Systolisk og diastolisk trykk: beskrivelse, normale verdier, avvik

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er blodtrykkstypen, hvilken av dens varianter er viktigere - systolisk eller diastolisk trykk. Hvorfor de er utpekt separat, hva er deres norm, og hva er avvikene.

Arterialtrykk er en indikator for spenning i lumen i den arterielle vaskulære sengen, noe som gjenspeiler den kraften som blodet presser på arteriene til. Den vanlige måleenheten er millimeter kvikksølv (mm Hg). Denne indikatoren består av to siffer som er skrevet gjennom et skråstrek (/): den første (øvre) viser systolisk, og den andre (nedre) diastoliske (f.eks. 130/80 mm Hg)

Det systoliske trykket viser spenningen mellom hjertet og karene i det øyeblikket sammentrekningen skjer - inn i systolen. Derfor kalles det også hjerte.

Diastolisk trykk - gjenspeiler denne spenningen ved avslapning - i diastolen. Derfor kalles den også vaskulær.

Generelle data om systolisk og diastolisk trykk

Blodsirkulasjonen i kroppen skyldes det velkoordinert arbeidet i det kardiovaskulære systemet. En av de viktigste indikatorene for den normale samspillet mellom hjerte og blodkar er arteriell press. Hjertet utfører funksjonen til en pumpe, som konstant pumper opp spenning for å bevege blod gjennom karene:

 • Med sammentrekning av ventriklene (inn i systolen) stiger den, som blodet presses ut i aorta lumen og alle andre arterier ned til de minste kapillærene.
 • Med myocardiums avslapping, ekspanderer hjertehulene, spenningen i dem faller, som blodet blir fylt av.

Arterialt trykk er blodtrykket, som er notert i arteriekarene som følge av hjerteaktivitet. Det kan beskrives som en indikator som gjenspeiler hvor mye blodtrykk på veggene i arteriene. Uansett hvilken fase av hjertesyklusen er sammentrekningen eller avslapping av myokardiet, forblir BP konstant (går ikke utover normen). Dette er mulig på grunn av tilstedeværelsen av aortaklappen, som åpner når neste del av blodet strømmer inn i aorta og lukkes, og hindrer at det kommer tilbake til hjertet når det slapper av.

Systemet med arterielle fartøy er nødvendig for å transportere blod til alle organer og vev. Trykket i det er den viktigste drivkraften, som konsekvent skyver blod fra arteriene med stor diameter til deres terminale mikroskopiske grener (kapillærer).

Diastolisk og systolisk trykk utmerker seg. Systolisk viser hvor sterkt anstrengt og fylt med blodårer på tidspunktet for maksimal kontraktil aktivitet i hjertet. Diastolisk reflekterer minimalverdien av stress, når myokardiet slapper av, og også hvor raskt blodet forlater karene, passerer gjennom kapillærene og mikrocirkulatorisk sengen.

Systolisk og diastolisk trykk i faser av hjertesyklusen. Klikk på bildet for å forstørre

Systolisk og diastolisk trykk er sammenhengende, derfor i 90% er endringen i en av dem (økning eller reduksjon) ledsaget av en lignende forandring i det andre.

På hvilke trykkindikatorer avhenger deres normer

Mengden blodtrykk påvirker faktorene som er beskrevet i tabellen.

Norm av blodtrykk og puls

25. september 2017

Generell informasjon

Som en generell regel begynner en primær medisinsk undersøkelse med en kontroll av de grunnleggende indikatorene for den normale funksjonen til menneskekroppen. Legen undersøker hud, lymfeknuter prober, palpates visse områder av kroppen, for å vurdere tilstanden til leddene eller overflate for å avdekke endringer i blodkarene, lunger og hjerte lytte med et stetoskop, og også måler temperaturen, og trykket.

Disse manipulasjonene tillater spesialisten å samle inn nødvendig minimumsinformasjon om pasientens helsetilstand historie) og nivåindikatorer blod eller blodtrykk spille en viktig rolle i diagnosen av mange forskjellige sykdommer. Hva er blodtrykk, og hva er dets normer for mennesker i ulike aldre?

For hvilke grunner øker blodtrykket eller omvendt, og hvordan påvirker slike svingninger tilstanden for menneskers helse? Vi vil prøve å svare på disse og andre viktige spørsmål om emnet i dette materialet. Og vi vil starte med generelle, men ekstremt viktige aspekter.

Hva er øvre og nedre blodtrykk?

Blod eller arteriell (mer BP) Er blodtrykket på blodkarets vegger. Med andre ord er det trykket av væsken i sirkulasjonssystemet som overskrider atmosfærisk trykk, som igjen "presser" (påvirker) alt som er på jordens overflate, inkludert mennesker. Millimetre av kvikksølv (heretter mm Hg) er en måleenhet for blodtrykk.

Det finnes følgende typer blodtrykk:

 • intrakardiell eller hjerte, Det forekommer i hjørnene i hjertet med sin rytmiske sammentrekning. For hver avdeling av hjertet etableres separate normative indekser, som varierer avhengig av hjertesyklusen, så vel som på kroppens fysiologiske egenskaper;
 • sentral venøs(forkortet som CVP), dvs. blodtrykket til høyre atrium, som er direkte relatert til retur av venøst ​​blod til hjertet. Parametrene for CVP er av stor betydning for diagnostisering av visse sykdommer;
 • kapillær Er en mengde som karakteriserer nivået av væsketrykk i kapillærer og avhenger av krumningen av overflaten og dens spenning;
 • arterielt trykk - Dette er den første og kanskje den viktigste faktoren, som studerer hvilken ekspert gjør en konklusjon om hvorvidt kroppens sirkulasjonssystem fungerer normalt eller det er avvik. Verdien av AD angir volumet av blod som pumper hjertet for en bestemt tidsenhet. I tillegg karakteriserer denne fysiologiske parameteren motstanden til vaskulærsengen.

Siden hjertet er drivkraften (en slags pumpe) av blod i menneskekroppen, registreres de høyeste blodtrykksverdiene ved utgangen av blod fra hjertet, nemlig fra venstre mage. Når blod går inn i arteriene, blir trykknivået lavere, i kapillærene reduseres det enda mer, og minimumet blir i venene, så vel som ved inngangen til hjertet, i.en. i høyre atrium.

Tre hovedindikatorer for blodtrykk er tatt i betraktning:

 • hjertefrekvens (forkortet HR) eller puls av en person;
 • systolisk, dvs. øvre trykk;
 • diastolisk, dvs. den nederste.

Hva betyr det øvre og nedre trykket av mannen?

Indikatorer for øvre og nedre trykk, hva er det og hva påvirker de? Når hjertekontraktens høyre og venstre ventrikler (det vil si hjerteslagsprosessen), skyves blodet i fasen av systolen (stadiet av hjertemusklen) i aorta.

Indikatoren i denne fasen kalles systolisk og er skrevet først; faktisk er det første nummeret. Av denne grunn kalles det systoliske trykket øvre trykk. Denne verdien er påvirket av vaskulær motstand, så vel som frekvensen og styrken til hjertet.

I diastolfasen, dvs. i intervallet mellom sammentringene (systolefasen), når hjertet er i avslappet tilstand og fylt med blod, blir mengden diastolisk eller lavere blodtrykk løst. Denne verdien er bare avhengig av vaskulær motstand.

Vi oppsummerer alt ovenfor med et enkelt eksempel. Det er kjent at 120/70 og 120/80 - det er den beste ytelsen blodtrykket hos en frisk person ( "som astronauter"), hvor det første tall 120 - det er toppen eller systolisk trykk, og den 70 eller 80 - det er den lavere og diastolisk blodtrykk.

Normer for menneskelig press etter alder

Ærlig, mens vi er unge og sunne, er vi sjelden opptatt av nivået på blodtrykket vårt. Vi har det bra, og derfor er det ingen grunn til bekymring. Men menneskekroppen blir gammel og slites ut. Dessverre er dette en ganske naturlig prosess fra fysiologisk synspunkt, og påvirker ikke bare utseendet til en persons hud, men alle dets indre organer og systemer, inkludert blodtrykk.

Så, hva skal normalt blodtrykk være hos en voksen og barn? Hvordan påvirker aldersfunksjonene blodtrykket? Og i hvilken alder er det verdt å begynne å kontrollere denne vitale indikatoren?

For en start, et slikt tiltak som helvete faktisk er avhengig av mange individuelle faktorer (psyko-emosjonelle tilstand, tid på dagen, inntak av visse medisinsk utstyr, mat eller drikke, og så videre).

Moderne medisinske mennesker er forsiktige med alle tidligere sammensatte tabeller med gjennomsnittlig BP-norm basert på pasientens alder. Saken er at den siste forskningen snakker for en individuell tilnærming i hvert enkelt tilfelle. Som regel bør normalt blodtrykk hos en voksen i alle aldre, uansett om det gjelder menn eller kvinner, ikke overskride terskelen på 140/90 mm Hg. Art.

Dette betyr at hvis en person er 30 år eller 50-60 år gammel, er indikatorene 130/80, da har han ingen problemer med hjertearbeidet. Hvis det øvre eller systoliske trykket overstiger 140/90 mm Hg, blir personen diagnostisert arteriell hypertensjon. Narkotikabehandling utføres i tilfelle når pasientens trykk "oversells" for indikatorene på 160/90 mm Hg.

Når trykket økes hos en person, observeres følgende symptomer:

 • økt tretthet;
 • støy i ørene;
 • hevelse av bena;
 • svimmelhet;
 • problemer med visjon;
 • redusert effektivitet;
 • blødning fra nesen.

Ifølge statistikken er det høye øvre blodtrykket oftest hos kvinner, og den lavere hos eldre mennesker av begge kjønn eller menn. Når den nedre eller diastoliske blodtrykket faller under 110/65 mmHg, det irreversible endringer i indre organer og vev, som forverres blodsirkulasjonen, og følgelig oksygenmetningen i kroppen.

Hvis du har et blodtrykk på 80 til 50 mm Hg, bør du umiddelbart søke hjelp fra en spesialist. Lavt lavt blodtrykk fører til oksygen sult i hjernen, noe som negativt påvirker hele menneskekroppen som helhet. Denne tilstanden er også farlig, som økt økt blodtrykk. Det antas at diastolisk normaltrykk hos en person på 60 år og eldre ikke skal være over 85-89 mm Hg. Art.

Ellers utvikler den seg hypotensjon eller vegetovaskulær dystoni. Med redusert trykk, symptomer som:

 • svakhet i musklene;
 • hodepine;
 • mørkere i øynene;
 • kortpustethet;
 • apati;
 • økt tretthet;
 • foto, så vel som ubehag fra høye lyder;
 • følelsen lav kroppstemperatur og kald i ekstremiteter.

Årsakene til lavt blodtrykk kan være:

 • stressende situasjoner;
 • værforhold, for eksempel tøffhet eller svekkende varme;
 • tretthet på grunn av høye belastninger;
 • kronisk søvnmangel
 • en allergisk reaksjon;
 • noen medisiner, for eksempel hjerte- eller smertestillende medisiner, antibiotika eller antispasmodik.

Imidlertid er det eksempler hvor mennesker gjennom hele livet lever fredelig med det lavere blodtrykk på 50 mm Hg. Art. og føle seg bra, for eksempel tidligere idrettsutøvere hvis hjertemuskler er hypertrophied på grunn av konstant fysisk anstrengelse. Det er derfor for hver enkelt person at det kan være deres normale blodtrykksindikatorer, hvor han føler seg bra og lever et fullt liv.

høy diastolisk trykk indikerer tilstedeværelse av sykdommer i nyrene, skjoldbruskkjertelen eller binyrene.

Økningen i trykknivået kan skyldes slike grunner som:

 • vektig;
 • stress,
 • ateroskleroseog noen andre sykdommer;
 • røyking og andre dårlige vaner;
 • diabetes mellitus;
 • ubalansert kosthold
 • fast livsstil;
 • værendringer.

Et annet viktig poeng angående humant blodtrykk. For korrekt å bestemme alle tre indikatorene (øvre, lavere trykk og puls) må du følge enkle måleregler. For det første er den optimale tiden for måling av blodtrykk morgen. Og tonometeren er bedre plassert på hjertenivå, så målingene blir mest nøyaktige.

For det andre kan trykket "hoppe" på grunn av en skarp forandring i kroppens stilling. Derfor må du måle det etter å ha våknet, uten å komme seg ut av sengen. Hånden med manometeret på tonometeren skal plasseres horisontalt og være stasjonær. Ellers vil indikatorene som produseres av enheten, være unøyaktige.

Det er bemerkelsesverdig at forskjellen mellom indikatorene på begge hender ikke skal være mer enn 5 mm. Ideelt sett vurderes situasjonen når dataene ikke avviger avhengig av om trykket ble målt på høyre eller venstre hånd. Hvis indikatorene varierer med 10 mm, er risikoen for utvikling sannsynligvis høy aterosklerose, og en forskjell på 15-20 mm indikerer uregelmessigheter i utviklingen av blodkar eller deres stenose.

Hva er normer for trykk i mennesker, bordet

Igjen er tabellen ovenfor med blodtrykksnormer etter alder bare en referanse. Blodtrykk er ikke konstant og kan variere, avhengig av mange faktorer.

Diastolisk trykk: økt og redusert

Blodtrykk er en av de eldste biomarkørene i medisin. Måle det lært for lenge siden, og i tusen år ble det fastslått mange diagnoser på parametrene for diastolisk og systolisk trykk. Og til tross for det enorme antallet moderne diagnostiske metoder, bidrar lavt diastolisk trykk eller høyt og i dag til raskt å identifisere sykdommen.

Blodtrykk: hva er det?

Dette begrepet betyr blodtrykk, det vil si det som blodstrømmen utøver på væggene i arterielle kar. Nærmere bestemt er dette størrelsen på overflødig trykk av væsken i sirkulasjonssystemet i forhold til atmosfærisk trykk. Målt i samme enheter - millimeter kvikksølv, og består av to tall - det øvre og nedre.

Hvor kommer de to tallene fra? Årsakene ligger i kjernen i hjertet.

Venstre ventrikel kontrakterer og kaster blodet inn i aorta, som passer inn i det. Mengden trykk i dette området bestemmes av volumet av blod som pumper hjertet ikke en gang, men per enhetstid, så vel som motstanden til fartøyets vegger.

Siden arbeidsvolumet av store arterier ikke er mye forskjellig fra aorta og ventrikel, er forskjellen i trykk her svært liten - 5-10 mm. Hg. Art. Dette skyldes mangel på hydrodynamisk motstand.

Men ytterligere store arterier er delt inn i mindre og mindre seksjoner, arbeidstverrsnittet blir mindre, den hydrodynamiske motstanden er høyere og trykket avtar. I kapillærene vil indikatoren være mye lavere enn arteriell, i venene, spesielt på eksterne steder - ankelen vil for eksempel være minimal.

Den laveste er registrert i høyre atrium, hvor blodet går tilbake gjennom venene. I noen tilfeller er slikt trykk også en viktig indikator og måles av spesielle enheter.

Tilførsel av blod til aorta er imidlertid syklisk, og ikke kontinuerlig, fordi det er kort tid mellom sammentrekning og fylling av venstre ventrikel. Derfor går blod inn i aorta i porsjoner, og trykket ved opptakstidspunktet og uten det er annerledes.

 • Systolisk arteriell - øvre figur, indeksen ved komprimering av venstre ventrikel - hjertets systole. Verdien bestemmes av mengden blod som kommer inn i aorta, graden av veggmotstand og antall reduksjoner per målbar tidsenhet.
 • Den nedre figuren er en indikator på diastolisk, det vil si verdien av blodtrykket ved hjertedempelse - diastol. Dette tiltaket bestemmer graden av motstand av små fartøy. Høyt diastolisk trykk, så vel som lavt, indikerer diaré i sirkulasjonssystemet. Årsakene er forskjellige, men oftest forbundet med nedsatt nyrefunksjon..

Den største forskjellen mellom indeksene er registrert i aorta, hvor blodet kastes ut med det sterkeste presset.

Når avstanden fra hjertet reduseres, reduseres amplituden. Kapillær og venøs, for eksempel, er praktisk talt uavhengig av fase.

Lav ytelse

Lavt diastolisk trykk er en indikasjon på utilstrekkelig elastisitet av veggene i perifere kar. Årsakene ligger som regel i svingningene i mengden renin.

Sistnevnte utskilles av nyrene, så hvis lavere tall er for lavt, vurderes nyretilstanden først.

Indeksen er mindre enn 90 mm. Hg. Art. tilsvarer normer. Det antas at en ung sunn person bør ha en lavere figur på 80 mm. Hg. St, midaldrende - 85, og i eldre figur på 90 mm. Hg. Art. tro normal. Variasjonene kan være, men innen 5-10 enheter. Aldersendringer som passer inn i dette rammeverket, anses som naturlige. For øvrig, for barn og tenåringer er normen enda lavere - 60-70 mm. Hg. Art.

Det er ofte nok unntak. For eksempel, under menstruasjon hos mange kvinner, reduseres nivået av diastolisk trykk til 70, og til og med 60 mm. Hg. Art. Dette skyldes tap av et visst volum blod, noe som krever tid å gjenopprette. Derfor, hvis svingninger bare observeres i denne perioden, er uroen grunnløs.

Trykket på 60 mm Hg. St, til tider, er stabil og påvirker ikke helsen din. Hvis dette er tilfelle, anses denne undersøkte indikatoren som normen, og avvik fra det regnes som et brudd i arbeidet.

Lavt diastolisk fenomen har følgende grunner:

 • diskord i arbeidet med nyrene og binyrene. Redusert produksjon av renin er vanligvis forbundet med akkumulering av giftige stoffer, og sistnevnte er konsentrert i tilfelle feil i nyrenes arbeid;
 • anoreksi - samt etterlevelse av kalori diett fører til en jevn nedgang i indikatoren. Systolisk trykk i dette tilfellet er også ofte undervurdert;
 • tuberkulose - tap av blod og krampe i lungeskader ødelegger sirkulasjonssystemet;
 • allergi - avhengig av type og lokalisering har en annen effekt, inkludert på fartøyene;
 • stress, angst og til og med en endring i klimaet kan utløse lavt diastolisk trykk.

Årsakene til forstyrrelsen er svært varierte, så behandlingen begynner med en grundig diagnose. Det er ekstremt uønsket å bruke noen normaliserende medisiner, beroligende midler, for eksempel for å finne ut de sanne årsakene til sykdommen.

Økt trykk

Ved første øyekast, høyt blodtrykk bør indikere en god tonus av veggene i perifer fartøy. Faktisk er mekanismen her noe annerledes.

Forhøyet trykk indikerer en hypertonisk glattmuskelkar, som manifesterer seg som en fortykning av veggene, redusert lumen og økt kontraktilitet. I sin tur krever slike endringer et høyere systolisk trykk for å kompensere for en reduksjon i arbeids-tverrsnittet, og forårsake hypertrofi av ventrikel og hjerteinfarkt.

 • Forhøyet diastolisk trykk karakteriseres av indekser fra 90 til 105 mm. Hg. Art. Hvis et slikt nivå blir observert hos en eldre person, kan det betraktes som en norm med strekk. Men hos pasienter under 30 år er dette en eksplisitt indikasjon på utviklingen av hypertensjon.
 • Området er fra 106 til 115 mm. Hg. Art. bekrefter tilstedeværelsen av moderat alvorlighetsgrad av hypertensjon.
 • Høyt diastolisk trykk - fra 115, og enda mer, over 130 mm. Hg. Art. - Et klart tegn på alvorlig arteriell hypertensjon.

De mest åpenbare konsekvensene av høyt blodtrykk inkluderer forstyrrelser i hjertets arbeid, spesielt - myokardiet. Videre øker sannsynligheten for sykdommen to ganger med en økning i indeksen for hver 10/20 mm, Hg. Art.

Årsakene til brudd er som følger:

 • arvelig predisposisjon regnes som primær, da hyperplasi av muskler i karene er forbundet med brudd på iontransport i cellen, nemlig med kalsiummetabolisme. Andre faktorer kan betraktes som provokatører av dette bruddet;
 • røyking - ødelegger først ionbytter i vevsceller, inkludert vaskulære celler;
 • fedme - i tillegg til brudd på kalsiummetabolisme, er en rent mekanisk faktor viktig her, siden overvekt automatisk krever en mer intensiv drift av venstre ventrikel, og derfor provoserer hypertrofi;
 • diabetes mellitus - av begge slag. Sykdommen forstyrrer stoffskiftet betydelig og påvirker dermed trykket;
 • diaré - samt bruk av diuretika. Bryter utbyttet av salter, og forårsaker innsnevring av fartøyene. Hvis årsakene til sykdommen bare er i bruk av diuretika, så sykdommer denne sykdommen veldig raskt.
 • stress - forårsaker både høyt trykk og lavt. Det avhenger av kroppens og temperamentets generelle tilstand.

Blodtrykk er svært følsomt for følelsesmessige opplevelser av noe slag. Derfor, i en sykehusinnstilling, må du aldri etablere en diagnose på en enkelt måling av indikatoren. Observasjon utføres minst en dag. Og selv en endring av personalet er mulig, siden noen ganger utseendet av en hvit kapp bare gjør pasienten nervøs.

Tabell over normer for press for mennesker.

Å ta behandling er fornuftig i de tilfellene når det er stabile lave eller høye priser i flere dager, og også når årsaken til avviket ikke er klart. Trykkvariasjoner selv for en dag kan være ganske signifikante, men en gjennomsnittsverdi er viktig for evalueringen.

Puls blodtrykk

Dette er ikke mindre veltalende enn et høyt diastolisk eller lavt trykk. Forskjellen mellom øvre og nedre tall er volumet av blod overført fra ventrikkelen til aorta. Avvik indikerer en økning eller reduksjon i volum.

 • Forskjellen i 40 mm, Hg regnes som normal. Art.
 • En reduksjon i verdien indikerer en reduksjon i slagvolum, en mulig aortastensose og så videre.
 • Økningen i forskjellen er ikke mindre ødeleggende, siden det fører til en akselerert aldring av indre organer. Hjertet og hjernen er spesielt skadet.

Korrigering av puls BP utføres ved å påvirke diastolisk eller systolisk trykk for å redusere eller øke nivået. Narkotikabehandling er ofte foreskrevet med en kritisk liten forskjell, eller når lidelsen er forbundet med en annen underliggende sykdom.

Hvordan eliminere lavt eller høyt trykk

Paradoksalt sett er det et faktum: å redusere det økte trykket eller øke den lave, brukes de samme metodene, bortsett fra når indikatorens svingninger er forbundet med en bestemt sykdom eller bruk av legemidler som forårsaker forstyrrelser.

 • Fysisk aktivitet - selv en enkel 20 minutters spasertur i et raskt tempo, vil bidra til å regulere et høyt diastolisk trykk eller øke lavt diastolisk trykk. Belastninger bør imidlertid ikke overstige den kritiske verdien. Det er kjent at idrettsutøvere ofte har et lavere nivå av diastolisk trykk, som er forbundet med overdreven, utmattende innsats.
 • Massasje - av noe slag: manuell, maskinvare, anti-cellulitt - vil gjenopprette normal drift av kapillærene, som igjen vil påvirke tonen sin.
 • Reduser trykket vil bidra til å møte visse regler i kostholdet. Siden økningen utløses av en lav mengde kalium, bør preferansen gis til grønnsaker og frukt, der et høyt innhold av kalium og vitamin C er notert.
 • For å øke frekvensen anbefales det å gi opp mye koffein: til tross for den stimulerende effekten på karene, bidrar koffein til uttak av natrium.
 • En kontrastdusj er en utmerket måte å justere figuren på, fordi alternativ kjøling og oppvarming av perifere fartøy normaliserer ytelsen.
 • Bevaring av ro - Forstyrrelsene påvirker umiddelbart fartøyets arbeid, og trykkets størrelse. Selvfølgelig er det ingen mulighet for å unngå unrest helt, og det er ikke behov for det. Dette er en smertefull sterk, overdreven reaksjon. Hvis en slik tendens eksisterer, anbefales det å gjøre meditasjon, yoga eller en favoritthobby.

Avvik fra den normale indikatoren er ikke ledsaget av noen karakteristiske trekk.

Ofte vil pasientene bare vite om dette når de undersøkes. I dette tilfellet, hvis arteriell hypertensjon og hypotensjon ikke har nådd et høyt stadium, blir behandlingen redusert til anbefalingene nevnt ovenfor. Som er mye lettere og mer nyttig enn å ta medisin.

Systolisk og diastolisk trykk

Generelle begreper: Syklusen av det menneskelige hjerte utføres i to store stadier: systole (sekvensiell sammentrekning av atria og ventrikler) og diastol. Det er for dem at elementene i blodtrykk kalles.

Den øvre figuren, som vi får når du måler blodtrykk ved hjelp av en enhet - mekanisk eller elektronisk - kalles systolisk trykk. Systolisk blodtrykk er opprettet på tidspunktet for en kraftig blodutløsning fra de nedre kamrene i hjertet inn i det vanlige blodet (systole).

Det vil avhenge av tilstanden til vevet i hjertemuskelen, samt hastigheten og styrken av sammentrekningen.

Diastole er et konsept rett overfor systole. Det betyr avslapning av myokardvev. Hjertet i denne perioden forbereder seg på å motta blod tilbake i kamrene.

De perifere karene har en spesiell funksjon - ikke bare for å opprettholde trykk i karene, men også for å skape forhold for at blodet skal komme tilbake til hjertets kamre. Av denne grunn gjenspeiler det diastoliske trykket tilstanden til de perifere arteriene - deres elastisitet og tone. Størrelsen på "lavere" trykk påvirkes av hyppigheten av myokardiske sammentrekninger og volumet av blod som sirkulerer i blodkar.

Diastolisk trykk

Den normale verdien av "lavere" trykk er 90 mmHg. Etter hvert som denne verdien øker, øker risikoen for kardiovaskulære komplikasjoner, for eksempel myokardinfarkt eller slagtilfelle.

 • sykdommer i adrenal cortex;
 • nyresykdom;
 • patologi av skjoldbruskkjertelen;
 • svulster i hypofysen;
 • nederlag av hypothalamus-hypofysesystemet.

Hvis å generalisere - dette er alle sykdommer som fører til utvikling av symptomatisk arteriell hypertensjon. Hypofysen, binyrene og skjoldbruskkjertelen er en del av det endokrine systemet og produserer hormoner som kan påvirke blodtrykket. Nyrene skiller også ut en spesiell forbindelse - renin, som øker tonen i periferfartøyene og påvirker derfor diastolisk trykk.

Høyt diastolisk trykk kan også være et tegn på begynnelse av arteriell hypertensjon med en verdi på 90 til 105, høyt blodtrykk av moderat alvorlighetsgrad med tall fra 106 til 115, et alvorlig stadium av denne sykdommen når terskelen overskrides i 115 mm Hg. Diastolisk trykk over 130 indikerer malignitet av hypertensiv sykdom. Denne tilstanden skal bekreftes ved undersøkelsen av fondets fartøy.

I tillegg kan økt diastolisk trykk være et resultat av følgende sykdommer:

 • systemiske autoimmune patologier (SLE, reumatoid artritt);
 • ekte polycytemi (et viktig tegn er en høy viskositet av blodet);
 • alvorlig leverskade;
 • alvorlig hjertesvikt
 • pulmonal hypertensjon på grunn av lungesykdom;
 • hjernesvulster;
 • TBI (craniocerebral trauma).

Lavt diastolisk trykk (mindre enn 80) - ikke mindre grunn til bekymring. Det kan bety alvorlige helseproblemer og til og med føre til koma. Det er verdt å bekymre deg i tilfeller når denne indikatoren overstiger merket under 60 eller holder under 90 i lang tid.

Lavt diastolisk trykk - årsaker:

 • patologi av det endokrine systemet;
 • hjerte sykdommer;
 • smittsomme sykdommer;
 • renal dysfunksjon;
 • magesår;
 • ondartet tumor;
 • redusert hemoglobin;
 • signifikant blødning
 • akklimatisering;
 • effekten av alvorlig stress, sjokk;
 • anoreksi;
 • tuberkuløs forgiftning;
 • misbruk av medisiner, hvis bivirkning er reduksjon av diastolisk trykk;
 • hypotensjon.

I tillegg kan lavt diastolisk trykk noen ganger være forårsaket av dehydrering som følge av langvarig soleksponering, oppkast, diaré, alvorlig svette.

Systolisk trykk

Med denne indikatoren er alt enkelt: høyt systolisk trykk i de fleste tilfeller - et tegn på høyt blodtrykk, lavt - et tegn på hypotensjon. Normen for det øvre trykket overstiger ikke 139 mm Hg. (øvre grense) og bør ikke være lavere enn 110.

Det er tilfeller av en isolert økning i denne indikatoren. Dette fenomenet kalles isolert systolisk hypertensjon.

Det er primære og sekundære former for denne sykdommen. Primær forekommer ofte hos folk i alderen. Årsaken er aldersrelaterte endringer i vaskulærsystemet.

Noen patologier danner høyt systolisk trykk og samtidig lavt "lavere" trykk. Disse inkluderer:

 • anemi av alvorlig alvorlighetsgrad;
 • aortaklafffeil;
 • arteriovenøse patologiske meldinger - fistler;
 • alvorlig nyreskade.

I disse tilfellene er det nødvendig å eliminere hovedårsaken til trykkoppbygging.

Pulstrykk

Forskjellen mellom blodtrykksverdiene kalles pulstrykket. Denne verdien er normalt ca. 30-40 mm Hg. og bør ikke overstige seksti prosent av øvre trykkfigur. Med svingninger er blodtilførselen til vev og organer svekket, og belastningen på arteriene og blodårene øker.

Hvorfor kan pulstrykket være lavt? Det er flere grunner til dette: aorta-stenose, et redusert volum blod i karet, en alvorlig grad av hjertesvikt. Alt dette fører til en reduksjon i slagvolumet - volumet av blod som kan kaste bort hjertet med hver reduksjon.

En annen gruppe årsaker er et økt diastolisk trykk, som i sin tur kan skyldes økt tone i perifere arterier (for eksempel under superkjøling). Undervurderte tall kan observeres under graviditet, blant idrettsutøvere eller på landsbygda.

Konstant økt pulstrykk er tatt i betraktning ved å bestemme risikoen for hjerte og karsykdommer. Det akselererer kroppens naturlige aldringsprosesser.

Norm eller patologi?

Trykknormen for en voksen er fra 110/80 til 139/89. AD er regulert av komplekse mekanismer der endokrine, urin og nervesystem tar en aktiv rolle. Økt trykk kan utløses av stress, fysisk stress; i ro, faller blodtrykket. Normalt er slike svingninger forbigående. Fysiologiske endringer i trykk har til og med en gunstig effekt på kardiovaskulærsystemet, trening og styrking av fartøyets muskelvegg.

Normen for arterielt trykk (BP) hos voksne etter alder

Å kontrollere blodtrykk for personer over 45-50 år er en garanti for et langt, sunt liv og et raskt svar på mange patologier. Hvordan skal det, avhengig av alder, hva er normen, vedtatt i Russland og i utlandet?

Indikasjoner på blodtrykk (BP) er avgjørende, de indikerer arbeidskapasiteten til hjertet og fartøyene, hvis funksjonsfeil reflekteres i den livlige aktiviteten til hele organismen. Hvis det er avvik og den fysiologiske normen til indikatoren ikke opprettholdes, signaliserer dette muligheten for alvorlige patologier. Avvik fra normen av blodtrykk er vanligvis funnet hos voksne, da de er forårsaket av oppkjøpte sykdommer med alder og andre problemer i kroppen.

Hva er blodtrykk?

Som du vet, strømmer arteriene og blodårene i menneskekroppen blod, som har visse egenskaper. Følgelig er kurset knyttet til den mekaniske påvirkningen på veggene. Det skal også bemerkes at blod ikke bare flyter, men målrettet rettet gjennom hjertemuskelen, noe som ytterligere øker effekten på vaskulære vegger.

Hjertet "presser" ikke konstant, men passer godt til alle kjente slag, på grunn av hvilken en ny del av blod frigjøres. Dermed vil virkningen av væsken på veggene være to faktorer. For det første er det trykket skapt under push, og det andre - mellom joltene i roenperioden. Sammenslaget av disse to indeksene danner det samme arterielle trykket. På medisinsk er den øvre verdien av BP kalt systolisk, og den nedre diastoliske.

For måling ble en spesiell teknikk oppfunnet, noe som gjorde det mulig raskt og enkelt å måle uten inntrenging i fartøyet. Dette er gjort med et phonendoskop og en luftpute, legg på et sted over albuen, hvor luften injiseres. Økende trykket i pute, lytter legen for hjerteslag i arterien under. Så snart blåsene stoppet, ville dette bety lik trykk i puten og fartøyene - øvre grense. Da blir luften gradvis utladet, og på et bestemt tidspunkt vises blåsene igjen - dette er indikatoren for den nedre grensen. Verdier av arteriell, så vel som atmosfærisk trykk, måles i millimeter kvikksølv.

Hva er det normale blodtrykket?

Blant leger er det ingen entydig mening om nivået på normalt blodtrykk hos voksne. Standard anses å være klassisk 120/80, men en ting er karene hos voksne 25 år, en annen er tilfelle hos eldre, dessuten kan alle slags fysiologiske egenskaper bidra med deres bidrag. Forskjeller i indikasjoner på nivået av mannlige og kvinnelige parametere er små. Det er også viktig å merke seg det å måle BP bør være i en rolig tilstand, sittestilling, og det er nødvendig å gjøre minst to målinger med en forskjell på en kvart time. For fullstendighet av informasjonen vil vi få tabeller fra forskjellige kilder, og viser at en slik norm for voksne i alderen.

Blodtrykk: norm etter alder, tabell

Enhver endring i parametrene for blodtrykk påvirker den generelle helsen til en person. Men hvis avvikene er betydelige, kan helsekonsekvensene være alvorlige. Og selv om det er et bord med blodtrykksnormer etter alder, For å kontrollere situasjonen er det også nødvendig å forstå hvilke patologier som førte til en endring i parametrene til tonometeren.

Blodtrykksstandard etter alder

Indikatorene for blodtrykk bestemmer styrken som blodet virker på veggene i blodårene.

Intensiteten av blodstrømmen avhenger av arbeidet i hjertemuskelen. Derfor måles nivået av trykk ved to faktorer som reflekterer sammentrekningen av hjertemuskelen - det systoliske trykket eller det øvre og diastoliske trykket eller den nedre.

Den diastoliske verdien reflekterer nivået på motstand som utøves av fartøyene som svar på blodsukkere med maksimal reduksjon av hjertemuskulaturen.

Systolisk verdi indikerer et minimumsnivå av motstand av perifere fartøy under avslapning av hjertemuskelen.

Forskjellen mellom disse indikatorene kalles pulstrykk. Verdien av pulsetrykket kan være fra 30 til 50 mm Hg. og varierer, avhengig av alder og tilstand av pasientens kropp.

Nivået på trykk og puls - de viktigste parametrene som bestemmer menneskers helse. En endring i pulsverdiene reflekterer imidlertid ikke nødvendigvis et avvik i trykknivået.

Således er blodtrykket nivå bestemt av den fase av hjertesyklusen, og nivået av dens innstillinger kan ses om status for de vitale systemer i menneskekroppen - sirkulasjons, autonome og hormon.

Faktorer av innflytelse

Normal antas å være trykket 120/80 mm.rt.st. Men til tross for dette er følgende indikatorer ansett som optimale for et fullstendig kroppsarbeid: systolisk trykk fra 91 til 130 mm Hg, diastolisk fra 61 til 89 mm Hg.

Dette spekteret skyldes de fysiologiske egenskapene til hver person, så vel som hans alder. Trykketivået er et individuelt konsept, og det kan avvike selv for helt friske mennesker.

I tillegg er det mange faktorer som forårsaker trykkendringer, til tross for fravær av patologier. Kroppen til en sunn person er i stand til selvstendig å kontrollere nivået på blodtrykket og forandre det, etter behov.

For eksempel krever enhver fysisk aktivitet en økning i blodstrømmen for å mate muskler som gir bevegelse. Derfor, i løpet av en persons motoriske aktivitet, kan trykket hans stige med 20 mm Hg. Og dette regnes som en norm.

Endring i blodtrykksindikatorer er mulig under påvirkning av slike faktorer som:

 • stress,
 • bruk av stimulerende produkter, inkludert kaffe og te;
 • tidsperiode på dagen;
 • virkningen av fysisk og følelsesmessig stress;
 • tar medisiner;
 • alder.

Aldersrelaterte avvik i trykkparametere er en følge av en persons fysiologiske avhengighet.

I løpet av livet skjer endringer i kroppen som påvirker nivået av blodvolum pumpet av hjertet gjennom blodårene. Derfor er indikatorene som bestemmer normalt blodtrykk i forskjellige aldre, forskjellige.

Standarder for menn

Normen for press hos menn er forskjellig fra de høyeste indikatorene, i forhold til normer for kvinner og barn. Dette skyldes fysiologi av sterkere kjønn - et kraftig skjelett og muskler trenger store mengder ernæring, gitt av blodstrømmen. Følgelig øker graden av motstand av veggene i fartøyene.

Veksten i trykket hos menn av naturlige grunner er mulig på grunn av aldersendringer. I løpet av livet varierer trykkstandarden, så vel som tilstanden til kardiovaskulærsystemet. Overføring av visse verdier betraktes imidlertid som en alvorlig trussel mot helse i alle aldre.

Normal for kvinner

Kvinners helse er ofte forbundet med naturlige svingninger i hormonnivået, som ikke bare kan reflekteres i presset. Derfor sørger normen for kvinner for mulige forandringer i kroppen, som er innebygd i en viss alder.

I reproduksjonsperioden produseres hormonet østrogen i kroppen av kvinner, som kontrollerer nivået av fettstoffer i blodet. Østrogener forstyrrer opphopningen av kolesterol og dannelsen av plaques, som reduserer lumen av karene, slik at den naturlige intensiteten av blodstrømmen forblir.

Ved utryddelse av den reproduktive funksjonen reduseres mengden av østrogen i blodet, og risikoen for å utvikle kardiovaskulære patologier, der trykk forstyrres, øker.

Tabell over normen for blodtrykk hos mennesker

Som en retningslinje for å bestemme blodtrykksstandarden, bruker leger en tabell med blodtrykksnormer hos voksne.

Hva betyr systolisk og diastolisk trykk?

Arterialt trykk (BP) er en av hovedindikatorene for en persons hjerte-kar-system. Med hjelpen kan du vurdere tilstanden til hjertemuskelen og blodårene. AD indikerer effekten av blodstrømmen til veggene i arteriene og årene.

Metoder som nå brukes til diagnose, lar deg måle 2 verdier. Hver av dem er ansvarlig for de spesifikke forholdene til organene:

 • Det øvre eller systoliske trykket oppstår i det øyeblikket hjertet komprimeres, noe som fører til at blodet blir tvunget inn i arteriene. På grunn av denne indikatoren er det mulig å anslå intensiteten av kardiale sammentrekninger og motstanden til fartøyets vegger. Registreringen av pulsen betyr starten på hjertesyklusen.
 • Nedre eller diastolisk trykk er opprettet ved å slappe av hjertet. Verdien av denne indikatoren varierer avhengig av motstanden som utøves av veggene til de perifere fartøyene. Det avhenger også av tilstanden til nyrene, det vegetative systemet, tilstedeværelsen av forgiftning,

Øvre og nedre trykk er målt ved Korotkov-metoden. For å gjøre dette, bruk en tonometer og et stetoskop. Sphygmomanometeret registrerer svingninger i blodtrykket i arterien. Ved hjelp av et stetoskop blir faser av Korotkovs toner hørt og graden av kompresjon av fartøyene reguleres parallelt. I moderne modeller av enheter, er disse operasjonene automatisert.

Systolisk (øvre) blodtrykk

Utvisningen av blod fra hjertemuskelen skjer ved systole (sammentrekning) av atriene. Utseendet til ytterligere hindringer - innsnevring av fartøyets lumen eller økning av viskositeten til blodet - krever overdreven innsats for å utføre blodstrømmen. Ellers vil organene begynne å lide og gradvis nedbrytes på grunn av mangel på oksygen og andre næringsstoffer og omvendt et overskudd av giftige metabolske produkter. Forhøyet systolisk blodtrykk kan oppstå på grunn av:

 • Dannelse av atherosklerotiske plakk, forårsaket av manglende protein- og lipidmetabolisme. Kolesterol innskudd forårsaker veksten av bindevev i karene og akkumuleringen i dem av uoppløselige kalsiumsalter. Som et resultat smalkar fartøyets lumen gradvis og kan bli blokkert. Avhengig av den spesifikke lokaliseringen av lesjonen, utvikler iskemisk hjertesykdom, hjerneslag, cerebral iskemi, tørre gangrene i ekstremiteter, tarminfarkt, etc.
 • Overflødig kroppsvekt, hvor karene klemmes av hypertrophied fettvev, og derfor øker trykket øvre.
 • Den senke tonen i vaskulærene på grunn av stillesittende livsstil, ubalansert kosthold, dårlige vaner, aldringsprosesser, medfødte patologier.
 • Spasm av veggene i blodårene, som kan oppstå med visse reaksjoner i vegetativsystemet, stress, bruk av visse drikkevarer og mat, ubalanser av hormoner.
 • Sykdommer i enkelte organer (spesielt lever og nyrer).

Lavt systolisk trykk er også en fare. Det oppstår når:

 • patologier av det vegetative systemet, inkludert de som er forbundet med nevroser;
 • sykdommer i det endokrine systemet - binyrene, skjoldbruskkjertelen, diabetes mellitus;
 • Blodtap - hjertet må pumpe et mindre volum blod, så det øvre trykket faller i forhold til normen;
 • feil ved forskrift av antihypertensive medisiner;
 • rus, hjerteinfarkt eller hjerneslag, hjerte, all slags sjokk;
 • osteokondrose i nakken;
 • overarbeid eller mangel på vitaminer og mineraler;
 • patologier i mage-tarmkanalen.

Det skal huskes at selv i en helt frisk person er blodtrykket ikke konstant. Økt systolisk trykk kan også observeres i fravær av patologier, for eksempel etter intens fysisk anstrengelse eller når man løfter til en høyde. I disse tilfellene er en økning i indeksen en normal reaksjon av kroppen til miljøforhold.

Diastolisk (lavere) blodtrykk

I neste fase etter systolen samles ventriklene, og atriene tvert imot slapper av. Videre avsluttes hjertesyklusen med en liten pause - en diastol, som varer 0,4 sek. Deretter injiseres blodet i periferfartøyene, fyller atriene og ventriklene.

Diastolisk blodtrykk viser tilstanden til perifere kar, fordi hjertet er i ro og ikke deltar i dannelsen. En høy verdi betyr også tilstedeværelsen av hindringer i blodstrømmen. Imidlertid er de i dette tilfellet forårsaket av redusert elastisitet eller tonus av fartøyets vegger eller nyreskippatologi, inkludert:

 • aterosklerose;
 • stenose - en reduksjon i diameteren av fartøyene;
 • aneurisme - en nedgang i tykkelsen av karenees vegger og deres fremspring.

Tidligere ble det antatt at det var det høye lavere trykket som indikerer forverring av sykdommer i kardiovaskulærsystemet og øker risikoen for død av pasienter. Med videreføring av forskning og analyse av praksis var det en samlet tilsvarende effekt på hver av BP-indikatorene. Bare overvåking av alle verdier bidrar til veksten i behandlingseffektiviteten.

Lavt diastolisk trykk kan skyldes:

 • medfødte patologier av det kardiovaskulære systemet;
 • feil ved bestemmelse av doser eller reseptbelagte medisiner;
 • depresjon;
 • nevroser;
 • fremførbare et sjokk;
 • stress eller utmattelse;
 • infeksjon og betennelse;
 • Nyresvikt (oftest reduserer lavere blodtrykk);
 • ubalanse av hormoner;
 • ondartede neoplasmer;
 • mangel på vitaminer og mineraler;
 • blodtap
 • sår i tolvfingertarm og mage;
 • funksjonsfeil i kamrene i hjertet og myokardiet;
 • forgiftning på grunn av tuberkulose.

Norm og patologi av blodtrykk

Vanligvis varierer systolisk og diastolisk trykk avhengig av pasientens alder:

 • For ungdommer 14-16 år er maksimumsverdiene for øvre og nedre blodtrykk 129 og 69 mm Hg. Art. henholdsvis.
 • For en voksen er blodtrykket 115 mmHg. Art.
 • I en alder av 50 år var det øvre arterietrykk fra 140 mm Hg. Art. og mer øker risikoen for forverring av kardiovaskulære patologier.
 • Det diastoliske trykket falt til 50 mm Hg. Art. og under - en anledning til akutt intervensjon. Hvis indikatoren når 40 mm Hg. I menneskekroppen kan irreversible prosesser begynne. For å returnere denne verdien til normen, foreskrives en operasjon eller et kurs for å ta medisiner.
 • Verdien av BP ved systole i området 120-139 mm Hg. Art. og senke blodtrykket i området 80-89 mm Hg. Art. indikerer den første fasen av hypertensjon.

For å overvåke tilstanden for menneskers helse er det nødvendig å følge puls BP - forskjellen mellom systolisk og diastolisk trykk. Normalt bør denne figuren ikke være over 40-60 mm Hg. Art.

Veksten av systolisk og puls BP indikerer en reduksjon i elastisiteten til karenees vegger. I tillegg viser studier en sammenheng mellom økningen i forskjellen mellom øvre og nedre trykk med dødelighet som et resultat av et slag eller forverring av sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Kontinuerlig overvåkning av disse indikatorene gjør at tidlig behandling av terapi eller kirurgi kan bringe blodtrykket tilbake til normalt og dermed sikre en høy overlevelse av pasienter.

Kontroll av blodtrykk kan pålidelig diagnostisere sykdommer i kardiovaskulærsystemet og andre organer. Slike overvåkning er obligatorisk for kronisk patologi og etter å ha nådd 50 år.

Blodtrykk

Blodtrykk i hulene i hjertet og karene

Blodtrykk - en av de ledende parametrene for hemodynamikk, karakteriserer kraften som utøves av blodstrømmen på blodkarets vegger.

Blodtrykket avhenger av mengden blod som utløses av hjertet i arterien, og fra den totale perifer motstanden som møter blod, strømmer gjennom arterier, arterioler og kapillærer.

For å bestemme verdien av blodtrykk hos mennesker, bruk metoden foreslått av NS. Korotkov. Bruk Riva-Rocchi sphygmomanometer til dette formål. En person bestemmer vanligvis mengden av arterielt trykk i brachialarterien. For å gjøre dette, påføres en mansjett på skulderen, og luft injiseres inntil den er komprimert helt, noe som kan indikeres ved å stoppe pulsen.

Hvis du øker trykket i mansjetten over nivået på systolisk blodtrykk, blokkerer manchetten helt arterien lumen og blodstrømmen i den stopper. Lydene er fraværende. Hvis man etter hvert slippe luft fra mansjetten, så vil trykket i det være litt under nivået på systolisk blod, blodet i systolen overstyrer det pressede området. Et slag mot vev av arterien av en del blod som beveger seg med stor hastighet og kinetisk energi gjennom det pressede området, genererer en lyd hørt under mansjetten. At trykket i mansjetten, som de første lydene ser ut i arterien, tilsvarer maksimumet, eller systolisk trykk. Ved ytterligere senking av trykket i mansjetten kommer øyeblikket når det blir lavere enn det diastoliske blodet, blodet begynner å passere gjennom arterien både under systolen og under diastolen. På dette punktet forsvinner lyden i arterien under mansjetten. Ved verdien av trykket i mansjetten i det øyeblikk forsvunnet av lyder i arterien, er størrelsen minimums, eller diastolisk, trykk.

Maksimalt trykk i brachialarterien hos en voksen sunn person er i gjennomsnitt 105-120 mm Hg. st, og minimum - 60-80 mm Hg. Art. Økt blodtrykk fører til utvikling av hypertensjon, redusere til hypotensjon.

Normale blodtrykksverdier avhengig av alder

Forskjellen mellom maksimum og minimum trykk kalles pulstrykk.

Arterielt blodtrykk stiger under påvirkning av ulike faktorer: når man utfører fysisk arbeid, med ulike følelsesmessige tilstander (frykt, sinne, skrekk, etc.); det avhenger også av alder.

Fig. 1. Verdien av systolisk og diastolisk trykk, avhengig av alder

Blodtrykk i hjertens hulrom

Blodtrykk i hjertehulen er avhengig av en rekke faktorer. Blant dem, kraften av sammentrekning og grad av avslapping av myokardiet, volumet av blod som fyller hjertehulen, blodtrykket i karene som blodet flyter fra under diastolen og inn i hvilket blodet utvises under systolen. Blodtrykk i venstre atrium varierer fra 4 mm Hg. Art. i diastol opptil 12 mm Hg. Art. i systolen og i høyre - fra 0 til 8 mm Hg. Art. Blodtrykk i venstre ventrikel på slutten av diastolen er 4-12 mm Hg. st., og på slutten av systolen - 90-140 mm Hg. Art. I høyre ventrikel er det på enden av diastolen 0-8 mm Hg. st., og på slutten av systolen - 15-28 mm Hg. Art. Dermed er variasjonen i blodtrykk i venstre ventrikkel 4-140 mm Hg. st. og i høyre - 0-28 mm Hg. Art. Blodtrykk i hjertehulene måles under hjertesignal med trykkfølere. Dens verdier er viktige for å vurdere tilstanden til myokardiet. Spesielt er økningen i blodtrykk under ventrikulær systole en av de viktigste egenskapene ved kontraktiliteten til deres myokardium.

Fig. 2. Plan for endringer i blodtrykk i ulike deler av kardiovaskulærsystemet

Blodtrykk i arterielle kar

Blodtrykk i arterielle blodkar, eller blodtrykk, er en av de viktigste indikatorene for hemodynamikk. Det oppstår som et resultat av påvirkning på blodet av to motsatt rettede krefter. En av dem er styrken til det kontrakterende myokardiet, hvis virkning er rettet mot å fremme blod i karene, og det andre er motstanden mot blodstrømmen, betinget av egenskapene til karene, masse- og blodegenskapene i den vaskulære kanalen. Blodtrykket i arteriekarene avhenger av de tre hovedkomponentene i kardiovaskulærsystemet: Hjertets arbeid, fartøyets tilstand, volumet og egenskapene til blodet som sirkulerer i dem.

Faktorer som bestemmer blodtrykk:

 • Blodtrykk beregnes med formelen:
  AD = IOC • OCC, hvor blodtrykket er arteriell trykk; IOC - minutt volum av blod; OPSS er en vanlig perifer vaskulær motstand;
 • kraft av hjertesammensetninger (IOC);
 • Tonen på fartøyene, spesielt arteriolene (OPSS);
 • aortisk kompresjonskammer;
 • blod viskositet;
 • volum sirkulerende blod;
 • intensitet av utstrømning av blod gjennom forkjølelsessengen
 • Tilstedeværelsen av vasokonstriktiv eller vasodilerende regulatoriske påvirkninger

Faktorer som bestemmer venetrykk:

 • Restmotivskraft av hjertesammensetninger;
 • årenes tone og deres totale motstand
 • volum sirkulerende blod;
 • reduksjon av skjelettmuskler;
 • luftveisbevegelser i brystet;
 • sugende handling av hjertet;
 • forandring i hydrostatisk trykk på forskjellige stillinger i kroppen;
 • Tilstedeværelsen av regulatoriske faktorer som reduserer eller øker lumen i venene

Størrelsen på blodtrykket i aorta og store arterier bestemmer blodtrykksgradienten i karene i hele den store sirkelsirkulasjonen og størrelsen på de volumetriske og lineære blodstrømningshastighetene. Blodtrykk i lungearterien bestemmer arten av blodstrømmen i karene i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen. Verdien av blodtrykk er en av kroppens vitale konstanter, som reguleres av komplekse, multi-kretsmekanismer.

Metoder for å bestemme blodtrykk

I lys av betydningen av denne indikatoren for livets organisme Blodtrykk er en av de mest evaluerte indikatorene for blodsirkulasjon. Dette skyldes også den relative tilgjengeligheten og enkelheten til metoder for å bestemme blodtrykket. Måling er en obligatorisk medisinsk prosedyre for å undersøke pasienter og friske mennesker. Når det er signifikante avvik i blodtrykk fra normale verdier, brukes metoder for korreksjon basert på kunnskap om fysiologiske mekanismer for blodtrykksregulering.

Metoder for måling av trykk

 • Direkte invasiv trykkmåling
 • Ikke-invasive metoder:
  • Riva-Rocchi-metoden;
  • auskultativ metode med tone registrering Korotkov;
  • oscilloskop
  • tahoostsillografiya;
  • angiotensitonografi av N.I. Arinchin;
  • elektrosfigmomanometriya;
  • 24-timers blodtrykksovervåking

Definer arteriell blodtrykk ved to metoder: direkte (blodig) og indirekte.

ved direkte metode måle blodtrykk i arterien, injiser en hul nål eller en glasskanyl forbundet med et manometerrør med stive vegger. Den direkte metoden for å bestemme blodtrykket er mest nøyaktig, men det krever kirurgisk inngrep og brukes derfor ikke i praksis.

Senere for å bestemme systolisk og diastolisk trykk, N.S. Korotkov utviklet den auskultative metoden. Han tilbød å høre på vaskulære toner (lydfenomener) som oppstod i arteriene under manøvreringsstedet. Korotkov viste at i den uutviklede arterien produseres ingen lyd når blodet beveger seg. Hvis du øker trykket i mansjetten over systolisk, deretter i den klemte brachialarterien, stopper blodstrømmen og det finnes ingen lyder også. Hvis gradvis slippe luften ut av mansjetten, i det øyeblikk når det blir trykket noe lavere systoliske blodovervinner kvalt del treffer arterieveggen og lyden oppfanges ved lytting under mansjetten. Skjermen av trykkmåleren når de første lydene vises i arterien, tilsvarer det systoliske trykket. Ved ytterligere senking av trykket i mansjetten blir lydene først forsterket og forsvinner deretter. Manometerets målinger svarer på dette tidspunkt til det minste diastoliske trykket.

Som eksterne indikatorer for det nyttige resultatet av fartøyets toniske aktivitet er: arteriell puls, venetrykk, viral puls.

Arteriell puls - rytmiske svingninger i arterievegget, forårsaket av en systolisk økning i trykk i arteriene. En pulsbølge vises i aorta i øyeblikket ved utkastning av blod fra ventrikkelen, når trykket i aorta stiger kraftig og veggen strekkes ut. Bølgen av økt trykk og oscillasjon av vaskulær veggen forårsaket av denne strekk spredes med en viss hastighet fra aorta til arterioler og kapillærer, hvor pulsbølgen går ut. Pulskurven registrert på papirbåndet kalles et sphygmogram.

På aorta og store arteries sphygmogrammer er to hoveddeler utbredt: kurvens oppgang er en anakrotisk og kretsens tilbakeslag er katakomb. Anakotisk er på grunn av en systolisk økning i blodtrykket og strekk av arterievegget med blod drenert fra hjertet ved begynnelsen av utkastningsfasen. En kaskade oppstår på enden av sykehuset i ventrikkelen, når trykket i det begynner å falle og pulskurven avtar. I det øyeblikk ventrikkelen begynner å slappe av og trykket i hulrommet blir lavere enn i aorta, går blodet ut i arterialsystemet tilbake til ventrikkelen. I løpet av denne perioden faller trykket i arteriene kraftig og en dyp depresjon - snittet - vises på pulskurven. Bevegelsen av blod tilbake til hjertet møter et hinder, ettersom semilunarventilene påvirkes av omvendt blodstrøm, er lukket og forhindrer inngangen til venstre ventrikel. En bølge av blod reflekteres fra ventiler og skaper en sekundær bølge av trykkøkning, kalt en dikotisk oppstigning.

Fig. 3. Det arterielle sphygmogrammet

Pulsen karakteriserer frekvensen, fyllingen, amplituden og rytmen til spenningen. Pulse av god kvalitet - full, rask, fylt, rytmisk.

Viral puls bemerket i store årer nær hjertet. Det er forårsaket av vanskeligheten av blodstrømmen fra blodårene til hjertet under sykehuset i atriene og ventriklene. Grafisk innspilling av puls kalles et phlebogram.

Daglig overvåking av blodtrykk - måling av blodtrykk innen 24 timer i automatisk modus med etterfølgende dekoding av posten. Parametrene for blodtrykk varierer over hele dagen. Hos en sunn person begynner blodtrykket å øke klokken 6.00, når de maksimale verdiene 14.00 - 16.00, senker etter 21.00 og blir minimal under en natts søvn.

Fig. 4. Daglige svingninger i blodtrykk

Systolisk, diastolisk, puls og gjennomsnittlig hemodynamisk trykk

Trykket som utøves på arterieveggen ved blodet som er inneholdt i det, kalles arterielt trykk. Dens styrke skyldes hjertets kraft, blodstrømmen i arteriesystemet, volumet av hjerteutgang, elasticiteten til blodkarets vegger, viskositeten til blod og en rekke andre faktorer. Skille mellom systolisk og diastolisk blodtrykk.

Systolisk blodtrykk - Maksimal verdi av trykk, som er notert ved tidspunktet for kardial sammentrekning.

Diastolisk trykk - Det minste trykket i arteriene med avslappning av hjertet.

Forskjellen mellom systolisk og diastolisk trykk kalles pulstrykk.

Gjennomsnittlig dynamisk trykk er trykket der, i fravær av pulsoscillasjoner, observeres den samme hemodynamiske effekten som ved et naturlig oscillerende blodtrykk. Trykket i arteriene under diastolen i ventriklene faller ikke til null, det opprettholdes på grunn av elastisiteten til arterieveggene strukket under systolen.

Fig. 5. Faktorer som bestemmer gjennomsnittlig arterielt trykk

Systolisk og diastolisk trykk

Systolisk (maksimal) arteriell trykk er den høyeste verdien av trykket som utøves av blod på arterieveggen under ventrikulær systole. Størrelsen på systolisk blodtrykk avhenger hovedsakelig av hjertet, men størrelsen påvirkes av volumet og egenskapene til det sirkulerende blodet, så vel som tilstanden til vaskulær tone.

Den diastoliske (minimum) arterielt trykk kalles sitt laveste nivå, som blodtrykket i store arterier reduseres under diastol i ventriklene. Verdien av diastolisk blodtrykk avhenger hovedsakelig av tilstanden av vaskulær tone. Men en økning Blodtrykkdiastereomere kan observeres mot en bakgrunn av høye verdier av IOC og hjertefrekvens ved normal eller til og med redusert total perifer motstand mot blodstrøm.

Det normale nivået av systolisk trykk i brachialarterien for en voksen er vanligvis i området 110-139 mm Hg. Art. Grensene for normen for diastolisk trykk i brachialarterien er 60-89 mm Hg. Art.

Kardiologer skiller konseptet med det optimale nivået av blodtrykk når systolisk trykk er noe mindre enn 120 mm Hg. st. og diastolisk mindre enn 80 mm Hg. Artikkel.; normal - systolisk mindre enn 130 mm Hg. Art. og diastolisk mindre enn 85 mm Hg. Artikkel.; et høyt normalt nivå med et systolisk trykk på 130 til 139 mm Hg. Art. og diastolisk 85-89 mm Hg. Art. Til tross for at med alder, spesielt hos personer over 50 år, øker blodtrykket gradvis, det er nå ikke akseptert å snakke om aldersnorm for blodtrykksøkning. Med en økning i systolisk trykk over 140 mm Hg. og diastolisk over 90 mm Hg. Art. Det anbefales å ta tiltak for å redusere det til normale verdier.

Tabell 1. Normale blodtrykksverdier avhengig av alder

alder

Blodtrykk, mm Hg. Art.

Les Mer Om Fartøyene