Årsaker, symptomer og behandling av hypoplasi i høyre vertebralarterie

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er hypoplasi av den høyre vertebrale arterien, årsakene til denne patologien, dens karakteristiske symptomer og behandlingsmetoder.

Vertebralarterien er et parret fartøy som strekker seg fra den subklaviale arterien, og sammen med karoten arterier gir blodtilførselen til hjernen.

Med vaskulære anomalier opprettes forutsetningene for å redusere cerebral blodstrøm. Dette er hva som skjer når hypoplasia i høyre vertebralarterie, men hva er det? Hypoplasi er en underutvikling av kroppen, og konsekvensen av dette er en reduksjon i funksjonaliteten. I tilfelle av vertebral arterien refererer hypoplasia til en nedgang i diameteren av karet til mindre enn 2 mm. Denne typen anomali er iboende i naturen og er ofte en konsekvens av graviditetspatologi.

Symptomene forekommer ofte bare i voksen alder på grunn av forringelse av karbidets elastisitet og vedlegg av aterosklerose. I en slik situasjon kan det være en nedgang i blodstrømmen til visse deler av hjernen. Opptil en viss grense kan patologien til blodtilførselen kompenseres, men kroppens beskyttende mekanismer kan være utarmet eller unnlat å fungere i nødssituasjoner.

Forskjeller fra lesjoner i venstre vertebralarterie er vanligvis fraværende. Den eneste forskjellen er at rettidig skade på fartøyet forekommer flere ganger oftere enn den venstre sidede - ifølge noen observasjoner i forholdet 3 til 1.

Et bilde av en beregnet tomografi

Det er vanskelig å gi et entydig svar på statens fare. Nevroner i hjernen er spesielt følsomme for underernæring på grunn av nedsatt blodgass. Derfor kan hypoplasi av arteriene som går til hjernen føre til mer alvorlige konsekvenser for kroppen sammenlignet med underutvikling av andre fartøy. Graden av fare avhenger av alvorlighetsgraden av hypoplasia og tilhørende helseproblemer (vaskulær sykdom, sykdomspine sykdom, hjertesykdom).

Fullstendig kur av sykdommen er umulig, selv etter operasjon, kan bare midlertidig kompensasjon av lokal blodstrøm oppnås.

Behandling av hypoplasi av vertebrale arterier utføres vanligvis av nevropatologer. Medisinsk behandling er bare nødvendig av de pasientene der hypoplasia manifesteres av de eller andre symptomer på forverring av hjernecirkulasjonen. Med en betydelig innsnevring av fartøyets lumen med alvorlige symptomer på sirkulasjonsforstyrrelser, er det nødvendig å konsultere karsykiren for å løse problemet med behovet for kirurgi.

Årsaker til hypoplasi i høyre vertebralarterie

Underutvikling av vertebrale kar er ofte oppdaget ved et uhell i voksen alder under undersøkelsen. Imidlertid er denne patologien iboende i naturen. Til underutvikling av blodkar kan føre til ulike problemer med helsen til en gravid kvinne, traumer under fødsel, arvelig disposisjon.

Liste over mulige årsaker til hypoplasi i vertebralarterien:

 1. Utsatt under graviditetsinfeksjoner: rubella, influensa, toxoplasmose.
 2. Bruises eller traumer av moren.
 3. Drikker alkohol, medisiner gravid, røyking, narkotikaavhengighet.
 4. Genetiske egenskaper som øker risikoen for dannelse av defekter i sirkulasjonssystemet.

Patologi kan være asymptomatisk i lang tid. Med lite ekspresjon av sirkulatoriske forstyrrelser og symptomer på tilstanden, kan feilaktig debitert til måling av andre lidelser: osteokondros, vegetative-vaskulære dystoni.

Hypoplasi regnes som en av de vanligste abnormaliteter av vertebrale arterier. Data om forekomsten av hypoplasi blant befolkningen varierer i forskjellige kilder og varierer fra 2,5 til 26,5% av tilfellene. Men det er kjent at hypoplasi i vertebralarterien til høyre møtes mye oftere enn på venstre eller begge sider samtidig. Dette skyldes trolig de anatomiske egenskapene ved dannelsen av vaskulære formasjoner. Fartøyet til høyre avviger fra den subklave arterien i en skarp vinkel, til venstre nesten rett vinkel, diameteren til høyre arterie er ofte mindre enn venstre, og omfanget er større.

Asymptomatiske høyre vertebrale arterie anomalier som indikerer tilstrekkelig kompensasjon strømmen fra eksisterende forbindelser (anastomoser) mellom fartøyene og omfattende nettverk av sikkerheter - greiner og andre kar som forsyner de samme områder som de vertebrale arterie. Sikring av en jevn strøm av blod til alle deler av hjernen skyldes i stor grad tilstedeværelsen av lukkede sirkulasjonssystemer, når arteriene i forskjellige vaskulære bassenger fusjonerer med hverandre. Disse beskyttelsesmekanismer kompenserer ofte for lang tid utilstrekkelig blodstrømning langs høyre vertebralarterie. Derfor forekommer kliniske manifestasjoner ofte gradvis som utviklingen av aldersendringer.

Symptomer på patologi

Symptomene på denne sykdommen er svært varierte og kan variere betydelig mellom ulike pasienter.

Sygdomme i vertebralarterien: symptomer og behandling

Syndrom av vertebral arterien (SPA) er et kompleks av symptomer som oppstår ved brudd på blodstrømmen i vertebrale (eller vertebrale) arterier. I de siste tiårene har denne patologien blitt ganske utbredt, noe som sannsynligvis er forbundet med en økning i antall kontorarbeidere og personer som leder en stillesittende livsstil, og bruker mye tid på datamaskinen. Hvis tidligere diagnosen SPA var utstilt hovedsakelig til eldre, er sykdommen i dag diagnostisert selv hos 20 år gamle pasienter. Siden noen sykdom er lettere å forebygge enn å behandle, er det viktig for alle å vite hva som forårsaker vertebral arteriesyndrom, hvilke symptomer som manifesteres, og hvordan patologien er diagnostisert. Om dette, så vel som prinsippene for behandling av SPA, vil vi snakke i vår artikkel.

Grunnleggende om anatomi og fysiologi

Blod kommer inn i hjernen langs fire store arterier: venstre og høyre vanlige carotid og venstre og høyre vertebrater. Det er verdt å merke seg at 70-85% av blodet passerer gjennom halspulsårene, slik at brudd på blodstrømmen i dem ofte fører til akutte forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, det vil si til iskemiske slag.

Vertebral arterier gir hjernen bare blod med 15-30%. Krenkelse av blodstrømmen i dem Akutte livstruende problemer, som regel, forårsaker ikke - det er kroniske lidelser, som imidlertid reduserer pasientens livskvalitet signifikant og fører til funksjonshemming.

Vertebrale arterie er en sammenkoblet formasjon, som stammer fra de subclavia arterier, som igjen beveger seg mot venstre - aorta og høyre - fra brachiocephalic stammen. Den vertebrale arterie er oppover og litt på baksiden, passerer bak arteria carotis communis, trer inn i hullet av den tverrgående fremgangsmåten ifølge den sjette halsvirvelen stiger vertikalt gjennom liknende åpninger alle ligger over ryggvirvler, gjennom foramen magnum kommer inn i kraniet og følger til hjernen, som gir de bakre deler av hjernen blod : cerebellum, hypothalamus, corpus callosum, midthjernen, delvis - den temporale, parietale, oksipital lob, og dura mater av den bakre skallegrop. Før inntreden i kraniet av den vertebrale arterie vike grener som fører blod til ryggmargen og dens membraner. Følgelig, i strid med blodstrømmen i de vertebrale arterie som har symptomer som tyder på hypoksi (oksygenmangel) deler av hjernen, som det strømmer.

Årsaker og mekanismer for utvikling av vertebral arteriesyndrom

På lengden tar vertebralarterien kontakt med både de faste strukturer i ryggsøylen og de myke vevene som omgir den. Patologiske endringer som forekommer i disse vevene er forutsetninger for utviklingen av SPA. I tillegg kan årsaken være medfødte egenskaper og kjøpte sykdommer direkte arterier.

Så det er 3 grupper med årsakssykdommer i vertebralarteriesyndromet:

 1. Medfødte særegenheter av arterienes struktur: patologisk tortuositet, anomalier i banen, kinks.
 2. Sykdommer som resulterer i redusert arteriell clearance: aterosklerose, all slags arteritt (betennelse i veggene i arteriene), trombose og emboli.
 3. Komprimering av arterien fra utsiden: Osteochondrose av nakkesøylen, benstruktur abnormiteter, traumer, skoliose (vertebral det, som er forbundet med ryggraden, forårsaker), så vel som tumorvev i nakken, deres arrdannelse, krampe i nakkemuskulaturen (denne nevertebrogennye grunner).

Ofte oppstår et spa på grunn av flere årsaker.

Det er verdt å merke seg at ofte utvikler Spa igjen, på grunn av anatomiske trekk ved den venstre arteria vertebralis: det går fra aortabuen, som ofte aterosklerotiske forandringer. Den andre ledende årsaken, sammen med aterosklerose, er degenerative-dystrofiske sykdommer, det vil si osteokondrose. Den benete kanalen der arterien går, er tilstrekkelig smal og samtidig mobil. Hvis det er osteofytter i den transversale ryggvirvelens område, klemmer de fartøyet, forstyrrer blodstrømmen til hjernen.

I nærvær av en eller flere av de ovennevnte årsakene er de faktorer som predisponerer for forringelsen av pasientens helse og utseendet av klager skarpe svingninger eller helling av hodet.

Symptomer på vertebral arteriesyndrom

Den patologiske prosessen med SPA går gjennom 2 stadier: funksjonsforstyrrelser, enten dystonisk eller organisk (iskemisk).

Fasen av funksjonsforstyrrelser (dystonisk)

De viktigste symptom på dette stadiet er den hodepine: konstant, økende i løpet av hodebevegelser, eller i løpet av langvarig tvangsstilling, baking, verkende eller pulserende natur, som dekker halsen, kinnskjegget og det neste frem til pannen.

Også i dystonisk stadium klager pasientene om varierende grad av svimmelhet: fra en følelse av mild ustabilitet til en følelse av rask rotasjon, tilt og fall av ens kropp. I tillegg til svimmelhet, blir pasientene ofte forstyrret av tinnitus og hørselshemmede.

Det kan være en rekke visuelle forstyrrelser: sand, gnister, blinker, mørkere i øynene, og når man undersøker fundus, reduseres tonusen av fartøyene.

Hvis det i dystonisk stadium ikke forårsaker forårsakelsesfaktoren i lang tid, utvikler sykdommen det neste iskemiske stadiumet.

Iskemisk, eller organisk, stadium

På dette stadiet er pasienten diagnostisert med forbigående forstyrrelser i cerebral sirkulasjon: forbigående iskemiske angrep. De er plutselige anfall av merket svimmelhet, nedsatt koordinering av bevegelser, kvalme og oppkast, taleforstyrrelser. Som nevnt ovenfor blir disse symptomene ofte provosert av en skarp sving eller helling av hodet. Hvis pasienten tar en horisontal posisjon under lignende symptomer, er sannsynligheten for regresjonen (forsvinning) høy. Etter et angrep føles pasienten brutt, svak, tinnitus, gnister eller blinker foran øynene, hodepine.

Kliniske varianter av vertebral arteriesyndrom

 • drop-anfall (pasienten plutselig faller, kaster tilbake hodet, trekk og stå ved tidspunktet for angrepet, kan han ikke, bevissthet, ikke svekkes, og i noen få minutter, motorisk funksjon er gjenopprettet, opptrer denne tilstand på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til cerebellum og halehjernestammen);
 • syncopal ryggvirvel syndrom eller syndrom Unterharnshtaydta (ved svinging eller vipping av hodet, så vel som i tilfelle av langvarig opphold i sin tvangsstilling av pasienten til en kortvarig mister bevisstheten, årsaken til denne tilstanden er cerebral iskemi område retikulære dannelse);
 • posterolateral cervikal sympatisk syndrom, eller Bar-Leu-syndrom (viktigste trekk ved den er konstant intens hodepine av type "tar av hjelmen" - er plassert i occipital området og er fordelt i fronten av hodet, verre smerte etter sove på en ubehagelig pute ved dreining eller skrå hode, arten av smertepulsering eller skyting, kan være ledsaget av andre symptomer som er karakteristiske for spaet);
 • vestibulære-ataktiske syndrom (hovedsymptomene er i dette tilfelle svimmelhet, følelse av ustabilitet, ubalanse, mørkfarging av øynene, kvalme, oppkast, så vel som lidelser i det kardiovaskulære systemet (kortpustethet, smerter i hjertet og andre);
 • basilaris migrene (angrep forutgås av synssvekkelse i begge øyne, svimmelhet, ustadige gangart, tinnitus og uklar tale, etter som det er intens hodepine i halsen, oppkast, og deretter til pasienten mister bevisstheten);
 • oftalmisk syndrom (forgrunnen klager av kroppen av smerter, følelse av sand i øynene, rive, rødhet i conjunctiva, ser pasienten lysblinkene og gnister foran øynene, redusert synsskarphet, særlig når lasten på øyet, delvis eller fullstendig faller ut av feltet view);
 • cochle-vestibular syndrom (pasienten klager over hørselstap (spesielt med vanskelighet oppfatning stille stemme), tinnitus, følelse av svaiing, kropps ustabilitet og rotasjon av objekter rundt pasienten, arten av klagene endret - de er direkte avhengig av pasientens kropp posisjon);
 • autonome forstyrrelser syndrom (pasient opptatt følgende symptomer: frysninger eller hetetokter, svetting, stadig våte kalde hender og føtter, stikkende smerte i hjertet, hodepine, og så videre, ofte dette syndromet ikke skjer av seg selv, men i kombinasjon med ett eller flere annet );
 • TIA, eller TIA (sykemeldinger tilbakevendende forbigående motoriske eller sensoriske lidelser, sykdommer i orgel av syn og / eller tale, skjelving og svimmelhet, kvalme, oppkast, dobbeltsyn, svelgeproblemer).

Diagnose av vertebral arteriesyndrom

Basert på pasientens klager vil legen avgjøre tilstedeværelsen av ett eller flere av de ovennevnte syndromene, og avhengig av dette vil tildele ytterligere undersøkelsesmetoder:

 • roentgenografi av cervical ryggrad;
 • magnetisk resonans avbildning eller beregnet tomografi av cervical ryggraden;
 • dupleks skanning av vertebrale arterier;
 • vertebral dopplerografi med funksjonelle belastninger (bøyning / forlengelse / sving av hodet).

Hvis diagnosen er bekreftet under en forhåndsundersøkelse, vil spesialisten foreskrive riktig behandling.

Behandling av vertebral arteriesyndrom

Effektiviteten av behandlingen av denne tilstanden avhenger direkte av diagnosens aktualitet: jo tidligere diagnosen er gjort, jo mindre tornet vil være veien til utvinning. Kompleks behandling av SPA bør utføres samtidig i tre retninger:

 • terapi av patologi av cervical ryggrad;
 • restaurering av lumen i vertebral arterien;
 • ytterligere behandlingsmetoder.

Først av alt, pasienten anti-inflammatorisk og dekongestant utpekes, nemlig, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (meloksikam, nimesulid, celecoxib), angioprotectors (diosmin) og venotoniki (Troxerutin).

For å forbedre blodstrømmen gjennom vertebralarterien, bruk agapurin, vinpocetin, cinnarizin, nicergolin, instenon og andre lignende stoffer.

For å forbedre metabolismen av nevroner, bruk citicolin, gliatilin, cerebrolysin, actovegin, meksidol og pyracetam.

For å forbedre forbrenningen, ikke bare i nervene, men også i andre organer og vev (blodårer, muskler), mottar pasienten mildronat thiotriazoline eller trimetazidine.

For å slappe av tverrstripet muskelspasmer vil bli brukt Mydocalmum eller tolperil, vaskulær glatt muskulatur - drotaverin, bedre kjent pasienter som No-spa.

Ved migreneanfall, bruk antimigrene stoffer, som sumatriptan.

Å forbedre ernæring av nerveceller - vitaminer fra gruppe B (Milgamma, Neurobion, Neurovitan og andre).

For å eliminere mekaniske faktorer, komprimere den vertebrale arterie, kan pasienten være tilordnet fysioterapi (manuell behandling postisometric muskelrelaksasjon) eller kirurgi.

I gjenopprettingsperioden er massasje av kraftsonen, terapeutiske øvelser, akupunktur og også sanatoriumbehandling mye brukt.

Forebygging av vertebral arteriesyndrom

De viktigste forebyggende tiltakene i dette tilfellet er en aktiv livsstil og en sunn søvn på komfortable sovende tilbehør (det er svært ønskelig at de tilhører kategorien ortopedisk). Hvis jobben din innebærer langvarig eksponering av hodet og nakken i samme posisjon (for eksempel er et verk av en datamaskin, eller aktiviteter knyttet til kontinuerlig skriving), er det sterkt anbefalt å ta en pause i det, der atferds øvelser for cervical ryggraden. Hvis du har noen av de ovennevnte klager, bør du ikke vente på deres progresjon: Den riktige avgjørelsen vil være å kontakte en lege på kort tid. Ikke vær syk!

Hva er vertebral arteriesyndrom?

Hva er vertebral arteriesyndromet og om det finnes effektive behandlingsmetoder, er interessert i personer som har blitt diagnostisert med en slik diagnose. Syndrom av vertebralarterien - dette er symptomer som oppstår som et resultat av sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen på grunn av klemming av vertebrale arterier.

Inntil nylig ble spaen bare funnet hos eldre mennesker. Nå er denne patologien diagnostisert selv i 20 år gammel ungdom. Det venstre sidede syndrom utvikles oftere. Denne situasjonen skyldes det faktum at den venstre arterien avviker fra aorta og den høyre arterien fra den subklave arterien.

Mekanismen for utvikling

Som et resultat av degenerative-dystrofiske endringer i ryggraden, er det en klemning av vertebralarterien og en innsnevring av dens lumen. Som et resultat, mottar hjernen ikke den nødvendige mengden næringsstoffer og oksygen, noe som fører til utvikling av hypoksi - oksygen sult.

Vertebrale eller vertebrale arterier bærer bare 30% av blodet til hjernen (de leverer også ryggmargen), de fleste næringsstoffer og oksygen kommer inn i halspulsårene.

Derfor er syndromet i vertebralarterien i de fleste tilfeller ikke en alvorlig trussel mot livet, men det kan fortsatt føre til en rekke problemer. Det kan forårsake vegetativ vaskulær dystoni, hypertensjon i hjernen og funksjonshemning.

årsaker

En rekke faktorer kan utløse vertebral arteriesyndrom. De kan deles inn i 3 store grupper:

 • Medfødte anomalier i strukturen av arterien (kinks, sterk tortuosity);
 • Sykdommer som fører til en nedgang i lumen i arterien (artrose, aterosklerose, leddgikt, Kimmery anomali, Bechterews sykdom, emboli, trombose);
 • Arteriekompresjon på grunn av utvikling av osteokondrose, skoliose, patologisk struktur av bein, muskelspasmer, tilstedeværelse av svulster i nakken.
 • Vi anbefaler deg å lese: indirekte av vertebral arterien

I følge en annen klassifisering er årsakene:

 • Vertebrogenic (de er forbundet med ryggraden): intervertebral brokk, degenerativ-dystrofiske endringer forbundet med Osteochondrose, osteophyte vekst, forårsaket spondylose, inflammatoriske fasett leddene, ryggvirvel skade;
 • Ikke-vertebral (ikke forbundet med ryggraden): aterosklerose, innsnevring av karets lumen på grunn av deres hypoplasi (underutvikling), overdreven krymping av karene, spasmer.

Bevis utviklingen av patologi som kan skarpe hodebevegelser (fliser og svinger) og en stillesittende livsstil. For å kurere syndromet er det først og fremst å eliminere årsaken.

symptomer

Symptomer på vertebral arteriesyndromet kan lignes på andre sykdommer. Disse inkluderer:

 • Hodepine - vanligvis ensidig, kan være pulserende eller brennende, intensivert etter turgåing, løping, kjøring i bytransport, sove på ryggen din;
 • Kvalme og oppkast som ikke lindrer den generelle tilstanden;
 • Krenkelser eller tap av bevissthet;
 • Numbsitet i ansiktet;
 • Visuell - plutselig alvorlig smerte i øynene, tørrhet, periodisk utseende av "tåke" eller "fluer", forbigående svekkelse av synsskarphet;
 • Auditoriske og vestibulære lidelser - periodisk forverring av hørselen, utseendet av støy i ørene, svimmelhet, krusninger i hodet;
 • Tegn på svikt i kardiovaskulærsystemet: ustabilt blodtrykk, angina angrep;
 • Hjerneforstyrrelser, ledsaget av ubalanse, ulastelig tale, forandring i håndskrift, dobling eller mørkere i øynene.

diagnostikk

Effektiviteten av behandlingen avhenger av rettidig diagnose. Derfor, før pasienten behandles, henvises pasienten til en omfattende undersøkelse. Hvis det er mistanke om vertebral arteriesyndrom, omfatter diagnosen:

 • Studier av pasientklager og medisinsk historie;
 • Neurologisk undersøkelse;
 • Radiografi av livmorhalsområdet - avslører patologiske endringer i atlanto-oksipitalt ledd;
 • Tosidig skanning av arterier - viser anomalier i karene, finner ut deres patency;
 • Angiografi av arteriene - måler hastigheten på blodstrømmen og diameteren av karene, avslører plasseringen av patologier;
 • Dopplerografi - bestemmer bruken av blodstrøm, undersøker patency av fartøyene, blodstrømmenes natur og dens hastighet;
 • Magnetic resonance imaging eller computertomografi av cervical ryggrad - avslører abnormaliteter i ryggraden;
 • Magnetisk resonansavbildning av hjernen - evaluerer tilveiebringelsen av hjerneceller med oksygen og næringsstoffer, fastslår årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser, viser lokalisering av en klype.

Terapeutiske metoder velges for hver pasient individuelt basert på resultatene av en diagnostisk undersøkelse.

Metoder for behandling

Hvis det oppstår diagnostisert vertebral arteriesyndrom, bør behandlingen være omfattende. Det er rettet mot å eliminere patologier i livmoderhalsen og normalisere lumen av arterien.

 • Medisinske terapi;
 • fysioterapi;
 • akupunktur;
 • Manuell terapi;
 • Terapeutisk fysisk trening;
 • Ortopedisk behandling;
 • Sanatorium behandling;
 • Kirurgi.

Konservative metoder

Når stoffbehandling av syndromet brukes:

 • Ikke-steroide antiinflammatoriske midler (nimesulid, Aceclofenac, Ibuprom, meloksikam, Celebrex, celecoxib) - lindre smerte, redusere betennelse, forhindre trombusdannelse;
 • Miorelaxanter (tolperison, midokalm, baclofen, drotaverin, kjent som no-shpa) - lindrer økt muskelton, lindrer kramper;
 • Vazoaktivatory (cinnarizin, agapurin, Trental, nicergolin, Cavintonum, vinpocetin, instenon) - utvider blodårer, aktiverer blodsirkulasjonen i hjernen;
 • Venotonics (troxerutin, diosmin) - forbedrer venøs utstrømning;
 • Angioprotektorer (diosmin) gjenoppretter effektiviteten av arteriene;
 • Neuroprotektorer (gliatilin, somazin, sermion) - beskytter hjernen mot uønskede faktorer, forhindrer skade på nevroner;
 • Antihypoksanter (mexidol, actovegin) - forebygge utvikling av hypoksi ved å regulere energimetabolisme;
 • Nootropics (luketam, pyracetam, thiocetam) - forbedre hjernens funksjon, øke stemningen;
 • Medisiner som gjenoppretter metabolisme i nerveceller (gliatilin, glycin, citicolin, pyracetam, semax, cerebrolysin, mexidol, actovegin);
 • Medisiner som normaliserer metabolisme gjennom hele kroppen (tiotriazolin, trimetazidin, mildronat);
 • Vitaminer som tilhører gruppe B (milgamma, neurovitamin, neurobion) - bedre ernæringen av nevroner.

Foreskrive om nødvendig symptomatisk behandling:

 • Antimigrene stoffer (sumatriptan) - brukes til migreneangrep;
 • Preparater, eliminere svimmelhet (betaserk, betagistin);
 • Beroligende medisiner;
 • Antidepressiva.

Fysioterapeutiske prosedyrer vil effektivt komplementere medikamentterapien:

 • Traksjon (trekkraft) i ryggraden;
 • Magnetisk terapi;
 • arsonvalisasjon;
 • Plating;
 • Diadynamiske strømmer;
 • Ultralyd eksponering;
 • Bruk av pulsstrøm;
 • phonophoresis;
 • Elektroforese.

Akupunktur lindrer smertesyndrom og lindrer nevrologiske lidelser. Spesielt utvalgte øvelser vil bidra til å styrke muskelkorsetten. Gunstig påvirke tilstanden til kroppen svømmer.

Massasjen aktiverer blodsirkulasjonen, som fyller hjernen med oksygen. Men noen manuelle prosedyrer bør utføres av en spesialist. I motsatt tilfelle kan massasje forverre situasjonen og forårsake uopprettelig skade på kroppen. Hvis det ikke er anledning til å kontakte en profesjonell massør, så hjemme, kan du bruke en rullemassasjeapparat.

Ortopedisk behandling innebærer bruk av spesielle senger. Når osteochondrosis anbefales å ha en krage av Shantz. For å fjerne smerte syndrom bruk ull skjerf, salver som inneholder slange og bie gift.

Du bør være oppmerksom på riktig ernæring, for å gi kroppen med alle nødvendige vitaminer og mineraler. Det anbefales å inkludere i kostholdet, tranebær, chokeberry, seabuckthorn, prunes, nøtter, bønner, ferskpresset juice. Det er nødvendig å fullstendig forlate alkoholholdige drikkevarer, siden de øker hypoksi.

Vanligvis utføres behandling av vertebral arteriesyndrom på poliklinisk basis. Men i alvorlige tilfeller er sykehusinnleggelse nødvendig.

Operativ inngripen

Når konservative metoder blir gjort ineffektive, og lumen i arterien innsnevret til 2 millimeter, anbefales kirurgisk inngrep.

I spesialiserte sentre for vertebrologi og nevrokirurgi utføres operasjoner på arterier ved minimalt invasive metoder ved bruk av endoskop. Det er nok å lage et lite snitt, mindre enn to centimeter, som reduserer kroppens traumer, forhindrer skade på nærliggende organer, forkorter rehabiliteringstiden.

Under det kirurgiske inngrep fjernes unormale beinvekst, den klemt arterien kuttes ut på stedet for sammenblanding, og plasten dannes. Effektiviteten av kirurgisk behandling når 90%.

forebygging

For ikke å måtte behandle syndromet i vertebralarterien, er det bedre å forhindre utvikling av patologi. For å gjøre dette bør du lede en aktiv livsstil, sove på en komfortabel seng (best av alt på ortopediske madrasser og puter). I faglige aktiviteter som krever at nakke er til stede i en stilling (for eksempel ved arbeid på datamaskinen), anbefales det å regelmessig utføre øvelser for livmorhalsdepartementet. Hvis det oppstår ubehagelige symptomer, bør du umiddelbart kontakte lege.

SHEIA.RU

Reduksjon i blodstrømmen gjennom høyre Arterial Vertebra og hastighet på blodstrømningshastighet

Reduksjon av blodstrømmen langs høyre vertebralarterie: normen og hvordan å forbedre

Ifølge statistikk skjer en nedgang i blodstrømmen langs høyre vertebralarterie mye mindre enn på venstre side. Siden sistnevnte avgår fra den grenen av subklavianen, som er forbundet med aorta - regionen mest utsatt for dannelsen av aterosklerotiske strukturer. Det er på grunn av disse formasjonene, som overlapper kanalens lumen, at i 70% tilfeller utvikler vertebralarteriesyndromet. 57% av dødsfallene fra stroke forekommer også på grunn av aterosklerotiske prosesser.

I 90% av tilfellene fører til hjerne ischemi patologisk tilstand ekstrakraniale arterier som er ansvarlige for blod transport til forskjellige områder av hjernen - parede karotide, subklavikulær og forgrening fra sine vertebrale arterier. Det største antall iskemiske angrep ble registrert i vertebrobasilarområdet eller i bassenget, som danner den parrede vertebrale arterien (tre ganger oftere).

Syndrom av vertebrale arterier er et generalisert konsept. Av den er alle forandringer og patologiske prosesser, som reduksjonen i patenter av arterier fører, underforstått. Av noen grunn. Hvis segmentet av arterien som er ansvarlig for reduksjonen av blodstrømmen, oppdages i tide, kan det unngås ved hjelp av adekvat slagbehandling.

Anatomi av vertebrale arterier

Vertebral arterier forsyner 30% av hjernen med alt blod som er nødvendig for full funksjon. De avviker fra subklavianarterien. Hun går i sin tur til venstre grenen fra aorta og den rette grenen - fra brachiocephalic stammen.

Videre stiger arterien opp i nakken og på nivået av den nest siste vertebra kommer inn i kanalen dannet av vertebrale appendages. På nivået til den første vertebra arterien buer, danner en node, og beveger seg til occipital foramen, penetrerer gjennom det inn i kranialhulen. Her går de sammen i en stor basilarterie.

Nær vertebralfartøyet er trappen til nakken, nærmere bestemt - dens indre kant. Når spasmen i denne muskelen kan begrense lumen av arterien. Opptil skjoldbruskkjertelen - en annen gren av den subklaviale arterien - det er bare en plass på 1,5 centimeter. Dette skaper ytterligere betingelser for omfordeling av blod i stenosen i vertebralarterien. På mange måter er den økte sannsynligheten for en reduksjon av blodstrømmen gjennom vertebrale arterier på grunn av dens anatomiske egenskaper.

I medisinsk praksis er det vanlig å dele vertebralarterien i separate segmenter:

 • Jeg - del fra den sjette til den andre vertebraen;
 • II - et område fra en utgang fra kanalen og til atlanten (et vedlegg av den første vertebraen);
 • III - en sløyfe på baksiden av atlanten, dannet for å hindre en reduksjon av blodstrømmen under sving i hodet;
 • IV-sone fra inngangen til kranialhulen og til sammensmelting av 2 fartøyer i en;
 • V - etter å ha kommet inn i occipital foramen - fra dura til overflaten av medulla oblongata.

årsaker

Alle forutsetningene for utviklingen av SPA er klassifisert i 2 generelle grupper - vertebrogen og ikke-endret. Den første er knyttet til endringer i ryggradenes struktur. Den andre med endringer og medfødte eller anskaffe patologier av arteriene selv.

Blant de vertebrogene årsakene kan identifiseres:

 1. Unormal utvikling av ryggvirvlene er en av de vanligste årsakene til syndromet hos barn.
 2. Skader på livmorhalsen kan observeres i barnet på grunn av ugunstig fødsel.
 3. Muskel spasmer på grunn av torticollis eller hypotermi.
 4. Osteokondrose - lesjon av vertebrale skiver og omgivende vev på grunn av dystrofiske prosesser.
 5. Bechterews sykdom er en kronisk betennelse i ryggraden.
 6. Svulster.

Til ikke-motobrogeniske årsaker inkluderer:

 • Arteritt, aterosklerose, trombose og andre sykdommer som forårsaker stenose i lumen i karet.
 • Bøyer, unormal tortuosity og andre typer forstyrrelser assosiert med form og retning av arteriene.
 • Hypoplasia - underutvikling av fartøyet, dvs. dens uregelmessige innsnevring. Oftere på grunn av hypoplasia, blodet strømmer ned til høyre cervikal arterien reduseres. Hypoplasia av venstre arterie er sjelden.
 • Muskelspasmer, unormal utvikling av ribbeina og alt som kan sette press på karene fra utsiden.

Predisposisjon av ulike segmenter til patologier

Oftest er kompresjonen av arterien i området før inngangen til kanalen dannet av ryggvirvlene, forbundet med spasmer av trappen eller et forstørret nerveforbindelse. Og inne i kanalen med en økning i transversale vertebrale prosesser, subluxation av leddene, deres spredning eller utvikling av skivebråk. Som et resultat kan arterien bli tilstoppet og blodstrømningshastigheten kan reduseres.

I området som er plassert etter å ha forlatt beingangen, kan spasmen av den skråmuskulære muskelen, som presser den til hvirvlene, påvirke arteriene. Her utvikles også atherosklerotiske formasjoner, unormal krympearmeri og Kimerli-anomali - en ytterligere beinkanal dannet av en overdreven dyp fur langs kanten av atlanten.

Konsekvenser av en reduksjon i blodstrømmen

Mangel på oksygen og elementene som er nødvendige for hjernen, som kommer med blod, er fulle av et utbrudd av iskemi. Vaskulære kriser er ingenting, men varianter av forbigående iskemiske angrep. Hvis du ikke tar hensyn til sykdom, vil det snart oppstå et ekte iskemisk slag. Konsekvensene av det er irreversible - tap eller forstyrrelse av syn, tale, parese, lammelse. Og resultatet er beklagelig - pasienten vil enten forbli deaktivert eller dø.

Stadier av

Utvikling av SPA er betinget oppdelt i 2 faser - dystonisk og iskemisk.

Den første er ledsaget av standard symptomer for denne patologien:

 • Hodepine: kronisk, forverret under bøyninger, baking, søm, vondt, bankende, fettering, pressing.
 • Svimmelhet: ustabilitet, følelse av fallende, rotasjon.
 • Støy i ørene. Tegnet endres når kroppens posisjon endres.
 • Hørsels- og / eller synshemming: gnister, mørkere, flekker, sirkler, sand, blinker.

Det iskemiske stadium er farligere, forekommer i fravær av behandling og ledsages av forbigående iskemiske angrep.

 1. svimmelhet;
 2. mangel på koordinering;
 3. oppkast som ikke reduserer kvalme;
 4. forvirret tale;
 5. svakhet, svakhet, depresjon
 6. støy i ørene;
 7. blits foran øynene dine.

Kliniske manifestasjoner

Basert på symptomene beskrevet av pasienten, gjør legen et generelt klinisk bilde av sykdommen og bestemmer typen av angrep. Ifølge ham kan han forstå hvilket område av hjernen som ikke mottar den riktige mengden blod og foreskrive en ytterligere undersøkelse.

Redusert blodgennemstrømning til hjernestammen i hjernestammen. Under angrepet faller en person plutselig, men er bevisst. Motorfunksjonen lider, den kan ikke stige, den kan flytte en hånd. Staten gjenopprettes om et par minutter. Et slikt angrep kalles et fallangrep.

 • Iskemi i regionen av retikulær dannelse av hjernen. Ledsaget av et kort bevissthetstap når hodet holdes i lang tid i fast stilling eller med skarp helling. Dette er Unterharnstein syndrom.
 • Forløpende iskemiske angrep. Periodisk svekkelse av motorfunksjoner, tap av følsomhet, syn eller tale, dobbeltsyn og flekker i øynene, svimmelhet, vri fra side til side.
 • Posterior cervical syndrom. Det kan være noen symptomer på spaet, men mest av alt er det sterke hodepine som oppstår fra nakkenes nakke og passerer inn i den fremre delen av hodet. Når hodet svinger, intensiverer stigningen av smerte og endrer karakteren.
 • Vestibulær-ataktiske. Den vestibulære funksjonen lider. Pasienten opplever ustabilitet, ustansighet, mister balanse. Det er mørkere i øynene, oppkast, kortpustethet og hjertesmerter.
 • Basilar migrene. En person ser ikke bra med begge øynene. Så begynner han å bli svimmel, mister stabilitet og kan ikke koordinere hans skritt. Tangen smøres, ørene raser og til slutt taper pasienten bevisstheten.
 • Oftalmisk. Øyne og øyne påvirkes. Pasienten føler i øynene sand, smerte, ser blinker, flekker, striper, gnister. Begynnelsen av lacrimation, conjunctiva. Sikt faller merkbart.
 • Cochle-vestibular. Først av alt faller høringen. Pasienten reagerer ikke på en hviske, hører en lyd i ørene hans. Han rister, gjenstandene rundt begynner å rotere og forvride.
 • Vegetative lidelser. Ledsaget av kuldegysninger eller feber, svette, hodepine, prikker i hjertet. Dette syndromet forekommer sjelden uavhengig, utvikler seg ofte mot bakgrunnen til andre.

diagnostikk

For å bekrefte diagnosen av SPA og vurdere pasientens tilstand, brukes følgende metoder:

 • Radiografi. Den holdes i livmorhalsområdet og fra to vinkler - med en rett nakke og vendt til siden. Metoden gjør det mulig å avdekke brudd i beinstrukturen i ryggraden.
 • Doppler. Det brukes til undersøkelse av arterier - deres tortuosity, patency, diameter, hastighet av blodstrømmen.
 • MR. Det lar deg finne lommer med dårlig blodtilførsel og mulige aneurysmer.
 • Angiografi. Kunstig introduksjon til arterien av kontrastforbindelsen.

behandling

Når årsaken til kompresjon er etablert, foreskriver legen individuell behandling.

Settet med tiltak kan bestå av følgende elementer:

 • Absolutt! Bruk Shantz krage, som gjør at du kan redusere byrden på ryggraden.
 • Bare under remisjon! Manuell terapi, utviklet for å forbedre tilstanden til musklene (slapp av) og gjenopprette posisjonen til strukturen i ryggraden. Massasje kan bare overlates til en erfaren mester, det er stor sannsynlighet for forverring av tilstanden.
 • For å redusere smertesyndromet kan du søke akupunktur. Det bidrar også til å kvitte seg med svimmelhet, hjerteinfarkt.
 • Ved behandling av SPA kan det ikke gå uten terapeutisk trening. Et sett med øvelser er valgt av en lege. For hver pasient individuelt, fordi det under noen bevegelser er mulig å skade enda mer. Alt avhenger av type sykdom og syndromets løpetid.

Av medikamentene administreres vanligvis: et vasodilaterende, anti-inflammatorisk, for å opprettholde vaskulær tonus og hindrer dannelse av trombose, for å beskytte hjernen fra iskemi, vitaminer og bedrer den totale symptomatisk medikament.

Operativ inngripen

Indikasjoner for kirurgisk inngrep er gitt når vanlig behandling ikke har gitt de ønskede resultatene. Det er også tilfeller når det er umulig å gjøre uten en operasjon. For eksempel når en svulst oppdages eller arterien klemmes av en unormal prosess av vertebraen.

Rekonstruksjonen av de vertebrale arteriene selv begynte ikke så lenge siden - i 1956. I 59 ble den første blodproppen fra den subklave arterien fjernet. Men den unormale tortuositeten til vertebralarterien kan ikke korrigeres kirurgisk, unntatt de sjeldne situasjonene da den utviklet seg i I-segmentet.

forebygging

SPA er ikke en dødelig diagnose. Mange pasienter er kurert av denne sykdommen, og de fortsetter å leve et vanlig liv, og glemmer helseproblemer.

For å forhindre vaskulære kriser, følg forebyggende regler:

 • ikke sov på magen din;
 • bruk en ortopedisk pute;
 • minst 2 ganger i året, besøk kiropraktor og fysioterapi prosedyrer;
 • Bruk Shantz krage;
 • bli kvitt dårlige vaner som forårsaker sammenblanding av blodårer - røyking, alkohol;
 • hold deg til en sunn livsstil;
 • og ikke glem om forebyggende øvelser og nakke trening.

Ikke vent på utviklingen av sykdommen! Når de første symptomene oppstår, besøk legen umiddelbart, uten å vente på alvorlige komplikasjoner.

Syndrom av vertebral arterien: konsept, tegn, behandling, risikogrupper

Et kompleks av symptomer forårsaket av et brudd på blodtilførselen til hjernen på grunn av nederlaget til en eller begge hovedarteriene som blodet kommer inn i hjernen kalles vertebral arteriesyndrom. "I folket" brukes ordet "sykdom" på dette problemet, men dette er ikke helt riktig. Ethvert syndrom er ikke formelt en sykdom, men et bestemt sett med symptomer som kan skyldes forskjellige, men nær hverandre, grunner.

Denne sykdommen er en av de som har blitt utbredt i de siste tiårene. Det kan også tilskrives listen over "ungdomsproblemer". Hvis før de lett mest for folk i eldre og til og med pensjonsalder, nå er syndromet til vertebralarterien i stigende grad funnet hos de som er litt over 30 eller 20 år gamle. Globalt krever problemet en løsning på forebyggingsnivå, så hvis det ikke angår deg, men du er i fare, er det verdt å vurdere livsstilen din, så vel som dens forhold.

Hva er vertebral arteriesyndrom?

Dette problemet kalles også noen ganger "vertebro-basilar syndrom". Hvis det skal forklares kort, oppstår det i henhold til denne ordningen:

 1. Hos mennesker på grunn av påvirkning av eventuelle negative faktorer, klemmes en av arteriene som leverer hjernen med blod, og noen ganger er to påvirket;
 2. Som et resultat blir den normale tilførsel av næringsstoffer og oksygen umulig;
 3. Ulike symptomer begynner å vises. Ved første øyekast er de ikke forbundet med ryggraden, for eksempel mørkere i øynene, svimmelhet;
 4. I fremtiden, i fravær av behandling, er iskemisk slagtilfelle mulig, så vel som utseendet av andre sykdommer, siden absolutt alle organer er uadskillelig forbundet med hjernen og tilstanden.

Ofte begynner problemer med blodtilførselen til hjernen ikke bare for "vertebrale" grunner. Risikofaktorer kan være like kjent for all aterosklerose, og for eksempel medfødt hypoplasi i vertebralarterien.

Vitenskapelig forklaring på syndromet

Hvis vi snakker om dette mer utviklet, nærmere medisinske definisjoner, må vi vurdere hvordan blodtilførselen til hjernen som helhet er ordnet. Det er gitt av blod, og med det og næringsstoffer og oksygen, ved hjelp av fire store arterier.

To av dem er karotider. Fra dem til hodet er hovedblodstrømmen - fra 70 til 85 prosent. Hvis en eller begge er skadet, fører det til svært alvorlige lidelser, ofte er resultatet et iskemisk slag.

De to andre er laterale, høyre og venstre. Med hjelpen får hjernen fra 15 til 30% av blodet. Siden prosentandelen i forhold til karoten arterier er liten, antas det at brudd i arbeidet er mindre farlig for kroppen. Men dette er ikke helt sant. Hvis det er en klemme av venstre eller høyre arterie, slag, du kan ikke være redd, men problemet vil fortsatt være - først med velvære, da sykefravær, hørsel og andre, opp til funksjonshemmingen kan dukke opp.

symptomer

Å gjenkjenne symptomene på syndromet i vertebralarterien uten diagnose er vanskelig. Og det er ikke slik at sykdommen ikke manifesterer seg. Helt enkelt er dens tegn likt andre sykdommer, som begynner med en felles osteokondrose og slutter med sykdommer som det er ekstremt vanskelig for en pasient å koble til ryggraden, som allerede nevnt ovenfor. Derfor, hvis du befinner deg i ett av følgende symptomer, bør du søke om en diagnose i klinikken din eller for en betalt undersøkelse.

Oftest har pasienter med dette syndrom hodepine, som både kan forekomme i form av periodiske angrep, og være nesten konstant. Epicenteret av smerte er okkiputen, men de kan spre seg derfra på pannen og whisky.

Dette symptomet øker ofte med tiden. Gradvis blir det vondt å vippe eller vri på hodet, og over tid er det liknende følelser på huden i hårvekstområdet, som intensiveres under berøring. Dette kan ledsages av en brennende følelse. Cervical ryggvirvler begynner å "knuse" når du svinger hodet.

Andre tegn, som forekommer litt sjeldnere:

 • Økt blodtrykk;
 • Ringing og støy i ørene;
 • kvalme;
 • Smerter i hjertet;
 • Økt tretthet i kroppen;
 • Svimmelhet, helt opp til presumptiv tilstand
 • Bevisstap;
 • Smerter i nakken eller en følelse av intens spenning;
 • Visuell forstyrrelse, noen ganger bare en smerte i ørene, kan også skade øynene - i begge tilfeller er det ofte på den ene siden følelser som er sterkere enn på den andre.

På lang sikt, mot bakgrunnen av dette syndromet, kan vegetativ-vaskulær dystoni, økt intrakranielt trykk (hypertensjon), følelsesløp i ekstremiteter, vanligvis fingrene på hendene, utvikle seg. Også, det er ulike mentale abnormiteter - irritabilitet, sinne uten grunn, frykt, humørsvingninger. Slike symptomer oppstår ikke umiddelbart. Men gitt vår medborgers lidenskap til selvbehandling uten diagnose, og bare for å forsinke behandlingen til legen, når alt gjør vondt, vender de ofte til disse tegnene.

Årsaker som kan forårsake vertebral arteriesyndrom. Risikogruppe

Det logiske spørsmålet som oppstår i alle som har oppstått på dette problemet eller sannsynligheten for utseendet er hva kan det føre til? Det er flere svar, fordi forskjellige mennesker kan ha forskjellige årsaker, som hver fører til det samme resultatet - et brudd på blodstrømmen til hjernen, og med det, og utilstrekkelig tilførsel av næringsstoffer og oksygen.

 1. Noen ganger er syndromet forårsaket av asymmetrien av blodstrømmen gjennom vertebrale arterier. Denne patologien er medfødt, når utviklingen av de to arteriene er ujevn. Denne asymmetrien behandles ikke av moderne medisin, men du kan leve med hele livet uten å føle ubehag. Imidlertid strømmer det noen ganger inn i andre sykdommer, inkludert vertebral arteriesyndrom.
 2. Årsaken kan være den såkalte "ustabiliteten til cervical ryggraden", noe som fører til en gradvis svekkelse og ødeleggelse av vertebrale plater. Det fører også ofte til andre plager. Den utvikler seg - både gradvis og etter noen skade, for eksempel mottatt i en ulykke. Langsiktig utvikling er forbundet med en stillesittende livsstil, som nesten aldri fortynnes av sport eller bare fysisk aktivitet. Enkelt sagt, hvis du er en kontorarbeider, og alle dine aktive bevegelser er måten å jobbe og hjemme, over tid vil ustabiliteten til ryggvirvlene manifestere seg.
 3. Det er et forhold mellom ekstravasal kompresjon av vertebralarterien og påfølgende forstyrrelser i blodstrømmen til hjernen. Hennes årsaker er i sin tur traumer og brokk. I tillegg til andre problemer kan kompresjon også forårsake vertebral arteriesyndrom.
 4. Noen ganger er årsaken til problemet fødselstrauma - for eksempel når barnet "trekker" tanger. Hun, akkurat som medfødt, kan ikke få seg til å føle seg i flere tiår, og så manifestere seg.
 5. Noen ganger fører denne sykdommen til osteokondrose.
 6. Begynnelsen av syndromets utvikling kan fungere som en patologi, som tortuositeten til vertebrale arterier. Det er farlig i seg selv, og i noen tilfeller fører til slag, slik at personer med denne diagnosen automatisk faller inn i risikogruppen, og de må nøye overvåke helsen, føre en forholdsvis aktiv livsstil. Blant voksenbefolkningen forekommer denne patologen i om lag en av ti personer. Det kan ikke bare medfødt - det forekommer noen ganger som følge av hypertensjon. Hvis du ble diagnostisert med coiling, sparking eller forlengelse av arterien - vær oppmerksom på at dette er dets variasjon.

Risikogruppen faller automatisk på de som har en av de ovennevnte patologiene, fødselsskader knyttet til ryggraden. Det er ofre for ulykker med skader i vertebralområdet og personer som arbeider i stillesittende arbeid. Hvis du finner deg selv på denne listen, gjør venner med sport - vanlig, som daglig trening - og gå gjennom eksamen hvert par år, så vel som med noen symptomer.

Hvordan diagnostiseres vertebral arteriesyndrom?

Ved en primær undersøkelse foreskriver legen hvordan å oppdage nærvær eller fravær av dette syndromet. Det er oppmerksom på slike eksterne tegn som muskelspenning i baksiden av nakken, ømhet i hodebunnen eller livmorhvirvelene når de presses.

I dag kan diagnose av vertebral arteriesyndrom utføres i klinikken ved hjelp av ultralydsdopplerografi. Med hennes hjelp blir arteriene og karene i hjernen undersøkt, deres tilstand er avslørt, inkludert alle former for forstyrrelser. Radiografi kan også brukes til å gjøre en diagnose.

Hvis undersøkelsen avslører eksacerbasjoner, blir pasienten henvist til en MR i hjernen. Ifølge resultatene er akutt sykehusinnleggelse mulig.

I medisin er det tilfeller der feil diagnose fører til feil behandling. Dette gjelder spesielt for dette syndromet, fordi det er mange lignende sykdommer. Hvis du har blitt diagnostisert, men de foreskrevne legemidlene og prosedyrene ikke virker, bør du gjennomgå en annen undersøkelse på et annet sted.

Hvordan behandle syndromet i vertebralarterien?

Etter en nøyaktig diagnose er doktorens oppgave å bestemme årsaken til klemmen. Deretter utpekes behandling av et syndrom i en vertebral arterie. Det utføres strengt under tilsyn av en lege, selv om den utføres hjemme. Selvmedisinering i dette tilfellet er usannsynlig å være et rimelig skritt, da fytoterapi og kremer her ikke hjelper.

Behandlingen utføres på en kompleks måte. Det inkluderer metodene som er oppført nedenfor, også etter skjønn fra legen, noe av dette kan utelukkes, men noe lagt til.

 • Vaskulær terapi - utført av kurset.
 • LFK - treningsbehandling.
 • Utnevnt medisiner som forbedrer blodstrømmen.
 • Stabiliserende stoffer - unngå kvittelse, svimmelhet, kvalme og andre problemer forbundet med brudd på vestibulær apparatet.
 • Noen ganger er akupunktur foreskrevet.
 • Profesjonell medisinsk massasje.
 • Refleksologi.
 • Manuell terapi.
 • Autograviterende terapi.

Mange andre ikke-farmakologiske metoder praktiseres også. Men tilfeldigvis kan du ikke tilordne dem - hvis du leser listen, valgte hva du likte, og begynte å søke, kan resultatet ikke være i det hele tatt. Behandlingen er foreskrevet av legen individuelt, avhengig av stadium av sykdommen og årsakene. En annen ting er at hvis du ikke er foreskrevet, for eksempel hirudoterapi eller akupunktur, og du tror at disse er svært viktige aspekter, kan du gå gjennom slike behandlingskurser separat.

Hvis du har en slags medfødt patologi som asymmetrien til vertebrale arterier, vær forberedt på å bli kurert bare av vertebralarteriesyndromet, og det opprinnelige problemet vil forbli. Men som i de fleste tilfeller er det derfor verdt å endre livsstilen. Dette er relevant for enhver sykdom - uansett hvor sterk legen, hvis du selv ikke kan eliminere årsaken, kan sykdommen komme tilbake. Og det betyr at etter behandlingen er alt i hendene dine.

Les Mer Om Fartøyene