Hastigheten av ESR i blodet ifølge Westergren

Fremgangsmåte for bestemmelse av erytrocytt sedimenteringshastighet (ESR), utviklet i begynnelsen av det tjuende århundre Westergren svensk lege, blir brukt til å vurdere pasientens for behandling og forebygging av infeksjoner, inflammasjoner, tumorprosesser. Westergren metoden - standardmetoden for å bestemme senkning hastigheten som fungerer alle laboratoriene i verden.

Historisk bakgrunn

I moderne form er testen for studiet av ESR kjent siden 1921. Den ble skapt av svensk lege Westergren på grunnlag av utviklingen av den polske legen Birnaki og den svenske legen Robert Fareus.

Westergren forbedret ikke bare testen, men viste også den diagnostiske og prognostiske verdien av denne studien ved behandling av pasienter med tuberkulose. I Sovjetunionen, siden 1926, ble modifikasjonen av Westergren-metoden, foreslått av Panchenkov, brukt.

I USA, siden 1935, ble ESR bestemt av Winthrobs metode - en annen modifikasjon av Westergren-metoden. Siden 1977 har den internasjonale standardiseringskomiteen besluttet å bruke metoden i Westergren overalt for å bestemme ESR.

I Russland og de post-sovjetiske landene brukes metodene til Westergren og Panchenkov. Indikatorene for disse studiene avvike i regionen med økte verdier, og i normsonen (fra 0 til 20 mm / t) faller sammen.

Dette betyr at du alltid må være oppmerksom, spesielt hvis ESR økes kraftig, ifølge Westergren eller Panchenkov ble analysen utført.

Normer for Westergren

Barn med normale verdier av ESR i definisjonen av Westergren vurderes (tallene er i mm / h):

 • for nyfødte - opptil 2;
 • i et barn under 18 år - 3 - 13.

Antallet av ESR hos kvinner, bestemt ved Westergrens metode, er:

 • fra 18 til 50 år - 0 - 20 mm / t;
 • over 50 år gammel - 0 - 30.

Hos menn er normen for metoden til Westergren følgende indikatorer for nedbør av erytrocytter:

 • fra 18 til 50 år - 0 - 15 mm / time;
 • etter 50 år - 0 - 20.

Forklaring av analysen

Ved tolkning av resultatene fra Westergren-studien identifiseres flere nivåer (soner) av ESR-økning. Utvalget av verdier fra 0 til 15 mm / t er normen for menn, for kvinner er sone med normale testresultater fra 0 til 20.

Hvis indeksene i blodprøven er høyere enn 16 for menn og 21 for kvinner, vurderes det at EEC ved Westergren-metoden økes, men denne økningen er ved grensens grense og kalles grensen.

Avhengig av graden av avvik fra normen er økningszonene i ESR av Westergren preget:

 • grense - fra øvre grense av normen til 32 mm / t;
 • lys - 33 - 49;
 • signifikant - 49 - 66;
 • uttrykt - 67 - 84;
 • ekstremt uttalt - mer enn 85.

ESR ifølge Panchenkov og Westergren, sammenligning

En omtrentlig korrespondanse av verdiene til ESR ved bestemmelse ved forskjellige metoder.

Uoverensstemmelsen mellom resultatene i sonen med økte verdier er forårsaket av tekniske forskjeller i utførelsen av metodene. Ifølge Westergren brukes en kapillær 20 cm lang til å holde blod i en time, og Panchenkovs metode bruker en 10 cm kapillær.

Og, selv om den tidsmålingen er den samme, og 1 time høyden på søylen av blodet i kapillarrøret for å bestemme Westergren-metoden ovenfor, på grunn av hvilket og den hastigheten som de røde blodcellene vil synke til bunnen av kapillaren, ovenfor.

Denne fremgangsmåte, i motsetning til studien Panchenkova mer nøyaktig ved høye verdier som, når influensa, lungebetennelse, revmatoid artritt, kreft kan overskride mark på 100 mm / time.

Flere detaljer om hva som er ESR, hva det avhenger av, kan du lese i artikkelen "Analyse av ESR".

Testbetingelser

For å standardisere prosedyren for blodprøver, brukes automatiske analysatorer av ESR av ulike modifikasjoner i medisinske laboratorier. Laboratorier bruker automatiske målesystemer, både utenlandske og innenlandske produsenter.

Automatiske sammålere gir en nøyaktig start- og sluttid for målingen, viser dataene på skjermen og registrerer dem i datamaskinens minne. Noen typer autoanalysatorer tillater ikke bare å bestemme om Westergren ESR-verdiene er høyere eller lavere i forhold til normen, men også for å gjøre andre målinger.

Ved hjelp av akustiske analysatorer, ESR, er flere parametere definert, for eksempel:

 • hemoglobinnivå;
 • hematokrit;
 • erytrocytkonsentrasjon;
 • innholdet av hemoglobin i erytrocytter;
 • fargeindeks;
 • volumet av erytrocytter.

For å unngå feil, oppfylles følgende betingelser:

 1. Analysen gjøres ved en temperatur på +18-25 ° C.
 2. Brukes som antikoagulant 5% natriumcitrat, som binder kalsium i den valgte prøven, som forhindrer blodpropp.
 3. Etter blodprøvetaking, er analysen gjort innen 2 til 4 timer

For studiet av Westergren brukes både venøst ​​og kapillært blod. Det nødvendige volumet av blod er ved gjerdet:

 • fra venen - 1 mm blod;
 • fra fingeren - 0, 32 mm.

Når Westergren-analysen utføres, blir noen ganger observert falske og forhøyede og falsk-negative indekser. Med polycytemi, abnormiteter i strukturen av erytrocytter, undersøkes testen.

Med anemi blir resultatet av analysen overskattet. Mer informasjon om årsakene til økt ESR hos voksne menn og kvinner, samt hos barn, kan være på enkelte sider på nettstedet.

Bestemmelse av ESR i blodet ved hjelp av Vestergren

Erythrocyts sedimenteringshastighet (ESR) er en svært viktig laboratorieparameter for blodprøver. Pasientene lurer ofte på hva det er. Han viser, gjennom hvilken tid den berøvede evnen til å koagulere blodet setter seg under påvirkning av tyngdekraften. På grunn av visse forhold blir de røde blodcellene sammen, blir tyngre og derfor slå seg raskere.

Vurder hva en ESR er av Westergren, hvordan en slik analyse utføres, hva dens resultater betyr.

Hva er denne testen for?

Bestemmelse av ESR er nødvendig ved forekomst av symptomer på sykdommen, hvor en slik indeks kan øke. Analysen er et hjelpediagnostisk tiltak, fordi det bidrar til å diagnostisere og bestemme hvordan organismen tolererer behandlingen, og om det er noen resultater av det.

I sin tur bidrar tolkningen av analysen med Westergren-metoden til å overvåke sykdommer, særlig av inflammatorisk opprinnelse. Andre symptomer der en slik test er obligatorisk, er utseendet av feber eller feber. Og jo høyere ESR, jo mer aktiv er den inflammatoriske prosessen

Merk at i dag er en slik analyse anerkjent i mange land. Han har en svært høy følsomhet.

Så, hva viser denne testen? Med hjelpen er det en diagnose av slike sykdommer:

 • leddgikt reumatoid;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • en abscess;
 • leddgikt av psoriasis opprinnelse;
 • septiske prosesser;
 • vaskulitt;
 • reaktiv artritt;
 • polymyalgia;
 • polymyositt.

Hva er forskjellen mellom denne metoden for blodprøve

Analysen av Panchenkov og Westergren har forskjeller, og de er signifikante. Først av alt bruker analysen av ESR av Panchenkov kapillærblod.

For å bestemme indikatoren brukes en Panchenkov kapillær (den har 100 bar). Først påføres et antikoagulant på det konkavede glasset slik at blodet vil miste egenskapen til koagulasjon. Derpå på det konkavede glasset blir blod påført, som er plassert i kapillæret. Den er plassert i vertikal stilling.

Vanligvis, en time senere, måler en spesialist høyden på et klart sediment, det vil si plasma. Antall divisjoner og er en indikator på ESR i millimeter. På denne tiden er denne metoden den vanligste i vårt land.

Westergren-metoden er mer følsom. For å gjøre dette, blir det først brukt en mer nøyaktig skala på 200 bar. Blod er tatt fra venen. Direkte in vitro, det er en blanding av blod med en antikoagulant. Kolonnen av blodplasma er nøyaktig det samme som måles.

Hvordan er analysen gjort

For en pasient er det ikke farlig å ta blod og ikke forårsake skade:

 1. Underarmen er trukket av en stropp eller en rundkjede. I venen ved siden av ulnarfoldet, er en nål innsatt, huden på injeksjonsstedet må nødvendigvis behandles med alkohol.
 2. Pasienten blir bedt om å klemme og løsne knyttneve flere ganger. Under samlingen av blod går det inn i et reagensrør.
 3. Når nok materiale samles, fjernes nålen. Til stedet for introduksjonen blir det trykket en bomullspinne som er dyppet i alkohol.

Prosedyren tar litt tid, er ikke smertefull for pasienten. For at analysen skal kunne vise nøyaktige resultater, må det imidlertid utarbeides på en bestemt måte.

Forberedelse for analyse

Blod for analyse er tatt på tom mage. Det er nødvendig at etter å ha spist, har ikke gått mindre enn 8 timer. Det blir bedre om en dag eller to før analysen nekter pasienten alkohol, fettstoffer. En time før prosedyren er forbudt å røyke.

Det er nødvendig å utelukke før analyse:

 • fysisk aktivitet;
 • stress,
 • tar medisiner (hvis dette ikke kan gjøres, må du fortelle legen om det);
 • Røntgenundersøkelse;
 • fysioterapeutiske prosedyrer.

Hva er normer for ESR for Westergren i ulike kategorier av befolkningen

Hastigheten til ESR avhenger av pasientens alder og kjønn. Hos barn, denne indikatoren varierer innenfor ganske brede grenser.

 • Hos pasienter med nyfødte pasienter er normale frekvenser av erytrocytt sedimenteringshastighet 1-2 millimeter. Slike lave tall skyldes det faktum at babyer har svært lite protein i blodet.
 • Indikatoren i en alder av en til seks måneder er 12-17 millimeter per time. Økningen i verdier skyldes ikke patologiske prosesser, men vekst.
 • Etter seks måneder reduseres de normale parametrene og blir lik 1-10 mm pr. Time.
 • Avhengig av kjønn er indikatorene forskjellige og noen ganger svært viktige. Så er frekvensen av ESR hos kvinner ved Westergren til 50 år mindre enn 20 millimeter per time. I de eldste kan det være mer.
 • For menn under 50 år er denne figuren mindre enn 15 mm, og da er det mulig å heve den til 20 mm på en time, og denne hastigheten vil bli vurdert som vanlig.

Hva økningen eller nedgangen i ESR sier

Hvis ESR av Westergren er økt, er det først og fremst å utelukke fysiologiske patologiske prosesser i kroppen. Kanskje årsaken til å øke en slik indikator er alder. Det er en bestemt gruppe mennesker som har økt ESR, eller det er senket, men dette er ikke relatert til lidelser i kroppen.

Når slike fysiologiske egenskaper av kroppen ikke blir observert, er det mulig at en person har noen patologiske fenomener i kroppen.

Hvis ESR av Westergren er økt, hva betyr dette? Dette kan være en indikasjon på at visse prosesser eller sykdommer utvikler seg i kroppen:

 • betennelser av forskjellig genese;
 • hjerteinfarkt;
 • infeksjoner - akutt og kronisk;
 • skader, spesielt frakturer;
 • tilstanden av kroppen etter operasjonen;
 • sjokk;
 • ondartede svulster.

ESR kan økes og når du tar visse legemidler (glukokortikosteroider). Senking av indikatoren indikerer at personen i kroppen har brutt vann-saltbalansen (hyperhydrering). Reduksjon i ESR er også et tegn på progressiv myodystrofi.

Andre årsaker er ikke patologiske:

 • dietter relatert til lavt inntak av kalorier i kroppen;
 • vegetarisme;
 • mottak av steroider.

ESR i svangerskapet

Under barnets svangerskap må indikatoren for ESR måles i nødvendig rekkefølge. Tross alt, i kroppen av en kvinne, er det visse prosesser som kan påvirke hennes tilstand og helsen til hennes fremtidige barn. Totalt bør blodet på ESR i løpet av hele barneperioden kontrolleres fire ganger. Og metoden for Westergren vil være mer informativ.

Hos gravid kvinner varierer frekvensen av erytrocytt sedimenteringshastighet fra 7 til 45 millimeter per time. Noen ganger i første trimester kan det falle. Samtidig, før fødselen, kan indikatoren øke dramatisk.

Hvis ESR av Westergren øker under graviditet, kan det indikere anemi. Med en slik sykdom forstyrres oksygenavgivelsen til vev, røde blodlegemer begynner å forverres raskere.

Hvis den gravide kvinnen bruker lite kjøtt, vokser dette tallet også.

Øk en slik indeksburk og med noen inflammatoriske prosesser. Hvis det er over 50 mm i timen, må du ikke panikk: det kan hende du må gjennomgå flere undersøkelser. Kanskje er stoffskiftet ødelagt, eller det finnes andre, ikke mindre farlige patologier.

Under graviditeten kan ESR senkes. Dette skjer når du tar noen medisinske prosjekter, med økt blodviskositet og andre brudd. I noen tilfeller kan dette være farlig for helsen: det er økt risiko for å utvikle anemi, hypoglobulinemi, erythremi. I alle fall må den gravide kvinnen gjennomgå ytterligere undersøkelser.

Hvordan normalisere ESR på folkemessige måter

I mange tilfeller er normaliseringen av graden av erytrocytsedimentering forbundet med behovet for å redusere det. Høyverdiene av denne parameteren i seg selv er ikke en sykdom. For å redusere det er det mulig å behandle den grunnleggende patologien som har forårsaket eller kalt høye verdier. Ved utvinning går testene tilbake til normal.

Noen ganger kan menneskers måter å normalisere ESR brukes på. For denne tilnærmingen:

 • løk, hvitløk;
 • sitrusfrukter;
 • produkter av biavl;
 • sukkerrosa juice (du kan grate den rå grønnsaken på et riper og klemme);
 • te med lime eller bringebær.

For å øke nivået på denne parameteren, bruk avkok av cyanose. Et glass kjøttkraft (det er nødvendig å ta en teskje) det er nødvendig å insistere på en termos om natten og å drikke om dagen. Det er også hjulpet av en blanding basert på 1 kg honning, 20 valnøtter, 100 gram hvitløk og 50 g dillfrø. Den brukes på en spiseskje tre ganger om dagen.

Så, analysen av ESR av Westergren er en nøyaktig og informativ undersøkelse. Han er oppnevnt for å oppdage et stort antall sykdommer. Kun en lege kan korrekt tolke resultatet og foreskrive en behandling.

Normer og avvik i analysen av soya av Westergren

Blant kroppens studier ved hjelp av en generell blodprøve, kan en lege foreskrive en måling av ESR- eller erytrocyt-sedimenteringshastighet. Det finnes flere metoder for å måle denne verdien i dag, men den vanligste definisjonen av soya er Westergren-metoden. Oftest i resultatene av en blodprøve er en verdi skrevet på denne måten skrevet. Så la oss prøve å finne ut hva essensen av denne metoden er, og hvordan, når du ser på resultatene dine, kan du overfladisk bestemme deres mening.

ESR av Westergren, hva er det?

Før du vurderer en bestemt laboratoriemetode og prøver å forstå hva ESR betyr for Westergren, er det nødvendig å finne ut hva en ESR handler om, og hvorfor det kan vise sykdommer og abnormiteter som finner sted i kroppen.

Erytrocytter er blodceller som er ansvarlige for transport av oksygen og næringsstoffer til alle vev og celler. Med ulike betennelser og prosesser i kroppen, kan de forandre ikke bare deres form, størrelse, men også sannsynligheten for sedimentering (sedimentering).

Erytrocytter utfelles i tre trinn.

 1. Individuelle celler i blodceller begynner å bevege seg nedover under påvirkning av tyngdekraften.
 2. Noen celler, som kolliderer med hverandre, danner kolonner av erytrocyter, som minner om mynter. Følgelig øker vekten av partiklene som beveger seg nedover, tyngdekraften som virker på dem, vokser også, og kolonner av røde blodlegemer utfeller raskere.
 3. Et økende antall aggregater dannes, som først senker sedimenteringen, og stopper snart det i det hele tatt.

Så det er lett å se at væskekolonnen er stratifisert: det er et lettere plasma med hvite blodlegemer (leukocytter) på toppen, nederst er røde blodlegemer.

I laboratorier og medisinske institusjoner måles det øvre gjennomsiktige laget.

Norm for analyse av ESR av Westergren

Denne laboratorie måten å måle ESR ble foreslått i 1926 og er fortsatt relevant til nå. I tillegg er det i medisin mulig å måle ESR av Westergren og Panchenkov. Dette er de to vanligste metodene. Hva er en analyse av soya av Panchenkov, les på linken http://vseproanalizy.ru/analizyi-krovi/soe/soe-po-panchenkovu.html

Metoden i spørsmålet er veldig enkel i denne artikkelen. Sekvensen kan beskrives i de følgende trinnene.

 1. Plasser i en kolbe for analyse en halv milliliter antikoagulant - natriumcitrat (et stoff som forhindrer for tidlig blodpropper).
 2. For å bestemme ESR av Westergren er kapillærblod ikke nødvendig, det er nødvendig å velge 2 ml av pasientens blod fra blodåren og legge det til løsningen.
 3. Plasseringen av målekolben i et stativ, som hviler i 1 time. Dermed er måling av EEG av Westergren blod mm h, men det er andre målesystemer.
 4. Måling av høyden på plasmakolonnen (fargeløs væske).

Denne analysen kan ikke informere legen om tilstedeværelse eller fravær av noen sykdom, dette er en rå metode som om nødvendig kan fungere som en unnskyldning for videre forskning.

Resultatene av analysen kan avhenge av:

 • sex;
 • alder;
 • blodinnsamlingstid;
 • menstruasjons dager;
 • graviditet;
 • nøyaktighet av forskeren.

I definisjonen av ESR av Westergren er normen hos kvinner vanligvis større enn hos menn av samme alder. Fra 10 til 50 år har kvinner en ESR-hastighet på 1-20 mm / time. Menn i samme alder 1-15 mm / time.

Definere ESR av Westergren hos barn, det er nødvendig å være oppmerksom på den nøyaktige alderen. Så ved fødselen har barna en ESR på ca 2 mm / time, og i en alder av to år har indikatoren vokst til 4-15 mm / time. I gjennomsnitt er ESR av Westergren norm hos barn vedtatt i 10 år 1-10 mm / time.

Hos mennesker eldre enn 50 år øker soya. Hos menn er den øvre grensen 20 mm, for kvinner 30 mm.

ESR av Westergren under graviditeten vokser også og kan nå 30 mm i timen. Imidlertid, i første og andre semestre, kan graden av sedimentering av erytrocytter under graviditeten reduseres. Dette skyldes prosesser som foregår i kroppen, og medfører endring i blodets proteinsammensetning.

Hvorfor er EEC of Westergren forhøyet

Denne avviket skyldes en økning i mengden protein, for eksempel paraprotein og fibrinogen. Så det er verdt å legge merke til enhver sykdom som forårsaker en slik endring i blodsammensetningen.

Med kronisk observert betennelse i kroppen øker ESR, fordi nivået av immunglobuliner og fibrinogen i cellene øker.

Sykdommer, hvor ofte ESR ved metoden i Westergren økte:

 1. Utvikling av infeksjonsprosessen (lungebetennelse, syfilis, tuberkulose, etc.).
 2. Betennelse i kroppen.
 3. Anemi.
 4. Giftig forgiftning.
 5. Infarkter.
 6. Sykdommer i nyrene og leveren.
 7. Diabetes.
 8. Brudd i bein, traumer.
 9. Sykdommer i det endokrine systemet.
 10. Ondartet formasjon.
 11. Tap av blod.
 12. Godkjennelse av visse grupper av legemidler (eksstrogener etc.)

Blant de fysiologiske kan normale prosesser som forekommer i kroppen og forårsake en økning i ESR identifiseres:

 • aldring;
 • soya for westerngren økte i svangerskapet;
 • postpartum stadium;
 • menstruasjon.

Det kan ikke gis konkret konklusjon om sykdommen på analysen av ESR. Og hvis ESR av Westergren er økt, hva betyr det i ditt spesielle tilfelle, kan legen si bare etter videre undersøkelse.

I hvilke tilfeller er det redusert av Westergren

Et slikt resultat oppstår oftest med en økning i blodets viskositet. Til sykdommer av denne typen inkluderer:

 1. Sickle-formet anemi.
 2. En lang sult.
 3. Avslag på kjøtt.
 4. Skarpt vekttap.
 5. Forstyrrelse av blodsirkulasjonen.
 6. Mottak av steroid medisiner.
 7. Overhydrering.

Vær forsiktig med helsen din, kontroller regelmessig den generelle tilstanden ved hjelp av tester. Og ikke haste for å få panikk hvis resultatet sett avviker fra normen, bare en god lege vil kunne forklare deg de spesifikke grunnene som passer for din situasjon.

ESR av Westergren økte, hva betyr det?

ESR er en av indikatorene for en generell blodprøve, som tolkes som graden av erytrocytsedimentering. For å bestemme ESR undersøkes et sediment, som forblir i blodet etter at det biologiske materialet er avgjort i 1 time etter blodinnsamling fra fingeren. Det er mange metoder for beregning av ESR, men metoden for Westergren er den mest populære og informative. Fra den vanlige metoden for å bestemme sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer, utmerker den seg ved at blod tas ikke fra fingeren, men fra venen. En slik analyse gjør det mulig å avsløre selv de mest ubetydelige forstyrrelsene og endringene i organismenes virkemåte.

Ved å studere resultatene av pasientens blodprøve og spesielt indikatorene på ESR, kan legen fortelle nøyaktig om det er noen inflammatorisk prosess i kroppen. Økningen i ESR av Westergren er mulig av flere grunner, og vi vil snakke om dette i mer detalj.

Hva er ESR av Westergren og hvorfor er det forhøyet?

Erytrocytter er blodceller, de kalles også røde blodlegemer, hovedformålet er transport av oksygen og næringsstoffer til organene og vevene i hele organismen. I normal ESR av en sunn person til 10-12 mm / t hos menn og opptil 15 mm / t hos kvinner.

Med utviklingen av den inflammatoriske prosessen i kroppen eller forstyrrelsen av dens funksjon, er røde blodlegemer de første til å reagere på endringene som oppstår. I forskjellige situasjoner kan røde blodlegemer endre sin form og størrelse, men først og fremst endrer frekvensen av deres bunnfall.

For å bestemme ESR, legger legen det menneskelige blodet fra fingeren eller venen til et spesielt rør som er plassert vertikalt. Etter en time observeres resultatet av nedbør, som forekommer i flere stadier:

1. For det første faller enkeltrøde blodceller ned til bunnen av testrøret under vekten av dens tyngdekraft.

2. Erytrocyter kolliderer med hverandre, lim sammen, danner såkalte kolonner. Etter hvert som "kolonnene" øker, endrer vekten, noe som resulterer i at de røde blodcellene under tyngdekraften begynner å slå seg enda raskere.

3. Under sedimentering av røde blodlegemer dannes stoffer som reduserer denne prosessen, stopper den gradvis helt, og alle røde blodlegemer beveger seg til bunnen av røret.

Etter å ha stoppet prosessen med nedbør av erytrocytter observerer en spesialist at en væske fra to lag ble dannet inne i røret - det øvre gjennomsiktige laget er plasmaet med leukocytter, og under det røde laget er erytrocytene. Videre undersøkelse er utsatt for et gjennomsiktig lag som var på toppen.

Årsaker til ESR

Økningen i ESR er mest typisk for inflammatoriske prosesser som forekommer i kroppen. Blodprøven og nivået på denne indikatoren kan bare bekrefte eller motbevise tilstedeværelsen av betennelse, og ytterligere diagnostiske metoder kreves for å bestemme den nøyaktige plasseringen av patologien.

Parametrene for blodprøven påvirkes av en rekke faktorer:

 • pasientens kjønn - forekomsten av erytrocytsedimentering hos kvinner er noe høyere enn hos menn;
 • graviditet - under svangerskapet øker frekvensen av erytrocytsedimentering betydelig i hver trimester, som er normen;
 • alder - indikatorene på ESR og andre prosesser og blodelementer er forskjellige hos unge, eldre og barn;
 • forberedelse til analyse - det er ikke mulig å donere blod etter alvorlig stress er opplevd dagen før eller umiddelbart etter overdreven fysisk anstrengelse, siden i dette tilfellet vil indikatorene i studien ikke være informativ;
 • Tiden for levering av testen - blod er best å bli gitt om morgenen på tom mage, i så fall vil analyseparametrene være så pålitelige som mulig.

I studien av ESR av Westergren må pasientens alder tas i betraktning i barnet. For eksempel er barn i det første år av livet normen opptil 2 mm / t, hos barn i andre år av livet, normen er ESR opp til 15 mm / t. Hos eldre er ESR-frekvensene normalt opptil 30 mm / t hos menn og opptil 45 mm / t hos kvinner.

Blant de patologiske årsakene til en mulig økning i ESR av Westergren utforskes følgende:

 • betennelse i oropharynx og øvre luftveier - angina, faryngitt, bronkitt, laryngitt;
 • sykdom i nedre luftveier - bronkitt, lungebetennelse, tuberkulose;
 • jernmangel anemi;
 • forgiftning av kroppen mot bakgrunnen av matforgiftning, narkotika, kjemikalier;
 • nyre- og leversykdommer - nyre- og leverinsuffisiens, hepatitt, pyelonefritis;
 • diabetes mellitus;
 • skader mottatt - brudd, alvorlige blåmerker, craniocerebral traumer;
 • massiv blødning;
 • ondartede svulster.

Blant de fysiologiske årsakene til økningen i ESR-verdier i henhold til Westergren, er følgende uttalt:

 1. graviditet;
 2. puberteten - på tidspunktet for hormonell justering kan ESR-tallene øke litt.
 3. aldring av kroppen;
 4. overgangsalderen av kvinnen;
 5. postpartum periode.

Hva er det høye nivået av ESR i Westergren hos gravide kvinner?

En økning i nivået av ESR under graviditet er normalt. Med hver trimester vil disse indikatorene øke, for eksempel ved slutten av tredje trimester, satsen for sedimentering av røde blodceller for en kvinne er 40-45 mm / t. Hvis slike indikatorer oppdages i begynnelsen av svangerskapet eller i midten, kan årsakene være patologiske prosesser som oppstår i moderkaken:

 • fetoplacental insuffisiens;
 • tidlig aldring av moderkaken;
 • plasentalavbrudd (delvis);
 • blokkering av blodkarene i morkaken med kalsepter, noe som resulterer i at fosteret opplever en oksygenmangel.

Hvordan normalisere ESR?

En patologisk økning i graden av erytrocytsedimentering krever en detaljert undersøkelse. Metoden for å forhindre patologisk økning i ESR under graviditet er forberedelse for unnfangelse, sanering av kronisk infeksjonsfokus før graviditet, et balansert kosthold og inntak av folsyre i planleggingsstadiet.

ESR ved Westergren-metoden, fordelene og oppdagelsen av sykdommer, årsakene til økningen eller reduksjonen av denne indikatoren

En generell blodprøve er en viktig del av en generell klinisk undersøkelse av pasienter i kommunale og private klinikker. Studien av erytrocytter gjør det mulig å evaluere de ulike indikatorene for disse formede elementene - størrelsen, formen, kinematikken til aggregering, trombogenese etc.

Klinisk undersøkelse av blodbanen

Analysen på ESR er en undersøkelse av frekvensen av sedimentering av røde blodlegemer i et gitt tidsintervall under påvirkning av tyngdekraften. I dag brukes to diagnostiske verktøy som nøyaktig kan analysere denne indikatoren: metoden ifølge Westergren og Panchenkov. Analyser av graden av sedimentering av erytrocytter bidrar til å etablere genesis, storhet og styrke av inflammatoriske prosesser i menneskekroppen. Den mest populære metoden for å bestemme ESR i blodet er metoden ifølge Westergren.

Hva er ESR for Westergren?

Erytrocytter er røde ensartede elementer som transporterer oksider gjennom hele kroppen. Deres hovedfunksjon er fjerning av karbondioksid og tilførsel av oksygen til vevet. Inflammatoriske, smittsomme, idiopatiske eller allergiske sykdommer kan forandre størrelsen, formen, innholdet av røde blodlegemer og deres sedimenteringshastighet (sedimentering).

ESR av Westergren

Sedimentasjonen av de formede elementene foregår i tre trinn:

 1. I utgangspunktet beveger individuelle røde blodlegemer seg under tyngdekraften
 2. Etter en stund danner de formede elementene sammen med hverandre store blodpropper. Massen av partikler, henholdsvis, øker, og de fastgjøres raskt på bunnen av røret;
 3. Dannelsen av et stort antall aggregater reduserer sedimenteringsprosessen, og snart stopper den det.

Den diagnostiske teknikken til Westergren er en universelt anerkjent metode for å bestemme sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer. Hovedforskjellen fra Panchenkovs metode ligger i kalibrering av resultatene av studien og reagensrørene, som brukes i analysen. Det anbefales til bruk siden 70-tallet.

Men i Russland er Panchenkovs metode oftest brukt. Det er verdt å merke seg at resultatene av begge typer analyser er identiske, men bestemmelsen av ESR ved Westergren-metoden er mer følsom overfor økte frekvenser av sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer.

Begge listede diagnostiske metoder er relativt billige og svært informative. Gjennomføringen av prosedyren krever heller ikke spesiell innsats eller innsats. Derfor er denne metoden vanligvis gjort med andre blodprøver.

Oppmerksomhet vær så snill! Metoder for å bestemme ESR fungerer i dag i auto modus og krever ikke deltakelse av mennesker. Resultatene er utdata i form av et bånd hvor alle referanseverdier er skrevet.

Hvorfor er studien av sedimenteringshastigheten for erytrocytter ifølge Vestergren?

EEA for Westergren utføres som regel sammen med andre analyser av blodindikatorer. Denne metoden er inkludert i listen over generelle kliniske blodprøver. Det gjør det mulig å evaluere effektiviteten av medisinen som utføres eller for å hjelpe til tidlig diagnose av sykdommer i forskjellige etiologier.

De vanligste sykdommene som påvirker parametrene til ESR i blodet:

 • sepsis;
 • Abscesses av ulike etiologier;
 • Autoimmune sykdommer;
 • artritt;
 • Myalgi av ulike genese.

Det skal bemerkes at en økning eller reduksjon i ESR ikke er en uavhengig sykdom, men et tegn som indikerer løpet av patologiske prosesser i kroppen. For å fastslå den eksakte årsaken til endringer i mengden av sedimentering av blodceller, vil det være nødvendig med flere diagnostiske tiltak. I flere tilfeller normaliserer ESR uten medisinsk eller invasiv inngrep.

Norm av ESR av Westergren

Eksakt tolkning av resultatene av testene på ESR utføres bare av en kvalifisert lege. Det anbefales ikke å gjøre selvdiagnose. Følgende data er gitt til informasjonsformål, men noen verdier kan dechifreres og identifisere abnormiteter.

Verdiene av ESR-verdier er svært forskjellige hos mennesker i ulike aldre, kjønn og helse. Hos barn varierer frekvensen av sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer i et bredt spekter. Måling av ovennevnte indeks gjøres i mm / h.

Sunn verdier av ESR for ulike aldersgrupper:

 • Ved nyfødte overstiger sedimenteringshastigheten ikke to til tre millimeter per time. Slike reduserte verdier er forbundet med en liten mengde peptidforbindelser.
 • Ved barnet til ett år - 11-18 mm / time. Høye priser i denne alderen er forbundet med økt vevsvekst.
 • Ved barnet etter ett år gjør parametre to-ti mm / time.
 • Kvinner og menn har store forskjeller i ESR-priser. Hos kvinner anses normen å være opptil 20 mm / time, mens hos menn er den allerede patologisk økt.
 • Hos menn betraktes det som normen fra 2 mm til 13-14 per time.

Viktig! Hvis ESR av Westergren er forhøyet under graviditet, er dette normalt og krever ikke ytterligere undersøkelser. Ofte når nivået av ESR i dette tilfellet 40 mm / t. Det er verdt å merke seg at i de første og andre semesterene av graviditeten, kan sedimenteringen av røde blodlegemer tvert imot kraftig reduseres. Denne tilstanden er forårsaket av en endring i proteinsammensetningen av blod hos kvinner.

Hva er forskjellen i ESR ifølge Panchenkov fra metoden ifølge Westergren?

Det er betydelige forskjeller mellom disse metodene. Metoden ifølge Vestergren bruker venøst ​​blod, og ifølge Panchenkov bruker det kapillærblod. Når du samler kapillærblod, legges det først på et spesielt glass, der et antikoagulerende middel påføres (et stoff som forhindrer blodpropp). Etter at prøven har mistet dens koagulasjonsegenskaper, er den installert i vertikal retning. Etter omtrent en time måler spesialisten plasmanivået.

Westergren-metoden er svært følsom for eventuelle endringer og har stor fisjonskvalitet. Som nevnt ovenfor brukes i dette tilfelle venøs blod, som blandes direkte i et reagensrør med et antikoagulant. Nøyaktig samme metode måler kolonnen av gjennomsiktig plasma og måler ESR. Metoden for Westergren har en skala på to hundre divisjoner.

Testrør med venøst ​​blod

Hvorfor øker nivået av ESR i blodet?

Når sammensetningen av blodkanalen endres, begynner røde blodlegemer å bosette seg i forskjellige hastigheter på karene. En sterk påvirkning utøves av en økning i plasmaet av peptidforbindelser, fibrinogen eller paraprotein. Kroniske sykdommer akselerere hastigheten av sedimentering av røde blodceller på veggene.

Hos barn øker parametrene til ESR på grunn av utbrudd av nye tenner, parasitter eller under fysiologisk stress. En sterk økning i sedimenteringshastigheten hos voksne kan indikere tilstedeværelsen av alvorlige patologier fra ulike organer:

 • Inflammatoriske, smittsomme, idiopatiske eller allergiske prosesser;
 • Diabetes 1 og 2 typer;
 • Mangel på B-vitaminer eller jern;
 • Krenkelser i funksjonen av nyresystemet;
 • Autoimmune sykdommer;
 • Ondartet eller godartet neoplasma;
 • Endokrine lidelser;
 • Brenner av forskjellig grad;
 • Hepatitt.

Inntak av glukokortikoider, alvorlig traumer eller psykomatisk overuttak kan også øke frekvensen av ESR. Når detekteres avvik fra denne indikatoren, foreskrives gjentatte diagnostiske tiltak, utformet for å utelukke et falskt positivt resultat. Hvis resultatet er bekreftet - fortsett diagnostiske tiltak for å identifisere den sanne årsaken til sykdommen.

Den luteale fasen av menstruasjonssyklusen påvirker i stor grad sedimenteringshastigheten for røde blodlegemer. Endringer i dette tilfellet er midlertidige og krever ingen behandling. Graviditet, som nevnt ovenfor, har også en betydelig effekt på disse indikatorene.

Hvorfor øker ESR under graviditet?

En generell klinisk studie av blod utføres hos gravide kvinner flere ganger: i begynnelsen av svangerskapet, i midten og på 7-8 måneder. I denne tilstanden økes de normale parametrene litt, som beskrevet ovenfor.

Under graviditeten påvirker mange faktorer ESR. Den første er en forandring i peptidsammensetningen av blodet. Den andre er en økt mengde kolesterol eller jernmangel anemi. I noen tilfeller kan en feil diett, der det ikke er nok kjøttprodukter, øke hastigheten på erythrocytsedimenteringshastigheten.

Psykoterapeutisk stress har større innvirkning på kvinner under graviditet enn i normal tilstand. Derfor anbefales det å unngå overdreven følelsesmessig og fysisk overbelastning.

Tips! Skarpe endringer i denne indikatoren er også normen og avhenger av de enkelte egenskapene til en bestemt organisme. Til legen er det nødvendig i disse tilfellene å ta opp kun ved ugunstige symptomer.

Hvorfor reduseres frekvensen av ESR i blodet?

Reduksjon i graden av erytrocytsedimentasjon kan skyldes endringer i kroppsvekt, inntak av hormonelle steroider, anemi eller langvarig sult. Hyperhydrering er en av de viktigste årsakene til økt ESR. Ofte skjer dette enten på grunn av overdreven vannforbruk, eller på grunn av forstyrrelser i ekskresjons- eller kardiovaskulærsystemet.

Andre faktorer som reduserer ESR:

 • Økning i konsentrasjonen av gallsyrer;
 • Reduksjon av blod pH;
 • Langvarig inntak av acetylsalisylsyre, kvikksølv eller kalsium;
 • Økning i antall peptidforbindelser (hovedsakelig albuminer) og blodceller;
 • Sickle-celle anemi.

I flere tilfeller, når sedimenteringen av røde blodceller faller, er det tilstrekkelig å rette opp dietten. For et barn under ett år kan denne tilstanden føre til plutselig død. Derfor anbefales det å besøke barnelege regelmessig og overvåke barnets tilstand for rettidig oppdagelse av patologiske forhold.

Hvordan er forhøyet ESR i blodet behandlet?

Avhengig av den underliggende sykdommen, er medisiner foreskrevet. Graden av erytrocytsedimentering øker som regel som respons på utseendet av patologiske forhold. Hvis årsaken til denne økningen er overdreven blodtynning - foreskrive stoffer som forbedrer blodets rheologiske egenskaper. Med kreft, infeksiøse, inflammatoriske eller allergiske sykdommer er det nødvendig å behandle grunnårsaken. ESR i disse tilfellene normaliseres etter pasientens gjenoppretting.

Tradisjonelle metoder for normalisering av ESR-indikatorer:

 • Hvitløk juice;
 • honning;
 • Sitron eller grapefruktjuice;
 • Lime eller bringebær te;
 • Ferskpresset betesaft.

Regelmessig fysisk aktivitet, undersøkelser hos leger, riktig ernæring og rettidig hydrering er garantien for sunt blod. Søvn har en sterk effekt på ESR. Ikke hell eller sove, 8 timer - optimal tid for søvn.

Åndedrettsøvelser bidrar også til å forbedre blodet. I kostholdet anbefales det å legge til flere produkter som inneholder jern, proteiner og B-vitaminer - mel, kjøtt, fisk, grønnsak eller fruktprodukter. I tilfelle av alvorlige sykdommer, bør du ikke hoppe over legemidlet og ignorere anbefalingene fra legen din.

Egenskaper av ESR av Westergren

På grunn av ESR er det mulig å avsløre, for hvilket tidsintervall er det en deling i blodet av erytrocytter og plasma. En av de mest populære metodene for å bestemme ESR er Westergrens metode. I dette materialet fremhever vi funksjonene i denne metoden, samt årsakene til at ESR avvises fra normen.

Hva er ESR for Westergren?

Graden av erytrocytsedimentering (heretter ESR) beregnes ved å lime de røde blodcellene, som, etter at neoplasma, befinner seg i blodet.

Med hjelp av ESR kan legen oppdage utviklingen av inflammatoriske prosesser i kroppen. I tillegg utføres ESR-testen i følgende situasjoner:

 • Forebyggende undersøkelse.
 • Kontroll og diagnose av sykdommen.
 • Evaluering av behandling for eliminering av patologi.

Viktig! ROE og ESR er tvetydige begreper. Les mer om EEC read her.

Oftest, for påvisning av ESR, brukes Westergren-metoden, som er anerkjent av de ledende medisinske komiteene for studiet av blod. Hovedmålet med denne teknikken er å bestemme ESR ved å måle høyden på plasmakolonnen, dannet 60 minutter etter blanding av det venøse blodet med en spesiell løsning.

Fordelene ved denne metoden er:

 • kvaliteten på resultatene;
 • korte termer;
 • enkelhet i å utføre blodprøvetaking;
 • lav pris (i offentlige klinikker - gratis).

Hvordan utføres metoden?

For å oppnå pålitelig informasjon skal pasienten forberede seg til analysen som følger:

 1. Blod må tas om morgenen på tom mage (siste måltid - 8 - 9 timer før blodprøvetaking).
 2. For 2-3 dager før analysen er det nødvendig å utelukke alkohol; fet, krydret mat.
 3. Du kan ikke røyke før prosedyren.
 4. 5 dager før analysen, er det nødvendig å slutte å ta medisiner. Hvis denne avbestillingen ikke er mulig, skal pasienten informere legen om å ta bestemte medisiner.
 5. Det er nødvendig å utelukke fysisk aktivitet og stress i 2 dager før blodprøvetaking.
 6. Like før du tar blod, bør du sitte en stund (10-15 minutter) og roe ned.

Ved Vestergrens metode må blodet tas fra venen. For dette må sykepleieren trekke underarmen med en rundkjede, og deretter trekke blodet inn i et spesielt forberedt reagensrør.

Spesialisten sender deretter prøvene til laboratoriet hvor blodprøven utføres som følger:

 • En natriumoppløsning tilsettes til det fremstilte testrøret.
 • I denne kapillæren (med natrium) er det nødvendig å plassere pasientens blod.
 • Det er nødvendig å plassere røret vertikalt med prøven i en spesiell kolbe.
 • En time senere er det verdt å måle høyden på det gjennomsiktige plasmaet (topplag). Resultatene er registrert i en spesiell form.

Norm blant barn og voksne

Hastigheten til ESR avhenger av en rekke faktorer, nemlig: alder; kjønnsidentitet tiden for analysen; individuelle egenskaper (menstruasjon, graviditet). Videre skal vi utelukke den normale verdien av ESR blant menn, kvinner, gravide og barn.

menn

ESR blant menn vil være lavere enn kvinners. I tillegg er disse indikatorene avhengig av alder - jo eldre mannen, jo høyere er normen. Så er den normale verdien:

 • 10 - 50 år: 0 - 15 mm / t.
 • Mer enn 50 år: 0 - 20 mm / t.

Således er det optimale nivået av ESR 8-13 mm / h.

Viktig! Indeksen for ESR i nivået 15 - 30 mm / h betyr at latent patologi utvikler seg. På et nivå på 30 - 60 mm / t - i vevet er det en inflammatorisk prosess, mer enn 60 mm / t observeres en ekstremt alvorlig tilstand av organismen.

kvinner

Gjennomsnittlig ROE i svakere kjønn er 10-18 mm / t. Jo eldre kvinnen blir, desto større er ESRs andel av Westergren:

 • 10 - 50 år: 0 - 20 mm / t.
 • Mer enn 50 år: fra 0 - 30 mm / t.

I tillegg bør kvinner identifisere en rekke fysiologiske årsaker som påvirker frekvensen av ESR, for eksempel: graviditet; menstruasjon; menopause; overgangsalder. Les mer ved referanse.

gravid

Høye nivåer av ESR er normen for gravide, da forholdet mellom proteiner i kroppen endres. Så, gjennomsnittlig økning av ESR ved å bære en baby varierer mellom 15 og 30 mm / t, nemlig:

 • 1 trimester: 12 - 22 mm / t.
 • 2 trimester: 21 - 25 mm / t.
 • Trimester: 25 - 45 mm / t.

Vil du vite mer om ESR under graviditet? Klikk deretter her.

I tillegg er nivået på ESR påvirket av slike faktorer som:

 1. Flere graviditeter.
 2. Vekt tynne kvinner har et lavere nivå på ESR, heller enn i tette kvinner.
 3. Tilstedeværelsen av sykdommer, for eksempel anemi, inflammatoriske prosesser, lidelser i nyrene.
 4. Funksjoner i løpet av graviditeten.

Barnet

Økningsraten blant barn øker etter hvert som de blir eldre. For eksempel har et nyfødt en ESR på ikke mer enn 2,5 mm / t. Men når barnet er 1 måned gammelt, er ESR 5 mm / h. I eldre alder er det normale nivået av ESR:

 • Opptil 6 måneder: 1 - 5 mm / t.
 • 6 - 12 måneder: opptil 6 mm / t.
 • 1-10 år: opp til 12 mm / t.
 • 10 - 18 år: opptil 15 mm / t.

Ønsker du å lære mer om frekvensen av ESR blant barn? Les deretter vårt materiale Hvor mye er ESR i et barn?

Hva betyr forhøyet ESR for Westergren?

Økningen i ESR er oftest forbundet med kroppens fysiologiske prosesser. For eksempel, hos barn, kan ROE øke på grunn av ubalansert ernæring, tannkjøtt, stress, medisinering.

Derfor bør pasienten i utgangspunktet utelukke lignende grunner, som inkluderer:

 1. Graviditet.
 2. Menstruasjon.
 3. Mottak av medisiner.
 4. Diet.
 5. Allergi.
 6. Pensjonsalder.
 7. Postoperativ periode.
 8. Fedme.

Med en betydelig økning i ESR kan slike patologier utvikle seg, for eksempel:

 • Tuberkulose.
 • Jernmangel.
 • Anemi.
 • Oncology.
 • Myokardinfarkt.
 • Diabetes mellitus.
 • Leddgikt.
 • Betennelse i lungene.
 • Syfilis.
 • Lungebetennelse.

Ved diagnostisering av forhøyet nivå av ESR, må pasienten gjennomgå en ytterligere undersøkelse for å bestemme den nøyaktige årsaken til denne avviken.

Viktig! Med utviklingen av patologier øker nivået av økologisk økning gradvis innen 1-2 uker (avhengig av sykdommen).

Nedgang i ESR

Reduksjon av ESR er forbundet med en økning i blodets viskositet. Med et redusert nivå på ESR er det verdt å fremheve de fysiologiske og patologiske årsakene til denne avviken. Dermed vises de midlertidige (fysiologiske) årsakene til lav erytrocytrate som følger:

 1. Kosthold, inkludert vegetarisme.
 2. Graviditet (1., 2. trimester).
 3. Mottak av steroidhormoner.
 4. Stress.
 5. Røyking.
 6. Dehydrering av kroppen.

Av unormale årsaker tilskrives reduksjonen av ESR til:

 • Anemi.
 • Hyperhydrering (overdreven væskeopphopning i kroppen).
 • Polycytemi (økt erytrocytvolum i blodet).
 • Spherocytose (dannelse av røde blodceller av uregelmessig form).
 • Hepatitt.
 • Hyperbilirubinemi (forhøyet bilirubinnivå).
 • Leverfeil.

Mer informasjon om ESR finner du i følgende video:

Til slutt er det verdt å huske at analysen av ESR ifølge Vestregren-metoden bestemmer årsaken til avviket, og ikke sykdommen. Derfor, etter en generell blodprøve, bør en grundig undersøkelse utføres for å identifisere en mulig patologi.

ESR av Westergren

Prøveprøver med rabatt på opptil 50% i Lab4U online medisinske laboratorium

 • 1 Legg til analyser i bestillingen
 • 2 Velg tid og sted for levering
 • 3 Utsted og betal for bestillingen
 • 4 Ta tester uten å vente
 • Få resultater via e-post. postadresse

Betalt separat

Ta biomateriale - fra 10 s.
Ved en engangsordre av flere analyser betales det en gang.

Årlig abonnement er 99 rubler.
Det gir deg muligheten til å ta tester med en rabatt på opptil 50% ubegrenset antall ganger i løpet av ett år til en familie (fellesskap) på 5 personer.
Ikke nødvendig når du bestiller gjennom en mobil applikasjon.

Hva er ESR?

Erytrocyt sedimenteringshastighet (ESR) er en blodprøve som indikerer hvor raskt de røde blodcellene, eller røde blodlegemer, bosetter seg i blod som er fri for koagulasjon, under påvirkning av tyngdekraften. I løpet av denne studien er en liten mengde blod plassert i et vertikalt rør, og laboratorie tekniker måler hastigheten der røde blodceller faller ned til den nedre delen av røret i løpet av timen under påvirkning av tyngdekraften.

Hvis kroppen har betennelse eller cellebeskadigelse, har de røde blodcellene en tendens til å holde seg sammen, noe som gjør dem tyngre, og de slår seg raskere. Jo raskere erytrocytene holder sammen og bosetter seg, desto høyere er ESR. Høy ESR indikerer at kroppen har en aktiv sykdom.

Anbefalte tester

Hva er ESR?

Erytrocyt sedimenteringshastighet (ESR) er en blodprøve som indikerer hvor raskt de røde blodcellene, eller røde blodlegemer, bosetter seg i blod som er fri for koagulasjon, under påvirkning av tyngdekraften. I løpet av denne studien er en liten mengde blod plassert i et vertikalt rør, og laboratorie tekniker måler hastigheten der røde blodceller faller ned til den nedre delen av røret i løpet av timen under påvirkning av tyngdekraften.

Hvis kroppen har betennelse eller cellebeskadigelse, har de røde blodcellene en tendens til å holde seg sammen, noe som gjør dem tyngre, og de slår seg raskere. Jo raskere erytrocytene holder sammen og bosetter seg, desto høyere er ESR. Høy ESR indikerer at kroppen har en aktiv sykdom.

Hva er formålet med ESR-testen (Westergren målemetode)?

Denne testen utføres i tilfelle at det er symptomer på sykdommen, noe som kan føre til økt forekomst av erytrocytsedimentasjon (inflammatoriske prosesser, svulster etc.).

Også denne testen utføres hvis du allerede har blitt diagnostisert med en sykdom som øker denne frekvensen. Testen lar den behandlende legen tolke hvor godt du reagerer på behandlingen.

Dekryptere ESR lar deg diagnostisere eller overvåke sykdommer som forårsaker smerte og hevelse på grunn av betennelsesskift i vevet. Andre symptomer kan omfatte feber og vekttap. Følgelig korrelerer den høye frekvensen av erytrocytsedimentering med sykdommens større aktivitet, og den lave frekvensen av erytrocytsedimentering antyder en lavere aktivitet av den inflammatoriske prosessen.

ESR ifølge Westergen er en internasjonalt anerkjent metode for å bestemme frekvensen for erytrocytt sedimentering, som er mest følsom overfor fluktuasjonene.

Eksempler på sykdommer som vanligvis overvåkes av erytrocytt sedimenteringsrate testen inkluderer:

Les Mer Om Fartøyene