Komplett gjennomgang av ustabil angina: årsaker, typer, terapi

Fra denne artikkelen vil du lære: hvilken patologi er ustabil angina, hvordan det manifesterer seg, dens typer. Hvordan diagnostiserer og behandler legene sykdommen.

Stenokardi oppstår på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til hjertet. Oftest er denne tilstanden provosert ved en plugging av koronarbeholderen eller dens innsnevring, hvor lumenet kun er åpent med 25% eller mindre.

En ustabil form for angina er en som utvikler seg. I motsetning til stabil karakteriseres den av en ugunstig prognose, da det fører til hjerteinfarkt. Hvis denne sykdommen har oppstått etter et allerede overført hjerteinfarkt, er det høy risiko for tilbakefall.

Noen ganger sykdommen kan kureres helt (med tidlig behandling til en lege i kirurgisk behandling), i noen - det er mulig å stoppe symptomene, i stor grad redusere hyppigheten av angrepene.

Denne patologien håndteres av en kardiolog.

Årsaker til ustabil angina

Hvis pasienten har stabil angina, kan hun gå ustabil når den blir utsatt for slike faktorer:

 • overdreven fysisk anstrengelse;
 • alvorlig stress eller hardt mentalt arbeid;
 • kronisk søvnmangel
 • dårlige vaner;
 • selv.

Fire typer ustabil angina

Avhengig av årsak og karakteristikk av kurset, er ustabil angina av fire typer:

 1. først dukket opp;
 2. post-infarkt;
 3. variant (rustokardi av hvile);
 4. progressiv;

Den første dukket opp er en patologi, hvis symptomer manifesterte seg for en måned siden eller mindre. Det preges av en gradvis økning i alvorlighetsgraden av symptomer og en reduksjon i effektiviteten av nitroglyserin i behandlingen.

Postinfarkt oppstår som en komplikasjon av nekrose av myokardiet. I de første 8 dagene etter et hjerteinfarkt, er det angina pectorisangrep, og frekvensen og intensiteten øker gradvis. Hvis du ikke hjelper pasienten i tide, vil han få et annet hjerteinfarkt.

For variant er angrep som er i ro på omtrent samme tidspunkt på dagen karakteristisk. Deres varighet varer vanligvis ikke over 15 minutter. Endringer på EKG er merkbare bare under et angrep. Slike ustabile angina oppstår fra spasmen av kranspulsårene. Hvis pasienten ikke konsulterer en lege etter de første angrepene, vil han mest sannsynlig lide et hjerteinfarkt de neste 2-3 månedene.

Den progressive formen for ustabil angina er en økning i antall anfall allerede tilstede. Denne variasjonen utvikler seg fra stabil angina pectoris med bivirkninger på kardiovaskulærsystemet.

symptomer

 • Symptom på sykdommen er en brystkompressiv smerte som gir skulderen, venstre skulderblad, mindre ofte til venstre arm, underkjeven.
 • Med masse, kortpustethet og en følelse av korthet i luften i brystet, selv med full pust, oppstår det raskt.
 • Nattangrep kan ledsages av kvelning.
 • Sjelden oppstår kvalme og halsbrann.

Smerten manifesterer seg i form av anfall, som varer fra 1 til 15 minutter. Oppstå vanligvis på grunn av fysisk stress eller følelsesmessig stress.

På et tidlig stadium av sykdommen vises anfall bare etter en intens belastning (for eksempel langvarig) eller alvorlig stress. Etter hvert som patologien utvikler seg, oppstår brystsmerter når man går på trapper, og deretter under normal gang. Også anfall kan oppstå etter at du har spist mye fett eller drakk alkohol.

Med variant ustabil angina forekommer anfall i hvile.

Vanligvis blir brystsmerter stoppet av nitroglyserin, men når sykdommen utvikler seg, blir den mindre effektiv. Først må vi gjenoppta det, og så slutter det å fungere i det hele tatt.

Metoder for diagnose av ustabil angina

Symptomer på angina kan forveksles med manifestasjoner av andre sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Derfor, før utnevnelse av behandling, vil kardiologen gjennomføre en grundig diagnose, som består av flere stadier (opptil seks).

1. Undersøkelse av symptomer

Legen vil nøye forhøre deg og be deg om å nøyaktig beskrive sensasjonene i hjerteområdet under et angrep.

Når du diagnostiserer følgende:

 • arten av smerte;
 • betingelsene der det oppstår
 • hvor ofte det ser ut
 • Nivået på effektiviteten av nitroglyserin og andre nitrater for fjerning.

Med ustabil angina oppstår smerte vanligvis under trening. Og nivået av stress som er nødvendig for å forårsake ubehag i brystet, reduseres gradvis. Den positive effekten av å ta nitroglyserin kommer ikke alltid fra første gang.

2. elektrokardiogram

På EKG manifesteres ustabil angina som tegn på iskemi - utilstrekkelig blodtilførsel. Tydeligst er de synlige på kardiogrammet under et angrep. De kan vedvare i 2-3 dager etter angrepet, eller forsvinner med smerte.

Hvis et vanlig elektrokardiogram ikke viser abnormiteter, vil legen foreskrive Holter-overvåking - et langt kardiogram. Dette er nødvendig for å fikse hjertets ytelse under et angrep. Avhengig av frekvensen, kan Holter-undersøkelsen være nødvendig i 1-3 dager.

3. Ultralyd

Med ustabil angina, i motsetning til stallet, er det avvik, som kan løses ved hjelp av Echo KG - ultralyd i hjertet. Dette er et brudd på mobiliteten til de delene av myokardiet som er dårlig forsynt med blod, en reduksjon i kontraktiliteten.

4. Analyser

Hvis du mistenker en stentokardi, vil legen foreskrive en blodprøve. Med denne patologien er leukocytter vanligvis forhøyet.

Troponin T kan også bli forhøyet. Det stiger vanligvis bare under anfall, som ikke kan oppdages ved en blodprøve. Hvis nivået overskrider normen i perioden mellom angrep (inkludert resultatene av en blodprøve), indikerer dette at pasienten har stor risiko for å få et hjerteinfarkt i nær fremtid. I dette tilfellet må du umiddelbart begynne behandling.

5. Angiografi

For å bestemme nøyaktig plassering av hindring (innsnevring) av fartøyene - som er det som forårsaket sykdommen - bruk undersøkelsen av kranspulsårene.

Angiografi kan nøyaktig bestemme sted for patologi. Denne undersøkelsen ordineres vanligvis av legen dersom pasienten blir vist kirurgisk behandling.

6. Radionuklid undersøkelse

Det foreskrives at leger ikke kan skille mellom ustabil angina og nylig overført myokardinfarkt med EKG. Hvis hjerteinfarkt var ikke omfattende, ligner symptomene på mange måter tegn på ustabil angina. Men behandlingen av disse to patologiene er forskjellig, slik at leger må utføre differensialdiagnose.

Behandling: Hvordan bli kvitt ustabil angina?

Oftest er behandlingen rettet mot å stabilisere ustabil angina. Angrep forsvinner kanskje ikke helt, men blir mye mer sjeldent.

Når du ser en lege på et tidlig stadium av sykdommen, er det en sjanse til å kvitte seg med ubehag i brystet. Det er også mulig etter kirurgisk behandling.

Behandling av ustabil angina er rettet mot å eliminere symptomene umiddelbart etter utseendet, og på å bli kvitt den underliggende sykdommen som utløste fremveksten av angina pectoris.

Eliminering av symptomer på et angrep

For å eliminere smertesyndromet under manifestasjon av symptomer, kan det være narkotisk analgetika siden narkotikaholdige stoffer ikke lenger fungerer.

I de tidlige stadiene av sykdommen er nitrater vanligvis tilstrekkelig, imidlertid ved høyere doser enn med stabil angina.

Noen ganger er det nødvendig å administrere en løsning av nitroglyserin i form av en dråper om dagen.

Anfall av ustabil angina

Hjertet vil fungere som en MOTOR!

Du vil glemme takykardi, hvis du er i sengetid.

Iskemisk hjertesykdom (CHD) er en vanlig sykdom. Det utvikler seg på grunn av mangel på hjerte muskel oksygen og glukose - de viktigste stoffene, som deretter leveres med blodgennemstrømning i hele kroppen. De umiddelbare årsakene til myokardisk iskemi er mye - dårlige vaner, hypertensjon, aterosklerose og andre, så det er så vanlig. Den viktigste manifestasjonen (symptomet) av IHD er angina pectoris, som nesten alltid følger hjertets iskemi og kan være stabil og ustabil (sistnevnte type utgjør opptil 10% av alle IHD). Forskjeller av slik patologi som ustabil angina pectoris utgjør høy risiko for utvikling av sitt mest alvorlige komplikasjon - myokardinfarkt, noe som er svært sannsynlig i fravær av tilstrekkelig behandling.

Egenskaper og typer av sykdommen

Klassifisering av angina pectoris på stabil og ustabil er av avgjørende betydning i hjertepraksis. Faktum er at stabiliteten i angina pectoris er intensiteten, varigheten og andre karakteristika ved angrepene, samt effektiviteten av deres cupping ved hjelp av nitrater. Det er indikatoren for stabilitet som bestemmer prognosen for fremveksten av de forferdelige konsekvensene av sykdommen - hjerteinfarkt. Med ustabil angina øker risikoen flere ganger, og det er derfor ofte referert til som en "pre-infarkt tilstand". Likevel er sykdommen potensielt reversibel, og i utviklingsstadiet er det fortsatt mulig å forhindre et hjerteinfarkt og plutselig hjertedød.

Ustabil angina forstås som et akutt koronarsyndrom, en periode med koronar hjertesykdom, der de alvorligste patologiske endringene forekommer, og derfor er den mest truet med hjerteinfarkt. I denne perioden slår også tiden mellom den stabile strømmen og overgangen til den ustabile til. Viktige forskjeller i sykdommen fra stabil angina er som følger:

 • er ikke avhengig av fysisk aktivitet
 • har en lang karakter;
 • smerte mer uttalt, skarp, langvarig;
 • har stor risiko for tilbakefall av anfall
 • vanskelig å behandle;
 • Ethvert angrep kan gå inn i et hjerteinfarkt.

Ustabil angina, eller rettere sagt, hennes angrep, ender i enten en transformasjon i et hjerteinfarkt eller i stabil angina pectoris. Imidlertid, etter utviklingen, reduserer pasienten alltid toleransen for fysisk anstrengelse og fareklassen for stabil patologi øker.

Klassifiseringen av Braunwald, som er vedtatt med hensyn til ustabil angina for tiden, fordeler sykdommen i slike klasser med hensyn til alvorlighetsgraden:

 1. Angina pectoris, først oppstår. Angrep begynte mindre enn 28 dager siden. Dette inkluderer reststenokardi og angina pectoris spenning.
 2. Blindtarms angina pectoris (Prinzmetal angina). Den farligste typen sykdom er vanligvis forbundet med utviklingen av et hjerteinfarkt.
 3. Angina postinfarkt (tidlig eller sent). Oppstår innen 72 timer eller innen 28 dager etter at akutt tilstand oppstod.
 4. Angina er progressiv. Det fører til en økning i frekvensen, varigheten av anginalangrep, behovet for medisinering, mens effektiviteten av nitrater er kraftig redusert.

I tillegg brukes en annen klassifisering av sykdommen:

 • Den siste utbruddet av alvorlig progressiv angina pectoris (mindre enn 2 måneder siden), er det ingen smerte i en rolig tilstand;
 • subakut angina, oppstår i ro, varighet mindre enn 48 timer;
 • akutt angina pectoris, observeres anfall i 48 timer eller mer.

Mekanismen for patologisk utvikling er som følger. For normal blodtilførsel av myokardiet, er det nødvendig at blodet i tilstrekkelige mengder skal leveres til det gjennom kranspulsårene. Det er et økende behov for oksygen i stress, fysisk anstrengelse, forgiftning, smittsom sykdom og mange andre situasjoner. I utgangspunktet utvikler en person takykardi - en økning i hjerteslag, som han trenger mer energi, øker oksygenforbruket kraftig. Hvis patronen til koronararteriene ikke er korrekt, vil den nødvendige mengden oksygen ikke strømme, hjertemuskelen opplever et akutt underskudd i dette elementet. Det er vevshypoksi, som deretter manifesteres av angina.

Årsaker til ustabil angina

Etiologien av sykdommen, som regel, inkluderer tilstedeværelse av kranspuls aterosklerose. Det er aterosklerotiske plakk som fører til en innsnevring av blodkarets lumen, en mangel på oksygenforsyning til myokardiet i situasjoner hvor behovet for dette elementet økes kraftig. Hvis aterosklerose forårsaker stenose av kranspulsårene med 70% eller mer, kan ustabil angina oppstå selv i ro.

Spesielt farlig for utviklingen av IHD med ustabil angina er de såkalte "ustabile" eller "sårbare" plakettene. Disse er formasjonene, som består av fettmasse - kolesterol, og også kalsium, som ennå ikke er komprimert nok og ikke fullt ut dekker karet. En egenart av en ustabil plaque er en stor lipidkjerne, en tynn membran (bindevevskapsel) med et stort antall inflammatoriske elementer.

Skade på plakk (ruptur) provoserer tone svingning arterien på grunn av den kraftige økning i aktiviteten i det autonome nervesystemet med økt hjertefrekvens og trykk. Etter rupturen dannes en trombose eller flere blodpropper, noe som fører til okklusjon av koronararteriene og utviklingen av iskemi. En trombose kan også dukke opp i plakk, og i dette tilfellet fremmer den sin hurtige vekst i størrelse. Hvis trombosen eller plakkene er store og nesten helt overlapper beholderen, oppstår akutt myokardinfarkt. I diagnosen trombi i kranspulsårene oppdages hos 90% av pasientene med ustabil angina.

Slike faktorer bidrar til plakkbrudd:

 • tung fysisk aktivitet;
 • stress,
 • mental overbelastning;
 • mottak av akutt og tung mat;
 • alkoholforbruk;
 • arteriell hypertensjon, spesielt diastolisk;
 • venøs hypotensjon
 • takykardi;
 • spasmer i kranspulsårene;
 • Tilstedeværelsen av andre steder av arteriell stenose med forskjell i blodtrykk mellom dem;
 • høyt blod kolesterol;
 • røyking,
 • blodtykkelse og senking av sin nåværende.

Forskere merker at brudd på aterosklerotiske plakkene oftest oppstår etter en drøm, når en person er våken om en time om morgenen. Gapet er mer sannsynlig i den kalde årstiden.

Symptomer på manifestasjon

Med hvilken som helst type angina, omfatter patologi klinikken smerte som varer mindre enn 10 minutter (dette er første gang angina oppstår) eller lenger (med sykdomsprogresjonen). Noen pasienter bemerket anfall av forbigående smerte, som varte opptil en halv time. Som med stabil angina har smerten en kontraherende, presserende, intens karakter, lokalisert bak brystbenet eller på venstre side av brystet. Provoke et angrep kan klatre trappene, gå eller løpe, aktiv bevegelse etter et stramt måltid, løfte tyngdekraften, stress. Hos mennesker med forsømt form for koronar aterosklerose, kan et smertefullt angrep utvikle seg selv i ro uten tilsynelatende grunn eller med den minste fysiske innsatsen.

Bestråling av smerte kan forekomme i slike områder av kroppen:

 • i nakken;
 • under venstre scapula;
 • i venstre hånd;
 • i underkjeven;
 • i venstre skulder.

I en pasient kan ubehagelige opplevelser ha en tydelig lokalisering, og ofte blir de innhyllet. Etter at nitroglyserin er tatt (etter 1-3 minutter), vil de første manifestasjonene av ustabil angina vanligvis passere, men over tid, uten passende behandling, reduseres følsomheten for nitratinntak vanligvis. Et smertefullt angrep kan også redusere intensiteten når den fysiske aktiviteten stopper, når pasienten ligger ned. Dermed har angina pectoris angrepet en klar temporal begynnelse og slutt, er paroksysmal, kan avta under visse handlinger og omstendigheter.

Med ustabil angina, som fører til hjerteinfarkt, er det mulig å utvikle sin abdominale form. I slike tilfeller har pasienter tidligere kun registrert smerter i magen, som ikke ligner hjerte og kan lede en lege og pasient på et "falskt spor". Andre mulige symptomer på ustabil angina er ofte:

 • økt svette;
 • frykt for døden;
 • svimmelhet og svimmelhet;
 • en følelse av mangel på luft;
 • økt frekvens av hjerterytmer, uregelmessigheter, forstyrrelser i hjertearbeidet;
 • kortpustethet når du trener og i ro.

Over tid gir ustabil angina mer intense angrep, de begynner å vare mer enn 10-15 minutter og gjentas oftere. Som regel reduseres toleransen til fysisk arbeid, og nitroglyserin begynner å bringe bare midlertidig lettelse eller hjelper ikke i det hele tatt. Med anginainfarkt utvikler smertesyndromet innen 2-56 dager etter at hjerteinfarkt begynner. Prinzmetals angina, fører vanligvis den mest intense smerter i morgen eller i ro, preget av de unge mennene og truer den høyeste risikoen for fremveksten av store sentre for hjerteinfarkt har 1-3 måneder fra tidspunktet for det første angrepet.

Metoder for diagnose

Hvis det oppstår gjentatte smerter i brystområdet, bør du konsultere en kardiolog for å forhindre alvorlige konsekvenser av sykdommen. Vanligvis, hvis tegn på ustabil angina er identifisert, blir pasienten umiddelbart innlagt på sykehuset. Ofte skjer dette etter en samtale til hjemmet til en ambulansbrigade, hvis leger utfører et elektrokardiogram. Ifølge EKG-data er det allerede mulig å sette en foreløpig differensialdiagnose med andre hjertesykdommer. De viktigste EKG-kriteriene for ustabil angina under trening eller i ro:

 • redusere eller øke ST-segmentet;
 • negative T-bølger i thoracic-lederne;
 • høye koronar tenner;
 • Ekstremt sjelden fortsetter EKG innenfor normale grenser.

Når en person allerede er på sykehuset og en nødhjelp av symptomene på sykdommen har blitt utført medisinsk, utføres andre diagnostiske metoder:

 1. Daglig overvåking av EKG. Det oppdager episoder av forbigående angina som er forbundet med smerte eller strømmer uten det, bestemmer varigheten og frekvensen av hver episode.
 2. Generell blodprøve. Det er en moderat leukocytose, et litt forhøyet eller normalt nivå av kardiospesifikke enzymer. Dersom indeksen økes troponin T, da det er ansett som en markør for ustabil angina, og dens spesifikke indikatoren måler utsiktene for risiko for hjerteinfarkt.
 3. Ultralyd av hjertet. En reduksjon i mobiliteten av hjerteinfarktene som er utsatt for iskemi, avsløres, som forsvinner etter at et angina pectoris har blitt stoppet.
 4. Scintigrafi av hjertet. Kan pålitelig skille ustabil angina fra et myokardinfarkt, akutt og derfor er denne metode kreves når datamangelfulle diagnostiske laboratorier og elektrokardiogram.
 5. Koronar angiografi. Det utføres for å avklare funksjonene til ventrikkene, for å analysere omfanget og utbredelsen av koronararterien aterosklerose. Vanligvis, når noen form for angina aterosklerose fordelt omtrent likt, men først og fremst oppstått ustabil angina diagnostisert lokal lesjon av fartøyet, de fleste plakk identifisert i fremre synkende arterien. Denne undersøkelsesmetoden utføres kun på et sykehus etter stabilisering av en persons tilstand, hovedsakelig under aortokoronær skanning.

Metoder for behandling

Behandlingen utføres kun på sykehuset etter inntak av sykehus. Ved høy risiko for å utvikle hjerteinfarkt og koronar død, blir en person umiddelbart plassert i intensivavdelingen eller intensivavdelingen. En pasient kan bare slippes ut etter to uker med en utilgjengelig tilstand og lav risiko for å utvikle et hjerteinfarkt. Behandlingen bør være basert på oppnåelsen av slike oppgaver: gjenoppretting av arteriell patency, reduksjon av smertsyndrom, forebygging av hovedkomplikasjonen - hjerteinfarkt, rehabilitering og forbedring av livskvaliteten til en person.

medisinering

Konservativ behandling kan inneholde slike midler:

 1. Antikoagulanter er unfractionated heparin for å forhindre vaskulær trombose.
 2. Antitrombolytika for fortynning av blod og forebygging av dens fortykning (Aspirin, Cardiomagnolo, Clopidogrel).
 3. Nitrater for eliminering av smertesyndrom i form av tabletter eller intravenøse injeksjoner (Nitroglycerin, Perlinganit). Slike rusmidler er kontraindisert i nærvær av slag i historien, under redusert trykk, glaukom.
 4. Kalsium-antagonister bradykardi, variant angina, angina anstrengelse progressiv, i nærvær av alvorlig systemisk sykdom og aterosklerose kjører (nifedipin, Lomir).
 5. Betablokkere å eliminere ischemi i hjertemuskelen, reduserer arealet av vaskulære skader, tilveiebringelse av anti-arytmiske virkning (Betalok, Inderal, Inderal).
 6. Metabolisk terapi for akselerasjon av metabolske prosesser i myokardiet (Preductal, Trimetazidin).
 7. Lipidsenkende legemidler (Maxepa, Krestor).

Etter stabilisering av tilstanden, kan behandlingen forbli som følger: Aspirin i kombinasjon med nitrater eller betablokkere. Ca. 15-20 dagers behandling gjennomgår pasienter en tredemølle- eller sykkel ergometri for å bestemme toleransen for fysisk aktivitet.

operasjonen

Hvis sykdommen reagerer dårlig på konservativ terapi, og anfall fortsetter å forekomme innen 2-3 dager, blir pasienten behandlet med angiografi av koronarbeholdere og bestemmer seg for å utføre operasjonen. Hovedindikasjonene for operasjonen er:

 • stenose av venstre kranspulsårer med mer enn 50%;
 • aterosklerose av de to grener av kranspulsårene og lesjonen av den fremre intervensjonen;
 • stenose av to eller tre arterier med 35-45% i kombinasjon med et brudd på den venstre ventrikulære utkastningsfraksjonen.

Intrakoronar proteser med intravaskulære proteser, perkutan transluminal koronar angioplasti, bypasstransplantasjon av koronararterien blir brukt blant operasjoner. Dødelighet i disse typer kirurgiske inngrep er opptil 1,8%, postoperativt myokardinfarkt forekommer hos 5-8% av pasientene, men i 80% er det en signifikant forbedring i tilstanden, og 2/3 av dem gjennomgår helt symptomene på angina pectoris. Etter operasjonen overføres pasienten til standard terapi, som brukes til iskemisk hjertesykdom.

Folk rettsmidler, ernæring og anbefalinger

Bruk av folkemedisiner i den akutte perioden med ustabil angina er uakseptabelt. Stramming med intensiv terapi eller kirurgi vil føre til triste konsekvenser, så du bør umiddelbart gå til sykehuset for å stabilisere helsen din. Etter å ha tatt hjem med samtykke fra legen, kan du bruke noen av verktøyene fra den tradisjonelle medisinske delen:

 1. Før hvert måltid må du spise sitronskall slik at 2 kaker blir konsumert per dag. Innen en uke, angina passerer, hjerte helse forbedres.
 2. Bland i krukken med aloe juice, sitron og honning i like deler. La drikke i kjøleskapet for en dag, og drikk deretter på en spiseskje tre ganger om dagen før du spiser en måned.
 3. Kombiner 0,5 liter honning og vodka, varme på en tallerken til en jevn masse, men ikke koke. Separat, forberede en samling av en teskje myrsvin, morwort, kamille, valerianrot, sporicha, hell urt med en liter kokende vann. Insister betyr time, belastning, kombinere med honning og vodka blanding. Ta en spiseskje om morgenen og kvelden til slutten av produktet.
 4. Daglig er det nødvendig å gni granolje (ca 5-6 dråper) inn i brystområdet i en måned en gang om dagen.

Pasienter med ustabil angina bør følge disse anbefalingene:

 1. redusere kroppsvekt, spis riktig;
 2. redusere kolesterol i blodet;
 3. å utføre fysisk trening 2-3 ganger i uken strengt i henhold til legenes instruksjoner og med kontroll av hjertefrekvens
 4. Følg med en kardiolog eller terapeut i henhold til tidsplanen angitt av dem.

Ernæring med ustabil angina bør være rettet mot å redusere kolesterol. For å gjøre dette er fettdyreholdsmat begrenset. Du bør også unngå saltet og krydret mat, produkter som bidrar til oppblåsthet, løfter membranen. Du må spise ofte, men i små porsjoner. De mest nyttige produktene til pasienten - grønnsaker, frukt, kokt og stewed fisk, fettfattige supper, surmelkmat, kokt kylling.

Hva du ikke kan gjøre

Etter utslipp fra sykehuset, bør du ikke røyke og ta alkohol: disse er de strengeste forbudene, uten å observere som det vil være vanskelig å forhindre nye anfall. Det er også forbudt å skifte behandlingsregime vilkårlig og ignorere planlagte besøk til legen, for ikke å starte sykdommen og ikke provokere hjerteinfarkt. I den første perioden av sykdommen er det nødvendig å begrense aktiviteten sterkt og observere den strengeste sengestøtten.

Forebygging av sykdom

Forebyggende tiltak er først og fremst eliminering av risikofaktorer, noe som fører til utvikling av koronar hjertesykdom og aterosklerose. For å gjøre dette må du følge disse anbefalingene:

 • overgi dårlige vaner;
 • ta så lite alkohol som mulig i minimale mengder, eller helt forlate det;
 • ikke å tillate stress
 • Miste vekt, om nødvendig, for å normalisere kroppsmasseindeksen;
 • spill sport, pass på at du trener cardio;
 • nøye overvåke trykket, holde det på riktig nivå;
 • spis riktig;
 • ikke tillate høyt kolesterol i blodet.

Er du en av de millioner som har et syk hjerte?

Og alle dine forsøk på å kurere hypertensjon har ikke vært vellykkede?

Og du har allerede tenkt på radikale tiltak? Det er forståelig, fordi et sterkt hjerte er en indikator på helse og en anledning til stolthet. I tillegg er det i det minste lengden på en person. Og det faktum at en person beskyttet mot hjerte-og karsykdommer ser yngre ut - et aksiom som ikke krever bevis.

Derfor anbefaler vi å lese intervjuet med Alexander Myasnikov, som forteller hvordan man kan kurere hypertensjon raskt, effektivt, uten dyre prosedyrer. Les artikkelen >>

Hva er stabil og ustabil angina, og hvordan er de forskjellig fra hverandre?

Stabil angina Er en slags angina som oppstår under klart definerte forhold, det vil si ved en viss terskel av fysisk aktivitet. For eksempel vet en pasient at hvis han går raskt over et jevnt område på 500 meter, vil det ikke være vondt, men det er verdt å gå gjennom disse 500 meter i raskere takt - like bak sternumet begynner å presse - dette er stabil angina til den første funksjonelle klassen. Eller, for eksempel, vet en annen pasient at hvis han går opp i første etasje, vil det være smerte som vil passere etter at nitroglycerinpillen er tatt - det er angina til III-funksjonsklassen. Og hvis denne terskelen er konstant (vel, selvfølgelig er det alltid en "pluss-minus bump"), så kalles angina stabil.

Men hvis plutselig en vanlig ladning vil forårsake symptomer i den første pasienten, og i den andre pasienten vil de begynne å vises i ro og fjernes dårlig selv ved to tabletter av nitroglyserin, vil denne tilstanden bli kalt ustabil angina. Og fra henne til et hjerteinfarkt, ett skritt.

For ustabil bærer også en stenokardi som har blitt for første gang avslørt. I begge tilfeller blir pasienten innlagt på sykehus i en nødssituasjon.

I enkle ord er ustabil angina en preinfarktstilstand der det kun er to måter, enten stabiliseres alt eller myokardinfarkt utvikles.

Ustabil angina

I tilfelle et brudd på gjennomgangen av blod gjennom koronararteriene, er det mangel på oksygen for hjertemuskelen. På grunn av denne iskemien utløses en rekke påfølgende patologiske reaksjoner, noe som fører til celledød og dannelse av et arr på hjertet. Når celledød utvikler myokardinfarkt. Med iskemi, angina pectoris. Hvis smertene oppstår med fysisk eller følelsesmessig stress, sier de stabile angina pectoris.

Ustabil angina er en sykdom ledsaget av alvorlig smerte bak brystbenet. De vises ofte spontant og er dårlig kontrollert av inntak av nitroglyserin. Ofte er dette stoffet generelt ineffektivt. Med ustabil angina, i motsetning til stabil angina, er sannsynligheten for forekomst av myokardinfarkt en størrelsesorden høyere. Av denne grunn er volumet av førstehjelp og behandling mer omfattende. Obligatorisk innlegging av sykehus.

klassifisering

Ustabil angina er iboende en forverring av kronisk hjertesykdom (iskemisk hjertesykdom). Under påvirkning av visse faktorer øker frekvensen av anfall, smertens varighet og intensiteten. Overførbarheten av fysisk aktivitet reduseres.

Det er 4 typer ustabil angina:

 1. For første gang oppsto angina.
 2. Progressive angina.
 3. Postinfarkt angina.
 4. Angina of Prinzmetal.

Vanligvis går noen av varianter av ustabil angina etter behandling i stabil angina, men med en reduksjon i treningstoleransen. Hos mennesker kalles denne sykdommen som en "pre-infarkt tilstand" på grunn av det faktum at det ofte er en komplikasjon i form av hjerteinfarkt.

Årsaker til ustabil angina

 • økt kolesterol;
 • BMI (overflødig kroppsvekt);
 • arteriell hypertensjon;
 • alder over 45 år;
 • diabetes mellitus;
 • røyke.

Utvide aterosklerotiske plakk brister inn i lumen av arterien. Trombocytter blir avsatt på overflaten av den ødelagte kapselen og en trombus dannes, som lukker fartøyet enda mer. Samtidig med disse prosessene, er det en spasme i kranspulsåren, og blodstrømmen til myokardiet reduseres kraftig. På grunn av dette oppstår progresjon av iskemisk hjertesykdom og forekomsten av ustabil angina.

Følgende faktorer kan provosere utviklingen av anfall:

 1. Overdreven fysisk aktivitet.
 2. Forverring av arteriell hypertensjon og kronisk hjertesvikt.
 3. Alkoholisme.
 4. Forverring av kroniske sykdommer.

Symptomer på ustabil angina

Kriterier for ustabil angina:

 • hyppigere smertefulle angrep
 • økt smerteintensitet;
 • Angrep er lengre, nå 15 og flere minutter;
 • forekomsten av smerte som svar på å gjøre mindre enn vanlig fysisk anstrengelse;
 • utseendet av anfall i ro;
 • økt behov for nitroglyserin og redusert effekten.

Med progressiv og nylig fremvoksende angina er symptomene beskrevet ovenfor truende i en måned. Med smerte i postinfarter kan det oppstå andre dagen etter hjerteinfarkt.

Prinzmetals angina (vasospastisk angina) er forekomsten av iskemi på grunn av overdreven krampe i koronararterien. Den har en svært ugunstig prognose. Dette skyldes mulig utvikling av et hjerteinfarkt i de første månedene etter angrepet. Vanligvis er denne varianten av angina diagnostisert hos menn i en yngre alder. Symptomer vises i ro, ofte nærmere morgenen. Mest sannsynlig skyldes dette endringer i arbeidet i det autonome nervesystemet: med økning i vagusens tone (vagus nerve). Mellom angrep er staten tilfredsstillende og toleransen for fysisk aktivitet er ikke redusert.

diagnostikk

I tillegg til klager, vurderer legen, uten feil, den generelle tilstanden til pasientens hemodynamikk. Rytmiciteten, frekvensen og styrken av pulsbølgefyllingen studeres, blodtrykket måles. Et viktig diagnostisk kriterium er reaksjonen på nitroglyserin.

Det er obligatorisk å registrere et elektrokardiogram minst 12 ledere (standard EKG). Tegn på iskemi (kriterium for ustabil angina):

 • redusere eller øke ST-segmentet;
 • negative eller høyt spisse tårer T;
 • kombinasjon av begge deler.

Beslutningen om sykehusinnleggelse er tatt på opptaksavdelingen. For å gjøre dette er det ganske tilstrekkelig tolkning av EKG. Videre diagnostiseres og raffineres diagnosen av hendelsen holdes i hjerteklinikken i kardiologi.
nødvendig:

Holter overvåking

 1. Generell blodprøve. Mulig leukocytose - en økning i antall leukocytter.
 2. LHC (biokjemisk blodprøve). Her endres enzymer CK, AST, LDH, troponinnivået økes.
 3. Daglig Holter EKG-studie. Det gjør det mulig å avdekke alle tilfeller av iskemi innen 24 timer og korrelere dem med de oppstår smertefulle opplevelsene i hjertet av hjertet. Du kan identifisere episoder av hjerterytmeforstyrrelser.
 4. Hjerte ultralyd (ekkokardiografi). Ved hjelp av ultralyd er det et brudd på kontraktiliteten til hjertemuskelenes steder på grunn av iskemi.
 5. Radionuklid scintigrafi. Utføres når kliniske manifestasjoner og laboratoriedata ikke stemmer overens. Det gjør det mulig å skille områder av myokardisk nekrose fra iskemisk vev.
 6. Angiografi av kranspulsårene. Det gjør det mulig å bestemme graden av patency av kranspulsårene og å bestemme spørsmålet om hensiktsmessigheten til stenting.

I tilfeller der smertsyndromet forekommer (kardiovaskulære smerter), er det imidlertid ingen endring på EKG, pasienten skal også bli innlagt på sykehus. Dette skyldes det faktum at elektrokardiografiske tegn på iskemi kan forsinkes i forhold til kliniske manifestasjoner i flere dager. Av denne grunn bør omfanget av undersøkelsene gjennomføres i sin helhet.

Behandling av ustabil angina

Inpatientbehandling av ustabil angina skal utføres i terapeutiske eller kardiologiske enheter. I særlig alvorlige tilfeller eller livstruende forhold er pasienten stadig i intensivavdelingen og intensivavdelingen.

Allikevel før inntak av smerte skal 1-3 tabletter av Nitroglycerin og Aspirin-tablett tas. Det siste legemidlet er tatt for å forhindre dannelse av trombi i et problemkoronarfartøy.

Generelle prinsipper for behandling av ustabil angina:

 1. Begrensning av fysisk aktivitet med utnevnelse av halv-seng eller sengen hviler.
 2. Hyppige måltider i små porsjoner opptil 6 ganger om dagen.

Medikamentell behandling:
Medisineringsterapi

 1. Intravenøs drypp av nitrater, spesielt i de tidlige dager av sykdommen (Isosorbid-dinitrat, Isoket). Da blir legemidlene fra denne gruppen gradvis kansellert.
 2. Innføring av heparin. I de første timene intravenøst, deretter subkutant ca fire ganger om dagen. Parallelt overvåkes blodkoagulerbarheten.
 3. Aspirin i en dose på 100 - 200 mg per dag. For å forhindre komplikasjoner fra magehinne i magen, bruk tarmløselige former av Aspirin (Cardiomagnolo, Aspirin-cardio).
 4. ACE-hemmere (Enalapril, Perindopril).
 5. Beta-adrenoblokere (Propranolol, Metoprolol). Kontraindisert i sykdommer i lungene og stenokardi Prinzmetal.
 6. Ved angina Prinzmetal er antagonister av kalsiumkanaler (Verapamil, Nifedipin, Corinfar) foreskrevet. Med vasospastisk angina pectoris har en mer uttalt effekt enn Nitroglycerin.
 7. Diuretika (diuretika). Tilordnet samtidig hjertesvikt (furosemid, hydroklortiazid, indapamid).
 8. Narkotisk analgetika med et utprøvd ikke-stoppende smertesyndrom (Morphine, Fentanyl).

I tilfelle komplikasjoner i form av lungeødem eller hjerteinfarkt, utføres ytterligere symptomatisk behandling i hjerteutvinningsenhetene. I noen tilfeller blir diagnostisk koronarangiografi et kurativ tiltak - komplementert av plastens karbonitet eller dets stenting. En annen kirurgisk behandling for angina er aortokoronær bypassoperasjon.

Den videre livsstilen med angina pectoris

Pasienter som har hatt angina og som har gjennomgått behandling på sykehuset, sendes til rehabilitering til et sanatorium. Videre inntak av foreskrevne legemidler er obligatorisk. Det er også viktig å fortsette å lede en sunn livsstil med moderat fysisk aktivitet. Et vanlig opphold i frisk luft og full hvile med hvile er obligatorisk.

En spesiell diett og et riktig kosthold bør observeres. Det anbefales å lage mat til et par, lage mat eller bake. Velkommen mottak av grønnsaker og frukt, juice og gelé, frokostblandinger og meieriprodukter. Begrens fett kjøtt og animalsk fett. Alkohol, skarp, fett, røkt og salt retter er strengt utelukket. Minimert saltinntak.

For å forhindre tilbakefall av anfall og å gjennomføre normalt liv, er ekstremt viktig livslang mottakelse av visse stoffer, utpekt av kardiologen. Gjenoppretting av arbeidskapasitet er mulig etter 2 uker fra sykdomsutbruddet.

Komplikasjoner og forebygging

De viktigste farlige forholdene i kroppen, som kan føre til ustabil angina:

 • hjerteinfarkt;
 • akutt hjertesvikt inkl. lungeødem;
 • forekomst av arytmi (brudd på hjerterytmen);
 • ventrikulær fibrillasjon og plutselig død.

For å hindre utvikling av komplikasjoner, er det bare viktig å ringe en lege i tide og nødvendigvis følge alle anbefalingene frem til fullføring av en heltidsbehandling, uavhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen.

Prognose av sykdommen

Ved tidsriktig søknad om sykepleie og full gjennomføring - prognosen er relativt gunstig. Til tross for all innsats fra leger og pasientens overholdelse av alle behandlingsregler og en sunn livsstil, utvikler om lag 20% ​​av pasientene myokardinfarkt. I tilfelle komplikasjoner avhenger prognosen helt av alvorlighetsgrad.

Ut fra dette kan det konkluderes med at ustabil angina er en farlig sykdom i kardiovaskulærsystemet, hvor risikoen for død er høy. Men med rettidig behandling kan risikoen for dødelige komplikasjoner for kroppen reduseres til et minimum.

Angina pectoris: spenning og hvile, stabil og ustabil - tegn, behandling

En av de vanligste kliniske manifestasjonene av kranspulsårene (iskemisk hjertesykdom) er angina. Det kalles også angina pectoris, selv om denne sykdomsdefinisjonen nylig har blitt brukt svært sjelden.

symptomer

Navnet er knyttet til tegn på sykdommen, som er manifestert i trykk eller kompresjon (smal - stenos fra gresk.), brennende følelser i hjertet av hjertet (Kardia) bak brystbenet, blir til smerte.

I de fleste tilfeller oppstår smerte plutselig. I noen mennesker er symptomene på angina pectoris tydelig uttrykt i stressende situasjoner, mens andre - under overbelastning ved tung fysisk arbeid eller idrettsøvelser. Ved tredje angrep tvinger de deg til å våkne opp midt om natten. Oftest skyldes dette at stoffet i rommet eller for lav temperatur i luften, økt arteriell trykk. I noen tilfeller oppstår angrepet under overmåling (spesielt om natten).

soner med typisk bestråling av smerte i angina pectoris

Varighet av smerte - ikke mer enn 15 minutter. Men de kan gi i underarmen, under skulderbladene, nakke og jevn kjeve. Ofte er angina angrep manifestert av ubehagelige opplevelser i den epigastriske regionen, for eksempel vekt i mage, mage kolikk, kvalme, halsbrann. I de fleste tilfeller passerer smerten, så snart en person blir følelsesmessig agitert, hvis det går en pause i jobben under en tur han stopper. Men noen ganger for å stoppe et angrep, må du ta stoffer av en nitratgruppe som har en kort handling (en nitroglyserin tablett under tungen).

Det er mange tilfeller når symptomene på angina angrep manifesteres bare i form av ubehag i magen eller hodepine. I dette tilfellet forårsaker diagnostisering av sykdommen visse vanskeligheter. Det er også nødvendig å skille smertefulle angina angrep fra symptomene på hjerteinfarkt. De er kortvarige, og kan lett fjernes ved å ta nitroglyserin eller nidefilin. Mens smerten med hjerteinfarkt med dette stoffet ikke er stoppet. I tillegg med stenokardi er det ingen stagnasjon i lungene og kortpustethet, kroppstemperaturen forblir normal, pasienten opplever ikke spenning under et angrep.

Ofte er denne sykdommen ledsaget av hjertearytmi. Eksterne tegn på angina og hjertearytmi er manifestert i følgende:

 • Svak hud i ansiktet (rødhet forekommer i atypiske tilfeller);
 • På pannen er det dråper kaldt svette;
 • På ansiktet er et uttrykk for lidelse;
 • Hands - cold, med tap av følsomhet i fingrene;
 • Puste er overfladisk, sjelden;
 • Puls ved begynnelsen av angrepet - hyppig, ved slutten av frekvensen avtar.

Etiologi (årsaker til forekomst)

De vanligste årsakene til denne sykdommen er arteriosklerose av koronarbeinene og hypertensjon. Det antas at forekomsten av angina skyldes en reduksjon i oksygenforsyningen til koronarbeinene og hjertemuskelen, som oppstår når blodstrømmen til hjertet ikke oppfyller sine behov. Dette forårsaker myokardisk iskemi, som igjen bidrar til forstyrrelsen av oksidasjonsprosessene som forekommer i det, og utseendet av en overflod av metabolske produkter. Ofte krever hjertemuskelen en økt mengde oksygen med alvorlig venstre ventrikulær hypertrofi. Årsaken til dette er slike sykdommer som dilatert eller hypertrofisk kardiomyopati, aortisk oppkastning, stenose av aortaklappen.

Svært sjelden (men slike tilfeller har blitt notert), oppstår angina i hjertet mot bakgrunnen av smittsomme og allergiske sykdommer.

Kurs av sykdommen og prognosen

Denne sykdommen er preget av et kronisk kurs. Angrep kan gjenta mens du gjør hardt arbeid. Ofte oppstår de når en person bare begynner å bevege seg (gå), spesielt i kaldt og vått vær, på varme sommerdager. Forverrede angina angrep er emosjonelle, psykisk ubalanserte personer som er utsatt for hyppig stress. Det har vært tilfeller da det første angina angrepet var dødelig. Generelt, med riktig metode for behandling, etterlevelse av anbefalingene fra leger, er prognosen gunstig.

behandling

For å eliminere angina pectoris angrep:

 1. Konservative behandlingsmetoder, inkludert medisinsk og medisinsk behandling;
 2. Kirurgisk operasjon.

Behandling av angina med medisiner utføres av en kardiolog. Den inneholder følgende:

Ikke-medisinske behandlingsmetoder inkluderer:

 • Bruk av dietter med sikte på å senke kolesterol i blodet;
 • Justering av kroppsvekt i henhold til indeksen for vekst
 • Utvikling av individuelle belastninger;
 • Behandling med alternativ medisin;
 • Eliminering av dårlige vaner: røyking, alkohol, etc.

Kirurgisk behandling inkluderer aterotomi, rotoblacia, koronar angioplastikk, spesielt - med stenting, samt en komplisert operasjon - aortokoronær bypass. Behandlingsmetoden er valgt avhengig av type angina og alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet.

Klassifisering av angina pectoris

Følgende klassifisering av sykdommen er akseptert:

 • På grunn av forekomsten av:
  1. Stenokardi av stress, som oppstår under påvirkning av fysisk anstrengelse;
  2. Angina av hvile, angrep som overtar pasienten under en natts søvn, og i løpet av dagen da han lyver, uten noen åpenbare forutsetninger.
 • Av naturen av kurset: Som en egen art er angina av Prinzmetal isolert.
  1. Stabil. Angrep av sykdommen fremkommer med en viss, forutsigbar frekvens (for eksempel en dag eller to, flere ganger i måneden, etc.). Den er delt inn i funksjonelle klasser (FC) fra I til IV.
  2. Ustabil. Den første oppstart (VVS), progressiv (PS), postoperativ (tidlig preinfarkt), spontan (variant, vasospastisk).

Hver art og underart har sine egne karakteristiske trekk og egenskaper ved sykdomsforløpet. La oss vurdere hver av dem.

Stabil anstrengende angina

Akademiet for medisinsk vitenskap har utført forskning om hvilke typer fysisk arbeid som personer med hjerte-og karsykdommer kan utføre uten å oppleve ubehag og bouts i form av tyngde og brystsmerter. Samtidig ble stabil stress angina delt inn i funksjonelle klasser, hvorav fire ble tildelt.

Jeg funksjonell klasse

Det kalles latent (hemmelig) angina pectoris. Karakterisert av at pasienten kan utføre nesten alle typer arbeid. Han overvinner enkelt lange avstander til fots, uten vanskeligheter å klatre trappene. Men bare hvis alt dette er gjort i en målt og for en viss tid. Når du akselererer bevegelsen, eller øker varighet og tempo i arbeidet, er det anginaangrep. Ofte skjer slike angrep med ekstreme belastninger for en sunn person, for eksempel med gjenopptakelse av sport, etter en lang pause, ytelsen av overdreven fysisk aktivitet, etc.

II funksjonelle klasse

Personer som er utsatt for angina pectoris i denne funksjonelle klassen opplever ofte anfall på bestemte tidspunkter, for eksempel om morgenen etter å ha våknet og brått oppover fra sengen. I noen manifesterer de seg etter å ha klatret trappene i et bestemt gulv, mens andre - under bevegelsen i dårlig vær. Reduksjonen i antall anfall er lettere ved riktig organisering av arbeid og distribusjon av fysisk anstrengelse. Gjør dem på optimal tid.

III funksjonell klasse

Stenokardi av stammen av denne arten er inneboende hos personer med sterk psyko-magnetisk opphisselse, hvis angrep forekommer når de beveger seg i et normalt tempo. Og overvinne trappene til gulvet for dem blir til en ekte test. Disse menneskene blir ofte utsatt for angina pectoris. De er de hyppigste sykehuspasientene, diagnostisert med CHD.

IV funksjonell klasse

Hos pasienter med angina pectoris i denne funksjonelle klassen forårsaker noen form for fysisk anstrengelse, selv ubetydelig, et angrep. Noen kan ikke engang flytte rundt i leiligheten, uten smertefulle opplevelser i brystet. Blant dem er den største andelen av pasienter som har smerte i ro.

Ustabil angina

Angina pectoris, antall anfall som kan da øke, deretter redusere; deres intensitet og varighet endres også, kalles ustabil eller utvikler seg. Ustabil angina pectoris varierer i henhold til følgende tegn:

 • Arten og alvorlighetsgraden av forekomsten:
  1. Klasse I. Den første fasen av kronisk angina. De første tegnene på sykdomsutbruddet ble notert kort før de gikk til legen. I dette tilfellet er forverringen av IHD mindre enn to måneder.
  2. Klasse II. Subakutt strøm. Smertssyndrom ble notert under hele forrige dato for besøket til legen i måneden. Men de siste to dagene var de fraværende.
  3. Klasse III. Strømmen er skarp. Angrep av angina ble observert i hvile de siste to dagene.
 • Betingelser for forekomst:
  1. Gruppe A. Ustabil, sekundær angina. Grunnen for sin utvikling er faktorer som utløser koronar hjertesykdom (hypotensjon, takyarytmi, ukontrollert hypertensjon, smittsomme sykdommer ledsaget av feber, anemi og så videre).
  2. Gruppe B. Ustabil, primær angina. Det utvikler seg i fravær av faktorer som øker løpet av IHD.
  3. Gruppe C. Tidlig postinfarkt angina. Oppstår i de kommende ukene, etter å ha lidd et akutt myokardinfarkt.
 • På bakgrunn av den terapeutiske behandlingen:
  1. Den utvikles med minst medisinske prosedyrer (eller ikke utført).
  2. Med medisineringskurset.
  3. Utviklingen fortsetter med intensiv omsorg.

Angina pectoris

Pasienter med stabil angina pectoris IV funksjonelle klasse klager nesten alltid på smertestilingen om natten, og også tidlig om morgenen da de bare våknet opp og ligger i sengen. En undersøkelse av hjerte og hemodynamiske behandler slike pasienter ved daglig, løpende overvåkning viser at angrepet er en forløper for hver økning i blodtrykket (systolisk og diastolisk) og hjertebank. Individuelt trykk var høyt i lungearterien.

Rustfrekvens - mer alvorlig angina pectoris. Oftest forekommer forekomsten av et angrep på grunn av en psykomotional belastning som forårsaker en økning i blodtrykket.

Det er mye vanskeligere å stoppe dem, siden eliminering av årsaken til forekomsten deres er fulle av visse vanskeligheter. Tross alt, som en psykomotisk byrde kan tjene noen grunn - en samtale med en lege, familie konflikt, problemer på jobben, etc.

Når et angrep av denne type angina oppstår for første gang, opplever mange mennesker en følelse av panikk. De er redd for å flytte. Etter at smerten går, opplever en person en følelse av overdreven tretthet. På pannen er det dråper med kald svette. Hyppigheten av anfall er forskjellig for alle. I noen kan de bare manifestere seg i kritiske situasjoner. Andre angrep besøkes mer enn 50 ganger om dagen.

En av typene angina pectoris er vasospastisk angina. Hovedårsaken til forekomsten av anfall er en spasme av koronarbeinene, som oppstår plutselig. Noen ganger skjer dette selv i fravær av aterosklerotiske plakk.

For mange eldre er spontan angina karakteristisk, som oppstår tidlig om morgenen, i ro eller når kroppsposisjonen endres. Det er imidlertid ingen synlige forutsetninger for angrep. I de fleste tilfeller er deres forekomst forbundet med mareritt, en underbevisst frykt for døden. Et slikt angrep kan vare litt lengre enn andre arter. Ofte stoppes det ikke med nitroglyserin. Alt dette - angina, tegnene derav ligner symptomene på hjerteinfarkt. Hvis du gjør en cardiogram, vil det sees at hjertemuskelen er under dystrofi, men tydelige tegn på et hjerteinfarkt og aktiviteten til enzymer, indikerer til ham, nei.

Angina pectoris

Til den spesielle, atypiske og svært sjeldne typen iskemisk hjertesykdom er stenokardien til Prinzmetal. Dette navnet ble gitt til ære for den amerikanske kardiologen, som først oppdaget det. Egenheten ved denne type sykdom er den sykliske forekomsten av anfall, som følger etter hverandre, med et bestemt tidsintervall. De utgjør vanligvis en serie anfall (to til fem) som alltid forekommer samtidig - tidlig om morgenen. Deres varighet kan være fra 15 til 45 minutter. Ofte er denne typen angina ledsaget av alvorlig arytmi.

Det antas at denne typen angina pectoris er en sykdom hos unge mennesker (opptil 40 år). Det forårsaker sjelden et hjerteinfarkt, men kan bidra til utvikling av livstruende brudd på hjerterytmen, for eksempel ventrikulær takykardi.

Arten av smerte i angina pectoris

De fleste med angina lider av brystsmerter. Noen beskriver det som å trykke eller kutte, andre føler det, som en stramning i halsen eller et brennende hjerte. Men mange pasienter som ikke nøyaktig kan formidle arten av smerte, da den irradierer til forskjellige deler av kroppen. At denne angina ofte indikerer en karakteristisk gestus - en knust knyttneve (en eller begge palmer) festet til brystet.

Smerter med angina følger vanligvis etter hverandre, gradvis økende og økende. Etter å ha nådd en viss intensitet, forsvinner de nesten umiddelbart. For angina pectoris er smertestart typisk på trenings tidspunktet. Smertefullt syndrom i brystet, som vises ved slutten av arbeidsdagen, etter ferdigstillelse av fysisk arbeid, har ingenting å gjøre med hjertesykdom. Ikke vær bekymret hvis smerten varer bare noen få sekunder, og forsvinner med dyp inspirasjon eller endring i posisjon.

Video: Foredrag om angina og iskemisk hjertesykdom i St. Petersburg State University

Risikogrupper

Det er funksjoner som kan provosere fremveksten av ulike typer angina pectoris. De kalles risikogrupper (risikofaktorer). Skille mellom følgende risikogrupper:

 • Uendret - faktorer som en person ikke kan påvirke (eliminere). Disse inkluderer:
  1. Arv (genetisk disposisjon). Hvis noen i familien i den mannlige linjen døde i en alder av 55 år fra hjertesykdom, er sønnen i fare for angina pectoris. Ifølge kvinnelinjen oppstår risikoen for sykdommen hvis døden er forårsaket av hjertesykdommer opp til 65 år.
  2. Race tilhørighet. Det ble notert at angina til innbyggerne i det europeiske kontinentet, spesielt de nordlige landene, er mye hyppigere enn i innbyggerne i de sørlige landene. Og den laveste prosentdelen av sykdommen - i representanter for Negroid-rase.
  3. Seksualitet og alder. I en alder av 55 år utvikler angina pectoris oftere hos menn enn hos kvinner. Dette skyldes den høye produksjonen av østrogen (kvinnelige kjønnshormoner) i denne perioden. De er en pålitelig beskyttelse av hjertet fra ulike sykdommer. Men i overgangsalderen endres bildet og risikoen for angina i representanter for begge kjønn blir lik.
 • Modifisert - en risikogruppe hvor en person kan påvirke årsakene til sykdommen. Den inneholder følgende faktorer:
  1. Overvekt (fedme). Med vekttap reduseres blodkolesterolnivået, blodtrykket reduseres, noe som alltid reduserer risikoen for angina pectoris.
  2. Diabetes mellitus. Ved å opprettholde et blodsukkernivå nær normale verdier, kan du kontrollere hyppigheten av angrep av IHD.
  3. Emosjonelle belastninger. Du kan prøve å unngå mange stressende situasjoner, og derfor redusere antall angina pectorisangrep.
  4. Forhøyet blodtrykk (hypertensjon).
  5. Lav fysisk aktivitet (hypodynami).
  6. Dårlige vaner, spesielt røyking.

Nødhjelp for angina pectoris

Personer som er diagnostisert med progressiv angina pectoris (og andre typer) er i fare for sannsynligheten for plutselig død og forekomsten av hjerteinfarkt. Derfor er det viktig å vite hvordan man raskt kan takle de viktigste symptomene på sykdommen alene, og når det er nødvendig med inngrep fra medisinske fagfolk.

I de fleste tilfeller manifesteres denne sykdommen av utseendet av skarp smerte i brystområdet. Dette skyldes det faktum at myokardiet opplever oksygen sult på grunn av lavere blodtilførsel under treningen. Førstehjelp under et angrep bør rettes mot gjenoppretting av blodstrøm.

Derfor bør hver pasient med angina ha et rasktvirkende preparat for vasodilatasjon, for eksempel nitroglyserin. I dette tilfellet anbefaler leger at de tar det kort tid før påstanden om et angrep. Dette gjelder spesielt hvis en følelsesmessig utbrudd er forventet eller hardt arbeid skal utføres.

Hvis du oppdager en mann som gikk på gaten, som plutselig stoppet, veldig blek og ufrivillig berører brystet med hånden eller en knyttneve, betyr det at det fanget angrepet av koronar hjertesykdom og trenger umiddelbar hjelp med angina.

For å gi det, må du gjøre følgende:

 1. Hvis mulig, sett personen (hvis det ikke er en benk i nærheten, så direkte til bakken).
 2. Åpne brystet, unbuttoning knappen.
 3. Se etter en sparingstablet av nitroglyserin (valocordin eller Validol) og legg det under tungen.
 4. Ta tak i tiden, hvis det ikke blir bedre i løpet av ett til to minutter, må du ringe en ambulanse. I dette tilfellet, før ankomsten av leger, er det ønskelig å holde seg nær ham, prøver å involvere ham i samtalen om abstrakte emner.
 5. Etter ankomsten av leger, prøv å forklare klart legene bildet av hva som skjer siden angrepet.

I dag er hurtige tiltak nitrater tilgjengelig i ulike former, som virker umiddelbart og er mye mer effektive enn tabletter. Dette er en aerosol kalt Nitro poppy, Isotket, Nitrospray.

Metoden for deres anvendelse er som følger:

 • Rist boksen,
 • Sprøyt enheten inn i pasientens munn,
 • For å tvinge ham til å holde pusten hans, for å injisere en dose aerosol, prøver å komme under tungen.

I noen tilfeller må du kanskje injisere medisinen gjentatte ganger.

Lignende omsorg bør gis til pasienten og hjemme. Det vil fjerne et akutt angrep og kan vise seg å være salutær, uten utvikling av hjerteinfarkt.

diagnostikk

Etter å ha gitt den første nødvendige hjelpen, må pasienten nødvendigvis se en lege som vil klargjøre diagnosen og velge optimal behandling. For dette utføres en diagnostisk undersøkelse som består av følgende:

 1. En case historie er utarbeidet fra pasientens ord. Basert på pasientens klager bestemmer legen de foreløpige årsakene til sykdommen. Etter å ha kontrollert blodtrykk og hjertefrekvens, måling av hjertefrekvens, sendes pasienten til laboratoriediagnose.
 2. Laboratoriet undersøker blodprøver. Viktig er analysen for tilstedeværelsen av kolesterolplakk, som er forutsetninger for å utvikle aterosklerose.
 3. Instrumental diagnostikk utføres:
  • Holter-overvåkning, hvor pasienten i løpet av en dag bærer en bærbar opptaker, en ledende EKG-registrering og overfører all informasjon mottatt til datamaskinen. Takket være dette blir alle brudd på hjertets arbeid avslørt.
  • Last testene for å studere hjertets reaksjon til ulike typer laster. Ifølge dem er klasser av stabil angina definert. Testing utføres på tredemølle (tredemølle) eller veloergometer.
  • For å klargjøre den for diagnose smerte som ikke er grunnleggende faktorer for angina, men også eksistere i andre sykdommer er utført Multispiral computertomografi.
  • Ved å velge den optimale behandlingsmetoden (mellom konservativ og operativ), kan legen henvise pasienten til koronar angiografi.
  • Om nødvendig utføres ekkokardiografi (endovaskulær ekkokardiografi) for å bestemme alvorlighetsgraden av skaden på hjertekarene.

Video: Diagnostikk av unnvikende angina

Preparater for behandling av angina pectoris

Narkotika er nødvendig for å redusere frekvensen av anfall, redusere varigheten og forhindre utvikling av hjerteinfarkt. De anbefales for alle som lider av en hvilken som helst type angina pectoris. Et unntak er tilstedeværelsen av kontraindikasjoner for å ta dette eller det aktuelle legemidlet. Legen-kardiologen velger medisin for hver konkret pasient.

 • For rusmidler som reduserer trombogenesen inkluderer Clopidogrel, Aspirin (Acetylsalicylsyre).** Forresten, med langvarig konstant bruk av aspirin, reduseres risikoen for hjerteinfarkt med 30%.
 • Reduksjon av oksygen sult av hjertemuskelen fremmes av medisiner Bisaprolol, Atenolol, Metaprolol. Dette skyldes blokkering av stresshormoner som påvirker myokardiet og utligner ubalansen mellom behovet og gir hjertemuskler med oksygen.
 • Signifikant reduksjon i dødelige utfall i hjerte-og karsykdommer blir lettere ved å ta statiner - Atorvastina, Simvastina, etc.
 • Det er mulig å behandle angina medikamenter Lisinopril, enalapril, perindopril, og andre som tilhører den gruppe av ACE-hemmere. Disse legemidlene reduserer risikoen for hjertesvikt.
 • Gruppen av kalsiumantagonister inkluderer Diltiazem og Verapamil. Men de må brukes med forsiktighet. De er kontraindisert i syndromet til en svak sinuskode.
 • Kramper av koronarbeholdere blir utført av narkotika som er en del av nitratgruppen. Disse er mononatriumnitrat og dinitrat og nitroglyserin.

Video: Uttalelse fra en spesialist på behandling av angina med analyse av et klinisk tilfelle

Alternativ medisin for behandling av angina pectoris

I dag prøver mange å behandle ulike sykdommer ved hjelp av alternative medisinmetoder. Noen er avhengige av dem, noen ganger når de er fanatiske. Imidlertid må vi hylle det faktum at mange tradisjonelle medisiner bidrar til å takle angina angrep, uten bivirkningene som er forbundet med noen medisiner. Hvis behandling med folkemidlene utføres i forbindelse med legemiddelbehandling, er det mulig å redusere antallet anfall som forekommer betydelig. Mange urter har en beroligende og vasodilerende effekt. Og du kan bruke dem i stedet for vanlig te.

En av de mest effektive middel for å styrke hjertemuskelen og redusere risikoen for hjertesykdom og blodkar, er en blanding, som består av sitroner (6 stk.), Hvitløk (hode) og honning (1 kg). Sitroner og hvitløk knuses og helles med honning. Blandingen er infundert i to uker på et mørkt sted. Ta en teskje om morgenen (på tom mage) og om kvelden (før du går i seng).

Mer informasjon om denne og andre metoder for rensing og styrking av blodårer kan leses her.

Ikke mindre gunstig effekt gir pusteøvelser med Buteyko-metoden. Det lærer deg hvordan du puster riktig. Mange pasienter som har mestret teknikken med å utføre pusteøvelser, bli kvitt blodtrykkstøt, og lærte å temme angina, gjenvinne muligheten til å leve et normalt liv, til å engasjere seg i idrett og fysisk arbeid.

Profylakse av angina pectoris

Alle vet at den beste behandlingen for sykdommen er dens forebygging. For alltid å være i god form, og ikke å gripe hjertet til den minste økningen i lasten, er det nødvendig:

 1. Se på vekten din, prøv å forebygge fedme;
 2. For alltid glem å røyke og andre dårlige vaner;
 3. Behandle tilknyttede sykdommer i tide, som kan bli en forutsetning for utvikling av angina pectoris;
 4. Når en genetisk predisposisjon for hjertesykdom, for å vie mer tid til å styrke hjertemuskelen og øke elastisiteten i blodårene, besøke kontoret til fysioterapi og strengt følge alle rådene fra behandlende lege;
 5. Å lede en aktiv livsstil, fordi hypodynamien er en av risikofaktorene i utviklingen av angina pectoris og andre sykdommer i hjertet og blodårene.

I dag praktisk talt på alle klinikker er det rom for fysioterapi, som har til formål å forebygge ulike sykdommer og rehabilitering etter komplisert behandling. De er utstyrt med spesielle simulatorer og enheter som styrer arbeidet i hjertet og andre systemer. Legen, som er engasjert i å gjennomføre klasser i dette rommet, velger et sett med øvelser og arbeidsbelastning som passer for en bestemt pasient, med tanke på alvorlighetsgrad av sykdommen og andre funksjoner. Å besøke det kan forbedre helsen din betydelig.

Les Mer Om Fartøyene