Rustfrekvens: årsaker, symptomer og behandlingsmetoder

Angina pectoris er en form for iskemisk sykdom. Det manifesterer seg i form av et plutselig angrep av smerte i brystområdet uten noen provoserende handlinger. Utviklingen av et angrep skjer om natten, når en person, uten å mistenke noe, sover fredelig. Smerte i slike tilfeller varierer i varighet, kortpustethet og en følelse av ufullstendig inspirasjon. Stillebølgen er ofte ledsaget av en panikk, som er forbundet med frykt for døden, en forstyrrelse av det vegetative eller nervesystemet.

Årsaker til angina pectoris

Hovedårsaken til utseendet på angina i ro - en blokkering av koronar aterosklerotisk plakk, som er dårlig for blodsirkulasjon og hindrer flyten av næringsstoffer og oksygen til hjertet.

Vanligvis er hvile angina på grunn av nederlaget i koronarbeinene og er en manifestasjon av en komplisert form av bevegelsesangi. Så kroppen forteller om den utilstrekkelige mengden oksygen som kommer til hjertet.

Følgende sykdommer kan være årsakene til angina pectoris:

 1. Økt tone i vagusnerven.
 2. Kronisk høyt blodtrykk.
 3. Hypertrofisk kardiomyopati.
 4. Aortisk stenose.
 5. Koronaritt.

Utviklingen av angina pectoris blir ofte fremmet av patologier som er provokatører for hjertesykemi, blant dem:

 • virussykdommer;
 • diabetes mellitus;
 • feber,
 • oksygenmangel;
 • faktor av arvelighet.

Menn i alderen av førti og flere år, så vel som kvinner i overgangsalderen, er mer sannsynlig å være i fare.

Symptomer på stenokardi

Angrep av denne sykdommen er vanligvis ledsaget av en følelse av økt angst, i noen tilfeller panikk, vegetative forstyrrelser, der det er en rikelig separasjon av svette. Ofte skjer et angrep under en natts søvn eller om morgenen (5-6 am). Rollen av lasten, som provoserer iskemi, spilles av økt venøs tilførsel av blod inn i hjertemuskulaturen i en liggende stilling.

Et angrep får en person til å våkne opp fra plutselig kvelning eller en følelse av klemming i brystet. De vises i løpet av rask søvn, og pasienten kan huske at drømmene hans er forbundet med viklinger eller rask løping.

Ofte sprer smerten til venstre på kroppen, og gir til venstre arm, kjeve, scapula, nakke. Smertsyndrom gjør en person til å stoppe, fordi enhver bevegelse forårsaker uutholdelig lidelse. Takykardi utvikler side ved side, blodtrykk stiger, det er smerte i hodet, alvorlig kvalme og svimmelhet. Tar en pille Nitroglycerin i dette tilfellet hjelper ikke alltid. I de fleste tilfeller er angina pectoris, hvor symptomatologien manifesterer seg om natten, er fortsettelsen av spenningsangst som oppstår i løpet av dagen.

Et anginaangrep som varer mer enn en halv time med en utbredt progresjon krever akutt sykehusinnlegging etterfulgt av oppfølging.

diagnostikk

Når hvile angina oppstår, er kvalitativ diagnose nødvendig. For dette blir følgende undersøkelsesmetoder brukt:

 1. Elektrokardiogram.
 2. Sykkel ergometri.
 3. Ekkokardiogram.
 4. Koagulasjon.
 5. MR.

Et elektrokardiogram lar deg observere endringer som skjer hele dagen. Det er nødvendig å studere det venøse blodet for å få data på kolesterolnivå, samt en generell analyse av fingeren.

behandling

Behandling av en slik sykdom som hvilende stenokardi, avhenger i stor grad av årsaken til brudd på blodstrømmen langs karene i hjertemuskelårsaker. Hvis en slik årsak var spasme, må du sørge for å bruke medisiner. I de fleste tilfeller foreskrive legemidler som:

 1. Nitroglyserin, tilgjengelig i forskjellige doseringsformer. Deres mangfold gjør det mulig å bruke medikamentet både for daglig avlastning av tilstanden og for nødstilfeller. Mekanismen for sin handling gjør at du kan utvide karene, og dermed redusere belastningen på hjertemusklene, eliminere spasmer og gjenopprette normal blodgass.
 2. Kalsiumkanalblokkere reduserer konsentrasjonen av kalsiumioner i muskelvev, på grunn av dette er det en avspenning av fibrene og en reduksjon av trykket i spasmen.

Hvis hvilende stenokardi er et symptom på tilstanden før infarkt, bør en slik behandling utføres i en hjertesykehusinnstilling. I denne tilstanden må følgende preparater foreskrives for behandling av angina pectoris:

 1. Nitroglyserin, doseringen av disse er regulert, avhengig av smertesyndrom og blodtrykksnivå.
 2. Heparin, som injiseres gjennom dispenseren. Dette stoffet forhindrer dannelsen av blodpropper i det skadede området inne i karene. Behandling med heparin utføres under kontroll av indikatorer for blodkoagulasjonssystemet.
 3. Aspirin er et integrert legemiddel som påvirker løpet av hvile angina. For første gang foreskrives en dobbel dose medikament.
 4. Klopidogrel. Dette stoffet forhindrer dannelsen av blodpropp i karene, og redder pasienten fra utviklingen av trombose. I utgangspunktet brukes det intravenøst, siden stoffet administrert av denne metoden begynner å virke mye raskere.

Hvis pasienten har gått inn i en medisinsk institusjon med mistanke om hvile angina, utføres først og fremst koronar angiografi, og bare da er metoden for terapeutisk påvirkning foreskrevet. Det er flere alternativer:

 1. Hvis det ikke finnes anatomiske hindringer for normal blodsirkulasjon, brukes medisinbehandling med de nevnte legemidlene.
 2. I tilfelle en innsnevring av fartøyet blir avslørt, settes en spesiell enhet inn i denne delen - en stent som sikrer normal gjennomføring av blod gjennom arteriene.
 3. Ved diagnostisering av flere lesjoner i koronarbunnen brukes koronar bypass kirurgi. I tilfelle det er kontraindikasjoner, utfør stenting.

I tillegg til medisinsk hjelp trenger en pasient med angina pectoris å forandre sin livsstil, gi opp dårlige vaner, holde seg til kosternæring - dette vil øke levetiden.

Symptomer og behandling av hvile angina

Hjertepatologier er alltid forbundet med tilstedeværelsen av ubehagelige symptomer, men i de fleste tilfeller trekker seg tilbake i hvilemodus eller søvn. Unntaket, klar til å bevise seg selv til enhver tid, er en pause angina, som serverer den mest alvorlige manifestasjon av hjertestans iskemi og regnes PIS. Mangel på nødvendig behandling av sykdommen etter hvert etter en av angrepene vil føre til utseende av myokardiell nekrose.

årsaker

Hovedårsakene til stenokardi er som følger:

 1. Aterosklerose av koronarbeholdere og deres grener, som forårsaker oksygen sult av myokardiet. I dette tilfellet skal størrelsen på aterosklerotiske plakk være signifikant, siden det i starten av et angrep i ro, må myokardreserver være fullstendig utarmet.
 2. Spasm av blodkar. Det er forårsaket av feil i produksjonen av vasokonstriktor og dilaterende stoffer ved endotelet. I skarp hopp genererings vasokonstriktive faktorer (serotonin, endotelin, tromboksan-) og reduserer produksjons vasodilaterende forbindelser (prostacyklin, NO), koronar spasme forekommer, og i myocardium - mangel på oksygen.
 3. Utsatt infarkt. I løpet av 10-14 dagene etter infarktperioden utvikler ustabil angina, spesielt hvile.
 4. Forskjellige sykdommer i hjerte og blodkar, noe som fører til myokardialt hypoksi: kardiomyopati, sirkulasjons- og hjertefeil, høyt blodtrykk, hjertearytmi, inkludert takykardi.
 5. Betingelser der hjertemuskelen er spesielt i behov av oksygen: smittsomme sykdommer ved høy temperatur, diabetes, tyrotoksikose. Patologier alene kan ikke forårsake angina pectoris, men det kan provosere utseendet i arteriosklerose av kar.

Sannsynligheten for å utvikle sykdommen er mye høyere hvis det er følgende faktorer:

 1. Virkninger av forkjølelse på kroppen, som kan oppstå refleksystemisk spasme av koronarbeinene, veksten av blodtrykk og oksygenforbruk ved myokardiet.
 2. Følelsesmessige opplevelser der sympatiske deler av det vegetative nervesystemet aktiveres og behovet for oksygen øker.
 3. Røyking er en viktig risikofaktor for vasospastisk angina.
 4. Rikelig inntak av mat, noe som fremkaller utseende av flatulens.
 5. Tilstedeværelsen av overflødig vekt, karakteristisk for hyperkolesterolemi og dannelsen av kolesterolplakk på vegger av karene.
 6. Arvelig disposisjon.

klassifisering

I medisin er følgende klassifisering av sykdommen akseptert:

Stabil angina har i sin tur følgende varianter:

 • Latent - forekommer med motorisk aktivitet, selv i friske og smertefrie mennesker, blir sykdommen diagnostisert ved koronar angiografi;
 • Den andre klassen er preget av angrep om kvelden eller om morgenen, med skiftende vær eller fysisk aktivitet. Angrep passerer etter normalisering av dagens regime og størrelsen på belastningene;
 • Den tredje klasse - angina pectoris manifesterer seg under stress, hovedsakelig i følelsesmessige og stressfølsomme mennesker;
 • Den fjerde klasse - angina pectoris manifesterer seg selv under lav belastning.

Ustabil angina. Karakterisert ved en plutselig innfall av et angrep med smerte i brystet. Det er en form for preinfarkt, der en akutt sykehusinnleggelse av pasienten er nødvendig.

I en hvilestilling. Utbruddet av et angrep er plutselig uten fysisk anstrengelse. Ofte oppstår innen 2 uker. etter et hjerteinfarkt og er en post-infarkt tilstand.

Variabel angina pectoris. Karakterisert ved starten av et angrep i natt, morgen og med fysisk hvile. Årsaken til tilstanden er ikke atherosklerose, men krampe i kranspulsårene. Varigheten av angrepet er 2-5 minutter, den fjernes ved å ta nitroglyserin.

Sykdommen kan forekomme i kronisk form med tilbakefall av angrep med stor fysisk anstrengelse. Ofte vises skiltene i begynnelsen av turgåing, spesielt i svimlende sommer og høst, vått vær. Det finnes tilfeller der dødelige ledet det første angrepet av angina, men i utgangspunktet korrekt behandling av angina i ro med ulike symptomer til gjennomføringen av anbefalingene fra legen kan lykkes bekjempe sykdommen.

symptomer

De fleste tilfeller av utseendet av hvile angina er preget av en plutselig smertestart. I noen pasienter manifesteres det oftere i en tilstand av stress, andre - med fysisk overstyring, griper noen angrepet om natten og får deg til å våkne opp. Varigheten av angrepet er mindre enn 15 minutter. Smerten kan bestråle under scapulaen, i armen, nakke og kjeve. I dette tilfellet er det ofte tyngde i magen, kvalme, halsbrann, kolikk i epigastrium. Noen ganger oppstår følelsene når den følelsesmessige og fysiske stressen blir fjernet, men det krever ofte at nitroglyserin tas under tungen.

Saker er beskrevet når hvile angina manifesteres bare ved epigastrisk ubehag eller hodepine, noe som i stor grad kompliserer diagnosen. Det er også nødvendig å skille angina angina fra symptomer på hjerteinfarkt. De er preget av kortsiktig, raskt gå bort etter å ha brukt Nidefilin og Nitroglycerin, men stopp ikke med et hjerteinfarkt. Når angina ikke øker kroppstemperaturen, er det ingen kortpustethet, og pasienten i en tilstand av angrep er ikke spent.

Ofte er patologi ledsaget av hjertearytmi. Eksternt er angina og arytmi karakterisert ved følgende symptomer:

 1. Svak hud i ansiktet (noen ganger rødt) og et uttrykk for lidelse.
 2. Kaldt svette i pannen.
 3. Kalde hender og mangel på følsomhet av fingrene.
 4. Sjeldne og grunne puste.
 5. Hyppige hjertebanker i begynnelsen av angrepet og lavere på slutten.

diagnostikk

Pasienter med hvile angina blir nødvendigvis utsatt for en omfattende undersøkelse på sykehuset. Noen ganger oppstår brystsmerter med lungepleie, magekreft eller magesår. Diagnose av sykdommen gjør det mulig å skille angina fra andre patologier og inkluderer bruken av følgende metoder:

 1. EKG - bestemmer stigningen eller depresjonen av ST-segmentet, noe som indikerer hjerteavvik og kritisk stenose i kranspulsåren.
 2. Ekkokardiografi - vurderer hjertemuskelenes evne til å kontrakt.
 3. Daglig overvåking av EKG - gir deg mulighet til å få mer nøyaktige data, i motsetning til en engangsundersøkelse.
 4. Kardiale positronutslippstomografi - bestemmer iskemiske steder og koronar perfusjon.
 5. Biokjemisk blodprøve - bestemmer nivået av glukose, kolesterol og koagulogram.
 6. Røntgenkoronografi - viser tilstanden og funksjonen av kranspulsårene.
 7. Lastetester og sykkel ergometri.

behandling

Ved akutt anginalangrep holdes en person i ro og gir straks nitroglyserin. Et ikke-stoppende angrep krever nødkall på en ambulanse. Behandling av hvile angina er foreskrevet basert på symptomene, resultatene av undersøkelsen og årsaken til utviklingen av angrepet. Følgende metoder brukes til dette:

Terapeutisk. Det er basert på å endre livsstilen med oppgivelsen av dårlige vaner, organisere riktig ernæring og kontrollere fysisk aktivitet. Hvis du har overvekt, ta vare på reduksjonen, mens bruk av sjokkdiet er uakseptabelt. Under behandlingen er kostholdskravene som følger:

 • Innholdet av mettet fett er mindre enn 30% av kaloriinnholdet i mat;
 • Mettet fett - mindre enn 30% av mengden av alle forbrukte fettstoffer;
 • Prioriterte produkter - frukt, grønnsaker, frokostblandinger;
 • Normen for kolesterolinntak er mindre enn 300 mg / dag;
 • Begrensning av saltinntaket.

Medisinsk. Metoden er basert på bruk av nitroglyserin, som stopper angrepet. Dens normale dose er 0,5 mg. Etter mottak under tungen begynner effekten av stoffet innen 5 minutter. Hvis nødvendig, er følgende ekstra medisiner foreskrevet:

 • Antihypertensive - med et stabilt høyt blodtrykk;
 • B-blokkere, som reduserer myokardiell oksygenbehov og reduserer det
 • ACE-hemmere - med hjertesvikt;
 • Antikoagulantia - når det er sjanse for å utvikle tromboembolisme
 • Analgetikk - med varigheten av et angrep mer enn 10 minutter, når det blir et tegn på utbruddet av et hjerteinfarkt;
 • Andre stoffer - immunokorrigering, vanndrivende etc.

Kirurgisk. Det utføres tradisjonelt - ved å åpne brystet, eller ved en minimal invasiv metode - ved stenting. Den brukes til alvorlig hjerteskade i følgende operasjoner:

 • Koronar angioplasti, når en metallstent plasseres i lesjonen av fartøyet, utvider innsnevringen og forbedrer blodstrømmen;
 • Aortocoronary bypass - metoden for å skape biomaterialer bypass for å mate blodet i hjertemuskelen;
 • Hjertetransplantasjon - i alvorlige forhold, når den er alvorlig skadet og ikke kan fortsette å utføre sin funksjon.

Resten angina - alvorlig iskemisk sykdom, som manifesterer seg plutselig, uten noen åpenbare grunner, og er et alvorlig problem fordi det kan føre til myokardialt infarkt eller plutselig død. Tilstedeværelsen av symptomer på sykdommen - en anledning til umiddelbar behandling av kardiologen. På hastighetsreferansen til legen avhenger av utsiktene til et positivt resultat av behandlingen, og i noen tilfeller, pasientens liv. Pasienter med angina trenger å radikalt endre livsstil med oppgivelse av avhengighet og effektjustering, andre måter å håndtere patologi er ikke der.

Rustfrekvens: symptomer og behandling, prognose og komplikasjoner

Angina pectoris er en farlig sykdom som er en form for iskemisk sykdom, og leger blir ofte behandlet som en pre-infarkt tilstand. Hvis du ikke tar tiltak, vil et av angrepene forårsake myokardiell nekrose.

Rustfrekvens: årsaker og symptomer

Angina pectoris - angrep av smerte bak brystbenet, som oppstår utenfor fysisk belastning

Rustfrekvens - kjennetegnet ved smerter av anginøs karakter og oppstår i hvilemodus når det ikke finnes noen predisponerende faktorer.

Vanlige årsaker til utvikling av hvile angina:

 • Åreforkalkning.
 • Utsatt infarkt.
 • Sykdommer i hjertet.
 • Økt tone i vagusnerven.
 • Arvelig disposisjon.

Faktorer som bidrar til utviklingen av angina inkluderer: anemi, diabetes, røyking, stress, smittsomme sykdommer, tyrotoksikose etc.

Innsnevringen av koronararteriene oppstår som et resultat av vasospasme, dannelsen av en aterosklerotisk plakk, trombose. På denne bakgrunn reduseres blodstrømmen ned i arteriene, hjertet mister oksygen og utvikler angina pectorisangrep.

Under et angrep er den aterosklerotiske plakk brutt, noe som medfører dannelse av en trombose.

Senere blokkerer han arterien og pasienten har en følelse av smerte i brystet. Varigheten av angrepet er ca. 15 minutter. Smertefulle opplevelser kan gis til scapula eller nakke og ledsaget av tyngde i magen, kvalme, halsbrann. I tillegg observeres følgende symptomer:

 1. Overfladisk pusting.
 2. Blek hud.
 3. Kolde ekstremiteter.
 4. Hyppige hjertebank.
 5. Mangel på fingerfølsomhet.
 6. Ofte manifesterer anfall seg i fasen med rask søvn.

I mange tilfeller er angina i hvile en komplikasjon av angina pectoris.

diagnostikk

Ultralyd i hjertet vil evaluere funksjonen til hjertemuskelen

Diagnose utføres i et sykehusmiljø, da undersøkelse av pasienten ikke tillater deg å etablere en nøyaktig diagnose og å identifisere årsaken til angina pectoris. Når det henvises til en lege, utføres auskultasjon og fysisk undersøkelse. Hvis det oppdages noen avvik, henvises pasienten til et sykehus.

Fra laboratoriemetoder for forskning utpeke en generell blod- og urintest, samt en biokjemisk blodprøve.

Instrumentelle metoder gir et mer detaljert bilde:

 • EKG. Studien gjør det mulig å identifisere hjertedysfunksjon og kritisk innsnevring av arterien under oppstart eller depresjon av ST-segmentet.
 • Daglig overvåking av EKG. For å bestemme EKGs patologi, gir det i alle tilfeller ikke et positivt resultat, så det gjennomføres en undersøkelse gjennom dagen.
 • Ekkokardiografi. Det gir en mulighet til å evaluere myokardiet. I strid med dens funksjoner blir patologi diagnostisert.
 • Koronar angiografi. Studien lar deg ta bilder av koronararteriene og vurdere deres patenter, samt graden av forstyrrelse av blodstrømmen.
 • PET (positron utslipp tomografi). Detekterer brudd på blodtilførselen i enkelte områder av hjertet og bidrar til å oppdage døde muskelområder fra de levende, som er dårlig kontrakt. Denne typen tomografi er den mest informative.
 • Om nødvendig utføres stresstester eller sykkel ergometri.

Etter en grundig undersøkelse i et stasjonært miljø og for å identifisere årsaken til angina pectoris, er nødvendig behandling foreskrevet.

Hva er farlig patologi?

Hvis du ikke tar tiltak for å eliminere patologien, kan dette føre til utvikling av alvorlige komplikasjoner. Ganske ofte er det en progresjon av kardiosklerose med den påfølgende utviklingen av hjerteinfarkt. Dette vil indikere et langvarig angina pectorisangrep.

Også denne form for iskemisk sykdom kan provosere utviklingen av arytmi og hjertesvikt.

For å unngå slike komplikasjoner er det viktig å kontakte en kvalifisert lege i tide for å få hjelp med utseendet til de første symptomene på angina pectoris.

medisinering

Behandlingen av patologi er kompleks og består av medisiner og diett

Ved forekomst av et angrep, fjern det eller ham ved hjelp av tabletter av Nitroglycerinum. Etter å ha tatt stoffet, oppstår effekten innen 5 minutter.

Hvis symptomene ikke forsvinner, bør ambulansteamet bli kalt omgående. Behandling er rettet mot å redusere frekvensen av anfall, samt forebygge hjerteinfarkt.

Medisiner velges av legen, og tar hensyn til pasientens tilstand, anamnese og samtidige sykdommer:

 • Ved høyt arterielt trykk brukes antihypertensive stoffer.
 • For å redusere risikoen for å utvikle blodpropp utnevne Aspirin, Trombostop, Clopidogrel og andre.
 • For å minimalisere oksygenmangel i hjertemuskelen, ved hjelp av metoprolol, bisoprolol, atenolol, etc. blokkere antianginal, antihypertensiv effekt og også redusere atrioventrikulær ledning.
 • Med symptomer på hjertesvikt, brukes ACE-hemmere: Enalapril, Lysinopril, Perindopril, etc.
 • Også foreskrevet legemidler av kalsiumantagonistgruppen: Verapamil, Diltiazem, etc. Når du bruker disse legemidlene, må du følge forsiktighet, da de har noen kontraindikasjoner.
 • Om nødvendig kan kardiologen foreskrive diuretika, immunokorrigerende midler, etc.

Folkemetoder

Vi behandler stenosekardi med en blanding av sitron, honning og hvitløk!

For å stoppe angrepene av akutt smerte og lette pasientens tilstand, kan du bruke metodene for alternativ medisin. Folkebehandling er ikke rettet mot å eliminere årsaken, men bare for å redusere symptomene på manifestasjon av angina pectoris.

Populære folkemessige oppskrifter for behandling av angina pectoris:

 1. Dekoksjon av valerian og hagtorn. Ta i samme mengde den knuste roten av valerian og hagtorn bær. Ved 40 g av blandingen trenger 0,5 liter kokende vann, som er fylt med urter. Kapasiteten til å sette er infundert på et varmt sted for en dag. Videre belastning og ta et glass 3 ganger om dagen.
 2. En helbrede blanding av hvitløk og honning. Hvitløk hogge og legg til honning til den. Ingredienser bør tas i like mengder. Lukk tett og legg på et mørkt, kjølig sted i en uke. Hver dag må du røre blandingen. Bruk en spiseskje tre ganger om dagen.
 3. Urte samling. I like store mengder ta urtens yarrow, roten av valerian og urt St. John's wort. En spiseskje av samlingen helles 260 ml kaldt vann. La i 4 timer, kok deretter i 5 minutter. La deretter slippe i 2 timer. Før bruk, ta av og ta 1/3 kopp før hvert måltid.
 4. Infusjon av røtter er elekanan. Grind 30 g tørr rot av elecampan og hell 500 ml vodka. La for å infuse i 2 uker. På slutten av denne perioden, ta 30 dråper 3 ganger om dagen.
 5. Sitron og hvitløk. Det vil ta 6 sitroner og et hode hvitløk. All grind, mild søt og bland. Du kan legge til kjære til blandingen. La for å infuse på et mørkt sted i 7 dager. Ta en tom mage 1-2 skjeer.
 6. Healing eliksir basert på valnøtter. Klem saften av to sitroner, tilsett 300 g honning, 150 g aloe juice og 500 g jordede valnøtter. Alle komponenter er godt blandet. Bruk 2 teskjeer før du spiser.
 7. Med utseende av ubehagelige opplevelser bak brystbenet, er det nyttig å gni granolje inn i dette området.
 8. For å styrke hjerterytmen, kan du lage en nyttig blanding. Ta med like mye svisker, rosiner, tørkede aprikoser og valnøttkjerner. Tilsett 150 gram flytende honning til den resulterende blandingen, veier ca 500 gram, samt en bit på 1/2 sitron. Å spise på en tom mage på en spiseskje 3 ganger om dagen.

Det er et stort antall resept for behandling av angina og styrking av hjertemuskelen. Ovennevnte er de mest populære oppskrifter. Det anbefales at du konsulterer legen din før du bruker dem.

Kirurgisk behandling

Valget av behandlingsmetode avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen og kontraktilfunksjonen i hjertemuskelen

Hvis medisinering ikke gir positive resultater og ikke kan behandles, utføres en kirurgisk operasjon.

Kardiologen-kirurgen velger en av to metoder for å utføre operasjonen:

 • Koronar angioplastikk.
 • Aorto-coronary bypass.

Koronar angioplastikk er en ikke-invasiv metode, som består i å gjenopprette det innsnevrede lumen i koronararterien. Utført ved kateterisering av arteriell sengen. I arterien, rammet av aterosklerose, settes et langt tynt kateter inn. Etter dette injiseres det radioaktive stoffet og angiografi utføres.

Deretter setter en spesiell guide inn, etterfulgt av et ballonkateter, i enden av hvilken det er en ballong. Når kateteret blir brakt til det berørte området, blir ballongen oppblåst. På stedet for innføring av kateteret er det satt inn en belastning for å stoppe blødningen.

Kirurgi for angina pectoris bidrar til å redusere anfall, forbedre kontraktilpumpens funksjon i hjertemuskelen.

Når skiftingen utføres, innføres en spesiell metallrør i den berørte arterien, og øker dens lumen. Dette er en ganske komplisert kirurgisk operasjon, som krever disseksjon av thoraxen. Under intervensjonen brukes en vaskulær shunt, den ene enden er syet til aorta og den andre til koronararterien. Som et resultat blir blodsirkulasjonen gjenopprettet langs omkjøringen.

Hvis du overvåker angina og utfører systematisk behandling, er prognosen gunstig, arbeidskapasiteten forblir, men fysiske og følelsesmessige stress er begrenset.

Mer informasjon om angina pectoris finnes i videoen:

Det skal huskes at progresjonen av hvilende angina kan føre til ugunstig prognose.

Redusere risikoen for å utvikle angina pectoris kan gjøres med følgende anbefalinger:

 1. Avvise dårlige vaner.
 2. Bytt dietten. Det er nødvendig å begrense inntaket av animalsk fett og salt, men øke forbruket av grønnsaker og frukt, samt vegetabilske fettstoffer.
 3. Tidlig identifisere og behandle diabetes. Det er viktig å overvåke blodsukkernivået.
 4. Overvåk blodtrykket.
 5. Det anbefales å gå inn for sport og lede en sunn livsstil.

Hvis angina tidligere var angrepet, er sekundær forebygging viktig, som er rettet mot å forhindre utvikling av et annet angrep. Det er nødvendig å unngå overdreven fysisk anstrengelse, følelsesmessig stress, bli registrert hos en kardiolog og gjennomgå undersøkelser.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter, å informere oss.

Angina pectoris: spenning og hvile, stabil og ustabil - tegn, behandling

En av de vanligste kliniske manifestasjonene av kranspulsårene (iskemisk hjertesykdom) er angina. Det kalles også angina pectoris, selv om denne sykdomsdefinisjonen nylig har blitt brukt svært sjelden.

symptomer

Navnet er knyttet til tegn på sykdommen, som er manifestert i trykk eller kompresjon (smal - stenos fra gresk.), brennende følelser i hjertet av hjertet (Kardia) bak brystbenet, blir til smerte.

I de fleste tilfeller oppstår smerte plutselig. I noen mennesker er symptomene på angina pectoris tydelig uttrykt i stressende situasjoner, mens andre - under overbelastning ved tung fysisk arbeid eller idrettsøvelser. Ved tredje angrep tvinger de deg til å våkne opp midt om natten. Oftest skyldes dette at stoffet i rommet eller for lav temperatur i luften, økt arteriell trykk. I noen tilfeller oppstår angrepet under overmåling (spesielt om natten).

soner med typisk bestråling av smerte i angina pectoris

Varighet av smerte - ikke mer enn 15 minutter. Men de kan gi i underarmen, under skulderbladene, nakke og jevn kjeve. Ofte er angina angrep manifestert av ubehagelige opplevelser i den epigastriske regionen, for eksempel vekt i mage, mage kolikk, kvalme, halsbrann. I de fleste tilfeller passerer smerten, så snart en person blir følelsesmessig agitert, hvis det går en pause i jobben under en tur han stopper. Men noen ganger for å stoppe et angrep, må du ta stoffer av en nitratgruppe som har en kort handling (en nitroglyserin tablett under tungen).

Det er mange tilfeller når symptomene på angina angrep manifesteres bare i form av ubehag i magen eller hodepine. I dette tilfellet forårsaker diagnostisering av sykdommen visse vanskeligheter. Det er også nødvendig å skille smertefulle angina angrep fra symptomene på hjerteinfarkt. De er kortvarige, og kan lett fjernes ved å ta nitroglyserin eller nidefilin. Mens smerten med hjerteinfarkt med dette stoffet ikke er stoppet. I tillegg med stenokardi er det ingen stagnasjon i lungene og kortpustethet, kroppstemperaturen forblir normal, pasienten opplever ikke spenning under et angrep.

Ofte er denne sykdommen ledsaget av hjertearytmi. Eksterne tegn på angina og hjertearytmi er manifestert i følgende:

 • Svak hud i ansiktet (rødhet forekommer i atypiske tilfeller);
 • På pannen er det dråper kaldt svette;
 • På ansiktet er et uttrykk for lidelse;
 • Hands - cold, med tap av følsomhet i fingrene;
 • Puste er overfladisk, sjelden;
 • Puls ved begynnelsen av angrepet - hyppig, ved slutten av frekvensen avtar.

Etiologi (årsaker til forekomst)

De vanligste årsakene til denne sykdommen er arteriosklerose av koronarbeinene og hypertensjon. Det antas at forekomsten av angina skyldes en reduksjon i oksygenforsyningen til koronarbeinene og hjertemuskelen, som oppstår når blodstrømmen til hjertet ikke oppfyller sine behov. Dette forårsaker myokardisk iskemi, som igjen bidrar til forstyrrelsen av oksidasjonsprosessene som forekommer i det, og utseendet av en overflod av metabolske produkter. Ofte krever hjertemuskelen en økt mengde oksygen med alvorlig venstre ventrikulær hypertrofi. Årsaken til dette er slike sykdommer som dilatert eller hypertrofisk kardiomyopati, aortisk oppkastning, stenose av aortaklappen.

Svært sjelden (men slike tilfeller har blitt notert), oppstår angina i hjertet mot bakgrunnen av smittsomme og allergiske sykdommer.

Kurs av sykdommen og prognosen

Denne sykdommen er preget av et kronisk kurs. Angrep kan gjenta mens du gjør hardt arbeid. Ofte oppstår de når en person bare begynner å bevege seg (gå), spesielt i kaldt og vått vær, på varme sommerdager. Forverrede angina angrep er emosjonelle, psykisk ubalanserte personer som er utsatt for hyppig stress. Det har vært tilfeller da det første angina angrepet var dødelig. Generelt, med riktig metode for behandling, etterlevelse av anbefalingene fra leger, er prognosen gunstig.

behandling

For å eliminere angina pectoris angrep:

 1. Konservative behandlingsmetoder, inkludert medisinsk og medisinsk behandling;
 2. Kirurgisk operasjon.

Behandling av angina med medisiner utføres av en kardiolog. Den inneholder følgende:

Ikke-medisinske behandlingsmetoder inkluderer:

 • Bruk av dietter med sikte på å senke kolesterol i blodet;
 • Justering av kroppsvekt i henhold til indeksen for vekst
 • Utvikling av individuelle belastninger;
 • Behandling med alternativ medisin;
 • Eliminering av dårlige vaner: røyking, alkohol, etc.

Kirurgisk behandling inkluderer aterotomi, rotoblacia, koronar angioplastikk, spesielt - med stenting, samt en komplisert operasjon - aortokoronær bypass. Behandlingsmetoden er valgt avhengig av type angina og alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet.

Klassifisering av angina pectoris

Følgende klassifisering av sykdommen er akseptert:

 • På grunn av forekomsten av:
  1. Stenokardi av stress, som oppstår under påvirkning av fysisk anstrengelse;
  2. Angina av hvile, angrep som overtar pasienten under en natts søvn, og i løpet av dagen da han lyver, uten noen åpenbare forutsetninger.
 • Av naturen av kurset: Som en egen art er angina av Prinzmetal isolert.
  1. Stabil. Angrep av sykdommen fremkommer med en viss, forutsigbar frekvens (for eksempel en dag eller to, flere ganger i måneden, etc.). Den er delt inn i funksjonelle klasser (FC) fra I til IV.
  2. Ustabil. Den første oppstart (VVS), progressiv (PS), postoperativ (tidlig preinfarkt), spontan (variant, vasospastisk).

Hver art og underart har sine egne karakteristiske trekk og egenskaper ved sykdomsforløpet. La oss vurdere hver av dem.

Stabil anstrengende angina

Akademiet for medisinsk vitenskap har utført forskning om hvilke typer fysisk arbeid som personer med hjerte-og karsykdommer kan utføre uten å oppleve ubehag og bouts i form av tyngde og brystsmerter. Samtidig ble stabil stress angina delt inn i funksjonelle klasser, hvorav fire ble tildelt.

Jeg funksjonell klasse

Det kalles latent (hemmelig) angina pectoris. Karakterisert av at pasienten kan utføre nesten alle typer arbeid. Han overvinner enkelt lange avstander til fots, uten vanskeligheter å klatre trappene. Men bare hvis alt dette er gjort i en målt og for en viss tid. Når du akselererer bevegelsen, eller øker varighet og tempo i arbeidet, er det anginaangrep. Ofte skjer slike angrep med ekstreme belastninger for en sunn person, for eksempel med gjenopptakelse av sport, etter en lang pause, ytelsen av overdreven fysisk aktivitet, etc.

II funksjonelle klasse

Personer som er utsatt for angina pectoris i denne funksjonelle klassen opplever ofte anfall på bestemte tidspunkter, for eksempel om morgenen etter å ha våknet og brått oppover fra sengen. I noen manifesterer de seg etter å ha klatret trappene i et bestemt gulv, mens andre - under bevegelsen i dårlig vær. Reduksjonen i antall anfall er lettere ved riktig organisering av arbeid og distribusjon av fysisk anstrengelse. Gjør dem på optimal tid.

III funksjonell klasse

Stenokardi av stammen av denne arten er inneboende hos personer med sterk psyko-magnetisk opphisselse, hvis angrep forekommer når de beveger seg i et normalt tempo. Og overvinne trappene til gulvet for dem blir til en ekte test. Disse menneskene blir ofte utsatt for angina pectoris. De er de hyppigste sykehuspasientene, diagnostisert med CHD.

IV funksjonell klasse

Hos pasienter med angina pectoris i denne funksjonelle klassen forårsaker noen form for fysisk anstrengelse, selv ubetydelig, et angrep. Noen kan ikke engang flytte rundt i leiligheten, uten smertefulle opplevelser i brystet. Blant dem er den største andelen av pasienter som har smerte i ro.

Ustabil angina

Angina pectoris, antall anfall som kan da øke, deretter redusere; deres intensitet og varighet endres også, kalles ustabil eller utvikler seg. Ustabil angina pectoris varierer i henhold til følgende tegn:

 • Arten og alvorlighetsgraden av forekomsten:
  1. Klasse I. Den første fasen av kronisk angina. De første tegnene på sykdomsutbruddet ble notert kort før de gikk til legen. I dette tilfellet er forverringen av IHD mindre enn to måneder.
  2. Klasse II. Subakutt strøm. Smertssyndrom ble notert under hele forrige dato for besøket til legen i måneden. Men de siste to dagene var de fraværende.
  3. Klasse III. Strømmen er skarp. Angrep av angina ble observert i hvile de siste to dagene.
 • Betingelser for forekomst:
  1. Gruppe A. Ustabil, sekundær angina. Grunnen for sin utvikling er faktorer som utløser koronar hjertesykdom (hypotensjon, takyarytmi, ukontrollert hypertensjon, smittsomme sykdommer ledsaget av feber, anemi og så videre).
  2. Gruppe B. Ustabil, primær angina. Det utvikler seg i fravær av faktorer som øker løpet av IHD.
  3. Gruppe C. Tidlig postinfarkt angina. Oppstår i de kommende ukene, etter å ha lidd et akutt myokardinfarkt.
 • På bakgrunn av den terapeutiske behandlingen:
  1. Den utvikles med minst medisinske prosedyrer (eller ikke utført).
  2. Med medisineringskurset.
  3. Utviklingen fortsetter med intensiv omsorg.

Angina pectoris

Pasienter med stabil angina pectoris IV funksjonelle klasse klager nesten alltid på smertestilingen om natten, og også tidlig om morgenen da de bare våknet opp og ligger i sengen. En undersøkelse av hjerte og hemodynamiske behandler slike pasienter ved daglig, løpende overvåkning viser at angrepet er en forløper for hver økning i blodtrykket (systolisk og diastolisk) og hjertebank. Individuelt trykk var høyt i lungearterien.

Rustfrekvens - mer alvorlig angina pectoris. Oftest forekommer forekomsten av et angrep på grunn av en psykomotional belastning som forårsaker en økning i blodtrykket.

Det er mye vanskeligere å stoppe dem, siden eliminering av årsaken til forekomsten deres er fulle av visse vanskeligheter. Tross alt, som en psykomotisk byrde kan tjene noen grunn - en samtale med en lege, familie konflikt, problemer på jobben, etc.

Når et angrep av denne type angina oppstår for første gang, opplever mange mennesker en følelse av panikk. De er redd for å flytte. Etter at smerten går, opplever en person en følelse av overdreven tretthet. På pannen er det dråper med kald svette. Hyppigheten av anfall er forskjellig for alle. I noen kan de bare manifestere seg i kritiske situasjoner. Andre angrep besøkes mer enn 50 ganger om dagen.

En av typene angina pectoris er vasospastisk angina. Hovedårsaken til forekomsten av anfall er en spasme av koronarbeinene, som oppstår plutselig. Noen ganger skjer dette selv i fravær av aterosklerotiske plakk.

For mange eldre er spontan angina karakteristisk, som oppstår tidlig om morgenen, i ro eller når kroppsposisjonen endres. Det er imidlertid ingen synlige forutsetninger for angrep. I de fleste tilfeller er deres forekomst forbundet med mareritt, en underbevisst frykt for døden. Et slikt angrep kan vare litt lengre enn andre arter. Ofte stoppes det ikke med nitroglyserin. Alt dette - angina, tegnene derav ligner symptomene på hjerteinfarkt. Hvis du gjør en cardiogram, vil det sees at hjertemuskelen er under dystrofi, men tydelige tegn på et hjerteinfarkt og aktiviteten til enzymer, indikerer til ham, nei.

Angina pectoris

Til den spesielle, atypiske og svært sjeldne typen iskemisk hjertesykdom er stenokardien til Prinzmetal. Dette navnet ble gitt til ære for den amerikanske kardiologen, som først oppdaget det. Egenheten ved denne type sykdom er den sykliske forekomsten av anfall, som følger etter hverandre, med et bestemt tidsintervall. De utgjør vanligvis en serie anfall (to til fem) som alltid forekommer samtidig - tidlig om morgenen. Deres varighet kan være fra 15 til 45 minutter. Ofte er denne typen angina ledsaget av alvorlig arytmi.

Det antas at denne typen angina pectoris er en sykdom hos unge mennesker (opptil 40 år). Det forårsaker sjelden et hjerteinfarkt, men kan bidra til utvikling av livstruende brudd på hjerterytmen, for eksempel ventrikulær takykardi.

Arten av smerte i angina pectoris

De fleste med angina lider av brystsmerter. Noen beskriver det som å trykke eller kutte, andre føler det, som en stramning i halsen eller et brennende hjerte. Men mange pasienter som ikke nøyaktig kan formidle arten av smerte, da den irradierer til forskjellige deler av kroppen. At denne angina ofte indikerer en karakteristisk gestus - en knust knyttneve (en eller begge palmer) festet til brystet.

Smerter med angina følger vanligvis etter hverandre, gradvis økende og økende. Etter å ha nådd en viss intensitet, forsvinner de nesten umiddelbart. For angina pectoris er smertestart typisk på trenings tidspunktet. Smertefullt syndrom i brystet, som vises ved slutten av arbeidsdagen, etter ferdigstillelse av fysisk arbeid, har ingenting å gjøre med hjertesykdom. Ikke vær bekymret hvis smerten varer bare noen få sekunder, og forsvinner med dyp inspirasjon eller endring i posisjon.

Video: Foredrag om angina og iskemisk hjertesykdom i St. Petersburg State University

Risikogrupper

Det er funksjoner som kan provosere fremveksten av ulike typer angina pectoris. De kalles risikogrupper (risikofaktorer). Skille mellom følgende risikogrupper:

 • Uendret - faktorer som en person ikke kan påvirke (eliminere). Disse inkluderer:
  1. Arv (genetisk disposisjon). Hvis noen i familien i den mannlige linjen døde i en alder av 55 år fra hjertesykdom, er sønnen i fare for angina pectoris. Ifølge kvinnelinjen oppstår risikoen for sykdommen hvis døden er forårsaket av hjertesykdommer opp til 65 år.
  2. Race tilhørighet. Det ble notert at angina til innbyggerne i det europeiske kontinentet, spesielt de nordlige landene, er mye hyppigere enn i innbyggerne i de sørlige landene. Og den laveste prosentdelen av sykdommen - i representanter for Negroid-rase.
  3. Seksualitet og alder. I en alder av 55 år utvikler angina pectoris oftere hos menn enn hos kvinner. Dette skyldes den høye produksjonen av østrogen (kvinnelige kjønnshormoner) i denne perioden. De er en pålitelig beskyttelse av hjertet fra ulike sykdommer. Men i overgangsalderen endres bildet og risikoen for angina i representanter for begge kjønn blir lik.
 • Modifisert - en risikogruppe hvor en person kan påvirke årsakene til sykdommen. Den inneholder følgende faktorer:
  1. Overvekt (fedme). Med vekttap reduseres blodkolesterolnivået, blodtrykket reduseres, noe som alltid reduserer risikoen for angina pectoris.
  2. Diabetes mellitus. Ved å opprettholde et blodsukkernivå nær normale verdier, kan du kontrollere hyppigheten av angrep av IHD.
  3. Emosjonelle belastninger. Du kan prøve å unngå mange stressende situasjoner, og derfor redusere antall angina pectorisangrep.
  4. Forhøyet blodtrykk (hypertensjon).
  5. Lav fysisk aktivitet (hypodynami).
  6. Dårlige vaner, spesielt røyking.

Nødhjelp for angina pectoris

Personer som er diagnostisert med progressiv angina pectoris (og andre typer) er i fare for sannsynligheten for plutselig død og forekomsten av hjerteinfarkt. Derfor er det viktig å vite hvordan man raskt kan takle de viktigste symptomene på sykdommen alene, og når det er nødvendig med inngrep fra medisinske fagfolk.

I de fleste tilfeller manifesteres denne sykdommen av utseendet av skarp smerte i brystområdet. Dette skyldes det faktum at myokardiet opplever oksygen sult på grunn av lavere blodtilførsel under treningen. Førstehjelp under et angrep bør rettes mot gjenoppretting av blodstrøm.

Derfor bør hver pasient med angina ha et rasktvirkende preparat for vasodilatasjon, for eksempel nitroglyserin. I dette tilfellet anbefaler leger at de tar det kort tid før påstanden om et angrep. Dette gjelder spesielt hvis en følelsesmessig utbrudd er forventet eller hardt arbeid skal utføres.

Hvis du oppdager en mann som gikk på gaten, som plutselig stoppet, veldig blek og ufrivillig berører brystet med hånden eller en knyttneve, betyr det at det fanget angrepet av koronar hjertesykdom og trenger umiddelbar hjelp med angina.

For å gi det, må du gjøre følgende:

 1. Hvis mulig, sett personen (hvis det ikke er en benk i nærheten, så direkte til bakken).
 2. Åpne brystet, unbuttoning knappen.
 3. Se etter en sparingstablet av nitroglyserin (valocordin eller Validol) og legg det under tungen.
 4. Ta tak i tiden, hvis det ikke blir bedre i løpet av ett til to minutter, må du ringe en ambulanse. I dette tilfellet, før ankomsten av leger, er det ønskelig å holde seg nær ham, prøver å involvere ham i samtalen om abstrakte emner.
 5. Etter ankomsten av leger, prøv å forklare klart legene bildet av hva som skjer siden angrepet.

I dag er hurtige tiltak nitrater tilgjengelig i ulike former, som virker umiddelbart og er mye mer effektive enn tabletter. Dette er en aerosol kalt Nitro poppy, Isotket, Nitrospray.

Metoden for deres anvendelse er som følger:

 • Rist boksen,
 • Sprøyt enheten inn i pasientens munn,
 • For å tvinge ham til å holde pusten hans, for å injisere en dose aerosol, prøver å komme under tungen.

I noen tilfeller må du kanskje injisere medisinen gjentatte ganger.

Lignende omsorg bør gis til pasienten og hjemme. Det vil fjerne et akutt angrep og kan vise seg å være salutær, uten utvikling av hjerteinfarkt.

diagnostikk

Etter å ha gitt den første nødvendige hjelpen, må pasienten nødvendigvis se en lege som vil klargjøre diagnosen og velge optimal behandling. For dette utføres en diagnostisk undersøkelse som består av følgende:

 1. En case historie er utarbeidet fra pasientens ord. Basert på pasientens klager bestemmer legen de foreløpige årsakene til sykdommen. Etter å ha kontrollert blodtrykk og hjertefrekvens, måling av hjertefrekvens, sendes pasienten til laboratoriediagnose.
 2. Laboratoriet undersøker blodprøver. Viktig er analysen for tilstedeværelsen av kolesterolplakk, som er forutsetninger for å utvikle aterosklerose.
 3. Instrumental diagnostikk utføres:
  • Holter-overvåkning, hvor pasienten i løpet av en dag bærer en bærbar opptaker, en ledende EKG-registrering og overfører all informasjon mottatt til datamaskinen. Takket være dette blir alle brudd på hjertets arbeid avslørt.
  • Last testene for å studere hjertets reaksjon til ulike typer laster. Ifølge dem er klasser av stabil angina definert. Testing utføres på tredemølle (tredemølle) eller veloergometer.
  • For å klargjøre den for diagnose smerte som ikke er grunnleggende faktorer for angina, men også eksistere i andre sykdommer er utført Multispiral computertomografi.
  • Ved å velge den optimale behandlingsmetoden (mellom konservativ og operativ), kan legen henvise pasienten til koronar angiografi.
  • Om nødvendig utføres ekkokardiografi (endovaskulær ekkokardiografi) for å bestemme alvorlighetsgraden av skaden på hjertekarene.

Video: Diagnostikk av unnvikende angina

Preparater for behandling av angina pectoris

Narkotika er nødvendig for å redusere frekvensen av anfall, redusere varigheten og forhindre utvikling av hjerteinfarkt. De anbefales for alle som lider av en hvilken som helst type angina pectoris. Et unntak er tilstedeværelsen av kontraindikasjoner for å ta dette eller det aktuelle legemidlet. Legen-kardiologen velger medisin for hver konkret pasient.

 • For rusmidler som reduserer trombogenesen inkluderer Clopidogrel, Aspirin (Acetylsalicylsyre).** Forresten, med langvarig konstant bruk av aspirin, reduseres risikoen for hjerteinfarkt med 30%.
 • Reduksjon av oksygen sult av hjertemuskelen fremmes av medisiner Bisaprolol, Atenolol, Metaprolol. Dette skyldes blokkering av stresshormoner som påvirker myokardiet og utligner ubalansen mellom behovet og gir hjertemuskler med oksygen.
 • Signifikant reduksjon i dødelige utfall i hjerte-og karsykdommer blir lettere ved å ta statiner - Atorvastina, Simvastina, etc.
 • Det er mulig å behandle angina medikamenter Lisinopril, enalapril, perindopril, og andre som tilhører den gruppe av ACE-hemmere. Disse legemidlene reduserer risikoen for hjertesvikt.
 • Gruppen av kalsiumantagonister inkluderer Diltiazem og Verapamil. Men de må brukes med forsiktighet. De er kontraindisert i syndromet til en svak sinuskode.
 • Kramper av koronarbeholdere blir utført av narkotika som er en del av nitratgruppen. Disse er mononatriumnitrat og dinitrat og nitroglyserin.

Video: Uttalelse fra en spesialist på behandling av angina med analyse av et klinisk tilfelle

Alternativ medisin for behandling av angina pectoris

I dag prøver mange å behandle ulike sykdommer ved hjelp av alternative medisinmetoder. Noen er avhengige av dem, noen ganger når de er fanatiske. Imidlertid må vi hylle det faktum at mange tradisjonelle medisiner bidrar til å takle angina angrep, uten bivirkningene som er forbundet med noen medisiner. Hvis behandling med folkemidlene utføres i forbindelse med legemiddelbehandling, er det mulig å redusere antallet anfall som forekommer betydelig. Mange urter har en beroligende og vasodilerende effekt. Og du kan bruke dem i stedet for vanlig te.

En av de mest effektive middel for å styrke hjertemuskelen og redusere risikoen for hjertesykdom og blodkar, er en blanding, som består av sitroner (6 stk.), Hvitløk (hode) og honning (1 kg). Sitroner og hvitløk knuses og helles med honning. Blandingen er infundert i to uker på et mørkt sted. Ta en teskje om morgenen (på tom mage) og om kvelden (før du går i seng).

Mer informasjon om denne og andre metoder for rensing og styrking av blodårer kan leses her.

Ikke mindre gunstig effekt gir pusteøvelser med Buteyko-metoden. Det lærer deg hvordan du puster riktig. Mange pasienter som har mestret teknikken med å utføre pusteøvelser, bli kvitt blodtrykkstøt, og lærte å temme angina, gjenvinne muligheten til å leve et normalt liv, til å engasjere seg i idrett og fysisk arbeid.

Profylakse av angina pectoris

Alle vet at den beste behandlingen for sykdommen er dens forebygging. For alltid å være i god form, og ikke å gripe hjertet til den minste økningen i lasten, er det nødvendig:

 1. Se på vekten din, prøv å forebygge fedme;
 2. For alltid glem å røyke og andre dårlige vaner;
 3. Behandle tilknyttede sykdommer i tide, som kan bli en forutsetning for utvikling av angina pectoris;
 4. Når en genetisk predisposisjon for hjertesykdom, for å vie mer tid til å styrke hjertemuskelen og øke elastisiteten i blodårene, besøke kontoret til fysioterapi og strengt følge alle rådene fra behandlende lege;
 5. Å lede en aktiv livsstil, fordi hypodynamien er en av risikofaktorene i utviklingen av angina pectoris og andre sykdommer i hjertet og blodårene.

I dag praktisk talt på alle klinikker er det rom for fysioterapi, som har til formål å forebygge ulike sykdommer og rehabilitering etter komplisert behandling. De er utstyrt med spesielle simulatorer og enheter som styrer arbeidet i hjertet og andre systemer. Legen, som er engasjert i å gjennomføre klasser i dette rommet, velger et sett med øvelser og arbeidsbelastning som passer for en bestemt pasient, med tanke på alvorlighetsgrad av sykdommen og andre funksjoner. Å besøke det kan forbedre helsen din betydelig.

Les Mer Om Fartøyene