Sykdommer i karoten arterier

Søvnige arterier - Dette er arteriene der blodtilførselen av organene i hodet og halsen oppstår. På dem er det en blodstrøm til den menneskelige hjerne. Søvnende arterier drenerer i brystet fra aortic, Pass deretter gjennom nakken inn i skallen og nå hjernen.

Aterosklerose av karoten arterier

Som regel, aterosklerose av karoten arterier oppstår etter at sykdommen påvirker arteriene til andre bassenger. Carotid arterie stenose, det vil si dens blokkering, oppstår som følge av utseendet av en aterosklerotisk plakk i arterien. Resultatet av denne patologien er nedgangen og forverringen av blodstrømmen langs arterien. Resultatet av dette fenomenet kan være trombose arterier og fornærmelse hjernen. Jo eldre personen, jo høyere er risikoen for å utvikle aterosklerose av karoten arterier. Således manifesterer seg i en gruppe personer eldre enn åtti år i 10% av folkens stenose.

Under normale forhold bør veggene i arteriene være glatte. Imidlertid, med fremdriften av aterosklerose på grunn av utseendet av plakk i veggene i karoten arterier, blir deres lumen betydelig redusert. Slike plaketter dannes av innskudd kolesterol, fibre av bindevev, et antall lipidfraksjoner. Jo flere plakkene øker, og antallet øker, jo smalere innsnevringen av fartøyets lumen blir. Som fremdriften av aterosklerose er det en stadig mer markert forstyrrelse i blodtilførselen til hjernen. Som et resultat, er en person diagnostisert med aterosklerose av karoten arterien - en sykdom som er veldig alvorlig og farlig. Tross alt, er utviklingen fulle av alvorlige svekkelser av hjernens sirkulasjon og slag.

Noen ganger i karene dannes myke aterosklerotiske plakk, hvor det senere oppstår sprekker og brudd. Grovhet av plakkens overflate oppfattes av menneskekroppen som en lesjon, og som et resultat av betennelse oppstår trombe. Hvis en stor trombose oppstår i halspulsåren, kan blodtilførselen til hjernen bli alvorlig forstyrret, og noen ganger fullstendig stoppet. Som et resultat har en person et slag. Noen ganger er det en annen utvikling av sykdommen: plakk og trombus er delt inn i fragmenter og migrerer med blodet. Under bevegelsen av disse partiklene er det en blokkering av små arterier, som også fører til et slag.

Symptomer på carotid aterosklerose

På grunn av det faktum at aterosklerose i carotis i de tidlige stadier av utviklingen generelt ikke forårsaker symptomer merkbare symptomer, i de fleste tilfeller blir det første symptomet på aterosklerotiske carotis et slag. Men fortsatt, med en forsiktig holdning til tilstanden til sin egen organisme, kan en person merke noen tegn før utviklingen av et slag. De kalles forbigående iskemiske angrep. Symptomer som er karakteristiske for denne tilstanden, kan som regel ikke vare mer enn en time. Med slike angrep, føler pasienten en sterk svakhet, en tilstand av dumhet. I den ene halvdelen av kroppen kan det føles kløende, prikkende. Ofte forekommer disse manifestasjonene i beinet eller armen. På tidspunktet for et slikt angrep kan en person miste kontroll over lemmen, noen ganger forsvinner visjonen i ett øye, talen blir ujevn. Som regel forsvinner tegn på et forbigående iskemisk angrep helt på en dag. Men manifestasjonen av et slikt "signal" kan ikke under ingen omstendigheter, siden dette er et tegn på at en person i nær fremtid vil få et slag. Derfor er det ekstremt viktig å umiddelbart konsultere en spesialist og gjennomgå en fullstendig undersøkelse.

Aterosklerose av karoten arterier utvikles på samme måte som aterosklerose hos andre arterier. Oftere, i noen tilfeller er årsaken til denne tilstanden carotid aneurisme. Sannsynligheten for å utvikle aterosklerose av karoten arterier øker og hos pasienter diabetes mellitus.

Aneurysme av karoten arterier

Aneurysm av cerebral fartøy Dette er en livstruende tilstand som ofte forårsaker blødninger i skallen med dødelig utgang. Carotid aneurismeog - denne diffuse eller begrensede utvidelsen av lumenartarien eller tilstedeværelsen av fremspring av arterieveggen. En aneurisme består av et arrbindelvev, som har en annen tykkelse. Og i hulrommet noen ganger er det blodpropper, med forskjellig opprinnelseserklæring. I karoten arterier forekommer aneurysmer oftest. Aneurysmer oppstår som flere, og enslig.

Årsakene til dannelsen er ikke fullt etablert. I noen tilfeller oppstår fremveksten av denne patologen infisert emboli som faller inn i hjernen. En rekke aneurysmer av andre arter oppstår på grunn av endringer som skjer under påvirkning av aterosklerose. Også årsakene til aneurysmer er medfødt infertilitet av cerebrale arterier, hypertensjon, skade.

Arterielle aneurysmer manifesteres i apoplectic og svulst form. Oftere diagnostiseres en apoplektisk form, hvor en blødning oppstår plutselig uten foreløpige symptomer. Dette skjemaet er preget av en plutselig utvikling av subarachnoid blødning. I sjeldne tilfeller, for en persons blødning, er ømhet i den frontale okulære regionen forstyrret, manifestert pareser kraniale nerver.

Det viktigste symptomet på brudd på en aneurisme blir alltid en skarp hodepine, som manifesterer seg plutselig. I utgangspunktet oppstår det på et bestemt sted, senere blir det diffust. Under utviklingen av smertefulle opplevelser, manifesterer pasienten oppkast, kvalme, kan han permanent miste bevisstheten. Det kan være psykiske lidelser. Hvis blødning oppstår i hjernens ventrikler, fortsetter sykdommen ekstremt hard og slutter med dødelig utgang.

Aneurysmer av den indre halspulsåren er delt inn i flere grupper avhengig av deres plassering: aneurysmer i hulskinnet, aneurysmer nær carotid bifurcation, aneurysmer av den supraclinoide delen av arterien.

Ved brudd på en aneurisme, er det viktig å observere strenge senger i seks til åtte uker. Hittil er en radikal metode for behandling av aneurysm å utføre en kirurgisk operasjon for å klemme aneurysmens livmoderhals. Det er også nye metoder for kirurgisk behandling av aneurysmer, vellykket anvendt i praksis.

Diagnose av sykdommer i karoten arterier

For å diagnostisere sykdommen carotis, er legen som kreves til pasienten utfører en detaljert undersøkelse for å lære om alle de viser symptomer, sykdomshistorie og kjennetegn ved pasientens helse. Den viktigste informasjonen i dette tilfellet er informasjon om pasientens røyking, samt om særegenheter ved blodtrykket. Etter det vil legen undersøke pasienten. Auskultasjonen av karoten arterier er obligatorisk for påvisning av virvelstrøm. Det indikerer tilstedeværelsen av sammenbrudd. Ved diagnose, måling blodtrykk.

En informativ metode for diagnose av karotenis-sykdommen er Doppler-ultralydundersøkelse av karoten arterier. Ultralyd kan gi en tilstrekkelig vurdering av skipets struktur og blodstrømmen i den. Vanligvis gjør oppførselen av en slik undersøkelse deg nøyaktig å bestemme tilstedeværelsen av sykdommen i karoten arterier. I mer sjeldne tilfeller, for å etablere en nøyaktig diagnose, trenger legen ytterligere informasjon som kan oppnås ved CT, angiografi.

Metoden for angiografi er basert på bruk av kontrastmiddel og bruk av røntgenstråler. Denne teknikken lar deg til slutt få et spesielt nøyaktig bilde av arteriene og vurdere alle endringene som har skjedd i dem. Imidlertid er en slik forskning fylt med risiko for skade av tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk og, som en konsekvens, manifestasjonen av en forbigående iskemisk anfall eller slag. Derfor er en slik studie sjelden foreskrevet.

Behandling av sykdommer i karoten arterier

Behandling av halspulsåren avhenger av hvor uttalt stenose av arteria carotis, hvilken grad av alvorlighetsgraden av aterosklerose. Legen betaler også nødvendigvis symptomene på sykdommen og pasientens generelle tilstand. Dersom det under diagnosen hos mennesker ble oppdaget aterosklerotiske carotis, er pasienten svært viktig å umiddelbart endre livsstil, guidet av anbefalingene fra legen, og sørg for å ta et kurs for behandling medisinsk narkotika.

Pasienter med diabetes bør alltid informere legen om det. Personer med høyt blodtrykk bør ta medisiner for å normalisere blodtrykket. Pass på å slutte å røyke, observere diett, spise mat som er lavt i kolesterol. Noen ganger vil det være tilrådelig å behandle statiner - legemidler som senker nivået av kolesterol i blodet.

I tilfelle av alvorlige lesjoner aterosklerose av karoten arterier, er kirurgisk behandling tilrådelig. Under denne operasjonen fjernes den aterosklerotiske plakk, og fartøyets lumen gjenopprettes. Den behandlende lege bestemmer hvilken kirurgisk terapimetode som skal velges i hvert tilfelle. Hittil er to kirurgiske teknikker aktivt brukt til å behandle aterosklerotiske lesjoner av karoten arterier. Dette er metoden for endarterektomi, samt ballongangioplastikk og stenting.

Endarterektomi oppstår med lokal eller generell anestesi. Snittet for fjerning av aterosklerotisk plakk er relativt liten.

Hvis det er en omfattende lesjon av karoten arteriell aterosklerose, er det mulig å utføre proteser til den indre halspulsåren. Således utløses blodstrømmen av en protese - en kunstig beholder.

I nærvær av patotisk tortuositet av karoten arterien, er arterien rettet, og den endrede delen er fjernet.

Å gjennomføre angioplastikk og stenting krever bare en lokal anestesi. I inngangsområdet dannes en punktering gjennom hvilken et kateter settes inn i lårbenet til det sted hvor karoten arterien ble skadet. På den, og lever de rette instrumentene for implementering av angioplastikk og stenting. I noen tilfeller, etter prosedyren, utføres stentimplantasjon for å fikse fartøyets lumen. Behandlingsmetoden velges også, avhengig av hvor innsnevringen av lumen i halspulsåren er lokalisert.

Pasienter som er diagnostisert med arteria carotis aterosklerose, men prietom operasjonen legen mener er upassende, må du veldig strengt følge alle anbefalingene fra den sakkyndige. Konservativ terapi av aterosklerose innbefatter et fullstendig opphør av røyking, vedlikehold av daglig fysisk aktivitet, medisiner foreskrevne legemidler, regulær overvåking av blodtrykket, blodsukker, kolesterol. I behandlingsprosessen er pasientene oftest foreskrevet aspirin og statiner.

Hvis sykdommen i karoten arterier ikke behandles i tide, vil stenosen av karoten arterier øke, pasienten vil lide av cerebrale symptomer, manifestert av permanent svimmelhet og hodepine. En konsekvens av akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen kan være et dødelig utfall.

Forebyggende vedlikehold av sykdommer i karotider

Forebygging av carotisar sykdom kan ikke bare hindre manifestasjon av aterosklerose, men også for å bremse fremdriften i tilfelle av utbruddet av sykdommen. Som de viktigste forebyggende tiltakene bør noteres obligatorisk og fullstendig nektet å røyke, evnen til å trene daglig, for å opprettholde riktig diett. En person bør nøye overvåke sin egen vekt, siden folk med fedme er i fare for å utvikle aterosklerose av karoten arterier.

Det er svært viktig å observere forebyggende tiltak for personer med aterosklerose som allerede har gjennomgått operasjon. Etter operasjonen er det viktig å fortsette behandlingen av den underliggende sykdommen, samt å ta alle tiltak for å sikre at sykdommen ikke utvikler seg. Derfor er de ovennevnte anbefalingene ikke mindre relevante i dette tilfellet. For alle forebyggende tiltak må imidlertid personer som har gjennomgått operasjon behandles svært nøye. Så, å nekte å røyke, må du beskytte deg selv og fra passiv innånding av røyk, noe som ikke gir mindre alvorlig skade på kroppen. Du bør ta alle tiltak for å miste de ekstra pundene, selv om det er få. Det er bevist at en person gir en betydelig reduksjon i nivået av sukker og kolesterol i blodet, ved å miste om lag fem kilo overvekt. Følgelig gjør slike endringer det til en viss grad å redusere dosen av medisiner tatt.

Folk som lider av aterosklerose av karoten arterier, anbefaler leger at man tar særlig hensyn til mat. Det er viktig å spise minst fire ganger om dagen, med en sen middag er ikke velkommen. I pauser mellom måltider bør ikke snack på skadelige produkter: det er best å begrense deg til friske grønnsaker og frukt. Veldig nyttig en gang i to uker for å ordne en fastedag, å spise på denne dagen bare en type produkter - kefir, epler, vannmelon, etc. Kostholdet skal inneholde et minimum av fettstoffer, samt lett assimilerte karbohydrater. Konsekvensen av riktig tilnærming til ernæring vil også være en reduksjon i mengden kolesterol som forbrukes, og som en følge av det å fjerne det fra kroppen.

I postoperativ perioden vises pasienter som tar medisiner som gjør blod mer væske. I dette tilfellet er små doser av aspirin ofte foreskrevet. Et slikt forebyggende tiltak vil bidra til å forhindre blodpropper.

I intet tilfelle bør inaktivitet: Trening kan bidra til å kontrollere sukker, kolesterol og blodtrykk. Men for å utføre noen øvelser bør behandles med forsiktighet, stoppe trening med de første brettene av smerte i brystet, kortpustethet, andre ubehagelige opplevelser.

Behandling av arteriell hypertensjon er et annet viktig forebyggende tiltak som direkte påvirker tilstanden til karoten arterier.

For å unngå reoperativ intervensjon er det nødvendig å regelmessig gjennomgå de studiene som er tildelt av den behandlende legen og å spore alle endringer i de opererte fartøyene. Tidlig oppdagelse av problemer vil i stor grad legge til rette for behandlingen.

Carotid arterie stenose

Søvnige arterier som ligger i nakken anses å være en av de mest vitale blodkarene som gir blodstrøm til hjernestrukturer. Ofte blir de utsatt for unormal innsnevring (stenose) eller fullstendig blokkering. Stenose av en av karoten arterier fører til en reduksjon i blodtilførselen, brudd på cerebral aktivitet og risikoen for å utvikle iskemiske slag. Fullstendig blokkering av disse arteriene er fulle av alvorligere konsekvenser, inkludert det som kan forårsake øyeblikkelig død.

Stenose av karoten arterien betraktes som en farlig kopi av migrene. Sykdommer ha lignende symptomer, inkludert en ensidig smerte, men i motsetning til migrene, stenose av fartøyer trange, utvikler smerte plutselig uten aura, slik det er støy eller øresus og balansen er forstyrret.

Carotid stenose: symptomer og tegn

I begynnelsen, når lumen på fartøyet er innsnevret litt, manifesterer stenose praktisk talt seg ikke. Den asymptomatiske perioden kan noen ganger vare mer enn et år, mens personen ikke vet alt om denne patologien.

Det første forstyrrende symptomet på stenose hos en av karoten arterier er de tilbakevendende iskemiske angrepene eller utviklingen av et mikroslag. På slike tidspunkter blir blodtilførselen av individuelle hjernestrukturer redusert i en kort stund, deres oksygen sult forekommer og pasienten begynner å bekymre seg for følgende symptomer:

 • ensidig hodepine;
 • intens svimmelhet, besvimelse
 • oppkast av oppkast, som ofte oppstår uten følelse av kvalme;
 • redusere oppfatningen av informasjon fra andre;
 • ensidige synsforstyrrelser, uttrykt i nebelen, følelsen av erosjon av gjenstander eller fullstendig blindhet;
 • kortsiktig amnesi og tap av tale;
 • ensidig tinning i lemmer, følelse av nummenhet;
 • lammelse av den delen av kroppen som patologien utvikler seg fra;
 • redusert svelging refleks;
 • forstyrrelse av balansen;
 • redusert koordinering av bevegelser.

Tegn på iskemiske angrep er svært forstyrrende i 15-25 minutter, da forsvinner de og funksjonene går tapt i en stund etter at en time er normalisert. Ved et mikroslag kan alvorlige symptomer i form av lammelse og brudd på hjernevirksomhet bli langvarig og føre til irreversible prosesser. For å unngå at dette skjer, er det nødvendig å konsultere en lege for beredskapsbehandling ved første tegn på disse farlige sykdommene, som vitner om halshinnes stenose.

Årsaker til karotidarterie stenose

Aterosklerose kalles en av hovedårsakene til å redusere lumen i arteriene. Sykdommen oppstår som et resultat av aldersrelaterte forandringer, overdrevent inntak av fet mat og metabolske forstyrrelser. Under påvirkning av disse faktorene på veggene i blodkarene begynner å dannes aterosklerotiske plakk, som innsnevrer eller fullstendig stoppe deres lumen, og derved i vesentlig grad hindre eller stoppe sirkulasjonen av blodet.

Stenose av karoten arterien kan forekomme under påvirkning av andre patologiske årsaker og irriterende faktorer. De inkluderer:

 • kollagenoser - reumatoide sykdommer som oppstår på grunn av forstyrrelser i immunsystemet;
 • fibro-muskulær dysplasi av store kar (inkludert carotid arterier), som gir blodstrømmen til hjernen;
 • ikke-spesifikk aortoarteritt - en sykdom av autoimmun natur, med utvikling av hvilke store arterier som er utsatt for inflammatoriske prosesser;
 • diabetes mellitus;
 • tromboflebitt;
 • arteriell hypertensjon;
 • koronar arteriesykdom;
 • sykdom i det endokrine systemet;
 • dårlige vaner (for eksempel røyking);
 • arvelig forutsetning for aterosklerose;
 • alderdom;
 • overdreven vekt;
 • et signifikant overskudd av kolesterolet i blodet.

Stenose av karoten arterier er mer vanlig hos menn. Imidlertid eksisterer risikoen for å utvikle sykdommen i begge kjønn hvis pasienten har en historie om en av de nevnte sykdommene eller er utsatt for flere av faktorene nevnt ovenfor.

Diagnostiske metoder

Gitt den særegne manifestasjonen av symptomer, er det allerede på et sent stadium av sykdommen å diagnostisere innsnevring av karoten arterier. Avhengig av pasientens tilstand og klager utfører nevrolog eller karsykir en visuell undersøkelse. Spesialisten vurderer tilstanden til karene over karoten arterier, prober og lytter til dem for å bestemme graden av blodstrømning ved karakteristisk støy. Etter dette kan pasienten ha behov for følgende typer undersøkelser:

 • UZ-dopplerografi av karoten arterier - for å bestemme lokaliseringen av sykdommen, alvorlighetsgrad og påvirkning på hjernens aktivitet.
 • MR ved bruk av kontrastmedium.
 • Blodtest for kolesterol.
 • MR eller datatomografi for å evaluere aktiviteten til individuelle hjerneområder.
 • Angiografi.

Sistnevnte metode for diagnose brukes i tilfeller der resultatene fra tidligere studier ikke tillater oss å bestemme graden av innsnevring av lumen av arteriene og bestemme typen behandling.

Angiografi utføres i en medisinsk institusjon under lokalbedøvelse. Operasjonen med riktig forberedelse er trygt og smertefritt. Først settes et spesielt kateter inn i arterien til en av ekstremiteter, som langsomt blir introdusert i karoten arterien. Så gjennom kateteret blir et kontrastmiddel levert til problemstedet og radiografi utføres. Ifølge bildet er det mulig å bestemme hvor smal blodkarene er og om det er en sannsynlighet for å utvikle cerebral iskemi.

Metoder for behandling av karotidstenose

Behandlingsmetoden er valgt avhengig av graden av deres patency. Den første sykdomsformen, når blodstrømmen reduseres litt, behandles konservativt.

Medikamentterapi består av følgende legemidler og preparater:

 • blodfortyndende stoffer (aspirin, kardiomagnet);
 • Preparater for forebygging av trombose (heparin, fraksiparin);
 • kolesterolreduserende midler (Mortenil, Crestor);
 • preparater som aktiverer plasminogenvev (activazase) foreskrives for et forestående eller nærliggende slag.

Med den startede formen av stenose og små lumenarterier, anbefales kirurgisk inngrep til pasienten, som krever innlegging av sykehus og grundig foreløpig diagnose. I hjemmemedisin praktiseres to typer operasjoner - karotid endarterektomi og stenting.

Carotid endarterektomi er en åpen operasjon utført under lokal eller generell anestesi, der kolesterolplakk og trombi fjernes ved steder med arteriell innsnevring. For å gjøre dette, i karoten arterien, gjør karsykiren et snitt. I området for innsnevring er arterien åpnet, og dens indre del, som er påvirket av aterosklerotiske forandringer, fjernes. Etter det sys skibets vegger og huden på nakken. Fordelen ved denne operasjonen er en kort rehabiliteringsperiode og en rask gjenoppretting av blodstrømmen.

stenting - en minimal invasiv moderne metode for operativ behandling av stenose, hvor ekspansjonen og styrken av arterienes vegger utføres ved å sette inn en metallmetallramme (stent) inn i interiøret. For dette brukes stenter belagt med et medikament og ubelagt metall. I det første tilfellet absorberes stoffet gradvis inn i arterien og sprer seg med blodstrømmen gjennom systemet, og forhindrer dermed dannelsen av blodpropper.

Den første fasen av stenting er introduksjonen i fartøyet til et spesielt kateter i form av en ballong. Bevegelsen av kateteret overvåkes på et angiogram, mens pasienten er bevisst og ikke opplever smerte. Kateteret bringes til problemstedet til karoten arterien og åpner, og danner dermed en sterk metallramme. Som et resultat øker fartøyets lumen og blodstrømmen blir normalisert.

I begge tilfeller er varigheten av operasjonen 1,5-3 timer, rehabiliteringsperioden overskrider ikke 7-10 dager. Etter denne perioden pasienten tilbake til det kjente liv, samtidig som vi respekterer legens anbefalinger: administrasjon av medikamenter som hindrer dannelsen av blodpropp, riktig kosthold, røykeforbudet og alkohol, mangel på intensiv trening.

Folk behandling av carotid stenose

Effektivt brukt til å rense fartøyene i begynnelsen av sykdommen og folkemidlene. De brukes med hell som vedlikeholdsbehandling under hovedbehandlingen. De vanligste og anerkjente oppskriftene er:

 1. Avkjøling av timian. I 0,5 liter kokende vann må du bryte en spiseskje råvarer og i tett lukket form, insistere på 1 time. Deretter i 200 ml av den ferdige løsningen tilsett juice av den gyldne mustasjen i en mengde 5 dråper og ta en drink på 1 glass daglig i tre delte doser i en måned.
 2. Tinktur av honning og løkjuice. Effektive midler, som forhindrer trombose av arteriene og stenosen som en konsekvens. I et glass honning, tilsett 200 ml løkjuice, bland alt og gå i tinkturrommet i 5 dager. Deretter plasseres kurativet i kjøleskapet i ytterligere 14 dager. Innen 60 dager skal agensen tas daglig på en spiseskje tre ganger daglig, forbedringen av tilstanden observeres etter bare 2 uker.
 3. Hvitløk infusjon. Rastolchennuyu hode hvitløk helle et glass solsikkeolje og sett på et kaldt sted for en dag. Deretter tilsetter du juiceen fra 1 sitron til infusjonen som er oppnådd, filtrer den og ta den tre ganger daglig i 90 dager.

Det er mange andre oppskrifter for buljonger og infusjoner, normalisering av karoten arterier, men mottaket må samordnes med legen som behandler.

SHEIA.RU

Sleepy Artery: Sykdommer, symptomer, utblokkende sykdommer

Symptomer på halspulsårene

Søvnige arterier spiller en viktig rolle i livsstøtten til menneskekroppen. Tross alt har disse kanalene blodtilførsel til nakke og hodedeler. Derfor er karoten arterien av sykdomssymptomene et sett med virkelig meningsfylt informasjon som enhver som bryr seg om sin helse, burde vite.

betydning

Om karoten arterie mye å si er det ingen mening. Det er nok å si at de tjener som en kanal som overfører blod til hjernen. Det vil si, uten dem ville hjernen bare ikke fungere. Grenen av arteriene begynner i thorakregionen fra aorta, så går veien gjennom livmorhalsområdet i skallen og slutter anatomisk i hjernen.

sykdom

Blant sykdommer i karoten arterien er vaskulære patologier en prioritet. Disse sykdommene utgjør en meget alvorlig trussel, ikke bare for helse, men også for menneskelivet.

Aterosklerose av karoten arterier

I de fleste tilfeller skjer aterosklerose av karoten arterier etter den primære skade på arterielle kanaler i nabolandene. Blokkering av karoten arterien (stenose) oppstår som et resultat av dannelsen av en atherosklerotisk plakk i løpet av arterien. Konsekvensene av denne patologien manifesteres i forverrede indekser av blodstrøm gjennom arterien.

Som et resultat kan pasienten forvente en trombose eller hjerneslag. Sannsynligheten for forekomst av aterosklerose vokser proporsjonalt til alder av personen. For eksempel tilsvarer en gruppe 80-årige pasienter en indeks på 10% av detekterte aterosklerose.

Fartøystilstand i aterosklerose

Den sunnmuren av arteriene skal se jevn ut. Men utviklingen av sykdommen fører alltid til en forverring av patentering av arterielle kanaler. Materialet til dannelse av plaques er bindevevsfibre, kolesterolinnsatser og enkelte lipidfraksjoner. Økningen i plakkens størrelse fører nødvendigvis til en innsnevring av fartøyets lumen.

Etter hvert som progresjonen av karoten arterier utvikles, observeres en gradvis forstyrrelse av blodtilførselen til hjernen. Som et resultat er en person diagnostisert med aterosklerose av karoten arterier. Denne sykdommen er klassifisert som farlig og alvorlig, fordi den endelige kan være et brudd på sirkulasjonen av hjernen og hjerneslaget.

Egenskaper av sykdommen

Av og til, aterosklerotiske plakkformer med en myk membranform i karene. Over tid er veggene til slike fartøy dekket av rupturer og sprekker. Hvis overflaten av plakk har et grovt lag, så ser menneskekroppen det som en lesjon av den indre delen, som til slutt fører til betennelse og utseende av en trombose. Hvis en stor trombose dannes i halspulsåren, er det fulle av en fullstendig opphør av cerebral blodtilførsel, noe som fører til et slag.

Noen ganger utvikler karoten arteriesykdom i et annet scenario. Trombus og plakk er delt inn i separate elementer og går sammen med blodstrømmen. Under overføringen av disse fragmentene oppstår en delvis okklusjon av små arterier, som uunngåelig vil føre til et slag.

Symptomer på atherosklerose av karoten arterier

På grunn av det faktum at de første manifestasjonene av sykdommen ikke er for merkbare, og det ikke er noen åpenbare tegn, kan det første alvorlige symptomet for aterosklerose være et slag. Men med en mer begrenset holdning til ens helse, til og med en ung mann, vil han kunne legge merke til noen ubehagelige opplevelser som er en harbinger av et slag.

Slike opplevelser ble kalt forbigående iskemiske angrep. De er preget av en tilstand av nummenhet, prikking i noen del av kroppen, nummenhet i hender eller føtter, tretthet og andre. I de fleste tilfeller slike tegn på TIA er svekket av seg selv, og forsvinne helt i løpet av dager. Å ignorere dem er umulig, da deres utseende advarer om den forestående utviklingen av et slag. Derfor, med de første symptomene, bør du umiddelbart kontakte den aktuelle spesialisten og ta en undersøkelse.

Utvikling av aterosklerose av karoten arterier ligner aterosklerose hos andre arterier. I sjeldne tilfeller kan årsaken til sykdommen være en aneurisme av halspulsåren. Sjansene for å få aterosklerose av karoten arterier og personer som lider av diabetes øker.

Aneurysme av karoten arterier

Aneurysme i hjernens kar-systemet er klassifisert som en livstruende sykdom. Denne tilstanden fører ofte til intrakraniell blødning med dødelig utgang. En aneurysm kan manifestere seg som en begrenset eller diffus utvidelse av arteriellkanalen, eller et merkbart fremspring av arterieveggen opptrer.

Sammensetningen av aneurysmveggen inkluderer arrvev av bindevev, som har forskjellige tykkelser. Og hulrommet er ofte fylt med blodige blodpropper dannet i forskjellige tidsperioder. Forekomsten av en aneurysm i karoten arterier er størst. De kan enten være enkelt eller flere.

For hvilken grunn de dannes, er det ikke påvist pålitelig. Ifølge en versjon oppstår denne patologen fra infisert embolus som trer inn i hjernen.

I tillegg inkluderer årsakene til aneurysmer følgende faktorer:

 1. høyt blodtrykk;
 2. medfødte mangler i hjernearteriene;
 3. traumatiske skader.

Arterielle aneurysmer er karakterisert ved dannelse i apopleksi og tumorlignende form. Oftere avsløres apopleksjonsformen hvor blødningen skjer raskt, uten forberedende grunner.

De viktigste symptomene på aneurysmskader inkluderer skarp hodepine, som er funnet på et jevnt sted uten grunn. I utgangspunktet er smerten lokalisert på et bestemt tidspunkt, da blir det diffust.

Videre utvikling av sykdommen er indikert ved manifestasjon av oppkastningsrefleks, kvalme, en person kan med jevne mellomrom miste bevisstheten. Det kan være en forklaring av psyken. Hvis blødningen er rettet mot hjernens ventrikler, utvikler sykdommen seg tungt og fører til dødelig utgang.

Aneurysmer av den indre halspulsåren er delt inn i grupper i henhold til deres formasjonssted:

 • aneurismer lokalisert i hulskinnet;
 • aneurysmer av den supraclinoide delen av arterien;
 • aneurisme av carotid bifurcation sonen.

Under brudd på en aneurisme, er det viktig å følge streng søvn i fem til syv uker. Moderne behandling består av kirurgisk inngrep, hvis oppgave er å klemme halsen på en aneurisme. Det finnes andre vellykkede metoder for kirurgisk behandling av aneurysmer.

Diagnose av carotid sykdom

For å gjøre en nøyaktig diagnose, undersøker legen nødvendigvis pasienten til et detaljert spørreskjema om alle de medfølgende symptomene. Meget viktig er informasjon om pasientens trykk og hans avhengighet til nikotin. Etter dette utfører doktoren auskultasjon av karoten arterier for å oppdage en virvelstrøm. Dens tilstedeværelse indikerer en innsnevring.

En av de mest informative metodene for å diagnostisere sykdommen er Doppler ultralydsundersøkelse av karoten arterier. Basert på ultralyd kan en tilstrekkelig tilstand av fartøyets struktur bestemmes og intern blodstrøm undersøkes. Svært sjeldent sendte pasientene pasienten til en ytterligere undersøkelse (datatomografi, CT-angiografi).

Behandling av sykdommer i karoten arterier

Valget av behandlingsmetoder avhenger direkte av graden av alvorlighetsgrad av karoten arterien, hvor er utviklingsstadiet av aterosklerose. Legen må også nødvendigvis ta hensyn til sammenhengende sykdommer og pasientens generelle tilstand. Hvis diagnosen viste aterosklerotiske lesjoner av karoten arterier, bør pasienten radikalt endre sin livsstil, ta hensyn til legenes råd og umiddelbart begynne medisinsk terapi.

Personer som lider av diabetes eller høyt blodtrykk, bør advare sin egen lege. Du bør slutte å røyke så snart som mulig, gå til kosthold og ta vare på deg selv. Noen ganger kan den faktiske behandlingen være statiner - legemidler som forårsaker en nedgang i nivået av kolesterol i blodet. Kirurgisk inngrep er indikert for alvorlige karotisarterier. Operasjonen er gjort for å fjerne aterosklerotisk plakk og gjenopprette lumen i vaskulærveggen.

I hvert tilfelle veier legen alle fakta og velger et valg av kirurgisk teknikk. Nylig er to metoder foretrukket. Dette er endarterektomi, stenting og ballongangioplastikk. Endarterektomi er utført under generell eller lokal anestesi. Et hakk for fjerning av aterosklerotisk plakk er forberedt minimum.

Hvis det er en patologisk tortuositet av halspulsåren, utføres dets utbedring og delvis fjerning av den skadede delen. Utføring av angioplastikk og stenting er bare mulig under lokalbedøvelse. I lyskeområdet utføres en punktering, gjennom hvilken et kateter lanseres i femorale arteriehulen til det nivå hvor karoten arterien ble skadet. Gjennom kateteret transporteres enhetene og stoffene som er nødvendige for å utføre angioplastikk og stenting. I noen tilfeller krever prosedyren for å fikse fartøyets lumen implantasjon av stenten.

For ikke å måtte gjennomgå en gjentakelse, anbefales det pasienter å gjennomgå de prosedyrer som legen foreskriver, og ved hjelp av studier overvåke endringer i de opererte fartøyene. Problemer løses raskere og lettere med tidlig gjenkjenning.

Sykdommer i karoten arterier

Sykdommer i karoten arterier

La oss snakke i dag om sykdommer i karoten arterier, hva de er og hvordan de skal håndtere dem. Fartøy som produserer blodtilførsel til organene i nakken og hodet kalles karotiske arterier. De gir også blodstrømmen til hjernen. Søvne arterier begynner i brystet, beveger seg vekk fra aorta og passerer gjennom nakken, går videre inn i skallen og hjernen.

Sykdommer i karoten arterier:

 • aterosklerose;
 • aneurisme av karoten arterier.

aterosklerose

Aterosklerose av karoten arterier, vanligvis manifestasjon av denne sykdommen oppstår når arteriene av andre deler er allerede påvirket av aterosklerose. I dette tilfellet opptrer arterie stenose. Stenose kalles plugging av halspulsåren, som er en konsekvens av utseendet av en atherosklerotisk plakk i karet. Resultatet er en redusert og vanskelig gjennomføring av blod gjennom arterien. Mulig hjerneslag eller utvikling av trombose i arteriene.

En sunn halspulsår er vanligvis jevn, men fremdriften av aterosklerose fremkaller dannelsen av plakk på veggene i arteriene. Fra dette innsnevrer lumen deres betydelig. Disse plakkene danner kolesterol, avsatt i karene. I tillegg til kolesterol kan de danne bindevevsfibre og lipidfraksjoner. Det arterielle lumen smalker etter hvert som antallet og størrelsen på slike plaketter øker. Dette fører til at den menneskelige hjernen ikke mottar den nødvendige mengden blod. I denne tilstanden er aterosklerose av karoten arterier diagnostisert. Denne sykdommen utgjør en alvorlig trussel mot livet. Siden utviklingen av aterosklerose kan føre til et slag og et brudd på blodsirkulasjonen i hjernen.

Denne sykdommen påvirker oftest legemet til eldre, heller enn de unge. Dermed er jo eldre en person, jo flere sjanser han har for å få aterosklerose. Så, hos personer som allerede er 80 år, manifesterer denne sykdommen seg i om lag 10 prosent.

Noen ganger i fartøyene er det dannelsen av små plaketter, som over tid er skadet av sprekker og brudd. En slik grovhet oppfattes av menneskekroppen som et nederlag. Det er på grunn av dette at betennelse av aterosklerotiske plakk oppstår. Som et resultat dannes en trombose. Hvis en slik trombose dannes i halspulsåren, kan den i alvorlig grad forstyrre blodtilførselen til den menneskelige hjerne, og i noen tilfeller blokkerer den helt. Dette fører til et slag.

En annen utvikling av sykdommen involverer trombosens brudd, noe som fører til separasjon av plakkene i små stykker. Disse partiklene beveger seg med blod og tetter dem i små arterier. I prosessen med en slik fremgang av sykdommen er det også et slag.

symptomer

De tidlige stadier av aterosklerose av karoten arterier er ikke manifestert av noen symptomer. Og det første symptomet på aterosklerose er i de fleste tilfeller et slag. Kjenne til sykdommen kan bare være svært omhyggelig og oppmerksom på deres helse. Pasienten markerer noen tegn som går utover starten av et slag. Slike symptomer eksperter kaller forbigående iskemiske angrep. Symptomatologien karakteristisk for en slik tilstand varer ikke mer enn en time.

Slike angrep er preget av en sterk svakhet i kroppen og tilstanden til dens dumhet. En halvdel av kroppen kan føle kløe mens den andre - prikken. Svært ofte forekommer slike symptomer på aterosklerose i kroppens lemmer, i benet eller i hånden. Dette angrepet kan preges av tap av kontroll over lemmer. Noen ganger kan visjonen i ett øye bli verre eller forsvinne. Tale i denne tilstanden kan bli forvirrende. Vanligvis forsvinner symptomene på dette angrepet på en dag.

Et slikt angrep er et tegn på en pre-stroke-tilstand. Dette signalet kan i alle fall ikke ignoreres. Det er svært viktig å umiddelbart konsultere en lege og gjennomgå en fullstendig medisinsk undersøkelse.

Utviklingen av aterosklerose i halspulsårene ligner aterosklerose i andre fartøy. Noen ganger kan denne tilstanden provosere en aneurisme av halspulsåren. Aterosklerose av karoten arterier kan utvikles oftest hos diabetespasienter.

Utvikling av en aneurisme av karoten arterier

Utvikling av en aneurisme av karoten arterier

En slik sykdom som en aneurisme av cerebral fartøy er den farligste sykdommen for en persons liv, som oftest kan føre til blødning i kraniet med dødelig utgang. Økologisk eller diffus dilatasjon av arterien lumen, samt fremspring av arterienes vegger kalles en aneurysm av halspulsåren. Aneurysm av arterieveggen har en annen tykkelse og består av bindevev arr. Blodpropper som har et annet opprinnelsesforskrift, kan være i hulrommet.

Den vanligste aneurysmen forekommer i karoten arterier. I medisin er aneurysmer delt inn i enkelt og flere. Årsakene til deres forekomst er ennå ikke etablert. Det er tilfeller av denne patologen på grunn av inngrep av smittsom embolus i hjernen. Aneurysmer av andre arter oppstår vanligvis på grunn av endringer som skjer mot bakgrunnen av aterosklerose.

En aneurisme kan forekomme hos de personer som har en medfødt inferioritet av utviklingen av hjernen arterien, hode traumer eller hypertensjon.

Vaskulære aneurysmer kan ha både en tumorlignende og apoplektisk form. Den andre formen av en aneurisme forekommer mye oftere enn den første. Blødning i apopleksisk form forekommer plutselig uten manifestasjon av tidligere symptomer. Denne form for aneurysm innebærer en plutselig utvikling av subaraknoidblødning.

Det er sjeldne tilfeller når en smertefull fornemmelse i den forreste orbitale delen av hodet forstyrrer pasienten før blødning, er det en manifestasjon av parese av kranialnervene.
Det aller første symptomet på å bryte en aneurisme av fartøyet er en skarp hodepine, som plutselig vises. Slike på en måte spredte slike smertefulle opplevelser over hele hodet. Med intensiveringen av denne smerten begynner pasienten å bli syk, han kan til og med miste bevisstheten. I dette tilfellet kan pasientens mentale tilstand også lide. Ved blødning, når blod fyller hjernens ventrikler, blir pasientens tilstand ekstremt vanskelig. I de fleste tilfeller slutter denne prosessen med pasientens død.

Avhengig av plasseringen av aneurysmene til den indre halspulsåren, er de delt inn i følgende typer:

 • en aneurisme av vanskelig bihulebetennelse;
 • aneurisme, lokalisert nær bifurcation av halspulsåren;
 • aneurisme av den supraclinoide arterie seksjonen.

Hvis pasienten har en brudd på arteriell aneurisme, må han overholde strenge sengestøtter, som skal vare i minst seks eller åtte uker.

En radikal metode for behandling av aneurysm er et kirurgisk inngrep, som består i at aneurysmhalsen er klippet. Hittil har nye metoder for behandling av denne sykdommen blitt utviklet, vellykket brukt i praksis.

diagnostikk

Diagnose av karotisarterier begynner med undersøkelse og stiller spørsmål til pasienten. I dette tilfellet er hoveddelen av pasientens kliniske bilde dannet. Inspeksjon kan vise pasientens tilstedeværelse av forviklede tidsmessige arterier, pulsasjon i aorta og økt pulsering i karoten arterier.

Legen trenger å finne ut pasientens dårlige vaner og tilstanden til blodtrykket hans. Etter undersøkelsen gir diagnosen en undersøkelse av pasienten. For dette formål utføres auskultasjon av karoten arterier, og hvirvelblodstrømmen detekteres. Dette fenomenet informerer spesialisten om tilstedeværelsen av innsnevring. Det er nødvendig å måle pasientens blodtrykk.

Blant annet er diagnosen av denne sykdommen utført ved hjelp av ultralyd av fartøy, angiografi. Dette gjøres ofte av de pasientene som blir trent til kirurgisk inngrep. Ved hjelp av angiografi vurderer eksperter lengden på det skadede området av arterien og dets plassering.

Også en informativ diagnosemetode er ultralydundersøkelse av tilstanden til arteriene. En slik studie gir en klar ide om tilstanden til strukturen av fartøyene og deres blodstrøm. Denne metoden for diagnose bestemmer nøyaktig forekomsten av sykdommen. I sjeldne tilfeller er det nødvendig med ytterligere studier for å diagnostisere vaskulær sykdom, for eksempel tomografi eller CT -Angiografi.
Metoden for angiografi er å bruke et kontrastmiddel som injiseres i en blodåre og et røntgenbilde. Dette gir et nøyaktig bilde som gjør at du nøyaktig kan bestemme tilstanden til arteriene og de endringene som skjedde i dem. Men denne teknikken brukes skarpt. Dette forklares av den for høye risikoen for slag og traumer av aterosklerotisk plakk, noe som kan utløse en trombose.

behandling

Behandling av sykdommer i karotider

For behandling av sykdommer i karoten arterier, må legen avgjøre alvorlighetsgraden av sykdommen, samt graden av stenose og hvor mye karene påvirkes av aterosklerose. Spesialisten skal vurdere pasientens generelle tilstand og være oppmerksom på alle symptomene på sykdommen. Hvis samtidig aterosklerose av karoten arterier ble påvist, må det treffes hastende tiltak. For dette må pasienten endre sin livsstil og gjennomgå en behandling med medisiner, i henhold til alle anbefalingene fra spesialisten.

Pasienten skal advare legen om tilstedeværelsen av andre sykdommer, for eksempel diabetes. Først av alt, behandling av vaskulær skade, som oppsto på grunnlag av utviklingen av diabetes, er å normalisere blodtrykket i pasienten, samt nivået av glukose i blodet. Dette sikres ved å ta medisiner foreskrevet av en lege og følge en diett. Ta medisiner som senker blodsukkernivået, bør være vanlig for diabetikere.

Hvis en pasient lider av høyt blodtrykk, er han foreskrevet legemidler som normaliserer blodtrykket. For å normalisere blodtrykket hos en pasient, en pasient med diabetes, er det nødvendig å anvende legemidler, slik som legemidler - diuretika betaadrenoblokatory, kalsiumkanalblokkere og ACE-hemmere. Det er mulig å redusere kolesterol i blodet ved å ta statiner.

Det er nødvendig å slutte å røyke, og bli kvitt alle dårlige vaner. Ved å observere dietten begrenser pasienten først og fremst kolesterol. Noen ganger foreskriver stoffer som kan redusere kolesterolnivået, dette er statiner.

Hvis pasientens fartøy påvirkes av alvorlig aterosklerose, foreskriver legene kirurgisk operasjon. Under en slik intervensjon fjernes plakkene i karet. Dette forlenker lumen av arterien. En slik operasjon kan utføres ved hjelp av flere metoder for operativ inngrep. Slike behandlingsmetoder inkluderer endarterektomi, stenting og ballongangioplastikk.
Endarterektomi utføres under generelle eller lokale bedøvelser. Innsnittet for fjerning av plakett ved denne metoden er liten. Noen ganger, med en alvorlig lesjon av arterien med aterosklerose, utfører legene protes reparasjon av fartøyet. Blodstrømmen i slike tilfeller utføres på en protese. Hvis halspulsåren har gjennomgått en krumning, er den rettet og fjerner de patologisk endrede delene.

Med angioplastikk og stenting utfører legene lokalbedøvelse. I lyskenområdet er den femorale arterien gjennomboret. Det introduserer et kateter, som er avansert til lesjonsstedet. Ved hjelp av et kateter blir anordninger for operasjonen levert til erstatningsstedet for karoten. Noen ganger introduserer leger et stentimplantat etter å ha festet den arterielle lumen.

Behandlingsmetoden er valgt av legen på grunnlag av å bestemme hvor nøyaktig lokaliseringen av lokaliseringen av arterieskaden.

Hvis kirurgisk inngrep er upraktisk, blir aterosklerose behandlet med medisinering. Samtidig må legenes instruksjoner følges nøye. Pasienten bør ta foreskrevet medisiner, slutte å røyke og gi opp alle dårlige vaner. Du må trene hver dag. Nivået på blodsukker, blodtrykk og kolesterol må overvåkes kontinuerlig. Behandlingsprosessen innebærer å ta statiner og aspirin.

Hvis du nekter å behandle carotis sykdom, vil pasienten hele tiden føle seg generell ubehag, som uttrykkes i hodepine og svimmelhet. Samtidig er blodsirkulasjonen alvorlig forstyrret og pasienten kan overvinne et dødelig utfall.

forebygging

Hvis du følger forebyggende tiltak av karoten arterier, kan du unngå manifestasjon av aterosklerose, og også betydelig redusere utviklingen dersom sykdomsprosessen allerede har skjedd.

Carotid arterie profylakse:

 • nektelse fra dårlige vaner, spesielt fra røyking;
 • daglig mosjon;
 • riktig ernæring.

I forebyggende tiltak av denne sykdommen er det nødvendig å lede en sunn livsstil og observere alle tiltak for å forebygge kardiovaskulære sykdommer. Aktiv livsstil og riktig ernæring vil bidra til å forhindre aneurisme. Det er viktig å ikke overskride nivået av kolesterol i kroppen og kontinuerlig overvåke det. Hvis blodtrykket stiger konstant, må du hele tiden overvåke det og bruke legemidlene som er foreskrevet av legen din.

Siden folk som lider av fedme først og fremst er i fare for sykdom, må de kontrollere vekten og prøve å gå ned i vekt. Hvis en person allerede har gjennomgått vaskulær kirurgi, må de strengt følge forebyggende tiltak. Dette er ikke bare nødvendig for å forebygge sykdom, men også for å støtte kroppens normale funksjon og unngå tilbakefall. Forebygging bør behandles med særlig forsiktighet i slike tilfeller. Så du kan ikke inhalere sigarettrøyk, siden passiv røyking forårsaker alvorlig skade på kroppen.
Trenger å bli kvitt ekstra pounds. Forskere har bevist at med tap av fem ekstra pounds av vekt, føles en person mye bedre, noe som forklares av senking av nivået av kolesterol og sukker i blodet. Dette vil bidra til å redusere doseringen av medisiner som brukes.

Folk som lider av aterosklerose sykdom bør være spesielt oppmerksom på deres daglige diett. Måltider bør tas fire ganger om dagen. Samtidig er det nødvendig å unngå sen kveldsmat og skadelige snacks. Snack må være frisk frukt eller grønnsaker. Nyttige dager er faste dager, som må observeres minst en gang i uken. Under losningsdagen er det nødvendig å spise kefir, vannmelon, epler eller annen form for mat.

Fra det daglige kostholdet bør utelukkes for fettete retter og redusere mengden karbohydrater. Hvis kostholdet er riktig, vil nivået av kolesterol i blod og sukker reduseres betydelig, noe som vil redusere risikoen for vaskulær sykdom.

Etter operasjonen tar pasienter medisiner som fortynner blod. For dette formål er aspirin egnet. Disse forebyggende tiltakene bidrar til at blodet ikke kondenserer og koagulasjoner ikke dannes.

For å forhindre vaskulære sykdommer, er det nødvendig å regelmessig overvåke blodsukkeret og kolesterolnivået, så vel som blodtrykket. For å gjøre dette, bør du regelmessig trene, ikke tillate hypodynami. Men trening bør stoppes med smerter i brystet, utseende av dyspné eller andre ubehagelige manifestasjoner. Det er nødvendig å behandle sporten med forsiktighet.

Arteriell hypertensjon må behandles i tide, dette er et svært viktig tiltak for forebygging.

Hvis risikoen for sykdommen fortsatt er der, bør pasienten jevnlig se en lege for å overvåke helsen.

Symptomer og behandling av carotid blokkering

Hva er en karotidobstruksjon?

Blokkering av halspulsåren, også kalt stenose av halspulsåren, er en reduksjon i den indre overflaten av halspulsåren på grunn av dannelsen av en aterosklerotisk plakk. Med andre ord er blokkering av karoten arterien resultatet av å blokkere blodkaret i nakken på grunn av dannelsen av en plakett på veggene.

Søvnige arterier - disse er to store blodkar som passerer på hver side av nakken som bærer blod, oksygen og viktige næringsstoffer til hjernen. De avgrener seg fra aorta og stiger opp langs halsen. Det er gjennom halspulsårene at du kan føle pulsen fra hver side av nakken. Blokkering av disse arterier provoserer aterosklerose, vaskulær progressiv sykdom som er karakterisert ved dannelse på de indre veggene i arteriene av aterosklerotisk plakk som består av fettstoffer, kalsium, fibrin, cellerester og kolesterol. Denne sykdommen fører til en innsnevring av arteriene og forårsaker en tilstand som kalles karotidarteriesykdom.

Risiko for plugging av karoten arterien

Det skal bemerkes at blokkering av karoten arterien er en av hovedfaktorene som bidrar til slag. Dette skyldes det faktum at med tiden, når plakkene herdes og til slutt smalrer arterien, er strømmen av blod og oksygen til hjernen begrenset. Uten riktig mengde blod og oksygen begynner hjernens celler å dø. Dette fører til tap av funksjon og irreversibel skade på hjernen eller død av pasienten.

I visse tilfeller kan den dannede plakken løsne seg fra arterien, bevege seg langs blodbanen og sitte fast i en av hjernens kar. Dette kan provosere et forbigående iskemisk angrep. I denne forbindelse er det svært viktig å observere utseendet på symptomer på å plugge halspulsåren for å ta alle nødvendige tiltak før pasientens tilstand begynner å forverres.

Vanlige symptomer

Ved begynnelsen av blokkering av karoten arterien kan det ikke ledsages av noen symptomer. Hvis det er en signifikant akkumulering av plakk i arterien, men de har ingen signifikant effekt på blodstrømmen, blir det vanligvis ikke observert symptomer. En gradvis økning i akkumulering av plakk kan imidlertid føre til fullstendig blokkering av blodstrømmen og forårsake et forbigående iskemisk angrep eller hjerneslag.

I tilfelle av forbigående iskemisk angrep kan følgende symptomer oppstå:

 • Svakhet eller manglende evne til å bevege armer og ben
 • Forstyrrelser av bevissthet og svimmelhet
 • hodepine
 • besvimelse
 • Vanskelig, uklar tale
 • Tap av motorkoordinasjon
 • Plutselig og midlertidig nummenhet i ansiktet
 • Midlertidig tap av syn
 • Vanskelig svelging
 • En følelse av tingling i hendene, gi bort til andre deler av kroppen

Hvis en person får slag, i tillegg til disse symptomene, kan det også observeres tap av andre vitale kroppsfunksjoner, slik som å huske og tenkning, matinntak, urinlekkasje og kontrollere følelser.

diagnostikk

Hvis noen av disse symptomene oppstår, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp. Unntatt i tilfeller når det er et slag eller lammelser, de fleste leger stole på å sjekke pulsen med et stetoskop for å oppdage eventuelle uvanlige lyder som oppstår som blod overvinner hindringer. Etter at okklusjonsstedet er bestemt, for å detektere og bestemme mengden blod som strømmer gjennom arterien, utføres en dupleks-ultralyd. For å bestemme graden av stenose, brukes en annen diagnostisk test, kjent som cerebral angiografi. I arterien injiseres en spesiell kontrastmiddel (vanligvis blå eller svart), etterfulgt av en røntgenundersøkelse. Resultatene av denne studien viser, takket være kontrastmiddelet, den nøyaktige plasseringen og størrelsen på blokkeringen.

I tilfelle av et slag eller slag leger kan utføre slike tester som CT, tosidig skanning av carotis TRANSKRANIELT Doppler-ultralyd, MR, magnetisk resonans-angiografi, CT xenon forbedret, radionuklid gamma tomografi, cerebral angiografi, og positronemisjonstomografi og transesophageal ekkokardiografi.

Hvordan karotisarterie okklusjonen blir behandlet

Behandling av carotidblokkering avhenger av ulike faktorer, inkludert pasientens alder, helse og medisinske historie. Behandling vanligvis definerer eksisterende tegn og symptomer, graden av stenose og toleranse for ulike kirurgiske prosedyrer og medisiner, for eksempel normapulsa.org Generelt kan behandling av okklusjon av arteria carotis utføres i tre hovedretninger - medisiner, livsstilsendringer og kirurgi.

Endring i livsstil

I tillegg til alder og tilstedeværelse av blokkering av karoten arterien i en slektshistorie, er risikofaktorene for denne sykdommen høyt blodtrykk, høyt kolesterol i blodet og diabetes. Ytterligere forverring av tilstanden kan bidra til røyking, en diett rik på mettet fett, stillesittende livsstil og fedme. For å kontrollere dannelsen av aterosklerotiske plakk, bør du slutte å røyke og spise mat lavt i mettet fett og transfett. Det er viktig å opprettholde en normal vekt, holde seg til et sunt kosthold og trene regelmessig. For å effektivt redusere sannsynligheten for slag, må du overvåke blodtrykk og diabetes.

Legemiddeladministrasjon

Hvis arterien er blokkert av plaketter med mindre enn 60%, kan visse legemidler foreskrives for å forhindre dannelse av trombusarterier. Ofte brukes slike antiplatelet midler, klopidogrel og dipyridamol. Disse stoffene reduserer blodplasternes evne til å limes sammen og danne blodpropper i arteriene. For å redusere risikoen for blodpropper, antikoagulerende legemidler eller blodfortynnere, brukes.

Hvis høyt blodtrykk blir observert, kan antihypertensiva anbefales for kontrollen. Med en økt mengde fett i blodet, brukes antihyperlipidemiske legemidler som pravastatin og simvastatin. Det er kjent at disse stoffene reduserer tykkelsen av veggene i arteriene og øker deres lumen.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Hvis aterosklerotiske plakker hindrer arterien med 70 prosent eller mer, eller hvis pasienten allerede har gjennomgått en mikrostroke, vurderes kirurgiske behandlingsmetoder. Ved tilstopping fra 50% til 69%, kan leger anbefale kirurgisk inngrep basert på pasientens alder og helsestatus.

Carotid angioplastikk med stenting

En nyere prosedyre for behandling av koagulering av karoten arterien er karotid angioplasti med stenting sammenlignet med endarterektomi. Som en minimal invasiv prosedyre involverer det å sette et kateter inn i halspulsåren gjennom et blodkar i lysken. Når kateteret er på plass, blir en liten ballong oppblåst i arterien, som åpner lumen, hvoretter en stent plasseres på okklusjonsstedet. En stent er et miniatyrnettet som holder arterien åpen. For å forhindre overføring av partikler av plaketter under prosedyren til andre deler av kroppen, bruker kirurgen et embolisk filter som fanger dem.

intimectomy

Dette er den standard kirurgiske prosedyren som brukes til å behandle blokkering av karoten arterien, der fettplakkene i den blir fjernet gjennom snittet på nakken. Etter å ha fått tilgang til arterien ved å kutte vev, klemmer kirurgen på arterien og åpner den i lengderetningen. Deretter utfører han fysisk fjerning av plaketten ved å skrape, og på slutten utvider han arterien med en diamantformet klaff og syker den.

Så, for å hindre en dødelig slag eller lammelser, bør overvåkes for fremveksten av symptomer på blokkering av halspulsåren, og umiddelbart utføre riktig behandling. For å unngå blokkering av karoten arterien er det viktig å beskytte helsen og opprettholde en god fysisk form. Unngå utseendet av denne sykdommen er i stor grad bidra til tiltak som å unngå alkohol og tobakk, overholdelse av en diett lav på fett og kolesterol, samt regelmessig mosjon.

Les Mer Om Fartøyene