Systolisk og diastolisk trykk: beskrivelse, normale verdier, avvik

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er blodtrykkstypen, hvilken av dens varianter er viktigere - systolisk eller diastolisk trykk. Hvorfor de er utpekt separat, hva er deres norm, og hva er avvikene.

Arterialtrykk er en indikator for spenning i lumen i den arterielle vaskulære sengen, noe som gjenspeiler den kraften som blodet presser på arteriene til. Den vanlige måleenheten er millimeter kvikksølv (mm Hg). Denne indikatoren består av to siffer som er skrevet gjennom et skråstrek (/): den første (øvre) viser systolisk, og den andre (nedre) diastoliske (f.eks. 130/80 mm Hg)

Det systoliske trykket viser spenningen mellom hjertet og karene i det øyeblikket sammentrekningen skjer - inn i systolen. Derfor kalles det også hjerte.

Diastolisk trykk - gjenspeiler denne spenningen ved avslapning - i diastolen. Derfor kalles den også vaskulær.

Generelle data om systolisk og diastolisk trykk

Blodsirkulasjonen i kroppen skyldes det velkoordinert arbeidet i det kardiovaskulære systemet. En av de viktigste indikatorene for den normale samspillet mellom hjerte og blodkar er arteriell press. Hjertet utfører funksjonen til en pumpe, som konstant pumper opp spenning for å bevege blod gjennom karene:

 • Med sammentrekning av ventriklene (inn i systolen) stiger den, som blodet presses ut i aorta lumen og alle andre arterier ned til de minste kapillærene.
 • Med myocardiums avslapping, ekspanderer hjertehulene, spenningen i dem faller, som blodet blir fylt av.

Arterialt trykk er blodtrykket, som er notert i arteriekarene som følge av hjerteaktivitet. Det kan beskrives som en indikator som gjenspeiler hvor mye blodtrykk på veggene i arteriene. Uansett hvilken fase av hjertesyklusen er sammentrekningen eller avslapping av myokardiet, forblir BP konstant (går ikke utover normen). Dette er mulig på grunn av tilstedeværelsen av aortaklappen, som åpner når neste del av blodet strømmer inn i aorta og lukkes, og hindrer at det kommer tilbake til hjertet når det slapper av.

Systemet med arterielle fartøy er nødvendig for å transportere blod til alle organer og vev. Trykket i det er den viktigste drivkraften, som konsekvent skyver blod fra arteriene med stor diameter til deres terminale mikroskopiske grener (kapillærer).

Diastolisk og systolisk trykk utmerker seg. Systolisk viser hvor sterkt anstrengt og fylt med blodårer på tidspunktet for maksimal kontraktil aktivitet i hjertet. Diastolisk reflekterer minimalverdien av stress, når myokardiet slapper av, og også hvor raskt blodet forlater karene, passerer gjennom kapillærene og mikrocirkulatorisk sengen.

Systolisk og diastolisk trykk i faser av hjertesyklusen. Klikk på bildet for å forstørre

Systolisk og diastolisk trykk er sammenhengende, derfor i 90% er endringen i en av dem (økning eller reduksjon) ledsaget av en lignende forandring i det andre.

På hvilke trykkindikatorer avhenger deres normer

Mengden blodtrykk påvirker faktorene som er beskrevet i tabellen.

Hva er diastolisk og systolisk trykk?

Indikatorverdi

Når en persons blodtrykk økes med bare 10 mm Hg. Art. over normal, da er han allerede på 30% akselerert utviklingen av hjertesykdom og blodårer. I tillegg er de som lider av hypertensjon, mer redd for akutt cerebrovaskulær sykdom (slag) - ca 7 ganger, iskemisk hjertesykdom - i 3 - 5 ganger, aterosklerotiske og andre forstyrrelser av de store blodkar i de lavere ekstremiteter - et eller annet sted i 2 ganger.

endringer i blodtrykket kan forårsake hodepine, følelse av svakhet og "svakhet", tretthet, svimmelhet, tap av bevissthet, oppkast og andre ubehagelige symptomer. Denne indikatoren er viktigst i diagnosen kardiovaskulære og nervesykdommer.

Systolisk trykk: hva er det ansvarlig for?

Den øvre figur (vanlig er omtrent 120 -.. 140 mm Hg) er primært karakterisert ved hjertet. Systolisk trykk indikerer nivået av "utstøtning" av blod på det tidspunkt det største organet reduksjon. Det er denne indikatoren som er ansvarlig for kraften til utvisning av blod i arterien.

Personer med høyt blodtrykk karakteriseres av økning i både øvre og nedre trykk. Samtidig øker hjertefrekvensen, frekvensen av sammentrekningene øker. Imidlertid er ikke alltid en økning i trykk ledsaget av en raskere sammentrekning av organet. For eksempel, med sjokkstatus, faller trykket kraftig, men hjertet begynner å slå raskere for å kompensere for tilstanden.

Systolisk trykk kalles også "hjerte" eller "øvre".

Diastolisk trykk: hva er det?

Den nedre indeksen karakteriserer fartøyets arbeid i større grad. Dette skyldes det faktum at i løpet av diastolen (avslapping) av hjertet ikke utviser blodet. Følgelig viser det diastoliske trykket det minste mulige trykket i arteriene. Dette fenomenet er forårsaket av motstanden til perifere arterier.

Ved normal diastolisk trykk (ca. 70 - 90 mm Hg), varierer små arterier i normal patency, hjertet slår med en frekvens på ca. 60 til 80 kutt per minutt, og karetets vegger er ganske elastiske. I tillegg karakteriserer det lavere trykk også arbeidet i det genitourinære systemet (nemlig nyrene). Faktum er at det er disse organene som produserer et spesielt enzym som kalles renin. Det øker tonen i blodårene og forbedrer motstanden til perifer fartøy.

Andre navn på diastolisk trykk er "lavere" og "nyre".

Forholdet mellom systolisk og diastolisk trykk

For forskjellen (pulstrykk) mellom systolisk og diastolisk trykk er det også en annen norm. Det antas at den optimale skal være en forskjell på ca. 30 - 50 mm Hg. Art. Men hvorfor andre indikatorer vil snakke om ugunstige prosesser i kroppen?

En kvalifisert spesialist vil umiddelbart si at pulstrykket karakteriserer patenen av arteriene og venene, stivheten i deres indre skall, tilstedeværelsen av spasmer eller betennelser i et bestemt område. For liten forskjell mellom systolisk og diastolisk trykk signalerer en alvorlig patologi. Årsakene til dette fenomenet er oftest:

 • slag av venstre ventrikkel;
 • hjertesvikt;
 • traumer, hvor en stor mengde blod gikk tapt;
 • cardio;
 • myokarditt;
 • hjerteinfarkt, etc.

Økning av pulstrykket betraktes som farligere, da det akselererer aldring av hjerte, blodårer, hjernen og nyrene, fordi de blir tvunget til å jobbe med "å ha på seg." Vanligvis observeres en stor forskjell mellom øvre og nedre trykk hos personer med høyt blodtrykk, når indeksene er betydelig høyere enn normalt. Andre faktorer som forårsaker en økning i pulstrykket, kan virke:

 • cardio;
 • thyrotoxicosis og andre sykdommer i det endokrine systemet;
 • feber (eller bare feber);
 • anemi (anemi, en reduksjon i nivået av hemoglobin i blodet);
 • stress,
 • hjerteblokk;
 • kroniske lesjoner av noen vitale organer;
 • endokarditt (betennelse i hjertets indre skall).

Hva er farlig lavt og høyt blodtrykk?

Økt trykk (hypertensjon eller hypertensjon) i første omgang truer alvorlige patologier i hjertet og blodårene. Disse inkluderer noen typer slag, hjerteinfarkt, hjerte- og nyresvikt, nedsatt syn. Spesielt farlig er den hypertensive krisen - en akutt økning i blodtrykket. Fortsett denne tilstanden fra noen få timer til et par dager. Dermed føler pasienten svimmel, skarp hodepine og et dyscomfort bak et brystben, akselerasjon av hjertebank, følelse av varme og synshemming. Ofte er det også oppkast, som er kroppens beskyttelsesmekanisme.

Reduksjon av blodtrykk (hypotensjon eller arteriell hypotensjon) er heller ikke en positiv situasjon. Når trykket faller, blir blodtilførselen til vev, inkludert hjernen, forverret. Det truer med hjerneslag eller kardiogent sjokk. I hypotonisk krise føles en person skarp svakhet, hodet hans blir, noen ganger blir huden blek eller kaldere. Denne tilstanden er preget av tap av bevissthet.

Et interessant faktum er at langvarig hypotensjon uten riktig behandling fører til strukturelle forandringer i hjertet og store kar. Dette følger med en fullstendig "omorganisering" av mekanismen, som følge av at pasienten begynner å bli diagnostisert med hypertensjon, kalt sekundær. Denne typen sykdom behandles mye vanskeligere enn vanlig hypertensjon og fører ofte til alvorlige konsekvenser.

Derfor er det ekstremt viktig å tildele en riktig tidsplan for medisinsk og fysioterapi terapi i tide. Husk at ofte endringer i blodtrykk - et symptom på en sykdom, ignorerer som truer forekomsten av komplikasjoner. Selvmedisin er farlig for helsen din!

Systolisk trykk

Systolisk trykk er blodtrykket (BP) ved sammentrekning av hjertemuskelen, som oppleves av blodkarets vegger under blodsirkulasjonen. Det kalles også øvre trykk, hvis indekser innenfor normen skal være 110-120 mm Hg. Art.

Parametrene for blodtrykk påvirkes av:

 • kraften som hjertemusklen kontraherer
 • fartøyets tone og elastisitet
 • hjertefrekvens på ett minutt.

Ovennevnte indikatorer er avhengig av arvelighet, livsstil og tilstedeværelse eller fravær av en bestemt gruppe sykdommer som påvirker hjerte-kar-systemet.

Forskjell mellom systolisk og diastolisk trykk

Systolisk trykk er den øvre parameteren for blodtrykket, som indikerer trykketivået i løpet av perioden da hjertemusklene som tiltrekker seg blod, klemmes inn i arteriene. Den øvre figuren bestemmer kraften av sammentrekning av hjertet.

Diastolisk trykk er den lavere parameteren for blodtrykk, som bestemmes ved hjertemuskelen. Denne indikatoren bestemmer på mange måter tonen og elastisiteten til fartøyets vegger.

Normen for øvre og nedre blodtrykk er 120/80 mm. Hg. Art. Systolisk trykk, som regel, er høyere enn det diastoliske trykket med 30/40 mm. Hg. Art. Forskjellen mellom øvre og nedre blodtrykk kalles pulstrykk.

Med alderen øker parametrene for det øvre blodtrykket og det lavere trykket stabiliseres.

Høyt systolisk trykk er en av faktorene som påvirker utviklingen av slag. Diastolisk sier at det er problemer med blodårer og nyrer.

Senket økt blodtrykk

Årsaker til lavt systolisk trykk kan være:

 • tretthet,
 • stor fysisk anstrengelse;
 • graviditet;
 • hjerneskade;
 • bradykardi;
 • diabetes mellitus;
 • dysfunksjon av hjerteventilen.

Mangel på søvn, vanlig stress og lang arbeidsdag påvirker arbeidet i hjertemuskelen negativt. Alle disse faktorene fører til en reduksjon i systolisk blodtrykk.

Under graviditeten i en kvinnes kropp er det en global restrukturering, så vel som sirkulasjonssystemet. Av denne grunn, i første trimester, kan økt blodtrykk falle til 10 enheter.

Med vanlig, høy fysisk anstrengelse, spesielt blant idrettsutøvere, går kroppen inn i "økonomi" -modus, og reduserer rytmen av sammentrekninger av hjertemuskelen. Dette fører igjen til lavere priser.

Bradykardi er en reduksjon i hjertefrekvensen, som er en konsekvens av myokarditt, iskemisk patologi, aterosklerose. Denne tilstanden kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Hos diabetikere som lider av glukoseforstyrrelser, observeres blodviskositet. Dette er en av grunnene til at et lavt blodtrykk blir observert i diabetes.

Dysfunksjon av hjerteventilen kan påvirkes av følgende patologier:

 • aterosklerose;
 • revmatisme;
 • brystkreft.

Avbrudd av ventilen resulterer i en reduksjon i systolisk trykk.

Symptomer på lavt blodtrykk

De viktigste symptomene på lavt økt blodtrykk er:

 • svimmelhet;
 • døsighet;
 • apati;
 • svette;
 • glemsomhet;
 • hodepine;
 • bevissthetstap.

Med en skarp forandring i kroppens stilling under redusert trykk begynner en person å oppleve svimmelhet.

Om natten kan hypotensjon lider av søvnløshet, og om dagen opplever svakhet, tretthet og døsighet. Som en konsekvens blir en person som lider av lavt blodtrykk apatisk eller irritabel. Han opplever støyende, kjedelig hodepine, blir ofte glemsom og distrahert. Svette kan også forekomme. I et tett rom eller med en stor mengde mennesker, kan hypotonien miste bevisstheten eller være i en pre-memory-tilstand.

Økt økt blodtrykk

Hovedårsakene til høyt systolisk trykk:

 • patologi av det kardiovaskulære systemet;
 • aldersfaktoren;
 • aterosklerose;
 • stress,
 • dårlige vaner;
 • passiv livsstil.

Alle disse faktorene er hovedårsakene til brudd på sammentrekning av hjertemuskelen.

Symptomer på høyt blodtrykk

Økt systolisk trykk manifesteres av følgende symptomer:

 • irritabilitet;
 • søvnløshet;
 • støy i ørene;
 • hjertebanken;
 • hevelse;
 • nummenhet av fingertuppene.

Ofte er forhøyet blodtrykk asymptomatisk. Av denne grunn kaller leger hypertensjon "en rolig morder". Resistent høyt systolisk trykk fører ofte til hjerteinfarkt.

diagnostikk

I tilfelle av avvik fra normen for trykkindekser, foruten måling av en tonometer, foreskriver legen følgende undersøkelse:

 • generell og biokjemisk blodprøve;
 • undersøkelse av hjertet ved en fonendoskop;
 • ekkokardiografi;
 • et elektrokardiogram;
 • dopplerografi av blodkar.

Hvis du oppdager nyre-, hjerte- eller gastrointestinale sykdommer, må du kanskje undersøke spesialister av smale spesialiteter: nefrolog, kardiolog, gastroenterolog.

behandling

Behandling av systolisk trykk foreskrives utelukkende av legen etter at diagnosen er gjort. Behandlingen inkluderer:

 • tar medisiner;
 • fysioterapi;
 • riktig ernæring;
 • avvisning av dårlige vaner
 • forebyggende tiltak.

Til lavere priser

Lavt systolisk trykk elimineres ved å ta medisiner som inneholder koffein. Disse inkluderer:

For å øke blodtrykket utføres også fysioterapi, som har som mål å forbedre vaskulær tone. Pasienter med høyt blodtrykk er foreskrevet:

 • magnetisk terapi;
 • refleksologi;
 • kryoterapi;
 • massasje.

I nærvær av patologier som forårsaker hypotensjon, foreskriver den behandlende legen ytterligere medisiner for å eliminere sykdommen.

Ved lavere priser er det også viktig å inkludere i diettprodukter som øker blodtrykket. Denne kategorien inkluderer:

 • søtsaker;
 • salt mat;
 • krydret krydder
 • fett kjøtt;
 • koffeinholdige drikker.

Til høyere priser

Behandling for høyt systolisk trykk inkluderer:

 • tar ACE-hemmere og beta-blokkere;
 • mottak av diuretika og antagonister av kalsiumkanaler;
 • electrosleep;
 • diett terapi.

Ved hjelp av ovennevnte legemidler, fysioterapi og riktig ernæring, er det mulig å redusere forekomsten av systolisk hypertensjon og risikoen for komplikasjoner av kardiovaskulærsystemet.

ACE-hemmere og kalsiumantagonister er foreskrevet med henblikk på vasodilatasjon. Inhibitorer er i sin tur delt inn i tre grupper:

 • sulfigidrilnuyu;
 • karboksyl;
 • fosfinyl.

Sulfhydrylgruppen innbefatter de følgende legemidler:

Fosfinolgruppen inkluderer fosinopril. ACE-hemmere er alvorlige legemidler som kan foreskrives utelukkende av behandlende lege.

Diuretika spiller en støttende rolle og bidrar til å fjerne overflødig væske fra kroppen, noe som bidrar til normalisering av trykk. Adrenoblokere er designet for å beskytte hjertets og hjernens kar.

Dietterapi med økt systolisk trykk bør utelukke følgende produkter:

 • stekt og feit mat;
 • bevaring;
 • halvfabrikata;
 • alkohol;
 • salinitet;
 • søtsaker;
 • koffeinholdige drikker.

I kostholdet til en pasient som lider av forhøyet systolisk blodtrykk bør inkludere surmjölkprodukter, grønnsaker, fettfattige varianter av kjøtt og fisk, dampet.

Overholdelse av kostholdet vil bidra til rask normalisering av indikatorene og unngå forekomst av komplikasjoner. I fravær av riktig behandling kan avvik fra normen føre til alvorlige helsekonsekvenser.

forebygging

Opprettholde et normalt systolisk trykk vil bidra til en sunn livsstil med moderat fysisk aktivitet.

Det er også svært viktig å observere dagens regim og våkenhet. Hvis det er mulig, bør stressfulle situasjoner unngås.

Kontorarbeidere glemmer ikke at hver halvtime må du gjøre minst fem minutters oppvarming.

Avslag på røyking og hyppig bruk av alkoholholdige drikkevarer vil også bidra til å få trykket tilbake til det normale.

Riktig ernæring og konstante lange turer i friluft bidrar til normalisering av indikatorer.

Hvis det systoliske trykket avviker fra normen, er det tilrådelig å konsultere en lege umiddelbart. Tidlig behandling og forebyggende tiltak vil bidra til å unngå mer alvorlige helsekonsekvenser.

Systolisk og diastolisk trykk: konsept, øke og redusere - uniform og asynkron

Blodet som strømmer fra hjertet til hele organismenes vev og bærer livsstøtteprodukter, beveger seg langs arteriekarene, presser på veggene med en viss kraft, som vi kaller arteriell trykk (BP). BP måles i millimeter kvikksølv, selv om massive tunge apparater som har denne søylen, lenge har forsvunnet i glemsel. Moderne måleanordninger er kompakte, små størrelser med en rund elegant skala, de kan tas om gangen - de tar ikke mye plass selv i en veske.

Denne viktige indikatoren består av to figurer, som vanligvis skrives i form av fraksjoner: systolisk trykk (øvre) / diastolisk trykk (lavere). For å måle trykket nå er det ikke mulig, med mindre førskolebarnet, resten av folket kan håndtere dette selv uten hjelp, men de vet ikke alltid hva hver verdi av arterielt trykk sier separat.

Trykk øverst og nedre

Systolisk trykk i ventrikkene (ventrikulær systole), tvinger hjertemuskelen til å trekke seg så mye som mulig for å skyve blod inn i karene. Vi hører denne lyden når blodet går gjennom manchet på arterien klemmet av manometeret på tonometeren. I folket kalles det ofte topptrykket. Det skal bemerkes at ved å måle blodtrykket, vil vi kjenne dets indekser i arteriene, og ikke i kamrene i hjertet, der vil trykket avvike.

Ved lavere trykk kaller vi diastolisk trykk eller den siste lyden hørt og fikset av forskerens øye på skalaen til tonometeren. Hjertet i dette øyeblikk er maksimalt avslappet.

Infographics: RIA Novosti

Dermed kan det konkluderes med at systole og diastole er øyeblikket av sammentrekning og avslapping av hjertemuskelen. Imidlertid har hjertet fortsatt fire kameraer, og leseren kan tro at alle av dem samtidig er redusert og avslappet. Faktisk, når atriene virker, hviler ventriklene litt og alt dette skjer slik:

 • Det venøse blodet samlet fra hele organismen (stor eller kroppslig sirkel av blodsirkulasjon) går inn i høyre atrium (PP).
 • Det høyre atrium, som har akkumulert blod, forkortes (atrialsystolen) og skyver den inn i høyre ventrikel (RV).
 • Akronym (systole) ventrikkel oppstår når trykket på prostata hulrommet overskrider den i lunge stammen derfor høyre hjertekammer kontrakter og driver ut blod inn i den nedre trykksiden, dvs. i lunge stammen. Deretter sendes blodet gjennom lungearteriene til lungene for gassutveksling. Dette er en liten sirkel av blodsirkulasjon.
 • Etter å ha gitt karbondioksid i lungene og blir mettet der med oksygen, går blod gjennom lungene til venstre atrium (LP), hvor det også akkumuleres (fraksjoner av et sekund).
 • Etter atriums systole er blodet i venstre ventrikel (LV). Når trykket i venstre ventrikel begynner å overstige trykket i aorta, krymper det. Dra ut blodet, ventriklene går til diastolen, det vil si de hviler.
 • Ventrikulær systole (til venstre) blir satsen av oksygenrikt blod inn i aorta, og deretter - i alle organer, vev for å gi oksygen, ta i karbondioksyd, og de går tilbake inn i det høyre atrium (den systemiske sirkulasjon).

Så skaper hjertet betingelser for normalt arbeid i begge sirkler av blodsirkulasjon, som igjen gir alt som er nødvendig for kroppen vår.

Styrken av hjertemuskelen

Sammentrekningen av atria for å presse blod inn i ventriklene kalles systolen til atriaen. Atriell systole innebærer at ventriklene på denne tiden er i diastol. Det øvre trykket som vi hører til, svarer til sammentrekningen (systole i ventriklene), bærer sammenlignet med atria stor belastning for å sikre kroppens blod, slik at deres vekt mer, er de mye sterkere, fordi de må utføre en god jobb med å pumpe blod gjennom de to sirkler. Hele hjertesyklus fit (normalt i hvile) i omtrent 1 sekund per systole voksent hjerte mater ut ca. 60 ml blod (slagvolum), og for et øyeblikk den pumper ca. 4 liter (man kan forestille seg hvor mye blod passerer gjennom hjertet med en høy puls?!).

De reduserte ventriklene gir hele kroppen (venstre ventrikel) med næringsstoffer og oksygen og direkte blod for gassutveksling i lungene (høyre ventrikel). Det er åpenbart at venstre ventrikel blir mer, hvorfor mot hypertensjon oppstår hypertrofi i venstre ventrikel med tiden.

Kort sagt, denne prosessen kan presenteres som følger: systole av atriene - diastol i ventriklene, ventrikelsystolen - diastolen i atriene. Når vi snakker om systole, mener vi systole i ventriklene, om diastole - vi mener de brøkdelene av et sekund når hjertet er avslappet (ventrikeldiastol) Blodet går ikke tilbake for å gjenta banen. Fullverdien av systole er hovedsakelig avhengig av tilstanden til myokardiet og valvulære apparatet.

Trykket stiger...

Hvorfor øker blodtrykket? Fordi blodet presser for mye på veggene på karene, som på sin side motstår blodstrømmen. Denne motstanden avhenger av flere faktorer:

 1. Lumen av fartøyene, som avhenger av deres tone (høyere tonus - mindre kapasitet);
 2. Lengde på blodkanalen;
 3. Viskositet av blod.

Motvirkningen av å flytte blod fra arterieveggsiden blir jo høyere, jo mindre klarer jo lengre lengden og jo høyere viskositeten.

Artery, har ikke kunnet en eller annen grunn for å justere (tone) og utvides til den ønskede diameter, eller en hindring for blodstrømmen, så som aterosklerotisk plakk, har skylden for økning i systolisk blodtrykk. Men dette er allerede en konsekvens av hendelser i pasientens liv som derfor førte til endringer i arterievegger årsaker til økt øvre trykk er:

 • Spasm av blodkar (psyko-emosjonell tilstand, hormonell ubalanse, autonomt nervesystemreaksjon, ernæring og forbruk av drikkevarer som øker tonen i blodårene).
 • Overdreven bruk av salt og / eller væske.
 • Skadelige vaner (alkohol, røyking).
 • Vekt.
 • Lav fysisk aktivitet.
 • Mangel på visse sporstoffer (Ca, Mg) og vitaminer.
 • Arvelighet.
 • Age. Hos de eldre som ledet en sunn livsstil, øker systolisk trykk gradvis, denne prosessen anses naturlig (elastisiteten til aorta og store arterielle kar reduseres med alderen). BP-indekser hos eldre friske mennesker som hviler, må som regel ikke overstige 150/90 mm. Hg. St., True, stress, trening kan øke blodtrykket til 160/95 - 165/100 mm Hg. som forresten, Ikke gå tilbake til normal så fort som ung.
 • Aterosklerose (endring av vegger, dannelsen av aterosklerotiske plakk) - forårsake sekundær hypertensjon, primære (essensielle) i seg selv bidrar til å endre den vaskulære veggen, noe som fører til deres sklerose.
 • Tilstanden til indre organer og systemer (nyrer, lever, endokrine system, etc.).

En økning i blodtrykksverdier over 160/100 mm Hg. Art. og de patologiske endringene som er forbundet med dette, anses av medisin som en svært vanlig sykdom i vår tid, kalt hypertensjon (hypertensjon), noe som forårsaker et bredt spekter av faktorer som forårsaker det. Hovedsymptomet ved slik høyt blodtrykk er i første omgang høyt blodtrykk, senere den vaskulære sengen og hjertemuskelen, og deretter andre organer, som oftest lider av det.

... Og det avtar

Nedgangen i systolisk og diastolisk trykk er under 90/60 mm Hg. Art. kalt arteriell hypotensjon. Fallet i systolisk trykk er under 60 mm Hg. Art. fører til brudd på filtreringskapasiteten til nyrene, noe som resulterer i at urinen slutter å danne seg. Det nedre trykket, som nådde merket på 50 mm Hg. Art. krever også akutte tiltak (i ​​begge tilfeller vil det være bedre hvis legen gjør dette), fordi det diastoliske trykket faller med ytterligere 10 mm Hg. Art. (40 mm Hg) betyr at tunge, ikke alltid kontrollerte og reversible prosesser begynner å finne sted i kroppen.

La oss imidlertid gå tilbake til arteriell hypotensjon som helhet. hun skyldes ulike grunner og kan:

 1. Har et adaptivt karakter når hjertet begynner å fungere i en økonomisk modus (masse idrettsutøvere, tilpasning til høylandet).
 2. Formet som et resultat av profesjonelle aktiviteter knyttet til økt svette, mental overbelastning, søvnmangel, leve i varme klimatiske områder eller å føre en feil livsstil (tretthet).
 3. Følge patologi assosiert med svekket autonom regulering (vaskulær dystoni, panikkanfall, nevroser) og endokrine sykdommer (diabetes, skjoldbruskkjertel og binyrene med nedsatt funksjon).
 4. Konsekvensen blir sår med blod tap og en reduksjon i det sirkulerende blodvolum (CBV), eller kronisk skade (oppnådd ved fødselen, blåmerker og hjernerystelse, skader på cervical vertebrae i historien).
 5. Et vitne og livstruende akutte betingelser: sjokk (kardiogent, anafylaktisk, hemoragisk, septisk), iskemisk skade i hjernen eller i hjertemuskelen (hjerteinfarkt, slag), hjertesvikt, rus.
 6. Å utvikle seg på bakgrunn av osteokondrose i livmoderhalsen, sykdommer i mage-tarmkanalen, tuberkulose, alkoholisme, langvarig sult og vitaminmangel.
 7. Å være medisinsk betinget (utilstrekkelig inntak av antihypertensive stoffer).

Som det kan sees, Årsakene til lavt lavtrykk er forskjellige, i prinsippet sammenfaller de med årsakene til lavt økt blodtrykk (arteriell hypotensjon). Målet i slike tilfeller er å heve det, og ikke bare det nedre, men også det øvre trykket også. Hvis det diastoliske trykket er lavt (likevel det systoliske trykket), og dets årsaker er VSD, overarbeid, stress, så den beste måten å øke den på er å ta en sunn livsstil:

 • Regulere dietten, sove og våkenhet;
 • Gjør mosjon, besøk bassenget;
 • Ofte gå til frisk luft, lagre vitaminer;
 • Bruk regelmessig fysioterapi og foreskrevet eller avtalt med legen medisinering (eleutherococcus, pantocrin) og folkemidlene.

Hypotonikk føles alltid dårlig. Svakhet, døsighet, noen ganger svimlende tilstander med livsviktig aktivitet, legger ikke til, men denne pasienten har noe å roe seg selv: Risikoen for å utvikle hjerteinfarkt og slag er også ganske lav.

Dersom årsaken til de lave diastolisk og systolisk blodtrykk resultatene fra de dype patologiske forandringer i kroppen (blodtap, slag, støt, etc.), er det best å ikke prøve å plukke den opp selv, den umiddelbare utfordringen med "første" kan beslutte en slik oppgave, og redde livet til en mann.

Ikke-parallell økning eller reduksjon av to indikatorer

Situasjoner med trykk er forskjellige, ikke nødvendigvis en parallell økning eller reduksjon i begge indikatorene. I denne forbindelse, vurdere noen alternativer som er spesielt forvirrende pasienter:

 1. Det øvre trykket er høyt, og det nedre er lavt eller systolisk høyt og det lavere normalt - Et lignende fenomen observeres i tilfeller isolert systolisk hypertensjon, som er primær og sekundær. Primær hypertensjon skyldes aldersrelaterte endringer i blodkar og er vanlig hos eldre mennesker. Men slike patologiske tilstander som alvorlig aortaregurgitasjon, arteriovenøse fistler, alvorlig anemi, og nyreskader er en forutsetning for dannelsen av den sekundære isolerte AH og samtidig bevirker den nedre lavt trykk. Det er åpenbart at en slik raise lavt blodtrykk (akkurat som å redusere høyt) er usannsynlig å være en forkjemper for pasienten, fordi i slike tilfeller, først av alt, må du starte med behandling av den underliggende sykdom som svingninger i blodtrykket er bare et symptom.
 2. Arteriell hypertensjon uten et karakteristisk utseende, ofte relatert til nephrologists kompetanse (renovascular og renoparenchymatous hypertensjon), skiller seg fra En liten forskjell mellom systolisk og diastolisk trykk, hovedsakelig på grunn av en økning i sistnevnte, det vil si at tilstedeværelsen av nyrepatologi ikke betyr at bare lavere trykk vil stige. Systolisk også vil krype opp, men med litt forsinkelse. Denne varianten av AH refererer til symptomatisk (nefrogen) arteriell hypertensjon.

Nyre AH har sannsynligvis den største andelen i antallet av alle hypertensjoner av denne typen. I tillegg til henne kan blant symptomatiske former finnes neurogen, endokrin, iatrogen, hemodynamisk og annen arteriell hypertensjon.

Hva betyr høyt lavtrykk?

Patologi av nyrekarene

Renovaskulær hypertensjon utvikler seg mot bakgrunnen av en nedgang i blodstrømmen i nyrene, som kan være forårsaket av:

 • Stenose (innsnevring av diameteren) av nyrearterien (ofte hos unge);
 • Reduksjon av lumen av nyrene i nyrenivået på grunn av dannelsen av et aterosklerotisk plakk;
 • Aneurisme.

Situasjonen som oppstår i nyre, gjør ikke "henne", og hun, "fornærmet" begynner å kaste ut vasoaktive stoffer. Deres inntreden i blodet er hovedårsaken til høyt lavt trykk hos unge (stenose av nyrearterien) og hos eldre pasienter (plakk i munnen av arterien).

Renovaskulær hypertensjon oppstår uten å lide nyren selv, som det fremgår av en uendret urintest.

Behandling av høytrykk i slike tilfeller er et spørsmål om spesialiserte klinikker, pasienten selv vil ikke gjøre noe. Tilstedeværelsen av plakk krever en rekonstruktiv vaskulær operasjon med fjerning (plakett), bypass og arterieutvidelse. Lavere arterielt blodtrykk i tilfelle av ringere blodstrøm som følge av stenose eller aneurisme kan være gjennom fjerning av nyrene selv. Forresten er prognosen for slike operasjoner gunstig, dødeligheten er minimal, de langsiktige konsekvensene er praktisk talt fraværende.

Nyreproblemer som resulterer i hypertensjon

En nær "relativ" av renovaskulær hypertensjon er renoparenchymal AH, som er preget av reaksjoner fra siden av parenkymen, og senere karene. Ved patologiske forandringer tyder ikke bare urin (protein, leukocytter, erytrocytter) og parametrene for blod (leukocytose, akselerert senkning), men også de kliniske symptomer og tegn, hvorav den ene er hevet lavere trykk.

Årsaker til høyt lavtrykk er ofte startet av ulike diagnostiske metoder som inkluderer undersøkelse av ekskresjonssystemet (urografi, ultralyd, nyreangiografi, alle typer urin og blodprøver). Slik diagnostiserer de syndere av "urologisk" arteriell hypertensjon, mot hvilken den utvikler seg:

 1. Anomalier av form og stilling av nyrene (vandrende, doblet, hestesko og galeøs).
 2. Polycystisk nyresykdom.
 3. Kronisk nyresvikt.
 4. Urolithiasis.
 5. Gipernefromu.
 6. Tuberkulose prosess lokalisert i nyre.
 7. Kronisk pyelonefrit. Hypertensjon oppstår mot bakgrunnen av den inflammatoriske prosessen, noe som resulterer i en lidelse i blodets indre blodsirkulasjon. Pyelonephritis, som oppsto i barndommen eller i ungdommen, er vanligvis et av symptomene har et høyt lavere trykk, det vil si årsaken (symptomatisk hypertensjon). I mellomtiden skjer alt i andre tilfeller i andre tilfeller: pyelonefrit er dannet på bakgrunn av AH.
 8. Kronisk diffus glomerulonephritis. Her, i kontrast til essensiell arteriell hypertensjon, er urinsyndromet en forløper for høyt blodtrykk.
 9. Amyloidose av nyrene.
 10. Diabetisk glomerulosklerose. I dette tilfellet kan årsaken til høyt øvre og nedre trykk, bortsett fra glomerulosklerose, være andre nyresvikt (for eksempel pyelonefrit), generelt med diabetes er alt mulig.
 11. Nephropati av gravide kvinner.

Det skal bemerkes at noen av disse sykdommene har mange andre symptomer, mens andre er skjulte og asymptomatiske, så BP kan være det eneste synlige tegn på problemer.

Hvordan behandles det?

Behandling av høyt lavt blodtrykk, gitt opprinnelsen (beskrevet ovenfor), kan i intet tilfelle starte alene, spesielt når du ikke skal ta piller fra hypertensjon ukontrollert. Slike hypertensjon krever en grundig undersøkelse av pasienten, en strengt individuell tilnærming og en målrettet effekt på den underliggende sykdommen. Sannsynligvis ville pasienten selv er enige om at, for eksempel, kan forverring av kronisk pyelonefritt prøver å berolige hjemme (kosthold, folk rettsmidler og antibiotika uroseptiki - under medisinsk tilsyn). Men senker blodtrykket, vil pasienten ikke bli kvitt et enda mer komplisert problem.

Legg merke til de merkelige svingninger i pilene til blodtrykksmåleren (lavere trykk på 100 mm Hg og over) ved måling av blodtrykk, man kan bare anta nyre AH. Men det mest rimelige i dette tilfellet vil være et besøk til legen, hvis det er mulig for å hindre de alvorlige komplikasjonene som er svært særegne for denne hypertensjonen.

Andre former for symptomatisk hypertensjon

Dette symptomet, som høyt blodtrykk (systolisk og / eller diastolisk), følger ofte med en annen patologi:

 • Før du foretar en diagnose av hypertensjon, bør du finne ut av opprinnelsen til forhøyet blodtrykk, det kan være en følgesvenn diffus bindevevssykdommer (systemisk lupus erythematosus, systemisk sklerodermi, reumatoid artritt).
 • for syndrom av ondartet hypertensjon karakterisert ved å pålegge beregninger blodtrykk (220/140 mm Hg. v. og det foregående), signifikante endringer i fundus med blødninger i retina og neyroretinopatiyami, alvorlige skader i nyrene med en krenkelse av deres funksjon, venstre ventrikulær insuffisiens, encefalopati, cerebral sirkulasjon. I hjertet av denne patologien er det ofte en kombinasjon av flere sykdommer i nyrene, for eksempel kronisk pyelonefrit og renovaskulær hypertensjon eller feokromocytom med pyelonefrit, etc.
 • Med en slik sykdom som erythremia (Polycytemi vera) er mer vanlig "rød hypertensjon" (som det het i begynnelsen av det 20. århundre), som er lett gjenkjennelig med sitt utseende: blå-rød farge på pasientens ansikt, utvidede kapillært nettverk på kinnene og nesen. Et av de karakteristiske tegnene på erythremia er en økning i viskositeten til blodet, som spiller en betydelig rolle i dannelsen av arteriell hypertensjon.

I tillegg kan årsaken til det høye, både øvre og nedre trykk bli alvorlig hjerte patologi med utvikling av hjertesvikt, alvorlig leverskade (cirrhose med portal-syndrom), bronkopulmonær sykdom (astma og pulmonal hypertensjon), traumatisk hjerneskade, hjernetumor, lesjoner hypothalamus. Alle disse alternativene vil være symptomatiske.

Systolisk blodtrykk: hva er det og hvordan å behandle abnormiteter

Måling av trykk er en prosedyre som gjør at du raskt kan bestemme årsakene til dårlig helse, diagnostisere problemer med hjerte og blodårer. Hva er bestemt av systolisk blodtrykk? Hvilke systoliske, diastoliske og pulsfrekvenser regnes som normen?

Hva er indikasjonen på tonometeren

Resultatet av måling av tonometeret inkluderer øvre (systolisk) og lavere (diastolisk) trykk. Hva betyr disse tallene?

Systolisk signifikans bestemmer graden av blod eksponering for karene på den tiden da systolen (kardial sammentrekning) er redusert. Avhenger av nivået av komprimering av hjertets ventrikler og viser hvor intensivt utkastet av blod oppstår, hvordan myokardiet fungerer.

Diastoliske sifre viser trykket i prosessen med å slappe av hjertemuskelen (diastol) og avhenge av graden av sammentrekning av perifere kar.

De systoliske indikatorene påvirkes av følgende faktorer:

 • Graden av elastisitet og tilstanden til fartøyene;
 • total blodvolum indikator;
 • hyppighet av sammentrekninger av hjertemuskelen.

For konklusjoner om forekomsten av patologier i kroppen, bruk pulstrykk. Hva er det Forskjellen mellom systolisk og diastolisk trykk er pulsverdier. De lar deg nøyaktig bestemme helsetilstanden, de kan dømmes på grunn av alvorlige patologier i kroppen.

Viktig! Høye systoliske verdier er hyppigere hos kvinner, diastoliske verdier hos menn.

Hvordan bestemme hastigheten

Ideelle verdier av arterielt trykk - 120-129 / 80-89 mm Hg. Art. Måleresultatene er påvirket av alder, livsstil, menneskelig grunnlov, arvelig faktor.

Innenfor normens grenser kan indikatorer øke hos personer med overvektige, psykiske arbeidere. Reduserte indikatorer kan være under normal graviditet, hos personer som bor i landlige områder, med profesjonelle idrettsutøvere.

Høyt blodtrykk er definert som arteriell hypertensjon, redusert (reduksjon i indeksene med 20%) - arteriell hypotensjon.

Med stadig høye systoliske verdier kan hjerneblødning, hjerneslag av iskemisk eller hemorragisk opprinnelse forekomme.

Høy diastolisk ytelse kan forårsake kroniske nyresykdommer, urinveisorganer, vil utvikle irreversible forandringer i vaskulær forlikelighet.

Pulsfrekvensen er 30-40 mm Hg. Art. Lavpulsverdier indikerer reduksjon i slagvolum, utvikling av aortastensose, kronisk hjertesvikt. Høye indikatorer indikerer sterk slitasje på indre organer.

 1. For en kvart time før prosedyren kan du ikke røyke, drikke drikke med alkohol og koffein. Mat bør tas en time før måling.
 2. Rommet skal være behagelig, en person bør sitte gratis og komfortabelt. Med en tendens til svimmelhet, bør trykket måles i stående stilling. I begge tilfeller bør underarm og tonometer være justert med hjertet.
 3. Den nedre kanten av mansjetten er fast 2 cm over albuebretten.
 4. Luft skal injiseres raskt og senkes sakte - hastigheten er 2 enheter per pulsens puls.

Målingene skal utføres på strengt definerte timer, indikatorene skal registreres bedre i en spesiell dagbok.

Viktig! Forhøyede systoliske indikatorer observeres ofte i ledere, mennesker som stadig kontrollerer seg selv og andre.

Årsaker til avvisning

Parametrene til tonometeret påvirkes av urin, nervøs og endokrine system. Trykket stiger under fysisk og psykisk stress, stress, spenning. I en sunn person er svingninger ubetydelige, indikatorene går raskt tilbake til normal. Kortsiktige sprang er nyttige for kroppen - gassutvekslingen forbedrer, kroppen tilpasser seg bedre til lasten.

Innen en dag, selv i en sunn person, er indikatorene på tonometeren ikke alltid det samme. De laveste verdiene kan stilles om morgenen, om kvelden de øker. Med alder stabiliserer diastoliske indikatorer og systolisk øker.

Økt trykk kan utløse utviklingen av mange sykdommer, nedsatt blodsirkulasjon i hjernen. Ved høye verdier av tonometeren øker trykket på fartøyets vegger - uten riktig behandling oppstår brudd og blødning. Ved kronisk arteriell hypertensjon slites hjertemuskelen raskt ut.

Hypotensjon er ikke så farlig en sykdom, men det forstyrrer å leve fullt, fører til en reduksjon i effektiviteten. Når hypotensjon utvikler hypoksi, fordi gassutvekslingen i perifert vev og lunger bremser seg. Med en kraftig nedgang i indikatorer, kan det være en koma, et brudd på hjernen, et dødelig utfall.

Leger har ikke fullt ut fastslått alle grunnene som påvirker trykkindikatorene. En kortsiktig økning kan oppstå mot en bakgrunn av stress, etter å ha drukket drikke med alkohol, koffein, for mye salt mat.

 • fedme;
 • alkoholisme, narkotikamisbruk
 • problemer med skjoldbruskkjertelen og binyrene;
 • funksjonsfeil i aortaklappen;
 • kronisk nyresykdom;
 • overbelastning i arteriene av kolesterolplakk;
 • arvelig faktor.

Med økt systolisk blodtrykk begynner små flekker å blinke i pasientens øyne, alvorlig svimmelhet, pusteproblemer, oppkast kan starte. Hypertensjon manifesteres i rødhet i ansiktet, smerte i hjertet, noen ganger begynner kulderystelser, oppstår urimelig angst. Hypertensjon har ofte hevelse i ansiktet - det er forårsaket av at vannet holdes i kroppen.

Lavt systolisk trykk er ofte i graviditetens første trimester, med overarbeid, økt fysisk og psykisk stress. I meteodehengige mennesker, reduseres tallene med en skarp forandring i vær eller klima.

Alvorlige årsaker til hypotensjon - bradykardi, diabetes, alvorlig forgiftning. Også, prisene er betydelig redusert i tilfelle av traumer i hjernen og ryggmargen, brudd på arbeidet i hjerteventilen. Med redusert systolisk trykk blir en person søvnig, irritabel, apatisk. Hans minne forverres, svette øker.

Viktig! Med senket systolisk trykk klager folk ofte på kjedelig smerte i hodet, svimmelhet. Hypertensjon manifesteres av smerte i den occipitale delen av hodet.

Hvordan redusere

For å identifisere årsakene som førte til endringer i indikatorene på tonometeren, er det nødvendig å gjennomgå en grundig diagnose. Legen lytter nøye til hjertet med et phonendoskop, samler en anamnese. Deretter tilordnes et elektrokardiogram, ekkokardiografi, dopplerografi av karene, en biokjemisk og klinisk blodprøve.

For å redusere systolisk trykk, brukes kalsiumkanalblokkere. I komplisert terapi inngår små doser diuretika. Disse stoffene for å redusere trykket i komplekset forhindrer utviklingen av alvorlige patologier i hjertet og blodkarene, forbedrer elasticiteten til aorta.

Effektive medisiner for å redusere blodtrykk:

 1. Verapamil. Kalsiumkanalblokkeren reduserer belastningen på perifer blodkar og hele kardiovaskulærsystemet som helhet. Med regelmessig inntak er blodtilførselen til myokardiet forbedret.
 2. Amlodipin. Blokkeren som du kan forebygge iskemisk sykdom. Legemidlet reduserer blodkarets motstand, reduserer trykket forsiktig, pasienter lider ikke av takykardi.
 3. Diuretika - Trifas, Furosemid.

Viktig! Før den nøyaktige årsaken til hypertensjon er etablert, bør man ikke selvmedisinere og ta ukontrollerte medisiner for hypertensjon.

I de tidlige stadiene kan du forbedre tilstanden uten medisinering. For å gjøre dette må du erstatte dårlige vaner med nyttig, balansert spising, ta vitaminkomplekser, unngå mental og følelsesmessig overbelastning.

Arterialtrykk er en av de viktigste indikatorene for tilstanden for menneskers helse. Avhenger av hans humør, ytelse, farge og lengde av livet. Når det er tegn på høyt blodtrykk eller hypotensjon, er det nødvendig å besøke en kardiolog, nevrolog, gastroenterolog.

Hva skiller systolisk trykk fra diastolisk

Forskjellen mellom øvre og nedre blodtrykk (BP) er ikke kjent for alle. Men mange vet at normen er 120/80 mm kvikksølv. Det vil si at gapet mellom øvre og nedre trykk er 40 mm Hg. Art.

AD er blodtrykket på arterienes vegger. Det er to typer: systolisk og diastolisk.

Det øvre trykket kalles i systolisk medisin, den nederste kalles diastolisk. I tilfelle at indeksen øker til 50-60 mm Hg. Art. og mer, øker risikoen for å utvikle ulike patologier. Den store forskjellen mellom systolisk og diastolisk trykk er det første tegn på hypertensjon. Hvis indikatorene er mindre enn 40, kan dette tyde på hjernenatrofi, synshemming, preinfarkt.

Så, la oss se hva øvre og nedre blodtrykk betyr. Trykket er gitt av det konstante arbeidet i hjertet og blodkarene som blodet beveger seg over. Når man måler blodtrykk på armen med en tonometer, ser en person to figurer: for eksempel 120 og 80. Det første tallet er systolisk trykk, den andre - diastoliske. I noen mennesker kan det alltid være lavt eller høyt. Dette regnes som normen og avhenger av kroppens fysiologiske egenskaper.

Pulstrykk er forskjellen mellom systolisk og diastolisk blodtrykk. Hva er det og hva sier indikatorene? Pulse BP indikerer elastisiteten til de vaskulære veggene. Jo mer signifikant forskjellen mellom systolisk og diastolisk trykk (og normen anses å være 120/80), desto større er risikoen for helse. Høyt pulstrykk påvirker bevegelsen av blod negativt gjennom hjernens kar. Konsekvensene av denne tilstanden er oksygen sult av hjernen, eller hypoksi.

Systolisk blodtrykk

Det øvre eller systoliske trykket er nivået av arterielt blodtrykk på arterievegget ved tidspunktet for maksimal kardial sammentrekning. En av faktorene som påvirker utviklingen av hjerneslag.

 1. Den optimale verdien er 120.
 2. Den øvre grensen til normen er -130.
 3. Forhøyet blodtrykk - 130-140.
 4. Svak hypertensjon 140-170.
 5. Høyt blodtrykk - mer enn 180.

Senket økt blodtrykk

Årsaker til lavt systolisk blodtrykk:

 • tretthet,
 • overdreven fysisk anstrengelse;
 • svangerskapstid
 • hode traumer;
 • bradykardi;
 • diabetes mellitus;
 • dysfunksjon av hjerteventilen.

Når søvn ikke er nok, regelmessig stress og fysiske belastninger, blir arbeidet i hjertemuskelen forstyrret. Alt dette fører til en nedgang i det øvre blodtrykket.

Graviditeten er preget av en global omstrukturering av kroppen, inkludert sirkulasjonssystemet. Derfor har nesten alle kvinner i denne perioden en liten forskjell, ca 10 enheter.

Regelmessig, betydelig fysisk anstrengelse, for eksempel hos personer engasjert i profesjonell sport, fører til at kroppen går inn i den såkalte økonomimodusen, reduserer rytmen av sammentrekninger av hjertemuskelen. Dette er årsaken til nedgangen i indikatorer.

Bradykardi er definert som en reduksjon i hjertefrekvensen eller en bremse av pulsen, som er mindre enn 60 slag per minutt. Denne tilstanden er typisk for myokarditt, iskemi, aterosklerose. Ofte fører til hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Med diabetes er glukosebalansen brutt, blodets viskositet øker. Dette er en av grunnene til at systolisk blodtrykk reduseres med diabetes.

Hvis det øvre blodtrykket avtar, opplever en person følgende symptomer:

 • svimmelhet;
 • døsighet;
 • apatisk tilstand;
 • økt svette;
 • minneverdigelse;
 • migrene;
 • irritasjon.

Med slike symptomer, bør du gjennomgå en medisinsk undersøkelse for å identifisere den sanne årsaken til patologien.

Økt systolisk blodtrykk

Lider av økt systolisk blodtrykk blir lettere ved:

 • sykdommer i kardiovaskulær, sirkulasjonssystemet;
 • alder;
 • aterosklerose;
 • stress,
 • alkoholmisbruk, røyking;
 • stillesittende livsstil;
 • fedme;
 • sykdommer i nyresystemet, skjoldbruskkjertel;
 • forstyrrelser i operasjonen av aortaklappen.

Symptomer på høyt systolisk blodtrykk inkluderer:

 • irritabilitet;
 • kvalme, oppkast;
 • søvnforstyrrelser;
 • støy i ørene;
 • takykardi;
 • hevelse i ekstremiteter;
 • følelsesløp av fingrene.

Ofte manifesterer det økte blodtrykket seg ikke på noen måte, som flyter asymptomatisk. Fordi leger kaller denne tilstanden en "langsom morder". Som en konsekvens oppstår myokardinfarkt. Det er nødvendig å gjennomgå inspeksjon en gang i året, selv for friske mennesker. Dekoding av indikatorene skal gis til legen, med identifiserte brudd, vil han utpeke en bestemt behandling.

Diastolisk trykk

Diastolisk blodtrykk er nivået av blodtrykk på arterievegget ved tidspunktet for maksimal hjerteavslapping. Norm: 70-80 mm Hg. Art. Dette tiltaket bestemmer graden av motstand av små fartøy.

 1. Den optimale tallet er 80.
 2. Den øvre grensen til normen er 89.
 3. Økt blodtrykk - 90-95.
 4. En liten hypertensjon er 95-110.
 5. Høyt blodtrykk - mer enn 110.

Lavt diastolisk blodtrykk

Ved lave indekser med lavt diastolisk blodtrykk vurderes nyretilstanden først. Men det er unntak. For eksempel, under menstruasjon hos de fleste kvinner, går prisene ned til 60 år. Dette forklares av det faktum at en kvinne i en kvinne periode mister en viss mengde blod. Volumet av det, reduseres, så vel som indikatoren. Derfor, hvis svingninger bare observeres i denne perioden, trenger damene ikke å bekymre seg.

Lavt diastolisk blodtrykk kan være av følgende grunner:

 • sykdommer i nyrene, adrenaler;
 • anoreksi eller langsiktige kalori diett;
 • tuberkulose;
 • allergier;
 • stress, nervøsitet, klimaendringer.

Senking av blodtrykksnivået er preget av tegnene:

 • alvorlig svakhet;
 • besvimelse;
 • brudd på effektivitet;
 • en følelse av mangel på luft;
 • sårhet i brystområdet av forskjellig intensitet;
 • nedsatt syn, "flyr" foran øynene, redusert blodtilførsel til hjernen;
 • takykardi;
 • oppkast.

Med en reduksjon i diastolisk blodtrykk kan det oppstå hypotoniske kriser.

Økt diastolisk trykk

Høyt blodtrykk vitner til en god tonus av veggene i perifere kar. Men samtidig er det en fortykning, en reduksjon i lumen, noe som fører til arteriell hypertensjon - en langvarig økning i blodtrykk over 140/90 mm Hg. Art.

Årsakene til utviklingen av brudd:

 • genetisk predisposisjon;
 • dårlige vaner;
 • overflødig vekt;
 • diabetes mellitus;
 • tar diuretika
 • Opplevelser av noe slag;
 • sykdommer i ryggraden.

Regelmessige og langvarige trykkprang er en entydig indikasjon for gjennomføring av en medisinsk undersøkelse. Selvmedisinering kan forårsake uønskede komplikasjoner.

Forebyggende tiltak

For at trykkindikatorene skal forbli normale, må følgende regler overholdes:

 1. Unngå tung overarbeid. Og vi snakker om både fysisk og emosjonell overstyring. Hvis stress ikke kan unngås, er det tilrådelig å drikke et kurs av beroligende midler.
 2. Glemme vanlige vaner. Røyking, overdreven forbruk av alkohol forårsaker endringer i karene, noe som gjør dem skjøre, gjennomtrengelige.
 3. Å lede en sunn livsstil. Minst en gang om dagen for å delta i trening, gå oftere, gå 40-60 minutter.
 4. Riktig å spise. Mange produkter forårsaker vaskulære endringer. Fettmat er den første årsaken til avsetning av "skadelig" kolesterol, deformerende blodårer, og danner dermed kolesterolplakk. Som en konsekvens blir blodkanalene sprø, taper elastisitet.
 5. Vær oppmerksom på hvile. Ikke glem at en full søvn er helse. En person må sove minst 7 timer om dagen.
 6. Ikke misbruke kaffe og svart te: de inneholder koffein, som har en negativ effekt på sirkulasjonssystemet.

Gapet mellom øvre og nedre trykk - en alarmerende "klokke", en anledning til å gå til sykehuset. Ikke medisinske. Så du kan bare forverre tilstanden til kroppen. Ikke glem at mange patologier finner sted i hemmelighet, som dukker opp i de sene stadiene. For å finne ut den sanne årsaken til at systolisk og diastolisk trykk er brutt, er det kun mulig etter forsiktig diagnose i henhold til pasientens alder, symptomer og klager.

Les Mer Om Fartøyene