Statiner: hvordan å handle, indikasjoner og kontraindikasjoner, en gjennomgang av narkotika, enn å erstatte

Kolesterol, eller kolesterol - et stoff som utfører viktige funksjoner i menneskekroppen. Disse inkluderer:

 • Deltakelse som byggemateriale i prosessen med vital aktivitet av nesten alle celler i kroppen, siden kolesterolmolekyler er inkludert i sammensetningen av cellemembranen og gir den styrke, fleksibilitet og "fluiditet"
 • Deltakelse i fordøyelsesprosessen og dannelsen av gallsyrer, som er nødvendige for spaltning og absorpsjon av fett i mage-tarmkanalen,
 • Deltakelse i dannelsen av hormoner i kroppen - steroidhormonene i binyrene og kjønnshormonene.

Kolesterolinnholdet i kroppen består av to komponenter - syntese (dannelse) av det i leverceller (80%) og eksternt inntak med matvarer (20%). Kolesterol er rik på eggeplomme, meieriprodukter, kjøtt, lever og nyrer av fugler og dyr.

Overflødig kolesterol i blodet fører til det faktum at overskytende molekyler kan deponeres på veggene i blodårene (hovedsakelig arterier). Dannelsen av aterosklerotisk plakk som hemmer blodstrømmen gjennom blodårene, og noen ganger med klumper fester dem fullstendig å dekke åpningen av beholderen, for å fremme utviklingen av hjerteanfall og slag.

total kolesterol, bør normen i voksent humant blod ikke overskride 5,0 mmol / L hos pasienter med koronar hjertesykdom er ikke mer enn 4,5 mmol / l, og i pasienter med hjerteinfarkt - mindre enn 4,0 mmol / L.

Hva er statiner og hvordan fungerer de?

I tilfeller der pasienten har økt risiko for å utvikle hjerteinfarkt på grunn av aterosklerose og brudd på kolesterolmetabolisme, er han vist langsiktig bruk av lipidsenkende legemidler.

Statiner er hypolipidemiske (lipidsenkende) legemidler, hvis virkningsmekanisme er å hemme enzymet som fremmer dannelsen av kolesterol. Arbeid på prinsippet om "nei enzym - ikke kolesterol." I tillegg, på grunn av indirekte mekanismer bidra til forbedring av den skadede indre lag av blodkarene på scenen når aterosklerose er ennå ikke mulig å diagnostisere, men avsetningen av kolesterol på veggene allerede har begynt - i en tidlig fase av aterosklerose. Også gunstig påvirke de reologiske egenskapene til blod, redusere viskositeten, som er en viktig faktor som hindrer dannelsen av blodpropper og fester dem på plaketter.

Den mest effektive for tiden er statiner av den nyeste generasjonen, som inneholder som aktiv ingrediens atorvastatin, cerivastatin, rosuvastatin og Pitavastatin. Narkotika av den siste generasjonen reduserer ikke bare nivået av "dårlig" kolesterol, men øker også blodinnholdet til "godt". Disse er de beste statinene for i dag, og effekten av deres søknad utvikler seg allerede i den første måneden med konstant opptak. Statiner er foreskrevet en gang om dagen om natten, det er mulig å kombinere dem i en tablett med andre hjerte medisiner.

Uavhengig bruk av statiner uten å konsultere en lege er uakseptabelt, siden før du tar stoffet, må du bestemme nivået av kolesterol i blodet. Videre, hvis kolesterolnivået er mindre enn 6,5 mmol / l, innen et halvt år er det nødvendig å prøve å redusere det ved hjelp av kosthold, en sunn livsstil, og bare med ineffektivitet av disse tiltakene bestemmer legen om utnevnelse av statiner.

Fra instruksjonen om bruk av statiner kan du fremheve hovedpoengene:

Indikasjoner for forskrivning av statiner

Hovedindikasjonen er hyperkolesterolemi (høyt kolesterol) med ineffektivitet av ikke-farmakologiske metoder og familiær (arvelig) hyperkolesterolemi med diett ineffektivitet.

aktiv progresjon av aterosklerose og høy risiko for vaskulær okklusjon - hovedindikasjonen for bruk av statiner

Utnevnelsen av statiner er obligatorisk for personer med hyperkolesterolemi forbundet med følgende sykdommer, siden deres bruk i kombinasjon med andre medisinsk foreskrevne medisiner er pålitelig reduserer risikoen for plutselig hjertedød:

 • Personer over 40 år med høy risiko for hjerte-og karsykdommer,
 • Iskemisk hjertesykdom, angina pectoris,
 • Utsatt myokardinfarkt,
 • Operasjon av aortokoronar bypass eller stentinstallasjon i hjertekarsi,
 • hjerneslag,
 • fedme,
 • Diabetes mellitus,
 • Tilfeller av plutselig hjertedød i nærstående under 50 år.

Kontra

Kontraindikasjoner inkluderer brudd på leverfunksjonen (hepatitt, cirrhosis) i aktiv fase, allergiske reaksjoner med tidligere inntak av legemidler. Statiner kan ikke tas av gravide og ammende kvinner, så vel som kvinner i reproduktiv alder som ikke bruker pålitelige prevensjonsmetoder. Statiner påvirker ikke andre typer metabolisme (protein, karbohydrat, purinbytte), slik at de kan brukes til pasienter med diabetes mellitus, gikt og andre sammenhengende sykdommer.

Bivirkninger

Mindre enn 1% av pasientene langvarige og kontinuerlig statin utviklet sykdomsfølelse, søvnforstyrrelser, muskelsvakhet, hørselstap, tap av smak, hjertebank, en skarp nedgang, og øket blodtrykk, reduserte nivåer av blodplater i blodet, neseblødning, halsbrann, magesmerter, kvalme, ustabil krakk, hyppig vannlating, reduksjon i potens, smerter i muskler og ledd, rabdomyolyse (nedbrytning av muskelvev), øket svetting, allergiske reaksjoner.

Mer enn 1% av pasientene kan oppleve svimmelhet, kvalme, smerter i hjertet, en tørrhoste, nesetetthet, perifert ødem, øket hudens følsomhet overfor sollys, hudreaksjoner - kløe, rødhet, eksem.

Kan jeg kombinere statiner med andre stoffer?

I henhold til anbefalingene fra WHO og American Heart Association er statiner et obligatorisk legemiddel ved behandling av koronar hjertesykdom, med stor risiko for komplikasjoner og hjerteinfarkt. Utnevnelse av bare ett legemiddel for å redusere kolesterol er derfor ikke nok de essensielle medisinene er inkludert i behandlingsstandardenea er beta-blokkere (bisoprolol, atenolol, metoprolol, etc.), antiplatelet midler (aspirin, Aspirin Cardio, Aspicor, Trombo Ass, etc.), ACE-hemmere (enalapril, perindopril, kvadripryl, etc.) og statiner. Mange studier har blitt utført som viser at bruken av disse stoffene i komplekset er trygt. Videre, når et trekk, for eksempel pravastatin og aspirin per tablett ble betydelig redusert risiko for hjerteinfarkt (7,6%) sammenlignet med medikamentadministrering alene (nesten 9% og 11% når man tar et statin og acetylsalisylsyre, henholdsvis).

Dermed, hvis tidligere statiner ble foreskrevet for natten, er det på en egen tid fra å ta andre medisiner, nå er verdens medisinske samfunn konkludert med at det å foreta kombinasjonsmedikamenter i en pille er mer å foretrekke. Av slike kombinasjoner blir nå stoffer testet, kalt polypillus, men deres massebruk er begrenset. Allerede brukt medisiner med en kombinasjon av atorvastatin og amlodipin - kaduet, dupleks.

Med høyt kolesterolnivå (mer enn 7,4 mmol / l), er det mulig å bruke statiner sammen med legemidler for å redusere den fra en annen gruppe - fibrater. Denne avtalen skal bare gjøres av en lege, og vurderer risikoen for bivirkninger nøye.

Det er umulig å kombinere statiner med grapefruktjuice, da den inneholder stoffer som senker metabolismen av statiner i legemet og øker deres konsentrasjon i blodet, som er fylt med utvikling av uønskede toksiske reaksjoner.

Ta heller ikke slike stoffer med alkohol, antibiotika, spesielt klaritromycin og erytromycin, da dette kan ha en toksisk effekt på leveren. Antibiotika av andre grupper i kombinasjon med legemidler for å redusere kolesterol er trygt. For å vurdere leverfunksjonen er det nødvendig å ta biokjemisk blodprøve hver tredje måned og bestemme nivået på leverenzymer (ALAT, ASAT).

Skader og fordeler - for og imot

Enhver pasient, når du tar medisiner foreskrevet av en lege, tenker på korrekthet av reseptene. Å ta statiner er ikke noe unntak, spesielt som du ofte kan høre om farene ved disse stoffene. Denne oppfatningen kan fjernes, siden nye medisiner har blitt utviklet de siste årene som gir mer fordel enn skade.

Fordeler med å ta statiner

 1. Reduksjon av dødelighet fra hjerteårsaker med 40% i løpet av de første fem årene;
 2. Reduser risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt med 30%;
 3. Effektivitet er reduksjonen av kolesterolnivået med konstant påføring på 45 - 55% av det opprinnelige høye nivået. For å vurdere effektiviteten av pasienten bør ta en blodprøve hver måned for innholdet av kolesterol;
 4. Sikkerhet - å ta den siste generasjonen statiner i terapeutiske doser, har ingen signifikant toksisk effekt på pasientens kropp, og risikoen for bivirkninger er ekstremt lav. En rekke studier, å gjennomføre langtidsovervåkning av pasienter som er under langtids statinterapi, har det blitt demonstrert at deres metode kan føre til utvikling av type 2 diabetes, kreft, leversykdom, grå stær og svekke den mentale egenskaper. Dette har imidlertid blitt avvist og bevist at slike sykdommer utvikler seg på grunn av andre faktorer. Videre observasjoner utført i Danmark for pasienter med eksisterende diabetes mellitus type 2 1996 år har vist at risikoen for diabetiske komplikasjoner så som diabetisk neuropati, retinopati, redusert med henholdsvis 34% og 40%;
 5. Et stort antall analoger med ett aktivt stoff i forskjellige prisklasser, noe som bidrar til å velge stoffet med hensyn til pasientens økonomiske evner.

Ulemper ved å ta statiner

 • Høy pris på noen originale produkter (en crucifer, et palisander, en gaffel av forte). Heldigvis er denne feilen lett eliminert ved å bytte stoffet med samme aktive substans med en billigere analog.

Selvfølgelig bør slike fordeler og uforlignelige fordeler tas i betraktning av en pasient som har indikasjon på opptak, dersom han tviler på om det er trygt å ta statiner og nøye veier fordeler og ulemper.

Oversikt over forberedelsene

Listen over narkotika som oftest er foreskrevet for pasienter, presenteres i tabellen:

Til tross for en så stor spredning i kostnaden for statiner, er billigere analoger få dårligere enn dyre rusmidler. Derfor, hvis pasienten ikke kan kjøpe det opprinnelige stoffet, er det ganske mulig å erstatte det med en lege resept for en lignende og rimeligere pris.

Video: statiner i "Helse" -programmet

Er det mulig å redusere nivået av kolesterol uten tabletter??

I behandlingen av aterosklerose som en manifestasjon av det overskytende i kroppen av "dårlig" kolesterol fra første legebesøk bør være anbefalinger for korreksjon av livsstil, fordi hvis kolesterolnivået er ikke for høy (5,0 til 6,5 mmol / l), og risikoen for hjertekomplikasjoner er ganske lav, det er mulig å prøve å normalisere det ved hjelp av slike hendelser:

 • Riktig ernæring, organisering av et måltid med unntak av fete, stekte matvarer. Prefekt er gitt til retter i damp, kokt, stuvet. Forbruk av egg (eggeplommer), kjøtt av fete varianter, biprodukter (lever og nyrer), meieriprodukter er begrenset. Det er viktig å ikke utelukke disse produktene, men bare å bruke dem i moderasjon i samsvar med prinsippene om riktig ernæring, siden kolesterol er nødvendig av kroppen som byggemateriale for hjernen, leveren, blodlegemene og andre organer og vev. Derfor ikke bruk produkter med innhold er ikke verdt det.
 • Tilstrekkelig fysisk tilstand av kardiovaskulærsystemet (turgåing, gymnastikk, utendørs aktivitet, etc.).
 • Avslag fra dårlige vaner, som forskere har bevist at alkoholmisbruk og røyking øker kolesterolet i blodet.

Noen matvarer inneholder såkalte naturlige statiner. Blant disse produktene er de mest studerte hvitløk og gurkemeie. Fiskeoljepreparater inneholder omega-3 fettsyrer, som bidrar til normalisering av kolesterol metabolisme i kroppen. Du kan ta fiskeolje, kjøpt på apoteket, og du kan lage fiskeretter (ørret, laks, laks etc.) et par ganger i uken. Bruk av tilstrekkelige mengder vegetabilsk fiber, som finnes i epler, gulrøtter, frokostblandinger (havregryn, byg) og bønner, oppfordres.

I fravær av effekt fra ikke-farmakologiske metoder, foreskriver legen ett av de hypolipidemiske legemidlene.

Avslutningsvis vil jeg bemerke at, til tross for frykt for pasienter og forståelse av farene ved statiner, er deres formål helt berettiget i avansert atherosclerosis med koronarsykdom, da disse stoffene er faktisk forlenge livet. Hvis du har høyt kolesterolnivå uten første tegn på vaskulær lesjon, bør du spise riktig, flytter aktivt, føre en sunn livsstil, og i fremtiden, så trenger ikke å tenke på om du trenger å ta statiner.

Hvilke kolesterolstatiner er de sikreste og mest effektive

Et økt nivå av kolesterol i blodet fører til utvikling av aterosklerose. Denne patologien innebærer bruk av medisiner. Terapi med bruk av statiner begynner. De bidrar til å redusere innholdet av kolesterol kunstig. Hva er statiner fra kolesterol, hvilke stoffer er mest effektive og trygge - vi vil vurdere mer detaljert.

Statins - hva er det?

Statiner er en gruppe medikamenter som er laget for å senke kolesterol i blodet. Men narkotika påvirker ikke ham direkte. De påvirker leverfunksjonen, hemmer frigjøringen av enzymet, som er involvert i produksjonen av kolesterol.

I menneskekroppen er dets komponenter - lipoproteiner. De har høy og lav tetthet. Hvis metabolske prosesser ikke brytes, utgjør lipoproteinene ingen helsefare. Men overdreven produksjon av kolesterol fremmer dannelsen av plakk, noe som fører til utvikling av alvorlige sykdommer.

Statiner er rettet mot å redusere antall kolesterolbærere til vev. Samtidig øker antallet reseptorer for lipoproteiner med lav densitet på hepatocytter. Nemlig bærer de kolesterol i motsatt retning - fra blodet til leveren. Takket være disse stoffene er produksjonen av kolesterol normalt. Deres bruk bidrar til å bringe innholdet tilbake til det normale.

Viktig! På hvilket kolesterol tar statiner? De er nødvendige for en person på et nivå over 5 mmol / l. Etter hjerteinfarkt, i alvorlige kardiovaskulære sykdommer, reduseres målverdiene for kolesterolinnholdet.

Oversikt over forberedelsene

Vurder statiner, hvor effektiviteten og sikkerheten er bekreftet av kliniske studier.

atorvastatin

Dette er de mest effektive pillene som hjelper til med å normalisere kolesterolnivået og forhindre problemer med kardiovaskulærsystemet. Ifølge statistikk, bruk av atorvastatin reduserer risikoen for slag med 50% av medikamentet Prisen er et gjennomsnitt av 220 dollar., Eller 450 rubler.

Vasilip

Dette verktøyet er foreskrevet for ulike former for hyperkolesterolemi, spesielt i kombinasjon med aterosklerose og diabetes. Vasilip brukes til å forhindre hjerteinfarkt og hjerneslag. Den gjennomsnittlige kostnaden for disse pillene er 150 UAH, eller 320 rubler. Disse er billige, men effektive piller som bidrar til å normalisere kolesterolet i blodet.

Atoris

Det er en komplett analog av Atorvastatin. Det forhindrer dannelsen av kolesterol fra lipider. Atoris bidrar også til å øke den "gode" kolesterolindeksen betydelig. Du kan kjøpe tabletter for rundt 230 UAH., Eller 500 rubler.

Roxer

Dette legemidlet senker kolesterolet. Det er et effektivt stoff med få bivirkninger. Roxer er også foreskrevet for forebygging av kardiovaskulære patologier hos eldre mennesker. Den omtrentlige prisen på dette produktet er 90 UAH, eller 250 rubler.

Rozart

Legemidlet brukes til å normalisere nivået av kolesterol. Det er kontraindisert i tilfeller av nedsatt leverfunksjon, aktiv hepatitt, alvorlig nyresvikt. På grunn av bivirkninger, bør Rosart tas strengt etter instruksjonene. Kjøpe i et apotek dette statin kan være til en omtrentlig pris på 170 UAH., Eller 400 rubler.

Merten

En av de billige og effektive stoffene. Inneholder rosuvastatin, har en langvarig effekt. For å maksimere effektiviteten, bør du ta Mortenil i kompleks terapi. Den omtrentlige prisen på medisinen er 150 UAH, eller 300 rubler.

Rozukard

Hjelper å bli kvitt kolesterol. Også brukes til å forhindre hjertesykdom og blodårer, aterosklerose. Det har en rekke kontraindikasjoner og bivirkninger, derfor kan den bare brukes i henhold til legenes resept, nøye observere doseringen. Du kan kjøpe Rosukard for ca 180 UAH., Eller 420 rubler.

simvastatin

Legemidlet er for en person med hyperkolesterolemi. Det brukes som en komponent i kompleks terapi. Simvastatin er nyttig i form av et forebyggende middel med samtidig diabetes, aterosklerose. Gjennomsnittlig pris på dette produktet er 90 UAH, eller 200 rubler.

rosuvastatin

Dette er et av de mest effektive legemidlene for å senke kolesterolet. Rosuvastatin har en langvarig effekt. Du kan kjøpe tabletter i gjennomsnitt for 220 UAH., Eller 500 rubler.

Det er viktig å huske! Det sikreste statin vil hjelpe til med å velge den behandlende legen, med tanke på de individuelle egenskapene til pasientens kropp og sammenhengende sykdommer!

Egenskaper for klassifisering av statiner

Klassifisere statiner kan være på flere måter:

 1. Etter generasjoner: første, andre, tredje og siste generasjon.
 2. Av opprinnelse: syntetisk, halvsyntetisk og naturlig.
 3. På konsentrasjonen av aktive stoffer: høy dose, middeldosis og lav dose.

Sistnevnte klassifisering er mest praktisk, siden statiner foreskrives i forskjellige doser.

Naturlige statiner fra kolesterol

For å senke nivået av kolesterol i blodet foreskrevet et spesielt diett. Det er nødvendig, fordi noen matvarer inneholder naturlige statiner.

Reduksjon av kolesterol uten medisiner er mulig når det brukes:

 1. Produkter som inneholder ascorbinsyre. Disse inkluderer sitrus, svart currant, havtorn, hund rose, søt pepper.
 2. Produkter med nikotinsyre. Disse er alle typer nøtter, magert kjøtt, rød fisk.
 3. Omega-3 fettsyrer - rød fisk, enhver vegetabilsk olje.
 4. Polikonazola. Den finnes i sukkerrør, du kan kjøpe den på apoteket.
 5. Pektin. Den maksimale konsentrasjonen er notert i epler, gulrøtter, kål, bønner, frokostblandinger, kli.
 6. Resveratrol - druer.
 7. Gurkemeie.

Det bidrar også til å redusere kolesterolinnholdet i hvitløk.

Er det nødvendig å drikke statiner mens du følger et anti-kolesterol diett? Riktig ernæring er en del av terapien. Derfor, vanligvis for normalisering av tilstanden, endrer pasienten kostholdet og tar medisiner av denne gruppen.

Fordelene og skadene til statiner

Medisiner i denne gruppen har en rekke fordeler. De inkluderer:

 1. Redusere risikoen for død i utviklingen av hjerte-og karsykdommer.
 2. Sannsynligheten for hjerteinfarkt minker med 30%.
 3. Ved vanlig bruk av statiner reduseres kolesterolet med 40-55%.
 4. Statiner av den nyeste generasjonen inneholder ikke giftige stoffer. Bivirkninger observeres i sjeldne tilfeller.
 5. Statiner har mange analoger. Alle kan velge medisinen som passer for ham til prisen.

Skader på statiner skyldes at de kan forårsake slike reaksjoner i kroppen:

 • urimelig humørsvingninger, aggresjon, apati, panikk;
 • generell svakhet i kroppen;
 • nederlag av ikke-inflammatoriske nerver;
 • dysfunksjon i fordøyelsessystemet;
 • smertefulle opplevelser i ledd og muskler;
 • reduksjon i blodplatekonsentrasjon.

Statiner kan også føre til forstyrrelse av metabolske prosesser, så de må brukes strengt etter instruksjonene.

Kontra

Først og fremst er denne gruppen medikamenter kontraindisert hos kvinner under graviditet. Det er også forbudt å bruke dem i slike tilfeller:

 • allergiske manifestasjoner, individuell intoleranse mot legemiddelkomponenter;
 • alvorlig nyresykdom
 • forstyrrelse av det endokrine systemet;
 • patologi i muskuloskeletale systemet;
 • kronisk leversykdom.

Hvis du bruker statiner i lang tid i stor dosering, kan de forårsake slike bivirkninger:

 • smertefulle opplevelser i mage-tarmkanalen;
 • forstoppelse,
 • kvalme og oppkast;
 • redusert antall blodplater;
 • hevelse i øvre og nedre ekstremiteter;
 • overvekt, fedme;
 • muskelkramper;
 • smerte i ryggen;
 • sykdommer i ledd.

Det er også nødvendig å vurdere og forene preparater ved kompleks behandling. Bruk av statiner som er uforenlige med statiner, kan føre til alvorlige konsekvenser.

Oppsummering, det bør bemerkes at statiner er ganske sikre og effektive stoffer, forutsatt at de brukes riktig. Ved vurderingen av de individuelle egenskapene til organismen, medfølgende sykdommer hos pasienten, vil den behandlende legen velge det mest effektive middelet.

Gjennomgang av Statin Drugs for kolesterolreduksjon

Forhøyet kolesterol er årsaken til kardiovaskulær sykdom.

For å redusere konsentrasjonen, brukes flere medisiner, spesielt statin-legemidler. De normaliserer lipidmetabolismen og forbedrer trivsel.

Hvorfor går kolesterolet opp?

Kolesterol er en organisk forbindelse som er til stede i kroppen og deltar i sin funksjon. Det er en viktig komponent i lipidmetabolismen.

Konsentrasjonen av stoffet kan overstige den etablerte normen. Dette har en negativ effekt på helsen og forårsaker en rekke sykdommer. Disse inkluderer hjerteinfarkt og slag, stenokardi, aterosklerose.

20% av eksternt kolesterol kommer fra mat, de resterende 80% produseres av kroppen. Ved brudd på kvittering og tilbaketrekking av et stoff, endres innholdet.

Det kan også utløse økt kolesterol, indre og eksterne årsaker:

 • en metabolsk lidelse;
 • arvelig predisposition;
 • overdreven forbruk av mat mettet med animalsk fett;
 • bruk av noen medisiner
 • hypertensjon;
 • kronisk stress;
 • diabetes mellitus;
 • utilstrekkelig fysisk aktivitet
 • hormonell ubalanse eller restrukturering;
 • fedme og overvekt
 • alderdom.

Indikasjoner for laboratorieanalyse er:

 • Diagnose av aterosklerose og dens forebygging når det er i fare;
 • Tilstedeværelse av andre kardiovaskulære patologier;
 • nyrepatologi;
 • endokrine sykdommer - hypothyroidisme;
 • diabetes;
 • patologi av leveren.

Når en avvik fra normen oppdages, foreskriver legen en rekke metoder for å redusere kolesterol. Avhengig av det kliniske bildet, kan statin medisiner foreskrives.

Hva er statiner?

Dette er en gruppe av hypolipidemiske legemidler utviklet for å redusere skadelig kolesterol. De blokkerer aktiviteten til leverenzymet, som er involvert i produksjonen av stoffet.

Statiner betraktes som effektive stoffer i forebygging av primære og gjentatte hjerteinfarkt og slag. En gruppe medikamenter normaliserer tilstanden til fartøyene og forhindrer dannelsen av plakk på dem.

Med vanlig medisinering kan pasienter redusere kolesterol til 40%. Ifølge statistiske data reduserer de dødeligheten fra kardiovaskulære sykdommer nesten 2 ganger.

Preparater har holesterolosnizhayuschee handling, redusere syntesen av lipoproteiner i leveren, normalisere blod egenskaper, redusere viskositet, øke elastisiteten av årene og strekke dem, hindre dannelsen av plakk på veggene.

Hvor lenge skal jeg ta? Narkotika er kun effektive ved opptakstidspunktet, etter at oppsigelsen er avsluttet, kan indikatorene gå tilbake til forrige tall. Det er ikke utelukket permanent bruk.

Indikasjoner for bruk

Indikasjoner for bruk av statiner for å redusere kolesterol:

 • hyperkolesterolemi;
 • uttalt atherosklerose og risikoen for dens utvikling;
 • primær forebygging av slag, hjerteinfarkt;
 • støttende terapi etter et slag, et hjerteinfarkt;
 • alderdom (basert på analysedata);
 • angina pectoris;
 • koronar arteriesykdom;
 • risiko for blokkering av blodkar
 • homozygot arvelig (familiær) hyperkolesterolemi;
 • kirurgiske inngrep på hjertet og blodårene.

Blant kontraindikasjoner til bruk av statiner:

 • renal dysfunksjon;
 • intoleranse av komponenter;
 • graviditet;
 • ammer;
 • overfølsomhetsreaksjon;
 • alder til 18 år.

Liste over statin narkotika

Preparater-statiner er representert av 4 generasjoner.

I hver av dem er det aktive stoffer som er klassifisert etter introduksjonsperioden:

 1. Den første generasjonen - Lovastatin, Simvastatin, Pravastatin. Opprinnelsen er naturlig. Aktiviteten av kolesterolreduksjon er 25%. Mindre effektiv for å redusere frekvensene og vise flere bivirkninger. Generasjon er representert av følgende stoffer: Vazilip - 150 r, Zokor - 37 r, Lovastatin - 195 r, Lipostat - 540 r.
 2. Den andre generasjonen er Fluvastatin. Opprinnelsen er semisyntetisk. Aktiviteten med å redusere indikatorene er 30%. en lengre handling og en grad av innflytelse på indikatorene enn forgjengerne. Navn på medisiner fra 2. generasjon: Leskol og Lescola Forte. Deres pris er ca 865 rubler.
 3. Den tredje generasjonen er Atorvastatin. Opprinnelsen er syntetisk. Aktiviteten til å redusere konsentrasjonen av stoffet er opptil 45%. Reduser nivået av LDL, TG, øk HDL. I gruppen av legemidler som består av: Atokor - 130 rubler Atorvasterol - 280 p, Atoris - 330 p, Limistin - 233 p, Lipitor - 927 p, Torvakard - 250 p, Tulip - 740 p, atorvastatin - 127 s.
 4. Den fjerde generasjonen er Rosuvastatin, Pitavastatin. Opprinnelsen er syntetisk. Aktiviteten av kolesterolreduksjon er ca. 55%. En mer avansert generasjon, identisk i sin handling med den tredje. Demonstrer terapeutisk effekt ved lavere dosering. Kombinere med andre hjerte medisiner. Safer og mer effektiv enn tidligere generasjoner. Gruppen medisiner av 4. generasjon inkluderer: Rosulip - 280 r, Rovamed - 180 r. Tevastor - 770 r, Rosusta - 343 r, Rozart - 250 r, Mortenil - 250 r, Krestor - 425 r.

Innflytelse på kroppen

Statin narkotika hjelper pasienter med hjerte-og karsykdommer. De reduserer betennelse i karene, kolesterol, reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag. Medikamenter forårsaker også mange bivirkninger fra mild til alvorlig alvorlighetsgrad.

Fordi pillene tar lang tid, er leveren i fare. Under behandlingen blir blodbiokjemi gitt flere ganger i året.

Bivirkninger av rusmidler inkluderer:

 • hudallergiske manifestasjoner;
 • hodepine og svimmelhet;
 • økt svakhet og tretthet;
 • forstyrrelser i mage-tarmkanalen;
 • perifer neuropati;
 • hepatitt;
 • redusert libido, impotens;
 • magesmerter;
 • perifer ødem;
 • brudd på oppmerksomhet, minnetap i varierende grad;
 • trombocytopeni;
 • muskel svakhet og kramper;
 • problemer med leveren;
 • myopati;
 • forbigående global hukommelsestap - sjelden;
 • rhabdomyolyse - sjelden.

Hvilken medisin skal du velge?

Statiner er en gruppe sterke legemidler. De er ikke ment for selvbehandling. De er kun foreskrevet av den behandlende legen, med tanke på alvorlighetsgraden av sykdommen og resultatene av studiene. Det tar hensyn til alle risiko forbundet med alder, samtidige sykdommer, og tar andre medisiner.

Hver måned sendes biokjemisk analyse hver måned for å overvåke leverfunksjonen. Videreforskning utføres 3-4 ganger i året.

Hvordan velges medisinen? Legen velger stoffet og foreskriver kurset. Etter ferdigstillelsen overvåkes indikatorene. I fravær av effekt, med utilstrekkelig dose, utseendet av bivirkninger, er et annet legemiddel foreskrevet. Plukker opp riktig medisin, ordningen er løst.

Bivirkninger, kombinasjon med andre legemidler, varighet av mottak vurderes. De aller beste er statinene til den siste generasjonen. De demonstrerer en bedre balanse mellom sikkerhet og effektivitet.

Nesten ingen effekt på glukosemetabolismen, det går bra med andre hjerte medisiner. Ved å redusere doseringen (med effekten oppnådd), reduseres risikoen for å utvikle bivirkninger.

En videohistorie fra Dr. Malysheva om statiner:

Fordel og skade

Mottakelsen av statiner har en rekke positive og negative poeng.

Fordelene er:

 • forebygging av slag;
 • forebygging av hjerteinfarkt;
 • reduksjon av dødelighet med 50% av kardiovaskulære patologier;
 • behandling av aterosklerose;
 • reduksjon i kolesterol med nesten 50%;
 • fjerning av betennelse;
 • forbedring av vaskulær tilstand.

De negative aspektene ved terapeutisk behandling inkluderer:

 • kun operere under mottaket;
 • langvarig, muligens permanent bruk;
 • negativ effekt på leveren;
 • mange bivirkninger;
 • påvirke mental aktivitet og minne.

Noen produkter fungerer som naturlige statiner:

 • grønnsaker og frukt med et vitamin C innhold - hund rose, vinrank, sitrus, søt pepper;
 • krydder - gurkemeie;
 • frokostblandinger, grønnsaker, frukt som inneholder pektin - sitrusfrukter, epler, gulrøtter;
 • produkter med nikotinsyre - kjøtt, nøtter, rød fisk;
 • produkter med Omega-3 - vegetabilske oljer, rød fisk.

Spesiell oppmerksomhet er gitt på kombinasjon med andre legemidler. Statin gir last på leveren. De anbefales ikke å bli kombinert med alkohol og antibiotika, Ciklosporin, Verapamil, nikotinsyre.

Forholdsregler kombineres med fibrater. Bruk av atypypertoniske, hypoglykemiske midler sammen med statiner kan øke risikoen for myopati.

Video om anti-kolesterol medisiner - å akseptere eller ikke?

Pasientens mening

Pasientresponsene viser tilstedeværelsen av positive og negative punkter i behandlingen av statiner. Mange hevder at i kampen mot forhøyede kolesterolmedisiner viser synlige resultater. Det var også et stort antall bivirkninger.

Legernes kommentarer om statinene er blandet. Noen hevder at de er nyttige og hensiktsmessige, andre anser dem for et nødvendig onde.

Tilordnet meg å redusere kolesterol Atoris. Etter å ha tatt denne medisinen, gikk indikatoren ned fra 7,2 til 4,3. Det virker som at alt gikk bra, da var det en skarp puffiness, pluss alle smerter i ledd og muskler begynte. Å bære det ble utålelig. Behandlingen ble suspendert. To uker senere gikk alt. Jeg skal gå til en lege for råd, la han foreskrive annen medisin.

Olga Petrovna, 66 år, Khabarovsk

Min far ble foreskrevet stoffet Krestor. Den tilhører den siste generasjonen av statiner, den mest normale av alle. Før dette var Leskol, var det flere bivirkninger. Far drikker Krestor i ca to år. Det viser gode resultater, og lipidogrammet tilsvarer alle normer. Av og til var det bare mageforstyrrelser. Den behandlende legen sier at resultatene er enda bedre enn forventet. For å spare penger, ønsker vi ikke å bytte til analoger billigere.

Oksana Petrova, 37, St. Petersburg

Svigermoren har tatt statiner i 5 år etter et alvorlig slag. Flere ganger endret de forberedelsene. En reduserte ikke kolesterol, den andre passet ikke. Etter nøye utvalg ble vi avgjort på Akorta. Av alle medisiner var det mest egnet med færre bivirkninger. Svigermoren overvåker stadig status av en lever. Ikke alltid testene er normale. Men i hennes tilfelle, spesielt ikke bli valgt.

Alevtina Agafonova, 42, Smolensk

Legen foreskrev meg Rosuvastatin - sa at denne generasjonen er den beste, med færre bivirkninger. Jeg leser instruksjonene for bruk, og til og med litt redd. Det er flere kontraindikasjoner og bivirkninger i dem enn indikasjoner og fordeler. Det viser seg, en godbit og en annen krøller. Jeg begynte å ta stoffet, jeg drikker en måned, til uten overflod.

Valentin Semenovich, 60 år gammel, Ulyanovsk

Statiner er obligatoriske for aterosklerose, hjerteinfarkt, slag. Dessverre, uten dem i noen tilfeller kan det ikke. Medisiner kan ikke fullstendig løse problemet med å forhindre komplikasjoner. Men visse suksesser med søknaden deres er åpenbare.

Agapova LL, kardiolog

Statiner er en gruppe medisiner som står på listen over obligatoriske legemidler i kampen mot kolesterolemi og dens konsekvenser. Med deres hjelp er det mulig å halvere dødsfrekvensen fra slag og hjerteinfarkt. Den fjerde generasjonen regnes som den mest effektive og relativt sikre.

Produkter med naturlige statiner

Ifølge WHO, hver femte innbygger på planeten, som fyller 45 år, lider av aterosklerose. Denne sykdommen er forbundet med et brudd på fettmetabolismen i kroppen, der veggene i karrene danner kolesterolplakk. Spesielt farlig patologi er komplikasjoner: akutt død av hjertemuskelen (hjerteinfarkt) og hjernevev (slag).

Vanligvis involverer atherosklerosebehandling langsiktig administrasjon av medisiner fra statin-gruppen, som har bivirkninger og en ganske høy pris. Men få mennesker vet at noen matvarer også inneholder stoffer som senker kolesterolnivået. Er det mulig å erstatte statiner med medisiner for naturlige, vil dette bidra til å normalisere fettmetabolismen i kroppen, og hva skal man vite om å nekte å ta tabletter?

Virkningsmekanismen for statiner i hyperkolesterolemi

Det er kjent at opptil 80% av alt kolesterol som sirkulerer i blodet, blir syntetisert i leveren celler (de resterende 20% kommer med mat). Denne fettalkoholen er nødvendig for at kroppen skal bygge cellemembraner og syntetisere steroidhormoner. En økning i produksjonen i leveren, sammen med overdreven inntak i kroppen - er viktige faktorer ved dannelsen av aterosklerose.

Virkningsmekanismen for statiner i hypolipidemi er godt studert: Medikamenter hemmer aktiviteten til enzymet GMK-CoA-reduktase og reduserer produksjonen av endogent kolesterol av leverceller betydelig. Normalisering av fettmetabolismen er nødvendig for å stoppe dannelsen av kolesterolplakk og forhindre akutt kardiovaskulær patologi.

Fordeler med legemidler fra gruppen statiner:

 1. Redusere dødelighet fra hjertesykdom med 40% i løpet av de første 5 årene av opptak.
 2. Redusere risikoen for å utvikle hjerteinfarkt eller hjerneslag med en tredjedel.
 3. Reduserer konsentrasjonen av kolesterol i blodet med 45-50% med vanlig opptak.
 4. Sikkerhet - Moderne statiner i gruppen gir sjelden anledning til bivirkninger.
 5. Mangfold av stoffer med identisk aktiv substans.

For å kontrollere reduksjonen av kolesterol til alle pasienter som tar statiner, anbefales det å donere blod hver måned for å bestemme lipidspektret.

Imidlertid har stoffene for å redusere kolesterol betydelige ulemper:

 1. Behovet for langvarig administrasjon - ofte statiner foreskrives for pasienter med dyslipidemi i flere måneder og til og med år.
 2. Høy pris på moderne representanter for gruppen.
 3. Motstridende data om behovet for å ta statiner: Det er studier som styrker den negative effekten av lavt kolesterol på kroppen.
 4. Utvikling av bivirkninger med langvarig inntak hos 2-3% av pasientene: muskel svakhet; rhabdomyolysis - akutt nekrose av muskler; minneverdigelse; søvnløshet; nevropati; emosjonell labilitet: irritabilitet, skarpe humørsvingninger.

Således er statiner fra kolesterol ikke et paradis, og mottaket er ofte ubehagelig for pasienter med dyslipidemi. Tenk på hva som kan erstatte disse stoffene, i hvilke matvarer er naturlige stoffer som bidrar til å senke kolesterol, og om det overhodet er mulig å nekte å ta tabletter i aterosklerose.

Mange av produktene vi kjenner til, inneholder stoffer som gjenoppretter forstyrret lipidmetabolisme. De såkalte naturlige statiene er produkter, med vanlig bruk som fører til en nedgang i nivået av kolesterol i blodet. De er et utmerket alternativ til legemidler i behandlingen av mild til moderat aterosklerose.

Grønnsaker og frukt

Friske grønnsaker, frukt og bær er en kilde til vitaminer, microelements og fiber. De skal danne grunnlaget for rasjonen hos pasienter med nedsatt lipidmetabolisme, som:

 • normalisere arbeidet i mage-tarmkanalen og forhindre absorpsjon av skadelige stoffer i tarmene;
 • rens blodet av giftstoffer og skadelige stoffer, fjern giftstoffer fra kroppen;
 • på grunn av det høye innholdet av vitaminer og antioksidanter beskytter veggene til karene fra dannelsen av kolesterolplakk;
 • direkte redusere konsentrasjonen av den "farlige" brøkdel av kolesterol - LDL.

epler

Epler er rekordholdere for innholdet av pektin, vitamin B3 og askorbinsyre. Disse fruktene bidrar til normalisering av metabolisme, beskytter fartøyets vegg mot skade, reduserer konsentrasjonen av "dårlig" kolesterol.

Ifølge en studie utført av American Association for Control of Atherosclerosis, reduserer det daglige inntaket av 1 eple kolesterolnivået med 15-20%.

Sitrusfrukter og bær

Det sure kjøttet av sitrusfrukter inneholder et stort antall antioksidanter. Inkludering av appelsiner, sitroner eller mandariner i ditt daglige kosthold vil styrke immuniteten, gjenopprette forstyrret metabolisme og balanse mellom lipider. På grunn av vitamin C-metningen, forhindrer sitrusfrukter dannelsen av aterosklerotiske plakk og bidrar til ødeleggelsen av allerede dannede kolesterolavsetninger.

Ripe og søte bær av tranebær og svarte rips er en uerstattelig kilde til polyfenoler. Disse biologisk aktive stoffene øker nivået av antiaterogene lipoproteiner, og brukes med hell for både forebygging og kompleks behandling av aterosklerose.

I druer, spesielt sine røde karakterer, inneholder en stor mengde resveratrol - en kraftig antioksidant, som kan tilskrives naturlige statiner. Resveratrol forhindrer dannelse av skade på vaskemuren og dannelsen av aterosklerotiske plakk. Druesaft eller rødvin (men ikke mer enn 1 glass om dagen) er et effektivt naturlig middel for forebygging av hjerte-og karsykdommer. Druefrø, som inneholder en stor mengde umettede fettsyrer, produserer olje. Det anbefales også å inkludere i diettpasienter med aterosklerose.

Kål, hvitløk og paprika

En kål kjent for alle kan erstatte apoteksprodukter, siden det bidrar til å eliminere LDL og VLDL fra kroppen. Du kan konsumere det i strid med fettmetabolismen i noen form - stuvninger, surkål, tilberedt i de første retter og side retter, men det mest nyttige er fortsatt en frisk grønnsak.

Pasienter med aterosklerose anbefales også daglig bruk av hvitløk, som er rik på essensielle oljer, antioksidanter og stoffer som akselererer metabolisme. På grunn av lokal irritasjonsvirkning er produktet kontraindisert ved akutte og kroniske gastrointestinale sykdommer.

Pepper er grønnsaket med høyest innhold av vitamin C. Den vanlige bruken fører til styrking av vaskulære vegger, normalisering av metabolisme og forebygging av aterosklerose.

sopp

Nyttig i forstyrrelser i lipidmetabolismen og sopp i store mengder som omfatter kalsium og kalium, forsterkende beholderveggene, vegetabilsk protein, metning av legemet med energi på et lavt kaloriinntak, og vitamin D og B3 er nødvendig for å redusere den "dårlige" kolesterol. Sopp har uttalt anti-inflammatoriske egenskaper som bidrar til å beseire aterosklerose i de tidlige stadier av sykdommen.

Jerusalem artisjokk

Jerusalem artisjokk - utelukkende vises sjelden på våre bord grønnsaker. Han er en utmerket assistent i kampen mot økt kolesterol på grunn av innholdet av pektiner og vegetabilsk fiber. Juice og rotmasse brukes til å gjenopprette peristaltikken i fordøyelseskanalen, redusere kolesterol og forhindre hjerte-og karsykdommer i aterosklerose.

Eksperter kaller også naturlige statiner blant frukt og grønnsaker:

Etter å ha diversifisert sitt daglige kosthold med retter fra friske grønnsaker og frukt, oppnår pasienter med aterosklerose gode resultater: allerede i de første tre månedene av en slik diett kan kolesterolnivået reduseres med 10-15% fra den første.

Krydder, urter og medisinske planter


Overraskende, et utmerket "middel" for kolesterol vokser i mange i hagen. Friske urter og krydret urter inneholder et stort antall biologisk aktive stoffer som bidrar til å bekjempe aterosklerose.

persille

Persille er en kilde til naturlige statiner - antioksidanter, plantefiber, vitamin C og karotenoider. Hvis du regelmessig legger til friske urter til salater, første og andre kurs, kan du oppnå en økning i nivået av "nyttig" kolesterol, og redusere risikoen for atherosklerotiske plaques betydelig.

selleri

Den unike sammensetningen av selleri, mettet med vitaminer, mikroelementer, fiber og kolin gjør det mulig å bruke det som et effektivt middel for forebygging av aterosklerose. Både stammer og rhizomer av planten er egnet for mat, noe som gjør det mulig å senke LDL-nivået med 5-10% fra den første, og normalisere metabolismen.

gurkemeie

Curcuma - dette er kanskje det mest nyttige krydderet for folk som lider av aterosklerose. Gullpulver inneholder et unikt stoff curcumin, som følge av at det er en transport av atherogen, "dårlig" kolesterol til leveren, dets behandling i galde og utskillelse fra kroppen. For forebygging og behandling av lipidmetabolismeforstyrrelser, anbefaler leger at du legger til en klype gurkemeie i første og andre måltider daglig.

Urter og medisinske planter

Urtebehandling, eller urtemedisin - en stor del av tradisjonell medisin. Ifølge denne undervisningen kan biologisk aktive komponenter som finnes i medisinske planter raskt og effektivt etablere en lipidutveksling.

Hvordan kan jeg erstatte medisiner for å redusere kolesterol? Spesialister skiller flere medisinske planter:

 • salvie;
 • bitter malurt;
 • løvetann;
 • ryllik;
 • rogn;
 • frø av plantain;
 • hofter;
 • fjellaske.

Disse plantene er rike på naturlige statiner, vitaminer og antioksidanter, har milde koleretiske egenskaper, bidrar til vekttap og gjenoppretter fordøyelsen.

Oftest, for forebygging og behandling av høyt kolesterol, brukes infusjon av urter. For forberedelsen er det nødvendig å blande friske eller tørkede medisinske planter i like store mengder, 1 ss. l. Den resulterende blanding helles to kopper kokende vann og insisterer i minst to timer. Deretter filtreres infusjonen gjennom en sik eller brettes i flere lag av gasbind og drikker 100 ml 3 ganger daglig (før du spiser). Behandlingsforløpet er 1-2 måneder.

Vær oppmerksom! Bruk av oppskrifter av tradisjonell medisin bør avtales med behandlende lege. Denne infusjonen er kontraindisert ved individuell intoleranse, allergi, kolelitiasis og kronisk nyrepatologi.

Flerumettede fettsyrer som naturlige statiner

Det er kjent, alt fettet som inneholdes i næringsmidler, er delt inn i en skadelig, som bidrar til vekst av "dårlige" kolesterol og dannelsen av aterosklerotiske plakk, og nyttig - senkning av HDL-kolesterol og reduksjon av lipid balanse.

Hvis bruken av den første (maks innholdet i animalsk fett - slakteavfall, fett og fett kjøtt, melk, fløte, ost, eggeplommer) anbefales å begrense kraftig i aterosklerose, rettene, som inkluderer nyttige lipider, bør du prøve å inkludere i ditt daglige kosthold.

Nyttig til en organisme som gjør et høyt innhold av flerumettede fettsyrer - aktive deltagere i lipidmetabolisme som fanger den "dårlige" kolesterol fraksjon - LDL og VLDL, og levere dem til leveren for videre behandling og eliminering gjennom tarmen. Siden aterosklerose vanligvis viser en økning i LDL og en reduksjon i nyttig HDL, er det viktig å øke nivået på sistnevnte for å gjenopprette balansen.

Produkter rik på flerumettede fettsyrer inkluderer:

 • Uraffinerte vegetabilske oljer: gresskar, fersken, oliven, linfrø.
 • Oljemessig marine fisk: sardiner, makrell, laks, sild.
 • Linfrø er et unikt terapeutisk produkt som vellykket brukes til kompleks behandling av ikke bare aterosklerose, men også sykdommer i fordøyelsessystemet, samt normalisering av kroppsvekt og metabolisme.

Korn, nøtter og belgfrukter

Retter fra hele korn, nøtter og belgfrukter bør alltid være til stede i alles kosthold. Disse produktene kan også kalles naturlige statiner, siden de:

 • inneholder fiber som renser tarmene og fjerner seg fra kroppsforurensning, giftstoffer og andre skadelige stoffer;
 • fremme normalisering av kroppsvekt og metabolisme;
 • redusere syntesen av LDL i leveren celler og forårsake en reduksjon i konsentrasjonen i blodet;
 • forstyrre dannelsen av aterosklerotiske plaketter;
 • Matte kroppen med alle nødvendige næringsstoffer (inkludert høyverdig vegetabilsk protein), slik at du kan føle deg full selv med et kaloridiet diett.

Kornblandinger er tradisjonelt betraktet som et utmerket alternativ til frokost, da de ikke overbelaster gastrointestinale kanaler, men samtidig gir de alle kroppens energibehov. Spesielt nyttig i aterosklerose er:

 • bokhvete groats;
 • hvete groats;
 • ris korn;
 • havremel og havregryn.

Til tross for at nøtter er høyt i kalorier, anbefales de i små mengder til pasienter med nedsatt lipidmetabolisme som en ekstra kilde til nyttige umettede fettsyrer. Pistachio (i klinisk ernæring er bedre å bruke uten salt) reduserer opptaket av kolesterol fra mat i tarmen, og peanøtter bidrar til å gjenopprette forstyrret balansen mellom LDL og HDL.

Legumes (erter, bønner, soyabønner og soyaprodukter) er en viktig kilde til høyverdig vegetabilsk protein for pasienter med aterosklerose. Mangelen på animalsk fett og matfett gjør dem uunnværlige for folk som holder seg til kosternæring.

Kan jeg nekte tabletter helt?

Til tross for at regelmessig bruk av naturlige statiner, tilslutning til en sunn livsstil og kosthold samsvar gipoholisterinovoy garantert til å føre til lavere nivåer av kolesterol med 10-20% av de opprinnelige, ikke-farmasøytiske produkter er ikke alltid berettiget. Dessverre kan mat ikke redusere risikoen for død fra hjerte-og karsykdommer, som statiner klarer å klare.

Deres bruk er obligatorisk for alvorlig koronarpatologi:

 • etter et tidligere hjerteinfarkt eller slagtilfelle - for sekundær forebygging;
 • etter operasjon for aterosklerose (f.eks. stenting eller aortokoronar bypassoperasjon);
 • iskemisk hjertesykdom IV i funksjonell klasse, hvor risikoen for akutte kardiovaskulære komplikasjoner er høy.

Statiner fra kolesterol anbefales for alle pasienter med brutto lipidmetabolismeforstyrrelser, hvor LDL-nivået overskrider en terskelverdi på 160 mg / dL (en svært høy risiko for komplikasjoner).

I søket etter et svar på spørsmålet om det er mulig å forlate apotekdroger til fordel for naturlige statiner, kan det ikke være et entydig svar. I hvert tilfelle bør dette være en felles beslutning fra legen og pasienten.

Tradisjonelt anbefaler eksperter at personer med aterosklerose av mild og moderat alvorlighetsgrad har ikke-farmakologiske metoder for korrigering av lipidbalanse i tre måneder. Hvis etter denne perioden observert positiv dynamikk på kontrollanalysene, reduseres nivået av skadelige fraksjoner av kolesterol, og de nyttige fraksjonene vokser, det er ikke nødvendig med forskrivning av rusmidler. Forverring av tilstanden av fettmetabolismen er en unnskyldning for å begynne å ta piller.

Les Mer Om Fartøyene