Accelerert soysyndrom

ESR er en ikke-spesifikk blodindikator som viser forholdet mellom plasmaproteinfraksjoner. Under påvirkning av koagulanter blir blod fratatt evnen til å koagulere og frekvensen av erytrocytsedimentering observeres under tyngdekraften.

Noen ganger har en person i mange år økt reaksjon av erythrocytsedimentering, det såkalte akselererte ESR-syndromet.

Faktorer som påvirker ESR

ESR avhenger av proteinsammensetningen av blod og elektriske egenskaper av erytrocytter og bestemmes av graden av aggregering. Erytrocytter avstøter normalt hverandre og holder seg ikke sammen, fordi de er negativt ladet.

aggregering nivå (og dermed senkning) øker med en økning i plasmaakuttfaseproteiner - fibrinogen, immunoglobuliner tseruplazmina, CRP og andre markører Denne inflammatorisk prosess..

Årsaker til ESR akselerasjon

 • inflammatoriske prosesser (med purulent spesielt økt ESR);
 • hevelse;
 • autoimmune sykdommer (revmatisme, revmatoid artritt);
 • smittsomme sykdommer;
 • trombose;
 • metabolske sykdommer;
 • levercirrhose.

Faktorer som fører til økning i ESR

Når en lege utarbeider en mening, er det nødvendig å ta hensyn til en rekke faktorer hvor ESR øker.

 • graviditet;
 • alderdom;
 • kvinnelig sex;
 • anemi,
 • nyresvikt
 • hyperkolesterolemi;
 • økning i blodkonsentrasjoner av alle proteiner bortsett fra fibrinogen;
 • heparin;
 • alvorlig fedme (ekstrem grad).

Indikatoren for ESR endres med tiden, derfor er dynamikk viktig. ESR øker med økningen i strømmen av patologiske prosesser. Accelerert erytrocytsedimentering i verdiene 40-50 mm / time er en god grunn til å undersøke hele organismen.

Hva er syndromet av akselerert ESR

Syndromet av akselerert ESR er den vanligste unormaliteten, men ikke en sykdom. Det indikerer bare tilstedeværelsen i kroppen av inflammatoriske prosesser assosiert med ulike sykdommer.

Graden av erytrocytt sedimenteringshastighet er i stor grad avhengig av alder, kjønn, og også egenskapene til organismen.

Hva er syndromet av økt ESR

Tidligere ble denne metoden for laboratorieforskning kalt ROE (erytrocytt sedimenteringsreaksjon). ESR er en spesiell verdi som indikerer forholdet mellom proteiner i blodet. Diagnose utføres ved hjelp av koagulanter, under påvirkning av hvilken koagulasjonsmengden reduseres. Tiden for erytrocytt sedimentering er etablert.

Syndrom av økt ESR - hva er det? Dette er en avvik fra normen, som preges av rask sedimentering av erytrocytter. I noen tilfeller kan det observeres i flere år. Indikerer vanligvis forekomst av noen sykdom, inkludert kreft. Men i tilfeller der det ikke er tegn på sykdom i lang tid, og patologier ikke avsløres, er behandling ikke nødvendig.

I tillegg observeres syndromet av økt ESR hos kvinner under graviditet, noe som ikke er en avvik fra normen, men en reaksjon av kroppen til endringene som forekommer i den.

Hastigheten til ESR

Den normale indikatoren for tidspunktet for erytrocytsedimentasjon i blodet avhenger av kjønn og alder av pasienten.

 1. Hos spedbarn er det en indikator fra 1 til 2 mm / time. Andre verdier er ganske sjeldne og er hovedsakelig forbundet med en liten konsentrasjon av proteinstoffer, acidose eller hyperkolesterolemi.
 2. Hos barn under seks måneder er ESR 12-17 mm / time.
 3. Ved eldre barn reduseres indikatoren igjen, normen er verdien fra 1 til 8 mm / t.
 4. Hos menn bør tiden for erytrocytsedimentering ikke overstige 10 mm / time.
 5. Hos kvinner er normale verdier fra 2 til 15 mm / t. Dette området er knyttet til virkningen av hormoner. Men avhengig av levetiden varierer frekvensen av ESR hos kvinner. For eksempel, fra begynnelsen av graviditetens andre trimester, øker indeksen betydelig, og ved leveringstidspunktet kan den nå 55 mm / t. Denne verdien er normen.

Etter fødselen vender indikatoren gradvis tilbake til normale verdier. Under graviditeten skyldes akselerert ESR på grunn av økt blodvolum, kolesterol, globuliner og redusert kalsiumnivå.

Årsaker til akselerert ESR

Spesialister har etablert en rekke grunner til at tiden for erytrocytsedimentering kan økes. Oftest er grunnlaget for dette de inflammatoriske prosessene som oppstår i kroppen på grunn av utviklingen av ulike sykdommer.

Årsakene til akselerert ESR er:

 1. Smittsomme sykdommer som er kroniske eller akutte. Disse inkluderer sepsis, lungebetennelse, tuberkulose. Kliniske studier av plasma bestemmer sykdomsstadiet og effektiviteten av behandlingen. Med bakterielle infeksjoner er frekvensen betydelig høyere enn hos virusinfeksjoner.
 2. Revmatiske sykdommer karakterisert ved kjærlighet av bindevev.
 3. Sykdommer i leveren og mage-tarmkanalen. Disse inkluderer pyelonefrit, gastritt, sår.
 4. Ulike patologier av det endokrine systemet, for eksempel diabetes eller hypothyroidisme.
 5. Anemi eller leukemi.
 6. Inflammatorisk prosess som påvirker hjertemuskelen.
 7. Frakturer eller sår fører også til en økning i tiden for erytrocytsedimentering.
 8. Intoksikasjon eller inntak av bly.
 9. Onkologiske sykdommer. Men denne indikatoren kan ikke nøyaktig fastslå forekomsten av kreftceller, men det er et tegn på patologi.
 10. Forhøyet kolesterol.

I tillegg er akselerert ESR notert i tilfeller der pasienten tar medisiner som vitamin D, metyldopa eller morfin. Ofte skjer økt tid for erytrocytsedimentering i tilfeller der pasienten ikke er forberedt på analyse på riktig måte.

behandling

Syndromet med forhøyet ESR refererer ikke til sykdommer, men er et tegn på utviklingen av patologiske prosesser i kroppen. Indikatorene kommer tilbake til normal etter behandling av den underliggende sykdommen.

Men under visse omstendigheter er det ikke nødvendig å senke indikatorene, siden ESR selvfølgelig vender tilbake til normal etter at såret har helbredet, vil det ta slutt på medisinen eller etter fødsel.

Kvinner under graviditet bør følge anbefalingene fra en spesialist, observere et spesielt diett og ta godt vare på helsen deres for å forhindre utvikling av anemi.

For å redusere ESR til normale parametere, er det bare mulig etter en cupping av en betennelse. For å fastslå årsaken, foreskriver legen ytterligere studier, siden en generell analyse av plasma ikke er nok.

Konsekvenser og fare for syndromet

Syndromet av rotte ESR krever observasjon av en spesialist, da det er et tegn på utviklingen av ganske alvorlige sykdommer. Konsekvensene av forsømmelse og mangel på terapi inkluderer: lungebetennelse, tuberkulose, hjertesykdom, kreft og andre.

For å bestemme dem, blir det ofte gjort en analyse for C-reaktivt protein, noe som bidrar til å etablere tilstedeværelse av betennelse.

For å bestemme årsaken til den akselererte hastigheten til erytrocytsedimentasjon, er det nødvendig med ytterligere undersøkelser. Hvis det ikke oppstår abnormiteter, kreft eller inflammatoriske prosesser, og pasienten føler seg bra, trenger ikke ESR syndrom behandling.

Årsaker til akselerert ESR-syndrom

innhold

Syndromet av akselerert ESR diagnostiseres når den humane erytrocyt-sedimenteringshastigheten overskrider normale verdier i lang tid. Analysen på ESR regnes som en av de viktigste diagnostiske prosedyrene. Studien er foreskrevet for mistenkt for noen sykdom, siden nivået stiger med en rekke svært forskjellige patologiske prosesser. Etter å ha bestemt seg for erythrocytsedimentering, kan spesialister klargjøre bildet av pasientens kroppstilstand.

Årsaker til ESR akselerasjon

Økningen i ESR indikerer nesten alltid en patologisk prosess: jo høyere indeksen, jo vanskeligere sykdommen utvikler seg.

Hovedårsakene til det akselererte ESR er:

 • Smittsomme og inflammatoriske prosesser av akutt og kronisk natur. Disse inkluderer lungebetennelse, sepsis, tuberkulose. Testen lar deg finne ut på hvilket stadium sykdommen og hvordan behandlingen virker. I perioder med eksacerbasjoner produseres immunglobuliner intensivt, noe som øker hastigheten av erytrocytsedimentering. I bakterielle infeksjoner er ESR-frekvensene mye høyere enn hos virusinfeksjoner.
 • Revmatiske sykdommer der bindevevet er påvirket.
 • Inflammatorisk prosess av hjertemuskelen.
 • Sykdommer i leveren og mage-tarmkanalen.
 • Patologien til det endokrine systemet, for eksempel diabetes mellitus.
 • Sykdommer i blodet - anemi, leukemi.
 • ESR er også økt som følge av skader, brudd, i kirurgiske prosedyrer - for enhver skade, erytrocyten er hånet.
 • Svelging av store doser bly eller arsen.
 • Intoxicering av kroppen.
 • Onkologiske patologier. Denne analysen kan ikke gi nøyaktig informasjon om at en person har kreft, men i fremtidige studier, hvis det er grunnen, vil det bli funnet.
 • Overdreven mengde kolesterol i kroppen.
 • Bruk av slike legemidler som morfin, vitamin D, metyldopa.

De viktigste faktorene som akselererer ESR

Tallene 40-50 mm / h vil bli vurdert som kritiske. I dette tilfellet er det anledning til å spørre legen om veibeskrivelse til videre undersøkelser.

I tillegg varierer indikatorene med tiden, så det er viktig å spore deres dynamikk.

I prosessen med å diagnostisere spesialisten bør også ta hensyn til noen faktorer som kan føre til økning i frekvensen av erytrocytt sedimenteringshastighet:

 • ekstrem grad av fedme;
 • barneperioden for barnet
 • pasientens kjønn. Kvinner har høyere ESR enn menn.
 • nivået av kolesterol og alle proteiner i blodet;
 • nærvær av nyresykdom.

Økning i indikatorer avhengig av sykdomsforløpet

På forskjellige stadier av utvikling kan nivået på ESR øke på forskjellige måter:

 • Hvis prisene økte kraftig til kritiske tall, så har sannsynligvis en person en ondartet svulst.
 • Med tuberkulose øker økningen ikke umiddelbart, men når komplikasjoner har sluttet seg til den underliggende sykdommen.
 • Ved akutte smittsomme sykdommer øker erytrocyttakten bare noen få dager etter sykdomsutbruddet. I noen tilfeller kan indikatoren vare lenge, selv etter gjenoppretting.
 • I revmatiske patologier kan ESR være i lang tid i moderat forhøyede verdier.
 • Etter gjenoppretting av pasienten fra infeksjon, kommer nivået av alle blodelementer tilbake til normalt raskt, og erytrocyttakten kan forlenges i lang tid.

Hvis en person har svært lang tid med å akselerere ESR i nærvær av infeksjoner eller betennelser, selv til tross for behandlingen, er sannsynligheten for komplikasjoner høy. Men hvis det ikke er infeksjoner, og hastigheten er fortsatt høy, betyr det at de har skjult alvorlige patologier, som må identifiseres.

Økt ESR indikerer ikke alltid onkologi. Men hvis det ikke er noen betennelser og andre patologier, og indikatoren overskrider normen, er sannsynligheten for ondartet prosessutvikling høy. Det er ønskelig å identifisere det så tidlig som mulig, så lenge behandlingen kan gi et positivt resultat.

Det akselererte nivået av ESR regnes som en ikke-spesifikk indikator, siden den ikke kan indikere en spesifikk sykdom.

Hvordan behandles syndromet av akselerert SEA?

Når helsen er normal, men ESR-verdiene går av skala, betyr dette at personen har syndromet av akselerert ESR.

Graden av erytrocytsedimentering bestemmes ved flere metoder - Vestergren og Panchenkov. I det første tilfellet studeres blodet fra venen i et spesielt to hundre millimeter rør, og for det andre krever det et kapillært blod fra fingeren. Den fortynnes i en oppløsning med natriumcitrat i en glasskapillær.

Hvis det er høye frekvenser av ESR uten avvik i andre analyser, kan differensialdiagnose tilordnes. Det vil bidra til å finne diagnosen og indikere om økningen i hastigheten er indikativ for en bestemt sykdom eller om det er en individuell norm.

Årsakene til syndromet av akselerert ESR:

 1. Mangel på grunner (dette er den mest sannsynlige tilpasningen).
 2. Følgende sykdommer: blærebetennelse, lungebetennelse, ondartet svulst, bihulebetennelse, viral hepatitt, bronkitt, tuberkulose, pyelonefrit.

I tillegg stimuleres økte ESR ved sykdommer som meningitt, sepsis, genitourinary og / eller luftveisinfeksjoner, tonsillitt, bihulebetennelse, otitis media.

Ytterligere årsaker til syndromet kan være:

 1. Alderdom.
 2. Perioden av baby amming.
 3. Skarpt vekttap.
 4. Overdreven metning av blodplasma proteiner.
 5. De tillatte feilene i diagnosen.
 6. Narkotika av hormonell type.
 7. Anemi av alle typer.
 8. Blod, overmettet med kolesterol.
 9. Graviditet.

Syndromet har ofte ingen symptomer - verken lyse eller milde. Du kan bare lære om dens tilstedeværelse fra analyseresultatet.

Ofte oppdages en slik anomali ved en planlagt eller forebyggende medisinsk undersøkelse ved et uhell. Vanligvis, etter at analysen bekrefter tilstedeværelsen i kroppen av syndromet av akselerert ESR, er ingen behandling foreskrevet. Før diagnosen bekreftes, gjennomføres en fullstendig undersøkelse av hele organismen, og hvis den ikke viser noen avvik, regnes det som en norm for en bestemt pasient. Noen ganger kan ytterligere analyse foreskrives for å sikre at kroppen er i orden, og bare ESR-indeksen er unormalt høy.

Hos barn er høye frekvenser av ESR ofte ikke ansett som en avvik fra normen. Men hvis andre indikatorer har avvik, gjør legen enten den rette diagnosen, eller tilbyr å passere andre tester.

Dette betyr imidlertid ikke at slike indikatorer kan glemmes. Det anbefales sterkt med økt ESR i noen tid å bli observert hos den behandlende legen i tide for å avsløre begynnelsessykdommen. Hvis du følger alle de medisinske anbefalingene, forutsetter praktisk talt alle slike tilfeller et positivt utfall.

Hvordan behandles akselerert ESR-syndrom?

Indikatorene kommer til en stabil tilstand dersom et behandlingsforløp av den aktuelle sykdommen gjennomføres. Det er også svært sannsynlig at ESR selv er redusert til en akseptabel hastighet, for eksempel etter fødselen av et barn eller sårheling (de anses som potensielle katalysatorer av syndromet).

Gravide kvinner må følge et behandlingsforløp utviklet av legen. Et godt supplement til dette vil være et spesielt kosthold som vil eliminere risikoen for anemi.

Nedgang i indikatorer er mulig bare etter at betennelsesfokuset forsvinner. Syndromet kan senere signalere utseendet til en fornøyd alvorlig sykdom. Hvis et slikt syndrom ignoreres, øker sannsynligheten for kreft, hjertesykdom, lungebetennelse, tuberkulose.

For å finne ut om syndromet er en akselererende faktor for de nevnte sykdommene, kan legen anbefale å ta en analyse for det C-reaktive proteinet. Det bidrar til å endelig avklare om normen er forhøyet ESR for en bestemt person, eller om det er årsaken til potensielt alvorlige sykdommer.

Seksjon VII. EN MERK TIL EN BEGINNER. Kapittel 1. Syndromet av økt hastighet av erytrocytsedimentering

ESR er en ikke-spesifikk laboratorieblodindikator som reflekterer forholdet mellom plasmaproteinfraksjoner. Testen er basert på evolusjon av erytrocytter i blodmodig form for å avgjøre tyngdekraften (Tabell 190).

Tabell 190. Parametrene for erytrocytt sedimenteringshastighet er normale i forskjellige aldersgrupper (Tiz N., 1997)

Fremgangsmåte for bestemmelse av ESR basert på det faktum at de røde blodlegemer, som har en spesifikk vekt større enn den spesifikke vekt av plasma, blir langsomt synke til bunnen av beholderen. Hastigheten ved hvilken erytrocytt sedimentering oppstår, bestemmes hovedsakelig av aggregeringsgraden. På grunn av det faktum at dannelsen av aggregater reduserer forholdet mellom partikkeloverflateareal til volum, vil friksjonsmotstanden til erytrocytt-aggregater er mindre enn den samlede motstand av de enkelte erytrocytter, slik at hastigheten på sedimenterings øker.

Bestemmelse av ESR utføres ved metoden av Panchenkov (i kapillæren) og Westergren (in vitro).

Fastsettelse av ESR i klinisk praksis har vært arrangert i over hundre år, men testresultatene kan betraktes som pålitelig bare hvis ingen andre alternativer, men er ikke ment å påvirke de undersøkte parametrene, som ESR avhenger av mange faktorer.

Faktorer som påvirker graden av erytrocytsedimentasjon

ESR bestemmes av graden av aggregering av erytrocytter, som hovedsakelig avhenger av deres elektriske egenskaper og proteinsammensetningen av blodplasmaet. Normalt bærer røde blodlegemer en negativ ladning og avstøter hverandre.

Graden av aggregering (og dermed ESR) øker med en økning i konsentrasjonen i plasmaet av de såkalte akutte faseproteiner, markører av den inflammatoriske prosessen. Først av alt, fibrinogen, CRP, ceruloplasmin, immunoglobuliner, etc. Tvert imot, med en økning i konsentrasjonen av albuminer, reduseres ESR (Tabell 191).

Tabell 191. Innflytelsen av noen fysisk-kjemiske faktorer på frekvensen av erytrocytt sedimenteringshastighet

Årsaker til falsk positiv økning i erytrocytt sedimenteringshastighet

Flere faktorer er kjent som fører til økning i ESR.

1. Anemi med normal morfologi av erytrocytter. Denne effekten forklares av endringen i forholdet mellom erytrocytter og plasma, som fremmer dannelsen av kolonner av erytrocytter, uavhengig av konsentrasjonen av fibrinogen.

2. Økning i plasmakonsentrasjon av alle proteiner, unntatt fibrinogen (M-protein, makroglobuliner og erytrocytagglutininer).

3. Nyresvikt. I kompenserte pasienter kan nyresvikt være assosiert med økning i plasmafibrinogennivå.

6. Den ekstreme graden av fedme. Økningen i ESR er muligens forbundet med en økning i nivået av fibrinogen.

7. Graviditet (definisjonen av ESR ble opprinnelig brukt til å etablere graviditet).

9. Eldre alder. Ifølge grove estimater for menn er det øvre nivået av normal ESR verdien som oppnås ved å dele alderen med 2, for kvinnealder pluss 10 fordelt på 2.

10. Tekniske feil. Avviket fra røret fra den vertikale posisjonen øker ESR.

Årsaker til falsk positiv reduksjon i erytrocytt sedimenteringshastighet

Følgende faktorer kan føre til en reduksjon i ESR.

1. Morfologiske endringer i erytrocytter. De vanligste former for erytrocytter kan føre til endring i aggregategenskapene til erytrocytter, som igjen vil påvirke ESR. Erytrocyter med unormal eller uvanlig form, for eksempel seglformet, med et skjema som forhindrer dannelsen av kolonner, fører til en nedgang i ESR. Spherocytter, anisocytter og poikilocytene påvirker også aggregeringen av erytrocytter, reduserer ESR.

2. Polycytemi. Har en effekt motsatt hva anemi har på aggregering av erytrocytter, mens ESR forblir redusert selv i sykdommer som økningen i denne laboratorietesten er karakteristisk for.

3. Signifikant økning i nivået av leukocytter.

4. DIC-syndrom (på grunn av hypofibrinogenemi).

5. Dysfibrinogenemi og afibrinogenemi.

6. Signifikant økning i nivået av gallsalter i blodplasmaet (på grunn av endringer i egenskapene til erytrocytmembranen).

7. Kongestiv hjertesvikt.

8. Valproinsyre.

9. Dextran med lav molekylvekt.

11. Amming.

12. Tekniske feil. I lys av at ESR øker med økende omgivelsestemperatur, blir det avkjølte bilde-

Blod kan ikke brukes i testen. Hvis prøvene fortsatt var frosset, må du først oppvarme røret med blod til romtemperatur før du bestemmer ESR. Det er like viktig at bestemmelsen av ESR er laget ved hjelp av blodprøver oppnådd 2 timer før testen. Hvis testrøret med blod er permanent igjen på laboratorietabellen, tar erytrocytene en sfærisk form, noe som reduserer muligheten til å danne kolonner.

Undersøkelse av pasienter med økt erytrocytt sedimenteringshastighet

Pasienter med tilstedeværelse av kliniske manifestasjoner bør undersøkes med det formål å bestemme den underliggende sykdommen. Typen av symptomene bestemmer hvor raskt de diagnostiske studiene er. Hvis det er et betydelig brudd på pasientens generelle tilstand, bør diagnostiske tester startes umiddelbart.

I en pasient uten kliniske manifestasjoner eller med ubetydelige manifestasjoner, er det nødvendig å avklare dynamikken i økningen i ESR (overskrider normen med mer enn 20 mm / t) og planlegge videre undersøkelse.

Bevaring av forhøyet ESR hos ung eller middelaldrende pasient uten kliniske manifestasjoner etter forskning, ekstremt høye ESR-verdier (mer enn 80 mm / t), er en indikasjon på en beredskapsundersøkelse.

Når du samler en anamnese, Først av alt, vær oppmerksom på slikt klager og symptomer som:

1) Tilstedeværelse av feber, kuldegysninger, alvorlig svette, kløende hud;

2) den generelle tilstanden;

3) Tilstedeværelse av lokale symptomer (smerte, ømhet, lokal hevelse, etc.);

4) Tilstedeværelse av felles symptomer (hovedsakelig morgenstivhet) og myalgi; bør spørre pasienten om det har vært lignende episoder tidligere;

5) karakteren av intestinal peristaltikk, konsistensen av avføringen;

6) Tilstedeværelse av hoste, sputum;

7) tuberkulosehistorie.

Den største diagnostiske verdien i klinisk bilde har en økning i ESR, direkte årsakene til dette er:

1) eventuelle inflammatoriske prosesser og infeksjoner, ledsaget av akkumulering i blodet av grovt dispergerte fraksjoner av globuliner (oftere

a og g fraksjoner), fibrinogen og andre proteiner av den akutte fasen av betennelse og lignende. (se detaljer nedenfor). Unntaket er de tidlige stadiene av enkelte virusinfeksjoner (influensa, viral hepatitt, etc.);

2) sykdommer ledsaget ikke bare inflammatorisk reaksjon, men også råte (nekrose) vev, blodceller og proteinnedbrytningsprodukter av sugekraft på blod (og purulent septiske sykdommer, kreft, intestinal infarkt, hjerne, lunge, etc.);

3) bindevevssykdom og systemisk vaskulitt (revmatisme, revmatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, periarteritis nodosa, skleroderma, dermatomyositt, etc.).;

4) sykdommer i leveren parenchyma (hepatitt, levercirrhose, kreft, etc.) som fører til alvorlig dysproteinemi, immun-betennelse og nekrose av levervev;

5) metabolske sykdommer (diabetes mellitus, etc.);

6) hemoblastose (leukemi, lymfogranulomatose, etc.);

7) paraproteinemiske hemoblastoser (myelom, Waldenstrom sykdom);

9) nyresykdom, spesielt ledsaget av nefrotisk syndrom (hypoalbuminemi), etc.

Undersøkelse av en pasient med øket ESR-syndrom omfatter i hovedsak en generell fysisk undersøkelse for å vurdere tilstanden til lymfeknutene, hud, lunge, hjerte-karsystemet, tenner, bukhulen, lever, milt, ledd, skjoldbruskkjertel palpasjon.

Hvis det ikke er noen historie med spesifikk diagnose, følger følgende analyser og forskning.

1. En generell blodprøve (nok automatisk telling av leukocytformelen).

2. Urinanalyse og bakteriologiske studier.

3. Bestemmelse av konsentrasjonen av CRP i blodserum.

4. Bestemmelse av konsentrasjonen av ALT og AP i blodserumet.

5. Bestemmelse av serumkreatininkonsentrasjon.

6. Elektroforese av serumproteiner (gjør det mulig å bestemme arten av hypergammaglobulinemi: mono-polyklonal).

7. Bestemmelse av reumatoid faktor i blodserum (hvis pasienten har artikulære manifestasjoner).

8. Gjennomføring av røntgenstudier (brystorganer, paranasale bihuler etc.) avhengig av de kliniske dataene.

9. USA av indre organer (hjerte-, bukorganer og retroperitonealrom).

10. Gjennomføring av en sternal punktering og bestemmelse av myelogrammet.

11. En biopsi av organer med en tynn nål under ultralydskontroll. I Russland, sammen med finnålbiopsi, brukes ofte kirurgisk biopsi av forstørrede lymfeknuter.

Imidlertid tillater en fullstendig undersøkelse noen ganger ikke å opprette årsaken til økningen i ESR. Svært ofte er økningen i ESR forbigående i naturen og er en refleksjon av asthenisk syndrom, for eksempel etter infeksjonen. I dette tilfellet er det nødvendig å utføre dynamisk overvåkning av pasienten.

Pasient K., 46 år gammel, kom inn i pulmonologiavdelingen med svakhet, feber på 38 ° C, en hoste med en liten mengde lyssputum. Direkte diagnose: Samfunnskjøpt rettidig moderat-lung lungebetennelse, moderat til moderat kurs. Åndedrettssvikt I.

Når det ble observert, opplevde auscultatory svekket puste til høyre, tilstedeværelsen av en enkelt tørr tørrstamme i alle lungefelter. Fra siden av kardiovaskulære, fordøyelses-, ekskretoriske, skjelett-muskulære og endokrine systemer ble det ikke observert noen patologiske endringer. Generelt blodanalyse rettet oppmerksomheten mot tilstedeværelsen av en moderat anemi (hemoglobin reduseres til 107 g / l og en betydelig økning i ESR -. 56 mm / h), i kliniske analyser av urinsporprotein, grunnleggende biokjemiske parametere (blod sukker, leverfunksjonstester, kreatinin, urea ) innenfor grensene for normen.

Pasienten er planlagt antibakteriell behandling III cefalosporiner (ceftriaxone), mot hvilke viste normalisering av kliniske symptomer, men den ESR-parameteren holdt ved 55-60 mm / time uten en tendens til å avta. I den generelle analysen av urin ble det oppdaget en liten mengde protein. Gitt det manglende samsvar mellom kliniske og laboratoriebilder, ble myeloma mistenkt. Diagnosen ble bekreftet ved påvisning av et høyt innhold av plasmaceller (15%) i benmargen og tilstedeværelsen av M-gradienten av det monoklonale immunoglobulinet. Ved ytterligere radiologisk undersøkelse ble foki av bein ødeleggelse etablert i lumbosakral ryggraden.

Syndrom av akselerert ESR

Når du kontakter medisinske institusjoner for å forhindre, eller når du gå til legen med klager, er den vanligste laboratorietest en vanlig blodprøve laboratorium, i vår nåværende tilfellet studien - senkning, noe som betyr at senkning. Tidligere ble denne metoden ROE - reaksjonen av erytrocytsedimentering. ESR - en ikke-spesifikk indikator for blod og indikerer ikke tilstedeværelse av en bestemt sykdom. Normer for ESR-indikatorer kan avhenge av kjønn og alder hos pasienten. De vanligste unormalt forhøyet ESR-parameteren, eller en reduksjon av dens hastighet.

Det er tilfeller når verdien av ESR-indikatorer økes kraftig uten tilsynelatende grunn. I medisin kalles dette avviket fra normen det akselererte ESR-syndromet.

I denne artikkelen tilbyr vi en mer detaljert forståelse av årsakene til syndromet, samt symptomer, behandling og forebygging. For dette, litt mer detaljert informasjon om den kliniske studien av ESR: laboratoriemetoder for bestemmelse, dets normale indekser.

De vanligste metodene for å fastslå hastigheten for erytrocytsedimentasjon i laboratoriet er: metodene til Panchenkov og Westergren. Panchenkovs metode er basert på egenskapene til aggregater av erytrocytter for å bosette seg i en viss hastighet på bunnen av karene. For denne studien tas det kapillære blod fra fingeren, fortynnes i en spesiell løsning av natriumcitrat, plassert i en glasskapillær. For metoden i Westergren tas venetisk blod, som undersøkes i et spesielt laboratorierør 200 mm langt.

Følgende normer av ESR-indekset er generelt anerkjent

 • voksne hanner 1-10 mm / t
 • voksne kvinner - 15 mm / t
 • personer eldre enn 75 år opptil 20 mm / t
 • barn - 3-12 mm / t.

128. Diff. Diagnose med økt soya.

Mest en vanlig årsak til økt ESR- En økning i innholdet i plasma av store dispergerte proteiner (fibrinogen, --globuliner, paraproteiner), samt en reduksjon i albumininnholdet. Økningen i ESR forårsaker også økning i blodets viskositet (jo lavere, jo mer ESR) og antall røde blodlegemer (jo mer, jo mindre er ESR).

Mekanisme for økende ESR: Adsorpsjon grov mindre negativt ladet protein til en negativt ladet røde blodceller -> reduksjon i overflate-ladningen erythrocytes -> konvergens av erythrocytter etterfulgt av deres raskere agglomerering.

Reduksjon av ESRbidra til: 1) blodtykkelse; 2) acidose; 3) hyperbilirubinemi.

De vanligste årsakene til syndromet av økt ESR:

1. Enhver betennelse og infeksjon ledsages av opphopning i blodet av grove fraksjoner globulin, fibrinogen og andre proteiner av den akutte fase av inflammasjon (spesielt ved forhøyet ESR leptospirose, Yersiniose, meningokokksykdom); unntak - virusinfeksjoner (influensa, viral hepatitt, etc.).

2. sykdommer ledsaget av forråtnelse (nekrose) vev, blodceller og protein absorpsjonen av nedbrytningsprodukter i blod (og purulent septiske sykdommer, cancer, tarm infarkter, cerebral, pulmonal infarkt, etc.).

3. bindevevssykdommer og systemisk vaskulitt (revmatisme, revmatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, periarteritis nodosa, skleroderma, dermatomyositt, etc.).

4. Sykdommer i leveren parenchyma (hepatitt, levercirrhose, kreft, etc.) som fører til alvorlig dysproteinemi, immun-betennelse og nekrose av levervev.

5. Sykdommer i en bytte (en diabetes, etc.).

6. Hemoblastose (leukemi, lymfogranulomatose, etc.).

7. Paraproteinemiske hemoblastoser (myelom, Waldenstroms sykdom).

8. Anemi med redusert antall røde blodlegemer.

9. Nyresykdom, spesielt ledsaget av nefrotisk syndrom med hypoalbuminemi.

Mest betydelig økning i ESR(opp til 50-80 mm / t) observert når: 1) paraproteinemiske hemoblastoser; 2) systemiske sykdommer i bindevev og systemisk vaskulitt.

NB! For noen sykdommer hvor det i prinsippet er kjennetegnet ved en økning i erytrocytt sedimenteringshastighet, kan denne hastighet ikke være høy på forskjellige stadier av utviklingen av patologisk prosess, hvis samtidig det er jevning av blodet, en tilstand av acidose eller hyperbilirubinemi (kardial dekompensasjon, ketoacidose i diabetes, hemolytisk gulsott, etc.)

Ikke alle tilfeller av økt ESR skyldes en forbigående sykdom

Innholdet i denne artikkelen:

ESR - hva er det?

Erytrocytt sedimenteringshastigheten er virkelig et mål for bevegelsen av røde blodlegemer under visse forhold, talt i millimeter per time. For studien er det nødvendig med en liten mengde av pasientens blod - tellingen er inkludert i den generelle analysen. Det estimeres ut fra verdien av mellomstoffet av plasma (hovedkomponent av blodet) som er igjen på toppen av målekaret. For påliteligheten av resultatene er det nødvendig å skape forhold under hvilke bare tyngdekraften (tyngdekraften) vil påvirke de røde blodcellene. Det er også nødvendig å forhindre blodpropper. I laboratoriet skyldes dette antikoagulantia.

Prosessen med erytrocytsedimentering kan deles inn i 3 faser:

 1. Langsom nedgang
 2. Accelerasjon av nedsettelse (på grunn av dannelsen av erytrocyt kolonner dannet i prosessen med liming av individuelle celler av erytrocytter);
 3. Nedtrapping og fullstendig avslutningsprosess.

Ofte er det den første fasen som er viktig, men i noen tilfeller er det nødvendig å evaluere resultatet selv en dag etter blodprøve. Dette gjøres allerede i andre og tredje trinn.

Hvorfor øker verdien av parameteren?

Nivået på ESR kan ikke direkte peke på en patogen prosess, fordi årsakene til økningen i økningen er forskjellige og ikke er et spesifikt tegn på sykdommen. I tillegg endres indikatoren ikke alltid i løpet av sykdommen. Det er flere fysiologiske prosesser der ROE øker. Hvorfor er analysen så langt mye brukt i medisin? Faktum er at endringen i ESR observeres ved den minste patologi i begynnelsen av manifestasjonen. Dette gjør at vi kan ta nødtiltak for å normalisere tilstanden, før sykdommen seriøst undergraver menneskers helse. I tillegg er analysen svært informativ når man vurderer kroppens respons på:

 • Utført medisiner, (bruk av antibiotika);
 • Ved mistanke om hjerteinfarkt;
 • Appendittitt i akutt fase;
 • Angina pectoris;
 • Ektopisk graviditet.

Patologisk økning i indikatoren

Stiger over 100 mm / t

 • SARS;
 • bihulebetennelse;
 • influensa;
 • Betennelse i lungene;
 • tuberkulose;
 • bronkitt;
 • cystitt;
 • pyelonefritt;
 • Viral hepatitt;
 • Infeksjoner av sopp natur;
 • Ondartet formasjon.

En signifikant økning i normen skjer ikke umiddelbart, økningen øker 2-3 dager før den når et nivå på 100 mm / t.

Når en økning i ESR ikke er en patologi

Det er ikke nødvendig å utløse en alarm hvis blodprøven viste en økning i sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer. Hvorfor? Det er viktig å vite at resultatet skal evalueres i dynamikk (sammenlignet med tidligere blodprøver) og vurdere enkelte faktorer som kan øke betydningen av resultatene. I tillegg kan syndromet for akselerert erytrocytsedimentering være en arvelig funksjon.

 • Under menstrual blødning hos kvinner;
 • Ved begynnelsen av svangerskapet (indikatoren kan overstige normen på 2 og til og med 3 ganger - syndromet vedvarer i noen tid etter fødselen, før det kommer tilbake til normalt);
 • Når kvinner bruker orale prevensjonsmidler (prevensjonspiller for oral administrasjon);
 • Om morgenen Det er svingninger i verdien av ESR om dagen (om morgenen er det høyere enn på dagtid eller om kvelden og om natten);
 • Ved kronisk betennelse (selv om det er vanlig forkjølelse), kan forekomsten av akne, kokker, splinter, etc., diagnostiseres syndromet av økt ESR;
 • Noen ganger etter at behandlingen er ferdig med en sykdom som kan føre til en økning i indikatoren (ofte fortsetter syndromet i flere uker eller til og med måneder).
 • Etter å ha spist skarpe og fete matvarer;
 • I stressende situasjoner umiddelbart før testen eller dagen før;
 • Med allergi
 • Noen medisiner kan gi en slik reaksjon fra blodet;
 • Når det er mangel på vitaminer med mat.

Økning i nivået av ESR hos et barn

Hos barn kan frekvensen av ESR øke av samme grunner som hos voksne, men listen ovenfor kan suppleres med følgende faktorer:

 1. Ved amming (forsømmelse av mors kosthold kan forårsake syndromet av akselerert sedimentering av røde blodlegemer);
 2. helminthiasis;
 3. Tidsperioden (syndromet vedvarer i noen tid før og etter det);
 4. Frykt for å gi analyse.

Metoder for å bestemme resultatene

Det er 3 metoder for å beregne ESR for hånd:

 1. Ifølge Westergren. For studien blir blod tatt fra venen, blandet i en viss andel med natriumcitrat. Måling utføres i henhold til stativets avstand: fra væskens øvre grense til grensen til de røde blodceller avgjort i 1 time;
 2. Av Winthrob (Winthrop). Blodet blandes med en antikoagulant og plasseres i et rør hvor fisjoner avsettes. Ved høyt sedimenteringshastighet for røde blodlegemer (mer enn 60 mm / t), er det indre hulrommet raskt tilstoppet, dette kan forvride resultatene;
 3. Ifølge Panchenkov. For studien er det nødvendig med blod fra kapillærene (tatt fra fingeren), 4 deler derav kombineres med en del av natriumcitrat og plasseres i en kapillær uteksaminert med 100 divisjoner.

Det skal bemerkes at analyser utført ved forskjellige metoder ikke kan sammenlignes med hverandre. I tilfelle av en økt indikator er den første metoden for å telle den mest informative og nøyaktige.

I dag er laboratorier utstyrt med spesielle enheter for automatisk beregning av ESR. Hvorfor spredte automatisk telling? Dette alternativet er det mest effektive, siden det utelukker den menneskelige faktoren.

Ved diagnose er det nødvendig å evaluere blodanalysen i komplekset, særlig stor vekt er knyttet til leukocytter. Med normale leukocytter kan en økning i ESR indikere gjenværende effekter etter en tidligere sykdom; med redusert - den virale karakteren av patologi; og ved forhøyet - til bakteriell.

Økt ESR: hva det står

Analysen av blod på ESR er enkelt og billig, så mange leger vender seg ofte til ham når de trenger å forstå om noen betennelsesprosesser finner sted. Det er imidlertid ikke entydig å lese og tolke resultatene. Om hvor mye du kan stole på analysen på ESR og om det er verdt å gjøre det i det hele tatt, bestemte jeg meg for å klargjøre med lederen av barnas polykliniske. Så, vi lytter til ekspertens mening.

Bestemmelse av reaksjon

ESR reflekterer graden av nedbør av erytrocytter i en blodprøve over en viss tidsperiode. Som et resultat er blod med en blanding av antikoagulanter delt inn i to lag: nedenfor er erytrocytter, topp-plasma og leukocytter.

ESR er en ikke-spesifikk, men sensitiv indikator og kan derfor reagere selv i det prekliniske stadium (i fravær av symptomer på sykdommen). En økning i ESR er observert med mange smittsomme, onkologiske og reumatologiske sykdommer.

Hvordan er analysen gjort

I Russland bruker de den kjente metoden til Panchenkov.

Essensen av metoden: Hvis du blander blod med natriumcitrat, koagulerer det ikke, men er delt inn i to lag. Det nedre laget dannes av erytrocyter, det øvre laget er det gjennomsiktige plasma. Prosessen med erytrocytsedimentering er forbundet med de kjemiske og fysiske egenskapene til blodet.

I dannelsen av sediment er det tre trinn:

 • i de første ti minuttene dannes vertikale klynger av celler som kalles "myntstolper";
 • tar deretter førti minutter å bosette seg;
 • ytterligere ti minutter de røde blodcellene limes sammen og komprimeres.

Dette betyr at hele reaksjonen krever maksimalt 60 minutter.

For studien, ta en dråpe blod fra fingeren, blås den inn i en spesiell rille på tallerkenen, der en tidligere 5% natriumcitratoppløsning er innført. Etter blanding oppsamles det fortynnede blodet i tynne glassgraderte kapillærrør til det øvre merket og plasseres i et spesielt stativ strengt vertikalt. For ikke å forveksle analysene, er den nedre delen av kapillæren punktert med et notat med pasientens navn. Tiden er identifisert av en spesiell laboratorieklokke med alarm. Nøyaktig en time senere blir resultatene av høyden av erytrocytkolonnen registrert. Svaret er registrert i mm per time (mm / h).

 • ta blod bare på tom mage;
 • Påfør en tilstrekkelig dyp prikk av fingerens kjøtt, slik at blodet ikke må presses ut (ved trykket blir erytrocytene ødelagt);
 • bruk en frisk reagens, tørrvasket kapillærer;
 • fyll kapillæren med blod uten luftbobler;
 • å observere riktig forhold mellom en oppløsning av natriumcitrat og blod (1: 4) under omrøring;
 • utfør en ESR-bestemmelse ved en omgivelsestemperatur på 18-22 grader.

Eventuelle brudd i analysen kan føre til upålitelige resultater. Å søke etter årsakene til feilmeldingen følger i strid med teknikken for å utføre, manglende erfaring med laboratorieassistenten.

Hva påvirker endringen i nivået av ESR

Mange faktorer påvirker graden av erytrocytsedimentering. Den viktigste er forholdet mellom plasmaproteiner. Grov-proteiner - globuliner og fibrinogen fremme agglomerering (akkumulering) og senkningshastigheten økes, og fine proteiner (albumin) redusere erytrocytt sedimenteringshastighet. Derfor, patologiske tilstander som involverer en økning i antallet av grove proteiner (smittsomme og pyo-inflammatoriske sykdommer, revmatisme, kollagensykdommer, ondartede tumorer) SR øker. Økning i ESR også forekommer med en nedgang i mengden av blod albumin (massiv proteinuri i nefrotisk syndrom, et brudd av albumin syntese i leveren parenchyma ved sin tap).

En markert effekt på ESR, spesielt i blodmangel, har et antall erytrocytter og blod viskositet og erythrocyte egenskapene seg. Økning av antallet av røde blodceller, som fører til en økning i blod viskositet, reduserer ESR, og redusere antall erytrocytter og blod viskositet ledsaget av en økning ESR. Jo større erytrocyter og jo mer hemoglobin i dem, jo ​​tyngre de er og jo større er ESR.

I ESR også påvirket av faktorer som forholdet mellom kolesterol og lecitin i plasma (med økende innhold ESR kolesterol øker), innholdet av gallepigmenter og gallesyrer (økning i antallet reduserer ESR), syre-base-balansen i blodplasma (skift til den sure siden reduserer ESR, og øker alkaliniteten).

Standarden til ESR

Indeksen for ESR varierer avhengig av en rekke fysiologiske og patologiske faktorer. Verdiene av ESR hos kvinner, menn og barn er forskjellige. Endringer i proteinsammensetningen av blodet under graviditeten fører til økning i ESR i denne perioden. I løpet av dagen er fluktuasjoner i verdiene mulige, maksimumsnivået er notert på dagtid.

ESR hos barn: vi leser analysen

Hos kiddier varierer frekvensen av erytrocytsedimentering med alderen. Normen for ESR hos barn regnes som svingninger i området fra 2 til 12 mm / t.

Hos nyfødte er denne indikatoren lavere og regnes som normal i intervallet 0-2 mm / h. Kanskje til og med 2,8. Hvis resultatene av analysen passer inn i dette området, er det ingen grunn til bekymring.

Hvis barnet er 1 måned, er det normalt at han vurderer ESR 2 - 5 mm / t (kanskje opptil 8 mm / t). Med barnets vekst til 6 måneder øker denne frekvensen gradvis: gjennomsnittet - fra 4 til 6 mm / t (kan være opptil 10 mm / t).

Det må huskes at hver organisme er individuell. Hvis for eksempel alle andre blodindikatorer er gode, og ESR er litt overdrevet eller undervurdert, kan dette være et midlertidig fenomen som ikke truer helsen.

Inntil et år vil gjennomsnittet av ESR i gjennomsnitt betraktes som normalt ved 4 - 7 mm / t. Hvis vi snakker om barn i alderen 1 til 2 år, bør vi huske gjennomsnittlig hastighet på 5 - 7 mm, og fra 2 til 8 år, 7-8 mm / t (opptil 12 mm / t). Fra 8 år og opptil 16 kan du stole på indikatorene 8 - 12 mm.

Hvis analysen av barnet ditt har høy ESR, må du gjennomføre en mer grundig undersøkelse.

Hvis barnet ditt nylig har hatt en skade eller en sykdom, kan ESR være overskattet, og en gjentakelse av testene som bekrefter dette nivået, bør ikke skremme deg. Stabilisering av ESR vil ikke forekomme før to til tre uker. Analysen av blod hjelper utvilsomt til å bedre forstå bildet av barnets helse.

ESR hos kvinner

På en gang er det nødvendig å foreta en reservasjon om at normen til ESR er et konsept som er relativt betinget og avhenger av alder, organismens tilstand og mange andre forhold.

Betinget kan vi skille mellom følgende indikatorer på normen:

 • Unge kvinner (20-30 år) - fra 4 til 15 mm / t;
 • Gravide kvinner - fra 20 til 45 mm / t;
 • Kvinner i middelalderen (30-60 år) - fra 8 til 25 mm / t;
 • Kvinner i ærverdig alder (over 60 år) - fra 12 til 53 mm / t.

Antallet av ESR hos menn

Hos menn er den bindingsgrad og senkning litt mindre: i analysen av blodet av sunne mennesker senkning varierer i størrelsesorden 8-10 mm / h. Men hos menn eldre enn 60 år er verdien litt høyere. I denne alderen er gjennomsnittsparameteren hos menn 20 mm / t. Avvik i menn i denne aldersgruppen er ansett som en verdi på 30 mm / t, mens for kvinner tallet, om enn litt overpriset og ikke krever spesiell oppmerksomhet og regnes ikke som et tegn på patologi.

Ved hvilke sykdommer øker økningen

Å vite årsakene til økningen og nedgangen i ESR, blir det klart hvorfor endringer forekommer i denne indikatoren for den generelle blodprøven for visse sykdommer og tilstander. Så er ESR forhøyet i følgende sykdommer og tilstander:

 1. Ulike inflammatoriske prosesser og infeksjoner, som er forbundet med en økning i produksjonen av globuliner, fibrinogen og proteiner i den akutte fasen av betennelse.
 2. Sykdommer hvor det ikke er bare betennelse, men også forråtnelse (nekrose) vev, blodceller og protein henfallsproduktene inn i blodet: purulent og septiske sykdommer; ondartede neoplasmer; hjerteinfarkt, lunge, hjerne, tarm, lungetuberkulose, etc.
 3. Bindevevssykdom og systemisk vaskulitt: revmatisk feber, revmatoid artritt, dermatomyositt, periarteritis nodosa, skleroderma, systemisk lupus erythematosus og andre.
 4. Sykdommer i metabolisme: hypertyreose, hypothyroidisme, diabetes mellitus, etc.
 5. Hemoblastose (leukemi, lymfogranulomatose, etc.) og paraproteinemiske hemoblastoser (myelom, Waldenstrom sykdom).
 6. Anemi assosiert med en reduksjon av antall erytrocytter i blodet (hemolyse, blodtap etc.)
 7. Hypoalbuminemi mot nefrotisk syndrom, utmattelse, blodtap, leversykdom.
 8. Graviditet, postpartum periode, under menstruasjon.

Er det nødvendig å redusere ESR og hvordan å gjøre det?

Basert bare på frekvensen av forhøyet ESR i blodet, eller omvendt, foreskrive ikke behandling - det er ikke hensiktsmessig. Først av alt er det gjort en analyse for å identifisere patologier i kroppen, deres årsaker er etablert. Kompleks diagnostikk utføres, og først etter dataene på alle parametrene bestemmer legen sykdommen og dens stadium.

Tradisjonell medisin anbefaler å redusere sedimenteringshastigheten til kroppslegemer hvis det ikke er noen synlige grunner for en helsefare. Oppskriften er ikke komplisert: innen tre timer røde rødbeter blir kokt (ikke kuttet halen) og hver morgen er 50 ml avkok fullstendig som en profylakse. Det bør tas om morgenen før frokost for en uke, vanligvis vil det senke tallet, selv om det er betydelig forhøyet. Først etter en sju dagers pause, bør en gjentatt analyse utføres, som vil vise nivået på ESR og om kompleks terapi er nødvendig for å redusere det og kurere sykdommen.

Årsakene til dette er som følger. Hos et barn kan økningen og hastigheten på erytrocytt sedimenteringshastighet observeres ved kutting gjennom tennene, ubalansert ernæring, mangel på vitaminer. Hvis barn klager over en ulempe, bør du i dette tilfelle konsultere en lege og gjennomføre en grundig undersøkelse. Legen vil avgjøre hvorfor analysen på ESR er forhøyet, hvoretter den eneste korrekte behandlingen vil bli foreskrevet.

ESR (ESR, sedimenteringshastighet for erytrocytter): normen og avviket, hvorfor det stiger og faller

Tidligere ble det kalt ROE, selv om noen fortsatt bruker denne forkortelsen vanligvis, nå kalles de ESR, men i de fleste tilfeller bruker de et mellomrom (økt eller akselerert ESR). Forfatteren, med tillatelse fra leserne, vil bruke den moderne forkortelsen (ESR) og det kvinnelige kjønn (hastighet).

ESR (erytrocytt sedimenteringshastighet), sammen med andre rutinemessige laboratorietester, refereres til som de viktigste diagnostiske indikatorene i de første stadiene av søket. ESR er en uspesifikk indikator som øker med mange patologiske forhold av helt annen opprinnelse. Folk som måtte komme til legevakten med en mistenkt en slags betennelsessykdom (blindtarmbetennelse, pankreatitt, adnexitis), vil huske at det første de tar "to" (senkning og hvite blodlegemer), som etter en time gjør at flere avklare bilde. Det er sant at den nye laboratorieteknikken kan gjøre analysen på kortere tid.

Satsen for ESR avhenger av kjønn og alder

Hastigheten av ESR i blodet (og hvor ellers skal det være?) Primært avhenger av kjønn og alder, men er ikke særlig forskjellig:

 • Hos barn opptil en måned (nyfødte sunne babyer) er ESR 1 eller 2 mm / time, Andre verdier er sjeldne. Mest sannsynlig er det forbundet med høy hematokrit, en lav konsentrasjon av protein, særlig dets globulinfraksjon, hyperkolesterolemi, acidose. Graden av erytrocytsedimentasjon hos spedbarn før et halvt år begynner å variere - 12-17 mm / time.
 • Hos eldre barn er ESR noe jevnt og er 1-8 mm / t, svarende til den normale frekvensen av ESR hos en voksen mann.
 • Hos menn skal ESR ikke overstige 1-10 mm / time.
 • Normen for kvinner er 2-15 mm / time, Det bredere spekteret av verdier skyldes påvirkning av androgene hormoner. I tillegg til ulike perioder av livet til den ESR av det kvinnelige kjønn har endret eiendommen, for eksempel under graviditet fra begynnelsen av 2 terminer (4 mnd) det begynner å vokse jevnt og når et maksimum for å forlate (opp til 55 mm / h, som regnes som helt normalt). Til sine tidligere indekser, returnerer graden av erytrocytsedimentasjon etter fødselen i omtrent tre uker. Sannsynligvis, forhøyet senkning i dette tilfellet på grunn av økningen av plasmavolum under svangerskapet, å øke innholdet av globuliner kolesterolnivåer falle Ca ++ 2 (kalsium).

Accelerert ESR er ikke alltid en konsekvens av patologiske forandringer, blant annet årsaken til økningen av erytrocytsedimentasjonen, kan andre faktorer som ikke er relatert til patologi noteres:

 1. Sultne dietter, begrensningen av væskeinntak, vil trolig medføre forfall av vevsproteiner, og følgelig en økning i blodet av fibrinogen, globulinfraksjoner og følgelig ESR. Imidlertid bør det bemerkes at matinntaket er også fysiologisk akselerere ESR (25 mm / t), så gå på tom mage bedre analyse for å forgjeves ikke å bekymre deg og ikke å gi blod igjen.
 2. Noen stoffer (høymolekylære dextranser, prevensjonsmidler) kan akselerere frekvensen av erytrocytsedimentering.
 3. Intensiv fysisk aktivitet, som øker alle metabolske prosesser i kroppen, vil sannsynligvis øke ESR.

Så omtrent er endringen i ESR avhengig av alder og kjønn:

Graden av erytrocytsedimentering akselereres, først og fremst ved å øke nivået av fibrinogen og globuliner, det er, er den viktigste årsaken til økningen betraktet som en protein forandringer i kroppen, som imidlertid kan indikere utvikling av inflammasjon, destruktive endringer av bindevev, dannelse av nekrose, som gir opphav til kreft, sykdommer i immunsystemet natur. Langvarig uberettiget økning i senkningshastighet på 40 mm / time eller mer, blir det ikke bare diagnostisk men også differensial diagnostisk verdi, fordi i kombinasjon med andre hematologiske parametre bidrar til å finne den egentlige årsak til høyt ESR.

Hvordan er ESR bestemt?

Hvis du tar blod med antikoagulant og la det stå, så etter en stund kan du se at røde blodlegemer har falt ned, og en gulaktig gjennomsiktig væske (plasma) forblir på toppen. Hva er avstanden til de røde blodcellene på en time - og er graden av erytrocytsedimentering (ESR). Denne indikatoren er mye brukt i laboratoriediagnostikk, som avhenger av raden av erytrocyten, dets tetthet og viskositeten til plasmaet. Beregningsformelen er et dunkelt vridd tomt, noe som ikke sannsynligvis vil interessere leseren, særlig siden alt i praksis er mye enklere og kanskje pasienten selv vil kunne gjengi reaksjonsordningen.

Laboratory tar blod fra en finger i en spesiell glassrør som kalles en kapillær, legg den på et objektglass, og deretter plukke opp igjen i kapillær og setter i et stativ Panchenkova til en time å fikse resultatet. av plasmasøylen følgende erytrocyttene hadde slått seg og deres sedimenteringshastighet er, det måles i millimeter per time (mm / time). Denne gamle metoden kalles ESR ifølge Panchenkov og brukes fortsatt av de fleste laboratorier i post-sovjetiske rom.

Mer vidt spredt på planeten er definisjonen av denne indikatoren for Westergren, den første versjonen av dem var svært lite forskjellig fra vår tradisjonelle analyse. Moderne automatiserte modifikasjoner av definisjonen av ESR av Westergren anses å være mer nøyaktige og tillate å få et resultat innen en halv time.

Økt ESR krever en undersøkelse

Den viktigste faktoren akselererende ESR, er med rette ansett som en forandring i de fysikalske og kjemiske egenskaper og sammensetning av blod: forskyvning av protein A / G (albumin-globulin) -forholdet nedover, øker pH-verdien (pH), en aktiv mengde av røde blodceller (RBC), hemoglobin. Plasmaproteiner som utfører prosessen med erytrocytsedimentering kalles aglomerinov.

En økning i nivået av globulinfraksjonen, fibrinogen, kolesterol, økt aggregeringskapasitet av røde blodlegemer, forekommer i mange patologiske forhold, som vurderes årsaker til høy ESR i den generelle blodprøven:

 1. Akutte og kroniske inflammatoriske prosesser av smittsom opprinnelse (lungebetennelse, revmatisme, syfilis, tuberkulose, sepsis). Ifølge denne laboratorietesten er det mulig å bedømme scenen av sykdommen, prosessavstengningen, effektiviteten av behandlingen. Syntese av proteiner fra den "akutte fase" i den akutte perioden og økt produksjon av immunglobuliner midt i "militære operasjoner" øker betydelig aggregeringskapasiteten til røde blodlegemer og dannelsen av deres mynter. Det bør bemerkes at bakterielle infeksjoner gir høyere tall i forhold til virale lesjoner.
 2. Kollagenose (reumatoid polyarthritis).
 3. Hjertesykdommer (myokardialt infarkt - hjertemuskelskader, betennelse, syntese av proteiner som "akuttfase", inkludert fibrinogen, øket aggregasjon av røde blodceller, dannelse av rouleaux - økt ESR).
 4. Leversykdommer (hepatitt), bukspyttkjertel (destruktiv pankreatitt), tarm (Crohns sykdom, ulcerøs kolitt), nyre (nefrotisk syndrom).
 5. Endokrine patologi (diabetes, tyrotoksikose).
 6. Hematologiske sykdommer (anemi, lymfogranulomatose, myelom).
 7. Traumer av organer og vev (kirurgiske operasjoner, skader og brudd på bein) - eventuelle skader øker evnen til erytrocytter til å aggregere.
 8. Forgiftning med bly eller arsen.
 9. Betingelser ledsaget av alvorlig forgiftning.
 10. Ondartede neoplasmer. Selvfølgelig er det usannsynlig at testen kan hevde å være den viktigste diagnostiske funksjonen i onkologi, men økningen vil på en eller annen måte skape mange spørsmål som må besvares.
 11. Monoklonale gammopatier (Waldenstrom-makroglobulinemi, immunoproliferative prosesser).
 12. Høyt kolesterol (hyperkolesterolemi).
 13. Virkningen av visse stoffer (morfin, dextran, vitamin D, metyldopa).

I forskjellige perioder av samme prosess eller under forskjellige patologiske forhold endres imidlertid ikke ESR ikke like:

 • En svært kraftig økning i ESR til 60-80 mm / t er karakteristisk for myelom, lymphosarcoma og andre svulster.
 • Tuberkulose i de tidlige stadiene av senkning endres ikke, men hvis det ikke stopper eller bli en komplikasjon, indeksen fort krype opp.
 • I den akutte fasen av infeksjonen vil ESR begynne å stige bare ca 2-3 dager, men kan ikke gå ned i lang tid, for eksempel lobar lungebetennelse - krisen er over, er sykdommen viker, og ESR hold.
 • Det er usannsynlig at denne laboratorietesten vil kunne hjelpe på den første dagen med akutt blindtarmbetennelse, siden det vil være innenfor normale grenser.
 • Aktiv revmatisme kan vare lenge med en økning i ESR, men uten skremmende figurer, men reduksjonen skal være urolig når det gjelder utvikling av hjertesvikt (blodtykkelse, acidose).
 • Generelt er det totale antall leukocytter (eosinofiler og lymfocytter forbli for å fullføre reaksjonen) kommer først i remisjon med normale infeksjonsprosess, ESR noe forsinket og redusert senere.

I mellomtiden forlenget opprettholdelse av høye verdier for ESR (20-40 eller til og med 75 mm / time eller høyere) ved infeksjonssykdommer og inflammatoriske forstyrrelser av enhver art som er sannsynlig å komme på tvers av tanken av komplikasjoner og infeksjoner i fravær av eksplisitte - tilstedeværelsen noe slag da skjulte og muligens svært alvorlige sykdommer. Og selv om ikke alle cancerpasienter sykdommen begynner å øke ESR, men høy dens hastighet (70 mm / h og over) i fravær av inflammasjon er oftest tilfellet med cancer, fordi tumorer før eller senere vil forårsake betydelig skade på vevsskade som ender begynner til slutt å øke hastigheten på erytrocytsedimentering.

Hva kan bety en nedgang i ESR?

Kanskje leseren vil være enige om at vi legger liten verdi ESR, hvis tallene er i normalområdet, men en nedgang i indeksen for alder og kjønn opp til 12 mm / time fortsatt vil føre en spesielt nysgjerrige pasienter en rekke spørsmål. For eksempel ødelegger en vanlig blodprøve av en kvinne av reproduktiv alder ved gjentatt undersøkelse frekvensen av erytrocytt sedimenteringshastighet, som ikke passer inn i fysiologiske parametere. Hvorfor skjer dette? Som i tilfelle av økning, har reduksjonen i ESR også årsakene, forårsaket av en reduksjon eller mangel på evnen av røde blodlegemer til å aggregere og danne mynter.

med en reduksjon i ESR er en (eller flere) komponenter av den korrekte erytrocytsedimenteringen ikke i orden

Faktorer som fører til slike avvik, inkluderer:

 1. Økt blodviskositet, som med å øke antall røde blodlegemer (erytthia) generelt kan stoppe bosettingsprosessen;
 2. Forandringen i form av røde blodlegemer, som i prinsippet på grunn av uregelmessig form ikke kan passe inn i myntstolper (segl, sfærocytose, etc.);
 3. Endring i fysisk-kjemiske parametere av blod med et skifte i pH nedover.

Lignende blodendringer er karakteristiske for følgende tilstander i kroppen:

 • Høyt nivå av bilirubin (hyperbilirubinemi);
 • Mekanisk gulsott og som en konsekvens - utgivelsen av et stort antall gallsyrer;
 • Erythremia og reaktiv erytrocytose;
 • Sickle-celle anemi;
 • Kronisk sirkulasjonsfeil;
 • Redusere nivået av fibrinogen (hypofibrinogenemi).

Imidlertid er reduksjonen i graden av erytrocytsedimentering ikke ansett som klinisk viktige diagnostiske indikatorer, slik at dataene blir gitt til spesielt nysgjerrige personer. Det er klart at denne nedgangen i menn generelt ikke er mulig.

Bestem økningen i ESR uten at en pin i fingeren er absolutt ikke mulig, men det er mulig å anta et akselerert resultat. Økt puls (takykardi), øket kroppstemperatur (feber), andre symptomer som indikerer tilnærming av infeksjonssykdommer og inflammatoriske sykdommer, kan være indirekte tegn på forandring i mange hematologiske parametere, inkludert, og senkning.

Les Mer Om Fartøyene