tilleggsforskningsmetoder. Under diagnosen utføres kapilloskopi av pasientens nagelbed. Det lar deg visualisere og studere funksjonelle og strukturelle endringer i ekstremiteterne. Et annet stadium i diagnosen Raynauds sykdom er kaldt test for å vurdere tilstanden til lemmer etter nedsenkning i vann med en temperatur på 10 ° C i 2-3 minutter.

Også med Raynauds sykdom inkluderer diagnosen vurdering av følgende kriterier:

 • nivå av sirkulasjonsforstyrrelser i lemmer,
 • symmetri av steder med angiospasm,
 • Tilstedeværelsen av andre flebologiske sykdommer,
 • Varigheten av manifestasjon av symptomer på Raynauds sykdom er minst 2 år.

Laboratoriemetoder som brukes i diagnosen Raynauds syndrom:

Diagnose av denne sykdommen er etablert ved hjelp av klare medisinske kriterier. I dette tilfelle er oppmerksomhet til vaskulære spasmer, idet forekomsten av disse finner sted under innvirkning av kulde eller stress; symmetri manifestasjoner av sykdomssymptomene og gjentakelse av spasmer, som er til stede i flere år.

Behandling av Raynauds sykdom

Når symptomene på Raynauds sykdom vises, kan behandlingen deles inn i to grupper - konservativ og kirurgisk.

 1. Konservative metoder inkluderer bruk av vasodilatormedisiner (f. Eks. Phentolamin). Medikamentbehandling med Raynauds sykdom fortsetter gjennom hele pasientens liv. Det bør bemerkes at ved langvarig bruk av disse stoffene utvikler komplikasjoner uunngåelig.
 2. Når angiospasmer i ekstremiteter ikke blir følsomme for vasodilatormedisiner, anbefales kirurgisk behandling av Raynauds sykdom - sympathektomi. Det består i å fjerne eller arrestere nervefibrene i den sympatiske stammen som forårsaker arterielle spasmer. Den minst traumatiske typen kirurgisk behandling av Raynauds sykdom er endoskopisk sympathektomi. Under det blir pasienten under generell anestesi gitt et klips på sympatisk trunk i bryst- eller nakkeområdet.

En viktig del av behandlingen av Raynauds sykdom er å begrense pasientens kontakt med provokerende faktorer. Med en høy negativ følelsesmessig belastning bør sedativer tas. Hvis du trenger å komme i kontakt med et kaldt og fuktig miljø, bør du kle deg varmere enn vanlig, og vær spesielt forsiktig med å varme hendene og føttene.

Hvis spesialiteten forutsetter lang eller kortvarig arbeid på gaten i noe vær, bør spørsmålet om endring av arbeidsforholdene heves. Det samme gjelder arbeidet som er forbundet med en konstant nervespenning.

Et nytt ord i behandlingen av Raynauds syndrom er stamcellerterapi, med sikte på å normalisere perifer blodstrøm. Stamceller fremmer oppdagelsen av nye collaterals i karet, stimulerer regenerering av skadede nerveceller, som til slutt fører til opphør av paroksysmer av vasokonstriksjon.

outlook

Med Raynauds syndrom er prognosen avhengig av utviklingen av den underliggende patologien. Forløpet av syndromet er relativt gunstig, kan iskemiangrep spontant opphøre etter en forandring i vaner, klima, yrke, sanatoriumbehandling etc.

forebygging

For å forhindre et angrep må du følge visse forholdsregler, unntatt provoserende faktorer:

 • røyking,
 • hypotermi;
 • arbeid relatert til stress av hender;
 • kontakt med kjemikalier, som er årsaken til vaskulære spasmer.

Når, etter stress eller hypotermi, føles en person følelsesløpene i fingertuppene og ser en forandring i hudens skygge, er det nødvendig å vise legen. Ikke medisinske. Ufarlig ved første øyekast, kan patologi føre til irreversible effekter i kroppen.

Raynauds sykdom og syndrom - stadier, symptomer og behandling, rusmidler

Hurtigsides navigasjon

Det er en viss mengde forvirring - det er Raynauds sykdom og syndrom. De flyter på samme måte, men mange pasienter forstår ikke og blir bedt om å forklare hva som er forskjellen mellom dem.

Du kan si generelt: Hvis du ser navnet på syndromet og det eponymiske navnet på sykdommen, betyr det følgende:

 • Sykdommen kalles i tilfelle at det ikke finnes grunner for utviklingen av dette syndromet (idiopatisk tilstand), eller de er skjulte (kryptogen etiologi). Det er ingen forskjell mellom dette og pasienten;
 • Syndrom kan kalles samme tilstand som vi fant årsaken til. Å eliminere årsaken, er syndromet løst.

Således, Raynauds syndrom - en sekundær tilstand som utvikles i mange revmatiske lidelser, blodsykdommer, med nervekompresjonen og vaskulære bunter, med endokrine patologi.

Mer enn 90% av pasientene lider av syndromet, og ca 12 tilfeller av denne lidelsen forblir for Raynauds sykdom.

Raynauds sykdom er nesten alltid en kvinnes sykdom. Av hvert tiende tilfelle er bare 1-2 pasienter menn. Derfor, hvis manifestasjoner av Raynauds sykdom starter hos menn, er det nesten alltid en sekundær manifestasjon, og man må søke etter årsaken. Tilsvarende begynner Raynauds sykdom ofte i ung, men ikke i voksen alder.

For første gang ble hans symptomer beskrevet av den franske legen Maurice Reynaud i midten av 1800-tallet. Hva er Raynauds sykdom og syndrom?

Raynauds sykdom - hva er det?

Raynauds sykdom bilde av hendene (symptomer)

Raynauds sykdom er en sykdom som er basert på en skarp vaskulær spasme som rammer små arterier, i veggene som det er glatte muskler. Denne tilstanden er forbundet med et brudd på vaskulær tone, og det refererer til angiotrofonuroser.

 • Vanligvis er lesjonen symmetrisk, og oftest forekommer i fingrene i hendene, men kan også oppstå andre steder.

I tillegg til børster endres hudfargen regelmessig på føttene, mindre ofte på nesen, leppene og ørene. Dette blanche uttrykt på grunn av mangel på blodstrøm, og noen ganger er det vises under følelsesmessig, eller til og med ved lett avkjøling av kroppen - for eksempel hvis pasienten er under kondisjone, eller senker hendene i kaldt vann berører isen delen.

Etter at de berørte delene av kroppen er varme, forblir de kalde for en stund.

Raynauds syndrom bilder av symptomer

Hva forårsaker? føre til utviklingen av denne sykdommen?

Når det gjelder Reynauds syndrom, er årsakene som fører til det, i tillegg til hypotermi og stress,:

 • Konstante kroniske skader (oftest med nederlag av fingrene);
 • Endokrine sykdommer (oftest skjoldbruskkjertelen);
 • Vaskulitt, eller sykdommer som oppstår med betennelse i vaskulærveggen;
 • Arbeidssykdommer (vibrasjons sykdom). Typene og pianister blir ofte syke;
 • Ulike bindevevssykdommer (sklerodermi, SLE eller lupus erythematosus, dermatomyositis, psoriasis, reumatoid artritt).

Det faktum at Raynauds sykdom og syndrom er basert på en generalisert snarere enn lokalisert vaskulær lidelse, er en hyppig kombinasjon av symptomer med migrene. Med migrene er det karakteristiske pulserende og briste smerter i den ene halvdelen av hodet.

Stadier av Raynauds sykdom, funksjoner

Siden Raynauds sykdom tar lang og kronisk kurs, kan flere stadier identifiseres i løpet av kurset:

 1. Etappe av angiospasm. Dette er en kort paroksysm av blodårer, som vanligvis flyter på fingrene på fingrene. Det går raskt, erstattet av en markert rødhet og en følelse av varme i fingrene, oppstår noen ganger med vondt;
 2. Trinn vaskulære lammelse (spasmer overtar kronisk) Huden blir blåaktig farge utvikler vedvarende svelling og deigaktig (særlig merkbar på fingrene). Dette stadiet oppstår 6-8 måneder etter starten av de første symptomene på vaskulære lidelser;
 3. Trofoparalytisk stadium. Det er preget av trofiske lidelser: det er ikke-helbredende sår og sår, overfladisk nekrose (nekrose), synlig på phalangene, dannes. Pasienten tolererer absolutt ingen kjøling og eksponering for lav temperatur.

Som et resultat oppstår (i hendene), artikulært syndrom, stivhet, permanent blåhet i huden og hyppige smerter.

Som et resultat kan en uskadelig vaskulær spasme føre til funksjonshemning etter flere år. Hvordan begynner denne vaskulære lesjonen og hvordan går det videre?

Symptomer på Raynauds sykdom, tegn og bilder

endring i farge (bilde)

La oss se på de klassiske tegnene på angiotrophoneurose. Disse symptomene på Raynauds sykdom er mest vanlig hos kvinner:

 • Det er en første endring i hudfargen, som først endrer sin normale farge til blek, og deretter - til cyanotisk, og til slutt - til rød. Med andre ord, i begynnelsen er blodstrømmen begrenset, så opptrer venøs stasis, det vil si at utstrømningen forstyrres. Og rødhet er assosiert med restaureringen av blodstrømmen i et økt volum;
 • Når det oppstår plager, chilliness, følelse av forkjølelse og følelsesløp eller følelse av kravling. Noen ganger er det en følelse av ømhet;
 • Når du gjenoppretter blodtilførselen oftere, er det vondt, hevelse i huden og det er en følelse av varme, som ligner den som oppstår med betennelse.
 • Med langvarig strømning er det en økning i trofiske forstyrrelser, deformasjonen av leddene i fingrene er festet.

Hvorfor oppstår slike symptomer?

Symptomer på Raynauds sykdom foto 3

Når nerven er vegetativ (sympatisk, hovedsakelig) påvirker blodkarene, slutter de å "delta aktivt" i sirkulasjonen. De blir passive "rør" for å bære blod. I dette tilfellet prøver blodet å komme inn i de fartøyene hvor:

 • større diameter;
 • mindre antall grener;
 • liten lengde;
 • flat avgang av den ledende (maternelle) stammen.

Som følge av dette, med opphør av aktiv regulering av blodstrømmen, reduseres volumet, siden en betydelig del av vaskulærplassen bare tømmer.

Blodstrømmen er shunted, det vil si dumpet "forbi kassen", noe som forårsaker oksygen sult av vev. Som et resultat feirer en stor blodmasse forbi vevet, som et høyhastighets elektrisk tog uten stopp forbi en fattig landsby.

Diagnose av Raynauds sykdom

Diagnostikk av Raynauds sykdom gir et meget viktig stadium av rutinemessig undersøkelse og undersøkelse av pasienten, samt gjennomføring av provoserende prøver med kjøling. På en tid da legen ser med egne øyne en episode av iskemi av kapillærene i hendene, gjør dette det mulig for ham å foreta en nøyaktig diagnose.

Ekstradiagnostiske metoder er:

 • Ultralyd av karene i ekstremiteter;
 • Computer kontrast angiografi av ekstremiteter, med en spesielt nær evaluering av distal kapillær nettverk i fingrene. Det tas hensyn til utviklingen av anastomose-nettverket;
 • Utfører kapilloskopi av neglelengden for å søke etter mikrocirkulasjonsforstyrrelser;
 • Doppler laser flowmetri med tilhørende funksjonstester.

Hva er laser flowmetry? I dette tilfellet, en helt smertefri undersøkelsesmetode, blir vævene probet med en laserstråle. Strålen treffer det immobile vevet, og det mobile blodet. Etter refleksjon vender han tilbake.

En spesiell kurve er bygget rundt frekvensskiftet i strålingen som returneres til mottakeren, som overholder mange regler. Ved å analysere denne kurven, konkluderes det med tilstedeværelsen og karakteren av forstyrrelser i perifer kapillær hemodynamikk.

Av stor betydning er differensialdiagnose, det vil si søket etter årsaken til Reynauds syndrom (for eksempel når det er atypisk utseende av tegn på menn eldre enn 40 år). Her kan du utføre den mest omfattende forskningen, med involvering av ulike spesialister - fra en onkolog til en endokrinolog.

Behandling av Raynauds sykdom, legemidler

Målet med å behandle sykdommen er å forhindre anfall. Derfor begynner behandlingen av Raynauds sykdom ikke med utnevnelse av narkotika, men med eliminering av risikofaktorer som fremkaller vaskulær spasme. Og det viktigste her er å beskytte pasienten mot hypotermi, både lokal og generell.

 • Her er noen nyttige tips.

Vi beskytter oss mot kulde

For i det minste å fullstendig slippe av angiotrofonuros angrep, må følgende anbefalinger oppfylles:

 • ikke glemme varme klær på våren - høstsesongen;
 • ikke velg tette sko, det burde være gratis;
 • samtidig skal gratis sko være med en varm tå og tykk innersåle;
 • gi preferanser til vanter, hansker er kaldere;
 • ikke vær lat til å alltid bære en ryggsekk med en varm genser, hvis du kan være i et rom med air condition;
 • prøv å ikke sovne når du er åpen, spesielt om vinteren, vinduene. Hvis du føler deg kalde føtter og hender før du går i seng, bruk vanter og sokker, og kjøp sengetøy, varme eller flannel;
 • Når du besøker villaen, varme rommet godt før du går i seng, og hvis dette ikke er mulig, kjøp et elektrisk teppe;
 • prøv å eliminere kontakt med kroppen med kaldt vann, og ikke nøl med å spørre noen om hjelp;
 • Vask bare retter, grønnsaker og frukt i varmt vann;
 • Bruk potholders, hansker når du arbeider med iskjøtt, mens du blir kald mat.

I tilfelle du har lang sykdom, må du forhindre trofiske lidelser. Du må beskytte huden din.

Beskytt huden mot trofiske lidelser

Først og fremst må du unngå traumatiske faktorer, for eksempel å spille "slåss" på gitaren, eller plukke bær på tornete busker. Følgende anbefalinger kan hjelpe deg:

 • daglig inspisere huden av hender og føtter før sengetid og smør det med en næringsrik krem;
 • bruk en mild såpe;
 • Beskytt hender med gummihansker når du vasker opp med rengjøringsmidler.
 • prøv å bruke sokker og votter laget av naturlige materialer.

Som ytterligere, men svært viktige tiltak kan kalles slutte å røyke, redusere bruken av alkohol, unngå stressende situasjoner som forårsaker en uttalt frigjøring av adrenalin og utseendet av vaskulær spasme.

I noen tilfeller (for eksempel når du tar betablokkere), kan symptomene på Raynauds sykdom vises og uten kjøling, siden disse stoffene noen ganger har en vasokonstriktiv (vasokonstriktiv) effekt.

Om å ta medisiner

Behandling av Raynauds sykdom med rusmidler er alltid komplisert. I noen tilfeller må absolutt uventede stoffer brukes, siden starten av den patologiske kaskade kan være i sentralnervesystemet.

Så, antidepressiva (SSRI) og tranquilizers kan brukes, som pålidelig reduserer hyppigheten av angrep av sykdommen.

Kurs av legemidler for å forbedre mikrosirkulasjonen ("Pentoxifylline", "Trental") er vist. Påfør kalsium blokkere (Nifedipin).

En viktig del av behandlingen er fysioterapi. Hyperbaric oxygenation (HBO) økter brukes, sessioner av elektroforese, ozoceritherapy og massasje utføres. En god terapeutisk effekt er besatt av akupunktur.

Med et motstandsdyktig kurs og rask utvikling av funksjonshemming, er kirurgisk behandling indikert. En sympathektomi-operasjon utføres, eller en sympathektomi. Formålet med denne intervensjonen er å redusere sympatiske effekter på blodkar, for å forhindre spasmer.

Den kirurgiske inngrep har sine egne kontraindikasjoner, og ifølge moderne data har selv ordentlig gjennomført sympterapi bare en midlertidig og ubetydelig effekt, derfor er det nødvendig å behandle Raynauds syndrom helt fra begynnelsen, nettopp ved å hindre et angrep.

Hvordan oppfører seg, hvis angrepet fortsatt utviklet seg?

Å håndtere et angrep "med egne hender"

Den viktigste terapeutiske faktoren er varme, noe som bidrar til å fjerne vaskulær spasme. Hvis du følte at hendene dine ble veldig kjølige, klemt, mistet følsomheten, kjøpte en porselen-hvit nyanse, så trenger du:

 1. Ta gjerne inn på et varmt sted, eller i det minste skjul hendene dine under klærne dine;
 2. For å hjelpe til med å gjenopprette blodstrømmen, kan det bli kraftig gni og massasje. Du kan vaske bare hvis du ikke har trofiske skader på hendene, ellers kan du bare forverre situasjonen;
 3. Hvis mulig, plasser hendene under varmt vann, som bare er litt over kroppstemperaturen. For varmt vann kan forårsake en paradoksal økning i spasmen (når alt kommer til alt, når du kommer inn i det varme dampbadet for første gang, har mange mennesker "goosebumps" i kort tid);
 4. Noen ganger, i begynnelsen av utseendet av ubehagelige opplevelser, bidrar kraftig risting av hendene hevet over hodet.

Behandling av Raynauds sykdom med folkemidlene

Behandlingen av Raynauds sykdom med folkemidlene inkluderer eksponeringer som har til hensikt å øke blodgennemstrømningen. Så et godt verktøy kan være bruk av nåletrær, eller terpentinbad, mottak av adaptogener, for eksempel tinktur av magnolia-vintre, nyrer i nyrene, eleutherococcus.

Ikke dårlig er i stand til å forhindre angrep av vasospasmputer som er fylt med humle og valerianskegler eller små sekker som er plassert ved siden av personen før du går og legger deg. Dette gjør at du kan roe nervesystemet, og redusere sympatiske påvirkninger.

outlook

Med Raynauds sykdom, er prognosen i de fleste tilfeller gunstig for livet, men ikke for sin kvalitet. Gjør det høyt er helt i hendene dine. Symptomer og behandling av Raynauds sykdom, som vi har vurdert, gjør det klart at de viktigste behandlingsmetodene som kan brukes i mange år, reduseres for å forhindre anfall.

Alle de nødvendige måtene å handle, nå vet du. Derfor kan du selv lage en prognose: Jo sjeldnere symptomene på sykdommen vises, desto mer levedyktig reserve forblir, og hvis du med disse enkle tipsene har redusert frekvensen minst to ganger uten medisinering, er det en stor seier.

 • Men i alle fall må du dukke opp til en reumatolog som behandler sykdommen.

Raynauds syndrom

Raynauds syndrom - vasospastisk sykdom karakterisert ved paroksysmal uorden i blodsirkulasjon i karene av lemmer (føttene og hendene) under påvirkning av kulde eller følelsesmessige forstyrrelser. Raynauds syndrom utvikler seg i bindevevet, reumatoid artritt, vaskulitt, endokrine, nevrologiske lidelser, blodsykdommer, yrkessykdommer. Raynauds syndrom manifesterer seg klinisk angrep som involverer sekvensiell blekhet, cyanose og hyperemi av fingre eller tær, hake, nesetippen. Reynauds syndrom fører til gradvis trofiske endringer i vev. Konservative tiltak inkluderer bruk av vasodilatatorer, kirurgisk behandling er en sympathektomi.

Raynauds syndrom

Raynauds syndrom er en sekundær tilstand som utvikler seg mot en bakgrunn av en rekke sykdommer: diffuse bindevevssykdommer (skleroderma, systemisk lupus erythematosus), systemisk vaskulitt, reumatoid artritt, sykdommer i det sympatiske ganglia, endokrine og hematologiske forstyrrelser, diencephalic forstyrrelser kompresjons nevrovaskulære bunter. I tillegg kan Raynauds syndrom provoseres ved eksponering for yrkesfare (kjøling, vibrasjon).

I patogenesen av Raynauds syndrom ledende rolle for endogen vasokonstriktor - katekolaminer, endotelin, tromboksan A2. I utviklingen av Raynauds syndrom er tre suksessive faser: iskemisk, cyanotic og kongestiv. iskemi fase utvikler seg som et resultat av trekning av perifere arterioler og kapillærer helt tom; manifesteres ved lokal lakkering av huden. I den andre fasen, på grunn av en forsinkelse i blod venyler i arteriolovenular anastomose, hud blanche erstattet cyanose (cyanose). I den siste fasen er reaktiv hyperemi, rødhet av huden bemerket.

I fravær av etiofaktorov, karakteristisk for Raynauds syndrom, er tilstedeværelsen av Raynauds sykdom foreslått. I fremveksten av Raynauds sykdom er rollen som arvelighet, endokrine disfunksjoner, psykisk traumer, kronisk nikotin og alkoholforgiftning etablert. Raynauds sykdom er vanlig blant kvinner 20-40 år, som lider av migrene.

Symptomer på Raynauds syndrom

Symptomatikk av Raynauds syndrom er forårsaket av paroksysmal vasospasme og resulterende vevskader. I typiske tilfeller påvirker Raynauds syndrom IV og II fingre på føttene og børstene, noen ganger - haken, ørene og nesen. Angrepene av iskemi er først kortvarige, sjeldne; oppstår under påvirkning av kaldstoffer, på grunn av spenning, røyking etc. Plutselig utvikler parestesi, fingrene føles kalde, huden blir alabasthvit. Nummenhet erstattes av å brenne, slikker smerte, en følelse av sprengning. Angrepet avsluttes med en skarp spyling av huden og en følelse av feber.

Progresjonen av Raynauds syndrom fører til en lengre tid på angrep på opptil 1 time, deres økning, spontan utseende uten synlige provokasjoner. Etter at høyden av paroksysmal cyanotisk fase oppstår, er det en liten hevelse i vevet. I intervaller mellom angrep forblir føttene og hendene kalde, cyanotiske, fuktige. For anfall ischemi Raynauds syndrom karakterisert ved symmetriske og ensartede utvikling vises først på fingrene på hendene, og deretter - å stoppe. Konsekvensene av iskemi av vev i tilfelle av langvarig og alvorlig Raynauds syndrom trofiske endringer kan være i form av dårlig healing venøse sår, områder av nekrose, dystrofisk lesjoner spikerplater, og deformasjon av den falangeale osteolyse, koldbrann.

Diagnose av Raynauds syndrom

En pasient med Reynauds syndrom henvises til en reumatolog og en vaskulær kirurg for råd. Syndromet av Raynauds påvise forandringer i den distale arterien tillater perifer vaskulær angiografi, som bestemmer de partier av ujevn stenose og total vaskulær obstruksjon, ingen kapillære nettverk og sikkerheter. Med kapilloskopi av neglelengden og øyets fremre overflate detekteres morfologiske endringer i det mikrovaskulære mønsteret, noe som indikerer et brudd på perfusjonen.

Laser Doppler-strømningsmåling, brukes til å vurdere det perifere mikrosirkulasjonen og metabolske defekter avslører myogene regulering av blodsirkulasjonen, redusere pulmonal arteriell reaksjoner og sympatisk aktivitet. I perioden mellom anfall i Raynauds syndrom kan vasospasm og blodstrøm evaluering tillate en kaldtest.

Behandling av Reynauds syndrom

Det første behandlingsprinsippet for Raynauds syndrom er utelukkelsen av provokerende øyeblikk - røyking, kjøling, vibrasjon og andre husholdnings- og produksjonsfaktorer. Deteksjon og behandling av den primære sykdommen som forårsaket utviklingen av Raynauds syndrom utføres. Blant de vasodilatorer med Raynauds syndrom effektivt tildelings kalsiumantagonister - nifedipin, alprostadil, selektive kalsiumkanalblokkere - verapamil, diltiazem, nicardipin. Om nødvendig benyttes ACE-hemmere (kaptopril), selektive blokkere av HS2-serotoninreceptorer (ketanserin).

Med Raynauds syndrom er antiplatelet narkotika - dipyridamol, pentoksifyllin, lavmolekylære dextraner (rheopolyglucin) foreskrevet. Progresjonen og motstanden av Reynauds syndrom til medisinering er en indikasjon på kirurgisk sympathektomi eller ganglionektomi. Med utviklingen av et iskemisk angrep, oppløser akutte tiltak lemmen i varmt vann, masserer med ullvæv, og tilbyr pasienten varme drikker. Med et langvarig angrep er injeksjon av former for antispasmodik (drotaverin, platifillin), diazepam og andre legemidler foreskrevet.

Med Raynauds syndrom brukes ikke-medisinske metoder - psykoterapi, refleksologi, fysioterapi, hyperbarisk oksygenbehandling. I Raynauds syndrom, forårsaket av systemiske kollagenoser, vises øktene av ekstrakorporeal hemokorreksjon. Et nytt ord i behandlingen av Raynauds syndrom er stamcellerterapi, med sikte på å normalisere perifer blodstrøm. Stamceller fremmer oppdagelsen av nye collaterals i karet, stimulerer regenerering av skadede nerveceller, som til slutt fører til opphør av paroksysmer av vasokonstriksjon.

Prognose og forebygging av Raynauds syndrom

Prognosen for Raynauds syndrom er avhengig av utviklingen av den underliggende patologien. Forløpet av syndromet er relativt gunstig, kan iskemiangrep spontant opphøre etter en forandring i vaner, klima, yrke, sanatoriumbehandling etc.

Mangelen på primærforebyggende tiltak gjør det mulig å snakke om bare den sekundære forebygging av Raynauds syndrom, dvs. under utelukkelse av utgangs faktorer som fører til vasospasmer -.. Hypotermi, vibrasjon, røyk, psyko-emosjonelt stress.

Reynauds syndrom er det

Raynauds sykdom kalles en patologisk forstyrrelse i det autonome nervesystemet, karakterisert ved utseendet av trofiske lidelser og smertefulle opplevelser i fingertuppene.

Årsaker til sykdommen

Leger kan ikke nevne de eksakte grunnene for utviklingen av Raynauds sykdom. Det er kjent at en kvinne er utsatt for denne patologien 5 ganger mer enn menn. Det antas at sykdommen oppstår som et resultat av en spasme av små kar - kapillærene. Denne spasmen skyldes oftest den generelle hypotermien i kroppen.

I land med kaldt klima er sykdommen mer vanlig enn i de sørlige regionene. Rins sykdom er mye mindre sannsynlig å provosere patologier som diabetes mellitus, lupus erythematosus, reumatoid artritt, ryggradssykdommer. Noen ganger kan predisponerende faktorer for utviklingen av Raynauds syndrom være faglige faktorer, for eksempel vibrasjon eller vedvarende mentalt og følelsesmessig stress.

Hvis vi snakker om en selvstendig sykdom, legene diagnostisert som "Raynauds sykdom", og når denne sykdommen er ledsaget av andre lidelser i kroppen som er nevnt ovenfor, refererer det til "Raynauds syndrom". I begge tilfeller er funksjonene i sykdomsforløpet og dets kliniske symptomer nesten identiske.

Husk at Raynauds sykdom ikke kan bli neglisjert og ignorert av hennes klinikk. Dette kan føre til kroniske sirkulasjonsforstyrrelser i lemmer, noe som ofte resulterer i gangrene og påfølgende amputasjon av fingrene.

Symptomer på Raynauds syndrom

Ofte utvikler sykdommen hos kvinnelige individer i det andre tiåret av livet. I medisin ble tilfeller beskrevet når Raynauds sykdom ble diagnostisert hos barn 10-12 år, omtrent halvparten av slike tilfeller skyldtes arvelig predisposisjon. I noen tilfeller kan sykdommen utvikles etter å ha hatt alvorlig stress. Hvis Raynauds sykdom utvikles hos mennesker eldre enn 25 som ikke har hatt problemer med blodsirkulasjonen før, skyldes dette faktum ofte pasientens samtidige sykdom. I sjeldne tilfeller kan sykdommen utvikles hos mennesker eldre enn 50 år. Som regel skjer det mot en bakgrunn av alvorlige hormonelle feil, konstante påkjenninger og sykdommer i det endokrine systemet.

Noen ganger kan Raynauds sykdom oppstå på grunn av påvirkning på menneskekroppen av et kompleks av faktorer - hypotermi, stress, endokrine system sykdommer. Sannsynligheten for innflytelse av arvelig faktor er bare 5%.

En av de tidligste kliniske symptomene på Raynauds syndrom er økt chilliness av fingertuppene. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, blir nummenhet i fingrene og tap av falsk følsomhet lagt til chilliness. Disse forstyrrelsene kan observeres i form av anfall og forsvinner helt etter en tid. Ofte er fingertuppene involvert i den patologiske prosessen, sjelden øreflatene, nesespissen og fingrene på underdelens fingre. Angrepet kan vare fra flere minutter til flere timer. Alle disse symptomene er mest typiske for den første fasen av Raynauds sykdom.

Den andre fasen av sykdommen er preget av klager fra pasienten til plutselige angrepssymptomer, noe som kan føre til trofiske vevsforstyrrelser - puffiness av fingrene og økt sårbarhet.

Sykdommen utvikler seg sakte, men i noen tilfeller av Raynauds syndrom er det mulig å involere (omvendt patologi), som oppstår mot bakgrunnen av graviditet, overgangsalder, endring av bosted og klima i landet.

Hyppigheten av sykdommer i nervesystemet i Reynauds sykdom når 60% av tilfellene. Pasientene klager over:

 • en konstant hodepine,
 • følelse av tyngde i templene,
 • smerte i nedre rygg og ekstremiteter.

Noen pasienter har alvorlige migreneangrep. I 10% av tilfellene er Raynauds sykdom ledsaget av en økning i blodtrykket. Noen pasienter under angrepet har smerter i hjertet, som ikke vises på elektrokardiogrammet og er av funksjonell natur.

Til tross for de mange klager hos pasienter på overfølsomhet av ekstremitetene mot kalde effekter, er følsomhetsforstyrrelser hos pasienter med idiopatisk form av Raynauds syndrom svært sjeldne.

Tallrike undersøkelser av pasienter med idiopatisk form av sykdommen viste normal permeabilitet av blodkar i ekstremiteter, og derfor vanskelig å forklare hvor kom følelsen av tyngde og anfall av prikking i fingertuppene til pasienten. Under undersøkelsen av små blodkar ble det kun diagnostisert en liten tone hos disse pasientene.

Diagnose av Raynauds syndrom

Når man undersøker en pasient med mistanke om Raynauds syndrom, er det først nødvendig å fastslå om rødme og redusere følsomheten i fingertuppene er normale fysiologiske responser. Til dette formål utføres en spesiell undersøkelse - de påvirker pasientens hud med forskjellige kalde temperaturer. Det er tillatt å avlaste ekstremiteter og redusere fingerens følsomhet. Men etter oppvarming pasienten, passerer alle disse fenomenene, og huden på lemmer blir en normal nyanse uten områder med cyanose. Hos pasienter med ekte Raynauds sykdom varer den omvendte utviklingen av vasospasme lenger, mens det er noen cyanose tilstopp på noen steder i fingertuppene.

Det er vanskeligst å skille den idiopatiske formen av sykdommen fra det sekundære Raynauds syndrom. Tilbake i 1932 formulerte forskere 5 hovedkriterier for å diagnostisere den idiopatiske formen av Raynauds sykdom:

 • sykdommens varighet er minst 2 år;
 • pasienten har ingen sykdommer som kan provosere Raynauds syndrom;
 • pasienten har en streng symmetri av vaskulære og trofopalalytiske symptomer;
 • personen har ingen tegn på gangrene på huden på lemmerne;
 • en person har en og annen blanchering av fingertuppene og en reduksjon i følsomheten av lemmer under påvirkning av kulde eller stress.

Hvis sykdommen fortsetter i pasienten i mer enn 2 år, må legen imidlertid utelukke tilstedeværelse av systemiske blodsykdommer og andre patologier som kan forårsake utvikling av Raynauds syndrom.

Spesiell oppmerksomhet bør gis til følgende symptomer:

 • Tilstedeværelsen av ikke-helbredende sår og slitasje i lang tid,
 • uttynding av falter av fingre,
 • problemer med å svelge og lukke pasientens munn.

Hvis pasienten har alle disse symptomene, er det en mistanke om systemisk sklerodermi.

Systemisk lupus er preget av utseende av erytematøs utslett på ansiktet i form av en sommerfugl - symmetrisk på begge sider. I tillegg har pasienten økt følsomheten mot sterkt sollys, symptomer på perikarditt og håravfall.

Kombinasjonen av tegn på Raynauds sykdom med tørrhet i slimhinnene i munn og øyne er karakteristisk for syndromet. Legen skal spørre pasienten om han ikke tar medisiner fra gruppen av betablokkere, som også med langvarig ukontrollert bruk kan provosere tørre slimhinner.

Menn over 40 år skal intervjues for røyking for å avgjøre om Raynauds syndrom er årsaken til en mulig samtidig utslettende endarteritt. For å utelukke påvirkning av en profesjonell faktor i utviklingen av sykdommen, er det nødvendig å intervjue pasienten om mulig arbeid med vibrerende instrumenter.

Behandling av Raynauds sykdom

Behandling av pasienter med Raynauds sykdom er noe vanskelig, siden det er nødvendig å først etablere en spesifikk årsak som utløste utviklingen av denne patologien. Hvis Raynauds sykdom diagnostiseres mot en bakgrunn av sammenhengende sykdom, utføres behandling av slike pasienter parallelt med observasjonen av den aktuelle spesialisten (kardiolog, endokrinolog, reumatolog, vaskulær kirurg).

Behandling av Raynauds sykdom er som regel symptomatisk og inkluderer bruk av:

 • restorative stoffer,
 • spasmolytika,
 • analgetika,
 • medisiner som normaliserer hormonell bakgrunn.

Spesiell taktikk for å håndtere pasienter med denne patologien er nødvendig med en profesjonell faktor i utviklingen av sykdommen. For dette er det først og fremst nødvendig å eliminere faktoren som påvirker utseendet av anfall - kaldt, vibrasjon og andre.

Når diagnostisering idiopatisk form av sykdommen, blir den patologi forårsaket når bare stress, fuktighet, klima og kald effekt på kroppen, kan delesjon av disse faktorer fører til en reduksjon i angrep av Raynauds syndrom.

I noen former for sykdommen, karakterisert ved utvikling av irreversible trofiske lidelser og alvorlig smertesyndrom, er pasienten vist å lette operasjonen for å lette tilstanden. Det er imidlertid lite sannsynlig at denne metoden kan kalles effektiv: overvåking av opererte pasienter viser at retur av alle kliniske symptomer på Raynauds sykdom fremkommer innen 2-3 uker etter operasjonen.

For å forbedre mikrosirkulasjonen i kapillærene, foreskrives pasienten kalsium blokkere, bare for å ta dem i lang tid.

Siden Reynauds syndrom er ledsaget av en rekke lidelser i nervesystemet, vises pasienten å ta psykotrope medisiner - antidepressiva, beroligende midler.

Ikke-tradisjonell tilnærming til behandling av Raynauds sykdom

Først og fremst anbefales det at pasienter med diagnose av "Raynauds syndrom" utfører massasje av de berørte områdene - fingre, hender, nedre lemmer. Massebevegelser må begynne med fingertuppene, og beveger seg gradvis til skulderen. Bevegelse i dette tilfellet skal være glatt - du kan stryke huden, gni, tingle, klappe. Denne massasjen skal gjøres i minst 2 uker i 10 minutter. Deretter må du ta en pause i 1 uke, og deretter igjen for å gjenta kurset. Hvis de kliniske symptomene på sykdommen sprer seg til ørene, må de også masseres, strekkes og gnides.

For å gjøre behandlingen enda mer effektiv, kan du gjøre massasje ved å fukte hendene med en massasjeolje og legge til noen dråper essensiell olje av mynte, anis, morwort eller yarrow. Disse oljene har antispasmodisk og smertestillende effekt.

Velprøvde varme bad med tilsetning av vanndekokskrydderurter - morwort, Valerianrot, blomstrer av dill, yarrow. Også i vannet kan legge til noen dråper eteriske oljer oppført ovenfor. Varigheten av helbredelsesbadet er 15 minutter, mens vanntemperaturen ikke bør overstige 39-40 grader. For denne gangen blir pasienten som den er oppvarmet, blodtilførsel av små blodkar forsterket, hjertebanken blir raskere.

Istedenfor et bad kan du prøve badekarene. Forbered dem på samme måte som et medisinsk bad, bare dukkert i vannhender eller føtter. Det er viktig å overvåke temperaturen på vannet - du kan ikke holde lemmer i karet etter kjølevann. Dette vil ikke bare være til nytte, men kan også føre til en forverring av Raynauds angrep.

Forebygging av sykdom

Personer som lider av migrene er predisponert for utviklingen av Raynauds syndrom. Utviklingen av denne patologien kan unngås ved å følge enkle anbefalinger:

 • Unngå kontakt med kjemikalier.
 • Unngå generell superkjøling av kroppen og spesielt ekstremitetens hypotermi.
 • Unngå effekten av vibrasjonsbølger på kroppen.
 • Avvis fra vanedannende vaner (røyking) og bruk av alkoholholdige drikker.
 • Ta bare farmakologiske legemidler som anvist av legen din.

Hvis, etter stress eller hypotermi, føles en følelse i fingertuppene og legger til en forandring i skyggen av huden på lemmerne, bør du umiddelbart vise legen din. Ikke medisinske. Ufarlig ved første øyekast, kan patologi føre til irreversible effekter i kroppen.

Raynauds syndrom

Reynauds syndrom det er vanlig å ringe en lidelse som forårsaker sterk innsnevring av blodkarene i huden som oppstår i en person som følge av en sterk stresset eller eksponering for kaldt.

Denne sykdommen ble kåret til ære for Maurice Reynaud, som beskrev denne lidelsen i 1862. Denne lidelsen har en paroksysmal, vasospastisk karakter. Han er referert til systemiske plager av bindevev. Denne sykdommen, ifølge ulike kilder, har 3 til 5% av befolkningen. I dette tilfellet er angrepene av dette syndromet mer sannsynlig å påvirke kvinner. Raynauds syndrom manifesterer seg som regel i en person i en senere alder, etter 35 år. Samtidig kan Raynauds sykdom forekomme hos personer som allerede er femten år gammel.

Raynauds syndrom Er en manifestasjon av den såkalte fenomenet Raynaud. I medisin er dette fenomenet vanligvis delt inn i to typer. Raynauds sykdom er definert som det primære fenomenet Raynaud. Det særegne er kurset uansett andre sykdommer. Blant det totale antall tilfeller av denne tilstanden, opptar Raynauds sykdom ca. 90% av tilfellene.

Reynauds syndrom er definert som et sekundært fenomen av Raynaud, siden denne patologen i hovedsak manifesterer seg som en del av en annen lidelse.

Årsaker til Raynauds syndrom

Grunner som fremkaller en manifestasjon av Raynauds syndrom hos en person, blir ofte en rekke sykdommer. Det er tegn på at Raynauds syndrom kan manifestere seg i mennesker med 70 sykdommer.

Denne tilstanden er typisk for noen pasienter revmatiske lidelser: systemisk lupus erythematosus, sklerodermi, dermatomyositt, revmatoid artritt, Sjogrens sykdom, nodulær periarthritis og andre. Reynauds syndrom manifesterer seg også når sykdommer i blodårer: utrydde aterosklerose, postthrombotic eller trombotisk syndrom. Ledsager dette syndromet og noen sblod avskaffelse: paroksysmal hemoglobinuri, cryoglobulinemia, trombocytose, flere myelomer.

Det er også et konsept Profesjonell Raynauds syndrom, som kan utvikle seg på grunn av vibrasjon, sterk og vanlig hypotermi, samt arbeid med PVC. veksten Nevrogen Raynauds syndrom er som regel forbundet med kompresjonen av nevrovaskulært bunt med utvikling av algodystrofi, karpaltunnelsyndrom. Den såkalte Raynauds syndrom forekommer som en reaksjon på administrering av visse legemidler - ergotamin, serotonin, beta-blokkere, narkotika med antitumor effekt, etc. Etter at legemidlet er kansellert, forsvinner slike manifestasjoner for det meste.

Det er også en rekke sykdommer som kan føre til at en person utvikler Raynauds syndrom.

Symptomer på Raynauds syndrom

Raynauds syndrom manifesterer seg i form av anfall, der det er en spasme i hudkarene. Oftest manifesterer dette syndromet på føttene og hendene i sjeldne tilfeller - på øredobber, nese, lepper, tunge. Svært ofte folk som lider av denne sykdommen, forstår ikke at de har symptomer på Raynauds syndrom, og tror at en slik reaksjon bare er en reaksjon av kroppen på virkningen av kulde. Under angrepet endres hudfargen gradvis: i begynnelsen blir den hvit, blir senere blå, og etter et angrep blir dets rødhet observert. I den første fasen av angrepet, opptrer den uttrykte plassen av huden som følge av en kraftig utstrømning av blod. I andre etappe vises blå hud som en reaksjon på mangel på oksygen. I tredje fase gjenopprettes blodsirkulasjonen og intens rødhet av den kutane polkaen. Noen ganger kan en person ikke manifestere alle stadier under et angrep.

Vær alltid oppmerksom på symmetri hudfarge endres på begge ekstremiteter. Varigheten av et slikt angrep er som regel ca. 20 minutter. Imidlertid blir Raynauds syndrom noen ganger observert hos pasienten i flere timer. Når en person opplever et angrep av Raynauds syndrom, er huden alltid kald, og noen ganger er det en skarp nummenhet, tap av følsomhet i en annen grad, prikker i de berørte ekstremiteter.

I utgangspunktet, med et angrep av Raynauds syndrom, vises ømhet etter slutten av angrepet. I tillegg føles pasienten hete og raspiranie, det er en hud hypertermi. Over tid manifesterer pasienten trofiske endringer: turgoren av huden minker, padsene av fingrene blir trukket eller flatt, sår oppstår som heler i lang tid.

Denne sykdommen utvikler seg ofte over en lang periode. De først beskrevne symptomene vises bare på spissene av flere fingre, men senere forekommer de allerede på alle fingrene, vanligvis ikke bare tommelen.

I prosessen med et slikt angrep, både på beina og på armene, et mønster av typen marmor, som kalles net guide.

I tillegg til de beskrevne tegn på sykdommen manifesteres symptomene på Raynauds syndrom av nummenhet, kjøling av huden, muligens en manifestasjon av smerte. Mellom angrep, er den menneskelige hånden ofte cyanotisk, huden på dem er kald.

Diagnose av Raynauds syndrom

Det finnes generelle og spesifikke metoder for å diagnostisere Reynauds syndrom. I dette tilfellet er Raynauds sykdom diagnostisert med utelukkelse av alle sykdommer der dette syndromet kan manifestere seg. Utelukkelsen av sykdommer bør bekreftes og med ytterligere observasjoner. I undersøkelsesprosessen gjennomgår pasienten kapillaroskopi for å oppdage og avklare typen av skader på huden. I tillegg, i diagnostisk prosess, er en laboratorieblodtest tildelt.

oppførsel koagulasjon lar deg finne ut de nødvendige dataene på blodets egenskaper. I tillegg, i noen tilfeller for diagnostisering av Raynauds syndrom, er det tilrådelig å gjennomføre en immunologisk og radiologisk studie. Noen ganger blir fingerblodstrømmen også studert ved hjelp av ultralyddopplerografi, angiografi og andre metoder.

Det er også en rekke klare medisinske kriterier som ligger til grunn for diagnosen. Dette er tilstedeværelsen av vaskulær spasme, som oppstår på grunn av effektene av stress eller kulde; symmetri av lokalisering av manifestasjoner av vaskulære angrep: tilstedeværelsen av normal pulsering av arterier, som er probed; periodiske manifestasjoner av vaskulære angrep i to eller flere år.

Behandling av Reynauds syndrom

Effektiv behandling av Raynauds syndrom avhenger av hvordan det er mulig å eliminere de faktorene som fremkaller manifestasjonen av dette syndromet, samt å påvirke mekanismer som utløser abnormiteter i blodkarens funksjon.

Tilstedeværende lege vil gi pasienten råd til først og fremst ikke å tillate hypotermi i kroppen, å slutte å røyke, ikke å komme i kontakt med ulike kjemiske stoffer, og også for å hindre andre faktorer som fremkaller manifestasjon av vasospasme. I noen tilfeller er det nok å radikalt endre noen arbeidsforhold eller flytte til et sted der klimaet er varmere, og Raynauds syndrom forsvinner i seg selv.

I andre tilfeller innebærer behandlingen av Reynauds syndrom bruk av medisinbehandling i form av legemidler som har vasodilaterende effekter. I dette tilfellet er effekten av medisiner - kalsiumantagonister. Oftest er pasientene foreskrevet opptak nifedipin, corinfar, kordafena. I tillegg brukes andre kalsiumblokkere i terapeprosessen: diltiazem, verapamil, nikardipin.

Hvis pasienten har et progressivt Raynauds syndrom, anbefales det at behandlingen er behandlet Vazaprostanom. Dette legemidlet injiseres intravenøst, frekvensen er fra 10 til 20 infusjoner. Allerede etter den tredje infusjonen begynner stoffet å påvirke pasientens tilstand, men maksimal effektivitet er merkbar etter at den har gått gjennom hele behandlingen med legemidlet. Hyppigheten av angrep, intensitet og varighet er markert redusert. Effekten av legemidlet vedvarer, vanligvis i 4 til 6 måneder, så det anbefales å gjenta administreringsforløpet to ganger i året.

Også i prosessen med komplisert terapi av denne sykdommen brukes angiotensin-omdannende enzym-inhibitorer, nemlig stoffet kaptopril. Mottak av dette legemidlet er foreskrevet i lang tid - fra seks måneder til et år. Doser hvor pasienten tar stoffet, bestemmes individuelt av den behandlende legen. Også i behandlingen av Reynauds syndrom ketanserin, som hovedsakelig er foreskrevet for eldre pasienter.

I tillegg til disse legemidlene i behandlingen av Raynauds syndrom brukes stoffer som forbedrer blodets generelle egenskaper, reduserer viskositeten. Dette er pentoxifylline, dipyridamol og andre stoffer.

Tilnærming til terapi av denne sykdommen må nødvendigvis være kompleks. Hver pasient må innse at behandlingen av Raynauds syndrom kan vare i flere år, og bruk av narkotika som tilhører ulike grupper er alltid nødvendig.

I prosessen med komplisert terapi blir lokal behandling også brukt ved å anvende 50-70% løsning dimetylsulfoksyd på de områdene som er rammet av sykdommen i anfall. Slike anvendelser er effektive som et supplement til behandling med legemidler med vaskulære og antiinflammatoriske effekter.

Tilstedeværende lege trenger nødvendigvis oppmerksomhet på om bivirkninger oppstår i behandlingsprosessen: ødem, kvalme, hodepine, allergier. I tilfelle slike fenomener, reduseres dosen av legemidlet, eller den er helt avbrutt.

I tillegg er andre behandlingsmetoder vellykket brukt i behandlingen av Raynauds syndrom - fysioterapi, psykoterapi, termiske prosedyrer, elektroforese, akupunktur, refleksologi. Også med denne sykdommen vises en massasje.

Svært sjelden, med denne sykdommen, er det tilrådelig å bruke kirurgisk behandling, som innebærer å fjerne nerveren som ligger ved siden av de berørte arteriene.

I de fleste tilfeller er Raynauds syndrom ikke farlig. Mange pasienter er ikke bekymret på grunn av ikke for sterke manifestasjoner av denne sykdommen. Imidlertid bør man vite at i de vanskeligste tilfellene fører fremdriften av Raynauds syndrom til utviklingen av koldbrann og påfølgende amputasjon av den berørte lemmen.

Forebygging av Raynauds syndrom

For tiden er det ingen utviklede metoder for primær forebygging av Raynauds syndrom. Som metoder for sekundær forebygging er det viktig å hindre effektene på menneskekroppen av faktorer som forårsaker utvikling av vasospasmer. I tillegg, som en sekundær forebygging, brukes medisinsk behandling av Reynauds syndrom for å oppnå remisjon av den underliggende sykdommen.

Personer som er utsatt for Raynauds syndrom, bør være i den kalde årstiden slitasje varme hansker og sokker, vanntette støvler, drikke varm te og andre drikker. Det er også ønskelig å ikke misbruke koffeinholdige drikker, som i likhet med nikotin, provosere vasokonstriksjon.

Les Mer Om Fartøyene