Den siste generasjonen statiner - legemidler som har høy effekt og brukervennlighet

Forhøyede blodkolesterolnivåer krever medisinsk korreksjon, som kan vare i måneder eller år, slik at leger tar tilstrekkelig forsiktighet ved valg av stoffene.

Bruk av statiner produserer kun en effekt når den administreres riktig, i henhold til en spesiell ordning som foreskrives av en lege

Hvorfor redusere lipidnivåer

For å bruke statiner fra kolesterol begynte for lenge siden - dette er nødvendig, siden høye nivået av denne fettalkohol blir den viktigste provokerende faktoren for utvikling av aterosklerose og tilhørende sykdommer. Alle de nye generasjonene statiner hemmer effektivt HMG-CoA-reduktase, et spesielt enzym som er ansvarlig for syntesen av kolesterol i leveren. Dette gjør at du raskt kan redusere mengden kolesterol, siden ca 80% av det kommer ikke fra mat, men dannes inne i kroppen.

Den ødelagte lipidprofilen forårsaker avsetning av fettplakk inne i karene. Det vanligste målet er koronar og cerebral. Dette provoserer utviklingen av koronar hjertesykdom og øker risikoen for å utvikle akutte sirkulasjonsforstyrrelser. Med høyt nivå av kolesterol forekommer dannelsen av plaques raskt, og risikoen for hjerteinfarkt eller slag er fortsatt høyt.

Lipidogram - en blodprøve for kolesterol

I hvilke tilfeller administreres statiner?

Denne gruppen av medisiner er kun foreskrevet av en lege som bestemmer hvor lenge administrasjonen og doseringen er basert på en rekke kriterier. Betydningen har alder, nåværende status, tilstedeværelse av kroniske (og overførte) sykdommer, biokjemiske indikatorer. Forsiktig analyse vil tillate utnevnelse av en behandling som har høy effekt og en minimal mengde bivirkninger, siden disse legemidlene er foreskrevet i lang tid.

Indikasjoner for oppgaven til denne gruppen er:

 • høy hyperkolesterolemi
 • høy sannsynlighet for hjerteinfarkt / slag
 • et nylig hjerteinfarkt;
 • utvinningsperioden etter operasjoner på fartøyene (angioplastikk, stenting, shunting);
 • bekreftet diagnose av iskemisk hjertesykdom eller aterosklerose;
 • vegetovaskulær dystoni;
 • arteriell hypertensjon i alderen;
 • metabolsk syndrom.

Preparater av legemiddelgruppen av statiner foreskrives av legen på grunnlag av de oppnådde pasientundersøkelsesdataene

Å spørre hvilke statiner som er sikreste, bør forstå at de alle har visse uønskede effekter og kontraindikasjoner, inkludert:

 • graviditet når som helst, amming;
 • patologier av skjoldbruskkjertelen;
 • alvorlige lever- og nyrepatologier;
 • allergiske reaksjoner;
 • grå stær.

Denne gruppen medikamenter kan ikke brukes til profylaktiske formål alene, uten først å konsultere en spesialist.

De vanligste og mest effektive stoffene

Når det gjelder effektivitet og sikkerhet, reduserer 4-generasjons legemidler som reduserer kolesterolet betydelig andre generasjoner medisiner. Deres formål gjør det mulig å oppnå en rask reduksjon i mengden av "dårlig" (LDL) kolesterol og lavt innhold (LTH).

De siste generasjonene av statiner er representert av følgende stoffer:

Den mest effektive for tiden er statiner av den nyeste generasjonen

Alle preparater fremstilles i tablettform i forskjellige doser. Det aktive stoffet er rosuvastatin, som tilhører de selektive konkurrerende hemmere av HMG-CoA-reduktase. Dette er et spesielt enzym, "forfederen" av kolesterolet selv.

Legemidlet øker antall aktive LDL-reseptorer i hepatocytter, noe som forbedrer opptaket og prosessene med LDL-forfall. Som et resultat, reduserer ikke bare nivået av "dårligt" kolesterol, men også triglyserider. De nyeste stoffene har et direkte forhold til effektivitet med den foreskrevne dosen.

Dette gjør det mulig for legen å nøyaktig velge en effektiv mengde medisinering for ulike pasientkategorier, og lykkes med å korrigere lipidmetabolismeforstyrrelser i varierende grad.

Den terapeutiske effekten av applikasjonen utvikles gradvis. Det er nesten usynlig i løpet av den første uken, men allerede på den andre når 90%. Statins avslører fullt ut sitt potensiale i den fjerde uken med kontinuerlig inntak, og i fremtiden forblir effekten stabil. Etter oral administrering øker konsentrasjonen i blodet i 5 timer, hvoretter den når sitt maksimum. Alle legemidler absorberes hovedsakelig av leveren, der det meste av kolesterolet syntetiseres.

Statiner blokkerer enzymet i leveren, som er ansvarlig for syntesen av kolesterol

Spesielle instruksjoner for opptak

Alle stoffene i den nye generasjonen for å redusere høyt kolesterol er preget av tilstrekkelig sikkerhet. Likevel bør de forventede fordelene ved å ta overstige mulig skade. Dette gjelder hovedsakelig pasienter med kronisk nyresvikt. Dosering i dette tilfellet velges individuelt, med tanke på at konsentrasjonen av aktiv substans i blodet med nedsatt nyrefunksjon øker med 50%.

Når leverfunksjonen er nedsatt, foreskrives statiner også i redusert dose. Ved de uttrykte overtredelsene er beslutningen om en dosering akseptert i en individuell rekkefølge som erfaring med bruk av statiner i slike tilfeller mens det ikke er tilstrekkelig, og fordelen kan være mindre skade forårsaket av preparater. Utnevnelsen av denne gruppen skjer først etter en fullstendig undersøkelse og obligatorisk utvidet biokjemisk blodprøve.

Effekten av bruk av statiner blir merkbar etter en måned etter inntaket

Kontraindikasjoner for forskrivning av statiner

Sammenlignet med midler fra tidligere generasjoner, har nye statiner færre uønskede effekter. Likevel er det kontraindikasjoner for deres avtale, som inkluderer:

 • allergiske reaksjoner;
 • alvorlige patologier i hepatobiliærsystemet;
 • Fravær av et enzym som klipper laktose;
 • en signifikant reduksjon av nyrefunksjonen, ledsaget av en kraftig reduksjon av mengden urin som er separert;
 • myopati;
 • predisposisjon til dannelsen av myotoksiske tilstander;
 • samtidig administrasjon av HIV protease inhibitorer og cyklosporin;
 • hypothyroidisme, alkoholisme og utnevnelse av fibrater er kontraindikasjoner for administrering av høye doser statiner (over 40 mg);
 • Denne gruppen er ikke tildelt til fremtidige og ammende mødre.

Bivirkninger

Fordelene ved å ta statiner i tilfelle av høy kolesterolemi er åpenbare. Ikke desto mindre har midlet i fjerde generasjon noen uønskede effekter. De viktigste er følgende:

 • trombocytopeni;
 • hodepine / svimmelhet, nevropati, minneforstyrrelse, søvnforstyrrelser;
 • depressiv tilstand;
 • dyspeptiske lidelser;
 • gulsott, hepatitt;
 • pustevansker, hoste;
 • myalgi, myopati, artralgi, nekrotiserende immunmediert myopati;
 • hud kløe, utslett, elveblest;
 • proteinuri, hematuri;
 • gynekomasti;
 • mulig asteni og hevelse.

Statiner kan ikke tas av gravide og ammende kvinner, så vel som kvinner i reproduktiv alder

Hvordan blir statiner tatt

Alle tabletter tas oralt, tygges eller prehakkes. Unntaket er når stoffet administreres i en dose på mindre enn 10 mg. I dette tilfellet kan tabletten bryte ned i halvparten. Tid på dagen eller inntak av mat for effektiviteten av absorpsjon påvirker ikke. Dosen av legemidlet er valgt av legen i privat rekkefølge, i samsvar med responsen på behandlingen og resultatene av laboratorietester. Den første doseringen, som regel, overskrider ikke 5-10 mg / dag, hvis den er ineffektiv, øker den.

Sammenlignet med lave doser øker tablettene med 40 mg dramatisk økningen av uønskede effekter, slik at de aldri foreskrives for primær behandling, og med en liten økning i lipidnivåer. De er indisert for pasienter med svært høy hyperkolesterolemi og risiko for komplikasjoner fra kardiovaskulærsystemet. I dette tilfellet er pasientene under konstant medisinsk tilsyn. Selv en jevn overgang til høye doser bør ledsages av konstant overvåkning av lipidprofilen.

Navnene på den nyeste generasjonen statiner kan være forskjellige, og du kan ikke starte med å ta en annen medisin selv, fordi det aktive stoffet vanligvis er det samme.

Å ta en annen medisinering vil føre til en rask overdosering og nesten garantert utvikling av bivirkninger, og eliminering av disse kan kreve sykehusinnleggelse på sykehuset.

De mest uttalt resultatene kan oppnås mens du observerer dietten - det er nødvendigvis foreskrevet parallelt med å ta medisiner. Det vil bidra til å øke konsentrasjonen av HDL, og redusere inntaket av LDL-smittevei. Funksjonene i kostholdet og dets varighet må forklares av legen ved foreskrivelse av behandling.

Hvilken statin er den sikreste?

Den høye effekten av statiner har ført til deres store popularitet. I tillegg til dette er negative virkninger av behandling med legemidler i denne gruppen notert. Dette faktum er alarmerende og tvinger til å tenke på sikkerheten til disse legemidlene. Derfor vil folk vite hvilke statiner som er sikreste og mest effektive.

Basert på omfattende medisinsk forskning har forskere identifisert de mest effektive og sikre statinene. Blant dem er: Simvastatin, Rosuvastatin og Atorvastatin - den mest populære blant praktiserende leger. Rosovastatin og Simvastatin anses å være sikre og effektive, i henhold til medisinske kriterier, men i praksis blir de ikke brukt så ofte. Beslutningen om å bruke en bestemt statin avhenger av sykdomsgraden og foreskrives av legen individuelt for hver pasient.

Resultatene av mange analyser gir deg mulighet til å velge riktig dose av stoffet, og i fremtiden å endre det etter behov.

Nedenfor er 3 statiner, som er sikreste for menneskekroppen og effektive for å kontrollere forhøyet kolesterol.

atorvastatin

Det er den vanligste enzymmhibitoren som praktiserer leger bruker. Atorvastatin er brukt i forbindelse med en diett for reduksjon av for høye konsentrasjoner av total og "dårlig" (Portable lipoproteiner LDL) kolesterol. Det er den mest effektive og trygge medisinen. Samtidig er disse statinene bidra til å øke nivået av "gode" (HDL) kolesterol, noe som bekreftes av en rekke vellykkede kliniske forsøk: KURVER, 4S, Ascot-LLA, TNT og andre. Publikum av pasienter involvert i studien dekket menn og kvinner i alle aldre, så vel som barn som lider av kardiovaskulære sykdommer.

I samme doser er en sikker, effektiv statin som inneholder atorvastatin mye mer effektiv og pålitelig enn andre medisiner. For eksempel er stoffet overlegen i effektivitet mot fluvastatinbaserte inhibitorer. Atorvastatin deles vanligvis i to trinn av den behandlende legen. I utgangspunktet er dosen 20 mg per dag. I fravær av bivirkninger øker den daglige statinsatsen til 40 mg. Unntaket er pasienter med komplekse hjertesykdommer. For dem anses volumene av et farmasøytisk preparat av statin i 80 mg daglig effektiv.

Atorvastatin er anerkjent som det beste, effektive og sikre statinmedikamentet for å senke LDL-nivåene ved resultatene av CURVES-studien. I kvantitative termer var forbedringen 36% med 10 mg av legemidlet og 51% for den daglige dosen på 40 mg. Ifølge 4S og GRACE er Atorvastatin mer effektivt enn simvastatin, generelt på veksten av positiv dynamikk hos pasienter, inkludert de som er utsatt for hjerneslag.

Ifølge MIRACL, med riktig behandling av pasienter med sikker statin Atorvastatin, ble antallet tilfeller av cerebralt infarkt redusert med 50%. Deres totale antall reduserte med 16%, ifølge resultatene fra CARPS. I tillegg er administreringen av store doser av denne statinen ledsaget av en 43% reduksjon i forekomsten av tilbakefallende slag.

Statiner på grunnlag av atorvastatin er anerkjent av leger som de beste, effektive og trygge stoffene for behandling av barn og alderspasienter.

Det russiske farmasøytiske markedet har en rekke statiner basert på atorvastatin. Dette er medisiner: Atokor, Lipon, Atoris, Vasator, Torvakard og andre. De har alle et mål: å senke blodkolesterolnivået, og også fremme effektiv hypercholesterolemi-terapi og er trygge for pasienter.

Statiner fra kolesterol er de mest effektive og sikre stoffene i hver generasjon

Hovedårsaken til hjerteinfarkt, slag og andre skader på blodkar er aterosklerose. En viktig rolle i utviklingen av patologien spiller kolesterol (lipofil alkohol), hvis molekyler er avsatt på veggene i arteriene og kapillærer i form av tette plakk. Konsentrasjonen må reduseres for forebygging og behandling av aterosklerose.

Statins - hva er det?

De fleste som lider av kardiovaskulære sykdommer oppfatter de beskrevne lipidsenkende medisinene som de mest effektive og sikre stoffene som reduserer kolesterol. Dette er ikke en sann definisjon. For en klar forståelse av hva statiner er, er det viktig å vite mekanismen for dannelse og sirkulasjon av lipofil alkohol, dens formål og funksjon.

Kolesterol kan produseres inne i kroppen, og angi det fra utsiden, for eksempel med mat. Denne organiske forbindelsen er nødvendig for:

 • biosyntese av kortikosteroider og kjønnshormoner;
 • beskyttelse av erytrocytter fra hemolytiske giftstoffer;
 • regulering av cellepermeabilitet;
 • produksjon av gallsyrer og vitaminer i gruppe D;
 • stabilisering av plasmamembranen.

Menneskekroppen produserer komplekse proteiner - lipoproteiner. De spiller rollen som bærere av kolesterolmolekyler fra leveren til vev og tilbake. Statiner blokkerer produksjonen av enzymer som går foran dannelsen av lipoproteiner. På grunn av dette reduseres mengden av kolesterol som kommer inn i vevet, og volumet av omvendt transport øker. Som et resultat reduseres det totale nivået av lipofil alkohol i kroppen effektivt. Samtidig bidrar de aktuelle stoffene til sikker spaltning av allerede eksisterende fettvev og plakk i karene.

Statiner fra kolesterol er gode og dårlige

Selv de mest effektive lipidsenkende stoffene har negative bivirkninger, så de er strengt forbudt å velge og ta på seg selv. Statiner er foreskrevet utelukkende dersom det foreligger direkte bevis for bruken av dem. I de fleste tilfeller kan kolesterolkonsentrasjonen reduseres på andre effektive og sikre måter. Disse inkluderer korreksjon av kostholdet, avvisningen av dårlige vaner, økningen i nivået av fysisk aktivitet og normalisering av regimet av arbeid og hvile.

Statiner fra kolesterol er gode

Beskrevne stoffer er fortsatt det eneste alternativet for forebygging og behandling av de farligste kardiovaskulære patologiene, når ikke-medisinske metoder ikke var effektive nok. Fordelene med statiner er følgende:

 • redusert risiko for hjerteinfarkt;
 • forebygging av forbigående iskemiske angrep, slag;
 • reduserer progresjonen og forhindrer utviklingen av aterosklerose;
 • normalisering av hjertefunksjonen mot angina, iskemisk sykdom;
 • lindring av symptomer på diabetes mellitus;
 • vekttap med fedme;
 • svekkelse av inflammatoriske prosesser på de vaskulære veggene;
 • stabilisering av aterosklerotiske plaketter;
 • fortynning av blod, noe som reduserer risikoen for blodpropper;
 • normalisering av metabolske prosesser i kroppen;
 • vasodilatasjon.

Statiner fra kolesterol er de mest effektive og sikre stoffene for å akselerere rehabilitering etter:

 • stenting;
 • iskemisk slag;
 • koronar bypass kirurgi;
 • angioplastikk;
 • hjerteinfarkt;
 • lungeemboli.

Skader av statiner

Den viktigste faren for å bruke disse medisinene er risikoen for bivirkninger. Parallelt med en reduksjon i produksjonen av lipoproteiner, reduserer statinmedisiner produksjonen av koenzymer Q10. Disse kjemiske forbindelsene gir energi til kroppens og hjernens muskler. Med mangel på koenzymer observeres følgende problemer:

 • tretthet,
 • svakhet og smerte i musklene;
 • svingninger og skarpe hopp i blodtrykk;
 • kongestiv hjertesvikt;
 • ødeleggelse av muskelvev (rhabdomyolyse).

Det er andre negative fenomener som er provosert av statiner - bivirkninger inkluderer:

 • søvnforstyrrelser;
 • forverring av hørsel og skarphet av smakopplevelser;
 • reduksjon av blodplateantall i blodet;
 • halsbrann;
 • hyppig neseblødning;
 • smerte i den epigastriske regionen;
 • økt hyppighet av urinering;
 • avføring lidelser;
 • økt svette;
 • brudd på potens;
 • allergiske reaksjoner;
 • svimmelhet;
 • kvalme;
 • tørr hoste;
 • perifer ødem;
 • Økt hudfølsomhet for ultrafiolett stråling;
 • eksem;
 • rødhet og kløe av epidermis;
 • flatulens;
 • oppkast;
 • økt frekvens av tilbakefall av bronkial astma;
 • depressive forhold
 • forstyrrelse av hjernen;
 • humørsvingninger;
 • gulsott;
 • pankreatitt;
 • kramper;
 • forverring av leddgikt og artrose;
 • humørsvingninger;
 • irritabilitet;
 • lesjoner av ikke-inflammatorisk nervevev;
 • anoreksi;
 • oppkast;
 • peeling og peeling av de øvre lagene i huden;
 • hepatitt;
 • svingninger i blodsukkernivået;
 • nederlag og betennelse i nyrene.

Selv sikre statiner har mange negative bivirkninger, men de opptrer ekstremt sjelden og for det meste hos personer som ikke følger regler for bruk av medisiner. Behandling med lipidsenkende medisiner innebærer avvisning av alkohol, røyking, regelmessig mosjon og et sunt balansert kosthold. Hvis du overholder disse normer, kan bivirkninger lett unngås.

Generasjoner av statiner

De aller første lipidsenkende stoffene ble isolert fra naturlige produkter. Basert på disse forbindelsene ble det utviklet legemidler av lovastatin-gruppen. De resterende varianter og nyere generasjoner av stoffer er laget av syntetiske komponenter. Det er en feil å tro at naturlige statiner fra kolesterol er de mest effektive og trygge. Syntetisk medisin er langt mindre sannsynlig å ha negative bivirkninger og tolereres bedre. I tillegg til lovastatin inkluderer den første generasjonen av beskrevne midler simvastatin og pravastatin.

Selv tidlig lipidsenkende stoffer gir en uttalt effekt. De beste statiner er mye brukt i forebygging av slag, aterosklerose, myokardinfarkt, spesielt hvis det er arvelige predisposisjoner til de listede patologiene. Indikasjoner for å ta førstelinje medisiner:

 • koronar aterosklerose;
 • Ineffektivitet av diett i et kompleks med fysiske belastninger;
 • primær hyperkolesterolemi.

Den andre generasjonen av narkotika som vurderes, er kun representert av fluvastatin. Disse er effektive og trygge legemidler som kan foreskrives selv til barn fra 10 år. De inneholder natriumsalt, slik at konsentrasjonen av kolesterol i blodet raskt reduseres. Indikasjoner for bruk av fluvastatin:

 • dyslipidemi av blandet type;
 • iskemisk hjertesykdom (for å hindre komplikasjoner);
 • koronar aterosklerose;
 • hyperkolesterolemi;
 • Forebygging av de negative effektene av hjerte- og vaskulær kirurgi.

Den tredje generasjonen av lipidsenkende medisiner er atorvastatin. Egenheten av disse stoffene er en markant forbedring i ytelsen til det kardiovaskulære systemet som helhet. Det antas at statinene fra kolesterol er de raskeste, mest effektive og sikre tabletter for forebygging av diabetes mellitus og kardiovaskulære patologier, inkludert kronisk iskemisk sykdom. Indikasjoner for deres formål:

 • arvelig disposisjon til sykdommer i kardiovaskulærsystemet;
 • blandet dyslipidemi;
 • veid hyperkolesterolemi;
 • progressiv aterosklerose.

Statiner av den nyeste generasjonen inkluderer Pitavastatin og rosuvastatin. Disse stoffene er de siste utviklingen innen farmakologi, de har flere fordeler enn sine forgjengere:

 • veldig rask effekt (resultatene er synlige fra den første uken med opptak);
 • minimal terapeutisk dosering;
 • kontinuerlig handling
 • lav risiko for bivirkninger;
 • muligheten for samtidig bruk med hjertemidler
 • ingen effekt på glukosemetabolismen.

De nye statinene fra kolesterol er de mest effektive og trygge rettsmidler som anbefales i følgende tilfeller:

 • hyperkolesterolemi på ethvert stadium
 • progressiv, komplisert atherosklerose;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • diabetes mellitus;
 • dyslipidemi;
 • genetisk predisposisjon til vaskulære patologier;
 • rehabilitering etter hjerteinfarkt, hjerneslag, hjerteoperasjon.

Statin narkotika - liste

Ovennevnte legemidler i hver generasjon har forskjellige handelsnavn. Uavhengig velger stoffer som reduserer kolesterol i blodet, det kan du ikke. Uriktig aktiv substans, ukorrekt dosering, kombinasjon med andre farmakologiske grupper kan provosere de mest farlige bivirkninger og irreversible endringer i leveren, metabolske prosesser. Bare en kvalifisert lege bør gi råd om hvilke stoffer som reduserer kolesterolet i blodet på en sikker og effektiv måte. Den nødvendige generasjonen av statiner er valgt av en spesialist.

Simvastatin-analoger

Dette stoffet selges i form av tabletter med samme navn. Som aktiv ingrediens inneholder simvastatin følgende lipidsenkende legemidler - en liste:

 • Simvastol;
 • Zovatin;
 • Simgal;
 • Zocor;
 • Simvageksal;
 • Soest;
 • Simvakard;
 • Vastatin;
 • Simvakor;
 • Ovenkor;
 • Simla;
 • Vasilip;
 • Sincard og andre.

Pravastatin-analoger

Dette er en annen effektiv og sikker representant for den første generasjonen av lipidsenkende legemidler. Den beskrevne aktive ingrediensen inneholder slike legemidler som reduserer kolesterol i blodet (statiner):

Lovastatin-analoger

Det aller første lipidsenkende legemidlet, isolert fra penisillinsvamp, er ikke det mest effektive, men en av de sikreste måtene. Legemidler som senker kolesterol, basert på lovastatin:

 • Holetar;
 • Lovakor;
 • Cardiostatin;
 • Lovasterol;
 • Mevacor;
 • lovastatin;
 • Apekstatin;
 • Lovageksal;
 • Medostatin;
 • Rovakor;
 • Liprox og andre.

Fluvastatin-analoger

Statiner fra andre generasjon kolesterol er representert av bare ett stoff. På grunnlag er de eneste tabletter produsert - Leskol. De selges i 3 versjoner med samme dose (80 mg):

Atorvastatin - analoger

Denne hypolipidemiske ingrediensen tilhører den tredje generasjonen medisiner. Preparater av et statin på grunnlag av:

 • Lipitor;
 • Anvistat;
 • Lipitor;
 • atorvastatin;
 • Tulip;
 • Atomaks;
 • canon;
 • Torvakard;
 • Atorvoks;
 • Liptonorm;
 • Atoris og andre.

Rosuvastatin-analoger

Statiner for reduksjon av kolesterol fra fjerde generasjon er de mest effektive og sikre midlene med langvarig handling. Rosuvastatin, i tillegg til tablettene med samme navn, finnes i følgende medisiner:

Pitavastatin-analoger

Lipidsenkende legemidler fra den fjerde generasjonen ble etterfulgt av det aktuelle stoffet for bare noen få år siden. Disse statene fra kolesterol er de mest effektive og sikre blant alle identiske medisiner. De har den raskeste og lengste effekten uten noen helserisiko. På grunnlag av Pitavastatin er det bare ett alternativ tilgjengelig - Livazo.

Statiner av den nyeste generasjonen med de minste bivirkningene

Erfarne leger foretrekker å foreskrive bare sikre stoffer med minimal terapeutisk dosering og langvarig virkning. De mest effektive statinene fra kolesterol er rosuvastatin og Pitavastatin:

Tabletter fra kolesterol

Generell informasjon

kolesterol Er en fettalkohol, en organisk forbindelse som finnes i membranene i levende organismer.

To begreper brukes ofte: kolesterol og kolesterol. Hva er forskjellen mellom dem? Faktisk er dette navnet på det samme stoffet, bare i medisinsk litteratur er begrepet "kolesterol"Siden slutten"-ol"Indikerer dets forhold til alkoholer. Dette stoffet er ansvarlig for å gi styrke celle membraner.

Men hvis kolesterolnivået i kroppen øker, dannes kolesterolplakk i veggene på karene, som, sprekker, skaper et gunstig miljø for utdanning blodpropp. Plaques smalker fartøyets lumen.

Derfor, etter en analyse av innholdet av kolesterol, bestemmer legen om nødvendig hva som skal gjøres med høyt kolesterol. Hvis analysen av analysen på kolesterol indikerer høye priser, utpeker spesialisten ofte dyre medisiner - statiner, som er utformet for å forebygge sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Det er viktig at legen forklarer at pasienten etter avtalen skal drikke slike tabletter til enhver tid, som bruksveiledningen antyder.

Men anti-kolesterol medisiner har visse bivirkninger, som leger bør advare pasientene om, og forklarer hvordan de skal drikke tabletter riktig.

Derfor bør hver person som har høyt kolesterolnivå, bestemme om han skal ta slike medisiner.

For tiden er det to hovedgrupper av narkotika for kolesterol: statiner og fibrater. I tillegg anbefaler eksperter at pasienter bruker Liposyre og Omega 3. Følgende er legemidler som brukes til å redusere kolesterol. Imidlertid er deres bruk bare tilrådelig etter undersøkelse og avtale av lege.

Statiner for senking av kolesterol

Før du tar slike legemidler, er det nødvendig å vite hva som er de statiner -. Hva det er nytte og skade av slike legemidler og andre statiner er kjemiske stoffer som reduserer produksjonen i kroppen enzymer, nødvendig for prosessen med kolesterol syntese.

I instruksjonene for slike legemidler kan du lese følgende:

 • Reduser konsentrasjonen av kolesterol i plasma på grunn av undertrykkelse HMG-CoA reduktase, så vel som å senke syntesen av kolesterol i leveren.
 • Reduser nivået av kolesterol hos personer med homozygot familiær hyperkolesterolemi, som ikke kan behandles med lipidsenkende medisiner.
 • Deres virkningsmekanisme gjør det mulig å senke det totale nivået av kolesterol med 30-45%, "skadelig" - med 40-60%.
 • Når du tar et statinivå HDL kolesterol og apolipoprotein Aøker.
 • Narkotika reduserer sannsynligheten for komplikasjoner av iskemisk natur med 15%, spesielt ifølge konklusjonene fra kardiologer, risikoen angina pectorisog hjerteinfarktfaller med 25%.
 • Det er ingen mutagen og kreftfremkallende effekt.

Bivirkninger

Etter å ha tatt mange negative effekter kan man merke seg:

 • Hyppige bivirkninger: asteni, søvnløshet, hodepine, forstoppelse, kvalme, magesmerter, diaré, myalgi, flatulens.
 • Fordøyelsessystemet: diaré, oppkast, hepatitt, pankreatitt, kolestatisk ister, anoreksi.
 • Nervesystemet: svimmelhet, hukommelsestap, hypoestesi, ubehag, parestesi, perifer neuropati.
 • Allergiske manifestasjoner: et utslett og kløe i huden, urtikaria, anafylaksi, eksudativ erytem, ​​Lyells syndrom.
 • Muskuloskeletalsystemet: Ryggsmerter, myositt, kramper, gikt, myopati.
 • hematopoiesis: trombocytopeni.
 • Utvekslingsprosesser: hypoglykemi, diabetes mellitus, vektøkning, fedme, impotens, perifer ødem.
 • Den mest alvorlige komplikasjonen ved statinbehandling er rabdomyolyse, men dette skjer i sjeldne tilfeller.

Hvem skal ta statiner?

Informere om at slike statiner, reklameprøver og instruksjoner til forberedelser vitner om det statiner - er effektive stoffer for å redusere kolesterol, noe som betydelig øker livskvaliteten, og reduserer sannsynligheten for utvikling slag, hjerteinfarkt. Følgelig er bruk av disse tabletter hver dag en sikker metode for å senke kolesterolnivået.

Men faktisk, til i dag, er det ingen nøyaktig informasjon om hvorvidt behandling av pasienter med slike legemidler er virkelig trygg og effektiv. Tross alt hevder enkelte forskere at potensiell skade og bivirkninger overskrider bruken av statiner som et forebyggende verktøy som brukes til å forebygge sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Eksperter argumenterer fortsatt om det er verdt å ta statiner, veier fordeler og ulemper. Forumet for leger inneholder nesten alltid en debatt om temaet "Statins - Fordeler og ulemper".

Men likevel er det visse grupper av pasienter som statiner er obligatoriske for.

Statiner av den siste generasjonen må søke:

 • med sikte på sekundær forebygging etter hjerneslageller hjerteinfarkt;
 • ved rekonstruktiv kirurgisk inngrep på store fartøy og hjerte;
 • ved hjerteinfarkteller akutt koronarsyndrom;
 • ved iskemisk sykdom med økt risiko for hjerneslag eller hjerteinfarkt.

Det vil si at kolesterolnøsemidler er indikert for hjertepasienter for å øke varigheten av livet. I dette tilfellet, for å redusere bivirkninger, må legen velge riktig medisin, overvåke biokjemiske parametere. Hvis det er en 3 ganger økning i transaminaser, avbrytes statiner.

Tvilsomt er det tilrådelig å ordinere medisiner av denne gruppen for slike pasienter:

Hvis statiner er foreskrevet for personer med diabetes, kan de trenge flere tabletter for å redusere sukker i blod, siden i slike pasienter øker statiner sukker. Legemidler for å redusere blodsukker bør foreskrives og justeres til dosen av en lege.

For tiden innebærer standarden for terapi for de fleste hjertepatologier i Russland bruk av statiner. Men til tross for at medisinsk formål reduserer dødeligheten, er dette ikke en forutsetning for å forskrive medisiner til alle personer med IHD eller hypertensjon. Ikke bruk dem av alle som allerede er 45 år, eller alle som har høyt nivå av kolesterol.

Det er viktig å vurdere kompatibiliteten av disse stoffene med andre legemidler.

Om nødvendig, sammen med antikolesterol-legemidler, foreskriver legen andre legemidler til behandling av hjerte-og karsykdommer: diroton, Concor, propanorm og andre.

diroton (aktiv komponent - lisinopril) brukes til å behandle arteriell hypertensjon.

Concor (aktiv komponent - bisoprololhemifumarat) brukes til terapi arteriell hypertensjon, hjertesvikt, angina pectoris.

Liste over statin narkotika

Hvilke stoffer er relatert til statiner, og hva er deres aktivitet for å senke kolesterol, kan du finne ut av tabellen nedenfor.

Klassifisering av statiner

I medisin er visse parametere for klassifisering tatt i betraktning.

Hvordan velge statiner?

Til tross for alle vurderinger om statiner for å redusere kolesterol, er det opp til pasienten å bestemme om man skal ta slike medisiner, men det er bare nødvendig å gjøre dette på anbefaling av en spesialist. Viktig, først og fremst, ikke tilbakemelding, men utnevnelse av lege.

Hvis en person fortsatt bestemte seg for å ta statiner, bør valgfaktoren ikke være prisen på medisinen, men først og fremst tilstedeværelsen av kroniske sykdommer.

Uavhengig behandling, hvis det økes kolesterolet, kan det ikke utføres noen legemidler. Behandling for økt kolesterol og lipid metabolisme lidelser er foreskrevet av en kardiolog eller terapeut. I dette tilfellet vurderer eksperten nødvendigvis følgende risikoer:

 • alder;
 • gulvet;
 • vekt;
 • Tilstedeværelsen av dårlige vaner
 • sykdommer i kardiovaskulærsystemet, andre sykdommer (diabetes mellitus, etc.).

Det er viktig å ta statiner i dosen som ble foreskrevet av legen, mens det er viktig å ta biokjemisk blodprøve så ofte som foreskrevet av en spesialist.

I tilfelle at for dyre piller ble foreskrevet, kan du be legen om å erstatte medisiner som er billigere. Imidlertid anbefales det å bruke originale forberedelser, siden generikkene av innenlandsk produksjon er av lavere kvalitet enn det originale stoffet og generikkene som tilbys av importprodusenten.

De som tidligere tar interesse, er interessert i hvilke virkelige fordeler og skader av statiner fra kolesterol, og flere viktige faktorer må vurderes for å minimere skadene av disse stoffene.

Hvis medisiner foreskrives for eldre pasienter, bør det tas hensyn til risikoen myopati dobles hvis tatt sammen med rusmidler fra hypertensjon, gikt, diabetes mellitus.

Ved kroniske leversykdommer er det ønskelig å ta Rosuvastatin i lave doser, pravastatin (Pravaksol). Disse stoffene gir beskyttelse for leveren, men når du bruker dem kategorisk, kan du ikke drikke alkohol, og også øve behandling antibiotika.

Med konstant manifestasjon av smerte i musklene eller tilstedeværelsen av en risiko for skade, er det også tilrådelig å bruke Pravastatin, siden det ikke er så giftig for musklene.

Personer med kronisk nyresykdom bør ikke tas Fluvastin Lescoll, også ikke bør drikke Atorvastatin kalsium (Lipitor), siden disse legemidlene er giftige for nyrene.

Hvis pasienten søker å redusere kolesterol med lav tetthet, anbefales det å bruke forskjellige typer statiner.

For tiden er det ingen presise data at det er tilrådelig å ta en kombinasjon av "statiner pluss nikotinsyre". Når du tar nikotinsyre, kan folk med diabetes miste blodsukker, giktangrep, blødning fra fordøyelseskanalen er også mulig, sannsynligheten øker rabdomyolyse og myopatier.

Studien av effekten av statiner på kroppen

Tidligere kardiologer foreskrev statiner for mennesker som lider iskemisk sykdom, arteriell hypertensjon, og har lav risiko for kardiovaskulære patologier.

For tiden har holdningen til denne typen narkotika endret seg i noen spesialister. Selv i Russland så langt har det ikke vært en fullverdig uavhengig studie av effektene av statiner på kroppen.

I mellomtiden hevder canadiske forskere at etter bruk av statiner, er risikoen katarakt hos pasienter økte med 57%, og forutsatt at en person led diabetes mellitus, - med 82%. Slike alarmerende data ble bekreftet ved statistisk analyse.

Spesialister analyserte resultatene fra fjorten kliniske studier som ble utført for å studere effekten av statiner på kroppen. Deres konklusjon var som følger: Når du tar denne typen medisin, reduseres sannsynligheten for slag og hjerteinfarkt, men i følge de alvorlige bivirkningene, er de ikke foreskrevet for personer som ikke tidligere har hatt slag eller hjertesykdommer. Ifølge forskere utvikler folk som regelmessig tar slike legemidler følgende bivirkninger:

Men generelt er det forskjellige synspunkter på om disse stoffene er skadelige, eller de er relativt sikre.

 • Forskere fra Tyskland har vist at med lavt nivå av kolesterol, sannsynligheten for å utvikle seg kreft, leversykdommer og en rekke alvorlige plager, samt tidlige dødsfall og selvmord, og bekrefter dermed at lavt kolesterolnivå er farligere enn høyt kolesterol.
 • Forskere fra USA sier det hjerteinfarkt og slag utvikle seg ikke på grunn av høyt kolesterol, men på grunn av et lavere nivå av magnesium i kroppen.
 • Statiner kan undertrykke en viktig funksjon av kolesterol, gjenopprette forstyrrelser i kroppens vev. For å øke muskelmassen i kroppen, og for sin normale aktivitet som helhet, er det nødvendig med fettceller med lav tetthet, det vil si "dårlig" kolesterol. Hvis det mangler det, myalgi, muskeldystrofi.
 • Når du tar slike legemidler, undertrykkes kolesterolproduksjon henholdsvis og produksjonen mevalonat, som ikke bare er en kilde til kolesterol, men også en rekke andre stoffer. De utfører viktige funksjoner i kroppen, slik at deres mangel kan utløse utviklingen av sykdommer.
 • Denne gruppen medikamenter øker sannsynligheten for å utvikle seg diabetes mellitus, og denne sykdommen fører til økning i kolesterol. Ulike kilder sier at hvis du tar statiner i lang tid, er risikoen for diabetes 10 til 70%. Under påvirkning av disse stoffene, reduseres konsentrasjonen av GLUT4-proteinet som er ansvarlig for nivået av glukose i blodet i cellen. Britiske forskere har bevist at det å ta slike legemidler øker risikoen for diabetes hos kvinner etter menstruasjonspause med 70%.
 • Negative bivirkninger utvikles sakte, henholdsvis, kan pasienten umiddelbart ignorere den, noe som er farlig med langvarig opptak.
 • Ved bruk av statiner, er det en effekt på leveren. De som lider av fedme eller fører en stillesittende livsstil, markerer for en periode forbedringen av fartøyets tilstand. Men over tid er komplekse prosesser i kroppen brutt, noe som kan føre til en forverring i mentale prosesser, særlig hos folk i alderen.

Når en person under 50 år har forhøyet kolesterolnivå, indikerer dette at kroppen utvikler alvorlige lidelser som må behandles. I noen land, på nasjonalt nivå, presenteres programmer som fremmer reduksjonen av kolesterol ved å popularisere aktiv livsstil, endre kostvaner, forlate nikotinavhengighet og bruk av statiner.

Som et resultat, i mange land denne metoden "arbeidet": dødeligheten fra hjerte-og karsykdommer har betydelig redusert. Likevel er det en oppfatning at slutte å røyke, fysisk aktivitet og endre menyen er den beste måten å forlenge livet, enn å bruke medisiner som har kontraindikasjoner, bivirkninger.

Statiner for eldre pasienter

Blant argumentene til fordel for at eldre mennesker bare skal ta statiner etter forsiktig veiing av skade og nytte, kan vi huske en studie der mer enn 3000 mennesker i alderen 60 år og eldre tok medisinstatiner. Omtrent 30% merket manifestasjonen av muskel smerte, samt en reduksjon i energi, tretthet, svakhet.

Smerten i musklene er mest alvorlig hos de som nettopp har begynt å ta slike medisiner. Som følge av dette reduserer denne tilstanden intensiteten i fysisk aktivitet - det er vanskelig for folk å trene, gå, noe som i sidste ende fører til økt risiko for å utvikle slag og hjerteinfarkt. I tillegg begynner en person som beveger seg litt, gradvis å øke kroppsvekten, noe som også er en risiko for kardiovaskulær sykdom.

Fibrats: hva er det?

preparater fibrater brukes også til å senke kolesterolet. Disse stoffene er avledet fibronsyre. De binder seg til gallsyre, og reduserer dermed den aktive produksjonen av kolesterol i leveren.

fenofibrat redusere nivået medisinsk lipider, som igjen fører til en nedgang i kolesterolet. I kliniske studier reduserer bruken av fenofibrat kolesterol med 25%, triglyserider med 40-50%, og øker også nivået av såkalt "godt" kolesterol med 10-30%.

Instruksjonen om bruk av fenofibrates, ciprofibrates indikerer at med høyt kolesterolnivå reduserer disse legemidlene mengden ekstravaskulære innskudd, og senker også kolesterol og triglyserider hos pasienter med hyperkolesterolemi.

 • Taykolor;
 • Lipantil;
 • Exilip 200;
 • ciprofibratLipanor;
 • Gemfibrozil.

Men før du kjøper og tar slike medisiner, bør du vurdere at deres mottak fører til utseendet av visse bivirkninger. Som regel manifesterte seg ofte en rekke fordøyelsessykdommer: flatulens, fordøyelsesproblemer, diaré, oppkast.

Det er slike bivirkninger etter å ha tatt fenofibrates:

 • Fordøyelsessystemet: pankreatitt, hepatitt, oppkast, magesmerter, kvalme, diaré, flatulens, utseende av gallestein.
 • Muskuloskeletalsystemet: Svakhet i musklene, rhabdomyolyse, diffus myalgi, myosit, spasmer.
 • Nervesystemet: hodepine, seksuell dysfunksjon.
 • Hjerte og blodårer: lungeemboli, venøs tromboembolisme.
 • Allergiske manifestasjoner: hud kløe og utslett, lysfølsomhet, urtikaria.

Det praktiseres kombinere statiner med fibrater for å redusere dosering og følgelig negative manifestasjoner av statiner.

Medisiner som senker absorpsjonen av kolesterol i tarmen

Legemidlet ezetimib (Ezetrol) Er et nytt lipidsenkende middel som reduserer absorpsjonen av kolesterol i tarmen. I tillegg utløser Ezetimibe (Ezetrol) ikke utviklingen av diaré. På en dag må du ta 10 mg medisin. Men det er viktig å vurdere at kroppen produserer opptil 80% kolesterol, og bare ca 20% av det kommer inn i kroppen med mat.

Alle andre medisiner

Legen kan anbefale å ta kosttilskudd (BAA).

Men slike naturlige rettsmidler som Omega 3, tykveol, linfrøolje, liposyre senk kolesterolet litt.

Det bør tas hensyn til at kosttilskudd ikke er medisiner, derfor er slike legemidler dårligere enn statinsmedisiner når det gjelder å forebygge kardiovaskulære sykdommer.

Listen over kosttilskudd som brukes til dette formålet og inneholder naturlige komponenter:

Omega 3

Tabletter som inneholder torskeleverolje (Omega 3, Okeanologii, Omacor) anbefales for opptak til folk som prøver å senke kolesterolet. Fiskolje beskytter kroppen mot utviklingen av plager av blodkar og hjerte, samt fra depresjon og leddgikt. Men for å drikke fiskolje må du være veldig forsiktig, som når du tar det øker risikoen kronisk pankreatitt.

tykveol

Gresskarfrøolje er indikert for opptak til de som lider kolecystitt, aterosklerose fartøy av hjernen, hepatitt. Legemidlet gir koleretisk, antiinflammatorisk, antioksidant, hepatoprotective effekter.

Liposyre

Dette middelet er endogent antioksidant, Den brukes til forebygging og behandling av koronar aterosklerose. Det er en positiv effekt av stoffet på karbohydratmetabolismen. Når det er mottatt, forbedres trofiske neuroner, glykogenivåene i leveren øker.

vitaminer

vitaminer bidra til normalisering av kolesterolindikatorer, øke hemoglobin og andre. Organismen trenger vitamin B12 og B6, folsyre, Nikotinsyre. Det er veldig viktig at disse er naturlige vitaminer, det vil si, det er viktig å spise de matvarene som inneholder disse vitaminene.

Sitoprom

BAD er et ekstrakt av granens fot, det inneholder beta-sitosterol, polyprenoler. Skal tas på hypertensjon, aterosklerose, høye nivåer av triglyserider og kolesterol.

policosanol

BAA - ekstrakt av vegetabilsk voks. Hjelper med å redusere kolesterol med lav tetthet, bidrar til å forhindre atherosklerose.

Andre midler

Gallsyresekvestranter (colesevelam og andre) er legemidler som brukes i kompleks behandling som en hjelpestoff for senking av kolesterol. De undertrykker sin syntese i plasma.

ciprofibrat Lipanor - Undertrykker syntesen av kolesterol i leveren, senker nivået i blodet, reduserer nivået av atherogene lipoproteiner.

funn

Dermed er listen over narkotika for kolesterol som tilbys i dag svært bredt. Men hvis en pasient praktiserer å redusere kolesterol i blodet, må han huske at stoffer som reduserer kolesterolnivået, forårsaker en rekke bivirkninger. Selvfølgelig, når du forskriver medisiner for høyt kolesterol, tar doktoren hensyn til dette, og informerer også pasienten om kontraindikasjoner for å senke kolesterolet.

Men likevel bør medisinske preparater for reduksjon av kolesterol i blod aksepteres, kombinere slik behandling med diett, så vel som aktiv livsstil. Det er ønskelig å ta medikamenter som reduserer kolesterolet i blodet, den siste generasjonen, da deres produsent forbedrer stoffene.

Den beste kur for høyt kolesterol er riktig ernæring

Opptil visse indikatorer kan du senke kolesterolet i blodet med tabletter. Men kolesterolsenkende tabletter bør kun brukes når det er høy risiko for hjerte-og karsykdommer. Det er grupper av pasienter som må ta tabletter fra kolesterol i blodet. I andre tilfeller, før du begynner å ta piller for å redusere kolesterol, bør du konsultere en lege som veier fordelene og skadene til slik behandling.

For å leve et fullt liv, bortsett fra å ta tabletter, må du spise riktig, spille sport. Hvis kolesterolverdiene er svært høye, er det bedre å umiddelbart endre livsstilen, noe som vil bidra til normalisering uten ytterligere behandling. Du kan også øve på mottak av folkemidlene, som inkluderer honning og andre sunneste komponenter som gjør at du kan "rense" kroppen. Hvordan og hvor mange ganger om dagen å konsumere slike midler, vil eksperten fortelle.

Les Mer Om Fartøyene