Hastigheten av ESR i blodet ifølge Westergren

Fremgangsmåte for bestemmelse av erytrocytt sedimenteringshastighet (ESR), utviklet i begynnelsen av det tjuende århundre Westergren svensk lege, blir brukt til å vurdere pasientens for behandling og forebygging av infeksjoner, inflammasjoner, tumorprosesser. Westergren metoden - standardmetoden for å bestemme senkning hastigheten som fungerer alle laboratoriene i verden.

Historisk bakgrunn

I moderne form er testen for studiet av ESR kjent siden 1921. Den ble skapt av svensk lege Westergren på grunnlag av utviklingen av den polske legen Birnaki og den svenske legen Robert Fareus.

Westergren forbedret ikke bare testen, men viste også den diagnostiske og prognostiske verdien av denne studien ved behandling av pasienter med tuberkulose. I Sovjetunionen, siden 1926, ble modifikasjonen av Westergren-metoden, foreslått av Panchenkov, brukt.

I USA, siden 1935, ble ESR bestemt av Winthrobs metode - en annen modifikasjon av Westergren-metoden. Siden 1977 har den internasjonale standardiseringskomiteen besluttet å bruke metoden i Westergren overalt for å bestemme ESR.

I Russland og de post-sovjetiske landene brukes metodene til Westergren og Panchenkov. Indikatorene for disse studiene avvike i regionen med økte verdier, og i normsonen (fra 0 til 20 mm / t) faller sammen.

Dette betyr at du alltid må være oppmerksom, spesielt hvis ESR økes kraftig, ifølge Westergren eller Panchenkov ble analysen utført.

Normer for Westergren

Barn med normale verdier av ESR i definisjonen av Westergren vurderes (tallene er i mm / h):

 • for nyfødte - opptil 2;
 • i et barn under 18 år - 3 - 13.

Antallet av ESR hos kvinner, bestemt ved Westergrens metode, er:

 • fra 18 til 50 år - 0 - 20 mm / t;
 • over 50 år gammel - 0 - 30.

Hos menn er normen for metoden til Westergren følgende indikatorer for nedbør av erytrocytter:

 • fra 18 til 50 år - 0 - 15 mm / time;
 • etter 50 år - 0 - 20.

Forklaring av analysen

Ved tolkning av resultatene fra Westergren-studien identifiseres flere nivåer (soner) av ESR-økning. Utvalget av verdier fra 0 til 15 mm / t er normen for menn, for kvinner er sone med normale testresultater fra 0 til 20.

Hvis indeksene i blodprøven er høyere enn 16 for menn og 21 for kvinner, vurderes det at EEC ved Westergren-metoden økes, men denne økningen er ved grensens grense og kalles grensen.

Avhengig av graden av avvik fra normen er økningszonene i ESR av Westergren preget:

 • grense - fra øvre grense av normen til 32 mm / t;
 • lys - 33 - 49;
 • signifikant - 49 - 66;
 • uttrykt - 67 - 84;
 • ekstremt uttalt - mer enn 85.

ESR ifølge Panchenkov og Westergren, sammenligning

En omtrentlig korrespondanse av verdiene til ESR ved bestemmelse ved forskjellige metoder.

Uoverensstemmelsen mellom resultatene i sonen med økte verdier er forårsaket av tekniske forskjeller i utførelsen av metodene. Ifølge Westergren brukes en kapillær 20 cm lang til å holde blod i en time, og Panchenkovs metode bruker en 10 cm kapillær.

Og, selv om den tidsmålingen er den samme, og 1 time høyden på søylen av blodet i kapillarrøret for å bestemme Westergren-metoden ovenfor, på grunn av hvilket og den hastigheten som de røde blodcellene vil synke til bunnen av kapillaren, ovenfor.

Denne fremgangsmåte, i motsetning til studien Panchenkova mer nøyaktig ved høye verdier som, når influensa, lungebetennelse, revmatoid artritt, kreft kan overskride mark på 100 mm / time.

Flere detaljer om hva som er ESR, hva det avhenger av, kan du lese i artikkelen "Analyse av ESR".

Testbetingelser

For å standardisere prosedyren for blodprøver, brukes automatiske analysatorer av ESR av ulike modifikasjoner i medisinske laboratorier. Laboratorier bruker automatiske målesystemer, både utenlandske og innenlandske produsenter.

Automatiske sammålere gir en nøyaktig start- og sluttid for målingen, viser dataene på skjermen og registrerer dem i datamaskinens minne. Noen typer autoanalysatorer tillater ikke bare å bestemme om Westergren ESR-verdiene er høyere eller lavere i forhold til normen, men også for å gjøre andre målinger.

Ved hjelp av akustiske analysatorer, ESR, er flere parametere definert, for eksempel:

 • hemoglobinnivå;
 • hematokrit;
 • erytrocytkonsentrasjon;
 • innholdet av hemoglobin i erytrocytter;
 • fargeindeks;
 • volumet av erytrocytter.

For å unngå feil, oppfylles følgende betingelser:

 1. Analysen gjøres ved en temperatur på +18-25 ° C.
 2. Brukes som antikoagulant 5% natriumcitrat, som binder kalsium i den valgte prøven, som forhindrer blodpropp.
 3. Etter blodprøvetaking, er analysen gjort innen 2 til 4 timer

For studiet av Westergren brukes både venøst ​​og kapillært blod. Det nødvendige volumet av blod er ved gjerdet:

 • fra venen - 1 mm blod;
 • fra fingeren - 0, 32 mm.

Når Westergren-analysen utføres, blir noen ganger observert falske og forhøyede og falsk-negative indekser. Med polycytemi, abnormiteter i strukturen av erytrocytter, undersøkes testen.

Med anemi blir resultatet av analysen overskattet. Mer informasjon om årsakene til økt ESR hos voksne menn og kvinner, samt hos barn, kan være på enkelte sider på nettstedet.

Bestemmelse av ESR i blodet ved hjelp av Vestergren

Erythrocyts sedimenteringshastighet (ESR) er en svært viktig laboratorieparameter for blodprøver. Pasientene lurer ofte på hva det er. Han viser, gjennom hvilken tid den berøvede evnen til å koagulere blodet setter seg under påvirkning av tyngdekraften. På grunn av visse forhold blir de røde blodcellene sammen, blir tyngre og derfor slå seg raskere.

Vurder hva en ESR er av Westergren, hvordan en slik analyse utføres, hva dens resultater betyr.

Hva er denne testen for?

Bestemmelse av ESR er nødvendig ved forekomst av symptomer på sykdommen, hvor en slik indeks kan øke. Analysen er et hjelpediagnostisk tiltak, fordi det bidrar til å diagnostisere og bestemme hvordan organismen tolererer behandlingen, og om det er noen resultater av det.

I sin tur bidrar tolkningen av analysen med Westergren-metoden til å overvåke sykdommer, særlig av inflammatorisk opprinnelse. Andre symptomer der en slik test er obligatorisk, er utseendet av feber eller feber. Og jo høyere ESR, jo mer aktiv er den inflammatoriske prosessen

Merk at i dag er en slik analyse anerkjent i mange land. Han har en svært høy følsomhet.

Så, hva viser denne testen? Med hjelpen er det en diagnose av slike sykdommer:

 • leddgikt reumatoid;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • en abscess;
 • leddgikt av psoriasis opprinnelse;
 • septiske prosesser;
 • vaskulitt;
 • reaktiv artritt;
 • polymyalgia;
 • polymyositt.

Hva er forskjellen mellom denne metoden for blodprøve

Analysen av Panchenkov og Westergren har forskjeller, og de er signifikante. Først av alt bruker analysen av ESR av Panchenkov kapillærblod.

For å bestemme indikatoren brukes en Panchenkov kapillær (den har 100 bar). Først påføres et antikoagulant på det konkavede glasset slik at blodet vil miste egenskapen til koagulasjon. Derpå på det konkavede glasset blir blod påført, som er plassert i kapillæret. Den er plassert i vertikal stilling.

Vanligvis, en time senere, måler en spesialist høyden på et klart sediment, det vil si plasma. Antall divisjoner og er en indikator på ESR i millimeter. På denne tiden er denne metoden den vanligste i vårt land.

Westergren-metoden er mer følsom. For å gjøre dette, blir det først brukt en mer nøyaktig skala på 200 bar. Blod er tatt fra venen. Direkte in vitro, det er en blanding av blod med en antikoagulant. Kolonnen av blodplasma er nøyaktig det samme som måles.

Hvordan er analysen gjort

For en pasient er det ikke farlig å ta blod og ikke forårsake skade:

 1. Underarmen er trukket av en stropp eller en rundkjede. I venen ved siden av ulnarfoldet, er en nål innsatt, huden på injeksjonsstedet må nødvendigvis behandles med alkohol.
 2. Pasienten blir bedt om å klemme og løsne knyttneve flere ganger. Under samlingen av blod går det inn i et reagensrør.
 3. Når nok materiale samles, fjernes nålen. Til stedet for introduksjonen blir det trykket en bomullspinne som er dyppet i alkohol.

Prosedyren tar litt tid, er ikke smertefull for pasienten. For at analysen skal kunne vise nøyaktige resultater, må det imidlertid utarbeides på en bestemt måte.

Forberedelse for analyse

Blod for analyse er tatt på tom mage. Det er nødvendig at etter å ha spist, har ikke gått mindre enn 8 timer. Det blir bedre om en dag eller to før analysen nekter pasienten alkohol, fettstoffer. En time før prosedyren er forbudt å røyke.

Det er nødvendig å utelukke før analyse:

 • fysisk aktivitet;
 • stress,
 • tar medisiner (hvis dette ikke kan gjøres, må du fortelle legen om det);
 • Røntgenundersøkelse;
 • fysioterapeutiske prosedyrer.

Hva er normer for ESR for Westergren i ulike kategorier av befolkningen

Hastigheten til ESR avhenger av pasientens alder og kjønn. Hos barn, denne indikatoren varierer innenfor ganske brede grenser.

 • Hos pasienter med nyfødte pasienter er normale frekvenser av erytrocytt sedimenteringshastighet 1-2 millimeter. Slike lave tall skyldes det faktum at babyer har svært lite protein i blodet.
 • Indikatoren i en alder av en til seks måneder er 12-17 millimeter per time. Økningen i verdier skyldes ikke patologiske prosesser, men vekst.
 • Etter seks måneder reduseres de normale parametrene og blir lik 1-10 mm pr. Time.
 • Avhengig av kjønn er indikatorene forskjellige og noen ganger svært viktige. Så er frekvensen av ESR hos kvinner ved Westergren til 50 år mindre enn 20 millimeter per time. I de eldste kan det være mer.
 • For menn under 50 år er denne figuren mindre enn 15 mm, og da er det mulig å heve den til 20 mm på en time, og denne hastigheten vil bli vurdert som vanlig.

Hva økningen eller nedgangen i ESR sier

Hvis ESR av Westergren er økt, er det først og fremst å utelukke fysiologiske patologiske prosesser i kroppen. Kanskje årsaken til å øke en slik indikator er alder. Det er en bestemt gruppe mennesker som har økt ESR, eller det er senket, men dette er ikke relatert til lidelser i kroppen.

Når slike fysiologiske egenskaper av kroppen ikke blir observert, er det mulig at en person har noen patologiske fenomener i kroppen.

Hvis ESR av Westergren er økt, hva betyr dette? Dette kan være en indikasjon på at visse prosesser eller sykdommer utvikler seg i kroppen:

 • betennelser av forskjellig genese;
 • hjerteinfarkt;
 • infeksjoner - akutt og kronisk;
 • skader, spesielt frakturer;
 • tilstanden av kroppen etter operasjonen;
 • sjokk;
 • ondartede svulster.

ESR kan økes og når du tar visse legemidler (glukokortikosteroider). Senking av indikatoren indikerer at personen i kroppen har brutt vann-saltbalansen (hyperhydrering). Reduksjon i ESR er også et tegn på progressiv myodystrofi.

Andre årsaker er ikke patologiske:

 • dietter relatert til lavt inntak av kalorier i kroppen;
 • vegetarisme;
 • mottak av steroider.

ESR i svangerskapet

Under barnets svangerskap må indikatoren for ESR måles i nødvendig rekkefølge. Tross alt, i kroppen av en kvinne, er det visse prosesser som kan påvirke hennes tilstand og helsen til hennes fremtidige barn. Totalt bør blodet på ESR i løpet av hele barneperioden kontrolleres fire ganger. Og metoden for Westergren vil være mer informativ.

Hos gravid kvinner varierer frekvensen av erytrocytt sedimenteringshastighet fra 7 til 45 millimeter per time. Noen ganger i første trimester kan det falle. Samtidig, før fødselen, kan indikatoren øke dramatisk.

Hvis ESR av Westergren øker under graviditet, kan det indikere anemi. Med en slik sykdom forstyrres oksygenavgivelsen til vev, røde blodlegemer begynner å forverres raskere.

Hvis den gravide kvinnen bruker lite kjøtt, vokser dette tallet også.

Øk en slik indeksburk og med noen inflammatoriske prosesser. Hvis det er over 50 mm i timen, må du ikke panikk: det kan hende du må gjennomgå flere undersøkelser. Kanskje er stoffskiftet ødelagt, eller det finnes andre, ikke mindre farlige patologier.

Under graviditeten kan ESR senkes. Dette skjer når du tar noen medisinske prosjekter, med økt blodviskositet og andre brudd. I noen tilfeller kan dette være farlig for helsen: det er økt risiko for å utvikle anemi, hypoglobulinemi, erythremi. I alle fall må den gravide kvinnen gjennomgå ytterligere undersøkelser.

Hvordan normalisere ESR på folkemessige måter

I mange tilfeller er normaliseringen av graden av erytrocytsedimentering forbundet med behovet for å redusere det. Høyverdiene av denne parameteren i seg selv er ikke en sykdom. For å redusere det er det mulig å behandle den grunnleggende patologien som har forårsaket eller kalt høye verdier. Ved utvinning går testene tilbake til normal.

Noen ganger kan menneskers måter å normalisere ESR brukes på. For denne tilnærmingen:

 • løk, hvitløk;
 • sitrusfrukter;
 • produkter av biavl;
 • sukkerrosa juice (du kan grate den rå grønnsaken på et riper og klemme);
 • te med lime eller bringebær.

For å øke nivået på denne parameteren, bruk avkok av cyanose. Et glass kjøttkraft (det er nødvendig å ta en teskje) det er nødvendig å insistere på en termos om natten og å drikke om dagen. Det er også hjulpet av en blanding basert på 1 kg honning, 20 valnøtter, 100 gram hvitløk og 50 g dillfrø. Den brukes på en spiseskje tre ganger om dagen.

Så, analysen av ESR av Westergren er en nøyaktig og informativ undersøkelse. Han er oppnevnt for å oppdage et stort antall sykdommer. Kun en lege kan korrekt tolke resultatet og foreskrive en behandling.

Hvorfor trenger du en ESR-test for Vestergren, og hva betyr økt ESR?

Blant kroppens studier ved hjelp av en generell blodprøve, kan en lege foreskrive en måling av ESR- eller erytrocyt-sedimenteringshastighet.

Det finnes flere metoder for å måle denne verdien i dag, men den vanligste definisjonen av soya er Westergren-metoden. Oftest i resultatene av en blodprøve er en verdi skrevet på denne måten skrevet.

Hva er ESR, og hvorfor det er i stand til å vise sykdommene og abnormaliteter som oppstår i kroppen

Så la oss prøve å finne ut hva essensen av denne metoden er, og hvordan, når du ser på resultatene dine, kan du overfladisk bestemme deres mening.

ESR av Westergren, hva er det?

Før du vurderer en bestemt laboratoriemetode og prøver å forstå hva ESR betyr for Westergren, er det nødvendig å finne ut hva en ESR handler om, og hvorfor det kan vise sykdommer og abnormiteter som finner sted i kroppen.

Erytrocytter er blodceller som er ansvarlige for transport av oksygen og næringsstoffer til alle vev og celler. Med ulike betennelser og prosesser i kroppen, kan de forandre ikke bare deres form, størrelse, men også sannsynligheten for sedimentering (sedimentering).

Erytrocytter utfelles i tre trinn:

 1. Individuelle celler i blodceller begynner å bevege seg nedover under påvirkning av tyngdekraften.
 2. Noen celler, som kolliderer med hverandre, danner kolonner av erytrocyter, som minner om mynter. Følgelig øker vekten av partiklene som beveger seg nedover, tyngdekraften som virker på dem, vokser også, og kolonner av røde blodlegemer utfeller raskere.
 3. Et økende antall aggregater dannes, som først senker sedimenteringen, og stopper snart det i det hele tatt.

Så det er lett å se at væskekolonnen er stratifisert: det er et lettere plasma med hvite blodlegemer (leukocytter) på toppen, nederst er røde blodlegemer.

I laboratorier og medisinske institusjoner måles det øvre gjennomsiktige laget.

Norm for analyse av ESR av Westergren

Denne laboratorie måten å måle ESR ble foreslått i 1926 og er fortsatt relevant til nå. I tillegg er det i medisin mulig å måle ESR av Westergren og Panchenkov. Dette er de to vanligste metodene.

Metoden i spørsmålet er veldig enkel i denne artikkelen. Sekvensen kan beskrives i følgende trinn:

 1. Plasser i en kolbe for analyse en halv milliliter antikoagulant - natriumcitrat (et stoff som forhindrer for tidlig blodpropper).
 2. For å bestemme ESR av Westergren er kapillærblod ikke nødvendig, det er nødvendig å velge 2 ml av pasientens blod fra blodåren og legge det til løsningen.
 3. Plasseringen av målekolben i et stativ, som hviler i 1 time. Dermed er måling av EEG av Westergren blod mm h, men det er andre målesystemer.
 4. Måling av høyden på plasmakolonnen (fargeløs væske).

Denne analysen kan ikke informere legen om tilstedeværelse eller fravær av noen sykdom, dette er en rå metode som om nødvendig kan fungere som en unnskyldning for videre forskning.

Resultatene av analysen kan avhenge av:

 • sex;
 • alder;
 • blodinnsamlingstid;
 • menstruasjons dager;
 • graviditet;
 • nøyaktighet av forskeren.

I definisjonen av ESR av Westergren er normen hos kvinner vanligvis større enn hos menn av samme alder. Fra 10 til 50 år har kvinner en ESR-hastighet på 1-20 mm / time. Menn i samme alder 1-15 mm / time.

Definere ESR av Westergren hos barn, det er nødvendig å være oppmerksom på den nøyaktige alderen. Så ved fødselen har barna en ESR på ca 2 mm / time, og i en alder av to år har indikatoren vokst til 4-15 mm / time. I gjennomsnitt er ESR av Westergren norm hos barn vedtatt i 10 år 1-10 mm / time.

Hos mennesker eldre enn 50 år øker soya. Hos menn er den øvre grensen 20 mm, for kvinner 30 mm.

ESR av Westergren under graviditeten vokser også og kan nå 30 mm i timen. Imidlertid, i første og andre semestre, kan graden av sedimentering av erytrocytter under graviditeten reduseres. Dette skyldes prosesser som foregår i kroppen, og medfører endring i blodets proteinsammensetning.

Hvorfor er EEC of Westergren forhøyet

Denne avviket skyldes en økning i mengden protein, for eksempel paraprotein og fibrinogen. Så det er verdt å legge merke til enhver sykdom som forårsaker en slik endring i blodsammensetningen.

Med kronisk observert betennelse i kroppen øker ESR, fordi nivået av immunglobuliner og fibrinogen i cellene øker.

Sykdommer, hvor ofte ESR ved metoden i Westergren økte:

 1. Utvikling av infeksjonsprosessen (lungebetennelse, syfilis, tuberkulose, etc.).
 2. Betennelse i kroppen.
 3. Anemi.
 4. Giftig forgiftning.
 5. Infarkter.
 6. Sykdommer i nyrene og leveren.
 7. Diabetes.
 8. Brudd i bein, traumer.
 9. Sykdommer i det endokrine systemet.
 10. Ondartet formasjon.
 11. Tap av blod.
 12. Godkjennelse av visse grupper av legemidler (eksstrogener etc.)

Blant de fysiologiske kan normale prosesser som forekommer i kroppen og forårsake en økning i ESR identifiseres:

 • aldring;
 • soya for westerngren økte i svangerskapet;
 • postpartum stadium;
 • menstruasjon.

Det kan ikke gis konkret konklusjon om sykdommen på analysen av ESR. Og hvis ESR av Westergren er økt, hva betyr det i ditt spesielle tilfelle, kan legen si bare etter videre undersøkelse.

I hvilke tilfeller er det redusert av Westergren

Et slikt resultat oppstår oftest med en økning i blodets viskositet. Til sykdommer av denne typen inkluderer:

 1. Sickle-formet anemi.
 2. En lang sult.
 3. Avslag på kjøtt.
 4. Skarpt vekttap.
 5. Forstyrrelse av blodsirkulasjonen.
 6. Mottak av steroid medisiner.
 7. Overhydrering.

Vær forsiktig med helsen din, kontroller regelmessig den generelle tilstanden ved hjelp av tester. Og ikke haste for å få panikk hvis resultatet sett avviker fra normen, bare en god lege vil kunne forklare deg de spesifikke grunnene som passer for din situasjon.

Graden av erytrocytt sedimenteringshastighet i blodet

Erytrocyt sedimenteringshastighet (ESR) er en blodprøve som indikerer hvor raskt de røde blodcellene, eller røde blodlegemer, bosetter seg i blod som er fri for koagulasjon, under påvirkning av tyngdekraften.

I løpet av denne studien er en liten mengde blod plassert i et vertikalt rør, og laboratorie tekniker måler hastigheten der røde blodceller faller ned til den nedre delen av røret i løpet av timen under påvirkning av tyngdekraften.

Hvis kroppen har betennelse eller cellebeskadigelse, har de røde blodcellene en tendens til å holde seg sammen, noe som gjør dem tyngre, og de slår seg raskere. Jo raskere erytrocytene holder sammen og bosetter seg, desto høyere er ESR. Høy ESR indikerer at kroppen har en aktiv sykdom.

Hva er formålet med ESR-testen (Westergren målemetode)?

Denne testen utføres i tilfelle at det er symptomer på sykdommen, noe som kan føre til økt forekomst av erytrocytsedimentasjon (inflammatoriske prosesser, svulster etc.).

Også denne testen utføres hvis du allerede har blitt diagnostisert med en sykdom som øker denne frekvensen. Testen lar den behandlende legen tolke hvor godt du reagerer på behandlingen.

Dekryptere ESR lar deg diagnostisere eller overvåke sykdommer som forårsaker smerte og hevelse på grunn av betennelsesskift i vevet. Andre symptomer kan omfatte feber og vekttap.

Følgelig korrelerer den høye frekvensen av erytrocytsedimentering med sykdommens større aktivitet, og den lave frekvensen av erytrocytsedimentering antyder en lavere aktivitet av den inflammatoriske prosessen.

ESR ifølge Westergen er en internasjonalt anerkjent metode for å bestemme frekvensen for erytrocytt sedimentering, som er mest følsom overfor fluktuasjonene.

Eksempler på sykdommer som vanligvis overvåkes av erytrocytt sedimenteringsrate testen inkluderer:

 • revmatoid artritt
 • systemisk lupus erythematosus
 • abscesser
 • psoriasisartritt
 • septisk leddgikt
 • vaskulitt
 • reaktiv leddgikt
 • revmatisk polymyalgi
 • polymyositt

ESR brukes ikke som en screeningstest hos personer som ikke har symptomer eller en diagnose av sykdommen, fordi mange, inkludert fysiologiske forhold, kan føre til en økning i denne indikatoren. Resultatet av analysen av ESR utenfor normen betyr ikke om du har noen spesifikk sykdom. Han sier bare at det er en aktiv inflammatorisk prosess i kroppen.

Hva betyr resultatene av testen for ESR hos kvinner, barn, menn?

Resultatene av laboratorietesten er avhengig av mange ting, inkludert laboratoriemetoden som utfører testen. Hvis resultatene av testen din er forskjellige fra normal, betyr dette ikke nødvendigvis at du har noen problemer. For å finne ut hva resultatene av testen din betyr, bør du snakke med legen din.

Sedimenteringshastigheten for erytrocytter er målt i millimeter per time (mm / h). Normen for ESR er forskjellig for personer i ulike alder og kjønn grupper:

 • For barn varierer det fra 0 til 10 mm / t
 • Hos menn under 50 år holdes denne frekvensen normalt i området fra 0 til 15 mm / t
 • Hos menn over 50 år er disse rammene litt bredere - fra 0 til 20 mm / t
 • For kvinner under 50 år er normen fra 0 til 20 mm / t
 • For kvinner over 50 øker normen og varierer fra 0 til 30 mm / t
 • ESR over 100 mm / t, er sannsynligvis forårsaket av en aktiv inflammatorisk prosess.

Hvis ESR økes, kan det indikere noen sykdommer, for eksempel:

 • Aktiv infeksjon
 • kreft
 • Kardiovaskulære sykdommer
 • Nyresykdommer
 • Sykdommer i blodet
 • Andre sykdommer

ESR-analysen i LAB4U er tilgjengelig og muliggjør tidlig oppdagelse av en inflammatorisk prosess for å starte behandlingen.

Hvilke sykdommer kan indikere patologiske resultater

Helse gjør oss ikke alltid glade. Det er i vanskelige perioder av livet som det bringer deg ned. Enhver av oss kan starte noen patologiske prosesser som påvirker tilstanden til hele organismen. For å finne ut hva som er viktig, hva som må behandles, gir vi tester. En av de viktigste informative indikatorene i dette tilfellet er graden av erytrocytsedimentering.

Generell informasjon

Indikatoren for erytrocytt sedimenteringshastighet (ESR) er inkludert i de obligatoriske studiene i klinisk blodanalyse. Det indikerer hvordan cellene bosette seg i en viss tidsperiode.

I bokstavelig forstand estimeres det hvordan separasjonen i røde blodlegemer og plasma forekommer i en blanding av blod og antikoagulant. Ifølge disse dataene kan legen dømme tilstedeværelsen av en inflammatorisk prosess, en onkologisk, smittsom eller reumatisk sykdom.

Det er tre metoder for å bestemme graden av erytrocytsedimentasjon: ESR av Westergren, metodene Winthrob og Panchenkov.

Historisk bakgrunn: da de begynte å utforske denne indikatoren

Medisinske spesialister har lenge bestemt forholdet mellom indikatorene for erytrocytt sedimenteringshastighet og patologier i kroppen.

Men først i begynnelsen av det tjuende århundre begynte å registrere ESR med sikte på å diagnostisere sykdommer. Dette skjedde etter at en svensk lege, R. Fareus, fant funnet: frekvensen av erytrocytt sedimentering kan vesentlig endres i sykdommer og graviditet. Dette skjedde på 1920-tallet.

Det er fortsatt data som ESR begynte å bli undersøkt så tidlig som 1897, etter E. Bernatskys første eksperiment. Så i kurset var det et annet navn - ROE (reaksjonen av erytrocytsedimentering).

Allerede etter 1925 begynte medisinske forskere å utvikle metoder for å bestemme ESR. De brukes fortsatt i medisinsk praksis.

Hva er metodene for å bestemme ESR

Historisk er det flere metoder for å bestemme ESR. Det er viktig å merke seg at hver av dem adskiller seg vesentlig fra den andre, slik at normer er merket forskjellige. Du kan ikke kombinere dem, ellers blir det forvirring med resultatene.

Westergren-metoden er den mest populære metoden for å bestemme ESR. Det er anerkjent som det ledende laboratorium og blodforskningsutvalg, derfor anses det som det viktigste for analyse. Tiden for å motta resultatet er 60 minutter. Nedenfor vil det bli beskrevet mer detaljert.

Metoden til Winthrob er forskjellig ved at blodet for studien blir tatt rent, det er ikke fortynnet. Lengden på røret for analyse er 100 mm. Dette er ulempen med metoden, siden det er forvrengt resultat med ESR større enn 60 mm i timen.

Panchenkovs metode er at blodet fortynnes med et reagens i henhold til en bestemt teknologi. Løsningen oppsamles i et testrør 100 mm langt, og etter en time registreres resultater.

Westergrens metode for bestemmelse av ESR

Den internasjonale komiteen som arbeider med standardisering av hematologiske studier, vurderer Westergrens metode som den mest nøyaktige. For å utføre analysen, gjør pasienten et blodprøve med venøs blod, som er fylt med et spesielt sylinderformet syre med en antikoagulant - natriumsitronsyre - opp til 200 mm. Denne beholderen er plassert i et stativ og forlatt i 60 minutter.

Antikoagulant tillater ikke blodet å koagulere, mens røde blodlegemer, som har en tetthet høyere enn plasma, settes til bunnen. Hvor raskt de røde blodcellene faller ned, avhenger av deres evne til å limes sammen i en eller annen pasient. Denne prosessen kalles aggregering. Erytrocytaggregater vil slå seg raskere.

Dette er grunnlaget for undersøkelsen av ESR av Westergren. Overflateegenskapene til erytrocytter i humant blod og proteininnholdet i plasmaet er tatt i betraktning. Hvis antallet akuttfaseforbindelser øker, som er karakteristisk for den inflammatoriske prosessen, øker også den aggregerende kapasiteten til røde blodlegemer.

Resultatet registreres ved å estimere antall erytrocyter avsatt i en kolonne.

Hva er forskjellen mellom denne metoden og andre?

I tillegg til ESR av Westergren, er Panchenkovs metodikk mye brukt i vårt land. For å gjøre dette plasseres et reagens (5 prosent natriumcitrat) i en spesiell kapillær, fortynnet med helblod. Etter seksti minutter ble høyden på det oppgjorte plasma målt.

Indikatorene for ESR ved Westergren og Panchenkovs metode ved normale verdier er de samme. Men med akselerasjonen av erytrocytsedimentering, blir dataene i henhold til den første metoden reflektert i høyere tall.

Det er også Winthrobs metode. Det anses mindre nøyaktig enn de to første, så det brukes sjelden. I moderniserte laboratorier brukes automatiske analysatorer ofte, som også gir resultatet av ESR inkludert.

Hvilke sykdommer kan indikere patologiske resultater av ESR av Westergren?

Indikatorene for sedimenteringshastigheten for erytrocytter kan avvike fra normen i en eller annen retning. Når ESR av Westergren forhøyet? Som det allerede er sagt, skjer dette med smittsomme, inflammatoriske, reumatiske og onkologiske sykdommer.

Ofte mistenker de hjertesykdommer og blodårer, patologiske prosesser i blod og nyrer. Et høyt ESR-resultat (opptil 60 mm / t) er også bemerket med en signifikant økning i mengden av akutte faseproteiner, slik som C-reaktivt protein, seromucoid, fibrinogen, ceruloplasmin.

Dette kan indikere en ondartet neoplasma.

Økning av ESR (metoden i Westergren anses av oss i dette tilfellet) kan også være under graviditet og bruk av visse medisiner. Autoimmune prosesser og akutte septiske tilstander fører også til en akselerasjon av erytrocytsedimentering. Røde blodlegemer faller raskere under aktive kroniske leversykdommer, kollagenoser og hjerteinfarkt.

Et redusert resultat av ESR ved Westergren observeres med en økning i proteinfraksjoner, erythremi, en signifikant økning i antall leukocytter, en endring i erytrocytstrukturen, treg hepatitt.

ESR-priser for voksne

Personer med forskjellig alder og kjønnshastighet av erytrocytt sedimenteringshastighet er forskjellige. Så, for menn som ikke har fylt 50, er ESR-verdier på 0-15 mm per time ansett som gode.

Resultater 0-20 mm per time er karakteristiske for representanter for det sterkere kjønn etter den angitte alderen. I hvert av disse tilfellene er det en ESR av Westergren. Blod av kvinner opp til femti år i norm gir frekvensen av erytrocytt sedimentering på 0-20 millimeter per time.

Representanter for den vakre halvdelen av menneskeheten, som har nådd femti år, må ha en ESR på opptil 30 mm / t.

Så ved Westerberg. norm for barn

For barn er det normer som avviger fra voksne. Spørsmålet om hva EST betyr av Westergrene og hva er dets normer hos barn, bekymrer ofte foreldre. Barn i ulike aldre har slike indikatorer i normen:

 • For nyfødte er erytrocytt sedimenteringshastigheten 2-4 mm pr. time;
 • For spedbarn fra to måneder til et år er frekvensen av ESR 3-10 millimeter per time;
 • barn fra ett år til fem år - 4-12 mm per time;
 • Hvis barnet er fra seks til 14 år, er det normalt at han har en ESR på 4-12 mm i timen;
 • jenter som er 14 år eller eldre har normale erytrocytt sedimenteringshastigheter på 2-15 millimeter per time; For gutter i denne alderen er normen 1-10 mm pr. Time.

Soeh er reist - hva betyr dette?

Hvis ESR økes av Westergren, ikke puslespill over hva det betyr. Det er bedre å gi denne legen denne oppgaven. Dekryptere betydningen av en bestemt indikator er dens direkte plikt. Se spesielt ikke etter svar i encyklopedi og Internett.

Noen ganger kan forekomsten av erytrocytsedimentering være normal i tilfelle av fettstoffer eller etter å ha tatt parasittamol. Hos barn kan tannbehandling eller feil, ubalansert kosthold føre til økt ESR. ESR kan også øke med angina, allergier, blodtap og anemi.

Folk i alle aldre, med unntak av velkjente årsaker, kan kroppen individuelt reagere på eventuelle endringer, noe som gjenspeiles i blodprøver.

Så, i den kliniske analysen ser du at hyppigheten av erytrocytt sedimenteringshastighet økes. Du har spørsmål om de er normale og hva de betyr. ESR ifølge Westergren - akselerert eller forsinket - indikerer ikke alltid forekomsten av patologi i kroppen.

Men hvis denne indikatoren av en eller annen grunn har økt, må det huskes at det normaliseres sakte, ikke mindre enn en måned. En vanlig person vil ikke være i stand til å ta hensyn til alle nyanser ved å skaffe resultatene, avgjøre hvilke avvik fra normen som er tillatt, og hvilke som ikke er.

Derfor er det så viktig at alle slike saker behandles av en lege.

Hva kan detekteres i kroppen med denne analysen

På grunn av ESR er det mulig å avsløre, for hvilket tidsintervall er det en deling i blodet av erytrocytter og plasma. En av de mest populære metodene for å bestemme ESR er Westergrens metode. I dette materialet fremhever vi funksjonene i denne metoden, samt årsakene til at ESR avvises fra normen.

Hva er ESR for Westergren?

Graden av erytrocytsedimentering (heretter ESR) beregnes ved å lime de røde blodcellene, som, etter at neoplasma, befinner seg i blodet.

Med hjelp av ESR kan legen oppdage utviklingen av inflammatoriske prosesser i kroppen. I tillegg utføres ESR-testen i følgende situasjoner:

 • Forebyggende undersøkelse.
 • Kontroll og diagnose av sykdommen.
 • Evaluering av behandling for eliminering av patologi.

Oftest, for påvisning av ESR, brukes Westergren-metoden, som er anerkjent av de ledende medisinske komiteene for studiet av blod. Hovedmålet med denne teknikken er å bestemme ESR ved å måle høyden på plasmakolonnen, dannet 60 minutter etter blanding av det venøse blodet med en spesiell løsning.

Fordelene ved denne metoden er:

 • kvaliteten på resultatene;
 • korte termer;
 • enkelhet i å utføre blodprøvetaking;
 • lav pris (i offentlige klinikker - gratis).

Hvordan utføres metoden?

For å oppnå pålitelig informasjon skal pasienten forberede seg til analysen som følger:

 1. Blod må tas om morgenen på tom mage (siste måltid - 8 - 9 timer før blodprøvetaking).
 2. For 2-3 dager før analysen er det nødvendig å utelukke alkohol; fet, krydret mat.
 3. Du kan ikke røyke før prosedyren.
 4. 5 dager før analysen, er det nødvendig å slutte å ta medisiner. Hvis denne avbestillingen ikke er mulig, skal pasienten informere legen om å ta bestemte medisiner.
 5. Det er nødvendig å utelukke fysisk aktivitet og stress i 2 dager før blodprøvetaking.
 6. Like før du tar blod, bør du sitte en stund (10-15 minutter) og roe ned.

Ved Vestergrens metode må blodet tas fra venen. For dette må sykepleieren trekke underarmen med en rundkjede, og deretter trekke blodet inn i et spesielt forberedt reagensrør.

Spesialisten sender deretter prøvene til laboratoriet hvor blodprøven utføres som følger:

 • En natriumoppløsning tilsettes til det fremstilte testrøret.
 • I denne kapillæren (med natrium) er det nødvendig å plassere pasientens blod.
 • Det er nødvendig å plassere røret vertikalt med prøven i en spesiell kolbe.
 • En time senere er det verdt å måle høyden på det gjennomsiktige plasmaet (topplag). Resultatene er registrert i en spesiell form.

Norm blant barn og voksne

Hastigheten til ESR avhenger av en rekke faktorer, nemlig: alder; kjønnsidentitet tiden for analysen; individuelle egenskaper (menstruasjon, graviditet). Videre skal vi utelukke den normale verdien av ESR blant menn, kvinner, gravide og barn.

menn

ESR blant menn vil være lavere enn kvinners. I tillegg er disse indikatorene avhengig av alder - jo eldre mannen, jo høyere er normen. Så er den normale verdien:

 • 10 - 50 år: 0 - 15 mm / t.
 • Mer enn 50 år: 0 - 20 mm / t.

Således er det optimale nivået av ESR 8-13 mm / h.

kvinner

Gjennomsnittlig ROE i svakere kjønn er 10-18 mm / t. Jo eldre kvinnen blir, desto større er ESRs andel av Westergren:

 • 10 - 50 år: 0 - 20 mm / t.
 • Mer enn 50 år: fra 0 - 30 mm / t.

I tillegg bør kvinner identifisere en rekke fysiologiske årsaker som påvirker frekvensen av ESR, for eksempel: graviditet; menstruasjon; menopause; overgangsalder. Les mer ved referanse.

gravid

Høye nivåer av ESR er normen for gravide, da forholdet mellom proteiner i kroppen endres. Så, gjennomsnittlig økning av ESR ved å bære en baby varierer mellom 15 og 30 mm / t, nemlig:

 • 1 trimester: 12 - 22 mm / t.
 • 2 trimester: 21 - 25 mm / t.
 • Trimester: 25 - 45 mm / t.

I tillegg er nivået på ESR påvirket av slike faktorer som:

 1. Flere graviditeter.
 2. Vekt tynne kvinner har et lavere nivå på ESR, heller enn i tette kvinner.
 3. Tilstedeværelsen av sykdommer, for eksempel anemi, inflammatoriske prosesser, lidelser i nyrene.
 4. Funksjoner i løpet av graviditeten.

Barnet

Økningsraten blant barn øker etter hvert som de blir eldre. For eksempel har et nyfødt en ESR på ikke mer enn 2,5 mm / t. Men når barnet er 1 måned gammelt, er ESR 5 mm / h. I eldre alder er det normale nivået av ESR:

 • Opptil 6 måneder: 1 - 5 mm / t.
 • 6 - 12 måneder: opptil 6 mm / t.
 • 1-10 år: opp til 12 mm / t.
 • 10 - 18 år: opptil 15 mm / t.

Hva betyr forhøyet ESR for Westergren?

Økningen i ESR er oftest forbundet med kroppens fysiologiske prosesser. For eksempel, hos barn, kan ROE øke på grunn av ubalansert ernæring, tannkjøtt, stress, medisinering.

Derfor bør pasienten i utgangspunktet utelukke lignende grunner, som inkluderer:

 1. Graviditet.
 2. Menstruasjon.
 3. Mottak av medisiner.
 4. Diet.
 5. Allergi.
 6. Pensjonsalder.
 7. Postoperativ periode.
 8. Fedme.

Med en betydelig økning i ESR kan slike patologier utvikle seg, for eksempel:

 • Tuberkulose.
 • Jernmangel.
 • Anemi.
 • Oncology.
 • Myokardinfarkt.
 • Diabetes mellitus.
 • Leddgikt.
 • Betennelse i lungene.
 • Syfilis.
 • Lungebetennelse.

Ved diagnostisering av forhøyet nivå av ESR, må pasienten gjennomgå en ytterligere undersøkelse for å bestemme den nøyaktige årsaken til denne avviken.

Nedgang i ESR

Reduksjon av ESR er forbundet med en økning i blodets viskositet. Med et redusert nivå på ESR er det verdt å fremheve de fysiologiske og patologiske årsakene til denne avviken. Dermed vises de midlertidige (fysiologiske) årsakene til lav erytrocytrate som følger:

 1. Kosthold, inkludert vegetarisme.
 2. Graviditet (1., 2. trimester).
 3. Mottak av steroidhormoner.
 4. Stress.
 5. Røyking.
 6. Dehydrering av kroppen.

Av unormale årsaker tilskrives reduksjonen av ESR til:

 • Anemi.
 • Hyperhydrering (overdreven væskeopphopning i kroppen).
 • Polycytemi (økt erytrocytvolum i blodet).
 • Spherocytose (dannelse av røde blodceller av uregelmessig form).
 • Hepatitt.
 • Hyperbilirubinemi (forhøyet bilirubinnivå).
 • Leverfeil.

Til slutt er det verdt å huske at analysen av ESR ifølge Vestregren-metoden bestemmer årsaken til avviket, og ikke sykdommen. Derfor, etter en generell blodprøve, bør en grundig undersøkelse utføres for å identifisere en mulig patologi.

Økt ESR i blodet: Hva betyr dette, årsakene

Forkortelsen "ESR" står for "sedimenteringshastigheten for erytrocytter". Dette er en uspesifikk laboratorieindikator som bestemmes ved å undersøke pasientens blod.

ESR refererer til metoder for første diagnose. Korrekt tolkning gjør det mulig å bestemme algoritmen for ytterligere handlinger fra legen.

Historien og essensen av metoden Panchenkovs studie Westergrens metode Normal ESR hos voksne og barn Hva betyr økningen i soya?

Historie og essens av metoden

I 1918 ble det funnet at ESR endrer seg hos kvinner under graviditet. Senere ble det funnet ut at endringen av indeksen er observert i inflammatoriske sykdommer. En av metodene for å bestemme indikatoren, som fortsatt er mye brukt i klinisk praksis, ble utviklet av Westergren så langt tilbake som 1928.

Tettheten av røde blodlegemer er høyere enn plasmaets tetthet, og hvis blodet ikke koagulerer, faller de røde blodcellene under egen vekt gradvis ned til bunnen av laboratorierøret.

Vær oppmerksom på: For å forhindre koagulering av blod, før studien i beholderen, legg til en antikoagulant - natriumcitrat (5% - eller 3,8% løsning).

Den ledende faktoren som påvirker sedimenteringshastigheten er aggregering av erytrocytter (dvs. deres sammenblanding mellom seg). Formet ufordelbare partikler kjent som "mynter" har et mindre forhold mellom volum og volum, slik at de lettere overvinner væskens motstand (plasma) og slår seg raskere. Jo større størrelser og antall aggregater, desto høyere er ESR.

Sammensetningen påvirkes av plasmaproteinsammensetningen og overflatepotensialet av røde blodlegemer. Med utviklingen av patologien til infeksiøs og inflammatorisk genese, endres blodets elektrokjemiske sammensetning. Hovedårsaken til økende aggregering er tilstedeværelsen i blodet av den såkalte. "Akuttfaseproteiner" - immunoglobuliner, fibrinogen, ceruloplasmin og C-reaktivt protein. Agglutinering forhindres normalt av en negativ ladning av røde blodlegemer, men det har egenskapen til å endre på tilsetning av antistoffer og akuttfibrinogen.

Vær oppmerksom på: Den endrede elektriske ladningen og økt tendens til aggregering er karakteristiske for atypiske former for erytrocytter.

Ubetydelige reduksjoner i albumininnhold påvirker ikke sedimenteringshastigheten, men en signifikant reduksjon av konsentrasjonen fører til en reduksjon i serumviskositet og en økning i indeksen.

Undersøkelse etter metode av Panchenkov

For å vurdere ESR ved hjelp av denne teknikken brukes et spesielt laboratoriefart - såkalt. Panchenkov kapillæren. I utgangspunktet tas natriumcitrat opp til "P" -merket, og antikoagulanten overføres til glasset. Så to ganger etter hvert blir testblodet tatt opp til "K" -merket, og det er kombinert med citrat.

Det citrerte blodet rekrutteres igjen i kapillæret, som er festet i oppreist stilling. ESR bestemmes etter 60 min. eller etter 24 timer; indikatoren er uttrykt i millimeter. Denne metoden, som oftest brukes av leger i vårt land, gir høy nøyaktighet i enkeltstudier.

Den største ulempen er at det tar relativt lang tid å utføre analysen.

Studer etter metoden til Westergren

Den europeiske metoden er noe mer følsom for en økning i ESR. For analysen, bruk Vestergren rør med en diameter på 2,5 mm og en eksamen på 200 mm.

Venøst ​​blod blandet med natriumcitrat (3,8%) i et forhold på 4: 1 tjener som et forskningsmateriale. Et reagens som etylendiamintetraeddiksyre (EDTA) kan tilsettes til blodet.

Indikatoren er uttrykt i mm / time.

Det er viktig å: studier på Panchenkov og Westergren kan gi forskjellige tall, og jo høyere ESR, desto større er mulig forskjell.

Derfor, i deklarering av analysen, er det nødvendig å indikere, på hvilken måte analysen ble utført.

Hvis du har mottatt resultatene i et laboratorium som bestemmer ESR etter internasjonale standarder, sørg for å angi om resultatene ble rapportert til Panchenkovs standarder.

Dekoderingsresultater: Normal ESR hos voksne og barn

Normale indikatorer på ESR varierer avhengig av kjønn, alder og enkelte individuelle karaktertrekk ved emnet.

Grenser for normen for voksne:

 • for menn - 2-12 mm / time;
 • for kvinner - 3-20 mm / time.

Det er viktig å: Med alderen stiger indikatoren, som overskrider normen betydelig. Eldre mennesker kan bestemme hastigheten 40-50 mm / t, og dette er ikke alltid et tegn på infeksjon, betennelse eller annen patologi. For kvinner over 60 år er tallene i området 2-30 mm / time, og for menn i samme alder -2-20 mm / time.

Grensen til normen for barn i ulike aldre (i mm / h):

 • nyfødte - opptil 2;
 • fra 2 til 12 måneder - 2-7;
 • fra 2 til 5 år - 5-11;
 • fra 5 til 12 år - 4-17;
 • gutter over 12 år 2-15;
 • jenter over 12 år - 2-12.

De hyppigste avvikene i retning av økende antall. Analysens unøyaktighet kan skyldes brudd på opptaksreglene. Blod overføres til ESR på tom mage om morgenen.

Hvis motivet var fastende på eve eller tvert imot, hadde han spist for stramt, resultatene ble forvrengt. I slike situasjoner anbefales det å gjenoppta analysen etter 1-2 dager.

Resultatet av ESR påvirkes av lagringsforholdene for biologisk materiale før studien.

Hva øker soya?

Analysen på ESR er kjent for sin enkelhet og billighet, men tolkningen av resultatene gir ofte visse vanskeligheter. Tall innenfor normens grenser indikerer ikke alltid mangel på en aktiv patologisk prosess.

Det ble funnet at i en rekke pasienter med diagnostiserte maligne sykdommer er denne indikatoren mindre enn 20 mm / time. Som for kreftpasienter, en betydelig økning i senkning av røde blodceller er mer vanlig for folk med ensomme svulster enn hos pasienter med maligne blodsykdommer.

I noen tilfeller oppdages ingen sykdom hos pasientene med en ESR på 100 mm / h eller mer.

Hovedårsakene til økt ESR:

 • akutte og kroniske bakterielle infeksjoner (smittsomme sykdommer i luftveiene og urinveiene, samt tuberkulose);
 • virusinfeksjoner (inkludert hepatitt);
 • soppinfeksjoner (systemisk candidiasis);
 • Ondartede sykdommer (tumoral neoplasmer, leukemier, lymfomer og myelom);
 • reumatologiske sykdommer;
 • nyresykdom.

Det er viktig å: å øke sedimenteringshastighet på 100 mm / time som oftest påvist med aktiv infeksiøs prosess (i t. t. sepsis), ondartede svulster, hematologiske sykdommer, systemisk lesjoner av bindevev og nyresykdom.

Økt ESR indikerer ikke nødvendigvis forekomsten av patologi.

I området 20-30 mm / time økes hos gravide kvinner, under menstruasjon, samt inntak av visse legemidler - særlig salisylater (acetylsalisylsyre, aspirin) komplekser som inneholder vitamin A og oral prevensjon. Den økte frekvensen av erytrocytsedimentering kan skyldes den nylig introduserte hepatitt-vaksinen.

Merk: økningen i tall observeres ofte med fedme i fravær av akutte prosesser, samt mot bakgrunnen av høyt blodkolesterol.

I de første timer og dager med sykdoms stillingen kan være normal, ettersom en viss tid (24 til 48 timer) til serumproteiner har gjennomgått endringer. Ved utbruddet av den smittsomme prosessen vises leukocytose mye tidligere, det vil si,

økning i antall leukocytter. Det tar også tid å normalisere indikatoren. Etter fullstendig kur kan økt ESR vedvare i flere uker og til og med måneder.

I dette tilfellet gjenspeiler indikatoren ganske enkelt perioden for konvalescens (gjenoppretting).

Økningen i indeksen for ESR er grunnlaget for tilleggsstudier. Spesielt for diagnostisering av betennelse er det nødvendig med en biokjemisk blodprøve for å evaluere indeksene av C-reaktive proteiner som er markører for betennelse.

ESR av Westergren økte, hva betyr det?

ESR er en av indikatorene for en generell blodprøve, som tolkes som graden av erytrocytsedimentering. For å bestemme ESR undersøkes et sediment, som forblir i blodet etter at det biologiske materialet er avgjort i 1 time etter blodinnsamling fra fingeren. Det er mange metoder for beregning av ESR, men metoden for Westergren er den mest populære og informative. Fra den vanlige metoden for å bestemme sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer, utmerker den seg ved at blod tas ikke fra fingeren, men fra venen. En slik analyse gjør det mulig å avsløre selv de mest ubetydelige forstyrrelsene og endringene i organismenes virkemåte.

Ved å studere resultatene av pasientens blodprøve og spesielt indikatorene på ESR, kan legen fortelle nøyaktig om det er noen inflammatorisk prosess i kroppen. Økningen i ESR av Westergren er mulig av flere grunner, og vi vil snakke om dette i mer detalj.

Hva er ESR av Westergren og hvorfor er det forhøyet?

Erytrocytter er blodceller, de kalles også røde blodlegemer, hovedformålet er transport av oksygen og næringsstoffer til organene og vevene i hele organismen. I normal ESR av en sunn person til 10-12 mm / t hos menn og opptil 15 mm / t hos kvinner.

Med utviklingen av den inflammatoriske prosessen i kroppen eller forstyrrelsen av dens funksjon, er røde blodlegemer de første til å reagere på endringene som oppstår. I forskjellige situasjoner kan røde blodlegemer endre sin form og størrelse, men først og fremst endrer frekvensen av deres bunnfall.

For å bestemme ESR, legger legen det menneskelige blodet fra fingeren eller venen til et spesielt rør som er plassert vertikalt. Etter en time observeres resultatet av nedbør, som forekommer i flere stadier:

1. For det første faller enkeltrøde blodceller ned til bunnen av testrøret under vekten av dens tyngdekraft.

2. Erytrocyter kolliderer med hverandre, lim sammen, danner såkalte kolonner. Etter hvert som "kolonnene" øker, endrer vekten, noe som resulterer i at de røde blodcellene under tyngdekraften begynner å slå seg enda raskere.

3. Under sedimentering av røde blodlegemer dannes stoffer som reduserer denne prosessen, stopper den gradvis helt, og alle røde blodlegemer beveger seg til bunnen av røret.

Etter å ha stoppet prosessen med nedbør av erytrocytter observerer en spesialist at en væske fra to lag ble dannet inne i røret - det øvre gjennomsiktige laget er plasmaet med leukocytter, og under det røde laget er erytrocytene. Videre undersøkelse er utsatt for et gjennomsiktig lag som var på toppen.

Årsaker til ESR

Økningen i ESR er mest typisk for inflammatoriske prosesser som forekommer i kroppen. Blodprøven og nivået på denne indikatoren kan bare bekrefte eller motbevise tilstedeværelsen av betennelse, og ytterligere diagnostiske metoder kreves for å bestemme den nøyaktige plasseringen av patologien.

Parametrene for blodprøven påvirkes av en rekke faktorer:

 • pasientens kjønn - forekomsten av erytrocytsedimentering hos kvinner er noe høyere enn hos menn;
 • graviditet - under svangerskapet øker frekvensen av erytrocytsedimentering betydelig i hver trimester, som er normen;
 • alder - indikatorene på ESR og andre prosesser og blodelementer er forskjellige hos unge, eldre og barn;
 • forberedelse til analyse - det er ikke mulig å donere blod etter alvorlig stress er opplevd dagen før eller umiddelbart etter overdreven fysisk anstrengelse, siden i dette tilfellet vil indikatorene i studien ikke være informativ;
 • Tiden for levering av testen - blod er best å bli gitt om morgenen på tom mage, i så fall vil analyseparametrene være så pålitelige som mulig.

I studien av ESR av Westergren må pasientens alder tas i betraktning i barnet. For eksempel er barn i det første år av livet normen opptil 2 mm / t, hos barn i andre år av livet, normen er ESR opp til 15 mm / t. Hos eldre er ESR-frekvensene normalt opptil 30 mm / t hos menn og opptil 45 mm / t hos kvinner.

Blant de patologiske årsakene til en mulig økning i ESR av Westergren utforskes følgende:

 • betennelse i oropharynx og øvre luftveier - angina, faryngitt, bronkitt, laryngitt;
 • sykdom i nedre luftveier - bronkitt, lungebetennelse, tuberkulose;
 • jernmangel anemi;
 • forgiftning av kroppen mot bakgrunnen av matforgiftning, narkotika, kjemikalier;
 • nyre- og leversykdommer - nyre- og leverinsuffisiens, hepatitt, pyelonefritis;
 • diabetes mellitus;
 • skader mottatt - brudd, alvorlige blåmerker, craniocerebral traumer;
 • massiv blødning;
 • ondartede svulster.

Blant de fysiologiske årsakene til økningen i ESR-verdier i henhold til Westergren, er følgende uttalt:

 1. graviditet;
 2. puberteten - på tidspunktet for hormonell justering kan ESR-tallene øke litt.
 3. aldring av kroppen;
 4. overgangsalderen av kvinnen;
 5. postpartum periode.

Hva er det høye nivået av ESR i Westergren hos gravide kvinner?

En økning i nivået av ESR under graviditet er normalt. Med hver trimester vil disse indikatorene øke, for eksempel ved slutten av tredje trimester, satsen for sedimentering av røde blodceller for en kvinne er 40-45 mm / t. Hvis slike indikatorer oppdages i begynnelsen av svangerskapet eller i midten, kan årsakene være patologiske prosesser som oppstår i moderkaken:

 • fetoplacental insuffisiens;
 • tidlig aldring av moderkaken;
 • plasentalavbrudd (delvis);
 • blokkering av blodkarene i morkaken med kalsepter, noe som resulterer i at fosteret opplever en oksygenmangel.

Hvordan normalisere ESR?

En patologisk økning i graden av erytrocytsedimentering krever en detaljert undersøkelse. Metoden for å forhindre patologisk økning i ESR under graviditet er forberedelse for unnfangelse, sanering av kronisk infeksjonsfokus før graviditet, et balansert kosthold og inntak av folsyre i planleggingsstadiet.

Les Mer Om Fartøyene