Hastigheten av ESR i blodet ifølge Westergren

Fremgangsmåte for bestemmelse av erytrocytt sedimenteringshastighet (ESR), utviklet i begynnelsen av det tjuende århundre Westergren svensk lege, blir brukt til å vurdere pasientens for behandling og forebygging av infeksjoner, inflammasjoner, tumorprosesser. Westergren metoden - standardmetoden for å bestemme senkning hastigheten som fungerer alle laboratoriene i verden.

Historisk bakgrunn

I moderne form er testen for studiet av ESR kjent siden 1921. Den ble skapt av svensk lege Westergren på grunnlag av utviklingen av den polske legen Birnaki og den svenske legen Robert Fareus.

Westergren forbedret ikke bare testen, men viste også den diagnostiske og prognostiske verdien av denne studien ved behandling av pasienter med tuberkulose. I Sovjetunionen, siden 1926, ble modifikasjonen av Westergren-metoden, foreslått av Panchenkov, brukt.

I USA, siden 1935, ble ESR bestemt av Winthrobs metode - en annen modifikasjon av Westergren-metoden. Siden 1977 har den internasjonale standardiseringskomiteen besluttet å bruke metoden i Westergren overalt for å bestemme ESR.

I Russland og de post-sovjetiske landene brukes metodene til Westergren og Panchenkov. Indikatorene for disse studiene avvike i regionen med økte verdier, og i normsonen (fra 0 til 20 mm / t) faller sammen.

Dette betyr at du alltid må være oppmerksom, spesielt hvis ESR økes kraftig, ifølge Westergren eller Panchenkov ble analysen utført.

Normer for Westergren

Barn med normale verdier av ESR i definisjonen av Westergren vurderes (tallene er i mm / h):

 • for nyfødte - opptil 2;
 • i et barn under 18 år - 3 - 13.

Antallet av ESR hos kvinner, bestemt ved Westergrens metode, er:

 • fra 18 til 50 år - 0 - 20 mm / t;
 • over 50 år gammel - 0 - 30.

Hos menn er normen for metoden til Westergren følgende indikatorer for nedbør av erytrocytter:

 • fra 18 til 50 år - 0 - 15 mm / time;
 • etter 50 år - 0 - 20.

Forklaring av analysen

Ved tolkning av resultatene fra Westergren-studien identifiseres flere nivåer (soner) av ESR-økning. Utvalget av verdier fra 0 til 15 mm / t er normen for menn, for kvinner er sone med normale testresultater fra 0 til 20.

Hvis indeksene i blodprøven er høyere enn 16 for menn og 21 for kvinner, vurderes det at EEC ved Westergren-metoden økes, men denne økningen er ved grensens grense og kalles grensen.

Avhengig av graden av avvik fra normen er økningszonene i ESR av Westergren preget:

 • grense - fra øvre grense av normen til 32 mm / t;
 • lys - 33 - 49;
 • signifikant - 49 - 66;
 • uttrykt - 67 - 84;
 • ekstremt uttalt - mer enn 85.

ESR ifølge Panchenkov og Westergren, sammenligning

En omtrentlig korrespondanse av verdiene til ESR ved bestemmelse ved forskjellige metoder.

Uoverensstemmelsen mellom resultatene i sonen med økte verdier er forårsaket av tekniske forskjeller i utførelsen av metodene. Ifølge Westergren brukes en kapillær 20 cm lang til å holde blod i en time, og Panchenkovs metode bruker en 10 cm kapillær.

Og, selv om den tidsmålingen er den samme, og 1 time høyden på søylen av blodet i kapillarrøret for å bestemme Westergren-metoden ovenfor, på grunn av hvilket og den hastigheten som de røde blodcellene vil synke til bunnen av kapillaren, ovenfor.

Denne fremgangsmåte, i motsetning til studien Panchenkova mer nøyaktig ved høye verdier som, når influensa, lungebetennelse, revmatoid artritt, kreft kan overskride mark på 100 mm / time.

Flere detaljer om hva som er ESR, hva det avhenger av, kan du lese i artikkelen "Analyse av ESR".

Testbetingelser

For å standardisere prosedyren for blodprøver, brukes automatiske analysatorer av ESR av ulike modifikasjoner i medisinske laboratorier. Laboratorier bruker automatiske målesystemer, både utenlandske og innenlandske produsenter.

Automatiske sammålere gir en nøyaktig start- og sluttid for målingen, viser dataene på skjermen og registrerer dem i datamaskinens minne. Noen typer autoanalysatorer tillater ikke bare å bestemme om Westergren ESR-verdiene er høyere eller lavere i forhold til normen, men også for å gjøre andre målinger.

Ved hjelp av akustiske analysatorer, ESR, er flere parametere definert, for eksempel:

 • hemoglobinnivå;
 • hematokrit;
 • erytrocytkonsentrasjon;
 • innholdet av hemoglobin i erytrocytter;
 • fargeindeks;
 • volumet av erytrocytter.

For å unngå feil, oppfylles følgende betingelser:

 1. Analysen gjøres ved en temperatur på +18-25 ° C.
 2. Brukes som antikoagulant 5% natriumcitrat, som binder kalsium i den valgte prøven, som forhindrer blodpropp.
 3. Etter blodprøvetaking, er analysen gjort innen 2 til 4 timer

For studiet av Westergren brukes både venøst ​​og kapillært blod. Det nødvendige volumet av blod er ved gjerdet:

 • fra venen - 1 mm blod;
 • fra fingeren - 0, 32 mm.

Når Westergren-analysen utføres, blir noen ganger observert falske og forhøyede og falsk-negative indekser. Med polycytemi, abnormiteter i strukturen av erytrocytter, undersøkes testen.

Med anemi blir resultatet av analysen overskattet. Mer informasjon om årsakene til økt ESR hos voksne menn og kvinner, samt hos barn, kan være på enkelte sider på nettstedet.

Bestemmelse av ESR i blodet ved hjelp av Vestergren

Erythrocyts sedimenteringshastighet (ESR) er en svært viktig laboratorieparameter for blodprøver. Pasientene lurer ofte på hva det er. Han viser, gjennom hvilken tid den berøvede evnen til å koagulere blodet setter seg under påvirkning av tyngdekraften. På grunn av visse forhold blir de røde blodcellene sammen, blir tyngre og derfor slå seg raskere.

Vurder hva en ESR er av Westergren, hvordan en slik analyse utføres, hva dens resultater betyr.

Hva er denne testen for?

Bestemmelse av ESR er nødvendig ved forekomst av symptomer på sykdommen, hvor en slik indeks kan øke. Analysen er et hjelpediagnostisk tiltak, fordi det bidrar til å diagnostisere og bestemme hvordan organismen tolererer behandlingen, og om det er noen resultater av det.

I sin tur bidrar tolkningen av analysen med Westergren-metoden til å overvåke sykdommer, særlig av inflammatorisk opprinnelse. Andre symptomer der en slik test er obligatorisk, er utseendet av feber eller feber. Og jo høyere ESR, jo mer aktiv er den inflammatoriske prosessen

Merk at i dag er en slik analyse anerkjent i mange land. Han har en svært høy følsomhet.

Så, hva viser denne testen? Med hjelpen er det en diagnose av slike sykdommer:

 • leddgikt reumatoid;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • en abscess;
 • leddgikt av psoriasis opprinnelse;
 • septiske prosesser;
 • vaskulitt;
 • reaktiv artritt;
 • polymyalgia;
 • polymyositt.

Hva er forskjellen mellom denne metoden for blodprøve

Analysen av Panchenkov og Westergren har forskjeller, og de er signifikante. Først av alt bruker analysen av ESR av Panchenkov kapillærblod.

For å bestemme indikatoren brukes en Panchenkov kapillær (den har 100 bar). Først påføres et antikoagulant på det konkavede glasset slik at blodet vil miste egenskapen til koagulasjon. Derpå på det konkavede glasset blir blod påført, som er plassert i kapillæret. Den er plassert i vertikal stilling.

Vanligvis, en time senere, måler en spesialist høyden på et klart sediment, det vil si plasma. Antall divisjoner og er en indikator på ESR i millimeter. På denne tiden er denne metoden den vanligste i vårt land.

Westergren-metoden er mer følsom. For å gjøre dette, blir det først brukt en mer nøyaktig skala på 200 bar. Blod er tatt fra venen. Direkte in vitro, det er en blanding av blod med en antikoagulant. Kolonnen av blodplasma er nøyaktig det samme som måles.

Hvordan er analysen gjort

For en pasient er det ikke farlig å ta blod og ikke forårsake skade:

 1. Underarmen er trukket av en stropp eller en rundkjede. I venen ved siden av ulnarfoldet, er en nål innsatt, huden på injeksjonsstedet må nødvendigvis behandles med alkohol.
 2. Pasienten blir bedt om å klemme og løsne knyttneve flere ganger. Under samlingen av blod går det inn i et reagensrør.
 3. Når nok materiale samles, fjernes nålen. Til stedet for introduksjonen blir det trykket en bomullspinne som er dyppet i alkohol.

Prosedyren tar litt tid, er ikke smertefull for pasienten. For at analysen skal kunne vise nøyaktige resultater, må det imidlertid utarbeides på en bestemt måte.

Forberedelse for analyse

Blod for analyse er tatt på tom mage. Det er nødvendig at etter å ha spist, har ikke gått mindre enn 8 timer. Det blir bedre om en dag eller to før analysen nekter pasienten alkohol, fettstoffer. En time før prosedyren er forbudt å røyke.

Det er nødvendig å utelukke før analyse:

 • fysisk aktivitet;
 • stress,
 • tar medisiner (hvis dette ikke kan gjøres, må du fortelle legen om det);
 • Røntgenundersøkelse;
 • fysioterapeutiske prosedyrer.

Hva er normer for ESR for Westergren i ulike kategorier av befolkningen

Hastigheten til ESR avhenger av pasientens alder og kjønn. Hos barn, denne indikatoren varierer innenfor ganske brede grenser.

 • Hos pasienter med nyfødte pasienter er normale frekvenser av erytrocytt sedimenteringshastighet 1-2 millimeter. Slike lave tall skyldes det faktum at babyer har svært lite protein i blodet.
 • Indikatoren i en alder av en til seks måneder er 12-17 millimeter per time. Økningen i verdier skyldes ikke patologiske prosesser, men vekst.
 • Etter seks måneder reduseres de normale parametrene og blir lik 1-10 mm pr. Time.
 • Avhengig av kjønn er indikatorene forskjellige og noen ganger svært viktige. Så er frekvensen av ESR hos kvinner ved Westergren til 50 år mindre enn 20 millimeter per time. I de eldste kan det være mer.
 • For menn under 50 år er denne figuren mindre enn 15 mm, og da er det mulig å heve den til 20 mm på en time, og denne hastigheten vil bli vurdert som vanlig.

Hva økningen eller nedgangen i ESR sier

Hvis ESR av Westergren er økt, er det først og fremst å utelukke fysiologiske patologiske prosesser i kroppen. Kanskje årsaken til å øke en slik indikator er alder. Det er en bestemt gruppe mennesker som har økt ESR, eller det er senket, men dette er ikke relatert til lidelser i kroppen.

Når slike fysiologiske egenskaper av kroppen ikke blir observert, er det mulig at en person har noen patologiske fenomener i kroppen.

Hvis ESR av Westergren er økt, hva betyr dette? Dette kan være en indikasjon på at visse prosesser eller sykdommer utvikler seg i kroppen:

 • betennelser av forskjellig genese;
 • hjerteinfarkt;
 • infeksjoner - akutt og kronisk;
 • skader, spesielt frakturer;
 • tilstanden av kroppen etter operasjonen;
 • sjokk;
 • ondartede svulster.

ESR kan økes og når du tar visse legemidler (glukokortikosteroider). Senking av indikatoren indikerer at personen i kroppen har brutt vann-saltbalansen (hyperhydrering). Reduksjon i ESR er også et tegn på progressiv myodystrofi.

Andre årsaker er ikke patologiske:

 • dietter relatert til lavt inntak av kalorier i kroppen;
 • vegetarisme;
 • mottak av steroider.

ESR i svangerskapet

Under barnets svangerskap må indikatoren for ESR måles i nødvendig rekkefølge. Tross alt, i kroppen av en kvinne, er det visse prosesser som kan påvirke hennes tilstand og helsen til hennes fremtidige barn. Totalt bør blodet på ESR i løpet av hele barneperioden kontrolleres fire ganger. Og metoden for Westergren vil være mer informativ.

Hos gravid kvinner varierer frekvensen av erytrocytt sedimenteringshastighet fra 7 til 45 millimeter per time. Noen ganger i første trimester kan det falle. Samtidig, før fødselen, kan indikatoren øke dramatisk.

Hvis ESR av Westergren øker under graviditet, kan det indikere anemi. Med en slik sykdom forstyrres oksygenavgivelsen til vev, røde blodlegemer begynner å forverres raskere.

Hvis den gravide kvinnen bruker lite kjøtt, vokser dette tallet også.

Øk en slik indeksburk og med noen inflammatoriske prosesser. Hvis det er over 50 mm i timen, må du ikke panikk: det kan hende du må gjennomgå flere undersøkelser. Kanskje er stoffskiftet ødelagt, eller det finnes andre, ikke mindre farlige patologier.

Under graviditeten kan ESR senkes. Dette skjer når du tar noen medisinske prosjekter, med økt blodviskositet og andre brudd. I noen tilfeller kan dette være farlig for helsen: det er økt risiko for å utvikle anemi, hypoglobulinemi, erythremi. I alle fall må den gravide kvinnen gjennomgå ytterligere undersøkelser.

Hvordan normalisere ESR på folkemessige måter

I mange tilfeller er normaliseringen av graden av erytrocytsedimentering forbundet med behovet for å redusere det. Høyverdiene av denne parameteren i seg selv er ikke en sykdom. For å redusere det er det mulig å behandle den grunnleggende patologien som har forårsaket eller kalt høye verdier. Ved utvinning går testene tilbake til normal.

Noen ganger kan menneskers måter å normalisere ESR brukes på. For denne tilnærmingen:

 • løk, hvitløk;
 • sitrusfrukter;
 • produkter av biavl;
 • sukkerrosa juice (du kan grate den rå grønnsaken på et riper og klemme);
 • te med lime eller bringebær.

For å øke nivået på denne parameteren, bruk avkok av cyanose. Et glass kjøttkraft (det er nødvendig å ta en teskje) det er nødvendig å insistere på en termos om natten og å drikke om dagen. Det er også hjulpet av en blanding basert på 1 kg honning, 20 valnøtter, 100 gram hvitløk og 50 g dillfrø. Den brukes på en spiseskje tre ganger om dagen.

Så, analysen av ESR av Westergren er en nøyaktig og informativ undersøkelse. Han er oppnevnt for å oppdage et stort antall sykdommer. Kun en lege kan korrekt tolke resultatet og foreskrive en behandling.

ESR panchenkov økte, hva skal jeg gjøre?

innhold

Hvis legen la merke til at ESR av Panchenkov økte, kan påliteligheten av dette resultatet ikke tvilsomt. Med utviklingen av ny teknologi innen ulike vitenskapsområder, inkludert i medisin, vil de metodene som etter mange år blir viktige, og med hjelpen det vil være mulig å spore patologiske endringer, ikke miste sin rolle. Dette gjelder også ESR. Fortolkningen av forkortelsen er utrolig enkel: det er graden av erytrocytt sedimentering. Dette er en av hovedindikatorene for en generell blodprøve.

Generelle egenskaper av ESR

Erytrocytter er alle kjente røde blodlegemer. Med utviklingen av ulike infeksjoner i kroppen øker nivået og mengden av antistoffer, noe som resulterer i at erytrocytene kombinerer og faller inn i et såkalt sediment. Det er frekvensen av sedimentering av den røde blodcellen til bunnen av røret (SEA), en indikator som har en tilstrekkelig høy følsomhet. Dens forandring kan indikere tilstedeværelsen av sykdommen i kroppen. Selvfølgelig kan indikatoren for denne hastigheten ikke være den samme for alle.

Følgende fysiologiske faktorer kan påvirke det:

 • forskjell i kjønn: menn er som regel lavere enn kvinner;
 • graviditet av en kvinne: endringen i indikatoren avhenger av endringen i mengden protein;
 • prevensjonsmidler: kvinner som regelmessig bruker p-piller, tilhører gruppen med økt ESR;
 • Morgentid: Hvis analysen gjøres om morgenen, kan den overvurderte indikatoren være knyttet til dette;
 • Blodet er viskøst: Med en slik egenskap av organismen, vil indikatoren i den generelle analysen overstige normen.

Norm for indeksen for ESR

Som det ble sagt ovenfor, blir frekvensen av spredning av erytrocytter i sedimentet normalisert. Dette betyr at for ham er det grenser for redusert / normalt / forhøyet nivå. Fysiologiske årsaker ble også nevnt, hvorfra dette nivået kan være annerledes. La oss analysere hver kategori mer detaljert. Den mest "brede" kategorien for å bestemme en indikators frekvens er barn.

Her kan nivået være annerledes selv etter en måned:

 • Nyfødte: 2-2,8 mm / h.
 • Til barnet 1 måned: normen er fra 2 til 5 mm / t.
 • Til barnet fra 2 måneder til 6 måneder: normen er fra 4 til 6 mm / t.
 • Til et barn fra 6 til 12 måneder: normen er 3-10 mm / t.
 • Til barnet fra 1 år til 5 år: normen er 5-11 mm / t.
 • Til barnet fra 6 år til 14: norm fra 4 mm / t til 12 mm / t.
 • Barn eldre enn 14 år. Jenter: 2-15 mm / t. Gutter: 1-10 mm / t.

Den kvinnelige kategorien antar 3 tilfeller av vurdering av normative indikatorer på sedimenteringshastigheten for erytrocytter. Den første gruppen inkluderer kvinner under 30 år: for dem er normen fra 8 til 15 mm / t. Den andre gruppen er kvinner i alderen 30 og over. For dem er indikatoren tillatt hvis analysen viste opptil 20 mm / t. Separat er det nødvendig å vurdere gravide kvinner. For dem øker refleksjonen av denne prosessen: opptil 45 mm / t er det ingen grunn til bekymring, og derfor ikke tenk på forekomsten av patologiske forandringer.

Den siste kategorien er mennene. Det er bare 2 grupper her, men deres "alderskvalifikasjoner" blir doblet i forhold til klassifiseringen av den kvinnelige kategorien. Første menn faller til 60 år: for dem varierer frekvensen fra 2 til 10 mm / t. I de andre mennene etter 60 år. For dem er den akseptable verdien 15 mm / h.

Årsaker til økt frekvens av ESR

ESR har den viktigste diagnostiske og medisinske betydningen. For å fastslå forekomsten av en infeksjon i kroppen, kan denne indikatoren bli avgjørende. Selvfølgelig kan et komplett bilde bare gi et sett forskjellige verdier. Den spesielle egenskapen til ESR er at den i de fleste tilfeller bare stiger i nærvær av "uvennlige" bakterier i menneskekroppen, selv om lokaliseringen vil være svært forskjellig.

Det er en åpen liste over smittsomme sykdommer, der nivået av sedimenteringshastigheten øker.

Denne listen inneholder følgende:

 • sykdommer med inflammatorisk karakter (både purulent og septisk);
 • infeksjoner assosiert med endringer i metabolisme, så vel som det endokrine systemet;
 • sykdommer i galdekanalen og leveren;
 • en tilstand som kan påvirke økningen i blodviskositet (blødning, postoperativ tilstand, diaré);
 • sykdommer forbundet med blod;
 • en funksjonsfeil i beinmargene (lymfom / leukemi);
 • sykdommer forbundet med endringer i vev (slag, tuberkulose).

Det er også en rekke infeksjoner der indikatoren kan gå av skala selv for 100 mm / t. Blant dem virussykdommer: ARVI, infeksjon i lungene, betennelse i paranasale bihuler. Også, ESR kan økes kraftig i nærvær av hepatitt, cystitis eller soppinfeksjon.

Det er viktig å forstå at indeksen for ESR kan økes ikke fra sykdommens øyeblikk, men bare etter 1-2 dager. Det samme gjelder for øyeblikket av utvinning - i noen tid kan de økte indikatorene også vises som et resultat av analysene.

Metoder for å bestemme frekvensen av erytrocytsedimentering

Det finnes flere måter der du kan bestemme sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer.

I kliniske laboratorier er det 4 hovedveier:

 1. Winthrob-systemet.
 2. Westergren-metoden.
 3. Panchenkovs metode.
 4. Kinetiske metoder (observasjon).

Hver metode eller system har sine egne særegenheter og noen forskjeller. La oss se nærmere på dem.

Vintroba ESR-systemet

Hovedtrekk ved metoden er at det ufortynnede kapillærblod blir undersøkt her. Bare antikoagulant (natriumcitrat) blir tilsatt. Etter at stoffet ble tilsatt til blodet, ble sammensetningen plassert i et rør på skalaen som indikatoren ble bestemt for.

Metode for bestemmelse av Vestergrens ESR

Denne metoden ble godkjent internasjonalt og er den vanligste blant leger. Det særegne er at venøs blod brukes til å bestemme nedsatt frekvens, som også blandes med et antikoagulant.

Forskjellen ligger i selve bestemmelsesmetoden - her måles figuren ved hjelp av et spesielt stativ. Etter 1 time måles avstanden fra den første avgrensningslinjen til linjen av sedimenterte røde blodlegemer.

Bestemmelse av ESR av Panchenkov

Hovedforskjellen mellom Panchenkovs metode og Westergrens metode ligger i mekanismen for behandling av resultatet: Panchenkov bruker manuell forskning, mens Westergrens har automatiserte seg. I denne metoden brukes bare kapillærblod.

Forskningen utføres i henhold til følgende algoritme:

 • En antikoagulant oppsamles i et spesialfartøy (vanligvis 5% natriumcitrat), hvoretter dette beløpet overføres til det tilberedte lysglasset.
 • I det samme fartøyet er det nødvendig å skrive blodet tatt for undersøkelse til et spesielt merke "K". Dette beløpet vil føre til et forhold mellom antikoagulant og blod 4: 1, henholdsvis.
 • Blodet "helles" på samme lysbilde og blandes.
 • Igjen blir den resulterende sammensetningen samlet i et kar og plassert i vertikal stilling ved bruk av et spesielt stativ.
 • Etter 1 time kan du vurdere resultatet.

Som enhver biologisk studie innebærer bestemmelsen av sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer overholdelse av alle regler: temperatur, korrekt belysning på arbeidsplassen, overholdelse av fuktighetsnivået i rommet.

Denne metoden har blitt svært populær på grunn av dens nøyaktighet og enkelhet i utførelsen.

Økning i ESR hos barn

En økning i slike indikatorer indikerer tilstedeværelsen av en inflammatorisk prosess. Dessverre er det umulig å bestemme den spesifikke typen av en slik prosess fra resultatene av en analyse. Det krever en integrert tilnærming, og kun en spesialist kan kompetent og fullt ut diagnostisere tilstedeværelsen av infeksjon. Men en slik indikator kan øke og ikke bare i nærvær av patogene bakterier.

Det er en liste over ikke-smittsomme lidelser, blant annet:

 • systemiske, autoimmune sykdommer (f.eks. spondylitt, astma);
 • blodsykdommer;
 • metabolske forstyrrelser;
 • blir skadet
 • sykdommer forbundet med oppløsning av vev: tuberkulose, onkologiske prosesser.

Barnets organisme har mange funksjoner, inkludert evnen til å gjenopprette den normale indeksen for ESR. Etter den overførte smittsomme sykdommen, kan denne indikatoren forbli forhøyet i flere uker, mens hos voksne stabiliseres den allerede i 2-3 dager.

Det er også viktig å huske at det er små avvik i frekvensen av erytrocytt sedimenteringshastighet, som kan skyldes følgende årsaker:

 1. Skjære tenner hos spedbarn.
 2. Mangel på vitaminer.
 3. Mulighet for manifestasjon av helminthiosis.
 4. Ta visse medisiner (for eksempel Paracetamol).
 5. Brudd på en ung mors kosthold, inkludert bruk av for mye fettstoffer.

Kan hastighetsverdien være trygg når den økes? Selvfølgelig! Dette fenomenet kan oppstå hvis pasienten har hatt god frokost før han tok testene, eller han hadde en allergisk reaksjon kort før han besøkte laboratoriet.

En falsk økning i verdien av ESR

Hvis, etter analysens resultater, verdien av Panchenkovs ESR er betydelig økt, kan den bli anerkjent som falsk på grunn av visse forhold:

 • graviditet av kvinnen: i denne perioden øker indikatoren til tider;
 • fedme av de siste grader;
 • Nylig vaksinasjon (bare hvis vaksinert mot hepatitt B);
 • inntak av vitaminer, særlig vitamin A;
 • nyresvikt
 • alder av pasienten (eldre).

Graden av erytrocytsedimentasjon og dens indeks spiller en viktig rolle for enhver spesialist. Korrekt definert verdi hjelper ikke bare med å korrekt diagnostisere, men også å identifisere spesifikke sykdommer og utarbeide en kompetent strategi for behandling av pasienten.

Metode for å bestemme graden av erytrocytsedimentasjon av Westergren

Den spesifikke massen av røde blodlegemer er høyere enn plasma, slik at de gradvis bosettes i et reagensrør. Det ytre skallet av erytrocyter er negativt ladet, noe som senker nedgangen. I nærvær av inflammatoriske prosesser endrer frekvensen av erytrocytsedimentasjon (ESR), så dette laboratorieindikator for blod tjener som tegn på en mulig patologi. I utviklede land brukes definisjonen av ESR av Westergrens metode vanligvis.

innhold

Med en økning i plasmakonsentrasjonen av indikatorproteiner i den inflammatoriske prosessen, hovedsakelig globuliner, reduseres ladningen, og frekvensen av sedimentering av røde blodlegemer øker.

Nivået av globuliner øker på grunn av en reduksjon i konsentrasjonen av albuminer som er ansvarlig for viskositeten til blodet. Det er fortynnet, og motstanden av plasmaet til sedimentering av røde blodlegemer reduseres. Derfor regnes beregningen av erytrocytsedimenteringshastigheten som en viktig diagnostisk test.

I Sovjetunionen ble bestemmelsen av ESR utført ifølge Panchenkov. I utviklede land ble definisjonen av ESR ved Westergren-metoden mest brukt.

Bestemmelse av ESR av Westergren

I den tradisjonelle Westergren-metoden brukes standardiserte glass- eller plastkapillærer. Bruk enten venøst ​​eller kapillært blod.

Målinger av erytrocytt sedimenteringshastighet

Etablering av ESR av Westergen er delt inn i følgende faser:

 1. Blodprøvetaking utføres. Blod fra venen samles inn i reagensrør for venøst ​​blod, fra kapillær - for kapillær.
 2. Blodprøven blandes med en oppløsning av natriumcitrat 5% i et forhold på 4 til 1.
 3. Overfør blandingen til Westergren kapillær.
 4. Etter en time måles ESR i henhold til nivået på det separerte plasma.

Du vil også være nyttig å lære om frekvensen av ESR hos barn på vår side.

Endring av definisjonen av ESR

Metoden til Westergren er fullt automatisert. Dette tillot å øke produktiviteten og kvaliteten på resultatene. Westergren-metoden har et stort antall modifikasjoner. De angår reduksjonen av kapillærstørrelsen, noe som reduserer analysetiden.

Automatisk analysator for bestemmelse av ESR

Hva er formålet med ESR-testen?

I Sovjetunionen ble ESR studert av Panchenkovs metode. Metoden har en rekke ulemper, så bruk nå raskere og effektive metoden til Westergren. Disse to metodene gir forskjellige resultater. Det er vanskelig å si hvilken metode som er mer nøyaktig, fordi ESR er en abstrakt mengde. Russisk medisin gjenkjenner normer Panchenkov. Derfor, hvis pasienten er klar over at laboratoriet velger å utføre ESR-bestemmelsen på en annen måte, må han informere legen.

Forskjellene mellom Westergren og Panchenkovs metode er i form av testrør som brukes til test og kalibrering av resultatene. Dataene fra begge testene avvike ikke ved normal sedimentering av røde blodlegemer.

Viktig: Hvis ESR er forbedret, gir Westergrens metode høyere verdier. Normen til ESR i henhold til Westergrens metode er forskjellig fra normen til ESR i henhold til Panchenkovs metode.

Resultatene av analysen avhenger av metoden i laboratoriet som utfører testen. Hvis ESR av Westergren forhøyet - hva betyr dette?

Tabell med middelverdier av erytrocytsedimenteringshastighet

Dette betyr at pasienten har følgende sykdommer:

 • infeksiøse - respiratoriske virusinfeksjoner, influensa, lungebetennelse, bronkitt, hepatitt av viral etiologi, mykoser, cystitis, pyelonefritis;
 • sykdommer i revmatisk natur - leddgikt, artrose, lupus, revmatisme;
 • blodsykdommer;
 • sykdommer i stoffskifte og kjertler: skjoldbruskkjertel og bukspyttkjertel;
 • sykdommer ledsaget av oppløsning av vev: infarkt, cerebrospinalvæske i hjernen, kreft, leukemi, tuberkulose;
 • Grave bestemmelser, fortykning av blodet: tarmobstruksjon, oppkast, diaré, matforgiftning;
 • tannkorn.

Viktig: I de russiske laboratoriene kan man gjennomføre en analyse av metoden til Westergren, og konklusjonen er gitt i henhold til normer Panchenkov. Dette bør tas i betraktning av legen ved tolkning av resultatene av studien.

Uavhengig av den valgte metoden, er standard av ESR i resultatene sterkt avhengig av overholdelse av reglene for lagring av blodprøven i foranalysen. Ofte er det behov for parallell analyse i et alternativt laboratorium.

Bestemmelse av ESR ved Panchenkov metode

ESR (frekvensen av erytrocytsedimentering) er en viktig indikator som er en del av en generell blodprøve. Hovedrollen er å bestemme graden av dannelse av aggregater av erytrocytter (det vil si tiden som de legger seg ned til bunnen av røret).

Det er bemerkelsesverdig at i det undersøkte blodet undertrykkes aktiviteten av koaguleringsfaktorer, det vil si at sedimenteringen av erytrocytter skjer bare under tyngdekraften.

Definisjonen av denne indikatoren er mulig ved flere metoder, hvorav en er Panchenkovs metode.

Dens viktigste forskjellen fra akseptert metode over hele verden - fastsettelse av ESR-metoden Westergren - er en "manuell" studien, mens Westergren metoden innebærer bruk av en automatisk analysator.

Hva er denne metoden? I hvilke tilfeller kan resultatet forbedres?

Analysemetode

Bestemmelse av ESR ved hjelp av Panchenkovs metode utføres i et spesielt fartøy - kapillæren til Panchenkov. Sekvensen av handlinger er som følger:

 1. En antikoagulant løsning trekkes inn i dette fartøyet (vanligvis blir 5% natriumcitratoppløsning tatt for studien). Mengden som kreves for studien, bestemmes av skalaen som påføres fartøyet - opp til P-merket (tilsvarer halvparten av røret). Etter at løsningen er overført til et lysbilde.

Som for de fleste studier krever Panchenkovs metode overholdelse av optimale forhold - temperaturregimet, fuktighet, arbeidsplassbelysning.

Satsen for ESR av Panchenkov

Normen for denne indikatoren kan avvike betydelig for forskjellige personer (avhenger av alder og indre tilstand av organismen):

 • barn har ikke betydelige kjønnsforskjeller i definisjonen av denne indikatoren. Normen i nyfødte er opptil 2 mm / t. Etter hvert som barna vokser opp, øker ESR også (som skyldes aktiveringen av blodkoaguleringssystemet). Dermed kan normer for denne indikatoren være fra 2 til 17 mm / t hos barn under 12 år.
 • frekvensen av sedimenteringshastigheten hos kvinner varierer også etter alder. Hos kvinner under 60 år er nivået fra 2 til 20 mm / t. Etter 60 år kan indikatoren økes til 30 mm;
 • hos menn under 60 år er normen mellom 2 og 15 mm / time. Når du blir eldre, øker nivået av ESR i alderdommen til 20 mm / time. I røykere kan nivået på denne indikatoren økes til 25.

Metoden for å bestemme sedimenteringshastigheten ifølge Panchenkov ble mye brukt på grunn av sin enkelhet og høy nøyaktighet av bestemmelse (med overholdelse av doser).

Tolkning av resultater

Hva betyr endringen i denne indikatoren, og når den kan oppgraderes?

Den vanligste årsaken til økte nivåer av ESR i blodet er frigjøringen av en stor mengde fibrinogen i blodet.

Dette molekylet er en forløper for fibrin, det grunnleggende koagulerende molekylet. Konsentrasjonen i blodet kan øke som følge av følgende forhold:

 1. Inflammatoriske prosesser. Økningen i fibrinogen provoserer frigjøring av proinflammatoriske mediatorer, noe som fører til endring i leverens aktivitet og produksjon av en stor mengde koagulant. Spesielt ofte, utseendet av det i store mengder i blodet fører til smittsom og giftig skade på leveren.
 2. Myokardinfarkt. Økning av nivået av fibrinogen er på grunn av etablert fokal ischemi og vevsnekrose (i dette tilfelle taler øket erytrocytt sedimenteringshastighet om aktiverings regenerator system som tar sikte på å begrense lesjon).
 3. Omfattende skader og brannskader. Nivået av fibrinogen økes av samme grunner som ved hjerteinfarkt. I tillegg kan en økning i sedimenteringshastigheten utløses ved dannelse av giftige proteinmolekyler (som følge av forstyrrelser av bindinger i proteinmolekyler og dannelse av nitrogenholdige forbindelser).

Reduksjon av ESR observeres, vanligvis med degenerative sykdommer i blodsystemet, med overdreven hyperhydrering av kroppen, så vel som hos folk som spiser hovedsakelig plantefôr.

Falsk økning av ESR Panchenkova mulig med takle diett (høyt inntak av kolesterol) i pasienter som får orale prevensjonsmidler, så vel som etter administrering til pasienten av visse vaksiner og antisera.

Hvis nivået på ESR økes betydelig (mer enn 80), kan dette indikere utviklingen av en onkologisk prosess i kroppen. I tillegg skjer økningen også ved utviklingen av systemiske sykdommer (med lupus erythematosus, sklerodermi).

ESR ved Westergren-metoden, fordelene og oppdagelsen av sykdommer, årsakene til økningen eller reduksjonen av denne indikatoren

En generell blodprøve er en viktig del av en generell klinisk undersøkelse av pasienter i kommunale og private klinikker. Studien av erytrocytter gjør det mulig å evaluere de ulike indikatorene for disse formede elementene - størrelsen, formen, kinematikken til aggregering, trombogenese etc.

Klinisk undersøkelse av blodbanen

Analysen på ESR er en undersøkelse av frekvensen av sedimentering av røde blodlegemer i et gitt tidsintervall under påvirkning av tyngdekraften. I dag brukes to diagnostiske verktøy som nøyaktig kan analysere denne indikatoren: metoden ifølge Westergren og Panchenkov. Analyser av graden av sedimentering av erytrocytter bidrar til å etablere genesis, storhet og styrke av inflammatoriske prosesser i menneskekroppen. Den mest populære metoden for å bestemme ESR i blodet er metoden ifølge Westergren.

Hva er ESR for Westergren?

Erytrocytter er røde ensartede elementer som transporterer oksider gjennom hele kroppen. Deres hovedfunksjon er fjerning av karbondioksid og tilførsel av oksygen til vevet. Inflammatoriske, smittsomme, idiopatiske eller allergiske sykdommer kan forandre størrelsen, formen, innholdet av røde blodlegemer og deres sedimenteringshastighet (sedimentering).

ESR av Westergren

Sedimentasjonen av de formede elementene foregår i tre trinn:

 1. I utgangspunktet beveger individuelle røde blodlegemer seg under tyngdekraften
 2. Etter en stund danner de formede elementene sammen med hverandre store blodpropper. Massen av partikler, henholdsvis, øker, og de fastgjøres raskt på bunnen av røret;
 3. Dannelsen av et stort antall aggregater reduserer sedimenteringsprosessen, og snart stopper den det.

Den diagnostiske teknikken til Westergren er en universelt anerkjent metode for å bestemme sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer. Hovedforskjellen fra Panchenkovs metode ligger i kalibrering av resultatene av studien og reagensrørene, som brukes i analysen. Det anbefales til bruk siden 70-tallet.

Men i Russland er Panchenkovs metode oftest brukt. Det er verdt å merke seg at resultatene av begge typer analyser er identiske, men bestemmelsen av ESR ved Westergren-metoden er mer følsom overfor økte frekvenser av sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer.

Begge listede diagnostiske metoder er relativt billige og svært informative. Gjennomføringen av prosedyren krever heller ikke spesiell innsats eller innsats. Derfor er denne metoden vanligvis gjort med andre blodprøver.

Oppmerksomhet vær så snill! Metoder for å bestemme ESR fungerer i dag i auto modus og krever ikke deltakelse av mennesker. Resultatene er utdata i form av et bånd hvor alle referanseverdier er skrevet.

Hvorfor er studien av sedimenteringshastigheten for erytrocytter ifølge Vestergren?

EEA for Westergren utføres som regel sammen med andre analyser av blodindikatorer. Denne metoden er inkludert i listen over generelle kliniske blodprøver. Det gjør det mulig å evaluere effektiviteten av medisinen som utføres eller for å hjelpe til tidlig diagnose av sykdommer i forskjellige etiologier.

De vanligste sykdommene som påvirker parametrene til ESR i blodet:

 • sepsis;
 • Abscesses av ulike etiologier;
 • Autoimmune sykdommer;
 • artritt;
 • Myalgi av ulike genese.

Det skal bemerkes at en økning eller reduksjon i ESR ikke er en uavhengig sykdom, men et tegn som indikerer løpet av patologiske prosesser i kroppen. For å fastslå den eksakte årsaken til endringer i mengden av sedimentering av blodceller, vil det være nødvendig med flere diagnostiske tiltak. I flere tilfeller normaliserer ESR uten medisinsk eller invasiv inngrep.

Norm av ESR av Westergren

Eksakt tolkning av resultatene av testene på ESR utføres bare av en kvalifisert lege. Det anbefales ikke å gjøre selvdiagnose. Følgende data er gitt til informasjonsformål, men noen verdier kan dechifreres og identifisere abnormiteter.

Verdiene av ESR-verdier er svært forskjellige hos mennesker i ulike aldre, kjønn og helse. Hos barn varierer frekvensen av sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer i et bredt spekter. Måling av ovennevnte indeks gjøres i mm / h.

Sunn verdier av ESR for ulike aldersgrupper:

 • Ved nyfødte overstiger sedimenteringshastigheten ikke to til tre millimeter per time. Slike reduserte verdier er forbundet med en liten mengde peptidforbindelser.
 • Ved barnet til ett år - 11-18 mm / time. Høye priser i denne alderen er forbundet med økt vevsvekst.
 • Ved barnet etter ett år gjør parametre to-ti mm / time.
 • Kvinner og menn har store forskjeller i ESR-priser. Hos kvinner anses normen å være opptil 20 mm / time, mens hos menn er den allerede patologisk økt.
 • Hos menn betraktes det som normen fra 2 mm til 13-14 per time.

Viktig! Hvis ESR av Westergren er forhøyet under graviditet, er dette normalt og krever ikke ytterligere undersøkelser. Ofte når nivået av ESR i dette tilfellet 40 mm / t. Det er verdt å merke seg at i de første og andre semesterene av graviditeten, kan sedimenteringen av røde blodlegemer tvert imot kraftig reduseres. Denne tilstanden er forårsaket av en endring i proteinsammensetningen av blod hos kvinner.

Hva er forskjellen i ESR ifølge Panchenkov fra metoden ifølge Westergren?

Det er betydelige forskjeller mellom disse metodene. Metoden ifølge Vestergren bruker venøst ​​blod, og ifølge Panchenkov bruker det kapillærblod. Når du samler kapillærblod, legges det først på et spesielt glass, der et antikoagulerende middel påføres (et stoff som forhindrer blodpropp). Etter at prøven har mistet dens koagulasjonsegenskaper, er den installert i vertikal retning. Etter omtrent en time måler spesialisten plasmanivået.

Westergren-metoden er svært følsom for eventuelle endringer og har stor fisjonskvalitet. Som nevnt ovenfor brukes i dette tilfelle venøs blod, som blandes direkte i et reagensrør med et antikoagulant. Nøyaktig samme metode måler kolonnen av gjennomsiktig plasma og måler ESR. Metoden for Westergren har en skala på to hundre divisjoner.

Testrør med venøst ​​blod

Hvorfor øker nivået av ESR i blodet?

Når sammensetningen av blodkanalen endres, begynner røde blodlegemer å bosette seg i forskjellige hastigheter på karene. En sterk påvirkning utøves av en økning i plasmaet av peptidforbindelser, fibrinogen eller paraprotein. Kroniske sykdommer akselerere hastigheten av sedimentering av røde blodceller på veggene.

Hos barn øker parametrene til ESR på grunn av utbrudd av nye tenner, parasitter eller under fysiologisk stress. En sterk økning i sedimenteringshastigheten hos voksne kan indikere tilstedeværelsen av alvorlige patologier fra ulike organer:

 • Inflammatoriske, smittsomme, idiopatiske eller allergiske prosesser;
 • Diabetes 1 og 2 typer;
 • Mangel på B-vitaminer eller jern;
 • Krenkelser i funksjonen av nyresystemet;
 • Autoimmune sykdommer;
 • Ondartet eller godartet neoplasma;
 • Endokrine lidelser;
 • Brenner av forskjellig grad;
 • Hepatitt.

Inntak av glukokortikoider, alvorlig traumer eller psykomatisk overuttak kan også øke frekvensen av ESR. Når detekteres avvik fra denne indikatoren, foreskrives gjentatte diagnostiske tiltak, utformet for å utelukke et falskt positivt resultat. Hvis resultatet er bekreftet - fortsett diagnostiske tiltak for å identifisere den sanne årsaken til sykdommen.

Den luteale fasen av menstruasjonssyklusen påvirker i stor grad sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer. Endringer i dette tilfellet er midlertidige og krever ingen behandling. Graviditet, som nevnt ovenfor, har også en betydelig effekt på disse indikatorene.

Hvorfor øker ESR under graviditet?

En generell klinisk studie av blod utføres hos gravide kvinner flere ganger: i begynnelsen av svangerskapet, i midten og på 7-8 måneder. I denne tilstanden økes de normale parametrene litt, som beskrevet ovenfor.

Under graviditeten påvirker mange faktorer ESR. Den første er en forandring i peptidsammensetningen av blodet. Den andre er en økt mengde kolesterol eller jernmangel anemi. I noen tilfeller kan en feil diett, der det ikke er nok kjøttprodukter, øke hastigheten på erythrocytsedimenteringshastigheten.

Psykoterapeutisk stress har større innvirkning på kvinner under graviditet enn i normal tilstand. Derfor anbefales det å unngå overdreven følelsesmessig og fysisk overbelastning.

Tips! Skarpe endringer i denne indikatoren er også normen og avhenger av de enkelte egenskapene til en bestemt organisme. Til legen er det nødvendig i disse tilfellene å ta opp kun ved ugunstige symptomer.

Hvorfor reduseres frekvensen av ESR i blodet?

Reduksjon i graden av erytrocytsedimentasjon kan skyldes endringer i kroppsvekt, inntak av hormonelle steroider, anemi eller langvarig sult. Hyperhydrering er en av de viktigste årsakene til økt ESR. Ofte skjer dette enten på grunn av overdreven vannforbruk, eller på grunn av forstyrrelser i ekskresjons- eller kardiovaskulærsystemet.

Andre faktorer som reduserer ESR:

 • Økning i konsentrasjonen av gallsyrer;
 • Reduksjon av blod pH;
 • Langvarig inntak av acetylsalisylsyre, kvikksølv eller kalsium;
 • Økning i antall peptidforbindelser (hovedsakelig albuminer) og blodceller;
 • Sickle-celle anemi.

I flere tilfeller, når sedimenteringen av røde blodceller faller, er det tilstrekkelig å rette opp dietten. For et barn under ett år kan denne tilstanden føre til plutselig død. Derfor anbefales det å besøke barnelege regelmessig og overvåke barnets tilstand for rettidig oppdagelse av patologiske forhold.

Hvordan er forhøyet ESR i blodet behandlet?

Avhengig av den underliggende sykdommen, er medisiner foreskrevet. Graden av erytrocytsedimentering øker som regel som respons på utseendet av patologiske forhold. Hvis årsaken til denne økningen er overdreven blodtynning - foreskrive stoffer som forbedrer blodets rheologiske egenskaper. Med kreft, infeksiøse, inflammatoriske eller allergiske sykdommer er det nødvendig å behandle grunnårsaken. ESR i disse tilfellene normaliseres etter pasientens gjenoppretting.

Tradisjonelle metoder for normalisering av ESR-indikatorer:

 • Hvitløk juice;
 • honning;
 • Sitron eller grapefruktjuice;
 • Lime eller bringebær te;
 • Ferskpresset betesaft.

Regelmessig fysisk aktivitet, undersøkelser hos leger, riktig ernæring og rettidig hydrering er garantien for sunt blod. Søvn har en sterk effekt på ESR. Ikke hell eller sove, 8 timer - optimal tid for søvn.

Åndedrettsøvelser bidrar også til å forbedre blodet. I kostholdet anbefales det å legge til flere produkter som inneholder jern, proteiner og B-vitaminer - mel, kjøtt, fisk, grønnsak eller fruktprodukter. I tilfelle av alvorlige sykdommer, bør du ikke hoppe over legemidlet og ignorere anbefalingene fra legen din.

ESR: vurderingsmetoder og klinisk betydning. Sammenligning av metodene til Panchenkov og Westergren

ESR - forekomsten av erytrocytsedimentering, erytrocyt Sedimentation Rate (ESR) er en av de vanligste laboratorieundersøkelsene. Sammen med en økning i antall leukocytter og forskyvning av formelen til venstre, fungerer ESR som et laboratorie tegn på tilstedeværelsen av en inflammatorisk eller smittsom prosess.

Karakteristikk av studien:

ESR er et mål for graden av blodseparasjon i et reagensrør med tilsatt antikoagulant på 2 lag: det øvre (gjennomsiktige plasma) og de nedre (sedimenterte røde blodceller). Graden av erytrocytsedimentering anslås fra høyden av plasmagelaget dannet i mm om 1 time. Den spesifikke vekt av røde blodlegemer er høyere enn den spesifikke vekt av plasmaet, slik at hvis det er en antikoagulant ved tyngdekraften RBCs sette seg på bunnen. Hastigheten ved hvilken erytrocytt sedimentering oppstår, bestemmes hovedsakelig av omfanget av deres aggregering, dvs. evnen til å holde seg sammen Sammensetning av erytrocytter avhenger hovedsakelig av deres elektriske egenskaper og proteinsammensetningen av blodplasmaet. De normale røde blodceller bære en negativ ladning (Z-potensialet av erytrocyttene), som er på grunn av de ladede gruppene i sialinsyrene på erytrocytt-membranen, bidrar det til å frastøte hverandre, og opprettholde erytrocyttene i suspensjon. Graden av erytrocytt-aggregering (og dermed ESR) øker med økende konsentrasjoner av akuttfase-proteiner (fibrinogen, C - reaktivt protein, haptoglobin, alfa-1 antitrypsin, ceruloplasmin, immunglobuliner og så videre). Tvert imot øker ESR med økende albuminkonsentrasjon. På Z-potensialet i erytrocytter blir påvirket av andre faktorer: pH i plasma (ESR reduserer acidose, alkalose - øker), har ione-ladnings av plasma, lipider, blod viskositet, tilstedeværelse av erythrocytisk antistoffer. Antallet, formen og størrelsen på røde blodlegemer påvirker også ESR. Reduksjon av antall erytrocytter (anemi) i blodet fører til en akselerasjon av ESR, og tvert imot øker antallet av røde blodlegemer nedgangen.

Ved akutte inflammatoriske og smittsomme prosesser observeres økningen i ESR 24 timer etter at temperaturen stiger og antall leukocytter øker. Indeksen for ESR varierer avhengig av en rekke fysiologiske og patologiske faktorer. Indikatorene for ESR hos kvinner er noe høyere enn hos menn. Endringer i proteinsammensetningen av blodet under graviditeten fører til økning i ESR i denne perioden. I løpet av dagen er fluktuasjoner i verdiene mulige, maksimumsnivået er notert på dagtid.

Måling av ESR bør vurderes som en screening test, som ikke har noen spesifisitet for noen sykdom. Vanligvis er ESR-studien foreskrevet sammen med en generell blodprøve.

Indikasjoner for formålet med studien:

 • inflammatoriske sykdommer
 • smittsomme sykdommer
 • svulst
 • screeningsstudier for forebyggende undersøkelser

Metoder for forskning:

For å bestemme ESR, anbefalte International Committee for Standardization in Hematology (ICSH) metoden til Westergren. Metoden er referansen en. Studien er utført i spesielle Westergren-kapillærer med en clearance på 2,5 mm og en målestokk på 200 mm. Resultatene fra ESR-studien er uttrykt i mm i 1 time (mm / time).

I vårt land brukes Panchenkovs mikrometod oftere, Panchenkovs apparat bestående av et stativ og kapillærpipetter med en skala på 100 mm brukes til denne metoden.

Resultatene som ble oppnådd ved bruk av Westergren-metoden, sammenfaller med resultatene oppnådd ved bestemmelsen av ESR ved Panchenkov-metoden i området med normale verdier. Westergren-metoden er imidlertid mer følsom for en økning i ESR, og resultatene i sonen av økte verdier oppnådd ved Westergren-metoden er høyere enn resultatene oppnådd ved Panchenkov-metoden.

Forskning av ESR i laboratoriene i "Citylab" -foreningen:

Bestemmelsen av ESR i foreningens laboratorier utføres ved den klassiske metoden Wester Wester på de automatiske analysatorene StaRRsed av Radiomet. Denne analysatoren tar automatisk prøven, fortynner den med sitrat i ønsket forhold, og resultatene av studien sendes til informasjonssystemet. I tillegg tillater de teknologiske egenskapene til instrumentet automatisk korrigering av omgivelsestemperaturen. Under forskningen er den såkalte "menneskelige faktoren" helt utelukket.

Ifølge studienomenklaturen i laboratoriene i "Citilab" er denne studien:

03.01.020 - ESR (Westergren)

Tar blod for forskning:

Les Mer Om Fartøyene