Raynauds sykdom: årsaker, symptomer og behandling, prognose

Raynauds sykdom er en sykdom hvor arteriell blodtilførsel av hender eller føtter er forstyrret. Sykdommen er paroksysmal og påvirker vanligvis øvre lemmer symmetrisk. Kvinner er sykere oftere enn menn.

Vanligvis er Raynauds syndrom et sekundært fenomen, utvikler seg i forskjellige diffuse bindevevssykdommer (primært sklerodermi), lesjoner av nakkesøylen, det perifere nervesystemet (gangliopity), endokrine (hypertyroidisme, diencephalic lidelse), finger arteritt, arteriovenøse aneurismer, videre livmorhalske ribber, med kryoglobulinemi.

Hvis det ikke er noen konkrete grunner for utviklingen av Raynauds syndrom, sier de om Raynauds sykdom, hennes obligatoriske tegn er symmetrien av nederlaget i lemmerne.

Årsaker til Raynauds syndrom

Hvorfor forekommer Raynauds sykdom, og hva er det? For første gang ble denne sykdommen beskrevet av den franske legen Maurice Reynaud i 1862. Han la merke til at hendene til mange kvinner som daglig måtte vaske klær i kaldt vann hadde en cyanotisk farge. De kvinnelige arbeidstakere klaget over hyppig nummenhet og ubehagelig prikking i fingrene.

Reynaud konkluderte med at langvarig avkjøling av hendene fører til langvarig spasmer av blodkar og sirkulasjonsforstyrrelser. Den franske legen og hans etterfølgere klarte imidlertid ikke å avsløre mekanismen for sykdomsutviklingen.

Likevel er det faktorer som kan bidra til sykdomsutbrudd. Disse inkluderer:

 1. Lidelser i det endokrine systemet;
 2. Hyppige stressende situasjoner;
 3. Konstant hypotermi av lemmer;
 4. Profesjonelle faktorer (for eksempel vibrasjon);
 5. Skader på fingrene;
 6. Eventuelle revmatiske sykdommer (disse inkluderer reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, nodulær periarthritis og noen andre forstyrrelser);
 7. Autoimmun hemolytisk anemi med fullstendig kalde antistoffer.
 8. Arvelig faktor.

Sykdommen manifesterer seg periodisk under påvirkning av provokerende faktorer - negative følelser eller lave temperaturer. Det er nødvendig for en person å gå ut i kulde eller å være nervøs, da det er en spasme av små arterielle fartøyer av hender (mindre ofte - et stopp, ører, nese). Fingrene er hvite, de har følelser av følelsesløshet, prikking, noen ganger smerte.

Symptomer på Raynauds sykdom

Avhengig av scenen av Raynauds syndrom, vil symptomene på sykdommen utvikles (se bilde):

 • Angiospastic. Det er kortsiktige kramper av fartøyene til de terminale phalangene av fingrene på hendene (vanligvis 2. og 3.), og sjeldnere - den tredje tåen av fingrene. Spasms erstattes raskt av utvidelse av blodkar med rødhet av huden og oppvarming av fingrene.
 • Angioparaliticheskaya. Det preges av hyppige angrep som oppstår uten tilsynelatende grunn og varer i en time eller mer. Ved slutten av angrepsfasen av cyanose utvikler - det er blå-fiolett farge etterfølges av alvorlig erytem (rødhet) og en svak svelling av det berørte området sykdommen.
 • Trofoparaliticheskaya. Stadig økende angrep med lang tid med spasmer fører til at strukturen i huden på ekstremitetene er forstyrret. På fingrene kan bli dannet tungt helende sår og nekrose av hudområder. Noen ganger begynner pasienter gangrene. Denne fasen kalles trophoparalytic og er den mest alvorlige fasen av Raynauds sykdom.

I tilfelle av Raynauds sykdom, er den første symptomet økt sensitivitet for kulde tær - oftest hendene, i hvilken det så sluttet ved blanchering av de terminale tåleddet, og smerten i dem med elementer av parestesi. Disse forstyrrelsene har en paroksysmal karakter og forsvinner helt etter angrepet.

Fordelingen av perifer vaskulære lidelser har ikke et strengt mønster, men oftere er det II-III fingrene i hendene og de første 2-3 føttene. De distale delene av armer og ben er involvert i det meste av prosessen, og de andre delene av kroppen, øredobber og nesespissen er mye mindre involvert.

Sykdommen er langsomt progressiv, men uavhengig av fasen av Raynauds syndrom tilfeller er mulig omvendt utviklingsprosessen - ved opptreden av menopause, graviditet etter levering, endringer i klimatiske forhold.

Diagnose av Raynauds syndrom

Med Raynauds syndrom er diagnosen hovedsakelig basert på pasientklager og objektive data, samt på tilleggsforskningsmetoder. Under diagnosen utføres kapilloskopi av pasientens nagelbed. Det lar deg visualisere og studere funksjonelle og strukturelle endringer i ekstremiteterne. Et annet stadium i diagnosen Raynauds sykdom er kaldt test for å vurdere tilstanden til lemmer etter nedsenkning i vann med en temperatur på 10 ° C i 2-3 minutter.

Også med Raynauds sykdom inkluderer diagnosen vurdering av følgende kriterier:

 • nivå av sirkulasjonsforstyrrelser i lemmer,
 • symmetri av steder med angiospasm,
 • Tilstedeværelsen av andre flebologiske sykdommer,
 • Varigheten av manifestasjon av symptomer på Raynauds sykdom er minst 2 år.

Laboratoriemetoder som brukes i diagnosen Raynauds syndrom:

Diagnose av denne sykdommen er etablert ved hjelp av klare medisinske kriterier. I dette tilfelle er oppmerksomhet til vaskulære spasmer, idet forekomsten av disse finner sted under innvirkning av kulde eller stress; symmetri manifestasjoner av sykdomssymptomene og gjentakelse av spasmer, som er til stede i flere år.

Behandling av Raynauds sykdom

Når symptomene på Raynauds sykdom vises, kan behandlingen deles inn i to grupper - konservativ og kirurgisk.

 1. Konservative metoder inkluderer bruk av vasodilatormedisiner (f. Eks. Phentolamin). Medikamentbehandling med Raynauds sykdom fortsetter gjennom hele pasientens liv. Det bør bemerkes at ved langvarig bruk av disse stoffene utvikler komplikasjoner uunngåelig.
 2. Når angiospasmer i ekstremiteter ikke blir følsomme for vasodilatormedisiner, anbefales kirurgisk behandling av Raynauds sykdom - sympathektomi. Det består i å fjerne eller arrestere nervefibrene i den sympatiske stammen som forårsaker arterielle spasmer. Den minst traumatiske typen kirurgisk behandling av Raynauds sykdom er endoskopisk sympathektomi. Under det blir pasienten under generell anestesi gitt et klips på sympatisk trunk i bryst- eller nakkeområdet.

En viktig del av behandlingen av Raynauds sykdom er å begrense pasientens kontakt med provokerende faktorer. Med en høy negativ følelsesmessig belastning bør sedativer tas. Hvis du trenger å komme i kontakt med et kaldt og fuktig miljø, bør du kle deg varmere enn vanlig, og vær spesielt forsiktig med å varme hendene og føttene.

Hvis spesialiteten forutsetter lang eller kortvarig arbeid på gaten i noe vær, bør spørsmålet om endring av arbeidsforholdene heves. Det samme gjelder arbeidet som er forbundet med en konstant nervespenning.

Et nytt ord i behandlingen av Raynauds syndrom er stamcellerterapi, med sikte på å normalisere perifer blodstrøm. Stamceller fremmer oppdagelsen av nye collaterals i karet, stimulerer regenerering av skadede nerveceller, som til slutt fører til opphør av paroksysmer av vasokonstriksjon.

outlook

Med Raynauds syndrom er prognosen avhengig av utviklingen av den underliggende patologien. Forløpet av syndromet er relativt gunstig, kan iskemiangrep spontant opphøre etter en forandring i vaner, klima, yrke, sanatoriumbehandling etc.

forebygging

For å forhindre et angrep må du følge visse forholdsregler, unntatt provoserende faktorer:

 • røyking,
 • hypotermi;
 • arbeid relatert til stress av hender;
 • kontakt med kjemikalier, som er årsaken til vaskulære spasmer.

Når, etter stress eller hypotermi, føles en person følelsesløpene i fingertuppene og ser en forandring i hudens skygge, er det nødvendig å vise legen. Ikke medisinske. Ufarlig ved første øyekast, kan patologi føre til irreversible effekter i kroppen.

Raynauds syndrom

Raynauds syndrom - vasospastisk sykdom karakterisert ved paroksysmal uorden i blodsirkulasjon i karene av lemmer (føttene og hendene) under påvirkning av kulde eller følelsesmessige forstyrrelser. Raynauds syndrom utvikler seg i bindevevet, reumatoid artritt, vaskulitt, endokrine, nevrologiske lidelser, blodsykdommer, yrkessykdommer. Raynauds syndrom manifesterer seg klinisk angrep som involverer sekvensiell blekhet, cyanose og hyperemi av fingre eller tær, hake, nesetippen. Reynauds syndrom fører til gradvis trofiske endringer i vev. Konservative tiltak inkluderer bruk av vasodilatatorer, kirurgisk behandling er en sympathektomi.

Raynauds syndrom

Raynauds syndrom er en sekundær tilstand som utvikler seg mot en bakgrunn av en rekke sykdommer: diffuse bindevevssykdommer (skleroderma, systemisk lupus erythematosus), systemisk vaskulitt, reumatoid artritt, sykdommer i det sympatiske ganglia, endokrine og hematologiske forstyrrelser, diencephalic forstyrrelser kompresjons nevrovaskulære bunter. I tillegg kan Raynauds syndrom provoseres ved eksponering for yrkesfare (kjøling, vibrasjon).

I patogenesen av Raynauds syndrom ledende rolle for endogen vasokonstriktor - katekolaminer, endotelin, tromboksan A2. I utviklingen av Raynauds syndrom er tre suksessive faser: iskemisk, cyanotic og kongestiv. iskemi fase utvikler seg som et resultat av trekning av perifere arterioler og kapillærer helt tom; manifesteres ved lokal lakkering av huden. I den andre fasen, på grunn av en forsinkelse i blod venyler i arteriolovenular anastomose, hud blanche erstattet cyanose (cyanose). I den siste fasen er reaktiv hyperemi, rødhet av huden bemerket.

I fravær av etiofaktorov, karakteristisk for Raynauds syndrom, er tilstedeværelsen av Raynauds sykdom foreslått. I fremveksten av Raynauds sykdom er rollen som arvelighet, endokrine disfunksjoner, psykisk traumer, kronisk nikotin og alkoholforgiftning etablert. Raynauds sykdom er vanlig blant kvinner 20-40 år, som lider av migrene.

Symptomer på Raynauds syndrom

Symptomatikk av Raynauds syndrom er forårsaket av paroksysmal vasospasme og resulterende vevskader. I typiske tilfeller påvirker Raynauds syndrom IV og II fingre på føttene og børstene, noen ganger - haken, ørene og nesen. Angrepene av iskemi er først kortvarige, sjeldne; oppstår under påvirkning av kaldstoffer, på grunn av spenning, røyking etc. Plutselig utvikler parestesi, fingrene føles kalde, huden blir alabasthvit. Nummenhet erstattes av å brenne, slikker smerte, en følelse av sprengning. Angrepet avsluttes med en skarp spyling av huden og en følelse av feber.

Progresjonen av Raynauds syndrom fører til en lengre tid på angrep på opptil 1 time, deres økning, spontan utseende uten synlige provokasjoner. Etter at høyden av paroksysmal cyanotisk fase oppstår, er det en liten hevelse i vevet. I intervaller mellom angrep forblir føttene og hendene kalde, cyanotiske, fuktige. For anfall ischemi Raynauds syndrom karakterisert ved symmetriske og ensartede utvikling vises først på fingrene på hendene, og deretter - å stoppe. Konsekvensene av iskemi av vev i tilfelle av langvarig og alvorlig Raynauds syndrom trofiske endringer kan være i form av dårlig healing venøse sår, områder av nekrose, dystrofisk lesjoner spikerplater, og deformasjon av den falangeale osteolyse, koldbrann.

Diagnose av Raynauds syndrom

En pasient med Reynauds syndrom henvises til en reumatolog og en vaskulær kirurg for råd. Syndromet av Raynauds påvise forandringer i den distale arterien tillater perifer vaskulær angiografi, som bestemmer de partier av ujevn stenose og total vaskulær obstruksjon, ingen kapillære nettverk og sikkerheter. Med kapilloskopi av neglelengden og øyets fremre overflate detekteres morfologiske endringer i det mikrovaskulære mønsteret, noe som indikerer et brudd på perfusjonen.

Laser Doppler-strømningsmåling, brukes til å vurdere det perifere mikrosirkulasjonen og metabolske defekter avslører myogene regulering av blodsirkulasjonen, redusere pulmonal arteriell reaksjoner og sympatisk aktivitet. I perioden mellom anfall i Raynauds syndrom kan vasospasm og blodstrøm evaluering tillate en kaldtest.

Behandling av Reynauds syndrom

Det første behandlingsprinsippet for Raynauds syndrom er utelukkelsen av provokerende øyeblikk - røyking, kjøling, vibrasjon og andre husholdnings- og produksjonsfaktorer. Deteksjon og behandling av den primære sykdommen som forårsaket utviklingen av Raynauds syndrom utføres. Blant de vasodilatorer med Raynauds syndrom effektivt tildelings kalsiumantagonister - nifedipin, alprostadil, selektive kalsiumkanalblokkere - verapamil, diltiazem, nicardipin. Om nødvendig benyttes ACE-hemmere (kaptopril), selektive blokkere av HS2-serotoninreceptorer (ketanserin).

Med Raynauds syndrom er antiplatelet narkotika - dipyridamol, pentoksifyllin, lavmolekylære dextraner (rheopolyglucin) foreskrevet. Progresjonen og motstanden av Reynauds syndrom til medisinering er en indikasjon på kirurgisk sympathektomi eller ganglionektomi. Med utviklingen av et iskemisk angrep, oppløser akutte tiltak lemmen i varmt vann, masserer med ullvæv, og tilbyr pasienten varme drikker. Med et langvarig angrep er injeksjon av former for antispasmodik (drotaverin, platifillin), diazepam og andre legemidler foreskrevet.

Med Raynauds syndrom brukes ikke-medisinske metoder - psykoterapi, refleksologi, fysioterapi, hyperbarisk oksygenbehandling. I Raynauds syndrom, forårsaket av systemiske kollagenoser, vises øktene av ekstrakorporeal hemokorreksjon. Et nytt ord i behandlingen av Raynauds syndrom er stamcellerterapi, med sikte på å normalisere perifer blodstrøm. Stamceller fremmer oppdagelsen av nye collaterals i karet, stimulerer regenerering av skadede nerveceller, som til slutt fører til opphør av paroksysmer av vasokonstriksjon.

Prognose og forebygging av Raynauds syndrom

Prognosen for Raynauds syndrom er avhengig av utviklingen av den underliggende patologien. Forløpet av syndromet er relativt gunstig, kan iskemiangrep spontant opphøre etter en forandring i vaner, klima, yrke, sanatoriumbehandling etc.

Mangelen på primærforebyggende tiltak gjør det mulig å snakke om bare den sekundære forebygging av Raynauds syndrom, dvs. under utelukkelse av utgangs faktorer som fører til vasospasmer -.. Hypotermi, vibrasjon, røyk, psyko-emosjonelt stress.

Behandling og forebygging av Reynaud syndrom

Reynauds syndrom er en vasospastisk sykdom med karakteristiske sirkulasjonsforstyrrelser som påvirker perifere kar. Vanligvis blir føttene påvirket, mye sjeldnere - tipsene på haken, nesen og tungen.

Hos kvinner skjer syndrom oftere. Huden under paralysmer blek, så skjer stadier av cyanose og hyperemi. Den viktigste årsaken til sykdommen - nervespenning og hypotermi, men det er mange andre faktorer som utløser mekanismen for utvikling av patologi.

årsaker

Ledende stillinger tilhører reumatiske sykdommer (systemisk sklerodermi) - der syndromet spiller rollen som et tidlig symptom. Patologien utvikler seg også ved bruk av visse medisiner:

 • ergotalkaloider;
 • adrenerge reseptor blokkere;
 • antineoplastiske midler (vinblastin, bleomycin, cisplastin).

Terapi i sistnevnte tilfelle er ganske enkelt - legen avbryter de nevnte legemidlene. Det er imidlertid også profesjonelle faktorer som fører til utviklingen av Raynauds syndrom:

 • kontakt med polyvinylklorid;
 • kjøling;
 • vibrasjon;
 • arbeid med silisiumstøv og tungmetaller.

Opprinnelsesversjoner

Leger fortsetter å undersøke syndromets mekanisme. Et enkelt konsept har ennå ikke blitt utarbeidet, men det er mange versjoner av sykdommens opprinnelse.

La oss se hovedtemaene:

 1. Franskmannen, som beskrev sykdommen for første gang, trodde at den var basert på den økende aktiviteten til den sympatiske avdelingen i nervesystemet.
 2. Mangel på karene i ekstremitetene (vasodilaterende virkning har endotel prostacyklin).
 3. Økning i blodviskositet. Årsaken til dette fenomenet er ikke klart, men det er hypoteser om deformasjon av erytrocytter og konsentrasjonen av plasmafibrinogen. En lignende tilstand er observert i kryoglobulinemi - en konstant følelse av forkjølelse (ofte påvirker fingertoppene).
 4. Vasokonstriksjon. Noen forskere mener at syndromet manifesterer seg mot en bakgrunn av innsnevring av lumenene (hjerne-, koronar og muskulære kar).
 5. Emosjonelle lidelser. Symptomer på patologi observeres med stress, nervøs overarbeid og sterkt følelsesmessig stress.

Risikofaktorer

Sykdommer er følsomme hovedsakelig for pasienter av mellom og ung alder, men en rekke tilfeller av barndomsdødlighet (10-14 år) er notert. I 50% av tilfellene ble den arvelige karakteren av patologi etablert.

Risikofaktorene inkluderer:

 • psykogen etiologi (kroppens respons på følelsesmessig stress);
 • periodisk (langvarig) eksponering for lave temperaturer (perifer blodkar er forstyrret);
 • dysfunksjon av det endokrine systemet og hormonelle lidelser;
 • kompleks faktor (hormonelle endringer i forbindelse med funksjonene i sirkulasjonssystemet og langvarig hypotermi);
 • langvarig bruk av vasokonstriktormedikamenter (ergotamin, beta-blokkere).

Å fremkalle sykdommer

Noen sykdommer tjener som bakgrunn for utviklingen av Raynauds syndrom.

Disse inkluderer:

 • systemiske sykdommer (arteritt, arteriell hypertensjon, primær lunghypertensjon);
 • kollagenoser (en gruppe av patologier av systemisk natur som påvirker bindevevet og karene);
 • dårlig blodsirkulasjon (tromboflebitt, venøs trauma, hjertesvikt, vasospasme i øyethinnen og hjerne);
 • lesjoner i nervesystemet (syringomyelia, multippel sklerose, konstitusjonell akrodinia);
 • splenomegali (medfødt hemolytisk anemi), som oppstår mot bakgrunnen av hematopoietiske lidelser;
 • dysfunksjon i fordøyelseskanalen (magesår, kolitt, gastritt);
 • hormonelle lidelser og endokrine patologier (hyperparathyroidism, binyretumor, hypothyroidisme, climacteric syndrom, livmorblods dysplasi og eggstokkene);
 • revmatoid artritt;
 • sklerodermi;
 • arteriovenøs aneurisme (føtter og børster påvirkes);
 • betennelse i de vaskulære veggene (fingerarteritt, vaskulitt);
 • syndrom av livmorhalsen, fremre trapp, lesjoner av intervertebrale skiver;
 • arteriell segmentutslettelse (konsekvens - vasomotoriske lidelser i føtter og hender);
 • yrkessykdommer;
 • nodular periarthritis;
 • utrydde aterosklerose;
 • blodsykdommer (kryoglobulinemi, paroksysmal hemoglobinuri, trombocytose, multiple myelom);
 • neurogene syndromer (skader på carpalkanalen);
 • feokromocytom;
 • langsiktig immobilisering;
 • paraneoplastisk syndrom.

Stadier og symptomer

Raynauds syndrom har tre karakteristiske stadier. Effektiviteten av behandlingen avhenger i stor grad av deres nøyaktige diagnose, siden sykdomsforløpet på hver av dem varierer betydelig.

 • 1 trinn. Senker blodtilførselen av vev. Fingrene blir kalde, phalanxen falmer - angrepet varer i ca 2 minutter, men noen ganger slår det på i en halv time. Så går det av seg selv.
 • 2 trinn. Fartøyene er strakt så mye at blod på dem nesten ikke strømmer. Vevene blir dumme fordi det ikke er oksygenforsyning. Det er smertesyndrom, da - hevelse og cyanose. Angrepet varer i flere timer.
 • 3 trinn. Tynne fingre blir tynne, fordi strømmen av blod til dem løper ut. På spissene dannes et lite sår. Final - gangrene av fingrene.

Syndromet er veldig sakte, og i noen tilfeller kan remisjon plutselig oppstå.

Betingelsene som favoriserer remisjon er som følger:

 • graviditet;
 • endring i klimatiske forhold;
 • postpartum perioden;
 • utbruddet av overgangsalderen.

For den primære fasen av sykdommen er preget av jevn strømning.

Generelt kan følgende symptomer spores:

 • nervesykdommer (hodepine, ubehag i ryggraden, smerter i lemmer, søvnforstyrrelser);
 • hjertesmerter av funksjonell natur;
 • periodisk økning i blodtrykk;
 • objektiv parestesi (svært sjelden), økt følsomhet i underarmen og fingrene til kulde, følelse av nummenhet, kløe og brenning;
 • konvulsive kriser (alvorlig og hyppig) som påvirker området av arteriolokapillærene.

Syndrom er preget av en paroksysmal natur. Under anfall, varierer hudens farge gradvis - fra hvitt og blått til rødt. Angrepet er ledsaget av kutan hypertermi, pasienten føler seg sprengende og feber.

Det er også trofiske endringer:

 • flatet / trukket pads av fingrene;
 • huden turgor avtar;
 • det er sår (de heler i lang tid).

I utgangspunktet påvirker patologien tipsene fra flere fingre, men over tid overføres den til hele penselen (unntaket er tommelen). Et annet karakteristisk trekk som manifesterer seg under anfallstiden er en retikulær levende (et mønster som ligner marmor). I de berørte områdene av huden oppstår en prikkende følelse og plutselig følelsesløshet, og huden blir kaldere.

diagnostikk

For vellykket diagnose av sykdommen, brukes konvensjonelle og spesielle forskningsmetoder. Diagnose av primær syndrom utføres ved å eliminere samtidige sykdommer. Ytterligere observasjoner bekrefter eller avviser den primære diagnosen.

 • blodprøver (totalt, fibrinogen, proteinfraksjoner, protein);
 • kapillaroskopi (studie av graden av vaskulær skade);
 • koagulogram (blodegenskaper - hematokrit, viskositet, adhesjon av erytrocytter og blodplater) studeres også;
 • Røntgen på brystet for å oppdage nærværet av livmorhalsen;
 • immunologisk undersøkelse (reumatoid og antinuclear faktorer, immunoglobuliner, sirkulerende immunkomplekser, antistoffer mot ribonukleoprotein og DNA);
 • oscillografi / rheovasography, ultralyddopplerografi (fingerblodstrømstudie), angiografi, laser-doppler-flowmetri, digital plethysmografi.

Diagnosen "Raynauds syndrom" er kun gjort dersom en rekke klare kriterier blir observert.

Pasienten skal vise:

 • vaskulær spasme;
 • symmetrisk lokalisering av vaskulære angrep;
 • palpasjon av pulsasjoner av arterier (denne indikatoren skal svare til normen);
 • vanlig gjentakelse av vaskulære angrep (pasienten observeres hos leger i 2-3 år).

I de siste årene har oppmerksomheten vært fokusert på nail bed-kapilloskopi, som er en progressiv modifikasjon av biomikroskopi. Denne metoden bidrar til å maksimere de detaljerte strukturelle forandringene som påvirker neglebjelkens område.

behandling

Effektiviteten av behandlingen avhenger av eliminering av mekanismer som er provokatorer av vaskulær dysfunksjon. I de fleste tilfeller anbefaler leger at de endrer sine vaner dramatisk (for eksempel å slutte å røyke), men noen ganger må du flytte til en annen lokalitet eller nekte fra skadelig yrkesaktivitet. Varmt klima effektivt bekjempe sykdommen - syndromet forsvinner gradvis uten medisinsk inngrep.

Hvis alle forhold ikke er oppfylt, vises pasienten medikamentbehandling. Det er verdt å diskutere dette mer detaljert.

Medisineringsterapi

Hovedvekten er på vasodilatormedisiner, hvorav de mest effektive er anerkjent som kalsiumantagonister:

Den progressive formen av sykdommen innebærer behandling med vasaprostan. Legemidlet administreres intravenøst ​​dråpevis (kurs 10-20 infusjoner). Positiv effekt av stoffet observeres etter den tredje prosedyren, øker effektiviteten gradvis.

Bredt brukte og antiplatelet midler:

 • pentoxifylline;
 • Trental;
 • dipyridamol;
 • agapurin;
 • Rheopolyglucin og andre lavmolekylære dextraner.

I noen tilfeller kan legen foreskrive ACE-hemmere eller HS2-serotoninreceptorblokkere. Ved et sterkt angrep kan du takle sykdommen ved hjelp av improviserte midler - varmt vann (det varmer lemmen), ullduk, myk massasje eller en varm drikke. Med et langt angrep er det nødvendig å kjempe gjennom antispasmodikk.

For dette blir injeksjoner gjort:

Medisineringsterapi er god i kombinasjon med ytterligere terapeutiske metoder.

Blant dem er verdt å merke seg:

 • refleksologi;
 • fysioterapi;
 • ekstrakorporal hemokorreksjon (utpekt med bakgrunnsutvikling av systemiske kollagenoser);
 • psykoterapi;
 • elektroforese;
 • termiske prosedyrer;
 • akupunktur;
 • hyperbarisk oksygenering (som antyder tilførsel av oksygen under trykk);
 • regulering av perifer sirkulasjon (for dette brukes stamceller)

Tilnærmingen til terapi er alltid kompleks. Narkotika som reduserer viskositet, applikasjoner av berørte områder, fysioterapi, er velkommen. Behandling kan ta mange år, så vent ikke på hurtige resultater og følg legenes instruksjoner.

forebygging

Reynauds syndrom er en progressiv sykdom, men ingen fare for menneskelivet. Spasms påvirker små blodkar og påvirker ikke de store organene. Hyppige spasmer fremkaller alvorlige hudsykdommer og kan forårsake avvisning av fingertuppene.

For å forhindre et angrep må du følge visse forholdsregler, unntatt provoserende faktorer:

 • røyking,
 • hypotermi;
 • arbeid relatert til stress av hender;
 • kontakt med kjemikalier, som er årsaken til vaskulære spasmer.

Folkemidlene behandles bare som et supplement til medisinering. En massasje med slag og patting av fingertuppene anbefales. Denne massasjen utvider kapillærene og forbedrer blodtilførselen. Tradisjonell medisin, kombinert med legemiddelbehandling og andre metoder, vil bidra til å stoppe den videre utviklingen av sykdommen.

Raynauds syndrom: hvordan oppstår fenomenet og hvordan behandles det?

Vegeta-vaskulære sykdommer har mange varianter. De inkluderer dette er ikke veldig utbredt, som Raynauds sykdom. Uttrykket "ikke veldig utbredt" innebærer at omtrent 3-5% av hele befolkningen lider av det. Det er derfor mange mennesker ikke engang har hørt om en slik sykdom.

Av grunner ukjent til dato, er denne sykdommen vanligere hos kvinner enn hos menn. Statistikk viser at fem kvinner med Raynauds sykdom har en mann med de samme problemene.

I noen mennesker, er navnet på Reino Aren og Raynauds sykdom forbundet med Sovjet skuespilleren, som ble født i Estland i 1927 og spilte i mange kjente filmer i det siste århundret. Men denne skuespilleren har ingenting å gjøre med sykdommen. Faktisk ble sykdommen oppdaget av en lege fra Frankrike Maurice Reynaud i 1862, så dette avviket ble oppkalt etter ham.

Hvordan manifesterer Raynauds sykdom seg?

Hun har svært uvanlige symptomer, manifestert av paroksysmale spasmer i fingrene. Ofte klager folk på spasmer i hendene. Det mest interessante er at de første manifestasjonene vanligvis forekommer enten i ungdomsårene, eller i alderen etter 20-25 år. Hos de eldre registreres sykdommen svært sjelden for første gang. Det er imidlertid unntak. Slike unntak bidrar til alvorlige mentale forstyrrelser eller alvorlig forstyrrelse av det endokrine systemet.

Som med enhver annen sykdom, er symptomene på Raynauds sykdom avhengig av scenen der den er. Og jo høyere scenen er, jo tyngre konsekvensene av manifestasjonen. Totalt er det tre stadier av denne sykdommen.

Jeg scenen: angiospatisk

En mann beklager hele tiden at hendene hans er svært følsomme for effekten av kulde. Deretter har pasienten anfall, hvor han føler seg en spasme ved fingertuppene og tap av følsomhet. I dette tilfellet blir fingrene bleke, og deres temperatur blir lavere enn temperaturen på hele kroppen. Under spasmen er grensen mellom den vanlige delen av fingeren og den ufølsomme en tydelig synlig. Fingrene kan se så unaturlig ut som om de ble dyppet i maling eller utført annen behandling, forskjellen i hudfarge på begge sider av spasmgrensen er så stor. Slike angrep kan føre til kaldt vann, en belastning på fingrene eller røyking. I den første fasen varer denne spasmen kort tid og går av seg selv, hvorpå phalanx gjenoppretter følsomheten og dens naturlige fargestoffer. Dette stadiet kalles angiospastisk.

II stadium: angioparalytisk

Pasienten også jevnlig vises paroksysmal spasmer, men nå har de varte mye lenger enn i den første fasen, fingrene da bli cyanotisk, og deres eier føler en brennende følelse og smerte, som om det var tegn på forfrysning i vinter. Vanligvis varer slike tegn i flere timer, men så passerer de uavhengig. Også, under en spasme, kan en person ha små vesikler på nummen steder. De brister etter hvert og helbreder, men etter dem er det små arr. Dette stadiet kalles angioparalytisk.

III stadium: trofoparalytisk

Stadig økende angrep med lang tid med spasmer fører til at strukturen i huden på ekstremitetene er forstyrret. På fingrene kan bli dannet tungt helende sår og nekrose av hudområder. Noen ganger begynner pasienter gangrene. Denne fasen kalles trophoparalytic og er den mest alvorlige fasen av Raynauds sykdom.

Foto: Raynauds sykdom i inkonstant form

Noen mennesker har et merkelig fenomen, når man på ulike fingre kan en person se manifestasjoner av ulike stadier av sykdommen.

Behandling av sykdommen

Det skal bemerkes at i tillegg til Raynauds sykdom, er det også Raynauds syndrom, som må behandles på helt forskjellige måter. Faktum er at med syndromet, er slike symptomer forårsaket av andre plager. For eksempel kan de produsere: i første omgang - de faglige aktiviteter knyttet til hypotermi børster, deres traumatisering, vibrasjon, hormonelle forstyrrelser, og deretter - revmatisme, sklerodermi, og andre lidelser. I dette tilfellet bør du først begynne å behandle den underliggende sykdommen. Når det er eliminert, vil tegn på Raynauds syndrom også passere.

Metoder for fullstendig og endelig kur for Raynauds sykdom er ikke identifisert for øyeblikket. Det er bare støttemetoder som må følges gjennom livet. For disse metodene anbefales det å ta:

 • Legemidler som lindrer spasmer;
 • bedøvelsesmidler;
 • vitaminer;
 • Medisiner beregnet for vasodilatasjon;
 • Bruk antimikrobielle salver med utseende av sår og sår, og ta også acetylsalisylsyre innover som et antiinflammatorisk middel.

I vår tid er behandlingen av Raynauds sykdom ikke bare medisinering. Det er mange prosedyrer i fysioterapirommet, som vil være svært nyttig for denne sykdommen. Disse inkluderer elektroforese, darsonvalisering, galvaniske bad og andre prosedyrer. Selv røntgenbehandling og ultrafiolett bestråling anbefales. Men alt dette skal bare gjøres på legenes resept, for ikke å skade andre indre organer.

Livsstil med Raynauds sykdom

Medisinsk behandling er den faktor som det er umulig å "komme seg ut". Uansett hvor mye en person vil slutte å ta medisin, kan han ikke gjøre dette slik at uorden ikke tar en enda mer alvorlig form. I tillegg må han ikke ta dem fra sak til sak, men gjennom et strengt system, som doktoren utnevnte ham. Behandling, utført som biprodukt, vil ikke føre til noe resultat.

Som allerede nevnt, trenger du og fysiske prosedyrer. Uten dem vil medisiner ikke ha en god effekt. Imidlertid spiller pasientens korrekte livsstil en viktig rolle. Det er han som vil tillate deg å oppleve spasmer så sjelden som mulig. Hva skal en person som lider av Raynauds sykdom gjøre, og hva skal han ikke gjøre?

 1. Må slutte å røyke. Nikotin bidrar til alvorlige vasospasmer, spesielt hos personer som allerede lider av problemer med blodårene.
 2. Pasienten bør unngå vibrerende enheter. For eksempel kan du ikke holde en fungerende kaffekvern i hånden, ta på matprosessoren, bruke en elektrisk borer og annet utstyr som skaper vibrasjon. Selv en støvsuger kan bidra til forekomsten av et annet angrep. Det er ikke alltid mulig å unngå slikt arbeid, fordi en person ikke kan klare seg uten husholdningsapparater. I slike tilfeller anbefales han å bruke dem så lite som mulig og samtidig være sikker på å bruke ullhansker for å redusere vibrasjon.
 3. Du må alltid holde lemmerne varme. Selv om tegn på sykdommen bare blir observert på hendene, er det ingen garanti for at de ikke vil vises på føttene etter konstant overkjøling. Derfor bør votterne være varme, og skoene tørker og er også varme. Pasienten skal ikke vaske hendene med kaldt vann. Hvis leiligheten ikke alltid serveres med varmt vann, er det bedre å varme det opp på komfyren og vaske hendene med varmt vann, dette vil ikke forårsake en annen spasme.
 4. De viktigste faktorene som påvirker utseendet av anfall, er nerveskak og overarbeid. Derfor må vi unngå disse faktorene og strebe etter fred og ro i sinnet.

Oppfyller de oppførte reglene, kan en person ikke være redd for den konstante manifestasjonen av fenomenet Raynaud. Dette er formen på sykdomsangrepet, som består av tre faser:

 • Pulverisering og senking av temperaturen på fingrene med smerte;
 • Utseende av cyanose og smerteforsterkning;
 • Smerter remisjon og returnere normal hudfarge eller rødhet.

Tradisjonell medisin

Det er mange oppskrifter for behandling av folkemidlene av denne lidelsen. Men hver person bør vite at en fullstendig overgang bare til tradisjonell medisin ikke vil frelse ham fra en sykdom. Slike metoder er gode, i tillegg til grunnbehandlingen. Først da bringer de lindring og lindrer gjentatte anfall.

Hva er de mest populære måtene?

Først et bad med granolje. I et bad med varmt vann vil det være nok å legge til omtrent 5-7 dråper olje for å oppnå effekten.

Med Raynauds sykdom anses løk og honning veldig nyttig. Derfor forbereder folk som lider av det, en blanding av honning og løkjuice, som må tas i like store mengder. De blir blandet og tatt inn en time før måltider på en spiseskje 3 ganger om dagen. Behandlingsforløpet bør vare i tre uker. Ta deretter en kort pause og fortsett behandlingen.

I stedet for løkjuice kan du ta hakket hvitløk. Det bør også være det samme som honning. Begge delene blandes og blir infundert i en uke. Ta deretter det samme som med oppskriften med løk. For å bli behandlet er det nødvendig to måneder.

Imidlertid bør pasienten være klar over at bruken av hvitløk og løk i store mengder og til og med på tom mage er uakseptabelt for sykdommer i mage-tarmkanalen. I dette tilfellet er det bedre å bruke andre oppskrifter til behandling, eller å bruke formelen ikke før måltider, men til måltider.

Som oftest utvikler sykdommen: i fare

Forskere så fullstendig og fant ikke ut årsakene til Raynauds sykdom. Det antas at arvelighet spiller en viktig rolle her. Imidlertid er ikke alle foreldre med denne sykdommen født barn som senere lider av lignende spasmer.

Men det er faktorer som kan bidra til sykdomsutbrudd. Disse inkluderer:

 • Lidelser i det endokrine systemet;
 • Hyppige stressende situasjoner;
 • Konstant hypotermi av lemmer;
 • Profesjonelle faktorer (for eksempel vibrasjon);
 • Skader på fingrene;
 • Eventuelle revmatiske sykdommer (disse inkluderer reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, nodulær periarthritis og noen andre forstyrrelser);
 • Autoimmun hemolytisk anemi med fullstendig kalde antistoffer.

Denne dysfunksjonen påvirker ikke bare de menneskene som regelmessig støter på vibrasjon i arbeidet, men også de som må presse fingrene sine. For eksempel, hvis tidligere pianister og folk som jobber for skrivemaskinen var i fare, bruker nesten hvert sekund arbeidstimer på datamaskinen, og skriver aktivt på tastaturdokumentasjonen. Derfor, i vår tid, er faren for å utvikle Raynauds sykdom hos mennesker mye høyere enn for eksempel ca 20 år siden.

Datatastaturet er en moderne faktor som kan forverre problemet

Erklæring om diagnose

Før du bestemmer diagnosen, bør legen forstå hvilken lidelse hans pasient har: Raynauds sykdom eller det eponymøse syndromet. Som det viste seg, av alle som klager over slike anfall av spasmer, påvirkes opptil 85% nettopp av Raynauds syndrom. Derfor utføres diagnosen Raynauds syndrom for å klargjøre sykdommens art. For å gjøre dette, først og fremst, er det tatt prøver for kaldt og reaksjonen av lemmer til en reduksjon i temperaturen.

I tillegg gjør røntgenundersøkelse av bein fingre Capillaroscopy, reovassogramme lemmer, gjennomføre en rekke blodprøver og finne ut om folk med noen funksjonshemminger lide, noe som kan være årsaken til forekomsten av Raynauds syndrom. Enhver lidelse, som kan føre til dette syndromet, har tegn og indikatorer. Derfor kan en erfaren spesialist etter å ha undersøkt en pasient enkelt skille en avvik fra en annen.

Legen er også forpliktet til å finne ut, under hvilke forhold pasienten arbeider, og om hans arbeid er årsaken til utseendet på disse spasmene.

Det er to hovedindikatorer hvor diagnosen begynner. Med Raynauds sykdom er fingrene i en person spasmer under stress og under hypotermi. I tillegg kan denne sykdommen sies om den varer 2 år eller mer.

Raynauds sykdom og hæren

Også et viktig problem for unge menn av conscript alder og deres foreldre er spørsmålet om deres hær forventer i de kommende årene, eller at syndromet er en tilstrekkelig grunn til frigjøring fra militærtjenesten?

Conscripts med Raynauds syndrom er begrenset og tilhører kategorien "B". Dette betyr at den unge mannen er helt utgitt fra tjenesten, men han mottar fortsatt en militærbillett og krediteres reserven. Slike personer tjener ikke i fredstid, men blir kalt til tjenesten i tilfelle av fiendtligheter.

For at en person skal bli diagnostisert og frigjort fra konsesjon, må han gi alle resultatene fra tidligere undersøkelser og gjennomgå nye rekrutteringsprovisjoner utnevnt av spesialister. Siden den vanlige revurdering av eksisterende sykdommer har lenge vært avskaffet, gjorde denne unge mannen ikke å stadig gjennomgå medisinske undersøkelser for å bevise i fremtiden nærvær av samme lidelse. Dette er bare nødvendig en gang. Etter diagnosen er den unge mannen innskrevet i reservatet.

Raynauds syndrom: symptomer og behandling, typer sykdommer og stadier av utviklingen

Raynauds syndrom er en sjelden og uvanlig sykdom. Årsakene til forekomsten er fortsatt ikke fullt ut forstått. Det kan være en uavhengig sykdom, og være en konsekvens av en annen sykdom.

La oss snakke om det faktum at moderne medisin er klar over denne sykdommen og dens varianter, og også hvilke behandlingsmetoder som finnes.

Beskrivelse av sykdommen

Syndrom (sykdom eller fenomen) Reynaud er brudd på blodtilførsel på grunn av alvorlig innsnevring av perifer fartøy. Vanligvis lider fingre og tær, sjelden spissen av nesen, tungen eller haken. Oppkomsten av syndromet kan indikere forekomst av bindevevssykdommer, eller det kan være en uavhengig sykdom.

For første gang syndromet ble beskrevet i 1863 av nevroforsker Maurice Reynaud. Legen bestemte seg for at han klarte å beskrive en annen form for neurose. Men hans antagelse er ikke bekreftet.

Årsaker og risikofaktorer

Til tross for at syndromet har blitt beskrevet i lang tid, er det foreløpig ingen presise data om årsakene til forekomsten. Medics for øyeblikket bare følgende risikofaktorer er kjent:

 • hypotermi;
 • stress,
 • tretthet,
 • overoppheting;
 • endokrine lidelser;
 • hjerne traumer;
 • arvelig faktor.

Risikogruppen inneholder personer som Daglig arbeid er forbundet med økt belastning på fingrene eller arbeid under vanskelige vibrasjoner. For eksempel, typister og musikere (spesielt pianister).

Reynaud fenomenet også kan utvikle seg mot en bakgrunn av andre sykdommer, blant annet:

 • revmatisk: Scleroderma (betennelse i blodårer), systemisk lupus erythematosus (bindevevssykdommer), periarteritis nodosa (betennelse i blodårer), reumatoid artritt (leddbetennelse) og andre.
 • vaskulær: Post-trombotisk syndrom (beskrevet her) og utslettet aterosklerose av de nedre ekstremiteter (arteriell sykdom).
 • Ulike blodsykdommer: trombocytose (økning i blodplater), myelom (malign tumor).
 • Komprimering av nevrovaskulær bunt.
 • Krenkelse av binyrene.

Klassifisering og stadier

Det er to typer Raynauds syndrom:

 • hoved~~POS=TRUNC - sykdommen utvikler seg selv og er ikke forbundet med andre plager.
 • sekundær - fenomenet er forårsaket av andre sykdommer.

Forløpet av sykdommen er delt inn i tre faser:

 • angiospaticheskaya - den første fasen
 • angioparaliticheskaya - kan utvikles i flere år, ledsaget av langsiktige tilbakemeldinger
 • atrofoparaliticheskaya - Det siste stadiet, preget av vevsdød og skade på leddene. På dette stadiet begynner sykdommen å utvikle seg raskt, noe som fører til de berørte lemmernes død og som følge av pasientens funksjonshemning.

For å hjelpe deg med å identifisere symptomer og få rettidig behandling, ta en titt på disse bildene av alle stadier av Raynauds syndrom:

4 bilder som viser sykdomsprogresjonen.

Farer og komplikasjoner

Det er tilfeller når sykdommen stopper av seg selv i første fase etter flere angrep. Men selv om dette ikke skjer, er sykdommen svært lang, og den økende hyppighet og varighet av smerte angrep til slutt tvunget til å søke legehjelp.

Den tredje fasen er den farligste på grunn av Utseendet til hudsår, nekrose av vev og til og med tap av lemmer. Men det skjer bare i svært forsømte tilfeller og hos de pasientene som lider av fenomenet Raynaud på grunn av en annen alvorlig sykdom.

symptomatologi

Raynauds fenomen med størst frekvens vises på hender, ben og sjelden på i enkeltsaker på haken og nesetippen.

Symptomene på sykdommen er et angrep, som er delt inn i tre faser:

 • 1 fase - huden på de berørte ekstremitetene blir sterkt blek. Den varer fra 5 til 10 minutter og begynner etter en sykdom som forårsaker sykdommen (hypotermi, stress). Pallor oppstår på grunn av en kraftig innsnevring av fartøyene, noe som fører til brudd på blodstrømmen. Jo hvitere huden, jo verre blodforsyning.
 • 2 fase - de bleke områdene begynner å bli svakt blå. Dette skyldes det faktum at blodet som går inn i blodårene før blodkarrene stagnerer i dem.
 • 3 fase - Berørte områder rødme. Angrepet slutter, arteriene utvides og blodtilførselen blir gjenopprettet.

I tillegg, under et angrep er det:

 • Smerte syndrom, som kan følge hele angrepet, og kan kun skje i første og tredje fase.
 • nummenhet kommer vanligvis etter et smertefullt syndrom, men kan også erstatte det. Under gjenoppretting av blodsirkulasjon er følelsesløshed ledsaget av en liten prikkende følelse.

Når skal du se en lege og til hva?

Å konsultere en lege for diagnose og behandling anbefales umiddelbart etter utseendet av de første symptomene på Raynauds syndrom (sykdom). Velg den en erfaren reumatolog, siden Reynauds syndrom er svært sjelden.

Lær mer om sykdommen fra videoen:

Diagnostikk og differensialdiagnostikk

En erfaren lege kan bare diagnostisere Reynauds syndrom på eksterne symptomer. Men for å finne årsaken til sykdommen det er nødvendig å gjennomføre en omfattende undersøkelse som består av:

 • en generell blodprøve;
 • immunologisk analyse av blod;
 • blodkoagulasjonstest;
 • Ultralyd av skjoldbruskkjertelen;
 • kapillaroskopi (undersøkelse av fartøy for graden av hengivenhet);
 • tomografi og røntgen av cervical ryggraden;
 • ultralyddopplerografi av fartøy.

Hvordan behandles?

Behandlingen av Raynauds sykdom er veldig lang, siden årsaken til sykdommen er ukjent. I løpet av behandlingen det er nødvendig å unngå sykdomsfremkallende faktorer:

 • røyking,
 • drikker kaffe;
 • hypotermi;
 • eksponering for vibrasjoner;
 • samspill med kjemikalier;
 • lang arbeid på tastaturet;
 • stressende situasjoner.

Den viktigste måten å bekjempe sykdommen på - konservativ behandling, kombinere bruk av medisiner med en rekke terapeutiske teknikker.

De mest effektive legemidlene i behandlingen av Raynauds syndrom er:

 • vasodilators: Nifedipin, Corinfar, Verapamil. I forsømte tilfeller utnevne Vasaprostan, behandlingsforløpet som består av 15 - 20 infusjoner.
 • platehemmende (forbedrer blodsirkulasjonen): Trental, Agapurin.
 • spasmolytika: Platifillin, No-shpa.
 • I noen tilfeller ACE-hemmere, senker blodtrykket.

Medikamentterapi er alltid kombinert med terapeutiske metoder:

 • fysioterapi;
 • refleksbehandling (påvirkning på aktive punkter i menneskekroppen);
 • elektroforese;
 • akupunktur;
 • termiske prosedyrer;
 • ekstrakorporal hemokorreksjon (rensing av blod);
 • regulering av perifer sirkulasjon;
 • hyperbarisk oksygenering (oksygenbehandling i et trykkammer);
 • psykoterapi.

Det er lettere å lide alvorlige angrep vil hjelpe:

 • oppvarming av det berørte lemmet i varmt vann eller ull;
 • myk massasje;
 • oppvarming drikke.

Denne videoen forteller om den alternative metoden for behandling av sykdommen - magnetoterapi:

I disse tilfellene, når konservativ behandling er impotent eller sykdommen utvikler seg raskt, blir kirurgisk inngrep påført. Det består i å gjennomføre sympathektomi. Under denne operasjonen fjernes en del av det autonome nervesystemet som er ansvarlig for innsnevring av blodkarene.

Alt om klinikken og symptomene på cavernøs sinus trombose lærer av dette materialet - vi har mye nyttig informasjon.

Trombose i tarmen kan være dødelig. Dette er en ekstremt farlig sykdom - finn ut mer om det herfra.

Prognose og forebyggende tiltak

Når du eliminerer årsakene til sykdommen, Prognosen for det primære fenomenet Raynaud er veldig gunstig. Ved sekundær syndrom vil alt avhenge av alvorlighetsgraden av sykdommen som forårsaket sykdommen.

For forebyggende formål anbefales det:

 • Avstå fra å røyke, drikke alkohol og kaffe;
 • spis riktig;
 • unngå stressende situasjoner;
 • ta kontrastbad - dette gjenoppretter prosessen med termoregulering;
 • gjør massasje hender og føtter;
 • unngå hypotermi
 • Ta kapsler fiskeolje hvert år i tre måneder.

Til tross for at årsakene til utseendet til Raynauds syndrom ikke er helt kjent, er det en ting klart - bare En sunn livsstil og omsorg for kroppen din vil bidra til å forhindre denne sykdommen. Hvis du har de første tegn på et syndrom, er det bedre å se en lege med en gang. Behandling vil være lang, men effektiv og vil redde deg fra slike forferdelige konsekvenser som tap av lemmer.

Les Mer Om Fartøyene