Symptomer og behandling av vertebral arteriesyndrom

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er en vertebral arteriesyndrom. Hvilke sykdommer fører til utseendet av patologi. Manifestasjoner av dette syndromet og undersøkelsesmetoder for diagnose. Metoder for korrigering av de oppstod overtredelsene.

Vertebrale arterie syndrom (forkortet som SPA) kalte blandings symptomer i hjernen, vaskulær, og autonome systemer for enhver bakgrunns lesjon plexus arterien seg, deformering av dens vegg eller lumen innsnevring.

I et medisinsk miljø slik patologi som vanligvis forbindes med cervicalcolumna lidelser, som er predisponert men noen pasienter er de anatomiske trekk relatert arterie eller vaskulær sykdom, som fører til endringer i den elastisitet av veggen, og (eller) den innsnevring av lumen.

Uavhengig av årsaken er kliniske manifestasjoner av syndromet forbundet med to mekanismer som ofte kombinerer, forverrer sykdomsforløpet:

 1. Kompresjonen eller komprimeringen av arterien fører til brudd på blodstrømmen i hjernens del.
 2. Irritasjon, eller vanning, av nervefibrene som omgir fartøyet, fører til aktivering av stoffer som forårsaker innsnevring av arterievegg. Dette forstyrrer videre strømmen av blod til strukturen i sentralnervesystemet.

Negative manifestasjoner av SPA inkluderer:

 • økt risiko for akutt utvikling av cerebral blodtilførsel av midlertidig eller permanent karakter (forbigående iskemisk angrep, slag);
 • redusert arbeidsevne på grunn av behovet for en rekke restriksjoner på bevegelsen og forholdene i det omkringliggende rommet;
 • betydelig psykologisk ubehag på bakgrunn av kliniske manifestasjoner, spesielt hos unge pasienter.

Å utføre den nødvendige behandlingen reduserer signifikantene til syndromet betydelig, men eliminerer det ikke helt. Selv etter kirurgiske korreksjonsmetoder, er det ofte restvirkninger av sykdommen, behovet gjenstår for en restriktiv modus for arbeid og hvile. Terapi reduserer risikoen for akutte vaskulære manifestasjoner fra hjernen og risikoen for dødelige blodstrømssykdommer.

Problemet med diagnose, valg av administrasjons taktikk og behandling av pasienter med SPA, behandles av nevrologer og nevrokirurger.

årsaker til

Faktorer som øker risikoen for utvikling:

Brudd på veggenes struktur

Arteritt (betennelse i veggen)

Trombose og emboli

Syndrom av vertebral arterien oppstår med følgende sykdommer som forårsaker kompresjon av fartøyet:

 • Osteochondrosis - patologisk ødeleggende endringer av disken mellom to ryggvirvler, som begynner i den sentrale delen (kjernen), gradvis strekker seg til hele motordelen av vertebraen.
 • Deformerende spondylose - forandringer er knyttet til kroppens aldringsprosesser, når, mot bakgrunnen av en nedgang i blodstrømmen i kapillærene, blir intervertebralskivene forstyrret, de mister deres elastisitet og reduserer størrelsen. Dette fører til dannelse av benutviklinger (osteofytter) på fremre og laterale deler av ryggvirvlene.
 • Deformerende spondylartrose er en patologi av de intervertebrale leddene, som oppstår på grunn av yrkesfare eller egenskaper ved dannelsen av muskel-skjelettsystemet.
 • Deformering av osteoartrose i ryggraden er en av elementene i systemisk destruktiv lesjon av leddene til slitasjegikt. Påvirker to eller flere motorsegmenter i ryggvirvlene.
 • Ossificans ligamentoz (Fore sykdom) - systemisk svikt av ligament human skjelettsystemet, karakteriseres ved avleiring av kalsium i leddbånd som progressivt reduserer deres utvidelsesevne og bevegelighet.
 • Anomaly Kimmery - patologisk struktur av den første livmorhalsen.
 • Basilarinntrykk - dislokasjon av oksepitalbenet, det er deprimert i kranialhulen, klemmer ryggraden.
 • Skader av livmoderhalsen, forbundet med en skarp overextensjon.
 • Leddgikt i nakke muskler i bestemte posisjoner av hodet.

Destruktive endringer i cervikal lokalisering av osteokondrose fører til utviklingen av SPA i 42,5-50% av pasientene.

klassifisering

Syndrom av vertebralarterien er klassifisert av hovedårsaksmekanismen for forekomsten, men i de fleste tilfeller har sykdommen en blandet natur.

Sygdomme i vertebral arterien: symptomer og behandlingsmetoder

vertebral arterie syndrom (vertebrobazillyarnoy deficiency syndrome) - symptom som skyldes nedsatt nærings tilsetninger til hjerneceller på grunn av vaskulære patologier som befinner seg på baksiden av halsen nær ryggsøylen.

Endre vertebral arteriene blodstrømmen fører til en hodepine, spesielt på baksiden av hodet, svimmelhet, tåkesyn, koordinering av bevegelser. Årsakene til sykdommen kan bli nevertebrogennye (medfødte misdannelser ofte, med liten diameter fartøy eller vertebrat-aterosklerotiske endringer) og vertebral (forbundet med rygg patologi) når komprimert utvendig arterie salt vekster, deformasjoner av cervical vertebrae. I praksis observeres imidlertid en kombinasjon av disse faktorene svært ofte.

Hva er det

Syndrom av vertebralarterien i cervical osteochondrose er en av de mest alvorlige manifestasjonene av aldersrelaterte degenerative endringer i cervical ryggraden. Et av de viktigste symptomene på sykdommen er alvorlig hodepine eller vertebrogen syndrom, som oppstår når vertebralarterien er komprimert eller plexus som omgir den. Sykdommen utvikler seg raskt og kan begynne selv i ung alder.

årsaker

Det oppstår et syndrom av vertebrale arterier hos mennesker under påvirkning av to hovedgrupper av årsaker. Disse er:

 1. Vertebrogen årsaker medfører sykdommer som påvirker ryggraden. Dette er traumer, svulster, hos voksne Bekhterevs sykdom. Men likevel, for det første, blant årsakene til utviklingen av syndromet til vertebrale arterier, har en person cervikal osteokondrose.
 2. Ikke vertebrogen, det er ikke relatert til patologiene i selve vertebral kolonnen. Disse årsakene inkluderer medfødte anomalier av utviklingen av en eller to vertebrale arterier samtidig, dette kan forårsake overdreven tortuositet, reduksjonen i diameter. Dessuten er ingen vertebrogen årsaker forbundet med aterosklerose.

De viktigste skyldige i vertebral arteriesyndromet med cervikal osteokondrose er:

 1. Avvik fra ryggvirvlene fra deres normale plassering.
 2. Inflammatoriske prosesser i nesens vev. Med betennelse er det hevelse, det setter press på fartøyet.
 3. Muskelpasm i livmorhalsområdet. Spasmodisk muskel i osteokondrose i livmorhalsområdet skyldes refleksbeskyttelse av kroppen som respons på smerte og begrensning av bevegelser.
 4. Osteophytes, det vil si veksten av beinproteser på ryggvirvlene. Dette fører til mekanisk kompresjon av et antall lokaliserte fartøy og hovedsakelig vertebralarterien. Osteophytes irriterer også den omkringliggende nerve plexus rundt karet, noe som ytterligere øker krampen i arterien.

Utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen fører alltid til utvikling av karakteristiske symptomer.

symptomer

Symptomer på vertebral arteriesyndrom med hodepine som oppstår under søvn eller når hodet er ubehagelig, begynner. I tillegg påvirker de utseendet på tegn på traumer eller hypotermi.

Denne migrene har sine egne særegenheter:

 • Spredning skjer til templene over baksiden av hodet.
 • Ulike varighet - fra ett minutt til flere timer.
 • Ved palpasjon av en cervical avdeling er det ubehagelige opplevelser.
 • Ofte ledsaget av svimmelhet, støy, følelsesløshet eller svimmelhet.
 • Naturen av smertefulle opplevelser er variert: pulserende, constricting, brasting eller skyting.
 • Endringen i intensitet oppstår når stillingen endres, men noen ganger forsvinner den ikke.

Svimmelhet oppstår ofte etter å ha sovet. Et slikt symptom kan imidlertid vises om ettermiddagen. Svimmelhet fortsetter i flere minutter, men det kan vare flere timer. På grunn av svimmelhet har pasienten forskjellige symptomer:

Symptomer på smertefull tilstand er forbundet med utbrudd av nummenhet. Et lignende tegn påvirker de øvre lemmer, nakkeområdet og en del av ansiktet. Årsaken til dette fenomenet er problemene med blodtilførselen av områdene.

I vertebro-basilær insuffisiens forekommer stenose i en eller begge arterier. Ved langvarig bøyning av hodet kan det oppstå bevissthetstap. Før besvimelse oppstår følgende symptomer:

 • Det er nummenhet i ansiktet.
 • Pasienten føler seg ustabil i sin stilling, det er svimmelhet.
 • Violert tale.
 • Oppstår i et øye en forbigående blindhet.

Patologiske endringer i syndromet i vertebralarterien påvirker pasientens mentale tilstand. Depresjon er dannet, som er forbundet med nedsatt blodtilførsel til hjernen. I tillegg utløser hyppige angrep pasienten, så psykologiske årsaker påvirker også tilstanden.

diagnostikk

Å mistenke et syndrom i vertebralarterien er en oppgave, ikke bare for nevrologen, men også for terapeuten. Basert på beskrivelsen av symptomene, samt undersøkelsesdataene (spenningen i occipitale muskler, ømhet når man presser på prosesser i livmorhvirvelene og hodebunnen), gjør legen denne diagnosen i tvil, og retter seg mot instrumentell forskning.

Det utføres ved hjelp av flere grunnleggende metoder:

 1. MR i hjernen. Det gjør det mulig å vurdere tilstanden til blodtilførselen til hjernen, for å avsløre områder av leukomalakia, iskemisk foci, posthypoksiske cyster - det vil si de komplikasjonene som trofiske forstyrrelser kan føre til.
 2. Radiografi av cervical avdelingen. Hjelper med å identifisere beinårsakene til sykdommen.
 3. Ultralyddopplerografi. Det ser ut og utføres som en normal ultralyd, lar deg vurdere anatomien, patenen, hastigheten og naturen av blodstrømmen i arteriene. Det er denne studien som er grunnleggende for etableringen av denne diagnosen.

Behandling av vertebral arteriesyndrom

Som regel cervical Osteochondrose i de fleste tilfeller en helhetlig behandling av arteria vertebralis som kombinerer medisiner og psykologiske metoder for innflytelse på området der den ble funnet vaskulær lesjon.

I perioder med forverring av sykdommen, anbefaler de fleste eksperter bruken av en spesiell krage - Shantz. Det er alltid valgt med hensyn til funksjonene i sykdomsforløpet og den generelle etiologien til den oppdagede patologien.

Komprimeringskragen reduserer hele belastningen på ryggraden, spesielt i sin bakre del. Hvis det er et vestibulo-cochleært syndrom, er pasienten nødvendigvis innlagt på et sykehus. Behandlingen av behandlingen bør startes umiddelbart etter påvisning av denne patologien. Det er svært viktig å velge riktig og passende behandling i hvert enkelt tilfelle.

medisiner

For behandling av syndromet i vertebralarterien brukes disse legemiddelgruppene:

 • Preparater som forbedrer metabolisme i celler: Trimetazidin, Mildronate.
 • Anti-inflammatorisk. Disse legemidlene er nødvendige for å behandle den underliggende sykdommen (osteokondrose, arteritt). Legene foreskriver ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner, for eksempel Celecoxib, Nimesulide, Lornoxicam.
 • Decongestants. Med cervikal osteochondrose eller brokk i livmorhalsområdet, blir ikke bare vertebrale arterier, men også de nærliggende årene presset. Dette forstyrrer venøs utstrømning av blod, noe som resulterer i hevelse. For å fjerne det, anbefaler leger at legemidler som forbedrer venøs utstrømning: Diosmin, Troxerutin.
 • Nevrobeskyttende midler. De styrker nervene (nerveceller) i hjernen og forhindrer deres død. Av legemidlene i denne gruppen er vanligvis Cerebrolysin, Actovegin eller Piracetam foreskrevet.
 • Bedre blodsirkulasjon. De stimulerer blodstrømmen i vertebralarterien, så vel som i små arterier og hjernehull. En nevrolog kan foreskrive deg Pentoxifylline, Vinpocetine, Instenon, Cinnarizine, Vincamin eller Nimidopin.

Legemidler brukes også til å eliminere negative tegn som forstyrrer normalt liv.

massasje

Han er utnevnt, og begynner med sykdoms subakuttiden. Hovedmålet er å slappe av de anstrengte musklene i nakken, noe som vil bidra til å redusere kompresjonen (klemming) av vertebrale arterier.

Uprofesjonell ytelse av masseteknikker kan føre til utvikling av svært alvorlige og livstruende komplikasjoner: lungeemboli, komplett innsnevring av nakkekarene med utvikling av en synkopal tilstand, eller til og med et slag.

Øvelser i vertebral arteriesyndrom

Terapeutiske øvelser er foreskrevet til pasienter etter et treningsløp. De første klassene holdes med en instruktør. Han forklarer teknikken til pasientene. Under gymnastikk bør det ikke være noen ubehagelige opplevelser.

Øvelser for vertebral arteriesyndrom:

 • Hodet svinger til sidene (opptil 10 ganger);
 • Hodet vippes fremover og bakover (opptil 10 ganger);
 • Skulderheis (5 ganger);
 • sirkulære bevegelser av hodet (opptil 10 ganger);
 • forskyvning av hodet frem og tilbake i ett plan (opptil 10 ganger);
 • moderat tilbaketrykk i forskjellige retninger (opptil 10 ganger).

Alle øvelsene gjøres jevnt og forsiktig, skarpe riller, sving er kontraindisert. Klasser bør avbrytes midlertidig dersom sykdommen forverres.

Endring i livsstil

For en fullstendig behandling, anbefaler leger at de endrer sin holdning til de vanlige tingene:

 • redusere forbruket av salt med mat;
 • om nødvendig, slutte å røyke og redusere vekten
 • å rette arbeidsmodus og hvile, for å sove fullt ut;
 • På et høyt nivå av kolesterol i blodet, må du redusere mengden fett som forbrukes;
 • mindre nervøs, og med utvikling av stressende situasjoner - bruk beroligende midler;
 • å fjerne smertesyndromet anbefales hjemme, og om mulig på jobb, bruk en Chance krage, noe som reduserer byrden på livmoderhalsen.

Fysioterapi metoder

I den akutte fasen av sykdommen bidrar fysioterapi til å blokkere smertefulle impulser langs sympatiske nervefibre. For dette bruker vi:

 • en diadynamisk strøm på 5 minutter;
 • ultralyd i pulserende modus;
 • fonophorese med løsninger av Analginum, Anestezina;
 • elektroforese med ganglioblokatorer
 • Strømmen til d'Arsonval på hodet hans.

I den subakutte scenen kan du bruke elektroforese med jod, Novocaine, Euphyllinum, Papaverin.

Pålitelige fysioterapeutiske metoder inkluderer: akupunktur, galvanisering av kraftsonen. Også en individuell modus for pulserende strømmer og ultralyd er valgt.

Folkemidlene

Derfor, sammen med massasje, medisiner og fysioterapi prosedyrer, kan ulike folkemidlene brukes.

 1. Muskler av barnebader er godt avslappet og lindrer spasmer.
 2. Tinktur av revet hvitløk, honning og sitronsaft forbedrer blodsirkulasjonen og fortynner blodet. Ta det på en spiseskje før sengetid.
 3. Avkok av røttene av solsikke bidrar til å fjerne salt fra kroppen, som ofte legges på ryggvirvlene med osteokondrose. En dag bruker en liter slik avkok.
 4. Effektiv lindrer smerte komprimering av revet pepperrot. Kashitsu denne roten er påført på et serviette på nakkeområdet, deksel med cellofan og varmepapir.
 5. Brew oregano: per liter kokende vann 2 ss urter. Insistere hele natten, neste dag å drikke fire måltider. Denne infusjonen er god for svimmelhet.

forebygging

Forebyggende tiltak mot syndrom i vertebralarterien og cervikal osteokondrose er veldig enkel. Det er viktig å lede en mobil livsstil, ikke overbelaste ryggraden, bruke mindre tid å sitte. For behandling å være effektiv, er det nødvendig å justere ditt daglige diett litt, for å redusere noen av arbeidsbelastningen.

Et viktig tegn på en slik justering vil være morgenøvelser. Det er nødvendig å forlate dårlige vaner, for å minimere tiden for å sitte, å flytte mer. Det er nødvendig å holde ryggen flatt, ikke for å slakke, så nakken blir sunn.

Vertebral arteriesyndrom

Syndrom i vertebralarterien er et brudd på hjernen, på grunn av den utilstrekkelige blodtilførselen på grunn av feil operasjon av vertebralarterien. Den første var i beskrivelsen av dette syndromet til legeforskerne Lieu and Barre i 1925. Grunnlaget for utviklingen av syndromet i vertebralarterien kan tjene som en sykdom forbundet med disorder av karene. I praksis er det fartøy med unormalt forandret form og struktur, de kan være for vridne eller vridd. Det er heller ikke uvanlig at fartøyene tetter inn fra innsiden og komprimerer dem fra utsiden med ulike patologier av bein og muskelvev. Alt dette fører til utseendet av vertebral arteriesyndrom.

Dessverre er denne sykdommen vanskelig å diagnostisere, som er forbundet med mange faktorer som forårsaker denne sykdommen. Først og fremst, i et slikt sykdomsløp, blir oppmerksomheten mot forandringen i blodstrømmen i systemet, fordi dette kan bli grunnlaget for utseendet av akutt smerte. Men den viktigste grunnen for bestemmelse av vertebrale arterie syndrom er forstyrrelser av nakkesøylen, nøyaktig ustabilitet av den atlas vertebra, noe som medfører svikt i metning av hjernen med blod og dets komponenter.

Vertebralarterien består av to bestanddeler, ekstrakranial og intrakranial. Sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen i første omgang på grunn av det faktum at på nivå med C1-C2 ryggsøylen vertebral arterie reservert bare mykt vev, er det ikke nok for fullstendig isolasjon av arteriene i trinnene tilstøtende elementer av de forskjellige systemer. Hva kan skje i dette tilfellet? Siden ekstrakraniell vertebrale arterie avdeling arbeidet seg gjennom nakkesøylen, som er bevegelig i forhold til ryggsøylen, kan det være gjenstand for utvikling av vaskulære spasmer refleks på grunn av kompresjon av det omgivende vev. Følgelig klemmes karene, og dermed blir strømmen av blod til hjernegruppene hemmet.

Svært ofte er det halsvirvler utsatt for sykdommer som går forut for utviklingen av vertebrale arterie syndrome: en refleks-muskulære syndromer, herniated ryggvirvel plater, spondylarthritis, forstyrrelser i stoffskiftet av mellomvirvel brusk, fasett syndrom, unkoartroz, PDS tap, osteophytes (bony utvekster). Det er også en viktig årsak til arteria vertebralis syndrom kan tjene som fartøy å finne i nærheten unkovertebralnymi spinal leddene, med andre ord, det kalles unkovertebralny syndrom. Med dette syndromet oppstår allerede mekaniske klem fartøy, hvor hulrommet i blodårene blir smalere, noe som gjør det vanskelig blodsirkulasjonen og reduserer blodstrømmen til hjernen. Unkovertebralny syndrom forekommer oftest på nivå med den femte og sjette ryggvirvler, og på nivå med den sjette og syvende, fjerde og femte skjer ganske ofte. De samme faktorer som induserer vertebrale arterie-syndrom abnormaliteter er forbundet med halsvirvler, f.eks Kimmerle uregelmessighet - ekstra ben sjakkel første halsvirvelen kan komprimere ryggarterien og reduserer derved vaskulære hulrommet.

symptomer

Syndromet til vertebralarterien bestemmes av to stadier av den kliniske utviklingen av sykdommen, den er funksjonell og organisk.

Det første stadiet er preget av utseende av systematisk hodepine, ledsaget av forstyrrelser i operasjonen av det visuelle og cochleovestibulære apparatet. Smerten i dette tilfellet vises når hodet svinger og sprer seg fra occipital til frontal, har en pulserende karakter av smerte eller smerte, spesielt med langvarig hardt arbeid. Forstyrrelser i de visuelle organers arbeid er ledsaget av mørkere i øynene, utseende av gnister og ubehagelige opplevelser, som om det er sand i øynene. Brudd på aktiviteten til det cochleovestibulære apparatet ledsages i noen tilfeller av nedsatt hørsel og systematisk svimmelhet, karakterisert ved en ustabil plassering i rommet og risting under gang.

Den andre fasen, det organiske vises ved langvarig forstyrrelser i det vertebrale arterie, med sin systematisk kompresjon som allerede er mer betydningsfull for smerte opplevelser konsekvenser. I tillegg til svimmelhet og smerter i hodet vises kvalme, etterfulgt av oppkast, dysartri, iskemiske angrep når snu hodet, slippe angrep - et fall på angrep, mens personen er ved bevissthet, episoder av synkope episoder, preget av et fall i det ubevisste, som kan vare i opptil ti minutter. Den generelle tilstanden til personen er karakterisert ved generell utmattelse, sykdomsfølelse, og kan således forstyrre tinnitus. Alle disse symptomene er knyttet til forbigående hjernesykdommer.

Også i andre trinn er det forskjeller i blodsirkulasjon langs hjernestammenes kar, som igjen er delt inn i flere typer vertebralarteriesyndrom:

 • Den irriterende formen oppstår når sympatiske nerveender eller fibre sterkt stimuleres eller spenst, noe som fører til en reflekspasm i arterien;
 • Kompresjonsformen er karakterisert ved mekanisk virkning (klemming) av sirkulatorisk arterie;
 • Angiospatichesaya form lik irriterende, siden den har en refleks art, skiller seg bare ved at eksiteringen er bevegelsen av halsvirvler;
 • Den kombinerte formen skyldes kombinasjonen av symptomer på kompresjon og irrasjonell form.

Kliniske varianter av syndromet

Migrene er basilar. Karakterisert av en akutt hodepine i den occipitale delen av hodet, ledsaget av kvalme og oppkast, dysartri og ataksi, i noen tilfeller tap av bevissthet og forstyrrelse i visuelle organers arbeid. Migrene oppstår på grunn av forstoppelse (stenose) i vertebralarterien, og det er vanskelig å diagnostisere det.

Anterior sympatisk syndrom (Barre-Liège) ledsages av hodepine i cervico-occipital-regionen og går ned i frontal, parietal og temporal del av hodet. Arten av smerten, hovedsakelig pulserende, piercing og forsterket med bevegelser av hodet, kan ledsages av forstyrrelser i det visuelle systemet, det vestibulære apparatet. Hodepine oppstår fra lang gang, kjører på hester og kjører bil, smerter kan også skje om morgenen med en ubehagelig stilling i kroppen i en drøm eller ubehagelig seng og sengetøy.

Syndrom av vegetative forandringer. Dette syndromet er hovedsakelig manifestert i commonwealth med noe annet syndrom, og det er svært vanskelig å diagnostisere det separat fra det andre, da det ikke ser ut som det selv. En person kan føle en generell sykdomsfølelse i kroppen, ledsaget av en lokal endring av farge, urolig søvn, overdreven svetting, fremveksten av følelser av varme eller kalde hender og føtter.

Vestibulære-cochlea syndromet oppstår når svimmelhet og ledsaget av en lang rumling i ørene og hodet, som hindrer oppfatter lav tale. Når hodeposisjonen endres, endres støyens natur også.

Oftalmisk syndrom er forbundet med nedsatt visuell funksjon. Det er slike sykdommer som konjunktivitt, fotopsi (falsk syn på fremmedlegemer), øyemigraine. Kanskje i noen tilfeller, et delvis tap av synsfeltet, som er forbundet med en forandring i kroppen i rommet.

Episoder av fallangrep - dette er menneskets fall. Hovedsakelig forårsaket av brudd på blodtilførselsfunksjonen til hjernen, og særlig dens bestanddeler (hjernestammen og hjernen), ansvarlig for koordinering og posisjon av kroppen i rommet. Dette syndromet diagnostiseres av tetraplegi, når pasienten kaster tilbake hodet. I dette tilfellet gjenopprettes motorens evne til en person raskt.

Forbigående iskemiske anfall, eller også kjent som forbigående, er preget av symptomer som søvnforstyrrelser, syn, tale, kvalme og oppkast, svimmel, det er et problem med å svelge mat eller vann, i øynene begynner å dele seg i to. Oftest forekommer disse tegnene på det iskemiske stadium av vertebralarteriesyndromet.

Syncopal vertebral syndrom (syndrom Unterharnshayta) oppstår når blodtilførselen til patologiske forandringer av den retikulære dannelsen av hjernen og er en risiko for plutselig omdreining av hodet, fordi på dette tidspunkt personen kan falle bevisstløs.

diagnostikk

For å bestemme syndromet til vertebralarterien, er det nødvendig å gjøre mye innsats, kunnskap og bruk det nødvendige utstyret. Ofte klager pasientene med dette syndromet for akutt hodepine, nedsatt syn, noe som ikke gir et komplett bilde av sykdommen og forårsaker vanskeligheter for legen når det diagnostiseres.

For å korrekt identifisere syndromet til vertebralarterien, må legen ved behandling av pasienten etablere en av de ni kliniske varianter av syndromet eller kanskje en kombinasjon av dem. Det er også nødvendig å gi en pasient en av de undersøkelser, enten MRI eller Multispiral datatomografi, takket være denne undersøkelsen kan bestemme de ytre forandringer i ryggvirvlene av nakkesøylen, som fører til utvikling av dette syndromet. De samme grunnleggende kriterier for bestemmelse av vertebrale arterie syndrom er ultralyd-blodstrøm etter den dynamiske operasjon av halsvirvler og forandringer i kropps posisjon i rommet.

behandling

Etter å ha etablert motivet for forekomsten av vertebral arteriesyndromet, er det nødvendig å foreskrive en behandling som har to måter å eliminere syndromet på. For det første er det nødvendig å etablere blodbanens arbeid i blodtilførsel av organer, og for det andre er det nødvendig å eliminere kildene som resulterte i kompresjon av blodkar.

Når klemme vertebrate vaskulær hevelse inntreffer, noe som er nødvendig for å eliminere stoffer som regulerer venøs utstrømning er Troxerutin, ginkgo biloba-, diosmin og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, slik som Celebrex, Lornoxicam, celecoxib. Denne terapien er primært rettet mot å eliminere de primære tegn på betennelse i vev og ødem, både lokal og ekstremitet.

Ytterligere behandling med sikte på å opprettholde vaskulær tonus og forbedring i ytelsen, vil listen over legemidler tilgjengelig nevnt nedenfor: Trentalum, vincamin, vinpocetin, caviton forte, kalsiumantagonister (nimodipin), alfablokkere (nicergolin) instenon, Sermion. Disse stoffene bidrar til å forbedre blodstrømmen gjennom karene som går til hjernen. Takk til ultralydundersøkelse, kan vi nøyaktig bestemme hemodynamikken av blodkar, noe som gjør det mulig å tildele effektive legemidler. Pasienter med arteria vertebralis syndrom alltid ha avvik i blodtilførselen til hjernen, og det er nødvendig først og fremst å ta hensyn.

Neuroprotektiv terapi

Nå medisin lokal behandling med medisiner for å forbedre energimetabolismen i hjerneregioner, som hjelper i rask grad for å gjenopprette de skadede nerveceller og slutter med utilstrekkelig tilførsel av oksygen og andre nødvendige substanser. Slike medisiner kalles nevroprotektorer, her er noen av dem:

 • Nootropes-forbedre mental aktivitet (piracetam, mexidol);
 • Kolinerge legemidler som øker cellens refleksaktivitet er citicolin og gliatilin;
 • Actovegin, cerebrolysin - legemidler som akselererer prosessen med regenerering av vev og celler;
 • Metabolismen av metabolsk terapi, som virker på stoffskiftet i kroppen som helhet - mildronat, tiotriazolin, trimetazidin.

Healing fysisk kultur, massasje, akupunktur, manuell terapi brukes når eliminering av symptomer på degenerative sykdommer. Ved eliminering av symptomer på vertebrale arterie syndrom, de følgende stoffer som reduserer sjelettmuskeltonus, undertrykke migrene og blokkerer histamin i kroppen.

Ofte er det nødvendig å bruke blandet pasientbehandling for å oppnå ønsket resultat. Bruk av medisiner med fysioterapi eller andre ikke-medisinske midler kan redusere sykdomsforløpet og forbedre resultatet ved sykdomens slutt.

Noen ganger kirurgi er nødvendig, for eksempel hvis den vertebrale arterie syndromet er forårsaket av mekanisk kompresjon av blodårer ved dannelsen av osteophytes eller herniated disk. Som et resultat, etter fjerning av årsakene til kirurgiske teknikk og rehabilitering av nødvendig medikament vertebrale arterie syndrom trekker seg tilbake, og hjernen mottar full oksygen og nødvendige næringsstoffer.

Sygdomme i vertebralarterien: symptomer og behandling

Syndrom av vertebral arterien (SPA) er et kompleks av symptomer som oppstår ved brudd på blodstrømmen i vertebrale (eller vertebrale) arterier. I de siste tiårene har denne patologien blitt ganske utbredt, noe som sannsynligvis er forbundet med en økning i antall kontorarbeidere og personer som leder en stillesittende livsstil, og bruker mye tid på datamaskinen. Hvis tidligere diagnosen SPA var utstilt hovedsakelig til eldre, er sykdommen i dag diagnostisert selv hos 20 år gamle pasienter. Siden noen sykdom er lettere å forebygge enn å behandle, er det viktig for alle å vite hva som forårsaker vertebral arteriesyndrom, hvilke symptomer som manifesteres, og hvordan patologien er diagnostisert. Om dette, så vel som prinsippene for behandling av SPA, vil vi snakke i vår artikkel.

Grunnleggende om anatomi og fysiologi

Blod kommer inn i hjernen langs fire store arterier: venstre og høyre vanlige carotid og venstre og høyre vertebrater. Det er verdt å merke seg at 70-85% av blodet passerer gjennom halspulsårene, slik at brudd på blodstrømmen i dem ofte fører til akutte forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, det vil si til iskemiske slag.

Vertebral arterier gir hjernen bare blod med 15-30%. Krenkelse av blodstrømmen i dem Akutte livstruende problemer, som regel, forårsaker ikke - det er kroniske lidelser, som imidlertid reduserer pasientens livskvalitet signifikant og fører til funksjonshemming.

Vertebrale arterie er en sammenkoblet formasjon, som stammer fra de subclavia arterier, som igjen beveger seg mot venstre - aorta og høyre - fra brachiocephalic stammen. Den vertebrale arterie er oppover og litt på baksiden, passerer bak arteria carotis communis, trer inn i hullet av den tverrgående fremgangsmåten ifølge den sjette halsvirvelen stiger vertikalt gjennom liknende åpninger alle ligger over ryggvirvler, gjennom foramen magnum kommer inn i kraniet og følger til hjernen, som gir de bakre deler av hjernen blod : cerebellum, hypothalamus, corpus callosum, midthjernen, delvis - den temporale, parietale, oksipital lob, og dura mater av den bakre skallegrop. Før inntreden i kraniet av den vertebrale arterie vike grener som fører blod til ryggmargen og dens membraner. Følgelig, i strid med blodstrømmen i de vertebrale arterie som har symptomer som tyder på hypoksi (oksygenmangel) deler av hjernen, som det strømmer.

Årsaker og mekanismer for utvikling av vertebral arteriesyndrom

På lengden tar vertebralarterien kontakt med både de faste strukturer i ryggsøylen og de myke vevene som omgir den. Patologiske endringer som forekommer i disse vevene er forutsetninger for utviklingen av SPA. I tillegg kan årsaken være medfødte egenskaper og kjøpte sykdommer direkte arterier.

Så det er 3 grupper med årsakssykdommer i vertebralarteriesyndromet:

 1. Medfødte særegenheter av arterienes struktur: patologisk tortuositet, anomalier i banen, kinks.
 2. Sykdommer som resulterer i redusert arteriell clearance: aterosklerose, all slags arteritt (betennelse i veggene i arteriene), trombose og emboli.
 3. Komprimering av arterien fra utsiden: Osteochondrose av nakkesøylen, benstruktur abnormiteter, traumer, skoliose (vertebral det, som er forbundet med ryggraden, forårsaker), så vel som tumorvev i nakken, deres arrdannelse, krampe i nakkemuskulaturen (denne nevertebrogennye grunner).

Ofte oppstår et spa på grunn av flere årsaker.

Det er verdt å merke seg at ofte utvikler Spa igjen, på grunn av anatomiske trekk ved den venstre arteria vertebralis: det går fra aortabuen, som ofte aterosklerotiske forandringer. Den andre ledende årsaken, sammen med aterosklerose, er degenerative-dystrofiske sykdommer, det vil si osteokondrose. Den benete kanalen der arterien går, er tilstrekkelig smal og samtidig mobil. Hvis det er osteofytter i den transversale ryggvirvelens område, klemmer de fartøyet, forstyrrer blodstrømmen til hjernen.

I nærvær av en eller flere av de ovennevnte årsakene er de faktorer som predisponerer for forringelsen av pasientens helse og utseendet av klager skarpe svingninger eller helling av hodet.

Symptomer på vertebral arteriesyndrom

Den patologiske prosessen med SPA går gjennom 2 stadier: funksjonsforstyrrelser, enten dystonisk eller organisk (iskemisk).

Fasen av funksjonsforstyrrelser (dystonisk)

De viktigste symptom på dette stadiet er den hodepine: konstant, økende i løpet av hodebevegelser, eller i løpet av langvarig tvangsstilling, baking, verkende eller pulserende natur, som dekker halsen, kinnskjegget og det neste frem til pannen.

Også i dystonisk stadium klager pasientene om varierende grad av svimmelhet: fra en følelse av mild ustabilitet til en følelse av rask rotasjon, tilt og fall av ens kropp. I tillegg til svimmelhet, blir pasientene ofte forstyrret av tinnitus og hørselshemmede.

Det kan være en rekke visuelle forstyrrelser: sand, gnister, blinker, mørkere i øynene, og når man undersøker fundus, reduseres tonusen av fartøyene.

Hvis det i dystonisk stadium ikke forårsaker forårsakelsesfaktoren i lang tid, utvikler sykdommen det neste iskemiske stadiumet.

Iskemisk, eller organisk, stadium

På dette stadiet er pasienten diagnostisert med forbigående forstyrrelser i cerebral sirkulasjon: forbigående iskemiske angrep. De er plutselige anfall av merket svimmelhet, nedsatt koordinering av bevegelser, kvalme og oppkast, taleforstyrrelser. Som nevnt ovenfor blir disse symptomene ofte provosert av en skarp sving eller helling av hodet. Hvis pasienten tar en horisontal posisjon under lignende symptomer, er sannsynligheten for regresjonen (forsvinning) høy. Etter et angrep føles pasienten brutt, svak, tinnitus, gnister eller blinker foran øynene, hodepine.

Kliniske varianter av vertebral arteriesyndrom

 • drop-anfall (pasienten plutselig faller, kaster tilbake hodet, trekk og stå ved tidspunktet for angrepet, kan han ikke, bevissthet, ikke svekkes, og i noen få minutter, motorisk funksjon er gjenopprettet, opptrer denne tilstand på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til cerebellum og halehjernestammen);
 • syncopal ryggvirvel syndrom eller syndrom Unterharnshtaydta (ved svinging eller vipping av hodet, så vel som i tilfelle av langvarig opphold i sin tvangsstilling av pasienten til en kortvarig mister bevisstheten, årsaken til denne tilstanden er cerebral iskemi område retikulære dannelse);
 • posterolateral cervikal sympatisk syndrom, eller Bar-Leu-syndrom (viktigste trekk ved den er konstant intens hodepine av type "tar av hjelmen" - er plassert i occipital området og er fordelt i fronten av hodet, verre smerte etter sove på en ubehagelig pute ved dreining eller skrå hode, arten av smertepulsering eller skyting, kan være ledsaget av andre symptomer som er karakteristiske for spaet);
 • vestibulære-ataktiske syndrom (hovedsymptomene er i dette tilfelle svimmelhet, følelse av ustabilitet, ubalanse, mørkfarging av øynene, kvalme, oppkast, så vel som lidelser i det kardiovaskulære systemet (kortpustethet, smerter i hjertet og andre);
 • basilaris migrene (angrep forutgås av synssvekkelse i begge øyne, svimmelhet, ustadige gangart, tinnitus og uklar tale, etter som det er intens hodepine i halsen, oppkast, og deretter til pasienten mister bevisstheten);
 • oftalmisk syndrom (forgrunnen klager av kroppen av smerter, følelse av sand i øynene, rive, rødhet i conjunctiva, ser pasienten lysblinkene og gnister foran øynene, redusert synsskarphet, særlig når lasten på øyet, delvis eller fullstendig faller ut av feltet view);
 • cochle-vestibular syndrom (pasienten klager over hørselstap (spesielt med vanskelighet oppfatning stille stemme), tinnitus, følelse av svaiing, kropps ustabilitet og rotasjon av objekter rundt pasienten, arten av klagene endret - de er direkte avhengig av pasientens kropp posisjon);
 • autonome forstyrrelser syndrom (pasient opptatt følgende symptomer: frysninger eller hetetokter, svetting, stadig våte kalde hender og føtter, stikkende smerte i hjertet, hodepine, og så videre, ofte dette syndromet ikke skjer av seg selv, men i kombinasjon med ett eller flere annet );
 • TIA, eller TIA (sykemeldinger tilbakevendende forbigående motoriske eller sensoriske lidelser, sykdommer i orgel av syn og / eller tale, skjelving og svimmelhet, kvalme, oppkast, dobbeltsyn, svelgeproblemer).

Diagnose av vertebral arteriesyndrom

Basert på pasientens klager vil legen avgjøre tilstedeværelsen av ett eller flere av de ovennevnte syndromene, og avhengig av dette vil tildele ytterligere undersøkelsesmetoder:

 • roentgenografi av cervical ryggrad;
 • magnetisk resonans avbildning eller beregnet tomografi av cervical ryggraden;
 • dupleks skanning av vertebrale arterier;
 • vertebral dopplerografi med funksjonelle belastninger (bøyning / forlengelse / sving av hodet).

Hvis diagnosen er bekreftet under en forhåndsundersøkelse, vil spesialisten foreskrive riktig behandling.

Behandling av vertebral arteriesyndrom

Effektiviteten av behandlingen av denne tilstanden avhenger direkte av diagnosens aktualitet: jo tidligere diagnosen er gjort, jo mindre tornet vil være veien til utvinning. Kompleks behandling av SPA bør utføres samtidig i tre retninger:

 • terapi av patologi av cervical ryggrad;
 • restaurering av lumen i vertebral arterien;
 • ytterligere behandlingsmetoder.

Først av alt, pasienten anti-inflammatorisk og dekongestant utpekes, nemlig, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (meloksikam, nimesulid, celecoxib), angioprotectors (diosmin) og venotoniki (Troxerutin).

For å forbedre blodstrømmen gjennom vertebralarterien, bruk agapurin, vinpocetin, cinnarizin, nicergolin, instenon og andre lignende stoffer.

For å forbedre metabolismen av nevroner, bruk citicolin, gliatilin, cerebrolysin, actovegin, meksidol og pyracetam.

For å forbedre forbrenningen, ikke bare i nervene, men også i andre organer og vev (blodårer, muskler), mottar pasienten mildronat thiotriazoline eller trimetazidine.

For å slappe av tverrstripet muskelspasmer vil bli brukt Mydocalmum eller tolperil, vaskulær glatt muskulatur - drotaverin, bedre kjent pasienter som No-spa.

Ved migreneanfall, bruk antimigrene stoffer, som sumatriptan.

Å forbedre ernæring av nerveceller - vitaminer fra gruppe B (Milgamma, Neurobion, Neurovitan og andre).

For å eliminere mekaniske faktorer, komprimere den vertebrale arterie, kan pasienten være tilordnet fysioterapi (manuell behandling postisometric muskelrelaksasjon) eller kirurgi.

I gjenopprettingsperioden er massasje av kraftsonen, terapeutiske øvelser, akupunktur og også sanatoriumbehandling mye brukt.

Forebygging av vertebral arteriesyndrom

De viktigste forebyggende tiltakene i dette tilfellet er en aktiv livsstil og en sunn søvn på komfortable sovende tilbehør (det er svært ønskelig at de tilhører kategorien ortopedisk). Hvis jobben din innebærer langvarig eksponering av hodet og nakken i samme posisjon (for eksempel er et verk av en datamaskin, eller aktiviteter knyttet til kontinuerlig skriving), er det sterkt anbefalt å ta en pause i det, der atferds øvelser for cervical ryggraden. Hvis du har noen av de ovennevnte klager, bør du ikke vente på deres progresjon: Den riktige avgjørelsen vil være å kontakte en lege på kort tid. Ikke vær syk!

Hva er vertebral arteriesyndrom?

Hva er vertebral arteriesyndromet og om det finnes effektive behandlingsmetoder, er interessert i personer som har blitt diagnostisert med en slik diagnose. Syndrom av vertebralarterien - dette er symptomer som oppstår som et resultat av sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen på grunn av klemming av vertebrale arterier.

Inntil nylig ble spaen bare funnet hos eldre mennesker. Nå er denne patologien diagnostisert selv i 20 år gammel ungdom. Det venstre sidede syndrom utvikles oftere. Denne situasjonen skyldes det faktum at den venstre arterien avviker fra aorta og den høyre arterien fra den subklave arterien.

Mekanismen for utvikling

Som et resultat av degenerative-dystrofiske endringer i ryggraden, er det en klemning av vertebralarterien og en innsnevring av dens lumen. Som et resultat, mottar hjernen ikke den nødvendige mengden næringsstoffer og oksygen, noe som fører til utvikling av hypoksi - oksygen sult.

Vertebrale eller vertebrale arterier bærer bare 30% av blodet til hjernen (de leverer også ryggmargen), de fleste næringsstoffer og oksygen kommer inn i halspulsårene.

Derfor er syndromet i vertebralarterien i de fleste tilfeller ikke en alvorlig trussel mot livet, men det kan fortsatt føre til en rekke problemer. Det kan forårsake vegetativ vaskulær dystoni, hypertensjon i hjernen og funksjonshemning.

årsaker

En rekke faktorer kan utløse vertebral arteriesyndrom. De kan deles inn i 3 store grupper:

 • Medfødte anomalier i strukturen av arterien (kinks, sterk tortuosity);
 • Sykdommer som fører til en nedgang i lumen i arterien (artrose, aterosklerose, leddgikt, Kimmery anomali, Bechterews sykdom, emboli, trombose);
 • Arteriekompresjon på grunn av utvikling av osteokondrose, skoliose, patologisk struktur av bein, muskelspasmer, tilstedeværelse av svulster i nakken.
 • Vi anbefaler deg å lese: indirekte av vertebral arterien

I følge en annen klassifisering er årsakene:

 • Vertebrogenic (de er forbundet med ryggraden): intervertebral brokk, degenerativ-dystrofiske endringer forbundet med Osteochondrose, osteophyte vekst, forårsaket spondylose, inflammatoriske fasett leddene, ryggvirvel skade;
 • Ikke-vertebral (ikke forbundet med ryggraden): aterosklerose, innsnevring av karets lumen på grunn av deres hypoplasi (underutvikling), overdreven krymping av karene, spasmer.

Bevis utviklingen av patologi som kan skarpe hodebevegelser (fliser og svinger) og en stillesittende livsstil. For å kurere syndromet er det først og fremst å eliminere årsaken.

symptomer

Symptomer på vertebral arteriesyndromet kan lignes på andre sykdommer. Disse inkluderer:

 • Hodepine - vanligvis ensidig, kan være pulserende eller brennende, intensivert etter turgåing, løping, kjøring i bytransport, sove på ryggen din;
 • Kvalme og oppkast som ikke lindrer den generelle tilstanden;
 • Krenkelser eller tap av bevissthet;
 • Numbsitet i ansiktet;
 • Visuell - plutselig alvorlig smerte i øynene, tørrhet, periodisk utseende av "tåke" eller "fluer", forbigående svekkelse av synsskarphet;
 • Auditoriske og vestibulære lidelser - periodisk forverring av hørselen, utseendet av støy i ørene, svimmelhet, krusninger i hodet;
 • Tegn på svikt i kardiovaskulærsystemet: ustabilt blodtrykk, angina angrep;
 • Hjerneforstyrrelser, ledsaget av ubalanse, ulastelig tale, forandring i håndskrift, dobling eller mørkere i øynene.

diagnostikk

Effektiviteten av behandlingen avhenger av rettidig diagnose. Derfor, før pasienten behandles, henvises pasienten til en omfattende undersøkelse. Hvis det er mistanke om vertebral arteriesyndrom, omfatter diagnosen:

 • Studier av pasientklager og medisinsk historie;
 • Neurologisk undersøkelse;
 • Radiografi av livmorhalsområdet - avslører patologiske endringer i atlanto-oksipitalt ledd;
 • Tosidig skanning av arterier - viser anomalier i karene, finner ut deres patency;
 • Angiografi av arteriene - måler hastigheten på blodstrømmen og diameteren av karene, avslører plasseringen av patologier;
 • Dopplerografi - bestemmer bruken av blodstrøm, undersøker patency av fartøyene, blodstrømmenes natur og dens hastighet;
 • Magnetic resonance imaging eller computertomografi av cervical ryggrad - avslører abnormaliteter i ryggraden;
 • Magnetisk resonansavbildning av hjernen - evaluerer tilveiebringelsen av hjerneceller med oksygen og næringsstoffer, fastslår årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser, viser lokalisering av en klype.

Terapeutiske metoder velges for hver pasient individuelt basert på resultatene av en diagnostisk undersøkelse.

Metoder for behandling

Hvis det oppstår diagnostisert vertebral arteriesyndrom, bør behandlingen være omfattende. Det er rettet mot å eliminere patologier i livmoderhalsen og normalisere lumen av arterien.

 • Medisinske terapi;
 • fysioterapi;
 • akupunktur;
 • Manuell terapi;
 • Terapeutisk fysisk trening;
 • Ortopedisk behandling;
 • Sanatorium behandling;
 • Kirurgi.

Konservative metoder

Når stoffbehandling av syndromet brukes:

 • Ikke-steroide antiinflammatoriske midler (nimesulid, Aceclofenac, Ibuprom, meloksikam, Celebrex, celecoxib) - lindre smerte, redusere betennelse, forhindre trombusdannelse;
 • Miorelaxanter (tolperison, midokalm, baclofen, drotaverin, kjent som no-shpa) - lindrer økt muskelton, lindrer kramper;
 • Vazoaktivatory (cinnarizin, agapurin, Trental, nicergolin, Cavintonum, vinpocetin, instenon) - utvider blodårer, aktiverer blodsirkulasjonen i hjernen;
 • Venotonics (troxerutin, diosmin) - forbedrer venøs utstrømning;
 • Angioprotektorer (diosmin) gjenoppretter effektiviteten av arteriene;
 • Neuroprotektorer (gliatilin, somazin, sermion) - beskytter hjernen mot uønskede faktorer, forhindrer skade på nevroner;
 • Antihypoksanter (mexidol, actovegin) - forebygge utvikling av hypoksi ved å regulere energimetabolisme;
 • Nootropics (luketam, pyracetam, thiocetam) - forbedre hjernens funksjon, øke stemningen;
 • Medisiner som gjenoppretter metabolisme i nerveceller (gliatilin, glycin, citicolin, pyracetam, semax, cerebrolysin, mexidol, actovegin);
 • Medisiner som normaliserer metabolisme gjennom hele kroppen (tiotriazolin, trimetazidin, mildronat);
 • Vitaminer som tilhører gruppe B (milgamma, neurovitamin, neurobion) - bedre ernæringen av nevroner.

Foreskrive om nødvendig symptomatisk behandling:

 • Antimigrene stoffer (sumatriptan) - brukes til migreneangrep;
 • Preparater, eliminere svimmelhet (betaserk, betagistin);
 • Beroligende medisiner;
 • Antidepressiva.

Fysioterapeutiske prosedyrer vil effektivt komplementere medikamentterapien:

 • Traksjon (trekkraft) i ryggraden;
 • Magnetisk terapi;
 • arsonvalisasjon;
 • Plating;
 • Diadynamiske strømmer;
 • Ultralyd eksponering;
 • Bruk av pulsstrøm;
 • phonophoresis;
 • Elektroforese.

Akupunktur lindrer smertesyndrom og lindrer nevrologiske lidelser. Spesielt utvalgte øvelser vil bidra til å styrke muskelkorsetten. Gunstig påvirke tilstanden til kroppen svømmer.

Massasjen aktiverer blodsirkulasjonen, som fyller hjernen med oksygen. Men noen manuelle prosedyrer bør utføres av en spesialist. I motsatt tilfelle kan massasje forverre situasjonen og forårsake uopprettelig skade på kroppen. Hvis det ikke er anledning til å kontakte en profesjonell massør, så hjemme, kan du bruke en rullemassasjeapparat.

Ortopedisk behandling innebærer bruk av spesielle senger. Når osteochondrosis anbefales å ha en krage av Shantz. For å fjerne smerte syndrom bruk ull skjerf, salver som inneholder slange og bie gift.

Du bør være oppmerksom på riktig ernæring, for å gi kroppen med alle nødvendige vitaminer og mineraler. Det anbefales å inkludere i kostholdet, tranebær, chokeberry, seabuckthorn, prunes, nøtter, bønner, ferskpresset juice. Det er nødvendig å fullstendig forlate alkoholholdige drikkevarer, siden de øker hypoksi.

Vanligvis utføres behandling av vertebral arteriesyndrom på poliklinisk basis. Men i alvorlige tilfeller er sykehusinnleggelse nødvendig.

Operativ inngripen

Når konservative metoder blir gjort ineffektive, og lumen i arterien innsnevret til 2 millimeter, anbefales kirurgisk inngrep.

I spesialiserte sentre for vertebrologi og nevrokirurgi utføres operasjoner på arterier ved minimalt invasive metoder ved bruk av endoskop. Det er nok å lage et lite snitt, mindre enn to centimeter, som reduserer kroppens traumer, forhindrer skade på nærliggende organer, forkorter rehabiliteringstiden.

Under det kirurgiske inngrep fjernes unormale beinvekst, den klemt arterien kuttes ut på stedet for sammenblanding, og plasten dannes. Effektiviteten av kirurgisk behandling når 90%.

forebygging

For ikke å måtte behandle syndromet i vertebralarterien, er det bedre å forhindre utvikling av patologi. For å gjøre dette bør du lede en aktiv livsstil, sove på en komfortabel seng (best av alt på ortopediske madrasser og puter). I faglige aktiviteter som krever at nakke er til stede i en stilling (for eksempel ved arbeid på datamaskinen), anbefales det å regelmessig utføre øvelser for livmorhalsdepartementet. Hvis det oppstår ubehagelige symptomer, bør du umiddelbart kontakte lege.

Les Mer Om Fartøyene