Sklerose av cerebrale arterier: tegn, diagnose, behandlingsmetoder

Hittil er en sykdom som cerebral vaskulær sklerose en av de ledende årsakene som fører til en økning i sykelighet og dødelighet i den utviklede verden. I forbindelse med dette er behandling av sklerose en av de mest presserende problemene som bekymrer pasienter og deres leger i dag.

Årsaker til vaskulær sklerose

En av hovedårsakene til utviklingen av vaskulær sklerose i alle organer og systemer er atherosklerotisk prosess.

Aterosklerose - det er en kronisk sykdom i arteriene i elastisk og muskel-elastisk type for å danne på den indre veggen av kolesterol og fett som forårsaker de komplekse celleforandringer, den etterfølgende spredning av bindevev og dannelsen av en arterievegg av spesifikke fibrotiske plakk. Av denne grunn smelter lumen av arteriene gradvis og derved forringer blodtilførselen av alle organer og systemer som er matet fra denne arterien.

I tillegg er fullstendig blokkering av fartøyets lumen med de nevnte plakkene mulig, noe som vil føre til nekrose av vev, organer eller deler av kroppen. Og også føre plakk fra beholderveggene og dets forflytning gjennom blodet (embolus), hvor det kan fullstendig blokkerer et mindre kaliber kar, og det truer nekrose (infarkt), hjerne - slag.

Slike aterosklerotiske plakk kan noen ganger bli funnet hos unge i alderen 20-30 år, men oftest fra denne sykdommen lider folk over 50 år. Og ifølge statistikk, forekommer atherosklerose 5-7 ganger hos menn, enn hos kvinner.

Årsaker til cerebral aterosklerose

Prosessen med dannelse av aterosklerotiske plakk er kompleks og flersidig, den består av mange øyeblikk og predisponerende faktorer:

 • Arvelig predisposition;
 • Høyt blodtrykk;
 • Diabetes mellitus;
 • fedme;
 • røyking,
 • Mannlig kjønn;
 • Utilstrekkelig ernæring;
 • Psykoterapeutisk stress;
 • En stillesittende livsstil;
 • Og mange andre risikofaktorer...

Symptomer og tegn på hodeskader

Særlig sløvhet av denne sykdommen er at i begynnelsen er symptomene på vaskulær sklerose praktisk talt uspesifisert og forblir ofte uten hensyn til pasienten og noen ganger av legen.
Det er hovedtegnene til sklerose av cerebral fartøy, som bør gjøre en person oppmerksom og tenke på råd fra en spesialist. Dette er øyeblikkene som:

 1. Rask tretthet;
 2. Minneforringelse;
 3. Økt spenning
 4. døsighet;
 5. Flimmer "flyr" foran øynene, ringer i ørene;
 6. Periodisk kortvarig hodepine.

Hjernevævet uten rettidig behandling mottar ikke den nødvendige delen av oksygen og næringsstoffer, noe som fører til gradvis død av nerveceller. Denne prosessen kan vare i flere år, og en person tar ikke øyeblikkelig oppmerksomhet på endringene i kroppen. I sin utvikling går denne sykdommen gjennom en rekke stadier som gradvis forvandler seg til hverandre og til slutt fører til irreversible konsekvenser.

Den første fasen av sykdommen

Følgende "bells" snakker om den første scenen av sklerose i hjernen:

 • apati;
 • Emosjonell ustabilitet;
 • Svakhetskonsentrasjon og oppmerksomhet;
 • Lyder i ørene;
 • Redusert minne;
 • Søvnforstyrrelse;
 • Redusert effektivitet;
 • Lett svimmelhet og hodepine.

En meget viktig manifestasjon av dette stadiet er alvorlig hodepine, hvorav tilstedeværelsen er observert av ca 90% av pasientene. De tidlige stadiene blir følt av ustanselig hodepine, trykke, noen ganger pulserende. I tillegg er følelsen av fylde og trykk i hodet forstyrrende. I aktiviteter som gir mental og fysisk stress, kan smerten bli forsterket, som under stress eller mangel på oksygen (oppstår ved lengre opphold i et dårlig ventilert rom, for eksempel). Noen pasienter er bekymret for smerte om morgenen, andre er verre om kvelden, det vil si at de er helt uavhengige av tiden på dagen. De kan forårsake søvnforstyrrelser. Tilstedeværelsen av slike hodepine gjør en person rask, irritabel, provoserer en reduksjon i effektivitet og oppmerksomhet, tapt fleksibilitet i å tenke. Ofte, sammen med hodepine, blir den medfølgende støyen som oppstår i en eller begge ører forstyrret. Selv om det noen ganger skjer støy før forekomsten av hodepine. Folk kan klage på forbigående svimmelhet og egen ubalanse når de går.

Den andre fasen

I denne perioden begynner endringer i den menneskelige psyke. Pasienten blir treg, inaktiv, intellektuelle evner begynner gradvis å avta. Minnet er ødelagt: en person glemmer hva han gjorde i går, og kan huske hendelsene i fortiden i minste detalj. Lidelse uførhet, svekkelse konsentrasjon av oppmerksomhet,
forståelsen av meningen med lesingen er ødelagt, profesjonelle ferdigheter går tapt.

Den tredje, dype scenen

Minne lider mer og mer. Folk begynner å glemme de grunnleggende datoene for deres liv og familie. De blir profesjonelt uegnet og kan ikke fortsette å jobbe. Toppen av vaskulær sklerose er hjerteinfarkt, slag og demens (demens).

Litt om aterosklerose av aorta

Et av de spesielle tilfellene med å utvikle arteriosklerose av fartøyene er aterosklerose av aorta. Den vanligste formen for denne sykdommen ligger i bukavdelingen. Aterosklerose av kranspulsårene er spesielt farlig. I de første stadiene kan symptomene hans være helt fraværende eller være ekstremt milde.

Vi anbefaler å studere mer detaljert materiale om aterosklerose av aorta og hjerte.

Noen ganger kan pasienter føle brystsmerter, som sprer seg til det interlobulære området. Når det berørte lag av fartøyet er atrophied, kan saccatproteser eller aneurysmer danne seg i bestemte områder av aorta. Smerte, noe som kan oppstå når en aneurisme være avhengig av dens lokalisering (aneurisme i aorta ascendens - brystsmerter, synkende del - ryggsmerter, en aneurisme i aortabuen - smerter i skuldre, nakke). I tillegg inkluderer symptomene hodepine, puffiness i ansiktet, noen ganger heshet.

Den mest farlige komplikasjonen til en aneurysm er fenomenet delaminering og etterfølgende brudd med dødelig utgang. Avhengig av størrelsen på aneurysmen og tilstedeværelsen av samtidig arteriell hypertensjon, øker risikoen for denne bruken.

Diagnose av cerebrovaskulær sklerose

Å se på noen av de ovennevnte symptomene og klager, bør en person ta kontakt med en nevrolog, som vil utpeke nødvendig undersøkelse, velger du riktig behandling, og vil følge den påfølgende utviklingen av sykdommen, noe som vil påvirke pasientens tilstand.

Diagnosen av cerebral vaskulær sklerose og påvisning av graden av utvikling av sykdommen utføres vanligvis ved bruk av ultralydmetoder for undersøkelse:

 • Ultralyd av fartøy i hjernen og nakken - Ved en slik ultralydsundersøkelse kontrolleres tilstanden til blodkarene som ligger ute på hodet og nakken, så vel som inne i skallen. Denne prosedyren er ganske trygg og gir ingen ubehagelige følelser til pasienten. Dens varighet er ca 40 minutter, etter testene utsteder doktoren en protokoll med sin konklusjon. Noen ganger kan ultralyd av cerebral fartøy bli kalt neurosonografi (dette navnet er ofte funnet).
 • Tosidig skanning - En av komponentene til en fullverdig ultralyd av blodkar, gjennomfører den i flere regimer vanligvis:
  1. To-dimensjonal (B-modus) - lar deg undersøke fartøyene og de omkringliggende vevene, unntatt de som er inne i skallen. Takket være dette regimet kan legen lære om tilstanden til blodstrømmen i hodeskårene.
  2. Transcranial dupleksskanning - med hjelpen blir blodstrømmen i fartøyene inne i skallen studert. Også transkranial ultralyd kan brukes til å studere stoffet i hjernen for tilstedeværelsen av voluminøse formasjoner i den. Men informativiteten til denne teknikken er dårligere enn datamaskinen og magnetisk resonansavbildning av hjernen.
 • Angiografi av cerebral fartøy med bruk av kontrastmedium. Metoden for gjennomføringen er som følger: En røntgenkontrast substans injiseres i vaskulærsengen og samtidig utføres flere radiografiske skudd.

En type angiografi av karene er magnetisk resonansangiografi (MR angiografi eller MR-angiografi), en undersøkelsesmetode basert på bruk av magnetfelter og elektromagnetiske bølger. MR-angiografi kan utføres i flere varianter - med eller uten innføring av et kontrastmiddel. Det er spesielt verdifullt for pasienter med allergi mot kontrastmidler.

Kombinasjonen av de ovennevnte metoder med instrumentelle testene ble utført i et laboratorium, pasientens historie og klager tillater leger for å levere eller utelukke diagnosen av multippel sklerose av cerebrale kar og velge den passende behandling.

Behandling av sykdommen

I behandlingen av denne sykdommen utgjør doktoren flere viktige oppgaver:

 1. Advarsel den videre prosessen med skleroserende kar.
 2. Stimulere utviklingen av rundkjøringsveier for blodstrøm til berørte organer og vev.

Løsningen av det første problemet innebærer flere hovedpunkter:

Rasjonal ernæring med riktig innhold av vegetabilske og animalske fettstoffer, med riktig innhold av vitaminer. I dietten til slike pasienter bør vegetabilsk mat, så vel som fisk og sjømat, seire. Det er nødvendig å utelukke eller i det minste begrense matvarer høyt i kolesterol, som røkt kjøtt, egg, fett kjøtt. Begrens også bruken av lavkvalitets pasta, bakervarer. Hvis pasienten lider av overdreven kroppsvekt, bør dietten være rettet mot å redusere kaloriinnholdet i mat.

Video: Hvilken mat reduserer kolesterol og forhindrer aterosklerose?

Mer informasjon om riktig diett og livsstil med vaskulær sklerose leser lenken.

Det er nødvendig å være nøye med behandling av samtidige sykdommer, hvorav tilstedeværelsen bidrar til prosessens fremgang. Først av alt er det arteriell hypertensjon og diabetes mellitus. Det bør gradvis og systematisk engasjere seg i terapi av denne patologien for å unngå ytterligere komplikasjoner.

Den andre oppgaven oppnås ved valg av individuell terapeutisk øvelse. Fysisk belastning bør være streng dosering og regelmessig og passende for alderen og evnen til hver enkelt pasient. Slike laster vil bidra til økt rundkjøring.

I kombinasjon med fysisk aktivitet kan fysioterapeutisk behandling brukes: balneoterapi, massasje og andre prosedyrer foreskrevet av behandlende lege.

I tillegg til alle de ovennevnte anbefalingene, bør behandling av cerebrovaskulær sklerose ledsages av en bestemt medisinbehandling:

 • Tar medisiner som forbedrer ernæring og blodtilførsel til hjernen.
 • Tar medisiner som normaliserer blodtrykk og blodsukker i nærvær av samtidig patologi.
 • Mottak av legemidler som har lipidormormiserende (lipidsenkende) virkning.
 • og en rekke andre legemidler som brukes til å behandle denne patologien.

Advarsel: Alle medisiner må velges individuelt for hver pasient. Ikke prøv å selvmiljøere!

Video: aterosklerose i programmet "Helse"

Sammenfattende kan vi konkludere med at behandling av cerebral sklerose er en komplisert øvelse. En person bør kombinere mentalt arbeid med fysisk aktivitet, regelmessig delta i fysisk trening, normalisere diett og vekt. I tillegg må han tilbringe flere timer om dagen, gå utendørs, ta de nødvendige legemidlene for legenes resept og under hans tilsyn. Det samme omfattende bør være forebyggende tiltak for å hindre utviklingen av denne sykdommen.
Tross alt, hvis pasienten ønsker og bruker alle mulighetene for moderne medisin, kan man oppnå stabil remisjon og forbedre tilstanden.

Hvordan kurere og forebygge hjerne vaskulær sklerose

Sklerose er en sykdom der veggene i karene kollapser og degenererer, mister elastisitet, og deres lumen blir smal og overlapper med fibrøse plaketter.

Sklerose tilhører systemiske sykdommer, da det påvirker alle kroppens kar. Men avhengig av hvilke fartøy som er utsatt for patologiske forandringer, finnes det flere varianter av sykdommen. Nylig har sklerose av cerebral fartøy blitt særlig utbredt, det har blitt en av hovedårsakene som fører til utvikling av funksjonshemming og økt forekomst av sykelighet og dødelighet.

De mest utsatt for sklerose i cerebral fartøy er mennesker over 50 år. Men noen ganger kan symptomene på sykdommen bli funnet selv i alderen 20-30 år. Hos menn blir sklerose diagnostisert 5-7 ganger oftere enn hos kvinner.

Årsaker til patologi

Årsaken til sklerose er oftest den atherosklerotiske prosessen, som fører til dannelse av kolesterolplakk og blodpropper, innsnevring av arteriene og sirkulasjonsforstyrrelser.

Denne tilstanden fører til at cellene i hjernen mottar utilstrekkelige mengder næringsstoffer og oksygen, noe som forstyrrer deres funksjon og forårsaker dannelse av arr og cyster. I noen tilfeller blokkerer fibrøse plakker helt blodkaret, frarøver vevet av mat og forårsaker at de blir døde eller forårsaker et slag.

Dannelsen av aterosklerotiske plakk kan oppstå som følge av:

 • arvelig predisposition;
 • brudd på lipidmetabolisme;
 • hormonelle feil;
 • stillesittende livsstil;
 • emosjonell og fysisk overbelastning;
 • økt trykk;
 • utvikling av diabetes mellitus;
 • nærvær av fedme;
 • forekomsten av endokrine sykdommer;
 • hyppig stress;
 • Underernæring (overdreven inntak av fett og kolesterol);
 • røyking,
 • alkoholmisbruk;
 • aldersendringer.

Kliniske manifestasjoner av sykdommen

Ved begynnelsen av symptomene på sklerose er dårlig synlig, og de blir ofte ikke betalt. Derfor, for å behandle sykdom, begynner ofte når patologiske forandringer har påvirket tilstanden i hjernen betydelig, noe som sterkt svekker effektiviteten av behandlingen.

Avhengig av symptomene, er det tre stadier av sklerose

Første etappe er ledsaget av ikke-spesifikke tegn:

 • periodisk oppstår hodepine;
 • lys svimmelhet;
 • svekkelse av oppmerksomhet og minne;
 • reduksjon i effektivitet;
 • døsighet eller søvnløshet;
 • rask tretthet og sløvhet
 • depresjon og apati;
 • skjønnhet og captiousness;
 • overdreven spenning og irritabilitet;
 • plutselig endring i emosjonell tilstand;
 • tinnitus (i en eller to);
 • "Flyr" foran øynene;
 • svimmel tilstand.

Hodepine forverres i stressende forhold, med psykisk og fysisk stress. Symptomer på sklerose kan utvikle seg gradvis over flere år.

I den andre fasen endres menneskets psyke og slike tegn som:

 • mangel på aktivitet;
 • reduksjon i evnen til å jobbe
 • tap av faglige ferdigheter;
 • vanskeligheter med å gjøre det vanlige arbeidet;
 • tap av koordinering av bevegelser;
 • brudd på artikulasjon og taleferdigheter;
 • reduksjon av intellektuelle evner;
 • svekkelse konsentrasjon og oppmerksomhet;
 • umulighet til å forstå meningen med lest:
 • tap av korttidshukommelse: pasienten glemmer hva som var i går, men husker godt, inkludert detaljerte detaljer, det var mange år siden.

Om begynnelsen av tredje fase er de karakteristiske symptomene:

 • en betydelig svekkelse av minne: en person kan ikke huske navnene og fødselsdagerene til nære personer, så vel som andre viktige datoer og hendelser;
 • profesjonell utilstrekkelighet.

Ofte fører sklerose av cerebral fartøy til demens, hjerteinfarkt og slag.

Hvordan diagnostisere sklerose

Hvis en person utviser symptomer som indikerer mulig utvikling av sklerose, trenger han en konsultasjon av en nevrolog.

Legen vil undersøke pasienten og henvise til:

 • neurosonografi - ultralyd undersøkelse av cerebral fartøy;
 • tvådimensjonal og transcranial dupleks skanning - ultralyd undersøkelse av blodstrømmen inne i skallen;
 • angiografi av hjernen - røntgenundersøkelse av blodårer med kontrastmedium;
 • magnetisk resonansangiografi - undersøkelse av fartøy ved hjelp av elektromagnetiske bølger eller magnetfelt;
 • generell og biokjemisk blodprøve;
 • generell analyse av urin.

Metoder for terapi

For behandling av sklerose for å lykkes, må den løse 2 hovedproblemer:

 • forebygging av ytterligere dannelse av aterosklerotiske plaketter;
 • dannelse av forbigående måter for blodstrøm.

For å klare oppgavene ovenfor er det først og fremst nødvendig å lede alle krefter på behandling av samtidige sykdommer (spesielt hypertensjon og diabetes) og overholdelse av dietten.

Riktig ernæring med sklerose

Folk som lider av multippel sklerose trenger:

 • å nekte fra røkt produkter, fett kjøtt, lever, nyrer, egg, sjokolade, sorrel;
 • begrense forbruket av salt, bakeri og pasta;
 • øke innholdet i plantefôr, surmjölkprodukter, frokostblandinger, fisk og sjømat.

Spesielt nyttig for å senke kolesterolet og rense årene i hjernen grønn te, sitron og drue juice, persille, kål, agurk, squash, grønne erter, gulrøtter, hvitløk, løk, rogn, rose hip, epler, granatepler, valnøtter, rosenkål, havremel, havkål, vegetabilske oljer.

På tom mage anbefales det å drikke et glass varmt vann eller juice, hentet fra rå poteter.

Viktig i kampen mot sklerose har hvile og søvn, unngår uro og tretthet, samt terapi med folkemetoder.

I intet tilfelle kan du gjøre selvmedisinering for ikke å forverre situasjonen. I hvert tilfelle velger den behandlende legen medisinen individuelt, med tanke på pasientens alder, sykdomsstadiet, symptomene, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer.

Vi behandles med medisiner

Medikamentell behandling for sklerose inkluderer bruk av:

 • antikoagulantia - redusere blodets viskositet og forhindre dannelse av blodpropper;
 • satin - redusere graden av dannelse av kolesterol;
 • lipidsenkende stoffer - normalisere nivået av lipider i blodet;
 • legemidler som utvider blodårer, forbedrer blodsirkulasjonen og næring av hjerneceller;
 • legemidler som senker blodtrykket og konsentrasjonen av sukker i blodet;
 • legemidler som gjenoppretter leverfunksjonen;
 • nootropic medisiner - stimulere hjernens aktivitet, forbedre minne, oppmerksomhet og evne til å lære;
 • neuroprotektorer - forbedrer overlevelsen av nerveceller i forhold til oksygen sult;
 • immunostimulerende legemidler;
 • vitamin- og mineralkomplekser.

Fordelene med fysioterapi

Effektiv virkning i kampen mot multippel sklerose vil ha et kompleks av fysioterapi, som må velges individuelt for hver pasient i henhold til sine egenskaper og fysioterapi massasje, balneoterapi, magnetisk.

Fysioterapeutisk behandling lindrer smerte, normaliserer blodtrykket, forbedrer hjernens sirkulasjon, aktiverer metabolisme, lindrer søvnløshet, øker stemningen.

Når er operasjonen nødvendig?

Hvis pasientens blodkar er tilstoppet med mer enn 70%, blir det henvist til konsultasjon med en vaskulær kirurg. Legen undersøker pasientens tilstand og bestemmer seg for behovet for kirurgisk inngrep.

Kirurgisk behandling er rettet mot fjerning av fibrotiske plakk og trombi.

Når du utfører operasjonen, gjelder:

 • endarterektomi - veggen av den berørte arterien blir kuttet og trombosen fjernes;
 • Stenting - en stent settes inn i fartøyet, som utvider lumen.

Hjelp av tradisjonell medisin

Effektivt supplere tradisjonell terapi med folkemessige rettsmidler. Det vil bidra til å lette symptomene på sykdommen og forbedre pasientens generelle tilstand.

Spesielt populært er følgende medisinske forbindelser:

 • juice presset fra røtter og blad av en løvetann, og fortynnet med ris buljong (drikk den 15-20 minutter før du spiser 4 ganger om dagen for 50 ml);
 • timian og mynte rørt i like mengder, ble den resulterende blanding (20 g) brygget med kokende vann (500 ml) og etterlatt i 40 minutter for å tilføre, tatt 2-3 ganger i uken i 60 milliliter;
 • løk gnidd på et rivjern og presse saften ut av det (250 ml) ble kombinert i like proporsjoner med honning og drikke en time før måltider med 20 ml tre ganger om dagen;
 • honning (1 liter) ble omrørt med sitronsaft presset fra to sitroner og knust hvitløk (ett hode), kurativ blanding (20 g) ble fortynnet med kaldt vann (250 ml) og drikke på tom mage i to måneder;
 • Ashberry barken (200 gram) brygges med kokende vann (500 milliliter) og holdes på lav varme i to timer, buljongen tas 60 milliliter før måltider 3 ganger om dagen.

Men du kan starte behandling med folkemidlene bare etter å ha konsultert en lege.

Derfor vil kun komplisert behandling, kombinere fysisk aktivitet, mental arbeid, kosthold, fysioterapi, ta medisiner og medisinske buljonger, bidra til å oppnå suksess i kampen mot skadelig sykdom.

forebygging

For å forhindre hjerne vaskulær sklerose vil hjelpe:

 • rasjonell ernæring;
 • avvisning av dårlige vaner
 • aktiv livsstil;
 • vedlikehold av normalt blodtrykk;
 • forebygging av stressende situasjoner, fysisk og mental overarbeid;
 • kvalitet søvn og hvile;
 • vanlig minnetrening (studere fremmedspråk, memorisere dikt).

Sklerose av cerebral fartøy - en sykdom i det moderne samfunn

Sklerose av cerebrale fartøy er en bivirkning av fremgang: den raske tempoet i livet, fysisk inaktivitet, stress og hurtigmat er grunnen til at veggene i blodårene blir skjørhet, blir utsatt for nye på sine forekomster av kolesterol og andre lipider. Problemet med cerebral aterosklerose blir en reell utfordring for moderne medisin, som tilbyr sine metoder for komplisert løsning av dette problemet.

Hva er cerebral aterosklerose

Cerebral vaskulær sklerose og cerebral aterosklerose (tserebroskleroz, cerebrovaskulær sykdom) - en kronisk lesjon av de store arterier i hjernen, som er lipid-avsetninger på innerveggen av blodkar og bre seg i sin bindevev. Betegnelsen "Cerebral" refererer til forholdet til hjernen, og konseptet med aterosklerose - en kronisk sykdom i arteriene, fulgt av unormal avleiring av kolesterol og andre fettstoffer i deres indre overflate - intima dekket med endotel.

Aterosklerose er en patologi som ofte forekommer hos mennesker etter 60 år, men faktisk kan de første tegnene bli funnet selv i ung alder (opptil 20 år).

Det finnes i dag en rekke forutsetninger om de fører til innsnevring av de vaskulære hulrom, annet enn tilstopping lipoprotein-molekyler blant forskere. Det antas at basis patologi kan ligge lipidperoksydasjon av frie radikaler, mangel på essensielle fettsyrer, epiteliale abnormiteter fartøy vegger, nærvær og tromboorazuyuschego hemostatisk faktor.

Mekanismen for dannelse av kolesteriske plakk er slik at de dannes på den tidligere skadede veggen av fartøyet. Akkumuleringen av kolesterol blir gradvis supplert ved utfelling av kalsiumsalter og fragmenter av bindevev. Gradvis kjøper den atherosklerotiske plakk sin ujevne konvekse kontur.

Kolesterol er en type lipider som inngår i cellemembranen til alle levende organismer. Det er uoppløselig i vann.

Tilstedeværelsen i blodet og hindring av blodets diameter er en forutsetning for den såkalte turbulente bevegelsen av blodet når blodstrømningsskiktene beveger seg ujevnt og skaper hvirvler inne i karene. Dette skader blodcellene - blodplater og hvite blodlegemer, dannes en trombose som, når den er løsdrevet, kan blokkere lumen i hjernearterien. I tillegg kan tilstoppede kolesterolplakker føre til blokkering av store kar og akutt sirkulasjonsforstyrrelse på grunn av ufullstendig størkning.

Lipidavsetning inne i arterien hindrer normal blodstrøm og er farlig ved fullstendig blokkering av fartøyet

De indre og eksterne karoten arterier er hovedmål for cerebral aterosklerose.

Stadier av utvikling av sykdommen

Flytningen av cerebral arterie aterosklerose kan deles inn i 4 trinn:

 1. Innledende - utseendet på fete flekker, som ennå ikke er konvekse, men er områder med gulaktig farge, som gradvis øker området og fusjonerer.
 2. Fremgang - dannelsen av spredning av konvekse former, som er sammenføyt, smalere lumen i karene (stenose).
 3. Atheromatous - dannelsen av riktige "plaques" av kolesterol og fett akkumulasjoner, bindevevsfibre og utarmede celler i epitelet.
 4. Den endelige er kalsifisering av plakk og alvorlige vaskulære deformiteter.
Aterosklerose av fartøy utvikler seg i etapper

For den uttrykte form for cerebral aterosklerose er preget av en kombinasjon med hypertensjon, samt en reduksjon av den mentale og mentale aktiviteten til pasienten. Minne forverres, oppmerksomhet, rask tretthet utvikler seg, skarpe humørsvingninger.

Ikke forveksle begrepet aterosklerose av kar og tuberøs sklerose. Den andre er en genetisk patologi, når mange godartede svulster påvirker ulike indre organer, inkludert cerebral cortex.

En annen type sklerose er arteriosklerosen av Menkeberg, som er preget av vaskulær skade, hovedsakelig på grunn av avsetning av kalsiumsalter i midterhulen av arteriene. Et særegent trekk ved denne type sklerose er også diffus (absent-mindedness) nederlag uten tilstedeværelse av plakk. Når sykdommen utvikler en aneurysm - overstretch veggene i arteriene og mer enn doblet økningen i lumen. Arteriosklerose av Menkeberg i lang tid er asymptomatisk.

Årsaker til sykdommen

Hovedårsaken til cerebral aterosklerose er brudd på en kompleks biokjemisk prosess i kroppen - stoffskiftet av lipider. Dette skyldes virkningen av ulike provokerende faktorer.

Risikofaktorer som ikke kan påvirkes, inkluderer:

 • genetisk predisposisjon;
 • alder - med årene øker sannsynligheten for sykdommen;
 • sex - menn er mer sannsynlig å lide av sklerose i hjerneskap på grunn av mangel på kjønnshormoner som bidrar til å ødelegge fett.

Kolesterol er ikke bare skadelig, som alle er vant til å tenke. Nyttig kolesterol er klassifisert som høy tetthet lipoprotein (HDL). Deres tilstrekkelige mengde i kroppen reduserer risikoen for atherosklerose, så vel som kardiovaskulære sykdommer.

Men det er også mulige faktorer, de inkluderer:

 • brudd på lipidmetabolisme - økt nivå av triglyserider i blodet, samt "dårlig" kolesterol og mangel på "bra" eller alfa-kolesterol;
 • høyt blodtrykk;
 • insulinresistenssyndrom;
 • diabetes mellitus;
 • dårlige vaner (alkohol, tobakk);
 • fedme (fedme);
 • stillesittende livsstil;
 • overflødig mengde animalsk fett i kostholdet;
 • alvorlig nedsatt nyrefunksjon
 • kroniske inflammatoriske sykdommer;
 • økt blodviskositet;
 • økt syntese av homocystein - en aminosyre som akkumuleres med alderen og ødelegger endotelet i arteriene;
 • høyt nivå av stress.

Menn over 45 år er spesielt utsatt for utvikling av cerebral atherosklerose. Sykdommen truer kvinner etter overgangen av sekstiårsgrensen.

Typer av aterosklerose i hjernens arterier

Basert på hovedårsaken kan cerebral sklerose være av følgende typer:

 • metabolisk (inkludert hyalinose - deponering i vev og blodkar av protein-lipidforbindelser);
 • alder;
 • hypertensive;
 • inflammatorisk (tuberkulær, syfilitisk);
 • giftig og allergisk.

Symptomer og tidlige tegn

De første merkbare manifestasjonene av cerebral aterosklerose er uttrykt i kjedelig irriterende hodepine, svekket konsentrasjon. Slike tegn blir først oppmuntret av mentalt arbeid, men oppstår gradvis uavhengig av forrang for aktiv hjerneaktivitet. Disse symptomene er forårsaket av dårlig blodtilførsel til hjernen, utilstrekkelig tilgang av oksygen til blodet på grunn av stenose i arteriene.

Kjedelig hodepine etter mental overbelastning - det første symptomet på cerebral aterosklerose

Sykdommen påvirker gradvis pasientens adferdskarakteristikker, som begynner å lide mer og mer av sin egen irritabilitet og temperament, skarpe humørsvingninger, depressive tilstander og noen ganger aggresjon. Et spesifikt trekk er fraværet av en vanlig symptomlindring, selv etter en lang hvile.

Videre kliniske symptomer, som langsomt forverrer seg, får karakteristiske manifestasjoner:

 • økt intensitet av hodepine;
 • brudd på søvn og våkenhet;
 • en kraftig nedgang i kognitive funksjoner, nemlig korttidshukommelse og tilstrekkelig tenkning (en økning i hjelpeløshet i hverdagen);
 • nervøsitet uten åpenbar grunn;
 • svimmelhet og støy i ørene
 • tap av bevissthet (noen ganger).

Gradvis er pasienten nedsatt småmotorisk funksjon, samt tale og syn. Personen merker at han mister evnen til å opprettholde balanse mens han går, i tillegg er periodisk "nummenhet" av bena, eller tap av følsomhet, karakteristisk. Delvis lammelse er mulig, for eksempel av lemmer på den ene siden eller den nedre delen av ansiktet. Slike tap av følsomhet varer i løpet av en dag eller to og skyldes grove brudd på hjernens sirkulasjon, hvorefter funksjonene gjenopprettes. Et lignende angrep kalles et forbigående iskemisk angrep (TIA), som ligner på et mikroslag, men er ikke identisk med det, fordi det er et forbigående brudd.

Avsetningen av fettstoffer i vev utgjør en fare for hjertets, hjernens og nedre lemmer. Hvis blodtilførselen til bena er betydelig redusert, kan det føre til nekrose av vevet.

Dersom etter to dager pasienten blir lettere, er det sannsynlig å skade hjernevev - iskemisk slag, fulgt av irreversibel hjerneskade område på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel. Iskemisk berøring er en vanlig dødsårsak hos pasienter.

En pasient med en alvorlig form for atherosklerose i sitt siste stadium er helt tapt i tid og rom, har alle symptomene som er forbundet med vaskulær demens:

 • ødeleggelsen av kognitive og atferdsfunksjoner
 • demens;
 • tap av daglige ferdigheter;
 • umulighet til å kontrollere tøyler og tarmtanker;
 • overdreven appetitt med en karakteristisk mangel på magefølelse eller omvendt likegyldighet til mat.

Pasienten på dette stadiet er fullstendig ute av stand til å betjene seg selv. Han trenger 24-timers omsorg og tilsyn.

Diagnostiske metoder

Når man identifiserer tidlige manifestasjoner som ligner symptomene på hjerne-arterie-aterosklerose, er det nødvendig å konsultere en nevrolog for diagnose. Pasienten eller hans slektninger bør så nøyaktig skissere klager og kliniske manifestasjoner av sykdommen. Obligatoriske laboratorietester inkluderer:

 1. Immunologisk test for bestemmelse av lipoproteinkonsentrasjon i blod - ved en indeks på over 30 mg / dL har pasienten stor risiko for å utvikle iskemi. For analysen er blod tatt fra venen, bør resultatet vente bare noen få timer.
 2. Blodbiokjemi - bestemmelse av nivået av nyttig og skadelig kolesterol og andre fett i blodplasma.

Symptomer på cerebral aterosklerose og demens av Alzheimers type (Alzheimers sykdom) har mye til felles. Det er ikke mulig å utføre en 100% korrekt diagnose under pasientens levetid. Behandlingstaktikken er likevel i begge tilfeller, derfor er differensialdiagnostikk ikke av avgjørende betydning ut fra et synspunkt av terapeutisk hensiktsmessighet.

Instrumentdiagnostikk er vist på et progressivt stadium og består av følgende forskningsmetoder:

 • magnetisk resonans avbildning;
 • skanning av cerebral fartøy ved ultralyd;
 • Røntgen av hjernen med foreløpig innføring av et kontrastmedium - cerebral angiografi; Angiografi av cerebral fartøy - Røntgenmetode for undersøkelse, bestemmelse av sted og grad av vasokonstriksjon
 • transcranial dopplerography - studien av blodstrøm av intrakranielle kar med ultralyd.

behandling

Cerebrovaskulær aterosklerose krever en systematisk tilnærming til behandling. Dette er primært en narkotikaprofil som er rettet mot å normalisere lipidmetabolismen, reduserer blodviskositeten og korrigerer funksjonsforstyrrelser, minimerer symptomer. Samtidig må pasienten tilpasse den vanlige livsstilen betydelig: optimalisere dietten, redusere kroppsvekten og overvåke blodtrykk, blodsukker og lipider.

Medisineringsterapi

Som en medisinsk behandling av cerebral aterosklerose, brukes følgende grupper av farmakologiske midler:

 1. Vasoaktive stoffer - er ment å forbedre mikrocirkulasjon og blodtilførsel av vev og blodårer. Representanter for gruppen:
  • Cinnarizine;
  • Vinpocetin (Cavinton);
  • teofyllin;
  • nitroglyserin;
  • pentoxifylline;
  • Tanakan (angioprotector).
 2. Antitrombotiske midler - Hovedoppgaven til denne gruppen medikamenter er å forhindre dannelsen av trombi ved å fortynne for viskøst eller tykt blod. De mest populære stoffene:
  • Acetylsalisylsyre (aspirin);
  • Clopidogrel - virker på blodplater, og forhindrer deres evne til å "limes sammen" med hverandre.
 3. Antisclerotic middel - virkningen av disse stoffene er rettet mot å redusere konsentrasjonen av skadelige blod lipidkomponenter, rekonstitusjon av vaskulært endotel, reduksjon av betennelsesprosesser i arterieveggene, forebygge ischemiske prosesser. Populære medisiner i denne gruppen:
  • simvastatin;
  • atorvastatin;
  • Nikotinsyre;
  • Kolestyramin.
 4. Antihypertensive stoffer - normalisere blodtrykket, redusere risikoen for nedsatt cerebral blodtilførsel, og forbedre kognitiv evne. Anvendt antihypertensive stoffer:
  • enalapril;
  • kaptopril;
  • Ibertan.
 5. Antioksidanter og biogene stimulatorer - aktivere cellemetabolisme, øke blodtilførselen og beskytte cellemembranen, hemme lipidperoksydasjon. Representanter for gruppen:
  • Etylmetylhydroksypyridinsuccinat;
  • aktovegin;
  • vitamin E og C.
 6. Nootropiske stoffer - forbedrer minne, mental ytelse og positivt påvirker hjernens aktivitet.
  • piracetam;
  • Fezam;
  • nootropil;
  • Tserakson.

For å behandle symptomene forbundet med psykiske lidelser i cerebral aterosklerose, kan også antidepressiva og beroligende midler brukes. Eksempler på stoffer:

homeopati

Målet med homøopati er å undertrykke prosessen med aterosklerose naturlig uten bivirkninger. Virkningen av homøopatiske midler er basert på bruk i mikroskopiske doser av de stoffene som i store mengder er i stand til å forårsake denne sykdommen.

Homeopatiske midler tilgjengelig for aterosklerose inkluderer:

 1. Gulljod er et homøopatisk granulat, basert på jodgull og bariumkarbonat. Legemidlet forbedrer hjernens sirkulasjon.
 2. Kolesterol - et middel mot økt kolesterol i blodet på grunnlag av naturlige planteekstrakter. Kolesterol er et homøopatisk legemiddel som har som mål å redusere kolesterol
 3. Krategus - et legemiddel i form av tinktur basert på hagtorn. Blant annet senker blodtrykket, aktiverer hjernens sirkulasjon. Normaliserer konsentrasjonen av kolesterol og forhindrer blodets viskositet. Hjelper med å redusere excitability av sentralnervesystemet.

Siden homøopati er en slags alternativ medisin, er avgjørelsen om bruk av et stoff fra sitt arsenal laget av den behandlende legen.

Folkemidlene

Bruken av folkemidlene i tidlige stadier av sykdommen bidrar til inhibering av den patologiske prosessen med dannelse av forekomster på blodkarets vegger. Det er viktig å huske at et middel, inkludert hjemmelaget preparering, må være godkjent av den behandlende legen.

Tibetansk oppskrift på hvitløkstinktur er et utmerket verktøy for vaskulær gjenoppretting. Det vil ta ung hvitløk, helst hjemmehvilt, uten kjemisk gjødsel. Forberedelse av legemidlet:

 1. Ca 300 g skarpe hvitløkskrester er malt i hvitløk eller kjøttkvern.
 2. Det resulterende råmaterialet helles i 300 ml medisinsk alkohol i en uigennemsiktig beholder.
 3. Plasser medisinen på et mørkt sted i 10 dager.
 4. Få jevnlig fartøyet og rist det.
 5. Ta tinktur tre ganger om dagen med mat, start med en dråpe og legg til en ekstra hver gang.
 6. Når dosen når 15 dråper, i omvendt rekkefølge, reduser dosen til 1 dråpe.
 7. Til slutt må du ta 25 dråper i en dose, helst før du fortynner med melk (50 ml).

Hvitløk-tinktur betraktes som eliksir av ungdom. Behandlingsforløpet anbefales å ikke finne sted mer enn en gang om 5 år. Det er verdt å vurdere at det tibetanske reseptet reduserer trykket betydelig.

Honning er den "beste vennen" av nervesystemet og garantisten for sunne fartøyer. Ved å bruke 1 teskje honning for natten, kan du ikke bare roe nervene dine og sørge for god natts søvn, men også forhindre utvikling av aterosklerose. Hvis det er tegn på en vaskulær sykdom, må du blande i like store mengder honning med sitronsaft og høyverdig vegetabilsk olje. Reglene for mottak er enkle: 1 teskje om morgenen før frokost. Før du bruker honning som medisin, må du sørge for at det ikke er allergi mot det. Til honning også i like deler kan legge løkjuice og plantain.

En av de mest effektive urter mot aterosklerose er japansk sophora. Oppskriften for å lage hjemtinktur fra Sophora:

 1. Hell 50 gram knust råstoff med to briller vodka.
 2. Infiser 3 uker på et kjølig sted.
 3. Ta tre ganger om dagen for 1 spiseskje før du spiser.

En hjemmelaget plante som kalles en golden mustache er en utmerket antioksidant og effektivt styrker vaskulasjonen. Forberedelse av tinktur:

 1. Ta 35 såkalte plantefuger, slip og hell 1,5 liter vodka.
 2. Infiser 2 uker på et mørkt sted.
 3. Ta 1 teskje før måltider tre ganger om dagen (en ti-dagers kurs kan gjentas opptil tre ganger med avbrudd på 10 dager).

Utmerket middel for støy i ørene og svimmelhet - te fra sitronbalsam. Forholdet mellom matlaging er det samme som for vanlig svart te: 1 teskje av planten for en kopp kokende vann. Denne drinken kan være full daglig hver dag.

Hjemme er det effektivt å bruke phytospora fra et like antall slike knuste urter:

 • hagtorn (styrker arteriene);
 • rose (merk at en stor mengde vitamin C inneholdt i det irriterer nyrene);
 • Field horsetail (merk at planten har en vanndrivende effekt og med langvarig bruk fortykker blodet);
 • St. John's wort ("gress fra 100 sykdommer");
 • rot av valerian;
 • kløver;
 • nesler;
 • løvetannrot.

Herbal samling kan brygges og drukket i stedet for te opptil tre ganger om dagen.

Fotogalleri: Komponenter av folkemidlene

Riktig ernæring

Den viktigste faktoren for å hemme utviklingen av cerebral atherosklerose er diett. Derfor anbefales pasienter å minimere forbruket av fett-, kjøtt- og meieriprodukter, salt, røkt produkter, egg, sjokolade, kakao, sterk kaffe og te. Kontraindikerte produkter inkluderer:

Symptomer på sklerose av cerebral fartøy

Sklerose - utbredt sykdomssykdom hjerneskinner, hvor kargen vegger i diameter og erstattes av bindevev.

årsaker

Kolesteroldeposisjon På den indre overflaten av arterieveggen er den vanligste årsaken til sklerose. Aterosklerotiske plakkene forstyrrer trofismen i vaskulærveggen, forårsaker dens fibrøse degenerasjon og blokkering av blodkarets lumen.

 • hypertensiv sykdom;
 • skade på endotelet av arterioler av virus eller bakterielle toksiner;
 • autoimmune eller systemiske sykdommer;
 • kronisk forgiftning;
 • lever- og nyresykdom med brudd på disse organers evne til å nøytralisere og utskille endogene metabolitter;
 • patologi av endokrine organer;
 • røyking,
 • vanlig bruk av alkohol.

symptomer

Den cerebrale sklerose klinikken passer inn i rammen av kronisk hjerne-sirkulasjonsfeil. Initial manifestasjoner av cerebral blodtilførsel mangel utvikles med en reduksjon i cerebral blodstrøm til 45-30 ml / 100 g / min med en hastighet på mer enn 55. Typisk for dem symptomer:

 • reduserer tenkning;
 • glemsomhet;
 • lys svimmelhet etter stress, forandring av kroppsstilling, fysisk aktivitet eller i et tett rom;
 • periodisk hodepine som oppstår etter en arbeidsdag;
 • meteorologisk avhengighet.

Etter førstegangs manifestasjoner av cerebral sirkulasjonssykdom, er det diskusjonsendringstanker. Graden av blod som strømmer gjennom hjernen gjennom karene på samme tid er 20-35 ml per 100 g vev per minutt.

Nerveceller som ikke mottar tilstrekkelige næringsstoffer, dør som sklerose i vaskemuren utvikler seg. Med neuronernes død er det forbundet med forverring av nevrologiske lidelser, noe som reflekterer alvorlighetsgraden av karsirkulatorisk encefalopati, som har 3 stadier.

I første etappe encefalopati avslørte følgende symptomer:

 • redusert evne til å huske ny informasjon;
 • problemer med å konsentrere seg;
 • periodisk uforsiktig svimmelhet, svimlende når du går;
 • søvnløshet;
 • kjedelig hodepine uten tydelig lokalisering etter mentalt stress, erfaringer;
 • deprimert humør.

For trinn 2 sykdommer er preget av:

 • endringer i personlighet i form av emosjonell ustabilitet, ulykke, egoisme;
 • redusert arbeidsevne;
 • konstant hodepine, mørkere i øynene når du setter hodet, reiser deg opp fra sengen;
 • kort intermittent søvn, hvoretter en person føler seg knust og trøtt;
 • tap av evne til abstrakt tenkning, evnen til å analysere og oppsummere informasjon;
 • Mulige cerebellar symptomer: gangforstyrrelser, håndskriftendring, tap av balanse.

3 trinn disirkulatorisk encefalopati kan føre til fullstendig uorganisering av personlighet og dyp funksjonshemming. Hennes symptomer er:

 • hodepine, svimmelhet, minneforstyrrelse - Windsheeds triade;
 • brudd på koordinering av bevegelser;
 • muskel svakhet;
 • stivhet eller stivhet av muskler;
 • tap av ansiktsuttrykk og følelser;
 • fullstendig apati, desorientering i rom og selv;
 • muskel tremor;
 • manglende evne til å kontrollere sphincter av bekkenorganer;
 • epileptiske anfall
 • vedvarende døsighet.

diagnostikk

Moderne instrumentelle metoder for visualisering av cerebral fartøy bidrar til å vurdere patensen av intrakranielle arterier og tilstanden av blodstrømmen i dem. Til dags dato gjelder følgende:

 • rheoencephalography;
 • ultralydsdopplerografi med sine varianter (ekstra-, intrakranial angiografi, dupleksskanning, ultralyd angiografi).

behandling

diett

Behandlingen av vaskulær sklerose begynner med en diett som forhindrer fordøyelseshyperkolesterolemi og inkluderer produkter med et minimumsinnhold av "dårlige" fettstoffer.

anbefales bord nummer 10 for Pevzner, som kan omfatte:

 • Supper fra grønnsaker og fettfattig kjøtt;
 • havre, semolina, bokhvete, hvete korn;
 • svart eller grått brød av grovsliping;
 • frisk frukt, nøtter;
 • Kokt dampet eller kokt kjøtt med grønnsaker;
 • egghvite;
 • sjømat med lavt fettinnhold;
 • skummetmelkprodukter, naturlige yoghurt;
 • kompotter, fruktdrikker, juice;
 • grønnsakssalater.

Hjelper med å redusere kolesterol produkter:

 • sitrusfrukter;
 • kli;
 • havregryn;
 • nøtter, spesielt mandler;
 • frukt av bælgplanter;
 • grønn te.

Forbudte produkter, inneholder mye kolesterol:

 • biff tungen, hjernen;
 • eggeplommer;
 • Kaviar av fisk og skalldyr;
 • kreps, skalldyr;
 • leveren.

medisiner

 1. Lipidsenkende legemidler - statiner: Atorvastatin, Rosuvastatin, Lovastatin, Atorvastatin, Fluvastatin.
 2. Nootropics: Actovegin, Cortexin, Ginseng Extract, Glycin, Pyracetam, Fenibut - Legemidler som normaliserer metabolske og metabolske prosesser i hjernen.
 3. Vasoaktive stoffer som regulerer transporten av glukose og oksygen gjennom karene inn i nervecellene: Cavinton, Cinnarizine, Vinpocetine.
 4. Forbedring av blodets reologi, antiplateletmidler (derivater av acetylsalisylsyre, Wessel Doué F).

Behandling med folkemidlene

 1. 3 ss friske fennikelfrø og et glass bakken valerianrot häll et glass naturlig honning, tilsett en liter kokende vann. Dag å la det brygge. På en spiseskje av infusjon ta 3 ganger om dagen i 2 måneder.
 2. Forbered høsten av fruktene av hagtorn, rødkløver, oregano, løvetannsgress, søt kløver i forholdet 4: 4: 2: 3: 2, henholdsvis. 2 spiseskjeer av samlingen helle en liter kokende vann. Dekk pannen og la den brygge i 8 timer. Ta før måltider i fortynnet form i en måned.
 3. 8 ts. furu nåler, en klype løkeskall, 8 ts. bær av en dogrose å hell i en panne, kok opp. Kok i 15 minutter. Cover, la det brygge. Drikk før du spiser 3 ganger om dagen. Behandlingen utføres i en måned.
 4. Til 3 Tor. l. Fortynn brennevin og yarrow helles i en gryte med vann. Kok i 20 minutter. La det brygge. Drikk et glass om natten.
 5. 300 gram rowan bark hell en liter kokende vann, kok i 1,5 timer etter å ha kokt over lav varme. 1 ts. avkok for å drikke før du spiser.

forebygging

Forebygging av sklerose er basert på en forpliktelse til sunn livsstil, som innebærer:

 • forlatelse av eksisterende avhengighet;
 • Tilstrekkelig for din helse og alder fysisk aktivitet: Turgåing, stavgang, kjører i et lavt tempo eller svømming;
 • diettoverholdelse
 • går i frisk luft;
 • kontrastdusj.

Les Mer Om Fartøyene