Stopp av halspulsåren: indikasjoner, ledelse, rehabilitering, mulige konsekvenser

Stenting av karotid (karotid) arterier er en operasjon som gjenoppretter patenen av arteriell kanal og tillater forhindring av utvikling av iskemisk slag. Dette er en moderne og effektiv metode for kirurgisk behandling av stenoser av karoten arterier på grunn av deres aterosklerotiske lesjon.

Aterosklerose er en systemisk prosess som påvirker blodkarene i hele organismen. Kolesterolplakkene dannes på endotelene i arteriene, blir mer voluminøse over tid og smalker det vaskulære lumen. I området med maksimal arterieinnsnevring er en stent installert - en spesiell ledningsramme av sylindrisk form og mobil struktur. Med hjelpen, overlapper skipet ikke lenger, er den cerebrale blodstrømmen normalisert.

Endovaskulær intervensjon eliminerer arteriell stenose og gjenoppretter blodstrømmen gjennom blokkerte kar. Stenting er nå utbredt. Operasjonen utføres av høyt kvalifiserte spesialister fra ulike medisinske sentre og klinikker. Dette er en relativt kompleks, lav-aggressiv og minimalt invasiv variant av terapi for karoten arteriesykdom, som ikke bør overses. Aterosklerose og trombose av karoten arterier er farlige patologier som fører til nedsatt cerebral sirkulasjon, skade på den store delen av hjernen og døden.

Moderne stentsystemer, mikrokirurgisk praksis og profesjonalitet av leger minimerer risikoen for å utvikle dødelige komplikasjoner. Blant de viktigste fordelene ved operasjonen er også lokalbedøvelse og kort rehabiliteringstid.

Kostnaden for operasjonen avhenger av flere faktorer:

 • Vanskelighetene med å installere en stent,
 • Graden av lukning av fartøyets lumen,
 • Tilstedeværelsen av samtidige patologier,
 • Rammen som brukes,
 • Behovet for ytterligere prosedyrer.

Den nøyaktige kostnaden for prosedyren kan bare beregnes av en vaskulær kirurg, idet man tar hensyn til resultatene av pasientens undersøkelse og egenskapene til stenten selv.

I Russland utføres slike operasjoner i store spesialiserte private klinikker mot et gebyr. Prisen på stenting med alle forsyninger i Moskva og St. Petersburg varierer fra 30 til 280 tusen rubler. I offentlige medisinske institusjoner utføres slike operasjoner kostnadsfritt i henhold til MHIs forsikringspolicy. I prosessen med å velge en klinikk bør referansen ikke bare være prisen på operasjonen, men også tilbakemeldingen fra tidligere pasienter.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Ckaroten arterie tenting er vist:

 1. Pasienter i hvilke innsnevringen av blodårene overstiger 60%
 2. Personer som er kontraindisert med åpen kirurgi på halspulsåren - endarterektomi,
 3. Pasienter med restenos etter endarterektomi,
 4. Pasienter med symptomatisk hjerneslag,
 5. Med intoleranse mot generell anestesi,
 6. Etter bestråling av nakken,
 7. Etter operasjoner på nakkeorganene.

Kontraindikert stenting av karoten arterier:

 • Lider av alvorlige arytmier, leverinsuffisiens,
 • Å ha en allergi mot narkotika og kontrastmiddel brukt under operasjonen,
 • Utsatt cerebral blødninger i de foregående 2 månedene,
 • Å ha en total okklusjon av karoten arterie trombus, samt ustabile plakker av aortabuen,
 • Kontraindikasjoner for bruk av antikoagulantia og antiplatelet midler.

Forbereder for en operasjon

Operasjonen av carotidstenting utføres i henhold til strenge indikasjoner. Behovet for kirurgi bestemmes av vaskulær kirurg i hvert tilfelle. Spesialisten spør pasienten om legemidlene han tar; Tilstedeværelse av allergier mot kontrastmateriale, metaller eller plast. Pasienten er forbudt å spise og drikke om kvelden før stenting. I 5-7 dager før kirurgi er han foreskrevet for å ta medisiner fra gruppen av disaggreganter.

Preoperativ kompleks undersøkelse av pasienten er rettet mot å bestemme stedet for innsnevring av lokalisering. Carotid angiografi er den vanligste diagnostiske teknikken som kan oppdage stenose eller blokkering av karoten arterien. I en femoral eller radial arterie under lokalbedøvelse er et kateter satt inn og ledet gjennom aorta til karoten arterien under røntgenkontroll. Etter å ha trengt kontrastmediet inn i kroppen, ta en serie bilder med jevne mellomrom. Angiografiske data tillater oss å gjøre en endelig konklusjon om graden av stenose av karoten arterier. Ultralyd, MR og CT med kontrast lar deg også få et bilde av det berørte området i blodkaret.

Etter lokalbedøvelsen er introduksjonen av "Heparin" og beroligende midler til pasienten forbundet med utstyret som måler hjertefrekvensen og blodtrykket. Doppler undersøkelse, utført under prosedyren, gir kontroll over den lineære hastigheten av blodstrømmen og passasjen av mikroemboli langs vaskulærsengen. Under operasjonen kommuniserer vaskulær kirurg med pasienten, og styrer dermed hjernens arbeid. Pasienten føler seg trøtt og avslappet, men er bevisst, følger instruksjonene fra legen og beskriver hans følelser. Han får gummistykker eller ball for å kontrollere hjernens aktivitet. I unntakstilfeller Stenting utføres under generell anestesi.

utførelse av handlinger

Stenting av karotisarterier forekommer i flere stadier. I utgangspunktet utføres angioplastikk, som er nødvendig for å utvide det stenotiske området. Den femorale eller brachiale arterien er punktert, injisert intravenøst ​​5000 enheter av "heparin", og deretter blir kateteret med en ballong på enden brakt til skadestedet. Gjennom det kommer du inn i en kontrastmiddel som hjelper til med å se doktorkjertene i nakken på skjermen. Ballongen er oppblåst, fartøyets lumen utvider seg. På denne tiden kan pasienten føle strømmen av varme til hodet. Over innsnevringsstedet er et midlertidig filter installert - en slags paraply som fanger trombi eller plakkpartikler som kommer av under operasjonen.

Hovedtrinnet i operasjonen er installasjonen av en stent som har en cellulær struktur. Den leveres til halspulsåren ved hjelp av et annet kateter med en puffet ballong på enden. Stenten er montert på ballonkateteret i en "bølget" eller brettet form. Den brettede stenten beveger seg fra hverandre inne i fartøyet, plakkene kontrakt, veggene i arterien utvides og forblir så for alltid. Forstyrret blodgjennomgang gjenopprettes, forbedrer hjernesirkulasjonen. Kateteret med balonen og filteret fjernes etter stentplassering. For å stoppe blødningen presses punkteringsstedet av legen i flere minutter. Den innsatte konstruksjonen erstatter veggene til det berørte fartøyet på innsnevringsstedet, de aterosklerotiske lagene komprimeres. På grunn av dette skjelettet forblir beholderen åpent. Etter noen uker heler arterien rundt stenten. Ved slutten av operasjonen utfører doktoren angiografi for å bestemme den fullt utvidede stent og åpen beholder.

Stotting av karoten arterien varer i gjennomsnitt to timer. Med utviklingen av alvorlige komplikasjoner, kan manipulasjonstiden øke til 3-4 timer. Pasienten umiddelbart etter operasjonen overføres til intensivavdelingen og overvåkes nøye for tilstanden hans. Leger og sykepleiere sjekker hjertefrekvensen, blodtrykket, nevrologisk status og kuttet tilstand.

Foreløpig foretrekker kirurger selvutvidende stenter fra nitinol, noe som gjør operasjonen helt trygg, samt retikulære strukturer laget av inerte materialer for å minimere reaksjonen av omgivende vev. Moderne stenter er fleksible, stabile og optimal tilpasset de naturlige bøyene til arteriene. De har et minne om form og er praktisk talt ikke gjenstand for deformasjon. Stents med en cytoplasma er mye brukt i vaskulær kirurgi. De er foreskrevet til personer som er utsatt for trombose.

Egenskaper av karoten stenting

Stenting av karotisarterier er en spesiell type intervensjon, med hjelp av hvilken blodsirkulasjon i området med kolesterolplakk lokalisering er gjenopprettet. Denne typen operasjon er en vanlig prosedyre. Manipulering er vanskelig i utførelse, men minimal invasiv og svært effektiv. Forsinkelse av denne typen intervensjon er umulig, da blokkering av karoten arterien kan føre til farlige komplikasjoner og til og med døden.

Hva er stenting?

Stentning av karoten arterier utføres for øyeblikket under lokalbedøvelse, noe som reduserer risikoen for postoperative komplikasjoner, fordi personer med alvorlig anestesi lider av alvorlig anemi. Tilbakemelding om prosedyren er veldig positiv. Kostnaden for prosedyren avhenger av en rekke faktorer. Den endelige prisen bestemmes først etter rammenes valg, samt kompleksiteten til den kommende manipulasjonen, som i stor grad avhenger av graden av blokkering av arterien.

Prosedyren består i innføring av et spesielt kateter i lumen av fartøyene, like utenfor lokaliseringssonen av den aterosklerotiske plakk. Deretter blåser kirurgen ballongen, som er en slags paraply, som forhindrer at blodproppen beveger seg lenger langs arterien. Deretter installerer legen en stent, som ligner en miniatyr gitter laget av et spesielt materiale.

Dette designet komprimerer aterosklerotiske komplikasjoner, og utvider fartøyets lumen. Installasjon av stenten tar minst 2 timer og krever visse ferdigheter. Umiddelbart etter operasjonen overføres pasienten til intensivavdelingen, der han er under tilsyn av medisinsk personell.

For at stenten kunne fikse seg helt, anbefales det ikke å bevege seg i flere timer etter intervensjonen. Dette vil forhindre konsekvensene som kan kreve en annen operasjon.

Foreløpig bruker kirurger i økende grad selvutvidende stents fra nitinol, som er mye enklere å installere. Moderne design er fleksibel og fleksibel. De er i stand til å tilpasse seg de anatomiske egenskapene til arterien. Slike stenter blir ikke deformert og tilpasser seg til nesten hvilken som helst form.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Indikasjoner for stenting av halspulsåren er som følger:

 • innsnevring av fartøyets lumen med mer enn 60%;
 • umulighet av en åpen operasjon;
 • høy risiko for slag
 • intoleranse mot generell anestesi;
 • store aterosklerotiske komplikasjoner.

Endovaskulær inngrep har kontraindikasjoner, som inkluderer:

 • alvorlige hjerterytmeforstyrrelser;
 • leversykdom i akutt form;
 • nyresvikt
 • en allergisk reaksjon på rusmidler, spesielt kontrastmidler som brukes under operasjonen;
 • hjerneblødninger;
 • total obstruksjon av karoten arterien.

Prosedyren er også kontraindisert dersom pasienten ikke kan ta antikoagulantia og antiaggreganter som er nødvendige i den postoperative perioden.

rehabilitering

Rehabilitering etter stenting av halspulsåren krever overholdelse av visse regler:

 1. Det er nødvendig å gi opp fysisk anstrengelse.
 2. Ikke løft vekter.
 3. Ring straks en lege dersom det er mistanke om iskemisk berøring. Denne patologiske tilstanden er preget av en rystende gang, nummenhet på den ene siden av kroppen og hodepine.
 4. Nekter å røyke og alkohol.
 5. Ta medisiner fra gruppen av antiaggreganter.
 6. Drikk rikelig med væsker.
 7. Unngå termiske prosedyrer.

Riktig ernæring spiller en viktig rolle i gjenopprettingsprosessen etter inngrep. Det er nødvendig å balansere kostholdet ditt, unntatt fra det alle produkter som kan øke kolesterolet. For å gjøre dette, bør du foretrekke vegetabilsk fiber og retter med minimum fett og gi opp hurtigmat, halvfabrikata, etc. Det er nødvendig å unngå stress og følelsesmessige støt.

Etter operasjonen må pasienter gjennom hele livet ta stoffer som påvirker blodkoagulasjonsfunksjonen. Et slikt tiltak er nødvendig for å redusere risikoen for gjentatt trombose. I tillegg, etter rehabilitering, anbefales det at personer som har gjennomgått stenting, er engasjert i treningsterapi, som ikke medfører store belastninger.

komplikasjoner

Komplikasjoner etter stenting av den indre halspulsåren er ikke så vanlige. De vanligste konsekvensene er blødning og en allergisk reaksjon på anestesi eller kontrastmiddel.

I området for innsetting av et kateter kan det være en hematom som kan behandles. Noen ganger øker sannsynligheten for å utvikle et hjerteinfarkt, spesielt hvis det allerede har vært lignende tilfeller i historien. Hvis ikke-iakttagelse av asepsis, kan infeksjon oppstå, noe som er ekstremt farlig.

Hvis kirurgen ikke har nok erfaring, er det en sjanse til å skade arterien ved et uhell. Konsekvensene inkluderer også å flytte stenten. Dette er usannsynlig, men hvis du ikke følger reglene i den postoperative perioden, så er dette mulig.

Komplikasjon kan være en blokkering av blodpropper, som ved et uhell rev av og glidet gjennom barrieren. Dette skjer når ballongen er feil installert. Noen ganger etter operasjonen oppstår et hjerteinfarkt. En annen konsekvens er dannelsen av en trombus langs strukturens lengde, som anses å være veldig farlig.

Den mest alvorlige og sjeldne komplikasjonen kan være pasientens død. Risikoen for utvikling av farlige konsekvenser er ikke til stede i det hele tatt. Personer med høyt blodtrykk må veie fordeler og ulemper før de godtar denne typen intervensjon.

Det samme gjelder for mennesker med mange store blodpropper. Ikke-farlige virkninger er hevelse, tetthet og blåmerker i kateterinnleggets område. Slike komplikasjoner er reversible og passerer etter spesiell behandling.

Stenting av karoten arterier - utførelsesteknologi

Stenting av karoten arterier

Blodforsyning til hjernen er svært viktig, den er tilveiebrakt av vertebrale og karotisarterier. I en normal tilstand er blodkarene glatte, løse. Når de blir rammet av aterosklerose, legges lipidformasjoner på veggene. Dette er en faktor som fremkaller blodinnstrømningens mindreverdighet. I slike situasjoner er indikasjonen stenting av karoten arterier. Forsømmelse det er umulig, fordi i trange tilfeller blokkerer en blodpropp blodstrømmen, enn et slag vil bli provosert. Konsekvensen av et angrep er nederlaget for en stor del av hjernen, et dødelig utfall.

Hva er stenting?

Indikasjoner for carotidstenting

For å forhindre blødning i hovedorganet i sentralnervesystemet utføres karotidstentoperasjoner. Kliniske manifestasjoner av en farlig tilstand bestemmes av lokalisering av patologens fokus. For eksempel, hvis det er et brudd på den venstre arterien, er underferdigheten av taleanordningens operasjon notert, er høyre sidet lesjon manifestert av nummenhet, prikking, tap av følsomhet i hudområder. Hvis den høyre arterien påvirkes, blir de samme forstyrrelsene observert bare fra motsatt side, det er ingen forstyrrelse av taleanordningen.

En av de eksisterende måtene å gjenopprette patency er stenting av karoten av karoten arterien. Det består i å plassere en tynn trådkonstruksjon i et innsnevret lumen. Stentene blir transportert til hulrommet allerede utvidet ved hjelp av en spesiell beholder, den blåses opp på destinasjonen.

Det er tilrådelig å bestemme stent bare legen. Først blir de tildelt en pasientundersøkelse, noe som resulterer i en endelig avgjørelse. En direkte indikasjon for kirurgi er situasjonen når kirurgisk fjerning av indre vegger av fartøyene har høy risiko for komplikasjoner. Det samme gjelder for innsnevring av arteriene med 60% eller mer, tilstedeværelsen av åpenbare tegn på mikro og full slag.

Faser av operasjonen

 1. Forberedelse: En uke før prosedyren skal pasienten begynne å ta aspirin for å redusere nivået av blodkoagulasjon. Umiddelbart før operasjonen gjennomfører en rekke studier (datatomografi, duplex-ultralyd, standard eller magnetisk resonansangiografi). Dermed bestemmes den eksakte plasseringen av lipidformasjonene, gjennomsnittshastigheten av blodstrømmen i hjernen, diameteren av lumen av karrene.
 2. Begynnelsen av operasjonen: Alt skjer under lokalbedøvelse, men før pasienten kobler seg til utstyret som utfører hjertefrekvenskontroll, blodtrykk. For å forstå hvordan en person føler seg på operasjonstabellen, snakker kirurgen hele tiden til ham og spør regelmessig å klemme leketøy eller ball, som først blir gitt til ham i hånden. Etter administrering av heparin, som reduserer koagulasjonsnivået, settes et stort kateter i den øvre / nedre del inn i kateteret. På spissen er det en beholder som er oppblåst i lumenets innsnevring. For å overvåke fremdriften av verktøyene, brukes røntgenutstyr. Før du plasserer stenten i karet, plasseres et filter i innsnevringsstedet. Dette er nødvendig for å hindre gjentatt blokkering, utvikling av et slag. Ved hjelp av et annet kateter blir en sylindrisk struktur brakt til bestemmelsesstedet og installert og rettet.
 3. Fullføring: Så snart stenten er levert til det ønskede sted, er riktig installert, katetere, blir filtrene fjernet og rammen forblir på plass. Varigheten av operasjonen tar omtrent to timer, i uforutsette omstendigheter kan prosessen forsinkes.

Sannsynlighet for komplikasjoner

Carotidstenting av karoten arterier

Hvis du leser anmeldelser om stenting av karotisarterier, blir det klart at prosedyren ikke er veldig farlig. Men vi må alltid huske at hver organisme er individuell, noen ganger er det force majeure situasjoner. Av de store komplikasjonene, vil jeg gjerne markere tilstoppingen av hjerneskip, noe som kan provosere et slag. Utviklingen av emboli blir lettere ved dannelsen av trombi, lokalisert langs den etablerte strukturen. I medisinsk praksis oppstår restenoser også når de utvidede elastiske tubulære formasjoner igjen smelter.

Kostnaden for stenting karotider er påvirket av mange faktorer - kompleksiteten av prosedyren, typen av slakting som brukes, behovet for ytterligere prosedyrer. Hvis en pasient har en nyresykdom, kan han oppleve en komplikasjon som gir et kontrastmiddel til nyrene. For å minimere risikoen for forringelse, må du kontakte erfarne fagpersoner. I prosessen med å velge en klinikk, bør referansen ikke bare være prisen på stotting av karoten arterier, men også responsene fra tidligere pasienter. De vil være interessante å lese og de som ønsker å lære om følelsene som folk som gjennomgår prosedyren lider.

Det er til og med spesielle fora hvor folk deler sine inntrykk, og gir psykologisk hjelp til de som bare skal møte stenting. Mange er hjulpet av denne kommunikasjonen, og de er ikke redde for noe.

Når, hvem og hvorfor er det nødvendig å gjennomgå stenting av hjernens kar

I nærvær av tette kolesterolplakk og innsnevring av karoten arterier, er operasjonen av stenting indikert. Det innebærer innføring av en boks for å utvide fartøyets lumen og den etterfølgende installasjonen av metallrammen. De fleste pasienter klarer å oppnå positiv dynamikk av nevrologiske symptomer og forhindre utvikling av et slag.

Les i denne artikkelen

Indikasjoner for stenting av cerebral fartøy

Utvidelse (ballong dilatasjon) og stenting er indikert hvis:

 • innsnevring av lumenarterien mer enn halvparten;
 • kontraindikasjoner for å åpne eller eversion fjerning av en plakett (endarterektomi), generell anestesi;
 • re-sammentrekning etter operasjon;
 • hyppige forbigående iskemiske angrep
 • alvorlig karsirkulatorisk encefalopati;
 • tegn på et slag
 • gjennomført radioterapi eller operasjoner i nakken.

Denne metoden er mer effektiv i middelalder, og etter 65 år er kirurger mer sannsynlig å velge endarterektomi kirurgi uten begrensninger på sin adferd.

Og her er det mer detaljert om en aterosklerose av fartøy av en nakke.

Kontra

Stenten er ikke tildelt til pasienter som er diagnostisert med slike abnormiteter:

 • alvorlig arytmi;
 • en signifikant reduksjon i nyre- eller leverfunksjonen;
 • Blødning i hjernevævet mindre enn to måneder før operasjonen;
 • en allergi mot kontrast;
 • fullstendig blokkering av fartøyet;
 • ustabil aterosklerotisk plakett;
 • Det er kontraindikasjoner for rusmidler som reduserer blodkoagulasjon.

Typer av stenter

Moderne rammer for fartøy har slike egenskaper:

 • uavhengig rettet ut;
 • er laget av et materiale som ikke reagerer kjemisk med vevet;
 • elastisk, kan tilpasse seg bøyningen av fartøyet;
 • ha formminne;
 • praktisk talt deformeres ikke med tiden;
 • dekket med et lag som øker varigheten av tjenesten og hemmer dannelsen av trombi.

For tiden er omtrent 400 stentmodeller kjent. Som teknologiske forbedringer gikk de fra enkel medisinsk dekning av første generasjon til biokompatible andre generasjonsmodeller, som praktisk talt ikke forårsaker kontaktbetennelse i veggen.

Den tredje generasjonen av stenter i kontaktområdet med den arterien forårsaket cytostatisk middel som oppløser gradvis frigjøring av medikamentet. Nylige utviklinger (fjerde generasjon) er selvabsorberende materialer, de slår helt opp (scafolds), og diameteren av arterien blir normal eller litt forstørret.

Se på videoen om indikasjoner på stentingskip:

Forberedelse for

Før operasjonen gjennomføres ultralyd med tosidig skanning eller angiografi med røntgen-, magnetisk resonans eller CT-kontroll. Dette bidrar til å finne plasseringen av plakk, stentens plassering, tilstanden til regional blodstrøm. I nærvær av samtidige sykdommer, er en mer omfattende undersøkelse foreskrevet.

Det anbefales også å ta blodprøver for sukker, kolesterol og koagulogram, generelle kliniske studier, EKG, fluorografi.

Hvordan utføre stenting av cerebral fartøy

Operasjonen utføres oftest under lokalbedøvelse for å opprettholde kontakt med pasienten. Kontroll i løpet av stenting utføres ved bruk av dopplerografi, måling av blodtrykk.

Gjennom en punktering av lårarterien blir et kateter satt inn i vaskulærsengen, og en beholder er festet til enden av kateteret. Kontrast injiseres i det og fartøyene på skjermen undersøkes. Etter å ha nådd den ønskede sonen, blir ballongen utvidet, og over det er en spesiell felle plassert, som vil beskytte hjerneskarene fra embolien under stenting.

Hovedtrinnet er installeringen av rammen, som selvjusterer og presser plakkene. På denne tiden gjenopprettes blodstrømmen. Stenten holder arterien i forlenget stilling, noe som forbedrer tilførselen av hjernen med arterielt blod, forhindrer utviklingen av iskemi. Gjennomsnittlig varighet av operasjonen er to timer.

Gjenoppretting etter

Pasienten skal være under konstant medisinsk tilsyn første gang etter at operasjonen er fullført. Kontroller indikatorene for blodtrykk, tilstanden til sentralnervesystemet, stedet for kateterisering av arterien. Et par timer trenger du en streng sengestøtte. Begrensning av motoraktivitet varer vanligvis omtrent en dag, og pasienten blir overført til en generell menighet og etter at stabilisering er utladet.

Hjemme trenger du:

 • ta medisiner for å redusere blodproppene - Aspirin, Depplat;
 • dosert fysisk aktivitet i de første to månedene;
 • unngå tunge løft, stressende situasjoner;
 • slutte å røyke og alkoholmisbruk
 • begrense diett salt, fett kjøtt, smør, cottage cheese over 5% fett, konditori, kaffe og sterk te;
 • Drikk om en dag ca 1,5 liter vann i fravær av ødem;
 • opprettholde en normal kroppsvekt;
 • Ikke ta en varm dusj og et bad, ikke besøk badstuen eller badstuen.

Må regelmessig undersøkt med hensyn på blodglukose og kolesterol, for å bestemme de koaguleringsparametere på en daglig basis for å måle blodtrykket og puls.

Slike engstelige symptomer inkluderer:

 • plutselig følelse av hånd og / eller ben;
 • nedsatt syn
 • hodepine med kvalme og oppkast;
 • ustansighet av gang
 • svimmelhet;
 • sterk svakhet;
 • svimmel tilstand
 • slurred tale;
 • endre ansiktsuttrykk.

Mulige komplikasjoner

Intravaskulær kirurgi, som regel, tolereres godt av pasienter og forårsaker sjelden negative konsekvenser. Risikoen for komplikasjoner er høyere hvis pasienten har ukontrollert arteriell hypertensjon, allergier mot stentmateriale eller kontrast. Det er vanskeligere å gjennomgå en gjenopprettingstid i nærvær av utbredt aterosklerose, kalsiumavsetninger i blodkarets vegger, en tendens til trombose og anatomiske forstyrrelser i strukturen i arterielt nettverk.

Etter operasjonen kan du oppleve:

 • blødning, blåmerker på punkteringsstedet;
 • infeksjon eller skade på halspulsåren;
 • bevegelse av stenten;
 • gjentatt innsnevring av det opererte fartøyets lumen;
 • trombose eller emboli i hjernen arterier med utvikling av et slag;
 • stent koagulering med blodpropp
 • ustabil angina eller hjerteinfarkt.
Myokardinfarkt - en av konsekvensene av stenting av hjerneskibene

Prognosen etter rekonstruksjon av arterier

Med rettidig diagnose og stenting for å forhindre slag, er utsikten ofte gunstig. Gode ​​resultater var mulig å oppnå i pasienter som har mislyktes i å eliminere årsakene til utviklingen av aterosklerose (røyking, fedme, fysisk inaktivitet, overskudd av kolesterol i blodet) eller i betydelig grad redusere risikofaktorer - høyt blodtrykk eller høyt blodglukose i diabetes.

Mindre optimistiske konsekvenser av kirurgisk behandling for gjentatte operasjoner, gjentatte slag, men også hos slike pasienter, med overholdelse av medisinske anbefalinger, er det ofte mulig å forbedre livskvaliteten.

Og her er det mer detaljert om shunting av fartøy av hjerte.

Ballongutvidelsen og stentplasseringen i arteriene som fôrer hjernen, utføres for å forhindre slag. Det bidrar til å forbedre helsen til pasienter med forbigående iskemiske angrep og dysirkirkulatorisk encefalopati. Denne metoden anses å være mindre traumatisk og tilstrekkelig effektiv, spesielt med rettidig oppførsel og korreksjon av livsstil, regelmessig undersøkelse.

Pasienter anbefales langsiktig profylaktisk administrasjon av antiplatelet midler for å forhindre blokkering av stenten.

Det er nødvendig å shunt cerebral fartøy i alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser, spesielt etter et slag. Konsekvensene kan forverre pasientens tilstand uten å observere rehabiliteringsperioden.

Aterosklerose i nakkekarene har alvorlige konsekvenser for pasienten. Det er viktigere å forhindre utvikling av sykdommen. Hva om sykdommen allerede har begynt?

Stenting utføres etter et hjerteinfarkt for å gjenopprette fartøyene og redusere komplikasjoner. Rehabilitering utføres med bruk av medisiner. Behandlingen fortsetter og etter. Spesielt etter et stort hjerteinfarkt, kontroll over lasten, er arteriell press og generell rehabilitering nødvendig. Er funksjonshemming gitt?

Det er smerter etter stenting som et svar på intervensjonen. Men hvis hjertet blir hellet, er venstre arm, skulderen en grunn til bekymring. Siden etter et hjerteinfarkt og stenting kan dette indikere starten av et annet infarkt. Hvorfor gjør det vondt? Hvor lenge vil ubehaget være?

Ballongangioplastikk utføres i tilfelle blokkering av arteriene. Transluminal koronar eller perkutan angioplastikk kan kombineres med stenting av kranspulsårene i underbenet.

Rekonstruksjon av fartøyene etter deres brudd, traumer, med dannelse av trombi, etc. Operasjoner på fartøy er ganske komplekse og farlige, krever høy kvalifikasjon av kirurgen.

Det oppstår en aneurisme av femoral arterien på grunn av en rekke faktorer. Symptomene kan gå ubemerket, det er en falsk aneurisme. Hvis det var et gap, så er det behov for akutt sykehusinnleggelse og kirurgi.

Ved alvorlig iskemi er det ikke så lett å lette pasientens tilstand og forbedre blodsirkulasjonen. Shunting av fartøy av nedre ekstremiteter vil hjelpe. Likevel, som forstyrrelser på beina, har den kontraindikasjoner.

Myokardial revaskularisering er ganske ofte. Hovedtyper av kirurgi - direkte og indirekte, laser. Indikasjoner kan være en trombose eller innsnevring av veggene i arteriene. Antiplatelet midler foreskrives da som et antitrombotisk middel og for å forhindre stroke.

SHEIA.RU

Stenting av søvnige arterier

Hvordan utføres carotidstenting?

Kolesterol innskudd som akkumuleres på indre vegger av arteriene reduserer gradvis clearance i karene og reduserer intensiteten av blodstrømmen. Tidlig stenting av karoten arterier sikrer normalisering av blodsirkulasjonen på grunn av korreksjon av den smalte delen av karet. Effektiv og lavt traumatisk metode for behandling av stenose er mye brukt for korreksjon av karotisarterier.

Fremstilling av

Når du forbereder stenting, bør pasienten informere legen om alle medikamenter som tas, og ta dem med. Sørg for å varsle legen om forekomst av allergiske reaksjoner mot kontrastmiddel, polyuretan, jod eller metaller (krom, kobolt, titan, nikkel og rustfritt stål). Hvis det ikke er mulig å ta aspirin eller klopidogrel, er det nødvendig å informere spesialisten om dette, siden disse legemidlene vanligvis blir tatt før prosedyren og implementeringsfeltet. Før stenting er det forbudt å drikke og spise etter midnatt før operasjonsdatoen.

I prosessen med å forberede pasienten til stenting, potensielt mulige kontraindikasjoner, inkludert:

 • Hjerte rytmeforstyrrelser;
 • Hjerneblødninger observert i de foregående 2 månedene;
 • Allergiske reaksjoner på medisiner som brukes i operasjonen;
 • Trombusdannelse;
 • Fullstendig blokkering av halspulsåren.

Det bør tas i betraktning at operasjonen kan provosere komplikasjoner dersom det er minst en av følgende faktorer i pasientens historie:

 • Beregning av blodkarets vegger;
 • Hypertensiv sykdom;
 • Den lengre lengden på stedet for fartøyet berørt av stenose;
 • Allergisk reaksjon på kontrastmidler brukt ved utførelse av radiografien;
 • Stor størrelse aterosklerotisk plakk;
 • Alle slags anatomiske abnormiteter i strukturen av arteriene, kompliserer installasjonen av stenten;
 • Alder over 80 år;
 • Plasseringen av formasjonen på stedet av gren av karoten arterier;
 • Okklusjon av kar av under- eller øvre ekstremiteter på grunn av aterosklerose.

Carotid angiografi

Den invasive røntgenprosedyren brukes til å bestemme innsnevringen av fartøyene og tilstedeværelsen av blokkeringer i karoten arterier. Bruken av carotisangiografi bidrar til å identifisere risikoen for et potensielt mulig slag. Før prosedyren foreskriver legen bruk av et antikoagulant (heparin) for å redusere risikoen for blodpropper. Det anbefales å ta Plavix (klopidogrelbisulfat) eller aspirin 3 til 5 dager før prosedyren og innen 4 til 6 uker etter det. Legen informerer om diettbegrensninger før angiografi og etter det.

Lokalbedøvelse brukes på kroppsområdet hvor en introducer er satt inn. En spesialist som mottar et tynt rør settes inn i et blodkar på ben eller arm. Et kateter innført gjennom røret er rettet mot halspulsåren gjennom aorta med konstant røntgenovervåking.

Etter at kontrastmediet er injisert gjennom kateteret, blir bilder tatt som viser bevegelsen gjennom halspulsårene. Identifikasjon av steder for stenose eller blokkering av blodkar utføres på grunnlag av analyse av innholdet i digitale fotografier. Alvorlig innsnevring eller blokkering av halspulsåren er en forutsetning for å utføre angioplastikk og stenting for vasodilasjon.

Faser av operasjonen

Stenting av karoten arterier i de fleste tilfeller utføres under lokalbedøvelse. Generell anestesi brukes i unntakstilfeller. Pasienten er koblet til enheten som serverer blodtrykk og hjertefrekvens. Før operasjonen injiseres pasienten med et bedøvelsesmiddel inn i det opererte området av kroppen og heparin, noe som sikrer en reduksjon av blodkoagulabiliteten.

Når du utfører stenting, kommuniserer kirurgen hele tiden med pasienten og overvåker nøye sin hjerneaktivitet. Stentinstallasjonen begynner med angioplastikk, som gir forberedelse av kar for installasjon av en spesiell design.

Angioplastikk, som er den første fasen av operasjonen, gir utvidelse av stedet for fartøyet for installasjon av stenten. Kirurgen bruker et kateter utstyrt med en spesiell boks på enden. Prosessen med å sette kateteret inn i arterien og dets bevegelse til innsnevringsstedet styres av en skjerm. Utvidelse av innsnevringsstedet utføres ved å fylle boksen, utvide veggene til fartøyene.

I arterien over innsnevringssonen, brukes et spesielt filter for å forhindre emboli, med potensiell adskillelse av en del av trombus eller plakett. Fraværet av smertefulle opplevelser i utførelsen av angioplastikk skyldes fraværet av nerveender på indre vegger av fartøyet. Det neste trinnet er introduksjonen og forsiktig installasjon av strukturen.

Ved å bruke et annet kateter utstyrt med en ekspanderende ballong, blir stenten komprimert inn i arterien. Ved innsnevringspunktet oppnår stentstrukturen form av et fartøy som erstatter veggene. Etter plassering av stenten blir katetret forsiktig trukket fra pasientens kropp.

Stentenes tid overstiger ikke 2 timer. I tillegg kreves 3 til 4 timer for å overvåke pasientene i tilfelle potensielle komplikasjoner.

Teknologiske fordeler

Stotting av karoten arterien utføres uten kirurgisk snitt i pasientens hals. Anvendelse av teknologien eliminerer risikoen for skade på blodårer og kranialnervene.

 • Fravær av postoperativ arr;
 • Muligheten for å utføre operasjonen med en lang forlengelse av de skadede områdene, der tilgangen er betydelig hindret;
 • Minimal risiko for iskemisk berøring;
 • Samtidig stenting av karoten arterier og kirurgisk inngrep på hjernens kar er akseptabelt.

Minimere risikoen

Den langsiktige utviklingen av stenting teknologi sikrer minimering av risiko ved bruk av moderne effektive løsninger. Den aktive bruk av spesialfiltfiltre som forhindrer penetrering av plakkpartikler i hjernen, gir en effektiv reduksjon i antall potensielle komplikasjoner til et nivå som ikke overstiger 0,5% av det totale antall operasjoner.

Etter operasjonen

Den riktige livsstilen til pasienten etter å ha utført stenting gir en betydelig forbedring i fysisk tilstand.

Trinn som nærmer seg en sunn livsstil:

 1. Reduksjon av overflødig vekt;
 2. Reduksjon av høyt blodsukker;
 3. Redusert blodtrykk;
 4. Regelmessig besøk til lege av pasienter med diabetes;
 5. Reduksjon av potensielt stressende faktorer;
 6. Røykeslutt;
 7. Godkjennelse av foreskrevne medisiner;
 8. Medisinsk tilsyn etter stenting.

Kombinasjonen av moderat fysisk anstrengelse, regelmessig spasertur og et spesielt kosthold bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk og kontrollere blodsukkernivå. En sunn livsstil etter stenting gir en rask gjenoppretting av pasienten.

Egenskaper og fordeler med carotidstenting

Stenting av karotisarterier er et viktig endovaskulært inngrep som eliminerer farlig innsnevring av arteriel lumen. Brudd på cerebral sirkulasjon skyldes hovedsakelig nederlag av aterosklerose av karoten arterier. Dette fører til utvikling av iskemisk slag.

Å gjenopprette brudd på blodsirkulasjonen i hjernen kalles bare endovaskulær kirurgi. Moderne teknologi gjør at du kan gjenopprette arteriell glans, selv om den er innsnevret med 70%. Stenting er mye brukt i medisinske sentre og klinikker.

Hvis du ser på medisinhistorien, kan du se at den første gangen denne metoden ble brukt i 1989. Siden den gang i medisin har det vært mange forskjellige funn, noe som gjorde operasjonen enda mer flink.

fordeler

Det er kjent at stenose oppstår ved avsetning på arterieveggene av stoffer som har en kolesterisk natur. Dette betyr at stenting bidrar til å gjenopprette den originale lumen, da det bidrar til å realisere avskrekkende faktorer som regulerer akkumulering av trombotiske og atheroskleriske lag.

Tilstedeværelsen av nye stent-systemer, bruk av ledende teknologier og profesjonalitet av spesialister reduserer gradvis prosentandelen av mulige komplikasjoner, så i dag er risikoen for forekomst nesten minimert.

Siden mikrokirurgiske teknikker brukes, og hele prosessen med intervensjon styres av en datamaskin, er det mulig å gjenopprette lumen i karoten arterier, selv hvor steder kan kalles "vanskelig å få tilgang til." Endovaskulær kirurgi er en redning når rutinekirurgi ikke kan utføres på grunn av kontraindikasjoner.

I tillegg til lav traumatisme, bruk av lokalbedøvelse og en liten rehabiliteringsperiode, observeres fordelene ved stenting innen hjernevern og bruk av moderne stenter. For å hindre distal emboli, bruker kirurger tre måter å beskytte hjernen på.

 1. Påfør et midlertidig filter. Dette er en slags paraply, som er et element i stent-systemet. Den er plassert i regionen av karoten indre blodåren. Det fanger trombi og store fragmenter, men skaper ikke et hinder for den underliggende blodstrømmen.
 2. Bruk av midlertidig okklusiv ballong. Det blokkerer blodstrømmen til arteriene og forhindrer mulig emboli.
 3. Bruke det proksimale beskyttelsessystemet. Den består av to sylindere. De er installert i den ytre og vanlige halspulsåren. Takket være et slikt system blir omvendt blodstrøm opprettet i den opererte arterien.

Alt kirurgisk inngrep tar omtrent en time. For vellykket drift i dag brukes selvutvidende stenter. De er laget av nitinol og har egenskapen til termisk minne. Slike stenter øker effektiviteten av operasjonen og dens sikkerhet. Det er flere hovedfordeler ved å bruke disse enhetene.

 • Fleksibilitet av stenten.
 • Mindre traumatisk arterie.
 • Radial stabilitet.
 • Optimal tilpasning til fysiologiske arterielle bøyninger.

Operasjonsprosess

Stentning av karotisarterier er en installasjon i den smalte arterielle delen av stenten, som er et metallrør, som består av celler. Stenten beveger seg fra hverandre inne i arterien, slik at dens smalere vegger blir bredere og holdes konstant i denne tilstanden. Det er gjennom dette at restaureringen av det indre arterielle lumen og forbedringen av blodtilførselen til hjernen oppnås.

Stentinstallasjon i lumen av halspulsåren

De første trinnene av stenting utføres så vel som med angiografisk undersøkelse. Følgende stadier kan skilles:

 • forberedelse til kirurgi;
 • lokalbedøvelse (pasienten selv får sedativer);
 • arteriell punktering;
 • gjennomføre et kateter og kontrastmedium.

Pasienten kan jevnlig føle et haste av varme til hodet, men han vil ikke oppleve smerte, siden de indre arterieveggene ikke har nerveender. Under operasjonen spør legen at personen skal ta noen tiltak.

Etter å ha gjennomført en arterie-punktering og installasjon av et kateter, setter kirurgen en leder med et filter over det innsnevrede rommet. Deretter installeres en stent. På slutten av operasjonen fjernes deler som filter, ballong og kateter. Legen presser punkteringsstedet i flere minutter for å stoppe blødningen helt.

I flere timer kan pasienten overføres til intensivavdelingen for nøye overvåkning av tilstanden. I løpet av dagen observerer pasienten en streng pastellbehandling. Når en person blir overført til en menighet, kan han spise og drikke normalt.

Hvor lenge pasienten vil forbli i menigheten, avhenger av hvor fort punkstedet helbreder. Ofte oppstår utslippet neste dag, men etter hjemkomst må en person følge alle doktorsforskriftene, siden det videre resultatet av operasjonen er avhengig av dette.

komplikasjoner

Risikoen for komplikasjoner etter stenting er liten, men fortsatt tilstede. Det er to alvorligste komplikasjoner:

 1. Korking av hodeskårene på grunn av emboli;
 2. Dannelsen av en trombus i stentens lengde.

Det kan også være en annen okklusjon av arterien. Den mest sjeldne komplikasjonen er en allergi mot et kontrastmiddel, en hematom i punkteringsområdet og en falsk aneurisme.

I Russland utføres slike operasjoner i flere medisinske institusjoner. Til tross for kostnaden for slik kirurgisk inngrep, bør alle anstrengelser gjøres og gjøres, ellers kan det koste en levetid.

Stå på halspulsåren

Stenting av karoten arterier er en dyr operasjon. Dette skyldes den høye prisen på forbruksvarer. Du trenger veldig dyre hjernesikringssystemer, spesielle vaskulære kjegle stenter.

For tiden koster stenting av karoten arterier i vår klinikk ca. 300 000 rubler, men med utseendet til innenlandske produsenter av stenting-systemer, kan denne prisen reduseres.

Nye teknologier av karoten stenting!

Fordeler med stotting av karoten arterier i Innovative Vascular Center

 • Innovativ teknologi for sikker stenting med beskyttelse av hjernen med spesielle filtre Abbot.
 • Bruk kun spesielle kjegle stents, med tanke på anatomien til karotid bifurcation sonen.
 • Den mest betydningsfulle opplevelsen av carotidstenting uten komplikasjoner.
 • Muligheten for stenting av intracerebral innsnevring av den indre halspulsåren i kompleks patologi.
 • Muligheten for å få stenting av karoten arterier er gratis for pasienten. Under politikken til CHI.

Teknologi for angioplastikk og stenting av karoten arterier

Hovedmålet med stotting av karoten og vertebrale arterier er å gjenopprette lumen av den trange arterien og forhindre muligheten for å innta deler av aterosklerotisk plakk i hjernen. Intervensjon kan utføres gjennom en punktering av huden på låret eller armen i røntgenrommet under lokalbedøvelse.

Angioplastikk begynner med en liten punktering, gjennom hvilken en introducer (et kort hulrør) settes inn i arterien. Deretter trekker kirurgen nøye gjennom blodkarrene gjennom introduksjonen under kontroll av fluoroskopi, for å levere til smalingen i halspulsåren. Hjernens forsvarssystem - kurven - utføres av kateteret og er plassert utover stedet for innsnevring av fartøyet. Cellene i kurven holder opp plakkpartikler som kan komme av under prosedyren, og forhindre at de kommer inn i hjernen. Stenten (tynn metall nettrør) utføres gjennom et kateter i arteria innsnevring i lesjonen stenten implanteres (selvutpakkende stent) og presser plakk mot veggene i karet. For å oppnå det beste resultatet, benyttes en ekstra ballong. Ballongen blir satt i en stent er oppblåst og skyver plakett i blodåreveggen Når arterien blir redusert, ballongen tømmes for luft og fjernes. Stenten forblir i arterien, som på en pålitelig måte presser plakken til veggen av fartøyet og forhindrer brudd. På dette stadiet kan røntgen kirurgen trekke ut et hjernesikringssystem. Blodstrøm gjennom halspulsåren gjenopprettes. Kirurgen utfører kontrollangiografi for å sikre et godt resultat av angioplastikk. Deretter fjernes kateteret, en trykkbandasje påføres.

Hva er den beste operasjonen eller stenting av karoten arterier?

For angioplastikk og stenting av halspulsåren er det ikke behov for et kirurgisk snitt på nakken. Tilgang til halspulsåren er farlig for skade på kraniale nerver og blodårer, bærer risikoen for infeksjon og et kosmetisk synlig arr. Carotid endarterektomi bør kun utføres av en meget erfaren vaskulær kirurg som utfører minst 50 operasjoner per karoten arterie per år.

Stenting kan utføres med lange plaketter, hvor tilgang er svært vanskelig å åpne.

Det er mulig å utføre stenting av karoten arterier med samtidig innblanding på hjernens kar, hvilket er absolutt umulig ved åpen kirurgi. Den vanligste årsaken til seneslag etter åpent karotid endarterektomi er en tandem-stenose av karoten arterien (innsnevring i den første og siste delen av karoten arterien). Med endovaskulær kirurgi, kan en vaskulær kirurg eliminere dem samtidig.

Hittil, på grunn av utviklingen av hjernebeskyttelsesteknologier, overstiger risikoen for iskemisk slagtilfelle med angioplastikk og stenting av karoten arterien ikke det med en åpen carotid endarterektomi operasjon.

Stenting av karotisarterier - veien til perfeksjon

De første resultatene av karotisarterie stenting forårsaket litt skuffelse. Forekomsten av komplikasjoner av inngrep nådde 7% mot 3% i åpen kirurgi og karsykirer lette etter årsakene til slike fenomener. Hovedproblemet var emboli av intracerebrale kar med aterosklerotiske plakkelementer.

Ved begynnelsen av det 21. århundre ble det foreslått spesielle filtre - feller som ble utført over plakk og forhindret pelling av plakettstykker i hjernen. Etter restaurering av halspulsåren ble filteret fjernet sammen med stykkene som ble sittende fast i den.

Nylig har MOMA teknologien blitt utviklet, noe som utelukker plakkskader ved ledning av en leder gjennom et smalret lumen av arterien.

Stentning av karoten arterier som bruker moderne midler til hjernebeskyttelse utføres med minimal risiko for komplikasjoner, som ikke overstiger 0,5%, og blir stadig avtagende.

Stenting - prosedyren for korreksjon av karotisarterier

Stenting av karoten arterier er en moderne, lavt traumatisk og effektiv metode for behandling av stenoser forårsaket av ulike patologiske faktorer. Kjernen i prosedyren er å installere en spesiell ramme, som har form av en sylinder, som er plassert i stedet for innsnevring av fartøyet. En slik delikat konstruksjon kalles en "stent". Stenten kan bare installeres etter at den kunstige ekspansjonen av arterien er nødvendig for å utelukke skader på vaskulære strukturer.

Betydningen av prosedyren

Stenting av karoten arterier er oftest utført med utvikling av aterosklerose - en alvorlig patologi som påvirker sirkulasjonssystemet. Med denne sykdommen på veggene av karene dannet kolesterolinnsetninger - plakk, hvorav tilstedeværelsen fører til en innsnevring av lumen og et brudd på blodstrømmen.

På grunn av det faktum at karoten arterier spiller en viktig rolle og er ansvarlig for blodtilførselen til hode og nakke organer, kan dannelsen av plaques i dem forårsake cerebral insuffisiens og iskemisk slag. Denne faren skyldes det faktum at kolesterolinnsetningene på de indre veggene til arteriene øker gradvis på grunn av akkumulering av kalsiumpartikler og fibrøst vev på dem. Som en konsekvens er det trombi som helt tetter lumen og provoserer et iskemisk slag. Den andre trusselen, som kan skyldes aterosklerose, er tromboembolisme. Patologi er en blokkering av hjernebeholderen av fettpartikkelen, som er løsrevet fra plaketten under blodtrykk. Slike forhold kan føre til utvikling av alvorlige patologier og pasientens død. Eliminere faren kan bare være gjennom kirurgi, hvis hovedoppgave er normalisering av blodsirkulasjon og korreksjon av den innsnevrede delen av fartøyet.

Forbereder for en operasjon

Før carotis stenting prosedyre er nødvendig for å gjennomføre en fullstendig undersøkelse av pasienten for å identifisere aterosklerotisk plakk lokalisering sone, for å bestemme hastigheten av blodstrømmen, diameteren av hulrommet i arterier og andre parametere av cerebral sirkulasjon. De nødvendige diagnostiske tiltakene inkluderer:

 1. dupleks ultralydsskanning;
 2. datatomografi;
 3. angiografi;
 4. magnetisk resonans angiografi.

En uke før operasjonsdatoen foreskrives pasienten aspirin, noe som bidrar til å redusere blodproppene.

vitnesbyrd

Stenting av karoten arterier er nødvendig for pasienter som kan ha alvorlige komplikasjoner med endarterektomi. Den høye risikoen for bivirkninger krever bruk av stenting som en sikrere metode. Prosedyren er indisert for pasienter med en signifikant innsnevring av lumen av karoten arterier, med tilstedeværelse av tegn på mikroslag og slag. Operasjonen utføres i de tilfeller der det ikke foreligger symptomer på cerebral sirkulasjonsforstyrrelse, men en signifikant innsnevring (over 80%) oppdages og det er stor risiko for komplikasjoner etter endarterektomi.

Stenting utføres også for pasienter som opplevde en gjentakelse av stenose etter tidligere endarterektomi.

Kontra

 • Hjerte rytmeforstyrrelser.
 • Tilstedeværelse av allergiske reaksjoner på medisiner som brukes i operasjonen.
 • Hjerneblødninger som oppstod i løpet av de foregående 2 månedene.
 • Dannelsen av en trombus og fullstendig blokkering av karoten arterien.

Risikofaktorer

Carotidarterie stenose kan forårsake komplikasjoner hvis pasientens historie har en av faktorene som er oppført nedenfor:

 • hypertensiv sykdom;
 • allergi mot kontrastmidler brukt i røntgenbilder;
 • forkalkning av blodkar;
 • stor grad av området berørt av stenose;
 • abnormiteter i anatomien til arteriene, noe som kompliserer installasjonen av stenten (bøyer, kinks, etc.);
 • signifikant størrelse av aterosklerotisk plakk;
 • plasseringen av utdanning i aorta, i gren av karoten arterien;
 • svært gammel alder (i 80 år);
 • blokkering av karene i øvre eller nedre ekstremiteter, som en samtidig aterosklerosykdom.

utførelse av handlinger

Stenting utføres under lokalbedøvelse, kun i sjeldne tilfeller, den generelle brukes. Den opererte personen er koblet til utstyret, som sporer hjertefrekvens- og blodtrykksindikatorene under prosedyren. Umiddelbart før operasjonen injiseres pasienten med et legemiddel som kalles heparin, noe som reduserer blodkoagulasjon. En bedøvelse injiseres også i kroppens område hvor snittet vil bli gjort. I prosessen med stenting kommuniserer kirurgen med pasienten og styrer hjernens aktivitet.

Den første fasen av operasjonen er angioplastikk. Prosedyren er nødvendig for å utvide delen av fartøyet der stenten skal settes inn. For å gjøre dette, ta et kateter med en spesiell ballong, som er installert på enden. Kateteret settes inn i lårarterien eller i øvre del av arterien, og observerer bevegelsen på skjermen, ledes til stedet der innsnevringen skjedde. Da blåser ballongen ut og utvider fartøyets lumen.

På samme stadium, over fortrengingssonen, etableres en spesiell enhet (filter) i arterien, som vil forhindre emboli, i tilfelle løsrivelse av en del av plakk eller trombus. Prosessen med angioplastikk forårsaker ikke pasientens smertefulle opplevelser, noe som skyldes mangelen på nerveender på overflaten av karets indre strukturer.

Den neste fasen av operasjonen er introduksjon og installasjon av strukturen. Stenten leveres til halspulsåren i komprimert form ved hjelp av et annet kateter, også utstyrt med en oppblåsbar ballong. På innsnevringsstedet tar strukturen på seg fartøyets form og erstatter veggene. Etter korrekt plassering av stenten blir katetret trukket tilbake.

Den nødvendige tiden for stenting er 2 timer. Operasjonen kan utføres raskere, men det kan også ta 3-4 timer i tilfelle komplikasjoner.

Ved slutten av prosedyren presses injeksjonsstedet til kateteret for å forhindre blødning.

Rehabiliteringsperiode

Noen timer etter stentplassering, er pasienten ikke lov til å bevege seg, da strukturen kan bevege seg og endre plasseringen. I denne perioden observerer legen tilstanden til en person og forekomsten av mulige komplikasjoner. Innen en måned etter prosedyren anbefales det:

 • ikke løft vekten;
 • ikke ta et bad;
 • drikke rikelig med væsker;
 • ta medisiner for å fortynne blodet.

I fremtiden er det nødvendig å periodisk gjennomgå en undersøkelse og overvåke tilstanden til karoten arterier.

Les Mer Om Fartøyene