Funksjoner og plassering av halspulsåren hos mennesker

Å vite hvor halspulsåren ligger, kan hjelpe i en kritisk situasjon og til og med redde et menneskelig liv. Det faktum at karoten arterien er godt palpert, og hvis den er fraværende, vil det kreve kunstig åndedrett.

Arterier er blodkar som bærer blod fra hjertet til organene. Deres forskjell fra venene i omvendt prosess, det vil si at blodårene gir blod til hjertet.

En vanlig halspulsårer transporterer blod fra hjertemuskelen til hjernen og andre perifere organer i det menneskelige hode. Arterien er bred nok Dette skyldes behovet for å transportere et tilstrekkelig nivå av oksygen for å berike hjernevævet og tilstedeværelsen av en stabil, men intens blodflow.

Den søvnige arterien er ganske "mild". Klemmen kan føre til et sterkt tap av bevissthet. De som en gang hadde en tett bundet slips eller en genser med høy og smal krage, merket en slags ubehag. Slike ubehagelige opplevelser er forårsaket av kompresjon av halspulsåren.

Før du besvarer spørsmålet om plasseringen av halspulsåren, er det nødvendig å foreta en reservasjon at det er to av dem. Den ene er på høyre side av nakken, og den andre er på venstre side. Arterie som løper langs den venstre side, litt lenger enn arteriene, som ligger på høyre side, som den første stammer fra den brachiocephalic stammen, og den andre - i aortabuen.

For å føle pulsen av halspulsåren på nakken, må du finne et punkt under kinnbenet i fovea, på høyre eller venstre side av Adams eple. På personer med høyt utviklet muskulatur kan detekteringen av en puls på denne måten ta litt lengre tid enn en vanlig person, siden arterien kan lukkes av muskler.

Bestemmelse av tilstedeværelsen av en puls på nakken anses å være optimal i en kritisk situasjon. Faktum er at ikke alle mennesker føler seg ripple på håndleddene sine.

Karotisarterien i mannen består av flere deler og betraktes derfor som et parret organ. Normal blodstrøm til hjernen er 55 ml / 100 g vev, og behovet for oksygen på 3,7 ml / min / 100 g Et slikt volum av blodtilførsel sikres ved i normale arterier med normal intima og et vaskulært lumen intakt. Den ytre arterien ligger over strupehodet i retning av ansiktsdelen av hodet og er dens fremre del.

På stedet hvor Adams eple er plassert, eller "Adams eple", deles karoten arterien i to grener. Man går på baksiden av hodet, og den andre til forsiden. Den som står bak, leverer blod til hjernen. Den andre delen som går til forsiden, er leverandøren av blod i øynene og ansiktet. Begge delene grener og passerer gjennom alle vevene som er til stede i hodet, fylle dem med blod og blodet med oksygen.

Den eksterne karotenalarterien selv er delt inn i 4 komponenter. Den består av følgende avdelinger:

Ende grener når de minker til kantene danner et stort nettverk av kapillærer som sprer seg inn i munnhulen og inn i øyebollene. Alle kan forsikre seg om tilstedeværelsen av kapillærene. I øyeblikket av forlegenhet, en stressende situasjon, latter eller i varmt vær, blir ansiktet rødt. Denne rødheten av ansiktet og er resultatet av fartøyets arbeid. I noen mennesker er denne prosessen mindre uttalt, i motsetning til andre. Årsaken til dette kan være hudfarge, tykkelse av fettlag og andre egenskaper i epidermis.

Sleepyard arterie og dens sykdommer

Karotisarterien er en av de store karene av muskel-elastisk type, som har som oppgave å være næring av organene i hode og nakke. Blodstrømmen avhenger av arbeidet i hjernen, øynene, tungen, skjoldbrusk og parathyroidkjertlene.

Brudd på patency fører til iskemi av hjerneområder med nevrologiske symptomer. I de senere år har en dopplerografisk undersøkelse av grenene av karoten arterien blitt utbredt med det formål å tidlig diagnostisere aterosklerose.

Struktur og funksjoner

Vanlig carotid (karotid) arterie er et par. Dette betyr at de samme fartøyene er på venstre og høyre side. Venstre - starter fra aortabuen og til høyre - fra brakiocephalisk stammen. Overskrift vertikalt oppover, de passerer thoraxen og går ut i nakken. Videre er ikke kurs og struktur forskjellig, derfor skal vi vurdere anatomiske egenskaper på eksempelet på ett fartøy.

Hjulet går under sternocleidomastoid muskel ved siden av spiserøret og luftrøret. Over den øvre kanten av skjoldbruskkjertelen er den delt inn i den ytre halspulsåren og den indre. Dette stedet heter bifurcation. Umiddelbart etter grenen danner den indre halspulsåren en liten forlengelse (karoten sinus). Den er dekket av mange nerveceller, er en viktig reflekssone.

Her er reseptoranalysatorene, følgelig signalene om trykket inne i karet, den kjemiske sammensetningen av blodet, tilstedeværelsen av oksygen. Nerve noder regulerer arbeidet i hjertet og blodkarene, opprettholder blodtrykket, avhengig av oksygentilførselen som leveres med røde blodlegemer. Derfor anbefales massasje av sinusområdet til hypertensive pasienter som et middel til å redusere trykket i en krise uavhengig.

Egenskaper av ytre grenen

Grenene til den ytre halspulsåren leveres med blod:

 • det meste av ansiktet (muskler, hodebunn);
 • øret;
 • språk;
 • røttene av tenner;
 • skjoldbruskkjertel;
 • en del av dura materen;
 • øyeeplet.

Egenskaper av den interne grenen

Den indre grenen av halspulsåren kommer inn i skallen gjennom et spesielt hull i det temporale beinet. Dette arrangementet kalles intrakranielt. Diameteren er 10 mm. I regionen av hjernebunnen danner en sirkel av Willis sammen med vertebrale karene (basalarterien) gjennom anastomosen med bakre hjernearterier. Dette er hovedkilden til blodtilførsel til hjernen. Fra det går arteriene dypt inn i gyrus, til det hvite og gråste stoffet, til kjernene til medulla oblongata og til de kortikale sentrene.

For vaskulære kirurger er det viktig å kjenne det eksakte stedet for vaskulær skade, derfor er det vanlig å skille mellom segmentene av den indre halspulsåren:

 • cervical området ligger i dype lag under musklene;
 • steinete del - ligger inne i beinkanalen, gir grener til trommehinnen;
 • Segmentet ligger inne i hullet, kalt "revet";
 • Cavernous område - passerer mellom platene av det harde skallet i hjernen langs hulskinnet, danner grener til hypofysen og membranene;
 • Den kileformede delen av stien er et veldig lite segment i hjernens subaraknoide rom;
 • okular (oftalmisk) område - går sammen med optisk nerve, gir to grener (hypofyse og øye arterier);
 • kommunikativt segment - lokalisert ved forgreningspunktet til de fremre cerebrale og midtre arterier, direkte rettet mot hjernens substans.

Egenskaper for lokalisering og retning av den felles stammen av mål-blodstrøm, indre og ytre halsarterie grener assosiert sykdom karotid vaskulær insuffisiens av cerebral sirkulasjon (totalt og innvendige gjenger) og patologi av ansikts arterier (ytre ben). Derfor er det mer hensiktsmessig å gruppere sykdommer i henhold til hovedfôringsbeholderen.

Mulig patologi av den eksterne grenen

Den eksterne karoten arterien, i motsetning til den interne, reagerer ikke direkte på blodtilførselen til hjernen. Dens gode blodtilførsel tjener som en garanti for oppdagelsen av anastomoser med mangel på Willis-sirkelen assosiert med patologien til vertebrale arterier eller den indre.

Imidlertid er den karsykdom i det ytre bassenget i den maksimale delen av plast, otolaryngologisk kirurgi, nevrokirurgisk praksis viktig. Disse inkluderer:

 • arteriovenøse fistler;
 • hemangiomer i ansikt og nakke;
 • vaskulære misdannelser (angiodysplasi).

Kliniske symptomer kan være fraværende. Fremkalt av:

 • skader på ansiktsområdet;
 • operasjoner på paranasale bihuler, med krumning i septum;
 • fjerning av tenner;
 • medisinske prosedyrer (punktering og lavage av bihuler);
 • injeksjoner i bane;
 • hypertensjon.

Den patofysiologiske manifestasjonen av denne patologien er arteriovenøs shunt. På den har arterielt blod, som har større trykk, til det venesystemet i hodet via ekstra dreneringsveier. Slike tilfeller kan betraktes som en av årsakene til venøs overbelastning i hjernen.

Inntil 15% av alle intrakraniale unormale arteriovenøse anastomoser omfatter forbindelser med bihulene av dura mater (ofte med kavernøse, tverrskips og sigmoid).

Angiodysplasi (i den amerikanske tolkningen av "misdannelse") er ifølge ulike data fra 5 til 14% av alle vaskulære sykdommer. De er godartede formasjoner, dannes ved proliferasjon av epitelceller.

Hemangiomer i utbredelse når opp til 1/5 av godartede mykvevssvulster. I ansiktet er 60-80% av alle hemangiomer lokalisert.

Symptomatologien er relatert til:

 • kosmetiske feil;
 • kraftige blødninger, dårlig mottagelig for konvensjonelle metoder for å stoppe blødning (neseblødning);
 • En ekstra følelse av pulserende støy i hodet om natten, sammenfallende med sammentrekninger av hjertet.

Rikelig blødning under operasjonen kan føre til døden.

Mulig patologi av den felles og indre stammen

Slike kroniske sykdommer som aterosklerose, tuberkulose, syfilis, fibromuskulær dysplasi fører til signifikante endringer i karoten arterien. Den spesifikke årsaken kan være:

 • inflammatorisk prosess;
 • lokalisering av plaketten;
 • spredning av det indre skallet;
 • disseksjon i ung alder.

Mekanismen for disseksjon betyr brudd på den indre membranen av arterien og blodets penetrasjon mellom lagene på veggen. En lignende prosess er funnet i gren av den indre halspulsåren. Formet intra-vegg hematom danner et hinder for blodstrømmen.

Resultatet av disse mekanismene er alltid innsnevring (stenose) av diameteren til arterien. Som et resultat, mangler hjernen oksygen, utvikler et klinisk bilde av vevshypoksi, iskemisk slag.

Her er vi interessert i andre typer endringer:

 • trifurcation;
 • patologisk tortuositet av den indre halspulsåren;
 • aneurisme dannelse;
 • trombose.

Trifurcation betyr å dele inn i tre grener. Det kan være i to versjoner:

 • anterior - indre halspulsår deles inn i anterior, posterior cerebral og basilar;
 • bakgrener består av tre hjernearterier (fremre, mellom og bakre).

Hvordan dannes og manifesteres krympen av karoten arterien?

Det var mulig å oppdage tortuositet ved utvikling av metoder for studier av blodkar (angiografi, angiotomografi, dopplerografi). Årsakene til dannelsen av denne patologien er fortsatt uklare, selv om forekomsten når 25% av den totale befolkningen.

De mest forståelige forklaringene er:

 • medfødte endringer;
 • virkningene av økt arteriell stress i hypertensjon, aterosklerose.

I hvert fall blir fartøyet lengre og må ta forskjellige former:

 • myke bøyninger og sving i stump vinkel - blir ofte oppdaget ved en tilfeldighet og har ikke kliniske symptomer før det er uttalt buer som er i stand til å klemme hovedfartøyet;
 • kinking - arterien i sin retning danner en spiss vinkel;
 • Koiling - fartøyet har form av en løkke, blodstrømmen bremser betydelig, det er symptomer på cerebral iskemi.

De to siste skjemaene behandles kun kirurgisk.

Hvorfor dannes en aneurisme?

En aneurisme er en forlengelse av arterieområdet med lokal fortynning av veggen. Aneurisme i halspulsåren, kan være medfødt i naturen eller som dannes som et resultat av betennelse, atrofi av muskellaget og erstatte den med arrvev tynnet.

Den lokaliseres i de intrakranielle segmentene av den indre halspulsåren. Oftere har cerebral aneurisme en sccular form.

Dessverre er gapet i slik utdanning mer diagnostisert av patologer. In vivo, det vises ikke, så pasientene ikke konsultere en lege.

Rupturen av en tynn vegg oppstår når:

 • hode eller nakke skade;
 • en kraftig økning i blodtrykket;
 • fysisk eller følelsesmessig stress.

Aneurysm skal skille seg fra karotisk kjemodektomi, som er betinget som en godartet enhet, men i 5% av tilfeller degenererer den til kreft. Veksten begynner i bifurcationssonen, og sprer seg deretter fremover i den submandibulære regionen.

Trombose og dens konsekvenser

Hovedstedet for dannelse av en trombose inne i halspulsåren er en gaffel (bifurcation) på indre og ytre grener. I følge hydrodynamikkloven opprettes en lavere hastighet og en virvlende strøm av blod her. Derfor er det de gunstigste betingelsene for avsetningen på blodplatenes vegg, deres vedheft, nedfallet av filamenter av fibrin.

Lignende forhold bidrar til den primære dannelsen av en aterosklerotisk plakk i forgreningssonen, ved stedet for den felles halspulsårer fra aortabuen. I fremtiden kan den frittliggende delen bli en bevegelig trombus eller embolus og med blodstrøm går til hjernens kar.

 • økt blodkoagulasjon
 • lav fysisk aktivitet (stillesittende liv);
 • arteritt Takayasu;
 • antiphospholipid syndrom;
 • craniocerebral trauma;
 • atrieflimmer;
 • hjertefeil;
 • øker tortuosity av arteriene;
 • medfødt hypoplasia av fartøyets vegger;
 • spasmer forårsaket av røyking.

Den kliniske manifestasjonen avhenger av:

 • frekvensen av trombusdannelse;
 • størrelsen på en trombose;
 • stater av collaterals.

Det er akseptert å skille mellom varianter av trombose:

 • asymptomatisk;
 • akutt - plutselig forstyrrelse av blodtilførselen til hjernen, høy risiko for død;
 • subakutt - det er en fullstendig overlapping av halspulsåren, samtidig er det en prosess med rekanalisering av tromben, slik at symptomene da oppstår, forsvinner, varer opptil to dager;
 • kronisk eller pseudotumoral - symptomene vokser sakte over en måned eller mer.

I tillegg vurderes rask strømning (progressiv) med en kontinuerlig voksende trombus og dens gjennomtrengning i mellom- og fremre cerebrale arterier.

Med trombose på nivået på vanlig trunk, kan følgende symptomer observeres:

 • svimmelhet og midlertidig tap av bevissthet, hvis du prøver å gi pasienten en sittestilling;
 • paroksysmale intense nakke- og nakkesmerter;
 • klager av spesiell støy i ørene (forårsaket av vibrasjon av halspulsåren under påvirkning av blodstrømmen);
 • svakhet i tyggemuskulaturen;
 • nedsatt syn.

Patologien til blodtilførselen til øyet forårsaker:

 • atrofi av optisk nerve;
 • utvikling av katarakt;
 • nedsatt syn ved fysisk anstrengelse;
 • midlertidig blindhet av ett eller begge øyne;
 • avsetning av pigment i netthinnen på bakgrunn av atrofi.

Trombose av den indre halspulsåren i området før du kommer inn i kraniet er ledsaget av:

 • alvorlig hodepine;
 • tap av følsomhet i lemmer;
 • uforståelig tale (med venstre sidet lesjon - tap av mulighet til å snakke);
 • forbigående forstyrrelser av følelsen av ens egen kropp i rommet;
 • kramper;
 • endringer i psyken (hallusinasjoner, irritabilitet, delirium);
 • smertefullhet når du tester følsomhet på hodebunnen fra siden av lesjonen.

Det optisk-pyramidale syndromet som er kjent i nevrologi er typisk, inkludert:

 • redusert syn på den ene side;
 • uklare synsfelt;
 • faller ut av nedre eller øvre halvdel i synsfeltet.

Hvis trombosen oppstod på den intrakranielle delen av arterien, så manifesterer den seg:

 • en eksitasjonstilstand som erstattes av en forstyrret bevissthet;
 • hodepine ledsaget av oppkast;
 • tap av følsomhet og immobilisering av halvparten av kroppen.

diagnostikk

Å mistenke sykdom på kliniske symptomer er mulig, men å bare stille den korrekte diagnosen på grunnlag er det umulig.

For å diagnostisere patotikken i halspulsåren, brukes moderne metoder:

 • elektroencefalografi;
 • ultralyddopplerografisk undersøkelse av karene i nakken og hodet;
 • rheoencephalography;
 • angiografi med innføring av kontrast;
 • magnetisk resonans angiografi;
 • Beregnet tomografi.

Metoder for behandling

Konservative terapimetoder brukes til de første fenomenene trombose, liten størrelse av en aneurisme.

 • Legemidler fra gruppen av antikoagulantia under kontroll av blodkoagulasjonsindikatorer (Heparin, Neodikumarin, Dikumarin, Fenilin, Sinkumar);
 • trombolytika kan kun virke i de første 4-6 timer fra øyeblikket av trombose (urokinase, fibrinolysin, streptokinase, plasmin, streptodeka).

For fjerning av spasmer og ekspansjon av vaskulærsengen benyttes metodene for Novocain-blokkad av nærmeste sympatiske noder eller fjerning av dem.

Ved behandling av patologi av den utvendige karoten arterien, er metoden for eksisjonering av arteriovenøs shunt ifølge eksperter den minst effektive og farligere for dens komplikasjoner.

Operasjonen på halspulsåren utføres i spesialiserte avdelinger eller sentre. Stikkingen av karoten arterier brukes oftest i innsnevring av noe slag. Stenten i form av et tynt metallruten utfolder og gjenoppretter fartøyets patenter.

Fjerning av et krympet eller knust område med erstatning for plastmateriale er mindre vanlig, siden det er forbundet med risiko for blødning og i nær fremtid fremmer reformasjonen av en trombus.

En operasjon brukes til å skape en bypass for blodstrømning gjennom en kunstig shunt mellom subklaver og indre karotisarterier.

Valget av behandlingsmetode bestemmes av legen, og tar hensyn til pasientens alder, graden av innsnevring og alvorlighetsgraden av halspulsårens patologi, hjerneskade. Beslutningen fattes etter en grundig undersøkelse.

Sykdommer i karoten arterier

Søvnige arterier - Dette er arteriene der blodtilførselen av organene i hodet og halsen oppstår. På dem er det en blodstrøm til den menneskelige hjerne. Søvnende arterier drenerer i brystet fra aortic, Pass deretter gjennom nakken inn i skallen og nå hjernen.

Aterosklerose av karoten arterier

Som regel, aterosklerose av karoten arterier oppstår etter at sykdommen påvirker arteriene til andre bassenger. Carotid arterie stenose, det vil si dens blokkering, oppstår som følge av utseendet av en aterosklerotisk plakk i arterien. Resultatet av denne patologien er nedgangen og forverringen av blodstrømmen langs arterien. Resultatet av dette fenomenet kan være trombose arterier og fornærmelse hjernen. Jo eldre personen, jo høyere er risikoen for å utvikle aterosklerose av karoten arterier. Således manifesterer seg i en gruppe personer eldre enn åtti år i 10% av folkens stenose.

Under normale forhold bør veggene i arteriene være glatte. Imidlertid, med fremdriften av aterosklerose på grunn av utseendet av plakk i veggene i karoten arterier, blir deres lumen betydelig redusert. Slike plaketter dannes av innskudd kolesterol, fibre av bindevev, et antall lipidfraksjoner. Jo flere plakkene øker, og antallet øker, jo smalere innsnevringen av fartøyets lumen blir. Som fremdriften av aterosklerose er det en stadig mer markert forstyrrelse i blodtilførselen til hjernen. Som et resultat, er en person diagnostisert med aterosklerose av karoten arterien - en sykdom som er veldig alvorlig og farlig. Tross alt, er utviklingen fulle av alvorlige svekkelser av hjernens sirkulasjon og slag.

Noen ganger i karene dannes myke aterosklerotiske plakk, hvor det senere oppstår sprekker og brudd. Grovhet av plakkens overflate oppfattes av menneskekroppen som en lesjon, og som et resultat av betennelse oppstår trombe. Hvis en stor trombose oppstår i halspulsåren, kan blodtilførselen til hjernen bli alvorlig forstyrret, og noen ganger fullstendig stoppet. Som et resultat har en person et slag. Noen ganger er det en annen utvikling av sykdommen: plakk og trombus er delt inn i fragmenter og migrerer med blodet. Under bevegelsen av disse partiklene er det en blokkering av små arterier, som også fører til et slag.

Symptomer på carotid aterosklerose

På grunn av det faktum at aterosklerose i carotis i de tidlige stadier av utviklingen generelt ikke forårsaker symptomer merkbare symptomer, i de fleste tilfeller blir det første symptomet på aterosklerotiske carotis et slag. Men fortsatt, med en forsiktig holdning til tilstanden til sin egen organisme, kan en person merke noen tegn før utviklingen av et slag. De kalles forbigående iskemiske angrep. Symptomer som er karakteristiske for denne tilstanden, kan som regel ikke vare mer enn en time. Med slike angrep, føler pasienten en sterk svakhet, en tilstand av dumhet. I den ene halvdelen av kroppen kan det føles kløende, prikkende. Ofte forekommer disse manifestasjonene i beinet eller armen. På tidspunktet for et slikt angrep kan en person miste kontroll over lemmen, noen ganger forsvinner visjonen i ett øye, talen blir ujevn. Som regel forsvinner tegn på et forbigående iskemisk angrep helt på en dag. Men manifestasjonen av et slikt "signal" kan ikke under ingen omstendigheter, siden dette er et tegn på at en person i nær fremtid vil få et slag. Derfor er det ekstremt viktig å umiddelbart konsultere en spesialist og gjennomgå en fullstendig undersøkelse.

Aterosklerose av karoten arterier utvikles på samme måte som aterosklerose hos andre arterier. Oftere, i noen tilfeller er årsaken til denne tilstanden carotid aneurisme. Sannsynligheten for å utvikle aterosklerose av karoten arterier øker og hos pasienter diabetes mellitus.

Aneurysme av karoten arterier

Aneurysm av cerebral fartøy Dette er en livstruende tilstand som ofte forårsaker blødninger i skallen med dødelig utgang. Carotid aneurismeog - denne diffuse eller begrensede utvidelsen av lumenartarien eller tilstedeværelsen av fremspring av arterieveggen. En aneurisme består av et arrbindelvev, som har en annen tykkelse. Og i hulrommet noen ganger er det blodpropper, med forskjellig opprinnelseserklæring. I karoten arterier forekommer aneurysmer oftest. Aneurysmer oppstår som flere, og enslig.

Årsakene til dannelsen er ikke fullt etablert. I noen tilfeller oppstår fremveksten av denne patologen infisert emboli som faller inn i hjernen. En rekke aneurysmer av andre arter oppstår på grunn av endringer som skjer under påvirkning av aterosklerose. Også årsakene til aneurysmer er medfødt infertilitet av cerebrale arterier, hypertensjon, skade.

Arterielle aneurysmer manifesteres i apoplectic og svulst form. Oftere diagnostiseres en apoplektisk form, hvor en blødning oppstår plutselig uten foreløpige symptomer. Dette skjemaet er preget av en plutselig utvikling av subarachnoid blødning. I sjeldne tilfeller, for en persons blødning, er ømhet i den frontale okulære regionen forstyrret, manifestert pareser kraniale nerver.

Det viktigste symptomet på brudd på en aneurisme blir alltid en skarp hodepine, som manifesterer seg plutselig. I utgangspunktet oppstår det på et bestemt sted, senere blir det diffust. Under utviklingen av smertefulle opplevelser, manifesterer pasienten oppkast, kvalme, kan han permanent miste bevisstheten. Det kan være psykiske lidelser. Hvis blødning oppstår i hjernens ventrikler, fortsetter sykdommen ekstremt hard og slutter med dødelig utgang.

Aneurysmer av den indre halspulsåren er delt inn i flere grupper avhengig av deres plassering: aneurysmer i hulskinnet, aneurysmer nær carotid bifurcation, aneurysmer av den supraclinoide delen av arterien.

Ved brudd på en aneurisme, er det viktig å observere strenge senger i seks til åtte uker. Hittil er en radikal metode for behandling av aneurysm å utføre en kirurgisk operasjon for å klemme aneurysmens livmoderhals. Det er også nye metoder for kirurgisk behandling av aneurysmer, vellykket anvendt i praksis.

Diagnose av sykdommer i karoten arterier

For å diagnostisere sykdommen carotis, er legen som kreves til pasienten utfører en detaljert undersøkelse for å lære om alle de viser symptomer, sykdomshistorie og kjennetegn ved pasientens helse. Den viktigste informasjonen i dette tilfellet er informasjon om pasientens røyking, samt om særegenheter ved blodtrykket. Etter det vil legen undersøke pasienten. Auskultasjonen av karoten arterier er obligatorisk for påvisning av virvelstrøm. Det indikerer tilstedeværelsen av sammenbrudd. Ved diagnose, måling blodtrykk.

En informativ metode for diagnose av karotenis-sykdommen er Doppler-ultralydundersøkelse av karoten arterier. Ultralyd kan gi en tilstrekkelig vurdering av skipets struktur og blodstrømmen i den. Vanligvis gjør oppførselen av en slik undersøkelse deg nøyaktig å bestemme tilstedeværelsen av sykdommen i karoten arterier. I mer sjeldne tilfeller, for å etablere en nøyaktig diagnose, trenger legen ytterligere informasjon som kan oppnås ved CT, angiografi.

Metoden for angiografi er basert på bruk av kontrastmiddel og bruk av røntgenstråler. Denne teknikken lar deg til slutt få et spesielt nøyaktig bilde av arteriene og vurdere alle endringene som har skjedd i dem. Imidlertid er en slik forskning fylt med risiko for skade av tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk og, som en konsekvens, manifestasjonen av en forbigående iskemisk anfall eller slag. Derfor er en slik studie sjelden foreskrevet.

Behandling av sykdommer i karoten arterier

Behandling av halspulsåren avhenger av hvor uttalt stenose av arteria carotis, hvilken grad av alvorlighetsgraden av aterosklerose. Legen betaler også nødvendigvis symptomene på sykdommen og pasientens generelle tilstand. Dersom det under diagnosen hos mennesker ble oppdaget aterosklerotiske carotis, er pasienten svært viktig å umiddelbart endre livsstil, guidet av anbefalingene fra legen, og sørg for å ta et kurs for behandling medisinsk narkotika.

Pasienter med diabetes bør alltid informere legen om det. Personer med høyt blodtrykk bør ta medisiner for å normalisere blodtrykket. Pass på å slutte å røyke, observere diett, spise mat som er lavt i kolesterol. Noen ganger vil det være tilrådelig å behandle statiner - legemidler som senker nivået av kolesterol i blodet.

I tilfelle av alvorlige lesjoner aterosklerose av karoten arterier, er kirurgisk behandling tilrådelig. Under denne operasjonen fjernes den aterosklerotiske plakk, og fartøyets lumen gjenopprettes. Den behandlende lege bestemmer hvilken kirurgisk terapimetode som skal velges i hvert tilfelle. Hittil er to kirurgiske teknikker aktivt brukt til å behandle aterosklerotiske lesjoner av karoten arterier. Dette er metoden for endarterektomi, samt ballongangioplastikk og stenting.

Endarterektomi oppstår med lokal eller generell anestesi. Snittet for fjerning av aterosklerotisk plakk er relativt liten.

Hvis det er en omfattende lesjon av karoten arteriell aterosklerose, er det mulig å utføre proteser til den indre halspulsåren. Således utløses blodstrømmen av en protese - en kunstig beholder.

I nærvær av patotisk tortuositet av karoten arterien, er arterien rettet, og den endrede delen er fjernet.

Å gjennomføre angioplastikk og stenting krever bare en lokal anestesi. I inngangsområdet dannes en punktering gjennom hvilken et kateter settes inn i lårbenet til det sted hvor karoten arterien ble skadet. På den, og lever de rette instrumentene for implementering av angioplastikk og stenting. I noen tilfeller, etter prosedyren, utføres stentimplantasjon for å fikse fartøyets lumen. Behandlingsmetoden velges også, avhengig av hvor innsnevringen av lumen i halspulsåren er lokalisert.

Pasienter som er diagnostisert med arteria carotis aterosklerose, men prietom operasjonen legen mener er upassende, må du veldig strengt følge alle anbefalingene fra den sakkyndige. Konservativ terapi av aterosklerose innbefatter et fullstendig opphør av røyking, vedlikehold av daglig fysisk aktivitet, medisiner foreskrevne legemidler, regulær overvåking av blodtrykket, blodsukker, kolesterol. I behandlingsprosessen er pasientene oftest foreskrevet aspirin og statiner.

Hvis sykdommen i karoten arterier ikke behandles i tide, vil stenosen av karoten arterier øke, pasienten vil lide av cerebrale symptomer, manifestert av permanent svimmelhet og hodepine. En konsekvens av akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen kan være et dødelig utfall.

Forebyggende vedlikehold av sykdommer i karotider

Forebygging av carotisar sykdom kan ikke bare hindre manifestasjon av aterosklerose, men også for å bremse fremdriften i tilfelle av utbruddet av sykdommen. Som de viktigste forebyggende tiltakene bør noteres obligatorisk og fullstendig nektet å røyke, evnen til å trene daglig, for å opprettholde riktig diett. En person bør nøye overvåke sin egen vekt, siden folk med fedme er i fare for å utvikle aterosklerose av karoten arterier.

Det er svært viktig å observere forebyggende tiltak for personer med aterosklerose som allerede har gjennomgått operasjon. Etter operasjonen er det viktig å fortsette behandlingen av den underliggende sykdommen, samt å ta alle tiltak for å sikre at sykdommen ikke utvikler seg. Derfor er de ovennevnte anbefalingene ikke mindre relevante i dette tilfellet. For alle forebyggende tiltak må imidlertid personer som har gjennomgått operasjon behandles svært nøye. Så, å nekte å røyke, må du beskytte deg selv og fra passiv innånding av røyk, noe som ikke gir mindre alvorlig skade på kroppen. Du bør ta alle tiltak for å miste de ekstra pundene, selv om det er få. Det er bevist at en person gir en betydelig reduksjon i nivået av sukker og kolesterol i blodet, ved å miste om lag fem kilo overvekt. Følgelig gjør slike endringer det til en viss grad å redusere dosen av medisiner tatt.

Folk som lider av aterosklerose av karoten arterier, anbefaler leger at man tar særlig hensyn til mat. Det er viktig å spise minst fire ganger om dagen, med en sen middag er ikke velkommen. I pauser mellom måltider bør ikke snack på skadelige produkter: det er best å begrense deg til friske grønnsaker og frukt. Veldig nyttig en gang i to uker for å ordne en fastedag, å spise på denne dagen bare en type produkter - kefir, epler, vannmelon, etc. Kostholdet skal inneholde et minimum av fettstoffer, samt lett assimilerte karbohydrater. Konsekvensen av riktig tilnærming til ernæring vil også være en reduksjon i mengden kolesterol som forbrukes, og som en følge av det å fjerne det fra kroppen.

I postoperativ perioden vises pasienter som tar medisiner som gjør blod mer væske. I dette tilfellet er små doser av aspirin ofte foreskrevet. Et slikt forebyggende tiltak vil bidra til å forhindre blodpropper.

I intet tilfelle bør inaktivitet: Trening kan bidra til å kontrollere sukker, kolesterol og blodtrykk. Men for å utføre noen øvelser bør behandles med forsiktighet, stoppe trening med de første brettene av smerte i brystet, kortpustethet, andre ubehagelige opplevelser.

Behandling av arteriell hypertensjon er et annet viktig forebyggende tiltak som direkte påvirker tilstanden til karoten arterier.

For å unngå reoperativ intervensjon er det nødvendig å regelmessig gjennomgå de studiene som er tildelt av den behandlende legen og å spore alle endringer i de opererte fartøyene. Tidlig oppdagelse av problemer vil i stor grad legge til rette for behandlingen.

Anatomi av den indre og eksterne halspulsåren

Den søvnige arterien er det største fartøyet i nakken, som er ansvarlig for blodtilførselen til hodet. Derfor er det viktig å gjenkjenne noen medfødte eller ervervet patologiske tilstander i denne arterien i tide for å unngå uopprettelige konsekvenser. Heldigvis er alle avanserte medisinske teknologier tilgjengelige for dette.

innhold

Søvnig arterie (lat. arteria carotis communis) - En av de viktigste fartøyene som mater strukturen på hodet. Fra dette, i den endelige analysen, oppnås de cerebrale arteriene som danner sirkelen av vilysia. Fra det spiser hjernevæv.

Anatomisk plassering og topografi

Det sted hvor halspulsåren i nakken - er den anterolaterale overflaten til halsen, direkte under eller gulvlister sternokleidomastoideus. Det er bemerkelsesverdig at de venstre arteria carotis (carotis) arterie grener direkte fra aorta, er rett fra en annen stor kar - brachiocephalic bagasjerommet på vei ut av aorta.

Plassering av vanlig halspulsårer

Regionen av karoten arterier er en av de viktigste reflexogenic soner. I stedet for bifurcation er det en karoten sinus - et bunt av nervefibre med et stort antall reseptorer. Når du trykker på den, reduseres hjertefrekvensen, og med en plutselig innvirkning kan det oppstå hjertestans.

Merk. Noen ganger for cupping takyarytmier, kardiologer trykke på den omtrentlige plasseringen av karoten sinus. Fra dette blir rytmen mindre hyppig.

Carotid sinus og nerve topografi i forhold til karotider

Bifurcation av halspulsåren, dvs. anatomisk deling av den til ekstern og intern, kan bli arrangert topografisk:

 • på nivået av den øvre larynx skjoldbruskkjertelen ("klassisk" versjon);
 • på nivået av den øvre margin av hyoidbenet, like under og foran vinkelen på underkjeven;
 • på nivået av det avrundede hjørnet av underkjeven.

Tidligere skrev vi om obstruksjon av koronararterien og anbefalte å legge denne artikkelen til bokmerkene.

Det er viktig. Dette er ikke en komplett liste over mulige bifurcation poeng a. carotis communis. Plasseringen av bifurcation kan være svært uvanlig - for eksempel under mandibulær bein. Og det kan ikke være noen bifurcation i det hele tatt, når de indre og eksterne karoten arterier umiddelbart avviker fra aorta.

Ordningen i halspulsåren. "Classic" versjon av bifurcation

Den indre halspulsåren føder hjernen, den ytre halspulsåren - resten av hodet og den fremre overflaten av nakken (nær-baneområdet, tyggemuskulaturen, strupehodet, temporal region).

Varianter av grener av arterier som foder organene i nakken, fra den ytre halspulsåren

Grenene til den ytre halspulsåren er:

 • maksillær arterie (beveger seg bort fra den fra 9 til 16 arterier, inkludert - Palatine nedover, infraorbital, alveolar arterie, midtre hjemehinne, etc.);
 • overfladisk temporal arterie (blodtilførsel til huden og musklene i den tidlige regionen);
 • pharyngeal stigende arterie (fra navnet er det klart hvilket organ det leveres med blod).

Også studere vertebral arteriesyndrom i tillegg til gjeldende artikkel.

Hvor er halspulsåren og hvilke funksjoner utfører den?

Carotisarterien (arteria carotis communis) er et stort parret fartøy, hvis hovedfunksjon er blodtilførselen til størstedelen av hodet, hjernen og øynene.

Det er flere definisjoner:

 • Vanlig halspulsårer;
 • Høyre og venstre;
 • Inne og utenfor.

Fra denne publikasjonen lærer du hvor mange virkelig karotisarterier en person har og hvilke funksjoner hver av dem utfører. Men først, la oss finne ut hvor dette uvanlige navnet stammer - halspulsåren.

Søvnig arterie: hvorfor såkalt?

Trykk på halspulsåren, dets reseptorer (terminale formasjoner av afferente nervefibre) oppfattes som en økning i trykk og begynner å jobbe aktivt for å redusere det. En persons hjertefrekvens bremser, på grunn av klemming av blodårene, begynner oksygen sult, noe som fører til døsighet. Det er på grunn av denne egenskapen at halspulsåren kommer fra sitt navn.

Oppmerksomhet vær så snill! Med en sterk og langvarig mekanisk virkning på halspulsåren, kan det være en deaktivering av bevissthet og til og med død. Ikke prøv på grunn av inaktiv nysgjerrighet for å sjekke hva som vil skje hvis du klikker på halspulsåren. Uforsiktig kan føre til irreversible konsekvenser!

Men likevel må alle vite plasseringen av karoten arterien: dette kan være nødvendig for å hjelpe offeret.

Hvordan finne en halspulsårer?

Ofte måles puls på armen. Men hvis arterien til en traumatisert person er svakt palpabel, blir hjertefrekvensen målt i halspulsåren i nakken.

Hvilken side måles?

Det er bedre å gjøre dette med høyre hånd på høyre side. Når du måler venstre puls, kan du klemme to arterier på en gang, og resultatet blir derfor upålitelig.

Steg-for-trinns instruksjon:

 1. Legg pasienten eller sitte på en stol og la han lene seg på ryggen.
 2. For å avgjøre hvor halspulsåren ligger, legg midtre og indeksfinger av hånden (som de er mest følsomme for pulsering) på hulen mellom strupehodet og den anterolaterale muskelen.
 3. For å bestemme pulsen, legg fingrene under underkjeven mellom haken og øreflippen og slipp 2 cm ned. Pulsering kan følges i gropen i nærheten av luftrøret. Kontroller kraften av effekten, trykk ikke sterkt.
 4. Etter å ha hørt et hjerteslag, må du begynne å måle hjertefrekvensen med et stoppeklokke eller en annen hånd på klokken. Normale verdier bør være 60-80 slag per minutt.
til innholdet ↑

Søvnige arterier: plassering og funksjon

En vanlig carotid- eller karotisarterie er en arterie som har to identiske kar:

 • C høyre side (stammer fra brachiocephalic stammen):
 • C venstre side (fra aortabuen).

Begge fartøyene har en identisk anatomisk struktur og er rettet vertikalt oppover gjennom thoraxen inn i nakkeområdet.

Over den øvre kanten av sternocleidomastoid-muskelen, lokalisert i nærheten av luftrøret og spiserør, er hvert fartøy delt inn i de indre og eksterne karotisarterier (separasjonsstedet kalles bifurcation).

Etter forgrening danner den indre arterien en forlengelse (karoten sinus), dekket med flere nerveender og er den viktigste reflekssonen. Massasje på dette området anbefales for pasienter med hypertensjon som en metode for uavhengig senking av blodtrykk under kriser.

Hva er svaret på den ytre grenen?

Nøkkelfunksjonen til den eksterne grenen er å gi en bakoverrettet blodstrøm for å hjelpe vertebral grenen og grenene til den indre halspulsåren når de smalker.

Hvilke organer spiser blod på de ytre grenene:

 • Ansiktsmuskler;
 • ører;
 • Hodebunnen;
 • Røttene av tennene;
 • øyeepler;
 • Individuelle områder av dura mater;
 • Skjoldbruskkjertel.
til innholdet ↑

Hvor er den indre gren av halspulsåren?

Den indre grenen kommer inn i skallen gjennom et hull i det tidsmessige beinet med en diameter på 10 mm (intrakranial plassering), og danner en sirkel langs de vertebrale karene fra Willis-cellene, hovedkilden til hjerneblodtilførsel. Fra det dypt inn i gyrus beveger arteriene seg mot de kortikale sentrene, grå og hvit materie, kjerne av medulla oblongata.

Segmenter av den indre halspulsåren:

 • Den cervical regionen ligger i de dype lagene under musklene;
 • Segmentet ligger inne i den såkalte. Et "revet" hull
 • Stony del, plassert inne i bein kanal;
 • Den cavernous regionen ligger mellom bladene av dura mater langs hulen og danner grener i retning av membranene og hypofysen;
 • Den kileformede delen er en liten del av hjernens subaraknoide rom;
 • Kommunikative segmentet ligger ved forgreningen av de fremre og midtre arterier som beveger seg inn i medulla;
 • Oftalmisk eller øyeområde - løper parallelt med optisk nerve, danner øyesyke og hypofyser.
til innholdet ↑

Ytre gren av karoten arterie: sykdommer, symptomer

I motsetning til den indre halspulsåren leverer ikke den eksterne blod direkte til hjernen.

Krenkelsen av den normale operasjonen kan imidlertid forårsake en rekke patologier, hvor behandlingen utføres ved operative metoder fra feltet plast, otolaryngologisk, maxillofacial og nevrokirurgi:

 • Ansikts- og livmorhalskreft hemangiomer;
 • Arteriovenøse fistler;
 • Angiodysplasi (vaskulære misdannelser).

Disse sykdommene kan være en konsekvens:

 • Skader av ansiktet;
 • Utsatt rhinoplastikk og otolaryngologi operasjoner;
 • Mislykkede prosedyrer utført: fjerning av tenner, punkteringer, skylling av bihuler, injeksjoner i bane;
 • Hypertensjon.

Den patofysiologiske manifestasjonen av denne patologien er arteriovenøs shunt, dreneringsbanene hvor arterielt blod med høyt trykk er rettet mot hodet. Slike uregelmessigheter betraktes som en av årsakene til cerebral venøs overbelastning.

Ifølge ulike data utgjør angiodysplasi 5 til 14% av det totale antall vaskulære sykdommer. Disse er godartede formasjoner (spredning av epitelceller), hvorav ca 70% er lokalisert i ansiktet.

Symptomer på angiodysplasi:

 • Kosmetiske feil;
 • Profuse blødninger, dårlig mottagelig for standardmetoder for å stoppe blødning;
 • Pulserende smerte i hodet (hovedsakelig om natten).

Alvorlig blødning under operasjonen kan forårsake død.

Mulige patologier av karoten arterien og indre stammen

Slike vanlige sykdommer som tuberkulose, aterosklerose, fibro-muskulær dysplasi, syfilis kan føre til patologiske forandringer av karoten arterien som oppstår på bakgrunn av:

 • Inflammatoriske prosesser;
 • Spiring av det indre skallet;
 • Disseksjoner hos pasienter av ung alder (ruptur av den indre arterielle membranen med penetrasjon av blod inn i rommet mellom veggene).

Resultatet av disseksjon kan være stenose (innsnevring) av diameteren av arterien, hvor oksygen sulten i hjernen oppstår, utvikler hypoksi av vev. Denne tilstanden kan føre til iskemisk berøring.

Andre typer patologiske forandringer forårsaket av innsnevring av halspulsåren:

 • trifurcation;
 • aneurisme;
 • Unormal krymping av den indre halspulsåren;
 • Trombose.

trifurcation Er et begrep for å dele en arterie i tre grener.

Det er to typer:

 • lobby - deling av den indre felles halspulsåren i den fremre, basilære, bakre
 • bakre - Tilkobling av en gren fra tre hjernearterier (tilbake, midt, fremre).
til innholdet ↑

Aneurysme av halspulsåren: hva er det og hva er konsekvensene

aneurisme - Dette er en forlengelse av arterien med lokal fortynning av veggen. Denne sykdommen kan være medfødt, og kan utvikle seg etter langvarig betennelse, muskelatrofi og erstatning av et tynt vev. Konsentrerer seg innenfor intrakranielle segmenter av den indre halspulsåren. En farlig patologi som utvikler seg er asymptomatisk og i stand til å forårsake et øyeblikkelig dødelig utfall.

Rupturen av en tynn vegg kan oppstå i følgende tilfeller:

 • Skader på nakken og hodet;
 • Fysisk eller emosjonell overstyring;
 • En kraftig økning i blodtrykket.

Akkumulering av overskytende blod i subaraknoidrommet kan forårsake kompresjon av vev og hjerne ødem. I dette tilfellet avhenger pasientens overlevelse av størrelsen på hematom og rask behandling av medisinsk behandling.

Trombose av karoten arterien

trombose - En av de vanligste årsakene til nedsatt cerebral sirkulasjon. På denne sykdommen skal symptomer og behandlingsmetoder bli nærmere omtalt.

Trombier dannes hovedsakelig innenfor halspulsåren i stedet for bifurkasjon - gaffelen til ytre og indre grener. Det er på dette nettstedet at blodet beveger seg sakte, noe som skaper forhold for deponering av blodplater på veggene på fartøyene, deres liming, utseendet av filamenter av fibrin.

Dannelsen av trombi provoserer:

 • Høy koagulasjon av blod;
 • Antifosfolipid syndrom;
 • Atrieflimmer;
 • Hjertesykdommer;
 • Craniocerebral skade.

Kliniske manifestasjoner av trombose er avhengig av:

 • Størrelsen på tromben og hastigheten av dens dannelse;
 • Stater av collaterals.

I løpet av dette kan trombose av karoten arterien være:

 • asymptomatisk;
 • skarp;
 • subakutt;
 • Kronisk eller pseudotumoral.

Separat, se på det raske (fremskredne) sykdomsforløpet med en trombose, vokse i lengden og trenge inn i hjernens fremre og midtre arterier.

Trombose på nivået på felles trunk karakteriseres av følgende symptomer:

 • Klager om støy i ørene;
 • Kortsiktig tap av bevissthet;
 • Klager om alvorlig smerte i hodet og nakken;
 • Svake muskler;
 • Synshemming.

Utilstrekkelig blodstrøm til øynene kan forårsake:

 • katarakt,
 • Atrofi av optisk nerve;
 • Temporal blindhet;
 • Reduksjon av synsstyrke ved fysisk anstrengelse;
 • Tilstedeværelsen av pigment i retina med samtidig atrofi.

Når trombose av den indre halspulsåren i området før du kommer inn i skallen, blir pasientene testet:

 • Alvorlig hodepine;
 • Tap av følelse i bena og hendene;
 • Smertefull hodebunn på det berørte området;
 • Hallusinasjoner, irritabilitet;
 • Problemer med tale rett opp til dumhet (med venstre sidede lesjoner).

Symptomer på intrakraniell trombose av karoten arterien:

 • Krenkelser av bevissthet, en tilstand av overdreven spenning;
 • hodepine;
 • oppkast;
 • Tap av følsomhet og immobilisering av halvparten av kroppen på siden av lesjonen.
til innholdet ↑

Metoder for diagnostisering av trombose i karotenalarterien

Basert på pasientens klager, kan legen bare ta ut en trombose, men for den endelige diagnosen er det nødvendig med resultater av instrumentelle studier, for eksempel:

 • elektroencefalografi;
 • rheoencephalography;
 • UZDG (ultralydsundersøkelse av karene i hode og nakke i henhold til Doppler);
 • MR angiografi (magnetisk resonansangiografi), inkludert innføring av kontrastmedier;
 • CT-skanning (computertomografi).
til innholdet ↑

Metoder for behandling

Terapeutiske metoder for behandling av tromboser er kun effektive i begynnelsen av utviklingen, med en liten størrelse av en aneurisme.

Det integrerte kurset inkluderer:

 • Preparater av antikoagulantgruppen - Fibrinolysin, Gepardin, Dicumarin, Cincumar, Phenylin;
 • Trombolytika - Fibrolosin, Plasmin, Urokinase, Streptodexa (effektive bare i første fase).

For forlengelse av kanalen og fjerning av spasmer, Novokainovu blokade av sympatiske noder eller fjerning av dem.

Metoder for kirurgisk behandling av patotika i halspulsåren

 1. Eksisjon av arteriovenøs shunt. Med den operative behandlingen av trombose av den eksterne karoten arterien, er denne teknologien ineffektiv, da den er full av alvorlige komplikasjoner.
 2. Metoden for stenting av karoten arterier er restaureringen av patency av karene ved hjelp av utfolding av stenten (tynt metallnett). Den vanligste, velprøvde metoden.
 3. Fjerning av en trombosed eller krøllet del og erstatning med et plastmateriale. Operasjonen er forbundet med blødningsrisiko, en høy sannsynlighet for tilbakefall i fremtiden (re-dannelse av en trombose). Av disse grunnene ble metodikken ikke mye brukt.
 4. Opprettelse av en ny vei for blodstrøm gjennom en kunstig shunt mellom de indre karotiske og subklave arterier.

Operasjoner på halspulsåren utføres i spesialiserte kirurgiske avdelinger. Valg av metode bestemmes av behandlende lege tar hensyn til tilstand, alder, graden av ødeleggelse av halspulsåren, pasientens hjerneskade.

Les Mer Om Fartøyene