Symptomer på angina pectoris enn det er farlig

Angina oppstår fra iskemi, når hjertet ikke er tilstrekkelig tilført blod og oksygen. Oftest skyldes dette aterosklerose. En sykdom der kolesterol akkumuleres på blodkarets vegger. Pasienter med metabolske sykdommer, diabetes, hypertensjon og røykere er mer sannsynlig å lide av iskemi.

Angina pectoris hva det er

Angina pectoris er en kortvarig cider med alvorlige brystsmerter som oppstår som følge av sirkulasjonsforstyrrelser. Dermed føler personen seg en smerte som kan gi i venstre arm, en kjeve, en skulder eller en nakke. Typisk angrep varer i fra 30 sekunder til 20 minutter, og mest ofte passerer etter å ha tatt legemidler, slik som nitroglyserin eller aksept liggende stilling.

Smerter i brystet, hva er det?

Tidligere angina ble kalt - "angina pectoris". Angrep forekommer ofte mot en bakgrunn av stress, tung mat, fysisk aktivitet, varme, kulde, alkohol.

Det er flere typer angina pectoris. Stabil eller intens angina karakteriseres av forekomsten av et angrep hele tiden på samme nivå av trening. Smerter med denne form for angina øker ikke, og selve sykdommen utvikler sakte.

Ustabil angina, som fremdeles kalles stenokardierest, utvikler seg med høyere hastighet. Smerter vises oftere, mens det varer lenger. Noen ganger kan det til og med forekomme i hvilemodus. Med denne typen sykdom øker risikoen for å utvikle et hjerteinfarkt.

Angina kan manifestere seg i forskjellige tegn. Smerte, trykk, brennende i brystet, kvelning, pustevansker. Stenokardi er ikke preget av økt smerte under brystets bevegelser. Angina kan manifestere ukarakteristiske symptomer for det, som er forskjellige hos menn og kvinner.

Angina er bare midlertidig smerte, hvis smertene ikke stoppe det er å snakke om utviklingen av nekrose av hjerteinfarkt vev - hjerteinfarkt.

Symptomer på angina hos menn

Angina hos menn kan ha både typiske og atypiske symptomer. Symptomene som kan observeres under et angrep er:

Hvordan gjenkjenne sykdommen

 • Symptomer som indikerer brudd på fordøyelseskanalen - kvalme, oppkast, magesmerter, halsbrann
 • Det er økt svette, på pannen og hele kroppen virker kald svette
 • Smerte i brystet kan utstråle til scapula, arm, nakke, underkjeve, skulder
 • Hjertebanken
 • Øker blodtrykket
 • Nemyut-fingre, forstyrret følsomhet i øvre lemmer

Pasienter karakteriserer følelser som en følelse av trykk, alvorlighetsgrad, brennende. De har problemer med å puste, pasienten kan ikke ta et dypt pust. Forverring av symptomer fremkaller overeating, hypotermi, økt stress, stress.

Symptomene øker med tiden, så det er ofte vanskelig å gjenkjenne angina i begynnelsen uten ekstra undersøkelser. I begynnelsen kan det være periodisk hjertesorg, som menn ikke verdsetter lenge, noe som fører til en gradvis forverring av tilstanden.

De farligste konsekvensene kan være utvikling av hjerteinfarkt og koronarinsuffisiens.

Likheten av symptomer på sykdommer i mage-tarmkanalen spiller også en viktig rolle i sen diagnose. Ofte forveksler menn de første tegn på angina med symptomer på gastritt. Den eneste måten å bekrefte utviklingen av angina pectoris er å gjennomføre en EKG-test. Organismen oppfatter som symptomer på fordøyelsesforstyrrelser en forstyrrelse av arbeidet i den nedre veggen av myokardiet.

I nærvær av samtidige diabetes mellitus angrep kan ikke bli uttrykt smerte og ledsages av svakhet og ubehag. Hos slike pasienter er risikoen for hjerteinfarkt høyere.

For å unngå forverring av tilstanden hos menn, og for å hindre utviklingen av hjerteinfarkt er det obligatorisk i nærvær av smerte symptomer hos menn eldre EKG.

Symptomer på angina hos kvinner

Symptomer på angina hos kvinner er lik de som er av samme sykdom fra menn, og er forskjellige. Hovedforskjellen er nevrologiske symptomer. Under angrep utvikler kvinner cardialgi. Dette gjør diagnosen sykdommer hos kvinner vanskeligere.

Symptomer på et angrep hos kvinner

For å merke tegn på angina under diagnose av koronarbein, må det gjøres under et angrep - når en spasme oppstår.

Gir heller ikke pålitelige resultater og studien av hjertets aktivitet under fysisk anstrengelse. Derfor er diagnosen ikke en lett oppgave. Ofte skal legene stole på anamnese, siden de første tegn på angina er lik menn og kvinner.

Ofte, i tillegg til de vanlige tegnene på angina pectoris, vises kvinner ekstra:

 • Flyr for øynene
 • svimmelhet
 • Følsomhetssvikt
 • Sløret syn
 • Arytmi og takykardi
 • Frykt for døden
 • Kortpustethet, respirasjonsfeil

Disse symptomene kan forårsakes ikke bare av nevrologiske endringer, men også av følelsesmessige. Ikke den siste faktoren i denne symptomatologien er hormonelle forandringer. Derfor er differensialdiagnose utført med psykiske lidelser, panikkanfall. Noen ganger kan en kvinne bli tilbudt å drikke et kurs av beroligende midler.

Det er viktig å skille angina angina fra slike sykdommer som kardioneurose og osteokondrose. Med denne sykdommen, de karakteristiske tegnene som skiller smerte fra angina pectoris:

 • Beslaglagt varighet
 • Arten av smerten (akutt smerte eller prikkende)
 • Lokalisering (punktpine eller omfattende store områder)
 • utbredelsen
 • Andre samtidige symptomer

Symptomer på angina pectoris hos kvinner er vanskelig å tilskrives sykdommen, det er verdt å ta hensyn til de aller første tegnene.

Symptomer på angina pectoris, hva kan og kan ikke gjøres

Hvis en person periodisk lider av angina pectorisangrep, bør han revurdere sin livsstil og gi opp følgende:

Under angrepet bør Nitroglycerin tablett tas straks. Det absorberes godt, så tabletten legges under tungen og holdes der til den løses. Nitroglyserin er også tilgjengelig som en løsning i dråper. 1-3 dråper drypper under tungen.

Nitroglycerin forårsaker utvidelse av små kar, øker volumet av blod i dem og reduserer det i hjertet. Derved reduseres behovet for myokardium i oksygen. Samtidig lindrer han spasmen i kranspulsårene og øker blodvolumet i myokardiet.

Å balansere balansen mellom behovet for oksygen i myokardiet og dets blodstrøm.

Under et angrep er det nødvendig å stoppe fysisk aktivitet og legge seg til hvile. Nitroglyserin bør tas nødvendigvis sitte eller ligge, da det kan provosere blodtrykksfall. For å redusere bivirkningene av Nitroglycerin og styrke sin handling, kan du ta Menthol parallelt. En tablett Nitroglycerin skal tas ikke mer enn en gang hvert 5. minutt. Den anbefalte daglige dosen er 6 tabletter, selv om den kan overskrides.

Under angrepet er det nødvendig å ta tiltak for å sikre hvilestillingen, stoppe stress og ta medisin.

Ernæring for angina pectoris

Den grunnleggende regelen for dietten for angina er å ekskludere produkter som inneholder kolesterol. Å spise bør være små porsjoner, minst hver 2-3 timer. Det er nødvendig å konsumere flere grønne grønnsaker, frukt og urter, så vel som belgfrukter og vegetabilsk olje.

Forbruk av mel, baking, kaker og poteter er begrenset. Foretrekker valget av svartbrød eller branbrød. Melk og meieriprodukter bør spises lavt, ikke mer enn 1% fett. Begrens til 5 g salt.

Produkter som skal utelukkes fra kostholdet:

 • Siden det meste av kolesterolet dannes når animalsk fett smelter - er det ikke nødvendig å spise mat tilberedt på fett og olje
 • Kategorisk ikke tillatt å spise stekt svinekjøtt og biff
 • Stekt egg inneholder også store mengder kolesterol
 • Helt fjern fra dietten alle produkter som ble tilberedt ved røyking
 • Vil ikke gi kroppen din fordelene med margarin og majones

Det er produkter som må konsumeres i begrensede mengder. Disse inkluderer lapskaus, men ikke svinekjøtt, smør fersk, kokt egg. De kan fylle opp kostholdet mer enn 2 ganger i uken.

Uten å misbruke er det mulig å spise ikke sterke kjøttkraft, kokt kjøtt, fjærfe kjøtt, fisk og sjømat.

Den daglige dietten til en person som lider av angina pectoris bør være basert på frokostblandinger, grønnsaker og frukt.

De bør inneholde så mange B-vitaminer som mulig, så vel som kalium og magnesium. Gi preferanse til bokhvete og hvete grøt, krydret med melk og honning. God for grøt egnet så nyttig, spesielt med stengocardi, tørket frukt: tørket aprikoser, rosiner, svisker.

Det er svært viktig å opprettholde riktig ernæring i tilfelle sykdom, så mye som mulig å redusere byrden på kroppen, du kan forlenge og forbedre livskvaliteten.

Behandling av angina pectoris folkemidlene

Behandling med folkemidlene - metoder testet av generasjoner. I motsetning til de fleste medisinske medisiner, har de sjelden noen kontraindikasjoner og bivirkninger. Tradisjonell folkemedisin er ikke dårligere i behandling av angina pectoris. Du kan forberede slike tinkturer:

Tinktur av morwort med angina pectoris

 • En klype salt og et deprimert hode hvitløk helle et glass vin. Sørg for å hvile deg etter å ha tatt medisiner, det er best å ta det før du går til sengs, i en måned.
 • For et kilo av en blanding av valnøtt, rosiner, tørkede aprikoser og prunes legg til knust sitron og 300 gram honning. En spiseskje er tatt før måltider 3 ganger om dagen.
 • Veletablert infusjon av Leonurus. Det skal tilberedes fra 20 gram motherwort og et glass varmt vann. Infiser før kjøling, ta 3 ganger daglig før måltider for 1 ss. l.
 • En spiseskje av plukking fra røtter av en løvetann, gress og gress millennia insisterer på et glass kokende vann, ca 2 timer. Ta et glass, om morgenen i en måned.

Smaksatt te har også gunstige egenskaper ved behandling av angina pectoris. De er forberedt på grunnlag av medisinske gebyrer.

Det bidrar til å fjerne angrepet av hagtorn. Den kan konsumeres i form av te eller syltetøy. For å lage te fra hagtorn, er det nødvendig å koke en spiseskje frukt i et glass vann for en kvart time, og deretter insistere i flere timer. Du kan drikke denne teen i stedet for den vanlige, minst 3 ganger om dagen. Høst for vinteren er laget av revet frukt med sukker, en til en.

Langsiktig behandling, minst 9 måneder, utføres med te fra timian. Det bør imidlertid ikke tas mer enn 2-3 ganger i uken, og deler 2 glass i 3 doser. Ved denne mengden vann tas 5 g av planten, og insisterer 40 minutter i kokende vann.

Melk hjelper også, det må tas varm med kanel og honning.

Oppskrifter fra urte rettsmidler bidrar til å takle sykdommen, viktigst, ta et langt kurs til slutten, og overvåke kroppens reaksjon for å utelukke allergiske reaksjoner.

Ved behandling av angina er ikke nok til å bare ta medisin, du må helt forandre livet ditt. Å spise riktig og ikke ha dårlige vaner kan redusere risikoen for komplikasjoner til et minimum.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter, å informere oss.

Hvordan manifesteres og faren for angina pectoris?

Angina pectoris - hvor farlig er denne patologien? Et stort antall mennesker på planeten møttes minst en gang med en følelse av ubehag i brystet, en følelse av å klemme smerter bak brystbenet. Hvorfor utvikler angina og hvordan ser det ut?

Hva er denne sykdommen?

Tidligere ble angina kjent som "angina pectoris". Hun mottok det på bekostning av en pressende følelse og en sprekk bak brystbenet. Denne sykdommen utvikler seg som et resultat av koronar hjertesykdom - en patologi forbundet med nedsatt hjerteblodforsyning.

Innsnevringen av kranspulsårene på grunn av en atherosklerotisk plakk, utviklet på intima av kranspulsårene, begynner gradvis å påvirke hjertearbeidet. Kroppen blir vanskeligere å pumpe blod gjennom karene, tilstanden forverres. Under forhold med høyt behov for tilstrekkelig blodtilførsel (fysisk stress, stress), fungerer musklene hardere på deres grense. I lang tid kan muskler under hypoksiske forhold ikke fungere, dette resulterer til slutt til ganske farlige konsekvenser.

Risikofaktorer for angina pectoris

De viktigste risikofaktorene for forekomsten av angina pectoris smerte er:

 1. Feil mat. Overdrevent inntak av matvarer som inneholder store mengder av animalsk fett, spesielt low density lipoproteiner, fremmer utviklingen av aterosklerotisk sykdom og dens virkninger - utseendet av aterosklerotisk plakk og koronar vasokonstriksjon.
 2. En stillesittende livsstil. Folk som er aktivt engasjert i trening eller en slags sport, observerer fysiologisk hypertrofi av hjertet på grunn av sin trening for arbeid. Aktive mennesker tolererer lett hypoksi av noen organer, inkludert hjertet.
 3. Skadelige vaner er årsaken til mange sykdommer og patologiske prosesser. Spesielt ofte er utviklingen av angina forårsaket av alkoholforbruk og underernæring. Røyking bidrar til utviklingen av hjertesykemi i mindre grad. Bruken av sterk kaffe og te påvirker utviklingen av hypertensjon, noe som forverrer tilstanden til myokardiet og karene som mate det.

Hvordan manifesterer angina seg?

Det er flere forskjellige former for angina pectoris. Den vanligste angina er spenning, som utvikler seg når man gjør noe arbeid eller fysisk aktivitet. Hennes utseende antyder at hjertet allerede trenger mer innkommende blod. Stillebølgen er ledsaget av utseende av trykk eller smerte selv i en tilstand av fullstendig hvile. Ofte ledsaget av kortpustethet, en signifikant økning i blodtrykket.

Natt angina utvikler seg om natten og er assosiert med omfordeling av blod langs karet og den eksisterende svakheten i venstre ventrikel. Til tross for de forskjellige skjemaene, går de alle sammen med det samme kliniske bildet.

Det første symptomet på utviklingen av angina er den komprimerende følelsen bak brystbenet. Denne følelsen følger ofte med utviklingen av dyspnø, og stopper ikke med anti-astmatiske stoffer. I tillegg er det en økning i blodtrykket. Med utseendet på de ovennevnte symptomene, bør alle vite algoritmen til handlinger og handlinger, som i noen tilfeller kan redde en persons liv.

Først av alt, når det oppstår kompresjonsproblemer, bør du sette pasienten, roe seg, ta av skjorten og fjern de tette plaggene. Under pasientens tunge, sett en tablett nitroglyserin. Dersom etter å ha mottatt smertene ikke økes, er det mulig å ta to tabletter med et intervall på 5 minutter mellom deres metoder (dvs. i løpet av 15 minutter etter starten av symptomene på angina er nødvendig å bruke 3 nitroglyserin tabletter). Vanligvis kan disse tabletter (eller dråper) helt stoppe utviklet tilstand. Hvis denne behandlingen ikke har ønsket effekt, er det nødvendig å mistenke utviklingen av andre sykdommer.

Normalt blir myokard (hjertets muskel) matet gjennom sine egne kar - kranspulsårer. Med utviklingen av utryddet aterosklerose, reduserer lumen deres, noe som fører til en reduksjon i mengden blod som strømmer til hjertet. På grunn av dette forringes blodtilførselen til musklene, det er en akkumulering av metabolske produkter i dem, som under de betingelser som mangel på oksygen, som mates med blodet, fremmer utviklingen av iskemi.

Den hyppigste komplikasjonen av iskemisk hjertesykdom er hjerteinfarkt. Denne sykdommen er karakterisert ved utseendet av alvorlig kontraherende smerte bak brystbenet, som kan utstråle til venstre arm, bukhule og også overdreven svette. Smerten og trykket bak brystbenet stoppes ikke av inntak av nitroglyserin (det første diagnostiske tegn på hjerteinfarkt). I dette tilfellet, bør du umiddelbart gi en pasient en aspirin og ringe en ambulanse fordi avslag på nødvendig medisinsk og medisinsk støtte kan føre til at pasienten dør.

Hva er risikoen for angina pectoris?

Folk som lider av denne patologien, lurer ofte på hva angina er farlig?

Hvis du ikke treffer de nødvendige tiltakene, kan angina gå i en farligere fare, noe som forstyrrer livet og kan føre til døden.

Ikke så farlig tilstand, i motsetning til hjerteinfarkt, er kronisk hjertesykdom. Med utviklingen blir pasienten ofte overført til permanent medisinering. Sykdommen er preget av kortpustethet, som er dårlig kontrollert av de brukte legemidlene, hevelse i beina, hovedsakelig om kvelden. Denne sykdommen er vanskeligere å behandle og krever konstant inntak av antihypertensive stoffer, diuretika, samt medisiner som bidrar til å redusere kolesterol. Smerte bak brystbenet kan virke selv med utviklingen av perikarditt. I dette tilfellet vil diagnosen hjelpe til med å etablere et tidsriktig hjerte-ultralyd.

Differensiell diagnose av angina pectoris

Hvis du ikke tar hensyn til hjertesykdom, kan klinikken, karakteristisk for angina pectoris, utvikles med mange patologiske prosesser.

Først og fremst bør du være oppmerksom på fordøyelsessystemet. Smerter bak brystbenet kan gi slike sykdommer som gastritt, pankreatitt, blindtarmbetennelse. For å klargjøre dem er det viktig å kjenne til patogenesen av disse sykdommene og tiltakene av differensiering. I dette tilfellet er en av de avgjørende faktorene bruk av nitroglyserin og dets antianginal virkning (dersom angina utvikler seg).

Utviklingen av smerte kan også bidra til hernia i spiserøret åpning av membranen. Formen av smerte når den er til stede, presser, sprenger, vises etter å ha spist. Imidlertid er et symptom karakteristisk for en brokkhalsbrann, halsbrann og hånende sur, noe som vil utelukke selve angina selv. Smerte bak brystbenet kan også oppstå i sykdommer i lungene og luftveiene. Lignende klinikk med stenokardi gir en pleurisy pleurisy, men smerte syndromet vil oppstå ikke bare på brystområdet, men også på hele overflaten av den berørte lungen.

Profylakse av angina pectoris

For å forhindre utviklingen av denne sykdommen, bør du følge flere regler:

 1. Normaliser ditt daglige kosthold og utelukk de produkter som bidrar til utviklingen av aterosklerose og fremveksten av overflødig kroppsvekt.
 2. Gjør morgenøvelser.
 3. Kontroller din egen helse, ta tidlige forebyggende undersøkelser og behandle nye sykdommer.

Bare ved å observere alle disse kravene, kan du glemme hjertesykdommer og fullt ut nyte livet.

Angina enn farlig

Verdensomspennende er kardiovaskulær sykdom den første dødsårsaken. Iskemisk hjertesykdom er en svært formidabel og farlig sykdom, som har et stort antall komplikasjoner som kan føre til døden. Angina pectoris er en form for koronar hjertesykdom. Gitt alle komplikasjoner og mulige utfall, med manifestasjon av myokardhypoksi, bør du straks kontakte en kardiolog eller terapeut for kvalifisert hjelp.

Hva er angina pectoris?

Angina pectoris er et klinisk symptomkompleks (syndrom) med alvorlig ubehag eller smerte bak brystbenet. Manifestasjoner av angina pectoris kan være forskjellige, alt avhenger av form og klinisk klasse.

Angina kan forekomme:

 • typisk form. Når smerten oppstår bak brystbenet eller litt til venstre, gir det vanligvis til venstre arm, nakke, underkjeve og venstre scapula. Noen ganger kan smerten lokaliseres i interbladeområdet og ribbenene;
 • atypisk form. Smerte ligner sykdommer i andre indre organer. Det manifesterer seg i smerter i mage, spiserør, milt og bukspyttkjertel. Det kan være asymptomatisk.

Et stort antall mennesker på planeten møttes minst en gang med en følelse av ubehag i brystet

På den atypiske formen er oftest angina forvirret med slike sykdommer som:

 • GERD (gastroøsofageal reflukssykdom), som manifesteres av smerter i spiserøret og vekten i epigastrium;
 • gastritt og sår, hvor smerte er lokalisert i venstre hypokondrium;
 • lavere lungebetennelse;
 • pankreatitt.

Selv erfarne leger gjør noen ganger feil i diagnosen angina pectoris.

Hvorfor er det viktig å diagnostisere angina i tide?

Som nevnt ovenfor manifesterer angina med utilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet. Den vanligste årsaken til denne tilstanden er åreforkalkning i kranspulsårene.

Hvis diagnosen ikke ble etablert i tide, utvikles aterosklerose raskt, og dette fører til enda større hypoksi. Under hypoksi forekommer atrofisk-dystrofiske prosesser i myokardiet. Etter en viss tid kan dette føre til en irreversibel sykdom kalt cardiosklerose.

Cardiosclerosis - denne tilstand av myokard, hvor muskelfibrene er istand til å redusere utslipp av blod og erstattet med bindevev, miste evnen til å trekke seg sammen.

Med kardiosklerose reduseres minuttvolumet av blod som utledes av myokardiet kraftig. Begynn å lide alle kroppens organer og systemer. Denne patologiske tilstanden til hele organismen kalles hjertesvikt (CH).

Hvis du ikke tar de nødvendige tiltakene, kan angina gå i en farligere tilstand

Alt beskrevet ovenfor vil være karakteristisk for stabil angina med et klassisk kurs.

Det er en ustabil angina som utvikler seg på grunn av en balloting aterosklerotisk plakk i noen av koronarbeinene.

Med ustabil angina, myokardinfarkt, trombose og emboli i koronarbeinene er hyppigere. Noen av komplikasjonene kan forårsake uopprettelig skade på helsen din.

Når trenger jeg å se en kardiolog?

Ifølge de forente protokollene bør personen som først utviklet angina pectoris søke hjelp fra en familie lege fra en polyklinisk.

En familie lege kan henvise en pasient til en kardiolog i slike tilfeller:

 • pasienten har tegn på ustabil angina
 • når det er sterke sklerotiske endringer på ultralyd;
 • pasienter med alvorlig og progressiv angina
 • med mistanke eller diagnose av sykdommer i ventiler, spesielt aorta ventilen;
 • Hvis behandlingen som foreskrevet av lege var ineffektiv.

Prognose av angina pectoris

Ifølge statistikken hadde pasienter som hadde angina i sine tidlige stadier, halvparten av komplikasjoner av hjerteinfarkt og kardiosklerose.

Rustfrekvensen er ledsaget av utseende av trykk eller smerte selv i en tilstand av fullstendig hvile

Men den enkelte risikoen for komplikasjoner med angina pectoris kan være flere ganger høyere enn i befolkningen.
For å evaluere prognosen for pasientens liv, tar legen alltid hensyn til faktorene som kan akselerere utviklingen av myokardisk iskemi og angina pectoris spesielt.

Forverrende faktorer inkluderer:

 • arteriell hypertensjon;
 • hyperkolesterolemi med et økt antall lipoproteiner med lav densitet;
 • røyking,
 • endokrine sykdommer og diabetes mellitus;
 • alkoholmisbruk;
 • fedme.

For å forbedre prognosen for liv og sykdom, er det første som begynner med å bli kvitt dårlige vaner og stabilisere de nye patologiske forholdene.

Det bør bemerkes at hypertensjon sammen med røyking har mest negativ effekt på koronar hjertesykdom, koronar arteriosklerose og angina.

Klinisk bilde av komplikasjoner som kan oppstå med angina pectoris

 • kardiosklerose og hjertesvikt. Med utviklingen av hjertesvikt i forkant alvorlig pustebesvær, først vises ved langvarig fysisk aktivitet, og med progresjonen av sykdommen forekommer i løpet av en mindre virkning.
  På beina er det øyne som forekommer sent på kvelden, cyanose vises på huden (blå farge). Hvis prosessen varer lenge, blir spikerplatene tynnere, og fingrene ser ut som trommestikker;

Den hyppigste komplikasjonen av hjerteinfarkt er hjerteinfarkt

 • hjerteinfarkt. Det kan oppstå når som helst, selv uten fysisk anstrengelse. Som regel skjer det oftere med ustabil angina. Det manifesterer seg med alvorlig smerte og brennende følelse bak brystbenet, som ikke passerer etter å ha tatt Nitroglycerin. Det varer svært lang tid, når smerte syndromet går opp, kan pasienten miste bevisstheten. Infarkt resulterer i enten arrdannelse og gjenoppretting av hjerteaktivitet, eller akutt hjertesvikt og død. Alt avhenger av infarktssonen og antall skadede vev;
 • trombose og emboli av koronarbeholdere. Trombose oppstår på grunn av det faktum at i koronarbeinene er det skade på intima av arteriene og en sterk nedbremsing av blodstrømmen. Ifølge Virchow er disse to av de tre komponentene i mekanismen for trombusdannelse.
  Emboli oppstår ofte på grunn av en ustabil aterosklerotisk plakk som bryter og tetter opp karet.

Førstehjelp for angina pectoris

Hvis angina oppstod på bakgrunn av fysisk anstrengelse, må de stoppes. I nærvær av "Nitroglycerin", ta en tablett under tungen med et intervall på 10 minutter, ikke mer enn 5 tabletter per dag.

Hvis angina oppstod i horisontal stilling, kan du senke bena og dermed redusere byrden på myokardiet.

Hvis angrepet skjer mot en bakgrunn av høyt blodtrykk, kan man bruke beta-blokkere "Propranolol" "Atenolol" og kalsiumantagonister (intoleranse til første) "Verapamil".

Behandling av angina pectoris

Behandling av angina utføres for livet. For å forlenge livet og forbedre kvaliteten, er det først og fremst nødvendig å endre livsstilen.

For å gjøre dette trenger du:

 • å stoppe bruken av nikotin og alkohol;
 • det er nødvendig å utføre lading med minimal intensitet (forebygging av trombose);
 • bekjempe fedme;
 • behandling av kroniske sykdommer;
 • mottak av antikoagulantia og legemidler som påvirker myokardiet (ifølge legen).

Angina pectoris er en ubehagelig "samtale", som indikerer behovet for å gå til legen for å forhindre komplikasjoner og forlenge livet ditt.

Hva er truslene mot angina pectoris?

Angina er den hyppigste manifestasjonen av hjertesykdom (CHD). Med henne er det smertefulle angrep i brystområdet. Årsaken til denne smerten er vanligvis følelsesmessig eller fysisk overbelastning, ofte reflekteres slike følelser i andre deler av kroppen.

Er det fare for liv i angina pectoris?

Stenokardi er preget av retrosternal paroksysmal smerte, som oppstår på grunn av mangel på oksygenforsyning til hjertet, noe som gjør det mer intensivt arbeid. Smerter i brystbenet med angina angrep utvikler seg på grunn av akkumulering av melkesyre i hjertet på grunn av innsnevring av koronarbeinene og manglende evne til å gi dem tilstrekkelig oksygenforsyning.

Når det er for mye innsnevring av blodårene, stopper tilgangen til blodet i hjertet og myokardinfarkt utvikles. Denne tilstanden i kroppen er ekstremt farlig for livet - det fører ofte til uførhet eller død.

I moderne medisin er det vanlig å skille mellom to former for angina pectoris: stabil og ustabil. Stabil angina pectoris er en uavhengig sykdom, risikoen for komplikasjoner er relativt liten. Ustabil angina kan faktisk kalles et permanent preinfarkt, noe som betydelig øker sannsynligheten for dårlig utfall for pasienten.

Under angina angina i pasienten er det karakteristiske symptomer:

 • økt hjertefrekvens;
 • svimmelhet;
 • kvalme og oppkast;
 • blanchering av huden;
 • pusteproblemer
 • overdreven svette
 • halsbrann;
 • økt blodtrykk;
 • nummenhet av lemmer.

Vanligvis varer angrepet ikke mer enn 5 minutter, men det kan vare i flere titalls minutter. Eliminere det er akseptert tilbaketrekking av en provoserende årsak eller medisinering. De farligste konsekvensene av angina angrep betraktes som myokardinfarkt og utvikling av akutt hjertesvikt.

Hva er komplikasjonene?

Blant de viktigste komplikasjonene av angina pectoris er vanligvis:

 • arytmi. Denne patologien består i brudd på sammentrekninger, hjertets rytme. Kan føre til et stort antall forskjellige negative konsekvenser for menneskekroppen.
 • takykardi. Det er en økning i frekvensen av hjerteslag fra 90 per minutt. Denne tilstanden kan være et symptom på et betydelig antall sykdommer. Så rask rytme reduserer effektiviteten i hjertet, som generelt reduserer blodstrømmen i alle områder av kroppen og senker blodtrykket. I tillegg begynner hjertemuskelen seg selv raskere.
 • Hjertesvikt. Det uttrykkes i hjertets manglende evne til å gi et effektivt arbeid i kroppen på grunn av at dens pumpefunksjon brytes. Det kan være kronisk og akutt, med sistnevnte uten nødvendig behandling, er det ofte dødelige utfall.
 • Sirkulasjonsforstyrrelser. Disse inkluderer blødning, trombose, iskemi, hyperemi, emboli og sjokk. Hver slik stat har sine egne særegenheter, som inkluderer ekstremt alvorlige konsekvenser for organismen.
 • Myokardinfarkt. I forbindelse med iskemi utvikler vevsnekrose av myokardiet. En av de farligste konsekvensene av både angina pectoris og mange hjerteproblemer.

Eventuelle avvik fra normen innen kardiovaskulærsystemet kan få alvorlige konsekvenser for kroppen. Sannsynligheten for å utvikle hjerteinfarkt, akutt hjertesvikt, alvorlige former for arytmi er alltid en trussel mot livet. Nøyaktige garantier for utvinning selv med rettidig behandling i slike komplikasjoner kan ikke gis av noen lege.

Hva er sannsynligheten for et dødelig utfall?

Ifølge resultatene av mange studier er det klart at døden på grunn av hjerte-og karsykdommer er oftest forbundet med iskemisk hjertesykdom. Derfor står i dag en av de viktigste oppgavene - tidlig diagnose av IHD, og ​​spesielt hos personer med angina pectoris.

Ovennevnte tilstander i kroppen er spesielt farlige, fordi risikoen for dødelig utfall med dem er høyest. Progressiv utvikling av angina fører ofte til hjerteinfarkt, hvor dødelighet blant pasienter ikke er uvanlig. Les mer om progressiv angina her.

Med angina pectoris, opprettholde en sunn livsstil, regelmessig besøk til leger og overvåkning av sykdomsutviklingen spiller en viktig rolle for å redusere risikoen for pasientens liv. Utelukkelsen av noen faktorer som forverrer sykdommen, reduserer byrden på hjertet - dette er garantien for stabil drift i mange år. Ikke forsøm legenes råd, fordi hjertet er et av hovedorganene i menneskekroppen, og den korrekte operasjonen sørger for at alle kroppssystemer fungerer optimalt. Derfor vil tidlig deteksjon av tegn på angina og begynnelsen av behandlingen bidra til å redde helsen til enhver person helt.

Angina pectoris: hvordan er det manifestert og hvor farlig?

Angina pectoris er et kortsiktig syndrom, indeksen for myokardisk iskemi. Angina manifesteres av ubehag, smerte inne i brystet. Angina pectoris kan utløses av fysisk stress, stress, overspising. Angina oppstår ofte når det går spesielt mot vinden, oppoverbakke, i kaldt vær.

Hva er årsaken til angina pectoris?

Angina er forårsaket av utilstrekkelig tilførsel av hjertet med blod (og med det oksygen) - faktisk iskemi. Årsaken til dette er som regel atherosklerose. Angina forekommer ofte hos pasienter med arteriell hypertensjon, diabetes mellitus, metabolske sykdommer, tobaksrøyker.

Hva er typene angina pectoris?

Stenokardi av spenning (stabil angina) er en relativt trygg og langsom variant av utviklingen av hjerte-og karsykdommer. Smerter i brystet oppstår med samme mengde fysisk eller følelsesmessig stress som er typisk for en bestemt person. Smerter med stabil angina øker ikke.

Rustfrekvens (ustabil angina) preges av rask strøm. Smerter i brystet med tiden oftere; med hver gang ubehaget manifesteres med mindre og mindre stress, og varer lenger. Smerte kan oppstå selv i hvilemodus. Ustabil angina øker risikoen for hjerteinfarkt.

Hvordan manifesterer angina?

Angina oppstår mot bakgrunnen av en generell sunn tilstand av helse og manifesterer som ubehag og smerter i brystet. Et angstslag forårsaker fysisk aktivitet (kjører, går, klatrer trappene), følelsesmessig stress (sinne, spenning, sjokk), kald eksponering eller rikelig mat. Angina pectoris angrep utvikler seg ofte når du går ut i det kalde, blåsige været. Angina er manifestert på mange måter: ikke bare som en smerte, men også som en klemme, tetthet i brystet, en brennende følelse, følelse av tyngde, kortpustethet eller åndenød (tidligere kjent som angina - "angina").

Smerte med angina øker aldri med hoste eller puste (!). Smerten er vanligvis følt bak brystbenet eller i venstre halvdel av brystet, det kan gis til interlateralt område, venstre arm, skulder, underkjeve og underliv. Angina angrepet varer opptil 10 minutter og går etter at du har tatt nitroglyserin (under tungen) eller hvileperioden. Angina forbundet med å gå, for eksempel, passerer hvis du stopper eller i det minste reduserer bevegelseshastigheten.

Angina pectoris er kanskje ikke direkte relatert til provokasjonsfaktorer. Symptomer på angina kan manifestere seg i et atypisk område. Angina-angrep har ofte ikke periodicitet: de oppstår daglig i noen tid, forsvinner deretter i en måned, etc. Angina pectoris kan også være sesongmessig.

Hvordan er angina diagnostisert?

Angina diagnostiseres på grunnlag av de ovenfor beskrevne egenskapene til smertesyndromet. En meget avslørende effekt av nitroglyserin, som vil lindre smerter i 1-2 minutter, bekrefter at smerten i brystet er forbundet med angina.

Funksjonelle øvelsestester brukes: provosere angina angrep, der endringer i elektrokardiogrammet (EKG) registreres. Funksjonelle stresstester er nødvendige for objektiv diagnose av angina pectoris, fordi utenfor angrepet kan resultatene av studiene forbli innenfor grensene for normen.

Som ytterligere diagnostiske metoder, gjennomføre ekkokardiografi (ekkokardiografi), studer lipidmetabolismen. For å bestemme graden av aterosklerotisk lesjon av koronar (hjerte) kar, brukes coronaroangiografi.

Hvordan behandle angina?

Angina pectoris er gjenstand for kompleks behandling. Først av alt er det nødvendig å forandre livsstilen. Røyking er en av de mest usikre risikofaktorene for angina pectoris. Avslutning av røyking reduserer signifikant forekomsten av dødelige komplikasjoner av koronar hjertesykdom.

Normalisering av vekt er viktig ikke mindre. Moderat fysisk trening av dynamisk natur er nyttig: walking, lett løping, svømming, sykling (i samsvar med funksjonell klasse av sykdommen). For det meste er det nok å tilbringe daglige turer på 2,5 km i 30 minutter. Trening har en positiv effekt selv i alvorlige former for angina pectoris.

Om morgenen er det bedre å unngå fysisk anstrengelse: På dette tidspunktet reduseres tærskelen av angina og de vasokonstriktive reaksjonene styrkes, slik at det er risiko for overforbruk.

Medisineringsterapi

I løpet av angina nitroglyserin preparater ble anvendt nitrater (nitroglycerin, nitro, nitrong, Trinitrolong) tabletter, kapsler, aerosoler under tungen (sublingual).

For å redusere frekvensen av smerteangrep og forhindre fremdrift av angina, brukes også nitrater av isosorbidmononitrat (isomonitt, monosan, olicard), 40-80 mg per dag; isosorbiddinitrat (nitrosorbid, kardiett, isodinitt). Til samme formål brukes alfa- og beta-adrenoblokker - karvedilol (talliton, protacard, corvazan); nebivolol (nebilet, nebikard, nodon). Effektive kalsiumantagonister - verapamil (isoptin, phinoptin, veratard, diltiazem (diltiazem, diacordin, kardilum).

Med moderat angina er det tilstrekkelig å ta nitroglyserin under et angrep og nitrater før trening. For å forhindre toleranse (avhengighet) til nitrater, er det nødvendig å ha en pause i inntaket i 10-12 timer om dagen.
Med mer alvorlig angina blir et legemiddel fra gruppen av beta-blokkere, deretter en kalsiumantagonist, tilsatt til behandlingen.

Det er godt etablert antiblodplatemidler - midler som kan forhindre blodplateaggregasjon, og følgelig dannelsen av blodpropper: acetylsalisylsyre (aspirin, aspirin kardio direkte aspirin); tiklopidin (ticlopidin, aclothin, tiklid) klopidogrel (plavix, clopix, plagril.
Korrigering med statiner er indisert for brudd på lipidmetabolisme: foreskrive atorvastatin (atoris, torvacard, tulipan).

Med den utilfredsstillende effekten av farmakoterapi er kirurgisk korreksjon mulig: transluminal ballongangioplastikk av koronararteriene, stenting, bypasstransplantasjon av koronararterien.

Hva er farlig angina?

Angina av stress kan utvikle seg til hvile angina. Angina i løpet av progresjon øker risikoen for hjerteinfarkt. Angina øker risikoen for plutselig hjertedød.

Hva er farlig angina i hjertet?

Pasienter som har fått en så ubehagelig sykdom må tydeligvis vite hva som er farlig for hjertets angina, og etter at den endelige diagnosen er gjort, bør den vanlige livsstilen endres tilsvarende.

Komplikasjoner av angina pectoris

Omfattende medisinske bevis viser at angina kan være ledsaget av svært alvorlige komplikasjoner, arytmier, hjerteblokk, sirkulasjonssvikt, som fører til hjerteinfarkt, og det er ikke alt. Disse konsekvensene utgjør allerede en direkte trussel mot menneskelivet og krever umiddelbar gjenopplivning. Årsaken til slike komplikasjoner kan bli overdreven fysisk stress på den syke organismen, det øker mangelen på blodinnstrømning som kommer fra blodet til hjertemuskelen.

Faren for angina pectoris er at mot bakgrunn av spasmer i kranspulsårene er det en oksygen sult av hjertecellene.

Det er viktig å ikke glemme at et smertefullt angrep som varer mer enn en halv time, truer med å utvikle seg til et hjerteinfarkt, og det kan igjen ende opp med dødelig utgang.

Økt anfall forårsaker gradvis utskifting av bindevev av myokardceller, mens organets kontraktilitet reduseres og hjertesykdom oppstår. Bindevevet danner arr, som fremkaller utviklingen av hjertearytmier.

Hvis hjerteinfarkt varer mer enn en halv time, dør de oksygen-mangelfulle hjertecellene, som forårsaker hjerteinfarkt. I dette tilfellet går området av myokardiet rundt de døde cellene til en iskemisk tilstand (en akutt syrebrist), som også fører til deres død.

Riktig oppførselstakt

I mer enn en kvart time har angina pectoris, som har oppstått i et rolig miljø, grunnen til å ringe ambulanse.

Å vite hvor farlig hjerteinfarkt er, er viktig å stoppe noe arbeid og ta en liggeposisjon når de første symptomene på hjertesmerter opptrer. Hvis dette ignoreres, blir smerten sterkere og det vil være vanskelig å bære. Fordi følelsesmessige overbelastninger også fører til angina pectoris, og hjertesmerter ofte forårsaker panikk, er det nyttig å ta en beroligende med det samme.

I tilfeller der smerten begynner selv med mindre fysisk anstrengelse, og selv når du tar hvilestatus, stopper ikke og krever en økning i doseringen som legen foreskriver, pasienten må nødvendigvis vise seg til kardiologen. I slike tilfeller kan forekomsten av komplikasjoner av angina ikke utelukkes, og det kan være nødvendig med endring i løpet av behandlingen eller til og med en akutt sykehusinnleggelse.

Hva er angina og hvor farlig er det?

Det er viktig å vite! Ikke mer kortpustethet, hodepine, trykkstropper og andre symptomer på hypertensjon! Våre lesere for behandling av trykk har lenge brukt denne øremetoden. Lær metoden...

I tillegg at denne sykdommen begrenser fysisk og arbeidsmessig evne til en person, bærer den en stor trussel mot pasientens liv, fordi angina er forløperen til hjerteinfarkt. For første gang lærte det menneskelige samfunnet en slik hjertepatologi under navnet "angina pectoris". Begrepet ble introdusert av en engelsk lege, som i 1768 beskrev sykdommen. I William Geberden var dette navnet knyttet til sykdommens viktigste manifestasjon - brystsmerter som har en kontraktslig karakter.

Mekanismen for utvikling av angina pectoris

Å svare på spørsmålet om hva som er hjerteinfarkt, kan ikke hjelpe å snakke om et slikt aldersrelatert brudd på fartøyets anatomi som aterosklerose. Disse to patologiske forhold er i nært sammenheng, og atherosklerotiske forandringer i vaskulære vegger er primære.

Denne tilstanden er karakterisert ved dannelsen av kolesterolplakk på veggene i arteriene, noe som betydelig reduserer lumen av karene og bryter deres elastisitet.

På tidspunktet for fysisk aktivitet eller følelsesmessig utbrudd, når belastningen på hjertemuskelen øker, krever det økt blodtilførsel, fordi frekvensen og styrken av muskeltraktioner øker, noe som krever større konsentrasjon av næringsstoffer og oksygen.

I normal tilstand kan koronar systemet tilpasse seg fysisk anstrengelse ved å utvide arteriene som fôrer myokardiet. Utvidende koronarfartøy gir hjertemuskelen den nødvendige mengden oksygen, noe som gjør at "hovedmotor i kroppen" kan takle hovedoppgaven - å pumpe store mengder blod uten å skade sin egen helse.

Hjertens angina utvikler seg mot bakgrunnen av koronarbeholdere endret ved atherosklerose, som ikke tillater at hjertemuskelen innser behovet for oksygen. Under forhold med økt fysisk stress og mangel på oksygen, dannes i myokardets vev og akkumuleres underoksiderte stoffer: pyruvsyre og melkesyre. Forholdet mellom elektrolytter på indre og ytre deler av hjertemuskulaturstrukturen endrer seg, noe som irriterer følsomme reseptorer og forårsaker smerte.

For å lindre smerten, er det nødvendig å stoppe belastningen eller gi en utvidelse av koronarbeinene, og forbedre oksygentilgangen til musklene som jobber hardt, noe som oppnås ved inntak av nitrater.

Hvordan manifesterer angrepet?

Provoke en forverring av angina kan:

 • fysisk aktivitet,
 • emosjonelt stress,
 • økning i blodtrykk,
 • rikelig måltid,
 • innånding av kald luft.

Kroppenes respons til disse effektene er smerte plassert bak brystbenet eller på venstre side av brystet. Den har et brennende tegn som ligner klemme. Ofte gir i venstre øvre del, interscapulært område, nakke, venstre del av underkjeven. Oftere registreres tilfeller av bestråling i magen og på høyre side av kroppen.

Hvis du ignorerer angstsymptomenet og fortsetter å provosere effekten, øker intensiteten av smertefulle opplevelser, kan et hjerteinfarkt forekomme. Ved hvilen går smerten raskt, og den gjennomsnittlige varigheten av et angrep varer opptil femten minutter.

Typer av angina pectoris

Sykdommen oppstår i to former: angina av spenning og hvile.

Stabil angina (spenning) oppstår når belastningen øker og deler seg i fire klasser, som tilhører som bestemmes av graden av fysisk aktivitet som forårsaket angrepet:

 • Den første funksjonelle klassen. Karakterisert av betydelig fysisk stress, hvoretter det er tegn på oksygen sult av hjertemuskelen. Vanlige, hverdagslige mengder angrep forårsaker ikke.
 • Den andre funksjonelle klassen. Karakterisert av sårhet i brystet mot bakgrunnen av vanlig vanlig aktivitet, når pasienten går mer enn tre hundre meter eller stiger til 1-2 trapper.
 • Tredje funksjonelle klasse. Det er preget av smerte bak brystbenet ved lav belastning (innen 100-200 meter til fots, 1 fly i sakte tempo).
 • Fjerde funksjonelle klasse. Karakterisert av en pasient i brystsmerter selv i ro.

Ustabil angina forekommer med en endring i naturen av de vanlige manifestasjonene eller intensiteten deres:

 • Varigheten av angrepet øker, lokalisering, karakter, styrke av sårhet endres.
 • Periodisk kramper blir hyppigere, de skyldes mindre signifikante belastninger.

Den første manifestasjonen av sykdommen eller utviklingen av et angrep etter en periode på mindre enn en måned etter et hjerteinfarkt og kirurgisk inngrep på hjertet kalles også ustabil angina.

Viktig: Ustabil angina er farlig, det er en svært høy risiko for å utvikle et hjerteinfarkt.

Hva er faren for sykdommen?

Komplikasjoner av angina pectoris er direkte relatert til varigheten og frekvensen av forekomsten av anfall og manifesteres som:

 • komplekse arytmier,
 • blokkering av hjertet,
 • akutt myokardinfarkt.

Alle disse forholdene har en direkte trussel mot livet og krever akutt gjenopplivning.

Viktig: Hvis smerten bak brystbenet ikke går forbi i en halv time mens du sikrer hvile og etter å ha tatt nitroglyserin, så er det all grunn til å tenke på hjerteinfarkt.

Hyppige angrep av angina pectoris fører til at myokardceller blir erstattet med tiden av bindevev, som ikke har kontraktilitet og forstyrrer myokardiet, noe som forårsaker hjertesvikt. Store områder av bindevev strukturer danner arr, provoserer utviklingen av arytmi.

Men det viktigste er at risikoen for angina pectoris er stor risiko for hjerteinfarkt. Oksygen sult av kardiocytter i tretti minutter forårsaker nekrose av hjerteceller. Strukturer rundt døde celler opplever en progressiv mangel på oksygen, og provokerer også deres død.

Hva å gjøre på angrepstidspunktet

 • Det første som må gjøres ved utseendet av brennende sårhet bak brystbenet, er å forstyrre fysisk aktivitet og, om mulig, ta en avslappet horisontal posisjon.
 • Sett nitroglyserin under tungen, hvis det ikke er noen forbedring etter fem minutter, tillates det en ekstra nitrattablett.
 • For å jevne ut følelsesmessig bakgrunn og stoppe panikkanfallene som følger med smerte i hjertet, anbefales det å bruke beroligende midler.
 • Hvis smerten forblir bak brystbenet i femten minutter mot bakgrunnen for å ta nitroglyserin, er det nødvendig å ringe en ambulanse.

Er det mulig å unngå sykdom?

Noen mener at koronarsystemets patologi er en uunngåelig følge av aldringsprosessen, og det vil ikke bli unngått av noen. Faktisk, med alder forandrer metabolisme, akkumulerer aterosklerotiske endringer, forstyrrer hjertearbeidet. Men du må være enig i at ikke alle har et hjerteinfarkt. Og mest sannsynlig tales et stort antall kardiovaskulære patologier i samfunnet om feil livsstil og fravær av forebyggende tiltak. I mellomtiden er det mulig å forhindre utvikling av aterosklerose og angina pectoris.

Forebygging av angina pectoris inkluderer:

 • Kontroll av ernæring. En del av lipidene som er deponert på karets vegger, dannes i kroppen, og en del kommer fra mat. Derfor, etter sammensetningen av konsumert mat, er det mulig å betydelig påvirke utviklingshastigheten for aterosklerotiske prosesser, er det nødvendig:
  1. Begrens inntaket av animalsk fett, bordsalt, hurtig karbohydrater,
  2. Gjør en innsats på vegetabilsk fett, frukt, grønnsaker i alle slags, hele korn.
  3. Overgi nikotin, alkohol, koffeinholdige drikker og retter,
  4. For å unngå vektøkning, reduser kaloriinntaket.

Slike næringsprinsipper blir en livsstil, ikke et midlertidig kosthold.

 • Fysisk aktivitet. Legen som først beskrev sykdommen, la merke til at en tilstrekkelig fysisk belastning gunstig påvirker tilstanden hos pasienter med angina. Til alle mennesker som lider av en thoracic padd, rådde han flere ganger i uken å så tre. I dag antas det at daglig fysisk aktivitet, med en gjennomsnittlig intensitetsgrad, kan redusere risikoen for å utvikle hjertesykdom betydelig. Hvis stenokardi allerede er tilstede eller stenting har blitt utført, anbefales det å opprettholde et forsiktig belastningsregime.
 • Bekjempe negative vedlegg. Røyking spiller en spesiell rolle i utviklingen av CC-patologi. Nikotin forårsaker ikke bare vedvarende vasokonstriksjon, men i stedet for oksygenmolekyler kombinerer den med hemoglobin og transporteres til alle celler og organer, noe som fører til langvarig oksygen sult av vev. Det er ikke nødvendig å si at en slik innvirkning har ekstremt negative konsekvenser. Røykeren bør innse at hans avhengighet ikke bare påvirker sin egen helse, men også skader nært folk.
 • Overvåker din egen stat. Angina pectoris refererer til de sykdommene som utvikler seg i lang tid i nærvær av gunstige faktorer. Det faktum at prosessen beveger seg i en ugunstig retning, sier mange punkter: forhøyet kolesterol, blodtrykksprang, endringer på kardiogrammet. Med en planlagt undersøkelse kan disse bruddene enkelt identifiseres og passende tiltak tas.

Les Mer Om Fartøyene