Sygdomme i vertebralarterien: symptomer og behandling

Syndrom av vertebral arterien (SPA) er et kompleks av symptomer som oppstår ved brudd på blodstrømmen i vertebrale (eller vertebrale) arterier. I de siste tiårene har denne patologien blitt ganske utbredt, noe som sannsynligvis er forbundet med en økning i antall kontorarbeidere og personer som leder en stillesittende livsstil, og bruker mye tid på datamaskinen. Hvis tidligere diagnosen SPA var utstilt hovedsakelig til eldre, er sykdommen i dag diagnostisert selv hos 20 år gamle pasienter. Siden noen sykdom er lettere å forebygge enn å behandle, er det viktig for alle å vite hva som forårsaker vertebral arteriesyndrom, hvilke symptomer som manifesteres, og hvordan patologien er diagnostisert. Om dette, så vel som prinsippene for behandling av SPA, vil vi snakke i vår artikkel.

Grunnleggende om anatomi og fysiologi

Blod kommer inn i hjernen langs fire store arterier: venstre og høyre vanlige carotid og venstre og høyre vertebrater. Det er verdt å merke seg at 70-85% av blodet passerer gjennom halspulsårene, slik at brudd på blodstrømmen i dem ofte fører til akutte forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, det vil si til iskemiske slag.

Vertebral arterier gir hjernen bare blod med 15-30%. Krenkelse av blodstrømmen i dem Akutte livstruende problemer, som regel, forårsaker ikke - det er kroniske lidelser, som imidlertid reduserer pasientens livskvalitet signifikant og fører til funksjonshemming.

Vertebrale arterie er en sammenkoblet formasjon, som stammer fra de subclavia arterier, som igjen beveger seg mot venstre - aorta og høyre - fra brachiocephalic stammen. Den vertebrale arterie er oppover og litt på baksiden, passerer bak arteria carotis communis, trer inn i hullet av den tverrgående fremgangsmåten ifølge den sjette halsvirvelen stiger vertikalt gjennom liknende åpninger alle ligger over ryggvirvler, gjennom foramen magnum kommer inn i kraniet og følger til hjernen, som gir de bakre deler av hjernen blod : cerebellum, hypothalamus, corpus callosum, midthjernen, delvis - den temporale, parietale, oksipital lob, og dura mater av den bakre skallegrop. Før inntreden i kraniet av den vertebrale arterie vike grener som fører blod til ryggmargen og dens membraner. Følgelig, i strid med blodstrømmen i de vertebrale arterie som har symptomer som tyder på hypoksi (oksygenmangel) deler av hjernen, som det strømmer.

Årsaker og mekanismer for utvikling av vertebral arteriesyndrom

På lengden tar vertebralarterien kontakt med både de faste strukturer i ryggsøylen og de myke vevene som omgir den. Patologiske endringer som forekommer i disse vevene er forutsetninger for utviklingen av SPA. I tillegg kan årsaken være medfødte egenskaper og kjøpte sykdommer direkte arterier.

Så det er 3 grupper med årsakssykdommer i vertebralarteriesyndromet:

 1. Medfødte særegenheter av arterienes struktur: patologisk tortuositet, anomalier i banen, kinks.
 2. Sykdommer som resulterer i redusert arteriell clearance: aterosklerose, all slags arteritt (betennelse i veggene i arteriene), trombose og emboli.
 3. Komprimering av arterien fra utsiden: Osteochondrose av nakkesøylen, benstruktur abnormiteter, traumer, skoliose (vertebral det, som er forbundet med ryggraden, forårsaker), så vel som tumorvev i nakken, deres arrdannelse, krampe i nakkemuskulaturen (denne nevertebrogennye grunner).

Ofte oppstår et spa på grunn av flere årsaker.

Det er verdt å merke seg at ofte utvikler Spa igjen, på grunn av anatomiske trekk ved den venstre arteria vertebralis: det går fra aortabuen, som ofte aterosklerotiske forandringer. Den andre ledende årsaken, sammen med aterosklerose, er degenerative-dystrofiske sykdommer, det vil si osteokondrose. Den benete kanalen der arterien går, er tilstrekkelig smal og samtidig mobil. Hvis det er osteofytter i den transversale ryggvirvelens område, klemmer de fartøyet, forstyrrer blodstrømmen til hjernen.

I nærvær av en eller flere av de ovennevnte årsakene er de faktorer som predisponerer for forringelsen av pasientens helse og utseendet av klager skarpe svingninger eller helling av hodet.

Symptomer på vertebral arteriesyndrom

Den patologiske prosessen med SPA går gjennom 2 stadier: funksjonsforstyrrelser, enten dystonisk eller organisk (iskemisk).

Fasen av funksjonsforstyrrelser (dystonisk)

De viktigste symptom på dette stadiet er den hodepine: konstant, økende i løpet av hodebevegelser, eller i løpet av langvarig tvangsstilling, baking, verkende eller pulserende natur, som dekker halsen, kinnskjegget og det neste frem til pannen.

Også i dystonisk stadium klager pasientene om varierende grad av svimmelhet: fra en følelse av mild ustabilitet til en følelse av rask rotasjon, tilt og fall av ens kropp. I tillegg til svimmelhet, blir pasientene ofte forstyrret av tinnitus og hørselshemmede.

Det kan være en rekke visuelle forstyrrelser: sand, gnister, blinker, mørkere i øynene, og når man undersøker fundus, reduseres tonusen av fartøyene.

Hvis det i dystonisk stadium ikke forårsaker forårsakelsesfaktoren i lang tid, utvikler sykdommen det neste iskemiske stadiumet.

Iskemisk, eller organisk, stadium

På dette stadiet er pasienten diagnostisert med forbigående forstyrrelser i cerebral sirkulasjon: forbigående iskemiske angrep. De er plutselige anfall av merket svimmelhet, nedsatt koordinering av bevegelser, kvalme og oppkast, taleforstyrrelser. Som nevnt ovenfor blir disse symptomene ofte provosert av en skarp sving eller helling av hodet. Hvis pasienten tar en horisontal posisjon under lignende symptomer, er sannsynligheten for regresjonen (forsvinning) høy. Etter et angrep føles pasienten brutt, svak, tinnitus, gnister eller blinker foran øynene, hodepine.

Kliniske varianter av vertebral arteriesyndrom

 • drop-anfall (pasienten plutselig faller, kaster tilbake hodet, trekk og stå ved tidspunktet for angrepet, kan han ikke, bevissthet, ikke svekkes, og i noen få minutter, motorisk funksjon er gjenopprettet, opptrer denne tilstand på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til cerebellum og halehjernestammen);
 • syncopal ryggvirvel syndrom eller syndrom Unterharnshtaydta (ved svinging eller vipping av hodet, så vel som i tilfelle av langvarig opphold i sin tvangsstilling av pasienten til en kortvarig mister bevisstheten, årsaken til denne tilstanden er cerebral iskemi område retikulære dannelse);
 • posterolateral cervikal sympatisk syndrom, eller Bar-Leu-syndrom (viktigste trekk ved den er konstant intens hodepine av type "tar av hjelmen" - er plassert i occipital området og er fordelt i fronten av hodet, verre smerte etter sove på en ubehagelig pute ved dreining eller skrå hode, arten av smertepulsering eller skyting, kan være ledsaget av andre symptomer som er karakteristiske for spaet);
 • vestibulære-ataktiske syndrom (hovedsymptomene er i dette tilfelle svimmelhet, følelse av ustabilitet, ubalanse, mørkfarging av øynene, kvalme, oppkast, så vel som lidelser i det kardiovaskulære systemet (kortpustethet, smerter i hjertet og andre);
 • basilaris migrene (angrep forutgås av synssvekkelse i begge øyne, svimmelhet, ustadige gangart, tinnitus og uklar tale, etter som det er intens hodepine i halsen, oppkast, og deretter til pasienten mister bevisstheten);
 • oftalmisk syndrom (forgrunnen klager av kroppen av smerter, følelse av sand i øynene, rive, rødhet i conjunctiva, ser pasienten lysblinkene og gnister foran øynene, redusert synsskarphet, særlig når lasten på øyet, delvis eller fullstendig faller ut av feltet view);
 • cochle-vestibular syndrom (pasienten klager over hørselstap (spesielt med vanskelighet oppfatning stille stemme), tinnitus, følelse av svaiing, kropps ustabilitet og rotasjon av objekter rundt pasienten, arten av klagene endret - de er direkte avhengig av pasientens kropp posisjon);
 • autonome forstyrrelser syndrom (pasient opptatt følgende symptomer: frysninger eller hetetokter, svetting, stadig våte kalde hender og føtter, stikkende smerte i hjertet, hodepine, og så videre, ofte dette syndromet ikke skjer av seg selv, men i kombinasjon med ett eller flere annet );
 • TIA, eller TIA (sykemeldinger tilbakevendende forbigående motoriske eller sensoriske lidelser, sykdommer i orgel av syn og / eller tale, skjelving og svimmelhet, kvalme, oppkast, dobbeltsyn, svelgeproblemer).

Diagnose av vertebral arteriesyndrom

Basert på pasientens klager vil legen avgjøre tilstedeværelsen av ett eller flere av de ovennevnte syndromene, og avhengig av dette vil tildele ytterligere undersøkelsesmetoder:

 • roentgenografi av cervical ryggrad;
 • magnetisk resonans avbildning eller beregnet tomografi av cervical ryggraden;
 • dupleks skanning av vertebrale arterier;
 • vertebral dopplerografi med funksjonelle belastninger (bøyning / forlengelse / sving av hodet).

Hvis diagnosen er bekreftet under en forhåndsundersøkelse, vil spesialisten foreskrive riktig behandling.

Behandling av vertebral arteriesyndrom

Effektiviteten av behandlingen av denne tilstanden avhenger direkte av diagnosens aktualitet: jo tidligere diagnosen er gjort, jo mindre tornet vil være veien til utvinning. Kompleks behandling av SPA bør utføres samtidig i tre retninger:

 • terapi av patologi av cervical ryggrad;
 • restaurering av lumen i vertebral arterien;
 • ytterligere behandlingsmetoder.

Først av alt, pasienten anti-inflammatorisk og dekongestant utpekes, nemlig, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (meloksikam, nimesulid, celecoxib), angioprotectors (diosmin) og venotoniki (Troxerutin).

For å forbedre blodstrømmen gjennom vertebralarterien, bruk agapurin, vinpocetin, cinnarizin, nicergolin, instenon og andre lignende stoffer.

For å forbedre metabolismen av nevroner, bruk citicolin, gliatilin, cerebrolysin, actovegin, meksidol og pyracetam.

For å forbedre forbrenningen, ikke bare i nervene, men også i andre organer og vev (blodårer, muskler), mottar pasienten mildronat thiotriazoline eller trimetazidine.

For å slappe av tverrstripet muskelspasmer vil bli brukt Mydocalmum eller tolperil, vaskulær glatt muskulatur - drotaverin, bedre kjent pasienter som No-spa.

Ved migreneanfall, bruk antimigrene stoffer, som sumatriptan.

Å forbedre ernæring av nerveceller - vitaminer fra gruppe B (Milgamma, Neurobion, Neurovitan og andre).

For å eliminere mekaniske faktorer, komprimere den vertebrale arterie, kan pasienten være tilordnet fysioterapi (manuell behandling postisometric muskelrelaksasjon) eller kirurgi.

I gjenopprettingsperioden er massasje av kraftsonen, terapeutiske øvelser, akupunktur og også sanatoriumbehandling mye brukt.

Forebygging av vertebral arteriesyndrom

De viktigste forebyggende tiltakene i dette tilfellet er en aktiv livsstil og en sunn søvn på komfortable sovende tilbehør (det er svært ønskelig at de tilhører kategorien ortopedisk). Hvis jobben din innebærer langvarig eksponering av hodet og nakken i samme posisjon (for eksempel er et verk av en datamaskin, eller aktiviteter knyttet til kontinuerlig skriving), er det sterkt anbefalt å ta en pause i det, der atferds øvelser for cervical ryggraden. Hvis du har noen av de ovennevnte klager, bør du ikke vente på deres progresjon: Den riktige avgjørelsen vil være å kontakte en lege på kort tid. Ikke vær syk!

Redusert blodgennemstrømning gjennom vertebrale arterier

Ved visualisering av vertebrale arterier er betydelige komplikasjoner mulig, og derfor får en kvalitativ analyse av DMSH en spesiell rolle i diagnosen. Normalt varierer blodstrømningshastigheten langs PA varierer fra 30 til 60 cm / sek, mens asymmetrien av hastigheter anses akseptabel, hvor forskjellen ikke overstiger 30%. Tenk på tre hovedtyper av endringer i blodgennemstrømning gjennom vertebrale arterier:

Brudd på blodstrømmen i vertebrale arterier

Manglende registrering av blodstrøm

I dette tilfelle er diagnostisering av okklusjon mest tydelig, men bør pass hyperdiagnostics denne patologi, slik det uttrykkes arteriestenose i munnen kan også føre til en betydelig reduksjon i blodstrømshastighet avbildning og vanskeligheter. Det bør være spesielt forsiktig hvis følsomheten til ultralydsystemet ikke er tilstrekkelig til å oppdage lavhastighetsstrømmer. Med større grad av sikkerhet kan man snakke om fraværet av blodstrøm i PA ved en engangsinnspilling av blodstrømmen i vertebralvenen. Med PA-okklusjon i den nærmeste tredje, blir blodstrømmen i den distale tredje noen ganger registrert. Denne blodstrømmen oppstår på grunn av fylling av arteriene gjennom collaterals fra NSA-basene og skjold-cervical stammen.

Øk blodstrømningshastigheten

Symmetrisk høyt (noen ganger opptil 70-90 cm / s), blir blodstrømningshastigheten langs PA ofte registrert som vanlig hos unge mennesker. En økning i blodstrømmen langs en av vertebrale arterier er vanligvis kompenserende og indikerer vanligvis utviklingen av sikkerhetssirkulasjonen. Lokal økning i blodstrømningshastighet i et av PA-stedene antyder tilstedeværelsen av hemodynamisk signifikant patologi (stenose, kompresjon, bøyning).

Reduksjon av blodstrømningshastighet

En symmetrisk reduksjon i blodstrømmen gjennom vertebrale arterier utvikles hos pasienter med redusert brøkdel av hjerteutgang. Med en ensidig reduksjon i blodstrømmen er det tre muligheter:

a) hvis spekteret har et dempet utseende (Glattet kurveform, redusert blodstrøm i alle faser av hjertesyklusen), deretter med en høy grad av pålitelighet kan indikere tilstedeværelse av hemodynamisk vesentlig hindring for blodstrømmen (stenose eller okklusjoner i munnen, kompresjon av arterien);

b) i en normal kurveform og en reduksjon i blodstrømshastigheten i begge faser av hjertesyklusen er slike abnormiteter som PA-avviket fra aorta-buen, og ikke fra den subklaviale arterien eller tilstedeværelsen av hekseplasi i vertebralarterien, mulige; c) En reduksjon i blodstrømningshastigheten langs PA, hovedsakelig i diastol (dvs. i tilfelle blodstrømmen skaffer egenskaper som er karakteristisk for økt perifer motstand), kan skyldes følgende årsaker:

Hva er vertebral arteriesyndrom?

Hva er vertebral arteriesyndromet og om det finnes effektive behandlingsmetoder, er interessert i personer som har blitt diagnostisert med en slik diagnose. Syndrom av vertebralarterien - dette er symptomer som oppstår som et resultat av sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen på grunn av klemming av vertebrale arterier.

Inntil nylig ble spaen bare funnet hos eldre mennesker. Nå er denne patologien diagnostisert selv i 20 år gammel ungdom. Det venstre sidede syndrom utvikles oftere. Denne situasjonen skyldes det faktum at den venstre arterien avviker fra aorta og den høyre arterien fra den subklave arterien.

Mekanismen for utvikling

Som et resultat av degenerative-dystrofiske endringer i ryggraden, er det en klemning av vertebralarterien og en innsnevring av dens lumen. Som et resultat, mottar hjernen ikke den nødvendige mengden næringsstoffer og oksygen, noe som fører til utvikling av hypoksi - oksygen sult.

Vertebrale eller vertebrale arterier bærer bare 30% av blodet til hjernen (de leverer også ryggmargen), de fleste næringsstoffer og oksygen kommer inn i halspulsårene.

Derfor er syndromet i vertebralarterien i de fleste tilfeller ikke en alvorlig trussel mot livet, men det kan fortsatt føre til en rekke problemer. Det kan forårsake vegetativ vaskulær dystoni, hypertensjon i hjernen og funksjonshemning.

årsaker

En rekke faktorer kan utløse vertebral arteriesyndrom. De kan deles inn i 3 store grupper:

 • Medfødte anomalier i strukturen av arterien (kinks, sterk tortuosity);
 • Sykdommer som fører til en nedgang i lumen i arterien (artrose, aterosklerose, leddgikt, Kimmery anomali, Bechterews sykdom, emboli, trombose);
 • Arteriekompresjon på grunn av utvikling av osteokondrose, skoliose, patologisk struktur av bein, muskelspasmer, tilstedeværelse av svulster i nakken.
 • Vi anbefaler deg å lese: indirekte av vertebral arterien

I følge en annen klassifisering er årsakene:

 • Vertebrogenic (de er forbundet med ryggraden): intervertebral brokk, degenerativ-dystrofiske endringer forbundet med Osteochondrose, osteophyte vekst, forårsaket spondylose, inflammatoriske fasett leddene, ryggvirvel skade;
 • Ikke-vertebral (ikke forbundet med ryggraden): aterosklerose, innsnevring av karets lumen på grunn av deres hypoplasi (underutvikling), overdreven krymping av karene, spasmer.

Bevis utviklingen av patologi som kan skarpe hodebevegelser (fliser og svinger) og en stillesittende livsstil. For å kurere syndromet er det først og fremst å eliminere årsaken.

symptomer

Symptomer på vertebral arteriesyndromet kan lignes på andre sykdommer. Disse inkluderer:

 • Hodepine - vanligvis ensidig, kan være pulserende eller brennende, intensivert etter turgåing, løping, kjøring i bytransport, sove på ryggen din;
 • Kvalme og oppkast som ikke lindrer den generelle tilstanden;
 • Krenkelser eller tap av bevissthet;
 • Numbsitet i ansiktet;
 • Visuell - plutselig alvorlig smerte i øynene, tørrhet, periodisk utseende av "tåke" eller "fluer", forbigående svekkelse av synsskarphet;
 • Auditoriske og vestibulære lidelser - periodisk forverring av hørselen, utseendet av støy i ørene, svimmelhet, krusninger i hodet;
 • Tegn på svikt i kardiovaskulærsystemet: ustabilt blodtrykk, angina angrep;
 • Hjerneforstyrrelser, ledsaget av ubalanse, ulastelig tale, forandring i håndskrift, dobling eller mørkere i øynene.

diagnostikk

Effektiviteten av behandlingen avhenger av rettidig diagnose. Derfor, før pasienten behandles, henvises pasienten til en omfattende undersøkelse. Hvis det er mistanke om vertebral arteriesyndrom, omfatter diagnosen:

 • Studier av pasientklager og medisinsk historie;
 • Neurologisk undersøkelse;
 • Radiografi av livmorhalsområdet - avslører patologiske endringer i atlanto-oksipitalt ledd;
 • Tosidig skanning av arterier - viser anomalier i karene, finner ut deres patency;
 • Angiografi av arteriene - måler hastigheten på blodstrømmen og diameteren av karene, avslører plasseringen av patologier;
 • Dopplerografi - bestemmer bruken av blodstrøm, undersøker patency av fartøyene, blodstrømmenes natur og dens hastighet;
 • Magnetic resonance imaging eller computertomografi av cervical ryggrad - avslører abnormaliteter i ryggraden;
 • Magnetisk resonansavbildning av hjernen - evaluerer tilveiebringelsen av hjerneceller med oksygen og næringsstoffer, fastslår årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser, viser lokalisering av en klype.

Terapeutiske metoder velges for hver pasient individuelt basert på resultatene av en diagnostisk undersøkelse.

Metoder for behandling

Hvis det oppstår diagnostisert vertebral arteriesyndrom, bør behandlingen være omfattende. Det er rettet mot å eliminere patologier i livmoderhalsen og normalisere lumen av arterien.

 • Medisinske terapi;
 • fysioterapi;
 • akupunktur;
 • Manuell terapi;
 • Terapeutisk fysisk trening;
 • Ortopedisk behandling;
 • Sanatorium behandling;
 • Kirurgi.

Konservative metoder

Når stoffbehandling av syndromet brukes:

 • Ikke-steroide antiinflammatoriske midler (nimesulid, Aceclofenac, Ibuprom, meloksikam, Celebrex, celecoxib) - lindre smerte, redusere betennelse, forhindre trombusdannelse;
 • Miorelaxanter (tolperison, midokalm, baclofen, drotaverin, kjent som no-shpa) - lindrer økt muskelton, lindrer kramper;
 • Vazoaktivatory (cinnarizin, agapurin, Trental, nicergolin, Cavintonum, vinpocetin, instenon) - utvider blodårer, aktiverer blodsirkulasjonen i hjernen;
 • Venotonics (troxerutin, diosmin) - forbedrer venøs utstrømning;
 • Angioprotektorer (diosmin) gjenoppretter effektiviteten av arteriene;
 • Neuroprotektorer (gliatilin, somazin, sermion) - beskytter hjernen mot uønskede faktorer, forhindrer skade på nevroner;
 • Antihypoksanter (mexidol, actovegin) - forebygge utvikling av hypoksi ved å regulere energimetabolisme;
 • Nootropics (luketam, pyracetam, thiocetam) - forbedre hjernens funksjon, øke stemningen;
 • Medisiner som gjenoppretter metabolisme i nerveceller (gliatilin, glycin, citicolin, pyracetam, semax, cerebrolysin, mexidol, actovegin);
 • Medisiner som normaliserer metabolisme gjennom hele kroppen (tiotriazolin, trimetazidin, mildronat);
 • Vitaminer som tilhører gruppe B (milgamma, neurovitamin, neurobion) - bedre ernæringen av nevroner.

Foreskrive om nødvendig symptomatisk behandling:

 • Antimigrene stoffer (sumatriptan) - brukes til migreneangrep;
 • Preparater, eliminere svimmelhet (betaserk, betagistin);
 • Beroligende medisiner;
 • Antidepressiva.

Fysioterapeutiske prosedyrer vil effektivt komplementere medikamentterapien:

 • Traksjon (trekkraft) i ryggraden;
 • Magnetisk terapi;
 • arsonvalisasjon;
 • Plating;
 • Diadynamiske strømmer;
 • Ultralyd eksponering;
 • Bruk av pulsstrøm;
 • phonophoresis;
 • Elektroforese.

Akupunktur lindrer smertesyndrom og lindrer nevrologiske lidelser. Spesielt utvalgte øvelser vil bidra til å styrke muskelkorsetten. Gunstig påvirke tilstanden til kroppen svømmer.

Massasjen aktiverer blodsirkulasjonen, som fyller hjernen med oksygen. Men noen manuelle prosedyrer bør utføres av en spesialist. I motsatt tilfelle kan massasje forverre situasjonen og forårsake uopprettelig skade på kroppen. Hvis det ikke er anledning til å kontakte en profesjonell massør, så hjemme, kan du bruke en rullemassasjeapparat.

Ortopedisk behandling innebærer bruk av spesielle senger. Når osteochondrosis anbefales å ha en krage av Shantz. For å fjerne smerte syndrom bruk ull skjerf, salver som inneholder slange og bie gift.

Du bør være oppmerksom på riktig ernæring, for å gi kroppen med alle nødvendige vitaminer og mineraler. Det anbefales å inkludere i kostholdet, tranebær, chokeberry, seabuckthorn, prunes, nøtter, bønner, ferskpresset juice. Det er nødvendig å fullstendig forlate alkoholholdige drikkevarer, siden de øker hypoksi.

Vanligvis utføres behandling av vertebral arteriesyndrom på poliklinisk basis. Men i alvorlige tilfeller er sykehusinnleggelse nødvendig.

Operativ inngripen

Når konservative metoder blir gjort ineffektive, og lumen i arterien innsnevret til 2 millimeter, anbefales kirurgisk inngrep.

I spesialiserte sentre for vertebrologi og nevrokirurgi utføres operasjoner på arterier ved minimalt invasive metoder ved bruk av endoskop. Det er nok å lage et lite snitt, mindre enn to centimeter, som reduserer kroppens traumer, forhindrer skade på nærliggende organer, forkorter rehabiliteringstiden.

Under det kirurgiske inngrep fjernes unormale beinvekst, den klemt arterien kuttes ut på stedet for sammenblanding, og plasten dannes. Effektiviteten av kirurgisk behandling når 90%.

forebygging

For ikke å måtte behandle syndromet i vertebralarterien, er det bedre å forhindre utvikling av patologi. For å gjøre dette bør du lede en aktiv livsstil, sove på en komfortabel seng (best av alt på ortopediske madrasser og puter). I faglige aktiviteter som krever at nakke er til stede i en stilling (for eksempel ved arbeid på datamaskinen), anbefales det å regelmessig utføre øvelser for livmorhalsdepartementet. Hvis det oppstår ubehagelige symptomer, bør du umiddelbart kontakte lege.

SHEIA.RU

Reduksjon i blodstrømmen gjennom høyre Arterial Vertebra og hastighet på blodstrømningshastighet

Reduksjon av blodstrømmen langs høyre vertebralarterie: normen og hvordan å forbedre

Ifølge statistikk skjer en nedgang i blodstrømmen langs høyre vertebralarterie mye mindre enn på venstre side. Siden sistnevnte avgår fra den grenen av subklavianen, som er forbundet med aorta - regionen mest utsatt for dannelsen av aterosklerotiske strukturer. Det er på grunn av disse formasjonene, som overlapper kanalens lumen, at i 70% tilfeller utvikler vertebralarteriesyndromet. 57% av dødsfallene fra stroke forekommer også på grunn av aterosklerotiske prosesser.

I 90% av tilfellene fører til hjerne ischemi patologisk tilstand ekstrakraniale arterier som er ansvarlige for blod transport til forskjellige områder av hjernen - parede karotide, subklavikulær og forgrening fra sine vertebrale arterier. Det største antall iskemiske angrep ble registrert i vertebrobasilarområdet eller i bassenget, som danner den parrede vertebrale arterien (tre ganger oftere).

Syndrom av vertebrale arterier er et generalisert konsept. Av den er alle forandringer og patologiske prosesser, som reduksjonen i patenter av arterier fører, underforstått. Av noen grunn. Hvis segmentet av arterien som er ansvarlig for reduksjonen av blodstrømmen, oppdages i tide, kan det unngås ved hjelp av adekvat slagbehandling.

Anatomi av vertebrale arterier

Vertebral arterier forsyner 30% av hjernen med alt blod som er nødvendig for full funksjon. De avviker fra subklavianarterien. Hun går i sin tur til venstre grenen fra aorta og den rette grenen - fra brachiocephalic stammen.

Videre stiger arterien opp i nakken og på nivået av den nest siste vertebra kommer inn i kanalen dannet av vertebrale appendages. På nivået til den første vertebra arterien buer, danner en node, og beveger seg til occipital foramen, penetrerer gjennom det inn i kranialhulen. Her går de sammen i en stor basilarterie.

Nær vertebralfartøyet er trappen til nakken, nærmere bestemt - dens indre kant. Når spasmen i denne muskelen kan begrense lumen av arterien. Opptil skjoldbruskkjertelen - en annen gren av den subklaviale arterien - det er bare en plass på 1,5 centimeter. Dette skaper ytterligere betingelser for omfordeling av blod i stenosen i vertebralarterien. På mange måter er den økte sannsynligheten for en reduksjon av blodstrømmen gjennom vertebrale arterier på grunn av dens anatomiske egenskaper.

I medisinsk praksis er det vanlig å dele vertebralarterien i separate segmenter:

 • Jeg - del fra den sjette til den andre vertebraen;
 • II - et område fra en utgang fra kanalen og til atlanten (et vedlegg av den første vertebraen);
 • III - en sløyfe på baksiden av atlanten, dannet for å hindre en reduksjon av blodstrømmen under sving i hodet;
 • IV-sone fra inngangen til kranialhulen og til sammensmelting av 2 fartøyer i en;
 • V - etter å ha kommet inn i occipital foramen - fra dura til overflaten av medulla oblongata.

årsaker

Alle forutsetningene for utviklingen av SPA er klassifisert i 2 generelle grupper - vertebrogen og ikke-endret. Den første er knyttet til endringer i ryggradenes struktur. Den andre med endringer og medfødte eller anskaffe patologier av arteriene selv.

Blant de vertebrogene årsakene kan identifiseres:

 1. Unormal utvikling av ryggvirvlene er en av de vanligste årsakene til syndromet hos barn.
 2. Skader på livmorhalsen kan observeres i barnet på grunn av ugunstig fødsel.
 3. Muskel spasmer på grunn av torticollis eller hypotermi.
 4. Osteokondrose - lesjon av vertebrale skiver og omgivende vev på grunn av dystrofiske prosesser.
 5. Bechterews sykdom er en kronisk betennelse i ryggraden.
 6. Svulster.

Til ikke-motobrogeniske årsaker inkluderer:

 • Arteritt, aterosklerose, trombose og andre sykdommer som forårsaker stenose i lumen i karet.
 • Bøyer, unormal tortuosity og andre typer forstyrrelser assosiert med form og retning av arteriene.
 • Hypoplasia - underutvikling av fartøyet, dvs. dens uregelmessige innsnevring. Oftere på grunn av hypoplasia, blodet strømmer ned til høyre cervikal arterien reduseres. Hypoplasia av venstre arterie er sjelden.
 • Muskelspasmer, unormal utvikling av ribbeina og alt som kan sette press på karene fra utsiden.

Predisposisjon av ulike segmenter til patologier

Oftest er kompresjonen av arterien i området før inngangen til kanalen dannet av ryggvirvlene, forbundet med spasmer av trappen eller et forstørret nerveforbindelse. Og inne i kanalen med en økning i transversale vertebrale prosesser, subluxation av leddene, deres spredning eller utvikling av skivebråk. Som et resultat kan arterien bli tilstoppet og blodstrømningshastigheten kan reduseres.

I området som er plassert etter å ha forlatt beingangen, kan spasmen av den skråmuskulære muskelen, som presser den til hvirvlene, påvirke arteriene. Her utvikles også atherosklerotiske formasjoner, unormal krympearmeri og Kimerli-anomali - en ytterligere beinkanal dannet av en overdreven dyp fur langs kanten av atlanten.

Konsekvenser av en reduksjon i blodstrømmen

Mangel på oksygen og elementene som er nødvendige for hjernen, som kommer med blod, er fulle av et utbrudd av iskemi. Vaskulære kriser er ingenting, men varianter av forbigående iskemiske angrep. Hvis du ikke tar hensyn til sykdom, vil det snart oppstå et ekte iskemisk slag. Konsekvensene av det er irreversible - tap eller forstyrrelse av syn, tale, parese, lammelse. Og resultatet er beklagelig - pasienten vil enten forbli deaktivert eller dø.

Stadier av

Utvikling av SPA er betinget oppdelt i 2 faser - dystonisk og iskemisk.

Den første er ledsaget av standard symptomer for denne patologien:

 • Hodepine: kronisk, forverret under bøyninger, baking, søm, vondt, bankende, fettering, pressing.
 • Svimmelhet: ustabilitet, følelse av fallende, rotasjon.
 • Støy i ørene. Tegnet endres når kroppens posisjon endres.
 • Hørsels- og / eller synshemming: gnister, mørkere, flekker, sirkler, sand, blinker.

Det iskemiske stadium er farligere, forekommer i fravær av behandling og ledsages av forbigående iskemiske angrep.

 1. svimmelhet;
 2. mangel på koordinering;
 3. oppkast som ikke reduserer kvalme;
 4. forvirret tale;
 5. svakhet, svakhet, depresjon
 6. støy i ørene;
 7. blits foran øynene dine.

Kliniske manifestasjoner

Basert på symptomene beskrevet av pasienten, gjør legen et generelt klinisk bilde av sykdommen og bestemmer typen av angrep. Ifølge ham kan han forstå hvilket område av hjernen som ikke mottar den riktige mengden blod og foreskrive en ytterligere undersøkelse.

Redusert blodgennemstrømning til hjernestammen i hjernestammen. Under angrepet faller en person plutselig, men er bevisst. Motorfunksjonen lider, den kan ikke stige, den kan flytte en hånd. Staten gjenopprettes om et par minutter. Et slikt angrep kalles et fallangrep.

 • Iskemi i regionen av retikulær dannelse av hjernen. Ledsaget av et kort bevissthetstap når hodet holdes i lang tid i fast stilling eller med skarp helling. Dette er Unterharnstein syndrom.
 • Forløpende iskemiske angrep. Periodisk svekkelse av motorfunksjoner, tap av følsomhet, syn eller tale, dobbeltsyn og flekker i øynene, svimmelhet, vri fra side til side.
 • Posterior cervical syndrom. Det kan være noen symptomer på spaet, men mest av alt er det sterke hodepine som oppstår fra nakkenes nakke og passerer inn i den fremre delen av hodet. Når hodet svinger, intensiverer stigningen av smerte og endrer karakteren.
 • Vestibulær-ataktiske. Den vestibulære funksjonen lider. Pasienten opplever ustabilitet, ustansighet, mister balanse. Det er mørkere i øynene, oppkast, kortpustethet og hjertesmerter.
 • Basilar migrene. En person ser ikke bra med begge øynene. Så begynner han å bli svimmel, mister stabilitet og kan ikke koordinere hans skritt. Tangen smøres, ørene raser og til slutt taper pasienten bevisstheten.
 • Oftalmisk. Øyne og øyne påvirkes. Pasienten føler i øynene sand, smerte, ser blinker, flekker, striper, gnister. Begynnelsen av lacrimation, conjunctiva. Sikt faller merkbart.
 • Cochle-vestibular. Først av alt faller høringen. Pasienten reagerer ikke på en hviske, hører en lyd i ørene hans. Han rister, gjenstandene rundt begynner å rotere og forvride.
 • Vegetative lidelser. Ledsaget av kuldegysninger eller feber, svette, hodepine, prikker i hjertet. Dette syndromet forekommer sjelden uavhengig, utvikler seg ofte mot bakgrunnen til andre.

diagnostikk

For å bekrefte diagnosen av SPA og vurdere pasientens tilstand, brukes følgende metoder:

 • Radiografi. Den holdes i livmorhalsområdet og fra to vinkler - med en rett nakke og vendt til siden. Metoden gjør det mulig å avdekke brudd i beinstrukturen i ryggraden.
 • Doppler. Det brukes til undersøkelse av arterier - deres tortuosity, patency, diameter, hastighet av blodstrømmen.
 • MR. Det lar deg finne lommer med dårlig blodtilførsel og mulige aneurysmer.
 • Angiografi. Kunstig introduksjon til arterien av kontrastforbindelsen.

behandling

Når årsaken til kompresjon er etablert, foreskriver legen individuell behandling.

Settet med tiltak kan bestå av følgende elementer:

 • Absolutt! Bruk Shantz krage, som gjør at du kan redusere byrden på ryggraden.
 • Bare under remisjon! Manuell terapi, utviklet for å forbedre tilstanden til musklene (slapp av) og gjenopprette posisjonen til strukturen i ryggraden. Massasje kan bare overlates til en erfaren mester, det er stor sannsynlighet for forverring av tilstanden.
 • For å redusere smertesyndromet kan du søke akupunktur. Det bidrar også til å kvitte seg med svimmelhet, hjerteinfarkt.
 • Ved behandling av SPA kan det ikke gå uten terapeutisk trening. Et sett med øvelser er valgt av en lege. For hver pasient individuelt, fordi det under noen bevegelser er mulig å skade enda mer. Alt avhenger av type sykdom og syndromets løpetid.

Av medikamentene administreres vanligvis: et vasodilaterende, anti-inflammatorisk, for å opprettholde vaskulær tonus og hindrer dannelse av trombose, for å beskytte hjernen fra iskemi, vitaminer og bedrer den totale symptomatisk medikament.

Operativ inngripen

Indikasjoner for kirurgisk inngrep er gitt når vanlig behandling ikke har gitt de ønskede resultatene. Det er også tilfeller når det er umulig å gjøre uten en operasjon. For eksempel når en svulst oppdages eller arterien klemmes av en unormal prosess av vertebraen.

Rekonstruksjonen av de vertebrale arteriene selv begynte ikke så lenge siden - i 1956. I 59 ble den første blodproppen fra den subklave arterien fjernet. Men den unormale tortuositeten til vertebralarterien kan ikke korrigeres kirurgisk, unntatt de sjeldne situasjonene da den utviklet seg i I-segmentet.

forebygging

SPA er ikke en dødelig diagnose. Mange pasienter er kurert av denne sykdommen, og de fortsetter å leve et vanlig liv, og glemmer helseproblemer.

For å forhindre vaskulære kriser, følg forebyggende regler:

 • ikke sov på magen din;
 • bruk en ortopedisk pute;
 • minst 2 ganger i året, besøk kiropraktor og fysioterapi prosedyrer;
 • Bruk Shantz krage;
 • bli kvitt dårlige vaner som forårsaker sammenblanding av blodårer - røyking, alkohol;
 • hold deg til en sunn livsstil;
 • og ikke glem om forebyggende øvelser og nakke trening.

Ikke vent på utviklingen av sykdommen! Når de første symptomene oppstår, besøk legen umiddelbart, uten å vente på alvorlige komplikasjoner.

Syndrom av vertebralarterien

Syndrom av vertebral arterien er et kompleks av symptomer som oppstår når blodtilførselen til hjernen er svekket som følge av nederlaget av en eller to vertebrale arterier.

innhold

Symptomokompleks er ikke en egen sykdom, men en kombinasjon av en rekke symptomer som er tilstede hos en pasient i en viss tidsperiode og har en felles utviklingsmekanisme. Hvert syndrom kan være karakteristisk for en eller flere sykdommer.

Generell informasjon

Det første syndromet i vertebralarterien ble beskrevet i 1925 av legene Lieu and Bare.

Vertebrologer er engasjert i behandling av vertebral arteriesyndrom - leger som har aktivitetsområde som behandling av sykdommer i ryggraden og muskel-skjelettsystemet.

Det faktum at sving av hodet til siden forårsaker kompresjon av den kontralaterale vertebralarterien på nivået med den atlantiske kroppen, skrev i 1903 Gerenbauer. I 60-tallet av XX-tallet. B.Chrast, J.Korbicka sette reduksjon av blodstrøm i den vertebrale arterie i fleksjon og ekstensjon av hodet, så vel som en reduksjon i blodstrømmen i arterien homolateral når hodet er vippet til den ene side og en reduksjon i blodstrømmen i arterien kontralaterale snu hodet.

I 1980, har X. X. Yarullin og kolleger identifiserte endringer i blodstrømmen som finner sted i den vertebrobasilær bassenget ved begynnelsen av halsen og tilstedeværelsen av osteophytes (unormal vekst dannet på beinet).

Syndrome vertebrale arterier, i henhold Ya.Yu.Popelyanskogo (1989) detekteres i 26,6% av pasientene som lider av cervical osteokondros (andre frekvens forplantnings dystrofiske-degenerative patologier i ryggraden).

Osteochondrosis av ryggraden, ifølge vertebrologer fra forskjellige land, avsløres i 70% av den voksne befolkningen.

form

Avhengig av årsaken til forekomsten er syndromet til vertebralarterien delt inn i:

 • Kompresjonsform, som oppstår når mekanisk trykk påføres på arterieveggen;
 • en irriterende form, årsaken til hvilken det er reflekspasma i arterien, som oppstår som følge av irritasjon av sympatiske fibre;
 • en angiospastisk form, hvor reflekspasm er forårsaket av irritasjon av reseptorer som befinner seg i området for motorsykkelene i den cervicale ryggraden (mindre forbundet med hodeskudd);
 • blandet form.

I praksis er de vanligste kombinasjonene:

 • Komprimeringsirriterende form, hvor komprimering av arterien forårsaker mekanisk kompresjon av vertebralarterien og dens nevrale pleksus. Arteriell innsnevring oppstår fra spasmer i fartøyet og ekstravaskulær (ekstravasal) kompresjon.
 • Refleks-angiospastisk form, hvor utviklingen av arteriell spasme er assosiert med en refleksrespons som oppstår når de afferente strukturer i vertebralnerven stimuleres. Patologiske prosesser i mellomvirvelskiven og mellomvirvel leddene fører til reseptor-stimulering, og dette skjer når strømningen er rettet i pulser patologisk sympatisk plexus av virvelarterien og vertebrale nerve, forårsaker vasospasme. Med dette skjemaet er spasmen av vertebrobasilarbassenget av vertebrale arterier mer uttalt enn i nærvær av kompresjon.

Avhengig av det kliniske bildet og graden av forstyrrelse av blodtilførselen (hemodynamikk), er syndromet i vertebralarterien delt inn i:

 • Funksjonell tilstand hvor pasienten lider av autonome forstyrrelser ledsaget av hodepine (alvorlig bankende, verkende eller skarp stadig øker under langvarig statisk belastning eller en skarp sving av hodet). Smerteopplevelser sprer seg ofte fra nakkepannen til pannen. Det er også cochleovestibular lidelser (liggende system eller paroksysmal vertigo), tåkesyn (blackout, gnister en følelse av sand i øynene) kan ha en svak hørselstap.
 • Iskemisk eller organisk stadium, som viser forbigående og vedvarende hemodynamiske lidelser i hjernen. Det utvikles som et resultat av lange og langvarige episoder av vaskulære lidelser, som et resultat av hvilken vedvarende foki av iskemi dannes. Hemodynamiske forbigående lidelser er ledsaget av svimmelhet, kvalme, oppkast og taleforstyrrelse. Under helling eller sving av hodet er det iskemiske angrep (fallangrep), som er ledsaget av et fall mens bevisstheten blir bevart. Det er også synkopale episoder der det er et bevissthetstap på opptil 10 minutter. I horisontal stilling regres symptomatologien vanligvis. Etter iskemiske angrep kan pasienten oppleve svakhet, autonome sykdommer og tinnitus.

Fokusere på kliniske typer, skille mellom:

 • Back cervical spastic syndrome (Bare-Lieu syndrom), der hodepine er lokalisert i cervico-occipital regionen og gir til forsiden av hodet. Smerte oppstår om morgenen (spesielt hvis pasienten har sovet på en ubehagelig pute), i ferd med å gå, mens du kjører og snu nakken. Kan være av pulserende natur, lokalisert i cervico-occipital regionen og bestråles til parietal, tidsmessig og frontal del av hodet. Når hodet roterer, kan smerte forsterkes, vestibulær, visuell og vegetativ forstyrrelse er mulig.
 • Basilar migrene, der syndromet i vertebral arterien oppstår som et resultat av stenose av denne arterien. Hodepine er paroksysmal. Angrepet kjennetegnes av en skarp hodepine i det okkipitale området, som er ledsaget av oppkast. Mulig tap av bevissthet, svimmelhet, ataksi, synsforstyrrelser og taleforstyrrelser.
 • Vestibulo-cochlear syndrom, der det er forbundet med hodebevegelser vedvarende støy i ørene og en nedgang i oppfatningen av hviskende tale, systemisk og ikke-systemisk svimmelhet.
 • Oftalmisk syndrom, som er kjennetegnet i første rekke synsforstyrrelser (redusert syn, atrial scotoma fotopsi, rive som et resultat av konjunktiva hyperemi). Når hodeposisjonen endres, kan det hende at de visuelle feltene faller.
 • Syndrom av vegetative endring, som er ledsaget av hetetokter, følelsen av kalde ekstremiteter, svetting, endringer i huden dermographism, søvnforstyrrelser.
 • Transiente iskemiske anfall (sett i den ischemiske fase syndrom vertebrale arterie), som er ledsaget av forbigående motoriske og sensoriske forstyrrelser, synssvekkelse (inkludert bilateral blindhet på halvparten av synsfeltet), bevegelseskoordinasjonsforstyrrelser, anfall av svimmelhet, kvalme, oppkast, unormal tale og svelge.
 • Syndrom Unterharnshajta hvor synkopal status som følge av en akutt forstyrrelse av en sirkulasjon i retikulær formasjon observeres. En kortvarig degenergi av bevissthet oppstår når hodet svinger skarpt.
 • Den episode av fallangrep, som oppstår når blodstrømmen er svekket i de kaudale delene av hjernestammen og hjernen. Den resulterende lammelsen av alle lemmer (tetraplegia) er forbundet med hellingen av hodet. Motorfunksjonene gjenopprettes raskt nok.

Årsaker til utvikling

Sygdommen i vertebralarterien kan utvikles med ulike sykdommer, som kan deles inn i to grupper. Den første gruppen inkluderer sykdommer knyttet til vertebral kolonnen (vertebrogen vertebral arteriesyndrom):

 • osteokondrose (dystrofiske lidelser i leddbrusk);
 • spondylose (spredning av vertebralt vev i form av spines);
 • fremspring (hevelse av intervertebralskiven i ryggraden med bevaring av den fibrøse ringen);
 • intervertebral brokk av plater, hvor den pulverformige kjernen i den intervertebrale platen er forskjøvet og ledsaget av et brudd på den fibrøse ring;
 • forskyvning av vertebrae, hvor vertebrale legemer er forskjøvet i forhold til hverandre og i forhold til den vertikale akse;
 • traumatiske skader;
 • Skoliose av cervical avdelingen.

vertebrale arterie syndrom vertebrogennogo type kan også forekomme i medfødte misdannelser av ryggsøylen (Kimmerly abnormitet som er karakterisert ved tilstedeværelsen i nakkesøylen ekstra ben crura et al.).

Den nonvertebrogeniske typen syndrom kan oppstå når:

 • Aterosklerose, som er forbundet med avsetning av kolesterol og andre fettstoffer i form av plaques og raid;
 • abnormiteter av vaskulær utvikling;
 • spasmer av blodkar.

Den vanligste er syndromet til vertebralarterien med cervikal osteokondrose.
Predisponerende faktorer for utseendet av symptomer i nærvær av disse forholdene er skarpe svingninger og tilbøyeligheter av hodet, som fremkaller en signifikant ensidig kompresjon av fartøyet.

patogenesen

Patogenesen til vertebral arteriesyndromet er assosiert med den anatomiske strukturen til ryggraden og omkringliggende leddbånd, muskler, nerver og kar.

I hjernen kommer blod gjennom to indre karotisarterier og to vertebrale arterier, og blod utstrømmer gjennom to jugular vener.

I de vertebrale arterier, forming vertebrobasilær basseng og forsyne de bakre områder av hjernen, mottar hjernen 15 til 30% av det nødvendige volum av blod.

Opprinnelse i brysthulen vertebralarteriene gå inn i tverrboringen sjette halsvirvelen og passere gjennom overliggende halsvirvler med ben kanal (kanal utgjøres ben tverrtaggene av nakke vertebrae). I kraniet vertebralarterier inn gjennom foramen magnum, går over i et område av den basilære sulcus broen i hoved (basilare) arterier.

På grunn av vertebralarteriene tilføre blod til cervical ryggmargen, medulla, og cerebellum, fører til utilstrekkelig blodtilførsel de symptomer som er typiske for disse lesjoner avdelinger (tinnitus, svimmelhet og andre kropps statikk.).

Siden vertebrale arteriene ikke bare tar kontakt med ryggraden, men også det myke vevet som omgir ryggraden, kjennetegnes spinalarteriesyndromet av ulike utviklingsmekanismer.

Den vertebrale arterie er delt inn i den intrakraniale og ekstrakraniell separert, hvorav mye passerer gjennom den bevegelige passasje utformet hull ryggvirvler. Den samme kanal er Franck nerve (sympatisk nerve), den bakre indre sylinder som er lokalisert til den bakre-mediale overflate av det vertebrale arterie. På grunn av dette arrangement, ved stimulering av reseptorer spinal motor segment oppstår refleksrespons vertebrale arterie vegg. I tillegg, ved nivået av atlaset og akse (ryggvirvlene C1 og C2) vertebralarterier dekkes bare av mykt vev, noe som sammen med mobiliteten av nakkesøylen øker risikoen for komprimering effekter på arterien fra omkringliggende vev.

Den resulterende osteoartritt, spondylose deformans, osteophyte proliferasjon og andre abnormaliteter, degenerative forandringer i nakkesøylen ofte forårsaker kompresjon av de vertebrale arterier.

I de fleste tilfeller oppdages kompresjon på nivået på 5-6 ryggvirvler, men kan observeres ved 4-5 og 6-7 ryggvirvler. I tillegg er den vertebrale arterie syndromet mer vanlig på venstre side, som i avløpet fra aortabuen fartøyet er mer vanlig i utviklingen av aterosklerose. Den ekstra cervical ribben er også oftere sett på venstre side.

symptomer

De viktigste symptomene på syndromet i vertebralarterien er:

 • Hodepine, som i de fleste tilfeller er lokalisert i oksipitalområdet, men kan lokaliseres både i parietale og frontale områder. Smerte kan være ledsaget av kvalme og oppkast, og en bestemt posisjon i hodet bidrar til å redusere smerte.
 • Svimmelhet, tap av balanse, tinnitus (vestibulære lidelser).
 • Visuell funksjonsnedsettelse (nedsatt synsstyrke, fotopsi).
 • Smerter i nakken.
 • Arteriell hypertensjon, som oppstår ved mangel på oksygen i medulla oblongata. Oksygen sult stimulerer hjertet og fører til økt blodtrykk. I begynnelsestrinnet er økningen i trykk kompenserende, men da forverres situasjonen, fordi blodstrømmen ikke ved å øke blodtrykket kan overvinne den mekaniske hindringen.
 • Forløpende iskemiske angrep, som ledsages av taleforringelse og sensoriske og motoriske funksjonsnedsettelser.

Med refleks-angiospastisk form kan syndromet i vertebralarterien manifesteres:

 • hodepine av vaskulær natur, utseendet som påvirker stress, endokrine sykluser, overoppheting, værforhold og svingninger i totalt blodtrykk;
 • episoder av synkope episoder Unterharnshaydta der det er bevegelser som oppstår etter besvimelse hodet, følelse av varme og en følelse av "fylde" i hodet, photopsias og svimmelhet;
 • cochleovestibulære lidelser (svimmelhet), som oppstår når hodeposisjonen endres;
 • zritelnyemi forstyrrelser (scintillating scotoma, tåke foran øynene, smerter i øyet, lysfølsomhet, tåreflom), laryngofaryngeal symptomer (prikking i halsen, smaksforandring, kilende følelse, hoste, dysfagi);
 • endringer i den mentale sfæren (shestopatiske erfaringer, asthenisk, angst-hypokondriak og noen ganger hysteriske tilstander).

Syndrom av vertebralarterien mot bakgrunnen av cervikal osteokondrose (kompresjonsirriterende form av syndromet) manifesteres:

 • Hodepine og parestesi og hemicran type. For hodepine karakterisert ved bestråling av typen "tar av hjelmen" og paroksysmal intensivering i visse bevegelser av nakkesøylen, med tonisk spenning i nakkemusklene og langvarig ensformig stilling av hodet.
 • Smertefull kontraktur av musklene i nakken og følelsen av å knase i nakken som oppstår under bevegelse (symptomer på cervikal osteokondrose). Det kan være kompresjonssyndrom og livmorhalskreft.
 • Cochleovestibulære lidelser, som utvikles som følge av skade på perifere, stamme og supernuclear vestibulære formasjoner.
 • Visuelle og oculomotoriske forstyrrelser (innsnevring av synsfeltene).
 • Varierte varianter av syndromet Valenberg-Zakharchenko.
 • Angrep av "drop-angrep".
 • Hypothalamiske lidelser.

diagnostikk

Diagnose syndrom er ganske komplisert, siden mulige diagnostiske feil når utilstrekkelig undersøkelse av pasienter med vestibulær-cochlea ataktiske eller syndrom.

Diagnosen "vertebral arteriesyndrom" er basert på følgende kriterier:

 • Nevrologiske manifestasjoner refererer til vertebral-basilar vaskulært system;
 • kliniske symptomer refererer til en av 9 kliniske varianter eller deres kombinasjoner og avhenger av stillingen av den cervicale ryggraden og dens bevegelser;
 • med MR eller MSCT i morfologiske endringer i livmoderhalsen, som er i stand til å forårsake syndromet, blir visualisert.
 • ved hjelp av ultralyd avslørte tilstedeværelsen av en forandring i blodstrømmen, som oppstår som følge av ytelse av funksjonelle tester (fleksjonsforlengelse av hodet og rotasjon av hodet).
 • roentgenografi av cervical avdelingen;
 • MR i hjernen;
 • ultralydsdopplerografi.

behandling

Syndrom av vertebralarterien behandles med:

 • Medisineringsterapi med sikte på å redusere perivaskulær (lokalisert rundt karet) ødem som følge av mekanisk kompresjon. Venøs utstrømning er regulert ved mottak av trokserutin, ginkgo-biloba, diosmin. Ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (celecoxib, etc.) er også foreskrevet. For å forbedre blodtilførselen til hjernen, foreskrives vinpocetin eller vincamin (vinca-derivater), trental (purinderivater), kalsiumantagonister eller alfa-blokkere.
 • Neuroprotektiv terapi bidrar til å forbedre energiprosesser i hjernen og minimere risikoen for skade på nevroner som følge av episodiske sirkulasjonsforstyrrelser. Av denne eller andre utpekt Cerebrolysinum bedre regenerering narkotika, kolinerge midler (gliatilin), metabolske midler (trimetazidine, etc.).
 • Symptomatisk terapi, som kan omfatte bruk av muskelavslappende midler, antimigraine medisiner etc.
 • Kirurgiske metoder som brukes ved alvorlig komprimering av arteriene (med skiveherni eller tilstedeværelse av en osteofyt) og ingen effekt ved bruk av andre behandlingsmetoder.
 • Ikke-farmakologiske metoder (fysioterapi, massasje, akupunktur, hirudoterapi, manuell terapi og treningsbehandling).

Massasje med vertebral arteriesyndrom utføres i nakken og kraftsonen (den utføres hvert sjette år - et år som begynner med sykdoms subakut periode).

Øvelser for vertebral arteriesyndrom velges av legen individuelt, fordi både overdreven og utilstrekkelig fysisk aktivitet kan skade pasienten. I tillegg er det viktig å huske at aktive bevegelser i en akutt periode av sykdommen er kontraindisert.

Gymnastikk i vertebral arteriesyndrom kan omfatte:

 • Vend og helling av hodet til sidene;
 • nikker;
 • forskyvning av hode frem og tilbake;
 • krympende skuldre og andre øvelser som påvirker skulderleddet;
 • håndtrykk på hodet motsatt svinget;
 • sirkulære bevegelser av hodet.

Alle bevegelser utføres 5-10 ganger.

Det er også øvelser som er beregnet på å slappe av, strekke og styrke nakke muskler (for selvmotstand), men de vises kun i gjenopprettingsperioden.

Behandling av spinalarteriesyndromet med folkemidlene bør kombineres med medisinering. Fra folkemetoder kan du søke:

 • Barnebatterier som brukes av furu, gran, gran eller sedertre. Ta en skyte muskel spasme og forbedre blodstrømmen av nålebad bør være 20-30 minutter.
 • Mottak av dagens oregano, som brygges med en hastighet på 2 ss. skjeer med urter for 1 liter kokende vann og insistere 12 timer (om natten). I løpet av dagen forbrukes infusjonen i 4 delte doser.

forebygging

Forebygging av vertebral arteriesyndrom inkluderer:

 • daglig mosjon;
 • sove på en ortopedisk pute og en madrass;
 • rettidig massasje kurs;
 • rettidig behandling av osteokondrose.

Les også

Kommentarer 2

God dag. På uzi har diagnostisert: vertebrogenous en vegg av venstre PA på nivå C2 av en vertebra. Symptomatologien var følgende: 3,5 måneder siden kraftig var det et angrep av systemisk svimmelhet. Det var ingen forløpere. Uken hadde liten svimmelhet med en tendens til å redusere. Så stoppet de. Jeg begynte å spise riktig, fortsatt bekymret bare neuyutnosti følelse i hodet til tider, og noen ganger som om knapt merkbar manglende evne i kinnene, og i går og i dag og litt leppe, men verken stemme eller svelge påvirker ikke. Noen dager føler det seg som om jeg er helt gjenopprettet. I går til kveld, for eksempel. MRI i hodet fant ingen problemer. Hva vil du anbefale til meg?

God ettermiddag, Timur. I Osteochondrose (inklusive cervical ryggraden), noe som førte til brudd på cerebral sirkulasjon, høyt blodtrykk, okulær migrene, svimmelhet (noen ganger objekter hvis de selv begynne å bevege seg), så vel som en rekke andre ubehagelige symptomer. For å løse alle disse problemene har jeg utviklet en plan som har vist seg bra, så hvis det passer deg - kan du trygt bruke den.

1. Korrekt, meningsfull ernæring. Kort sagt, det er nødvendig å spise mer frukt og grønnsaker, drikke nok vann i løpet av dagen, unngå overeating og samtidig forbruk av dårlig kompatible produkter, og flatt nekte halvfabrikata og andre skadelige matvarer. Problemet med ernæring er at folk glemte at maten hovedsakelig er designet for å opprettholde kroppens levedyktighet, og ikke for å tilfredsstille alle slags smakpreferanser. Nei, jeg sier ikke at du må nekte deg alt, men å forstå hva du kan spise, og hva som ikke nødvendigvis kreves.

2. Dagens regime. Det er nødvendig å nøye observere dagens regime, særlig arbeidsmodus / hvile. Det bør velge den optimale tiden for søvn (for eksempel ringe ut etter kl. 23.00), dens varighet (vanligvis fra 7 til 9 timer avhengig av belastning og individuelle egenskaper av kroppen), begrense maksimal tid på dagen, etc. Det vil si at det er nødvendig å organisere dagens regim på en slik måte at man unngår overarbeid og gir kroppen nok tid til hvile og utvinning. Kanskje, noen vil finne det latterlig, men dette er bare så lenge de selv ikke begynner å ha helseproblemer. Sunn mennesker kan tolerere forhold som er ugunstige for kroppen i ganske lang tid uten alvorlige negative konsekvenser, men så snart kroppen svikter, får helseproblemer seg selv med den minste negative effekten.

3. Sport. Merkelig nok, men å spille sport positivt påvirker kroppen som en helhet. Her er det viktigste å vurdere dine evner fornuftig og velge de fysiske øvelsene som vil bidra til kroppens utvinning, og ikke omvendt. Til denne typen øvelser kan tilskrives å gå i frisk luft, trene i treningsstudioet med lette vekter utelukkende for å opprettholde skjemaet, trene på idrettsbanen igjen, uten overdreven belastning. Generelt kan du utføre fysiske øvelser som bidrar til den generelle styrken av kroppen og ikke utgjør en potensiell fare for helsen din. I dette tilfellet er det nødvendig å følge regelen: Hvis det blir dårlig i treningsprosessen, er det nødvendig å slutte å trene, analysere situasjonen og om nødvendig redusere belastningen eller til og med gi opp en bestemt øvelse.

4. Økologisk situasjon. De fleste tenker ikke på det, men årsaken til dårlig helse finnes i miljøet der de oftest blir funnet, spesielt hjemme eller på jobben. Det enkleste eksempelet er bruk av giftige byggematerialer innendørs (skumplast, linoleum, alle typer lim, etc.), møbler (for eksempel fra et lavkvalitets sponplate), etc. Som følge av dette kan over tid alvorlige helseproblemer begynne, opp til forstyrrelsen av de indre organene. Typiske symptomer på kjemisk forgiftning. stoffer - hodepine, kvalme, søvnløshet, utvidelse eller innsnevring av elevene, etc.

5. Stress. Merkelig nok er stress en av årsakene til mange sykdommer. Blant dem er problemer med syn, høyt blodtrykk, fordøyelsesproblemer, søvnløshet, ulike dermatologiske manifestasjoner, etc. Evnen til å takle stress er nøkkelen til helse og lang levetid. Dermed er det nødvendig å utvikle stressmotstanden og lære å slappe fullt ut. For dette er det spesielle teknikker, for eksempel meditasjon, selvopplæring, jiggling, etc.

6. Restaurering av skadede organer. Alle de ovennevnte anbefalingene bidrar til å gjenopprette helsen og styrke kroppen som helhet, men tilstedeværelsen av et bestemt problem krever målrettet tiltak for å eliminere den. I tilfelle av vertebral arteriesyndrom kan det antas at vertebrogen stenose av venstre PA er forårsaket av dystrofiske lidelser i livmoderhalsen. Hvis dette er tilfelle, er det nødvendig å velge metoder og øvelser for å gjenopprette cervical ryggraden. Det er et stort antall av dem, men jeg har bare fokusert på noen av dem som jeg synes er de mest effektive:

6.1 - Kompetent utvalg av kvalitets ortopedisk madrass og pute. Riktig organisering av et hvilested for personer med spinalproblemer spiller en ekstremt viktig rolle i behandlingen av sykdommen, og bidrar dermed til riktig posisjon i kroppen under søvnen, støtte til ryggraden, normalisering av blodsirkulasjon og hvile. Når du velger en ortopedisk madrass og pute anbefaler jeg at du bare tar vare på varer fra anerkjente utenlandske produsenter. Jeg anbefaler ikke å kjøpe lignende produkter fra den innenlandske produsenten, siden utviklingen av en god madrass eller pute krever visse studier, både når det gjelder effektivitet i bruk og miljøvennlighet. Dessverre betaler ikke innenlandske produsenter ofte nok oppmerksomhet til dette, så de fleste innenlandske madrasser og puter er egnet for bruk bare av friske mennesker, som de i prinsippet ikke trenger.

6.2 - Kompleks av øvelser for ryggraden av Paul Bragg. Dette komplekset gir deg mulighet til å styrke ryggraden, men er dårlig egnet for folk som allerede har alvorlige nok problemer med ryggen. Derfor er det nødvendig å begynne å utføre øvelser nøyaktig, og i noen tilfeller og begrense bare noen få øvelser som du kan utføre uten risiko for helse.
https://www.youtube.com/watch?v=4sPHBqBDU8Y

6.3 Et sett med øvelser for restaurering av ryggraden ifølge Gitt. Dette komplekset er mye enklere, krever ikke et spesielt sted for utførelse, men likevel kan resultatet være ganske bra. Samtidig er det ingen helsefare.
https://www.youtube.com/watch?v=MleJDOf0rqQ
https://www.youtube.com/watch?v=pBPdjEbnbzI

6.4 Kompleks for normalisering av hjernecirkulasjon i henhold til Bates. Når det utføres riktig, normaliserer ikke bare hjernesirkulasjonen, men lindrer også spenningen fra nakken og slapper av kroppen som helhet. https://liqmed.ru/article/vosstanovlenie-zreniya-po-metodu-bejtsa/
Artikkelen har også eksempler på øvelser for å lindre det mentale stresset som ble nevnt ovenfor.

6.5 Øvelser for nakken ved hjelp av en vals. Denne øvelsen er svært effektiv i ustabiliteten til livmorhalsen. Jeg anbefaler å gjøre det om morgenen og om kvelden før du går i dvale.
https://www.youtube.com/watch?v=UKiwAfE7RYI

Generelt er de ovennevnte anbefalingene tilstrekkelige til effektivt å behandle problemer med ryggraden og de resulterende problemene med cerebral sirkulasjon. Hvis du ikke er lat og følger planen, vil resultatet, etter avhengigheten av sykdommen, ikke få deg til å vente lenge.

Les Mer Om Fartøyene