Etter stenting hjertet: hvor mange bor, gir de funksjonshemming, rehabilitering

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er hjertestenting, hvor mye lever etter denne operasjonen, om det påvirker levetiden. Tidlig postoperativ periode, gjenoppretting etter stenting og hjerterehabilitering

Stenting av karene i hjertet - er en kirurgisk prosedyre hvor ekspansjonen utføres overlappet eller avgrensede koronararterier (de viktigste blodkar i hjertet) med innføring av disse spesielle "protese" - stent.

En stent er et lite rør, veggene som består av et rutenett. Den blir ført inn i innsnevring av koronararterien i foldet tilstand, hvorpå den blåser opp og støtter det berørte fartøyet i åpen tilstand, og tjener som en slags protese for vaskulærveggen.

Etter stenting er en ganske kort postoperativ periode som varer opptil 1-2 uker forbundet med selve prosedyren.

Ytterligere utvinning og rehabilitering er avhengig av sykdommen som stenting ble utført, samt på graden av skade på hjertemuskelen og tilstedeværelsen av samtidig patologi. Forutsetningen, nødvendigheten av å tildele gruppe av fysisk manglende evne, tilstedeværelse av begrensning av arbeidskapasitet er avhengig av det samme. For mer informasjon, se følgende avsnitt i denne artikkelen.

Hvor mange bor etter stenting

Et eksakt svar på dette spørsmålet kan ikke gis. Prognosen for forventet levealder etter stenting avhenger ikke bare av selve operasjonen, men fra sykdom, om den ble gjennomført, og graden av skade på hjertemuskelen (det vil si fra venstre ventrikkel-funksjon). Men de utførte vitenskapelige undersøkelsene har funnet ut at etter å ha stanset innen ett år, forblir 95% av pasientene levende, 91% i tre år, 86% i fem år.

Tretti dagers dødelighet med hjerteinfarkt avhenger av behandlingsmetoden:

 • konservativ terapi - dødelighet 13%;
 • fibrinolytisk terapi - dødelighet 6-7%;
 • stenting - dødelighet 3-5%.

Prognosen for hver enkelt pasient avhenger av alderen hans, tilstedeværelsen av andre sykdommer (diabetes mellitus), graden av myokardiell skade. For å bestemme det er det forskjellige skalaer, hvorav TIMI-skalaen er den mest brukte. Det er generelt akseptert at tidlig stenting forbedrer prognosen for hjerteinfarkt.

Stenting i stabil koronar hjertesykdom ikke redusere risikoen for å utvikle fremtidige myokardinfarkt, og øker ikke varigheten av levetiden til disse pasientene sammenlignet med konservativ medisinsk terapi.

Funksjonshemming etter stenting

I seg selv er stenten av kranspulsårene ikke en anledning til å tilordne en gruppe funksjonshemninger. Men funksjonshemming kan skyldes sykdommen som denne operasjonen ble brukt på. For eksempel:

 1. Disability av 3 gruppen er tildelt pasienter med angina eller hjerteinfarkt uten å utvikle alvorlig ventrikulær dysfunksjon i venstre ventiler.
 2. Invaliditet av den andre gruppen er etablert hos pasienter med angina eller med hjerteinfarkt, der hjertesvikt begrenser evnen til å jobbe og bevege seg.
 3. Funksjonen i gruppe 1 er tildelt pasienter hvor hjerteinfarkt eller angina pectoris resulterte i alvorlig hjertesvikt, noe som begrenser selvbetjeningsevnen.

Tidlig postoperativ periode

Umiddelbart etter avslutningen av prosedyren blir pasienten tatt til den postoperative menigheten, der det medisinske personalet nøye overvåker hans tilstand. Hvis vaskulær tilgang var gjennom lårpulsåren, bør pasienten ligge i horisontal stilling på ryggen med rette ben i 6-8 timer, og noen ganger lenger. Dette er forbundet med en risiko for å utvikle farlig blødning fra punkteringsstedet til femorale arterien.

Det er spesielle medisinske enheter som gjør det mulig å redusere varigheten av det nødvendige horisontale oppholdet i sengen. De forsegler åpningen i fartøyet og reduserer sjansen for blødning. Når du bruker dem, tar det 2-3 timer.

For estimering av kontrastmidlet innført i kroppen i løpet av stentanbringelse, pasienten bedt om å drikke så mye som mulig, en stor mengde vann (opp til 10 kopper pr dag), dersom den ikke har noen kontraindikasjoner til det (slik som alvorlig hjertesvikt).

Hvis pasienten har smerte ved stedet for arteriell punktering eller i brystområdet, kan konvensjonelle smertestillende midler-paracetamol, ibuprofen eller andre midler hjelpe.

Hvis stenting ble utført på planlagte indikasjoner, men ikke for behandling av akutt koronarsyndrom (hjerteinfarkt, ustabil angina), pasienten vanligvis slippes på den andre dagen hjemme, og gir detaljerte instruksjoner om videre oppgang.

Gjenoppretting etter stenting

Gjenoppretting etter hjertestopp er avhengig av mange faktorer, inkludert årsaken til sykdommen, alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, graden av nedsatt hjertefunksjon og stedet for vaskulær tilgang.

Pleie av stedet for vaskulær tilgang

Intervensjonelle prosedyrer gjennomføres gjennom lårbenet i lysken eller radial arterien på underarmen. Når pasienten tømmes hjem, kan et bandasje forbli på riktig sted. Anbefalinger for pleie av stedet for vaskulær tilgang:

 • Neste dag etter prosedyren, kan du fjerne bandasjen fra stedet for arteriepunktur. Den enkleste måten å gjøre dette på er i dusjen, der du kan vaske det om nødvendig.
 • Etter at du har fjernet bandasjen, lim en liten patch på dette området. Innenfor noen få dager kan stedet for innsetting av kateteret være svart eller blå, litt hovent og litt smertefullt.
 • Vask innsettingsstedet minst en gang daglig med vann og såpe. For å gjøre dette trekker du såpevann i håndflaten, eller suge en svamp i det og skyll forsiktig det området du trenger. Ikke gni huden sterkt på punkteringsstedet.
 • Når du ikke bruker en dusj, hold det vaskulære tilgangsområdet i tørr og ren tilstand.
 • Ikke bruk kremer, lotioner eller salver til huden på punkteringsstedet.
 • Bruk løse klær og undertøy hvis vaskulær tilgang er gjennom lårbenet.
 • Ikke ta et bad i en uke, ikke gå til badstue, badstue eller svømmebasseng.

Fysisk aktivitet

Legene gir anbefalinger for å gjenopprette fysisk aktivitet, idet man tar hensyn til området for arteriepunktur og andre faktorer relatert til pasientens helse. I de første to dagene etter stenting, råder de deg til å hvile mer. I disse dager kan en person føle seg trøtt og svak. Du kan gå rundt huset ditt og deretter slappe av.

Anbefalinger etter punktering av lårarterien:

 • Ikke belast under tarm evakuering innen de første 3-4 dagene etter stenting for å forhindre blødning fra stedet for vaskulær punktering.
 • I løpet av den første uken etter stenting er det forbudt å løfte mer enn 5 kg, og også å flytte eller trekke tunge gjenstander.
 • Innen 5-7 dager etter prosedyren, kan du ikke utføre anstrengende fysiske øvelser, inkludert de fleste idretter - løping, tennis, bowling.
 • Du kan klatre opp trappen, men tregere enn vanlig.
 • I løpet av den første uken etter operasjonen økes fysisk aktivitet gradvis til den når det normale nivået.

Anbefalinger etter punktering av radialarterien:

 1. I løpet av de første 24 timene må du ikke løfte hånden gjennom hvilken stenting ble utført, mer enn 1 kg.
 2. Innen 2 dager etter prosedyren, kan du ikke utføre anstrengende fysiske øvelser, inkludert de fleste idretter - løping, tennis, bowling.
 3. Ikke bruk en gressklipper, motorsag eller motorsykkel i 48 timer.
 4. Innen 2 dager etter operasjonen, øker fysisk aktivitet gradvis til det øyeblikket når det når det normale nivået.

Etter planlagt stenting kan du gå tilbake til arbeid om en uke senere, hvis den generelle helsetilstanden tillater det. Hvis operasjonen ble utført ved akutte indikasjoner med hjerteinfarkt, kan en full gjenoppretting ta flere uker, slik at du kan gå tilbake til arbeidet ikke før 2-3 måneder.

Hvis, før stenting, en persons seksuelle aktivitet har vært begrenset til forekomsten av smerte i brystet forårsaket av utilstrekkelig inntak av oksygen i myokardiet, etter muligheten til å ha sex, kan det øke.

rehabilitering

Etter stenting og full utvinning, oppfordres legene til å gjennomgå hjerterehabilitering, som inkluderer:

 • Et program med fysiske øvelser som forbedrer myokardets kontraktile funksjon og har en gunstig effekt på hele kardiovaskulærsystemet.
 • Lære en sunn livsstil.
 • Psykologisk støtte.

fysisk trening

Rehabilitering etter stenting inkluderer nødvendigvis regelmessig fysisk aktivitet. Studier har vist at folk som startet etter et hjerteinfarkt, regelmessig har utøvet og gjort andre nyttige endringer i deres livsstil, lever lengre og har høyere livskvalitet. Uten regelmessig fysisk aktivitet reduserer kroppen sakte styrke og evne til å fungere normalt.

Fysisk aktivitet kan betraktes som enhver handling som får kroppen til å forbrenne kalorier. Hvis en person gjør sin aktivitet konsekvent og konstant, blir det et vanlig program.

Dette programmet bør kombinere øvelser som er nyttige for hjertet (aerobic trening), for eksempel å gå, jogge, svømme eller sykle, samt styrke og strekkøvelser som forbedrer utholdenhet og kropps fleksibilitet.

Best av alt, når programmet for fysiske øvelser er laget av en lege av fysioterapi eller en rehabiliterer.

Endring i livsstil

Endring av livsstilen etter stenting er en av de viktigste tiltakene for å forbedre prognosen hos pasienter. Den inkluderer:

 • Sunn mat - hjelper hjertet til å gjenopprette, reduserer risikoen for komplikasjoner og reduserer muligheten for re-dannelse av aterosklerotiske plakk i karene. Kostholdet skal inneholde et stort antall frukt og grønnsaker, hele korn, fisk, vegetabilske oljer, magert kjøtt, skummet melkeprodukter. Det er nødvendig å begrense forbruket av salt og sukker, mettet og transfett, for å avstå fra misbruk av alkoholholdige drikker.
 • Stopp av røyking. Røyking fører til en betydelig økning i risikoen for å utvikle koronar hjertesykdom, da den frarøver seg oksygenrikt blod og øker effekten av andre risikofaktorer, inkludert høyt blodtrykk, kolesterol og fysisk inaktivitet.
 • Normalisering av vekten - kan bidra til å redusere blodtrykket og forbedre blodkolesterol og blodsukker.
 • Kontroll av diabetes mellitus er et svært viktig tiltak for å opprettholde helse for pasienter med denne sykdommen. Diabetes er best kontrollert gjennom kosthold, vekttap, fysisk aktivitet, medisinering og regelmessig overvåkning av blodsukkernivå.
 • Kontroll av blodtrykk. Normaliser blodtrykket ved å bruke vekttap, en diett med lavt saltinntak, regelmessig trening og bruk av antihypertensive stoffer. Dette bidrar til å forhindre hjerteinfarkt, hjerneslag, nyresykdom og hjertesvikt.
 • Kontroll av blodkolesterol.

Psykologisk støtte

Den forbigående stenten, som sykdommen som forårsaket den, setter pasienten under stress. I hverdagen utsettes hverandre for stressende situasjoner. Nære venner, venner og slektninger, som skal gi psykologisk støtte, kan bidra til å håndtere disse problemene. Du kan henvise til en psykolog som på et profesjonelt nivå kan hjelpe en person til å takle stressende hendelser i livet.

Drogbehandling etter stenting

Taking av medisiner etter stenting er obligatorisk, uavhengig av årsaken til det. De fleste tar stoffer som reduserer risikoen for trombose innen ett år etter operasjonen. Vanligvis er det en kombinasjon av en lav dose aspirin og ett av følgende:

 1. Klopidogrel.
 2. Prasugrel.
 3. Ticagrelor.

Det er svært viktig å følge alle legenes anbefalinger for å ta disse legemidlene. Hvis du slutter å bruke dem tidligere, kan det øke risikoen for hjerteinfarkt forårsaket av stentrombose betydelig.

Varigheten av behandlingen med klopidogrel, prasugrel eller ticagrelor avhenger av typen implantert stent, omtrent ett år. Aspirin ved lav dose til de fleste pasienter bør tas til livets slutt.

Livet etter stenting

Stenting er en minimal invasiv kirurgisk prosedyre, der en stent er plassert i et koronarfartøy, innsnevret av aterosklerotiske plakk. Dette er navnet på et metallrør laget av cellulært materiale som utvider seg i fartøyets lumen, "skyver" plakkene inn i veggen og holder sin lumen fri.

Stentinstallasjon fører til at koronar sirkulasjon forbedres, hjertet begynner å motta mer oksygen, og under fysisk belastning opplever personen ikke myokardisk iskemi. Dette fører til eliminering av anginaangrep og forbedring av personens velvære. Vanligvis utføres stenting bare for pasienter med angina, mindre ofte utføres det som en metode for akutt behandling av hjerteinfarkt.

I noen tilfeller (akk, ikke alltid) stenting, oppførsel som tar ikke mer enn en halv time, og ikke engang krever innføringen av pasienten anestesi kan være et alternativ til koronar bypass - tunge timers drift. Selvfølgelig er dette en verdig erstatning! Og noen ganger sier pasienter som har gjennomgått stenting selv at det ikke ligner på en operasjon, og ligner likevel en slags medisinsk prosedyre.

Den tilsynelatende enkelheten til stenting, fraværet av behovet for langvarig utvinning etter det, og den merkbare terapeutiske effekten av kirurgi, skaper ofte illusjonen om fullstendig gjenoppretting hos pasienter. Likevel er stenting rettet mot å eliminere symptomene på sykdommen. Årsaken til koronar hjertesykdom - aterosklerose - fortsetter å eksistere og fremgang, og skaper en trussel mot tilbakekomst av angina, hjerteinfarkt, hjertesvikt og andre alvorlige problemer.

Av denne grunn skal personen som gjennomgikk operasjonen fullt ut realisere alle mulige farer ved hans stilling og behovet for videre behandling. Hva er livet etter stenting er i denne artikkelen.


Hjertrehabilitering er en viktig betingelse for å opprettholde helse og forlenge livet for pasienter som har gjennomgått stenting. Les mer om det her, samt still spørsmål via telefon 8 (925) 642-52-86.

Fysiske øvelser etter stenting

Fysisk aktivitet er en av de viktigste livsstilsbetingelsene etter stenting. Regelmessig belastning reduserer utviklingen av aterosklerose, trener hjertemuskelen, fremmer stabilisering av blodtrykket, har en generell helseeffekt på kroppen. Det er også viktig at sporten hjelper kroppen å forbrenne fett, noe som betyr å opprettholde normal vekt og blodkolesterolnivå.

Komplekser av øvelser som passer alle pasientene etter stenting eksisterer ikke. Regimet og intensiteten av opplæringen er bygget individuelt, avhengig av tilstanden til personen, listen over sykdommene hans, toleransen for lastene. Alt dette er etablert av kardiologen.

Pasienten som gjennomgikk denne operasjonen, bør være forberedt på det faktum at han fra nå av vil spille idrett minst 4-5 ganger i uken. Av spesifikke typer trening anbefales det spesielle øvelser LFK, turgåing, sykling, svømming, jogging. Sport som er ledsaget av "eksplosive" belastninger, krever betydelig fysisk innsats og potensielt truer med skader (løfte vekter, boksing), anbefales ikke.

Når det gjelder fysisk aktivitet, er det viktig å nevne den seksuelle aktiviteten etter overført stenting. For å lede et seksuelt liv er det mulig i en vanlig modus, for å forny den det er løst når som helst så snart pasienten vil føle seg i det eller dette behovet. På anbefaling av en lege før samleie, kan du ta nitroglyserin, så vel som før en annen form for trening. Dette er imidlertid ikke alltid nødvendig.

Ernæring etter stenting

Den nest viktigste komponenten av terapi er diettoverensstemmelse.

"Mat er en kur." Disse ordene tilskrives Hippokrates, og selv nå kan vi fortsatt bekrefte deres autentisitet. Spesiell ernæring etter stenting er ikke bare forebygging av hjerteproblemer, som kanskje vil oppstå, og kan ikke oppstå i fremtiden. Dette er en kur.

Dessverre følger ikke alle pasientene de anbefalte kostholdsretningslinjene. Og vi kan uten tvil hevde at dette spiller en stor rolle i den høye forekomsten av angina tilbakevending og gjentatt stenting.

Kostholdsterapi etter stenting av koronarbeinene bør være basert på følgende prinsipper.

 • Begrensning i diett av animalsk fett. Dette betyr en reduksjon av forbruket av slike produkter som fett kjøtt (lammekjøtt, svinekjøtt), lard, halvfabrikata, margarin. Ikke spis store mengder smør, oster, rømme, krem. Det er også nødvendig å begrense forbruket av egg til 3-4 deler per uke. Alle fettstoffer er fremtidige kolesterolplakk som vil gjenoppta symptomene på IHD etter stenting.
 • Begrensning av raffinerte karbohydrater, søtsaker. Av produktene som ofte er på bordet ditt, må du slette søtsaker (de skal erstattes med tørket frukt), overflødig sukker, bakevarer, karbonatiserte drikker etc. I kroppen blir karbohydrater til fett, derfor er det verdt å gi opp den søte til det maksimale.
 • Begrensning av salt. Det forårsaker væskeretensjon og økt blodtrykk. Mange pasienter med iskemisk hjertesykdom som har gjennomgått stenting har hypertensjon. De bør være spesielt oppmerksom på denne anbefalingen. Mengden salt bør reduseres til 3-4 gram per dag (en halv teskje). Vær forsiktig: Mange ferdige matvarer (hermetikk, brød, etc.) inneholder salt i sammensetningen, slik at forbruket bør begrenses til mer eller mindre avhengig av hva mat er til stede i dietten.
 • Begrensning av forbruket av kaffe og andre drikker og produkter som inneholder koffein (sterk te, sjokolade, kakao). Koffein forårsaker vasospasme og økt hjertefunksjon, noe som skaper økt byrde på kardiovaskulærsystemet og skadet pasienter med iskemisk sykdom og overført stenting. Imidlertid er det nødvendig å forstå: kostholdet krever ikke et fullstendig avslag på kaffe, med kontrollert blodtrykk og fravær av alvorlige symptomer, det kan konsumeres i små mengder. Det er bedre å velge naturlig arabica - det er mindre koffein i det enn i robusta, og enda mer enn i løselig kaffe.
 • Tilsetning av vegetabilske oljer, friske grønnsaker og frukt, fisk til kostholdet (bruk minst 2 ganger i uken). Alt dette forhindrer utviklingen av aterosklerose. Kostfiber plante mat binde og fjerne kolesterol fra tarmen, omega-flerumettede fettsyrer og fiskeoljer redusere innholdet av skadelige blodlipider (low density lipoproteiner, triglycerider) og økt mineralinnhold (high density lipoprotein).

Tar medisiner etter stenting

Hvis en kardiolog anbefaler at du tar medisiner, bør du definitivt følge dette rådet. Volumet av medisinbehandling etter operasjonen vil reduseres, men det er umulig å fullstendig forlate medisinene i IHD. Du blir behandlet i henhold til ordningen, og ikke glem: Ditt velvære etter operasjonen er i stor grad bevart på grunn av at du følger behandlingstilbudet.

Hvis du har noen klager og forverring av tilstanden, bør du alltid konsultere en lege for undersøkelse og behandlingskorreksjon.

Oppgivelse av dårlige vaner

Etter overført stenting anbefales det å slutte å røyke. Egentlig er det verdt å gjøre selv før operasjonen, og det er best å ikke begynne å røyke i det hele tatt. Men hvis du har gjennomgått kirurgi og fortsatt røyker, kan du gi råd som definitivt vil hjelpe: Kast straks sigaretter!

Noen pasienter konsollerer seg med tanken om at to eller tre sigaretter om dagen - svært lite, og det vil ikke være noen skade fra dem. Det er ikke slik. Enhver form for røyking (aktiv eller passiv) med et hvilket som helst antall sigaretter som er røkt, påvirker hjerte og blodårer negativt. Det bidrar til å øke blodtrykket, har kardiotoksisk virkning, akselererer utviklingen av aterosklerose, øker sannsynligheten for arytmier og risikoen for hjerteinfarkt. Gleden fra røyking er ikke rettferdiggjort av den enorme skade det gjør.

Nå, om alkohol. Det er kjent at tørr rødvin har en helbredende effekt på hjertet. Noen steder kan du til og med finne informasjon som det beskytter mot aterosklerose og forårsaker nesten resorpsjon av kolesterolplakk i karene. Faktisk små mengder av denne vinen har en gunstig effekt på aterosklerose. Men:

 • Det er et spørsmål om små mengder med en drink, ikke mer enn 1 glass vin per dag.
 • Fordelen er bare høy kvalitet dyr alkohol, og ikke navnene på alkohol, som kan kjøpes i ethvert supermarked
 • Fordelene med rødvin er ikke så åpenbare at du må bruke den regelmessig. Det beryktede nektet av røyking vil ha stor nytte.
 • Verdifulle effekter av vin gjelder ikke for andre typer alkohol.

Effektivitet etter stenting

Etter stenting-operasjonen vil pasienten kunne gå tilbake til det vanlige arbeidet. Spesifikke gjenvinningsperioder kan variere, avhengig av personens tilstand (alvorlighetsgraden av IHD, tilstedeværelsen av et nylig hjerteinfarkt, etc.) og hans yrke. Arbeidere av intellektuelt arbeid kan begynne å jobbe nesten umiddelbart etter stenting, og de som har spesialitet knyttet til fysisk anstrengelse, får lov til å begynne å jobbe senere.

Operasjonen av stenting fjerner symptomene på IHD, tilstanden til en person etter at den forbedres, derfor er det ganske sjelden å registrere funksjonshemming hos pasienter som har lidd det.

I tilfelle at stenten ikke førte til forbedring, hadde pasienten en tidlig gjenopptakelse av angina eller etter operasjonen var det et hjerteinfarkt, kan en person tilordnes en funksjonshemningsgruppe. Imidlertid er denne operasjonen ikke utføres for personer som har en risiko for forverring og komplikasjoner, slik som vanligvis stenting, likevel gir et positivt resultat og bidrar til restaurering av menneskelig ytelse, ikke sin endelige tap.

Reise og hvile etter stenting

Når en persons tilstand stabiliseres etter operasjonen, har han lov til å reise på noen måte og uten restriksjoner. Det viktigste er at en person regelmessig tar medisiner og følger andre doktors anbefalinger. Blant alle slags hvile er det bedre å velge de aktive, med tanke på toleransen for fysisk anstrengelse. Pasienter er oftest ikke anbefalt å besøke bad og badstuer, selv om en mer spesifikk konklusjon i denne forbindelse skal gis av en kardiolog.

Forventet levetid etter stenting

En kardiolog er en lege som ofte leder og ser på sine pasienter i årevis. Iskemisk hjertesykdom er et kronisk fenomen, så det er ikke noe overraskende i dette.

Noen ganger må du håndtere slike historier: En person utvikler hypertensjon, angina, da har han et hjerteinfarkt, han er stenting. Men selv etter denne "eventyr" slutter ikke der: pasienten er innlagt på sykehus med jevne mellomrom med hypertensiv krise, etter en tid, fornyet han angina, det blir utført stenting igjen eller koronar bypasskirurgi... reinfarkt, hjertesvikt - ikke et sjeldent fenomen, selv etter gjentatte operasjoner. Som et resultat føles en person mye verre enn han kunne, og varigheten av livet hans reduseres.

Hvorfor skjer dette? Årsaken er ikke bare i insidiousness og faren for sykdommen, selv om, selvfølgelig, begge er helt iboende av iskemisk hjertesykdom. Ofte er det ugunstige resultatet av sykdommen bestemt av det faktum at en person ikke gjør nok for å forbedre sin tilstand og forlenge livet.

Hvis du har gjennomgått stenting, og du ikke følger alle anbefalingene for en livsstil, er det på tide å tenke på å endre holdninger til behandling. Alle de ovennevnte tipsene er klare, enkle og gjennomførbare, du må bare følge dem, stadig og i god tro.

Resultatene av stenting var best, og ble opprettholdt så lenge som mulig er også anbefalt å ta et kurs i hjerte-rehabilitering sanatorium. Etter stenting i hjertet og i hele kroppen, endrer hemodynamikken, slik at kroppen tar tid å tilpasse seg den. I tillegg, når stenting, er en fremmedlegeme faktisk satt inn i koronarbeholderen. Dette forårsaker en reaksjon fra immunsystemet og koagulerbarheten av blodet, skaper økt beredskap i kroppen for å akselerere utviklingen av koronar aterosklerose, forekomsten av blodpropp i karene, etc.

Inpatientbehandlingstiden er ikke nok til å gjenopprette kroppen helt, så pasienter etter stenting anbefales hjertesvikt. Komplekset med helseforbedrende prosedyrer vil konsolidere resultatene av terapi og forbedre en persons tilstand. Et spesielt treningsprogram vil hjelpe pasienten til å bli vant til en ny livsstil.


Hjertrehabilitering er en viktig betingelse for å opprettholde helse og forlenge livet for pasienter som har gjennomgått stenting. Les mer om det her, samt still spørsmål via telefon 8 (925) 642-52-86.

Stenting av hjertekarene - hva er det?

Moderne kardiologi har et helt arsenal av midler for å bekjempe hjertesykdom og forebygge hjerteinfarkt, som dreper millioner av liv hvert år. En av metodene - Dette er stenting av koronarbeinene. Hva er det, og hvilke resultater kan forventes etter cardiosting?

Hvorfor trenger jeg en stent i et fartøy?

Angina pectoris og myokardinfarkt er manifestasjoner av hjerte-iskemi - en sykdom forbundet med oksygen sult av hjertemuskulaturen. Forringelse av ernæringen er et resultat av et brudd på blodsirkulasjonen i kranspulsårene, som gir blod til hjertet.

Utilstrekkelig blodtilførsel er forårsaket av innsnevring (stenose) av arteriene som følge av tilstopping av kolesterolplakkene. Ikke mindre farlig er trombi.

For å øke klaring i fartøyet, plasseres en stent i den. Det er en fleksibel maskestruktur som utvider den vaskulære sengen, gjenoppretter normal blodstrøm. I dag, i spesialiserte kardiologiske sentre, utføres en slik operasjon av alle pasienter med hjerteinfarkt.

Stenter er installert på riktig koronar (RCA), venstre fremre nedstigende gren (LAD), venstre koronararterie (LCA) og aorta.

Typer av stenter og deres egenskaper

En stent er en fjær av sylindrisk form, laget av spesielt metall eller plast. Den blir introdusert i det berørte fartøyet i komprimert form og spres på riktig sted ved hjelp av en ballong inn i hvilket trykk påføres. Boksen fjernes deretter, og våren forblir på plass og holder vaskulærveggen.

Typer av stenter er forskjellige i design, så vel som i materialet de er laget av.

Cardiosurgery bruker følgende strukturer:

 • Laget av fin ledning, de kalles ledning;
 • Bestått av individuelle lenker i form av ringer;
 • Representerer et fast rør - rørformet;
 • Utført i form av et rutenett.

Ved akutte tilstander (under et infarkt eller angrep av ustabil angina) blir blanke metallstenter ofte brukt. De brukes når innsnevringen av koronararteriene ikke når kritisk nivå, og sannsynligheten for ytterligere stenose er liten.

Stents med et stoffbelegg

Stents av den nye generasjonen er produsert med et medikamentbelegg, som forhindrer forekomsten av komplikasjoner og reduserer risikoen for re-okklusjon av arterien.

Det finnes flere typer slike stents. De er metallstrukturer med et polymerbelegg, som er dekket av et lag med medisin som undertrykker veksten av vevet av fartøyet.

Gradvis kommer dette legemidlet inn i kroppen, og polymeren løses. Holder en metallramme som støtter arterienes vegger. Biokompatible stenter med medisinsk belegg er mye brukt i europeiske og russiske klinikker.

Stent med bionedbrytbart belegg

Betingelser for opptak av stativet

Den mest moderne typen stent - stillas. Han utfører rollen som stillas i fartøyet. Driftsprinsippet er følgende - Etter innsetting i arterien støtter stenten sine vegger i ønsket tilstand.

Forkrosset aterosklerotisk plakk med en spesiell beholder skal helbrede for å forhindre dannelse av trombi på den. I perioden fra 3 til 6 måneder, er stenten "arbeider" som frigir medisinen, helbredende vaskulært endotel (indre skall) og ikke tillate den å vokse normalt.

Et stillas laget av det fineste metallnettverket (nesten 20 ganger tynnere enn et menneskehår) med en bionedbrytbar polymerbelegg. Seks måneder senere er strukturen fullstendig dekket med endotel, og polymerbelegget som inneholder stoffet, oppløses. Som et resultat forblir det normale lumen i arterien, og veggene forblir elastiske.

Fordeler, ulemper og levetid for stenter

Coronary stenting løser mange problemer forbundet med aterosklerotiske skader i arteriene. Det gjør det mulig å gjenopprette blodsirkulasjonen, forbedre livskvaliteten hos pasienter med hjerteinfarkt, forhindrer hjerteinfarkt. Og likevel er stentene ikke perfekte, sammen med de dyder de har ulemper med.

Fordelene ved stenting er:

 • Liten traumatisme i forhold til en åpen operasjon på hjertet;
 • Bruk bare lokalbedøvelse;
 • Kort rehabiliteringstid;
 • Høyt resultat - mer enn 85% av operasjonene er vellykkede.

Ulempene med stenting kan tilskrives:

 • Risikoen for komplikasjoner og re-stenose, det er lavere når du installerer narkotika-eluerende stenter;
 • Kompleksiteten i operasjonen i nærvær av kalsiumavsetninger i karene;
 • Tilstedeværelse av kontraindikasjoner.

I tillegg bryter metallstrukturen som er igjen i karveggen, sin evne til å kontrakt og slappe av. Et ufullstendig resorbert polymermateriale som inneholder stoffet kan forårsake separerte effekter i form av en allergi.

Hvor lenge vil stenten vare?

Stentens liv er avhengig av mange faktorer:

 • Stentens overlevelse (avslag er ekstremt sjeldne);
 • Overholdelse av pasientens alle kardiologiske forskrifter for neste år (i noen tilfeller er dette så lenge spesialbehandling varer);
 • God toleranse for nødvendige medisiner til pasienter;
 • Tilstedeværelse eller fravær av andre alvorlige sykdommer, for eksempel diabetes, trophic ulcers eller magesår.

Under alle gunstige forhold vil stenten tjene til slutten av livet.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Ikke alle pasienter med iskemi i hjertet viste stenting.

Det utføres bare i følgende tilfeller:

 • Preinfarkt med trussel om akutt myokardinfarkt;
 • Ustabil angina;
 • Progresjon av angina pectoris med hyppige alvorlige anfall ikke fjernet av nitroglyserin;
 • Akutt hjerteinfarkt;
 • Utbruddet av angina angrep for de første 2 ukene etter et akutt infarkt;
 • Stabil angina 3 og 4 funksjonell klasse;
 • Re-innsnevring av arterien etter stentplassering.

Det er en gruppe pasienter som blir vist installasjonen av en stoffeluerende stent.

Disse inkluderer pasienter:

 • Diabetes mellitus;
 • På hemodialyse
 • Med gjentatt stenose etter installasjonen av holometallisk stent;
 • Med utvikling av stenosis av shunt etter aortokoronary shunting.
til innholdet ↑

Kontra

Det finnes en rekke kontraindikasjoner for stentinstallasjon (selv i nødstilfeller):

 • Alvorlig respirasjons-, lever- og nyreinsuffisiens
 • Periode med akutt slag
 • Nåværende smittsomme sykdommer;
 • Intern blødning;
 • Redusert blodpropp med trusselen om blødning.

Kontraststoff for røntgenkontrolloperasjon inneholder jod. Derfor kan folk med allergier mot det stent ikke bli installert. Ikke bruk denne metoden med arterie lumen mindre enn 3 mm og med generell aterosklerotisk skade på vaskulærsengen.

Faser av operasjonen

Prosedyren for installering av stenten krever forberedelse av pasienten. På dette stadiet utføres koronarangiografi for å bestemme lokaliseringen av det tilstoppede karet og for å bestemme omfanget av dets lesjon. I en nødsituasjon er blodprøver og EKG også utført. Ved en planlagt operasjon utføres en grundigere undersøkelse av pasienten.

Den inkluderer:

 • Laboratorietester av urin og blod - generelt og biokjemisk, bestemmelse av blodkoagulasjon, for hepatitt og HIV;
 • Hjertestudier - ekkokardiografi, daglig EKG-overvåking, ultralyd av koronarbeholdere med dupleksskanning og Doppler.

Om nødvendig utnevner du også magnetisk resonansbilder eller datortomografi. Før operasjonen injiseres pasienten med legemidler som fortynner blodet og forhindrer blodpropper, samt en beroligende.

Hvordan sette en stent?

Tilgang til koronararteriene er gjennom lårarterien eller gjennom armen. Den andre måten - innføring av en introducer med en stent gjennom den radiale arterien av underarmen - brukes hyppigere på grunn av lettere tilgang til koronarbein.

Driftsprosedyre:

 • Punktstedet er bedøvet og en leder med en boks er satt inn i den.
 • Med blodstrømmen under kontroll av røntgen, når han det ønskede stedet i arterien;
 • Etter at ballongen er festet på riktig sted, oppblåses den med en sprøyte;
 • Under trykk oppstår ødeleggelse av den aterosklerotiske plakk;
 • En leder med en boks er fjernet og en stent med en ballong inne er installert på plass;
 • Kateteret injiseres igjen i det berørte fartøyet, ballongen ekspanderer under trykk og åpner stenten og fester den fast til veggene av arterien på stedet av den ødelagte plakken.

Etter operasjonen er pasienten i intensivavdelingen i 1 til 2 dager, deretter overført til den generelle. Rehabilitering etter stenting er begrenset mobilitet og tar 5 til 7 dager, hvoretter pasienten slippes ut fra sykehuset.

Hvordan leve med en stent?

Livet etter operasjonen må være underlagt visse regler. Legen før utslipp gir råd om å ta medisiner, fysisk aktivitet og diett.

Video: Alt om hjerte stenting

Etter operasjonen føles pasienten umiddelbart lettet - er kortpustethet, brystsmerter og andre symptomer på angina pectoris.

For å unngå komplikasjoner og re-stenose i fremtiden må følgende forhold følges:

 1. Fortsetter å ta i løpet av det første året medisin, utnevnt av en lege. Dette er stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper (Plavix, Aspirin Cardio eller Cardiomagnolo). Et år senere kan du redusere doseringen.
 2. Unngå eller alvorlig begrense mat med fettinnhold, nekte salte, røkt og syltetøy. Ta om nødvendig statiner som senker kolesterolnivået i blodet.
 3. Hypertensjon krever konstant overvåking av trykk og bruk av antihypertensive stoffer, foreskrevet av lege. Dette vil bidra til å redusere risikoen for hjerteinfarkt og slag etter stenting.
 4. Det er nødvendig å kvitte seg med dårlige vaner.
 5. Nødvendig dosering fysisk aktivitet. Det er nok å gjøre daglige turer i 30-40 minutter.

I løpet av året, mens du tar medisiner som reduserer blodpropp, unngå skader og kutt. Hvis det er behov for en akutt operasjon i denne perioden, bør den behandlende legen vite hvor mye tid det har gått siden stent ble installert. Disse forholdene må følges nøye når du installerer et stoffstent. Enkel holometallisk krever ikke slik behandling.

Hjertesykdom i vår tid er mye "yngre". Ofte utføres kardiostering av svært unge menn. En vellykket operasjon uten komplikasjoner tillater dem å fortsette å leve et fullt liv.

Hvor mange lever etter stentinstallasjon

Med overholdelse av en sunn aktiv livsstil, alle medisinske anbefalinger og fraværet av andre alvorlige sykdommer, er forventet levealder for pasienter med hjertesykemi betydelig økt. Dette fremgår også av pasientens tilbakemelding.

Mulige komplikasjoner

Operasjonen av stenting er nå betraktet som rutinemessig og fullt teknologisk praktisert. Derfor komplikasjoner etter utførelsen - en sjeldenhet.

Likevel er de og er som følger:

 • Under operasjonen det kan være en allergi mot medisiner som brukes, blødning (ikke mer enn 1,5% av tilfellene), forekomsten av arytmi, utvikling av angina pectoris og hjerteinfarkt;
 • postoperativ - dette er en hematom ved inngangen til lårbenet eller den radiale arterien (forekommer ofte), aneurisme, arytmi, trombose;
 • fjern - trombose, gjentatt innsnevring av arterien.
til innholdet ↑

Hvor mye koster kronisk stenting i Russland og Ukraina?

I nødstilfeller, når stenten er installert i henhold til vitale indikasjoner, gjøres det innenfor rammen av obligatorisk sykeforsikring. Det er, det er gratis for pasienten.

Kostnaden for den planlagte operasjonen består av mange komponenter og beregnes individuelt, avhengig av kostnadene ved operasjonen. Prisen for stenting for Ukraina og Russland er omtrent like stor. I Russland, kan en stent bli satt for 100 - 150 tusen rubler, i Ukraina operasjonen vil koste 30 - 40 000 hryvnia.

anmeldelser

Marina Sergeevna, 58 år gammel, Kemerovo

Moren min ble gitt en stent for 8 år siden i en nødsituasjon under et hjerteinfarkt. Gjort det gratis. Siden da har angina angina nesten opphørt, men alvorlig kortpustethet vedvarer. Men hun er allerede 81 år gammel og mange andre sår. Hun er fortsatt veldig aktiv, foretrekker å leve separat. Jeg tror at stenten betydelig forlenget livet hennes.

Mikhail Mikhailovich, 60 år gammel, Voronezh

Har fått kirurger allerede etter et hjerteinfarkt. Operasjonen for å installere stenten var relativt enkel. Etter operasjonen var det problemer med pulsfrekvensen - etter den vanlige 50-55 steg den til 90-110. Og trykket derimot gikk ned til normen - 120/80. Etter noen måneder gikk alt tilbake til normal - igjen økte trykket, og pulset returnerte til normalt. I tre år har jeg levd stille uten en konstant frykt for et hjerteinfarkt. Min tilstand har forbedret seg betydelig.

Hva er rehabiliteringsperioden etter stenting?

Aterosklerose er en vanlig sykdom, hovedsymptomen som er forstyrret metabolisme. Provoke en sykdom av underernæring, stillesittende livsstil, skadelige stoffer i atmosfæren, andre faktorer. Når aterosklerose i blodet øker nivået av kolesterol og andre skadelige lipider, som blir avsatt i blodkarets vegger. Ulike metoder brukes til å behandle iskemiske sykdommer. Takket være hjerteskjermerens stenting skjer det raskere og enklere å gjenopprette organismen. Finn ut hvem operasjonen er for.

Indikasjon for operasjonen

Stentning av koronararteriene kan kun utføres etter en komplett diagnose, inkludert angiografi - undersøkelse av røntgen og kontrast av kardiovaskulærsystemet. Dette bidrar til å bestemme tilstedeværelsen av sammenbrudd i karene, lokalisering, omfang, andre nyanser. Basert på dataene, bestemmer legen om det er tillatt å utføre stenting til pasienten, og velger riktig type rør.

Kirurgi styres også av radiografi. Noen ganger utføres koronar angiografi og stenirovanie på en dag. Den andre operasjonen er imidlertid ikke egnet for alle, men bare:

 • pasienter med iskemi som ikke er hjulpet av medisinering;
 • de pasienter som stent i hjertet (aterosklerose hvis ikke truffet hovedstammen pulsåren) ble godkjent av resultatene av analysene;
 • pasienter med angina pectoris, hvis yrkesaktivitet er nært knyttet til alvorlig fysisk anstrengelse;
 • som har ustabil angina eller som nylig har overlevd hjerteinfarkt:
 1. hvis i institusjonen, hvor de ble tatt, kan de utføre en slik operasjon
 2. og hvis pasientens tilstand tillater det.

Hovedtyper av coronary stents

Stentypen er valgt av en kirurg. Spesialister innen kardiologi, som regel, tilbyr pasienter det beste utstyret som er tilgjengelig fra dem. Når du velger en stent, avhenger mye av pasientens individuelle egenskaper, for eksempel hvis han har økt blodkoagulasjon, legg bedre belagt type. Men hvis en pasient med hjerteinfarkt trenger en nødoperasjon, setter han alle tilgjengelige stent. Under slike omstendigheter er hovedmålet å raskt gjenopprette blodtilførselen til myokardiet. Stents er delt inn i to typer:

 1. Uten dekning. Disse er rør av metalllegeringer som ser ut som maskerammer. På riktig sted for den moderne stenten kan du gjøre en utvidelse av en passende diameter. Den nyeste generasjonen av medisinsk utstyr har et spesielt belegg av medisinske stoffer. På grunn av dette reduseres risikoen for re-stenose i den leverte stenten betydelig. Stoffer som påføres kanalene, forhindrer dannelsen av en gjentatt innsnevring av fartøyet inne i stenten, inkludert om dette vil være en arteriereaksjon på et etablert utenlandsk objekt.
 2. Belagt med spesiell polymer. Stenter belagt med monokomponent som tidligere ble brukt, føre til negative konsekvenser: varigheten av helbredelsesprosessen, økes, for stabler vaskulær inflammasjon inntrådt, øket risiko for trombose. Pasienter med disse rørene måtte ta thienoperidiner for livet. Nye stenter med et multikomponent polymerbelegg har et høyt nivå av biokompatibilitet og sikrer en jevn frigjøring av legemidlet fra røret.

Er det noen kontraindikasjoner for stenting av blodårer?

 1. Stenting kan ikke utføres dersom pasienten har en vanlig stenose som opptar det meste av aorta. I dette tilfellet er stenten ikke nok til å dekke hele fartøyet og gjenopprette dets patency.
 2. Å sette en stent i hjertet anbefales ikke i alderen. Det er en risiko for å utvikle stent-trombose av inngripsartikkelen hos slike pasienter.
 3. Aortokoronær stenting er forbudt med en betydelig innsnevring av lumen i flere fartøy.
 4. Hvis arteriosklerosen av karene har spredt seg til kapillærene eller små arterier, er stenten ikke installert på grunn av signifikante forskjeller i diameter.
 5. De avstår fra stenting av hjertets blodkar, hvis pasienten har noen hindringer for operasjonen (selv de som er minimal invasive).

Hvordan utføres stenting?

Innsnevring av blodårene på grunn av utviklingen av aterosklerose er svært farlig for mennesker. Avhengig av stedet for arteriell sykdom, kan sykdommen føre til brudd på blodtilførselen til hjerne-karoten arterier mate den med blod, og med stenose forverres denne funksjonen. Det er andre like alvorlige patologier. Hyppige problemer:

 • hjertets iskemi
 • aterosklerose i nedre ekstremiteter.

Moderne medisin (industrien - endovaskulær kirurgi) har flere vanlige metoder for restaurering av arteriell patency:

 • konservativ medisinering;
 • stenirovanie hjerte fartøy;
 • aortokoronary shunting;
 • angioplastikk (åpning ved hjelp av et kateter av den berørte arterien).

Prosedyren for stenting kan utføres i en nødsituasjon (i nærvær av ustabil angina eller hjerteinfarkt). I andre tilfeller utføres operasjonen på en planlagt måte. Ifølge resultatene fra laboratorieundersøkelser, hvor tilstanden til karene og pasientens hjerte er bestemt, godkjenner legen eller forbyder stenting av karene. Før stentplassering:

 • pasienten er tatt for en generell analyse av blod, urin
 • lage EKG, koagulogram;
 • utføre en ultralyd.

Stenting utføres under sterile forhold i operasjonen med lokalbedøvelse. Installasjonen av stenter gjøres under kontroll av fluoroskopi. For å få tilgang til de skadede karene, gjør doktoren en punktering av en stor arterie. Et lite rør (introducer) settes inn gjennom hullet. Det er nødvendig å introdusere andre instrumenter inn i arterien. Et fleksibelt kateter settes inn gjennom innføreren til munnen av den berørte arterien. Gjennom den blir en stent levert direkte til båtens side.

Spesialisten plasserer håndsettet på en slik måte at det etter åpningen ligger så godt som mulig. Da er stentballongen fylt med kontrast, noe som fører til inflasjonen. Under påvirkning av trykk retter røret. Hvis stenten er plassert riktig, trekker legen ut instrumentene og påfører et bandasje til punkteringsstedet. Stenting tar i gjennomsnitt 30 til 60 minutter, men forlenges hvis flere rør skal installeres samtidig.

Mulige komplikasjoner etter prosedyren

Komplikasjoner er mest sannsynlig hos pasienter som har alvorlige former for hjerte-og karsykdommer. Høy blodkoagulasjon og diabetes er nødvendig. Reduser risikoen for restenose og øke hastigheten på gjenopprettingsprosessen ved å nøye observere legenes resept. Som en regel overstiger den potensielle fordelen med blodkärlsstamming mulige farer, så de fleste pasienter med aterosklerosymptomer gjennomgår kirurgi. Mulige komplikasjoner av stenting av fartøy inkluderer:

 • en allergisk reaksjon på et kontrastmiddel;
 • trombose av fartøyet som ble punktert;
 • blødning fra et punktert fartøy
 • hjerteinfarkt under stenting;
 • restenose av den punkterte arterien;
 • tidlig angina etter operasjonen.

Rehabiliteringsperiode

Rehabilitering etter stenting inkluderer et sett med tiltak som vil hjelpe en person til å gjenopprette raskere og redusere risikoen for sykdomsfall. Umiddelbart etter operasjonen må pasienten overholde strenge hviler på et sykehus (1-2 dager). Den behandlende legen på dette tidspunktet overvåker hele tiden tilstanden til en person. Når pasienten slippes ut, må han sørge for maksimal fred hjemme. Fysisk stress er ikke tillatt først. I tillegg, etter stenting, kan du ikke ta en varm dusj / bad.

Rehabilitering etter stenting innebærer å ta medisiner foreskrevet av lege. Med hjelp av rusmidler reduseres risikoen for hjerteinfarkt betydelig, og indikatorer som varighet og livskvalitet i hjertesykdom økes. Gjennomsnittlig varighet på kurset er opptil seks måneder. Til listen over reseptbelagte legemidler etter stenting-fartøy er:

 • redusere mengden kolesterol i blodet;
 • antiargeganty;
 • antikoagulantia.

Under rehabiliteringsperioden er det viktig å følge en diett. I det menneskelige kostholdet bør fettstoffer begrenses. Med hypertensjon er det verdt å gi opp salt. Hvis pasienten lider av diabetes, bør kostholdet bare inneholde produktene i den niende tabellen for Pevzner. Folk med fedme bør minimere kaloriinntaket av mat.

Postoperert stenting av hjertesykdommer en person bør regelmessig utføre LFK (treningsbehandling) 1-2 uker etter operasjonen. forskrifter:

 1. Turgåing er et ideelt alternativ. Viser enkle lekser.
 2. Lastens varighet bør være begrenset til 30-40 minutter og utføres daglig.
 3. Et utmerket rehabiliteringsmiddel anses å være timekurken - begrenset i tid, vinkel og avstand til oppstigning gjennom spesielle organiserte ruter.
 4. Klasser bidrar til mild trening av hjertet og gradvis gjenoppretter sin funksjon.

Hva er den beste stenten eller shunting?

Begge metodene har positive og negative sider, derfor bestemmer legen hvordan behandlingen skal avhenge av de individuelle egenskapene til det kliniske bildet. Stenting behandles ofte dersom pasienten er ung og har lokale endringer på fartøyene. En feil kan korrigeres ved å installere flere rør. For pasienter med avansert alder med alvorlige lesjoner i arteriene, blir det vanligvis brukt shunting. Doktoren tar imidlertid hensyn til alvorlighetsgraden av pasientens tilstand - belastningen på kroppen med ripping er mye høyere.

Video: Hva er hjerte stenting?

Pasientanmeldelser

Alain, 32: Far var nylig stenting hjertefartøy, 4 rør ble levert. Hittil er han i intensiv omsorg, fordi etter operasjonen ble nyresvikt oppdaget (på grunn av lavt trykk, kan nyrene ikke klare væsken). Legen sa at dette kan være en komplikasjon etter stenting. Selv min far hadde kortpustethet, men legene lover at dette snart vil passere.

Vasily, 48 år gammel: For ett år siden ble stenting gjort for meg, rørene ble plassert med et legemiddelbelegg. Operasjonen ble gjort i en privat klinikk, så det kostet meg ikke billig. På rehabilitering drakk jeg 3 stoffer i 12 måneder. Det var ingen bivirkninger og komplikasjoner. Jeg gjenopprettet etter å ha stanset fartøyene nesten helt, jeg går inn for sport, men jeg overbelaster meg ikke.

Lyudmila, 51 år: For 3 år siden stanset jeg tre rør. Etter det foreskrevne medisinske kurset (Plavix, Trombo ACC, Tulip, etc.) ble fullført. Jeg følte meg bra hele tiden, men for noen måneder siden kom smertene tilbake. Jeg planlegger å besøke en lege igjen, fordi, som jeg ble fortalt, er det økt risiko for blodpropp og det er verdt å sjekke ut.

Rehabilitering etter stenting av hjerteskjermer

Regelmessig fysisk aktivitet reduserer prosessen med atherosklerotisering og trener kardiovaskulærsystemet. Å ta idrett er en av betingelsene for pasientens raskeste rehabilitering. Moderat fysisk aktivitet øker sensitiviteten til insulinreseptorer, akselererer lipolyse (fettforbrenning) og stabiliserer nivået av totalt kolesterol i blodet.

Oppmerksomhet vær så snill! Den tillatte intensiteten av fysisk anstrengelse avhenger av tilstanden din og må diskuteres med behandlende lege. Avhengig av hvor mye ukentlig trening anbefales, avhenger den påfølgende livsstilen.

Det er nødvendig å etablere et klart regime av dagen - for å danne en dynamisk stereotype. Prøv å gjøre visse ting på en klar tid: sove, spis, lek på sport, arbeid og slapp av. Dagens stabile regime vil redusere den negative effekten av stressfaktorer på livet ditt.

Aerobic trening som vil bidra til å gjøre hjertet sterkere:

 • rask gange (6-7 km / t);
 • Skandinavisk walking (med pinner);
 • bading,
 • sykling (10-11 km / time);
 • moderat løp;
 • morgenavgift.

Det er umulig å engasjere seg i kraftbelastninger, da dette negativt påvirker hjertet (det er full av utseende av ventrikulær hypertrofi) og truer alvorlige skader. Å drive et aktivt seksuelt liv er ikke forbudt, men i noen tilfeller anbefales det ikke.

Viktig! Ved alvorlig smerte i brystet eller i hjertet, bør enhver fysisk anstrengelse avbrytes. Hvis du har blitt diagnostisert med angina pectoris, kontakt lege om tilrådelig fysisk aktivitet.

Anbefalinger for sunn mat

Etter hjerteinfarkt, som etter hjerteinfarkt, blir spesiell oppmerksomhet til kostholdet. Det anbefales å begrense inntaket av bordsalt (ikke mer enn 1 gram per dag) og mettede fettsyrer (svin, margarin og fett). Mettet fett utløser begynnelsen av aterosklerose, og bordsalt øker blodtrykket. Engang økt forbruk av natriumklorid fører til en økning i det totale volumet av sirkulasjonsvæske, og regelmessig - til hypertensjon.

Mat rik på kolesterol og søtsaker er de ledende risikofaktorene for aterosklerose. Egg, biff og fårkjøtt, kyllinghud, pates, pølser, margariner og smør er de viktigste kildene til "skadelig" kolesterol (mettede fettsyrer).

Kroppen mottar 15% av alt kolesterol med mat, resten er 85% produsert av seg selv. Aterosklerotiske plakk består av kolesterol og kalsium. Ovennevnte produkter kan være spesielt farlige for de som har arvelig predisponering for trombose.

Livet etter stenting av hjerteskjærene stiller visse restriksjoner på mottak av konfekt. Søt kan stimulere trombusdannelse i hjertets kar og forårsake sykdomsfall. Sukrose (glukose og fruktose) i store mengder kan forårsake insulinresistens - en annen faktor som har en ødeleggende effekt på hjertet.

Ofte overspising kan forårsake stikkende smerter i hjertet, spesielt hos personer med angina pectoris. Alvorlig smerte i thoraxområdet etter å ha spist - en anledning til å konsultere en lege.

Det er viktig å utelukke bruk av koffeinholdige produkter, fordi de stimulerer sentralnervesystemet. Koffein er et enkelt stimulerende middel for hjerte- og bronkopulmonal aktivitet. Hvis du er en kaffe elsker, må du leve uten det. Det er farlig fordi det kan forårsake reperfusjonsarytmi. En stor mengde koffein hemmer GABA og fører til overdreven eksitering av hjertet.

Hvorfor har hjertet vondt etter stenting?

Ofte er smerten i hjertet etter stenting på grunn av komplikasjoner som ikke er tatt i betraktning på sykehuset. Hvis du opplever følgende symptomer - ring en ambulanse:

 • akselerert hjertefrekvens;
 • gipegidroz;
 • arytmi, uregelmessigheter i hjertet;
 • bevissthetstap
 • forskjeller i blodtrykk.

Med ineffektiv stenting av hjertets hjerteslagarterier utføres aortokoronar bypass-kirurgi. I noen tilfeller gjentas prosedyren for stenting.

Hvor mange lever etter stenting av hjertets blodkar?

Med iskemisk hjertesykdom må du besøke en kardiolog regelmessig for å hindre mulige tilbakefall. Ubegrenset behandling kan føre til hjerteinfarkt.

Stenting hjertet er ikke løst av alle problemer, slik at pasienten kan oppleve tilbakefall av angina, hypertensive kriser eller andre lidelser. Kardialrehabilitering er det minste som er nødvendig for å gjenopprette pasientens helse og bevare resultatene av operasjonen i lang tid. Uten en riktig livsstilsjustering kan det ikke unngås et negativt utfall. Mye avhenger av pasientens ønske om å forandre sine vaner eller å forlate dem.

Tips! Røyking er en av de ledende faktorene i utviklingen av koronar hjertesykdom. Nikotin forårsaker stenose av blodkar, øker blodtrykket og øker hjertefrekvensen. Å forlate denne vanen reduserer risikoen for plutselig død fra et hjerteinfarkt.

Arbeidbarheten etter stenting av hjertet blir restaurert til opprinnelig nivå i 2-3 måneder. Personer som er engasjert i psykisk arbeid, kan begynne å jobbe umiddelbart etter stenting. Denne operasjonen eliminerer symptomene på koronar hjertesykdom, slik at funksjonshemming etter at den er bevilget ekstremt sjelden og bare i alvorlige tilfeller. Hvis stentningen av koronarbeinene ikke førte til en signifikant forbedring i løpet av angina pectoris, øker sjansene for å få en funksjonshemningsgruppe dramatisk.

Forventet levetid etter stenting av hjerteskjærene er svært variabel: fra en dag til flere år. Hvis pasienten fører en aktiv livsstil, misbruker ikke psykotrope stoffer, spiser riktig og observerer dagens regime, så er risikoen for å dø i løpet av de neste 10 årene betydelig redusert. En viktig betingelse er rettidig mottak av foreskrevne medisiner.

Det er verdt å merke seg at noen former for IHD er arvelig og avhenger lite av miljøfaktorer.

Hvorfor trenger jeg en stent i et fartøy?

Angina pectoris og myokardinfarkt er manifestasjoner av hjerte-iskemi - en sykdom forbundet med oksygen sult av hjertemuskulaturen. Forringelse av ernæringen er et resultat av et brudd på blodsirkulasjonen i kranspulsårene, som gir blod til hjertet.

Utilstrekkelig blodtilførsel er forårsaket av innsnevring (stenose) av arteriene som følge av tilstopping av kolesterolplakkene. Ikke mindre farlig er trombi.

For å øke klaring i fartøyet, plasseres en stent i den. Det er en fleksibel maskestruktur som utvider den vaskulære sengen, gjenoppretter normal blodstrøm. I dag, i spesialiserte kardiologiske sentre, utføres en slik operasjon av alle pasienter med hjerteinfarkt.

Stenter er installert på riktig koronar (RCA), venstre fremre nedstigende gren (LAD), venstre koronararterie (LCA) og aorta.

Typer av stenter og deres egenskaper

En stent er en fjær av sylindrisk form, laget av spesielt metall eller plast. Den blir introdusert i det berørte fartøyet i komprimert form og spres på riktig sted ved hjelp av en ballong inn i hvilket trykk påføres. Boksen fjernes deretter, og våren forblir på plass og holder vaskulærveggen.

Typer av stenter er forskjellige i design, så vel som i materialet de er laget av.

Cardiosurgery bruker følgende strukturer:

 • Laget av fin ledning, de kalles ledning;
 • Bestått av individuelle lenker i form av ringer;
 • Representerer et fast rør - rørformet;
 • Utført i form av et rutenett.

Ved akutte tilstander (under et infarkt eller angrep av ustabil angina) blir blanke metallstenter ofte brukt. De brukes når innsnevringen av koronararteriene ikke når kritisk nivå, og sannsynligheten for ytterligere stenose er liten.

Stents med et stoffbelegg

Stents av den nye generasjonen er produsert med et medikamentbelegg, som forhindrer forekomsten av komplikasjoner og reduserer risikoen for re-okklusjon av arterien.

Det finnes flere typer slike stents. De er metallstrukturer med et polymerbelegg, som er dekket av et lag med medisin som undertrykker veksten av vevet av fartøyet.

Gradvis kommer dette legemidlet inn i kroppen, og polymeren løses. Holder en metallramme som støtter arterienes vegger. Biokompatible stenter med medisinsk belegg er mye brukt i europeiske og russiske klinikker.

Stent med bionedbrytbart belegg

Betingelser for opptak av stativet

Den mest moderne typen stent - stillas. Han utfører rollen som stillas i fartøyet. Driftsprinsippet er følgende - Etter innsetting i arterien støtter stenten sine vegger i ønsket tilstand.

Forkrosset aterosklerotisk plakk med en spesiell beholder skal helbrede for å forhindre dannelse av trombi på den. I perioden fra 3 til 6 måneder, er stenten "arbeider" som frigir medisinen, helbredende vaskulært endotel (indre skall) og ikke tillate den å vokse normalt.

Et stillas laget av det fineste metallnettverket (nesten 20 ganger tynnere enn et menneskehår) med en bionedbrytbar polymerbelegg. Seks måneder senere er strukturen fullstendig dekket med endotel, og polymerbelegget som inneholder stoffet, oppløses. Som et resultat forblir det normale lumen i arterien, og veggene forblir elastiske.

Fordeler, ulemper og levetid for stenter

Coronary stenting løser mange problemer forbundet med aterosklerotiske skader i arteriene. Det gjør det mulig å gjenopprette blodsirkulasjonen, forbedre livskvaliteten hos pasienter med hjerteinfarkt, forhindrer hjerteinfarkt. Og likevel er stentene ikke perfekte, sammen med de dyder de har ulemper med.

Fordelene ved stenting er:

 • Liten traumatisme i forhold til en åpen operasjon på hjertet;
 • Bruk bare lokalbedøvelse;
 • Kort rehabiliteringstid;
 • Høyt resultat - mer enn 85% av operasjonene er vellykkede.

Ulempene med stenting kan tilskrives:

 • Risikoen for komplikasjoner og re-stenose, det er lavere når du installerer narkotika-eluerende stenter;
 • Kompleksiteten i operasjonen i nærvær av kalsiumavsetninger i karene;
 • Tilstedeværelse av kontraindikasjoner.

I tillegg bryter metallstrukturen som er igjen i karveggen, sin evne til å kontrakt og slappe av. Et ufullstendig resorbert polymermateriale som inneholder stoffet kan forårsake separerte effekter i form av en allergi.

Hvor lenge vil stenten vare?

Stentens liv er avhengig av mange faktorer:

 • Stentens overlevelse (avslag er ekstremt sjeldne);
 • Overholdelse av pasientens alle kardiologiske forskrifter for neste år (i noen tilfeller er dette så lenge spesialbehandling varer);
 • God toleranse for nødvendige medisiner til pasienter;
 • Tilstedeværelse eller fravær av andre alvorlige sykdommer, for eksempel diabetes, trophic ulcers eller magesår.

Under alle gunstige forhold vil stenten tjene til slutten av livet.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Ikke alle pasienter med iskemi i hjertet viste stenting.

Det utføres bare i følgende tilfeller:

 • Preinfarkt med trussel om akutt myokardinfarkt;
 • Ustabil angina;
 • Progresjon av angina pectoris med hyppige alvorlige anfall ikke fjernet av nitroglyserin;
 • Akutt hjerteinfarkt;
 • Utbruddet av angina angrep for de første 2 ukene etter et akutt infarkt;
 • Stabil angina 3 og 4 funksjonell klasse;
 • Re-innsnevring av arterien etter stentplassering.

Det er en gruppe pasienter som blir vist installasjonen av en stoffeluerende stent.

Disse inkluderer pasienter:

 • Diabetes mellitus;
 • På hemodialyse
 • Med gjentatt stenose etter installasjonen av holometallisk stent;
 • Med utvikling av stenosis av shunt etter aortokoronary shunting.

Kontra

Det finnes en rekke kontraindikasjoner for stentinstallasjon (selv i nødstilfeller):

 • Alvorlig respirasjons-, lever- og nyreinsuffisiens
 • Periode med akutt slag
 • Nåværende smittsomme sykdommer;
 • Intern blødning;
 • Redusert blodpropp med trusselen om blødning.

Kontraststoff for røntgenkontrolloperasjon inneholder jod. Derfor kan folk med allergier mot det stent ikke bli installert. Ikke bruk denne metoden med arterie lumen mindre enn 3 mm og med generell aterosklerotisk skade på vaskulærsengen.

Faser av operasjonen

Prosedyren for installering av stenten krever forberedelse av pasienten. På dette stadiet utføres koronarangiografi for å bestemme lokaliseringen av det tilstoppede karet og for å bestemme omfanget av dets lesjon. I en nødsituasjon er blodprøver og EKG også utført. Ved en planlagt operasjon utføres en grundigere undersøkelse av pasienten.

Den inkluderer:

 • Laboratorietester av urin og blod - generelt og biokjemisk, bestemmelse av blodkoagulasjon, for hepatitt og HIV;
 • Hjertestudier - ekkokardiografi, daglig EKG-overvåking, ultralyd av koronarbeholdere med dupleksskanning og Doppler.

Om nødvendig utnevner du også magnetisk resonansbilder eller datortomografi. Før operasjonen injiseres pasienten med legemidler som fortynner blodet og forhindrer blodpropper, samt en beroligende.

Hvordan sette en stent?

Tilgang til koronararteriene er gjennom lårarterien eller gjennom armen. Den andre måten - innføring av en introducer med en stent gjennom den radiale arterien av underarmen - brukes hyppigere på grunn av lettere tilgang til koronarbein.

Driftsprosedyre:

 • Punktstedet er bedøvet og en leder med en boks er satt inn i den.
 • Med blodstrømmen under kontroll av røntgen, når han det ønskede stedet i arterien;
 • Etter at ballongen er festet på riktig sted, oppblåses den med en sprøyte;
 • Under trykk oppstår ødeleggelse av den aterosklerotiske plakk;
 • En leder med en boks er fjernet og en stent med en ballong inne er installert på plass;
 • Kateteret injiseres igjen i det berørte fartøyet, ballongen ekspanderer under trykk og åpner stenten og fester den fast til veggene av arterien på stedet av den ødelagte plakken.

Etter operasjonen er pasienten i intensivavdelingen i 1 til 2 dager, deretter overført til den generelle. Rehabilitering etter stenting er begrenset mobilitet og tar 5 til 7 dager, hvoretter pasienten slippes ut fra sykehuset.

Hvordan leve med en stent?

Livet etter operasjonen må være underlagt visse regler. Legen før utslipp gir råd om å ta medisiner, fysisk aktivitet og diett.

Video: Alt om hjerte stenting

Etter operasjonen føles pasienten umiddelbart lettet - er kortpustethet, brystsmerter og andre symptomer på angina pectoris.

For å unngå komplikasjoner og re-stenose i fremtiden må følgende forhold følges:

 1. Fortsetter å ta i løpet av det første året medisin, utnevnt av en lege. Dette er stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper (Plavix, Aspirin Cardio eller Cardiomagnolo). Et år senere kan du redusere doseringen.
 2. Unngå eller alvorlig begrense mat med fettinnhold, nekte salte, røkt og syltetøy. Ta om nødvendig statiner som senker kolesterolnivået i blodet.
 3. Hypertensjon krever konstant overvåking av trykk og bruk av antihypertensive stoffer, foreskrevet av lege. Dette vil bidra til å redusere risikoen for hjerteinfarkt og slag etter stenting.
 4. Det er nødvendig å kvitte seg med dårlige vaner.
 5. Nødvendig dosering fysisk aktivitet. Det er nok å gjøre daglige turer i 30-40 minutter.

I løpet av året, mens du tar medisiner som reduserer blodpropp, unngå skader og kutt. Hvis det er behov for en akutt operasjon i denne perioden, bør den behandlende legen vite hvor mye tid det har gått siden stent ble installert. Disse forholdene må følges nøye når du installerer et stoffstent. Enkel holometallisk krever ikke slik behandling.

Hjertesykdom i vår tid er mye "yngre". Ofte utføres kardiostering av svært unge menn. En vellykket operasjon uten komplikasjoner tillater dem å fortsette å leve et fullt liv.

Hvor mange lever etter stentinstallasjon

Med overholdelse av en sunn aktiv livsstil, alle medisinske anbefalinger og fraværet av andre alvorlige sykdommer, er forventet levealder for pasienter med hjertesykemi betydelig økt. Dette fremgår også av pasientens tilbakemelding.

Mulige komplikasjoner

Operasjonen av stenting er nå betraktet som rutinemessig og fullt teknologisk praktisert. Derfor komplikasjoner etter utførelsen - en sjeldenhet.

Likevel er de og er som følger:

 • Under operasjonen det kan være en allergi mot medisiner som brukes, blødning (ikke mer enn 1,5% av tilfellene), forekomsten av arytmi, utvikling av angina pectoris og hjerteinfarkt;
 • postoperativ - dette er en hematom ved inngangen til lårbenet eller den radiale arterien (forekommer ofte), aneurisme, arytmi, trombose;
 • fjern - trombose, gjentatt innsnevring av arterien.

Hvor mye koster kronisk stenting i Russland og Ukraina?

I nødstilfeller, når stenten er installert i henhold til vitale indikasjoner, gjøres det innenfor rammen av obligatorisk sykeforsikring. Det er, det er gratis for pasienten.

Kostnaden for den planlagte operasjonen består av mange komponenter og beregnes individuelt, avhengig av kostnadene ved operasjonen. Prisen for stenting for Ukraina og Russland er omtrent like stor. I Russland, kan en stent bli satt for 100 - 150 tusen rubler, i Ukraina operasjonen vil koste 30 - 40 000 hryvnia.

anmeldelser

Marina Sergeevna, 58 år gammel, Kemerovo

Moren min ble gitt en stent for 8 år siden i en nødsituasjon under et hjerteinfarkt. Gjort det gratis. Siden da har angina angina nesten opphørt, men alvorlig kortpustethet vedvarer. Men hun er allerede 81 år gammel og mange andre sår. Hun er fortsatt veldig aktiv, foretrekker å leve separat. Jeg tror at stenten betydelig forlenget livet hennes.

Mikhail Mikhailovich, 60 år gammel, Voronezh

Har fått kirurger allerede etter et hjerteinfarkt. Operasjonen for å installere stenten var relativt enkel. Etter operasjonen var det problemer med pulsfrekvensen - etter den vanlige 50-55 steg den til 90-110. Og trykket derimot gikk ned til normen - 120/80. Etter noen måneder gikk alt tilbake til normal - igjen økte trykket, og pulset returnerte til normalt. I tre år har jeg levd stille uten en konstant frykt for et hjerteinfarkt. Min tilstand har forbedret seg betydelig.

Hva er det

Hva er koronar angiografi og stenting av hjertekarene? Denne prosedyren er en minimal invasiv endovaskulær kirurgi, hovedformålet er å gjenopprette lumen i arterier som er rammet av aterosklerotiske plakk.

I den innledende fasen av ateroskleroselesjoner person ikke føler ubehag fornemmelser, men som begroingsblodårene og innsnevring av lumen det går til hjertet av en mindre mengde av blod, noe som resulterer i kroppen begynner å lide av alvorlige hypoxia (iskemi). I en slik situasjon er konservative behandlingsmetoder ikke effektive, og pasienten utfører kirurgisk inngrep.

Stenten er plassert gjennom et lite snitt på huden, inn i hvilket et kateter settes inn, på enden utstyrt med en ballong. På det smaleste punktet av arterien blåser ballongen selv, og dermed utvider karetets vegger. For at lumen skal forbli så forstørret i arterien, etableres en spesiell konstruksjon som utfører rollen av slagtekroppen - dette kalles stenting.

Når kan jeg gjøre uten å installere en stent?

Anvendelsesområdet for stenter er stort nok, oftest er prosedyren foreskrevet under følgende forhold:

 1. iskemisk hjertesykdom og risikoen for å utvikle et stort myokardinfarkt - Stentning av koronarfartøyene bidrar til å utvide lumen i arteriene som er berørt av aterosklerose, og derved bringe tilstrekkelig mengde blod og oksygen til hjertet. I noen tilfeller er en slik operasjon nødvendig for en pasient med akutt infarkt, men senest innen 6 timer etter et angrep - hjelper dette med å raskt gjenoppta blodstrømmen i karene og redde en persons liv.
 2. Lanserte aterosklerose i hjertet.
 3. Lanserte sykdommer av arterier av nedre ekstremiteter - Som følge av denne patologien blir blodstrømmen i beina forstyrret, mot hvilken pasienten opplever alvorlige smerter i føttene, skinnene, baken og lårene når de går. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan pasienten utvikle gangren i ekstremiteter. Stenting av arteriene i nedre lemmer bidrar til å gjenopprette full blodstrøm og eliminere smertefulle opplevelser når du går.
 4. Nedfallet av cerebral fartøy med aterosklerotiske plakk - Stokking av karoten arterier er et lavt traumatisk inngrep, der det er mulig å gjenopprette fartøyets lumen. Søvnige arterier gir blodstrøm til hjernen og dets metning med næringsstoffer og oksygen. Operasjonen består av å installere en stent og ytterligere spesialfiltre. Disse ekstra enhetene spiller rollen som en felle for blodpropper og små blodpropper, forsinker dem, men samtidig, uten å hindre full blodstrøm.
 5. Gjentatt stenose av koronararterien etter angioplastikk - Omtrent halvparten av pasientene som gjennomgår operasjon på koronarbeholdere i løpet av første halvår av året etter inngrep, er det et tilbakefall av sykdommen - gjentatt innsnevring av fartøyets lumen på samme sted. For å redusere risikoen for tilbakefall, pasienten stenger også kranspulsårene under angioplastikk.
 6. Hos pasienter med IHD som gjennomgått aortokoronar bypassoperasjon, Noen få år etter operasjonen kan stenose av shunt forekomme. I en slik situasjon blir coronary stenting av fartøyene et alternativ til å installere shunten på nytt.

Hvilke stenter brukes til operasjonen?

Stents hovedmål er å gi full blodsirkulasjon og støtte veggene til et fartøy som er blokkert av aterosklerose. Stentene selv er utsatt for høy belastning, så disse strukturene er laget av høy kvalitet, oftest av metall.

Detaljer om typer stents og deres funksjoner er presentert i tabellen under.

Hva er fordelene med stenting?

Koronaroskopi av hjertekarene og installasjon av et spesielt design i den berørte arterien har en rekke fordeler:

 • pasientens kropp blir raskt gjenopprettet etter intervensjonen, siden prosedyren er minimal invasiv;
 • Det er ikke nødvendig med langvarig sykehusinnleggelse av pasienten.
 • inngrep gjennomføres under lokalbedøvelse, slik at stentplassering er mulig selv for de pasientene som er kontraindisert i generell anestesi på grunn av sykdommer i kardiovaskulærsystemet;
 • operasjonen er ikke veldig traumatisk - under stentinstallasjonen er det ikke nødvendig å utføre åpningen av brystbenet, som for eksempel under shunting eller hjertekirurgi;
 • minimal risiko for postoperative komplikasjoner;
 • Prisen på prosedyren er lavere enn når du utfører rutinemessig operasjon på hjerte- eller koronarbeinene.

Er det noen kontraindikasjoner for stenting?

Som alle kirurgiske inngrep har koronarangiografi av hjertekarene og stentinstallasjonen en rekke kontraindikasjoner til prosedyren.

Disse inkluderer:

 • brudd på blodets koagulerte funksjon;
 • alvorlig nyre- og leversykdom;
 • diameter av arterien mindre enn 2-3 mm;
 • nederlaget for aterosklerotiske plakk av en for stor del av karet;
 • Tilstedeværelse av jodintoleranse hos pasienten - Koronarangiografi av hjertekarene utføres ved bruk av et kontrastmiddel, som inkluderer jod;
 • alvorlig respiratorisk svikt hos pasienten.

Stenting teknikk

Først av alt, før operasjonen pasienten pliktig tilbringe koronar angiografi årene i hjertet - en diagnostisk studie med bruk av kontrastmiddel, noe som gjør at du kan sette den nøyaktige plasseringen av lokalisering av patologisk prosess og innsnevring av den arterielle lumen. Når lesjonens plassering er etablert, fortsett med operasjonen.

Instruksjon for stenting:

 • før inngrep injiseres pasienten intravenøst ​​med et medikament som reduserer blodkoagulasjon
 • lokalbedøvelse injiseres for å bedøve hudens område hvor snittet vil bli gjort;
 • På rett sted gjøres et lite snitt eller punktering gjennom hvilket et kateter settes inn i lumen av den berørte arterien, utstyrt med en spesiell ballong;
 • Ballongen når det eksakte stedet for lesjonen, hvor den blåses uavhengig, og derved utvider lumen av arterien;
 • På stedet for den blåste ballongen under endoskopets kontroll installerer legen et spesielt filter som senere vil fange små blodpropper, blodpropper, hindre utviklingen av hjerteinfarkt og slagtilfelle.
 • punktering i huden injiserte et annet kateter utstyrt med oppblåsbar ballong - så snart den komprimerte gassbeholderen når fartøyet innsnevring, konstruksjons knuser, som gir et kraftig rammeverk veggene i arteriene;
 • Alle kirurgiske instrumenter blir fjernet, en steril bandasje eller en liten selvabsorberende sutur blir påført til intervensjonsområdet (dersom et hudinnsnitt blir gjort).

Varigheten av prosedyren varer fra 1 til 3 timer, alle handlinger av kirurgen blir overvåket på skjermen. Under operasjonen føles pasienten ikke smerte, det er bare ubehagelig i det øyeblikket ballongen er oppblåst. Videoen i denne artikkelen viser hvordan stenting-operasjonen utføres, eksperten forteller i detalj om denne teknikken og typene stents.

Hva er konsekvensene av stenting i pasienten?

I de fleste tilfeller er postoperativ periode etter stentplassering normal og det er ingen komplikasjoner hos pasienter.

Ca. 10% av tilfellene etter intervensjon på koronarbein kan følgende komplikasjoner utvikles:

 • brudd på integriteten til store fartøyers vegger;
 • massiv blødning som truer livet
 • nedsatt nyrefunksjon
 • hematomer på stedet for punktering av hud og kar
 • gjentatt innsnevring av arterie lumen;
 • dannelse av en stor blodpropp i stentplasseringsområdet.

Viktig! Dersom etter å ha fått en koronar stent i en pasient er det en skarp smerte bak brystbenet, er det vanskeligheter med å puste, raskt fallende blodtrykk og virker som en kaldsvette, bør man kalle en ambulanse. Pasienten selv må forbli i en løgnløs tilstand før legenes ankomst.

Rehabilitering etter stenting av hjertets hjerteskjermer

Etter overføring av stenting av arteriene til pasienten, er det litt tid best å observere sengestøtte, dette vil redusere sannsynligheten for gjentakelse av innsnevring av fartøyets lumen og redusere risikoen for postoperative komplikasjoner.

Livet etter stentning av hjertets hjertekarre innebærer passering av hjerterehabilitering, basert på et spesielt diett, en positiv holdning og terapeutisk trening.

Restaurering etter stenting av hjerteskjærene skjer som regel raskt, men for dette må pasienten strengt følge anbefalingene fra den behandlende legen, blant annet:

 • begrense fysisk aktivitet
 • å nekte for en stund å ta et bad, bare en dusj;
 • Ikke løft vekter på mer enn 3 kg;
 • Ikke kjør i 3-4 uker etter stenting;
 • unngå stress og bekymring.

LFK etter stenting av hjertekarene

Terapeutisk trening foreskrives hos pasienter allerede fra 2 uker etter operasjonen. Øvelser er foreskrevet for hver enkelt av lege kardiolog.

Som regel er disse ikke komplekse belastninger, moderate, som bidrar til å normalisere blodtrykk, vekt, styrke muskler og forhindre hjerteinfarkt og slag.

diett

Siden den viktigste årsaken til koronar hjertesykdom og aterosklerose er en ubalansert kosthold, og absorpsjon av mat, rik på karbohydrater og fett rask, pasienter som gjennomgikk stenting av koronarkar, bør vies spesiell oppmerksomhet til kosthold.

Hvordan leve etter stenting av koronarbeinene og hva å spise? Først av alt, er slike mat helt utelatt fra kostholdet:

 • margarin, smalets, smør;
 • bakte bakverk;
 • sjokolade;
 • kaker og kaker med fettkrem;
 • sterk svart kaffe, te;
 • biprodukter - hjerner, lever, nyrer;
 • fett.

Det bør også begrense bruken av bordsalt og meieriprodukter med høyt fettinnhold. Til matlaging brukes vegetabilske oljer, og retterne selv er best forberedt ved slukking, koking, baking uten crusting.

Grunnlaget for dietten består av frokostblandinger, friske grønnsaker og frukt, grønnsaker, nøtter, fettfattig kjøtt, fettfisk (makrell, torsk, laks). Det er fettfisk som er rik på flerumettede fettsyrer, som forhindrer dannelsen av aterosklerotiske plakk og blokkering av arterier.

Viktig! Ikke forlat kostholdet, som å spise forbudte matvarer, kan røyking og sterk kaffe provosere re-deponering av aterosklerotiske plakk på veggene i arteriene.

For at pasienten skal trives godt etter å ha installert stenten, må han følge legenes anbefalinger:

 • ta medisiner foreskrevet for å hindre dannelse av blodpropper - vanligvis acetylsalisylsyre eller Plavix;
 • ikke la hopp i blodtrykk - når hypertensjon er foreskrevet, medisiner som normaliserer blodtrykket;
 • holde seg til et anti-kolesterol diett og ta medisiner som reduserer kolesterolnivået i blodet;
 • lede en aktiv livsstil.

Avslutningsvis bør det bemerkes at gjennomføringen av hjertets fartøyene stenting er ikke en direkte indikasjon på pasientens uførhet, men hvis tilstanden er ledsaget av andre sykdommer, brudd på menneskelig ytelse, kan han utstede en retning til Kommisjonen av Kirkenes verdensråd, som vil avgjøre om en funksjonshemming er nødvendig.

Les Mer Om Fartøyene