Vegetosovaskulær dystoni: symptomer og behandling

Vegetosovaskulær dystoni (VSD, neurosirkulasjonsdysfunksjon) - et brudd på nervesystemet, som er preget av generell nedsatt helse og pasientens tilstand. Dystoni manifesteres av lidelser i arbeidet til mange organer og systemer i kroppen. I de fleste tilfeller VSD er funnet i barndom og ungdom (5-15 år), mer om dette i vår egen artikkel.

Ofte presenterer pasienter en rekke forskjellige klager. Men for komplekse undersøkelse av pasienten er ingen endring i organer ikke viser, fordi symptomene oppstår når unormalt i struktur og funksjon i det autonome nervesystemet.

symptomer

De oppstår symptomene avhenger av typen vegetative lidelser: sympatikotoni eller vagotoni.

Pasienten er preget av økt tretthet, svakhet, sløvhet, søvnforstyrrelser som søvnløshet eller døsighet, et deprimert humør. Dessuten har pasienten tegn på forstyrrelse av arbeidet i ulike organer og systemer. Fra siden av nervesystemet, er det hodepine, svimmelhet, hyppig svimmelhet og feber på 37,5 C eller mer. Forstyrrelser i fordøyelseskanalen er representert av smerter i magen, et brudd på tarmen. Fra siden av kardiovaskulærsystemet manifesteres brudd av smerte i hjertet, økning eller senking av blodtrykk, utseendet av lyder i hjertet. Ved brudd i luftveiene er det vanskelig å puste, kortpustethet med ubetydelig belastning. Tegn på lidelser i urinsystemet er rikelig hyppig vannlating, ofte er det en tendens til å øke antall vannlating om natten.

Tegn på dystoni finnes i alle aldre, men oftere er sykdommen observert hos jenter 7-8 år.

Vegetasjonsvaskulær dystoni kan forekomme hemmelig, ha et konstant kurs eller være i form av angrep (vegetative kriser).

Kriser forekommer ofte med økt følelsesmessig stress, psykisk og fysisk overbelastning, med ulike smittsomme sykdommer. De kan være lange eller kortsiktige (fra flere minutter til flere timer).

diagnostikk

Pasienten selv kan ikke diagnostiseres hjemme.

Klinikken for diagnose begynne kontrollorganer som er bekymret for en overtredelse av pasienten. Det anbefales å starte undersøkelsen med dechifrering av kliniske analyser av blod og urin. Deretter utfører ulike tester for å identifisere brudd på det autonome nervesystemet, utføres elektro og ekkokardiografi for å detektere hjerte lesjoner, for å oppdage brudd i luftveiene kan være vert for en rekke respiratoriske tester for påvisning av sykdommer i fordøyelseskanalen kan utføres ultralyd av buken. Og å vurdere det sentrale nervesystemet er det tilrådelig å gjennomføre elektroencefalografi echoencephalography.

Også en spesiell rolle i diagnosen vegetativ-vaskulær dystoni er gitt til arvelige komplikasjoner i denne sykdommen. I familier av Vagotonics barn, bronkial astma, magesår, neurodermatitt er ofte funnet, og hos barn med sympatikotoni hypertensiv sykdom, diabetes mellitus.

Med vegeto-vaskulær dystoni er det nødvendig med konsultasjoner fra mange spesialister, for eksempel en nevrolog, en økolog, en endokrinolog, en ENT-lege, og noen ganger en psykiater.

Nesten alle de som har vegetovaskulær dystoni er vær-avhengige: de lider ofte av en generell tilstand når været forandrer seg. Sykdommen er ofte ledsaget av en følelse av frykt, panikk, en frykt for døden.

Hovedfaktoren i utviklingen av sykdommen er en genetisk predisposisjon, men hvis du observerer riktig modus for arbeid og hvile, spis riktig, kan du unngå utviklingen av sykdommen. For eksempel skal pasienter med vegetarisk dystoni som har forhøyet blodtrykksnivå begrense forbruket av salt, stekt og fettstoffer, melprodukter. Pasienter med lavt blodtrykk bør begrense inntaket av matvarer med høyt innhold av jod, natrium og kalium. Og det er også nødvendig å kjempe med hypodynamien, observere en drømmemodus og våkenhet, for å unngå overarbeid og stress.

Behandling av vegetovaskulær dystoni

Behandlingen av sykdommen skal være omfattende, inkludere bruk av medisiner, samt overholdelse av en rasjonell modus for arbeid og hvile, moderat fysisk aktivitet, positiv følelsesmessig stemning.

Forekomst i behandlingen av sykdommen er gitt til ikke-behandlingsmetoder. En positiv effekt er gitt av terapeutisk massasje, akupunktur, vannprosedyrer, fysioterapi metoder.

Reduser manifestasjoner av sykdommen kan bli forsøkt med medisinske urter som ginsengrot, eleutherococcus, levzeya, zamaniha, aralia, motherwort, hagtorn, valerian.

Med ineffektiviteten av ikke-farmakologiske metoder, er farmasøytiske preparater foreskrevet. Disse stoffene velges individuelt for hver pasient, begynner med minimal dose og gradvis gir til ønsket konsentrasjon. Spesiell oppmerksomhet er gitt på å bli kvitt kroniske fokaliteter av infeksjon i kroppen, behandling av endokrine og andre patologier.

Bredt brukt til behandling av ulike beroligende stoffer, antidepressiva; legemidler som bidrar til å gjenopprette normal blodtilførsel til hjernen; det er nødvendig å ta ulike vitamin-mineral komplekser.

Ved rettidig deteksjon og behandling av pasienter, samt overholdelse av alle forebyggende anbefalinger, er prognosen gunstig. Med sykdomsforløpet er det mulig å danne patologier av ulike organer og systemer som påvirker pasientens livskvalitet negativt, og fører også til hans sosiale disadaptasjon.

Til hvilken lege å søke

Pasienter med vegeto-vaskulær dystoni behandles vanligvis av en nevrolog. I tillegg blir konsultasjoner gitt til en kardiolog, gastroenterolog, endokrinolog. I behandlingen involvert lege-fysioterapeut, spesialist i terapeutisk fysisk trening og massasje, reflekseterapeut.

Vegeto-vaskulær dystoni

Vegeto-vaskulær dystoni er et ganske omfattende symptomkompleks karakterisert ved polymorfisme av kliniske manifestasjoner forårsaket av forstyrrelser i det autonome nervesystemet. Dette polytheologiske syndrom kalles også somatoform autonom dysfunksjon.

ICD-10 vaskulær dystoni er klassifisert som en patologisk tilstand, sammenkopling av slike diagnoser som kardio nevrose, asteni neyrotsirkuklyatornaya og dystoni, nevrose, vegetabilsk opprinnelse og psychovegetative symptom. Forstyrrelser forårsaket av dette patologiske fenomenet blir ofte kombinert med somatiske skader.

Vegeto-vaskulær dystoni forårsaker

Forutsetningene for utvikling og progresjon av vegetativ-vaskulær dystoni er et stort antall. Den viktigste verdien tilhører avvik i strukturen og funksjonen til visse deler av det autonome nervesystemet. Disse avvikene skyldes den genetiske faktoren og blir ofte sporet langs mors linje av pasienten. De resterende faktorene bidrar i de fleste tilfeller til manifestasjonen av den allerede eksisterende latente dysfunksjonen i ANS.

Utviklingen av vegetativ-vaskulær dystoni er forårsaket av skade på nervesystemet i nyfødte perioden, da de forårsaker forstyrrelser i hjernenes funksjon og bevegelse av cerebrospinalvæsken. Skader på sentralnervesystemet i perinatal perioden forårsaker en utprøvd følelsesmessig labilitet i barnets nervesystem, utviklingen av akutte psykoser og nevroser, reduserer stressmotstanden. Alt dette bidrar til dannelsen av vegetativ-vaskulær dystoni, og akselererer også utviklingen.

Sannsynligheten for utvikling av vaskulær dystoni hos barn, ofte opplever følelsesmessige forstyrrelser (krangler med foreldre, konflikter med jevnaldrende i skoler og barnehager, restriksjoner på frihet og økt varetekt, fravær av en av foreldrene), øker betydelig. En viktig rolle i dannelsen av sykdommen spilles av kronisk mental overstyring.

Provosere vegetative-vaskulær dystoni kan nevrologisk sykdom, patologien av det endokrine system, allergier, hyppige endringer i klimatiske forhold, ugunstige værforhold, en for stor fysisk belastning på den voksende organisme, eller omvendt, nedsatt fysisk aktivitet, diett brudd, forandringer i kroppen som oppstår under puberteten.

Vegetasjonsvaskulære dystoni-symptomer

For vegetativ-vaskulær dystoni er en rekke manifestasjoner iboende. Denne sykdommen er preget av tilstedeværelsen av et stort antall klager fra ulike organer og systemer, polymorfisme av symptomer og symptomkomplekser som kan manifestere seg uten tilsynelatende grunn og forsvinne uten spor. Slike manifestasjoner kan forklares ved spesifikke trekk ved løpet av vegetativ-vaskulær dystoni assosiert med involvering av hypotalamiske regioner i prosessen.

Oftest dette nosology er manifestert ved smerter i hjertene til fremspringet, periodisk hodepine, svimmelhet, hjerterytmeforstyrrelser, tremor av armene, skjelvende legeme, deigaktig, artralgier av varierende intensitet, ofte store ledd, verk og smerter i muskler, forstyrrelser i luft handling. For pasienter med vaskulær dystoni er kjennetegnet ved lav grad av feber, besvimelse og ortostatisk kollaps.

Vegeta-vascular dystonia tegn

De mest vedvarende og vanlige tegn på vegetativ-vaskulær dystoni inkluderer kardialgi, autonom dysfunksjon, nevrotiske lidelser, vaskulær dystoni, takykardi og takyarytmi.

Kardialgi hos personer som lider av vegetativ-vaskulær dystoni, manifesteres ved plutselig oppstart ved å trykke smertefulle opplevelser i hjerteområdet. Smerter kan ha varierende intensitet og varighet. I noen tilfeller kan det være piercing, komprimerende i naturen og være tilstrekkelig uttalt. Vegetativ dysfunksjon får seg til å føle ortostatisk hypotensjon med en skarp forandring i kroppsstilling, svimning, en følelse av varme i ansiktets og nakkens hud. Neurotiske lidelser er forekomsten av vegetativ-vaskulær paroksysm, kardiopati og hodepine. Vaskulærdystoni manifesteres av en følelse av forkjølelse i øvre og nedre ekstremiteter, hudens og slimhinnerens følelse, en følelse av indre skjelving.

Med VSD er det mulig å utvikle og øke fenomenene dysuri, som fremmer utviklingen av urolithiasis.

Manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni er avhengig av hvilke vegetative lidelser som hersker i en gitt pasient (vagotoni eller sympatikotoni).

Personer med vagotonia klager over redusert effektivitet, betydelig hukommelsestap, tretthet under fysisk og mentalt arbeid, konstant søvnighet på dagtid og ofte om natten søvnløshet, nedstemthet og generell emosjonell bakgrunn, depresjon, langvarig opphold i en tilstand av depresjon, frykt og mistenksomhet. Slike pasienter tolereres dårlig av kulde og varme, tett rom med stor mengde mennesker. De har lite å spise på grunn av mangel på matlyst og hyppig kvalme, men stadig lagt til massen, ofte klager over en følelse av en klump i halsen, smerter i leggen, hovedsakelig om natten, brått oppstår smerter i magen.

Under undersøkelsen kan du se at huden til en person med vagotonia har et marmor mønster, en liten akrocyanose av både øvre og nedre ekstremiteter er sett, øyelokkene er pastose på grunn av konstant væskeretensjon. Dermografisme i vegeto-vaskulær dystoni med overvekt av vagotonia er intens rødt. Med denne patologien er preget av økt sekresjon av svette og sebum, samt hypersalivasjon.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg, begynner hjertestørrelsen å øke på grunn av en reduksjon av myokardial kontraktilitet, bradyarytmi og kortialgi ofte manifestert. Elektrokardiogrammet bestemmer sinus bradykardi, noen ganger - ekstrasystolen, intervallet mellom tennene P og Q øker betydelig, segmentet ST forskyves utover isolinet, og tannen T øker amplituden.

Barn med sympatikotoni er herdet, svært utsatt for smerte, er utsatt for nevroser og skarpe endringer i humør, uoppmerksom og temperament. De vanligste klager er: en følelse av varme i kroppen og hjertebanken. Ofte barn med sympatikotonia asthenisk type bygge har et underskudd på kroppsvekt med god appetitt. Slike pasienter ser blek ut, huden er tørr med palpasjon, dermografi er uttalt, hvit. De klager ofte på følelsesløp i hender og føtter om morgenen. Legg merke til i deres subfebrile tilstand om kvelden, kalde ekstremiteter, dårlig toleranse for høy lufttemperatur. Det er lidelser fra kjønnsorganet og mage-tarmkanalen: økt utskillelse av urin og hyppig atonisk forstoppelse. Forstyrrelser i luftveiene og det vestibulære apparatet, som i tilfelle vagotonia, er fraværende.

Grønn-vaskulær dystoni hos ungdom er preget av kardiovaskulære sykdommer, som økt rytme og periodisk arteriell hypertensjon. På EKG vil være synlig sinus takykardi, forkorte avstanden mellom tennene P og Q, flatt tannen T, skifte tannen ST ned.

I tilfelle at forstyrrelser i de autonome sykdommene er utbredt i kardiovaskulærsystemet, er uttrykket "neurokirkulatorisk dystoni" anvendelig.

Vegeta-vaskulære dystoniumtyper

Varianter av vegetativ-vaskulær dystoni er preget av et stort antall. Det er verdt å være spesielt oppmerksom på klassifiseringen av VSD i henhold til arten av reaksjonen av pasientens kardiovaskulære system. Så, den hypertensive, hypotensive og kardiale typen vegetativ-vaskulær dystoni utmerker seg.

For den hypertensive typen vegetativ-vaskulær dystoni, er klager på hyppige trykkhodepine, rask tretthet ved en mulig fysisk belastning, hukommelseshemming, økt hjertefrekvens vanlig. Systolisk blodtrykk (øvre grense) kan plutselig stige over 140 mm Hg. Art. Økningen skjer uventet, det er kortsiktig og praktisk talt påvirker ikke personens helse.

For den kardiale typen vegetativ-vaskulær dystoni er de mest karakteristiske klager om følelsen av "fading" i hjertet, forstyrrelser i hans arbeid, takykardi, en følelse av mangel på luft. På EKG vil man se flere ventrikulære ekstrasystoler, samt sinus takykardi.

En hypotensiv variasjon av vegetativ-vaskulær dystoni er preget av en nedgang i øvre arteriell trykkindeks til 80-100 mm Hg. Art. En slik person føler seg konstant trøtthet og svakhet, en nedgang i vitalitet. Karakterisert ved uttørking, besvimelse om morgenen eller i tunge rom, kald og nummenhet i håndflatene og føttene, hodepine, lavt humør og generell emosjonell bakgrunn, huden er kult og blek.

I ren form, typene er svært sjeldne, diagnostiseres ofte blandet vegetativ-vaskulær dystoni (hjerte-hypotensiv eller hjerte-hypertensiv).

I vegetativ-vaskulær dystoni utmerker seg tre grader av alvorlighetsgrad: mild, moderat og alvorlig.

Den milde graden karakteriseres av et bølge-lignende kurs med forverringstider og en lang periode med remisjon (fravær av alle manifestasjoner av sykdommen). Angrep av vegetativ-vaskulær dystoni forekommer etter følelsesmessig sjokk, stressende situasjon eller langvarig psykisk eller fysisk stress. De skjer sjelden (ikke mer enn to ganger i året), preget av smertefulle opplevelser i hjertet av svak intensitet, milde neurastheniske manifestasjoner. Pasienten er fullt funksjonell.

For moderat alvorlighetsgrad er polymorfisme av symptomer og symptomkomplekser karakteristisk, de er mer uttalt. Kurset er også bølget, men perioder med eksacerbasjon er langvarige (opptil flere måneder), og remisjon er kortvarig. Under krisen kan pasientens fysiske og mentale ytelse bli betydelig redusert eller helt tapt.

Sterk grad av vegetativ-vaskulær dystoni er preget av et nesten konstant smerte symptom i hjertet av hjertet, stabile brudd i hjerterytmen. Personer med antihypertensiv type har vedvarende arteriell hypotensjon, kriser er hyppige nok, og de er vanskelige. Under angrepet opplever pasienten frykt for død på grunn av alvorlige forstyrrelser i hjertets arbeid. Kriser forekommer ofte nok og ledsages av et brudd på pusten. I perioder med forverring er fysisk ytelse nesten tapt. I spesielle tilfeller trenger pasienten en menighet.

Vegeta-vaskulær dystoni hos barn

I de fleste tilfeller, manifesterer vaskulær dystoni for første gang i junior og ungdomsskole (6-13 år). Barnet klager over konstant svakhet, kortpustethet ved anstrengelse (spesielt i kroppsøving klasser eller mens du spiller i gården), kalde hender og føtter, alvorlig svetting, varmefølelse, verkende smerter i hjertet og i den øvre kvadrant.

Et karakteristisk symptom er en mørkerehet i øynene, en bevisstløs tilstand. Det syke barns appetitt avtar til han kategorisk nekter å spise, sover han rastløs, sovner og står opp om morgenen.

Vegetative-vaskulære dystoni mottakelige spedbarn som ble diagnostisert med føtal hypoksi eller traumer fødsel (spesielt kranie), som ofte er syke forkjølelse, samt barn med kroniske sykdommer i luftveiene og kardiovaskulære system. I tillegg til alle de ovennevnte, utvikling av vaskulær dystoni bidra til hyppige stress og følelsesmessig stress, utrygghet i familien og teamet, aggressive miljøforhold, hyppig skifte av klimatiske forhold og dårlige vaner.

Sykdommen hos barn forekommer i bølger, angrep av vaskulær dystoni har en klar sammenheng med en reduksjon i motstanden i den voksende organisme (ved tidspunktet for akutt luftveisinfeksjoner, influensa, sesongmessige vitaminmangel), en kraftig økning i belastning (skolelister, trening før konkurransen), stressituasjoner (dårlig merke, en strid med venner), med hormonelle endringer (pubertal alder, hormonell svikt).

Vegetovaskulær dystoni i barndommen og ungdommen kan være forbigående i naturen, og kan bli et kronisk langvarig forløb. For ikke å tillate alvorlige konsekvenser, er det nødvendig å gi barnet et rolig miljø i familien og teamet, for å kontrollere arbeidsbelastningen og å gjennomføre forebyggende undersøkelser med distriktets barneleger i tide.

Behandling av grønn-vaskulær dystoni

For å tildele riktig behandling av vegetativ-vaskulær dystoni, som vil gi det ønskede resultatet, er det nødvendig å gjennomføre en grundig diagnose for å utelukke patologi av indre organer. Start undersøkelsen fra organet som pasienten klager over. Det er best å starte undersøkelsen med generell klinisk analyse, og etter detaljert tolkning blir det tildelt prøver for å oppdage dysfunksjon i det autonome nervesystemet, ekkokardiogrammet og EKG, ulike respiratoriske test.

Hvis klager er tilstede på organene i mage-tarmkanalen, må ultralyd gjøres uten svikt. Ekkofinografi og elektroensfalografi vil heller ikke bli overflødig, siden disse metodene vil tillate å fullt ut sette pris på arbeidet i sentralnervesystemet. Et svært viktig element er samlingen av en anamnese av livet. Det er nødvendig å finne ut informasjon om hva skadet nære slektninger, om de led av dystoni. Foreldrene til vagotonikken opplever ofte nevrologitt, magesår, astma og sympati - diabetes mellitus, hypertensjon. Med vegeto-vaskulær dystoni anbefales det sterkt å få råd fra en otolaryngolog, nevrolog, endokrinolog, oculist og psykoterapeut.

Hvis det som følge av en fullstendig medisinsk undersøkelse av organisk patologi ble påvist, og prøven på dysfunksjon i det autonome nervesystemet var positive, sette en definitiv diagnose av "vegetativ dystoni-vaskulær" som indikerer typen og graden av alvorlighet.

Behandling av vegetativ-vaskulær dystoni er langsiktig, kompleks, rent individuell. Når du gir råd og foreskriver rusmidler, må du ta hensyn til sykdommens etiologi og arten av abnormiteter i ANS. De viktigste metodene er ikke-medisinske. Disse inkluderer normalisering av søvn og våkenhet, reduksjon av fysiske og psykiske belastninger, eliminering av alle psykotraumatiske faktorer, tilførsel av vanlig, høyverdig og sunn ernæring. Det er nødvendig å begrense virkningen av telecasts og dataspill på emosjonell sfære. For å oppnå optimal effekt av behandlingen må du forlate de eksisterende dårlige vanene (røyking og alkohol).

Utbredt bruk har nå mottatt slike metoder for behandling av vegetativ-vaskulær dystoni, som vannprosedyrer (sirkulær og kontrastdusj, perlebad med essensielle oljer, basseng), avslappende massasje. Av fysioterapi ble de beste resultatene vist ved magneto- og laserpekking, elektrostimulering og vakuumbehandling. Effektiviteten til laserterapi skyldes en beroligende og vasodilerende effekt, samt smertestillende og spasmolytisk. Magnetopunktur eliminerer godt kroniske smertesymptomer som følger med vegetativ-vaskulær dystoni av moderat og alvorlig alvorlighetsgrad, bidrar til å gjenopprette kroppen etter langvarig eksponering for psykomotionelle faktorer.

Vakuumbehandling er foreskrevet for thoraxområdet. Det gir smertestillende og beroligende virkning, bidrar til å gjenopprette forstyrret blodsirkulasjon. Det er spesielt effektivt i vegetativ-vaskulær dystoni for hypotensive og hypotensive hjerte-typer av moderat og alvorlig alvorlighetsgrad.

elektrosimuering Metoden er indikert for dårlig sirkulasjon av de øvre og nedre ekstremiteter, fulgt av avkjøling og nummenhet i hender og føtter. Denne metoden har egne kontraindikasjoner. Electrostimulation kontraindisert for personer med høyt blodtrykk, som det kan føre til en hypertensiv krise når lave mengder av blodplater (risiko for ruptur av små fartøyer, dannelse av omfattende blåmerker), tilstedeværelse på kroppen av store magesår eller sår, med forverring av kronisk sykdom og høy kroppstemperatur. Kontraindikasjon er den aktive fasen av revmatoid artritt.

I terapi av vegetativ-vaskulær dystoni veletablert og akupunktur. Det hjelper å takle hodepine og aktiverer den ødelagte hemodynamikken. I tillegg reduserer det etterspørselen etter sigaretter og brennevin, og avvisningen av disse skadelige stoffene er avgjørende for vellykket behandling av sykdommen.

Til fordel for pasienten vil vegetativ-vaskulær dystoni gå til respiratorisk gymnastikk. Det er veldig enkelt og nyttig: det er nødvendig å ta en dyp og langsom innånding (pusten varer i 6-7 sekunder), og ved utånding som varer det samme, uttaler lydene: og, e, o, y, ah, w. Trening bør gjøres minst 5 minutter, minst 10 ganger om dagen, og det er bedre å ta med til 20.

Hvis metodene for fysioterapi og bildekorreksjon ikke har gitt det ønskede resultatet, er behandling med medisiner foreskrevet. Med formålet med terapi av vegetativ-vaskulær dystoni foreskrive sedativer, neuroleptika, legemidler som forbedrer blodstrømmen i hjernen, komplekser av vitaminer og mineraler. I noen tilfeller kan det være nødvendig å foreskrive antidepressiva og beroligende midler. Behandlingen starter med minimale doser og øker sakte til terapeutisk.

Blant de beroligende midler som er mest sikre og effektive for behandling av vegetativ-vaskulær dystoni er urtemedisiner. Tinkturen av valerian er foreskrevet for 20-25 dråper hver 6-12 timer for voksne og 1 dråpe i 1 års levetid for barn. Adskillige opptak hos barn er det samme. Tinktur av motherwort brukes til 30-40 dråper per halv kopp vann hver 8. time. Barn doseres på nøyaktig samme måte som valerian (1 dråpe - 1 år). I de riktige dosene vil disse stoffene ikke gi uønskede effekter.

Høyt effektiv stoff er Novo-Passit. Brukes til å behandle vegeto-vaskulær dystoni som en anxiolytisk og beroligende. Dosering: 5-10 mg hver 8. time. Beroligende preparater №2-3 forbrukes ved først å forberede en infusjon på 10 gram urter for et glass varmt vann. Drikk den fjerde delen av glasset etter å ha spist 1 eller 2 ganger om dagen.

I behandlingsplanen inkluderer legene nootropics. Blant dem er de mest populære agenter for behandling av vegetativ-vaskulær dystoni Aminalon, Pikamilon, Nootropil (Pyracetam), Glycid (Glycin).

Adgang Aminalon voksne starter med 0,5 g hver 12. time. Ved slutten av den første uka av behandlingen, bør dosen dobles, og mottakets frekvens skal holdes den samme. Barn under tre tar 0,5 g to ganger daglig, dosen øker ikke. Barn fra 4 til 6 år skal ta en og en halv gram om dagen. Dosen av medisinen er delt inn i to doser. Pasienter eldre enn syv år drikker to gram Aminalon per dag (1 g om morgenen og om kvelden). Behandlingsforløpet utnevnes individuelt.

Pikamilon er foreskrevet i en daglig dose på 40-80 mg. Del med 2-3 mottak. Doseringen av stoffet avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene på vegetativ-vaskulær dystoni og alvorlighetsgraden av kurset. Kursets varighet er i gjennomsnitt 4-8 uker.

Nootropil er foreskrevet med en hastighet på 30 til 160 mg per kg kroppsvekt av pasienten. Den mottatte daglige dosen er delt inn i flere mottakelser, oftere med fire. Legemidlet tas med mat, vaskes med vann. Spesiell forsiktighet bør tas når du foreskriver dette middelet til personer som lider av nyresykdom. I dette tilfellet utføres terapien under konstant streng kontroll av kreatinin. Hvis klaringen er mindre enn 20 ml på 60 sekunder, er Nootropil kategorisk kontraindisert.

Glycider tar under tungen. Dosering og behandling avhenger direkte av de individuelle egenskapene i løpet av vegetativ-vaskulær dystoni. Så, med milde symptomer (nervøsitet, nedsatt hukommelse), drikker pasienter 1 tablett hver 8. time. Hvis asthenisk syndrom uttrykkes, blir dosen doblet. Varigheten av behandlingen i disse tilfellene vil være 4-6 uker. Hvis det ledende symptomet er disameni, bør du drikke en tablett 15-20 minutter før sengetid. Gjentatte behandlingsforløp med Glycisedom utføres i nærvær av indikasjoner 2-4 ganger i året. Nesten alltid dette middelet tolereres godt, i unntakstilfeller kan det være mild kvalme, ubehagelige opplevelser i magen, elveblest.

Ved alvorlig vegetativ-vaskulær dystoni kan antidepressiva midler være nødvendig. Betol og Pirazidol viste seg å være svært vellykkede. Befol utnevne 100-300 mg per dag, dividere dosen i 2-3 doser. Pyrazidol gis for 100 mg hver 8-12 timer. Det er viktig å vite at bare en terapeut kan ordinere antidepressiva, selvmedisinering med disse stoffene er uakseptabelt.

I alvorlige psykiatriske forstyrrelser er beroligende midler foreskrevet. Det valgte stoffet er Atarax. Han er en sterk vegeto-korrektor, forårsaker ikke avhengighet og tolereres godt. Det brukes til behandling av asteni, fobiske lidelser, økt svette og følelser av varme, kortpustethet og kvalme av nevogenisk genese. Dosering er individuell: fra 25 til 100 mg per dag. Med en alvorlig grad av vegetativ-vaskulær dystoni er den hypertensive typen oksylidin. Det reduserer trykket, virker som en anxiolytisk og beroligende, eliminerer vanskeligheter med å sovne, forbedrer hemodynamikken i hjernen. Legemidlet er inntatt med 0,02 mg hver 8. time. Behandlingen med dette legemidlet utføres under streng tilsyn av behandlingslegen. Behandlingens varighet overstiger vanligvis ikke 3-8 uker.

Vegeto-vaskulære dystoni konsekvenser

Til tross for en rekke ubehagelige tegn og symptomer på sykdommen, prognose av vaskulær dystoni positiv, og konsekvensene samtidig som vi respekterer riktig modus av dagen, veksling av å våkne og hvile, gi opp dårlige vaner, riktig mottak av legemidler som er foreskrevet av behandlende lege, minimum.

I tilfelle av betydningsløs forhold til den vegetative-vaskulære dystoni og ignorerer adekvat behandling kan bli møtt med mange problemer. For det første er det forstyrrelser i det kardiovaskulære system: økt hjertefrekvens grenser, takykardi, vedvarende økning i blodtrykket, noe som nesten stoppet av medikamenter. Personer med denne sykdommen bør følge nøye med sine følelser og vanskelig å kontrollere dem, fordi de er sterkere enn andre i fare for hjerneslag og hjerteinfarkt, og i ung alder. Det er derfor å unngå konflikter og stressende situasjoner er den viktigste metoden for å hindre utviklingen av disse sykdommene.

Personer med vegeto-vaskulær dystoni er mer sannsynlig å oppleve redusert immunitet og motstand mot smittsomme sykdommer. Og, som vi allerede har sett episoder av vaskulær dystoni opptrer ofte bare på den tiden av forkjølelse, når kroppen er mest utmattet og svak. I dette tilfellet er det en ond sirkel. Derfor er slike folk trenger å ta vare på deg selv, for å begrense kontakt med syke mennesker, å kle for været, for å unngå for sterk kjøling og overoppheting, ta vitaminer, mineraler og immunstimulerende midler høsten og våren.

Forebyggelse av akutt luftveissykdommer vil bidra til å forebygge progresjonen av vaskulær dystoni, for å minimalisere de negative manifestasjoner. I tillegg til alle de ovennevnte, konsekvensene for pasienter som ikke ønsker å forlate bruken av alkohol og røyke sigaretter er mye mer alvorlig og mer tallrike: symptomene vil dukke opp mye lysere, kriser vil skje til tider oftere, og medisinsk behandling og fysioterapi vil ikke bringe den ønskede effekt. I tillegg, på bakgrunn av dårlige vaner vil være kroniske sykdommer i respiratoriske og kardiovaskulære system som vanskeliggjør vegetative-vaskulære dystoni, kata dens utvikling.

Vegeta-vaskulær dystoni (VSD). Symptomer, årsaker, typer og behandling av VSD

God tid på dagen, kjære lesere!

I denne artikkelen vil vi vurdere med deg vegeto-vaskulær dystoni og alt som er forbundet med det.

Hva er vegeto-vaskulær dystoni?

Vegeta-vaskulær dystoni (VSD) - et kompleks av ulike kliniske manifestasjoner, utviklet etter brudd på funksjonaliteten til det autonome nervesystemet i visse organer (hovedsakelig hjerte og blodkar) og kroppssystemer.

Andre navn på VSD - autonom dysfunksjon, neurokirkulatorisk dystoni (NDC).

Hvordan fungerer det autonome nervesystemet?

For å gjøre det lettere å forstå dette begrepet, skal det bemerkes at det autonome nervesystemet (ANS) er en selvstendig del av nervesystemet i kroppen, hvis sentrum ligger langs ryggraden. VNS består av 2 betingede mekanismer (avdelinger) som styrer organets arbeid - sympatisk og parasympatisk. Begge VNS på grunn av tilstedeværelsen av nerveceller i alle organer og systemer, regulere deres funksjonalitet, for eksempel, forårsake at trangen til å gjøre sitt fornødne eller urinere, sult, kvalme, økt eller langsom hjerterytme, en økning eller reduksjon i blodtrykket, ønsket om å sove eller mangel på søvn, pusting prosesser, produksjon av insulin, adrenalin, serotonin, etc.

Den sympatiske avdelingen er ansvarlig for aktiveringen av alle prosesser, og den parasympatiske avdelingen er ansvarlig for avslapning eller avslapning av visse organer.

Hvordan virker det? Man sulten, er det et signal til det autonome nervesystemet, en person forbruker mat, om reseptorer i dette igjen rapportert VNS, som sender et signal til bukspyttkjertelen, som produserer den saft som er nødvendig for behandling av mat. Etter at de nødvendige porsjoner av juice når maten er bearbeidet, magen rette VNS, og at "taler" om bukspyttkjertelen, som stopper produksjonen av saft, heretter referert til som passasjen av mat gjennom fordøyelseskanalen, er hele prosessen reguleres, slutter trang til avføring. Således er det autonome nervesystemet regulerer kontinuerlig arbeid i hele organismen, og deretter aktivere deaktivering av driften av hver av legemene i den automatiske modus. På grunn av disse mekanismer, gjør man ikke trenger å tenke - hvordan å puste, eller for å utvikle bukspyttkjertelen juice, eller øke kroppstemperaturen, hvis søles på infeksjon, hvordan å heve arm eller ben til å bøye og ekspandere mot eleven ved mørke eller smal i sterkt lys, etc.

Når det henvises til ulike patologiske faktorer, er det en feilfunksjon i det autonome nervesystemet ubalanse mellom det sympatiske og parasympatiske divisjon av ANS, føler personen ulike typer symptomer, og på dette nivået eller organ hvor forseelsen skjedde. Det er viktig å merke seg at kroppen faktisk ikke kan skade, men mistet sin forbindelse med nervesystemet, og derfor forstyrret normal funksjon av orgelet / system.

Dermed, hvis vi snakker i klartekst, det vaskulære dystoni - et fellesnavn for de forskjellige kliniske manifestasjoner (symptomer) som har oppstått på grunn av feilfunksjon av de sentrale og / eller perifere deler av det autonome nervesystemet (ANS). Videre bør det være klart at, for eksempel, høyt blodtrykk ved VSD ikke forbundet med hypertensjon, og er manifestert ved feilfunksjon av det autonome nervesystemet på nivået av det kardiovaskulære systemet, bare og sorger. Men hvis ESP ikke er behandlet og ikke gitt riktig oppmerksomhet, kan det føre til reelle sykdommer i forskjellige organer - koronar hjertesykdom (CHD), hypertensjon andre sykdommer i ulike organer / systemer.

Legene sier at vegetativ-vaskulær dystoni er observert oftest hos barn (25-80%), oftest i alderen 7-8 år eller tenåringer, hovedsakelig kvinner og i urbane omgivelser. Denne alderen faller bare i overgangsperioder, muligens stressende, når et barn fra barnehage går inn i første klasse i skolen, samt oppgraderer fra skolen og studerer i høyere utdanning. VSD er i stigende grad funnet hos voksne, noe som også skyldes moderne, ofte negative nyheter i media, så vel som ofte uforutsigbar "i morgen".

VVD. Historie og modernitet

Man kan ikke unnlate å nevne et interessant faktum om hvilke mange mennesker sannsynligvis ikke er klar over at diagnosen VSD faktisk ble utgjort bare til innbyggerne i Sovjetunionen, selv om noen leger bruker det i dag. Dette fremgår av fraværet av denne sykdommen i den internasjonale klassifiseringen av sykdommer (ICD-10), tk. Denne typen sykdom i Europa og Amerika eksisterer ikke.

Symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni (VSD)

Symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni er svært varierte og varierer i en eller annen retning, avhengig av årsaken, samt organet eller systemet der sykdommen oppstod. Følgelig, i henhold til de samme kriteriene, inkluderte gruppen følgende syndromer med sine egne karakteristiske trekk.

Parasympatikotoni (Vagotonia)

Vagotonia, eller nervus vagus, er kjennetegnet ved de følgende symptomer: depresjon, tretthet, søvnforstyrrelser (søvnløshet eller overdreven søvnighet), svekket hukommelse, redusert ytelse, apati, redsel, magesmerter, appetittforstyrrelser, kvalme, ubehag i et tett rom eller kald, svimmelhet, smerter i bena, akrozianoz, sterk svetting, hyppig vannlating, forstoppelse, forbigående hevelse under øynene, og allergiske reaksjoner.

Kardio-vaskulære system preget av følgende symptomer: smerter i hjertet, lavt blodtrykk (80/50 mmHg..), bradykardi, dempet hjertelyd (hjertefrekvens på 45-50 slag / min), økning i hjertestørrelse.

sympathicotonia

Sympathicotonia kjennetegnet ved de følgende symptomer: blekhet på huden, frysninger, øket blodtrykk, takykardi, angst (følelser av angst og angst), humør, uoppmerksomhet, øket følsomhet for smerte, mydriasis, polyuri, forstoppelse.

Nevrologisk dystoni (NDC)

Nevrologisk dystoni er delt inn i tre typer: kardial, vaskulær og blandet, som hver er preget av dets symptomer.

Hjertetype NDC (funksjonell kardiopati): arytmier, og hjerteledning (sinus bradykardi, takykardi, ekstrasystoler, atrioventrikulærblokk grad I-II), noen former for mitralklaffprolaps og nedsatt ventrikulær repolarisering.

Vaskulær type NDC: arteriell hypertensjon (hypertensjon) og arteriell hypotensjon (hypotensjon).

Blandet type NDC: en kombinasjon av symptomer på hjerte og kar-typer.

Andre tegn på autonom dysfunksjon

Kardiovaskulært syndrom karakterisert ved de følgende symptomer: unormal hjerterytme (bradykardi, takykardi, arrythmia), bleking av huden, stadige endringer i blodtrykket, ulike typer av smerte eller ubehag i hjertet, ikke passerer mens man tar nitroglycerol.

Hyperventilasjonssyndrom karakterisert ved følgende symptomer: Kvelningsfeil, mangel på luft, som om det er vanskelig å puste inn hele brystet, muskelspasmer, svimmelhet, følsomhetsforstyrrelser i ekstremiteter og periorale områder.

Irritabel tarmsyndrom karakterisert ved: smerter i underlivet, flatulens (oppblåsthet), hyppig trang til avføring, smerte eller ubehag i magen, appetittforstyrrelser, kvalme og oppkast, dysfagi.

tsistalgii - smertefull trang til å urinere og handle selv, mens urin ikke viser noen sykdommer når man analyserer;

Brudd på svette, Spesielt overdreven svetting er observert på sålene av føttene og håndflatene;

Seksuelle lidelser, som er karakterisert, hos kvinner - med vaginismus og anorgasmi, hos menn - med erektil dysfunksjon og ejakulasjon;

Overtredelse av termoregulering, som er preget av døgn temperaturendringer, fra den normale indeksen, til en liten økning (opp til 37,5 ° C), en liten chill.

Vegetative Crises

Under påvirkning av negative faktorer - fatigue (mental og fysisk), akutte smittsomme sykdommer, stress og andre som vi vil snakke litt senere, kan en mann angripe forskjellige typer vegetative kriser - panikkanfall, vegetative storm anfall. De kan flyte i kort tid, eller i lang tid, opptil flere dager. Tenk på de vanligste vegetative kriser.

Sympathoadrenal krise. Karakterisert ved de følgende symptomer: hodepine, økt blodtrykk (opp til 150 / 90-180 / 110 mm Hg), økt hjertefrekvens (opp til 110-140 slag / min), hyperexcitability lem nummenhet med følelse deri kulde, smerter i hjertet, hyppig vannlating, polyuri, tørrhet i munnhulen, noen ganger forhøyet kroppstemperatur (til 38-40 ° C).

Vagoinsular krise. Det er preget av følgende symptomer: skarp blanchering av huden, økt svette, senkning av blodtrykk og kroppstemperatur, magesmerter, flatulens, kvalme og oppkast. Noen ganger kan Quincke utvikle hevelse. Også mulige angrep av kvelning, smerte i hjertet, synkope, migrene.

Årsaker til IRR

Årsakene til et stort antall av vaskulær dystoni, men de er delt inn i 2 hovedgrupper - primær, som ofte er forankret i arvelighet og sekundære, som fremkaller en dysfunksjon i det autonome nervesystemet, som har vært noen avvik. Vurder hovedårsakene til IRR:

Primære årsaker til utvikling av VSD

 • Tapet i sentralnervesystemet (CNS) av fosteret i de siste månedene av svangerskapet, under fødsel og de første dagene etter fødselen. Oftere er alt dette letter ved bruk av alkoholholdige drikker av en gravid kvinne, ulike medisiner uten å konsultere lege, røyking, stress, skade på hypothalamus under fødsel. Disse situasjonene fører i fremtiden til en utilstrekkelig respons av barnet til en særlig stressende situasjon, nevroser, følelsesmessige ubalanser etc.
 • Det ugunstige miljøet for barnets opphold / opphold er familiekvitteringer, tilstedeværelsen av alkoholavhengige personer i familien, skilsmisse, overdreven barnevern, skolekonflikter, psykisk stress, stress, følelsesmessig overbelastning.
 • Arv, som overføres mest til barnet fra moren.

Sekundære årsaker, eller faktorer som øker risikoen for å utvikle IRR:

 • Ulike typer kroniske sykdommer - somatisk, allergisk, så vel som nervøs, kardiovaskulær, respiratorisk, endokrine, fordøyelsessystemet og andre systemer, konstitusjonelle abnormiteter (diatese);
 • Skarp forandring av klima eller miljø
 • Ufordelige miljøforhold i bostedsmiljøet
 • Mangelen på vitaminer og mineraler i kroppen (hypovitaminose), som oftest skyldes underernæring;
 • Fysisk, emosjonell og mental overstyring, stress;
 • Neurose, hysteri;
 • depresjon;
 • Hormonal reorganisering av kroppen - pubertet hos gutter og jenter, utbruddet av menstruasjon, PMS, overgangsalder;
 • Manglende evne til å muntlig uttrykke sine følelsesmessige erfaringer (alexithymia);
 • Skadelige vaner - bruk av alkohol, røyking, narkotiske midler;
 • Brudd på ryggradenes struktur (traumer, osteokondrose);
 • Søvnforstyrrelser (søvnløshet eller økt døsighet);
 • Forgiftning (forgiftning);
 • Forstyrrelser av hjernens metabolisme.

Klassifisering av vegetativ-vaskulær dystoni

På grunn av at diagnosen VSD ble oppdratt av sovjetiske leger, har den internasjonale klassifiseringen av denne tilstanden ikke blitt utviklet. Derfor, når du stiller diagnosen VSD, blir følgende faktorer tatt i betraktning:

 • etiologi;
 • Lokalisering av autonom dysfunksjon - generalisert, systemisk eller lokal;
 • Variant av lidelser - vagotonisk, sympatikotonisk og blandet;
 • Organene og systemene som er involvert i den patologiske prosessen;
 • Sværheten til VSD er mild, moderat og alvorlig;
 • Kurset er latent, permanent, paroksysmal.

Diagnose av vegetativ-vaskulær dystoni

For diagnostisering av vegetativ-vaskulær dystoni brukes følgende metoder:

I tillegg kan konsultasjoner med følgende leger gjøres:

Differensiell diagnose av vegetativ-vaskulær dystoni

Differensiell diagnose er nødvendig for å utelukke andre sykdommer som ligner på VSD. Derfor, i henhold til symptomer, med vaskulære dystoni lignende: revmatisme, dysplasi bindevev, revmatisk hjertesykdom, revmatisk karditt, hjertesykdom, hypertensjon (høyt blodtrykk), astma, akutte infeksjonssykdommer, sepsis, ondartede sykdommer (kreft), mentale lidelser.

Behandling av vegetativ-vaskulær dystoni (VSD)

Behandling av vegetativ-vaskulær dystoni er en ganske lang og omhyggelig affære. Den positive prognosen er i stor grad avhengig av riktig diagnose og den presise definisjonen av årsaken til IRR.

Behandling VSD utføres på en kompleks måte og inkluderer følgende elementer:

 • Normalisering av dagens regime, søvn, hvile;
 • Eliminering av hypodynamien, ved bruk av dosert fysisk trening (LFK);
 • Terapeutisk massasje og vannprosedyrer;
 • Balneoterapi (mineralvannbehandling);
 • lysbehandling;
 • Begrensning av kilder til emosjonelle erfaringer - dataspill, fjernsynsprogrammer;
 • Rådgivning og familie psykologisk korreksjon;
 • Normalisering av ernæring (vanlig inntak av mat styrket med vitaminer);
 • elektroforese;
 • Narkotika terapi.

Arbeids- / hvilemodus

Kroppen til hver person har sin egen "lade", som avhenger av mange faktorer. Når kreftene slutter, men personen fortsetter å overbelaste sin kropp med fysisk eller mentalt arbeid, begynner kroppen å svekke seg, og derved utsette ulike ubalanser i visse systemers arbeid. Det samme skjer hvis en person ikke tillater kroppen å hvile i tilstrekkelig tid. Derfor, for å opprettholde helse, er det svært viktig at en person følger arbeid / hvile regimet. Arbeid i moderasjon, hvile og sørg for å få nok søvn.

Hypodinami eller stillesittende livsstil

En stillesittende livsstil fører til en svekkelse av muskelvev i visse organer, som minst er involvert i dagliglivet til en person. I tillegg øker risikoen for å utvikle ulike sykdommer i kardiovaskulærsystemet med hypodynamien. "Bevegelse er livet," dette er et rettferdig ordtak. Jo mer en person beveger seg, jo bedre blod "spiller", og dermed forbedrer blodsirkulasjonen, får organene med blod den ernæringen som er nødvendig for deres normale funksjon i form av oksygen og forskjellige stoffer.

Terapeutisk massasje og vannprosedyrer

De fysiske virkninger på kroppen, spesielt terapeutisk massasje og hydroterapi forbedrer blodsirkulasjonen, forbedrer lymfesystemet, hvis det er nødvendig, redusert ryggradstruktur (i tilfelle av osteokondros) og på linje med ryggraden og nervebaner med fartøy som passerer gjennom den. I tillegg gir massasje deg mulighet til å slappe av, lindre stress, forbedre muskeltonen. Alle disse handlingene er gunstig effekt på arbeidet, ikke bare på sentralnervesystemet, men også kan forbedre den generelle helsen til en person.

Kilder til emosjonelle erfaringer

Det nåværende antall massemedia, samt måtene å skaffe seg denne informasjonen fra år til år, vokser. I dag er få personer overrasket med en smarttelefon med muligheten til å skape informasjon fra Internett, en datamaskin, en bærbar PC og en TV. Men hele problemet ligger i kvaliteten på informasjonen som mottas. Hvis du gjør en liten anmeldelse av minst plakater for noen moderne dataspill, kan noen tegneserier, filmer, nyheter, skille et generelt bilde - mord, vold, grusomhet, løgn, krig, okkultisme, etc. Alt dette har en ekstremt negativ innvirkning på barnets utviklende psyke, og på mange mennesker også. Dårlige drømmer, egoisme, respekt for andre mennesker er bare toppen av isfjellet. Grunnlaget er emosjonell ustabilitet, ubalanse, usikkerhet i fremtiden, panikkfrykt. Hvis du er forelder, og ikke har studert informasjonsflyten som mater ditt barn, er det bare riktig å begynne å gjøre det. Beskytt barnet mot den negative strømmen av informasjon fra Internett og andre kilder. Dette er et svært viktig poeng, ikke bare med et medisinsk VSD-synspunkt, men også som et forebyggende tiltak fra andre komplekse sykdommer som vanligvis forekommer hos en voksen.

Familie psykologisk korreksjon

Dette tiltaket er nødvendig hvis det i familien din er hyppige konflikter, vanskeligheter med oppdragelse av barnet. Husk at stridigheter og skandaler påvirker barnets mentale utvikling negativt. Ikke tillat forhold til barn. Barn skal vokse opp i en kjærlig familie, der hvert medlem respekterer hverandre. Dermed dyrkes en person som vil følge din familiemodell, og det er bedre at familien er lykkelig.

Strømforsyning

For normal drift av enhver kropp eller system, er det nødvendig med ulike vitaminer og mineraler. Hvert vitamin er involvert ikke bare i hele organismenes arbeid, men også i utviklingen av alle organer, regulering av deres vitale funksjoner.

Noen av vitaminene produseres i den nødvendige mengden av kroppen selv, men i utgangspunktet kan vi bare få vitaminer fra maten vi spiser. Hvis en person blir vant til å spise fastfood, smørbrød, sjetonger, øl og annen unhelpful mat, får han ikke den nødvendige mengden vitaminer fordi I slike matvarer eksisterer de ganske enkelt ikke. Det er deilig, kanskje, men absolutt ikke nyttig. Dessuten skader slik skadelig mat menneskers helse. Det er også veldig viktig å spise minst 3 ganger om dagen. Mat er en slags "energi" som er nødvendig for en person til å utføre ulike daglige oppgaver. Det er ingen mat, eller det er dårligere, det er ingen styrke for arbeid, og selvfølgelig menneskers helse.

Gi preferanse til matvarer rik på vitaminer og mineraler - grønnsaker, frukt, grønnsaker, frokostblandinger. Prøv å ikke steke produkter, men lag dampet, eller koke. Jo mindre du gir mat til varmebehandling, jo mer vitaminer og sporstoffer vil forbli i dem. Skjønnhet og menneskelig helse er i stor grad avhengig av det menneskelige kostholdet.

elektroforese

Ved vagotoni er elektroforese foreskrevet med koffein, kalsium, mezatonum.
Med sympatikotoni foreskrives elektroforese med magnesium, papaverin, brom og euphyllin.

Medisineringsterapi

Medisineringsterapi brukes vanligvis i følgende tilfeller:

 • Ikke medisineringsterapi brøt ikke det ønskede resultatet;
 • Til lindring av ulike typer symptomer, som plager å utføre daglige oppgaver;
 • For behandling av ulike kroniske sykdommer, som kan bestemme utviklingen av VSD-faktorer.

Legemidler i tilfelle IRR:

Sedativa. De har en gunstig effekt på nervesystemet, beroliger. Blant de sedativa brukte: baserte legemidler vendelrot, hagtorn, johannesurt, motherwort - "Novopassit", "Persia", "Stressplant" urtete med sitronmelisse.

Tranquilizers (anxiolytic drugs). De er vant til å lindre angrep av frykt, stress, angst. Blant tranquilizers kan noteres: "Diazepam", "Relanium", "Tranxen".

Antidepressiva. De er vant til å lindre følelser av depresjon, depresjon, apati, angst, irritabilitet, emosjonell overbelastning, og også for å øke mental aktivitet. I tillegg brukes antidepressiva i tilfeller der pasienten alltid har følt smerte og smerte over hele kroppen (i hjertet, GI, muskler og ledd) som ikke er egnet til symptomatisk behandling. Blant antidepressiva er det mulig å allokere: "Amitriptyline", "Imipramine", "Clomipramine", "Coaxil", "Prozac", "Cipramil".

Nootropics. De er vant til å forbedre mental aktivitet, hjernestyrke mot ulike stresssituasjoner, forbedre energistatusen til nevroner. Blant nootropics kan identifiseres: "Piritinol", "Pyracetam", "Fenibut".

For normalisering av perifer og cerebral sirkulasjon, så vel som mikrosirkulasjon av blod blir brukt: "Cinnarizine", vinpocetin ("Cavinton"), pentoksifyllin ("Trental"), nikotinsyre (vitamin B3 eller PP).

Med sympatikotoni, med smerte i hjertet av hjertet bruk ß-adrenoblokker - propranolol (Anaprilin, Obzidan), Atenolol (Atenol, Tenormin).

For lindring av hjertesmerter brukes: Verapamil ("Verapamil", "Isoptin"), "Valocordinum", tinktur av valerian.

Med vagotoniske reaksjoner. Bruk av psykostimulerende midler av vegetabilsk opprinnelse - preparater basert på Schizandra, Eleutherococcus, zamanichi, etc.

Med intrakranial hypertensjon (økt trykk), dehydreringsbehandling brukes, som er rettet mot å fjerne overflødig vann fra kroppen. Til dette formål benyttes diuretika.

Gunstig i komplekset har i behandling av VSD vist seg å være glycin, glutaminsyre, pantogam, komplekser av vitaminer og sporstoffer.

Med forstoppelse i kostholdet må du legge til mat med mye fiber, friske grønnsaker og frukt. Det er også mulig å ta avføringsmidler: Dufalac, Lavakol, Normaze.

Med hyppig diaré, mengden fiber som forbrukes i mat bør reduseres. I tillegg er det mulig å ta et antidiarrhoeic middel: loperamid (Imodium, Lopeiumum), sorbenter (Polyphepanum, Smecta).

Ved forhøyet temperatur Du kan ta: "Pyrroxane", "Fentolamin."

Med økt svette, Huddeksler kan behandles med løsninger av formalin, kaliumpermanganat (mangan), tanninsyre.

Ved venøs insuffisiens - Hvis pasienten har støy i hodet og smerten som pulserer i henne, tyngden i hodet, kan du ta: "Vasoket", "Detralex". Forberedelser for venøs insuffisiens tar 1-2 måneder.

Med svimmelhet mot bakgrunnen av høyt blodtrykk gjelder legemidler som forbedrer hjernecirkulasjonen - "Vinpocetine", "Cavinton", "Nitserium", "Oxibrall".

Med alvorlig hodepine og svimmelhet kan tas - "Betaserk".

Viktig! Under behandling avviser VSD nødvendigvis skadelige vaner - røyking, bruk av alkoholholdige drikker, mottak av narkotika.

outlook

Ved rettidig gjenkjenning, nøyaktig diagnose og streng overholdelse av doktorgradsforskrift for behandling av VSD, er prognosen for utvinning gunstig. Det er veldig viktig i VSD å korrekt utføre en psykologisk tilpasning av barnet, slik at det etter hans oppvekst ikke fulgte psykiske funksjonshemninger dannet under VSD ikke i løpet av livet.

Behandling av vegetativ-vaskulær dystoni med folkemessige midler

Viktig! Før du bruker folkemidlene, må du huske å konsultere legen din!

Behandling av VSD med ferdige urtepreparater

Kommentar fra en phyto-terapeutisk spesialist Malgina AA: Urtebehandling (fytoterapi) har visse bemerkelsesverdige fordeler, for eksempel:

 • fytoterapi eliminerer årsakene til sykdommen,
 • urter har en minimal mengde kontraindikasjoner (vanligvis er dette en individuell intoleranse),
 • urtebehandling har en minimal mengde bivirkninger,
 • urter har i deres sammensetning et stort antall vitaminer og andre næringsstoffer som, i tillegg til å behandle sykdommen, også bidrar til forbedring av kroppen som helhet,
 • pris tilgjengelighet.

Fytoterapeuter tilbyr ferdige løsninger som allerede tar hensyn til sammensetningen av samlingen, doseringen, prioriteten etc. Kursene ble utviklet av medisinske spesialister, basert på deres mange års erfaring.

Andre folkemedlemmer mot VSD

Bath. Med hodepine, med VSD, fortynne i varmt vann 5 ss. spiseskjeer av tørr sennep. Den resulterende blanding helles i et bad, med vann ved ca. 40 ° C. Ligg på et slikt bad i ca 8-10 minutter, og sett det inn i en enkel bomullsfoder og legg deg til sengs. I tillegg drikker te med en beroligende phyto-samling.

Urte te. Med nevoser, stresser, drikker du før sengetid beroligende te på basis av sitronmelisse, valerian, motherwort, timian, hagtorn.

Rødbeter. Halvert friske rødbeter og fester seg til templene halvdeler, 10 minutter Deretter presse saften fra bete halvdeler, fukte den bomull baller og plassere dem i ørene. Dette vil bidra til å lindre hodepine.

Juice. For å styrke kroppen med VSD, lage juice fra rødbeter, agurk og gulrøtter i forholdet 1: 1: 3. Ta denne saften om morgenen. Det vil stimulere kropp og vitaminer.

Samlingen. for å senke blodtrykket, hjerteklapp, sedasjon, redusert angrep av hodepine kan fremstilles ved å følge den samling av urtemedisin: kjerringrokk (20 g), Astragalus sherstistotsvetkovy (20 g), bog cudweed (15 g) legesteinkløver (20 g). Gress å blande, hell 200 ml kokende vann og lukk om natten for infusjon. Ta infusjon er nødvendig etter å ha spist, 1-2 spiseskjeer. skje, i 4-6 uker.

Linen + anis + scullia. Bland i like store mengder for 1 ss. skjef linfrø, scampia blader og anis frukt, hell dem 1 liter vann og koke i ca 10 minutter. Kjøl og drikk i stedet for vann.

Hvis ingenting hjelper, er det kanskje på tide å vende seg til Gud, for hvem kan ikke Skaperen helbrede hans skaperverk? Spesielt Jesus sa: "Kom til meg, alle dere som arbeider og er tungt lastet, og jeg vil gi deg hvile" (Matteus 11:28). Ofte gjør bønn mye mer enn menneskelig kunnskap.

Forebygging av vegetativ-vaskulær dystoni

Forebygging av VSD inkluderer følgende forebyggende tiltak:

 • Eliminere familierett, konflikter;
 • Kommuniser med barnet, finn ut årsakene til hans lidelser, hvis de er til stede;
 • Eliminere barnets kontakt med ulike former for informasjon, blant annet scener av vold, mord, okkultisme - filmer, tegneserier, dataspill, gratis ukontrollert tilgang til Internett, så langt som mulig.
 • Spis mat rik på vitaminer og mikronæringsstoffer;
 • Eliminere dårlige vaner - alkohol, røyking;
 • Ikke la forskjellige sykdommer, spesielt smittsomme, slik at de ikke blir kroniske;
 • Vær oppmerksom på arbeid / hvilemodus
 • Ikke konsum uten å konsultere en lege ukontrollert inntak av ulike medisiner;
 • Unngå stress. Hvis du jobber på jobb med en høy psyko-emosjonell belastning, tenk, er det verdt det? Du må kanskje endre arbeidsstedet ditt. Helse er mer verdifull enn penger!
 • Prøv å flytte mer, gå inn for sport, sykle.

Hva slags lege vil kontakte VSD?

Video om VSD

Diskuter vegetativ-vaskulær dystoni på forumet...

Del dette innlegget:

Les også:

Relaterte artikler:

Encefalitt - symptomer, årsaker, behandling og forebygging av encefalitt

Poliomyelitt - symptomer, årsaker, typer og behandling av poliomyelitt

Nevrolitt - symptomer, årsaker, typer og behandling av nevritt

Migrene - symptomer, årsaker, typer og behandling av migrene

Meningitt - symptomer, årsaker, typer og behandling av meningitt

Neurosis. Symptomer, årsaker, typer, behandling og forebygging av neurose

Stress - årsaker, faktorer, symptomer og stressavlastning

Hjerneslag. Årsaker, symptomer, typer og behandling av hjerneslag

Stamming. Årsaker, symptomer og behandling for stamming

6 kommentarer til: "Vegetabilsk dystoni (VSD): Symptomer, årsaker, typer og behandling av VSD" (Skriv en kommentar)

OM AVIASJON OG ANDRE VEGETATIV SYNDROM I BARN

I de siste tiårene, over hele verden, har det vært en tendens til en kraftig økning i forekomsten for alle større sykdomsgrupper, spesielt for sykdommer i muskuloskeletalsystemet (ODD).

Det er kjent at i dannelsen av benstrukturer Oda vokser fortere enn de myke vev: periosteum, leddbånd, leddkapsler og muskel. Moderne Tallrike studier ortopeder arthrology og vertebroneurologists påvise entydig at en uforholdsmessig økning i de ovennevnte strukturelle formasjonene kan ODA ofte føre til dannelse av funksjonelle forriglinger (FB) i den myke og perifere ledd, som i sin tur mekanisk irritere paravertebrale og periarticular nevro-vaskulære struktur formasjon. På bakgrunn av de FB leddene, bortsett fra funksjonen til bevegelseslidelser og smerte i de påvirkede ryggvirvel-motoriske segmenter (PDS) og perifere ledd utvikler polymorfe kliniske bildet refleks vertebrale sykdommer i nervesystemet (VZNS) og leddsmerter.

Avhengig av graden av ødeleggelse av PDS kan oppleve hodepine, smerter i brystet, magen og andre deler av kroppen. I patologisk irritasjon av det autonome nervesystemet har følgende kliniske symptomer: svimmelhet, uskarpt syn, uten flimring "flyr" foran øynene, anstrengt pusting, den cerebrale blodtilførsel, ustabilitet av hjertefrekvens, blodtrykk, etc. I den utenlandske, spesielt US, medisinsk litteratur. i de 50 årene av forrige århundre dukket opp det populære begrepet "skolens hodepine hos barn". Neznaya patogenesen, amerikanske forskere forklarte sitt opphav i at amerikanske studenter bruker en syntetisk hallusinogen LSD.

Samtidig var patogenesen av hodepine hos barn ikke kjent i vårt land. Derfor er en hvilken som helst hodepine hos et barn 8-12 år, hvis det ikke var forbundet med en hjernetumor prosess ble tolket av klinikere som "araknoiditt", "hypertensivt syndrom", "gjenværende effekter av kraniocerebralt traumer", "gjenværende effekter av den overførte CNS "og så videre. legene av den eldre generasjon husker hvordan de siste kompliserte diagnostiske tester (lumbalpunksjon pneumoencephalography, ventrikulografiske, etc.) var barn som lider av en hodepine. Ofte uten å nå en reell forståelse av den egentlige årsaken til sykdommen, og etter å ha tatt sin uvitenhet under en av de ovennevnte diagnoser, disse barna utføres lang og ineffektiv "behandling". Som et resultat av dette, for barns uvitenhet og feil, betalte barna ofte med sin helse.

Det bør bemerkes at den sykdom "cardiopsychoneurosis", "dystoni", "biliær dyskinesi," "dyskinesi tarm", "kolikk", "dyskinesier av urinveiene" og "pubertet sykdom" - en usannsynlig, som i den "International klassifisering av sykdommer "(ICD-10), forekommer slike nosologiske former ikke i det hele tatt. De er klassifisert som F45.3: "Psykiske lidelser, atferdsforstyrrelser, neurotiske og somatoformforstyrrelser forbundet med stress."

I 1918 foreslo den amerikanske legen B. Oppenheimer først termen "neurokirkulatorisk asteni." Senere, i 1954, den nasjonale kardiologen N.N. Savitsky foreslo "neurokirkulatorisk dystoni" (NDC), delt inn i kliniske typer: hypertonisk, hypotonisk og kardial. Neurolog-vegetolog, akademiker A.M. Wayne (1996) kritiserte begrepet "cardiopsychoneurosis": "Det er helt uakseptabelt, - sa han - til samme sykdommen annerledes utpekte representanter for ulike medisinske spesialiteter. Syndrom av vegetativ dystoni (SVD) er en manifestasjon av alle former for en forstyrrelse av vegetativ regulering. Derfor synes det mer generelle begrepet - et syndrom av vegetativ dystoni som er riktig for oss ».

På begynnelsen av XX århundre, har verdens medisinske vitenskapen fortsatt ingen kjennskap til Osteochondrose, osteoporose, rygg og felles låser ODA, så du kan ikke skylde på forskerne i tiden av feilen sine synspunkter og meninger. I de siste tiårene, forskere - vertebroneurologists og ortopediske traumer presentert moderne medisinsk vitenskap ny kunnskap om pathogenetic tilkoblings interlocking ledd ODA vegetovascular og funksjonelle lidelser og deres pathogenetic behandling, noe som gir preferanse å være en mekanisk fjerning lås ledd.

Patogenetiske behandlingsmetoder bidrar til å oppnå et vellykket resultat og eliminere behovet for medisinbehandling. Bony strukturer og skjelettmuskulaturen til ODA er den kraftige mekanismen som utføres av en persons daglige lokomotoriske funksjoner.

"En person lever så lenge som hans sterke og sunne bein," sier det populære ordtaket. For lenge siden forsøkte langlivede mennesker, for å fortsette å opprettholde sin sunne familie, seg for å gifte seg med sine barnebarn og barnebarn for barn fra familier med et "sunt ben i familien".

Alexander Tvardovsky i diktet "Moravias land" fører interessant, selv fra et medisinsk synspunkt, til følgende linjer med folkemessig visdom:

"Fra bestefaren hørte Morgunok - et begrep er utnevnt til alt:

Helse - tid, flaks - tid, rikdom og intelligens.

Noen ganger vil bestefaren si i rim,

Som i tyve år med ingen styrke, nei, det vil ikke være, og ikke vent.

Morgenok, som alle i begynnelsen, trodde ikke på bestefars ord.

Jeg var nok i tjue år! Men det er ingen heroisk kraft.

Og kanskje det ville vært, når det ble brukt, ikke krig. "

Det er overraskende at soldatens bestefar Morgenka visste mye mer om muskel-skjelettsystemet (ODA) i dannelsen av personens fysiske helse enn noen moderne leger.

Ingenting påvirker den onde utviklingen av ODA, som en reduksjon i kroppens motoriske aktivitet - hypodynami eller hypokinesi. Muskler er dømt til å hvile lenger, blir slapp og minske i volum, svekke "muskel korsett" funksjonsblokk dannet av perifere ledd og myke manifestert vegetovascular refleks smerte og lidelser.

Monografi B. Lawrence, L. Joseph Melton (2000) "Osteoporose. Etiologi, diagnostikk, behandling "radikalt forandret vår forståelse av utviklingen og dannelsen av ODA. Nå vet vi hvordan vi skal behandle prosessene for benresorpsjon og remodeling medisinsk. Styret av moderne vitenskapelige syn på patogenesen, klinikken, diagnosen og patogenetisk behandling av refleks vertebrogen vegetovaskulære syndrom, forklarte forfatteren av denne artikkelen i en ny presentasjon:

- endogene og eksogene patogenetiske faktorer av vegetovaskulære syndrom hos barn;

- klinikk og differensial diagnostikk av VZNS;

- "masker" av refleks vegetative-vaskulære syndromer;

- klinikk av refleks vegetative-vaskulære syndrom hos barn;

- moderne patogenetiske metoder for behandling av ODA-sykdommer og reflekssyndrom hos barn.

I ferd med å kjenne verden rundt oss, er to epistemologiske kategorier inneboende i mennesket: tro og kunnskap. Troen er alltid blind, for det slår av bevissthet, og kunnskap, erfaring og eksperiment trenger ikke tro. Det er nødvendig ikke bare å tro, men å vite, forstå og sjekk. Virkelig kunnskap trenger ikke tro. For eksempel trenger ikke pythagorasetningen tro, det kan være kjent eller ikke kjent. I prosessen med kunnskap om medisinsk vitenskap er mye bygget på tro. Studenter som ikke har grunnleggende kunnskap, noe som kommer fra lærerens munn, tas for gitt, og i fremtiden, i deres sinn, blir det dominerende i mange år. Derfor er det uakseptabelt å lære studentene rutinemessig "kunnskap" om patogenesen og behandlingen av VSD og ulike "dyskinesier" hos barn, som for tiden praktiseres i mange medisinske høyere utdanningsinstitusjoner i Russland og andre CIS-land.

I moderne pediatrisk nevropatologi, overdiagnose av ulike VSD og "dyskinesier" når 90-95 prosent, og depressanter er mye inkludert i komplekset av terapeutiske tiltak av denne typen "sykdommer". Barn "blir brukt" til tabletter og i fremtiden blir potensielle kandidater for legioner av fremtidige unge narkomaner, med alle de resulterende forferdelige konsekvensene.

Forskningsinstituttet for traumatologi og ortopedi oppkalt etter N.N. Priorov, Institutt for traumatologi, ortopedikk og rehabilitering av det russiske medisinske akademiet for høyere utdanning og den eneste russiske avdelingen for vertebroneurologi av Kazan GIDUV oppkalt etter SM. Kirov kan ikke gi alle landets leger moderne kunnskap om etiologi, patogenese, klinikk og patogenetisk behandling av reflekssyndrom som utvikler seg mot bakgrunnen av ODA-patologi. Gjennomføring av en slik pedagogisk aktivitet i stor skala er nesten umulig.

I innenlandske pediatri ble ingen enkelt del av læren om etiologi, patogenese, diagnostikk og behandling av refleks vegetovascular ryggvirvel syndromer hos barn. På praktisk helsepersonell behandler leger ulike patologier og implementerer det på ulike måter. I et slikt miljø er det umulig å håpe at dette store helseproblemet vil bli tatt under kontroll. Derfor barnet ryggraden - den viktigste organ for den voksende organisme, og den viktigste årsaken i forårsaker vegetovascular lidelser hos barn, vil i lang tid forbli i Pediatrics - "ryggvirvel brakk jord."

Man kan bare håpe at de publiserte forfatteren av denne artikkelen monografi "Vertebrogenic vegetososudistye syndromer hos barn», er LAP LAMBERT Academic Publishing et varemerke for: Omni Scriptum GmbH Co. KG, 2013, vil kunne positivt påvirke dannelsen av ekte kunnskap om etiopathogenese hos leger og behandling av vegetasjonssykdommer hos barn.

Mest av alt jeg likte rådene vil vende seg til Gud - sannheten

Les Mer Om Fartøyene