Aneurysmer av cerebral fartøy

Aneurysmer av cerebral fartøy Er patologiske lokale fremspring av veggene i hjernens arterielle kar. Med svulstliknende strøm av cerebrale aneurysmer imiterer en klinikk med volumetrisk utdanning med skade på de visuelle, trigeminale og oculomotoriske nerver. Når apopleksi av cerebralkarbens aneurysm manifesteres av symptomer på subaraknoid eller intracerebral blødning, som plutselig oppstår som følge av brudd. Aneurysm av cerebral fartøy diagnostiseres på grunnlag av data fra anamnese, neurologisk undersøkelse, kraniografi av skallen, undersøkelse av cerebrospinalvæske, CT, MR og MRA i hjernen. Hvis det er tegn på en aneurisme i hjerneskarene, er den gjenstand for kirurgisk behandling: endovaskulær okklusjon eller klipping.

Aneurysmer av cerebral fartøy

En aneurisme av cerebral fartøy er en konsekvens av en endring i strukturen i vaskemuren, som normalt har 3 lag: det indre - intima, det muskulære laget og det ytre - adventitia. Degenerative endringer, underutvikling eller skade på ett eller flere lag av vaskemuren fører til tynning og tap av elastisitet av den berørte delen av karvegveggen. Som et resultat, i et svekket sted under blodstrømmenes trykk er det et fremspring av vaskulærveggen. Dette danner en aneurisme av cerebral fartøyene. Den hyppigste aneurisme av cerebral fartøy er lokalisert ved forgrening av arteriene, siden trykket utøves på veggen av fartøyet er den høyeste.

Ifølge noen data er en aneurisme av cerebral fartøy til stede i 5% av befolkningen. Imidlertid er det ofte asymptomatisk. En økning i aneurysmal utvidelse ledsages av tynning av veggene og kan føre til brudd på aneurysm og hemorragisk slag. En aneurisme i hjernen har en nakke, kropp og kuppel. Den aneurysmale halsen som ligner fartøyets vegg er preget av en trelagsstruktur. Kuppelen består bare av intima og er det svakeste punktet i hvilken hjernebruskens aneurisme kan briste. Det vanligste brukket er observert hos pasienter i alderen 30-50 år. Ifølge statistikken er det den briste aneurismen av cerebral fartøy som forårsaker opptil 85% av ikke-traumatisk subarachnoid blødning (SAH).

Årsaker til cerebrale aneurismer

Medfødt aneurisme av cerebral fartøy er en konsekvens av utviklingsavvik, noe som fører til brudd på den normale anatomiske strukturen til veggene sine. Det er ofte kombinert med andre medfødte patologier: polycystisk nyresykdom, koarkasjon av aorta, bindevevsdysplasi, cerebral arteriovenøs misdannelse og lignende.

Ervervet hjerne aneurisme kan utvikles som et resultat av endringer i karveggen etter å ha fått en traumatisk hjerneskade, mot en bakgrunn av hypertensjon, aterosklerose og vaskulær Hyalinosis. I noen tilfeller er det forårsaket av en drift i cerebrale arterier av smittsom emboli. En slik aneurisme av cerebral fartøy i nevrologi kalles mykotisk. Dannelsen av en aneurisme av cerebral fartøy lettes av hemodynamiske faktorer, som ujevn blodstrøm og arteriell hypertensjon.

Klassifisering av en aneurisme av cerebral fartøy

Ifølge sin form av en aneurisme av cerebral fartøy, er det sccular og spindelformet. Og de førstnevnte er mye mer vanlige, i et forhold på ca. 50: 1. I sin tur kan saccular aneurisme av cerebral fartøy være single eller multi-chambered.

Lokaliseringen av en aneurisme av cerebral fartøyene er klassifisert i en aneurisme av den fremre cerebral arterien, den midtre cerebrale arterien, den indre halspulsåren og vertebro-basilære systemet. I 13% av tilfellene er det flere aneurismer plassert på flere arterier.

Det er også en klassifisering av hjerneslag i størrelse, i henhold til hvilke isolert miliærtuberkulose aneurisme størrelse opp til 3 mm, liten - 10 mm, medium - 11 til 15 mm, stort - 16 til 25 mm og gigant - mer enn 25 mm.

Symptomer på en aneurisme av cerebral fartøy

I sine kliniske manifestasjoner av cerebrale aneurysmer kan ha en tumorlignende eller apopleksisk kurs. Når tumor utførelse av cerebrale aneurismer og progressivt, og nådde en betydelig størrelse, begynner å presse anordnet ved siden av sin anatomiske hjerne dannelse, noe som fører til utseendet av relevante kliniske symptomer. Tumor-lignende aneurisme av cerebral fartøy er preget av et klinisk bilde av den intrakraniale svulsten. Dens symptomer er avhengig av plasseringen. Den vanligste svulstliknende aneurysmen i hjerneskarene er avslørt i området med den visuelle crossover (chiasma) og i hulskinnet.

Aneurysm i den chiasmatiske regionen er ledsaget av forstyrrelser i skarphet og synsfelt; med langvarig eksistens kan føre til atrofi av optisk nerve. Hjerneslag, som ligger i det kavernøse sinus, kan være ledsaget av en av de tre syndromer kavernøse sinus som representerer en kombinasjon parese III, IV og VI par CHMN med lesjoner i ulike grener av trigeminal nerve. Parese III, IV og VI par er klinisk manifestert av oculomotoriske forstyrrelser (svekkelse eller manglende evne til konvergens, utvikling av strabismus); nederlag av trigeminusnerven - symptomer på trigeminal neuralgi. Langvarig aneurisme av cerebral fartøy kan bli ledsaget av ødeleggelse av bein av skallen, som avdekkes under røntgenstråler.

Ofte har en aneurisme av cerebral fartøy et apopleksisk kurs med plutselig utseende av kliniske symptomer som følge av brudd på aneurysmen. Bare sporadisk aneurysmbrudd foregår av hodepine i frontal-oftalmiske regionen.

Brudd på aneurisme av cerebral fartøy

Det første symptom på ruptur av en aneurysm er en plutselig veldig intens hodepine. I utgangspunktet kan den ha en lokal karakter som tilsvarer plasseringen av aneurismen, da blir den diffus. Hodepine er ledsaget av kvalme og gjentatte ganger gjentatte oppkast. Det er meningeal symptomer: hyperestesi, stivhet av occipital muskler, symptomer på Brudzinsky og Kernig. Deretter er det et bevissthetstap som kan vare i en annen tidsperiode. Det kan være epileptiforme anfall og psykiske lidelser fra liten forvirring til psykose. Subarachnoid blødning, som oppstår når aneurysm av cerebral fartøy blir brutt, ledsages av en langvarig spasme av arteriene som ligger nær aneurisme. Omtrent 65% av tilfellene fører denne vaskulære spasmen til skade på hjernesubstansen av typen iskemisk slag.

I tillegg til subarachnoid blødning kan en bristet aneurisme av cerebral fartøy føre til blødning i stoffet eller hjernens ventrikler. Intrakerebralt hematom er observert i 22% tilfeller av aneurysmbrudd. I tillegg til generelle cerebrale symptomer, manifesterer seg seg med økende fokal symptomatologi, avhengig av lokalisering av hematom. I 14% av tilfellene forårsaker den bruddet aneurisme i hjerneskarene en blødning til ventriklene. Dette er den vanskeligste varianten av sykdomsutviklingen, som ofte fører til døden.

Fokal symptomatologien, som er ledsaget av den bristede aneurysmen i hjerneskibene, kan være mangfoldig og avhenger av lokaliteten av aneurysmlokalisering. Således fører cerebral aneurisme som befinner seg i området av bifurcation av karoten arterien til utseendet av synsfunksjonsforstyrrelser. En aneurisme av den fremre cerebral arterien er ledsaget av parese av de nedre ekstremiteter og psykiske lidelser, midtre cerebral hemiparese på motsatt side og taleforstyrrelser. Lokaliseres i vertebrobasilær system basilære cerebrale aneurismer ved brudd karakterisert dysfagi, dysartri, nystagmus, ataksi, alternerende hemiplegi, parese av sentral ansiktsnerven og trigeminus lesjon. Aneurysmen til hjerneskibene som befinner seg i hulskernen, ligger utenfor dura materen, og derfor er bruddet ikke ledsaget av blødning i kranialhulen.

Diagnose av en aneurisme av cerebral fartøy

Ofte kjennetegnes en aneurisme av cerebral fartøy av et asymptomatisk kurs og kan detekteres tilfeldig ved undersøkelse av en pasient på grunn av en helt annen sykdom. Med utviklingen av kliniske symptomer på cerebral aneurismer nevrolog diagnostisert basert på historie data, nevrologisk undersøkelse av pasienten, røntgen og tomographic undersøkelser, studier cerebrospinalvæsken.

Neurologisk undersøkelse gjør det mulig å identifisere meningeal og fokal symptomer på basis av hvilke det er mulig å sette en aktuell diagnose, dvs. å bestemme plasseringen av den patologiske prosessen. Radiografi av skallen kan oppdage forstente aneurysmer og ødeleggelsen av skallenbasen. Mer nøyaktig diagnose er gitt av CT og MR i hjernen. Endelig er det mulig å diagnostisere en aneurisme av cerebral fartøy ved resultatene av en angiografisk studie. Angiografi lar deg bestemme plasseringen, formen og størrelsen på aneurismen. I motsetning til røntgenangiografi krever magnetisk resonans (MRA) ikke innføring av kontrastmidler og kan utføres selv i den akutte perioden for brudd på aneurisme av cerebral fartøy. Det gir et todimensjonalt bilde av tverrsnittet av fartøyene eller deres tredimensjonale volumbilde.

I fravær av mer informative diagnosemetoder kan den brutte aneurisme av cerebral fartøy diagnostiseres ved å utføre lumbal punktering. Påvisning av blod i det resulterende cerebrospinalvæsket indikerer tilstedeværelsen av subaraknoid eller intracerebral blødning.

I løpet av diagnosen bør tumor-lignende cerebrale aneurysmer differensieres fra svulster, cyster og hjerneabsess. Apopleksisk cerebral aneurisme krever differensiering fra epileptisk angrep, forbigående iskemisk angrep, iskemisk berøring, meningitt.

Behandling av cerebrale aneurismer

Pasienter med cerebrale aneurysmer som er små i størrelse, bør konstant observeres hos en nevrolog eller en nevrokirurg, da en slik aneurisme ikke er en indikasjon på kirurgisk behandling, men må overvåkes for sin størrelse og kurs. Konservative terapeutiske tiltak er rettet mot å forhindre en økning i aneurysmstørrelsen. De kan omfatte normalisering av blodtrykk eller hjertefrekvens, korreksjon av blodkolesterolnivå, behandling av konsekvensene av TBI eller eksisterende smittsomme sykdommer.

Operativ behandling er rettet mot å forebygge aneurysmbrudd. Dens hovedmetoder er klipping av aneurysm cervix og endovaskulær okklusjon. Stereotaktisk elektrokoagulasjon og kunstig trombose av aneurysm kan brukes ved hjelp av koagulanter. Med hensyn til vaskulære misdannelser utføres radiokirurgisk eller transkraniell AVM fjerning.

Den sperrede aneurisme av cerebral fartøy er en akutt tilstand og krever konservativ behandling som ligner på behandling av hemorragisk slag. Indikasjonene er kirurgisk behandling: fjerning av hematom, endoskopisk evakuering eller stereotaksisk aspirasjon. Hvis en aneurisme i hjerneskarene er ledsaget av blødning i ventriklene, dannes ventrikulær drenering.

Prognose av en aneurisme av cerebral fartøy

Prognosen for sykdommen avhenger av stedet der cerebral aneurisme befinner seg, på størrelse og på forekomst av en patologi som fører til degenerative endringer i vaskulær eller hemodynamiske lidelser. Den cerebrale aneurisme som ikke øker i størrelse kan eksistere gjennom hele pasientens liv uten å forårsake noen kliniske endringer. Den sperrede aneurismen av hjerneskarene i 30-50% av tilfellene fører til pasientens død. Hos 25-35% av pasientene etter aneurysmbrudd er det vedvarende invaliderende effekter. Gjentatt blødning observeres hos 20-25% av pasientene, dødeligheten etter at den når 70%.

Aneurysm av cerebral fartøy: symptomer, behandling

Ikke alle endringer i sentralnervesystemet kan diagnostiseres tidlig. Farlig og ofte gjenværende uten behørig oppmerksomhet patologi er en aneurisme av cerebral fartøy. Dette er navnet på et blodfylt fremspring av en del av vaskulærveggen. Aneurysm-brudd er en livstruende tilstand, men det kan også føre til en rekke forstyrrelser i vekstperioden.

Klassifisering av aneurysmer

Sanne aneurysmer av cerebral fartøy er oftest av arteriell opprinnelse. I form er de saccular (sekkformet), spindelformet og lateralt. Dette avhenger av årsaken og mekanismen til dannelsen av en vaskulær veggdefekt. Aneurysmer kan være mono- og multi-chambered, single og multiple, medfødte og ervervet

Det er også pseudoaneurysmer, de er vanligvis posttraumatiske (inkludert postoperative). I dette tilfellet dannes et lukket hulrom fylt med blod nær den gjennomtrengende skaden på fartøyet. Det er begrenset ikke ved fremspringende arterielle vegger, men ved nærliggende komprimering og arrdannende vev.

Det er også en spesiell type anomali av vaskemuren - en aneurisme i venen av Galen. Dette er ikke et enkelt fremspring, men et konglomerat av unormale fartøy som befinner seg i den subarachnoide rom av hjernen nær de visuelle bakker. Denne patologien er iboende i naturen og skyldes tilstedeværelsen av flere misdannelser.

Aneurysmer av intrakraniale kar er oftest plassert på hjernens basis. Men det er mulig og nederlaget for mindre arterier på overflaten av hjernehalvene eller i tykkelsen av hjernevævet. Isolere aneurysmer av den indre halspulsåren, de midtre cerebrale, anterior cerebrale og bindevevene, fartøyene i vertebrobasilarbassenget (Willis-sirkelen). I noen tilfeller er det symmetriske feil.

Årsaker til aneurysmer

Defekt av vaskemuren med utseende av fremspring kan være medfødt, selv om en slik aneurisme kan diagnostiseres bare i ungdomsårene eller til og med i voksen alder. Dette avslører ofte misdannelsen - et brudd på utviklingen av sirkulasjonssystemet med et uregelmessig dannet område av overgang av arterioler til venules. Hvis det er en patologi av bindevev, blir cerebrale aneurysmer ofte kombinert med medfødte hjertefeil og større kar, polycystisk nyresykdom, systemiske sykdommer. Derfor krever tilstedeværelsen av flere medfødte patologier spesiell forsiktighet i forhold til vaskulære anomalier.

En aneurisme av arterieveggen er også anskaffet. I dette tilfellet vises det under livet på grunn av påvirkning av ulike faktorer. Disse inkluderer:

 • hypertensiv sykdom, særlig med en ukontrollert krise nåværende;
 • aterosklerotisk vaskulær lesjon med utvikling av eksfolierende plakk og etterfølgende tynning av arterievegger;
 • ekstern komprimering av blodkar av ulike tumorer;
 • trombose og tromboembolisme av arteriene, ledsaget av en utvidelse av stedet av fartøyet før trombosen;
 • hjerne traumer;
 • eksponering for stråling, endring av struktur og elastisitet av vev;
 • en rekke infeksjoner med skade på hjernen, dets membraner og kar.

Forutsi forekomsten av cerebrale aneurysmer er kronisk forgiftning: røyking og narkotikabruk (spesielt kokain).

Hvordan aneurysmer danner

I de første stadier av aneurysmdannelse kan foki av nekrose, fettdegenerasjon, reduksjon i antall elastiske fibre eller deres deformasjon, forskyvning og brudd av fibre i muskellaget forekomme i veggene av karene. Den indre membranen (endotelet) kan være grov, inhomogen, med områder av atheromatose, forkalkning eller sårdannelse.

Alt dette fører til en reduksjon av fartøyets elastisitet og styrke. Som et resultat kan selv en normal rykkende bevegelse av blod i arteriene føre til en gradvis strekking av sine vegger i mangelområdet. I dette tilfellet er det en nesten jevn lokal utvidelse av fartøyets lumen på et bestemt segment, oftest i området før trombuset, aterosklerotisk plakk eller forgrening av arteriene. Dette danner en diffus (spindelformet) aneurisme. Strukturen av arterievegg i denne regionen er bevart, men det er en uttalt fortynning av alle lagene og en signifikant reduksjon i muskelfibrens evne til å reduseres konsentrisk.

Den dissekerende aneurisme har en annen utviklingsmekanisme. Samtidig er hovedpunktene et brudd på integriteten til endotelet og en tendens til å øke blodtrykket. Som en skadelig faktor, kan en forstyrrende aterosklerotisk plakk, mikroorganismer og deres toksiner, autoimmune antistoffer virke. Det er også eksfolierende aneurysmer av syfilitisk opprinnelse. Forhøyet blodtrykk fremmer penetrasjonen av blod under det skadede endotelet med ytterligere adskillelse av vev. I dette tilfellet dannes et hematom i kargen, som i tide kan øke og bryte ut over grensene til fartøyet eller inn i lumen av den samme arterien.

Sacral aneurysmer vises på stedet for en lokal fartøy defekt. Under blodtrykk i området for gjennombrudd eller lysis av den elastiske indre membranen i denne regionen, dannes en gradvis voksende avrundet formasjon med overstretched og fortynnede vegger.

Noen ganger på hjernens kar er det dannet svampeanormer av smittsom opprinnelse. I dette tilfellet fører skader på arterievegget av kolonier av bakterier og sopp fører til inflammatorisk infiltrasjon av vaskulærveggen. Senere på disse områdene oppstår arrdannelse, hyalinisering og forkalkning av vev. Arterier deformeres, og i området for postinflammatoriske mangler virker ekspanderende runde fremspring på en smal stengel. De ligner en bær som henger på et fartøy, en sjampinjong eller en dråpe.

Symptomer forårsaket av en aneurisme i hjernen

Ofte mistenker en person ikke om å ha en intrakraniell aneurisme før øyeblikk av en vaskulær katastrofe. Omtrent en fjerdedel av pasientene har liten arterieveggdannelse og fører ikke til kompresjon av nervestrukturene. Det skjer også at symptomene som fremkommer i aneurysmen ikke blir gitt oppmerksomhet, de tolkes som tegn på høyt blodtrykk, aterosklerose og andre sykdommer. Som følge av dette, bestått en person ikke den nødvendige eksamenen.

Utseendet til nevrologiske symptomer er forbundet med kompresjonen av aneurisme av forskjellige neuralformasjoner: kranialnervene, hjerneområdene, nærliggende kar. Den hyppigste klagen hos personer med abnormaliteter av intrakranielle kar er hodepine (cephalgia). Det kan ha forskjellig karakter, lokalisering og intensitet. Det er migrene-lignende smerter med anfall på halvparten av hodet, smerte i nakken, nakke eller øyeboll. Lokaliseringen av ubehagelige opplevelser avhenger av plasseringen av aneurismen. Hvis det oppstår forstyrrelser av væskestrømmen, kan det hydrocephaliske syndromet utvikles som følge av økt intrakranielt trykk, ledsaget av diffust hodepine med følelse av trykk på øyebollene og kvalme.

Cephalgia kan kombineres med tegn på kompresjon (kompresjon) av visse kraniale nerver eller hjerneområder:

 • dobbeltsyn (diplopia) i horisontalplanet med et brudd på okulær utslipp til utsiden når nerveen fjernes av en aneurisme i hulskinnet;
 • oculomotor forstyrrelser assosiert med ptose, til ensidig sammentrekning av pupillen og dens reduksjonsreaksjon oppstår når lys oculomotor nerveskade stor aneurisme i forbindelsen med carotis interna og fremre kommuniserer arterie, eller den øvre koroidale arterien aneurisme;
 • tap av visuelle feltet på grunn av kompresjon i den optiske nerven eller syns chiasm supraklinovidnoy ytre del av den indre halsarterie aneurisme eller aneurisme ved oppdelingen av beholderen;
 • Perifert parese av ansiktsnerven (med lavere øyelokkssenkende, tåreproduksjonsforstyrrelser og uttrykt ansiktsasymmetri) på grunn av trykk på hovedarterienes aneurisme.
 • ensidige ansiktsproblemer med tap av følsomhet når trigeminusnerven klemmes av en aneurysm som befinner seg i den hulhule bihulen;
 • hemiparesis eller hemiplegi med ensidig pyramidale symptomer, følsomhet uorden og redusere muligheten for vilkårlige bevegelser med intracerebral hematom eller stjele syndrom motor cortex;
 • bulbar syndrom med plasseringen av en aneurysm i den bakre kranial fossa;
 • ulike former for avasi (taleforstyrrelser) og andre brudd på kortikale funksjoner;
 • emosjonell labilitet, emosjonelle og viljebestemt forstyrrelser med nedsatt kontroll av stasjoner eller apati, mnemonisk nedgang, pseudobulbar lammelse i lesjoner Frontallappens i hypothalamus og den fremre cerebrale aneurismer eller fremre kommuniserer arterie, inkludert intracerebral lokalisering.

I noen tilfeller utvikles et hallusinatorisk eller konvulsivt syndrom som et resultat av lokal irritasjon av nervesystemet med en aneurisme.

Enn en aneurisme er farlig

Tilstedeværelsen av noen aneurysm er forbundet med høy risiko for intrakranial blødning. Brytningen av vaskulærmuren er en av årsakene til hemorragisk hjerneslag og subaraknoid blødning. Det kliniske bildet i dette tilfellet avhenger ikke av typen aneurisme, men på dens plassering, volumet av blodtap, involvering av hjernevev og hjernekuvert.

På tidspunktet for brudd på en aneurysm oppstår vanligvis alvorlig hodepine med høy intensitet og oppkast uten lindring. Mulig tap av bevissthet. I det følgende gjenopprettes nivået av bevissthet eller hjernen koma utvikler seg. Blødning i subaraknoide rom fører til irritasjon av meninges, som manifesteres av meningeal syndrom. Også det er en refleks spasm av alle karene i hjernen, noe som fører til total iskemi og hevelse i nervesvevet.

Brudd på en aneurisme er ofte ledsaget av fokale nevrologiske symptomer. Dette kan være på grunn av død av nerveceller i den intracerebrale hematom, påvirkning av en stor blodpropp i massiv subaraknoidalblødning, eller utvikling av iskemi på grunn av blodstrømmen underskudd i brutt gjennom arterien. Den hemorragiske perioden etter aneurysmbrudd varer opptil 5 uker, på dette stadiet kan det neurologiske underskuddet øke og nye symptomer kan feste seg. Dette skyldes en total spasme av arterielle arterier, iskemi eller utvikling av komplikasjoner. Spesielt farlig blod gjennombrudd av intracerebral hematom i hjernen ventrikler og penetrasjon hoven nervevev i foramen magnum eller henhold galoppere lillehjernen.

Langvarig kompresjon av aneurysmen til frontallobene kan forårsake cerebral atrofi i dette området. Dette vil føre til økende kognitiv tilbakegang, markerte brudd på atferd og personlige endringer. En komprimering av optisk nerve aneurysm vil føre til en progressiv reduksjon i syn, noe som ikke er egnet til korreksjon.

Diagnose og behandling

Aneurysmer kan detekteres med angiografi med kontrast, CT, MR (med eller uten angioprogram), transkranial ultralyd. Hvis det er mistanke om en aneurysmbrudd, er ikke en kontrastmiddel brukt i den foreløpige undersøkelsen, angiografi utføres like før operasjonen begynner. For å bekrefte subarachnoid blødning, indikativ spinal punktering med analyse av cerebrospinalvæske.

Hvis en ueksplodert aneurisme oppdages, utføres operativ behandling når det er mulig for å forhindre spontan perforering. Den endelige avgjørelsen er gjort av pasienten, vurderer risiko og potensielle kunder. En nevrokirurg kan bruke flere teknikker:

 • cupping (unntatt en aneurysm fra blodstrømmen med bevaring av fartøyet), oftest kutting av aneurysm cervix;
 • fangst (fjerning av aneurysm med fartøyets sted), tillatt i nærvær av tilstrekkelig utviklede collaterals i hjernen;
 • endovaskulær aneurisme fjerning, en mikrokirurgisk metode som ikke krever transkranial tilgang og muliggjør fjerning av formasjoner selv i dybden av hjernevevet.

Når det dannes intrakraniale hematomer, styres pasientens tilstand og dynamikken i nevrologiske lidelser. I noen tilfeller brukes forventet administrasjon taktikk, som gir tilstrekkelig cerebral perfusjonstrykk, justering av blodtrykksindeksene, elektrolyttbalansen og oksygenering av blodet. Det er viktig å eliminere cerebral ødem så snart som mulig. Operasjonen utføres når symptomene øker.

For å redusere risikoen for aneurysmbrudd, er det nødvendig å opprettholde et stabilt nivå av arterielt trykk, korrekte hormonforstyrrelser, unngå bruk av alkohol og narkotiske stoffer og nevro-emosjonelle støt.

TV-kanal TVC, programmet "Doctor I" på temaet "Aneurysm of cerebral vessels":

Aneurysm av cerebral fartøy

Av seg selv, er en liten cerebrale aneurismer ikke en trussel for mennesker, men det er brudd, hjerneblødning, etterfulgt av blødning i hjernen struktur, kan alvorlig skade helsen til de syke.

Hva er vaskulære aneurysmer

Aneurysmer er et unormalt sakkunnig hulrom på en av veggene på fartøyet, som er fylt med blod. Det kan oppstå hvor som helst i sirkulasjonssystemet, men spesiell oppmerksomhet bør utvises til hjernens aneurisme, siden bruddet fører til problemer av nevrologisk art og i særlig alvorlige tilfeller - til pasientens død.

Det er verdt å merke seg at ikke alle aneurismer kan utløse blødning, så hvis patologi er liten i størrelse, mest av alt, er det ikke bærer en stor trussel mot liv, men krever full oppmerksomhet av fagfolk samt ulike negative faktorer kan provosere dens vekst. Det bemerkes at den mest berørt av denne sykdommen kvinner i midten og nær pensjonsalder, mens forekomsten hos barn og ungdom er bare i sjeldne tilfeller. For ikke å gå glipp av tidspunktet for dens dannelse, trenger hver voksen person å vite følgende symptomer på en aneurisme av cerebral fartøyer:

 • plutselig utseende av alvorlig hodepine;
 • man får følgende tegn til irritasjon av membraner og hjernestrukturer: fotofobi, økt muskeltonus av halsen rygg og ben, som er ledsaget av smerte og begrensning av bevegelse ved dreiing av hodet fra side til side;
 • angrep av kvalme og oppkast som ikke er avhengig av å spise;
 • svimmelhet og plutselig bevissthetstap.

Det er bemerkelsesverdig at symptomatologien til sykdommen avhenger av de strukturelle egenskapene og typen av patologi, samt dens plassering i kranialboksen, mens tegn på forstyrrelse tydeligst opptrer i øyeblikket ved brudd på aneurismen.

Årsaker og konsekvenser

Utseendet på en abnormitet av hjerneskip kan provoseres av et stort antall faktorer.

I noen tilfeller arresteres eller legges en predisponering for deres fremkomst som følge av feil dannelse av sirkulasjonssystemet under barnets intrauterin utvikling. For eksempel observeres medfødt aneurisme av cerebral fartøyer hos personer med bindevevssykdommer, polycystisk nyresykdom og sirkulasjonsproblemer.

Og dens dannelse kan utløses av andre uheldige faktorer, så som traume eller hodeskade, hyppige infeksjoner, hjernesvulster, endokrine problemer, patologisk hypertensjon og andre sykdommer i sirkulasjonssystemet: aterosklerose, åreknuter, koronar hjertesykdom. Det er viktig å legge til at fortsatt bruk av visse legemidler også bidrar til utviklingen av denne patologien.

Mekanismen for aneurysmdannelse har blitt ganske godt studert av spesialister. Så, som følge av noen eksterne og interne faktorer, er det en tynning av blodkarets vegger og skade på deres elastiske lag. Disse forandringene, sammen med svake fibre muskelvev vegg, skape forutsetninger for å danne fremspring og posen hulrom, som fremkommer som et resultat av diskontinuitet eller divergens i de forskjellige retninger av muskelfibre på grunn av det indre av høyt blodtrykk.

De fleste eksperter mener at utseendet og utviklingen av vaskulære aneurysmer også påvirkes av et stort antall både interne og eksterne årsaker, som sammen bidrar til forekomsten. For eksempel gir patologisk høyt blodtrykk, svakhet i veggene og medfødte patologier av bindevev, alle forutsetninger for utvikling av en aneurysm hos en voksen.

Årsakene til ødeleggelsen og svekkingen av veggene er konvensjonelt delt inn i to store grupper:

 1. Medfødt. Inkludere ulike patologier i sirkulasjonssystemet, hvor hovedtrekk er anomaliene i utviklingen av bindevevstrukturer.
 2. Kjøpt. Dekke et stort antall faktorer som ser ut i prosessen med menneskeliv og bidrar til endringer i strukturen i blodårene. Disse inkluderer ulike oppkjøpte sykdommer i sirkulasjonssystemet, infeksjoner, samt bindevevssykdommer, for eksempel kollagenoser.

Som nevnt tidligere, for å starte utviklingen av aneurysmer, er det et stort antall forutsetninger, som forverres av en eller annen grunn, forårsaker utviklingen av en slik anomali.

Genetiske feil

Inkluder et stort antall arvelige sykdommer, på grunn av hvilken balansen mellom proteinsyntese som påvirker muskelfibrens elastisitet, forstyrres. Disse inkluderer følgende sykdommer:

 • fibro-muskulær dysplasi;
 • Osler-Randu syndrom;
 • Marfan syndrom;
 • Ehlers-Danlos syndrom;
 • elastisk pseudo-xanthom;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • seglcelleanemi;
 • tuberøs sklerose.

Selvfølgelig er forekomsten av disse sykdommene ikke et absolutt tegn på forekomst av aneurysmer, men alle øker risikoen for utvikling under påvirkning av visse ugunstige forhold.

hypertensjon

Vedvarende høyt blodtrykk kan også provosere brudd eller bulging av veggene i hjernens kar. Samtidig skal indikatorens kritiske merke være lang tid innenfor grensene 140/90 mm. hg og høyere.

Gjentatt stigende, blodtrykk, strekker lumen av blodkar. I denne prosessen, muskelfibrene i veggene mister sin elastisitet, som i kombinasjon med andre faktorer (traumatisk hjerneskade, og arvelig al.), Gir alle forhold og forutsetninger for dannelse av cerebrale aneurismer.

Hypertensjon er ofte ledsaget av en rekke andre sykdommer, som aterosklerose og åreknuter. De resulterende kolesterolplakkene svekker også vevene av karene betydelig, noe som gjør dem skjøre og følsomme for ytre påvirkninger eller økt blodstrømningstrykk inne i arterien. I en ugunstig kombinasjon av omstendigheter kan kombinasjonen av disse sykdommene føre til dannelse av aneurysmer, som etter brudd på kuppelen provoserer hjerneblødning, ledsaget av tilsvarende komplikasjoner.

infeksjon

Omsetning av immunitet for forskjellige inflammatoriske prosesser i kroppen er å fremstille store mengder av spesifikke stoffer, påvirker ikke bare motstanden mot sykdommer, men også ved vev struktur, slik at de degenerative prosesser, hovedkreftene i kroppen i løpet av denne perioden sikte på å bekjempe det middel som forårsaker infeksjonssykdommer.

I tillegg er produktene i livet av bakterier giftvev, svekkelse og danner avsetninger i organene og veggene av karene. Spesielt farlig er den bakterielle inflammatoriske prosessen til meningene (meningitt), der ikke bare hjernevævet, men også deres blodkar påvirkes. Dette fører til en svekkelse og innsnevring av deres lumen, noe som innebærer et brudd på metabolske prosesser mellom lagene i membranene i hjernen.

Craniocerebral trauma

Svært ofte bidrar ulike støt og alvorlige hodeskader til dannelsen og bruken av aneurysmer. I dette tilfellet kommer de faste skallene og strukturer i hjernen i kontakt, som et resultat av hvilke splitte aneurysmer dannes. Deres viktigste forskjell fra de vanlige liknende patologiene er at de dannes ikke ved fremspring av en del av skallet, men ved lekkasje av blod mellom lagene på veggene.

Dermed er det dannet flere hulrom som er forbundet med små hull. Videre klemmer de gradvis nærliggende vev og derved forårsaker nevrologiske problemer og reduserer blodstrømmen til hjernens strukturer. Også, som følge av dannelsen av en slik falsk aneurisme, opprettes alle betingelsene for dannelse av trombi.

Ofte mistenker en person ikke at han har denne patologien opp til forværringen av situasjonen når konsekvensene av brudd på en aneurisme i hjerneskibene ikke vil bli synlige, som kalles "stede".

Den vanligste komplikasjonen av denne tilstanden er omfattende blødning i hjernestrukturene, som vanligvis fører til alvorlige nevrologiske problemer eller pasientens død. Fatal utfall blir observert i halvparten av tilfeller av brudd på en aneurysm, og en fjerdedel mennesker forblir dype invalider for resten av livet.

Av denne grunn er tidlig diagnose og forebygging av forekomst av aneurysmer hos mennesker i fare svært viktig, som består i å gjennomføre tiltak for å forhindre utvikling av denne patologien, behandlingen av den underliggende sykdommen og fjerning av tegn på forverring. For ofte for å hindre mulige konsekvenser etter dannelsen av svulsten, er det nødvendig med en lokal operasjon for å blokkere fremspring.

klassifisering

Aneurysmer av cerebral fartøy er av flere typer, forskjellige i form, størrelse og andre egenskaper. Anatomisk skiller eksperter følgende aneurysmpatologier:

 • fusiform;
 • sacciform;
 • lateral (svulstliknende);
 • lagdelt eller falskt, bestående av flere sammenhengende hulrom.

De største aneurysmene ligger vanligvis på stedet for separasjon av arterier i flere blodkar. En slik patologi er nødvendigvis gjenstand for rask fjerning, da den bærer en livstruende fare for operatøren. Den største formasjonen som er diagnostisert i denne delen av sirkulasjonssystemet, har nådd mer enn 25 mm i diameter.

Følgende typer tumorer utmerker seg på lokaliseringsstedet:

 1. Arteriell. Arterier diagnostiseres oftest som sakkulær arteriell aneurisme av cerebral fartøy. Det er et sekklignende fremspring på en av veggene, som vanligvis ligger ved stedet for den største forgreningen av arterien. Ofte har denne patologen flere tegn og har store dimensjoner.
 2. Arteriovenøs. Den ligger på stedet for akkumulering av venøse kar, som veving, danner en merkelig tangle. Neoplasmer i dette tilfellet vises på stedet for kommunikasjon av venøse og arterielle fartøy under påvirkning av økt trykk inne i arteriene, på grunn av hvilke veggene ekspanderer og mister deres elastisitet. Vanligvis presser fremspring nærliggende nevrale vev og forårsaker nevrologiske problemer.
 3. Aneurysm av venene til Galena. Det er en innfødt avvik, og dessverre fører det i de fleste tilfeller til barnets død. Gjennomføring av en operasjon som endovaskulær embolisering av hjerneaneurysmer, som er et ikke-kontakt kirurgisk inngrep uten snitt og sår, reduserer signifikant dødeligheten hos spedbarn med en slik anomali. Operasjonen utføres på følgende måte: Spesialister, under kontroll av røntgen- eller angiografisk utstyr, setter et kateter inn i fartøyets lumen og beveger det til stedet for anomali. Deretter injiseres en embolus (lim) substans i hulrommet, noe som blokkerer blodbeholderens blodbevegelse og danner en trombose. Bruken av en slik operasjon i nyfødt perioden reduserer imidlertid bare dødelighetsgraden blant spedbarn.

Embolisering av cerebrale aneurismer er brukt i alle former av denne sykdom, og blant de minst traumatiske typer kirurgi, og dermed redusere risikoen for komplikasjoner forårsaket av oppbrytning og veksten av tumorer. Over tid, den blokkerte hulrom vokser, hva eliminerer muligheten for tilbakefall av sykdommen.

diagnostikk

Diagnosen av cerebrale aneurysmer er ikke forskjellig fra standardprosedyren for diagnostisering av andre vaskulære sykdommer og er oftest diagnostisert ved en detaljert undersøkelse av hjernens strukturer.

For å sette en sann diagnose og nøyaktig bestemme plasseringen av utdanning er helt nødvendig for å gjennomføre en undersøkelse og konsultasjon med en nevrolog, som basert på informasjon fra medisinsk historie, er å gi retninger for en mer detaljert undersøkelse av cerebral fartøyer og cerebral spinalvæske.

For øyeblikket er det et stort antall instrumentale, ikke-invasive metoder for å undersøke de mest utilgjengelige områdene i hjernen, som gjør det mulig å diagnostisere dannelsen av aneurysmer i utgangspunktet. Disse inkluderer datamaskin eller magnetisk resonans imaging, samt angiografi.

 1. Mottak hos nevrolog og den etterfølgende undersøkelsen av pasienten vil tillate å tildele de grunnleggende sentrene for nederlag av strukturer av en hjerne og vil bestemme et sted for en neoplasma.
 2. Radiografier vil indikere plasseringen av et blodproppblokkert fartøy, og også avsløre ødeleggelsen av bein i bunnen av skallen.
 3. De mest nøyaktige data om tilstanden til sirkulasjonssystemet kan oppnås som følge av CT eller MR i hjernen ved bruk av kontrastmedium. En slik studie er ofte komplisert av at pasienten langsomt trenger å være uten bevegelse i et begrenset rom, noe som er problematisk for folk som lider av klaustrofobi. Også i noen tilfeller er anestesi nødvendig for eksempel for å undersøke barn som ikke er klar over begivenhetens alvor eller er altfor opphisset.
 4. I akutte tilfeller er det mulig å studere blodstrømmen ved hjelp av angiografi, som ikke krever innføring av kontrastmedium. Denne metoden gjør det mulig for oss å identifisere problemer i blodkarens funksjon, samt vurdere størrelsen og plasseringen av en aneurisme.

Svært ofte på dette stadiet, patologien til en av de viktigste livmorhalske karene i hjernen - en aneurysm av karoten arterien. I den bærer blodstrømmen næringsstoffer til hjernens strukturer, og dens tynning fører til flere nevrologiske lidelser, som kan utløses av utilstrekkelig inntak av oksygen til membranene.

I dette tilfellet er det svært viktig å bestemme størrelsen og typen patologi, siden brudddet fører til alvorlig blødning og utvikling av påfølgende komplikasjoner i form av epileptiske anfall, hjernehydrocephalus og andre sykdommer.

De mottatte dataene blir omhyggelig behandlet og analysert av spesialister som senere bestemmer seg for bruk av kirurgisk inngrep for å fjerne eller blokkere denne patologien.

Kirurgiske fremgangsmåter for behandling av aneurismer er 2 typer: direkte endovaskulære og kirurgiske inngrep, med et utvalg av operasjonen gjelder et stort antall faktorer, inkludert typen av sykdom, dens plassering i hjernen, pasientens alder og andre samtidige sykdommer.

For eksempel anbefales en aneurysm av karoten arterien å fjernes bare ved den åpne metoden, siden sannsynligheten for komplikasjoner etter embolisering av patologien er stor på grunn av dens anatomiske egenskaper. Resultatet av slik intervensjon er fullstendig restaurering av blodkarets patenter.

Lumbal punktering av cerebrospinalvæsken kan indikere en aneurysmbrudd, i fravær av andre mindre traumatiske metoder for undersøkelse av hjernen. Så sporene av blod i dette væsket vil indikere tilstedeværelsen av subaraknoidal eller intrakranial blødning.

Eksperter oppmerksom på at forekomsten av aneurismer er underlagt ca 5% av den voksne befolkningen, og sykdommen prosessen er asymptomatisk enn det vanskelig å identifisere avvik på et tidlig stadium, slik at den minste tegn og symptomer på sykdommen er nødvendig umiddelbart kontakte medisinsk anlegget.

Symptomer og behandling

Avhengig av typen, størrelsen og plasseringen av aneurismen, kan aneurysmene påvirke funksjonen til ikke bare hjernen, men også funksjonaliteten til hele organismen. Generelt vises følgende tegn på en aneurisme på en av hjerneskarene:

 • apatisk undertrykkelse;
 • kvalme, uavhengig av matinntak
 • forverring av syke- og hørselsorganets arbeid;
 • kognitive forstyrrelser;
 • plutselig svimmelhet, pre-synkope;
 • hyppig årsakssammenhengende paroksysmal hodepine.

Utseendet av smerte hovedsakelig i en del av hodet, indikerer utvikling og økning av patologi. På denne bakgrunn avgjør eksperter den topografiske plasseringen av en aneurisme av hjernens blodkar. Når en patologi av den basilære arterien oppdages, oppstår smerte kun på venstre eller høyre side av hodet, med en bakre hjerneskade i templet, nærmere det occipitale området.

Det kan også være andre tegn på skade og kompresjon av strukturer og deler av hjernen:

 • utseendet av tinitus;
 • skjeling;
 • ptosis av øvre øyelokk;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • forvrengning av det sett bildet;
 • parese av ansiktsnervene.

Ved forekomst av de første tegn på ruptur av en aneurisme av hjerneskjermer, er det nødvendig å ta kontakt med leger så snart som mulig. Hvis tilstanden til den syke personen forverres raskt, er det best å ringe et nødhjelpstap, siden kun tidlig diagnose og rettidig kirurgisk behandling kan takle dette problemet.

Den mest effektive behandlingen av cerebrale aneurysmer utføres ved hjelp av kirurgisk inngrep, med fullstendig kur som forekommer i de fleste tilfeller.

Eventuelt kirurgisk inngrep for å fjerne aneurismen er primært rettet mot å isolere patologien fra blodets hovedstrøm. For tiden gjelder spesialister enten endovaskulære (intra-vaskulære) metoder for å eliminere patologi, eller en operasjon utført på åpen måte.

Den mest milde metoden for behandling av aneurysmer er endovaskulær (intra-vaskulær) blokkering av en del av det berørte cerebralfartøyet, ettersom slik behandling ikke krever åpning av kraniet og direkte tilgang til strukturer og deler av hjernen. Av samme grunn har denne metoden en liten postoperativ periode på ca 2 uker, der pasienten må være under oppsyn av en nevrolog.

Et annet utvilsomt pluss en slik operasjon er at den lar deg fjerne aneurysmer som ligger dypt i hjernestrukturene og nærhet til vitale sentraler i nervesystemet. Til tross for de åpenbare fordelene er det ekstremt uønsket å utføre en slik operasjon for å blokkere aneurysmer på aorta og andre store fartøy som fôrer hjernen, da det i dette tilfellet er risiko for å utvikle mer alvorlige komplikasjoner. Også bruk av endovaskulær nevrokirurgi må nødvendigvis godkjennes av en spesialist på dette feltet.

Klipping av en aneurisme i hjernen. Når du bruker denne fremgangsmåten for patologisk fjerning, er det nødvendig å åpne kranen med den påfølgende installasjonen av et spesielt klips på nakken av neoplasma, som blokkerer blodstrømmen i fremspringshulen. Videre dør aneurysmen gradvis ut, og livmorhalsen vokser med bindevev.

Det skal bemerkes at hvis en liten aneurisme av cerebral fartøyene ble detektert hos pasienten, vil beslutningen om hvilken operasjon som skal utføres tas av pasienten selv sammen med den behandlende legen. I et nødsituasjon, hvis patologien brytes, brukes en åpen kirurgisk prosedyre vanligvis, siden den er den eneste tilgjengelige måten å behandle sykdommen i denne situasjonen.

Bruken av sparsomme medisiner i behandling av aneurysmer er bare mulig i tilfeller der det er umulig å kirurgisk bli kvitt patologi av noen grunn, og beslutningen om å behandle er tatt av en spesialist. Det er verdt å merke seg at alle ikke-invasive metoder for behandling av aneurysmer bare letter sykdomsforløpet og fjerner en uttalt symptomatologi, i stedet for å helbrede den helt.

Samtidig er listen over legemidler for behandling av symptomer og tegn på aneurysmer ganske omfattende, det inkluderer følgende stoffer:

 • kalsiumkanalblokkere som stopper kalsiumkanaler i veggene til hjernens kar, og derved utvider deres lumen og forbedrer blodsirkulasjonen i det berørte området;
 • antikonvulsive stoffer;
 • medisiner som fjerner høyt blodtrykk
 • antispasmodik og smertestillende midler og antiemetika.

Aneurysm ruptur

Brudd på aneurisme av store cerebral fartøy er ledsaget av alle tegn på intern hjerneblødning. En person føler slike symptomer når han har et slag:

 • Det er plutselig smerte i en av hodehodene, som til slutt sprer seg til andre områder;
 • angrep av kvalme og gjentatt oppkast;
 • vedvarende blodtrykk over 140/90 mm Hg. Artikkel;
 • vanskeligheten med å utføre enkle bevegelser av nakke og lemmer;
 • symptomer på Brudzinsky og Kernig.

Andre kognitive forstyrrelser er også tydelig følt: forvirring, glemsomhet, besvimelse.

Den videre utviklingen av hendelser avhenger av plasseringen av det berørte området og typen aneurysmisk sykdom. I 14% av tilfellene går blodet inn i hjernens ventrikler. Som følge av slike komplikasjoner, oppstår pasientens død i fravær av umiddelbar sykehusinnleggelse etterfulgt av kirurgisk inngrep.

outlook

Forventet levetid etter aneurysmbrudd påvirkes av et stort antall faktorer. Så med riktig og rettidig assistanse øker sjansen for at en person overlever. Samtidig har pasienten i en fjerdedel av episodene vedvarende invaliderende effekter, og gjentatt subaraknoid eller intrakranial blødning fører ofte til dødelig utgang.

Et stort antall mennesker lever uten å vite at deres blodårer er i en beklagelig tilstand, siden en liten aneurisme ikke manifesterer seg på noen måte. Derfor er den beste forebyggingen av komplikasjoner forårsaket av utvikling og vekst av patologi den tidlige diagnosen av sykdommen, med etterfølgende blokkering og fjerning av svulsten.

Aneurysm av cerebral fartøy: symptomer og behandling

Aneurysm av cerebral fartøy - de viktigste symptomene:

 • Støy i ørene
 • hodepine
 • svakhet
 • kramper
 • svimmelhet
 • Brudd på tale
 • Krenkelse av koordinering av bevegelse
 • Smerte i øynene
 • Dobling i øynene
 • Nummen i ansiktet
 • bekymre
 • lysskyhet
 • Hørselstap
 • Redusert syn
 • angst
 • Urinasjonsforstyrrelser
 • Lammelse av ansiktsmuskler på den ene siden
 • Følsomhet for støy
 • En elev utvidelse

Aneurysme av cerebral fartøy (også kalt intrakraniell aneurisme) fremstår som en liten anomaløs formasjon i hjernens kar. Denne komprimeringen kan økes aktivt ved å fylle med blod. Før en slik brudd forårsaker en slik utbulning ikke fare eller skade. Det utøver bare et lite press på organets vev.

Når et aneurysm gjennombrudd oppstår, går blod inn i hjernevevet. Denne prosessen kalles blødning. Ikke alle aneurysmer kan bli komplisert av blødning, men bare noen av dens typer. I tillegg, hvis den patologiske bølgen er ganske liten i størrelse, så pleier det vanligvis ikke å skade.

Aneurysmer kan forekomme hvor som helst i blodkarene som fôrer hjernen. Alder spiller ingen rolle. Men likevel er det verdt å merke seg at folk i mellom og eldre alder er mest rammet av sykdommen, hos barn er det svært sjelden diagnostisert. Legene sier at neoplasma i hjerneskipet forekommer sjeldnere hos menn enn i rettferdig sex. Ofte er folk fra tretti til seksti år i fare.

Rupturen av cerebrale aneurysmer blir en "fruktbar jord" for slag, CNS-skader eller flere beklagelige konsekvenser. Det er bemerkelsesverdig at etter en pause kan en slik patologisk formasjon vises og sprekke igjen.

etiologi

I dag har forskere ikke fullstendig forklart faktorene av forekomsten av aneurysmer i hjernens kar. Men praktisk talt alle "lyse sinn" er enige om at forekomstene kan være:

 • naturlig - som inkluderer genetiske anomalier i dannelsen av vaskulære fibre i hjernen og andre unormale prosesser som kan svekke veggene i blodårene. Alt dette kan føre til utseende av svulster;
 • Ervervet er. Det er mange slike faktorer. I utgangspunktet er dette craniocerebrale skader. Ofte forekommer aneurysmer etter alvorlige infeksjoner eller sykdommer som har negativt påvirket tilstanden til veggene i blodkar som fôrer hjernen.

Mange klinikere tror at den vanligste årsaken til en aneurisme av cerebral fartøy er arvelighet.

Sjelden kan årsakene til dannelse av dannelse i hjernens kar:

 • et hode sår;
 • økt blodtrykk;
 • infeksjon eller svulst;
 • akkumuleringen av kolesterol på veggene i hjernens kar
 • avhengighet av nikotin;
 • uordenlig bruk av narkotika;
 • human bestråling.

arter

Det finnes flere typer aneurysmer av cerebral fartøy som kan variere i mange faktorer.

I form er de:

 • saccular. Basert på navnet, ser det ut som en liten pose fylt med blod som er festet til arterien i hjernen. Den vanligste typen aneurisme hos voksne. Det kan være enkeltkammeret eller kan bestå av flere kamre;
 • side. Det er en tumor lokalisert direkte på fartøyets vegg;
 • spinkel. Oppstår på grunn av utvidelsen av fartøyets vegg på et bestemt sted.

Størrelsene på aneurysmer er:

 • miliær - ikke nå tre millimeter;
 • liten - opp til ti millimeter;
 • middels størrelse - opptil femten millimeter;
 • stor - fra seksten til tjuefem millimeter;
 • veldig stor - mer enn tjuefem millimeter.

På opprinnelsesstedet er aneurysmer kjennetegnet:

 • anterior arterie av hjernen;
 • midtre cerebral arterie;
 • inne i halspulsåren;
 • vertebro-basilar system.

symptomer

En aneurisme av cerebral fartøy av små volumer vises og fortsetter uten manifestasjon av symptomer. Men dette er helt til tiden til formasjonen begynner å øke i størrelse og trykk på fartøyene (til full pause). Aneurysmer av middels størrelse (som ikke endres i størrelse) forårsaker ikke ubehagelige opplevelser og ikke forårsaker alvorlige symptomer. Store utdannelser, som stadig vokser, utøver stort press på hjernens vev og nerver, noe som provoserer et levende klinisk bilde.

Men den mest levende symptomatologien manifesterer seg i aneurisme av cerebral fartøy av stor størrelse (uavhengig av formasjonsstedet). symptomer:

 • smerte i øynene;
 • nedsatt syn;
 • ansikts hevelse;
 • hørselstap
 • en økning på bare en elev;
 • Immobilitet av ansiktets muskler, men ikke alle, men på den ene side;
 • hodepine;
 • kramper (med gigantiske aneurismer).

Symptomer som ofte går før brudd:

 • dobbeltsyn i øynene når man ser på objekter eller mennesker;
 • alvorlig svimmelhet;
 • støy i ørene;
 • brudd på talevirksomhet;
 • redusert følsomhet og svakhet.

Symptomer som indikerer at en blødning oppstod:

 • skarp, intens smerte i hodet, som ikke kan tolereres
 • økt oppfatning av lys og støy;
 • lemmer musklene er lammet på den ene siden av kroppen;
 • endring i mental tilstand (angst, angst, etc.);
 • redusere eller totalt tap av koordinering av bevegelser;
 • brudd på prosessen med urinutgang;
 • koma (kun i alvorlig form).

komplikasjoner

I mange tilfeller kan en aneurisme ikke manifestere seg og en person lever med seg i mange år uten å engang mistenke sin tilstedeværelse. Den nøyaktige tiden når et aneurysmbrudd også er, er ikke mulig å finne ut, så komplikasjoner fra ødeleggelsen kan være alvorlige.

Et dødelig utfall observeres i nesten halvparten av de kliniske tilfellene, hvis det oppstod en blødning. Handikap for livet blir omtrent en fjerdedel av de som har funnet en aneurisme. Og bare en femtedel av mennesker som har lidd en aneurysmbrudd, kan forbli mulige. Komplikasjonene av en aneurisme er som følger:

 • slag;
 • hydrocephalus;
 • hjerneskade irreversibel;
 • ødem i hjernen;
 • tale- og bevegelsesforstyrrelser;
 • du kan oppleve epilepsi;
 • reduksjon eller oppsigelse av blodtilførsel til visse områder av hjernen, noe som vil føre til iskemi av vevet;
 • konstant aggressiv tilstand av pasienten.

diagnostikk

Svært sjeldent, i tilfelle rutinemessig undersøkelse eller diagnose av andre sykdommer, er det mulig å oppdage en slik neoplasma før brudddet. Diagnostiske tiltak brukes ofte etter brudd på en aneurisme. Diagnostiske metoder:

 • angiografi - Røntgenstråler med kontrast, lar deg se hjernen i bildet helt, og dermed vurdere hvor formasjonen er lokalisert;
 • CT i hjernen - bestemmer hvilken del av hjernen som har et brudd og antall berørte vev og blodårer;
 • CT angiografi er kombinasjonen av de to metodene ovenfor;
 • MR i hjernen - viser et mer nøyaktig bilde av fartøyene;
 • ECG;
 • inntaket av væske mellom ryggmargen og membranene som omgir den.

I tillegg til maskinvareundersøkelsen gjennomføres et detaljert intervju med pasienten, for å finne ut de viktigste symptomene, personens angst, tilstedeværelse av ekstra skader eller sykdommer, etc. Deretter skal legen foreta en full undersøkelse av pasienten og sende den til analysen.

behandling

I vår tid er den mest effektive metoden for behandling av aneurysm kirurgisk inngrep. Medisinske behandlingsmetoder utføres kun for å forebygge og stabilisere pasienten, fordi farmasøytiske legemidler ikke ødelegger aneurysmen, men bare reduserer risikoen for brudd.

I moderne medisin er det flere operasjoner som tar sikte på å eliminere en aneurisme fra hjernen.

Metoder for operativ behandling:

 • kraniotomi og klipping av en aneurisme i hjernen. Intervensjon består i å åpne skallen og sette klemmen på formens hals, som vil bevare dannelsen av hele og hindre at den brister. Etter stempling dør aneurismen bort, og den erstattes med et restorativt vev;
 • endovaskulær intervensjon. Det utføres midt i karene, slik at man kan komme nær aneurismen fra innsiden. Operasjonen utføres via en røntgenmaskin. Når en lege drar et kateter opp til stedet med en aneurisme, går han inn i en spiral som vil føre til at det blir bortklemt. Denne metoden kan også brukes etter brudd på aneurysmen.

Før aneurysmbrudd og med liten størrelse bestemmer pasienten hvordan man skal behandle, gjøre operasjonen eller ikke. Beslutningen bør bare baseres på konsultasjoner fra legen, som skal gi detaljert informasjon om mulige utfall av operasjonen eller avslaget fra den.

Selvbehandling for en aneurisme av cerebral fartøy er forbudt.

forebygging

Forebyggende metoder for å forhindre utviklingen av en aneurysm og dens brudd blir redusert til rettidig fjerning av denne formasjonen. Forebygging er rettet mot å redusere risikoen for å utvikle en blodpose i hjerneskipene. Forebyggende tiltak består av:

 • Fullstendig nektelse fra røyking og alkohol;
 • kontroll av blodtrykk;
 • permanent nat. øvelser og belastninger;
 • Unngå traumatisk idrett;
 • periodisk gjennomgang av en hel undersøkelse av en lege
 • tar medisiner foreskrevet av en lege.

Forebygging kan gjøres ved populære metoder. Den mest effektive måten er:

 • fersk fra sukkerroer juice;
 • tinktur av kaprifol
 • avkok av peeling av poteter;
 • rot av valerian;
 • en drikk laget av cornmeal;
 • en avkok av sort currant;
 • infusjoner av morwort og immortelle.

Det er ikke nødvendig å utføre profylakse bare ved folkemetoder og enda mer for å gi dem preferanse. De vil bare være nyttige sammen med medisiner.

For at aneurismen ikke skal formes igjen, er det nødvendig å utføre enkle handlinger:

 • overvåke blodtrykket
 • holde seg til en diett
 • gjennomgå jevnlig en doktorsprøve og ta foreskrevet medisin.

Hvis du tror at du har det Aneurysm av cerebral fartøy og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan du hjelpe leger: en vaskulær kirurg, en nevrolog.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Neurom (schwannom, nevrilemmoma) - svulst godartet natur, som er lokalisert i det myke vevet i para med nerveender. Men dannelsen av denne art har en tendens til å utarte til en ondartet, som er en direkte trussel er ikke pasientens helse og liv.

Migrene er en ganske vanlig nevrologisk sykdom, ledsaget av alvorlig paroksysmal hodepine. Migrene, symptomene som faktisk er i smerte, fokuserer på den ene halvdelen av hodet for det meste rundt øynene, templer og pannen i kvalme og i noen tilfeller, og oppkast, er det ingen binding til kreft formasjoner av hjernen, hjerneslag og alvorlige hodeskader, men og kan tyde på at det er viktig å utvikle visse patologier.

Hjernekreft er en sykdom, som et resultat av hvilken en svulst av en ondartet natur som vokser i vevformene i hjernen. Patologi er veldig farlig, og i de fleste kliniske situasjoner slutter det med et dødelig utfall. Men pasientens liv kan bli betydelig utvidet dersom de første tegn på sykdom blir avslørt i god tid og gjelder for en medisinsk institusjon for komplisert behandling.

Insulinom - en neoplasma, som ofte har et godartet kurs og dannes i bukspyttkjertelen. Svulsten har en hormonell aktivitet - den utfører utskillelsen av insulin i store mengder. Dette fører til utvikling av hypoglykemi.

Astrocytom er en ondartet glial tumor som er dannet fra astrocytceller. Lokalisering av en intracerebral tumor kan være svært forskjellig - fra en halvkule til nederlaget for bare hjernestammen, optisk nerve og så videre.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Les Mer Om Fartøyene