Vertebrobasilar arterielle systemet (VBI): årsaker, diagnose og prognose

1. Anatomiske egenskaper 2. Etiologi 3. Kliniske manifestasjoner 4. Diagnose 5. Behandling

I praksis av en nevrolog er det sykdommer som er ganske vanskelig å diagnostisere. En av disse diagnosene inkluderer vertebro-basilær insuffisiens. Til tross for at neurologien til den patologiske tilstanden er godt studert, er dens hovedsymptomer ofte funnet i andre sykdommer i nervesystemet. Kompleksiteten i diagnosen skyldes også at vertebro-basilær insuffisiens ikke er en homogen sykdom, men kan korrespondere med forskjellige patologiske forhold.

Vertebro-basilær insuffisiens (VBN) er en forbigående, reversibel patologi av hjernen. Det manifesterer seg som et brudd på den funksjonelle aktiviteten til cerebrale strukturer, blodtilførselssystemet vertebrale og hovedarteriene, og dannes på grunn av en nedgang i blodstrømmen i disse karene.

VBN fungerer som en uavhengig diagnose. Den internasjonale klassifiseringen av sykdommer (ICD-10) krypterer denne patologien som et "Vertebrobasilar Arterial System Syndrome" (kode G45.0). Imidlertid er dets kliniske praksis brukt som en definisjon av ulike genesykdommer:

Anatomiske egenskaper

Den vertebrobiler basilar vaskulære bassenget inkluderer to vertebral arterier, hovedarterien og den bakre hjernearterien. Blodsirkulasjonssoner av vertebro-basilærsystem:

En akutt brudd på hemocirkulasjon i vertebrobilsbassenget er en farligere sykdom enn karotidvaskulære ulykker. Denne patologien er ledsaget av grove fokale nevrologiske symptomer og alvorlige intracerebrale komplikasjoner.

Vertebral arterier er lokalisert i en spesiell kanal av de tverrgående prosesser av livmorhalsen. Denne anatomiske funksjonen bestemmer effekten på blodstrømmen av hode sving og muligheten for vaskulær deformasjon i nærvær av patologien til den cervicale ryggraden.

I de aller fleste tilfeller er venstre vertebral arterien bredere enn høyre og gir et større volum blod til hjernen. Derfor gir patologien til venstre vertebralarterien mer levende kliniske tegn på sykdommen.

etiologi

I forbindelse med et betydelig antall varianter av vertebro-basilær insuffisiens, kan årsakene til at provosere denne patologien også være svært variert. De viktigste faktorene som forverrer blodstrømmen gjennom vertebrale og basilære arterier er som følger:

 • aterosklerose av ekstrakranielle og cerebrale kar
 • koagulopati;
 • abnormaliteter av arterier av vertebro-basilar system (patologisk tortuosity);
 • vaskulitt;
 • ekstern (ekstravasasjon) kompresjon av vertebrale arterier;
 • patologi av den vegetative stellaten sympatiske node innervating alle arteriene av vertebrobasilar bassenget.

Ytterligere aspekter som fremkaller utviklingen av vertebro-basilær insuffisiens inkluderer hypertensjon, hyperkolesterolemi, hypodynami, røyking, alkoholforgiftning, diabetes mellitus, stressende situasjoner.

Serebrale strukturer, blodforsyning fra vertebrobasilarbassenget, er mer motstandsdyktige mot hypoksi enn områder som mottar ernæring fra karoten-kar-systemet. For eksempel, akutt hypoksisk krise, og fortsatte i 4-5 minutter, forårsaker død av nevroner i hjernebarken, mens nekrose vaskulær iskemi stilk cellestrukturer skal vare 3-4 ganger lenger.

Spesiell oppmerksomhet bør utvises på den såkalte ekstravasale komprimeringen av vertebrale arterier og irritasjon av parervarbrale sympatiske stammen. Vaskulær deformitet på grunn av deres anatomiske plassering kan provosere jevne fysiske øvelser med skarpe svinger og helling av hodet. Vertebral-basilær insuffisiens på grunn av ekstern komprimering av blodkar forekommer oftere hvis det er:

Kliniske manifestasjoner

Symptomene på sykdommen er forårsaket av skader på nervesentrene som er innebygd i strukturer som er blodtilført av vertebrobilens vaskulære basseng. Sykdommen kan forekomme:

 • vestibulære lidelser - systemisk svimmelhet, kvalme, oppkast, spontan nystagmus;
 • cerebellar syndrom. Slitt homolateral (på siden av nederlaget) eller bilateral karakter. Usikkerhet om gangarter, forstyrrelser i implementeringen av koordinerende prøver, forsettlig tremor, redusert muskelton, mangel på vennlig muskelarbeid er notert;
 • synsforstyrrelser. Oftest diagnostisert homonym eller kvadrant hemianopsi, visuell agnosi, fotopsi, synkronisering
 • tap av kranienervene (dobbeltsyn, hypoesthesia ansikts, ansikts asymmetri, parese av masticatory muskler, hørselstap, svelgeforstyrrelser, nezvuchnye tale choking mens de spiser, dysartri). Ofte er det alternerende syndromer med skade på kranialnervene på den ene siden og patologien til de ledende banene på motsatt side;
 • pyramidalt syndrom. Det kan uttrykkes som en enkel asymmetri av reflekser og klosset i lemmer, så vel som grov parese til plethysyen;
 • følsomme forstyrrelser i cerebral-leder type
 • Anfall av fall (fallangrep, synkopasjon);
 • psyko-vegetative syndromer: søvnforstyrrelser, følelser av angst, frykt, følelsesmessig labilitet;
 • cephalgisk syndrom, manifestert av alvorlig hodepine i okkiput.

Det pleide å være at dyscirculation i vertebrobasilar vaskularbassenget bare forekommer hos voksne. Dette er imidlertid ikke helt sant. Medfødte anomalier av livmorhvirveler og nakke muskler fremkaller utviklingen av vertebral arteriesyndrom hos barn. Ryggraden de er vanligvis buet, bemerker tegn på svakhet skulder belte muskler, skuldrene og nakken, hos barn i løpet av de første tre årene av livet - umotivert gråt og konstant tretthet. I tillegg, med utviklingen av vertebrobasilar dysirkulasjon, er barnet tilbøyelig til å svimme.

diagnostikk

I noen form for VBI må legen mistenke en akutt vaskulær ulykke, som den mest alvorlige patologien. Derfor må diagnosalgoritmen svare til aktivitetene som utføres av leger under slag. Standard diagnose av VBI inkluderer:

 • ultralydsdopplerografi og dupleksstudie av karene i hode og nakke;
 • magnetisk resonansavbildning eller datatomografi;
 • angiografi;
 • radiografi av cervical ryggrad;
 • elektroencefalografi;
 • neuropsykologisk spørsmålstegn.

behandling

Pasienter med mistanke om akutt syndrom av vertebrobasilarinsuffisiens trenger akutt sykehusinnleggelse og sykehusopphold. For å behandle kroniske og vertebrogeniske sykdomsformer kan det være poliklinisk. Det eneste unntaket er dekompensasjonen av den eksisterende patologien.

Den grunnleggende behandlingen for vertebrobasilarinsuffisiens bør omfatte:

 • korreksjon av luftveissykdommer;
 • støtte av kardiovaskulærsystemet;
 • normalisering av indikatorer for vann-elektrolyttutveksling;
 • lindring av konvulsiv syndrom (om nødvendig);
 • sliter med hjernesødem.

Manglende behandling av akutte former for vertebrobasilar dyscirculations har en ekstremt ugunstig prognose og øker sannsynligheten for slag.

Svimmelhet, hodepine, kvalme, oppkast og andre spesielle manifestasjoner av sykdommen skal behandles med symptomatiske midler.

Etter spesifikasjon form av sykdommen og identifisering av risikofaktorer for terapi rettet mot de underliggende årsakene til VBI - å normalisere blodtrykket, kolesterol indikatorer, blodsukker, kompensere bakgrunn av sykdommen. Anomalier i vertebrogeniske former for sykdommen krever samråd med kirurgen for å løse problemet med å raskt fjerne årsaken til sykdommen.

Symptomer på vertebrobasilar dyskirkulasjon hos barn er vanligvis godt egnet til korreksjon av ikke-farmakologiske midler. De er foreskrevet massasje, spesifikke fysiske øvelser, fysioterapi prosedyrer. Prognosen for sykdommen er gunstig.

For å støtte hjernens arbeid og å stoppe det eksisterende nevrologiske underskuddet i en variant av VBN, foreskrives det:

 • neurobeskyttende midler;
 • antioksidanter;
 • Vazoprotektory;
 • Nootropiske og vestibulotropiske legemidler.

Etter stabilisering av pasientens tilstand for å redusere den ekstravasale mekaniske effekten på vertebrale arterier, utnevner:

 • fysioterapi;
 • massasje av cervical-krage sone;
 • treningsbehandling;
 • manuell terapi;
 • maskinvare trekk av cervical ryggraden;
 • akupunktur;
 • spesielle livmorhalsdekk.

Gjennom årene har medisinsk vitenskap generelt, og nevrologi spesielt, betraktet cerebrovaskulær patologi som et prioriteringsspørsmål. I denne forbindelse opprettholder vertebro-basilær insuffisiens en sterk ledende stilling blant akutte og kroniske former for sirkulasjonsforstyrrelser. Uavhengig av årsakene til fremveksten av kropsirkulasjonsprosesser, kan tidlig diagnose og behandling av sykdommen føre til alvorlige konsekvenser, som for eksempel utvikling av hjerneinfarkt i bagasjerommet. De initierte tilfellene av sykdommen er mindre mottagelige for herding og reduserer pasientens livskvalitet betydelig.

Syndrom av vertebrobasilar arterielle system

Svimmelhet med skarp forandring i kroppsstilling er kjent for alle. Men hvis slike episoder skjer veldig ofte og forårsaker mye lidelse for en person, bør du være oppmerksom på dem. Slike symptomer kan indikere at pasienten har et syndrom i vertebrobasilar arteriesystemet.

Denne patologien er ikke så sjelden - forekomsten er 17 per 1000 personer. Kvinner er mer utsatt for denne patologien ved premenopausal alder. Urympet av dette problemet ligger imidlertid ikke bare i forekomsten av sykdommen, men også i faren den bærer i seg selv. Ifølge statistiske data, i mer enn 30% av tilfellene, er utviklingen av et slag framme av episoder av kortsiktige hjernesirkulasjonsforstyrrelser, inkludert i vertebrobasilarbassenget. Derfor er det så viktig å identifisere årsakene til denne tilstanden og starte behandlingen i tide.

Anatomiske og fysiologiske trekk ved blodtilførselen til hjernen

Naturen antydet subtilt eksistensen av to separat fungerende kilder til blodtilførsel til hjernen:

Disse arteriene er parret. De danner to tilsvarende arterielle bassenger: karotid og vertebrobasilar.

Den vanlige halspulsåren avviker fra aorta og er videre delt inn i indre og ytre karotisarterier. De er i siden av nakken på begge sider. De fremre og midtre cerebrale arteriene som mater størstedelen av hjernen (nesten 70%), forlater den indre karoten.

Vertebrale (vertebrale) arterier er grener av de subklave arterier og passerer gjennom spesielle hull i livmorhalsen. Gjennom de occipital foramen, går de inn i skallen, hvor de blir med i en uparret basilær arterie. Videre danner arteriene av karoten og vertebrobasilarbassenget en dyster arteriell sirkel.

Dette tillater i kritiske situasjoner å holde en del av blodstrømmen uforstyrret og for å unngå total iskemi i hjernevævet. 30% av den cerebrale blodstrømmen utføres av arteriene i vertebrobasilarbassenget.

Mekanisme for patologisk utvikling

Syndrom vertebrobasilær arterielle system er kalt vedvarende eller tilbakevendende symptomer på hjerne eller kontaktpunkter som følge av reversible forstyrrelser av blodstrømmen på den vertebrale arterie til spesifikke hjerneområder. Mulige synonymer av denne diagnosen:

 • vertebrobasilar syndrom;
 • syndrom av vertebrobasilarinsuffisiens
 • vertebrobasilar insuffisiens.

Denne diagnose er identifisert med sirkulasjons encefalopati med vestibuloatakticheskim syndrom eller forbigående iskemiske angrep i vertebrobasilær bassenget.

Siden vertebrale arterier passerer gjennom en svært bevegelig del av ryggraden (cervical region), gjennomgår de kompresjon selv under normale driftsforhold. Når nakken vender, presses karene mot ryggvirvlene, men deres sterke tortuositet og kompenserende evner gjør det mulig å levere blod til hjernen uten avbrudd.

Utviklingsmekanismen for vertebrobasilarinsuffisiens syndrom ligger i det faktum at vanskeligheten ved blodstrømning gjennom vertebrale eller basilære arterier fører til reduksjon i tilførselen av oksygen og glukose til de tilsvarende deler av hjernen. Dette fører til utvikling i dem av hypoksi og en rekke metabolske prosesser som forstyrrer normal funksjon av nevroner (f.eks. Acidose).

Hvorfor er det en patologi av vertebrobasilar blodtilførsel?

Alle årsakene til utviklingen av vertebrobasilarinsuffisiens kan deles inn i to grupper:

Denne patologien er også medfødt og ervervet. Årsaker til medfødt vertebrobasilær insuffisiens ligge i et patologisk svangerskap (føtal hypoksi, placentofetal svikt, multippel graviditet), fødselsskader og andre sykdommer som fører til forstyrrelse av strukturen av cerebral arterie hos fosteret. Denne typen vertebrobasilar syndrom kan manifestere seg allerede i barndommen.

Årsakene til sykdommen er:

 • Medfødte misdannelser av blodkarets utvikling og struktur. F.eks aplasi eller hypoplasi av de vertebrale arterier, arteriene i en uregelmessighet i kretsen av Willis, patologisk alvorlig tortuosity av arteriene, unormal utslipp av forskjellige arterier, fibro-muskulær dysplasi.
 • Aterosklerotisk lesjon. På grunn av avsetning av lipider på karets indre vegger, deres stenose og dermed et brudd på blodstrømmen.
 • Osteokondrose med lokalisering i cervical ryggraden er en av de vanligste årsakene til vertebrobasilar syndrom. Spondylose, osteofytter av vertebrale formasjoner, spondylolistese bidrar også til manifestasjonen av dette symptomkomplekset.
 • Skader på ryggraden på grunn av fall, ulykker, sportsskader og ukvalifisert manuell terapi.
 • Inflammatoriske sykdommer i arteriesystemet er arteritt, som kan være av autoimmun natur (Takayasus sykdom).
 • Diabetes mellitus og hypertensjon, som årsakene til mikroangiopatier, skader de små karene i hjernen, inkludert vertebrobasilarbassenget.
 • Antiphospholipid syndrom ledsages av en tendens til å danne blodpropper, noe som kan forstyrre hjernens sirkulasjon.
 • Ekstra vaskulær komprimering av hypertrophied trapp muskel subclavian arterie.
 • Emboliske komplikasjoner i ulike sykdommer i hjertet og karene i nedre lemmer.
 • Krenkelse av blodkoagulasjonssystemet med tendens til trombose.

symptomer

Vertebrale arterier er ansvarlige for blodtilførselen til hjernestammen, occipitallober og cerebellum. Dette forklarer symptomene som er forbundet med vertebrobasilar syndrom. Alle de kliniske tegnene som observeres med denne sykdommen, kan deles inn i to grupper:

Paroksysmale symptomer vises skarpt og er tegn på et forbigående iskemisk angrep i vertebrobasilar blodtilførselssystemet. Varigheten av et slikt angrep er variabelt, det regner oftest over en periode på 2 timer til 1-2 dager. Som regel observerer pasienten utseendet av paroksysmale tegn på sykdommen etter en plagsom svingning av hodet eller en forlenget stilling av den i oppkastet tilstand. Konstante symptomer er tilstede i interictalperioden.

Tegnene på vertebrobasilarinsuffisiens kombinere i grupper av symptomer:

 • forstyrrelser i det vestibulære apparatet og hørselen;
 • brudd på koordinering av bevegelser;
 • hodepine;
 • synsforstyrrelse;
 • forstyrrelser i funksjonene av kraniale nerver;
 • dirigentforstyrrelser (følsomhet og lokomotoriske lidelser);
 • vegetative-vaskulære symptomer;
 • brudd på innervering av svelget, strupehode;
 • astenisk syndrom.

For antagelsen om diagnosen er det nødvendig at pasienten har minst to av de ovennevnte tegn på sykdommen.

Vestibulære lidelser

Siden det vestibulære apparatet har ekstremt høy følsomhet overfor hypoksi og iskemi, observeres symptomene av dets lesjon ganske ofte når arteriene i vertebrobasilarbassenget påvirkes. Det viktigste tegn er svimmelhet. Det kan vare fra et par minutter til flere timer.

Svimmelhet har en overveiende systemisk karakter - pasienten føler at de omliggende objektene dreier seg rundt seg eller beveger seg rettlinjet. Eller omvendt, pasienten selv dreier seg rundt objekter. Noen ganger blir svimmelhet usystematisk. I dette tilfellet føler pasienten at gjenstandene svinger, han selv faller gjennom, jorden går ut fra under føttene.

Svimmelhet er ledsaget av vegetative lidelser i form av kvalme, noen ganger når oppkast, takykardi, svingninger i blodtrykk, alvorlig svette. I fremtiden blir nystagmus og en markert svekkelse av koordinasjonen lagt til.

Tilstedeværelsen av dette symptomet er karakteristisk for lesjonen av både den sentrale (i hjernen) og den perifere delen av den vestibulære analysatoren.

Hørselsnedsettelser reduseres til utseendet på neurosensorisk hørselstap på grunn av nedsatt sirkulasjon i arteriene som leverer blod til det indre øret. Symptomer er en nedgang i hørsel, trange og støy i ørene.

Krenkelser av koordinering og ataksi

Pasienter med vertebrobasilarforstyrrelser opplever svimlende i stående og gå, utseendet på lemstremming, gangforstyrrelser og en reduksjon av muskeltonen på den ene siden. Disse symptomene er bevis på nederlaget i hjernen, som er ansvarlig for normal koordinering av bevegelser og statikk.

Bevegelsesforstyrrelser og følsomhetsforstyrrelser

Sykdommer i motorsfæren er forårsaket av iskemi av medulla oblongata, hvor de pyramideveier passerer. De manifesterer seg i form av sentralparese, som i vertebrobasilarsyndromet raskt går tilbake og er helt reversible, selv om de er forløperne for et slag.

Sanseforstyrrelser (følsomhetsforstyrrelser) oppdages når blodtilførselen til thalamus-kjernen er svekket og manifesterer seg som:

 • parestesi,
 • hypoestesi;
 • anestesi;
 • lidelser med dyp følsomhet.

Ofte er følsomme lidelser ensidige.

Spotting lidelser

Disse forstyrrelsene utvikles som et resultat av sirkulasjonsfeil i den sentrale delen av den visuelle analysatoren. De manifesteres som:

 • fallout av visuelle felt;
 • blinker "flyr" før øynene;
 • Utseendet til et slør foran øynene;
 • hallusinasjoner av visuell karakter
 • Utseendet på synsfeltdefekter (scotoma).

Tap av kranialnervene

Disse forstyrrelsene oppstår når blodtilførselen til hjernestammen er svekket:

 • parese av ansiktsnerven manifesteres av en ensidig senking av øyelokk, hjørne av munnen, glatthet av nasolabialfoldet;
 • oculomotoriske lidelser: strabismus, fordobling av gjenstander;
 • bulbar og pseudobulbar syndromer.

Oftere er disse fenomenene kombinert hverandre, sjelden er det isolerte lesjoner.

Hodepine og asteni

Hodepine med vertebrobasilarinsuffisiens karakteriseres som pulserende, pressing med lokalisering hovedsakelig i oksipitale områder. Det gjentas ganske ofte og, som andre symptomer på denne sykdommen, blir provosert av en forandring i hodeposisjonen. Noen ganger er smerten tilstede hele tiden.

Farynks og guttural tegn

Disse symptomene er sjeldne:

 • heshet av stemme;
 • problemer med å svelge;
 • følelse av en klump i halsen;
 • Forfølgelse i halsen.

Vegeta-vaskulære sykdommer

Disse symptomene følger oftest svimmelhet:

 • følelse av varme;
 • blanchering av huden;
 • kaldhet og svetting av håndflatene;
 • generell svetting;
 • takykardi.

Drop-angrep og synkopale tilstander

Et av de sjeldne symptomene på vertebrobasilarinsuffisiens er angrep av plutselig svakhet i underekstremiteter mens pasientens bevissthet opprettholdes. Dette fenomenet taler om hjernestammenes iskemiske tilstand.

Vertebrobasilar insuffisiens hos barn

Symptomer på denne sykdommen i barndommen er:

 • Causeless gråt av barnet;
 • intoleranse til prippen rom;
 • irritabilitet;
 • permanent tretthet;
 • brudd på holdning.

Nonspecificitet av denne symptomatologien i barndommen krever nøye oppmerksomhet og et langt diagnostisk søk.

Stadier av utvikling av vertebrobasilarinsuffisiens

I løpet av sykdommen, i henhold til nevrologisk klassifisering, kan fire stadier av prosessen skiller seg ut:

 • Angiodistonic - i dette stadiet hos pasienter dominerer subjektive symptomer i form av svimmelhet, hodepine. Focal cerebral symptomer er dårlig uttrykt.
 • Angiodistonisk-iskemisk - fokal symptomer på hjerneskade blir tilsatt.
 • Iskemisk - utviklende symptomer på iskemi av de deler av hjernen som er blodtilførende systemet av vertebrobasilar arterier.
 • Stadiet av vedvarende residual symptomer er definert som kronisk mangel på cerebral sirkulasjon.

diagnostikk

Tatt i betraktning det faktum at tegn på syndromet av vertebrobasilarinsuffisiens er svært forskjellige og forekommer i forskjellige kombinasjoner i hvert enkelt tilfelle, det vil si mange stater som de skal skilles fra:

 • Meniere sykdom;
 • labyrinthitis;
 • neurinom av den auditive nerve;
 • multippel sklerose;
 • vestibulær nevronitt;
 • Positiv godartet svimmelhet;
 • psykiske lidelser;
 • cervikal svimmelhet;
 • hydrocephalus;
 • senil hørselstap.

For å effektivt bekjempe vertebrobasilarinsuffisiens er det først og fremst nødvendig å lete etter årsaken til denne tilstanden. For kvalitativ diagnose av sykdommen, må du kontakte en kvalifisert nevrolog. Han vil tildele et sett med studier:

 • roentgenografi av cervical ryggrad;
 • CT og MR i livmorhalsen og hjernen;
 • doplerogram av nakkekarene;
 • funksjonelle tester med bøyning og forlengelse av nakken;
 • tosidig skanning;
 • angiografi;
 • rheoencephalography;
 • digital subtraksjon arteriografi;
 • farmakologiske tester for transcranial Doppler ultralyd;
 • studien av pasientens nevrologiske status
 • otologisk undersøkelse;
 • Neuropsykologiske tester;
 • koagulasjon;
 • lipidogram.

Helbredende tiltak

I de fleste tilfeller er ambulant behandling tilstrekkelig til å hjelpe pasienten.

Først og fremst må du behandle årsaken til vertebrobasilarinsuffisiens og bare deretter utføre symptomatisk behandling. Men uansett årsakene, bør pasientens livsstil normaliseres, noe som fundamentalt kan påvirke utviklingen av sykdommen:

 • nekte å røyke
 • systematisk moderat trening;
 • lipidsenkende diett;
 • kontroll av blodtrykk.

Medisinering for vertebrobasilarinsuffisiens inkluderer følgende:

 • vasodilatorer (papaverin, nikotinsyre);
 • nootropics og neuroprotectors (Piracetam, Actovegin, Cerebrolysin);
 • antihypertensive stoffer for hypertensjon (ACE-hemmere, sartans, beta-blokkere);
 • statiner i aterosklerose (Atorvastatin, Razuvastin);
 • ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer for smertsyndrom (diklofenak, nimesulid);
 • antiplatelet midler (Aspirin, Clopidogrel);
 • betyr mot svimmelhet (betaserk);
 • antidepressiva (amitriptylin).

Medisininntaket kan suppleres med et kompleks av treningsbehandling, fysioterapeutisk innflytelse.

Ved den uttrykte arteriosklerose av arterier med stenose er det fornuftig å ty til operativ behandling (shunting, endarterektomi, angioplasti). Også nå er det mange minimalt invasive teknikker: stenting av de berørte arteriene, trombolyse.

Dermed kan vertebrobasilarsyndrom ha en annen opprinnelse, som bør tas i betraktning ved behandlingen. Tidlig diagnose og behandling av dette problemet er forebygging av hjerneslag.

Alt om syndromet til vertebrobasilar arteriesystemet

Ikke alle er kjent med syndromet til vertebrobasilar arteriesystemet, og ikke mange vet at han har et annet navn - "G45.0". Hva er denne sykdommen? Hva er dens symptomer? Hvilke metoder brukes til å diagnostisere dette syndromet? Enn han blir behandlet? Disse spørsmålene besvares i denne artikkelen.

Hva du trenger å vite om vertebrobasilar arteriesystem syndrom

Når det gjelder dette syndromet, indikerer legene et bestemt sett med sykdommer - både hjerne og brennpunkt. Disse forstyrrelsene i dette tilfellet vises som følge av forstyrrelser i blodtilførselen til hjernen, som er reversible i naturen (denne blodtilførselen produseres av arterier - vertebral og grunnleggende). Lignende lidelser kan i de fleste tilfeller observeres hos kvinner som har fylt 40-50 år.

Hva er de viktigste etiologiske faktorene i dette syndromet

De etiologiske faktorene i dette syndromet inkluderer:

 • vaskulær aterosklerose i hodet;
 • arteriell hypertensjon;
 • ulike vaskulære sykdommer, inkludert deres utviklingsmessige anomalier;
 • hjertesykdom;
 • blodsykdommer.

Det beskrevne syndromet utvikler seg uventet - bare noen få minutter, i form av fokale nevrologiske symptomer, som kan være av økende natur.

Om det er grunn til forekomst av den angitte sykdommen

Syndromet til vertebrobasilar arteriesystemet kan forekomme av flere grunner. Den mest sannsynlige:

 • medfødte predisposisjoner til syndromet (f.eks. Kimmery anomali eller fibromuskulær dysplasi, hypoplasia av vertebrale arterier);
 • ulike skader på ryggraden, nemlig livmorhalsen (både sport og transport);
 • inflammatorisk prosess i blodkarets vegger (for eksempel arteritt - Takayasus sykdom);
 • stenoserende lesjon av fartøy av hovedtypen;
 • Aterosklerose og, som følge av dette, brudd på patenter av blodkar;
 • Tilstedeværelsen av diabetes, som forårsaker skade på de små arteriene i hjernen;
 • diagnose av arteriell hypertensjon, som er ledsaget av et konstant høyt blodtrykk;
 • antiphospholipid syndrom, kan utvikle seg hovedsakelig hos unge mennesker (det fører til økte blodpropper og nedsatt arteriell patency);
 • stratifisering / disseksjon av arteries vertebrobasilar type (kjennetegnet ved det faktum at vingen av arterien er skadet og blod siver mellom vevene);
 • trombose av vertebrale eller basilære arterier;
 • kompresjon av arteriene eller basilar eller vertebrale (dette kan være et resultat av en brokk, spondylolistese, spondylose eller overdrevent utvidet trapp).

Hvilke kliniske symptomer på dette syndromet

Til de kliniske symptomene på syndromet i vertebrobasilar arterielle systemet, bør følgende manifestasjoner inkluderes:

 1. Smerter i hodet, hovedsakelig i nakken og nakken.
 2. Svimmelhet (som følge av utilstrekkelig blodtilførsel).
 3. Kvalme.
 4. Støy i ørene (ganske interessant symptom, da lydeffekten har en annen tonalitet og timbre - fra høy til lav toner, det vil si at du kan høre en utrodd squeak eller fløyte som gradvis blir til grilling).
 5. Brudd på tale og svelging (også manifestert som følge av mangel på sirkulasjon i arterielle systemet).
 6. Hørselstap.
 7. Stroke (en lignende manifestasjon kan forekomme hos pasienter med et slikt syndrom i fem år).

I tillegg til disse symptomene er det fortsatt tegn på dette syndromet, for eksempel visuelle effekter:

 • hylle foran øynene;
 • flimre;
 • duplisering av bilder.

Eksperter advarer: Noen ganger blir en ustabil tilstand uttrykt når du går og står, mens det er mulig å miste bevissthet (fallangrep) ved plutselige bevegelser, for eksempel en skarp vridning av hodet. Den regressive utviklingen av disse symptomene blir observert gjennom dagen.

Hvordan diagnoserer vertebrobasilar arteriesystem syndrom

Ved behandling av pasienten med symptomene på det beskrevne syndromet, vil legen foreskrive en rekke diagnostiske tiltak for å bekrefte diagnosen. Disse inkluderer:

 1. Blodprøver:
  • på indikatorer for hemostase;
  • på innholdet av glukose;
  • på lipidspektret;
  • antifosfolipidantistoffer;
  • på elektrolytter.
 2. Regelmessig måling av blodtrykk.
 3. EKG.
 4. Tosidig skanning av prekerbrale arterier.
 5. Neuroimaging - CT og MR i hjernen, inkludert MR-angiografi.
 6. Radiografi av ryggraden i nakken, etterfulgt av funksjonelle tester (f. Eks. Fleksjon og forlengelse for å oppdage spondylolistese).
 7. Neuropsykologisk testing.

Avhengig av resultatene av den utførte undersøkelsen av pasienten, kan det hende at ytterligere konsultasjon av nevrologen er nødvendig for å bekrefte eller avvise diagnosen.

Er differensial diagnose mulig med dette syndromet

Det viser seg at når man diagnostiserer syndromet i vertebrobasilar arteriesystemet, kan legen skille det i flere. Det vil si at den viktigste sykdommen (i vårt tilfelle dette beskrevne syndromet) er blandet og ytterligere. Så, vår sykdom følger med ett av følgende:

 1. Godartet paroksysmal posisjonsvishet (hodet kan spinne når stillingen endres eller brå bakker i forskjellige retninger).
 2. Multipel sklerose av hørselsforstyrrelser (uten auditiv abnormalitet, men med lengre svimmelhet).
 3. Vestibulær nevronitt.
 4. Akutt labyrintitt.
 5. Ménière's sykdom (det er en følelse av konstant svimmelhet, men det er ikke noe symptom på vaskulær sykdom).
 6. Neurinom av den auditive nerven.
 7. Demyeliniserende sykdommer i hjernen.
 8. Normotensive hydrocephalus.
 9. Anxious depressive lidelser og andre følelsesmessige lidelser (ledsaget av svimmelhet, kvalme, bevegelsessykdom).

Merk at en kvalifisert spesialist kun foreskriver behandling hvis en endelig diagnose er utført.

Hvordan behandle syndromet i vertebrobasilar arterielle systemet

Som allerede nevnt, utpeker legen behandlingen først etter at diagnosen er avklart, og for dette er det nødvendig å gjennomgå en fullstendig klinisk undersøkelse. Eksperter sier at det finnes flere metoder for å behandle dette syndromet.

Den første metoden: tar medisiner. De mest effektive er som:

 • angioprotektorer (troxerutin, troxevasin);
 • smertestillende midler (Nalbuphine, Analgin);
 • nootropics (Piracetam, Nootropilum, Lucetam);
 • antiaggreganter (Clopidogrel, Agregal).

Det bør klargjøres at effektiviteten av slik behandling kan ses etter tre måneder med foreskrevet medisiner.

Den andre metoden er fysioterapi og bruk av terapeutisk gymnastikk.

Dessuten brukes ofte en kombinasjonsbehandling bestående av en kombinasjon av de to metodene beskrevet ovenfor. Denne kombinasjonen kan ikke alltid være det beste behandlingsalternativet for dette syndromet. Det skal brukes så snart pasienten har opplevd effekten av primære tegn på syndromet i vertebrobasilar arteriesystemet. Og for eldre i alderen 75 år generelt, er økt legemiddelbelastning forbudt.

Konservativ behandling inkluderer medisinbehandling, det vil si inntaket av narkotika oppført ovenfor, inkludert vasodilatormedikamenter som reduserer blodpropp, forbedrer hjernegionens funksjoner.

Kirurgisk inngrep er bare mulig i utvalgte tilfeller når det er nødvendig å eliminere sirkulasjonsfeil på grunn av en reduksjon i diameteren til vertebralarterien, som oppstod som følge av spasme, stenose, klemme. Slike operasjoner kan utføres ved hjelp av en laser (rekonstruksjon av intervertebrale disker) eller metoden for angioplastikk av vertebralarterien (i dette tilfellet er en spesiell stent installert, gjennom hvilken ytterligere operasjon av den opererte arterien er mulig).

Hvilken spesialist kan konsulteres om behandling av dette syndromet

Hvis du oppdager symptomer på syndromet i vertebrobasilars arterielle system, bør du først henvende deg til behandlingsterapeuten din, som skal foreta en foreløpig diagnose og for å spesifisere den, vil tildele en rekke tester. Etter å ha mottatt resultatene av testene, følger en konsultasjon med en nevrolog, og han vil henvise pasienten til en diagnostisk undersøkelse. Det vil inkludere tosidig skanning av de prederebrale arteriene og transcranial dopplerografi av cerebrale arterier.

I vårt land er ledende eksperter som arbeider med behandling av slike syndrom i arteriesystemet:

 1. Gusev EI - doktor i medisinsk vitenskap, akademiker av RAMS, professor, avdelingsleder for russisk stats medisinsk universitet.
 2. Konovalov A. N. - Direktør for det vitenskapelige forskningsinstituttet for neurokirurgi. Burdenko N.N.

Det er lignende klinikker i utlandet i Italia og USA.

Vertebro-basilær insuffisiens: forekomst, tegn, diagnostikk, kompleks behandling

Vertebrobasilar insuffisiens (WBI) - forverring av hjernefunksjon på grunn av svekket blodgjennomstrømning i basilar og vertebrale arterier. Den basilære arterien er hjernens hovedarterie, i hvilken andre arterier konvergerer som hjernen nærmer seg hjernen. På grunn av vaskulær insuffisiens, mottar hjerneceller ikke tilstrekkelig ernæring, noe som fører til funksjonelle CNS-lidelser.

Offisielt for ICD 10, kalles VBN syndrom vertebro-basilære arterielle system.

Mest av alt VBN er de som har diagnostisert osteokondrose, der det er blodsirkulasjon i blodet i ryggradenes hovedarterier. Hver tredje pasient med osteokondrose er utsatt for vertebrobasilarinsuffisiens.

Vertebrobasilarinsuffisiens kan forekomme hos mennesker i alle aldre.

Som den overførte sykdommen er helt reversibel. Men hvis du ikke diagnostiserer det og starter behandling i tide, er det stor sannsynlighet for å få et slag.

Årsakene til syndromet vertebro-basilære arterielle systemet

Det er mange grunner til vertebrobasilarinsuffisiens. Nedenfor er de mest populære og sannsynlige:

 1. Medfødt predisposisjon til sykdom. Dette kan være like forskjellige patologier i utvikling og struktur av blodkar, og genetisk predisposisjon. For eksempel, en anomali Kimmery eller fibromuskulær dysplasi, hypoplasia av vertebrale arterier.
 2. Ulike skader på livmorhalsen. Sport eller transport.
 3. Betennelse i veggene i blodårene. For eksempel Takayasu sykdom eller annen arteritt.
 4. Stenoserende kjærlighet av hovedskipene. Krenkelse av blodkarets patenter på grunn av aterosklerose.
 5. Diabetes mellitus. Denne sykdommen er preget av nederlaget av små hjernens arterier.
 6. Arteriell hypertensjon. Stadig forhøyet blodtrykk.
 7. Antiphospholipidsyndrom. Det skjer hovedsakelig hos unge mennesker. Dette syndromet øker ofte trombose og forstyrrer patenen av arteriene.
 8. Stratifisering (disseksjon) av vertebrobasilar arterier. Veggene i arterien er skadet og blod siver mellom vevene.
 9. Trombose av vertebrale eller basilære arterier.
 10. Klemming av basilar eller vertebral arterie på grunn av en brokk, spondylolistese, spondylose eller overdrevent utvidet trapp.

Symptomer på sykdommen

Artikulasjon av vertebralarterien

Alle symptomer på vertebro-basilær insuffisiens er delt inn i permanent og midlertidig. Midlertidige symptomer oppstår vanligvis med forbigående iskemiske angrep (TIA). De kan vare fra et par timer til et par dager. vanligvis Pasienter klager på å trykke smerter i nakken, alvorlig svimmelhet og ubehag i livmorhalsen.

Konstante symptomer er tilstede hos pasientene hele tiden. De øker gradvis med utviklingen av sykdommen. Ganske ofte, og eksacerbasjoner, der bare kommer iskemiske angrep. Og iskemiske angrep kan føre til vertebrobasilar slag.

Så, VBI har følgende permanente symptomer:

 • Hyppig occipital hodepine. Kan være pulserende eller trykke stump.
 • Lyder i ørene, hørselshemmede. Støy kan være av forskjellige stemmer. Hvis sykdommen er startet og ikke behandles, blir lyden i ørene permanent.
 • Dissipasjon, svekkelse av minne, dårlig konsentrasjon av oppmerksomhet.
 • Ulike synsforstyrrelser. Fluer eller tåke foran øynene dine. Noen ganger er det en bifurcation av objekter (diplopia) eller uskarphet av konturene deres. Hyppig og fallende ut av synsfeltene.
 • Signifikant forverring av likevekten.
 • Svakhet og tretthet. Etter middag har VBN-pasienter en fullstendig sammenbrudd og svakhet.
 • Anfall av svimmelhet, noen ganger når besvimelse. Vanligvis oppstår svimmelhet hos pasienter med en lang, ubehagelig stilling i nakken. For eksempel, etter å ha sovet eller jobbet på en datamaskin uten å flytte. Alvorlig svimmelhet kan være ledsaget av kvalme.
 • Hyppige humørsvingninger, irritabilitet. Barn - gråt uten grunn.
 • Følelse av varme, svette og takykardi uten åpenbare grunner.
 • Pershing, en følelse av koma i halsen. Noen hesete stemme.

Men senere stadier av sykdommen kan være et brudd på tale og svelging, fallangrep (plutselige fall) og iskemiske slag av varierende alvorlighetsgrad. Lignende slag er relatert til ONMC i vertebrobasilarbassenget, det vil si akutte forstyrrelser i hjernecirkulasjonen i vertebrale arterier.

Vertebro-basilær insuffisiens hos barn

Tidligere ble det antatt at VBI kun kan forekomme hos mennesker i middelalder og eldre. Men da viste det sig at vertebro-basilær syndrom ikke er vanlig hos barn. Det kan observeres hos svært små barn 3-5 år og hos eldre barn fra 7 til 14. Vanligvis opptrer VBN hos barn på grunn av medfødte anomalier av basilar eller vertebrale arterier. En annen risikofaktor kan være skade på barnets ikke fullt styrket ryggraden når du gjør sport eller fysisk utdanning.

Hos barn er syndromet til vertebrokar-arterien i de fleste tilfeller ganske enkelt justert. Narkotikabehandling er praktisk talt ikke anvendt. I ekstreme tilfeller og alvorlige tilfeller utføres kirurgiske inngrep.

Det er visse tegn på vertebrobasilarinsuffisiens hos barn. Hvis foreldrene identifiserer disse tegnene med barnet hans, bør du umiddelbart kontakte en spesialist for en mer nøyaktig diagnose.

Symptomer på vertebrobasilarinsuffisiens hos barn:

 1. Barnet har en ødelagt stilling.
 2. Barnet hadde en spinal skade i idrett eller kroppsopplæring.
 3. Barnet gråter ofte, blir raskt sliten og har økt døsighet.
 4. Barnet lider av kvelning. Før besvimelse, svimmelhet og kvalme.
 5. Barnet sitter stadig bak leksens ytelse i en ubehagelig stilling, som om den glir.

Også, noen diagnoser gjort i tidlig barndom kan provosere fremveksten av VBI. For eksempel perinatal encefalopati. Eller hvis barnet hadde en ryggskade under fødselen.

I alle fall blir foreldrene straks konsultert av legen. Hvis sykdommen diagnostiseres raskt, vil prognosen være mer enn gunstig.

Diagnose av vertebrobasilarinsuffisiens

Syndromet av vertebrobasilarinsuffisiens er dårlig diagnostisert. For det første kan VBI i forskjellige mennesker manifestere seg på forskjellige måter. For det andre er det noen ganger vanskelig å skille pasientens objektive symptomer fra subjektive symptomer. For det tredje kan symptomene på vertebro-basilær insuffisiens være iboende i mange andre sykdommer.

Først av alt, bør spesialisten finne ut årsaken til sykdommen.

 • Ultralyddopplerografi. Bevegelsen av blodstrømmen langs arteriene til vertebro-basilærsystemet estimeres. Er det noen okklusjon? Er hastigheten bra?
 • angiografi. I de studerte arteriene blir et kontrastmiddel introdusert, tilstanden til veggene i arteriene og deres diameter blir undersøkt.
 • Rengen bilde av ryggraden. Å vurdere sin generelle tilstand.
 • Datamaskin (CT) eller magnetisk resonansavbildning(MR). Spesielt bra for å avsløre en brokk.
 • Funksjonsprøver med hyperventilering. Tillater å studere funksjonelle endringer i kardiovaskulærsystemet.
 • Infrarød termografi. Beregning av tilstanden til denne eller den delen av kroppen over termiske felt.
 • rheoencephalography. Ved hjelp av denne prosedyren undersøkes blodtilførselen til hjernen.
 • Funksjonsprøver med fleksjon og forlengelse. Til påvisning av spondylolistese
 • MR angiografi. Det er gjort å studere kanalen på hjerneskip.
 • Biokjemisk blodprøve.

Husk: Ikke legg deg selv en diagnose. Selvmedisinering kan bare skade. For riktig diagnose må du først besøke en nevrolog.

Differensial diagnostikk

Som tidligere beskrevet ovenfor er vertebro-basilisk sykdom ikke vanskelig å forvirre med mange andre sykdommer. Det samme kliniske bildet i VBI kan være med følgende sykdommer: akutt labyrintitt, multippel sklerose, Meniares sykdom, neurinom av hørselsnerven, ulike følelsesmessige og psykiske lidelser, vestibulær neuronitt og andre.

Ved multippel sklerose observeres ikke hørselsforstyrrelser hos pasienter, og svimmelhet er lengre.

I Meniere sykdom har pasienten ikke vaskulære sykdommer, men svimmelhet er tilstede.

Med posisjonsvarsel oppstår svimmelhet med skarp forandring i posisjon eller hyppige og hurtige hodestilling. Vanligvis oppstår posisjonsvarsel hos eldre, og årsaken er ustabilitet av trykk og vestibulært apparat, og ikke karene i ryggraden.

Når angst depressive lidelser eller andre følelsesmessige lidelser hos pasienter, er det "lette" i hodet, svakhet og bevegelsessykdom. Disse symptomene er ikke symptomer på VBI. I det minste mål.

Medisinsk behandling

Etter å ha utført diagnosen og diagnosen, foreskriver spesialisten den mest hensiktsmessige behandlingen. Hvis sykdommen er i begynnelsen av utviklingen eller symptomene ikke manifesterer seg fullt ut, blir behandlingen utført på en poliklinisk basis. Hvis det er alle symptomer på akutt vertebrobasilarinsuffisiens, blir pasienten plassert på et sykehus for observasjon og forebygging av slag.

Vanligvis foreskriver legen en omfattende behandling av vertebro-basilær insuffisiens - medisinering i kombinasjon med fysioterapi.

Noen former for VBI kan ikke behandles med rusmidler i det hele tatt. Derfor er rask etablering av årsaken til sykdommen vertebro-basilær insuffisiens den viktigste garantien for vellykket behandling.

Det er ingen generell behandling, for hver pasient med VBI-behandling bør velges strengt individuelt.

Når en spesialist foreskriver medisiner, brukes følgende stoffer vanligvis:

 1. Vasodilatorer (vasodilators). For å hindre okklusjoner. Ofte begynner behandling med denne type legemidler i løpet av våren eller høsten. I utgangspunktet foreskrives små doser, deretter økes dosene gradvis. I fravær av den ønskede effekten hos en pasient med et enkelt legemiddel, kombineres flere medikamenter med en lignende effekt noen ganger.
 2. Redusere blodproppene (antiplatelet midler). For å forhindre dannelse av blodpropper. Det mest populære stoffet er acetylsalisylsyre. Pasienten bør konsumere fra 50 til 100 mg per dag. Men med acetylsalisylsyre bør du være forsiktig, spesielt personer som lider av sykdommer i mage-tarmkanalen, siden det kan forårsake mageblødning, så aspirin kan ikke tas på tom mage. I enkelte tilfeller kan aspirin ikke ha noen effekt, så det bør erstattes med andre antiplateletmidler: dipyridamol eller ticlopidin.
 3. Metabolisk og nootropisk. For bedre hjernefunksjon. For eksempel, piracetam, glycin, actovegin, seamax, cerebrolysin.
 4. Antigipertion. Legemidler som regulerer trykket.

Også obligatorisk er foreskrevet legemidler som lindrer de viktigste symptomene på sykdommen: smertestillende midler (hvis nødvendig), hypnotika og antidepressiva, stoffer for å redusere svimmelhet, antiemetika.

En medisinsk behandling av VBI kan ikke helbredes. Derfor, i komplekset utnevne spesiell terapeutisk gymnastikk og fysioterapi.

Følgende typer terapier er egnet for pasienter med vertebrobasilarinsuffisiens:

 • Massasje. Det forbedrer blodsirkulasjonen perfekt.
 • Terapeutisk gymnastikk (LFK). Med regelmessige økter kan du fjerne muskelkramper, forbedre stillingen og styrke ryggraden.
 • Manuell terapi.
 • Hirudotherapy. Behandling med leeches. Positiv effekt på pasienter med vaskulær sykdom.
 • Refleksologi. For eksempel akupunktur. Det brukes til å lindre spasmer i musklene.
 • Magnetisk terapi.
 • Bruk cervikal korsett.

Hvis den komplekse behandlingen, som inkluderer fysioterapi og medisinering, er ineffektiv, er kirurgisk behandling foreskrevet. Men vær ikke redd. Ikke alle utpeker ham, De fleste ikke-kirurgiske behandlingsmetoder hjelper vertebro-basilær insuffisiens.

Kirurgisk operasjon utføres for å forbedre blodsirkulasjonen i basilar eller vertebral arterien. Angioplastikk er ganske vanlig, slik at du setter inn en spesiell stent i vertebralarterien, som ikke lar arterien lumen lukke og støtter normal blodsirkulasjon.

Når aterosklerose brukes endarterektomi, som fjerner en aterosklerotisk plakk fra arterien.

Og ved hjelp av mikrodiscektomi stabiliserer ryggraden.

Behandling med folkemidlene

Folk rettsmidler vil bidra til å hjelpe Kun i kombinasjon med narkotikabehandling. De må brukes for å øke effektiviteten til hovedbehandlingen, og ikke erstatte den.

Vitamin C

For å redusere blodpropp og forhindre dannelse av trombier, anbefaler du å spise slike bær som tranebær, viburnum, havtorn. Generelt inneholder alle matvarer som inneholder mye C-vitamin helt fortynnet blod. Sitroner, appelsiner, kiwi, currants og andre.

hvitløk

Ikke dårlig fremmer fortynning og hvitløk. Du kan bruke følgende oppskrift:

3 store hvitløkhoder for å passere gjennom kjøttkvern. Sett den resulterende massen i en krukke, og sett krukken på et mørkt, kjølig sted. Etter 2-3 dager belastes blandingen. Til den resulterende ekstrakten, tilsett samme mengde sitronsaft og honning. Hold blandingen i kjøleskapet. Spis 1 ss hver. om natten.

Hestekastanje

Hestkastanje kan også brukes som et middel for å redusere blodproppene.

Tørk av 500 gram kastanjefrø med skallet. Hell 1,5 liter vodka. Infuse for en uke, deretter tømme. Ta en teskje 30 minutter før du spiser, ikke mer enn 3 ganger om dagen.

Oppskrifter for hypertensiver

Med arteriell hypertensjon hjelper følgende avgifter:

 • Bland 20 gram sitronmelisse med 40 gram maissteg, legg til saften av en sitron. Hell den resulterende blandingen av liter kokende vann. Infuse en time. Drikk et halvt glass 30 minutter etter å ha spist, 3 ganger om dagen. Drikk en uke, og gjør en ukes lang pause. Gjenta kurset i total kompleksitet tre ganger.
 • Bland rue, corn stigmas, mynte og valerian i like store mengder. Sett i krukken. Brygg en tærte. l. Bland med et glass kokende vann. Insistere en halv time. Drikk 1/3 kopp før du spiser. Kurset er for en måned.

vasodilators

For å forstørre fartøyene, anbefales følgende oppskrifter:

 • 20 gram hagtorns frukt helles et glass kokende vann. Hold i fem minutter i et vannbad. Deretter insisterer du en halv time. Drikk 1 ss hver. 20 minutter før måltider 3 ganger om dagen.
 • Vi blander kamille apotek, St. John's wort, yarrow, immortelle, bjørknyrer i samme proporsjoner. Vi tar en krukke med et tett lokk og legg den resulterende blandingen der. Vi lager en st.l. bland en halv liter kokende vann. Vi pakker beholderen med et håndkle, vent 30 minutter. Del infusjonen i to deler. Drikk en del om morgenen og om kvelden en halv time før måltider. Du kan også sette en skje med honning i blandingen. Kurs - en måned.

Terapeutiske øvelser med vertebrobasilarinsuffisiens

Med vertebro-basilær insuffisiens, mest Effektive lungemidler er effektive der det ikke er behov for å gjøre plutselige bevegelser. De utføres uten mye innsats. Medisinsk gymnastikk bør gjøres regelmessig uten avbrudd. Den beste tiden for klasser er morgenen. Etter gymnastikk anbefales det å ta en dusj eller ta en avslappende massasje. Treningsfrekvensen bør ikke være rask, du bør være komfortabel med å gjøre dem. Og ikke glem å puste. Du må puste jevnt, gjennom nesen din.

Nedenfor er de mest effektive øvelsene vist for bruk hos pasienter med vertebrobasilar dysfunksjon:

 1. Sokker sammen, rett stilling. Vi bøyer hodet vårt fremover, vi når brystet med hakene våre. Frys i noen sekunder. Vi går tilbake til startposisjonen. Gjenta 10 ganger.
 2. Nå kan jeg ikke gå til siden. Først til høyre. Vi løfter ikke skuldre, vi prøver å nå vår høyre skulder med øret vårt. Frys i noen sekunder. Vi går tilbake til startposisjonen. Vi gjentar det samme, men nå vipper vi hodet til venstre. Vi gjør øvelsen 10 ganger.
 3. Vri langsomt hodet først med klokken, og mot klokka. 10 ganger.
 4. Vi drar kronen opp. Vi reparerer stillingen i noen sekunder. Vi slapper av. Gjenta 10 ganger.
 5. Sakte strekker vi vårt hode fremover. Da går vi sakte tilbake til startposisjonen.
 6. Vi står opp rett. Hender på hver side. Løft opp hendene og koble hendene dine. Vi venter på noen få sekunder. Vi senker hendene. Gjør øvelsen 10 ganger.
 7. Gjør sving til venstre og høyre, ved hver tur slå posisjonen for en kort stund. 10 ganger.
 8. Løft nå høyre ben, frys det i 5 sekunder. Vi senker den. Vi løfter venstre ben, frys igjen i 5 sekunder. Vi senker den. Gjenta 10 ganger.
 9. Vi står opp 30 cm fra døren. Palmerne hviler mot lintelen. Palmer på skuldernivå. Klem denne måten 15 ganger.
 10. Hvis du har det bra, alder og fysisk trening, kan du gjøre følgende øvelse: Gjør et hopp med en sving rundt din egen akse. Utfør 10 hopp i hver retning.
 11. Vi står på ett ben. Jo lengre, jo bedre. Hvis du er god i det, kan du komplisere øvelsen - å stå med dine øyne lukket. Etter å ha endret benet.

Video: et sett med øvelser for ryggraden

Forebygging av vertebrobasilarinsuffisiens

Hvis du er i fare for denne sykdommen og vil forhindre den, eller du vil redusere sykdomsraten, må du følge visse regler:

 • Følg dietten. Du bør prøve å konsumere flere av følgende matvarer: sjømat, hvitløk, sure bær, sitrusfrukter, tomater, rød paprika, lavmette cottage cheese. Avfall er basert på: hvitt brød, pølser, røkt produkter, hermetikk, stekt og fettstoffer.
 • Bekjempe dårlige vaner, hvis slike er til stede. Røyking og alkohol bidrar ikke til kur og forebygging.
 • Bruk mindre salt.
 • Moderat fysisk aktivitet er nyttige både for å opprettholde kroppen i form, og for en mer gunstig prognose for VBI. Terapeutisk gymnastikk med vertebro-basilær insuffisiens spiller en stor rolle i trivsel hos pasienter med denne sykdommen.
 • Overvåk blodtrykket.
 • Ikke sitte lenge i en ubehagelig stilling.
 • Pass på at senga, madrass og pute er komfortable for deg.
 • Prøv å unngå sterkt stress og mindre nervøs.
 • Gå mer i frisk luft.
 • Prøv å svømme mer. Du kan melde deg inn i bassenget og besøke det minst en eller to ganger i uken.

For å forhindre sykdommens tilbakevending, er en forebyggende observasjon av en lege obligatorisk en eller to ganger i året. Det er også nødvendig å gjennomføre kurs for forebyggende behandling.

outlook

En gunstig prognose kan kun gis med riktig behandling foreskrevet av en kvalifisert spesialist. I tillegg bør behandling startes umiddelbart etter diagnose. Pasienten må følge alle forskriftene fra legen. Først da kan vi forvente en mild sykdom og en reduksjon av symptomene.

I fravær av behandling eller utilstrekkelig behandling prognose er ytterst ugunstig for pasienten kan utvikle kronisk vertebrobasilær insuffisiens, basilære. Det vil bli en konstant forringelse av velvære, hyppige og lange iskemiske angrep. Og senere - utviklingen av hjerneslag og dyscirculatory encefalopati. Det vil til slutt føre til alvorlige irreversible hjernesykdommer.

Behandling kan ta ganske lang tid - fra flere måneder til flere år. Det viktigste er å ha tålmodighet.

Les Mer Om Fartøyene