Hva er aterosklerose av karoten arterier og hvordan å behandle den

Alvorlig kronisk vaskulær sykdom er aterosklerose av karoten arterier. Det er hovedårsaken, som fører til utvikling av iskemisk slag. Sykdommen utvikler seg gradvis, ledsaget av andre sirkulasjonsforstyrrelser. I dag er leger enige om at hovedgrunnen til utviklingen er livsstil og spisevaner. Tilnærmingen til behandling av denne sykdommen bør være omfattende.

Forutsetninger for utvikling av sykdommen

Aterosklerose er obstruksjon av blodkar ved blodpropper, som består av kolesterol, andre lipider og bindevev. Sykdommen er alltid ledsaget av nedsatt vaskulær funksjon, utilstrekkelig tone. Faren er at nederlaget i halspulsåren oppstår når sykdommen allerede er kraftig utløst.

Fartøyene grener og bøyer utallige ganger. For å sikre blodgennemstrømning er det nødvendig at veggene deres blir slått rent og jevnt. Med slike metabolske sykdommer som diabetes eller fedme, selv i friske fartøy, er blodstrømmen vanskelig. Røyking og hyppig drikking av alkohol dehydrerer kroppen, noe som forverrer kvaliteten på blodsirkulasjonen.

Tradisjonelt er folk i fare de som lider av følgende patologiske forhold:

 • hypertensjon;
 • aneurisme av fartøy av noe slag;
 • venøs insuffisiens
 • røyking og alkoholisme;
 • diabetes og overvekt
 • høyt kolesterol.

Aterosklerose av karoten arterier er en sykdom som utvikler seg gjennom årene og har ingen uttalt symptomer. Hos de eldre, når de oftest diagnostiserte, har den allerede fått en kronisk form. En slik tilstand som tidlig aterosklerose er et ekstremt sjeldent fenomen. Det oppstår mot bakgrunn av genetisk predisponering eller autoimmune reaksjoner. Av denne grunn er sykdommen vanskelig å behandle.

Plaques kan være stabile og ustabile. Den andre er mer vanlig og ledsages av dannelse av sprekker i veggene på fartøyene. Mikrotraumas forekommer mot bakgrunn av sammenhengende sykdommer og alvorlig stress. I området av de berørte områdene forekommer trombiform og bindevevsproliferasjon. Lumen på fartøyene smaler enda mer, det er fare for separasjon av blodpropper og å få dem inn i hjernens små kar. Som et resultat blir pasienten diagnostisert med et omfattende iskemisk slag.

Symptomer på atherosklerose

Under avsetning av kolesterol i fartøyets lumen, blir plakk dannet. Vegget på fartøyet er veldig elastisk, så det svulmer utover for å kompensere for innsnevring av lumen. Siden aterosklerose ofte rammer de indre arteriene, er disse symptomene vanligvis ikke synlige.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

Den viktigste manifestasjonen av carotid involvering er iskemiske angrep. De manifesteres ved å stikke, kløe eller nummenhet på lemmer til venstre eller høyre. Reduser følsomheten til huden på ansikt, nakke, skuldre og bryst - et annet klart symptom. Disse forholdene varer fra noen få minutter til en dag, så fullstendig passere. De kan være nesten usynlige, og kan ledsages av hodepine, svakhet og kvalme. Disse tegnene er forløpere av slag, og søker medisinsk hjelp bør være umiddelbar.

Aterosklerose av karoten arterier, hvis symptomer vises eksternt, anses kronisk. Det påvirker ikke bare arteriene som leverer hjernen, men også andre fartøyer. Avhengig av lokaliseringen kan aterosklerose manifestere seg som følger:

 • forbigående iskemisk angrep - med involvering av karoten arterie
 • alvorlig smerte i hodet, kulderystelser, svakhet i lemmer - med aterosklerose av perifere arterier;
 • noen form for iskemi - det første tegn på utvikling av aterosklerose av alle typer;
 • hodepine, nedsatt syn, smerte i øyebollene - med aterosklerose i ryggraden.

Okklusjon av vertebrale arterier

Vaskulære sykdommer er ikke lokale, de påvirker hele kroppen. Aterosklerose av vertebrale arterier forekommer hos alle som lider av karotidarterie lesjoner. Det manifesterer seg spesielt og uttrykkes av følgende symptomer:

 • hodepine som migrene;
 • episodisk syns- og hørselshemmede;
 • smerte i øyebollene;
 • svekket koordinering av bevegelser, tremor;
 • arytmi, stenokardi.

Nederlaget for de indre karotisarteriene er preget av hyppig og langvarig smerte. De kan ikke være sterke, men på grunn av sin kroniske natur de utelukker pasienten sterkt. Siden hodepine sjelden er assosiert med obstruksjon av blodårer, prøver de å svekke dem med smertestillende midler. Naturligvis hjelper denne metoden ikke, og lettelse kommer som om i seg selv. Faktisk passerer smerten bare når blodstrømmen gjenopprettes.

Aterosklerose er en systemisk sykdom. Av denne grunn diagnostiseres lesjoner av vertebrale og indre arterier samtidig. I noen tilfeller er det vanskelig å skille aterosklerose av arterier og deres kompresjon. Skift i ryggvirvler, kompresjonsfrakturer og forsømte osteokondrose-effekter ledsages av lignende symptomer.

diagnostikk

Diagnose av aterosklerose utføres ved spesifikke metoder. I noen tilfeller er dannelsen av plakk ledsaget av deres kalsinering. Slike patologier er diagnostisert det enkleste, men anses som den farligste. Lesjoner av store fartøy kan detekteres ved hjelp av ultralyd.

Plaques er dannet på visse steder - i gafler og svinger. En erfaren doktor, som vet hvor han skal lete etter patologi, finner raskt et deformert fartøy. Den arterien, inne i hvilken aterosklerotisk plakk er inneholdt, har karakteristiske ytre egenskaper. Strukturen til denne fartøyets vegg er mer sprø, deres kontraktilitet er svekket. Studien med ultralyd vil vise en sløret oversikt, ifølge hvilken legen bestemmer forekomsten av en plakett. Typen av plakett og dens størrelse, samt diameteren av fartøyets lumen, kan ikke vurderes.

MRI tillater i detalj å vurdere skipets struktur og formen på plakkene. Brudd på blodstrømmen er tydelig synlig i bildene, slik at plasseringen er bestemt nøyaktig. MR er den sikreste av alle høyspesifikasjonsdiagnostiske metoder.

Undersøkelsen ved hjelp av radiopakket stoff utføres nå mindre ofte. Det kalles angiografi og er i stand til å bestemme størrelsen og plasseringen av plaketten nøyaktig. Stoffmarkør kan provosere en trombusbrudd, som i alvorlige tilfeller er dødelig farlig. Diagnose med røntgenstråler er ikke ønskelig, det påvirker helsen negativt. Denne metoden brukes svært sjelden i dag.

Diagnose av aterosklerose er mulig ved analyse og innsamling av anamnese. Eksakte metoder brukes kun når sykdommen er startet, og det er fare for fullstendig blokkering av fartøyet. Lokalisering av plakk er funnet å overvåke det og i tilfelle løsningen av operasjonsproblemet.

Metoder for terapi

Avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen, brukes medisinsk eller kirurgisk behandling. For å korrigere arbeidet med blodkar og forbedre blodsammensetningen, brukes følgende grupper av legemidler.

 1. Legemidler for å senke kolesterol. Noen kan binde fettsyrer i tarmen, forstyrre deres assimilering. En annen gruppe medikamenter virker direkte på blodets sammensetning. For eksempel regulerer nikotinsyre forholdet mellom "dårlig" og "godt" kolesterol til fordel for sistnevnte.
 2. Forberedelser som forbedrer blodtilførselen av vev. Denne gruppen inkluderer regenereringsstimulerende midler og vitaminer. De gjenoppretter stoffskiftet i blodkarets vegger, forbedrer sin tone og evne til å gjenopprette seg.
 3. Antikoagulanter er stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper. Behandling med antikoagulantia skal kun utføres under tilsyn av en lege. Selv banal aspirin i tilfelle forsømt aterosklerose kan føre til alvorlige konsekvenser. Blant dem, rikelig intern blødning eller avvikelse av blodpropper. Ved kontrollert inntak kan disse legemidlene forhindre trombose. Med innsnevring av blodårene er blodtilførsel til organer vanskelig, og antikoagulantene løser dette problemet.
 4. Forberedelser for å gjenopprette blodkarets elastisitet - vitamingrupper basert på askorbinsyre. De er designet for å forbedre dynamikken og vaskulær permeabilitet.
 5. Vitaminer i gruppe B - gjenopprette innervering av fartøy, forbedre tonen sin. Stoffer med aterosklerose lider av mangel på oksygen og næringsstoffer. Tiamin og andre B-vitaminer akselererer metabolske prosesser, eliminerer dette underskuddet.
 6. Kalsiumantagonister er stoffer som forhindrer opphopning av dette mineral i blodkarets vegger. Et stort antall karbonater gjør det tøft og ikke elastisk, provoserer mikroskader.

Å behandle aterosklerose bare med piller er ikke effektiv, tilnærmingen bør være omfattende. I tillegg til medisinering, foreskrives pasienten en spesiell svært streng diett. Påfør metoder for fysioterapi og refleksologi, samt fysioterapi. Vekttap er også en uunnværlig tilstand for den vellykkede kampen mot sykdommen.

Forebygging av sykdom

Ernæring og livsstil er anerkjent av alle leger, uten unntak, som hovedårsaken til atheroskleroseutvikling. Denne sykdommen utvikler seg i de menneskene som preges av stillestående fenomener: ødem, osteokondrose. Pasienter med diagnose "aterosklerose" i 95% av tilfellene er overvektige og fedme II - III grad. Endring av kosthold og kvalitet på maten er den første og viktigste metoden for forebygging.

Kosthold er ikke den eneste måten å kjempe for sin helse. Regelmessig fysisk utdanning klasser ikke bare hindre sykdommen, men også betydelig akselerere utvinning. Klasser trenger ikke å være intens, regelmessighet er mye viktigere. Når du trener muskler, øker tonen. Hver muskel begynner å fungere som et lite hjerte, som bidrar til å pumpe blod gjennom kroppen. Stagnerende fenomen er eliminert, vekten reduseres, blodforsyningen i hjernen og andre organer er forbedret.

Start idrett bør overvåkes av en fysioterapeut. Personer som er overvektige, som ikke har trening, kan skade deres ledd. Treningsprogrammet bør bestå av to typer trening - aerob og funksjonelt. Intensiteten til den første bør økes gradvis med økende utholdenhet og med reduksjon i vekt.

Aterosklerose kan behandles, men den største vanskeligheten er nettopp endringen i regimet. Endring av vaner er vanskelig, men dette er den eneste måten å gjenvinne helse.

Aterosklerose av karoten arterier: forekomst, manifestasjoner, diagnose, behandling, prognose

Aterosklerose er en kronisk sykdom som er preget av et brudd på kolesterol metabolisme, overdreven akkumulering av sistnevnte i blodet, med avsetning av kolesterolplakk i indre skall av karene. Aterosklerose er en ganske vanlig sykdom de siste årene og forekommer hos mer enn 50% av personer over 45-50 år. Oftere observeres aterosklerotiske forekomster i veggen av arterier som fôrer hjernen, hjertet, nedre ekstremiteter og også aorta. Denne lokaliseringen er fulle av utviklingen av formidable komplikasjoner - slag, hjerteinfarkt og gangren i underekstremiteter. I denne forbindelse er en av de farligste typer aterosklerose deponeringen av plakk i halspulsårene.

Hva skjer i aterosklerose av karoten arterier?

Søvnige arterier er kar som bærer oksygenmettet blod til hjernekonstruksjonene. Akutt eller kronisk mangel på oksygen i hjernens celler fører til forstyrrelse av funksjonene, inkludert vitale. Med aterosklerose, blir kolesterol, som er for mye sirkulerende i blodet, deponert i karotidarteriens intima, noe som ødelegger vaskemuren fra innsiden. Innsnevringen av lumen i dette tilfellet kan variere sterkt og når i alvorlige tilfeller nesten fullstendig overlapping av fartøyet.

Avhengig av hvor mye fartøyets lumen er avrundet i prosent, kan aterosklerose av karoten arterier være stenoserende og ikke-stenoserende, så vel som multifokal. Følgelig reduseres lumen i arterien i det første tilfellet med mer enn 50%, og i andre - med mindre enn 50%. Multifokal aterosklerose er deponering av plakk i lumen av flere arterier, for eksempel i det generelle, i ytre og indre karotidarterier.

Faren for slike plaques for i det faktum at på grunn av skade på det intimale plakk begynne å felle ut blodplater - dannet trombus, som faller fra blodstrømmen inn i de dypere intrakranielle fartøyene, som fører til en akutt iskemisk slag. Ifølge statistikk, fører til dødelige komplikasjoner, atherosklerose fører fra 1 til 5% blant alle pasienter med plakk i karoten arterier. Konsekvensene av et slag er både delvis lammelse av pasienten og den totale vegetative tilstanden til pasienten. Derfor bør noen lege vite og være i stand til å diagnostisere aterosklerose, og voksne eldre enn 40 år bør være bekymret for sin livsstil og helse, og oppmerksom på årsakene til åreforkalkning.

Hva kan føre til aterosklerose av karoten arterier?

Den viktigste årsaken til dannelsen av plakk er en ubalanse i utvekslingen av kolesterol. Så kolesterolet som sirkulerer i blodet er delt inn i kolesterol, som er inneholdt i lavt, veldig lavt og høyt tetthet lipoproteiner. De to første typene gjenspeiler nivået av "dårlig" kolesterol i blodet, og jo flere av dem, jo ​​høyere er risikoen for å utvikle aterosklerose. Høy tetthet betyr innholdet av "nyttig" kolesterol i disse lipoproteinene, noe som er svært viktig i syntesen av mange stoffer i kroppen, spesielt kjønn og steroidhormoner. Dermed innebærer det feilaktige forholdet mellom disse partiklene en økning i nivået av kolesterol, noe som skader veggene til fartøyene fra innsiden.

De viktigste utløsere av kolesterol metabolisme ubalanse med plakettavsetning i karoten arterier inkluderer følgende:

 • Arvelig dyslipidemi - en tilstand der i den menneskelige kroppen i utgangspunktet det er en tendens til kolesteroldysmetabolisme,
 • Køn og alder - vaskulære lesjoner begynner i alder av over 45 år for menn og over 55 for kvinner,
 • Skadelige vaner - bidrar til skade på intima fra innsiden, som så lett avsatte lipoproteiner,
 • Personer med fedme har større risiko for aterosklerotiske lesjoner i arteriene,
 • Tilstedeværelsen av diabetes mellitus skaper en ugunstig premorbid bakgrunn for involvering av karoten arterier,
 • Underernæring med inntak av overskytende mengder fett og kolesterol i menneskekroppen fra utsiden.

Selvfølgelig er bare en av de ovennevnte faktorene ikke tilstrekkelig til å påvirke halspulsårene, men kombinasjonen av to eller flere faktorer bidrar til rask progresjon og nederlag av flere fartøy samtidig.

Hvordan manifesterer plakkene i halspulsåren?

Symptomer på atherosklerose av denne lokaliseringen er ikke strengt spesifikke, og graden av alvorlighetsgrad avhenger av graden av innsnevring av fartøyets lumen.

 1. Svimmelhet, hyppig hodepine, økt tretthet og døsighet,
 2. Brudd på gang, skakhet når du går, ubalanse,
 3. Visuelle forstyrrelser, turbiditet, sløret syn,
 4. Utseendet til følelsesløp i hvilken som helst halvdel av ansikt, nakke, øvre lemmer,
 5. Kognitiv svekkelse - hukommelsestap, psykomatisk ustabilitet, etc.

Stenoserende aterosklerose, i sin tur kan føre til et akutt iskemisk slag. Hovedtrekkene i den sistnevnte er forstyrrelser av varierende alvorlighetsgrad nervesystemet - fra mindre parese og paralyse med konserverte eller litt nedsatt tale funksjon til en fullstendig lammelse av pasienten med en fullstendig mangel på tale og alvorlige forstyrrelser av svelge, puste og andre vitale funksjoner i kroppen.

Hvordan oppdage en plakk i halspulsåren?

Etter pasientens detaljer om hans klager, kan legen allerede mistenke en aterosklerotisk lesjon av karoten arterier. Men hvis vi snakker om mindre klager som ikke bryter mot pasientens objektive tilstand, kan de tas for manifestasjoner av cervikal osteokondrose og noen andre sykdommer.

Derfor viser enhver pasient etter et besøk til en lege følgende undersøkelsesmetoder:

 • Ultralyd av karene i nakken og hodet - ved hjelp av ultralyd er vaskulærvegg og patologiske forekomster i den godt visualisert.
 • Dupleks skanning av karoten arterier utføres sammen med ultralyd, og tillater å estimere blodstrømmen i karene.
 • Angiografi er studien av strukturen og patensen til fartøyet ved hjelp av en radiopaque substans satt inn i blodet, etterfulgt av røntgen-, CT- eller MRT-bildebehandling.
 • Datamaskin og magnetisk resonansavbildning (CT og MRI) holdes ikke bare i tilfelle av mistanke om TIA - forbigående iskemisk anfall (Pre-takts forhold), men også på akutt slag iskemisk type (CVA - cerebrovaskulær ulykke) som følge av fullstendig eller nesten fullstendig okklusjon lumen av karoten arterien eller en av dens grener. I tillegg er disse fremgangsmåter vist i differensialdiagnose mellom slag og andre intrakranial patologi (tumorer, misdannelse, en aneurisme, etc.).

Hva er konsekvensene og hvordan å unngå dem?

iskemisk slag - en konsekvens av stenosering av arteriosklerose

Konsekvensene av aterosklerose kan være akutte eller kroniske. I det første tilfellet er det selvfølgelig et slag. Dette er en alvorlig komplikasjon av atherosklerose, som kan være dødelig. Uansett, selv om pasienten forblir i live, vil kvaliteten på sitt liv være sterkt, siden det er nødvendig med en lang rehabiliteringstid i gjenopprettingsperioden, og mange symptomer kan forbli resten av livet.

Konsekvenser av ikke-stenoserende aterosklerose er en kronisk nedsatt blodtilførsel til hjernen, noe som fører til encefalopati. Denne morfofunksjonelle endringen i hjernens nevroner, de kliniske manifestasjoner som er kognitive, motoriske og taleforstyrrelser. Som regel lider pasienter med aterosklerose også av hypertensjon, og i alder av over førti er det problemer med cervical ryggraden. Derfor encefalopati i slike tilfeller er blandet, og til slutt en nevrolog for å se en slik konklusjon, som aterosklerotisk encefalopati, hypertensive og ryggvirvel naturen.

Hvordan behandle aterosklerose av karoten arterier?

I tilfelle at plakkene i halspulsåren ikke bare har kommet fram og vokst, men allerede har ført til forekomst av symptomer fra nervesystemet, bør man tenke på medisinske tiltak. Betydningen av behandling i dette tilfellet er ikke at denne plakken mirakuløst "løser opp", men at den ikke destabiliserer det, siden i tilfelle brudd på membranen på dette stedet er det vanligvis en trombose, som kan forårsake et slag.

En viktig faktor i behandlingen av aterosklerose er normalisering av kolesterol, fordi hvis blodnivået ligger innenfor normale grenser, vil plakkene ikke vokse. Oppnå kolesterolreduksjon er fullt mulig gjennom kosten, men det er tilstrekkelig bare dersom pasienten ikke har hatt et hjerteinfarkt, slag, stenting, eller koronar bypass-(foretatt på grunn av plakk, men i hjertearteriene) og diabetes mellitus. Ellers aterosklerose behandling vanligvis begynner straks med mottaker hypolipidemiske medisiner - statiner, som for eksempel stoffer som simvastatin (Vasilip, Simgal 10-40 mg om kvelden), atorvastatin (Atoris, torvakard 10-40 mg om kvelden), rosuvastatin ( en crucifer 5-40 mg om natten), Pitavastatin (Livazo 1-4 mg per natt).

I tillegg til statiner, blir mottak av antiplatelet medisiner basert på aspirin vist, da de bidrar til en reduksjon i trombogenese, noe som er svært viktig i et kar som er berørt av en plakk. Så, aspirin, acetamidol, tromboass og mange andre moderne stoffer brukes. Vi antar også bruk av enkelt aspirin, men vanligvis i en dose på ¼ tabletter (125 mg).

I tilfelle når lumen på fartøyet er lukket med mer enn 50%, kan legen etter en grundig undersøkelse gjennomføre kirurgisk behandling av aterosklerose. For tiden brukes følgende metoder: karotid endarterektomi, laser koagulasjon av plakk og stenting av karoten arterien.

Den første teknikken er å utelukke en del av en arterie som rammes av en plakett, med påføring av en mikrokirurgisk sutur på det skårte karet. Bruk av laseren løser problemet med å fjerne plakk uten å skille ut karet. Innføringen av stenten gjør det mulig å utvide arterien som er redusert på grunn av plakk. Hver av disse metodene har egne indikasjoner og kontraindikasjoner, derfor er metoden for operativ intervensjon i hvert enkelt tilfelle valgt strengt individuelt.

Er folks behandlingsmetoder akseptabelt?

Når det gjelder aterosklerose av karoten arterier, kan enhver selvmedisinasjon koste en persons liv. Derfor er den uavhengige bruken av tinkturer, urtedekoder og infusjoner strengt forbudt. Hvis en pasient er mer tilbøyelig til å stole på folks oppskrifter, kan han anbefale mat og planter, men bare i forbindelse med medisiner hvis de er foreskrevet av en lege! Rosehips, bananer, poteter (bare ikke stekt), løk, hvitløk, sitroner og rødbeter - det er langt fra en ufullstendig liste over matvarer som folk anbefaler å bruke hos pasienter med aterosklerose.

outlook

Prognosen for aterosklerose som sådan, og atherosklerose av spesielt karotisarterier, er svært tvetydig. Det skjer at pasienten føler seg bra i mange år, og en dag utvikler han et iskemisk slag som fører til døden. Og det skjer tvert imot, kronisk ikke-stenoserende aterosklerose forårsaker mange symptomer i pasienten, men han lever sammen med dem, behandles og i prinsippet kan i mange år beholde arbeidsaktivitet. Derfor er det praktisk talt umulig å forutse på forhånd hvordan plakkene skal oppføre seg i halspulsåren. Det gjenstår bare å huske riktig livsstil, ta medisiner foreskrevet av en lege og regelmessig medisinsk undersøkelse med å utføre ultralyd av karoten arterier.

Sykdommer i karoten arterier

Søvnige arterier - Dette er arteriene der blodtilførselen av organene i hodet og halsen oppstår. På dem er det en blodstrøm til den menneskelige hjerne. Søvnende arterier drenerer i brystet fra aortic, Pass deretter gjennom nakken inn i skallen og nå hjernen.

Aterosklerose av karoten arterier

Som regel, aterosklerose av karoten arterier oppstår etter at sykdommen påvirker arteriene til andre bassenger. Carotid arterie stenose, det vil si dens blokkering, oppstår som følge av utseendet av en aterosklerotisk plakk i arterien. Resultatet av denne patologien er nedgangen og forverringen av blodstrømmen langs arterien. Resultatet av dette fenomenet kan være trombose arterier og fornærmelse hjernen. Jo eldre personen, jo høyere er risikoen for å utvikle aterosklerose av karoten arterier. Således manifesterer seg i en gruppe personer eldre enn åtti år i 10% av folkens stenose.

Under normale forhold bør veggene i arteriene være glatte. Imidlertid, med fremdriften av aterosklerose på grunn av utseendet av plakk i veggene i karoten arterier, blir deres lumen betydelig redusert. Slike plaketter dannes av innskudd kolesterol, fibre av bindevev, et antall lipidfraksjoner. Jo flere plakkene øker, og antallet øker, jo smalere innsnevringen av fartøyets lumen blir. Som fremdriften av aterosklerose er det en stadig mer markert forstyrrelse i blodtilførselen til hjernen. Som et resultat, er en person diagnostisert med aterosklerose av karoten arterien - en sykdom som er veldig alvorlig og farlig. Tross alt, er utviklingen fulle av alvorlige svekkelser av hjernens sirkulasjon og slag.

Noen ganger i karene dannes myke aterosklerotiske plakk, hvor det senere oppstår sprekker og brudd. Grovhet av plakkens overflate oppfattes av menneskekroppen som en lesjon, og som et resultat av betennelse oppstår trombe. Hvis en stor trombose oppstår i halspulsåren, kan blodtilførselen til hjernen bli alvorlig forstyrret, og noen ganger fullstendig stoppet. Som et resultat har en person et slag. Noen ganger er det en annen utvikling av sykdommen: plakk og trombus er delt inn i fragmenter og migrerer med blodet. Under bevegelsen av disse partiklene er det en blokkering av små arterier, som også fører til et slag.

Symptomer på carotid aterosklerose

På grunn av det faktum at aterosklerose i carotis i de tidlige stadier av utviklingen generelt ikke forårsaker symptomer merkbare symptomer, i de fleste tilfeller blir det første symptomet på aterosklerotiske carotis et slag. Men fortsatt, med en forsiktig holdning til tilstanden til sin egen organisme, kan en person merke noen tegn før utviklingen av et slag. De kalles forbigående iskemiske angrep. Symptomer som er karakteristiske for denne tilstanden, kan som regel ikke vare mer enn en time. Med slike angrep, føler pasienten en sterk svakhet, en tilstand av dumhet. I den ene halvdelen av kroppen kan det føles kløende, prikkende. Ofte forekommer disse manifestasjonene i beinet eller armen. På tidspunktet for et slikt angrep kan en person miste kontroll over lemmen, noen ganger forsvinner visjonen i ett øye, talen blir ujevn. Som regel forsvinner tegn på et forbigående iskemisk angrep helt på en dag. Men manifestasjonen av et slikt "signal" kan ikke under ingen omstendigheter, siden dette er et tegn på at en person i nær fremtid vil få et slag. Derfor er det ekstremt viktig å umiddelbart konsultere en spesialist og gjennomgå en fullstendig undersøkelse.

Aterosklerose av karoten arterier utvikles på samme måte som aterosklerose hos andre arterier. Oftere, i noen tilfeller er årsaken til denne tilstanden carotid aneurisme. Sannsynligheten for å utvikle aterosklerose av karoten arterier øker og hos pasienter diabetes mellitus.

Aneurysme av karoten arterier

Aneurysm av cerebral fartøy Dette er en livstruende tilstand som ofte forårsaker blødninger i skallen med dødelig utgang. Carotid aneurismeog - denne diffuse eller begrensede utvidelsen av lumenartarien eller tilstedeværelsen av fremspring av arterieveggen. En aneurisme består av et arrbindelvev, som har en annen tykkelse. Og i hulrommet noen ganger er det blodpropper, med forskjellig opprinnelseserklæring. I karoten arterier forekommer aneurysmer oftest. Aneurysmer oppstår som flere, og enslig.

Årsakene til dannelsen er ikke fullt etablert. I noen tilfeller oppstår fremveksten av denne patologen infisert emboli som faller inn i hjernen. En rekke aneurysmer av andre arter oppstår på grunn av endringer som skjer under påvirkning av aterosklerose. Også årsakene til aneurysmer er medfødt infertilitet av cerebrale arterier, hypertensjon, skade.

Arterielle aneurysmer manifesteres i apoplectic og svulst form. Oftere diagnostiseres en apoplektisk form, hvor en blødning oppstår plutselig uten foreløpige symptomer. Dette skjemaet er preget av en plutselig utvikling av subarachnoid blødning. I sjeldne tilfeller, for en persons blødning, er ømhet i den frontale okulære regionen forstyrret, manifestert pareser kraniale nerver.

Det viktigste symptomet på brudd på en aneurisme blir alltid en skarp hodepine, som manifesterer seg plutselig. I utgangspunktet oppstår det på et bestemt sted, senere blir det diffust. Under utviklingen av smertefulle opplevelser, manifesterer pasienten oppkast, kvalme, kan han permanent miste bevisstheten. Det kan være psykiske lidelser. Hvis blødning oppstår i hjernens ventrikler, fortsetter sykdommen ekstremt hard og slutter med dødelig utgang.

Aneurysmer av den indre halspulsåren er delt inn i flere grupper avhengig av deres plassering: aneurysmer i hulskinnet, aneurysmer nær carotid bifurcation, aneurysmer av den supraclinoide delen av arterien.

Ved brudd på en aneurisme, er det viktig å observere strenge senger i seks til åtte uker. Hittil er en radikal metode for behandling av aneurysm å utføre en kirurgisk operasjon for å klemme aneurysmens livmoderhals. Det er også nye metoder for kirurgisk behandling av aneurysmer, vellykket anvendt i praksis.

Diagnose av sykdommer i karoten arterier

For å diagnostisere sykdommen carotis, er legen som kreves til pasienten utfører en detaljert undersøkelse for å lære om alle de viser symptomer, sykdomshistorie og kjennetegn ved pasientens helse. Den viktigste informasjonen i dette tilfellet er informasjon om pasientens røyking, samt om særegenheter ved blodtrykket. Etter det vil legen undersøke pasienten. Auskultasjonen av karoten arterier er obligatorisk for påvisning av virvelstrøm. Det indikerer tilstedeværelsen av sammenbrudd. Ved diagnose, måling blodtrykk.

En informativ metode for diagnose av karotenis-sykdommen er Doppler-ultralydundersøkelse av karoten arterier. Ultralyd kan gi en tilstrekkelig vurdering av skipets struktur og blodstrømmen i den. Vanligvis gjør oppførselen av en slik undersøkelse deg nøyaktig å bestemme tilstedeværelsen av sykdommen i karoten arterier. I mer sjeldne tilfeller, for å etablere en nøyaktig diagnose, trenger legen ytterligere informasjon som kan oppnås ved CT, angiografi.

Metoden for angiografi er basert på bruk av kontrastmiddel og bruk av røntgenstråler. Denne teknikken lar deg til slutt få et spesielt nøyaktig bilde av arteriene og vurdere alle endringene som har skjedd i dem. Imidlertid er en slik forskning fylt med risiko for skade av tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk og, som en konsekvens, manifestasjonen av en forbigående iskemisk anfall eller slag. Derfor er en slik studie sjelden foreskrevet.

Behandling av sykdommer i karoten arterier

Behandling av halspulsåren avhenger av hvor uttalt stenose av arteria carotis, hvilken grad av alvorlighetsgraden av aterosklerose. Legen betaler også nødvendigvis symptomene på sykdommen og pasientens generelle tilstand. Dersom det under diagnosen hos mennesker ble oppdaget aterosklerotiske carotis, er pasienten svært viktig å umiddelbart endre livsstil, guidet av anbefalingene fra legen, og sørg for å ta et kurs for behandling medisinsk narkotika.

Pasienter med diabetes bør alltid informere legen om det. Personer med høyt blodtrykk bør ta medisiner for å normalisere blodtrykket. Pass på å slutte å røyke, observere diett, spise mat som er lavt i kolesterol. Noen ganger vil det være tilrådelig å behandle statiner - legemidler som senker nivået av kolesterol i blodet.

I tilfelle av alvorlige lesjoner aterosklerose av karoten arterier, er kirurgisk behandling tilrådelig. Under denne operasjonen fjernes den aterosklerotiske plakk, og fartøyets lumen gjenopprettes. Den behandlende lege bestemmer hvilken kirurgisk terapimetode som skal velges i hvert tilfelle. Hittil er to kirurgiske teknikker aktivt brukt til å behandle aterosklerotiske lesjoner av karoten arterier. Dette er metoden for endarterektomi, samt ballongangioplastikk og stenting.

Endarterektomi oppstår med lokal eller generell anestesi. Snittet for fjerning av aterosklerotisk plakk er relativt liten.

Hvis det er en omfattende lesjon av karoten arteriell aterosklerose, er det mulig å utføre proteser til den indre halspulsåren. Således utløses blodstrømmen av en protese - en kunstig beholder.

I nærvær av patotisk tortuositet av karoten arterien, er arterien rettet, og den endrede delen er fjernet.

Å gjennomføre angioplastikk og stenting krever bare en lokal anestesi. I inngangsområdet dannes en punktering gjennom hvilken et kateter settes inn i lårbenet til det sted hvor karoten arterien ble skadet. På den, og lever de rette instrumentene for implementering av angioplastikk og stenting. I noen tilfeller, etter prosedyren, utføres stentimplantasjon for å fikse fartøyets lumen. Behandlingsmetoden velges også, avhengig av hvor innsnevringen av lumen i halspulsåren er lokalisert.

Pasienter som er diagnostisert med arteria carotis aterosklerose, men prietom operasjonen legen mener er upassende, må du veldig strengt følge alle anbefalingene fra den sakkyndige. Konservativ terapi av aterosklerose innbefatter et fullstendig opphør av røyking, vedlikehold av daglig fysisk aktivitet, medisiner foreskrevne legemidler, regulær overvåking av blodtrykket, blodsukker, kolesterol. I behandlingsprosessen er pasientene oftest foreskrevet aspirin og statiner.

Hvis sykdommen i karoten arterier ikke behandles i tide, vil stenosen av karoten arterier øke, pasienten vil lide av cerebrale symptomer, manifestert av permanent svimmelhet og hodepine. En konsekvens av akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen kan være et dødelig utfall.

Forebyggende vedlikehold av sykdommer i karotider

Forebygging av carotisar sykdom kan ikke bare hindre manifestasjon av aterosklerose, men også for å bremse fremdriften i tilfelle av utbruddet av sykdommen. Som de viktigste forebyggende tiltakene bør noteres obligatorisk og fullstendig nektet å røyke, evnen til å trene daglig, for å opprettholde riktig diett. En person bør nøye overvåke sin egen vekt, siden folk med fedme er i fare for å utvikle aterosklerose av karoten arterier.

Det er svært viktig å observere forebyggende tiltak for personer med aterosklerose som allerede har gjennomgått operasjon. Etter operasjonen er det viktig å fortsette behandlingen av den underliggende sykdommen, samt å ta alle tiltak for å sikre at sykdommen ikke utvikler seg. Derfor er de ovennevnte anbefalingene ikke mindre relevante i dette tilfellet. For alle forebyggende tiltak må imidlertid personer som har gjennomgått operasjon behandles svært nøye. Så, å nekte å røyke, må du beskytte deg selv og fra passiv innånding av røyk, noe som ikke gir mindre alvorlig skade på kroppen. Du bør ta alle tiltak for å miste de ekstra pundene, selv om det er få. Det er bevist at en person gir en betydelig reduksjon i nivået av sukker og kolesterol i blodet, ved å miste om lag fem kilo overvekt. Følgelig gjør slike endringer det til en viss grad å redusere dosen av medisiner tatt.

Folk som lider av aterosklerose av karoten arterier, anbefaler leger at man tar særlig hensyn til mat. Det er viktig å spise minst fire ganger om dagen, med en sen middag er ikke velkommen. I pauser mellom måltider bør ikke snack på skadelige produkter: det er best å begrense deg til friske grønnsaker og frukt. Veldig nyttig en gang i to uker for å ordne en fastedag, å spise på denne dagen bare en type produkter - kefir, epler, vannmelon, etc. Kostholdet skal inneholde et minimum av fettstoffer, samt lett assimilerte karbohydrater. Konsekvensen av riktig tilnærming til ernæring vil også være en reduksjon i mengden kolesterol som forbrukes, og som en følge av det å fjerne det fra kroppen.

I postoperativ perioden vises pasienter som tar medisiner som gjør blod mer væske. I dette tilfellet er små doser av aspirin ofte foreskrevet. Et slikt forebyggende tiltak vil bidra til å forhindre blodpropper.

I intet tilfelle bør inaktivitet: Trening kan bidra til å kontrollere sukker, kolesterol og blodtrykk. Men for å utføre noen øvelser bør behandles med forsiktighet, stoppe trening med de første brettene av smerte i brystet, kortpustethet, andre ubehagelige opplevelser.

Behandling av arteriell hypertensjon er et annet viktig forebyggende tiltak som direkte påvirker tilstanden til karoten arterier.

For å unngå reoperativ intervensjon er det nødvendig å regelmessig gjennomgå de studiene som er tildelt av den behandlende legen og å spore alle endringer i de opererte fartøyene. Tidlig oppdagelse av problemer vil i stor grad legge til rette for behandlingen.

Hvilke konsekvenser kan det oppstå etter åreforkalkning i halspulsårene?

Søvnige arterier spiller en svært viktig rolle i kroppen vår, fordi de er ansvarlige for å forsyne blodet til de fleste vev og organer, samt hjernen. Hvis denne prosessen er ødelagt, lider selve hjernen, noe som kan føre til triste konsekvenser. Dessverre fører aterosklerose av karoten arterier til alvorlige komplikasjoner. Hvorfor begynner denne typen aterosklerose å utvikle seg?

Årsakene til plakkdannelse

Ofte skjer det at nederlag av karoten arterier ved arteriosklerose oppstår etter at denne sykdommen allerede har påvirket arteriene til andre bassenger. Blokkering av karoten arterien oppstår på grunn av det faktum at en arterie opptrer aterosklerotisk plakk. Selvfølgelig er dette et avvik fra normen, siden fartøyets vegg skal være glatt, og selve lumen skal være fri.

Plakk smaler fartøyet og reduserer blodstrømmen i arterien

Aterosklerose påvirker karoten arterier av samme grunner som andre kar. Blant årsakene er de som er forbundet med livsstil, samt interne årsaker forbundet med visse sykdommer. La oss liste de viktigste.

 • Aterosklerose av andre fartøy og arterier.
 • Røyking.
 • Feil mat.
 • Overvekt.
 • Diabetes mellitus.
 • Hypertensjon.
 • CHD.

Symptomer på sykdommen

Svært ofte går denne sykdommen asymptomatisk, noe som ytterligere påvirker komplikasjoner og behandlingsprosessen. Men hvis du legger mer oppmerksomhet til helsen din, kan du se visse symptomer på aterosklerose, noe som vil gi en anledning til et akutt besøk til legen.

Det er viktig å ikke miste oversikt over forbigående iskemiske angrep, som gjentas periodisk. De oppstår nettopp fordi hjernen mottar utilstrekkelige mengder blod. Symptomer på slike angrep slutter vanligvis ikke å manifestere seg på en dag, men dette kan skje enda tidligere, selv en time etter starten. Det er ikke nødvendig å vente, når et slikt angrep vil gjenta igjen, allerede etter det første tilfellet, er det nødvendig å skynde seg til legen for å unngå komplikasjoner, for eksempel et slag. Symptomer på iskemisk angrep er som følger:

 • svakhet;
 • en tilstand av stupor;
 • prikking og kløe i arm, ben eller i halvparten av kroppen;
 • inarticulate tale;
 • tap av kontroll over ett lem;
 • tap av syn for ett øye.

Alt dette er en alvorlig grunn til å gå til legen og gjennomføre en grundig diagnose, som vil bidra til å identifisere aterosklerose av karoten arterier. Hva inkluderer det?

 1. Auskulering av karoten arterier. Målet er å identifisere hvirvelstrømmen, som taler om innsnevringen av arterien.
 2. Måling av blodtrykk.
 3. Ultralyd Doppler studie. Det lar deg evaluere blodstrømmen og strukturen i fartøyet.
 4. Datatomografi. Strukturen av karoten arterier bestemmes av røntgenstråling og radiopaque substans.
 5. Magnetisk resonans angiografi. Det bidrar også til å vurdere blodstrøm og struktur, men allerede ved hjelp av magnetfeltstråling.

Etter å ha mottatt alle resultatene, vil legen foreta en nøyaktig diagnose og fortsette med utnevnelsen av en effektiv behandling.

Metoder for behandling

Behandling av aterosklerose av karoten arterier utføres på samme prinsipp som behandling av andre typer aterosklerose. Det første du må gjøre er å rydde opp livsstilen din, som inkluderer avvisning av dårlige vaner, normalisering av kosthold og moderat fysisk aktivitet.

Prosedyre for å fjerne plakk

I alvorlige tilfeller av sykdommen utføres kirurgisk behandling.

 1. Carotid endarterektomi. Denne metoden lar deg fjerne en plakett som blokkerer blodstrømmen. Denne operasjonen gjør det mulig å forhindre risikoen for strekk.
 2. Stenting og karotid angioplasti. Disse kirurgiske inngrepene utføres vanligvis hvis carotid endarterektomi ikke kan utføres. En liten stent er installert på stedet for stenose, som forhindrer den etterfølgende innsnevring av arterien.

Hva kan skje hvis du gjør selvbehandling eller til og med gi opp på det?

effekter

Det alvorligste som kan skje i denne sykdommen er et slag, noe som betyr en større trussel mot menneskelivet. Et slag kan manifestere seg i flere varianter.

 1. Brudd på plakk. Et plakk kommer av og går inn i hjernens små arterier. Det er en blokkering, som fører til en blokkering av blodtilførselen til hjernen som er døende.
 2. Reduksjon av blodstrøm. Aterosklerose kan begrense karoten arterier så mye at hjernen vil lide av utilstrekkelig blodtilførsel.
 3. Blokkerer blodstrømmen. I dette tilfellet bryter plakkene og danner ujevne overflater på arterieveggen.
Konsekvensen av arteriosklerose CA kan være trombose og slag

For å unngå at dette skjer, trenger du ikke bare å starte behandlingen i tide, men også å ta forebyggende tiltak for å forhindre atherosklerose.

Forebyggende tiltak

Forebyggende tiltak er som følger:

 • bli kvitt dårlige vaner;
 • normalisere vekten;
 • spis riktig;
 • redusere stressende situasjoner;
 • Besøk regelmessig en lege, spesielt i nærvær av sykdommer som diabetes, hypertensjon og aterosklerose hos andre fartøyer;
 • opprettholde moderat fysisk aktivitet.

Søvnende arterier, til tross for navnet sitt, som aktiv blodsirkulasjon, som ikke forstyrrer noe. La oss opprettholde sin tilstand på alle akseptable måter!

Aterosklerose av karoten arterier - hvordan å forebygge et slag?

Hvis du ikke bekymrer deg over livet ditt, er du i fare for åreforkalkning av karoten arterier. Denne sykdommen anses irreversibel, fordi de dannede kolesterolplakene ikke løser seg. De har mange problemer og komplikasjoner, spesielt hvis du ikke starter behandlingen i tide.

I et større antall kliniske tilfeller finnes denne patologien når den er for sent - etter et slag. Eller det er mulig at de vil finne det på grunn av behovet for å bli undersøkt for alvorlige forstyrrelser i nervesystemet.

Hva er denne sykdommen?

Aterosklerose i nakkekarene er mottakelig for carotidarterier med mikrotraumas: Kolesterolplakkene som danner smalere arterien lumen dannes der. Som et resultat er de skadede karene dårlige og ikke i stand til å utstyre hjernen med blodet. På grunn av dette skjer alvorlige brudd.

symptomatologi

Ofte er det et asymptomatisk forløb av denne sykdommen, noe som ytterligere påvirker komplikasjonene og behandlingsprosessen. Det er imidlertid en liste over symptomer som oppdager sykdommen:

 • iskemiske angrep (på et tidlig stadium). Deres varighet kan være forskjellig: fra noen få minutter til en time
 • konstant tretthet og svakhet
 • bevegelsesforstyrrelser (stupor)
 • manglende evne til å kontrollere lemmer
 • kløe og prikker i leddene (forstyrrer den ene halvdelen av kroppen)
 • slurred tale
 • tap av syn i ett øye

Hvis du har symptomer på aterosklerose av karoten arterier - kontakt legen umiddelbart. (Risikoen er veldig høy, da disse faktorene også kan signalere et slag).

Årsaker til sykdommen

Clogging av blodårer skjer av en rekke grunner knyttet til en usunn livsstil:

 • overvekt
 • røyking, drikking av alkohol
 • hypertensjon
 • sykdommer i det endokrine systemet
 • diabetes mellitus
 • underernæring
 • svekket lipidmetabolisme
 • iskemisk hjertesykdom
 • arvelig disposisjon
 • hyppig stress
 • svak immunitet
 • fast livsstil

Overhengige komplikasjoner

Hvis det skjer at en vellykket operasjon allerede er utført, behøver pasienten fortsatt ikke å glemme atherosklerose, fordi selv dette ikke garanterer å bli kvitt det for resten av livet. Nå er det viktigste å opprettholde helse, ellers komplikasjoner som:

 • Utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen.
 • En blodpropp kan komme ut, noe som vil dømme det berørte området av hjernen til døden.
 • Konsekvensen av det forrige avsnittet er et slag.

Diagnose av sykdommen

Den inneholder flere aspekter:

 • blodtrykksmåling
 • auskultasjon av karoten arterien, avslørende graden av innsnevring
 • ultralydundersøkelse
 • Beregnet tomografi
 • magnetisk resonans angiografi, som bidrar til å vurdere blodstrømmen

Forebyggende tiltak

Tidlige stadier av sykdomsutviklingen utelukker ikke muligheten for produktiv behandling uten kirurgens inngrep i prosessen. Ikke-nesende aterosklerose dekker ikke mer enn 50% av fartøyets areal. Det er derfor - moderat trening og overholdelse av et spesielt diett kan forbedre helsen din og redde deg fra en forferdelig skjebne.

Under streng kontroll og konstant tilsyn bør være: blodtrykk, kolesterol og glukose i blodet.

Obligatoriske tiltak, hvis overholdelse må være ubestridende:

 • nektelse av alkohol og sigaretter
 • normalisering av vekt (gjennom riktig ernæring)
 • redusere stressspenningen
 • moderat fysisk aktivitet

Ikke glem at du trenger regelmessig besøk til en lege for regelmessige undersøkelser.

Uansett graden av risiko, ikke nøl med å kontakte en spesialist, dette kan redde livet ditt.

Metoder for behandling

Aterosklerose av karoten arterier krever en helhetlig tilnærming til behandling, som inkluderer ikke bare medisiner, men også en obligatorisk diett.

diett

Kategorisk kan du ikke spise:

Matvarer som er høye i animalsk fett (mettet fett i kroppen, omdannes til LDL-lavdensitets lipoproteiner, noe som bidrar til blokkering av blodkar). Nemlig: fett kjøtt, pølse, pølser, pate, margarin. Vi slipper av meieriprodukter med mye fett, bakervarer, stekte poteter og kalori sauser.

Du kan (trenger) å spise:

Lavfett kjøtt (fjærfefileter), fisk (inneholder flerumettede fettsyrer, styrker fartøy), ikke mer enn 2 egg per uke, meieriprodukter, noen kornblandinger.

Når det gjelder frukt, må de spise i små mengder (og helt forlate den tørkede frukten).

medisinsk

Spesialisten foreskriver stoffer som bekjemper symptomer og hjelper til med å oppløse kolesterolformasjonene.

Selv om stoffet terapi er effektiv, men effekten er midlertidig. Under påvirkning av farmakologiske midler, kommer blodsirkulasjonen og veggene til karrene til normalt bare delvis.

Som regel, etter å ha stoppet inntaket, øker risikoen for et slag og oksygen sulten i hjernen oppstår (hypoksi).

Derfor betraktes en operasjon som direkte påvirker halspulsåren, som en mer effektiv måte å nærme seg utvinning. I tilfelle komplikasjoner og med alvorlig lesjon av arterien - bare kirurgen kan takle sykdommen.

Operativ inngripen

I henhold til statistiske data, redder tidssjiktlige operasjoner fra et truende slag mer enn i 50% av tilfellene av sykdommen.

Operasjonen foregår av undersøkelser, utført bare etter bestemmelse av nåværende tilstand av karene og arteriene. Dette viser tydelig de mulige risikoene og sannsynligheten for et positivt utfall. Det neste trinnet er valget av teknikker for gjennomføring av kirurgisk inngrep. To varianter vurderes:

 • Carotid endarterektomi sørger for fjerning av kolesterolplakk på halspulsåren, som forstyrrer normal utstrømning av blod (ved bruk av lokal eller generell bedøvelse).
 • Ballong angioplastikk og stenting utføres under lokalbedøvelse dersom ovennevnte metode er kontraindisert.

Uklare kontraindikasjoner for operasjonen:

 • uvirksom fartøy tilstand
 • fartøy struktur
 • mobile aterosklerotiske plakk
 • akutt nyresvikt
 • intoleranse mot anestesi

Pasienten bør undersøkes hvert sjette år for tilbakefall etter utslipp. Minimere sannsynligheten for forverring av tilstanden kan bare være hvis under og etter rehabilitering for å overholde etablerte kosthold og monitor helse.

Hvordan manifesterer karoten arteriell aterosklerose seg?

Alle erfarne leger vet hvordan å behandle aterosklerose i karoten arterier. Denne patologien, karakterisert ved avsetningen på veggene av arteriene av atherogene lipoproteiner og dannelsen av tette plakk. Konsekvensen av alt dette er en nedgang i blodkarets lumen og et brudd på blodsirkulasjonen. Aterosklerose kan forårsake hjerneslag og andre farlige patologier.

Hva er aterosklerotisk plakk i karoten arterier?

En av de største fartøyene er halspulsåren. Den begynner i thoracic hule. Dette er et tvillingskip. Fordel venstre og høyre vanlige halspulsårer. De er delt inn i to grener. De indre og ytre karoten arterier gir blod til hjernen, øynene og andre strukturer i hodet. Aterosklerose er en ikke-smittsom kronisk sykdom forbundet med nedsatt fettmetabolisme.

Denne patologien er en risikofaktor for utvikling av hypertensjon og akutt nedsatt hjernesirkulasjon. Aterosklerose er lokal og systemisk. I de senere år har antall pasienter økt dramatisk. Årsaken er feil livsstil. Menn i en alder av 45 år er i fare. Kvinner blir syke 3-4 ganger mindre ofte. Denne patologien tar en ledende posisjon i strukturen av årsakene til befolkningens funksjonshemming. For i dag er sykdommen ofte funnet hos unge mennesker.

De viktigste etiologiske faktorene

Det er flere årsaker til karotisarterieinnblanding. I utviklingen av aterosklerose er følgende faktorer involvert:

 • mannlig kjønn;
 • passiv og aktiv røyking av sigaretter og kroker;
 • avansert alder;
 • høyt blodtrykk;
 • fedme;
 • endokrine sykdommer;
 • feil kosthold;
 • cytomegalovirusinfeksjon;
 • mangel på motoraktivitet;
 • dyslipidemi.

Ofte utvikler denne sykdommen hos mennesker som spiser dårlig. Det viktigste er misbruk av matvarer som er rike på animalske lipider og enkle karbohydrater. Negative effekter på betingelse av karoten arterier er fett kjøtt og fisk, majones, sjetonger, smør, rømme, konditori, bakevarer, smørbrød og eggeplomme. Overskuddet i menyen til disse produktene er en risikofaktor for utvikling av aterosklerose.

Den negative effekten er på karene av nikotin og tjære, som finnes i tobakkrøyk. I en tidlig alder kan aterosklerose være en konsekvens av hypodynamien. Unge mennesker beveger seg svært lite, foretrekker å kjøre bil, og sitter lenge på datamaskinen og på TVen. Alt dette fører til fedme og metabolske forstyrrelser.

Mindre sannsynlig å lide av aterosklerose er folk som driver sport. Risikofaktoren er høyt blodtrykk. Det bidrar til skade på arterievegget og letter gjennomtrengningen av endotelet med fett. Med alderen øker forekomsten. Årsaken - den naturlige prosessen med aldring. Den største betydningen av utvikling av aterosklerose av karoten arterier spilles av faktorer som arvelighet, dyslipidemi og skade på vaskulærveggen.

Patogenese av sykdommen

Mekanismen for dannelse av aterosklerotiske plakk er svært komplisert. Det er tre stadier av utvikling av denne patologien. Grunnlaget er avsetningen på det indre skallet av karoten arterier av atherogene lipider. Sistnevnte inkluderer LDL og VLDL. Gunstig effekt på karene med lipoproteiner med høy tetthet. Når du endrer forholdet mellom LDL og HDL i retning av den første på veggene, dannes fett flekker.

Aterosklerose utvikler seg. I det første trinnet blir aterogene lipoproteiner avsatt. Det bidrar til denne skaden på veggene i arteriene og en reduksjon i blodstrømmen. Lipid flekker forstyrrer ikke blodstrømmen i karene. De er synlige under et mikroskop. Hvis behandling ikke utføres, utvikler fase 2 seg. Det kalles liposklerose.

I områdene fettavsetninger vokser bindevev. Begynn å lage plaketter. De er myke og godt oppløse. I dette stadiet er det risiko for å utvikle fettemboli. Tilstanden av vaskemuren endres også. Det blir mindre elastisk. Ulike feil oppstår, noe som forverrer situasjonen enda mer.

På dette stadiet dannes ofte trombier. Den tredje fasen av sykdommen kalles atherokalcinose. Endringene blir irreversible. Medisiner kan ikke lenger oppløse plaques, siden sistnevnte blir tett.

Årsaken er avsetning av kalsiumsalter. Plakkene øker i størrelse, reduserer lumen av karoten arterier. Dette fører til deres innsnevring. Det er fare for okklusjon, noe som kan forårsake iskemisk berøring og blindhet.

Hvordan skjer sykdommen?

Symptomene på sykdommen oppstår ikke umiddelbart. Stadiet av lipidpunktet kan vare i flere år.

Symptomer oppstår med en betydelig (mer enn 50%) reduksjon i lumen av karoten arterier. Nederlaget er ensidig og tosidig. Følgende manifestasjoner av sykdommen er mulige:

 • hodepine;
 • kribling;
 • kløe;
 • svakhet;
 • taleforringelse;
 • nedsatt syn;
 • svakhet;
 • smerte i brystet;
 • svekket følsomhet;
 • svimmelhet;
 • brudd på orientering i rommet;
 • svakhet i lemmer;
 • atferdsendring;
 • søvnforstyrrelser;
 • støy i ørene;
 • angst;
 • økt spenning
 • redusert minne;
 • langsommelighet av bevegelser;
 • kvelning til måltider.

I de tidlige stadier av aterosklerose hos de indre karotisarteriene er klager ubetydelige. Symptomer forekommer periodisk. Etter hvile, forbedres tilstanden. I stadiet av progresjon intensiverer symptomene. Det kan være tremor i lemmer. Violert tale. Alle disse symptomene er forårsaket av oksygenmangel i hjernen.

I dekomponeringsstadiet er mnemoniske evner brutt (minne, tenkning, evnen til å huske). Slike mennesker trenger omsorg fra sine kjære. Aterosklerose i blodårer kan forårsake parese og lammelse. Økt risiko for iskemisk berøring. Forløpende iskemiske angrep utvikler seg ofte. I løpet av dagen forsvinner symptomene. I deres kliniske bilde ligner forbigående angrep et slag.

Konsekvenser av arteriosklerose

Med aterosklerotiske lesjoner av karoten arterier, er okklusjon mulig. Dette er en farlig tilstand som kjennetegnes ved fullstendig eller delvis blokkering av lumen av blodkar som fôrer hjernen. Mer enn 50% av tilfellene av cerebral iskemi er forårsaket av karoten arterier. På bakgrunn av en reduksjon i fartøyets lumen, er det mangel på oksygen og næringsstoffer.

Ofte utvikler disse menneskene disirkulatorisk encefalopati. Hovedtrekkene er:

 • depresjon;
 • hodepine;
 • støy i hodet;
 • smerte i ryggen;
 • artralgi;
 • glemsomhet;
 • problemer med å konsentrere seg;
 • rask tretthet under fysisk arbeid;
 • forverring tenkning;
 • minnesreduksjon.

I de senere stadiene reduseres intellektet. Ofte utvikler demens. Selvbetjeningsevner er tapt. Syke mennesker blir apatisk og likegyldig for alt. Interessen for hobbyer går tapt. Walking går sakte ned. I trinn 3 encefalopati på bakgrunn av aterosklerose vist symptomer på oral automatism, beslag, parese, paralyse, dysfunksjon i bekkenet organer, dysartri, pseudobulbar parese, og tremor.

Ved utvikling av forbigående iskemiske angrep forekommer forbigående forstyrrelser. Følgende funksjoner er mulige:

 • monoparesis;
 • hemiparese;
 • monokular synshemming;
 • parestesi,
 • nummenhet i ansikt eller hender;
 • Utseendet til flekker foran øynene;
 • redusert synsstyrke.

Fullstendig obturasjon i bakgrunnen av aterosklerotisk lesjon av karoten arterien utvikler seg i 1% tilfeller. Med aterosklerose er følgende konsekvenser mulige:

 • tap av lemmerbevegelser;
 • parese av ansiktsnerven;
 • afasi;
 • iskemisk slag;
 • trombose;
 • lammelse;
 • blindhet;
 • atrofi av optisk nerve;
 • sklerotiske endringer i hjernen;
 • emboli;
 • blødning;
 • demens.

Prognosen forverres hvis den syke personen ikke er kurert i tide.

Eksamen og behandling taktikk

Aterosklerose krever følgende studier:

 • Dopplerografi av karene i hjernen og halsen;
 • lipidogram;
 • generelle og biokjemiske blodprøver;
 • koagulasjon;
 • angiografi;
 • magnetisk resonansavbildning eller datatomografi.

I tillegg vurderes tilstanden til hjertet og koronarbeinene. Behandle pasienter trenger etter en undersøkelse og undersøkelse. Legen må måle blodtrykket. For synsforstyrrelser er det nødvendig med en oftalmisk undersøkelse. Hvordan å behandle aterosklerose er kjent for hver terapeut og nevrolog.

 1. Avslag fra røyking og alkohol.
 2. Økt motoraktivitet.
 3. Overholdelse av streng diett.
 4. Mottak av statiner og andre legemidler.

Når trombose utnevnt platehemmere og antikoagulantia. Når aterosklerose er viktig å normal lipidprofilen, hvis forhøyet blod LDL, VLDL eller triglyseridnivåer. For å gjøre dette, er statiner foreskrevet. Disse inkluderer Aterostat, Lipitor, Torvakard, Atorvastatin-Teva, Atoris, simvastatin Zentiva, Vasilip, Simvor, Pravastatin, Livazo, Rozukard, Tevastor, Roxer, crestor, Holetar, Cardiostatin, Rovakor, Vero Lovastatin og Lescol Forte.

Fibrer er sjelden foreskrevet. Hvis det er aterosklerotiske endringer, kan du ikke gjøre uten diett. Det er nødvendig å forlate slakteavfall, pølse, rømme, smør, fete kjøtt, majones, chips, hermetikk, eggeplomme søtsaker og fett. Det er nødvendig å redusere forbruket av salt og bakervarer. Behandlingsregimet i karotid aterosklerose ofte omfatte antihypertensiva.

Pasienter anbefales minst 1-2 timer hver dag for å gå i frisk luft. Oksygencocktails er nyttige. Mulig behandling med folkemidlene, men erstatter ikke medisinsk behandling. I alvorlige tilfeller er endarterektomi eller endoskopisk kirurgi nødvendig.

Stenting og proteser utføres ofte. Med full okklusjon er en anastomose opprettet. Således er karoten arteriesykdom en alvorlig patologi som kan føre til akutt cerebral iskemi.

Les Mer Om Fartøyene