Behandling og årsaker til angiospasme

Angiospasme eller spasmer av blodårer er en innsnevring av lumen av arteriene på grunn av overdreven langvarig sammentrekning av veggene. Spasm er midlertidig - opptil 20 minutter, men konsekvensene i dette tilfellet kan være alvorlige.

Mekanismen for uorden

Den elektrokemiske grunnlaget for spasmen er redusert til forstyrrelsen av transporten av metallioner - natrium, kalium og kalsium. Mangelen på natrium og kalium fører til en forstyrret sammentrekning av glatte muskler, og tilstrømningen av kalsiumioner bidrar til krampen på veggene og tillater ikke å senke muskeltonen.

Vaskulær angiospasme har en lokal karakter, vanligvis i området betennelse, trombus, aneurisme, og strekker seg ikke til hele arteriolar-sengen. Som et resultat av innsnevringen av kanalen mottar imidlertid ikke vevstedet i den spasmodiske sonen nok oksygen og ernæring. Ved hyppig gjentagelse av dette fenomenet utvikler iskemi.

Spasm kan ha en fysiologisk og patologisk karakter.

Fysiologiske spasmer

Innsnevringen av blodkarets lumen er en av kroppens beskyttende mekanismer. Med åpne skader og sår, reduserer spasmer i arteriene blodtapet. Ved avkjøling reduserer periferienes blødning varmetap og lar deg konsentrere deg om å betjene flere viktige indre organer.

I stressende situasjoner - fare, reduserer arteriolene til å øke arterielt trykk. Adrenalin kastes inn i blodet, mobiliserer hele styrken i kroppen for den kommende kampen.

Patologisk spasme

Patologi kalt overdreven reaksjon på en irriterende, en incommensurate med graden av irritasjon. Hvis normal avkjøling av den varme luft hurtig forårsaker vasodilatasjon, den patologiske krampe med samme utseende - hvitt "alabasthvit" hud, blå, reduksjon av temperaturen på huden kan skje når som helst, og lufttemperaturen er svakt koblet.

Angiospasm fungerer som den første fasen av forstyrrelse i kardiovaskulærsystemet. Ignorer dens tegn kan ikke, som dessverre skjer ganske ofte: spasmer er kortvarige og virker derfor harmløse.

Faktisk slutter den periodiske "sulten" av vev med ynkelighet:

 • Puffiness av vev i sone av spasmer er økt. Dette bryter permeabiliteten til veggene i kapillærene, noe som fører til tap av protein;
 • Venus vegger er svekket, en vasal parese er mulig, som automatisk fører til et brudd på blodsirkulasjonen;
 • Jo hyppigere innsnevringen av fartøyene, jo mer uttalt er tegn på iskemi. Delvis eller fullstendig tap av orgelfunksjonalitet og utvikling av nekrotiske komplikasjoner er mulig.

Avhengig av lokalisering av sonen, utmerker seg flere typer angiospasmer:

 • spasmer i den vaskulære periferien - kapillærer, små arterioler. Hendene er mest berørt;
 • innsnevring av kanalene til hovedskipene - konsekvensene av denne spasmen er mye mer merkbare og mye vanskeligere;
 • angiospasm av koronarfartøyene;
 • angiospasm cerebral.

Det kliniske bildet er forbundet med det iskemiske organet og manifesterer seg som utilstrekkelig funksjonalitet.

Årsaker til vasospasmer

Mekanismen til sykdommen er ikke godt forstått. I tillegg er det ikke identisk for forskjellige vaskulære regioner.

Årsaken til patologisk angiospasme er uklar, selv om en rekke faktorer som stimulerer utviklingen av sykdommen er utpekt:

 • Røyking er en av de kraftigste eksterne faktorene. Røyking fører til en konstant innsnevring av blodkar og enhver annen, den svakeste faktoren - forkjøling kan for eksempel føre til spasmer;
 • forgiftning med karbondisulfidforbindelser og bly. Nå er det ganske sjeldent, som det oppstår med konstant kontakt med giftige stoffer;
 • Aterosklerose - det er kjent at angiospasm ofte forekommer i det området der det er aterosklerotisk plaque;
 • betennelse i fartøy av forskjellig art;
 • forstyrrelser i nervesystemet - den mest omfattende gruppen som årsak til brudd kan være mange faktorer, både intern og ekstern natur: fra en funksjonsfeil i det endokrine systemet til en hvilken som helst neurose.

Beskrivelse av symptomer

Ekstern manifestasjon av sykdommen er mer merkbar, hvis den er forbundet med en innsnevring av kapillærene. I dette tilfellet får det berørte området en alabast hvit farge. Spasms av store fartøy er merkbare bare ved forringelsen av funksjonaliteten.

 • Angiospastisk syndrom er typisk for Raynauds sykdom. Noen ganger kalles det et symptom på "hvite fingre". Det er en exsanguination av hendene, mens fingrene blir hvite, mister følsomhet, blir kaldere.
 • Mesh livedo - hudområde (vanligvis på hofter eller ankler) får en jevn blåaktig tynn, noen ganger i form av et rutenett, ble huden rundt på stedet pales og blir kald. Blueness er forårsaket av partiell lammelse av venules. I fremtiden fører spasmer til sterk hevelse i det berørte området og begynnelsen av nekrotiske prosesser.
 • Spasm av hovedartarien er "kommandørens fot". Bildet ligner Raynauds sykdom, men strekker seg til hele underbenet. Benet blir snøhvit, hudtemperaturen synker merkbart. Med langvarig spasme kan huden skaffe seg en blåaktig tynn på grunn av venulær parese.
 • Symptomer på koronar spasmer er identiske med angina pectoris: smerten bak sternum er overveiende i ro, og ikke bevegelse, er paroksysmal.
 • Cerebral angiospasm, som regel, følger aterosklerose av cerebral fartøy, men vises av andre grunner. Dens symptomer er forårsaket av de berørte delene av hjernen.

Behandling av sykdommen

Selvmedisinering er utelukket. Vaskulære spasmer i de aller fleste tilfeller er forbundet med en annen sykdom og er ikke så mye en uavhengig sykdom, men en medfølgende. Uten grundig undersøkelse og diagnose vil du ikke kunne kvitte seg med sykdommen.

Om mulig brukes konservativ behandling. Den består av følgende hendelser:

 • behandling av den underliggende sykdommen - aterosklerose, inflammatoriske prosesser, hypertensjon;
 • restaurering av normal nerve regulering;
 • eliminering av konsekvensene av midlertidig iskemi.

Det skal bemerkes at pasientens deltakelse er av stor betydning når det gjelder behandling av sykdommer knyttet til funksjonen av sirkulasjonssystemet.

Tilstrekkelig motoraktivitet, anvendelse av fysiologiske prosedyrer - elektroforese, ozocerit-applikasjoner, hydrogensulfidbad, har ikke bare en gunstig effekt på tilstanden, men bidrar også betydelig til medikamenter.

Hemmeligheten er veldig enkel: bevegelsen aktiverer sirkulasjonen, og muligheten og risikoen for spasmer reduseres betydelig.

Legemidler er foreskrevet i henhold til lokalisering av sykdommen. Så, med cerebral angiospasm, brukes antispasmodika - No-shpa, papaverine, med koronar spasm-nitroglyserin. For å lindre symptomene på foreskrevne legemidler som er kalsiumantagonister - verapamil, forhindrer dermed tilstrømningen av kalsiumioner til cellene på veggene.

Operativ inngriping utføres når konservativet mislykkes.

Årsaker og behandling av vaskulær angiospasm

Spasm av blodkar (angiospasm) er en fysiologisk eller patologisk tilstand som har en midlertidig karakter og som regel går uten alvorlige konsekvenser.

Som et resultat av kortsiktig innsnevring av lumen av arteriene, er det utilstrekkelig tilførsel av oksygen og næringsstoffer i vevet. Fjernelsen av spasmodisk sammentrekning av musklene i arteriene gjenoppretter raskt "sulten" av cellene.

Når spasmer i arteriene er en normal reaksjon?

Organismen bruker adaptive mekanismer for sitt forsvar. vasospasme som kreves for å forhindre blodtap i traumatisk skade, og for å beskytte den mot eksponering for kulde, i en total kompleks forsvar reaksjon (både økt blodtrykk, adrenal hormoner som frigjøres i blod) fra infeksjon, psykogene stimuli.

Vi er vant til å bruke begrepet "stress" i et negativt konsept. Men grunnleggeren av teorien om stress, forskeren Hans Selye, bestemte stedet for stress først og fremst i å mobilisere de beskyttende og adaptive evner hos mennesker og dyr.

Krammen i hudens perifere fartøy er bestemt av lomme, med ekspansjon som personen rødmer. Hvilken er bedre?

Angiospasm manifesteres annerledes i emosjonelle situasjoner. I det gamle Roma ble krigere rekruttert etter forsøk i kamp. Hvis soldaten paled, ble det antatt at han var under kontroll av frykt. Og hvis du rødmet, - sinne, rabies, sinne. Hæren ble tatt "rødt", fordi aggressive krigere ble ansett som de beste.

Når spasmer i arteriene er patologi?

Patologi oppstår når en utilstrekkelig respons er overdreven, ikke nødvendig i denne situasjonen. Det kommer en forstyrrelse i ledningen av vaskulærvegen, arteriene går ut av kontrollen av hjernens vaskulære sentrum. Denne "oppførsel" av fartøyene forårsaker en følsomhet for organene av iskemi.

Tross alt, med langvarig angiospasm kommer:

 • parese av små venoler i den iskemiske sonen;
 • edematøst vev med økt kapillær permeabilitet og protein tap;
 • så er en overgang til tap av funksjonell fullhet og utvikling av nekrotiske komplikasjoner mulig.

Rollen i mekanismen for dannelsen av angiospasme har blitt bevist:

 • nikotinforgiftning under røyking;
 • kronisk forgiftning med bly og karbondisulfid;
 • frostskader;
 • inflammatoriske og aterosklerotiske vaskulære lesjoner;
 • forstyrret nervøsitet i hypertensjon, endokrine sykdommer, nevroser.

Generell mekanisme for spasmer

Forskjellige vaskulære soner i kroppen har sine egne overordnede faktorer, som fører til patologi. Men som et resultat er det en generell mekanisme for forstyrrelser av transport gjennom cellemembraner av muskelceller av natrium-, kalium- og kalsiumioner. De bryter med reguleringen av muskel sammentrekninger av celler. Inflow og akkumulering av kalsium bidrar til spasmer av blodkar, tillater ikke å redusere tonen.

Det er bevist at en slik mekanisme kan foregå direkte i handlingsområdet (for eksempel betennelse, aneurisme eller trombus) og ikke spre seg til hele vaskulærsengen. Dette bør tas i betraktning ved utnevnelse av angiospasmbehandling.

Om det er en angiospasme hos barn?

En liten person vet ikke hvordan han skal fortelle om sine følelser. Han er redd for alt uvanlig. Angiospasme hos spedbarn er forårsaket av abnormiteter av mors regime under graviditet (røyking, drikking av alkohol), vanskelige fødsler, ved bruk av vakuumutvinning.

Kliniske tegn på angiospasmer er avhengige av lesjonens område, lokalisering av de smalte karene, utviklingen av blodtilførsel av sikkerhet. Med alderen har barnet en beskyttelsesmekanisme, tonen i vaskulasjonen blir restaurert.

I ungdomsår er en sammenbrudd mulig på grunn av overbelastning i skolen, hormonell ubalanse. Angiospasma av hjernens kar er manifestert av økt tretthet i leksjonene, kortsiktige hodepine med svimmelhet, nedsatt syn. Vanligvis er diagnosen "neurokirkulatorisk dystoni".

Om hvordan angiospasmen til perifere og sentrale skip manifesterer seg hos voksne, kan du finne ut på vår nettside i artikkelen "Symptomer på vasospasmer".

behandling

Behandling av vasospasmer er rettet mot:

 • eliminering av hovedårsaken til spasmer (betennelse, økt trombose, aterosklerotisk prosess, hypertensjon);
 • restaurering av nervøs regulering av arteriell tone;
 • fjerning av symptomer på midlertidig iskemi av organer og vev;
 • forebygging av utvikling av mer alvorlige sykdommer.

Ved enhver lokalisering av angiospasm er det nødvendig:

 • slutte å røyke og alkoholmisbruk
 • organisere riktig modus for arbeid og hvile
 • for å fjerne overflødig vekt
 • å ekskludere matvarer som øker kolesterolet i blodet;
 • engasjere seg i gjennomførbare fysiske øvelser.
 • viser stoffer fra gruppen kalsiumantagonister (Verapamil, Nifedipin), de hjelper til med å slappe av i blodkarets vegger.

Med spasme av koronarbeholdere (angina av Prinzmetal), hjelper Nitroglycerin, Isozet aerosol å lette anfall. Hvis anfallene ofte blir urolige, foreskrives salpetersmidler for langvarig handling.

Serebrale symptomer fjernes med spasmolytiske legemidler (Papaverin, No-shpa). Angiospasma av hjerneskip må skilles fra syndromet til vertebralarterien, som også forårsaker lignende tidsmessige tegn på brudd på blodtilførselen til hjernen. Hovedårsakene ligger imidlertid i den ødelagte strukturen i ryggvirvlene eller tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk i aorta og selve arterien. Manifestasjoner oppstår når hodet beveger seg, bakker, svinger.

Behandling av de nedre ekstremitetskartene inkluderer bruk av antispasmodik og legemidler som forbedrer ernæringen av vev og benmuskler (Nikotinsyre, Depo-Padutin).

Stor viktighet er knyttet til mulighetene for fysioterapi. Fremgangsmåter slik som elektroforese med novocaine, Lydasum, parafin og ozokeritt bad, leire bad, kontrast utskylling, radon og hydrogensulfid bad, kan man spare den motoriske aktivitet hos pasienten.

Kirurgisk behandling er nødvendig med utilsiktet konservativ behandling. Det består i anvendelse av en serie av novocain-blokkater av sympatiske noder for å eliminere den spasmodiske effekten i Raynauds syndrom, spasmer i benens arterier.

Hvis dette ikke gir effekt, fjern de tilsvarende nodene (sympathectomy).

forebygging

Forebygging av noen spasmer krever overholdelse av regimet og overholdelse av diettbegrensninger.

I henhold til WHO misbruk kalt enkelt bruk av menn over 60 ml alkohol (150 ml vodka, vin 0,5 l, 1,3 l øl), for kvinner - mer enn 50 ml (125 ml vodka, vin 0,4 l, 1.1- liter øl) selv en gang i måneden.

Behandling av hypertensjon, aterosklerose bidrar til å unngå utseendet av flere symptomer som forverrer den underliggende sykdommen.

Mange leger anbefaler pasienter etter 40 år å ta en daglig dose av et legemiddel som fortaber blod (Cardiomagnolo, Kardiask).

For å styrke immuniteten er det nyttig å bruke kurset Aloe, tinkturer av ginseng, preparater fra Transfer Factor-gruppen.

Hva skal jeg gjøre med angiospasme hjemme?

Massasje er lettere ved fjerning av angiospasm. Det er nødvendig å bruke ved akutt hodepine en avslappende massasje av nakkemusklene (i retning fra nakkestøtten nedover) og kraftsonen, rubbing av pannen, ørepynt.

Anbefal å bruke en kald komprimering til nakken.

Med føttens smerte eller følelsesløp skal massasje begynne med sirkulære, tette bevegelser med bøyde fingre i fotsporet, deretter ta ankelen med begge hender og gjøre halvcirkelbevegelser, klatre oppover.

Kontrasterende fotbad med varmt og kaldt vann (i 2-3 minutter) vil hjelpe.

Med selvbehag, må du være sikker på at symptomene er forårsaket av spasmer, og ikke av en annen patologi. For å gjøre dette må du se en lege og bli undersøkt.

Årsaker til vasospasme, symptomer, diagnose og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: hvilken type tilstand kalles vasospasm. Hvorfor oppstår det, symptomene på patologi. Hvilke typer blodårer er mer sannsynlig å forårsake spasme, og hvor farlig det er for mennesker. Diagnose og behandling.

Vasospasme (eller angiografisk vasospasme) - patologisk en kontraksjon av muskelfibre i arterieveggen, forårsaker en innsnevring av lumen, og avbrytelse av normal blodstrøm. På bakgrunn av en akutt vasospasme oppstår en mangel på oksygen i vev, som skiller den fra den fysiologiske innsnevring av blodårer (vasokonstriksjon) - element av intern regulering av blodstrømmen gjennom kapillarene og arterier.

Den patologiske prosessen påvirker bare arteriene av muskulær og blandet type (delt av innholdet i glatte muskelceller). Den elastiske typen (aorta og lungearteriene) lider ikke. Med angiospasm krymper det indre skallet på fartøyet, og de indre (intima) korrugerer og stikker ut i lommen, forstyrrer ytterligere blodstrømmen.

Strukturen av ulike typer vener og arterier. Klikk på bildet for å forstørre

Mekanismen for vasospasmutvikling er ikke fullt ut forstått. Det er kjent at det er forbundet med et brudd på bevegelsen av kalium-, natrium- og kalsiumioner gjennom celleveggene. I patologi blokkeres begge typer kanaler for å bevege dem, noe som fører til svikt i regulering av sammentreknings-avspenningsprosesser i arterieveggen.

Denne blokken er forårsaket av to grunner som kan virke både uavhengig og sammen:

 1. Biokjemiske endringer på nivået av hormoner.
 2. Brudd på innerveringen av fartøyets veggen med overvekt av sympatisk innflytelse.

På grunn av vasospasmen, vil tilstrømningen av arterielt blod, som bærer oksygen og næringsstoffer som er nødvendig for normal vital aktivitet, reduseres kraftig, en iskemisk sone oppstår. Denne tilstanden og gir kliniske manifestasjoner, som avhenger av sonen med den forstyrrede blodstrømmen.

Vasospasm forekommer i arterier av middels størrelse eller diameter, som er forbundet med deres ledende rolle i regulering av blodsirkulasjonen i kroppen. De reagerer mer på indre og eksterne påvirkninger, noe som normalt forårsaker vasokonstriksjon.

Visualisering av prosesser av vasokonstriksjon og vasodilasjon

Vaskulær spasme

Vaskulær spasme (Vasokonstriksjon) - er en patologisk innsnevring av blodkarene (både store og små), forårsaker en reduksjon i blodtilførsel til den respektive legeme (vev). Som et resultat er forurensningen av kroppen (vev) med oksygen forstyrret og karbondioksidet utgir.

Årsaker til vasospasmer

Innsnevringen av blodkarets lumen oppstår som følge av overdreven intensiv og langvarig sammentrekning av muskelene i vaskulærveggen (økning av tone). Mekanismen for dette fenomenet er forbundet med forstyrrelsen av funksjonen av membraner av glatte muskelceller i blodkar, som består i brudd på metabolske prosesser gjennom membranene av ioner av kalium, kalsium og natrium. Dette fører til en forstyrrelse av den normale veksten av perioder med muskelavslapping og sammentrekning.

Vaskulære spasmer er observert oftest i sykdommer som omfatter de patologiske forandringer i blodårer og nervesystemet (vaskulitt, aterosklerose, aneurismer, etc.) eller et brudd på neurohumoral regulering av vaskulær tonus (hypothalamus syndrom, hypertensjon, patologisk menopause, nevroser, etc. ).

Risikofaktorene for et slikt brudd er:

 • røyking,
 • alkoholmisbruk;
 • forgiftning med bly eller karbondisulfid;
 • Frostbit og gjentatt hypotermi;
 • konstant stress;
 • diabetes mellitus;
 • hypertensjon.
Symptomer og typer av vasospasmer

Avhengig av plasseringen, utmerker seg flere typer spasmer av fartøyene med forskjellige manifestasjoner. La oss vurdere de viktigste.

Spasm av perifere fartøy

Karakterisert av paroksysmal iskemi av ekstremiteter. Dette konseptet kombinerer følgende patologier:

 1. Reynauds syndrom er en spasme av perifere kar, hvor tre faser etter hvert erstattes: iskemi, cyanose og hyperemi. I første fase er det en spasme av små arterioler, en innsnevring av lumen i kapillærene. Den andre - stagnasjonen av blod i venulene, kapillærene og arteriovenøse anastomoser. Den tredje fasen kjennetegnes ved reaktiv utvidelse av karene. I dette tilfellet er det et brudd på følsomhet.
 2. Livedo reticularis - observert under svak avkjøling, og er karakterisert ved utseendet av et maskemønster på huden av føttene, spesielt i hofteområdet (områder omgitt av blek cyanotic rim).
 3. Akrocyanose - preget av cyanose av huden på ekstremitetene, spesielt fingrene og baksiden av hendene, forbundet med virkningen av kulde og følelse av nummenhet. I dette tilfellet kan det økes svette.
 4. Chilblains - utvikler seg fra handlingen av kalde og våte forhold, og er preget av utseendet av tette klumper blå-rød, kløe og svie.

Spasm av hovedkarene (krampe i bena)

Karakterisert ved blanchering av beinet, deretter blå, og etter lavkonjunkturnedgangen - rødhet. Det er tretthet i beina, intermitterende claudikasjon på grunn av smerte, kald ekstremitet.

Spasme av hjertets kar (spasmer i kransetankene)

Karakterisert av symptomer som å trykke smerter bak brystbenet, som forekommer oftere om natten eller tidlig om morgenen, ligger ned. Under angrepet elektrokardiogrammet viser typisk avvik således typisk koronararteriene er blokkert, og det er ingen indikasjon av oksygenmangel av myokard.

Spasm av cerebral fartøy (spasmer av cerebral fartøy)

Det er preget av utseendet på en alvorlig hodepine og svimmelhet, kvalme, tinnitus, hukommelsestap, noen ganger - tap av bevissthet. cerebral vaskulære spasmer er ofte forbundet med kompresjon av nakke fartøy som følge osteokondros symptomer som er den brennende smerte i nakke, nummenhet i hendene, svingningsbevegelser av øyeeplet.

Hvordan lindre vasospasme?

Behandlingen av vasospasm bør ordineres av en lege etter en grundig diagnose. Men hjemme, kan du bruke disse metodene:

 1. Vask med kaldt vann.
 2. Ta Corvalol (30 dråper) eller tinktur av valerian (20 dråper).
 3. Masser whisky og baksiden av hodet.
 4. Hold føttene i kaldt vann (ca. 3 minutter).
 5. Slipe ekstremiteter.

Angiospasm: årsaker, symptomer og lokalisering, behandling, konsekvenser

Angiospasm er et fenomen som er kjent. Det er ingen blant oss som aldri har hørt om spasmer av blodårer, og mange opplever dette fenomenet på egenhånd regelmessig. I de siste årene har antall pasienter med spasmer av blodkar blitt stadig økende, flere og flere unge lider av denne farlige og ubehagelige tilstanden.

Angiospasm (vasospasm) - dette er innsnevringen av fartøyene under påvirkning av ulike faktorer. Ignorer det er umulig, selv om de vanlige måtene å håndtere det fortsatt er effektive, og å ta pillen fører til en forbedring. Det er verdt å huske at hver gang mot en bakgrunn av innsnevring av fartøyene, mangler vevet oksygen, og irreversible forandringer utvikles gradvis i dem. Spesielt farlig er en spasme med trombose, fordi dette er veien til et hjerneslag eller et hjerteinfarkt, som fører til antall dødsfall over hele verden.

Årsakene til vasospasmen er forskjellige, bare en spesialist kan finne dem, det besøket som ikke trenger å bli utsatt. Ikke bli båret bort og selvmedisinering, det kan være farlig utvikling av komplikasjoner.

Årsaker til vasospasmer

Blant de viktigste risikofaktorene for vasospasm er:

 • røyking,
 • Avhengighet av alkohol;
 • Drikker mye sterk kaffe eller te;
 • Unøyaktigheter i kostholdet;
 • Irrasjonell regim av dagen med mangel på søvn, hypodynami, sjeldne utendørs turer;
 • Fysisk og intellektuell overbelastning;
 • Stress, følelsesmessige erfaringer, depresjon.

I tillegg til ovennevnte, kan fartøyene til krampe forårsake skiftende værforhold, særlig ved meteosensitive mennesker, langvarig hypotermi, tungmetallforgiftning, legemiddelsubstanser (amfetamin, kokain).

Enheter av oss kan skryte av absolutt helse, riktig regime og alltid et godt humør. Flertallet vil finne minst en av risikofaktorene, og selv de som er anstrengende følger prinsippene for en sunn livsstil, er fortsatt utsatt for stress, fysisk og mental overbelastning - dette krever en moderne rytme i livet. Med alder, bli med sykdommer som tjener som grunnlag for vasospasmer - Aterosklerose, arteriell hypertensjon, osteokondrose, diabetes mellitus og andre.

Mekanismer for angiospasm fortsetter å bli studert, og i forskjellige organer kan de være forskjellige fra hverandre, noe som skyldes heterogeniteten til årsakene. Det antas at grunnlaget for vaskulær spasme er forstyrrelsen av glatte muskelceller, hvor de overløper med kalsium og slutter å slappe av.

Manifestasjoner av vaskulær spasme

Manifestasjoner av vasospasmer av arterier og mikrosirkulasjonsfartøyer avhenger av lokaliseringen av denne prosessen og varigheten. Det anses å være urettferdig å knytte noen iskemisk hendelse i vev med spasme, når årsaken til dem ikke er nøyaktig etablert, men dette skjer ganske ofte og fører til overdiagnose.

Blant alle former for vasospasme, cerebral, koronar form og skade på karene i ekstremiteter og øyne er av største betydning. De to første skaper faren for alvorlige komplikasjoner og til og med død, du kan leve med andre, men risikoen for trofiske lidelser med tap av kroppsfunksjon er fortsatt stor. La oss dvele på noen varianter av vasospasmer og deres tegn.

Serebral angiospasm

Cerebral vasospasme - en skarp innsnevring av karene i hjernen liggende cerebrovaskulær patologi og fører til skade på nervevevet. Slike spasme disponerte individer som allerede lider av aterosklerose, høyt blodtrykk eller uregelmessig, mer "uskyldig" grunner - autonom dysfunksjon, stress, nevrose.

Blant årsakene til cerebral spasme spesiell plass tilhører osteochondrose og andre endringer av nakkesøylen, som i økende grad blir diagnostisert i en ung befolkning på planeten. En stillesittende livsstil og mangel på sportsaktiviteter forårsake degenerative forandringer i mellomvirvel brusk, komprimering av store karene til hjernen, som svar på hvilken spazmiruyutsya små arterier og arterioler.

Med angiospasm av cerebral fartøy, klager pasientene av:

Korte spasmer begrenset til slike symptomer, en langvarig forstyrrelse av blodstrømmen i hjernen, spesielt i mennesker med endrede vaskulære vegger kan flyte som en forbigående iskemiske angrep og jevne tak. Hvis sikkerhetsblodstrømmen i hjernen er godt utviklet, kan det ikke være tegn på angiospasme i det hele tatt.

Når kramper er kvalme og oppkast, taleforstyrrelser, nummenhet, svakhet i lemmer, kortsiktige minne problemer, fokale nevrologiske symptomer. Når vasospasme MCA (midtre cerebral arterie) og dens grener på bakgrunn av et slag eller aneurisme ruptur vil bli merket parese av den motsatte side av spasmer, taleforstyrrelser eller forstyrrelser i anerkjennelse i overvinnelsen av den dominerende halvkule av hjernen.

Pasienter med nevroser og autonom dysfunksjon på tidspunktet for vaskulære spasmer hodet ofte opplever alvorlig angst, panikkanfall, blek, og hodepine er beskrevet som klemming, som "legger hodet i en skrustikke." Det er ofte tilfeller når frykten for et nytt angrep og den konstante erfaringen i denne forbindelse fører til en forverring av symptomer, fordi stress er en viktig risikofaktor.

Koronar angiospasm

Tegn på angiospasme i hjertet, er faktisk et angina pectorisangrep. Plutselig og vedvarende innsnevring av koronararteriene fører til iskemi i hjertemuskelen og smerte - retrosternal, begrensende, gir til venstre arm. Slike angrep oppstår ofte blant hvile, i en drøm, når pasienten ligger - Prinzmetal angina.

angiospasme med angina pectoris

Viktig å huske, at det er krampen som ligger til grund for de "unge" hjerteinfarktene som forekommer hos mennesker 30-40 år uten koronar aterosklerose. Slike spasmer fremkaller stress, hypotermi, bruk av visse stoffer (kokain).

Vaskulær spasme i netthinnen

Angiospasma i retina er ikke en uavhengig sykdom og følger ofte hypertensive kriser, Raynauds sykdom, alvorlig hypotermi, alvorlig gestose, diabetes mellitus. Vanligvis er det en isolert spasme uten strukturelle forandringer i selve vaskemuren.

Pasienter med spasmer i øyets arterier klager over en kortvarig "oversvømmelse" av visjonen, ubehag, en følelse av blinkende "fluer" foran øynene, ofte kombinert med hodepine. Disse symptomene varer ikke mer enn en time, sjelden lenger, og når man undersøker fundus, oppdager øyeleggen den innsnevrede sentrale arterien og dens forgrening.

Perifer vasospasme

Angiospasmen i lemmer har blitt studert ganske bra. Perifert type vasokonstriksjon er iboende i sykdommen og Reynauds syndrom, aterosklerose hos hovedartene, diabetisk makro- og mikroangiopati.

Manifestasjoner av mikrocirkulatoriske forstyrrelser i lemmer er ganske typiske. Merket blekhet, cyanose, kalde distale partier av armer og ben i perifert krampe, som i tilfellet med involvering av store arterier hele benet eller armen kan anskaffe et lignende utseende. Med et sterkt brudd på blodstrømmen, kan fingrene bli nesten hvite, følsomheten lider, følelsesløshet og ømhet vises, og huden ligner marmor. Lange og ofte gjentatte spasmer av lemmerne i lemmerne fører til forstyrrelse av metabolske prosesser opp til trophic ulcers og even gangrene.

behandling

Det er vanskelig å forestille seg riktig behandling av slik multifaktoriell patologi som vasospasme, uten nøye undersøkelse. Bare etter å ha kjent årsaken til spasmen, kan du utpeke effektive medisiner, prosedyrer eller til og med kirurgi.

I diagnostisering av vasospasme arteriene i hjernen og dens årsaker brukes CT og MR, Doppler ultralyd, kanskje - angiografi, men på strenge vilkår. For å utelukke eller bekrefte ryggvirvel natur hjernen fartøy krampe nødvendige røntgenbilder av nakkesøylen, eller MR og ultralyd av halsen fartøy bruke for å unngå deres anatomiske anomalier (hypoplasi, snirkler). Hvis det er mistanke om Prinzmetal angina, er det nødvendig med EKG. Angiospasm i retina krever ophthalmoskopi.

Ved behandling av vasospasm brukes både medisiner og ikke-medisinske metoder, inkludert diett og diett. Ved komplikasjoner er kirurgisk behandling indikert. Individuell tilnærming til hver pasient er viktig, avtaler skal utarbeides av en lege med hensyn til årsakene til vasospasmen, samtidig patologi. Det er uakseptabelt å lage en uavhengig diagnose og ta medisiner, selv om en nabo eller en slektning informerte om hva som alltid hjelper dem. Årsakene til angiospasme er masse, og hva hjelper man med å bli kontraindisert til en annen.

medisinering innebærer utnevnelse av midler som slapper av muskellaget av vaskemuren, eliminerer nervøs spenning, reduserer blodtrykket, etc.

Når spasmer i hjernen brukes ofte spasmolytika i en "ren" form eller i kombinasjon med smertestillende midler:

Disse stoffene eliminerer en av de viktigste manifestasjonene av cerebral angiospasm - en hodepine. Det er verdt å merke seg at med migrene, der det også er en innsnevring av blodkarene i hjernen, anbefales ikke antispasmodik, siden de kan øke smerte. Slike pasienter foreskrives spesifikk terapi med legemidler av gruppen triptaner (sumatriptan), antiinflammatoriske stoffer (ibuprofen, nimesil) og koffeinholdige (ascocene) midler.

Med vasospasmer av cerebral fartøy hos eldre, kan en god effekt oppnås ved hjelp av nootropics, som ikke bare forårsaker vasodilasjon, men også forbedrer nervesystemet. Den mest populære representanten for denne gruppen er piracetam, som foreskrives i lang tid, ikke mindre enn tre uker. Ved kronisk cerebral iskemi med angiospasm, aminalon, sermion, cavinton, cinnarizin, vises.

Et spesielt sted i genesis av angiospasm tilhører arteriell hypertensjon, så kampen mot høyt blodtrykk er den første handlingen, som skal gjennomføres i denne kategorien av pasienter. Avhengig av form av hypertensjon og samtidige sykdommer, foreskrives antihypertensiva - ACE-hemmere, beta-blokkere, kalsiumantagonister. Det er ikke nødvendig å bo på disse midlene i detalj, siden bare en lege kan foreskrive et bestemt stoff og velge riktig dose.

I vaskulære spasmer hos unge som er utsatt for stress, som lider av vegetativ dysfunksjon, er nevrologiske lidelser vist sedativa. I utgangspunktet forstyrrer de ikke de eldre pasientene i kombinasjon med behandling utpekt av en terapeut eller kardiolog. Blant de beroligende, ikke-reseptbelagte legemidler er de mest populære valerian, motherwort, hagtorn, adaptol, afobazol, urte sedativer, som kan kjøpes på et hvilket som helst apotek.

Vaskulær spasme i hjertet - Et alvorlig problem, fulle av utviklingen av et hjerteinfarkt, spesielt hvis det er arteriosklerose aterosklerose. Hvis mot den allerede foreskrevne behandlingen av koronar hjertesykdom er det angina pectorisangrep, som vanligvis indikerer en innsnevring av karene, pasientene "griper" for nitroglyserin, corvalol, validol. Disse midlene lindrer symptomene på hjertesmerter, men du må være ekstremt forsiktig i alle tilfeller av kardialgi og regelmessig besøke en lege for å korrigere medisiner. Hvis spasmer i hjerteskjærene førte til hjerteinfarkt, følte pasienten en "dolk" smerte i brystet, det er bedre å ringe "ambulanse" og ikke engasjere seg i amatøraktiviteter.

Spasms av karene i ekstremiteter kan vises mot bakgrunn av problemer med ryggraden, diabetes, på grunn av Raynauds syndrom, inflammatoriske endringer i veggene i blodårene. For å eliminere dem foreskrives perifere vasodilatorer (pentoksifylin, nicergolin), vitaminer, fysioterapeutiske prosedyrer for å forbedre blodstrømmen.

Dessverre er det tilfeller hvor trombose utvikler seg mot en bakgrunn av alvorlig spasme - tilstopping av fartøyets lumen ved blodkonvolusjon Dette er fulle av iskemi og død av vevselementer. Spesielt farlig trombose av karene i hodet og hjertet, som skyldes slag og hjerteinfarkt. Slike pasienter, i tillegg til legemiddelbehandling, inkludert trombolytika, blodfortyndingsmidler, kan trenge operasjon - stenting, trombektomi. Med disse tiltakene fjernes en trombose, og et tynt rør (stent) er installert i fartøyets lumen, og gjenoppretter den normale blodstrømmen.

Effektiv behandling av vaskulær spasme er umulig uten å overholde regimet, diett, tilstrekkelig fysisk aktivitet. De fleste medikamenter eliminerer spasmer, men påvirker ikke løpet av den underliggende patologien og påvirker ikke gjentatte spasmer. Anbefalinger for ernæring inkluderer begrensning av sterk te og kaffe, fett og krydret mat, mel. Kosthold i angiospasm er svært lik det som anbefales for pasienter med aterosklerose, fordi aterosklerose er den viktigste risikofaktoren for spasmer, hypertensjon, trombose.

Tilstrekkelig fysisk aktivitet, gå utendørs, gjennomførbare øvelser hjemme gjør det mulig å normalisere blodsirkulasjonen som helhet, forbedre hjertearbeidet og dermed forstyrre spasmer. Spesielt viser sport for folk som leder en stillesittende livsstil, engasjert i intellektuelt inaktivt arbeid, pasienter med fedme.

En sunn livsstil eller ønsket om det i et forsøk på å bli kvitt spasmer innebærer avvisning av dårlige vaner. En sterk vasokonstrictor effekt er forårsaket av røyking, så det er bedre å dele med denne vanen en gang for alle. Alkohol er ikke mindre farlig avhengighet. Selv om venner sier at et glass cognac eller et glass rødvin utvider fartøyene, er det verdt å begrense bruken til et minimum, spesielt for de som lider av hjerteekskemi eller encefalopati.

Hjemme, for å avlaste krampetrekning av blodkar i hodet, kan du bruke tradisjonelle oppskrifter - urten johannesurt, sitronmelisse, jordbær, god rose, timian og hagtorn, men selvfølgelig er alltid å konsultere legen din, fordi gress og kan være kontraindisert ved alvorlig komorbiditet.

Typer av vaskulære spasmer og deres behandling

Spastisk krymping av karene betyr en skarp nedgang i deres lumen, noe som gjør det vanskelig for blodet å strømme gjennom dem. Ofte er vasospasme en konsekvens av vegetativ-vaskulær dystoni, men det er en rekke andre grunner til at dette kan skje selv i en sunn person, hos et barn.

Vaskulær krise bør ikke betraktes som et kortvarig ubehag. Utbruddet av angiospasmer antyder behovet for å finne og rette årsakene til patologi.

Angiospasm og mekanismen av sin opprinnelse

Utseendet til angiospasm kan vare i noen sekunder til tjue minutter eller mer. Som regel føler folk ikke korte spasmer på grunn av arbeidet med kompenserende mekanismer. Rask utvinning har nesten ingen effekt på helse. Angiospasmer av langvarig natur har ubehagelige konsekvenser, noe som fører til alvorlige helseproblemer.

Mekanismen med en kraftig reduksjon i klaring er i feil transport av kalsium, natrium og kalium. Metallioner spiller en nøkkelrolle i reduksjonen av glatt muskelvascular muskel og, dersom de har en korrekt dosert effekt på fartøyet, vil det bli redusert fysiologisk.

Interessant! Vaskulær sammentrekning oppstår hvis det er mangel på kalium og natrium. I denne situasjonen, vil glatte musklene krympe uberegnelig, og kalsium vil fungere, i motsetning til - prøv å opprettholde muskel tone, noe som fører til slutt til en innsnevring av lumen.

Oftest har angiospasmer en lokal karakter - de forekommer direkte i en sone hvor en person har patologi. Det kan være en koagulasjonsobstruksjon, en inflammatorisk prosess, tilstedeværelsen av en aneurisme. Som et resultat av innsnevring av lumen, vil vevsstedet, som er tilveiebragt av blod fra dette fartøyet, lider av mangel på ernæring og oksygen. På grunn av langvarig angiospasm er det en tilstand av iskemi.

Når angiospasm er normen

I noen tilfeller kan spastisk reduksjon være fysiologisk, dvs. være en variant av normen. Dette er en slags beskyttende reaksjon på irriterende stoffer som virker på kroppen fra utsiden. For eksempel, med et traume eller et kutt, vil arteriene og kapillærene smale for å forhindre for mye blodtap.

Hvis overkjøling av kroppen blir observert, vil det bli en reduksjon i perifere kar - så kroppen prøver å beskytte seg mot overdreven varmetap. Angiospasmer forekommer og under stress - i tilfelle fare arterier og kapillærer smale for å øke press og raskere metabolisme for å reagere på stress. Angiospasmen i nedre ekstremiteter forekommer hos idrettsutøvere med økt belastning på beina.

I slike tilfeller er det ikke nødvendig å behandle angiospasme som en sykdom, patologi. I løpet av evolusjonens år har disse reaksjonene blitt de viktigste beskyttelsesmekanismer for miljøstimuli, derfor er utseendet på en innsnevring av kapillærene i slike situasjoner normen.

Patologiske spasmer

Spasmer, fremkalt av patologi, oppstår med en uopprettelig irritasjon av glattmuskelmusklene, når kroppen starter en rekke spasmrelaterte prosesser. Innsnevringen av lumen på grunn av patologi fører til en rekke negative reaksjoner både for karene selv og for hele organismen. Først av alt er det verdt å merke innstrømningen av intercellulær væske til stedet for spasmer, noe som provoserer utseendet av hevelse. Permeabilitet av kapillærene er forstyrret, dette fører til tap av proteiner.

Viktig! Det er verdt å merke seg trusselen om parese av vev, og dette fører vanligvis til en sykdom i blodsirkulasjonen. Som allerede nevnt, er den negative effekten av spasme nekrose i en bestemt sone. Dette kan føre til problemer med kroppens funksjon, og i noen tilfeller til en total feil i kroppen.

Spasm av koronarbeinene

Spasm i koronarbeinene er en av hjertesviktene. Det er spasmer av hjertets kar i både hvile og fysisk aktivitet. Hovedsakelig vasokonstriksjon registrert hos kvinner, og det interessante faktum er at krampe i koronararteriene ikke er blokkert av klumper, og hjertemuskelen ikke lider av oksygenmangel.

Interessant! Ifølge legene ble fartøyene spasmodisert på grunn av forstyrrelser av arbeidet med mindre kapillærer og venules, noe som gjør det mulig for store grener å kompensere for mangel på blod.

Til tross for disse funksjonene, er det fortsatt grunn, som har utseende av vasokonstriksjon, blant disse er aterosklerose (en skarp innsnevring av lumen av fartøyet med 70% fra den opprinnelige rater), fordøyelsessykdommer, reumatoid lesjoner, smittsom sykdom eller allergisk opprinnelse.

Bidrar til utvikling av koronar spasmer, økt mengde fett i kroppen, en stillesittende livsstil, høyt blodtrykk, stress, økt blod viskositet, virkningen på kroppen av enkelte legemidler, røyking.

Karakteristiske tegn på koronar angiospasm er presserende eller komprimerende smerte bak brystbenet, som skyver inn i skruen eller armen. Ofte skjer det på bakgrunn av stress eller fysisk belastning. Smerte i første fase øker, og det opphører og forsvinner helt.

Ved angiospasmangrep er det økt svette, en følelse av mangel på luft, hjertebank og svimmelhet. Noen pasienter utvikler en tilstand av panikk. Hudputer blir blek, en person prøver å spare seg, ikke beveger seg, tar en tvunget stilling.

Diagnose og behandling

I den hensikt å diagnostisere sykdom, leger samle historie, lytte til pasienten klager, gir dem retning på en blodprøve (kolesterol, triglyserider lipoproteinpartikler, elektrolytter, etc.). Med henblikk på diagnose av nekrose undersøkt blod på hjerte troponin - markører som indikerer myokardial skade. Held EKG, sykkel ergometry, med kontrast ultralyd bidrar til å se stedet spasmer og mulige årsaker innsnevring.

Viktig! Terapi for koronar spasmer i en nødssituasjon utføres av nitroglyserin - en tablett under tungen eller noen få dråper oppløsning per stykke sukker. Hvis symptomene på spasmen ikke svekkes, kan du ta den andre pillen om tre minutter.

I fremtiden, en kontroll med en lege som vil gjennomføre undersøkelsen og velge behandlingsalternativene:

 • konservativ - utnevnelse av kalsiumkanalblokkere, langvarig virkning nitrater, antiplateletmidler og antioksidanter;
 • kirurgisk ballong angioplastikk eller koronar bypass.

Etter behandlingen er forebygging og eliminering av årsaken til spasme (stress, røyking, etc.) ekstremt viktig.

Spasmer av cerebral fartøy

For menneskelig liv og helse er ikke bare koronar spasmer, men spasmer av cerebral fartøy farlig. Ukontrollert sammentrekning av glatt muskel som fører til musklene i blodkarene i hodet truer ikke mindre alvorlige konsekvenser enn hjertets patologi.

Årsakene til innsnevringen av lumen i hjernens kar er som følger:

 • langvarig eksponering for nikotin på kroppen;
 • forgiftning med industrielle forgiftninger eller medisiner;
 • hypotermi i kroppen;
 • patologi av blodkar - vaskulitt, aterosklerose;
 • mangel på søvn og hvile
 • patologi av cervical ryggrad;
 • blødninger i hjernen;
 • craniocerebral trauma;
 • stress, neuroser;
 • utvikling av autonome forstyrrelser på grunn av somatiske patologier.

Viktig! Spasmodiske fartøy i hjernen gir ganske mange symptomer som kan disorientere pasienten selv, og bare legen vil sette riktig diagnose.

Med en kraftig reduksjon i hjernens arterier og kapillærer, kan pasienter miste minne, orientering i rommet. De klager over hodepine og alvorlig kvalme, svimmelhet, taleforstyrrelser kan observeres, bevegelsene til lemmer er ikke synkronisert.

For diagnose blir vanligvis en anamnese samlet, standard blod og urintester er foreskrevet, og magnetisk resonansavbildning eller beregnet tomografi av cerebral fartøy utføres. Vanligvis er sonen av skade på selve fartøyet eller årsaken til sin spasme godt visualisert, og det er lett å diagnostisere.

Behandlingen utnevnes avhengig av årsaken til patologien, kan være både konservativ og operativ. Nødhjelp kan om nødvendig gis spasmolytiske legemidler: No-shpu, Papaverin, Mexidol, Revalgin.

Spasm i øyekarrene

Vaskulær spasmer av øyelåbens kapillærer forekommer ikke mindre enn typene av patologi beskrevet ovenfor. Og de skarpe og langvarige spasmer, om ikke å gi rettidig hjelp, kan til og med føre til tap av syn.

Årsakene til øyekarmeres spasmer er som følger:

 1. Illza sykdom - påvirker hovedsakelig gutter og er ofte diagnostisert i ungdomsårene. Med patologi, blir venene i netthinnen inflammet, noe som provoserer spasmer. Ofte ledsaget av blødning i netthinnen eller glans. Patologi truer med katarakt eller glaukom.
 2. Arteriell hypertensjon - patologi påvirker nesten alltid fundusfartøyene, noe som fører til ujevn innsnevring av arteriene og venene. Det vaskulære nettverket blir forgrenet, knotty. Det er pinpoint bløder. Det kan være clouding av fundus, og i avanserte tilfeller og en fullstendig endring i den. Eliminere patologien kan være ved å behandle den underliggende sykdommen - høyt blodtrykk.
 3. Diabetes mellitus - Som et resultat av patologi påvirkes både store og små blodkar, pasienter lider av blødninger. Når det er trussel om blodpropper, øker risikoen for oksygen sult og nekrose.

I tillegg til disse grunner angiospasm oppstår som et resultat av innervasjon lidelse, ryggmargsskade, spesielt - nakkesøylen, økt intrakranielt trykk, skadelig arbeid forbundet med økt belastning på øynene, røyking, øyeskader, systemisk vaskulitt, medfødte misdannelser av fundus årene, beruselse.

Behandling av angiospasmet i øynene er realisert på en konservativ og operativ måte. I noen tilfeller vil situasjonen bidra til å løse øynene med legemidler til vasodilatasjon. Gymnastikk for øynene vil styrke musklene, bidra til å lindre muskelspenning. Utprøvde patologier av karene, samt alvorlige komplikasjoner (grå stær, glaukom) kan herdes ved laseroperasjon.

Spasm av perifere fartøy

Det er en spasme av perifere fartøy oftest i feberstaten, når kroppen trenger å kjempe med en viral eller bakteriell infeksjon. Ved høye temperaturer forekommer spasmer spesielt ofte hos et barn - denne tilstanden kalles hvit feber. Når huden på grunn av spasmer i hele kroppen blir hvit. En slik tilstand er truende, da kramper kan begynne, så det er nødvendig å gi antipyretiske legemidler for å bringe temperaturen over 38 grader ned.

Hvis temperaturen ikke kan senkes, ring en ambulanse eller lag en lytisk blanding hvis foreldrene kjenner de riktige dosene for barnets alder og har de nødvendige legemidlene. Hvis du ikke har ferdigheter til å bruke en lytisk blanding, kan du sette Analdim-lysene og vente på at legene kommer.

Vaskulær spasme er både en normal og patologisk prosess. Når spasmer oppstår, er det viktig å reagere raskt, spesielt hvis spasmen er langvarig, og hjerne- eller koronarbein har lidd. Ikke mindre viktig er behandling av spasmer i øynene, perifere kar.

Ved rettidig behandling i klinikken kan konsekvensene av vasospasmer unngås, men etter det er det nødvendig å finne ut årsaken til patologien og kurere den underliggende sykdommen som forårsaket innsnevringen av fartøyets lumen.

I hvilke tilfeller utvikler angiospasm og hva som er farlig

Angiospasm kalles også vasokonstriksjon. Selve ordet spasm betyr kramper eller kramper. Og ordet vasokonstriksjon angir: Vaso - fartøyet og den latinske constrictioen betyr innsnevring eller sammentrekning. Så det viser seg å redusere eller kramme blodårene (nærmere bestemt karveveggen).

Vegget på fartøyet er en muskel som kan forandre fartøyets lumen, noe som påvirker blodstrømningsparametrene. Denne egenskapen kalles kompensasjonsmekanismen.

For eksempel, som et resultat av et traume, har en person en blødning. Selvfølgelig er koaguleringssystemet inkludert i arbeidet. Imidlertid vil kontrollert vasospasm tillate å begrense blodkarene, og dermed redusere blodstrømmen, noe som vil redusere blodtap.

På den annen side kan angiospasm oppstå som et resultat av å utvikle patologi, noe som kan påvirke kroppens generelle tilstand sterkt.

Hva er angiospasm

Spasm, eller spasmodisk reaksjon - dette er en plutselig sammentrekning av strikkede eller glatte muskler, for hvilken rask, umiddelbar avslapning ikke er karakteristisk.

I lys av det faktum at i en persons fartøy er det en muskelvegg som omfatter glatte muskler, er prosessen med spasmutvikling også karakteristisk for fartøy.

Angiospasm (vasospasm, vasokonstriksjon) er således innsnevring av kar med forskjellige kalibrer, noe som fører til utseendet av sirkulasjonsforstyrrelser, metabolske prosesser i organer og vev.

For angiospasm er en lokal karakter mer inneboende. Oftest utvikler dette fenomenet seg i sentrene av blodpropper, inflammatoriske reaksjoner, aneurismer, emboli av forskjellige typer.

Årsaker til vasospasm utvikling

De ledende årsaksmessige faktorene i utviklingen av angiospasm er følgende:

 • Røyking er den sterkeste faktoren i utviklingen av patologi.
 • Alkoholavhengighet.
 • Mottak av narkotika.
 • Forstyrrelser av nevroendokrin regulering.
 • Åreforkalkning.
 • Arteriell hypertensjon.
 • Iskemisk hjertesykdom.
 • Diabetes mellitus og andre sykdommer i det endokrine systemet.
 • Osteochondrose.
 • Ubalansert ernæring, som fører til fedme, metabolske forstyrrelser.
 • Misbruk av te og kaffe.
 • Manglende overholdelse av dagens regime.
 • Lav fysisk aktivitet.
 • Sjeldne opphold i frisk luft.
 • Overbelaste kroppen av en fysisk og mental natur.
 • Stress.
 • Depresjon.
 • Meteozavisimost.
 • Langvarig hypotermi.
 • Lang opphold i den åpne solen.
 • Forgiftning av noen kjemiske forbindelser.
 • Sykdommer i inflammatoriske kar.
 • Svulster.
 • Sykdommer i bindevev.

Hvordan utvikler vasospasm?

Grunnlaget for angiospasm er dysfunksjonen av glatte muskelceller i karene, noe som fører til overdreven akkumulering av kalsium og tap av evne til å slappe av. Oftest er arterier påvirket. Slike reaksjoner oppstår på grunn av stimulerende prosesser i det vasomotoriske senteret, som ligger i medulla oblongata.

Nerveimpulser som går til veggene på fartøyene, "tvinge" veggene på fartøyene til å kontrakt og redusere vaskulær clearance.

Men siden det er mange årsaker til utviklingen av vaskulær spasme, vil det i hvert enkelt tilfelle variere utviklingsprosessen av den patologiske tilstanden.

Vanlige patogenetiske reaksjoner vil være:

 • Enhver grunn til utviklingen av en spastisk vaskulær reaksjon fører til forstyrrelse av transportutvekslingen gjennom cellemembranene av kalsium-, natrium- og kaliumioner.
 • Brudd på balansert sammensetning av elektrolytter fører til en svikt i reguleringen av sammentrekninger av fartøyets muskelvegger.
 • Det konstante inntaket av kalsium i cellene, dets akkumulering, fører til at fartøyene kommer til en tilstand av spasmer, og prosessen med avslapping skjer ikke raskt, noe som forhindrer prosessene for å redusere tonene i karene.

Angiospasm i en sunn person

Videre, i stressfulle situasjoner, spesielt livstruende, sparer dette fenomenet en persons liv, da det stimulerer frigjøringen av adrenalin, mobiliserer og gir maksimal aktivitet til alle menneskelige krefter.

En slik mekanisme utløses av stimulering av det vasomotoriske senteret i medulla oblongata, hvorfra informasjon kommer til fartøyene som fører til vasokonstriksjon og økt blodtrykk.

Venøs spasme i traumer er en av de viktigste adaptive reaksjonene, fordi med sin hjelp er en person i stand til å tolerere mangel på blodvolum opp til 25%. Samtidig utvikles ikke arteriell hypotensjon, noe som hjelper pasienten til å passere et alvorlig hypovolemisk sjokk.

Patologisk angiospasm

Patologiske reaksjoner som fører til vasospasme utvikles når kroppen gjenkjenner innkommende signaler feil. I medulla oblongata-systemet er koordineringsfunksjonene svekket, noe som fører til forstyrret kontroll av fartøyets vegger. Det vaskulære sentrum taper kontroll over prosessene for avslapping og sammentrekning av blodårer, noe som fører til utvikling av iskemi i forskjellige organer.

Langvarige, vedvarende, langvarige episoder av angiospasme utløser en rekke reaksjoner som har en skadelig effekt på organene:

 • I iskemisonen kommer små venoler til tilstanden til parese, og dette medfører i sin tur et brudd på lokal sirkulasjon.
 • Siden permeabilitet i veggene i kapillærene øker, fører dette til økt protein tap og utvikling av vevsødem.
 • Etter dette, spesielt hvis årsaken ikke elimineres i god tid, er det et tap av funksjoner på det iskemiske stedet etterfulgt av utviklingen av nekrose.

Hvordan manifesterer vasokonstriksjon

Den farligste er spasmer av hjernens hjerter, hjerte, øyne, hender og føtter. For å forstå hvordan å gjenkjenne denne eller den prosessen i menneskekroppen, bør vi dvele mer detaljert på varianter av angiospasm.

Angiospasm av cerebral fartøy (cerebral)

Cerebral angiospasm er ledsaget av en kraftig innsnevring av hjernen, noe som fører til lesjoner av nervesystemet. De mest utsatt for dette er pasienter med aterosklerose, arteriell hypertensjon, autonome sykdommer, nervesykdommer.

Også slike anfall kan utvikle seg mot en bakgrunn av fullstendig hvile og helse hos en person.
De viktigste årsakene til cerebral angiospasm er:

 • Osteokondrose, spesielt livmorhalskreft.
 • Endringer i livmoderhalsen.
 • Lav mobilitet, som fører til degenerasjon av intervertebral brusk, kompresjon av blodkar.
 • Endring i atmosfærisk trykk.
 • Spise bestemte typer mat.
 • Skarpt lys og / eller lyd stimuli.

Klinisk uttrykkes det av slike tegn:

 • Hodepine.
 • Svimmelhet.
 • Blinkingen av flyr for øynene.
 • Kvalme av varierende alvorlighetsgrad.
 • Svakhet, økt tretthet.

Disse symptomene er typiske for kortsiktige spastiske reaksjoner, men det lange og hyppige oppholdet av blodkar i en tilstand av patologiske spasmer fører til en vedvarende brudd på blodstrømmen i hjernen, som er realisert i:

 • Forløpende iskemiske angrep.
 • Strokes.

Vaskulær angiospasm i hjertet (koronar)

Koronar angiospasm er grunnlaget for angina angrep, som er ledsaget av en vedvarende, plutselig innsnevring av koronarbeinene. Dette fører igjen til myokardisk iskemi og utvikling av typisk brystkompressiv smerte med bestråling i venstre arm.

Slike angrep er ikke forbundet med stress, stress. Utvikle oftest tidlig på morgenen og ikke mer enn 30 minutter. Antallet slike angrep avhenger av alvorlighetsgraden av vaskulær spasme. Samtidig utvikler symptomer som er karakteristiske for hvile angina:

 • Alvorlig svette
 • Angst.
 • En skarp, plutselig smerte i hjertet.
 • Økende hjertefrekvens.
 • Alvorlig hodepine.
 • Kvalme, noen ganger ledsaget av oppkast.
 • Kanskje et brudd på bevisstheten.
 • Utseende av dyspnø i hvile.
 • Blekhet.

Retinal vasospasm vasospasm

 • Raynauds sykdom.
 • Arteriell hypertensjon.
 • Diabetes mellitus.
 • Gestose av alvorlig alvorlighetsgrad.
 • Overdreven superkjøling.

Under utviklingen av retinal angiospasm presenterer pasientene følgende klager:

 • Blinkingen av flyr for øynene.
 • Ubehagelige opplevelser i øyet.
 • Forsinket syn på visjonen.
 • Sløret syn.
 • Hodepine.

Som regel, slike endringer fra utsiktspunktet, varer ikke mer enn en time, mye mindre ofte - mer enn en time.

Perifer vasokonstriksjon

Denne reaksjonen er en integrert del av følgende tilstander:

 • Sykdom / Raynauds syndrom.
 • Aterosklerose av store arterielle kar.
 • Diabetisk angiopati.
 • Røyking.
 • Stress.
 • Vegeto-vaskulær dystoni.

Klinisk uttrykkes dette av utvikling:

 • Paleness, oppkjøpet av cyanose.
 • Kaldhet av de distale delene eller alle de øvre og / eller nedre ekstremiteter, avhengig av kaliber av de berørte arteriene.
 • Et brudd på følsomhet.
 • Utvikling av følelsesløshet, smerte, prikking.
 • Utseendet til en marmor skygge av huden.
 • Dannelsen av trofasår.
 • Utviklingen av gangrene.
 • Utseendet på nettet.

Mesenterisk angiospasm

Har en klar forbindelse med mottak av mat, siden det manifesterer seg etter 15 - 40 minutter. Den utvikler seg hovedsakelig på grunn av forstyrret absorpsjon av ulike næringsstoffer. Det er ledsaget av slike kliniske tegn:

 • Voksende smerte i hele magen uten en klar lokalisering.
 • Langvarig kvalme.
 • Oppkast av ufordøyd mat er mulig.
 • Forsterket tarmperistalitet.
 • Oppblåsthet.
 • Utseende om 2-3 timer etter å ha spist en sterk diaré.
 • Progressivt vekttap.
 • Nervesykdommer av typen depresjon.
 • Søvnforstyrrelser.

Generelt kan alle manifestasjoner av angiospasm bli delt inn i tre kategorier avhengig av alvorlighetsgraden av prosessen:

 • Uttrykt - er typisk for lesjonen av koronar og store cerebrale kar.
 • Moderat - nederlaget for fartøy av mellom og liten kaliber.
 • Perifer - involverer fartøy av liten kaliber.

Vaskulær spasme hos barn

 • Feil livsstil for mor under graviditet.
 • Skader under fødsel.
 • Intrauterin infeksjoner.
 • Tung levering.
 • Medfødt vaskulær patologi.
 • Bruken ved levering av en vakuumekstraktor.
 • Emosjonell overbelastning i barnet.
 • Hormonal omlegging av barnets kropp.
 • Tretthet på grunn av høy mental aktivitet.
 • En stillesittende livsstil.
 • Infeksjon.
 • Høy temperatur.

Symptomatisk vasospasme hos barn er uttrykt ved utvikling av visse symptomer:

 • Økt angst.
 • Skuffet appetitt til hans fravær.
 • Weeping.
 • Søvnløshet.
 • Utilstrekkelig vektøkning.
 • Redusert kroppsvekt.
 • Utseendet på hodepine.
 • Redusert syn.

Førstehjelp for angiospasm

I mange tilfeller er det mulig å eliminere vasospasme i hjemmet, men det er viktig å huske at hovedårsaken til det ikke er eliminert, men bare et symptom som er tegn på sykdom er stoppet.

For å fjerne vaskulær spasme, bør følgende manipulasjoner utføres:

 • Vask med kaldt vann.
 • Godta den horisontale posisjonen.
 • Å drikke et antispasmodisk stoff (ikke-spa, spasmalgon, baralgin, aspirin, etc.) i kombinasjon med corvalol og / eller infusjon av valerian.
 • Å gjøre massasje av templer, en nakke.
 • Drikk varmt, søtt vann.
 • Ved alvorlig superkjøling er det nødvendig å gni dine hender og føtter.

Men for å effektivt påvirke spasmen i blodårene, er kompleks behandling og medisinsk tilsyn nødvendig.

diagnostikk

 • Innsamling av anamnese data.
 • Ekstern eksamen.
 • Blodtest for hemoglobinnivå, totalt protein og dets fraksjoner, elektrolytblodsammensetning.
 • EKG.
 • Daglig Holter overvåking.
 • Ultralyd i hjertet, halsen, hodet.
 • Angiografi.
 • Røntgenundersøkelse av nakken.
 • MR i vaskulær modus.
 • Ophthalmoscopy.

Etter deteksjon av fokus / fokalitet i patologi, er det nødvendig å fortsette behandlingen umiddelbart.

Behandling av vasospasme

Behandling av spasmer i blodkar er lang og kompleks. Dette gjelder flere retninger:

 • Narkotikabehandling.
 • Fysioterapi metoder.
 • Kirurgisk behandling.

Hovedformålet med bruk av medisiner er å fjerne spasmer, trykk, eliminere nervestrøm. For dette brukes følgende grupper av legemidler:

 • Spasmolytics ren eller kombinert - tempalgin, men - et spa, etc.
 • Triptans (sumatriptan) - er foreskrevet for migrene, når de vanlige spazmolitki ikke er vist.
 • Midler som inneholder koffein (ascosen).
 • NSAID er ibuprofen, paracetamol, nimesulid.
 • Nootropiske stoffer - piracetam, cavinton, cinnarizine.
 • Hypotensive stoffer av forskjellige grupper med arteriell hypertensjon, iskemisk hjertesykdom, aterosklerose.
 • Hypolipidemisk terapi med bekreftet forhøyet kolesterolnivå og dets fraksjoner.
 • Sedation terapi, som er valgt strengt individuelt.
 • Nitroglyserin (i henhold til indikasjoner).
 • Vasodilasjonsmidler som er effektive i perifert angiospasm (pentoksifyllin).
 • Trombolytika, antiaggreganter i utviklingen av trombose.
 • Vitaminer.

Fysioterapi metoder er også effektive og viser i mange tilfeller en utmerket effekt:

 • Akupunktur.
 • Massasje.
 • Elektroforese.
 • Behandling med oksygen.
 • Terapeutisk gymnastikk.
 • Arsonvalisasjon.

Hvis de ovennevnte behandlingsmetodene for vasospasmer er ineffektive, er det bare kirurgisk inngrep som er nødvendig:

 • Interseksjon av sympatiske nervefibre som passerer til fokus av spasmer.
 • Fullstendig fjerning av nerve noder.
 • Stenting.
 • Thrombectomy.

Men selv den mest effektive og beste behandlingen vil ikke lykkes uten å lede en sunn livsstil, gi opp røyking og alkohol, ha nok utendørs aktivitet, herding, fysisk aktivitet.

forebygging

Som allerede nevnt ovenfor er grunnlaget for forebygging av angiospasm overholdelse av en sunn livsstil.

Optimale alternativer er samsvar med standarder og krav til pasienter som lider av aterosklerose, hypertensjon, da denne sykdommen er ledsaget av vasospasme.

Les Mer Om Fartøyene