Hvordan manifesteres og faren for angina pectoris?

Angina pectoris - hvor farlig er denne patologien? Et stort antall mennesker på planeten møttes minst en gang med en følelse av ubehag i brystet, en følelse av å klemme smerter bak brystbenet. Hvorfor utvikler angina og hvordan ser det ut?

Hva er denne sykdommen?

Tidligere ble angina kjent som "angina pectoris". Hun mottok det på bekostning av en pressende følelse og en sprekk bak brystbenet. Denne sykdommen utvikler seg som et resultat av koronar hjertesykdom - en patologi forbundet med nedsatt hjerteblodforsyning.

Innsnevringen av kranspulsårene på grunn av en atherosklerotisk plakk, utviklet på intima av kranspulsårene, begynner gradvis å påvirke hjertearbeidet. Kroppen blir vanskeligere å pumpe blod gjennom karene, tilstanden forverres. Under forhold med høyt behov for tilstrekkelig blodtilførsel (fysisk stress, stress), fungerer musklene hardere på deres grense. I lang tid kan muskler under hypoksiske forhold ikke fungere, dette resulterer til slutt til ganske farlige konsekvenser.

Risikofaktorer for angina pectoris

De viktigste risikofaktorene for forekomsten av angina pectoris smerte er:

 1. Feil mat. Overdrevent inntak av matvarer som inneholder store mengder av animalsk fett, spesielt low density lipoproteiner, fremmer utviklingen av aterosklerotisk sykdom og dens virkninger - utseendet av aterosklerotisk plakk og koronar vasokonstriksjon.
 2. En stillesittende livsstil. Folk som er aktivt engasjert i trening eller en slags sport, observerer fysiologisk hypertrofi av hjertet på grunn av sin trening for arbeid. Aktive mennesker tolererer lett hypoksi av noen organer, inkludert hjertet.
 3. Skadelige vaner er årsaken til mange sykdommer og patologiske prosesser. Spesielt ofte er utviklingen av angina forårsaket av alkoholforbruk og underernæring. Røyking bidrar til utviklingen av hjertesykemi i mindre grad. Bruken av sterk kaffe og te påvirker utviklingen av hypertensjon, noe som forverrer tilstanden til myokardiet og karene som mate det.

Hvordan manifesterer angina seg?

Det er flere forskjellige former for angina pectoris. Den vanligste angina er spenning, som utvikler seg når man gjør noe arbeid eller fysisk aktivitet. Hennes utseende antyder at hjertet allerede trenger mer innkommende blod. Stillebølgen er ledsaget av utseende av trykk eller smerte selv i en tilstand av fullstendig hvile. Ofte ledsaget av kortpustethet, en signifikant økning i blodtrykket.

Natt angina utvikler seg om natten og er assosiert med omfordeling av blod langs karet og den eksisterende svakheten i venstre ventrikel. Til tross for de forskjellige skjemaene, går de alle sammen med det samme kliniske bildet.

Det første symptomet på utviklingen av angina er den komprimerende følelsen bak brystbenet. Denne følelsen følger ofte med utviklingen av dyspnø, og stopper ikke med anti-astmatiske stoffer. I tillegg er det en økning i blodtrykket. Med utseendet på de ovennevnte symptomene, bør alle vite algoritmen til handlinger og handlinger, som i noen tilfeller kan redde en persons liv.

Først av alt, når det oppstår kompresjonsproblemer, bør du sette pasienten, roe seg, ta av skjorten og fjern de tette plaggene. Under pasientens tunge, sett en tablett nitroglyserin. Dersom etter å ha mottatt smertene ikke økes, er det mulig å ta to tabletter med et intervall på 5 minutter mellom deres metoder (dvs. i løpet av 15 minutter etter starten av symptomene på angina er nødvendig å bruke 3 nitroglyserin tabletter). Vanligvis kan disse tabletter (eller dråper) helt stoppe utviklet tilstand. Hvis denne behandlingen ikke har ønsket effekt, er det nødvendig å mistenke utviklingen av andre sykdommer.

Normalt blir myokard (hjertets muskel) matet gjennom sine egne kar - kranspulsårer. Med utviklingen av utryddet aterosklerose, reduserer lumen deres, noe som fører til en reduksjon i mengden blod som strømmer til hjertet. På grunn av dette forringes blodtilførselen til musklene, det er en akkumulering av metabolske produkter i dem, som under de betingelser som mangel på oksygen, som mates med blodet, fremmer utviklingen av iskemi.

Den hyppigste komplikasjonen av iskemisk hjertesykdom er hjerteinfarkt. Denne sykdommen er karakterisert ved utseendet av alvorlig kontraherende smerte bak brystbenet, som kan utstråle til venstre arm, bukhule og også overdreven svette. Smerten og trykket bak brystbenet stoppes ikke av inntak av nitroglyserin (det første diagnostiske tegn på hjerteinfarkt). I dette tilfellet, bør du umiddelbart gi en pasient en aspirin og ringe en ambulanse fordi avslag på nødvendig medisinsk og medisinsk støtte kan føre til at pasienten dør.

Hva er risikoen for angina pectoris?

Folk som lider av denne patologien, lurer ofte på hva angina er farlig?

Hvis du ikke treffer de nødvendige tiltakene, kan angina gå i en farligere fare, noe som forstyrrer livet og kan føre til døden.

Ikke så farlig tilstand, i motsetning til hjerteinfarkt, er kronisk hjertesykdom. Med utviklingen blir pasienten ofte overført til permanent medisinering. Sykdommen er preget av kortpustethet, som er dårlig kontrollert av de brukte legemidlene, hevelse i beina, hovedsakelig om kvelden. Denne sykdommen er vanskeligere å behandle og krever konstant inntak av antihypertensive stoffer, diuretika, samt medisiner som bidrar til å redusere kolesterol. Smerte bak brystbenet kan virke selv med utviklingen av perikarditt. I dette tilfellet vil diagnosen hjelpe til med å etablere et tidsriktig hjerte-ultralyd.

Differensiell diagnose av angina pectoris

Hvis du ikke tar hensyn til hjertesykdom, kan klinikken, karakteristisk for angina pectoris, utvikles med mange patologiske prosesser.

Først og fremst bør du være oppmerksom på fordøyelsessystemet. Smerter bak brystbenet kan gi slike sykdommer som gastritt, pankreatitt, blindtarmbetennelse. For å klargjøre dem er det viktig å kjenne til patogenesen av disse sykdommene og tiltakene av differensiering. I dette tilfellet er en av de avgjørende faktorene bruk av nitroglyserin og dets antianginal virkning (dersom angina utvikler seg).

Utviklingen av smerte kan også bidra til hernia i spiserøret åpning av membranen. Formen av smerte når den er til stede, presser, sprenger, vises etter å ha spist. Imidlertid er et symptom karakteristisk for en brokkhalsbrann, halsbrann og hånende sur, noe som vil utelukke selve angina selv. Smerte bak brystbenet kan også oppstå i sykdommer i lungene og luftveiene. Lignende klinikk med stenokardi gir en pleurisy pleurisy, men smerte syndromet vil oppstå ikke bare på brystområdet, men også på hele overflaten av den berørte lungen.

Profylakse av angina pectoris

For å forhindre utviklingen av denne sykdommen, bør du følge flere regler:

 1. Normaliser ditt daglige kosthold og utelukk de produkter som bidrar til utviklingen av aterosklerose og fremveksten av overflødig kroppsvekt.
 2. Gjør morgenøvelser.
 3. Kontroller din egen helse, ta tidlige forebyggende undersøkelser og behandle nye sykdommer.

Bare ved å observere alle disse kravene, kan du glemme hjertesykdommer og fullt ut nyte livet.

Legen din

Populære

 • Hjem /
 • Tarmsykdommer /
 • Sykdommer i kardiovaskulærsystemet /
 • Angina pectoris /
 • Hva er farlig angina?

Hovedmeny

søk

Hva er farlig angina?

Angina pectoris er den vanligste formen for iskemisk hjertesykdom, manifestert av angrep av smerte i brystet. Smerter av presserende, komprimerende eller brennende natur oppstår vanligvis med fysisk og følelsesmessig stress, lokalisert bak brystbenet, kan overføres under venstre skula, i venstre arm, skulder eller underkjeven. Som regel går smerten i ro eller etter å ha tatt nitroglyserin.

Årsaker til angina pectoris

Den viktigste årsaken til angina pectoris er innsnevring av koronararteriene, som gir hjertet med blod-aterosklerose.

Noen ganger kan angina angina forårsake en kraftig innsnevring av kranspulsåren på grunn av spenningen i det muskulære laget av fartøyets veggkramme.
Med fysisk eller følelsesmessig stress samler hjertet oftere og mer, og krever derfor mer oksygen og næringsstoffer. På grunn av innsnevringen av koronararteriene er behovet for et hjerte i oksygen imidlertid ikke tilfredsstilt. Det er oksygen sult av hjertet - hypoksi. Slik oppstår smerte - hjertet gir et alarmsignal.

Hva er farlig angina?

Et langvarig anginaangrep kan utvikle seg til en farlig sykdom - hjerteinfarkt. Derfor er det nødvendig å nøye følge alle legenes forskrifter og unngå situasjoner som fremkaller et angrep.
Husk at ved å endre livsstil og ta høyytelsesdroger, kan du med hell forhindre utbruddet av anginaangrep, redusere risikoen for å utvikle hjerteinfarkt og dermed forlenge livet. Behandling under oppsyn av en lege bør være lang og vanlig.

Hva kan forårsake angina angina?

 1. Fysisk eller følelsesmessig stress
 2. Økt blodtrykk (arterielt trykk).
 3. Virkninger av kulde.
 4. Røyking.

Ved forekomst av et slag av stenokardi, skal pasienten stoppe fysisk belastning, å sette seg ned eller legge seg ned. Hvis smerten ikke forsvinner, er det nødvendig å ta nitroglyserin.
Hvorfor skal jeg ta nitroglyserin mens du sitter eller ligger? På grunn av den kraftige utvidelsen av blodårene og blodsammensetningen i blodet, kan det oppstå en kraftig reduksjon av blodtrykket, en reduksjon i blodstrømmen til hjernen og utseendet av symptomer på svimning.
Nitroglycerin kan tas hvert 5. minutt - til smerteangrep stopper, men ikke mer enn tre tabletter på 15 minutter. Virkningen av nitroglyserin i kort tid, bare 10-15 minutter. Derfor kan det tas mange ganger over dagen. Saker på 40 tabletter nitroglyserin per dag er beskrevet, selv om den anbefalte daglige dosen er opp til 6 tabletter.
Når du tar nitroglyserin ganske ofte, er det hodepine, støy i ørene, svimmelhet. Disse symptomene utgjør ingen fare for pasienten. Samtidig inntak av nitroglyserin og Validol bidrar til å lindre hodepine, tinnitus, svimmelhet.
Nitroglycerin absorberes raskt gjennom munnhulen i munnhulen. Tabletten er plassert under tungen og holdt der i 40-60 sekunder til den er helt oppløst. Nitroglycerin absorberes i blodet og en bedøvelsesvirkning vises. Det er på grunn av raskt og markert forlengelse små kar i huden, muskler, mage, ledsaget av utstrømningen av blod i dem, reduserer dets strømmen til hjertet, og derved reduseres antallet av hjertefrekvensen og redusert myokardial oksygenbehov.
Samtidig lindrer nitroglyserin spasmer i kranspulsårene og øker blodstrømmen til myokardiet. Alt dette bidrar til rask gjenoppretting av den forstyrrede balansen mellom behovet for hjertemuskulatur i oksygen og dets tilstrømning gjennom koronararteriene og eliminerer dermed myokardisk iskemi.
Ved behandling og sekundær forebygging av iskemisk sykdom Følgende grupper av legemidler anbefales:

 1. Langvarig nitrater hos pasienter med iskemisk hjertesykdom for å forebygge smertefulle angrep;
 2. beta-blokkere hos pasienter som gjennomgått hjerteinfarkt eller med endring i pumpefunksjon på grunn av koronar hjertesykdom eller hypertensjon;
 3. kalsiumantagonister hos pasienter med koronar hjertesykdom, arteriell hypertensjon, spesielt med vasospastiske former for angina pectoris, samt med samtidig kronisk obstruktiv lungesykdom;
 4. ACE-hemmere hos pasienter med symptomer på kronisk hjertesvikt som følge av koronar hjertesykdom eller hypertensjon hos pasienter med hjerteinfarkt;
 5. antiaggreganter i alle pasienter med iskemisk hjertesykdom i fravær av kontraindikasjoner.

Løftet om vellykket forebygging og behandling av koronar hjertesykdom er en kombinasjon av ikke-medisinske og medisinske metoder.


Medisiner bør tas strengt i henhold til legenes resept.

Med angina, prøv folkemedisinerog

 • Ta i like store mengder gresscaddis, hagtorn blomster og mistelteblader, bland alt. 25 g av denne blandingen, hell 1 liter varmt vann, koke. La det brygge i 30 minutter, belastning. Ta 0,5 ss. 3 ganger om dagen. Kurset er en måned, deretter en ti-dagers pause og en gjentakelse av kurset.
 • 10 gram peppermynteblader helle 2 ss. kokende vann. La det brygge i 20 minutter, belastning. Ta 0,5 ss. 3 ganger daglig før måltider. 3 g sitronbalsamfyll 1 ss. koker ka. La det brygge i 1,5 timer, - belastning. Ta med O.5 Art. 2 ganger om dagen.

Symptomer på angina pectoris enn det er farlig

Angina oppstår fra iskemi, når hjertet ikke er tilstrekkelig tilført blod og oksygen. Oftest skyldes dette aterosklerose. En sykdom der kolesterol akkumuleres på blodkarets vegger. Pasienter med metabolske sykdommer, diabetes, hypertensjon og røykere er mer sannsynlig å lide av iskemi.

Angina pectoris hva det er

Angina pectoris er en kortvarig cider med alvorlige brystsmerter som oppstår som følge av sirkulasjonsforstyrrelser. Dermed føler personen seg en smerte som kan gi i venstre arm, en kjeve, en skulder eller en nakke. Typisk angrep varer i fra 30 sekunder til 20 minutter, og mest ofte passerer etter å ha tatt legemidler, slik som nitroglyserin eller aksept liggende stilling.

Smerter i brystet, hva er det?

Tidligere angina ble kalt - "angina pectoris". Angrep forekommer ofte mot en bakgrunn av stress, tung mat, fysisk aktivitet, varme, kulde, alkohol.

Det er flere typer angina pectoris. Stabil eller intens angina karakteriseres av forekomsten av et angrep hele tiden på samme nivå av trening. Smerter med denne form for angina øker ikke, og selve sykdommen utvikler sakte.

Ustabil angina, som fremdeles kalles stenokardierest, utvikler seg med høyere hastighet. Smerter vises oftere, mens det varer lenger. Noen ganger kan det til og med forekomme i hvilemodus. Med denne typen sykdom øker risikoen for å utvikle et hjerteinfarkt.

Angina kan manifestere seg i forskjellige tegn. Smerte, trykk, brennende i brystet, kvelning, pustevansker. Stenokardi er ikke preget av økt smerte under brystets bevegelser. Angina kan manifestere ukarakteristiske symptomer for det, som er forskjellige hos menn og kvinner.

Angina er bare midlertidig smerte, hvis smertene ikke stoppe det er å snakke om utviklingen av nekrose av hjerteinfarkt vev - hjerteinfarkt.

Symptomer på angina hos menn

Angina hos menn kan ha både typiske og atypiske symptomer. Symptomene som kan observeres under et angrep er:

Hvordan gjenkjenne sykdommen

 • Symptomer som indikerer brudd på fordøyelseskanalen - kvalme, oppkast, magesmerter, halsbrann
 • Det er økt svette, på pannen og hele kroppen virker kald svette
 • Smerte i brystet kan utstråle til scapula, arm, nakke, underkjeve, skulder
 • Hjertebanken
 • Øker blodtrykket
 • Nemyut-fingre, forstyrret følsomhet i øvre lemmer

Pasienter karakteriserer følelser som en følelse av trykk, alvorlighetsgrad, brennende. De har problemer med å puste, pasienten kan ikke ta et dypt pust. Forverring av symptomer fremkaller overeating, hypotermi, økt stress, stress.

Symptomene øker med tiden, så det er ofte vanskelig å gjenkjenne angina i begynnelsen uten ekstra undersøkelser. I begynnelsen kan det være periodisk hjertesorg, som menn ikke verdsetter lenge, noe som fører til en gradvis forverring av tilstanden.

De farligste konsekvensene kan være utvikling av hjerteinfarkt og koronarinsuffisiens.

Likheten av symptomer på sykdommer i mage-tarmkanalen spiller også en viktig rolle i sen diagnose. Ofte forveksler menn de første tegn på angina med symptomer på gastritt. Den eneste måten å bekrefte utviklingen av angina pectoris er å gjennomføre en EKG-test. Organismen oppfatter som symptomer på fordøyelsesforstyrrelser en forstyrrelse av arbeidet i den nedre veggen av myokardiet.

I nærvær av samtidige diabetes mellitus angrep kan ikke bli uttrykt smerte og ledsages av svakhet og ubehag. Hos slike pasienter er risikoen for hjerteinfarkt høyere.

For å unngå forverring av tilstanden hos menn, og for å hindre utviklingen av hjerteinfarkt er det obligatorisk i nærvær av smerte symptomer hos menn eldre EKG.

Symptomer på angina hos kvinner

Symptomer på angina hos kvinner er lik de som er av samme sykdom fra menn, og er forskjellige. Hovedforskjellen er nevrologiske symptomer. Under angrep utvikler kvinner cardialgi. Dette gjør diagnosen sykdommer hos kvinner vanskeligere.

Symptomer på et angrep hos kvinner

For å merke tegn på angina under diagnose av koronarbein, må det gjøres under et angrep - når en spasme oppstår.

Gir heller ikke pålitelige resultater og studien av hjertets aktivitet under fysisk anstrengelse. Derfor er diagnosen ikke en lett oppgave. Ofte skal legene stole på anamnese, siden de første tegn på angina er lik menn og kvinner.

Ofte, i tillegg til de vanlige tegnene på angina pectoris, vises kvinner ekstra:

 • Flyr for øynene
 • svimmelhet
 • Følsomhetssvikt
 • Sløret syn
 • Arytmi og takykardi
 • Frykt for døden
 • Kortpustethet, respirasjonsfeil

Disse symptomene kan forårsakes ikke bare av nevrologiske endringer, men også av følelsesmessige. Ikke den siste faktoren i denne symptomatologien er hormonelle forandringer. Derfor er differensialdiagnose utført med psykiske lidelser, panikkanfall. Noen ganger kan en kvinne bli tilbudt å drikke et kurs av beroligende midler.

Det er viktig å skille angina angina fra slike sykdommer som kardioneurose og osteokondrose. Med denne sykdommen, de karakteristiske tegnene som skiller smerte fra angina pectoris:

 • Beslaglagt varighet
 • Arten av smerten (akutt smerte eller prikkende)
 • Lokalisering (punktpine eller omfattende store områder)
 • utbredelsen
 • Andre samtidige symptomer

Symptomer på angina pectoris hos kvinner er vanskelig å tilskrives sykdommen, det er verdt å ta hensyn til de aller første tegnene.

Symptomer på angina pectoris, hva kan og kan ikke gjøres

Hvis en person periodisk lider av angina pectorisangrep, bør han revurdere sin livsstil og gi opp følgende:

Under angrepet bør Nitroglycerin tablett tas straks. Det absorberes godt, så tabletten legges under tungen og holdes der til den løses. Nitroglyserin er også tilgjengelig som en løsning i dråper. 1-3 dråper drypper under tungen.

Nitroglycerin forårsaker utvidelse av små kar, øker volumet av blod i dem og reduserer det i hjertet. Derved reduseres behovet for myokardium i oksygen. Samtidig lindrer han spasmen i kranspulsårene og øker blodvolumet i myokardiet.

Å balansere balansen mellom behovet for oksygen i myokardiet og dets blodstrøm.

Under et angrep er det nødvendig å stoppe fysisk aktivitet og legge seg til hvile. Nitroglyserin bør tas nødvendigvis sitte eller ligge, da det kan provosere blodtrykksfall. For å redusere bivirkningene av Nitroglycerin og styrke sin handling, kan du ta Menthol parallelt. En tablett Nitroglycerin skal tas ikke mer enn en gang hvert 5. minutt. Den anbefalte daglige dosen er 6 tabletter, selv om den kan overskrides.

Under angrepet er det nødvendig å ta tiltak for å sikre hvilestillingen, stoppe stress og ta medisin.

Ernæring for angina pectoris

Den grunnleggende regelen for dietten for angina er å ekskludere produkter som inneholder kolesterol. Å spise bør være små porsjoner, minst hver 2-3 timer. Det er nødvendig å konsumere flere grønne grønnsaker, frukt og urter, så vel som belgfrukter og vegetabilsk olje.

Forbruk av mel, baking, kaker og poteter er begrenset. Foretrekker valget av svartbrød eller branbrød. Melk og meieriprodukter bør spises lavt, ikke mer enn 1% fett. Begrens til 5 g salt.

Produkter som skal utelukkes fra kostholdet:

 • Siden det meste av kolesterolet dannes når animalsk fett smelter - er det ikke nødvendig å spise mat tilberedt på fett og olje
 • Kategorisk ikke tillatt å spise stekt svinekjøtt og biff
 • Stekt egg inneholder også store mengder kolesterol
 • Helt fjern fra dietten alle produkter som ble tilberedt ved røyking
 • Vil ikke gi kroppen din fordelene med margarin og majones

Det er produkter som må konsumeres i begrensede mengder. Disse inkluderer lapskaus, men ikke svinekjøtt, smør fersk, kokt egg. De kan fylle opp kostholdet mer enn 2 ganger i uken.

Uten å misbruke er det mulig å spise ikke sterke kjøttkraft, kokt kjøtt, fjærfe kjøtt, fisk og sjømat.

Den daglige dietten til en person som lider av angina pectoris bør være basert på frokostblandinger, grønnsaker og frukt.

De bør inneholde så mange B-vitaminer som mulig, så vel som kalium og magnesium. Gi preferanse til bokhvete og hvete grøt, krydret med melk og honning. God for grøt egnet så nyttig, spesielt med stengocardi, tørket frukt: tørket aprikoser, rosiner, svisker.

Det er svært viktig å opprettholde riktig ernæring i tilfelle sykdom, så mye som mulig å redusere byrden på kroppen, du kan forlenge og forbedre livskvaliteten.

Behandling av angina pectoris folkemidlene

Behandling med folkemidlene - metoder testet av generasjoner. I motsetning til de fleste medisinske medisiner, har de sjelden noen kontraindikasjoner og bivirkninger. Tradisjonell folkemedisin er ikke dårligere i behandling av angina pectoris. Du kan forberede slike tinkturer:

Tinktur av morwort med angina pectoris

 • En klype salt og et deprimert hode hvitløk helle et glass vin. Sørg for å hvile deg etter å ha tatt medisiner, det er best å ta det før du går til sengs, i en måned.
 • For et kilo av en blanding av valnøtt, rosiner, tørkede aprikoser og prunes legg til knust sitron og 300 gram honning. En spiseskje er tatt før måltider 3 ganger om dagen.
 • Veletablert infusjon av Leonurus. Det skal tilberedes fra 20 gram motherwort og et glass varmt vann. Infiser før kjøling, ta 3 ganger daglig før måltider for 1 ss. l.
 • En spiseskje av plukking fra røtter av en løvetann, gress og gress millennia insisterer på et glass kokende vann, ca 2 timer. Ta et glass, om morgenen i en måned.

Smaksatt te har også gunstige egenskaper ved behandling av angina pectoris. De er forberedt på grunnlag av medisinske gebyrer.

Det bidrar til å fjerne angrepet av hagtorn. Den kan konsumeres i form av te eller syltetøy. For å lage te fra hagtorn, er det nødvendig å koke en spiseskje frukt i et glass vann for en kvart time, og deretter insistere i flere timer. Du kan drikke denne teen i stedet for den vanlige, minst 3 ganger om dagen. Høst for vinteren er laget av revet frukt med sukker, en til en.

Langsiktig behandling, minst 9 måneder, utføres med te fra timian. Det bør imidlertid ikke tas mer enn 2-3 ganger i uken, og deler 2 glass i 3 doser. Ved denne mengden vann tas 5 g av planten, og insisterer 40 minutter i kokende vann.

Melk hjelper også, det må tas varm med kanel og honning.

Oppskrifter fra urte rettsmidler bidrar til å takle sykdommen, viktigst, ta et langt kurs til slutten, og overvåke kroppens reaksjon for å utelukke allergiske reaksjoner.

Ved behandling av angina er ikke nok til å bare ta medisin, du må helt forandre livet ditt. Å spise riktig og ikke ha dårlige vaner kan redusere risikoen for komplikasjoner til et minimum.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter, å informere oss.

Angina pectoris: hvordan er det manifestert og hvor farlig?

Angina pectoris er et kortsiktig syndrom, indeksen for myokardisk iskemi. Angina manifesteres av ubehag, smerte inne i brystet. Angina pectoris kan utløses av fysisk stress, stress, overspising. Angina oppstår ofte når det går spesielt mot vinden, oppoverbakke, i kaldt vær.

Hva er årsaken til angina pectoris?

Angina er forårsaket av utilstrekkelig tilførsel av hjertet med blod (og med det oksygen) - faktisk iskemi. Årsaken til dette er som regel atherosklerose. Angina forekommer ofte hos pasienter med arteriell hypertensjon, diabetes mellitus, metabolske sykdommer, tobaksrøyker.

Hva er typene angina pectoris?

Stenokardi av spenning (stabil angina) er en relativt trygg og langsom variant av utviklingen av hjerte-og karsykdommer. Smerter i brystet oppstår med samme mengde fysisk eller følelsesmessig stress som er typisk for en bestemt person. Smerter med stabil angina øker ikke.

Rustfrekvens (ustabil angina) preges av rask strøm. Smerter i brystet med tiden oftere; med hver gang ubehaget manifesteres med mindre og mindre stress, og varer lenger. Smerte kan oppstå selv i hvilemodus. Ustabil angina øker risikoen for hjerteinfarkt.

Hvordan manifesterer angina?

Angina oppstår mot bakgrunnen av en generell sunn tilstand av helse og manifesterer som ubehag og smerter i brystet. Et angstslag forårsaker fysisk aktivitet (kjører, går, klatrer trappene), følelsesmessig stress (sinne, spenning, sjokk), kald eksponering eller rikelig mat. Angina pectoris angrep utvikler seg ofte når du går ut i det kalde, blåsige været. Angina er manifestert på mange måter: ikke bare som en smerte, men også som en klemme, tetthet i brystet, en brennende følelse, følelse av tyngde, kortpustethet eller åndenød (tidligere kjent som angina - "angina").

Smerte med angina øker aldri med hoste eller puste (!). Smerten er vanligvis følt bak brystbenet eller i venstre halvdel av brystet, det kan gis til interlateralt område, venstre arm, skulder, underkjeve og underliv. Angina angrepet varer opptil 10 minutter og går etter at du har tatt nitroglyserin (under tungen) eller hvileperioden. Angina forbundet med å gå, for eksempel, passerer hvis du stopper eller i det minste reduserer bevegelseshastigheten.

Angina pectoris er kanskje ikke direkte relatert til provokasjonsfaktorer. Symptomer på angina kan manifestere seg i et atypisk område. Angina-angrep har ofte ikke periodicitet: de oppstår daglig i noen tid, forsvinner deretter i en måned, etc. Angina pectoris kan også være sesongmessig.

Hvordan er angina diagnostisert?

Angina diagnostiseres på grunnlag av de ovenfor beskrevne egenskapene til smertesyndromet. En meget avslørende effekt av nitroglyserin, som vil lindre smerter i 1-2 minutter, bekrefter at smerten i brystet er forbundet med angina.

Funksjonelle øvelsestester brukes: provosere angina angrep, der endringer i elektrokardiogrammet (EKG) registreres. Funksjonelle stresstester er nødvendige for objektiv diagnose av angina pectoris, fordi utenfor angrepet kan resultatene av studiene forbli innenfor grensene for normen.

Som ytterligere diagnostiske metoder, gjennomføre ekkokardiografi (ekkokardiografi), studer lipidmetabolismen. For å bestemme graden av aterosklerotisk lesjon av koronar (hjerte) kar, brukes coronaroangiografi.

Hvordan behandle angina?

Angina pectoris er gjenstand for kompleks behandling. Først av alt er det nødvendig å forandre livsstilen. Røyking er en av de mest usikre risikofaktorene for angina pectoris. Avslutning av røyking reduserer signifikant forekomsten av dødelige komplikasjoner av koronar hjertesykdom.

Normalisering av vekt er viktig ikke mindre. Moderat fysisk trening av dynamisk natur er nyttig: walking, lett løping, svømming, sykling (i samsvar med funksjonell klasse av sykdommen). For det meste er det nok å tilbringe daglige turer på 2,5 km i 30 minutter. Trening har en positiv effekt selv i alvorlige former for angina pectoris.

Om morgenen er det bedre å unngå fysisk anstrengelse: På dette tidspunktet reduseres tærskelen av angina og de vasokonstriktive reaksjonene styrkes, slik at det er risiko for overforbruk.

Medisineringsterapi

I løpet av angina nitroglyserin preparater ble anvendt nitrater (nitroglycerin, nitro, nitrong, Trinitrolong) tabletter, kapsler, aerosoler under tungen (sublingual).

For å redusere frekvensen av smerteangrep og forhindre fremdrift av angina, brukes også nitrater av isosorbidmononitrat (isomonitt, monosan, olicard), 40-80 mg per dag; isosorbiddinitrat (nitrosorbid, kardiett, isodinitt). Til samme formål brukes alfa- og beta-adrenoblokker - karvedilol (talliton, protacard, corvazan); nebivolol (nebilet, nebikard, nodon). Effektive kalsiumantagonister - verapamil (isoptin, phinoptin, veratard, diltiazem (diltiazem, diacordin, kardilum).

Med moderat angina er det tilstrekkelig å ta nitroglyserin under et angrep og nitrater før trening. For å forhindre toleranse (avhengighet) til nitrater, er det nødvendig å ha en pause i inntaket i 10-12 timer om dagen.
Med mer alvorlig angina blir et legemiddel fra gruppen av beta-blokkere, deretter en kalsiumantagonist, tilsatt til behandlingen.

Det er godt etablert antiblodplatemidler - midler som kan forhindre blodplateaggregasjon, og følgelig dannelsen av blodpropper: acetylsalisylsyre (aspirin, aspirin kardio direkte aspirin); tiklopidin (ticlopidin, aclothin, tiklid) klopidogrel (plavix, clopix, plagril.
Korrigering med statiner er indisert for brudd på lipidmetabolisme: foreskrive atorvastatin (atoris, torvacard, tulipan).

Med den utilfredsstillende effekten av farmakoterapi er kirurgisk korreksjon mulig: transluminal ballongangioplastikk av koronararteriene, stenting, bypasstransplantasjon av koronararterien.

Hva er farlig angina?

Angina av stress kan utvikle seg til hvile angina. Angina i løpet av progresjon øker risikoen for hjerteinfarkt. Angina øker risikoen for plutselig hjertedød.

Angina er farlig hvis den er

Verdensomspennende er kardiovaskulær sykdom den første dødsårsaken. Iskemisk hjertesykdom er en svært formidabel og farlig sykdom, som har et stort antall komplikasjoner som kan føre til døden. Angina pectoris er en form for koronar hjertesykdom. Gitt alle komplikasjoner og mulige utfall, med manifestasjon av myokardhypoksi, bør du straks kontakte en kardiolog eller terapeut for kvalifisert hjelp.

Hva er angina pectoris?

Angina pectoris er et klinisk symptomkompleks (syndrom) med alvorlig ubehag eller smerte bak brystbenet. Manifestasjoner av angina pectoris kan være forskjellige, alt avhenger av form og klinisk klasse.

Angina kan forekomme:

 • typisk form. Når smerten oppstår bak brystbenet eller litt til venstre, gir det vanligvis til venstre arm, nakke, underkjeve og venstre scapula. Noen ganger kan smerten lokaliseres i interbladeområdet og ribbenene;
 • atypisk form. Smerte ligner sykdommer i andre indre organer. Det manifesterer seg i smerter i mage, spiserør, milt og bukspyttkjertel. Det kan være asymptomatisk.

Et stort antall mennesker på planeten møttes minst en gang med en følelse av ubehag i brystet

På den atypiske formen er oftest angina forvirret med slike sykdommer som:

 • GERD (gastroøsofageal reflukssykdom), som manifesteres av smerter i spiserøret og vekten i epigastrium;
 • gastritt og sår, hvor smerte er lokalisert i venstre hypokondrium;
 • lavere lungebetennelse;
 • pankreatitt.

Selv erfarne leger gjør noen ganger feil i diagnosen angina pectoris.

Hvorfor er det viktig å diagnostisere angina i tide?

Som nevnt ovenfor manifesterer angina med utilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet. Den vanligste årsaken til denne tilstanden er åreforkalkning i kranspulsårene.

Hvis diagnosen ikke ble etablert i tide, utvikles aterosklerose raskt, og dette fører til enda større hypoksi. Under hypoksi forekommer atrofisk-dystrofiske prosesser i myokardiet. Etter en viss tid kan dette føre til en irreversibel sykdom kalt cardiosklerose.

Cardiosclerosis - denne tilstand av myokard, hvor muskelfibrene er istand til å redusere utslipp av blod og erstattet med bindevev, miste evnen til å trekke seg sammen.

Med kardiosklerose reduseres minuttvolumet av blod som utledes av myokardiet kraftig. Begynn å lide alle kroppens organer og systemer. Denne patologiske tilstanden til hele organismen kalles hjertesvikt (CH).

Hvis du ikke tar de nødvendige tiltakene, kan angina gå i en farligere tilstand

Alt beskrevet ovenfor vil være karakteristisk for stabil angina med et klassisk kurs.

Det er en ustabil angina som utvikler seg på grunn av en balloting aterosklerotisk plakk i noen av koronarbeinene.

Med ustabil angina, myokardinfarkt, trombose og emboli i koronarbeinene er hyppigere. Noen av komplikasjonene kan forårsake uopprettelig skade på helsen din.

Når trenger jeg å se en kardiolog?

Ifølge de forente protokollene bør personen som først utviklet angina pectoris søke hjelp fra en familie lege fra en polyklinisk.

En familie lege kan henvise en pasient til en kardiolog i slike tilfeller:

 • pasienten har tegn på ustabil angina
 • når det er sterke sklerotiske endringer på ultralyd;
 • pasienter med alvorlig og progressiv angina
 • med mistanke eller diagnose av sykdommer i ventiler, spesielt aorta ventilen;
 • Hvis behandlingen som foreskrevet av lege var ineffektiv.

Prognose av angina pectoris

Ifølge statistikken hadde pasienter som hadde angina i sine tidlige stadier, halvparten av komplikasjoner av hjerteinfarkt og kardiosklerose.

Rustfrekvensen er ledsaget av utseende av trykk eller smerte selv i en tilstand av fullstendig hvile

Men den enkelte risikoen for komplikasjoner med angina pectoris kan være flere ganger høyere enn i befolkningen.
For å evaluere prognosen for pasientens liv, tar legen alltid hensyn til faktorene som kan akselerere utviklingen av myokardisk iskemi og angina pectoris spesielt.

Forverrende faktorer inkluderer:

 • arteriell hypertensjon;
 • hyperkolesterolemi med et økt antall lipoproteiner med lav densitet;
 • røyking,
 • endokrine sykdommer og diabetes mellitus;
 • alkoholmisbruk;
 • fedme.

For å forbedre prognosen for liv og sykdom, er det første som begynner med å bli kvitt dårlige vaner og stabilisere de nye patologiske forholdene.

Det bør bemerkes at hypertensjon sammen med røyking har mest negativ effekt på koronar hjertesykdom, koronar arteriosklerose og angina.

Klinisk bilde av komplikasjoner som kan oppstå med angina pectoris

 • kardiosklerose og hjertesvikt. Med utviklingen av hjertesvikt i forkant alvorlig pustebesvær, først vises ved langvarig fysisk aktivitet, og med progresjonen av sykdommen forekommer i løpet av en mindre virkning.
  På beina er det øyne som forekommer sent på kvelden, cyanose vises på huden (blå farge). Hvis prosessen varer lenge, blir spikerplatene tynnere, og fingrene ser ut som trommestikker;

Den hyppigste komplikasjonen av hjerteinfarkt er hjerteinfarkt

 • hjerteinfarkt. Det kan oppstå når som helst, selv uten fysisk anstrengelse. Som regel skjer det oftere med ustabil angina. Det manifesterer seg med alvorlig smerte og brennende følelse bak brystbenet, som ikke passerer etter å ha tatt Nitroglycerin. Det varer svært lang tid, når smerte syndromet går opp, kan pasienten miste bevisstheten. Infarkt resulterer i enten arrdannelse og gjenoppretting av hjerteaktivitet, eller akutt hjertesvikt og død. Alt avhenger av infarktssonen og antall skadede vev;
 • trombose og emboli av koronarbeholdere. Trombose oppstår på grunn av det faktum at i koronarbeinene er det skade på intima av arteriene og en sterk nedbremsing av blodstrømmen. Ifølge Virchow er disse to av de tre komponentene i mekanismen for trombusdannelse.
  Emboli oppstår ofte på grunn av en ustabil aterosklerotisk plakk som bryter og tetter opp karet.

Førstehjelp for angina pectoris

Hvis angina oppstod på bakgrunn av fysisk anstrengelse, må de stoppes. I nærvær av "Nitroglycerin", ta en tablett under tungen med et intervall på 10 minutter, ikke mer enn 5 tabletter per dag.

Hvis angina oppstod i horisontal stilling, kan du senke bena og dermed redusere byrden på myokardiet.

Hvis angrepet skjer mot en bakgrunn av høyt blodtrykk, kan man bruke beta-blokkere "Propranolol" "Atenolol" og kalsiumantagonister (intoleranse til første) "Verapamil".

Behandling av angina pectoris

Behandling av angina utføres for livet. For å forlenge livet og forbedre kvaliteten, er det først og fremst nødvendig å endre livsstilen.

For å gjøre dette trenger du:

 • å stoppe bruken av nikotin og alkohol;
 • det er nødvendig å utføre lading med minimal intensitet (forebygging av trombose);
 • bekjempe fedme;
 • behandling av kroniske sykdommer;
 • mottak av antikoagulantia og legemidler som påvirker myokardiet (ifølge legen).

Angina pectoris er en ubehagelig "samtale", som indikerer behovet for å gå til legen for å forhindre komplikasjoner og forlenge livet ditt.

Angina enn farlig

Angina pectoris

Angina pectoris - Skarp smerte eller ubehag i brystet, forårsaket av mangel på blodtilførsel i et bestemt område av hjertet. Angina er det ledende symptomet på koronar hjertesykdom (CHD), som utvikles som følge av innsnevring eller blokkering av hjertets blodkar. Subjektive følelser hos pasienter med angina pectoris kan beskrives som å komprimere eller trykke smerter bak brystbenet, og gir ofte (bestråling) til skulder, arm, nakke eller kjeve. Vanligvis varer smerten mindre enn 5 minutter og går etter å ha tatt riktig medisinering eller hvile. Samtidig hadde ulike pasienter anginaangrep som varer fra 30 sekunder til 30 minutter. Som allerede nevnt, er episoder med alvorlig smerte i hjertet manifestert i tilfeller hvor hjertemuskulaturens behov i oksygen ikke fylles opp av blodstrømmen.

Angrep av angina pectoris

Angina angrep forekommer etter fysisk anstrengelse, følelsesmessig overbelastning, alvorlig hypotermi eller overoppheting av kroppen, etter å ha tatt tung eller krydret mat, drikker alkohol. I alle de ovennevnte tilfellene øker hjertearbeidet, og følgelig er det en bråk av oksygen som føltes akutt. Det har en smertefull effekt. Først av alt er det nødvendig å forstå at angina angina ikke er et hjerteinfarkt. Det er resultatet av bare en midlertidig mangel på oksygen i den aktive hjerte muskelen.

I motsetning til angina, med hjerteinfarkt, er det irreversible forandringer i hjertevevet på grunn av fullstendig blodforsyning til dette nettstedet. Toraks smerte med hjerteinfarkt er mer uttalt, varer lenger og går ikke bort etter hvile eller tar nitroglyserin under tungen. I tilfelle av hjerteinfarkt observeres også kvalme, alvorlig svakhet og svette. Det skal huskes at i tilfeller der angina episoder blir lengre, forekommer oftere og forekommer selv under hvile, er risikoen for å utvikle et hjerteinfarkt høyt nok.

Førstehjelp for angina pectoris

Angina er et plutselig angrep av hjertesorg. For lindring brukes nitroglyserin, som absorberes godt gjennom munnhulen i munnhulen. En tablett av nitroglyserin tas under tungen og holdes der til den er helt oppløst. Medikamentet blir absorbert i blodet og gir en smertestillende virkning som er forårsaket av vasodilatasjon muskel, hud, bukhulen, noe som fører til at blodstrømmen til det, og reduserer dens strømmen til hjertet, noe som reduserer myokardial oksygenbehov.

Samtidig eliminerer nitroglycerin krampe i kranspulsårene og øker blodstrømmen til myokardiet. Dette bidrar til å gjenopprette balansen mellom behovet for hjertemuskel i oksygen og dets tilstrømning gjennom kranspulsårene, som fjerner myokardiell iskemi. Siden bivirkninger er mulige når du tar nitroglyserin, utføres behandlingen i henhold til strengt definerte regler. Det første inntaket av nitroglyserin gjøres uten angina angrep under oppsyn av en lege, som bestemmer pasientens følsomhet overfor legemidlet.

Hvis angina pectoris angriper, er det nødvendig å stoppe fysisk aktivitet, det er nødvendig å sitte ned eller ligge ned. Hvis smerten ikke forsvinner, må du ta nitroglyserin. Når en person sitter eller ligger, forhindrer dette en kraftig reduksjon i blodtrykket og utseendet av besvimelse etter virkningen av stoffet. Nitroglycerin kan tas hvert 5. minutt - til smerten forsvinner, men ikke mer enn 3 tabletter på 15 minutter. Virkningen av nitroglyserin varer bare 10-15 minutter, så det kan tas flere ganger om dagen. Hvis nitroglyserin brukes, kan det oppstå tinnitus, hodepine og svimmelhet, noe som ikke er farlig. Forhindre eller redusere intensiteten av hodepine og andre følelser kan være ved å velge riktig terapeutisk dose av nitroglyserin.

Symptomer på stenokardi

Når angina oppstår, er smerten mer intens, har en presserende, komprimerende karakter. Ekstremt karakteristisk for symptomene på angina pectoris er bestråling av smerte: Oftere i venstre arm, venstre skulder, under venstre scapula, i underkjeven. Det smertefulle angrepet varer i 1-10 minutter og stoppes raskt ved å ta nitroglyserin eller når fysisk aktivitet stopper. Subjektive følelser hos pasienter med angina pectoris kan beskrives som å komprimere eller trykke smerter bak brystbenet, og gir ofte (bestråling) til skulder, arm, nakke eller kjeve.

Vanligvis varer smerten mindre enn 10 minutter og går etter å ha tatt riktig medisinering eller hvile. Samtidig hadde ulike pasienter anginaangrep som varer fra 30 sekunder til 30 minutter. Med angina er smerte alltid preget av følgende symptomer: det har et angreps karakter, det vil si at det har en tydelig uttrykt tidspunkt for oppstart og avslutning, remisjon; oppstår under visse forhold og omstendigheter.

Betingelser for forekomst av anfall av angina: ofte - fots (smerte mens akselererende bevegelse, mens oppoverbakke, med en skarp motvind, når han går etter et måltid eller med en tung belastning), men også andre fysiske kraft, eller (ii) en betydelig emosjonelt stress. Forholdet til smerte ved fysisk innsats er manifestert i det faktum at når det fortsetter eller øker, øker smerteintensiteten uunngåelig, og når innsatsen opphører, setter smerten seg eller forsvinner om noen få minutter; begynner å avta eller helt opphøre under påvirkning av nitroglycerin (1 til 3 minutter etter sublingual administrasjon). Disse tre smertefunksjonene er tilstrekkelig til å etablere en klinisk diagnose av anginaangrep og å skille den fra ulike smertefornemmelser i hjertet og i brystet, som ikke er angina (kardialgi).

Det er såkalte atypiske symptomer på angina pectoris, som kan være vanskelig å skille fra andre sykdommer:

 • Den astmatiske varianten, manifestert av en følelse av mangel på luft og kortpustethet, noen ganger en hoste;
 • Cerebral variant, ledsaget av bevissthetstap og andre nevrologiske lidelser;
 • Gastralgic variant, som forårsaker halsbrann, kvalme, noen ganger oppkast;
 • Arrhythmic variant (navnet snakker for seg selv);
 • Bezbolovaya iskemi, som er grunnlagt av endringer i EKG under treningen.

Diagnose av angina pectoris

Ikke alle smerter i brystet og ikke engang noen smerte i hjertet er et symptom på angina. For eksempel, hvis smerten varer mindre enn 30-40 sekunder, går etter et dypt pust, en forandring i stilling eller en drink med vann, trenger du ikke å bekymre deg for angina pectoris. Vanligvis diagnostiserer legen angina ved å finne ut karakteren av dine symptomer og omstendighetene i manifestasjonen. For å utelukke sammenhengende sykdommer utføres en rekke medisinske tester, inkludert et elektrokardiogram (EKG) i ro og etter en belastning, en stresstest, en kranspulsrøntgen (angiogram) og en trykkmåling.

Ved hjelp av EKG, bestemmer legen hjertens elektriske impulser. Disse impulser viser tilstedeværelse eller fravær av iskemi (utilstrekkelig blodtilførsel), endringer i hjerterytmen og noen andre. For å få et komplett bilde av hjerteaktivitet fjerner spesialisten EKG-avlesninger i ro og etter fysiske øvelser.

En mer kompleks stresstest lar deg vurdere strømmen av blod inne i hjertemuskelen i ro og under stress. Den bruker en liten mengde av radioisotopen (vanligvis thallium), som administreres ved hjelp av mikroinjeksjon inn i venen i løpet av øvelsen. Deretter gir en spesiell enhet deg muligheten til å se fordelingen av tallium i forskjellige deler av hjertemuskelen. Forskjeller i konsentrasjon eller mangel på et element i et bestemt hjerte kan identifisere områder med utilstrekkelig blodtilførsel.

Den mest nøyaktige måten å oppdage vaskulære endringer er et angiogram eller en røntgenrør i røret. Et tynt, fleksibelt rør (kateter) settes inn i en av arteriene i inngangsregionen eller i underarmeområdet og beveger seg deretter langs blodstrømssystemet til en av de to kranspulsårene. Deretter injiseres en røntgenkontrastvæske, som det er mulig å observere endringer fra siden av de undersøkte arteriene.

Behandling av angina pectoris

For vellykket behandling av angina pectoris bør det først settes oppmerksomhet på å redusere risikofaktorene som forårsaker kardiovaskulære sykdommer. Risikofaktorene inkluderer:

 • høyt blodtrykk,
 • høyt blod kolesterol,
 • overvekt
 • røyke.

Legen foreskriver nødvendig medisinering for å normalisere trykket, rådgiver riktig diett og nødvendige fysiske øvelser. I flere tiår er det første valget i behandling og forebygging av angina pectoris nitrater.

For tiden brukes trinitrater, dinitrater og mononitrater. Deres virkningsmekanisme er utvidelse (ekspansjon) av hjertekarene, en økning i oksygentilførselen til hjertemuskelen og myokardial vegg stressreduksjon. De uønskede effektene av nitrater inkluderer:

 • hodepine,
 • rødhet i ansiktet,
 • en dråpe i blodtrykket,
 • svimmelhet,
 • utvikling av toleranse (ufølsomhet i kroppen til en bestemt dose av legemidlet).

I tillegg til nitrater, brukes betablokkere i behandling av angina pectoris, noe som reduserer frekvensen og styrken til hjerteslag, og kalsiumkanalblokkere som forhindrer vasospasmer.

I særlig alvorlige tilfeller av angina, når legemiddelbehandling ikke er effektiv, utføres kirurgiske inngrep (koronar bypass) og ballongangioplasti. Koronar bypass kirurgi er en kirurgisk operasjon der et blodkar er implantert i en blokkert del av kranspulsåren for å gjenopprette blodstrømmen i den delen av hjertet som følger med denne arterien bypass. For en transplantasjon, bruk vanligvis brystkarterien eller benene. Angioplastikk involverer bruk av et kateter med en liten ballong på enden som er satt inn i lårbenet eller aksillærarterien og avansert til stedet for innsnevring av koronarbeholderen.

På innsnevringsstedet blir ballongen raskt strukket eller oppblåst, noe som eliminerer krampe. Det er nødvendig å skjelne forskjellen mellom stabil angina (angina) og ustabil (angina ved stillstand). Vanligvis angina angrep gjentar med ganske forutsigbar regularitet. Pasienten kan forutse tilstanden hans, og merker at angrepene vanligvis vises etter stress eller fysisk stress. Alt dette karakteriserer stabil angina eller angina pectoris, den vanligste typen sykdom.

Imidlertid kan angina i noen tilfeller ha et uforutsigbart kurs. Dette manifesterer seg i uventet sterke eller ofte gjentatte angrep av brystsmerter som oppstår med minimal fysisk anstrengelse eller til og med i ro. Denne form for angina kalles ustabil eller hvilende angina og trenger veldig forsiktig behandling.

Profylakse av angina pectoris

Det er et sosialt portrett av en mann med høy risiko og alvorlig angina sammenlignet med andre mennesker: menn, i alderen 35-65 år, høyt kvalifisert spesialist eller leder ikke er involvert i idrett, og lever på en "sofa - bil - kontor - bilen - sofa", røyking, stadig opplever stress og spiser fet mat. Ved å påvirke risikofaktorer kan man forbedre sin helse og redusere risikoen for å utvikle angina pectoris.

De viktigste metodene for å forebygge angina pectoris er:

 • fullstendig nektet å røyke;
 • fysisk aktivitet - anbefales lange turer og fysisk aktivitet - bare etter at en lege har undersøkt;
 • kontroll av blodtrykk;
 • riktig ernæring - det er nødvendig å følge en diett med en begrensning av forbruk av salt og animalsk fett og økning i kostholdet av vegetabilsk fett, grønnsaker og frukt;
 • moderering i bruk av alkohol;
 • påvisning og behandling av diabetes mellitus, blodglukose kontroll;
 • unngå overdreven følelsesmessig stress.

Slike forebyggende anbefalinger kan gis til de som ikke har angina pectoris.

Ustabil angina

Ustabil angina - er ustabil kliniske tilstand, som er forekomsten av angina hos personer som ikke har noen historie med koronar hjertesykdom, eller en forverring i tilstanden til pasienter med stabil angina. Utfallet av ustabil angina kan være utvinning av pasienten, sin overgangstilstand i stabil angina, forekomsten av akutt myokardialt infarkt og plutselig død av pasienten fra akutt koronar insuffisiens.

Hovedsymptomet på ustabil angina, samt stabil angina, er smertesyndromet. Kun intensiteten og arten av smerte er forskjellig. Vanligvis, når det er alvorlige ustabil angina anfall av angina ved hvile og stress, spesielt hos pasienter med kronisk koronar hjertesykdom, hyppighet, varighet og intensitet som kan øke sammen med en økning i smerte-utstrålende soner.

For pasienter hvis angina oppstod første gang, er intensiteten og varigheten av angrep fra de første dagene karakteristiske. Hos mange pasienter er hovedårsaken til ustabil angina fysisk eller nevropsykisk overbelastning. I tillegg kan fremveksten av ustabil angina bidra til forverring av sykdommer som angina, influensa, ARI, etc. Ved behandling av ustabil angina brukes medisinbehandling og kirurgisk behandling.

Spørsmål og svar på "Angina pectoris"

spørsmål: Hallo Jeg har nylig veldig ofte (etter fysisk anstrengelse eller perenervnichayu) det er alvorlig smerte i brystet (oppkast), svimmelhet og trykk på dette tidspunktet 130 til 50, palpitasjon 84-101. Jeg bestemte meg selv for å ta nitroglyserin i en spray. Det hjelper, bare hodepine begynner. Er disse symptomene på angina pectoris? Det anbefaler.

svare: Kanskje. Rådfør deg for en heltids kardiolog.

spørsmål: Hallo Jeg ble diagnostisert med vasospastisk angina. Kramper oppstår en gang i to måneder. De er tunge, bare etter et skudd av aspirin. Torment excruciates, spesielt løgn, hevelse og vondt føtter. Konstant følelse av tretthet. Fortell meg, er dette alvorlig?

svare: Du må hele tiden observere kardiologens lege, følg nøye alle anbefalinger og gjennomføre forebyggende behandling. Med riktig valgt behandling er prognosen gunstig. Hvis du nekter behandling, kan det oppstå alvorlige komplikasjoner.

spørsmål: Hallo På meg er en stenokardi av stamme siden 2010. Med en måned siden begynte å skade eller være syk, være syk og mye å svulme bena. Det var kortpustet når jeg lå. Jeg kan ikke gjøre noe fysisk, fordi dyspnøen blir enda større. Fornemmelsen er som om hjertet har blitt unnvikende i størrelse og vanskelig å puste. Jeg ble fort trøtt. Fortell meg, hvor alvorlig er dette?

svare: I dette tilfellet, hvis inntaket av legemidler tilstanden forverres, anbefales det å re-kontakt med en kardiolog, for personlig inspeksjon og en omfattende undersøkelse for å fastslå behovet for justering av behandlingen, som vil hjelpe deg å forbedre din generelle helsetilstand, samt bestemme prognose av sykdommen.

spørsmål: Moren min ble diagnostisert med angina pectoris. Angrep skjer hver 1.5 uker. Hun bærer alltid nitroglycyrin med henne. Hun har veldig alvorlig kortpustethet. Fortell meg vær så snill, kan denne sykdommen bli helbredet helt? Er dette en farlig sykdom?

svare: Angina er hovedårsaken til smerte i hjertet eller brystet, som oppstår når det ikke er nok blodgass til hjertet. Angina pectoris er en farlig tilstand som krever nødhjelp. Ved tilstrekkelig foreskrevet behandling kan angina angrep stoppes og tilstanden stabiliseres. Det anbefales regelmessig å konsultere en lege eller kardiolog for å foreta behandlingstilpasninger.

spørsmål: Jeg hørte at alkohol utvider blodkarrene i hjertet. Er alkoholholdige drikkevarer tillatt for pasienter med angina pectoris?

svare: Ikke tillatt, fordi etter en kort vasodilaterende virkning, reduserer alkohol kraftig koronarbeinene som fôrer hjertet, noe som kan føre til hjerteinfarkt. I tillegg er det ingen hemmelighet at selv med lett forgiftning, en person mister kontroll over seg selv, er i stand til å overvurdere sin styrke og tillater dødelig overbelastning for ham. Og til slutt, negativt påvirker metabolismen i hjertemuskelen, reduserer alkohol den allerede svekkede terskelen for toleransen for fysisk anstrengelse hos pasienter.

spørsmål: Hvorfor noen ganger lider jeg ikke fysisk stress, og på andre dager kan jeg ikke gå uten et angrep og 200 meter?

svare: Blodstrømning gjennom koronarbeinene er begrenset i stenokardi, ikke bare på grunn av innsnevring av karene med aterosklerotiske plakk, det er enda mer dramatisk og plutselig reduseres på grunn av deres spasmer. Dette reduserer evnen til å bære belastninger. Så ofte skjer det tidlig om morgenen, i kaldt vær eller med plutselig nervøs overbelastning.

spørsmål: I februar 2008 led min mor et hjerteinfarkt. Nå ligger det på sykehuset med en diagnose av progressiv angina. Legen sier at smugfrekvensen er et ufullstendig infarkt, at trombosen ikke er helt ødelagt fra kargenes veggen, og dette forårsaker smerte. Hvis du ikke utfører en bypassoperasjon, vil smerten være permanent, og det kan være et annet hjerteinfarkt, bare en omfattende. Er dette sant og er det noen annen behandling?

svare: Tilsynelatende er legen som ser på deg helt riktig. Det faktum at etter myokard-angina symptomene tilbake igjen står at et bestemt område av hjertemuskelen fortsetter å oppleve en mangel på blodtilførsel (muligens på grunn av en blodpropp i hulrommet i kransarterien). I en slik situasjon er risikoen for gjentatt myokardinfarkt veldig bra. En shunt-operasjon kan helt løse dette problemet. Videre er det andre bypass kirurgiske behandlingsteknikker som utvikler seg angina pectoris (for eksempel intravaskulær forlengelse, fjerning av tromber), men valget av behandlingen avhenger av pasientens tilstand og kliniske tegn på hvor behandling. Terapeutisk behandling reagerer ikke på en slik sykdom. Medikamentbehandling kan brukes som forebygging av tilbakevendende tromboser, men det kan ikke ha en betydelig innvirkning på den allerede dannet en blodpropp eller aterosklerotisk plakk.

spørsmål: Fortell meg hvor alvorlig diagnosen "angina" er?

svare: Angina er en veldig alvorlig diagnose. Det betyr at et bestemt område av hjertet får mindre blod enn det som er nødvendig for sitt arbeid. I denne situasjonen øker risikoen betydelig. Vi anbefaler at du følger alle instruksjonene til legen nøye.

Hva er angina?

Angina pectoris - et klinisk syndrom preget av ubehag eller alvorlig smerte bak brystbenet, hovedårsaken til dette er brudd på kransetilførsel til hjertemuskelen.

Andre navn på angina pectoris - "Angina pectoris" (foreldet navn).

Angina inngår i klassifiseringen av iskemisk hjertesykdom (CHD), som er en klinisk manifestasjon (symptom) av sykdommen. Det er ofte ledsaget av hjertearytmier, for eksempel takykardi, hvor hjertefrekvensen øker til 90 eller flere slag per minutt, kortpustethet, svimmelhet.

Smerter med angina opptrer plutselig, oftere med fysisk anstrengelse eller stressende situasjoner, sjeldnere i personens hvilestatus. Av tiden kan angrepet ikke vare mer enn 10-15 minutter, forsvinner etter fjerning av provokerende faktor, og også med nitroglyserin (under tungen).

Hovedårsaken til angina pectoris er i de fleste tilfeller utseendet og utviklingen av aterosklerotiske plakk i koronararteriene. Tilstedeværelsen av plakk, som er basert på kolesterol innskudd, smalker blodets lumen, og noen ganger overlapper dem, slik at blodstrømmen forstyrres, og følgelig avnærer ernæringen av orgelet fra blodtilførselen. I vårt tilfelle, i dietten, er "motor av en person" begrenset - hjertet, som, med mangel på oksygen og andre stoffer som kommer inn i blodet, begynner å smerte. Smerte i hjertet under slike omstendigheter er angina pectoris.

Det er også viktig å forstå at etter noen få minutter begynner kuttet av hjertesirkulasjonen å sulte, etter at det dør, utvikler hjerteinfarkt, en komplikasjon som kan være hjertestans og til og med død. Det er derfor at ubehag og smerte i hjertet bør behandles veldig alvorlig, spesielt hvis anginaangrepene regelmessig får seg til å føle seg.

Utvikling av angina pectoris

Som vi allerede har sagt, den viktigste årsaken til angina er et brudd i blodtilførselen til hjertemuskelen (myokardium) på grunn av tilstedeværelsen i kransårene i hjertet av aterosklerotiske plakk.

Før vi vurderer spørsmålet om dannelsen av plaques, la oss kort vurdere hva de består av.

Faktum er at for kroppens normale funksjon, for sine celler, spesielt deres forsvar, er kolesterol nødvendig. Kolesterol i seg selv er ikke spres gjennom kroppen, så dette er rollen til proteiner-tilhengere - apolipoproteiner, som gjennom blod, blodårene levere den til alle organer.

Avhengig av "målet" der kolesterol skal leveres, brukes forskjellige typer apolipoproteiner - høy tetthet (HDL), lav tetthet (LDL), meget lav tetthet (VLDL) og chylomikroner.

Årsaken til dannelsen av aterosklerotiske plakk er lavdensitetslipoproteiner (LDL) fordi de har en dårlig eiendom - nedbør, stikker seg til veien for å bevege seg til blodkarets vegger. Over tid samler kolesterol innskudd i veggene i blodårene, reduserer blodkanalens lumen i stedet for overbelastning, og noen ganger blokkerer det til og med. Følgende bilder illustrerer perfekt denne patologiske prosessen:

Kutt av fra blodet på nettstedet eller kroppen opplever sult, fordi det sammen med blodet får både oksygen og næringsstoffer som er nødvendige for normal drift.

Videre er i dette tilfellet en mer farlig tilstand - dannelsen av en trombose. Faktisk, over tid, i stedet for akkumulering av kolesterol avleiringer, veggen av blodkaret kan bryte ut av den inn i hovedstrømmen kastes tett blodpropp som en plakett med andre stoffer. Tromben beveger seg langs fartøyene, når stedet for innsnevring, tetter blodbanen og derved forårsaker en kraftig opphør av blodtilførselen til påfølgende deler av organene.

Den farligste er dannelsen av blodpropper i hjernens kar, som provoserer utviklingen av hjernebrekninger, samt trombi i hjertemuskelen, forårsaker hjerteinfarkt, og noen ganger hjertestans.

Faktisk angina angrep er den "første klokken", som forteller oss om prosessene for utvikling av aterosklerose hos en person, spesielt hvis smerten i hjerteområdet vises under fysisk anstrengelse og følelsesmessige erfaringer. Når alt kommer til alt, når du kjører eller stresser, begynner en persons hjerte å jobbe raskere, og trenger derfor en større del blod, oksygen. Hvis det ikke blir nok næring, vil vi vite om det.

Selvfølgelig er den ovenfor beskrevne modellen for angina pectoris utvikling meget overfladisk. Tross alt, det er andre årsaker til angina angrep, for eksempel - en trekning av koronar infarkt, men dette er mer sjeldne, og viktigst av alt, jeg tror jeg var i stand til å beskrive på en enkel tilgjengelig for alle menneskelige form.

Angina pectoris - statistikk

Fordeling av angina fra år til år, hovedsakelig på grunn av forringelse av kvaliteten på moderne mat, samt forverring av mentale og emosjonelle tilstand av mange mennesker.

En kraftig økning i anginaanfall hos voksne, 45 år og eldre, spesielt hos menn, ca 1 til 2 ganger til 3. Dette er på grunn av den kvinnelige kroppen, som produserer hormoner som hemmer utvikling av aterosklerose og dens konsekvenser.

Hvis vi snakker om prosentandelen, da i alderen 45 til 54 år, angina angrep forstyrrer 2-5% av befolkningen, mens i 65-74 åringer, det øker til 10-20%.

Angina pectoris - ICD

ICD-10: I20;
ICD-9: 413.

Symptomer på stenokardi

Det viktigste symptomet på angina pectoris - Skarpe, kompressive, trykke, noen ganger med brennende smerter bak brystbenet. Beliggenheten er vist på bildet til høyre. Smerte med angina pectoris har en kortsiktig karakter - fra 3 til 15 minutter. Svært ofte utstråler smertevirkningen (gir) til venstre arm, skulder, scapula, halvparten av halsen, sjelden - inn i kjeften.

Andre tegn på angina pectoris

 • Følelse av mangel på luft, kortpustethet;
 • Følelse av angst, frykt, ligner et panikkanfall;
 • Svimmelhet, forvirring;
 • Økt blodtrykk;
 • Takykardi - en økning i hjertefrekvensen til 90 slag per minutt eller mer;
 • Sjelden - kvalme og oppkast.
 • En karakteristisk egenskap er også virkningen av nitroglycerin, som, når den påføres, fremmer en skarp opphør av anginaangrep.

Viktig! Hvis smerten bak brystbenet ikke går bort i mer enn 15 minutter, kaller en ambulanse, selv om nitroglyserin brukes, fordi muligens et mer alvorlig hjerteinfarkt, for eksempel - hjerteinfarkt.

Komplikasjoner av angina pectoris

 • Hjerteinfarkt;
 • Hjertesvikt;
 • Dødelig utfall.

Årsaker til angina pectoris

Hovedårsaken til angina angina er atherosklerose, utviklingsmekanismen som vi har undersøkt delvis i begynnelsen av artikkelen. Kort sagt er årsaken til angina pectoris involvering av koronarbeholdere med aterosklerotiske plakk som reduserer eller helt blokkerer blodets lumen. I dette tilfellet mangler hjertet (myokardiet) den nødvendige mengden blod, og med det oksygen og næringsstoffer, spesielt når det uttrykkes i hjertemuskelbelastninger, når det spesielt trenger ekstra blod.

Andre årsaker til angina pectoris inkluderer:

 • Spasmer av koronar eller koronar fartøyer;
 • Anomalier i utviklingen av hjertemuskler i hjerte muskler;
 • Trombose og tromboembolisme av kranspulsårene;
 • Iskemisk hjertesykdom (CHD).

Faktorer som bidrar til fremveksten av angina angrep er:

 • Forsterket fysisk aktivitet;
 • Sterk følelsesmessig opplevelse, stress;
 • takykardi;
 • Utgang fra et varmt rom til et kaldt, kaldt og vindt vær.

Årsakene til utvikling av aterosklerotiske plakk er:

 • Bruk av unhelpful og skadelig mat - sitronade, hurtigmat, unaturlig mat med et stort antall erstatninger (tilsetningsstoffer - E ***);
 • Dårlige vaner - røyking, alkohol;
 • Hyperlipidemi (forhøyede nivåer av lipider og lipoproteiner i blodet);
 • Endoteldysfunksjon (indre vegg av blodkar);
 • Hormonal ubalanse (overgangsalder, hypotyreose, etc.);
 • Krenkelse av metabolske prosesser i kroppen;
 • Økt koagulasjon av blod;
 • Nedfallet av blodårer ved en infeksjon - herpesviruset, cytomegalovirus, klamydia;
 • Misbruk av medisiner.

De mest utsatt for angina angrep er:

 • Personer til en mann;
 • Personer med overvekt, fedme;
 • høyt blodtrykk;
 • Avhengig av røyking, alkohol, narkotika;
 • Fans av hurtigmat;
 • Folk med stillesittende livsstil;
 • Folk som ofte blir stresset;
 • Personer med sykdommer som diabetes, hypertensjon (hypertensjon).

Klassifisering av angina pectoris

Angina er delt inn i 2 hovedgrupper - stabil og ustabil angina.

1. Stabil angina (stress angina)

Stenokardi av spenning utvikler seg vanligvis under fysisk stress av en person, sterke erfaringer, stress, dvs. i tilfeller der hjertefrekvensen øker, og hjertemuskelen trenger økt mengde blod, oksygen.

Avhengig av nivået på fysisk aktivitet, hvor en person har brystsmerter, er stress angina delt inn i 4 funksjonelle klasser (FC):

Angina pectoris FC 1 (PK I) - preget av sjeldne angrep av smertsyndrom, hovedsakelig med betydelig eller overdreven fysisk anstrengelse på kroppen;

Angina pectoris FC 2 (FC II) - kjennetegnes av hyppige angrep av smertsyndrom med mindre fysisk anstrengelse - klatring trappene til 1 etasje, rask gange rundt 300 meter eller mer. Angrepet kan også begynne i de tidlige timer av en mann å våkne opp når resten av tilstanden i normal modus, å øke rytmen av hjertet, øker blodsirkulasjonen og reduserer muligheten for anti-fibrinolytisk (døgnrytme angina).

Angina pectoris FC 3 (FC III) - kjennetegnes av hyppige angrep av smertsyndrom med mindre fysisk anstrengelse - klatring trappene til 1. etasje med vanlig sakte trinn, rask gange rundt 150 meter og mer.

Angina pectoris FC 4 (FC IV) - preget av hyppige angrep med minimal fysisk aktivitet hos en person eller hvilestatus (hvile).

2. ustabil angina

Ustabil angina er preget av smertefulle angrep av varierende intensitet, varighet, uforutsigbar forekomst, for eksempel - i ro. Smerte syndrom er vanskeligere å stoppe, når du tar nitrater (nitroglycerin). Risikoen for å utvikle hjerteinfarkt er høyere, i motsetning til den stabile formen av denne patologien. På grunn av deres egenskaper ble ustabil angina delt inn i flere forskjellige typer:

2.1. Den første oppstår angina (luftmakt) - utviklingen av en gjentagelse forekommer 30-60 dager etter den første manifestasjonen av smertsyndromet.

2.2 Progressive angina pectoris - utvikling skjer oftere mot en stabil form for angina pectoris, med en økning i funksjonsklassen (FC).

2.3. Tidlig post-infarkt, postoperativ angina - utviklingen av smertesyndrom oppstår i perioden fra 3 til 28 dager etter et tidligere myokardinfarkt (i henhold til klassifiseringen av hjemmedoktorer) eller fra 1 til 14 dager (NYHA-klassifisering).

2.4. Spontan angina (vasospastisk, variant, Prinzmetal) - preget av plutselige angrep av smerte bak brystbenet uten tilsynelatende grunn, oftere - i ro. Vanligvis er vasospastisk angina ikke forbundet med aterosklerotisk lesjon av koronarbeholdere. Årsaken er primært kramper av koronarbeinene.

Diagnose av angina pectoris

Diagnosen angina pectoris inkluderer følgende undersøkelsesmetoder:

 • medisinsk historie;
 • Generell blodprøve;
 • Biokjemisk blodprøve;
 • Måling av blodsukkernivå (bestemmelse av glykemi);
 • Elektrokardiografi (EKG) i ro og under fysisk anstrengelse;
 • Daglig overvåking av hjertefunksjon med EKG;
 • Ekkokardiografi (Ekko EKG) i ro og under fysisk anstrengelse;
 • Scintigrafi under fysisk eller farmakologisk stress.
 • Koronar angiografi (i noen tilfeller, etter legens skjønn).

Behandling av angina pectoris

Hvordan behandle angina? Angina behandling er rettet mot smerte lindring, forhindring av hjerteinfarkt, samt stoppe utviklingen av aterosklerose og rensing av blodkar fra aterosklerotisk plakk.

Behandling av angina inkluderer følgende behandlingsmetoder:

1. Begrensning av fysisk aktivitet av en person;
2. Narkotikabehandling (preparater for angina pectoris):
2.1. Behandling av smertsyndrom;
2.2. Støttende terapi;
2.3. Anti-atherosklerotisk terapi;
3. diett
4. Kirurgisk behandling;
5. Overholdelse av forebyggende tiltak.

1. Begrensning av fysisk aktivitet

Som vi har nevnt gjentatte ganger i denne artikkelen, fører enhver fysisk aktivitet til en person, inkludert sterke følelsesmessige opplevelser, hjertet til å jobbe raskere, pulsen øker og hjertet begynner å pumpe blod raskere for normal funksjon, og trenger derfor mer blod. Hvis i blodkarene er det hindringer for normal blodstrøm, i vårt tilfelle - forekomsten av aterosklerotiske plakk i koronarbeinene, begynner hjertet å mangle oksygen og næringsstoffer. Personen i dette tilfellet føles et smertefullt angrep.

For å hindre slike situasjoner trenger pasienten hvile, og jo høyere funksjonsklasse (FC) angina, desto mer trenger du å beskytte deg mot fysisk aktivitet og stressende situasjoner.

Fysisk belastning er nødvendig og utpekt av den behandlende legen på rehabiliteringsstadiet, etter en ytterligere undersøkelse av pasienten.

2. Narkotikabehandling (preparater for angina pectoris)

Viktig! Før du bruker medisiner og preparater for behandling av angina pectoris, må du kontakte legen din!

2.1. Smertelindringssyndrom

Tilbaketrekningen (cupping) av smertsyndromet forårsaket av angina, utføres av følgende grupper av legemidler:

nitrater - legemidler med antianginal og vasodilaterende effekter Det er korte, mellomstore og langsiktige effekter. Tilordnet, avhengig av funksjonsklassen.

For å stoppe angina angina pectoris raskt, påføres "Nitroglycerin", under tungen. Hvis legemidlet ikke hjalp, er det nødvendig å undersøke en person som ikke er gjenstand for hjerteinfarkt eller smerte av ikke-kardial art.

I behandlingsperioden, hvis en person skal være fysisk stresset, avhenger av funksjonsklassen (FC), er nitratinntaket foreskrevet på forhånd, i 5-10 minutter.

Stenokardi av spenning 1 FC er forhindret ved hjelp av nitrater med kort virkning (mindre enn 1 time) - "Nitroglyserin".

Stenokardi med spenning på 2 FC er forhindret ved hjelp av nitrater av kort (mindre enn 1 time) eller middels virkning (fra 2 til 6 timer) - "Nitroglyserin", "Isosorbiddinitrat".

Stenokardi av spenning 3 FC er forhindret ved hjelp av langverkende nitrater (mer enn 6 timer) - Isosorbidmononitrat.

Stenokardi med 4 FC-spenning forhindres ved felles påføring av langtidsvirkende nitrater ("Isosorbid mononitrate") og andre antianginale legemidler (β-adrenoblokere, etc.). Denne kombinasjonen brukes også om kvelden før sengetid.

p-adrenoblokere (beta-blokkere) - Bidra til å senke hjertefrekvensen (hjertefrekvensen) og følgelig behovet for hjertet i økte mengder blod og oksygen. Således stopper beta-adrenoblokere smerten av angina pectoris.

Blant de p-blokkere er: bisoprolol ( "Biprol", "Kordinorm"), karvedilol ( "Dilatrend", "Corioli '), metoprolol (" Betalok " Vazokardin " Egilok ").

Kalsiumkanalblokkere - har en antianginal effekt, som de ofte foreskrives for behandling av angina pectoris. De er delt inn i 2 grupper - dihydropyridinderivater og ikke-dihydropyridinderivater.

Derivater dihydropyridin ("Amlodipin", "Nifedipin") har prolongert antianginal effekt, ofte for å forbedre effektiviteten av behandlingen, brukes i kombinasjon med β-blokkere.

Derivat Nedigidropiridinovye serien ( "Verapamil" "Diltiazem") anvendelig i tilfelle av kontraindikasjoner mot betablokkere - i nærvær av bronkial astma, aterosklerose uttalt i underekstremitetene, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS).

Kombinere med beta-blokkere anbefales ikke, fordi Det er fare for å utvikle overdreven bradykardi.

Angiotensin converting enzyme (ACE) hemmere - blokkere konvertering av angiotensin II fra angiotensin I, og dermed forhindre spasmer av blodkar. I tillegg normaliserer ACE-hemmere blodtrykket og beskytter hjertemuskelen mot patologiske prosesser.

Blant ACE-hemmere kan identifiseres: "Captopril", "Lizinopril", "Enalapril".

2.2. Støttende terapi

Støttende terapi er rettet mot å forbedre kurset og forhindre påfølgende anginaangrep, samt utvikling av hjerteinfarkt.

antikoagulanter - beskytte blodårene mot trombose, hemme utviklingen av eksisterende blodpropper og dannelsen av filamenter av fibrin.

Blant antikoagulantene kan identifiseres: "Heparin".

Antiarytmiske legemidler - Bidra til normalisering av hjertefrekvens, forbedring av respiratorisk funksjon, lindring av angina pectoris, hjerte-karsykdom og mange andre sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

Blant de antiarytmiske legemidlene kan identifiseres: "Aimalin", "Lidocaine", "Novokainamid."

sedativa - beroliger nervesystemet, noe som er spesielt viktig med sterke følelsesmessige erfaringer som fører til angina pectorisangrep og smertsyndrom når en person begynner å angripe frykt.

Blant sedativer er: "Valerian", "Persen", "Tenoten".

2.3. Anti-atherosklerotisk terapi

Anti-atherosklerotisk terapi er rettet mot å stoppe og forhindre utvikling av aterosklerotiske plakk i blodkar.

statiner og fibrater - har hypokolesterolemisk (kolesterolsenkende) virkning Disse legemidlene reduserer nivået av "dårligt" kolesterol i blodet, som følge av at mengden kolesterolinnsetninger, og følgelig, "byggematerialet" for dannelsen av aterosklerotiske plakker reduseres. For å oppnå maksimal effekt, blir statiner og fibrater tatt samtidig.

Fibre øker mengden HDD i blodet, som faktisk motvirker lipoproteiner med lav densitet (LDL), hvorav kolesterolet selv precipiterer. Fibre brukes også til behandling av hjerte sykdom (CHD) og dyslipidemi. Disse stoffene reduserer antall dødsfall fra iskemisk hjertesykdom.

Blant fibrene kan identifiseres - "fenofibrat".

Statiner, i motsetning til fibrater, reduserer direkte nivået av lavdensitetslipoproteiner (LDL) i blodet.

Blant statinene kan identifiseres - "Atorvastin", "Lovastatin", "Rosuvastin."

Nivået på totalt kolesterol i blodet bør senkes til 4,5 mmol / l (175 mg / dl) eller lavere, LDL-kolesterolnivået til 2,5 mmol / l (100 mg / dl) eller lavere.

platehemmere - forebygge vedheft av erytrocytter og blodplater, samt nedsettelse på blodkarets indre vegger (endotel), og dermed forbedre blodstrømmen (sirkulasjon) i kroppen.

Blant antiaggreganter kan identifiseres: acetylsalisylsyre ("Aspirin", "Accekaridol", "Trombol"), "Clopidogrel".

I noen tilfeller utpeker legemidlet på grunnlag av acetylsalisylsyre, i minimale doser, å gjelde gjennom hele pasientens liv. Minimale doser er nødvendige for å forhindre utseende og utvikling av blødning, ulcerogenese i fordøyelseskanaler.

"Clopidogrel" er foreskrevet i nærvær av kontraindikasjoner til mottak av acetylsalisylsyre.

3. Kosthold for angina pectoris

Kosthold for angina pectoris er en viktig og integrert del av behandlingsforløpet. Tross alt er nivået av kolesterol i blodet, tilstedeværelsen av aterosklerose og derivatene av hjerte-og karsykdommer, i stor grad avhengig av kvaliteten på maten.

De viktigste punktene i dietten for angina pectoris:

 • Caloric innhold av mat - 10-15% mindre enn ditt daglige kosthold, og med fedme med 20%;
 • Mengden fett er ikke mer enn 60-80 g per dag;
 • Mengden proteiner er ikke mer enn 1,5 g per 1 kg kroppsvekt per dag;
 • Mengden karbohydrater er ikke mer enn 350-400 g per dag;
 • Mengden salt er ikke mer enn 8 gram per dag.

Hva du ikke kan spise med angina pectoris

 • Krydret, fett, stekt, saltet og røkt mat - skinke, pølser, pølser, fett meieriprodukter, majones, ketchup og annen unhelpful mat;
 • Animalfett, et stort antall som finnes i fete kjøttvarianter (svinekjøtt, hjemmelaget and, goose, karpe og andre), fett, smør, margarin;
 • Høyt kalori mat, samt mat som er rik på fordøyelig karbohydrater - kaker, boller, sjokolade, godteri, syltetøy, marshmallows, syltetøy.

Hva du kan spise med angina pectoris

Mat av animalsk opprinnelse - fettfattige kjøtttyper (magert fisk, kylling), fettfattige meieriprodukter, egghvite;

 • Korn - havregryn, bokhvete;
 • Grønnsaker og frukt - hovedsakelig grønnsaker av grønt og frukt av oransje blomster;
 • Bakeri produkter - rug eller kli brød;
 • Drikke - mineralvann, usøtet te, birkesap.

Du kan også bruke anbefalingene på diett M.I. Pevzner - diett nummer 9 (tabell nummer 9).

vitaminer

Vitaminer, som diettmat, er et svært viktig punkt i kampen mot hjerte-og karsykdommer, spesielt aterosklerotisk natur.

Legg merke til tilskudd av vitamin - C, E, B3 (PP), B6, B11 og R. Særlig C (askorbinsyre) og P (rutin med andre bioflavonoider), som forsterke de indre veggene i blodkarene (endotelet), hindrer den mest avsetning av "dårlig" kolesterol i dem. Og ascorbinsyre fremmer dessuten den raskeste uttaket av slikt kolesterol fra menneskekroppen.

Imidlertid er ikke alle vitaminer er nyttige i dette tilfellet fordi, ved angina behov for å begrense bruken av vitamin D (calciferol).

4. Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling (drift) angina tilordnet bare i de tilfeller hvor ikke-invasiv terapi ikke har ført til det ønskede resultat, men også i tilfeller hvor koronarkar er for liten lumen eller blodpropp deri.

Blant operative metoder for behandling av angina pectoris kan identifiseres:

Koronar bypass kirurgi (CABG) - "gjenkobling" av koronarfartøyet med en annen del av blodkaret, under dets blokkering;

Ballong angioplastikk - Operasjonen er basert på innføring i blodkaret, i stedet for det smalte lumen, en spesiell ballong som pumpes videre, og derved utvider blodets lumen. Deretter blåses ballongen av og tas ut av fartøyet. For en lengre og mer pålitelig effekt plasseres en stent i området av fartøyet forstørret med en ballong. Denne metoden kalles stenting av fartøyet.

5. Overholdelse av forebyggende tiltak

Forebygging av angina er ikke bare rettet mot forebygging av smerte, men også til lindring av de mulige komplikasjoner av sykdommen prosessen, det er derfor ting som - ingen røyking, alkohol og andre aktiviteter er obligatorisk pasienten. Om forebygging, snakker vi mer detaljert litt senere, og nå la vi se på folkemetoder og rettsmidler for angina pectoris.

Behandling av angina med folkemidlene

Viktig! Før du bruker folkemidlene for angina pectoris, kontakt legen din!

Sitron. Observerer kostholdet, som vi snakket om ovenfor i artikkelen, før hvert måltid, bruk forsiktig vasket sitronskall.

Hvitløk, sitron og honning. Sett i en 3-liters krukke av en liter honning, juice av 10 sitroner og ekstrudert gjennom chesnodavku 5 hvitløk hoder (ikke nellik), alt bland godt, dekk glasset og satt på 7 dager etter infusjon, i et mørkt og kjølig sted. Ta stoffet du trenger 2 ss. Spoonfuls om morgenen, en gang om dagen, på tom mage, sakte å løse løsningen innen et par minutter. Behandlingsforløpet - til ferdig produkt er ferdig.

Hawthorn. Hell i en termos 4 ss. skje av hagtorn og fyll den med 1 liter kokende vann, legg produktet over natten til infusjon. Drikk infusjon hele dagen, som en te.

Mint og valeriansk. 4 ss. skje peppermynte og 1 ss. vendelrot skjeen, legg i en termos, hell 1 liter kokende vann planter og satt til side for å trekke i et par timer. Infusjonen må være full i løpet av dagen.

For å øke effektiviteten av stoffet, kan du også legge til et par teskjeer av rosen hofter, som vil legge til en del av vitamin C, som direkte motvirker dannelsen av aterosklerotiske plakk.

Fir olje. For å lindre smerte i hjertet, er det nødvendig å gni 6-7 dråper granolje inn i dette stedet.

Profylakse av angina pectoris

Forebygging av angina pectoris inkluderer overholdelse av følgende regler og anbefalinger:

 • Fullstendig nektelse av røyking og alkoholprodukter;
 • Minimering i bruk av malopoleznoy og skadelig mat, inkludert - fett, stekt, varm, salt, røkt;
 • Spise mat rik på vitaminer og sporstoffer;
 • Flytt mer;
 • Vær oppmerksom på vekten, ikke tillat fedme;
 • Unngå stressende situasjoner, om nødvendig, endre arbeidsstedet;
 • Ikke la mange forskjellige sykdommer, spesielt kardiovaskulærsystemet, gå, så de ikke går inn i kronisk form.

Angina pectoris - lege

 • kardiolog
 • phlebologist

Angina pectoris - video

Angina pectoris er den vanligste formen for iskemisk hjertesykdom, manifestert av angrep av smerte i brystet. Smerter av presserende, komprimerende eller brennende natur oppstår vanligvis med fysisk og følelsesmessig stress, lokalisert bak brystbenet, kan overføres under venstre skula, i venstre arm, skulder eller underkjeven. Som regel går smerten i ro eller etter å ha tatt nitroglyserin.

Årsaker til angina pectoris

Den viktigste årsaken til angina pectoris er innsnevring av koronararteriene, som gir hjertet med blod-aterosklerose.

Noen ganger kan angina angina forårsake en kraftig innsnevring av kranspulsåren på grunn av spenningen i det muskulære laget av fartøyets veggkramme.
Med fysisk eller følelsesmessig stress samler hjertet oftere og mer, og krever derfor mer oksygen og næringsstoffer. På grunn av innsnevringen av koronararteriene er behovet for et hjerte i oksygen imidlertid ikke tilfredsstilt. Det er oksygen sult av hjertet - hypoksi. Slik oppstår smerte - hjertet gir et alarmsignal.

Hva er farlig angina?

Et langvarig anginaangrep kan utvikle seg til en farlig sykdom - hjerteinfarkt. Derfor er det nødvendig å nøye følge alle legenes forskrifter og unngå situasjoner som fremkaller et angrep.
Husk at ved å endre livsstil og ta høyytelsesdroger, kan du med hell forhindre utbruddet av anginaangrep, redusere risikoen for å utvikle hjerteinfarkt og dermed forlenge livet. Behandling under oppsyn av en lege bør være lang og vanlig.

Hva kan forårsake angina angina?

 1. Fysisk eller følelsesmessig stress
 2. Økt blodtrykk (arterielt trykk).
 3. Virkninger av kulde.
 4. Røyking.

Ved forekomst av et slag av stenokardi, skal pasienten stoppe fysisk belastning, å sette seg ned eller legge seg ned. Hvis smerten ikke forsvinner, er det nødvendig å ta nitroglyserin.
Hvorfor skal jeg ta nitroglyserin mens du sitter eller ligger? På grunn av den kraftige utvidelsen av blodårene og blodsammensetningen i blodet, kan det oppstå en kraftig reduksjon av blodtrykket, en reduksjon i blodstrømmen til hjernen og utseendet av symptomer på svimning.
Nitroglycerin kan tas hvert 5. minutt - til smerteangrep stopper, men ikke mer enn tre tabletter på 15 minutter. Virkningen av nitroglyserin i kort tid, bare 10-15 minutter. Derfor kan det tas mange ganger over dagen. Saker på 40 tabletter nitroglyserin per dag er beskrevet, selv om den anbefalte daglige dosen er opp til 6 tabletter.
Når du tar nitroglyserin ganske ofte, er det hodepine, støy i ørene, svimmelhet. Disse symptomene utgjør ingen fare for pasienten. Samtidig inntak av nitroglyserin og Validol bidrar til å lindre hodepine, tinnitus, svimmelhet.
Nitroglycerin absorberes raskt gjennom munnhulen i munnhulen. Tabletten er plassert under tungen og holdt der i 40-60 sekunder til den er helt oppløst. Nitroglycerin absorberes i blodet og en bedøvelsesvirkning vises. Det er på grunn av raskt og markert forlengelse små kar i huden, muskler, mage, ledsaget av utstrømningen av blod i dem, reduserer dets strømmen til hjertet, og derved reduseres antallet av hjertefrekvensen og redusert myokardial oksygenbehov.
Samtidig lindrer nitroglyserin spasmer i kranspulsårene og øker blodstrømmen til myokardiet. Alt dette bidrar til rask gjenoppretting av den forstyrrede balansen mellom behovet for hjertemuskulatur i oksygen og dets tilstrømning gjennom koronararteriene og eliminerer dermed myokardisk iskemi.
Ved behandling og sekundær forebygging av iskemisk sykdom Følgende grupper av legemidler anbefales:

 1. Langvarig nitrater hos pasienter med iskemisk hjertesykdom for å forebygge smertefulle angrep;
 2. beta-blokkere hos pasienter som gjennomgått hjerteinfarkt eller med endring i pumpefunksjon på grunn av koronar hjertesykdom eller hypertensjon;
 3. kalsiumantagonister hos pasienter med koronar hjertesykdom, arteriell hypertensjon, spesielt med vasospastiske former for angina pectoris, samt med samtidig kronisk obstruktiv lungesykdom;
 4. ACE-hemmere hos pasienter med symptomer på kronisk hjertesvikt som følge av koronar hjertesykdom eller hypertensjon hos pasienter med hjerteinfarkt;
 5. antiaggreganter i alle pasienter med iskemisk hjertesykdom i fravær av kontraindikasjoner.

Løftet om vellykket forebygging og behandling av koronar hjertesykdom er en kombinasjon av ikke-medisinske og medisinske metoder.

Medisiner bør tas strengt i henhold til legenes resept.

Med angina, prøv folkemedisinerog

 • Ta i like store mengder gresscaddis, hagtorn blomster og mistelteblader, bland alt. 25 g av denne blandingen, hell 1 liter varmt vann, koke. La det brygge i 30 minutter, belastning. Ta 0,5 ss. 3 ganger om dagen. Kurset er en måned, deretter en ti-dagers pause og en gjentakelse av kurset.
 • 10 gram peppermynteblader helle 2 ss. kokende vann. La det brygge i 20 minutter, belastning. Ta 0,5 ss. 3 ganger daglig før måltider. 3 g sitronbalsamfyll 1 ss. koker ka. La det brygge i 1,5 timer, - belastning. Ta med O.5 Art. 2 ganger om dagen.

Enn "angina pectoris" er farlig

Forklar meg, hva er farlig "angina pectoris" og hva skjer med hjertet under et hjerteinfarkt?

Angina pectoris (latina angina pectoris, "angina pectoris") utvikler seg når hjertemuskelen ikke mottar nok blod, næringsstoffer og opplever oksygen sult. Det er en skarp smerte i brystet ("et sulten av et sultende myokardium"), som varer i flere minutter.

Hjertet i utviklingen av angina lesjoner av koronararteriene ved atherosklerose. Mye sjeldnere forekommer angina med smittsomme og infeksjonsallergiske lesjoner. Hjertet begynner å motta mindre oksygen enn det trenger, stoffskiftet forstyrres i hjertemuskelen, og dette kan forårsake nekrose.

Det er et slikt brudd på en av to grunner.

1. Kronisk innsnevring av lumen av arterien som foder hjertet, på grunn av en atherosklerotisk plakk.

2. Skarp og langvarig spasme (sammentrekning) av hjertets kar.

Mangel på oksygen i hjertemuskelen føles spesielt akutt under trening. Det er av denne grunn at de fleste angina-angrepene utvikler seg under hardt hjertearbeid under overbelastning (tung fysisk arbeid, trening) eller under stress.

I motsetning til hjerteinfarkt, hvor dårlig sirkulasjon til hjertemuskelen er katastrofale og irreversible, er angina problemer med blodsirkulasjonen ikke så uttalt, og balansen mellom hjertets oksygenbehov og mottakelsen er gjenopprettet etter opphør av øvelsen. På grunn av dette er hjertevev bare delvis skadet. Men hvis mangelen på oksygen i hjertemuskelen overskrider terskelen for overlevelse, kan angina angina utvikle seg til et hjerteinfarkt.

Symptomer på stenokardi

Mamma hevder at hun har et hjerteinfarkt, men smerten er vanligvis ikke i brystet, men et sted i krageben og nakke. Kan hjertet mitt såre slik?

Smerte og kortpustethet er to permanente symptomer på angina pectoris. Det skal bemerkes at det ikke er direkte korrelasjon mellom graden av oksygenmangel i hjertemuskelen og intensiteten av smerte. Tross alt er styrken av smerte i angina også bestemt av tilstanden til pasientens nervesystem og hans personlige terskel for smertefølsomhet.

I mer enn halvparten av tilfellene er smerte det første symptomet på angina pectoris (angina pectoris) og i de fleste tilfeller - sin konstante følgesvenn (smertefri angina er sjelden observert).

• Stenokardi er preget av angrep av å presse, brenne eller kramme smerter bak brystbenet, som gir seg i venstre skulder og i venstre arm.

• Mindre smerte kan være på toppen av magen eller under kragebenet, overført til nakken, kjeften eller til og med tennene.

Noen hevder at anginaangrep ofte oppstår når de går ut på gata i blåsende eller kaldt vær.

Resten angina motsetning angina skjer uten fysisk anstrengelse, vanligvis om natten, men ellers beholder alle funksjonene i alvorlig angrep av angina pectoris, og er ofte ledsaget av en følelse av mangel på luft, av kvelning.

Med milde former for angina, varer smerten bare kort tid, 1-5 minutter, og går etter opphør av treningen eller tar nitroglyserin. Forlengelsen av smerteangrep indikerer at sykdommen har gått til et mer alvorlig stadium, og risikoen for å utvikle et hjerteinfarkt har økt. Noen smerte varer fra 5 til 15 minutter, og kroniske former av angina - fra en halv time til en time, men dette angrepet varighet bare viser at risikoen for sykdomsprogresjon i hjerteinfarkt er meget høy.

Som allerede nevnt, med angina pectoris, er det en klar sammenheng mellom starten på et angrep av smerte og fysisk anstrengelse: smerte vises alltid med fysisk innsats av en viss intensitet. For stabil utvikling av angina, fortsetter forholdet mellom smertestart og intensiteten av fysisk aktivitet lenge nok. Men reduksjonen i utholdenhet og det tidligere utseendet av smerte på grunn av fysisk innsats indikerer en ugunstig utvikling av sykdommen. Dette kalles ustabil angina.

Med smertefri form for angina pectoris, kan dyspnø vises i stedet for smerte. Det er brudd på hjerterytmen, men dette er mindre et konstant tegn på angina.

Førstehjelp for angina pectoris

Hvordan raskt fjerne angina angina? På meg er en stenokardi av en belastning.


1. Det første en person bør gjøre under angina angrep er å ta en rolig, fortrinnsvis stillesittende stilling.

2. En andre, ikke mindre viktig betingelse ved et angrep av angina pectoris, - en sublingual nitroglycerin (1 tablett eller 1-2 dråper 1% oppløsning på et stykke sukker for tablett validol), gjentatt mottak av preparatet uten virkning etter 5 minutter.

3. For å roe pasienten viser Corvalol (Valocardin) - 30-40 dråper inne eller tinktur av morwort eller valerian.

4. Økning i blodtrykket under behandling av angina krever ikke nødtiltak, siden nedgangen skjer spontant hos de fleste pasienter med angina ved angrepens slutt.

5. Hvis dette ikke hjelper, bør du umiddelbart ringe en ambulanse for å forhindre hjerteinfarkt.

Hvis en person har stabil angina, så for å overvåke det, må han regelmessig besøke en lege for å vurdere og redusere risikofaktorer.
Legen bør regelmessig planlegge undersøkelser. Disse inkluderer det vanlige EKG, øvelsestoleranse testen, et elektrokardiogram tatt under trening med trening.

Folk oppskrifter for angina pectoris

• Bland gresset av Adonis og gresset i trebladet ur. 100 g blanding helles 1 liter vodka og insisterer på et mørkt sted i 21 dager. Strain. Drikk 20 dråper 3 ganger om dagen i en halv time før måltider.

• Bland i like deler rosiner, tørkede aprikoser, svisker og valnøttkjerner. For 1 kg av blandingen tilsett en skive med en sitron med hud, men uten frø. Tilsett 300 g flytende honning til blandingen. Ta 1 ss 3 ganger om dagen på en tom mage for hjertesykdom. Legemidlet styrker hjertemuskelen, hjelper til med å gjenopprette normal rytme.

• Bland i like store mengder hvitløk og honning. Insister i en tett lukket beholder på et mørkt, kaldt sted i 7 dager, omrør innholdet daglig. Ta 1 ss 3 ganger om dagen for iskemisk hjertesykdom og aterosklerose.

• En av de beste gamle oppskrifter for stenokardi og kardiosklerose er følgende: 10 spiseskjeer av hagtorn, 5 spiseskjeer av knuste rosenhips legges i en gryte. Hell 2 liter kokende vann. Pannen er varmt innpakket og plassert i 24 timer på et varmt sted. Da blir sammensetningen filtrert gjennom osteklær og fortsetter til behandling. Ta 200 g 3 ganger daglig før måltider.

• Bland 3 hode hvitløk, som er pre-mashed i en slurry, 5 tørket sitroner, 0,5 kg honning. Sett alt i en krukke og la den brygge i 1 uke. Ta 4 ts. 2 ganger om dagen i 20-30 minutter før måltider. Spis den medisinske blandingen sakte, ta en pause mellom måltidene i hver skje i 1 minutt. For å rense fartøyene, styrke dem og hjelpe hjertet, bør kurset vare minst 1 måned.

• Når angina pectoris ledsaget av hypertensiv sykdom i I-II-scenen, anbefaler vi at du bruker infusjon av fennikel. Denne deilige og berømte krydder siden gamle tider er brukt fra spasmer, økt trykk og hjertesmerter. Dill beroliger, har antihypertensive, vanndrivende og antispasmodisk effekt. Hell 200 ml kokende vann 1 ss. l. tørket dill gress, la det brygge i 20 minutter og belastning. Ta et halvt glass tre ganger om dagen i en halv time før måltider.

• En infusjon eller alkoholisk tinktur av motherworten er en uunnværlig behandling for angina pectoris. Disse rettsmidler beroliger nervesystemet, senker hjertefrekvensen, øker styrken av sammentrekningene i hjertemuskelen og senker trykket.

Les Mer Om Fartøyene