Klassifisering og behandling av systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt er en vaskulær sykdom preget av betennelse og påfølgende degenerativ ødeleggelse av veggene i blodårene. Dette forårsaker iskemi av organer og vev på grunn av brudd på blodtilførselen.

Klassifisering av vaskulitt

Sykdommer er gradert etter art, noe som krever forskjellige tilnærminger til behandling av sykdommen. Her er klassifiseringen av systemisk vaskulitt:

 1. Takayasu sykdom;
 2. Obliterating tromboangiitis;
 3. Temporal arteritt;
 4. Wegeners granulomatose;
 5. Behcet syndrom;
 6. Nodulær periarteritt.

I Takayasus sykdom blir aorta og store arterier betent, og i de tidlige arterittene store kar, i 90% av tilfellene er hodet påvirket. Wegeners granulomatose er preget av skader på nyrene, øvre luftveiene og lungevevvet, med Behcet syndrombetennelse i slimhinnene i øynene og kjønnsorganene.

Periarteritis nodosa Når store fartøy er ikke gjenstand for betennelse, men det påvirker små, mellomstore og noen ganger arterier, og tromboangiitis obliterans er preget av lesjoner av årer og muskler i blodårene.

Jo tidligere sykdommen er identifisert, desto bedre er behandlingen, og løpet av behandlingen er mindre lang.

symptomer

Symptomer i systemisk vaskulitt er forskjellige. Deres studie hjelper behandlingslederen til å diagnostisere sykdommen raskere og starte effektiv behandling.

Nodulær periarititt påvirker oftest menns kar.

 1. Vektreduksjon;
 2. Muskel vondt;
 3. Økning i temperaturen;
 4. Kvalme.

Umiddelbar behandling av nodulær periarititt fører til psykiske lidelser og slag, så det er viktig for en lege å gjøre en diagnose så snart som mulig og starte behandlingen.

Symptomer på Wegeners granulomatose har en uttalt karakter, disse er:

 • Purulent utslipp fra øvre luftveier;
 • Smerte i paranasal sinus;
 • Deformasjon av det bruskvæv i nesen;
 • Kortpustethet og hoste;
 • Nyresvikt.

Noen symptomer kan dominere, andre er praktisk talt fraværende.

Symptomer på temporal arteritt:

 • Generell svakhet;
 • Febrile tilstand;
 • hodepine;
 • Vektreduksjon;
 • Edemas i regionen av templene.

Hovedgruppen av pasienter er personer som nådde terskelen ved 60 år.

Ved ikke-spesifikk aortoarteritt forstyrrer:

 • Problemer med visjon;
 • Nummen av lemmer;
 • Smertefulle opplevelser (rygg, mage og hjerteområde);
 • Kortsiktig tap av bevissthet.

De fleste aorta sykdommer påvirker aorta og arterien, forlater den, noe som reduserer hodet og overkroppen. Kvinner i mellom og ung alder er mest utsatt for sykdommen, menn blir diagnostisert med uspesifisert aortoarteriitt sjeldnere.

For å oppnå remisjon brukes indomethacin hyppigere, og det anbefales langvarig innlagt behandling.

Symptomer på tromboangiitis obliterans er avhengige av hvilke fartøy som har vært utsatt for sykdommen. Ofte lider pasienten av nummenhet i lemmer og lameness, ofte oppdages tromboflebitt. Pasienter er for det meste unge menn, men antallet syke kvinner øker også, hvilke leger tilskriver populariteten til røyking blant det rettferdige kjønn.

Det beste middel for å forebygge tromboangiitt er nektelse av alkohol og røyking, samt minimering av hypotermi. Behandlingen bruker hormonelle legemidler som undertrykker den inflammatoriske prosessen og utvider karene.

Hovedsymptomen i Behcet syndrom er stomatitt, det andre og tredje stedet er delt av sår på slimhinnene i de syke pasientene og betennelse i øynene. Av sykdommer som påvirker øynene, er den vanligste bilateral uveitt, men begynner sjelden ved sykdommens begynnelse.

For diagnose er samråd med økologisk og øyedagens undersøkelse etter administrering av fluorescein obligatorisk.

Den nest vanligste sammenhengende sykdommen er konjunktivitt, sjelden diagnostisert med vaskulitt og nevrolitt i øyets nerve.

Retinal lesjoner er oftest reversible, men alvorlige endringer i form av sykdommen kan forekomme, noe som fører til glaukom og katarakt.

I studiet av testene er det etablert en økning i nivået av serumimmunoglobulin.

For nøyaktig diagnose tar reumatologen hensyn til alle klager fra pasienten, men de er ikke nok til å starte behandlingen og pasienten må gjennomgå en full diagnostisk kurs.

diagnostikk

For vellykket behandling er riktig diagnose av systemisk vaskulitt viktig. Dette vil tillate deg å velge den optimale metoden for behandling og unngå komplikasjoner. Sykdommen er primær og sekundær.

Primær vaskulitt er en uavhengig prosess, utover hvilken det ikke finnes andre sykdommer, og sekundær systemisk vaskulitt opptrer mot bakgrunnen av andre smittsomme eller onkologiske sykdommer.

Av sykdommene som kan føre til sekundær vaskulitt, vil vi skille mellom:

For en nøyaktig diagnose omfatter diagnosen:

 • Røntgen av lungene;
 • ECG;
 • Ultralyd undersøkelse av nyrene;
 • ekkokardiografi;
 • Laboratorieanalyse.

Spesiell oppmerksomhet i analysen av analysen er gitt til nivået av ESR, fibrinogen og protein.

Det er nødvendig å undersøke legene: nevrolog og reumatolog, samt angiografisk undersøkelse av fartøyene. Det obligatoriske stadiet i vaskulitt er en biopsi av syke organer og en laboratorieundersøkelse av de berørte vevene.

Vaskulitt hos barn

Det er systemisk vaskulitt hos barn i alderen fra flere måneder (Kawasaki syndrom) til 18 år. Diagnose og behandling av sykdommen hos barn utføres på samme måte som hos voksne, det er bare forskjell i dosering av legemidler når de tas.

Kawasaki syndrom forekommer i barn under 5 år, sykdoms-Henoch purpura er barn i alderen fra 4 til 14 år, og ikke-spesifikk aortoarteriit forekommer hos ungdom etter 10 år. Gutter og jenter påvirkes like mye av vaskulitt.

Årsakene til sykdommen hos barn er 100% ukjente, men det er en mening at vaskulitt er forårsaket av hepatitt og bakterielle infeksjoner, spesielt streptokokker.

Har sin negative påvirkning og allergi, noe som skaper en bakgrunn for sykdommen og forårsaker hyposensibilisering av kroppen. To av disse faktorene: allergier og virusinfeksjoner (bakterielle) fungerer som utløserpunkter og kan forårsake vaskulær sykdom selv i tidlig alder.

Hos barn, som hos voksne, graden av vaskulære lidelser er direkte avhengig av graden av sikkerhet sirkulasjon og størrelsen på de rammede blodkar og arterier. Ved stenose og okklusjon av den arterielle lumen resulterer i betennelse segmental proliferative og selv beholderen variasjon tilstand kan varieres - nekrose, infarkt, ischemi, og så videre.

behandling

Behandling av systemisk vaskulitt består av flere stadier:

 1. Undertrykking av immunresponsen for å indusere remisjon;
 2. Støttebehandling med immunosuppressive midler;
 3. Utgang til en stabil remisjon;
 4. Diagnostisering av organskader og restaurering av deres funksjon;
 5. Rehabilitering.

Når immunosuppressiva brukes, blir doser som forårsaker remisjon betraktet som akseptabelt og effektivt stopper immunresponsen i tilfelle sykdomsforverring.

 1. Sterk ettergivelse;
 2. Normalt liv til en person etter behandling.

For behandling av vaskulære sykdommer brukes:

 • Cytotoksiske midler;
 • glukokortikoider;
 • immunglobulin;
 • Plasmaferese.

Glukokortikoider er de mest effektive i dag i kampen mot alle typer vaskulære sykdommer. HA er uerstattelig for kursbehandling, og bivirkninger fra deres handling er dårlig uttrykt.

Cytotoksiske stoffer er delt inn i flere grupper - alkylerings- og purinmidler, samt antagonister av folsyre. De vanligste legemidlene i denne gruppen er azathioprin og cyklofosfamid.

Immunoglobulin administreres intravenøst ​​og kan brukes til langtidsbehandling, og plasmaferese kombineres ofte med inntak av glukokortikoider.

Hvis den blir behandlet med Wegeners granulomatose eller kryoglobulinemisk vaskulitt, er kombinasjonen av HA og plasmaferese den eneste mulige løsningen.

Jo tidligere behandlingen starter, desto større er sannsynligheten for å oppnå stabil remisjon, så tidlig diagnose av vaskulitt og en nøyaktig definisjon av sin type er viktig.

For å oppnå suksess med terapi, er det nødvendig å bruke et bredt spekter av andre linjemedisiner i behandlingen.

 • ciklosporin;
 • Aminokinolin-midler;
 • Enzym og antivirale legemidler.

Syklosporin er nødvendig for å undertrykke den inflammatoriske prosessen, resten av midlene viser effekten bare i komplisert terapi, der de opptar preparatstedet for den andre og tredje gruppen.

Hvis det i løpet av behandlingen er økt aggregering av blodplater, kan en parallell inntak av aspirin foreskrives. Forbedrer effekten av aspirin-dipyridamol, men det er ikke foreskrevet i alle tilfeller. Når kjemper hemorragisk vaskulitt bidrar til å gjenopprette mikrocirkulasjon i veggene av blodkar heparin.

Avhengig av sykdomsforløpet og tilstanden til fartøyene, kan legene foreskrive:

Vazaprostan forbedrer syntesen av mediatorer og hormoner, og Dapsone vil bidra til å oppnå en langsiktig remisjon med en hemorragisk form av sykdommen. Prostacyklin forhindrer utseendet av digital nekrose, og kolchicin er et middel for å undertrykke mobiliteten av nøytrofiler og redusere alvorlighetsgraden av sykdommen under en eksacerbasjon.

I dag er legene aktivt brukt i behandlingen av immunterapi, som bruker monoklonale antistoffer som er aktive mot endotel og membranantigener.

Med immunterapi inngår kroppens vitale krefter i kampen for helbredelse, noe som øker sannsynligheten for vedvarende ettergivelse.

Salver og kremer brukes til sår på huden som forekommer i Behcet syndrom, men lokal behandling bør være trinnvis og ta hensyn til sykdommens spesifisitet.

Overholdelse av kostholdet kreves ved behandling av visse typer vaskulitt, spesielt lav proteininnhold er nødvendig i kampen mot essensielle purpura. Hypoantigenisk diett er en viktig suksessfaktor ved behandling av hemorragisk vaskulitt.

Klassisk behandling av vaskulitt består av:

 1. Introduksjoner av prednisolon (3 infusjoner på 1000 ml);
 2. Administrasjon av cyklofosfamid (1 infusjon på 1000 ml);
 3. Kurs av plasmaferese i kombinasjon med innføring av immunglobulin.

For vellykket terapi bør aktiv deltakelse i behandlingsprosessen til terapeuter, reumatologer, økologer, kirurger og nevrologer, hvis deltakelse varierer avhengig av stadium og type vaskulær sykdom, være aktivt involvert.

Systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt kombinerte gruppen av sykdommer hvor det er betennelse og ødeleggelse av den vaskulære veggen, noe som fører til iskemi av organer og vev. Systemisk vaskulitt presenteres Takayasus arteritt, Wegeners granulomatose, polyarteritt nodosa, Behcets syndrom, thromboangiitis obliterans, kjempecellearteritt, og andre. Systemisk vaskulitt er beheftet lesjoner i hud, nyrer, hjerte, lunger, ledd, øyne, og så videre. D. Diagnosen er bekreftet ved laboratorieprøver, og resultatene av biopsi og visceral angiografi. Behandling med glukokortikoider, cytostatika, kan hjerte-agenter redusere skader på vitale organer, for å oppnå klinisk remisjon.

Systemisk vaskulitt

Sykdom, primær systemisk vaskulitt presentert, utviklet uavhengig og er karakterisert ved ikke-spesifikk inflammasjon av karveggen. Forekomsten av primære systemisk vaskulitt assosiert med immun reaktivitet brudd forårsaket vanligvis infeksiøst middel. Betennelse i systemisk vaskulitt påvirker alle lag i karveggen: det kan bære destruktive, forårsake tilstopping av fartøyet, mikrosirkulasjonsforstyrrelser og dermed følgende ischemi legemer opp til nekroser og infarkt.

Sekundær vaskulitt er et element forskjellig patologi og er ansett som den valgfrie lokal manifestasjon eller komplikasjoner (for eksempel, vaskulitt skarlagensfeber, meningitt, tyfus, sepsis, psoriasis, tumorer og lignende. D.). De fleste systemiske vaskulitt påvirker middelaldrende menn.

Klassifisering av systemisk vaskulitt

Distinker systemisk vaskulitt med en lesjon av kar med små, mellomstore og store kaliber.

Gruppen av vaskulære lesjoner i små kar er presentert Wegeners granulomatose, et syndrom Chardjui-Strauss, mikroskopisk polyangiitt, ​​vesentlig cryoglobulinaemic vaskulitt, Schonlein-Henoch purpura. Systemisk vaskulitt med middels kaliber fartøy av interesse inkluderer Kawasakis sykdom og polyarteritis nodosa (polyarteritis). Systemisk vaskulitt av store kar er sykdom og Takayasu arteritt kjempecelle tidsmessig.

Symptomer på systemisk vaskulitt

Klinikken for systemisk vaskulitt inkluderer ulike vanlige ikke-spesifikke symptomer: feber, tap av appetitt, asteni, vekttap. Hudsyndrom i systemisk vaskulitt er preget av hemoragisk utslett, sårdannelse, nekrose i huden. Muskel-articular lesjoner manifesteres av myalgi, artralgi, leddgikt. Endringer i det perifere nervesystemet i systemisk vaskulitt forekommer i form av polyneuropati eller flere mononeuropati. Klinikken av viscerale lesjoner kan manifesteres av slag, hjerteinfarkt, øye, nyre, lunge, etc.

Ved ikke-spesifikk aortoarteritt (Takayasus sykdom) involverer granulomatøs betennelse aortabuen med grener som forlater fra den. Sykdommen manifesterer seg som generalisert smerte, mikrosirkulatoriske lidelser i øvre lemmer, involvering av karene i mesenteri og lungene, angina pectoris, hjertesvikt. Arterittgigant-cellemoral (Hortons sykdom), en del av gruppen av systemisk vaskulitt, fortsetter med betennelse i karotid, tidsmessige, mindre ofte vertebrale arterier. Klinikken i arterielle lesjoner manifesteres av hodepine, hyperestesi og hevelse i huden i den tidlige regionen, øyesymptomer, nevrologiske lidelser.

Kawasaki sykdom, som går videre med et mucus-hud-glandulært syndrom, påvirker barn. Klinikken inkluderer feber, konjunktivitt, diffus spott-papulær utslett, erytem, ​​hevelse og peeling av huden. Med denne form for systemisk vaskulitt er det lymfadenopati, en lesjon av tungen og slimete lepper. Med involvering av kranspulsårene kan aneurysmer og infarkt utvikles.

Nodular panarteritt (polyarteritt, periarteritt) er preget av nekrotiserende endringer i mellom- og kaliberarterier og tegn på polysystemiske lesjoner. På grunn av generell ulempe utvikler nyresyndrom (glomerulonephritis, ondartet hypertensjon, nyreinsuffisiens), artralgi, polyneuritt, pneumonitt, koronaritt, mikroinsult.

Sjukdommen i Shenlaine-Henoch refererer til systemisk vaskulitt, som påvirker små kar som følge av overført faryngitt av streptokokk-etiologi. Det oppstår vanligvis hos barn; forekommer med småflettede blødninger, polyarthralgi og polyartrit, abdominalsyndrom, immunokompleks glomerulonephritis.

Angiitis allergisk eller Cherdja-Strauss syndrom er assosiert med eosinofil infiltrering av fartøyets vegger; fortsetter med klinikken for bronkial astma og eosinofil lungebetennelse, polyneuropati. Vanligvis utvikler den seg hos mennesker med allergisk anamnese, så vel som de som besøkte tropiske land. Med systemisk granulomatøs vaskulitt påvirker Wegener luftveiene og nyrene. Sykdommen manifesterer seg i utviklingen av bihulebetennelse, ulcerativ nekrotisk rhinitt, hoste, pustevansker, hemoptysis, jadesymptomer.

Syndrom av hyperergisk systemisk vaskulitt (kutan eller leukocytoklastisk vaskulitt) oppstår med immunokompleks betennelse i kapillærer, arterioler og venules. Typiske hud manifestasjoner (purpura, blærer, sårdannelse) og polyarthritis. For mikroskopisk polyangiitt er utviklingen av nekrotiserende arteritt, glomerulonephritis og kapillær i pulmonal sengen spesifikk.

Systemisk vaskulitt, som tar form av essensiell kryoglobulinemi, skyldes betennelse og okklusjon av kar som er forårsaket av virkningen av kryoglobulinkomplekser. Respons-symptomkomplekset utvikles etter behandling med penicilliner, sulfonamider og andre legemidler; manifestert av purpura, urtikaria, leddgikt, artralgi, lymfadenopati, glomerulonephritis. Er tilbøyelig til regresjon av manifestasjoner etter utelukkelse av etiofaktor.

Diagnose av systemisk vaskulitt

Under diagnosen systemisk vaskulitt utføres en omfattende undersøkelse av pasienten med råd fra reumatolog, nevrolog, nevrolog og andre spesialister. Utfør EKG, ekkokardiografi, ultralyd av nyrene, lungradiografi, etc. Økningen av ESR er et karakteristisk, men ikke-spesifikt tegn på systemisk vaskulitt. I venøst ​​blod er Am bestemt til cytoplasma av nøytrofiler (ANCA) og CEC.

Ved angiografisk undersøkelse detekteres vaskulitt av små og medium diameter kar. Den største diagnostiske betydningen for systemisk vaskulitt er biopsien til de berørte vevene og deres etterfølgende morfologiske studie.

Behandling av systemisk vaskulitt

Milepæler terapi består av systemisk vaskulitt hyperimmune reaksjon undertrykkelse å indusere klinisk og laboratorieremisjon; det immunosuppressive kurset; vedlikehold av vedvarende remisjon, korreksjon av organforstyrrelser og rehabilitering. I hjertet av farmakoterapi av systemisk vaskulitt gjennomfører en antiinflammatorisk og immunundertrykkende forløpet av kortikosteroider (prednisolon, deksametason, triamcinolon, betametason). Effektiv pulsbehandling med metylprednisolon.

Cystostatiske legemidler med systemisk vaskulitt brukes i tilfeller av generalisering og progressjon av prosessen, ondartet nyrehypertensjon, CNS-lesjoner, ineffektivitet av kortikosteroidbehandling. Bruk av cytostatika (cyklofosfamid, metotreksat, azatioprin) kan oppnå undertrykkelse av immunmekanismer av betennelse. Effektivt og raskt eliminere betennelse biologiske agenter som inaktiverer TNF (etanercept, infliximab); NSAIDs (ibuprofen, naproxen, diklofenak).

Terapi med antikoagulantia og antiaggreganter (heparin, dipyridamol, pentoksifyllin) er indisert for tegn på hyperkoagulasjon og DIC-syndrom. Forstyrrelser av perifer mikrosirkulasjon korrigeres ved utnevnelse av nikotinsyre og dets derivater. Ved behandling av systemisk vaskulitt brukes angioprotektorer, vasodilatorer, kalsiumkanalblokkere.

I tillegg til narkotikakurs i systemisk vaskulitt vises øktene av ekstrakorporeal hemokorreksjon (kryoferese og kaskadefiltrering av plasma) som gjør det mulig å fjerne sirkulerende antistoffer og immunkomplekser fra blodet. Terapi av komplisert systemisk vaskulitt krever samordnet samarbeid mellom reumatolog, nephrologist, pulmonologist, otolaryngologist, nevrolog, kirurg, oculist, etc.

Prognose og forebygging av systemisk vaskulitt

Utsikten til helse og evne til å arbeide med systemisk vaskulitt bestemmes av form av patologi, sykdoms alder, effektiviteten av behandlingen. Kompleks og stadiumbehandling av systemisk vaskulitt reduserer antall dødelige og invaliderende utfall.

Forebygging av systemisk vaskulitt består i utelukkelse av kontakt med smittsomme stoffer og allergener, avvisning av uberettigede vaksinasjoner og reseptbelagte legemidler.

Hva er systemisk vaskulitt?

Den patologiske tilstanden til kroppen, ledsaget av betennelse i karene, kalles systemisk vaskulitt i medisin. Inflammatorisk prosess med denne sykdommen er i stand til å utvikle seg i arterier, vener, kapillærer, arterioler og andre tubulære formasjoner som deltar i sirkulasjonen.

Systemisk vaskulitt er et sett av plager der betennelsen i veggene til karene fører til ødeleggelse, nekrotisk tilstand og iskemi av organer og vev.

Sykdommen ledsages ofte av irreversible lesjoner av nyrene, hjertet, lungene og andre organer. Spesielt ofte manifesterer vaskulitt seg på huden, som er svært synlig visuelt og gir ofte mye ubehag.

 • All informasjon på nettstedet er til informasjonsformål og er IKKE en veiledning til handling!
 • Du kan sette PRECISE DIAGNOSEN bare doktoren!
 • Vi ber deg om ikke å ta selvmedisinering, men gjør en avtale med en spesialist!
 • Helse til deg og dine kjære!

årsaker

Alle faktorene som utfordrer utviklingen av vaskulitt er ikke fullt ut forstått. Det er imidlertid en rekke grunner som allerede er kjent for moderne medisin.

Det antas at utbruddet av denne sykdommen påvirkes av:

 • virusinfeksjoner (viral hepatitt C og B, cytomegalovirus, Epstein-Barra, etc.);
 • svekket immunitet (hiv / aids);
 • bakterielle infeksjoner (klamydia, streptokokker, salmonella, etc.);
 • overfølsomhet overfor visse medisiner;
 • røyking,
 • revmatisme;
 • genetisk predisposisjon.

Vanligvis utvikler systemisk vaskulitt på grunn av en overført virus- eller smittsom sykdom. I kroppens forsvarssystem oppstår en unormal reaksjon på fremmede skadelige mikroorganismer, og mot denne bakgrunn begynner utviklingen av betennelse i karene. Spesielt er denne sykdommen manifestert etter overført virus hepatitt B og C.

Systemisk vaskulitt utvikler seg også på grunn av sin autoimmune natur. Provoke betennelsen i sirkulasjonssystemet kan selv immunitet, som tar cellene av vevene i karene for fremmede og begynner å bekjempe dem.

Med en genetisk predisposisjon til denne sykdommen, må du være spesielt forsiktig med helsen din. Øke sjansene for å utvikle vaskulitt kan ofte stress og ugunstige eksterne faktorer, for eksempel dårlig økologi.

klassifisering

Vaskulitt er delt inn i primær og sekundær. I det første tilfellet refererer syndrom til en uavhengig sykdom, i det andre er det en komplikasjon av en annen lidelse.

I dag finnes det flere typer og klassifikasjoner av systemisk vaskulitt, som er delt inn i små og mellomstore vaskulære lesjoner.

Dessuten varierer sykdommene i stedet for stedet, intensiteten av progresjonen og særegenheter i kurset.

 • hemorragisk vaskulitt;
 • essensiell kryoglobulinemisk vaskulitt;
 • Bahcets sykdom;
 • betennelse i karene i revmatoid artritt og systemisk lupus erythematosus.
 • mikroskopisk polyarteritt;
 • Chard-Strauss syndromet;
 • Wegner er granulomatose;
 • kryoglobulinemisk vaskulitt;
 • nodulær polyarteritt.

Vaskulitt er også forbundet med tilstedeværelsen av organspesifikke antistoffer, det kalles Kawasaki sykdom. Denne typen sykdom påvirker bare mellomstore fartøy.

Symptomer på systemisk vaskulitt

Mangfoldet og alvorlighetsgraden av symptomatiske manifestasjoner avhenger av graden av vaskulær sykdom og type sykdom.

Hudsyndrom i vaskulitt ledsages av hemorragiske utbrudd, nekrose av hudområder og andre manifestasjoner. Hvis sykdommen påvirker muskler og ledd, vil det nødvendigvis bli ledsaget av smertefulle opplevelser i de berørte områdene. Denne betennelsen er ledsaget av leddgikt og artralgi.

Med systemisk vaskulitt, som forårsaket endringer i nervesystemet, finnes det forskjellige typer polyneuropati og mononeuropati. Dessuten kan patologiske prosesser i hjernens og hjertets kar forårsake hjerneslag, synshemming, hjerteinfarkt, lunger og nyrer.

Til tross for at hver subtype av systemisk vaskulitt har tegn, er det et klinisk bilde som er inneboende i alle disse sykdommene.

Vanlige symptomer på systemisk vaskulitt:

 • hudutslett i form av marmor flekker;
 • feber,
 • cyanose av ekstremiteter;
 • ulike utslett
 • trofiske lidelser;
 • smerter i musklene;
 • hyppige kramper, spesielt i ro
 • polyartrit og polyaltralgi;
 • polyneuritis.
 • Det er preget av tilstedeværelse av feber, diffus flekkutslett, konjunktivitt, hevelse og flaking av huden. Sykdommen påvirker overflaten av tungen, slimhinnene i leppene og har tilstedeværelse av lymfadenopati.
 • Hvis den inflammatoriske prosessen påvirker koronararteriene, kan denne form for lidelse føre til utvikling av en aneurysm eller et hjerteinfarkt.
 • Betennelse ødelegger tidsmessige, karotiske og vertebrale arterier.
 • Denne typen sykdom manifesteres med hodepine, hudødem i templet, nevrologiske prosesser og synshemming.
 • Har i sine symptomer nærværet av bronkial astma, polyneuropati og eosinofil lungebetennelse.
 • Ofte er denne typen vaskulitt et problem med allergier og elskere av å reise til eksotiske land.
 • preget av problemer med åndedrettsorganer;
 • denne typen sykdom manifesterer utviklingen av en sterk hoste, bihulebetennelse, nekrotiserende rhinitt, pustevansker og nephritis;
 • ofte med lesjoner i neseborene, blir slem utsatt for pus og blod, som er ledsaget av smertefulle sår på organets vegger;
 • Når sykdommen forsømmes, vil kortpustethet og smerte i brystregionen være med på alle symptomer.

Også, systemisk vaskulitt er ofte ledsaget av fremveksten av angina, arytmi, utvikling av trombose og nedsatt cerebral sirkulasjon.

Symptomer på allergisk vaskulitt er oppført her.

diagnostikk

Diagnose av systemisk vaskulitt begynner med en konsultasjon med reumatolog, nevrolog og nevrolog, om nødvendig kan pasienten henvise til andre spesialister. Legene utfører en primærundersøkelse, parallelt med hvilken, etter forundersøkelsesmetoden, en detaljert anamnese oppsamles.

Videre, for å diagnostisere vaskulitt må en pasient gjennomgå et kompleks av instrumentelle og laboratorieundersøkelser. En komplett analyse av blod og urin er obligatorisk.

For å bestemme lokaliseringen av inflammatorisk prosess og omfanget av lesjonen, er angiografi foreskrevet - undersøkelse av vaskulær hulrom, utført av røntgenstråling. I noen tilfeller kan ultralyd også være foreskrevet.

I begynnelsen av utviklingen er systemisk vaskulitt ganske vanskelig å identifisere. En mer nøyaktig diagnose kan utføres når sykdommen allerede har endret seg i ett eller flere organer.

I laboratorieblodprøver har slike pasienter tilstedeværelse av lavt hemoglobin, trombocytose, redusert hematokrit og moderat leukocytose. I urinen finnes erytrocyter, hvite blodlegemer og protein.

Også ved diagnostisering av vaskulitt brukes et koagulogram på hvilke systemiske lesjoner som er ganske tydelige, forbundet med en sykdom.

For nøyaktig pålitelighet kan en biopsi-prosedyre foreskrives - ta et stykke vev fra det berørte organet og karene. En slik undersøkelse vil gi nøyaktige resultater og til slutt avklare om inflammasjon med vaskulitt har blitt forårsaket.

Hvis vaskulitt ledsaget av symptomer som indikerer problemer med hjertet og lungene, er pasienten skrevet tilleggsundersøkelser for eksempel EKG, brystrøntgen og ultralyd.

behandling

Grunnlaget for behandling av systemisk vaskulitt er restaurering av de berørte organers funksjon og forebygging av videre utvikling av sykdommen. For dette er pasienten foreskrevet et kurs av visse legemidler.

Begynn behandling med antiinflammatoriske legemidler, parallelt med dem, gjelder immunundertrykkende forlengelse av kortikosteroidhormoner.

Blant slike medisiner som oftest brukes er:

 • prednisolon;
 • deksametason;
 • betametason;
 • triamcinolon.

Ved akutt sykdomsprogresjon foreskrives cystostatika. De er også anbefalt for ondartet nyrehypertensjon, betennelse i sentralnervesystemet og hvis behandling med kortikosteroider ikke virker.

Egenheten ved cytostatisk terapi er at den tillater rask og effektiv undertrykkelse av betennelse forbundet med en unormal immunrespons.

For behandling bruk slike legemidler:

 • etanercept;
 • adalimumab;
 • ibuprofen;
 • naprksen og andre.

I noen typer vaskulittbehandling er foreskrevet antiaggreganter og antikoagulantia. Hvis betennelsen i karene er ledsaget av et brudd på perifer mikrosirkulasjon, foreskrives pasienten i tillegg til nikotinsyre. Også i behandling av systemisk vaskulitt bruk kalsiumkanalblokkere, angioprotektorer og vasodilatorer.

Behandling av vaskulittider er å oppnå følgende mål:

 • restaurering og styrking av immunforsvaret;
 • restaurering av organer;
 • rehabilitering;
 • bevaring av remisjon.

I tillegg til å utføre medisinsk behandling, vaskulitt obligatoriske sesjoner blir holdt, fjernes fra blodet og immunkomplekser med antistoffer - ekstrakorporale hemocorrection.

I særlig vanskelige tilfeller, vaskulitt kurativ terapi utføres direkte under tilsyn av flere leger, som for eksempel en pulmonologist, nephrologist, kirurg, øyenlege, rheumatologist, en otolaryngologist og andre.

Prognoser og forebygging

Dødelighet i systemisk vaskulitt er sjeldne. Ofte blir sykdommen behandlet og har som regel gode spådommer. Men for dette er det nødvendig å kontakte sykehuset i tide.

Utsikten til arbeidskapasitet og generell helse er avhengig av sykdomsform, alder og personlig behandling. For å forebygge et dødelig utfall er det mulig å gjennomføre et fullstendig kurs med foreskrevet kompleks terapi, etter behandling for å gjennomgå rehabilitering og videre følge regler for forebygging.

Unngå utvikling av systemisk vaskulitt, hvis du følger slike anbefalinger for helsefremmende:

 • holder seg til sunn og forsvarlig ernæring;
 • unngå mangel på søvn;
 • ikke ta kroppen til overarbeid;
 • lede en aktiv livsstil
 • ty til å stikke en organisme.

For ikke å provosere dysfunksjon i immunforsvarets arbeid, er det viktig å unngå ikke bare fysisk, men også psykomotisk belastning.

Metoder for behandling av ulcerativ-nekrotisk vaskulitt er beskrevet ved referanse.

Klassifiseringen av vaskulitt hos barn er forberedt for deg her.

Det er også verdt å gi opp uberettiget vaksinasjoner og hyppig inntak av ulike medisiner. For å opprettholde immunitet må du drikke to ganger i året et vitaminkompleks og inkludere mer frukt og grønnsaker i dietten.

Hvordan diagnostisere og kurere systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt refererer til en gruppe sykdommer der betennelse i blodårene oppstår, og som følge av nekrose (død) av vev og organer. Manifestasjonene av denne sykdommen er i stor grad avhengig av plasseringen av de berørte karene og vevene, den spesielle arten av den inflammatoriske prosessen, størrelsen på lesjonene.

Sykdommen refererer til en ganske "ung", tk. diagnostisere vaskulitt begynte ikke mer enn 50-60 år siden. Før dette ble vasculitt ikke utpekt i en egen kategori, med tanke på deres manifestasjoner bare som tilhørende symptomer på andre sykdommer.

Klassifisering av vaskulitt

I medisinsk praksis er det flere typer systemisk vaskulitt og flere tilnærminger til klassifisering. Den vanligste klassifiseringen avhenger direkte av typen berørte fartøy.

Denne tilnærmingen tillater oss å diagnostisere tre typer vaskulitt:

Lilla Shenlaine-Genocha

 • vaskulitt med lesjon av små kar. Disse omfatter vaskulitt Chardjui-Strauss syndrom, Henoch-Schönleins syndrom, mikroskopisk polyangiitt, ​​og noen andre arter av små vaskulære lesjoner. Denne typen sykdom er den vanligste;
 • vaskulitt med en lesjon av mellomstore fartøy. Disse inkluderer Kawasaki sykdom og polyarteritt. Mer vanlig hos personer over 40 år;
 • Systemisk vaskulitt med nekrose av store kaliber er oftest Takayasus sykdom. Diagnose hos pasienter, hvorav de fleste har en sekundær type sykdom.

Det er en annen populær klassifisering av systemisk vaskulitt, avhengig av de spesifikke immunopatologiske prosessene i hver enkelt pasient. I dette tilfellet er det tre typer systemisk vaskulitt:

 • vaskulitt assosiert med samtidige sykdommer;
 • sykdommer forbundet med spesifikke antistoffer;
 • sykdommer assosiert med cytoplasmiske antistoffer.

Systemisk vaskulitt forekommer i gjennomsnitt i 14 tilfeller per 100 000 pasienter behandlet. Dette er en ganske sjelden sykdom, men i de siste årene har tendensen til spredningen blitt registrert.

Den vanligste sykdommen forekommer hos menn, uavhengig av alder. Leger påpeke at denne funksjonen for spredning av sykdommen er avhengig av mer komplekse betingelsene for menn i arbeid, lange dager, mindre (enn kvinner) stress, økt fysisk aktivitet, samt dårlige vaner (røyking, alkoholmisbruk). I tillegg utvikler vaskulitt hos menn raskere, i mer alvorlige former, og behandling tar mer tid. Også menn har en høyere risiko for tilbakefall, noe som observeres hos 40% av alle pasientene.

Systemisk vaskulitt hos barn er sjelden. Men dette problemet mister ikke sin relevans, noe som representerer interesse for mange medisinske forskere. Hos barn avsluttes sykdommen oftere enn hos voksne pasienter, dødelig utfall eller funksjonshemming (hjerte-og karsykdommer, hørselstap, motoriske ferdigheter, hjerneskader - koordinering i rommet, etc.). Hemorragisk vaskulitt er vanlig hos barn under 14 år. Blå lilla og andre former for vaskulitt hos barn blir nesten ikke diagnostisert. "Baby" vaskulitt er preget av alvorlighetsgraden av kurset, den raske utviklingen av komplikasjoner, men en ganske optimistisk prediksjon med rettidig diagnose. Derfor er det så viktig å kontakte en lege så snart som mulig for å få en diagnose. Det er mye lettere å identifisere avvik hos barn på grunn av tidsplanen for medisinske undersøkelser og konstant overvåkning av barnas helse i barnehager og skoler.

Egenskaper av sykdommen

Basert på medisinsk statistikk kan årsakene til systemisk vaskulitt være et stort utvalg, og det er ofte ikke mulig å identifisere den eksakte årsaken i hvert enkelt tilfelle.

Det er derfor 100% nøyaktige anbefalinger for forebygging av systemisk vaskulitt der. Det er bare generelle anbefalinger som vil bidra til å redusere risikoen for sykdommen, nemlig:

Styrkelse av immunitet

 • beskyttelse mot forekomst av sekundære infeksjoner;
 • styrke immunitet
 • aktivering av autoimmune prosesser;
 • Overholdelse av søvnmønstre
 • forbedring av livskvalitet, ernæring, arbeidsforhold;
 • minimering av solens eksponering;
 • rettidig korrigering av brudd på indre organer.

dvs. forebygging av systemisk vaskulitt som sådan er ikke tilstede, det er bare generelle metoder for korreksjon av immunsystem og økning av resistens av en organisme. Dette er grunnlaget i kampen mot eventuelle avvik i immunsystemet.

Årsaker til systemisk vaskulitt

I medisinsk praksis er det vanlig å identifisere en rekke påvirkningsfaktorer i utviklingen av systemisk vaskulitt. Disse inkluderer:

Virusinfeksjoner

 • streptokokkinfeksjon, salmonella, klamydia og andre bakterier. Som regel forårsaker bakterielle faktorer ødeleggelsen av små kar i huden, så vel som arterier av små og mellomstore kaliber;
 • eventuelle virusinfeksjoner (fra herpes til HIV). Vaskulær sykdom og vev blir ofte påvist i pasienter som har hatt hepatitt B-komplekset, cytomegalovirus, så vel som i pasienter med immunsvikt virus;
 • genetisk predisposisjon. Sannsynligheten for systemisk vaskulitt bestemmes av testen for antigener i HLA-systemet;
 • predisponering for allergiske reaksjoner mot antibiotika, antivirale stoffer og andre legemidler.

Generelt kan alle årsaker til denne sykdommen bli delt inn i primær og sekundær. Sekundære årsaker er assosierte sykdommer (vaskulitt i dette tilfellet fungerer som en komplikasjon), mens i den primære form av vaskulitt forekommer ofte på grunn av immun svikt, kroniske autoimmune sykdommer.

Symptomer og behandling av vaskulitt

Symptomer på systemisk vaskulitt er i stor grad avhengig av spesifisitet og lokalisering av vaskulær nekrose. Men i alle tilfeller er det vanlig å utse vanlige symptomer på symptomer, blant annet feber, tap av matlyst, vekttap, hudpall, veldig ofte - kløe.

Å være manifestert på huden, fører sykdommen til utseende av utslett, væskebobler, nekrose og overfølsomhet av vev, myalgi. Pasientene lider av alvorlig kløe, som ikke kan "soothed" av antiseptiske, irriterende salver og kremer. Hvis vi vurderer endringer i det perifere nervesystemet, fører sykdommen til polyneuropati og mononeuropati. Ofte er det feber, svakhet, høy feber. Men generelt avhenger kliniske manifestasjoner av størrelsen på lesjonen og egenskapene til den patologiske prosessen i kar og vev.

Avhengig av plasseringen kan følgende spesifikke symptomer vurderes:

 • nederlag av lungearterier. Kliniske manifestasjoner av slik vaskulitt er hoste (inkludert blod), lungeinfarkt, økt dyspné;
 • lesjon av nyrearteriene. Systemisk vaskulitt fører til alvorlig nyresvikt;
 • vaskulitt av karoten arterier. Konsekvensen er hodepine og svimmelhet, som observeres med en viss frekvens;
 • Vaskulitt i kranspulsårene fører til hjerteinfarkt.

Alt ovenfor var relatert til nederlaget til store og mellomstore fartøy. Hvis man skal vurdere nederlag av småkaliber, har sykdommen følgende skjermer:

 • Vaskulitt på huden ser ut som en subkutan utslett eller vevnekrose;
 • vaskulitt av hjertefisk av liten kaliber kan føre til arytmi;
 • økt intraokulært trykk, sklerittene - de viktigste konsekvensene av systemisk vaskulitt i synlighetens organer;
 • gastrointestinalt sykdom er truet av sår, erosjon ved blødning.

I tilfelle av systemisk vaskulitt av store og mellomstore fartøyer, er det en endring i pulsfrekvensen, redusert synsstyrke og hypertensjon. Systemisk vaskulitt, disse symptomene, ifølge medisinsk statistikk, er mest vanlige i tilfeller av store og mellomstore fartøy. Når små fartøy påvirkes, manifesterer vasculitt i 90% av tilfellene som hudutslett.

Diagnose og behandlingsmetoder

Korrekt diagnose er grunnlaget for behandling av noen sykdom, inkludert systemisk vaskulitt. Jo raskere sykdommen er diagnostisert, jo mindre sannsynlige alvorlige komplikasjoner og skade på indre organer. Diagnose av sykdommen involverer konsultasjoner av en rekke spesialister: neurologer, reumatologer, kirurger. Hva er dette hvis vi vurderer de diagnostiske metodene mer detaljert? Som regel utføres et kompleks undersøkelse, inkludert elektro, ultralydundersøkelse av indre organer, for røntgenstråler i lungene, blodanalyse og analyse av blod fra venen bestemme de nøytrofile cytoplasma antistoffer. I tilfelle av manifestasjon av vaskulitt på huden, blir diagnosen basert på biopsi av de berørte områdene.

Tidlig oppdagelse og behandling av komplekse - lover at vaskulitt påvirker ikke systemer i kroppen og vitale organer, og ikke føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert død.

Husk at selv normal allergisk vaskulitt kan føre til skade på blodkarene i hjernen og hjertet. Og dette kan i sin tur føre til et stort hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Behandlingsmetoder velges i hvert enkelt tilfelle individuelt, avhengig av de kliniske analysene og det generelle bildet av sykdommen. Målet med alle metoder er å forandre reaksjonen av menneskelig immunitet mot visse stimuli, hvor vaskulær ødeleggelse og vevnekrose forekommer. Essensen av metodene er faktisk analog med forebygging og behandling av allergier. Andre viktige mål for behandlingsteknikken er å minimere sannsynligheten for eksacerbasjoner, lesjoner av vitale organer, redusere bivirkninger ved vedlikeholdsterapi og oppnå stabil remisjon.

Narkotikabehandling er foreskrevet utelukkende etter omfattende laboratorietester og spesielle konklusjoner. Grunnlaget for denne behandlingen er legemidler som:

 • forstyrre brudd på perifer mikrosirkulasjon;
 • eliminere betennelse;
 • lindre kløe (dette er viktig fordi det er mulig å feste en sekundær infeksjon og enda mer utbredt fokus av nekrose);
 • stoppe ytterligere død av ytre og indre vev.

Effektiviteten av behandlingen (poliklinisk eller inpatient) avhenger av pasientens generelle tilstand, alvorlighetsgraden av sykdommen, men viktigst av alt - på tidspunktet for den foreskrevne behandlingen og kvalifikasjonen til behandlingslegen.

video

Hvordan rengjøre kolesterolkarbonene og slippe av med problemer hele tiden?!

Forårsake symptomer på høyt blodtrykk, høyt blodtrykk og en rekke andre kardiovaskulære sykdommer er tilstoppet med kolesterol fartøy, konstant nervøs stress, langvarig og dype erfaringer, gjentatte sjokk, et svekket immunforsvar, arv, natt arbeid, eksponering for støy, og til og med et stort antall av forbruk av salt!

Ifølge statistikken kan ca 7 millioner årlige dødsfall være forbundet med høyt blodtrykk. Men studier viser at 67% av hypertensive mennesker ikke engang mistenker at de er syke!

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju der hemmeligheten om å bli kvitt kolesterol og bringe trykket tilbake til det normale, avsløres. Les artikkelen.

Hva er systemisk vaskulitt?

Patologien, karakterisert ved utviklingen av den inflammatoriske prosessen i karene, kalles systemisk vaskulitt. Et spesifikt trekk ved denne sykdommen er at betennelsen passerer i kapillærene, arteriene og andre tubulære formasjoner assosiert med blodforsyningssystemet. Mange eksperter mener at systemisk vaskulitt ikke er en enkelt sykdom, men et stort sett med plager som fører til nekrose av karossens vegger og ødeleggelsen av dem. Sykdommen tilhører kategorien sjeldne og fører til død av pasienten, derfor er det under spesiell kontroll av leger, men moderne medisin behandler effektivt vaskulitt. Hvis det oppdages en sykdom på et tidlig stadium og rettidig medisinsk behandling, er det en gunstig prognose.

klassifisering

Systemisk vaskulitt har en klassifisering som deler disse sykdommene i primære og sekundære former. Hvis den første typen kan tilskrives en uavhengig sykdom, er den andre kategorien en komplikasjon i utviklingen av andre sykdommer.

All primær vaskulitt er klassifisert i henhold til størrelsen på karene de påvirker. Vaskulitt, nært knyttet til immunsystemet og påvirker fartøy av hvilken som helst størrelse, er delt inn i:

 • Bahcets sykdom;
 • vasculitt hemorragisk;
 • Kogans syndrom;
 • konsekvens av komplikasjon i systemisk lupus erythematosus;
 • konsekvens av komplikasjoner i revmatoid artritt.

Vaskulitt, som påvirker karene av liten og middels størrelse, er delt inn i:

 • Charge-Strauss syndromet;
 • Wegner sykdom;
 • Buerger sykdom;
 • polyangiitt;
 • lilla Shenlaine-Henoch;
 • cryoglunemisk vaskulitt;
 • nodular polyarteritis;
 • Kawasaki sykdom (forekommer hovedsakelig hos barn).

Systemisk vaskulitt, som ødelegger store fartøy, er delt inn i:

 • tidsmessig arteritt;
 • granulomatose Takayasu.

Vaskulitt, som påvirker karene i ulike organer, er delt inn i:

 • aortitt av isolert type;
 • kutan arteritt;
 • angiitt i sentralnervesystemet.

Sekundær vaskulitt er vanligvis tilskrevet følgende sykdommer:

 • vaskulitt forårsaket av komplikasjoner med hepatitt B og C;
 • syfilittisk vaskulitt;
 • komplikasjoner av onkologiske sykdommer;
 • vaskulitt forårsaket av en funksjonsfeil i immunsystemet mot bakgrunnen for å ta ulike medisiner.

symptomatologi

Avhengig av kategorien systemisk vaskulitt, varierer symptomene, og bare en detaljert studie og en kompetent spesialist kan nøyaktig bestemme den spesifikke typen sykdom.

For eksempel er nodular polyarteritt mest vanlig hos menn. Med utviklingen av denne sykdommen, er det symptomer som:

 • alvorlig vekttap
 • smerter i musklene;
 • høy temperatur;
 • kvalme, periodisk oppkast.

Hvis det oppstår sent symptomer og behandling ikke startes i tide, utvikler en person i løpet av tiden en mental forstyrrelse, ofte på grunn av komplikasjoner er det hjerneslag.

Wegner sykdom er mest uttalt og preget av slike symptomer:

 • frigjøring av pus fra luftveiene;
 • betennelse i paranasal sinus;
 • deformasjon av nesebrusk;
 • alvorlig kortpustethet
 • kronisk hoste;
 • utvikling av nyresvikt.

Det er verdt å merke seg at Wegners sykdom er preget av det faktum at ikke mer enn ett eller to symptomer kan observeres, mens andre vil være helt fraværende.

Temporal polyarteritt karakteriseres ofte av følgende sett av symptomer:

 • kronisk tretthet, svakhet;
 • alvorlig hodepine;
 • feber,
 • tap i vekt;
 • ødem i den tidlige regionen.

Temporal arteritt observeres ofte hos eldre pasienter som har krysset aldersgrensen på 55 år og eldre.

Vaskulitt av aortattypen er preget av symptomene:

 • nedsatt syn;
 • nummenhet av hender og føtter;
 • smerte i ryggen, magen, hjertet;
 • periodisk tap av bevissthet.

Denne kategorien av vaskulider ødelegger arteriene, blokkerer blodstrømmen til de enkelte organene i overkroppen. I risikogruppen for utviklingen av denne sykdommen er middelaldrende kvinner, i aorta arteritt hos menn, ekstremt sjeldne.

Symptomer på Buerger's sykdom (tromboangiitt) består i nummenhet i hender og føtter, og ofte utvikler lameness mot denne bakgrunnen. I de fleste tilfeller diagnostiseres pasienten med tromboflebitt. Ifølge eksperter, er sykdommen forbundet med røyking, hvis tidligere sykdommen Bryugera utsatt for middelaldrende menn, og spredning av skadelige vaner blant kvinner, er denne type vaskulitt ofte blir identifisert og blant kvinner, for det meste unge.

Følgelig er det viktigste forebyggende tiltaket for denne sykdommen at opphør av røyking.

De viktigste symptomene på Bahchets sykdom er:

 • sår på slimhinner i kjønnsorganene;
 • stomatitt;
 • betennelse i øyebollet;
 • En bilateral uveitt kan forekomme i begynnelsen av sykdommen.

Sykdommer som forårsaker sekundær vaskulitt

Som nevnt ovenfor er systemisk vaskulitt av den sekundære typen en konsekvens av komplikasjoner i løpet av ulike sykdommer, ofte er det en onkologisk og smittsom sykdom. Sekundær vaskulitt kan forårsake slike patologier som:

 • syfilis;
 • skarlagensfeber;
 • meningitt;
 • psoriasis;
 • hepatitt B og C;
 • ondartede svulster
 • forurensning av blod.

Sykdommer hos barn

Enkelte typer av vaskulitt er diagnostisert bare i pasienter under 18 år, slike sykdommer er Kawasakis syndrom og sykdom Shengeyn-Henoch, i det minste i gutter og piker 10 år funnet en ikke-spesifikk aortoarteriit. Dessverre, moderne medisin fortsatt ikke vet den eksakte årsaken til systemisk vaskulitt hos barn, er det antatt at ulike infeksjoner påvirker manifestasjon av sykdommen, og mest av alt streptokokk. Også allergi i tidlig alder kan også påvirke utviklingen av vaskulære lesjoner, sammen med infeksjonen, begynner den å ødelegge venene og blodårene.

Symptomer på Kawasaki sykdom er:

 • øker temperaturen til 40 grader;
 • bilateral konjunktivitt, uten uttalte utskillelser;
 • en økning i livmorhalsk lymfeknuter;
 • utslett over hele kroppen, minner om elveblest;
 • alvorlig rødhet av føtter og palmer, hyppig hevelse i beina;
 • peeling av huden rundt negleplaten;
 • "Crimson" tungen og leppene;
 • rødhet av øyeboller.

Eksperter tror at oftest utvikler denne vaskulitt i den kalde årstiden. Dette skjemaet er farlig med endringer i koronarbeinene, noe som kan føre til utvikling av vaskulære aneurysmer og trombier, noe som igjen forårsaker myokardinfarkt. Dødsfallet fra infarkt hos barn er imidlertid 2 dødsfall per 100 sykdommer.

Behandlingen av denne vaskulitt hos barn oppstår med samme medisiner som hos voksne, bare i en annen dosering.

Det bør bemerkes at i de første trinn av Kawasakis sykdom kan forveksles med andre barnesykdommer: meslinger, syndrom skåldet hud med stafylokokker, juvenil revmatoid artritt, Reiters syndrom, og andre.

Med rask identifisering av symptomer, rask diagnose og rettidig behandling i løpet av de første to ukene, er det sjanser til å redusere utviklingen av komplikasjoner. Imidlertid er medisinsk statistikk ubøyelige: 2% diagnostisert med en dødelig utgang, en tredjedel av pasientene utvikler kardiovaskulær sykdom, og en tredjedel av barn over tid, det er en inflammatorisk artritt.

diagnostikk

Diagnose av systemisk vaskulitt inkluderer en rekke studier. For det første anbefales pasienten en medisinsk konsultasjon med slike spesialister som nevrolog, kardiolog, reumatolog, nevrolog, etc.

For diagnosen brukes følgende forskningsmetoder:

 • Nyrer ultralyd;
 • urin og blodprøver;
 • ECG;
 • X-stråler;
 • ekkokardiografi.

Ved undersøkelse av pasientens blod blir spesiell oppmerksomhet til slike indikatorer som ESR, protein og fibrinogen. Også obligatorisk for systemisk vaskulitt er en biopsi av de berørte organer og vevforskning.

Metoder for behandling

Systemisk vaskulitt blir behandlet avhengig av typen, men terapi av alle sykdomsgruppene skjer i flere stadier:

 • behandling for å undertrykke reaksjonen av immunsystemet;
 • utnevnelse av immunosuppressive midler;
 • stadium av vedvarende ettergivelse;
 • påvisning av skadede organer og restaurering av arbeidsfunksjonene;
 • rehabiliteringsprosedyrer.

Hovedformålet med hele behandlingen er å oppnå en stabil remisjon og returnere alle indre organer til normalt arbeid uten helsekonsekvenser.

Pasienter er foreskrevet et langt forlengst av medisinering, som inkluderer en rekke antiinflammatoriske legemidler, samt hormonelle kortikosteroider. I tilfelle komplikasjoner i løpet av vaskulitt, kan legen foreskrive cytotoksiske legemidler.

Hormonale legemidler kan være:

Cytotoksiske stoffer er rettet mot rask undertrykkelse av den inflammatoriske prosessen assosiert med responsreaksjonene av pasientens immunitet. Slike legemidler inkluderer:

Noen typer systemisk vaskulitt involverer behandling med antikoagulantia og antiaggreganter. Hvis det er et brudd på blodmikrosirkulasjonen, er mottak av nikotinsyre indisert.

Det er verdt å merke seg at med rettidig diagnose og utnevnelse av kompetent behandling hos pasienter er det en stor sjanse for en kur uten komplikasjoner.

outlook

Selvfølgelig kan vaskulitt være dødelig, men slike tilfeller er ganske sjeldne i moderne medisin. Hvis vi snakker om muligheten for å gjenopprette den gamle livsstilen og evnen til å utføre arbeidsfunksjoner, avhenger det av pasientens alder og alvorlighetsgraden av sykdommen. Etter behandlingsforløpet er pasienten vist å gjennomgå rehabilitering, samt følge forebyggende tiltak.

Forebyggende tiltak

For å forhindre ytterligere komplikasjoner av systemisk vaskulitt, bør flere anbefalinger følges:

 • overholdelse av en sunn livsstil, avvisning av dårlige vaner;
 • riktig næring med matvarer rik på vitaminer og mineraler;
 • sunn og lang søvn;
 • unngå stressende situasjoner;
 • unngå langvarig fysisk anstrengelse;
 • øke motoraktiviteten
 • begynn kroppsherdingsprosedyrene.

Også, bør du nøye vurdere valget av medisiner for behandling av en bestemt sykdom. Og for å opprettholde immunitet må du ta et kurs av vitamintilskudd to ganger i året.

I denne artikkelen har vi forsøkt å detaljere spørsmålet om hva som er systemisk vaskulitt. Sykdommen er sjelden, men ekstremt farlig, derfor ved de første tegn på sykdommen, bør du umiddelbart søke lege fra en spesialist som skal gjennomføre en detaljert undersøkelse og foreskrive kompetent behandling.

Les Mer Om Fartøyene