Hva er lungehypertensjon og hvordan behandles det?

Pulmonal hypertensjon (LH) er en sykdom hvor trykket i lungearterien øker. I en normal systolisk blodtrykk i lungekretsløpet bør være 18-25 mm Hg diastolisk - 6-10 mm Hg, og den gjennomsnittlige spesifikke trykk - i størrelsesorden 12 til 16 mmHg Diagnosen "pulmonal hypertensjon" gjøres hvis det gjennomsnittlige spesifikke trykket overstiger 30 mm Hg. ved fysisk anstrengelse og 25 mm Hg. i hvilemodus.

Denne sykdommen forverrer signifikant pasientens tilstand og har en ugunstig prognose. I noen tilfeller utvikler det sakte, slik at pasientene ikke kan innse lang tid som har pulmonal hypertensjon, og starte behandling på et senere tidspunkt. Men husk, i alle fall, alt er ikke tapt hvis du har blitt diagnostisert med denne sykdommen, kan du forbedre din tilstand gjennom spesielle folk rettsmidler. De reduserer trykket i lungearterien og lindrer ubehagelige symptomer.

Stadier av pulmonal hypertensjon

Så, vi vet hva LH er, nå er det på tide å snakke om stadier. Basert på trykket målt i lungearterien, er sykdommen delt inn i tre grupper:

 • lett lungehypertensjon - tilsvarer et gjennomsnittlig spesifikt trykk på 25-36 mm Hg;
 • moderat pulmonal hypertensjon - trykket er 35-45 mm Hg;
 • alvorlig lungehypertensjon - trykk overstiger 45 mm Hg.

Naturligvis, jo høyere alvorlighetsgrad av sykdommen, jo verre er prognosen.

Årsaker og typer av PH

Årsaken til LH er en jevn økning i trykk i lungekarrene. Dette kan skyldes følgende faktorer:

 • hjertesykdom, ventrikulære defekter (mitral regurgitasjon) eller Eisenmenger syndrom med medfødte anomalier;
 • lungesykdommer som pneumokoniose, kronisk obstruktiv lungesykdom (COPD), søvnapné syndrom;
 • bindevevssykdommer, som reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, etc.;
 • komplikasjoner etter lungeemboli;
 • Andre sykdommer som skader lungene (HIV-infeksjon, portalhypertensjon, forgiftning med giftige stoffer).


Pulmonal hypertensjon fra utsikten over årsakene til starten er delt inn i 4 grupper:

 • pulmonal arteriell hypertensjon - hovedsakelig forårsaket av bindevevssykdommer, HIV-infeksjon, portalhypertensjon, hjertefeil;
 • venøs pulmonal hypertensjon - utvikler seg som et resultat av sykdommer i venstre ventil eller venstre ventrikel i hjertet;
 • Pulmonal hypertensjon assosiert med sykdommer i luftveiene eller hypoksi - synes hovedsakelig på grunn av interstitiell lungesykdom, COPD, respiratoriske forstyrrelser under søvn, kronisk høydesyke;
 • pulmonal hypertensjon forbundet med kronisk tromboembolisme - skyldes obstruksjon av lungearteriene.

Primær pulmonal hypertensjon

Den primære form kalles også noen ganger termen "idiopatisk pulmonal hypertensjon". Det skjer sjelden (ca. 2 tilfeller per million mennesker), dets etiologi er ukjent. Sykdommen er oftest diagnostisert hos middelaldrende kvinner. Risikofaktorer, i tillegg til det som ble sagt ovenfor, er tilstedeværelsen i familiens historie om hypertensjon, infeksjonssykdommer og portal hypertensjon.

Primær pulmonal hypertensjon oppstår med spasmer av blodkar i en liten sirkulasjonssirkel. I dette tilfellet observeres for høy koagulasjon av blodet. Prognosen er svært ugunstig. Men hvis du er diagnostisert med primær lungehypertensjon, fortvil ikke. Det er bedre å trekke seg sammen og starte behandling med folkemidlene - dette vil bidra til å forlenge livet i mange år.

Sekundær pulmonal hypertensjon

Det utvikler på bakgrunn av andre sykdommer -. Bronkial astma, hjertesykdom, pulmonal fibrose, hypertensjon, systemisk lupus erythematosus, etc. Dermed, for å bli kvitt LH, må man først kurere den primære sykdommen, om mulig.

symptomer

De første tegn på pulmonal hypertensjon er en følelse av kontinuerlig tretthet og problemer med å puste, spesielt etter fysisk anstrengelse. Pasienter er vanskelige å gå, klatre opp trapper, bøye seg over og gjøre vanlige husarbeid. I senere stadier av sykdommen oppstår symptomer:

 • tørr hoste;
 • heshet;
 • smerte i brystet;
 • hoste opp blod;
 • cyanotisk nyanse av leppene;
 • besvimelse;
 • kalde ekstremiteter.

Pulmonal hypertensjon hos nyfødte manifesterer tilbaketrekking av kompatible steder på bryst, kortpustethet og alvorlig cyanose av huden. Samtidig gir behandling med oksygen ingen resultater.

Prognose og konsekvenser

Enhver form for LH gir samme resultat: Lung vaskulær motstand øker. Slike forhold tvinger høyre ventrikel til å jobbe hardere, noe som fører til hjertesypertrofi og dilatasjon i høyre ventrikel. Som en konsekvens utvikler kongestiv hjertesvikt og mitralventilinsuffisiens. Overdreven overbelastning av høyre ventrikel på grunn av lungesykdom kalles et "pulmonalt hjerte". Disse endringene fører til en reduksjon i hjerteutslipp, og hvis sykdommen ikke blir behandlet - så til døden.
Prognosen avhenger av forsømmelsen av LH. Hvis du tar vare på deg selv, følger visse anbefalinger og utfører behandling, kan du stoppe utviklingen av sykdommen.

behandling

Så, du vet allerede hva som er lungehypertensjon og hva er dens symptomer. Nå er det på tide å vurdere behandling.
Hvis du har idiopatisk (primær) LH, utføres palliativ behandling, noe som gjør at du kan forlenge pasientens liv og forbedre kvaliteten. Med sekundær pulmonal hypertensjon elimineres sykdommene som fører til et slikt problem.

Nedenfor vil vi gi pasientene råd om livsstilen og forestille folkemidlene som reduserer trykket i lungearterien.

Kosthold og livsstil

Pasienter bør unngå situasjoner der symptomene på sykdommen forverres. Gi opp fysisk innsats, ikke gå til store høyder, ikke fly i fly. Hvis helsen forverres, kan puste gjennom oksygenflasker brukes.

Det er veldig viktig å prøve å unngå stress, da dette øker blodtrykk og hjertefrekvens. For å bekjempe stress, bruk meditasjon, gå på frisk luft, møt sammen med venner, hobbyer og andre hensiktsmessige måter.

Når det gjelder kosthold, er hovedregelen her å redusere saltinntaket. Bytt den ut med andre krydder. Også pasienter bør ikke drikke mer enn 1,5 liter vann per dag for ikke å øke blodtrykket. Naturligvis er alkohol og sigaretter i denne sykdommen helt forbudt.

hvitløk

En lett underart av pulmonal hypertensjon kan fullstendig herdes med hvitløk. Faktum er at dette produktet ekspanderer fartøyet i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen, fjerner overbelastning i venene og reduserer dermed trykket. Det er også veldig nyttig for hjertet, og det er hjerteproblemer som ofte fører til LH.

Den enkleste oppskriften er å spise 2 fedd hvitløk hver morgen på tom mage, vask et glass vann. Hvis du er redd for dårlig ånde, press hvitløk med et mynteblad.

Hvitløk te hjelper. Ikke vær redd for et eksotisk navn - en slik drink er veldig velsmakende og nyttig. Det vil bidra til å gjenopprette ikke bare sirkulasjons- og luftveiene, men hele kroppen. Ingredienser per porsjon:

 • 1 hvitløksklær;
 • 1 glass vann;
 • en liten jord ingefær (ca 7-8 gram);
 • 1 ss sitron juice;
 • 1 ss honning.

Sett vannet på brannen. Når det begynner å koke, legg til en prehakket fedd med hvitløk, ingefær og en skje med honning. Rør godt og la på lav varme i ca 20 minutter. Deretter belastes den resulterende infusjonen. På slutten, legg til litt sitronsaft. Vi anbefaler at du drikker denne teen på tom mage to ganger om dagen.

kløver

Clover er veldig nyttig for kardiovaskulærsystemet og vil hjelpe deg med sykdommen din. Den kan brukes på mange måter.

Om mulig, plant en kløver i potten hjemme, og spis de unge spirene av denne planten. En spiseskje gress vil være nok.

Du kan også lage te fra tørkede blomster av kløver. Et glass vann trenger en teskje av den knuste planten. Fyll kløveren med kokende vann, insister 15 minutter og drikk deretter. En dag tar 2-3 glass med dette stoffet.

revebjelle

Fra smerten i brystet og alvorlig kortpustethet, redder digitalis, men drikker den forsiktig, øker doseringen og overvåker kroppen.

Klargjør en alkoholholdig tinktur fra beregningen av 1 del av den tørre urte digitalis for 10 deler alkohol med en styrke på 70 grader. Tilsett blandingen i 2 uker, deretter belastning. Start med en dose på 3 dråper to ganger om dagen. Tinktur må oppløses i en liten mengde vann og full på en tom mage. Etter omtrent en uke kan dosen økes til 5 dråper, deretter en uke senere - opptil 7 dråper. Deretter går du til 10 dråper tinktur to ganger om dagen. Behandlingsforløpet varer fra 2 til 4 måneder.

hagtorn

Hawthorn dilaterer fartøyene, bidrar til å redusere systolisk og diastolisk trykk i lungearterien. Den kan brukes på flere måter.

Den første måten er te. For å forberede en drink, en dessert skje av tørkede blomster og hagtorn blader, hell i en krus og hell et glass kokende vann. Hold glasset i den dekkede tilstanden i 15 minutter, og trykk deretter på drikken. Den skal være full 1 glass om morgenen og om kvelden.

Den andre metoden er en helbredende vin. Du trenger 50 g moden hagtornefrukt og 500 ml naturlig rød søt vin. Kryss bærene i en mørtel, varm vinen til en temperatur på ca 80 ° C. Legg en varm vin til glassburken eller -flasken, legg til hagtornet, dekk og insister i 2 uker, deretter belastning. Drikk 25 ml av denne vinen hver kveld før du går til sengs.

Den tredje måten er alkoholtinktur. Koble hagtornsblomstene med alkohol i forholdet 1 til 10 og insister i en glassbeholder i 10 dager, deretter belastning. Drikk omtrent halvparten teskje av denne tinkturen om morgenen og kvelden på tom mage.

Misteltein hvit

Pasienten vil bli mye lettere hvis han begynner å ta misteltenhvite. På kvelden, skje en teskje urter med et glass kaldt vann, la blandingen vedstå over natten. I morgen, varme det opp og drikk det lett. Så det er nødvendig å gjøre hver dag.

Du kan også lage vin fra mistelten. Du trenger 50 g av planten og 500 ml hvit tørr vin. Kombiner disse ingrediensene og insister i 1 uke, deretter belastning. Ta 25 ml to ganger daglig før måltider.

Rowanberry frukt

Gunstig påvirke det kardiovaskulære systemet frukt av fjellaske. Erstatt derfor vanlig te med te fra denne planten. Spred en spiseskje frukt i et krus, legg til en liten mengde sukker og 200 ml kokende vann. Rør og drikk. På en dag anbefales det å ta 3 porsjoner av en slik te.

Znahar samling

Det er en god samling planter, som anbefales av erfarne healere. Koble i like deler gresset av adonis, valerianrot, mynteblader, St. John's wort og dillfrø. Om natten i en termos, bryg en spiseskje av denne blandingen med en liter kokende vann og insister til til morgen. Dette vil være din del for hele dagen, du må drikke infusjon mellom måltidene. Behandlingsforløpet fortsetter i 2 måneder, da må du ta en pause i minst 2 uker.

Behandling med juice og smoothies

Juice er en naturlig lege som vil hjelpe deg med å takle mange problemer, inkludert med LH. Vi vil gi noen av de mest effektive oppskrifter.

Juice for hjertet

Med pulmonal hypertensjon er det nødvendig å støtte hjertearbeidet. For å gjøre dette, klargjør denne blandingen:

 • 2 kopper røde druer;
 • 1 grapefrukt;
 • 1 ts knust linden blomster;
 • ¼ ts cloves pulverisert.

Kombiner alle disse ingrediensene og bland i en blender. Drikk smoothies umiddelbart etter klargjøring, en dag anbefales å ta et glass. I en uke eller så vil du legge merke til et positivt skifte.

Juice for normalisering av trykk

Koble til følgende komponenter:

 • juice av 1 grapefrukt;
 • juice fra 2 appelsiner;
 • 6 sprigs fersk persille;
 • 2 ss hagtorn blomster;
 • 3 skrelles og skiver kiwi.

Bland alt i en blender og drikk umiddelbart etter forberedelsen. Ta denne medisinen om morgenen og om kvelden, slik at arteriell og lungetrykk alltid er normalt.

Juice fra dyspné

Hvis torturert kortpustethet, tilbringer en måned med slik juice:

 • 5-6 ferske løvetannblade;
 • 1 ss rødkløverblomster;
 • 1 rødt eple;
 • 1 kopp hakket brusselspirer;
 • 1 stor gulrot
 • 0,5 kopp hakket persille.

Fra eple, gulrøtter og brusselspirer klemme ut saften, bland saftene, legg til persille, rødkløver og finhakkede løvetannsløv. Ta juice på tom mage for 1 glass to ganger om dagen.

Juice for å forbedre det generelle trivselet

 • halvmelon;
 • 1 kopp friske jordbær;
 • et stykke ingefærrot 2,5 cm lang;
 • 1 oransje;
 • 1 grapefrukt;
 • ¼ kopp naturlig yoghurt (ingen tilsetningsstoffer);
 • en halv håndfull hvetespirer.

Fra appelsin, melon, jordbær og grapefrukt klemme ut juiceen. Ginger rist på gnisten. Tilsett juice, legg til ingefær, yoghurt og hvetespirer. Drikk til helsen din!

Skriv i kommentarene om din erfaring i behandling av sykdommer, hjelp andre lesere av nettstedet!
Del materialet i sosiale nettverk og hjelp venner og familie!

Pulmonal hypertensjon - hva er det og hvordan å behandle det

Pulmonal hypertensjon er en tilstand der et 25 mm Hg trykk oppstår i lungearterien. Art. og mer, som overstiger den fysiologiske normen, et gjennomsnitt på 16 mm Hg. Art.

Fenomenet pulmonal hypertensjon (LH) forekommer med en rekke sykdommer, forskjellig i opprinnelsesmekanismen og behandlingsmetoder. Hos kvinner er LH 1,7 ganger mer vanlig enn hos menn.

Metoder for måling

Den pulmonale arterien avgir blod fra høyre ventrikel inn i lungesirkulasjonen. I lungene er det beriget med oksygen, og deretter tilbake til venstre atrium. Økt trykk i arterien forstyrrer hjertet og lungene.

 • direkte metode - en metode for kateterisering, der et spesielt kateter settes inn gjennom venen i karet, og deretter inn i hjertet og lungearterien;
 • ved indirekte metoder - vurdere trykket i henhold til dataene fra ekkografien, MR.

klassifisering

Lunghypertensjon, avhengig av årsakene som forårsaket denne lidelsen, og karakteren av symptomene er delt inn i 6 grupper:

 1. hoved~~POS=TRUNC
  1. idiopatisk - i tilfeller der det er umulig å fastslå årsaken som forårsaket bruddet;
  2. arvelig;
  3. assosiert med mutasjoner;
  4. forårsaket av giftige virkninger av stoffer, giftstoffer;
  5. relatert til HIV-infeksjon;
  6. hypertensjon av nyfødte;
  7. forårsaket av hjertesykdom;
  8. forårsaket av økt trykk i portens portal (portal);
 2. venooklusiv sykdom - hindring av de minste blodkarene i lungene;
 3. lesjon av venstre ventrikel, auricle;
 4. forårsaket av patologi i luftveiene;
  1. forårsaket av COPD;
  2. forårsaket av arteriell hypoventilasjon;
  3. forbundet med lungesykdommer - bronkiektase, svulster;
 5. tromboembolisk eller kronisk lungeemboli;
 6. blandet patologi forårsaket av
  1. blodsykdommer;
  2. sykdommer i skjoldbruskkjertelen;
  3. systemisk vaskulitt.

Idiopatisk lungehypertensjon er en relativt sjelden patologi og forekommer hos voksne med en frekvens på 15 personer per 1 million. Hos barn er 80% av lungesykdommen forårsaket av LH.

Primær pulmonal hypertensjon finnes i 70% tilfeller hos kvinner, 12% med denne diagnosen - barn. En slik sykdom, som lunghypertensjon, observeres også hos nyfødte, som manifesteres av infantil hypertensjon, som må identifiseres, og begynner å behandle den så snart som mulig.

Primær pulmonal hypertensjon i moderne klassifisering kalles idiopatisk form av LH.

Det inkluderer alle tilfeller som ikke har en bestemt årsak, forbundet med arvelige lidelser, økt aktivitet av blodplater, en reduksjon i volumet av vaskulærsengen.

Sekundær pulmonal hypertensjon er en konsekvens av kroniske sykdommer. Oftest forårsaker en økning i systolisk trykk av hjertesykdom, lunger og blodårer.

Stadier av

I følge alvorlighetsgraden av sykdommen er det 4 grader av pulmonal hypertensjon.

 • Den første fasen - pasienten forblir fysisk aktiv, den vanlige belastningen forårsaker ikke kortpustethet, svimmelhet. På dette stadiet er pulmonal hypertensjon reversibel og med passende behandling kompenseres sykdommen og alle symptomene forsvinner.
 • Den andre fasen - I hvile er det ingen forverring i helse, men med normal fysisk aktivitet utvikler dyspnø, viser svakhet.
 • Den tredje fasen - Dyspnø vises i pasienten under fysisk anstrengelse og passerer ikke i ro.
 • Det fjerde stadiet - er preget av intoleranse mot fysisk aktivitet. Dyspnø oppstår hos pasienten, selv i ro.

grader

 • Første grad (labile) - trykket innenfor normens grenser, er 30-35 mm Hg. st, når 70 mm Hg. Art. med fysisk aktivitet.
 • Den andre graden (stabil) - trykket i arterien stabilt forhøyet, når 75 mm Hg. Art.
 • Det tredje (irreversible) trykket er konstant høyt og ligger i området 75-110 mm Hg. Art.
 • Fjerde grad - trykket overstiger stabilt 110 mm Hg. Art.

Alle endringer med 1 grad av hypertensjon oppdages kun med instrumentell undersøkelse. Lunghypertensjon på 1-2 grader kan behandles, denne tilstanden er preget av moderate endringer i lungene, noe som gjør det mulig å normalisere trykket, noe som forbedrer prognosen av sykdommen.

For tredje grad er karakteristisk for utviklingen av aterosklerose i lungearterien, økt ventrikulær hypertrofi. Med høyresidet LH deformeres formen og størrelsen på venstre ventrikkel endres.

årsaker

En av årsakene til økt trykk er en nedgang i lungens kapillærnettverk. Hvis det totale volumet av blodbanen minker med 1/3, utvikler pulmonal hypertensjon med fysisk aktivitet. Reduksjon av blodtilførsel til lungene med 2/3 provoserer hypertensjon i ro.

En slik reduksjon i blodsirkulasjon i lungene kan skyldes en inflammatorisk prosess som fører til obstruksjon av karene, fibrøs degenerasjon av de vaskulære veggene.

Lunghypertensjon er årsaken til pulmonal hjertet - en tilstand der høyre hjertekammer virker med overbelastning, og dette fører til et slikt brudd i det at venstre ventrikel deformerer.

Dannelsen av pulmonal hypertensjon hos barn skyldes oftest av respiratoriske sykdommer eller hypoksi. Primær idiopatisk LH er notert hos nyfødte.

Hos gravide skaper lunghypertensjon en trussel om fosterutvikling, fordi det forårsaker hypoksi i mors kropp, og dannelsen av babyen oppstår i forhold til mangel på oksygen. LH i kombinasjon med økt stress på det vaskulære systemet under graviditeten øker risikoen for død av mor og foster.

I svangerskapet kan lungehypertensjon på 1-2 grader diagnostiseres, denne tilstanden forårsaker et slikt brudd på høyre ventrikel, at det virker med overbelastning, utvides i volum. Samtidig er venstre ventrikel fylt med lite blod, noe som fører til senket arterielt blodtrykk i kroppen.

symptomer

Tegn på LH finnes i de tidlige stadiene, hovedsakelig under trening, manifestert:

 • kortpustethet;
 • ascites - opphopning av væske i magen, en økning i livet;
 • smerte i brystet;
 • redusert blodtrykk;
 • besvimelse;
 • svakhet, rask tretthet under normal belastning;
 • gradvis reduksjon i toleranse for fysisk stress.

Når du løfter lasten hos alvorlige pasienter, stopper dyspné ikke. I særlig alvorlige tilfeller oppstår pusteproblemer i ro og forsvinner ikke når kroppens stilling endres.

Ved alvorlig løpet av lungehypertensjon er følgende tegn registrert:

 • økt ødem på beina og hender;
 • merket ascites;
 • forverring av blodtilførselen, senking av temperatur på lemmer;
 • økt leverstørrelse;
 • hoste opp blod;
 • hes stemme;
 • passer for tørr hoste;
 • hevelse i jugular vener;
 • takykardi, arytmi.

I 3-4 stadier av PH i fravær av tilstrekkelig behandling, forekommer symptomene:

 • leverinsuffisiens - organet øker i størrelse, smerte blir konstant følt i regionen med riktig hypokondrium;
 • hjertesvikt - angina pectoris angrep, hjertets iskemi, ødem i ekstremiteter, atrieflimmer;
 • økt systemisk trykk, hypertensive krise;
 • hevelse i lungene - økende kvelning er ledsaget av cyanotisk hud, med økning i lungeødem, ufrivillig vannlating og avføring er mulig.

Uten rettidig assistanse kan pasienten dø, oftest skyldes det lungtromboembolisme eller hjertesvikt.

diagnostikk

Suksessen med LH-behandling avhenger av deteksjonens aktualitet. Hvis lungehypertensjon kan diagnostiseres i trinn 1-2 med en moderat avvik i blodtrykksverdiene fra normen, kan pasienten forhindres i å bli forverret.

Diagnostiske metoder for LH inkluderer instrumentalstudier som vurderer tilstanden til hjertet og lungene:

 • ECG;
 • bryst radiografi;
 • fonograf av hjertet;
 • ved indikasjoner, høyre ventrikulær kateterisering for å bestemme verdiene for pulmonal hypertensjon;
 • Beregnet tomografi av lungene eller MR;
 • Om nødvendig blir en biopsi administrert.

For å vurdere alvorlighetsgraden av sykdommen, bruk en 6-minutters spasertest for å vurdere belastningstoleransen.

En sunn person bør være normal i 6 minutter minst 500 m. For eldre blir en avstand på over 400 m regnet som normen. Testen bidrar til å bestemme sykdomsstadiet for å vurdere effektiviteten av behandlingen.

behandling

Ved behandling av hypertensjon brukes narkotika:

 • diuretika - er nødvendig for å redusere venøs stasis i beinene av beina, redusere belastningen på høyre ventrikel, er spesielt ofte foreskrevet for høyre ventrikulær form av hypertensjon;
 • antikoagulantia - Warfarin;
 • vasodilatorpreparater;
  • kalsiumantagonister - Nifedipin, Prazosin;
  • prostaglandiner;
 • prostacyklin og dets analoger - medisiner for å forbedre mikrosirkulasjonen.

Tilstanden til pasienten ved denne typen lidelse er ustabil, han må hele tiden være under oppsyn av en lege. Selvbehandling av pulmonal hypertensjon, behandling med folkemidlene kan betydelig komplisere sykdomsforløpet.

outlook

Økt pulmonal hypertensjon tyngre prognose av store sykdommer. For pasienter med KOL med hypertensjon ikke mer enn 30 mm Hg. Art. 5-års overlevelse er over 90%. Med en LH større enn 50 mm Hg. Art. Overlevelsesgraden er mindre enn 30%.

Alvorlig prognose med idiopatisk form av LH. Overlevelse på 5 år er ca 30%. Forbedrer prognosen for pulmonal hypertensjon tidlig diagnose og tilstrekkelig behandling. Overlevelse er ca 40%.

Pulmonal hypertensjon 1, 2, 3 og 4 grader: hva er dette, en beskrivelse av sykdomsprogresjonen

En alvorlig sykdom som påvirker menneskets vitale organer - det er et spørsmål om pulmonal hypertensjon. Den patologiske mekanismen til denne sykdommen består i vedvarende økning i trykk i lungene i blodet, som har en truende effekt på hjertearbeidet.

Sykdommen utvikler seg med tiden, og pasientens tilstand forverres gradvis, opp til et dødelig utfall i de fleste tilfeller. La oss se hva det er - pulmonal hypertensjon 1 grad, 2, 3 og 4, enn de avviger fra hverandre og hvilke symptomer som følger med.

Kriterier for diagnose

Diagnosen er etablert på grunnlag av en omfattende undersøkelse av pasienten, inkludert bruk av instrumentelle forskningsmetoder.

Men det grunnleggende diagnostiske kriteriet for denne sykdommen er mengden av trykk i lungearterien, som måles ved kateterisering. Det er på grunnlag av denne indikatoren at du kan etablere en nøyaktig diagnose og bestemme omfanget av sykdommen:

I svært alvorlige tilfeller Trykk i lungens arterier kan øke mange ganger - så mye at dets indikatorer vil overstige selv arteriell trykk i en stor sirkel av blodsirkulasjon.

Klassifisering i faser

I klinisk praksis er det vanlig å bruke klassifiseringen av pulmonal hypertensjon, som betinget deler sykdomsforløpet i 4 påfølgende trinn:

 • 1. trinn - forbigående. Symptomer oppstår bare under ugunstige forhold (ublu fysisk aktivitet, psyko-emosjonell overbelastning, mangel på oksygen, inflammatoriske prosesser i lungene). Irreversible morfologiske endringer i vitale organer er praktisk talt fraværende.
 • Fase 2 er stabilt. Symptomer manifesteres selv med moderat eller husholdnings psykofysisk belastning. Morfologiske endringer i form av en liten hypertrofi av høyre hjerteventrikel kan kompenseres ved medisinering.

Fase 3 - karakteristiske symptomer manifesteres selv med mindre fysisk anstrengelse og i ro, vises tegn på sirkulasjonsfeil.

Morfologiske forandringer i hjertet (hypertrofi av høyre ventrikkel) og lys (aterosklerotiske vaskulære tilstander) kan kompenseres bare delvis ved medisinsk eller kirurgisk behandling.

 • Fase 4 - irreversible morfologiske kardiopulmonale endringer, patologi på leveren og fordøyelseskanaler som fører til døden. Pasienten selv i hvilemodus lider og lider av symptomene på sykdommen.
 • Hvordan går det fremover?

  En gang dukket opp, øker hypertensjonen jevnt, involverer i den patologiske prosessen, ikke bare lungene, men også hjertet og leveren til pasienten. Delvis kompensere eller redusere denne prosessen kan kun kompetent og rettidig medisinsk hjelp.

  Men en korrekt diagnose er svært vanskelig å sette på et tidlig stadium, fordi kortpustethet og redusert ytelse ikke uttrykkes sterkt og lett forklares av tretthet og generell ulempe.

  Ifølge Nord-American National Institute of Health fra debut av sykdommen inntil diagnosen er gjort i gjennomsnitt 2 år. Og i løpet av denne tiden i kroppen er det en rekke irreversible morfologiske forandringer som fører til alvorlig skade på lungens fartøy og utvikling av høyre ventrikulær hjertesvikt:

  • Den patologiske prosessen begynner med det faktum at lungens fartøy gradvis smalter i forbindelse med den progressive aterosklerose i dem og deres overvekst av bindevevet;
  • på grunn av det faktum at noen blodårer delvis eller helt mister deres blodledningsevne - deres funksjoner tas av andre venoler og arterioler;
  • volumet av blod som faller på hvert fartøy øker - blodtrykket i dem begynner å stige og vokse etter hvert som flere og flere nye lungekar "svikter";
  • Kritisk økning i blodtrykk i den lille sirkulasjonen av sirkulasjonen innebærer en kronisk overbelastning av hjerteets høyre hjertekammer;
  • for å håndtere svært høye belastning, høyre ventrikkel hypertrofi, det vil si øker i volum - pasienten har en såkalt "lunge hjerte", som kan påvises ved røntgen;
  • utvikler gradvis hjertesvikt - hjertet av pasienten slutter å takle sine funksjoner.

  Denne videoen forteller hvordan symptomene på sykdommen utvikler seg når den utvikler seg:

  Hvis i tidlig reversible stadier av en persons sykdom, bare forverring av trivsel ved fysisk anstrengelse bekymringer, da I fremtiden kan en slik pasient utvikle dødelige komplikasjoner:

  • hjerte astma;
  • pulmonal hypertensive kriser;
  • lungeødem;
  • kronisk hjerte- eller lungehjertefeil.

  Hva er vedvarende pulmonal hypertensjon hos nyfødte og hvordan å oppdage det i tide? Alt er fortalt her.

  Og hvor mange mennesker lever med hjertesykdom, kan du lese ved å klikke her.

  Pulmonal hypertensjon 1, 2 grader - behandling, symptomer og prognose

  Problemer med hjertet oppstår av ulike årsaker. Veksten i trykket i lungearterien er en av dem. Dette bruddet på 1, 2 grader av utvikling har nesten ingen symptomer og tegn, men krever obligatorisk behandling - bare i dette tilfellet vil det være en positiv livsprognose for en person.

  Hva er det

  Til tross for sitt navn, er den sykdom "pulmonal hypertensjon" er ikke et problem i det hele tatt med lys, og med hjertet, blodtrykket stiger når lungearterien og blodkar som kommer ut av det. Oftere er patologi provosert av andre problemer med hjertet, i sjeldne tilfeller anses det som en primær patologi.

  For denne delen av sirkulasjonssystemet er det normale trykket en verdi på opptil 25/8 millimeter kvikksølv (systolisk / diastolisk). Hypertensjon sies når verdiene stiger over 30/15.

  Analysere medisinsk statistikk kan vi si at pulmonal hypertensjon er sjelden, men det er svært farlig enda en grad, at det er nødvendig å behandle eller livstruende negativ prognose og en kraftig porsjon press kan føre til at pasienten dør.


  Foto 1. Pulmonal arterie i norm og med høyt blodtrykk

  Årsakene til sykdommen er en reduksjon i innerdiameteren til lungene, siden endotelet, som er et indre vaskulært lag, er overgrodd i dem. Som følge av den forstyrrede blodstrømmen forverres forsyningen av de bakre delene av stammen og ekstremiteter med blod, noe som har visse symptomer og tegn som vi vil diskutere nedenfor.

  Hjertemusklen, mottar de riktige signalene, kompenserer Disse manglene, begynner å fungere og krympes mer intensivt. Med et slikt patologisk problem, tykkes det muskulære laget i høyre ventrikel, noe som fører til ubalanse i hele hjerteets arbeid. Et lignende fenomen har til og med blitt gitt et eget navn - et pulmonalt hjerte.

  Du kan oppdage pulmonal hypertensjon ved hjelp av elektrokardiogram, men for de tidlige grader av endringene er små og kan hoppes, så for nøyaktig diagnose og rettidig behandling av personer under trenger å vite hva som er pulmonal hypertensjon, sine tegn og symptomer. Bare i dette tilfellet kan sykdommen oppdages og behandles i tide og opprettholde en god livsforventning.

  ICD-10 kode

  Pulmonal hypertensjon i henhold til den internasjonale klassifikasjonen av sykdommer ICD-10 tilhører klassen - I27.

  årsaker

  Den eksakte årsaken til sykdommen har ikke blitt avslørt til dags dato. Feil vekst av endotelet er ofte forbundet med interne ubalanser i kroppen, på grunn av underernæring og innføring av elementer som kalium og natrium. Disse kjemikaliene er ansvarlige for innsnevring og utvidelse av karene, med deres mangel kan vaskulær spasme oppstå.

  En annen vanlig årsak til pulmonal hypertensjon er en arvelig faktor. Tilstedeværelsen av patologi hos en av slektningene bør være en grunn til en smal undersøkelse og om nødvendig behandling på et tidlig stadium når symptomene ennå ikke er manifestert.

  Ofte forekommer brudd med andre hjertesykdommer - medfødt hjertesykdom, obstruktiv lungesykdom og andre. I slike tilfeller diagnostiseres pulmonal hypertensjon som en komplikasjon og det er nødvendig å påvirke først og fremst grunnårsaken.

  Den beviste årsaken er forbruket av spesielle aminosyrer som påvirker endotelets vekst. For flere tiår siden ble det bemerket at bruken av rapsolje, der disse aminosyrene er tilstede, førte til en økning i forekomsten av sykdommen. Som et resultat har det blitt utført studier som bekreftet at voldtekt inneholder en stor konsentrasjon av tryptofan, noe som medfører moderat pulmonal hypertensjon og øker risikoen for alvorlige konsekvenser.

  I noen tilfeller er årsakene til bruk av hormonelle prevensjonsmidler, medikamenter for en kraftig reduksjon i kroppsvekt og andre midler som fører til brudd på den interne funksjonen i menneskekroppen.

  Symptomer avhengig av graden

  Å lære om lungehypertensjon i et tidlig stadium er en stor suksess, siden det i de fleste tilfeller ikke er noen åpenbare symptomer. Men hvis du ser nærmere ut og lytter til deg selv, kan du finne noen tegn på moderat hypertensjon.

  Viktigste symptomer Dette er en redusert fysisk kapasitet, når en person føler en konstant generell svakhet, er det ingen åpenbare grunner til det. Ofte, i løpet av undersøkelsen, finner man sykdommen i de ulike stadiene. Tenk på hva slags pulmonal hypertensjon det er grader, hvilke symptomer de adskiller seg fra, hva truer og hvilken behandling de krever.

  1. Første grad (I) er uttrykt av en rask puls, er tilstedeværelsen av fysisk aktivitet relativt lett å oppleve, det er ingen andre symptomer som kompliserer diagnosen.
  2. På andre grad (II) Pasienten har allerede tydelig følelse av sammenbrudd, lider av kortpustethet, svimmelhet og brystsmerter.
  3. Hos en pasient med tredje grad (III) en komfortabel tilstand skjer bare under inaktivitet, noe fysisk stress forårsaker en forverring av symptomer på kortpustethet, tretthet, etc.
  4. Fjerde grad (IV) regnes som den tyngste. Pulmonal hypertensjon av scenen ledsaget av kronisk tretthet, observert selv etter en natt med oppvåkning, alle skiltene er til stede selv i ro, kan spytte blod, oppstår besvimelse, hovne hals årer. Ved noen belastning blir alle symptomer sterkt forverret, ledsaget av cyanotisk hud og et mulig lungeødem. En person blir faktisk en ugyldig, som nesten aldri gir seg en grunnleggende tjeneste.

  Pulmonal hypertensjon 1 grad skilles kun ved hyppig hjertebank, faglæreren er i stand til å finne ut det på et elektrokardiogram og sende videre sjekk av lungekar. 2 grad av pulmonal hypertensjon er preget av mer åpenbare symptomer, som ikke kan ignoreres, og det er viktig å ikke utsette å besøke en kardiolog eller terapeut.

  Det er veldig viktig å oppdage brudd på et tidlig stadium. Det er vanskelig å gjøre dette, men i siste instans er livsforventningen avhengig av dette, og hvor mye pasienten vil leve i det hele tatt.

  diagnostikk

  Diagnostiseringsprosessen er ikke mindre viktig, siden det er veldig lett å savne sykdommen "ved øynene" i et tidlig utviklingsstadium. Tidligere er lungehypertensjon merkbar på EKG. Denne prosedyren tjener som utgangspunkt for deteksjon og behandling av denne sykdommen.

  På kardiogrammet vil funksjonsfeilen i hjerte-myokardet være merkbart, som er hjertens første reaksjon på problemer med lunge-natur. Hvis vi vurderer diagnoseprosessen generelt, består den av følgende trinn:

  • EKG, som viser overbelastning i høyre ventrikel;
  • En røntgen som viser lungefeltene rundt omkretsen, eksistensen av en forskyvning av hjertegrensen fra normen i riktig retning;
  • Gjennomføring av åndedrettsprøver, når det kontrolleres, består det utandede karbondioksid av;
  • Prosedyren for ekkokardiografi. Dette er ultralyd av hjerte og blodårer, som gjør det mulig å måle trykket i lungearterien.
  • Scintigrafi, som lar deg undersøke de nødvendige fartøyene i detalj, ved hjelp av radioaktive isotoper;
  • Hvis det er nødvendig å finjustere røntgenbildene, foreskrives mer nøyaktig CT eller MR.
  • Muligheten for fremtidig behandling vurderes ved hjelp av kateterisering. Denne metoden får informasjon om blodtrykk i høyre hulrom.

  Behandling av pulmonal hypertensjon

  Deteksjon av patologi er en vanskelig oppgave, men det er ikke lettere å behandle hypertensjon. Effektiviteten av behandlingen bestemmes i stor grad av den utviklingstrinn, i de tidlige stadier, er konservative terapiteknikker ved bruk av medikamenter på en alvorlig utvikling når det Prognosen er dårlig, er det en fare for liv, og det er umulig å gjenvinne legemidler, foreskrevet kirurgi.

  Kardiologen er engasjert i behandling.. Når symptomene oppdages og bekreftes, er det først å redusere sannsynligheten for alvorlige konsekvenser som følger med lungehypertensjon. For dette trenger du:

  1. I nærvær av graviditet, forlate videre svangerskap, da morens hjerte i denne perioden blir utsatt for alvorlig overbelastning, noe som truer både mor og barns død.
  2. Det er begrenset til å spise, ikke å passere, for å følge en diett med en nedgang i fett og salt forbruk. Drikker bør heller ikke mye - opptil en halv liter væske per dag.
  3. Ikke nidkjær med fysisk anstrengelse, lossing og så overbelastet kardiovaskulært system.
  4. Sett de nødvendige vaksinasjonene som beskytter mot sykdommer som er måter å indirekte forverre sykdommen på.
  Psykologisk trenger pasienten ytterligere hjelp, siden behandlingen og etterfølgende liv ofte må endres helt for å unngå risikable situasjoner. Hvis denne sykdommen er en sekundær komplikasjon av en annen patologi, krever behandlingen først og fremst en stor lidelse.

  Den svært konservative behandlingen av pulmonal hypertensjon er noen ganger fortsatt i flere år, når det er nødvendig å regelmessig ta et kompleks av foreskrevne legemidler som undertrykker fremdriften av endotelial overgrowth. I løpet av denne perioden skal pasienten ta:

  • Antagonister, hemmer prosessen med patologisk celledeling.
  • Legemidler som forhindrer dannelsen av blodpropper i karene og reduserer deres spasmer.
  • Å bruke oksygenbehandling, hvis formål er metning av blod med oksygen. Med moderat pulmonal hypertensjon er prosedyren ikke nødvendig, men i en alvorlig grad er det nødvendig hele tiden.
  • Midler for fortynning av blod og akselerasjon av kurset.
  • Legemidler med en vanndrivende effekt.
  • For å normalisere hjerteslagets rytme, foreskrives glykosoider.
  • Om nødvendig blir det tatt narkotika for å utvide arteriell glans, noe som senker blodtrykket.
  • Behandling med nitrogenoksyd utføres ved lav effektivitet av andre metoder. Som et resultat reduseres trykket i hele vaskulærsystemet.

  kirurgi

  Kirurgi brukes i tilstander hvor lungehypertensjon forårsakes, for eksempel av en cyanotisk hjertesykdom som ikke kan behandles på andre måter.

  Som kirurgisk terapi utføres en ballon atrialseptostomi når septum mellom atria blir kuttet og utvidet med en spesiell ballong. På grunn av dette går inntaket av oksygenert blod til høyre atrium, noe som reduserer symptomene og alvorlighetsgraden av pulmonal hypertensjon.

  I det mest alvorlige kurset kan det være nødvendig å transplantere lungene eller hjertet. En slik operasjon er svært komplisert, har mange begrensninger, og det er store vanskeligheter med søket etter donororganer, spesielt i Russland, men moderne medisin er i stand til å utføre slike manipulasjoner.

  forebygging

  Forebyggende tiltak som forhindrer pulmonal hypertensjon er svært viktige. Dette gjelder spesielt mennesker i fare - i nærvær av hjertesykdom, hvis det er slektninger med samme sykdom, etter 40-50 år. Forebygging er å opprettholde en sunn livsstil, spesielt er det viktig:

  1. Slutte å røyke, da tobakkrøyk absorberes av lungene og går inn i blodet.
  2. Med et skadelig yrke, for eksempel minearbejdere, byggherrer, må de stadig puste skitten luft, mettet med mikropartikler. Derfor er det nødvendig å observere alle arbeidsbeskyttelsesstandarder for denne typen aktivitet.
  3. Styr immunsystemet.
  4. Ikke la psykologiske og fysiske overbelastninger påvirke helsen til kardiovaskulærsystemet.

  Hvor mange mennesker lever med en slik sykdom er umulig å si. I en moderat grad og iakttagelse av alle kardiologiske anbefalinger har pulmonal hypertensjon en positiv prognose.

  Forfatter: nettstedredaktør, dato 28. mars 2018

  Pulmonal hypertensjon

  Pulmonal hypertensjon - truende patologisk tilstand forårsaket av vedvarende høyt blodtrykk i det vaskulære sjikt av lungearterien. Økning i pulmonal hypertensjon er en gradvis, progressiv natur og til syvende og sist fører til utvikling av høyre hjertesvikt, som fører til at pasienten dør. Oftest pulmonal hypertensjon hos unge kvinner 30-40 år som lider av denne sykdommen er 4 ganger oftere enn menn. Oligosymptomatic kompensert for pulmonal hypertensjon fører til det faktum at det ofte er diagnostisert bare i alvorlige trinn, da pasienter som har hjerterytmeforstyrrelser, hypertensive kriser, hemoptysis, lungeødem angrep. I behandlingen av pulmonal hypertensjon brukes vasodilatorer, disaggregants, antikoagulanter, oksygen inhalasjon, diuretika.

  Pulmonal hypertensjon

  Pulmonal hypertensjon - truende patologisk tilstand forårsaket av vedvarende høyt blodtrykk i det vaskulære sjikt av lungearterien. Økning i pulmonal hypertensjon er en gradvis, progressiv natur og til syvende og sist fører til utvikling av høyre hjertesvikt, som fører til at pasienten dør. Kriterier for diagnose av pulmonal hypertensjon er indikatorene for gjennomsnittlig trykk i lungearterien over 25 mm Hg. Art. i ro (med en hastighet på 9-16 mm Hg) og over 50 mm Hg. Art. under belastning. Oftest pulmonal hypertensjon hos unge kvinner 30-40 år som lider av denne sykdommen er 4 ganger oftere enn menn. Distingudere primær lunghypertensjon (som en uavhengig sykdom) og sekundær (som en komplisert variant av sykdommen i luftveiene og sirkulasjonsorganene).

  Årsaker og mekanisme av pulmonal hypertensjon

  Pålitelige årsaker til pulmonal hypertensjon er ikke definert. Primær pulmonal hypertensjon er en sjelden sykdom med ukjent etiologi. Det antas at i en opptreden relevante faktorer slik som autoimmunsykdommer (systemisk lupus erythematosus, systemisk sklerose, reumatoid artritt), familiær historie, som behandles med orale prevensjonsmiddel.

  I utviklingen av sekundær pulmonal hypertensjon kan spille rollen som en rekke sykdommer og hjertesykdommer, blodkar og lunger. Oftest sekundær pulmonal hypertensjon er en konsekvens av kongestiv hjertesvikt, mitral stenose, atrieseptumdefekt, kronisk obstruktiv lungesykdom, trombose, lungevenene og pulmonalarterien grener, hypoventilering lunger, koronar arteriesykdom, myokarditt, levercirrhose og andre. Det antas at risikoen for å utvikle pulmonal hypertensjon er høyere hos HIV-infiserte pasienter, narkotikabrukere, folk som tar stoffer for å undertrykke appetitten. Forskjellig kan hver av disse tilstandene føre til økt blodtrykk i lungearterien.

  Utvikling av pulmonal hypertensjon foregår av en gradvis innsnevring av lumen av små og mellomstore vaskulære grener av pulmonal arteriesystemet (kapillærer, arterioler) på grunn av fortykkelse av den indre vaskulære membran - endotelet. Med en alvorlig grad av lungearteri-involvering er det mulig å utløse en inflammatorisk ødeleggelse av det muskulære laget av vaskulærveggen. Skader på skipets vegger fører til utvikling av kronisk trombose og vaskulær utslettelse.

  Disse forandringene i den vaskulære sengen av lungearterien forårsaker en progressiv økning i intravaskulært trykk, det vil si pulmonal hypertensjon. Stadig forhøyet blodtrykk i mainstream av lungearterien øker belastningen på høyre ventrikel, forårsaker hypertrofi av veggene. Progresjon av pulmonal hypertensjon fører til en reduksjon i kontraktiliteten til høyre ventrikel og dens dekompensering - høyre hjertefeil (pulmonal heart) utvikler seg.

  Klassifisering av pulmonal hypertensjon

  For å bestemme alvorlighetsgraden av pulmonal hypertensjon er det 4 klasser av pasienter med kardiopulmonal insuffisiens.

  • Jeg klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon uten forstyrrelse av fysisk aktivitet. Normale belastninger forårsaker ikke svimmelhet, kortpustethet, brystsmerter, svakhet.
  • II klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon, noe som forårsaker en liten forstyrrelse av fysisk aktivitet. Hvilstilstanden ikke forårsaker ubehag, men den vanlige fysiske belastningen ledsages av svimmelhet, kortpustethet, smerte i brystet, svakhet.
  • III klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon som forårsaker betydelig fysisk svekkelse. Mindre fysisk anstrengelse er ledsaget av utseende av svimmelhet, dyspné, brystsmerter, svakhet.
  • IV-klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon, ledsaget av alvorlig svimmelhet, kortpustethet, smerte i brystet, svakhet med minimal belastning og selv i ro.

  Symptomer og komplikasjoner av pulmonal hypertensjon

  I kompensasjonsfasen kan pulmonal hypertensjon være asymptomatisk, så ofte diagnostiseres sykdommen i alvorlige former. De første manifestasjonene av pulmonal hypertensjon er notert med økende trykk i pulmonal arteriesystemet 2 og flere ganger i forhold til den fysiologiske normen.

  Med utvikling av pulmonal hypertensjon, uforklarlig kortpustethet, vekttap, tretthet med fysisk aktivitet, hjertebank, hoste, heshet vises. Relativt tidlig i pulmonal hypertensjonsklinikk kan det være svimmelhet og svimmelhet på grunn av hjerterytmeforstyrrelser eller utvikling av akutt hjernehypoksi. Senere manifestasjoner av pulmonal hypertensjon er hemoptysis, retrosternal smerte, ødem i skinn og føtter, smerte i leveren.

  Den lave spesifisiteten av symptomene på pulmonal hypertensjon tillater ikke diagnose basert på subjektive klager.

  Den hyppigst forekommende komplikasjonen av pulmonal hypertensjon er hjertefeil i høyre ventrikk, ledsaget av en rytmeforstyrrelse - ciliary arytmi. I alvorlige stadier av pulmonal hypertensjon utvikler trombose av lungens arterioler.

  Når pulmonal hypertensjon i pulmonalkar kan forekomme hypertensive kriser, kramper manifest lungeødem: en kraftig økning i kvelning (vanligvis i løpet av natten), en sterk hoste med oppspytt, hemoptysis, alvorlig cyanose generelt, agitert, hevelse og pulserings cervical årer. Krøll ender med frigivelse av et stort volum av urin og lys-farget lav tetthet ufrivillig defekasjon.

  Med komplikasjoner av pulmonal hypertensjon er et dødelig utfall mulig på grunn av akutt eller kronisk kardiopulmonal insuffisiens, så vel som lungeemboli.

  Diagnose av pulmonal hypertensjon

  Vanligvis pasienter som ikke vet om sykdommen deres, går til legen med klager om åndenød. Ved undersøkelse av pasienten viste cyanose, og med forlenget varighet av pulmonal hypertensjon - deformering av de distale tåleddet på den skjema "trommestikker" og negler - "time glass biter" i form av Auskultasjon av hjertet bestemmes tonehøyde aksent II og dets oppdeling i lungearterien projeksjon slagverk - utvider grensene for lungearterien.

  Diagnose av pulmonal hypertensjon krever felles deltakelse av en kardiolog og pulmonologist. For anerkjennelse av pulmonal hypertensjon er det nødvendig å gjennomføre et helt diagnostisk kompleks, inkludert:

  • EKG - å oppdage hypertrofi av høyre hjerte.
  • Ekkokardiografi - å undersøke blodkarene og hulrommene i hjertet, bestemme hastigheten på blodstrømmen i lungearterien.
  • Datatomografi - lagdelte bilder av brystorganer viser forstørrede pulmonale arterier, samt samtidige pulmonale hypertensjonssykdommer i hjerte og lunger.
  • Røntgen av lungene - bestemmer den utbuling av lungearterien, utvidelse av dens hovedgrener og innsnevring av mindre skip, tillater den indirekte bekrefte tilstedeværelse av pulmonal hypertensjon ved identifikasjonen av andre sykdommer i lungene og hjertet.
  • Kateterisering av lungearterien og høyre hjerte utføres for å bestemme blodtrykket i lungearterien. Det er den mest pålitelige metoden for å diagnostisere pulmonal hypertensjon. Gjennom punkteringen i jugularvenen blir sonden ført til høyre hjerte, og ved å bruke trykkmonitoren på sonden bestemmes blodtrykket i høyre ventrikel og lungearterier. Hjertekateterisering er en minimal invasiv teknikk med liten eller ingen risiko for komplikasjoner.
  • Angiopulmonografi er en røntgenkontrasttest av lungekarrene med det formål å bestemme det vaskulære mønsteret i pulmonal arterie og blodkar i blodsystemet. Det utføres under betingelser med spesialutrustet røntgenoperasjon med overholdelse av forholdsregler, siden innføring av et kontrastmiddel kan provosere en lungehypertensiv krise.

  Behandling av pulmonal hypertensjon

  Hovedmålene i behandlingen av pulmonal hypertensjon er: eliminering av årsaken, senking av blodtrykk i lungearterien og forebygging av trombose i lungene. Den komplekse behandlingen av pasienter med pulmonal hypertensjon inkluderer:

  1. Mottak vazodilatiruyuschih midler slappe av glatt muskel lag av blodkar (prazosin, hydralazine, nifedipin). Vasodilatatorer er effektive i de tidlige stadiene av utviklingen av lungehypertensjon før utseendet på uttalt endringer i arterioler, deres okklusjoner og utslettelse. I denne forbindelse er tidlig diagnose av sykdommen og etableringen av etiologien av lungehypertensjon viktig.
  2. Bruk av disaggregeringsmidler og antikoagulantia av indirekte virkning, redusering av viskositeten til blod (acetylsalisylsyre, dipyridamol, etc.). Med en uttalt fortykning av blodkaret til blodsetting. Optimal hos pasienter med pulmonal hypertensjon er hemoglobinnivået av blod opptil 170 g / l.
  3. Innånding av oksygen som symptomatisk behandling med alvorlig dyspné og hypoksi.
  4. Inntak av diuretika med pulmonal hypertensjon komplisert ved høyre ventrikulær svikt.
  5. Transplantasjon av hjerte og lunger i ekstremt alvorlige tilfeller av pulmonal hypertensjon. Opplevelsen av slike operasjoner er fortsatt liten, men det viser effektiviteten av denne teknikken.

  Prognose og forebygging av pulmonal hypertensjon

  En ytterligere prognose for allerede utviklet pulmonal hypertensjon avhenger av dens underliggende årsak og nivået av blodtrykk i lungearterien. Med et godt svar på pågående behandling er prognosen gunstigere. Jo høyere og mer stabilt nivået av trykk i pulmonal arteriesystemet, jo verre er prognosen. Med uttalt fenomen av dekompensasjon og nivået av trykk i lungearterien mer enn 50 mm Hg. en betydelig andel av pasientene dør innen de neste 5 årene. Prognostisk ekstremt ugunstig primær pulmonal hypertensjon.

  Forebyggende tiltak er rettet mot tidlig deteksjon og aktiv behandling av patologier som fører til lungehypertensjon.

  Les Mer Om Fartøyene