Timing og programmet for gjenoppretting etter et slag: om alt i detalj

Stroke i hvilken som helst alder krever restaurering, avhenger mye av dens type, storhet og lokalisering.

Etter et slag, opplever pasienten ofte minneproblemer. Hans syn er forverret, hans evne til å navigere og bevege seg rundt er tapt.

Din oppmerksomhet er en artikkel om timing og tiltak for gjenoppretting etter et slag, hvordan rehabilitering foregår på sykehuset og hjemme, og hvor lang tid det tar.

Tiltak for gjenoppretting

Gjenoppretting kan forekomme på ulike måter, hovedhemmeligheten er regelmessigheten av å utføre gjenopprettingsforanstaltninger. I dette tilfellet er det nødvendig å overvåke legen, bare han kan ordinere legemidler, regulere nivået på fysisk aktivitet og endre rehabiliteringsprogrammet.

I store byer er det avdelinger på sykehus, spesielle rehabiliteringssenter, sanatorier med kardiologisk eller nevrologisk profil.

Hvor lang tid tar det for dette, hvor lang tid tar det

Hvor lenge varer rehabilitering etter et slag? Gjenoppretting kan forekomme på forskjellige måter, enkelte pasienter mangler et par måneder, men i de fleste tilfeller tar prosessen mye lengre, noen ganger varer det flere år. Personen bør være rettet mot resultatet, Det anbefales å starte gjenopprettingsaktiviteter så snart som mulig.

Rehabilitering - hva er inkludert i den

Restaurering krever involvering av et stort antall spesialister og bruk av en rekke metoder. Dette skyldes at et slag kan påvirke enhver del av hjernen, som et resultat, mister en person viktige funksjoner. Pasienten kan miste minnet, hørsel, syn, han kan trykke en hel eller delvis lammelse, en høy sannsynlighet for forekomst av demens.
Restaureringsprosessen krever deltakelse av følgende spesialister:

 • fysioterapeut - bidrar til å gjenopprette bevegelsens ferdigheter
 • ergoterapeut - hjelper med å spise, dressing, bading og andre hverdagslige ting;
 • tale terapeut - ansvarlig for talgjenoppretting og svelging.

Om nødvendig kan andre spesialister være involvert, regelmessig kommunikasjon med legen vil sørge for at rehabiliteringsplanen justeres etter et slag.

Fortsett å svelge

Etter et brudd på blodsirkulasjonen kan det være problemer med å tygge, spyttproduksjon, svelging. Innenfor rammen av rehabiliteringsbehandling brukes spesielle øvelser med spesielle muskler. For å forenkle prosessen, er det nødvendig å velge lett tygget og svelget mat. Alle måltider bør være normal temperatur, ikke for varm / kald.

Jo mer området av hjernen er påvirket av området, desto vanskeligere er det å gjenopprette tale. Gjennom året er det fortsatt gode resultater, men med tiden går prosessen sakte.

Lukk bør behandle pasienten med maksimal oppmerksomhet, han burde ikke bli overladet til seg selv, kommunikasjon er veldig viktig.

Klasser for talgjenoppretting bør begynne så tidlig som 1-2 uker, når pasienten vil kunne motstå emosjonell og fysisk stress.

I klasserommet jobber spesialisten med kort og brevbok, Pasienten lærer seg igjen å uttale bokstaver og ord.

synet

Inne i rammen av rehabilitering, er spesiell gymnastikk mye brukt, og spesielle forberedelser vil bidra til å gjenopprette synet.

minne

Gjenopprette minne Det anbefales å studere etter at sannsynligheten for at en gjentatt stroke er fjernet. I tillegg til å ta medisiner (nootropics), vises funksjonell og gjenopprettende behandling, innenfor hvilken minnekunskaper blir konstant trent.

Motor Funksjoner

Som en del av restaureringen brukes metoder som elektroforese, massasje og andre prosedyrer for å forhindre stagnasjon av blodsirkulasjon og muskelatrofi. En viktig rolle er spilt av fysioterapi øvelser, mange øvelser pasienten kan gjøre selv å ligge ned. I første omgang lærer han seg med hjelp fra medisinske arbeidere å vende fra side til side, lavere og heve hendene, utføre andre manipulasjoner.

Se en video om gjenopptakelse av motorfunksjoner etter sykdommen:

Fine motoriske ferdigheter

Ved høy mobilitet oppfordres til å utvikle motoriske ferdigheter, er det nødvendig å snu kortet, skrive, tegne, løse gåter, spille piano, samle bøter, knappe, spille dam, trykke ull, trykte tekster, etc.

depresjon

Etter tap av grunnleggende ferdigheter faller pasienten ofte i depresjon, spesielt hvis det skjedde i arbeidsalderen. Støtte til kjære er ofte ikke nok, det krever hjelp fra en psykolog eller psykiater.

preparater

En viktig rolle er spilt ved å ta medisiner. Følgende medisiner hjelper til med å gjenopprette kroppen:

 • forbedre blodforsyningen i blodet - Cerebrolysin, Cavinton, Pentoxifylin;
 • påvirker de metabolske prosessene i hjernen - cortexin, ginkgo-fort, cinnarizin, solkoseryl, actovigen, ceraxon;
 • nootropics - luketam, noophen, piracetam;
 • kombinert - Thiocetam, neuro-normer, Fezam;
 • andre - andidepressanter, phyto-tea, medisinske planter, sirdalud, glycin.

Innredning i huset

Leiligheten trenger å gjøre endringer som vil bidra til å øke sikkerhet og komfort, det bør ikke være noen tepper og høy terskler i rommet. Det anbefales å kjøpe en spesiell seng med sidene, som vil unngå faller. Håndlister og rekkverk er nødvendige slik at pasienten kan bevege seg rundt, en viktig rolle er spilt av god belysning.

Beskrivelse av alle faser

Gjenoppretting består av tre faser

Reanimation periode

I de første dagene etter et slag skal pasienten være i intensivvitenskap før trusselen mot livet forsvinner. I løpet av denne perioden vises hvilerom, enhver motoraktivitet er forbudt.

stasjonær

I den første måneden anbefalt pasientbehandling er rehabilitering rettet mot avkastning av aktivitet. Pasienten bør ta medisiner, vise fysiske øvelser, massasje. I denne perioden skal pasienten begynne å innse at vitenskapelige metoder vil hjelpe ham til å gjenopprette. På dette stadiet må du lære igjen å smile, nikk, flytt foten og hånden.

Etter utslipp

Pasienten begynner å gjenopprette i henhold til metoden som er utviklet for ham, på dette stadiet er hjelp av slektninger uunnværlig. De bør overvåke korrekthet og regelmessighet av øvelsene, og gi psykologisk støtte.

Vet du det? at magnetisk resonans-angiografi av hjernen som gjør det mulig å vite status for den vaskulære ring av de cerebrale hemisfærer, regionale arterier i hjernen cortex, kraniale bihulene og vener? Om dette - her.

Og hva er hjerte-angiografi av hjertet - dette lærer du ved å klikke her.

Etter et annet angrep

Gjentatte slag medisinsk praksis ikke avviker, pasienten er plassert i et sykehus, om nødvendig intramuskulært eller intravenøst ​​administrert antihypertensive midler.

Et gjentatt hemorragisk slag krever å stoppe blødning, pasienten administreres etamsilat, vikasol, aminokapronsyre.

Ved gjentagelse av iskemisk beredskap, foreskrives vasodilatormedisiner (komplamin, papaverin og euphyllin).

Gjenoppretting for et sekundslag tar lengre tid, etter at utslipp er nødvendigvis en nevrologers observasjon.

En pasient som rescheduled for et sekundslag skal trent i avspenningsteknikker. Spesielle klasser er rettet mot å gjenopprette den psyko-statiske staten, noe som bidrar til akselerasjon av gjenoppretting.

I andre henseender er gjenopprettingsperioden praktisk talt den samme, en viktig rolle er spilt av pusteøvelser, deres ytelse bidrar til å redusere blodtrykket og behandle hypertensjon. Ukomplisert lading vil også bidra til å gjenopprette kroppen, særlig oppmerksomhet bør utføres på ernæring. Fra kostholdet bør utelukkes pepper, saltet og krydret mat, Det anbefales å lage mat dampet ved et slag.

Til slutt, ditt intervju med en doktorrehabiliterer:

Hvordan komme seg fra et slag

Stroke - en alvorlig sykdom som ofte fører til død eller funksjonshemning. Dette er ikke overraskende, fordi med en blødning i hjernen eller en pause i å forsyne den med oksygen, dør noen av nervecellene irreversibelt. Gjenoppretting etter et slag er mulig på grunn av hjernens plastisitet - evnen til å tildele tapte funksjoner til tidligere ubrukte celler og for å danne nye nevrale forbindelser. Effektiviteten av denne prosessen er svært avhengig av tiden som har gått siden krisen, derfor er hastigheten i hvert behandlingsstadium viktig.

I utgangspunktet går pasientene inn i intensivavdelingen, da - inn i nevrologisk sykehus. Etter dette er den lengste og mest avhengige av pasienten og hans nært stadium, rehabiliteringsperioden.

Timing of recovery og sjansene for suksess

Effektiviteten av rehabilitering etter hjerneslag og dens varighet avhenger av mange ting: rettidig påvisning av symptomer og behandlingsstart, type og alvorlighetsgraden av slag, den generelle helsen til pasienten, tilstedeværelse av samtidig sykdom og senil demens, pasientens alder. Viktig mental tilstand til pasienten og hans vilje til å gjøre anstrengelser for å komme seg fra et slag, å gå tilbake til et fullt liv, støtte slektninger.

Gjenopprettingsperioden etter et slag kan være fra 1 måned til 2 år. Noen er i stand til å bli rehabilitert nesten umiddelbart, andre er permanent igjen liggende ugyldige, og de er ikke engang tilordnet rehabiliteringstiltak. Derfor bør retningen for rehabilitering vurderes som flaks. 85% av pasientene som gjennomgikk iskemisk slag, klarer å gå tilbake til fullt liv om ett og ett halvt år, og to tredjedeler av disse menneskene gjenoppretter i de første 3-4 månedene.

Er det mulig å helt gjenopprette hjernen etter et slag? Ak, nei. I stedet for skadede områder av nervesystemet dannes væskefylte hulrom, noe som påvirker tap av visse funksjoner. Stroke fører til hukommelse og taleforringelse, koordinering, spesielt mindre motoriske ferdigheter, psykiske lidelser, tap av kontroll over den ene siden av kroppen. Derfor får vi svar på spørsmålet om hvordan du skal komme seg fra et slag - du må returnere tapte evner eller kompensere dem med nye. Du bør ikke nøle - neuralforbindelser er lettest dannet hvis du starter klasser umiddelbart etter at du har gått ut av krisen. Det er viktig å ikke slippe hendene dine, til de langsiktige treningsfunksjonene er gjenopprettet, fortsett å ta de nødvendige stoffene.

Kompleks av rehabiliteringsforanstaltninger

Gjenopprette fra et hjerneslag inkluderer retur av psykiske og fysiske nytten, tale og minnefunksjoner og hindre tilbakefall av trykkontroll, et sunt kosthold, unngå skadelige vaner og livsstil endringer til det bedre. Hvor lenge rehabilitering vil vare, avhenger av pasientens konsistens med instruksjonene til tilhengerne.

Fysisk komponent

Fysisk rehabilitering i slag inkluderer aktiv (treningsbehandling eller treningsterapi) og passive tiltak (massasje, magnetoterapi, fysioterapi) restaurering av motorfunksjoner. Den andre synes ofte å foretrekke for pasienter, men er ikke i stand til å erstatte fysiske øvelser. Hvis det er en økonomisk mulighet, kan rehabilitering etter hjerneslag ha en invitasjon til en lege, men maksimal effekt vil bli gitt til et rehabiliteringssenter og øvelser sammen med andre pasienter.

En del av øvelsene er tilgjengelig i sengen. Ofte, de som har hatt et slag har overdreven tonus av ekstremiteter, som kan bli frosset i en vanskelig posisjon. I slike tilfeller må du gradvis øke bevegelsens amplitude og lindre muskelspenning. Passiv gymnastikk er mulig med en gradvis tilkobling av pasientens innsats. Følgende tiltak er tilgjengelige:

Hånd etter slaget må du trene, bøye og bøye fingrene, børste.

Når du beveger lemmer i leddene, kan du gradvis få kontroll over kroppen.

Rotasjonsbevegelser, tilgjengelig for en sunn person, hjelper pasienten til å ta vare på ham.

Stretching spasm-bøyde lemmer er et mål for å bekjempe lammelser, når fingrene og deretter hele hånden er festet med bandasjer til en flatt gjenstand i en halv time eller mer.

En pasient som lykkes med å gjenopprette en hånd etter et slag kan utføre manipulasjoner med et håndkle opphengt over sengen, og gjør alle mulige bevegelser med ham. Etter at håndkleet stiger, og øvelsene kompliseres av pasientens vekt.

En ring av gummi kan strekkes mellom lemmer i forskjellige kombinasjoner.

Ruller av stadig større størrelse, plassert under kneet, tjener til å gjenopprette fotens funksjoner.

Pasienten kan hjelpe seg med hendene i bøyning og forlengelse av bena, vekselvis griper underbenet og fører føttene over sengen.

Når du kommer til baksiden av sengen, kan pasienten, som den, trekke seg opp mens du trekker ut føttene og tærne.

Et annet sett av oppgaver tilgjengelige sengeliggende pasienter - gymnastikk for øynene (bevegelser fra side til side, sirkulære bevegelser, med fokus på nære og fjerne objekter, blinkende, myser sterk).

Det overførte slaget gjenopprettes gradvis, og fortsetter til treningsstudioet i sittestilling. Det er rettet mot å bevege seg til målrettede bevegelser og forberede seg på å gå. Pasientene utfører:

 • alternativ løfting av bena;
 • Tilkobling av skulderbladene og helling av hodet ved innånding med avslapping ved utånding;
 • bakover på baksiden ved innånding med avslapning ved utånding.

Etter at treningsøkten står opp og gå tilbake til subtile bevegelser. Komplekset inkluderer:

 • løfte små gjenstander fra gulvet eller bordet;
 • strekker seg med hevning av hender på inspirasjon og vender tilbake til startposisjonen ved utånding;
 • torso av kofferten;
 • øvelser for hendene, inkludert ved hjelp av en ekspanderer;
 • trene "saks";
 • knebøy.

Endelig kan pasienten gå til fysioterapi-avdelingen riktig. Det er verdt å jobbe hardt, ettersom lengden på oppholdet i rehabiliteringssenteret er liten. Det er ikke nødvendig og tillate utmattelse: Alle øvelser skal svare til pasientens nåværende evner og tilstand.

Før treningen oppvarmes musklene med varmeoppvarming, varmtvannsprosedyre, en varmere eller massasje. Den positive effekten vil være tilstede i klasserommet i nærheten, ikke bare for å hjelpe pasienten i øvelsen, men også for å overbevise ham om fordelene med flittige sysler.

LFK tar sikte på å gjenopprette bevegelsene i det tidligere volumet, holde balansen, gå, utføre husholdningsoperasjoner og bytte til selvbetjening. Tross alt blir den vanlige dressingen eller spising for hjerneslagene plutselig kompliserte.

I de første stadiene kan passive tiltak brukes. LFK de erstatter ikke, men forbereder pasienten på treningsstudioet vil hjelpe. De inkluderer elektrostimulering, massasje, magnetisk og fysioterapi. For tiden er en effektiv metode metoden for biofeedback, når en pasient, ved hjelp av et dataprogram eller -spill, utfører oppgaver, mottar lyd eller visuelle signaler med legen om kroppens funksjon.

Psykisk komponent

Det er ikke overraskende at et slag blir en alvorlig test for, ofte forårsaker depresjon eller apati. Pasienter blir irritabel, rask og aggressiv, og har mistet den tidligere evnen til å kontrollere følelser. Ofte merker de seg ikke hvor hardt de ble i kommunikasjon. Tålmodigheten til slektninger, deres varme og støtte er viktig, slik at de kan passere krisen og gjennomgå psykologisk rehabilitering etter et slag.

Det er nødvendig å holde munterhet og optimisme, og legge merke til symptomene på depresjon, begynne behandlingen. Moderne medisiner vil takle det ved hjelp av kosttilskudd eller psykoterapi. Imidlertid må alle midler foreskrives av en lege, inkludert antidepressiva. Et godt alternativ vil være et spesialisert sanatorium, som lar deg endre situasjonen og utføre komplisert terapi.

Tale- og minneutvinning

Hvis de tilhørende sentrene i hjernen blir påvirket, vil funksjonen returnere gradvis. Tale tap bør behandles av en taleperson, og slektninger bør snakke hele tiden. Et annet hinder på vei til full kommunikasjon er "congealing" av ansiktsmuskler, eliminert av følgende øvelser:

 • oskalivaniem;
 • bretter leppene inn i et rør;
 • Lite biter av leppene;
 • skyve språket fremover;
 • slikker leppene i forskjellige retninger.

For det første blir uttalen av lyder returnert, deretter av ord. Lytte til den syke sang og prøve å reprodusere det vil være en stor hjelp. Pasienten kan si en del av ordet, slik at han fullførte det. En god effekt er repetisjonen av rim og tunge twisters.

Gjenopprette minne bidrar til å ta visse medisiner. I resten ligner prosessen arbeid med barn og inkluderer memorisering og gjentakelse av figurer og fraser, klasser i spillform, bordspill, som gjør det mulig å konsentrere pasientens oppmerksomhet på en handling. Det er nyttig å huske et slag og beskrive hva som skjedde med det for den siste dagen, uken, måneden etc.

Gå tilbake til normalt liv

Noen får muligheten til å komme tilbake til hjemmet nesten umiddelbart, men mye vil uunngåelig gjennomgå endringer. Det vil bli nye restriksjoner, og de vanlige tingene vil kreve re-habituation til dem. Det vil være nødvendig å kontinuerlig måle blodtrykket og følge alle anbefalingene fra leger. Hvordan å leve etter et slag for å holde seg frisk og unngå tilbakefall?

diett

Pasientens ernæring skal balanseres. Ingen vesentlige begrensninger, men det kan være hensiktsmessig i utbredelsen av matvarer, for ikke å somle i tarmen og forårsaker ikke forstoppelse, dvs. grønnsaker, frukt, frokostblandinger. Spenningen på urinsystemet reduserer mengden salt, sur og krydret mat. Utelukkelse fra kaffe og te diett har gunstig effekt på trykk, og avvisning av fet mat og raske karbohydrater vil bidra til å holde normale blodsukkernivået, som også vil redusere risikoen for tilbakevendende slag. Kompromissløs bør være et avslag på bare en alkohol.

Viste det samme slaget av sitrus og tinktur på furuskegler - folkemedisin, fitontsidy som opprettholder en god tilstand av nerveceller. Det er også nyttig å drikke en økt mengde væske, 2-3 glass om dagen.

Boligplass

Ved å ta pasienten hjem, bør slektninger følge anbefalingene fra spesialister nøye slik at de skal ta vare på pasienten etter et slag. Endringer i leiligheten kan ta mye tid. Det er nødvendig å fjerne langt unna alle de farlige og i stand til å falle på de syke gjenstandene. Tepper, ledninger, etc. kan føre til høst. Hvis pasienten bruker en rullestol eller en rullestol, må du gi ham fri tilgang til alle rom, tenk gjennom å overvinne trinn eller stryk.

Større uavhengighet vil gi rekkverk på badet, en benk i dusjen, en spesiell toalettsetet. Dusjen, forresten, er å foretrekke på badet. Termometeret i det vil spare pasienten med redusert varmefølsomhet fra brannskader. Det er verdt å tenke på ubrytelige retter og små avføring, som pasienten kan lene seg på. Håndlister vil være nyttig å etablere også ved en seng og generelt på et hvilket som helst sted hvor overført eller båret slag vil stige og sitte ned.

Når du går alene utenfor huset, er det verdt å levere en person med en mobiltelefon med en knappesignalfunksjon i tilfelle av et fall eller en gjentatt strekk.

arbeid

Her har vi å gjøre med et dobbeltkantet sverd. På den ene siden vil en retur til denne delen av livet være en viktig del av sosialisering. På den annen side kan psykiske endringer og fysiske begrensninger kreve tidlig pensjonering eller utvikling av et fjernt yrke. Det er viktig å ikke skynde seg for å gå tilbake til arbeidsplassen for å sikre at de nødvendige mulighetene er helt tilbake. Hvis dette ikke er tilfelle, er det verdt å nærme seg optimisme til tiden, frigjort for din favoritthobby og kommunikasjon med familien din.

Personlig liv

Sex for en overlevende stroke er ikke bare akseptabelt, men også gunstig når det gjelder rehabilitering. Det kan være et brudd på motoriske ferdigheter, apati, problemer oppstår på den delen av genitourinary systemet (potens og følsomhet redusere). Men med en vellykket kombinasjon av omstendigheter vil aktivt sexliv bidra til å etablere en følelsesmessig tilstand og igjen gjøre pasienten lykkelig.

Hva til slutt? Konsekvensene av et slag med riktig omsorg i dag er på ingen måte umulig å korrigere. Mulighetene for medisin tillater oss å komme tilbake til fullverdig liv på svært kort tid. Det viktigste er ikke å miste motivasjon, å tro på muligheten for fullstendig å gjenopprette og bekjempe sykdommen. Tilbake til et godt liv er nesten helt i hendene til pasienten og hans kjære!

Hvor raskt og smertefritt å gjenopprette fra et slag?

Stroke er en av de mest dødelige sykdommene i det 21. århundre. For flere tiår siden ble det ansett som en aldersrelatert sykdom, så skjer det "foryngelse" nå.

Stroke er en ødeleggelse av hjernevævet på grunn av utilstrekkelig blod og oksygenforsyning.

Utviklingen av den destruktive prosessen skjer plutselig og forårsaker skade på hjernevevet.

Hvilke forstyrrelser forårsaker sykdommen?

Symptomatologien av brudd på bakgrunn av et slag beror på lokalisering av foci av lesjoner og er preget av:

 • forekomst av stupor;
 • opasitet eller tap av bevissthet;
 • lammelse av lemmer;
 • forverring eller tap av koordinering;
 • koma.

Ødeleggelsen av høyre halvkule fører til:

 • til venstre sidet lammelse;
 • forverring av romlig oppfatning;
 • tap av minne.

Ødeleggelse av venstre halvkule fører:

 • til rettidig lammelse;
 • forvrengning av tale;
 • glemme ord.

Hvor lang tid tar det å gjenopprette fra et slag?

Prosessen med post-stroke utvinning varer annerledes.

I vannstilfeller returnerer evner (både mentalt og fysisk) til pasienten i løpet av de første månedene etter den overførte sykdommen. Andre trenger mer tid.

Men dessverre forblir de fleste konsekvensene for livet. Og her er det viktigste kvalifisert hjelp fra spesialister, samt støtte fra slektninger.

Etter at et slag har gått, fortsetter livet, fortvil ikke, for med den nødvendige utholdenhet og den hensiktsmessige holdningen er det mulig å gjenopprette den vanlige livsstilen.

For å gjøre dette, følg anbefalingene:

 • besøk legen regelmessig;
 • daglig måling trykk;
 • Gi den nødvendige fysiske belastningen på de berørte lemmer;
 • observere en diett
 • utelukke alkohol;
 • Ikke røyk.

Hvilke funksjoner må gjenopprettes

Etter slutten av den akutte krisesfasen må den komplekse utvinningen av organismen påbegynnes umiddelbart.

Er talen gjenopprettet etter et slag?

Prosessen med talgjenoppretting er lang (ca. 3-4 år), arbeidskrevende og krever samarbeid med en spesialist.

For klasser å gjenopprette tale, er det nødvendig med en regelmessig basis. Det beste alternativet - å utføre øvelser, sitter foran speilet.

Prinsipper for talgjenoppretting:

 • du må bruke enkle setninger;
 • Langsomt og nøyaktig uttale ordene;
 • pasient å gi tid til å forstå hva som har blitt sagt
 • still spørsmål som innebærer monosyllabiske svar: "ja" eller "nei";
 • utvikle fine motoriske ferdigheter;
 • å trene musklene i tungen og ansiktet;
 • Bruk associative logopediske kort med bilder av objekter og separat med signaturer til dem;
 • pasienten må lære å sammenligne bilder med påskrifter;
 • lær å skrive og lese ordene som er skrevet ned.

Og selvfølgelig trenger du mye tålmodighet, utholdenhet og tro på vellykket gjenoppretting.

Restaurering av trafikk

Den primære oppgaven for pasienten er å gjenopprette motoraktiviteten.

Det går gjennom flere faser:

 1. På neste dag etter strekningen er det nødvendig å starte passiv fysisk trening, inkludert flexion-extensor, rotasjonsbevegelser av lemmer og fjerning av armer og ben til sidene. Bevegelser skal måles, ikke gi ubehag.
 2. I den bakre stillingen - be patienten å gjøre øvelsene med øynene: beveg oppsynet opp og ned, til sidene, gjør rotasjonsbevegelser og blinke.
 3. I en kort stund må pasienten sitte ned i sengen, gradvis øke intervallet.
 4. Lær å holde fast på støtten.
 5. Lære å gå.

Du kan lære mer om hvordan du kan gjenopprette fra et hjerneslag hjemme ved å lese materialet vårt.

I hvilke tilfeller oppstår koma etter et slag? Hva du trenger å gjøre i dette tilfellet før ankomst av en ambulanse.

Restaurering av svelging

Tap av følsomhetsfunksjoner under tygging og svelging er ikke uvanlig for pasienter med beroligelse. For å gjenopprette disse funksjonene må du:

 • Gjør øvelser for å styrke musklene i tungen og leppene;
 • å velge mat som kan tygges og svelges uten vanskeligheter, og det skal være behagelig med
 • en appetittlig aroma;
 • å utføre prosessen med å mate utelukkende i en sittestilling.

Restaurering av tarmen

Det langvarige fraværet av bevegelse fører til utryddelse av intestinal perelstatisk funksjon og utseende av forstoppelse.

For å forhindre dette må du gjøre følgende:

 • for rask evakuering av tarmen - å gjøre enemas og gi avføringsmiddel;
 • deretter gå til "sakte avføringsmiddel", effektive etter 10-12 timer;
 • å observere en diett: å ekskludere sjokolade, mel, ris, helmelk, kjøtt;
 • økning i diettforbruket av fiberrike matvarer: frukt, grønnsaker, tørket frukt, frokostblandinger, solsikke
 • og olivenolje, bær, gjærte melkprodukter.

Memory Recovery

For å gjenopprette pasienten til et fullt liv, er en viktig faktor gjenopprettelsen av minne. For å gjøre dette må du sette maksimal tålmodighet, kjærlighet og innsats:

 • spille finger spill, fokuserer pasientens oppmerksomhet på finger manipulasjoner;
 • Gjenta med pasienten og studer enkle dikt;
 • husk sammen morsomme opplevelser fra livet;
 • spør enkle spørsmål;
 • oppfinne navn, bynavn osv.
 • lage kjente visuelle bilder (for eksempel lukten av toalettvann kan minne en pasient om noe);
 • Ikke fortell en person om sin sykdom.

Restaurering av visjon

Graden av tap av syn er direkte proporsjonal med slagets karakter. Og her kan ikke være uansvarlig for gjenopprettingsprosessen, ellers pasienten og kan i det hele tatt blinde.

Behandlingsanvisningene er som følger:

 • i utgangspunktet - å utføre gymnastikk for øynene, anbefalt av en øyelege
 • behandling med medisinering - gjelder bare hvis den tidligere metoden ikke har vært vellykket;
 • rask oppløsning av problemet (med samtykke fra pasienten).

Restaurering av ansikts asymmetri

Svært ofte er konsekvensen av et hjerneslag delvis eller fullstendig lammelse av ansiktsmuskulaturen, som uttrykkes i asymmetrien i ansiktet.

For å styrke og gjenopprette deres mobilitet er det nødvendig å utføre et sett med øvelser:

 • Beveg jevnene jevnt fra side til side.
 • prøv å smile "kroket" smil (løft bare hjørnene på leppene);
 • vekslende smil med venstre, deretter høyre hjørne av munnen;
 • skiftevis blikk på det ene eller det andre øyet.

Rehabiliteringssenter

I Russland er det flere rehabiliteringssentre etter et slag, mange av dem tilbyr gratis tjenester.

Deres vellykkede funksjon er basert på det felles arbeidet med spesialister og gjennomføringen av rehabiliteringskursene hjemme hos pasienten selv.

De mest kjente medisinske institusjonene arbeider med gjenoppretting etter et slag.

Sentre for rehabilitering etter et slag i Moskva:

 • NMHTS dem. NI Pirogov;
 • CDB av rehabiliterende behandling;
 • GAU "SPC av medisinsk og sosial rehabilitering av funksjonshemmede";
 • CDC "Three Sisters";
 • «Clinic of BS».
 • CR i City Clinic Hospital City Hospital nr. 40;
 • GB nummer 38 dem. NA Semashko;
 • IPC dem. NI Pirogov.

Rehabiliteringssenter i Krasnoyarsk: Sibirisk CC av FMBA i Russland.

 • TsVVL "Alternativ +";
 • medisinsk senter for kinesitherapy av Dr. Bubnovsky;
 • OOO MEDHELP;
 • nevrologisk klinikk av Dr. ID. Bubnov;
 • klinikk av restorative medisin.

Lignende sentre finnes i Russland: i Jekaterinburg, Novosibirsk, Samara, Kazan, Omsk, Ufa, Volgograd, Saratov, etc.

Livet etter sykdom

Post-stroke depresjon utvikler hos 40-60% av pasientene, uttrykkes med forskjellige styrker og har en kronisk kurs.

Depresjon, depresjon, apati - er hovedtrekkene. Det skal bemerkes at menn opplever denne tilstanden mer smertefullt enn kvinner.

For å kunne gjenopprette alle kroppens funksjoner etter et slag krever en lang rehabilitering i hjemmet, pasientens positive stemning, en endring i livsstil og et støttende miljø.

Er det mulig å fullstendig gjenopprette?

Dessverre er post-stroke-gjenoppretting ikke en rask og svært tidkrevende prosess. Og hvor lenge vil en person som har hatt et slag berre på seg selv.

Men hvis du følger legenes anbefalinger, spiser kompetent, utelukker vanlige vaner og utfører medisinsk profylakse av sykdommen, kan det være en betydelig forbedring i livskvaliteten, men helt gjenopprette fra konsekvensene av et slag er ikke mulig ennå, selv om det er sjeldne tilfeller.

Stroke er ikke en dom. Og støtte til slektninger i dette vanskelige øyeblikk i livet er et stort stimulus for å gjenopprette pasientens vanlige livsstil.

Og her er det viktig å slutte å være lei seg for deg selv og "plukke opp", da vil livskvaliteten bli betydelig bedre.

Vilkårene for rehabilitering etter et slag og spådommene for full gjenoppretting

Mannen som hadde holdt ut et anfall av akutt cerebrovaskulær sykdom, er alltid konfrontert med mange problemer. De viktigste sakene som berører pasienter og deres familier er rehabiliteringsperioden og prognoser for full gjenoppretting av hjerneslag feltet. Hvor lenge er gjenopprettingsperioden, og hvordan kan jeg øke hastigheten?

Hva bestemmer hastigheten på utvinning?

Ifølge forskning utført av Scientific Center of Neurology timing og mengden av avkastningen av tapte ferdigheter, samt prognoser for fremtiden livet er direkte relatert til formen av hjerneslag led av pasienten, størrelsen på lesjon i hjernevevet, pasientens alder og nytten av terapeutiske intervensjoner gitt til offeret. Rehabilitering etter et hjerneslag er aldri lett, som cerebrovaskulær ulykke alltid innebærer mange ulike negative effekter som manifesterer seg i noen år etter et slag.

Sværhetsgraden av et slag berører tidspunktet for utvinning

Oppgangen perioden for ulike mennesker kan avvike betydelig på timing og avkastningskrav ferdigheter. Hos pasienter som gjennomgår et massivt hjerneslag, det er alvorlige forstyrrelser av de viktigste funksjonene, slik at retur av tapte ferdigheter ta lang tid, og dermed selv om maksimal ytelse av de foreskrevne rehabiliteringsprogram prognoser i de fleste tilfeller ugunstig. De største problemene er knyttet til en fullverdig retur av tale og motorisk funksjon - reduksjon av begreper kan bidra til slektninger, for å vie tilstrekkelig tid til de spesielle økter med pasienten.

Unge mennesker med små lommer av hjerneskader, fravær av komorbiditet og forsiktig overholdelse av medisinske resepter periode fullstendig gjenoppretting er rask - det kan ta opp til to måneder, med prognoser for en full gjenoppretting er gunstige.

Når starter jeg klasser?

Under et slag er det vanlig å skille mellom perioder som varierer i kliniske symptomer og følsomhet av kroppen til behandling:

 • Perioden av de mest akutte manifestasjonene er den første dagen etter sykdommens begynnelse. Førstehjelpshastigheten og nytten av behandlingen har direkte innvirkning på sykdommens prognose og graden av utvinning etter et slag.
 • Akutt periode - tar de første tre ukene av sykdommen.
 • Subakutt periode - fra tredje uke til tredje måned etter slag. Det er på denne tiden at eksperter anbefaler å starte enkle øvelser for retur av motoriske ferdigheter - disse kan være passive øvelser utført ved hjelp av en assistent, eller øvelser for utvikling av tale. En spesiell metode er metoden for behandling etter stilling: pasientens lemmer er plassert i forskjellige posisjoner for å forhindre utvikling av muskelhypertoni. En viktig tilstand, som øker tempoet på rehabilitering, er rettidig mottak av foreskrevet medisin.
 • Perioden for tidlig gjenoppretting er fra den tredje til den sjette måneden fra sykdomsutbruddet. Denne gangen er den mest gunstige for rehabilitering, klasser i denne perioden anses å være mest produktive. Behandling kan i alle fall ikke bli forsinket på grunn av den høye risikoen for å bremse tempoet i utvinning. Pasienten får intensiv massasje, aktiv fysioterapi legges til passive øvelser, fysioterapi utføres. Ofte er pasienten allerede utladet fra sykehuset i denne perioden, derfor utføres alle aktivitetene på en poliklinisk basis.
 • Perioden for sen rehabilitering er andre halvdel av sykdommens begynnelse; kroppens potensial for utvinning reduseres gradvis, men det er fortsatt tilstrekkelig for retur av tapte ferdigheter.
 • Langsiktige konsekvenser - et år etter strekket faller avkastningen av funksjoner, er gjenopprettingen forsinket; Øvelse i denne perioden gir ubetydelige resultater.

Jo før rehabiliteringstiltakene begynner, jo mer effektive vil de være

Hvor lenge varer sykehusinnleggelsen? I gjennomsnitt utføres behandling på sykehuset i løpet av den første måneden, og allerede på dette tidspunktet anbefales det å starte klasser - i så fall er sannsynligheten for å redusere vilkårene for rehabilitering maksimalt. Øvelsesprogrammet er alltid valgt individuelt, ut fra naturen til pasientens lidelser; utføre foreskrevne oppgaver bør være systematisk over en lengre periode, eller rettere - til full retur av tapte ferdigheter. Mange oppgaver utføres med en viss innsats.

Presumptive vilkår for rehabilitering

Som det blir klart, er betingelsene for fullstendig kur for hver pasient forskjellig. Noen pasienter har et par måneder, men i de fleste tilfeller trenger pasienten en betydelig tid. Hvor mye er det vanskelig å si - noen ganger rehabiliteringsperioden strekker seg i flere år.

Den grunnleggende faktoren er tidlig igangsetting av aktiviteter for retur av tapte ferdigheter og pasientens fokus på resultatet - uten pasientens ønske om å gjenopprette, vil effekten fra øktene være lave og prognosen vil være ugunstig.

Eventuell behandling etter et slag bør utføres under tilsyn av en spesialist - bare han kan gjøre endringer i rehabiliteringsprogrammet, regulere nivået på fysisk aktivitet og foreskrive medisiner. Med et utdrag fra sykehuset slutter pasientens utvinningsperiode ikke. Daglig trening av foreskrevne fysiske øvelser over en lang periode vil bidra til å redusere sannsynligheten for et nytt angrep av akutt cerebrovaskulær ulykke.

Forutsigelser etter et slag

Snakk om forutsigelser for videre fullverdig liv kan bare være etter at den akutte perioden av sykdommen er over. Mye avhenger av hvilken form for slag - med dårlig sirkulasjon på hemoragisk typen prognosen er mer gunstig, og utvinningen vil være raskere. Hjerneinfarkt er nesten alltid medføre mer alvorlige konsekvenser, så lovende tegn i denne saken er: mangel på tydelige taleforstyrrelser, cerebrale symptomer, tilstedeværelse av bevegelser av lemmer i de tre første dagene etter sammenstøtet. Hos pasienter med slike symptomer er fullstendig gjenoppretting mulig i løpet av de første månedene. I tilfelle av sammenløpet av koma i de første dagene etter cerebralt infarkt, ensidig sensoriske tap, taleforstyrrelser og uttalt bevaring av lammelse etter tre måneder, prognosen for utvinning av evnen til selv-negativ. Mangelen på aktive bevegelser i lemmer etter seks måneder eller et år tyder på en minimal sannsynlighet for fremgang.

Prognosen for å gjenopprette motoriske ferdigheter etter et slag er i direkte forhold til pasientens alder - jo eldre han er, desto mindre sannsynlig er det å tilbakestille funksjonene og jo lengre rehabiliteringsperioden. På mange måter, hvor lenge utvinningen vil ta, avhenger av pasientens humør for et positivt utfall og ønsket om å jobbe med seg selv.

Rehabilitering og gjenoppretting etter hjerneslag hjemme

Behandling av hjerneslagspasienter er en svært lang og gradvis prosess, som må gå gjennom en rekke påfølgende stadier. I begynnelsen blir slike pasienter behandlet i intensivavdelingen, der de sliter for sitt liv, og deretter på et nevrologisk sykehus hvor de reparerer skadede celler.

Men ikke mindre viktig er gjenopprettingsstadiet etter utslipp fra sykehuset. Tross alt kan det neurologiske underskuddet, som er tilgjengelig for pasienten, ikke gjenopprettes ved medisinering, siden hjerneceller ødelegges.

Men du kan maksimalt tilpasse en person til liv på bekostning av andre nevroner som har vært uforskudt. For å oppnå dette må mye tid passere. Naturligvis er dette kun mulig på grunn av uavhengig gjenoppretting etter hjerneslag hjemme, når både pasienten og hans slektninger er aktivt interessert i denne prosessen.

Hvor lang tid tar det å gjenopprette fra et slag?

Ved å løse problemet med gjenopprettingsperioden etter slagting kan det ikke være noenverdier indikator. Alt avhenger av størrelsen og lokaliseringen av lesjonen i hjernen, typen slag, tiden fra det tidspunkt sykdommen oppsto for direkte tilveiebringelse av spesialisert medisinsk behandling. Jo høyere verdiene av disse indikatorene er, desto verre er spådommene for en fullstendig gjenoppretting av pasienten. Med slike mennesker er det nødvendig å jobbe veldig lenge, praktisk for livet, i det minste for ikke å forverre det eksisterende nevrologiske underskuddet. Omtrentlige vilkår og prognoser kan avbildes i form av et slikt bord.

Type slag og dens konsekvenser

Varighet av gjenopprettingstidspunktet

Iskemisk berøring med minimal neurologisk underskudd (mild lammelse av lemmer og ansikt, nedsatt koordinering, syn, svimmelhet)

Delvis utvinning på 1-2 måneder

Full gjenoppretting 2-3 måneder

Enhver type slag med et uttalt nevrologisk underskudd (brutto lammelse av lemmer og ansikt, vedvarende diskoordinatforstyrrelser)

Delvis gjenoppretting med selvbetjening 6 måneder.

Komplett utvinning er sjelden og tar år

Alvorlige massive iskemiske og hemorragiske slag med vedvarende nevrologisk underskudd (funksjonshemming på grunn av lammelse av den ene siden og andre feil)

Delvis utvinning med mulighet for å sitte alene - 1-2 år;

Full gjenoppretting er ikke mulig

Fra bordet over blir det tydelig at jo strengere beroligelsen, jo lengre gjenoppretting bør være. Pasienter som gjennomgikk iskemisk beredskap, gjenvunnet litt raskere enn etter hemorragisk slag.

Når den tilgjengelige grov nevrologisk underskudd på bakgrunn av et hvilket som helst slag er ikke alltid mulig fullstendig restaurering av mennesker, som bestemt ved nekrose av hovedklyngene av nevronene i hjernen, er den funksjon som ikke selv er i stand til å ta nabo friske celler. Derfor stopper gjenopprettingsperioden etter et slag ikke en gang. Det er nødvendig for livet for å engasjere seg i restorative prosedyrer etter type kortvarige kurs eller daglig. Dette vil ikke bare hjelpe i å gjenopprette tapte evner, men også hindre nye slag angrep.

Det er aldri verdt å miste hjertet, uansett hvilken type slag som er overført, og til tross for åpenbare spådommer. Tross alt er hver persons levetid forskjellig, spesielt i forhold til hjernen. Kun konstant selvstudium kan hjelpe mer fullstendig og kortest mulig å gjenopprette fra et slag.

Øvelser for utvinning etter et slag

En av de primære oppgavene til gjenopprettingsperioden etter et slag er fornyelsen av motorens funksjon i ekstremitetene. Det er på dem at det neurologiske underskuddet i denne sykdommen lukkes i større grad. Begynn gjenopprettelsen av bevegelser bør være nesten fra den første dagen etter starten av slag.

Generelle treningstyper er preget av slike øyeblikk:

Senking av muskelton og spenning. Ethvert slag forårsaker lammelse, preget av hypertonisk muskel og økt opphisselighet;

Forbedring av mikrosirkulasjonen. Stroke forstyrrer innerveringen av alle vev. Som en konsekvens - et brudd på deres blodforsyning;

Profylax av kontraktur. På bakgrunn av et langt nevrologisk underskudd og spastisk lammelse er det i tillegg en herding av muskler i en tilstand av konstant spenning;

Beskytter huden på lemmer fra decubitus. Dette gjelder spesielt med hensyn til bena. På steder med størst trykk og kontakt, som er hælområdene, er det oftest bedsores;

Forny delikate bevegelser. Forholde seg til de viktigste funksjonene i ekstremiteter, som faktisk kjennetegner fullstendig restaurering av nervesystemet. Dette er mest relevant for hendene og øvre lemmer som helhet.

Før du starter noen øvelser etter et slag, er det tilrådelig å konsultere legen din, eller enda bedre med en spesialist - en rehabiliterer. Det vil hjelpe ikke bare å velge riktig sett med øvelser, men også å fortelle om alle finesser og stadier av implementeringen. Generelt sett er det verdt å påpeke at en slik funksjon: alle øvelser bør starte fra enklere med gradvis utvidelse av volumet avhengig av pasientens funksjonelle evner.

På bakgrunn av terapeutisk kroppsopplæring kan selv pasienter med et identisk problem og alvorlighetsgraden av et slag bli restaurert på forskjellige måter. Derfor overbelast ikke personen. Dette er så skadelig som mangelen på kurativ gymnastikk generelt. Før du utfører noen øvelser, er det bedre å varme opp vevene som handlingen er rettet mot. Hvis det er en mulighet, er varmtvannsprosedyrer egnet for disse formålene. Hvis det er kontraindikasjoner eller andre grunner til at denne handlingen ikke er mulig, vil det være nok å massere i 15 minutter like før øvelsene. I ekstreme tilfeller varme de berørte lemmerne med en varmere.

Alle pasienter etter alvorlige slag med et alvorlig nevrologt underskudd skal hjelpe noen fra deres slektninger, siden de ikke kan takle en slik oppgave selv. Det er bedre, om øvelseskomplekset blir utført 2-3 ganger per dag av originale kortkurs, som tar omtrent en time. De bør ikke føre til at pasienten uttrykker tretthet og tretthet. Hvis de oppstår, indikerer dette inkompatibiliteten til belastningene og pasientens faktiske evner på et bestemt stadium av rehabiliterings- og gjenopprettingsperioden.

En streng individuell tilnærming med en klar overholdelse av de generelle regler for medisinsk utdannelse kan kalles det eneste riktige skrittet på vei til rask gjenoppretting av pasienter etter et slag.

Øvelser i sengen hvile

Selvfølgelig er det i dette tilfellet ekstremt vanskelig å gjøre noe i stort volum, siden pasientens funksjonelle evner er svært begrenset. Derfor er det nødvendig å hjelpe dem rundt dem, folk. Dette settet med øvelser bør utføres av alle personer i en akutt periode etter noen slag, samt de som har alvorlig spastisk lammelse av ekstremiteter med en markant økning i muskeltonen. Slike pasienter er ikke i stand til å unbend lemmer, siden de er stabilt fast i en bøyd stilling. Øvelser bør være rettet mot å redusere tonen og gradvis øke amplitude av bevegelser.

En typisk gymnastikk ser slik ut:

Enkel forlengelse og bøyning av fingre og hender, underarmer og albuer, føtter og knær, lemmerbevegelser i skulder- og hofteleddene;

Rotasjonsbevegelser av disse segmentene. Utført med hjelp av de som bryr seg om de syke. De må etterligne bevegelsene som en sunn person kan utføre;

Tren for å reparere hånden. Stretching spasmodisk lemmer med langets og andre enheter. Det vises med vedvarende lammelse. For dette er den bøyde lemmen gradvis ubent fra fingrene og festet med bandasje til en hard flatplate eller annen enhet. Trinn for trinn utføres de samme handlingene med de overliggende delene av hånden (med en børste og underarm). I denne stillingen er lemmen løst i en halv time, men det kan være lengre hvis pasienten ikke forårsaker ubehag;

Over sengen er et håndkle. Den neste øvelsen kan utføres av personer med en restaurert børstefunksjon. For dette blir håndkleet grepet av det og produserer alle mulige bevegelser (bly og bly, løftesenkende i skulderen, fleksjonsforlengelse ved albuen). Gradvis øker håndkleet høyere og treningen hindres av pasientens egenvekt;

Fra en strimmel av gummi med gjennomsnittlig tykkelse og bredde er det nødvendig å lage en ring i diameter på 40 sm. Med denne tilpasningen er det mulig å utføre mange treninger. Det kastes mellom hender, underarmer, arm og ben, en børste og ethvert objekt. På samme tid strekke elastikken ved å fortynne dens ender fra hverandre;

For å eliminere muskelspasmer i underbenet i poplitealområdet, legges en hard vals, hvor tykkelsen gradvis øker. Dermed strekker musklene og øker volumet av bevegelser;

Omslutte bena over ankelleddet med ytterligere bøyning av bena i kneleddene ved å skyve føttene over sengen;

Ligge i sengen, må du forsiktig løfte armene over hodet og prøve å ta henne tilbake. Etter dette utføres ufullstendige pull-ups med samtidig trekking av føttene og fingrene (som om de strekker seg);

Øvelser for øynene. Gjenopprett funksjonen av øyebølgeres mobilitet og tilpasning av synet. For å gjøre dette må du gjøre øyebevegelser i forskjellige retninger flere ganger. Sirkulær bevegelse. Gjenta prosedyren med lukkede øyelokk;

Fiksering av blikket på et tidspunkt med etterfølgende roterende, nodale og sirkulære bevegelser av hodet uten frigjøring fra dette fikseringspunktet;

Øvelser i en sittestilling

De er rettet mot å gjenopprette de hensiktige bevegelsene i hendene, styrke ryggen og forberede bena for å gå. Deres teknikk er dette:

Pasienten blir overført til sitteposisjon, hendene tar tak i sengens kanter. Ved innånding utføres en bøyning i ryggen med samtidig trekking av stammen under spenning. Etter utånding følger avslapping. Syklusen består av 8-10 repetisjoner;

Startposisjon sitter på sengen, ben på nivå av kroppen (ikke faller). Alternativt heve og senke venstre, og deretter høyre ben flere ganger;

Utgangsposisjonen sitter i sengen. Hendene blir tatt tilbake. Ved innånding gjøres maksimal tilnærming til scapulaen til hverandre med samtidig helling av hodet bakfra. Etter utånding følger avslapping;

Øvelser i stående stilling

Vises etter utvidelse av en impellasjonsmodus og delvis restaurering av pasienten. Deres hovedmål er restaureringen av subtile bevegelser for maksimal eliminering av nevrologiske lidelser. Typiske eksempler er:

Plukker opp en lommebok fra gulvet eller bordet. Det virker ut målrettet subtile bevegelser;

Startposisjonen står med hendene ned. På inspirasjon løfter de armene opp over hodet mens de strekker seg og stiger på fingrene. Ved utånding slapper de av, bøyer bagasjerommet ned og senker. Gjenta flere ganger;

Flexion-forlengelse av hånden i en knyttneve ved hjelp av en expander med samtidig fjerning av hender fra stammen;

I stående stilling, føtter er skulderbredde fra hverandre, hendene er plassert i midjen. Torsjoner av bagasjen er laget til høyre til venstre, fremover bakover;

Fra den forrige startposisjonen, utfør en saksøvelse (vekslende bevegelse, strakt foran kryssede armer, på motsatt side;

Klemmer fra startposisjonen stående med tilkoblede føtter. Under øvelsen er det nødvendig å holde ryggen så nøyaktig som mulig, og ikke å rive av hælene fra gulvet;

Under øvelsene knyttet til restaureringen av subtile bevegelser, kan du fortsette gymnastikken fra tidligere stadier, spesielt hvis den styrker musklene og utvider volumet av bevegelser generelt. Tillat terapeutisk trening med bruk av lette håndvægte og kraftøvelser.

For at treningsbehandling skal være virkelig gjenopprettende, må den bli en del av pasientens livsstil.

Gjenoppretting av tale etter et slag

Restorative prosesser i hjernen med hensyn til talefunksjonen er mye langsommere enn i motorforstyrrelser. De kan vare i flere år. Derfor er det nødvendig å engasjere seg med pasienter hele tiden, fra den første dagen i utvinningsperioden etter stabilisering av den generelle tilstanden. Hovedoppgaven i denne vanskelige prosessen ligger hos pasientene selv og deres slektninger. Bare et vedvarende ønske må lede dem. Du kan ikke slutte å trene, til tross for det lange fraværet av en uttalt effekt. Før eller senere vil all omhu bli belønnet med en gradvis forbedring i tale.

Anbefalinger for øvelser for å gjenopprette tale er ganske tydelige. Deres hovedfokus er involveringen av nerveceller som ligger i regionen av det berørte talesenteret, for å oppfylle funksjonen de mistet. Dette kan oppnås ved konstant trening av talefunksjon og hørsel. For å gjenopprette pasientens evne til å snakke, må han høre tale. Alle skal snakke med ham hele tiden. Dermed kan han gjengi lyder.

Når det gjelder en direkte uttale av ord, i tilfelle et komplett tap av talevansker, er det nødvendig å starte uttalen av individuelle lyder og stavelser. For å gjøre dette, blir pasienten fortalt en del av ordet eller setningen uten å fullføre endene. Pasienten selv må uttale dem. Gradvis må mengden ord som reproduseres, øke. Den siste scenen er repetisjonen av rimer og tunge twisters.

Sangen påvirker utviklingen av talevansker. Hvis pasienten hører synger, og senere prøver han og hans slektninger å synge, da blir det mye raskere for ham enn vanlig tale. Derfor er det nødvendig å inkludere denne metoden for rehabilitering av pasienter etter et slag for å gjenopprette talevnen.

Det er ekstremt viktig å gjenopprette tale - for å gjenoppta muligheten til å uttale lyder. Tross alt kan en person potensielt være i stand til å snakke, men på grunn av en langvarig forstyrrelse av innerveringen av etterligning og tyggemuskulaturen, finner deres spesielle herding sted.

I slike tilfeller er de gjenstand for aktiv utvikling av:

Folding leppene i et rør;

Maksimal skyve tungen fremover;

Enkel biting av kjever vekselvis i øvre og nedre lepper;

Licking lepper i begge retninger (venstre til høyre og omvendt);

Gjenoppretter minne etter et slag

En av hjernens funksjoner, som er ødelagt som følge av et slag, er minne. Det er svært viktig å tilnærme seg gjenopprettingsprosessene på denne måten. Som alle andre evner av høyere nervøsitet, er det nødvendig å begynne å jobbe med det så tidlig som mulig. Vanligvis svarer dette til perioden etter eliminering av den direkte trusselen mot menneskeliv og fenomenene av cerebralt ødem på bakgrunn av slagtilfelle.

Det første som legene jobber med, er den medisinske støtten til de berørte nevronene. Pasienter er foreskrevet intravenøse infusjoner av nootropics (legemidler som forbedrer metabolske prosesser i hjernen og i minnet). Deres mottak må nødvendigvis videreføres på stadium av ambulant behandling, men allerede i en tablettform. De vanligste og mest effektive nootropene inkluderer pyracetam, luketam, nootropil, fesam, tiocetam. Alle opererer sakte nok, så det er viktig å observere varigheten av inntaket, som skal være minst 3 måneder. Etter en kort pause, bør behandlingsforløpet gjentas.

I tillegg til narkotikakorrigering, bør funksjonell og restorativ behandling også utføres. Det inkluderer kontinuerlig trening av hjernens evne til å huske. Denne prosessen er en av de lengste av alle typer restorativ behandling etter et slag og tar mange måneder og til og med år. Inkluderer memorisering og konstant gjentakelse av tall, visse ord, rimer, først korte og deretter lengre. Det er også fordelaktig å minne påvirke brettspill og andre aktiviteter med elementer i spillet, når pasienten samtidig blir distrahert fra omverdenen og konsentrert seg om en bestemt handling.

Hvordan lage en meny etter et slag?

Forberedelser for utvinning etter et slag

Et ekstremt viktig sted i rehabiliteringsbehandling av pasienter med hjerneslag, tilhører den medisinske behandlingen av hjernesvikt. Det er obligatorisk å følge kursmottaket med veksling av perioder med aktiv behandling og avbrudd mellom dem. Det er ønskelig å injisere intravenøst ​​to ganger i året med cerebroprotektorer (legemidler som forbedrer blodtilførselen og hjernens aktivitet).

Mer enn et dusin år for forebygging av trombose og ischemisk sykdom anvendt aspirin (acetylsalisylsyre), men lenge dens mottakelse kan forårsake problemer med mage-tarmkanalen, så som halsbrann, gastritt, kvalme, magesmerter, etc.

For å redusere risikoen for slike uønskede konsekvenser, er det nødvendig å ta stoffene i et spesielt enterisk belegg. For eksempel kan man bruke stoffet "trombotisk ASS®" * hver tablett er belagt med enterisk film belegg som er motstandsdyktig overfor mave saltsyre og oppløses bare i tarmen. Dette unngår direkte kontakt med slimhinnen i magesekken og redusere risikoen for sure oppstøt, magesår, gastritt, blødning, etc.

Det er viktig å huske at du ikke bør ta et blodfortynnende middel etter hemorragisk slag. I dette er det ikke bare hensiktsmessig, men det er også mulig å provosere en gjentatt forekomst av et slag. Alle andre legemidler er ikke tilordnet differensielt, uavhengig av slagslag.

Den omtrentlige klassifiseringen av medisiner for rehabilitering i post-akutt periode er gitt i form av en tabell:

Les Mer Om Fartøyene