Anatomi av inferior vena cava, funksjon

Sirkulasjonssystemet i menneskekroppen har en kompleks struktur. En viktig del av det er årer, som er utviklet for å samle brukt blod. Den største av disse er den ringere vena cava.

Krenkelser i arbeidet kan føre til alvorlige helsekonsekvenser. Derfor er det viktig å kjenne den normale strukturen til dette fartøyet og dets mulige anomalier.

Tiltenkt bruk og plassering av den dårligere vena cava

Den nedre hule venen er det største fartøyet i kroppen. Det er ingen ventiler i den. Svaret på spørsmålet, hvor dette fartøyet befinner seg, er utvetydig.

Denne venen har sin opprinnelse mellom den fjerde og femte ryggraden i lumbale ryggraden. Stedet for dets dannelse er foreningen av venstre og høyre iliac ader. Fartøyet stiger på forsiden av lumbale muskler.

Den strekker seg videre langs den bakre overflate av duodenum, sporet er lokalisert i leveren, trenger gjennom en spesiell åpning i membranen og er i perikardium. Fra dette blir det klart hvor venen kommer inn, sin ende ligger i høyre atrium. Venstre side er i kontakt med aorta.

Under åndedrettsprosessen endres fartøyets diameter. Ved innånding krymper venen noe, men utvides som den utånder. Oscillasjoner av diameter er i området fra 2 til 3,4 cm, dette er normen.

Hovedformålet med fartøyet er innsamling av søppelblod fra hele kroppen. Det overføres direkte til hjertet.

struktur

Anatomien til den dårligere vena cava er ikke komplisert. Den har to typer bifloder: visceral og parietal.

Viscerale bifloder av den dårligere vena cava er designet for blodoppsamling fra indre organer. Blant dem er følgende årer:

 1. Leveren. De går inn i den nedre vena cava i området som går langs leveren. Disse sidene er korte. Oftere har de ikke en enkeltventil.
 2. Adrenal. Det er et lite fartøy som ikke har ventiler. Det starter fra binyrene. Fordel venstre og høyre vener. Det avhenger av hva slags binyrene de kommer fra.
 3. Nyre. Hver faller inn i et fartøy på nivået mellom mellomrommet 1 og 2. Det venstre fartøyet er litt lengre enn det høyre.
 4. Eggstokk eller eggstokk. Hos menn kommer fartøyet til den bakre veggen av testiklen. Det er en lobular plexus av flere små fartøy, som er inkludert i spermatisk ledning. Hos kvinner blir kilder eggstokker.

Parietale bifloder ligger i bekkenet og bukhulen. Inkluder følgende årer:

 1. Korsrygg. De er innebygd i veggene i bukhulen. Som regel overstiger deres antall ikke fire. Inneholder ventiler.
 2. Nedre membran. Tilordne høyre og venstre. De er koblet til den dårligere vena cava i sonen av utgangen fra leveren i leveren.

Komplekse system av den nedre vena cava fører til det faktum at enhver patologi påvirker menneskers helse negativt.

Syndrom av inferior vena cava

Mer vanlig er syndromet til den dårligere vena cava hos gravide kvinner. Denne tilstanden kan ikke kalles en sykdom, men det er et brudd på prosessen med å tilpasse kroppen til den økte størrelsen på livmoren, samt endringer i blodsirkulasjonen.

I de fleste tilfeller manifesterer denne avviket fra normen seg hos kvinner som har for stort et foster eller flere babyer på samme tid. Siden veggene på fartøyet er for myke, og blodstrømmen i det er lavt trykk, blir det lett presset.

Syndromet kan skyldes følgende årsaker:

 1. Endring i blodsammensetningen.
 2. Arvelighet.
 3. Økt koagulerbarhet av blod.
 4. Smittsomme sykdommer i årer.
 5. Tilstedeværelse av en svulst i bukhinnen.

Ordningen av sykdomsforløpet er i stor grad avhengig av egenskapene til en bestemt organisme. Oftest er det en blokkering av grunnen til den dårligere vena cava, en trombus dannes.

Symptomatologien til problemet er i stor grad avhengig av omfanget av lesjonen. Oftere vises de første tegnene i tredje trimester. De blir verre når kvinnen ligger på ryggen. Blant hovedtrekkene er:

 1. Følelse av liten prikken i underdelene.
 2. Svimmelhet.
 3. Hevelse av føttene.
 4. Åreknuter.
 5. Smertefornemmelser i lemmer, svakhet.

I de fleste tilfeller forårsaker kompresjonssyndromet ingen spesiell helsehelse. Men i noen tilfeller kan en collapoid tilstand utvikle seg. Hvis kompresjonen under graviditeten er signifikant, kan den påvirke fosteret negativt. Noen ganger fører dette til placentaavløsning, åreknuter eller trombose.

Fartøy depresjon fører til en reduksjon i hjerteproduksjon, dermed mindre næringsstoffer og oksygen inn i vevet. Hypoksi kan utvikle seg.

Behandling er valgt av en lege individuelt, basert på pasientens egenskaper. Siden bruk av rusmidler i svangerskapet kun er mulig i ekstremt vanskelige tilfeller, anbefaler eksperter deg å gjennomføre behandling ved å justere atferd og ernæring.

Følgende regler må overholdes:

 1. Du kan ikke sove i en stilling på ryggen. Dette fører til en økning i ubehagelige symptomer.
 2. Det er forbudt å utføre øvelser som involverer å være på baksiden, og også involvere musklene i bukpressen.
 3. I løpet av resten er det best å bosette seg på venstre side eller i semi-sittende stilling. Du kan bruke spesielle puter, som legges under ryggen og bena.
 4. Normaliser blodstrømmen, hjelper til med å gå. Det fører til aktiv sammentrekning av beinmuskulaturen, som hjelper blodet til å stige opp.
 5. En god effekt gir svømming. Mens det er i vannet, opprettes en komprimeringseffekt som fjerner blod fra nedre lemmer.
 6. Bruken av økte mengder askorbinsyre og vitamin E.

Overholdelse av slike anbefalinger vil bidra til å gjenopprette normal blodstrøm og forbedre helse.

trombose

Konstruksjonen av den dårligere vena cava er enkel. Patologier i dette området er sjeldne. Noen ganger observeres en blokkering av lumen. Det kan oppstå på grunn av følgende grunner:

 1. Problemer med blodkoagulasjon.
 2. Skader på venen veggen.
 3. Reduksjon av blodstrømningshastighet.

Slike faktorer fører til dannelse av en trombus. For å forverre situasjonen kan infeksjonssykdommer, traumer, ondartede svulster, langvarig opphold i immobilisert tilstand.

Sykdommen kan være asymptomatisk. Blant hovedtrekkene er: rødhet og hevelse i ekstremiteter, rask tretthet, døsighet. I sjeldne tilfeller er det sprekker smerte.

Behandlingen av en slik sykdom er rettet mot å forebygge tromboembolisme stoppe videre utvikling av trombose, redusere graden av svelling av vev, restaurering av årehulrommet. Flere metoder brukes til dette formålet:

 1. Narkotika terapi. Det inkluderer bruk av antikoagulantia - legemidler som fortynner blodet, samt midler beregnet på å oppløse blodproppen. Hvis sykdommen ledsages av alvorlig smerte, foreskriver legen ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. I løpet av perioden når sykdommen oppstår i den akutte fasen, vises en spesiell elastisk bandasje.
 2. Kirurgisk inngrep. Det anbefales i tilfelle når det er stor sannsynlighet for tromboembolisme. Avhengig av alvorlighetsgraden av lesjonen og pasientens tilstand utføres endovaskulær intervensjon eller plikasjon.

Komplekset av terapeutiske tiltak inkluderer obligatorisk kosthold. Kostholdet bør inkludere så mange produkter som mulig med vitaminer K og C. Når du kompilerer menyen, må den inkludere hvitløk og grønn pepper.

Endovaskulær inngrep

Endovaskulær utvidelse innebærer installasjon av et cava filter. Det er en liten enhet laget av wire dannet i form av en timeglass, en paraply eller en rede.

Slike strukturer er motstandsdyktige mot korrosjon og har ingen ferromagnetiske egenskaper. Det er ikke vanskelig å installere dem. På den måten jobber de godt. De er laget av titan, nitinol eller stål av høy kvalitet.

Et slikt filter velges individuelt for hver pasient. Dette tar hensyn til funksjonene i strukturen til den dårligere vena cava og dens diameter. Cava filtre er delt inn i tre hovedgrupper:

 1. Permanent. Du kan ikke slette dem etterpå. De er tett festet til veggene på fartøyet ved hjelp av spesielle antenner.
 2. Avtagbart. Når de har fullført oppgaven, blir de fjernet.

Indikasjoner for installasjon av filtre er: umuligheten av å bruke terapi med antikoagulantia, en større sannsynlighet for tilbakefall av tromboembolisme. Ikke installer en slik enhet hvis innsnevringen av lumen er kritisk eller det er ingen fri tilgang til fartøyet.

bruksområde

Klemming av den underfargede vena cava er å danne et lumen av karet ved hjelp av spesielle U-formede stifter. Som et resultat er lumen delt inn i flere kanaler. Diameteren på en kanal overstiger ikke 5 mm. Denne mengden er tilstrekkelig til å gjenopprette normal blodstrøm, mens trombi ikke kan passere videre.

Det anbefales å gjennomføre plication når installasjonen av cava filtre er umulig av en eller annen grunn. Under prosedyren fjernes tromben som er dannet i karet. Indikasjon for en slik operasjon er tilstedeværelsen av en svulst i bukhulen eller retroperitonealrommet.

En slik intervensjon kan utføres selv i sen graviditet. Men før det blir kvinnen nødt til å lage en keisersnitt og trekke ut frukten.

Den nedre vena cava er en viktig del av sirkulasjonssystemet. Hennes sykdommer er ofte asymptomatiske, så du må periodisk gjennomgå en medisinsk undersøkelse.

Nedre hule venen

Nedre vena cava, v. cava inferior (Figur 826, se Figur 806, 807), samler blod fra underekstremiteter, vegger og organer i bekkenet og bukhulen. Begynner på høyre anterolaterale overflate av IV-V lumbal vertebrae. Den er dannet fra sammensmeltning av to felles iliacer, venstre og høyre, vv. iliacae kommuniserer dextra og sinistra, og skal gå opp og litt til høyre langs sidekanten av vertebrale legemer til åpningen av membranets dårligere vena cava.

Venstreflaten av venen kommer i lang tid i kontakt med aorta. Den bakre overflaten støtter først til høyre store lumbale muskler (til sidemarginalen), og deretter til høyre fot av membranen.

Bak venene er høyre lumbale arterier, aa. lumbales dextrae og høyre nyrearterie a. renalis dextra. På nivået med sistnevnte blir venen utvidet, avviker litt til høyre, passerer foran medialkanten av den høyre binyren til den bakre delen av den membranoverflate av leveren inn i den nedre vena cava. Deretter går venen gjennom åpningen av membranets hulvein, og faller inn i hjertehulen, straks strømmer inn i høyre atrium.

På den fremre overflaten av venene befinner seg fra bunnen opp: roten av tarmens mesenteri og den høyre ovariearterien, a. testicularis, den horisontale delen av tolvfingertarmen, over hvilken det er et bukspyttkjertelhode og en delvis nedadgående del av tolvfingertarmen. Roten av mesenterien i tverrgående tykktarmen passerer enda høyere. Den øverste enden av venen er litt forstørret og omringet på tre sider av leverenes substans.

Deler av den fremre overflaten av den nedre vena cava i bunnen av rommet og formasjonen til nivået av roten av tynntarmen mesenteriet, og over nivået av roten av mesenteriet av den tverrgående kolon til den nedre kant av leveren dekket av bukhinnen.

Den nedre hule venen tar to grupper av grener: parietal og indre vener.

Posterior årer

1. Lumbale årer, vv. lumbales (se figur 826), to til venstre og høyre, gå mellom muskler i bukveggen, som interkostale årer, og gjenta lumbale arterier.

Lumbelsårene tar den bakre grenen, som går mellom de transversale prosessene fra hud- og ryggmuskulaturen, og i intervertebrale åpninger - grener fra ryggsøylens venøse plexus. Husker vv. Lumbalene går ut av den midtre kanten av den store lumbale muskelen, følger den fremre overflaten av vertebral kolonnen (etter aorta) til den dårligere vena cava og dreneres inn i baksiden av den bakre veggen.

Lumbalvener inneholder et lite antall ventiler; på sidene av ryggraden er de forbundet med vertikalt bevegelige anastomoser som danner den venstre stigende lumbale venen, v. lumbalis ascendens sinistra, og høyre stigende lumbale ven, v. lumbalis ascendens dextra. Venstre lumbale årer er lengre enn høyre, siden inferior vena cava ligger til høyre for kroppens midterlinje.

2. Nedre membranvein, v. phrenica inferior, et par, følger med grenene av den samme navngitte arterien på den nedre overflaten av membranen og inn i den nedre hulve under undergulvet.

Indre årer

1. Veneve, v. testicularis (se figur 826), dannes i skrotet fra sine egne testikkelvev. Den sistnevnte dukker opp i regionen av den bakre overflaten av testiklen, kobler til epididymisårene og danner flere små stammer, som anastomoserer med hverandre, danner plexus pampiniformis (se figurene 638, 639, 780).

Lozovidnoe plexus følger med a. testicularis i inngangskanalen. Når du nærmer deg den dype inngangsringen, reduseres antallet fartøy i denne plexus, og bare to stengler kommer inn i bukhulen. Den sistnevnte følger retroperitoneal oppover og noe medialt langs den fremre overflaten av den store lumbale muskelen og forbinder på nivået av sacroiliac joint, danner en stamme - den testiske venen.

Høyre ovarievein, v. testicularis dextra, går oppover, det strømmer direkte inn i den dårligere vena cava; den venstre testikkelvenen, v. testicularis sinistra, faller inn i venstre renal vene, v. renalis.

kvinner ovarievein, v. ovarica, begynner i området med eggstokkene. Et stort antall vener som kommer fra tykkelsen av kjertelen, anastomoserende, danner en tett eggstokkplexus i mesenterien av eggstokken. Denne plexus, som går inn i tykkelsen av livets brede ledd, får navnet lobate plexus pampiniformis (ovari).

Lozovidnoe plexus ligger mellom bladene i livmorets brede ledd, anastomosering med livmor venøs plexus, plexus venosus uterinus og med vener i livmorrøret.

Lozovidnoe plexus fortsetter inn i ovarievenen, som følger med den samme navngitte arterien først i en bunt som suspenderer eggstokken, og deretter retroperitonealt oppover; ventiler i venen er små.

2. Renalvein, v. renalis (Figur 827, 828,. 826 Fig..) er dannet i nyrene fra målet fusjon av tre eller fire, og noen ganger større antall årer som kommer ut fra nyre gate. Renalis sendt fra porten inn i nyre- mediale side og i rett vinkel faller inn i vena cava inferior ved nivået for den myke brusk mellom I og II lumbale ryggvirvler (venstre noe høyere enn den til høyre).

Renalårene tar blodårer fra fettkapselet i nyre og urinleder.

Venstre renalven er lengre enn den rette; det tar v. suprarenalis sinistra, v. testicularis og krysser aorta foran.

Nyrene anastomose med lumbal, uparret og semi-unpaired årer.

3. Adrenal vener, vv. suprarenales, er dannet fra små årer som kommer fra binyrene.

Venstre adrenalven, v. suprarenalis sinistra, faller inn i v. renalis sinistra; høyre binyrene, v. suprarenalis dextra, - oftest i v. cava inferior, noen ganger i v. renalis dextra. I tillegg strømmer noen av binyrene inn i de nedre membranårene.

4. Leverveier, vv. hepaticae (Figur 829), er de siste grenene som mottar den dårligere vena cava i bukhulen og generelt før de flyter inn i høyre atrium.

Leverårene samler blod fra systemet av kapillærene i leverarterien og portalveien i leveren. De kommer ut av leveren i regionen av den nedre vena cavaen og strømmer umiddelbart inn i den nedre vena cava. Leverårene tar små og store leverener.

Store leverenveier, bare tre, bærer blod fra høyre lebe av leveren - høyre levervev, vv. hepaticae dextrae, fra torget og caudate aksjer - mellom leveren, vv. hepaticae intermediae, og fra venstre lebe av leveren - venstre leverenvev, vv. hepaticae sinistrae. Den sistnevnte fletter sammen med venøs ligament før de går inn i den nedre vena cava.

System av portalvein

Gatevein, v. portae hepatis (Figur 830, se Figur 829, 842), samler blod fra uberørte organer i bukhulen.

Den er dannet bak hodet av bukspyttkjertelen som et resultat av sammensmeltingen av tre år: den underre mesenteriske venen, v. mesenterica inferior, overlegen mesenterisk vene, v. mesenterica superior og miltvein, v. splenica.

Gate Wien fra stedet for dets dannelse er rettet oppover og til høyre, strekker seg bak den øvre delen av duodenum og går inn i den hepatiske duodenal ligament strekker seg mellom platene, og når den siste porten leveren. Jo tykkere gate Wien ligament er en felles galle og cystisk kanaler, så vel som sin egen generelt og leverpulsåren slik at kanalene opptar den ekstreme posisjon på høyre, venstre er arterier og kanaler og arterier bak og mellom - gate Wien.

Ved portalportene er portalvenen delt inn i to grener - henholdsvis høyre og venstre, høyre og venstre lever segmenter.

Høyre gren, r. dexter, bredere enn venstre; Hun går gjennom portene til leveren inn i tykkelsen på den høyre lebe av leveren, hvor den deles inn i foran og bakre gren, r. anterior et r. posterior. Venstre gren, r. skummel, lengre enn høyre; går til venstre side av portene av leveren, hun i sin tur langs veien er delt inn i tverrgående del, gir grener til tailed lobe - hale grener, rr. caudati, og navlestreng, pars umbilicalis, hvorfra de forlater lateral og mediale grener, rr. laterales et mediales, i parenchyma av venstre lebe av leveren.

Tre år: den dårligere mesenteric, den overordnede mesenteric og milt, hvorfra v dannes. portae, kalles røttene til portalvenen. I tillegg tar portalenen venstre og høyre mageår, vv. gastricae sinistra et dextra, en vasokonstrictorven, v. prepylorica, perianopic vener, vv. paraumbilicales, og galleblæren, v. cystica.

1. Nedre mesenterisk vene, v. mesenterica inferior (Se. Fig. 774, 829) samler blodet fra veggene i den øvre del av linjen, colon sigmoideum og synkende kolon og alle dens grener tilsvarer forgreninger arteria mesenterica inferior. Det begynner i bekkenhulen som øvre rektalvein, v. rectalis superior, og i rektalvegg med grener er forbundet med rektal venøs plexus, plexus venosus rectalis.

Den øvre rektale venen går opp, krysser de fremre iliac fartøyene på nivået av venstre sacroiliac felles og tar sigmoid-tarm vener, vv. sigmoideae, som følger fra veggen av sigmoid kolon.

Den ringere mesenteriske venen ligger i retroperitonealretningen, og går oppover, danner en liten bue, vendt med konveksitet til venstre. Ved å vedta venstre sikkerhetsår, v. colica sinistra, den dårligere mesenteriske venen avviker til høyre, går straks til venstre for duodenum-magert kurve under bukspyttkjertelen og forbindes oftest til miltenvenen. Noen ganger strømmer den nedre mesenteriske venen direkte inn i portalvenen.

2. Øvre mesenterisk ven, v. mesenterica superior (Se. Fig. 771, 829) samler blodet fra tynntarmen og dens mesenteriet, caecum og vedlegg, stigende og tverrgående kolon og mesenteriske lymfeknuter fra disse områdene. Stammen til den overordnede mesenteriske venen ligger til høyre for arterien med samme navn, og dets grener etterfølges av alle grener av denne arterien.

Den overordnede mesenteriske venen begynner i området av ileokalsvinkelen, der den kalles ilio-colonic venen.

Ivy-and-colon intestinal vena, v. ileocolica, samler blod fra den terminale delen av ileum, vermiform appendage (vene i vedlegget, v. appendicularis) og cecum. Går opp og til venstre strekker iliac-kolon-tarmene direkte inn i den overordnede mesenteriske venen.

Den overordnede mesenteriske venen ligger i roten av tarmtarmens tarm, og danner en bue konveks til venstre og ned, mottar en serie vener:

 • jejunum og ileo-tarm vener, vv. jejunales et ileales, bare 16-20, gå til tarmtarmen i tynntarmen, hvor de forgrener seg med forgrenende grener av tynntarmarteriene. Intestinal vener flyter inn i den overordnede mesenteriske venen til venstre;
 • høyre tarmårer, vv. colicae dextrae, De går retroperitone fra den stigende tykktarm og anastomose med ilio-kolon og mellitarmsvein;
 • den midterste kolonvenen, v. colica media, ligger mellom blader av mesenteri av tverrgående tykktarm; det samler blod fra høyre bøye av tykktarmen og tverrgående tykktarmen. I området med venstre bøyning av tykktarmen er det anastomert med venstre kolon-vena cava, v. colica sinistra, danner en stor arkade;
 • høyre gastro-omental vene, v. gastroepiploica dextra, følger med samme arterien langs den store krumningen i magen; samler blod fra magen og en stor omentum; på gatekeeperens nivå faller inn i den overordnede mesenteriske venen. Før inntaket tar det kreft i bukspyttkjertelen og bukspyttkjertelen.
 • pankreatoduodenale årer, vv. pancreaticoduodenales, gjenta banen til de samme arteriene, samle blod fra hodet av bukspyttkjertelen og tolvfingertarmen;
 • bukspyttkjertelår, vv. pancreaticae, avvike fra parankymen av bukspyttkjertelen, som går inn i pankreatoduodenale årer.

3. Splenic vein, v. splenica (se Figur 829), samler blod fra milten, magen, bukspyttkjertelen og stor omentum. Den dannes i regionen av miltportene fra mange årer som kommer fra miltstoffet (se figur 769). Her tar miltvenen venstre gastro-omental venen, v. gastroepiploica sinistra, som følger med eponymous arterien og samler blod fra magen, en stor omentum og korte magesår, vv. gastricae breves, Bære blod fra bunnen av magen.

Fra miltens porter går miltvenen til høyre langs øvre kant av bukspyttkjertelen, plassert under arterien med samme navn. Den krysser fremsiden av aortaforsiden umiddelbart over den overordnede mesenteriske arterien og fusjonerer med den overordnede mesenteriske venen og danner en portalvein.

Splenic vein tar bukspyttkjertelår, vv. pancreaticae, hovedsakelig fra kroppen og halen av bukspyttkjertelen.

I tillegg til venene som danner portalvenen, strømmer følgende årer direkte inn i stammen:

 • veneritoneal venen, v. prepylorica, begynner i området av pylorisk rom i magen og følger med høyre magearterie;
 • magesår, venstre og høyre, v. gastrica sinistra et v. gastrica dextra, gå på en liten krumning i magen og følge magesårene. I gatekeeperens område kommer pyloriske vener inn i dem, i området av kardialdelen av magen, esophagus vener;
 • perianopic vener, vv. paraumbilicales (se Figur 829, 841), begynner i den fremre bukveggen i omkretsen av navlestangen, hvor de er anastomosed med grener av overfladiske og dype øvre og nedre epigastriske vener. Når man går til leveren langs leverens sirkelformede ledd, smelter de peri-okulære venene seg inn i en stamme eller gren i portalvenen av flere grener.
 • galleblæren, v. cystica, faller inn i portalvenen direkte i leverenes substans.

I tillegg, i dette feltet i v. portae hepatis strømmer inn i en serie små årer fra portalerportens vegger, leverarteriene og kanalene i leveren, samt venene fra diafragmaet, som når leveren i en halvmåne ligament.

Øvre og nedre hulve: deres system og anatomi, patologi av hule vener

Den øvre og nedre vena cava er blant de største karene i menneskekroppen, uten hvilken det er umulig å operere det vaskulære systemet og hjertet. Kompresjonen, trombose av disse karene er fyldt ikke bare med ubehagelige subjektive symptomer, men også med alvorlige forstyrrelser i blodstrøm og hjerteaktivitet, og derfor fortjener nøye oppmerksomhet fra spesialister.

Årsakene til kompresjon av vena cava trombose, eller meget forskjellige, slik at de står overfor patologien til forskjellige spesialister - onkologer, Phthisiopneumology, hematologi, gynekologer, kardiologer. De behandler ikke bare konsekvensen, det vil si det vaskulære problemet, men også årsaken - sykdommer i andre organer, svulster.

Blant pasienter med lesjoner i superior vena cava (SVC) mer enn menn, mens den nedre vena Wien (NEG) påvirker ofte den kvinnelige halvparten i forbindelse med svangerskap og fødsel, obstetrisk og gynekologisk patologi.

Leger for forbedring av venøs utstrømning tyder på konservativ behandling, men det er ofte nødvendig å ty til kirurgiske operasjoner, spesielt med trombose.

Anatomi av øvre og nedre hule vener

Fra high school anatomi kurset, mange husker at begge hule vener bærer blod til hjertet. De har en ganske stor diameter av lumen, som setter alt det venøse blodet som strømmer fra vev og organer i kroppen vår. Kommer til hjertet av begge halvdeler av legemet, er venene koblet til den såkalte sinus gjennom hvilket blod kommer inn i hjertet, og deretter sendt til lunge krets for oksygenering.

System av nedre og øvre hule vener, portalvein - forelesning

Øvre vena cava

system av overlegne vena cava

Den overlegne hule venen (VPV) er et stort fartøy omtrent to centimeter bredt og ca 5-7 cm langt, med blod fra hodet og overkroppen og ligger i den fremre delen av mediastinum. Det er blottet for ventilapparatet og dannes ved å knytte to brakiocephalic vener bakfra fra stedet der den første ribben er koblet til brystbenet til høyre. Fartøyet går nesten vertikalt ned til brusk av den andre ribben, hvor den kommer inn i hjerteposen, og deretter i fremspringet av den tredje ribben kommer inn i høyre atrium.

Foran ERW er det en tymus og områder av høyre lunge, til høyre er den dekket med et medianblad av serøs membran, til venstre - det ligger ved siden av aorta. Baksiden av den er fremre for lungens rot, bak og litt til venstre er luftrøret. I cellulosen bak fartøyet passerer vagusnerven.

ERW samler blodstrømmer fra hodet, nakken, armene, brystet og magen, esophagus, intercostal vener, mediastinum. I det faller uberørte vener bakfra og fartøy som bærer blod fra mediastinum og perikardium.

Video: øvre hulvein - formasjon, topografi, tilstrømning

Nedre hule venen

Den nedre hule venen (LIP) er blottet for ventilapparatet og har størst diameter blant alle venøse kar. Det begynner ved å kombinere to vanlige iliacer, munnen er plassert til høyre enn sonen for forgrening av aorta i iliac arterier. Topografi av begynnelsen av fartøyet er i projeksjonen av den intervertebrale disken på 4-5 lumbale vertebrae.

LEL er rettet vertikalt opp til høyre for abdominal aorta, fra baksiden ligger den faktisk på den store lumbale muskelen i høyre halvdel av kroppen, forsiden dekket med et blad av den serøse membranen.

Kommer til det høyre atrium, er plassert bak NIP 12 duodenal ulcus, rot mesenteriet og hodet av bukspyttkjertelen, er det samme navnet som inngår i den fure av leveren, der det er forbundet til den hepatiske venøse kar. Deretter ligger banen vene diafragma, som har sin egen åpning for den nedre vena cava, gjennom hvilken den sistnevnte går opp og går til den bakre mediastinum, kardial når skjorten og koblet til hjertet.

NIP samler blod fra vene i midjen, de nedre membran- og viscerale grener som løper fra indre organer - eggstokk- og testikkel hunn hann (til høyre strømme direkte inn i vena cava, venstre - i den venstre nyre), nyre (renal går horisontalt fra porten), høyre adrenal Wien (venstre forbundet direkte med nedsatt), leverfunksjon.

Den nedre hule venen tar blod fra beina, bekkenorganene, magen, membranen. Væsken beveger seg langs den fra bunnen oppover, til venstre for fartøyet, for hele lengden ligger aorta. Ved inngangen til høyre atrium er den dårligere vena cava dekket med et epikardium.

Video: Nedre hule venen - formasjon, topografi, tilstrømning

Patologi av hule årer

Endringer i vena cava ofte er sekundære, og er assosiert med sykdommer i andre organer, slik at de er referert til som syndrom enten den øvre eller den nedre vena cava, og peker på mangel på uavhengighet av patologien.

Syndrom av den overlegne vena cava

Syndrom av inferior vena cava er vanligvis diagnostisert blant mannlige befolkningen av både ung og alder, gjennomsnittlig alder av pasienter er ca 40-60 år.

I hjertet av syndromet til den overlegne vena cava er kompresjon fra utsiden eller trombose på grunn av sykdommer i mediastinum og lungene:

 • Bronkopulmonal kreft;
 • Lymfogranulomatose, forstørrede lymfeknuter av mediastinum på grunn av metastaser av kreft i andre organer;
 • Aorturisme av aorta
 • Smittsomme og inflammatoriske prosesser (tuberkulose, perikardial betennelse med fibrose);
 • Trombose på bakgrunn av et kateter eller en elektrode som ligger i karet i lang tid under hjertestimulering.

kompresjon av den overlegne vena cava med lungesvulster

Når kompresjonen av fartøyet eller et brudd på terrenget er en kraftig hindring av veneblodstrømmen fra hodet, halsen, armene, skuldrene til hjertet, er resultatet en venøs stase og alvorlig hemodynamisk uorden.

Lysstyrke symptomer på vena cava superior-syndrom er bestemt av hvor raskt i blodet var et brudd, og hvor godt utviklet løsninger blodtilførsel. Når plutselig overlapp vaskulært lumen venøs dysfunksjon fenomen vil øke raskt og forårsake akutt svekkelse av sirkulasjonssystemet i vena cava superior, ved en forholdsvis langsom utvikling av en patologi (forstørrede lymfeknuter og lunge tumorvekst), og sykdommen er langsomt progressiv.

Symptomer som følger med utvidelse eller trombose av ERW er "stablet" i den klassiske triaden:

 1. Hevelse av ansikt, nakke, hender.
 2. Cyanose av huden.
 3. Utvidelse av de subkutane årene i øvre halvdel av kroppen, hender, ansikt, hevelse i nakkestikkene i nakken.

Pasienter klager over problemer med å puste selv i fravær av fysisk aktivitet, stemmen kan bli hes, svelger, en tendens til å popperhivaniyam, hoste, smerte i brystet. En kraftig økning i trykket i den overlegne vena cava og dens sidestykker fremkaller brudd på veggene på fartøyene og bløder fra nesen, lungene, spiserøret.

En tredjedel av pasientene står overfor strupe i larynx mot en bakgrunn av venøs stasis, noe som er manifestert av støyende, stridende pust og farlig asfyksi. Økt venøs insuffisiens kan føre til hjernesødem - en dødelig tilstand.

For å lindre symptomene på patologien har pasienten en tendens til å vedta en sittende eller semi-sittende stilling, hvor utstrømningen av venøst ​​blod til hjertet er noe lettere. I den bakre stilling er tegnene på venøs stasis beskrevet forbedret.

Brudd på utstrømningen av blod fra hjernen er fulle av slike tegn som:

 • hodepine;
 • Konvulsivt syndrom;
 • døsighet;
 • Forstyrrelser av bevissthet opp til besvimelse;
 • Hørsels- og synshemming
 • Giktpine (på grunn av hevelse av cellulose bak øyebolene);
 • rennende øyne;
 • Gum i hodet eller i ørene.

For å diagnostisere den øvre vena cava syndrom anvende lys radiografi (svulster viser endringer i mediastinum, fra hjertet og hjerteposen), datamaskin og magnetisk resonansavbildning (neoplasme studie lymfeknute), er flebografi vist for å bestemme lokaliseringen og omfanget av vaskulær okklusjon.

I tillegg til de beskrevne studiene refereres pasienten til en oftalmolog som vil oppdage stillestående fenomener på fundus og ødem, og ultralyd av karene i hodet og nakken for å vurdere efflukseffektiviteten. Med patologi i brysthulen, kan biopsier, thoracoscopy, bronkoskopi og andre studier være nødvendig.

Før årsaken venøs stase vil bli klart, er pasienten tildelt en diett med et minimum innhold av salt, diuretika, hormoner, begrenset drikkevann regime.

Hvis patologien til den overlegne vena cava skyldes kreft, vil pasienten ha kjemoterapi-kurser, bestråling, kirurgi på et onkologisk sykehus. Med trombose er trombolytika foreskrevet og en versjon av operativ restaurering av blodstrømmen i fartøyet er planlagt.

Absolutte indikasjoner på kirurgisk behandling av lesjoner av den dårligere vena cava er akutt trombusobstruksjon eller en raskt økende tumor med sikkerhetssirkulasjonsfeil.

stenting av den overlegne vena cava

Ved akutt trombose kan du ta bort trombus (trombektomi), hvis årsaken til svulsten - det er skåret ut. I alvorlige tilfeller, når vevets vifte er irreversibelt endret eller overgrodd med en svulst, er reseksjon av fartøyets sted mulig, med erstatning av defekten med pasientens eget vev. En av de mest lovende metodene er stenting av venen på stedet for den største vanskeligheten ved blodstrømmen (ballongangioplastikk), som brukes til svulster og arr deformasjon av mediastinum vev. Som en palliativ behandling brukes shunt-operasjoner for å sikre blodutslipp, omgå den berørte avdelingen.

Syndrom av inferior vena cava

Syndrom av inferior vena cava betraktes som en ganske sjelden patologi, og den er vanligvis forbundet med tilstopping av lumen av karet med en trombus.

klemming av den dårligere vena cava hos gravide kvinner

En spesiell gruppe av pasienter med dysfunksjon av vena cava blodet strømme opp gravide kvinner som har skapt forutsetninger for økning av livmorsammenpressing av beholderen, samt omfattende endringer i blodpropper med hyperkoagulasjonsreaksjonen side.

Gjennom kurset vurderes arten av komplikasjoner og utfall, trombose av vena cava blant de mest alvorlige varianter av venøs sirkulasjon, fordi en av de største årene i menneskekroppen er involvert. Vanskelighetene ved diagnose og behandling kan ikke bare være knyttet til den begrensede bruken av mange undersøkelsesmetoder hos gravide kvinner, men også med sjeldenhet i selve syndromet, som ikke engang er skrevet i spesialisert litteratur.

Årsakene til den nedre vena cava syndrom kan være en trombose, som oftest er kombinert med okklusjon av de dype beinet årer, lår- og bekken årer. Nesten halvparten av pasientene har en oppadgående trombosevei.

Brudd på blodstrømmen gjennom vena cava kan være forårsaket av målrettet binding av venen for å unngå lungeemboli, arterier med lesjoner i underekstremitetene. Maligne neoplasmer i retroperitoneale avdelingen, fremkaller abdominale organer blokkering av LIP i omtrent 40% av tilfellene.

I svangerskapet, blir betingelsene for kompresjon av IVC stadig økende uterus, noe som er spesielt merkbart når fruktene av to eller flere, diagnostisering av polyhydramnion eller fosteret er stor nok. Ifølge enkelte rapporter, kan tegn på venøs utstrømning i vena cava inferior bli funnet i halvparten av vordende mødre, men symptomene bare forekommer i 10% av tilfellene, og uttrykte former - en kvinne ut av 100, med svært sannsynlig en kombinasjon av graviditet forstyrrelser i hemostasen og somatiske sykdommer.

Kliniske tegn på trombose av den nedre vena cava bestemmes av sin grad, hastigheten av obstruksjon av lumen og nivået ved hvilken okklusjon oppstod. Avhengig av nivået av blokkering er trombose distal, når et parti av venen rammes under det sted hvor nyrene vender inn i det, i andre tilfeller er nyrer og lever-segmenter involvert.

Hovedtegnene på trombose av den dårligere vena cava er:

 1. Smerter i magen og under ryggen, muskler i bukveggene kan være anstrengt;
 2. Hevelse i beina, lyske, kjønn, buk;
 3. Cyanose under okklusjonssonen (bein, nedre del, underliv);
 4. Kanskje utvidelsen av subkutane årer, som ofte kombineres med gradvis nedgang i ødem som følge av etablering av sikkerhetssirkulasjon.

Med nyresvulster er sannsynligheten for akutt nyresvikt høy på grunn av uttalt venøs overflod. Samtidig forverres organets filtreringskapasitet raskt, mengden urin dannes kraftig til den er helt fraværende (anuria), og konsentrasjonen av nitrogenmetabolitter (kreatinin, urea) øker i blodet. Pasienter med akutt nyresvikt mot venetrombose klager over ryggsmerter, tilstanden deres forverres gradvis, forgiftning utvikler seg og bevisstheten kan forstyrres av typen uremisk koma.

Trombose i vena cava inferior ved samløpet av sideelvene til leveren hennes er manifestert av sterke smerter i magen - epigastriet, under høyre kyst buen, er preget av gulsott, den raske utviklingen av ascites symptomer på forgiftning, kvalme, oppkast, feber. Ved akutt okklusjon av karet symptomer meget hurtig, har høy risiko for akutt lever eller nyresvikt med en høy dødelighet.

Nedsatt blodstrøm i vena cava på nivået av lever- og nyreelver er blant de mest alvorlige typer av sykdom med høy dødelighet, selv i mulighetene for moderne medisin. Okklusjon av vena cava inferior under tuftene av nyre årer forgreninger inntektene mer gunstig fordi vitale organer samtidig fortsette å utføre sin funksjon.

Når lumen av underverdige vena cava er stengt, er nederlaget på beina alltid tosidig. Typiske symptomer på sykdommen kan bli betraktet som en smerte som påvirker ikke bare den kurs, men lysken, mage, sete, og hevelse, sprer seg jevnt over hele foten, den fremre veggen av magen, lysken og pubis. Under huden blir forstørrede venetropper synlige, og tar rollen som forbikoblinger av blodstrøm.

Mer enn 70% av pasientene med trombose av den dårligere vena cava lider av trofiske sykdommer i beinets myke vev. På grunn av alvorlig hevelse er det ikke-helbredende sår, de er ofte flere, og konservativ behandling gir ikke noe resultat. I de fleste pasienter med menn med en lesjon av den dårligere vena cava, forårsaker blodstasis i bekkenorganene og skrotum impotens og infertilitet.

Hos gravide kvinner med kompresjon av vena cava fra utsiden av livmorhulen, kan symptomene være lite eller ikke-eksisterende med tilstrekkelig sikkerhetsblodstrøm. sykdomssymptomer vises ved det tredje trimester, og kan bestå i hevelse av ben, alvorlig svakhet, svimmelhet, og synkope i liggende stilling, når livmoren faktisk ligger på den nedre vena cava.

I alvorlige tilfeller i svangerskapet, kan syndromet til den dårligere vena cava manifesteres ved episoder av bevissthetstab og alvorlig hypotensjon, noe som påvirker utviklingen av fosteret i uterus, som gjennomgår hypoksi.

For å oppdage okklusjoner eller komprimering av den dårligere vena cava, er flebografi brukt som en av de mest informative diagnostiske metoder. Det er mulig å bruke ultralyd, MR, blodprøver for koagulabilitet og urinalyse er nødvendige for å utelukke nyrepatologi.

Video: Trombose av den nedre vena cava, flotasjonstromb på ultralyd

Behandling av den nedre vena cava syndrom kan være konservativ i en destinasjon antikoagulanter, trombolytisk terapi, korrigering av metabolske forstyrrelser ved infusjon av en legemiddeloppløsning, men med massive og høyt vaskulære okklusjoner anordnet operasjoner kan ikke gjøre uten. Thrombectomy utført, reseksjon av vaskulære områder, bypass-kirurgi, rettet mot utslipp av blod i en rundkjøring måte, utenom blokkeringen. spesielle cava filtre er montert for forebygging av tromboembolisme i lungearterien.

Gravide kvinner med symptomer på kompresjon av vena cava er anbefalt å sove eller ligge på siden, unngå trening i liggende stilling, og erstatte dem med tur- og vannbehandlinger.

System med dårligere vena cava

Nedre hule venen (V. cdvd underordnet) - den største, ventilløse, lokalisert retroperitoneal, starter på nivået av mellomvirvelskiven mellom IV og V av den lumbale ryggvirvler til høyre og litt under aortabifurkasjonen, ved sammenslåing av venstre og høyre felles bekken vene (se. fig. 168). Den nedre vena cava er rettet oppover langs den fremre overflaten av den høyre store lumbale muskelen til høyre for

Fig. 170. Overfladiske vener i overekstremmen: A - forfra: 1 - acromial ende av kragebenet; 2 - stor pectoralis muskel; 3 - lang leder av triceps brachium; 4 - medialspor av biceps armmuskulatur;

5 - medial subkutan vene av hånden;

6 - medial kutan nerve på skulderen;

7 - medialhodet til triceps brachiummuskel; 8 - medium medial subkutan vene av hånden; 9 - medial epicondyle av humerus; 10 - midtervev 11 - palmar aponeurosis; 12-styloid prosess med radius; 13 - overfladisk gren av radialnerven; 14 - lateral kutan nerve i underarmen; 15 - midtsidig subkutan arve av arm; 16 - forreste gren av medial kutan nerve i underarmen; 17 - armbue av den mediale kutane nerve i underarmen; 18 - lateral subkutan vene i armen; 19 - langt hode av biceps armmuskulaturen; 20 - kort hode av biceps armmuskulatur; 21 - deltoid

muskel; 22 - acromion

B - bakfra: 1 - acromial ende av kragebenet; 2 - akromion; 3 - deltoidmuskel; 4 - øvre lateral kutan nerve på skulderen; 5 - biceps armmuskulatur; 6-lateral subkutan ven i armen; 7-lateral epikondyl av humerus; 8 - bakre kutan nerve i underarmen; 9 - brakialmuskel; 10 - overfladisk gren av radialnerven; 11 - albue felles gren; 12 - Hodet til det tredje metakarpale benet; 13 - intervaskulære årer; 14 - dorsale digitale nerver; 15 - dorsal venøst ​​nettverk av hånden; 16 - dorsal gren av ulnarnerven; 17 - medial subkutan vene i armen;

18 - albue håndledd flexor;

19 - bakre kutan nerve i underarmen; 20 - albueprosess av ulna; 21 - bakre kutan nerve av skulderen; 22 - sidehodet til triceps armmuskulaturen; 23 - lang leder av triceps brachium; 24 - stor rund muskel; 25 - subakut muskel

Tabell 28. Systemet med den dårligere vena cava

Slutt på bordet 28.

abdominal delen av aorta. Den nedre hule Wien passerer bak den vannrette del av tolvfingertarmen, bukspyttkjertelen hode og roten av mesenteriet, deretter i homonymous furen leveren hvor det strømmer inn i det hepatiske vene. Kommer ut av furen, passerer den nedre hul Wien gjennom et hull med samme navn i midten av membranen sene bakre mediastinum, går perikardiale hulrommet og blir dekket epicardium, strømmer inn i høyre atrium. I bukhulen bak den dårligere vena cava er det den rette sympatiske stammen, de innledende delene av høyre lumbale arterier og den høyre nyrearterien. Den nedre hule venen har parietale og viscerale bifloder (tabell 28).

Parietale bifloder. Lumbal vener (Vv. lumbales) (3-4) tilsvarer forgreninger av lumbale arterier. Den første og andre lumbale årene faller ofte inn i en uparret vene, og ikke inn i den dårligere vena cava. Lumbersårene på hver side anastomiserer med hverandre gjennom høyre og venstre oppadgående lumbale årer. I lumbale årer strømmer ryggårer, hvor blodet flyter fra vertebrale venøse plexuser.

Nedre diafragmatiske årer (Vv. phrenicae inferiores), høyre og venstre, to på hver side, ved siden av den samme arterien, strømmer inn i den nedre hule venen etter at den går ut av forløpet av leverens dårligere vena cava.

Viscerale sidebygninger. Egg (eggstokk) venen (V. testicularis - ovarica), paret, begynner hos menn fra undersiden av testiklen (hos kvinner - fra eggstokkporten) med mange årer som fletter den ene navngitte arterien, danner plexus pampiniformis, som hos menn er en del av spermatisk ledning. Fusing med hverandre, små årer på vei ut av inguinalkanalformen på hver side en venøs koffert. Den rette eggstokken (ovarie) venen faller i skarp vinkel inn i den nedre vena cava, og venstre vinkelrett i venstre renalvein.

Nyrevein (v. renalis), et par følger fra nyrenes portal horisontalt foran nyrene. På nivået mellom den intervertebrale disken mellom I og II lumbale vertebrae, strømmer venen inn i den nedre vena cava. Venstre renalven, som passerer foran aorta, er lengre enn den rette. Begge venene anastomose med lumbale årer, samt med høyre og venstre stigende lumbale årer.

Binyrene (v. suprarenalis), Kort, daler, forlater portene til binyrene. Venstre adrenalven flyter inn i venstre renalvein, og til høyre - inn i den nedre vena cava. En del av de overfladiske adrenalårene faller inn i nedre membran, lumbal

og nyrevenen, og den andre delen - inn i bukspyttkjertelen, milten og magesårene.

Leverveier (Vv. hepaticae) (3-4), som ligger direkte i leverenes parenchyma, strømmer inn i den dårligere vena cava på stedet der den ligger i leverens furu, blir ikke ventiler i dem alltid uttrykt. En av leverveiene (vanligvis den rette) før du går inn i den dårligere vena cava, er forbundet med venøs ligament i leveren (lig. venosum) - Overgrodd venøs kanal, som fungerer i fosteret.

System med dårligere vena cava

Systemet med den dårligere vena cava er dannet av fartøy som samler blod fra veggene og organene i bukhulen og bekkenet, og også fra nedre lemmer. Nedre hule venen (v. cava inferior) (Figurene 215, 233, 236, 237) begynner på nivået til høyre anterolaterale overflate av IV-V lumbal vertebrae. Det er dannet ved sammensmelting av høyre og venstre felles iliac vener (v. iliacae communes dextra et sinistra). Den venstre kanten berører abdominal aorta, den bakre overflaten - med membranen. Går oppover og passerer gjennom det samme hullet i membranen, trenger den ytre hule venen inn i hulrommet i perikardiumsekken og går inn i høyre atrium. Skipene som strømmer inn i den er delt inn i parietale og indre årer. Til veinveggene er følgende:

1) lumbale årer (vv. lumbales) (Figur 233) i antall fire på hver side, ta blod fra ryggsøylens venøse pleksus, hud og ryggmuskulatur;

2) lavere membranårer (vv. phrenicae inferiores), Følg den samme arterien og samle blod fra den nedre overflaten av membranen.

Gruppen av indre årer omfatter:

1) testikkårene (vv. testikulærer) (Figur 233), som mottar blod fra testikkelparenchyma; hos kvinner - ovarieårer (vv. ovaricae), serverer eggstokkene;

2) nyrevein (v. renalis) (Figur 215, 233), dannet ved sammensmeltning av tre eller fire vener som kommer fra nyrene, og samler blod fra fettkapselet i nyre og ureter;

3) binyrene (vv. supraspinales), som dannes av fusjon av vener som kommer fra binyrene, og tar blod fra binyrene;

4) levervev (vv. hepaticae) (Fig. 215, 236) som mottar blod fra systemet av kapillærene leverarterien og portåren, blod fra det uparede abdominal trer først inn i portvenen, og deretter til lever, og således de hepatiske venene i den nedre vena cava.

Gatevein (v. portae hepatis) (Figur 166, 236) er plassert bak hodet av bukspyttkjertelen med fusjonen av den nedre mesenteriske venen, den overordnede mesenteriske venen og miltenvenen. Går opp og til høyre til portene i leveren, kommer portalvenen inn i magen og tar i magesår, bukspyttkjertel og pylorus.

Nedre mesenterisk ven (v. mesenterica inferior) (Figur 236) begynner i hulet i det lille bekkenet. Det mottar blod fra veggene i den øvre delen av endetarmen, sigmoid og synkende kolon. Grenene av den underflekkede mesenteriske venen samsvarer helt med grener av samme arterie.

I den overordnede mesenteriske venen (v. mesenterica superior) (Fig. 215, 236) helle venøse kar i tynntarmen og dens mesenteriet, stigende og tverrgående kolon, caecum og vedlegg. Disse inkluderer iliac-colon intestinal venen (v. ileocolica), høyre og midtre kolonåre (vv. colicae dextrae et media), vener av jejunum og ileum (vv. intestinales jejunales et ilii), gastro-omentale årer (vv. gastroepiploicae).

I miltvenen (v. splenica) (Figur 236) blod kommer fra milt, mage, bukspyttkjertel, stor omentum og tolvfingertarm.

Alt venøst ​​blod fra vegger og organer i bekkenet faller inn i den felles iliac venen (v. iliaca communis) (Figur 233, 236, 237), som dannes ved sammensmelting av den indre iliac venen (v. iliaca intern) (Fig. 233, 236, 237) og den ytre ytre ater (v. iliaca externa) (Fig. 233, 236, 237). Fartøyene som danner den indre iliac venen er delt inn i parietal og intern.

Parietale grener av to følger de samme arteriene. Disse inkluderer øvre og nedre gluteal vener (vv. gluteae superiores et inferiores), okklusale årer (vv. obturatoriae) (Figur 233), laterale sakrale vener (vs. sacrales laterales) (Figur 233). Sammen tar de blod fra bekkenbensens og lårets muskler, og også delvis fra muskler i magen.

De indre årene inkluderer den indre kjønnsåren (v. pudenda intern), hvor blod blir oppsamlet fra perineum, ytre kjønnsorganene og urinrøret; blæreårer (vv. vesicales), tar blod fra blæren, seminal vesikler, vas deferens, prostatakjertel hos menn og vagina hos kvinner (hos kvinner i livmorårene (v. uterinae) det venøse blodet flyter fra livmoren); så vel som nedre og midtre skapulære vener (vv. rectales inferiores et mediae), går til den indre iliac venen fra endetarmens vegger. Anastomosering med hverandre danner karene rundt bekkenorganene urin, rektal, prostata, vaginal og uterus venøs plexus.

Årene i underekstremiteterne anastomose med hverandre, er delt inn i grupper av overflate og dype kar.

De overfladiske blodårene i underbenet er representert av subkutane kar, som i fotenes område danner det plantar-venøse nettverket av foten (rete venosum plantare pedis) og det dorsale venøse nettverket av foten (rete venosum dorsale pedis). I disse nettverkene er tåårene av foten sammenflettet (vs. digital pedis) (Figur 237). Bakre metatarsale årer (vv. metatarseae dorsales pedis) (Figur 237), inkludert i nettverket, gir to store fartøy, som er begynnelsen på en stor og liten skjult eller subkutan vener. Den store skjulte venen (v. saphena magna) (Figur 233, 237) begynner på fotens dorsale venøse nettverk og er en fortsettelse av de mediale dorsale metatarsale årene. Stiger langs medialoverflaten på underbenet og hoften, samler den overfladiske venene som løper fra huden, og tømmes inn i lårbenet (v. femoralis). Liten skjult vene (v. saphena parva) (Fig. 237) begynner ved periferien av den bakre subkutan vene nettverk av foten og, avrunding den bakre laterale ankelen og opp på baksiden av benet til popliteal fossa, blir popliteal venen (v. poplitea) (Figur 237).

Dype vener på underkanten av to følger med samme navngitte arterier, starter på plantarflaten med foten med plantarfingerårene (vs. digital plantares), som i sin tur fusjonerer, danner plantar- og dorsalmetatarsale fotårer (vv. metatarseae plantares et dorsales pedis). Metakarpalårene strømmer inn i plantar venøs buen (arcus venosus plantaris) og en dorsal venøs bue (arcus venosus dorsalis) (Figur 237). Plantar venøs bue passerer blod inn i de mediale og laterale marginale årene som danner de bakre tibialårene (v. tibiales posteriores) (Figur 237), og delvis i venene til den dorsale overflaten av foten. Den bakre venøs buen passerer blodet inn i de fremre tibialårene (vv. tibiales anteriores) (Figur 237). De bakre og fremre tibial årer er på det nedre ben, ble blod samlet fra bein og muskler, og deretter går over i den øvre tredjedelen av benet, og danner popliteal vene.

Den popliteale venen (v. poplitea) flere små knærårene helles (vv. slekt) (Figur 237) og en liten skjult, eller subkutan, skinnevein (v. saphena parva). Når du beveger deg til hoften, blir den popliteale venen femoral.

Femoralvein (v. femoralis) (Fig. 233, 237) som er rettet oppover, passerer under inguinal ligament og oppsamlingsfartøy som bør være blod fra muskler og fascia lår, bekken-belte, hofte, ytre genitalia og nedre deler av den fremre abdominalvegg. Disse inkluderer dyp venet lår (v. profunda femoris) (Figur 233, 237), eksterne kjønnsårer (vv. pudendae externae) (Figur 233, 237), en stor skjult vene (v. saphena magna), overfladisk epigastrisk vene (v. epigastrica superficialis) (Figur 233, 237), den overfladiske venen som omgir iliacbenet (v. circumflexa ilium superficialis) (Figur 237). I området av lyskeligament femoral går Wien i hofte vene (v. iliaca externa) (Figur 237).

De største overfladiske og dype venene har ventiler og mye anastomose med hverandre. Systemer av den nedre og øvre hul venøs stadig kommuniserer med hverandre ved hjelp av forbindelses vene anterolaterale veggen til legemet, og uparede hemiazygos årer, interne og eksterne venous plexus og danner virveldyr eksplisitte anastomoser.

Fig. 166. Lever (nedre overflate):
1 - venstre lebe av leveren; 2 - trekantet ledd i leveren; 3 - posterior (caudate) del av leveren; 4 - adrenal innrykk;
5 - nyreindurasjon; 6 - inneboende hepatisk arterie; 7 - portalvein; 8 - vanlig galdekanal
9 - vanlig leverkanal; 10 - blærekanal; 11 - høyre lebe av leveren; 12 - tarminntak
13 - runde ledbånd i leveren; 14 - innvellende fordøyelsesbesvær 15 - foran (firkantet) andel; 16 - galleblæren

Fig. 215. Ordning av store og små sirkler av blodsirkulasjon:
1 - kapillærer i hodet, øvre del av bagasjerommet og øvre lemmer; 2 - venstre felles halspulsårer; 3 - kapillærene i lungene;
4 - lungekropp; 5 - lungevev; 6 - den overlegne hule venen; 7 - aorta; 8 - venstre atrium; 9 - høyre atrium;
10 - venstre ventrikel; 11 - høyre ventrikkel; 12 - celiac trunk; 13 - lymfatisk thoraxkanal;
14 - vanlig hepatisk arteri 15 - venstre gastrisk arterie; 16 - leverveier; 17 - milt arterie; 18 - Mageens kapillærer;
19 - leverens kapillærer; 20 - milt i blodet; 21 - portalvein; 22 - miltåre; 23 - nyrearterien;
24 - nyreår; 25 - nyre kapillærer; 26 - mesenterisk arterie; 27 - mesenterisk vene; 28 - inferior vena cava;
29 - intestinale kapillærer; 30 - kapillærer av de nedre delene av bagasjerommet og nedre ekstremiteter

Fig. 233. Ordning av systemet til de øvre og nedre hulveiene:
1 - anterior jugular venen; 2 - ekstern jugularvein; 3 - suprapulmonary vein; 4 - indre jugularvein; 5 - jugular venøs bue;
6 - brakiocephalic vein; 7 - subklavevein; 8 - aksillær venen; 9 - aortabuen 10 - den overlegne hule venen; 11 - den kongelige venen;
12 - venstre ventrikel; 13 - høyre ventrikel; 14 - håndens hodevev; 15 - brakialven 16 - posterior intercostal vener;
17 - nyreår; 18 - testulære vener; 19 - Høyre stigende lumbalvein; 20 - lumbale årer; 21 - inferior vena cava;
22 - median sacral venen; 23 - vanlig iliac ader; 24 - lateral sakral vene; 25 - indre iliac ader;
26 - ekstern iliac ader; 27 - overfladisk epigastrisk vene; 28 - ekstern kjønnsår; 29 - stor latent venne;
30 - lårbenet; 31 - lårets dype vene; 32 - okklusiv venen

Fig. 236. Ordning av portalveinsystemet og inferior vena cava:
1 - dårligere vena cava; 2 - anastomose mellom grener av portalen og øvre hule vener; 3 - levervein; 4 - portalvein;
5 - miltåre; 6 - overlegent mesenterisk vene; 7 - inferior mesenterisk vene; 8 - vanlig iliac ader;
9 - ekstern iliac ader; 10 - indre iliac ader; 11 - anastomose mellom portalen og nedre vena cava grener

Fig. 237. Ordning av vener i underbenet:
1 - dårligere vena cava; 2 - vanlig iliac ader; 3 - indre iliac ader; 4 - ekstern iliac ader;
5 - overfladisk epigastrisk vene; 6 - overfladisk vene rundt iliacbenet; 7 - ytre kjønnsårer;
8 - lårets dype vene; 9 - lårbenet; 10 - knærår; 11 - popliteal venen; 12 - skjult vene i underbenet;
13 - anterior tibial vener; 14 - bakre tibial vener; 15 - stor latent venne; 16 - dorsal venøs bue;
17 - dorsal metatarsale årer; 18 - digitale fotårer

System med dårligere vena cava er dannet av fartøy som samler blod fra vegger og organer i magehulen og bekkenet, og også fra nedre lemmer. Den nedre vena cava (v. Cava inferior) (Figur 215, 233, 236, 237) begynner på nivået til høyre anterolaterale overflate av IV-V lumbal vertebrae. Den er dannet ved sammensmelting av høyre og venstre felles iliac ader (v. Iliacae kommuner dextra et sinistra). Den venstre kanten berører abdominal aorta_aorta, den bakre overflaten - med membranen. Går oppover og passerer gjennom det samme hullet i membranen, trenger den ytre hule venen inn i hulrommet i perikardiumsekken og går inn i høyre atrium. Skipene som strømmer inn i den er delt inn i parietale og indre årer.
K parietale årer inkludere følgende:

1) lumbal vener (vv. Lumbales) (figur 233) i antall fire på hver side, ta blod fra venøs pleksus i ryggraden, hud og ryggmuskulaturen;

2) lavere diafragmatiske vener (vs. Phrenicae inferiores), følger den samme arterien og samler blod fra den nedre overflaten av membranen.

Gruppen av indre årer omfatter:

1) testulære vener (vv. Testikulærer) (Figur 233), mottatt blod fra testikkelparenchyma; hos kvinner - ovarieårer (vv. ovaricae), som serverer eggstokkene;

2) Renalvein (v. Renalis) (Figur 215, 233), dannet ved sammensmeltning av tre eller fire vener som kommer fra nyrene, og samler blod fra fettkapselet i nyre og ureter;

3) binyrene (v. Supraspinales), som dannes fra fusjon av vener som kommer fra binyrene, og tar blod fra binyrene;

4) leverblodårer (v. Hepaticae) (fig. 215, 236) som mottar blod fra systemet av kapillærene leverarterien og portåren, blod fra det uparede abdominal trer først inn i portvenen, og deretter til lever, og derfra på leverenveiene til den dårligere vena cava.

Gatevein (v. portae hepatis) (Figur 166, 236) ligger bak hodet av bukspyttkjertelen med fusjonen av den underfulle mesenteriske venen, den overordnede mesenteriske venen og miltenvenen. Går opp og til høyre til portene i leveren, kommer portalvenen inn i magen og tar i magesår, bukspyttkjertel og pylorus.

Nedre mesenterisk ven (v. mesenterica inferior) (Figur 236) begynner i hulet i det lille bekkenet. Det mottar blod fra veggene i den øvre delen av endetarmen, sigmoid og nedadgående kolon obod_kishka. Grenene av den underflekkede mesenteriske venen samsvarer helt med grener av samme arterie.

I overlegen mesenterisk vene (V. mesenteriale hove overlegen) (fig. 215, 236) helle venøse kar i tynntarmen og dens mesenteriet, stigende og tverrgående kolon, caecum og vedlegg. Disse inkluderer iliaca colonic Wien (v. Ileocolica), høyre og midtre tykktarm venene (v. Colicae dextrae et media), vene jejunum og ileum (v. Intestinales jejunales et ilii), fordøyelseskjertelen vene ( vv. gastroepiploicae).

I miltåre (v. splenica) (figur 236) blod kommer fra milt, mage, bukspyttkjertel, stor omentum og tolvfingertarm.

Venøst ​​blod fra veggene og bekken for målet felles bekkenarterie venen (v. Iliaca communis) (fig. 233, 236, 237) som er dannet ved overgangen mellom den indre iliac venen (v. Iliaca interna) (fig. 233, 236, 237 ) og ytre iliac vene (v. iliaca externa) (fig. 233, 236, 237, 307). Fartøyene som danner den indre iliac venen er delt inn i parietal og intern.

Parietale grener av to følger de samme arteriene. Disse omfatter øvre og nedre sete vener (v. Gluteae superiores et Inferiores), stenge årer (v. Obturatoriae) (fig. 233), laterale sakrale vener (v. Sacrales later) (fig. 233). Sammen tar de blod fra bekkenbensens og lårets muskler, og også delvis fra muskler i magen.

Indre årer De omfatter indre seksuell venen (v utvendige kjønnsorganer interna.), Hvor blod blir samlet inn fra perineum og ytre kjønnsorganene i urinrøret; Blære venene (vv vesicales.), å ta blod fra blæren, sædblære, vas deferens, prostata zhelezy_zheleza menn og vagina hos kvinner (i kvinner livmorvener (v uterinae) venøst ​​blod strømmer bort fra uterus.); og den nedre og midtre rektale årer (v. rectales Inferiores et mediae), bundet til den indre iliac venen fra veggene i rektum. Anastomosering med hverandre danner karene rundt bekkenorganene urin, rektal, prostata, vaginal og uterus venøs plexus.

Vener i nedre ekstremiteter anastomose med hverandre, er delt inn i grupper av overflate og dype kar.

Overfladiske vener i underbenet representert subkutane blodårer, som danner foten område av foten plantar venøse nettverk (rete venosum plantare pedis) og bakre fot venøs nettverk (rete venosum dorsale pedis). I disse nettverkene er tåårene av foten sammenflettet (vv. Digitales pedis) (figur 237). Dorsale metatarsal vener (v. Metatarseae dorsales pedis) (fig. 237), er en del av nettverket, er fordelen med to store fartøyer, er begynnelsen av en stor og en liten skjulte eller saphenous årer. De fleste skjulte Wien (v. Saphena magna) (Fig. 233, 237) starter på baksiden av venøs nettverk av foten og er en videreføring av ryggen av den mediale metatarsal blodåre. Klatring den mediale overflate av tibia og femur, samler det overfladiske vener, på vei bort fra huden, og strømmer inn i den femorale vene (v. Femoralis). Grunne latent Wien (v. Saphena parva) (fig. 237) begynner ved periferien av det subkutane bakre venøs nettverk av foten og, avrunding den bakre laterale ankelen og opp på baksiden av benet til popliteal fossa, strømmer inn i popliteal venen (v. Poplitea) (figur. 237).

Dyp vener på underbenet to følge med arterien med det samme navn, starter på den plantare overflate av foten plantar finger årer (v. Digi plantares), som i sin tur fletting for å danne en plantar og dorsal metatarsal vene fot (v. metatarseae plantares et dorsales pedis). Metatarsal vener tomme inn i den plantare venøse bue (arcus venosus plantaris) og baksiden av venøse buen (arcus venosus dorsalis) (fig. 237). Plantar venøst ​​blod i lysbuen passerer mediale og laterale marginale årer, som danner den bakre tibial venen (v. Tibiales posteriores) (fig. 237), og dels i fotens rygg vene. Dorsal venøst ​​bue formidler blod i tibialis anterior venen (v. Tibiales anteriores) (fig. 237). De bakre og fremre tibial årer er på det nedre ben, ble blod samlet fra bein og muskler, og deretter går over i den øvre tredjedelen av benet, og danner popliteal vene.

I popliteal venen (v. poplitea) er flere små knærår (vs. slekt) infundert (figur 237) og en liten skjult eller subkutan ven av tibia (v. saphena parva). Når du beveger deg til hoften, blir den popliteale venen femoral.

Femoralvein (V. femoralis) (fig. 233, 237) er rettet oppover, passerer under inguinale ligament og oppsamlingsfartøy, som bør være blodet fra muskler og fascia av låret, bekkenet, hofte, ytre genitalia og nedre divisjoner av den fremre abdominalvegg. Disse inkluderer dyp Wien lår (v. Profunda femoris) (fig. 233, 237), de ytre kjønnsorganene vener (v. Pudendae externae) (fig. 233, 237), stort latent Wien (v. Saphena magna), overflatemagesekken Wien (v. epigastrica superficialis) (fig. 233, 237), Wien overflate som omgir den ilium (v. circumflexa ilium superficialis) (fig. 237). I området av lyskeligament femoral Wien går inn hofte blodåre (v. Iliaca externa) (Fig. 237).

De største overfladiske og dype venene har ventiler og mye anastomose med hverandre. Systemer av den nedre og øvre hul venøs stadig kommuniserer med hverandre ved hjelp av forbindelses vene anterolaterale veggen til legemet, og uparede hemiazygos årer, interne og eksterne venous plexus og danner virveldyr eksplisitte anastomoser.

Atlas av menneskelig anatomi. Akademik.ru. 2011.

Les Mer Om Fartøyene