stenose

Stenose av fartøy er en patologisk tilstand av fartøyene, hvor delvis innsnevring skjer i større eller mindre grad opp til helhetens lukking av fartøyets lumen.

Faktisk er stenose obstruksjon av fartøyene, som adskiller seg fra en mer alvorlig okklusjon ved at blodbanen er blokkert ikke helt, men delvis.

Alvorlighetsgraden og klinisk bilde av denne sykdommen avhenger ikke så mye av omfanget og omfanget av prosessen som på lokaliseringen av den patologiske prosessen. Den vanligste stenosen av aorta, stenose av koronar, karotid, mesenterisk (cøliaki) og femorale arterier. Årsaken til denne patologiske tilstanden kan betjene en rekke forskjellige sykdommer, både medfødte og oppkjøpte i livet.

Stenose av karoten arterie og cerebral fartøy

Med denne sykdommen i menneskekroppen er blodtilførselen til hjernen svekket.

Det finnes en rekke predisponerende faktorer som bidrar til utviklingen av denne sykdommen:

 • alder;
 • Arvelig predisposition;
 • røyking,
 • fedme;
 • Mangel på aktiv livsstil;
 • Diabetes mellitus;
 • Høyt blodtrykk.

Den vanligste årsaken til at halspulsårene er smale, er atherosklerotisk plakk, som dannes på grunn av avsetning av kolesterol på karveggen. I sjeldne tilfeller kan den helt dekke fartøyets lumen eller løsne fra veggen og migrere gjennom fartøyet, noe som medfører en rekke alvorlige komplikasjoner.

Symptomer på hodeskade

I de tidlige stadier av stenose av karoten arterien og karene i hjernen er ikke manifestert av noen lyst uttrykte symptomer. Og pasienten er klar over hans nærvær av patologi før utbruddet av alvorlige komplikasjoner, slik som for eksempel hjerneslag eller TIA.

Forløpende iskemisk angrep ("minislag") er det viktigste advarselsskiltet til et slag.

Bly til det kan blokkere arteriene, som nærer blodet i hjernen. Symptomer på et slikt forbigående angrep kan vare som et par minutter, og vare i flere timer, og listen over dem er som følger:

 1. Tap eller tap av syn på ett eller begge øyne;
 2. Nummen i ansiktet eller en del av kroppen, for eksempel armer eller ben;
 3. svimmelhet;
 4. Vanskelig, usammenhengende tale og andre.

Slike forhold krever akutt medisinsk behandling, siden det ikke er mulig å forutsi om denne tilstanden vil passere inn i en mer alvorlig komplikasjon-et slag.

Iskemisk berøring - et brudd på hjernecirkulationen, oppstår hvis blodkaret er blokkert helt, noe som resulterer i at hjernecellene ikke mottar oksygen.

Uten oksygen kan den menneskelige hjernen eksistere i ikke mer enn 3-4 minutter, hvorpå nervecellene begynner å dø av.

Det er flere årsaker til slag, følgende er de viktigste:

 • Signifikant innsnevring av arterien på grunn av blodpropp;
 • Lukking av trombus og okklusjon av en arterie med mindre diameter;
 • Andre årsaker, for eksempel blødning (hemorragisk slag).

Diagnose av stenose av hjernens arterier

For diagnostisering av vaskulær stenose er det nå et bredt spekter av moderne forskning, i tillegg til standard fysisk undersøkelse og auskultasjon:

 1. Angiografi av fartøyer - Røntgenundersøkelse av fartøy som bruker radioaktive stoffer;
 2. Ultralyddopplerografi av fartøy i hode og nakke - undersøkelse ved hjelp av ultralydbølger;
 3. Beregnet tomografi;
 4. Magnetisk resonansangiografi er en undersøkelsesmetode basert på elektromagnetiske bølger og magnetfelt. Det er mulig å bruke denne metoden uten innføring av et kontrastmiddel, noe som minimerer sannsynligheten for komplikasjoner.

Hvordan behandle stenose av karene i hodet?

For å behandle denne sykdommen tar doktoren hensyn til utviklingsgraden av prosessen, lokaliseringen, graden av innsnevring av arteriene og tilstedeværelsen av samtidig patologi.

Behandlingen kan være kirurgisk og konservativ:

 • Konservativ behandling inkluderer utnevnelse av farmakologiske legemidler, samt endring av livsstilen.
 • Terapi med medisiner består i å ta antiplatelet, antikoagulantia og andre legemidler som påvirker blodsammensetningen.

Endringen i livsstil skal omfatte alle aspekter av menneskelivet:

 1. Kontroll av blodtrykk, kolesterolnivå;
 2. Diett terapi;
 3. Oppretthold optimal vekt;
 4. Nekte å røyke og drikke alkohol
 5. Regelmessig fysisk aktivitet.

Kirurgiske prosedyrer

Stilling av halspulsåren er å sette et ballonkateter inn i et blodkar under kontroll av et spesielt apparat, og sammen med innsnevringen av fartøyet svulmer ballongen for å utvide arterien. I den innsnevrede delen er en stent plassert, som stadig forblir i stedet for den innsnevrede delen, slik at fartøyet forblir bredt hele tiden.

Disse manipulasjonene er ganske effektive og trygge, og pasienten kan komme tilbake til normalt liv etter 2-3 uker.

Carotid endarterektomi: essensen av denne operasjonen er å åpne det blokkerte området av karoten arterien og fjerne trombuset eller aterosklerotisk plakk. Etter dette er fartøyet sydd og normal blodstrøm gjenopprettes.

Video: Programmet for stenose av hodeskårene

Egenskaper av stenose avhengig av lokalisering

 • Stenose av nyrearteriene kan være en av årsakene til en vedvarende økning i blodtrykket, som ikke stoppes av standard antihypertensive behandling. I laboratorieanalyser blir endringer i urinanalyse notert: protein i urin, enkeltrøde blodlegemer og lignende. En typisk årsak er atherosklerose.

Stenose av beinene i beina

Utviklingsgraden av sykdommen avhenger av tilstedeværelsen av risikofaktorer, samtidig sykdom og graden av utvikling av den aterosklerotiske prosessen.

Betimelig appell for legehjelp, blodtrykkskontroll, tidsbruk konservativ eller kirurgisk behandling vil redusere muligheten for komplikasjoner og oppheve symptomene på sykdommen hos pasienter med stenose i de lavere lemmene.

Stenoser av blodårer hos barn

Ifølge litteraturen medfødt stenose av karene finnes hos nyfødte i 0,5-0,7% tilfeller. Moderne ultralyd kan oppdage medfødt stenose av fartøy i de tidlige stadier.

Med lette og mellomstore former er barn fysisk godt utviklet, og vice kan oppdages ved et uhell. Derfor, i dette tilfellet, under behandling av graviditet, er vent-og-se taktikk brukt og bare følge utviklingen av vice. Og etter fødselen bestemmer spørsmålet om behovet for kirurgisk inngrep.

I alvorlige former i de tidlige stadier av graviditet, som regel, avbryte. Siden med utviklingen av defekten går nyfødte videre til vedvarende hjertedekompensasjon fra de første dagene i livet.

Hjerteventil stenose

Nær den vaskulære regionen Stenose av hjerteventiler er selvforsynende og krever separat behandling. Oftere er det stenoser av hjertets mest belastede ventiler - mitral og aorta. Stenose av lunge- eller tricuspid-ventilen - patologien er relativt sjelden.

Mitral stenose

Mitral stenose er den vanligste hjertesykdommen som oppstår. Det kan defineres som en uavhengig sykdomsform, og i kombinasjon med mitralventilinsuffisiens og skade på andre ventiler.

Årsaken til mitralstenose er oftest reumatisme, og vanligvis utvikler den seg i en ganske ung alder, oftest hos kvinnelige individer.

Kliniske symptomer og manifestasjoner av mitralstenose

Pasienten har en rekke klager som først oppstår under fysisk anstrengelse, men med utviklingen av sykdommen begynner å forstyrre personen og i ro:

 1. Kortpustethet (med fysisk aktivitet og i ro);
 2. Hoste tørr eller med en liten mengde slimete sputum, noen ganger med en blanding av blod;
 3. Svakhet, rask tretthet, hjertebank
 4. Sjelden, smerte i hjertet av den smertefulle naturen og andre klager.

Utseende av disse pasientene i de tidlige stadier av sykdommen er ikke mistenkelig, og skiller seg ikke fra den vanlige. Men med veksten av graden av stenose, slike folk begynner å vise karakteristiske tegn på denne sykdommen: på bakgrunn av blek hud fungerer som en skarp rødme i kinnene, leppene blir blå og spissen av nesen. Når stenosen er uttalt, øker cyanosen og utvikles en gråaktig hudfarge. Hvis mitralstenose uttalt, kan den danne en "hjerte hump" - et fremspring i hjertet, og blir merkbar pulsering i midten av magesekken.

Komplikasjoner av mitral stenose

 • Komplikasjoner i denne sykdommen er delt inn i to grupper. Den første er forbundet med stagnasjon av blod i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon: hemoptysis, hjerteastma, aneurysm, lungartaris stenose og andre.
 • Den andre er knyttet til utvidelsen av hjertet: krenkelse av hjerterytmen, tromboemboliske komplikasjoner og andre.

Diagnose og behandling

Ved diagnostisering av mitralstenose bruker doktoren en rekke grunnleggende og hjelpelaboratorier og instrumentelle studier og diagnostiske teknikker:

 1. Percussion av hjertet (bestem økt sløvhet opp og til høyre);
 2. Auskultasjon av hjertet (bestemmer tilstedeværelsen, fraværet, forekomsten av endrede og ekstra hjertemormer);
 3. Røntgenundersøkelse (for å bestemme den endrede størrelsen på hjertet);
 4. Et elektrokardiogram (EKG) vil bidra til å identifisere visse tegn som er karakteristiske for mitralventilstenose;
 5. En ekkokardiogram;
 6. phonocardiogram;
 7. Angiografi av fartøy.

Det finnes ingen spesifikke metoder for konservativ behandling av pasienter med mitral stenose. Det finnes en rekke stoffer som er rettet mot å eliminere symptomene på sykdommen - diuretika, hjerteglykosider, legemidler som forbedrer vann-saltbalansen og andre.

Radikal metode for behandling av denne sykdommen er kirurgi (mitral commissurotomy), indikasjoner og kontraindikasjoner som definerer den lege, i henhold til graden av alvorlighet av prosessen og tilstedeværelse av andre sykdommer.

Foto: protetisk mitralventil

Prognosen for sykdommen påvirkes av alvorlighetsgraden av den patologiske prosessen, hjertemuskulaturen og andre viktige indikatorer. Med en svak aktivitet i prosessen er prognosen ganske gunstig og pasienter kan opprettholde sin evne til å jobbe lenge.

Video: Mitral stenose i programmet "Vær sunn"

Aortisk stenose

Aorta stenose eller stenose av aorta åpningen er medfødt og ervervet. Det er både isolert aortastensose, og i kombinasjon med nederlaget til andre hjerteventiler.

Klinisk bilde

Denne patologien er preget av et forlenget kurs, praktisk talt uten manifestasjon av forutsetninger. De første symptomene på aortastensose begynner å oppstå med økt fysisk anstrengelse. Typisk kortpustethet, angina, svakhet, besvimelse, hjertebank og andre. Noen ganger, i de tidlige stadiene, oppdager pasientene utseendet av brystsmerter, som er gitt til det interlobulære området. Det er noen ganger andre symptomer: hodepine, svimmelhet i ansiktet, heshet av stemmen (med trykk på luftrøret).

Ved diagnose av aorta-stenose brukes et bredt spekter av kliniske og laboratorie- og instrumentstudier som ble beskrevet ovenfor i beskrivelsen av mitralstenose.

Foto: aorta stenose

Behandling og forebygging av aortastensose

Årsaken til ervervet aorta-stenose er oftest en aterosklerotisk prosess. Derfor vil forebyggende tiltak være å slutte å røyke, redusere kroppsvekt, normalisere kolesterolmetabolisme, diettbehandling.

Konservativ behandling inkluderer et ganske bredt spekter av legemidler som er rettet mot å redusere blodtrykket, normalisere lipidmetabolismen, midler som har beskyttende egenskaper i forhold til blodkarets vegger og mange andre.

En viss del av pasientene viser kirurgisk behandling (ventilproteser, etc.)

Hos pasienter med isolert aorta-stenose er prognosen gunstig, de kan forbli langsiktige, forutsatt at arbeidet ikke er forbundet med fysisk anstrengelse.

Diagnose og behandling av arteriell stenose

Stenose er et medisinsk begrep som brukes til å beskrive innsnevring av blodkar. Oftest er det forårsaket av utvikling av aterosklerose inne i arteriene - fartøy som bærer blod fra hjertet til organene.

Aterosklerose er en patologisk prosess, noe som forårsaker fett, kolesterol, kalsium og andre stoffer som dannes på arteriene, som danner atheromatøse plakk. Samtidig tetter veggene i arteriene og taper elastisitet, noe som resulterer i at deres lumen blir smalere og forhindrer blodsirkulasjonen i blodet.

Andre mindre vanlige årsaker til unormal innsnevring av blodårene er:

 • medfødte vaskulære defekter;
 • diabetes;
 • vaskulitt;
 • stratifisering av blodkarets vegg;
 • strålebehandling;
 • infeksjon;
 • inflammasjon;
 • patologiske neoplasmer (godartet og ondartet).

Hvem er berørt av sykdommen?

Faktorer som øker sannsynligheten for denne sykdommen inkluderer:

 • arvelighet;
 • vektig;
 • diabetes;
 • utilstrekkelig fysisk aktivitet
 • hypertensjon.

Stenose av hjernen

Dette er en alvorlig tilstand forårsaket av en innsnevring av hjernens arterier, der blodstrømmen til bestemte områder av hjernen er begrenset. Intrakranial stenose står for ca 10% av slag per år. I tillegg, hvis pasienten ikke har fått riktig behandling, har han høy risiko for tilbakefallende slag.

symptomer

Symptomene på sykdommen er forbigående iskemisk angrep (TIA) eller hjerneslag.

Symptomer på et slag inkluderer:

 • alvorlig svakhet, følelsesløshet eller muskelforlamning på den ene siden av ansiktet, øvre eller nedre lemmer;
 • utseendet på slurred tale;
 • brudd på gang, koordinering, balanse;
 • Utseendet til en skarp hodepine.

Symptomer på TIA og slag er lik. Med et forbigående iskemisk angrep stopper blodstrømmen til hjernen midlertidig. På dette punktet har en person tegn på et slag. Etter at intrakraniell blodtilførsel er gjenopprettet, går personen helt tilbake til normal. Likevel er TIA den første forløperen til et slag, som ikke bør legges uten oppmerksomhet.

diagnostikk

Diagnosen begynner med analyse av symptomer, samling av anamnese og fysisk undersøkelse av pasienten. For å bestemme lokaliseringen av innsnevring av lumen av de intrakranielle arteriene, blir følgende diagnostiske avbildningsmetoder brukt:

 • CT angiografi - hjelper til med å få detaljert bilde av vaskulærsengen ved hjelp av introduksjon av røntgenkontrastmiddel og datortomografi.
 • Magnetic resonance imaging utføres også ved hjelp av røntgenkontrast substans. Denne metoden for diagnostisk bildebehandling bidrar til å identifisere slike patologier som arterielle misdannelser og patologiske neoplasmer.
 • Angiogram er en minimalt invasiv test der en røntgenkontrastmiddel injiseres i et arterisk fartøy i lyskeområdet. Metoden gjør det mulig å visualisere i detalj hjernens venøse og arterielle nett.
 • Transcranial ultralyddopplerografi er en rask teknikk for å vurdere graden av hjernecirkulasjon.
 • Perfusjondatatomografi er en teknikk for å måle blodstrømmen i hjernekarbeiden ved å introdusere en røntgenkontrast substans. Det utføres innenfor rammen av pre-operativ planlegging. Hjelper med å bestemme hvilke deler av hjernen som er mest utsatt for slag.

Behandling av stenose av intrakranielle kar

Konservativ behandling involverer bruk av antiplatelet og antikoagulant medisiner, for eksempel warfarin, coumadin og aspirin, samt kontroll av hypertensjon, blodkolesterolnivå og sukkernivå hos diabetespasienter.

Kirurgisk korreksjon av intrakraniell stenose kan utføres ved en av følgende metoder:

 • Ballongangioplastikk, stenting er en minimalt invasiv endovaskulær prosedyre hvis formål er å klemme plakkene og øke lumen i arterien. Operasjonen utføres ved hjelp av et lite fleksibelt kateter, som settes inn i lårbenet og beveger seg forsiktig til stedet for lokalisering av stenose. Etter at kateteret har nådd innsnevringsområdet, svulmer en liten luftballong ved sin ende, og presser plakken til veggen av fartøyet. Når lumen er åpen, blir ballongen trukket tilbake, og en fleksibel stent er implantert på plass, noe som holder lommen åpen. Angioplastikk anbefales for pasienter som har en stenose på mer enn 70%, samt vanlige forbigående iskemiske angrep eller hjerneslagssymptomer, til tross for medisinsk behandling.
 • Bypassen til cerebral arterien er et kirurgisk inngrep som tar sikte på å omdirigere blodstrømmen rundt platene som blokkerer blodkaret. Gjennomføring av denne operasjonen krever å åpne skallen. For å opprette en bypass brukes pasientens sunne arterier.

Unormal innsnevring av karene i nakken (karotidstenose)

Stenose av neskekarene er en patologisk tilstand som er preget av at blodkarene i blodet fôres i hjernen. Ofte påvirker sykdommen halsårene, mens venene sjelden blir påvirket. Den vanligste og farligste patologien til halsens kar er okklusjonen av karoten arterien.

symptomer

Symptomer på stenose av neskekarene ligner de av innsnevring av intrakranielle vener og arterier, fordi i dette tilfellet er også hjerneblodforsyningen forstyrret. Som med intrakraniell stenose er aterosklerose hovedårsaken til innsnevring av karene i nakken. De viktigste risikofaktorene er forhøyet kolesterol, diabetes, røyking, hypertensjon, fedme.

diagnostikk

Diagnostikk av stenose av nesenes fartøy begynner med muntlig spørreundersøkelse av pasienten, innsamling av anamnese og fysisk undersøkelse. For å identifisere innsnevring av halsens kar, brukes følgende metoder for diagnostisk avbildning:

 • Ultralyd doplerografi av karene i nakken;
 • Carotisarteri-angiografi;
 • Magnetisk resonans angiografi;
 • CT angiografi.

Behandling av karotidstenose

For å forhindre fremdriften av innsnevring eller okklusjon av veggene i nakkens kar, bør følgende anbefalinger følges:

 • Nekter å røyke
 • Kontroller nivået av kolesterol, hypertensjon, samt nivået av sukker (i diabetes mellitus);
 • Opprettholde normal vekt
 • Opprettholde fysisk aktivitet.

Medisinsk behandling av karotidstenose antyder:

 • Inntak av antiplatelet narkotika som aspirin, plavix, dipyridamol, etc.;
 • Inntak av antikoagulantia, slik som warfarin.

Med alvorlig stenose av karoten arterier, som øker risikoen for slag, øker pasienten kirurgisk behandling.

For å korrigere innsnevring av luminale arterier utføres følgende operasjoner:

 • Carotid endarterektomi er den mest utførte metoden for kirurgisk behandling. I løpet av operasjonen utfører kirurgen et kutt i den regionen av karoten arterien, hvor resultatene av diagnosen er stenose. Han fjerner deretter den aterosklerotiske plakk eller trombus og suturer arterien og bløtvevet. Carotid endarterektomi anbefales for pasienter med en stenose på 50-60%.
 • Carotid angioplastikk / stenting - operasjonen utføres på nøyaktig samme måte som angioplastikk av intrakranielle kar: deres diameter økes ved innføring av et kateter og fyller ballongen med luft. Deretter er stenten installert på forstørret lumen, som bidrar til å holde veggene på fartøyene i åpen tilstand.

Stenose av de perifere arteriene i nedre ekstremiteter

Stenose av beinene i beina er en patologisk tilstand preget av å begrense eller okkludere arteriene i underbenet, noe som er normalt for blodstrømmen i bena. Den vanligste årsaken til innsnevring av perifere arterier er atherosklerose. Atheromatøse plakk dekker fartøyet, noe som forårsaker oksygen sult i muskler og vev i nedre lemmer.

symptomer

Ca 20% av pasientene med mild form av stenose av arteriene i underekstremitetene opplever ikke noen symptomer, symptomene på en mer alvorlig form for sykdommen inkluderer:

 • intermitterende claudication (smerte, spasmer, følelsesløshet i muskler på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel);
 • Lang uten sår eller sår på huden på underdelene;
 • en merkbar forandring i farge på huden på underdelene (blueness, blek eller tvert imot rødhet), samt temperaturen (beina kan være for varmt eller for kaldt sammenlignet med andre deler av kroppen);
 • reduksjon av hårvekst på de berørte lemmer.

diagnostikk

Påvisning av stenose i nedre ekstremiteter begynner med evaluering av symptomer, pasientens generelle fysiske tilstand og innsamling av anamnese.

De påfølgende trinnene i studien inkluderer:

 • Måling av puls - vaskulær kirurg utfører en primær evaluering av sirkulasjonen i nedre lemmer.
 • Måling av blodtrykk ved hjelp av ultralydsdoppler - en komparativ måling av blodtrykket i øvre og nedre ekstremitet for å oppdage brudd på arteriell blodstrøm.
 • Tosidig skanning av perifere arterier er ultralyd, noe som bidrar til å oppdage innsnevring eller okklusjon av fartøyet. Ofte utført som en del av preoperativ diagnose.
 • CT angiografi er visualiseringen av det vaskulære nettverket av nedre ekstremiteter ved å introdusere en røntgenkontrast substans og etterfølgende skanning på en spiral tomografi.
 • Angiografi er studien av den vaskulære sengen i underlivet ved å introdusere en røntgenkontrast substans. Metoden tillater nøyaktig å bestemme området for innsnevring av arterien og å vurdere tilstanden over og under stedet for ødeleggelsen.

Behandling av stenose av de perifere arteriene i nedre ekstremiteter

Tradisjonell behandling er å kontrollere hypertensjon, blod kolesterol nivå og sukker nivåer hos diabetikere. Narkotikabehandling innebærer å ta antiplatelet narkotika og antikoagulantia. I alvorlige tilfeller av arteriell sykdom i nedre lemmer, er kirurgisk behandling brukt.

Som i tilfeller av karotidstenosebehandling, utføres en unormal innsnevring av arteriene i nedre ekstremiteter ved hjelp av angioplastikk / stentemetoder, samt gjennom åpen kirurgi.

Stenose av strupehode hos barn

I barnas medisinske praksis er det en rekke patologiske forhold som krever akuttmedisinsk behandling. En av disse patologiene er strupe i strupehode.

Hva er det

Sterk innsnevring av strupehodet kalles stenose. Denne patologiske tilstanden kan oppstå i alle aldre. Vanligvis utvikler sykdommen seg raskt. En rekke årsaker kan føre til utvikling av stenose. Den farligste patologien i nyfødte babyer og babyer.

Larynxet er orgelet som er ansvarlig for utseendet av stemmen. Aktiv deltakelse i dette tar vokalledninger, som ligger inne i dette anatomiske elementet. Konsentrasjon eller stenose av glottis, som vanligvis er tilstede i strupehodet, og fører til utseendet i barnet av farlige symptomer på luftveissykdommer.

Noen leger bruker også andre termer for å betegne denne patologiske tilstanden hos småbarn. De kaller denne innsnevringen også stenosering laryngotrakese eller akutt stenose i strupehode. Disse begrepene forklarer i stor grad essensen og mekanismen for utvikling av uønskede symptomer hos babyen.

Babyer har flere funksjonelle og anatomiske egenskaper ved utviklingen av kroppen. Dette forklarer mekanismen for utvikling av patologisk innsnevring av glottis.

Mukøse membranen i luftveiene, er godt utstyrt med blod, og er nært forbundet med lymfoide formasjoner. Dette fører til at noen fanget i kroppen infeksjonen er i stand til å føre til utvikling av en sterk sammentrekning av glottis.

Den overflod av lymfoid vev i den submukosale plassen til vokalapparatet fremmer utviklingen av et sterkt ødem og hevelse av skadet vev i en syk baby.

Spesielt farlig er slike manifestasjoner hos babyer i en alder av 2-6 måneder av livet. I dette tilfellet kan sykdomsforløpet være ekstremt ugunstig. Uten å gi rettidig medisinsk hjelp, kan barnet til og med dø.

Larynx hos barn er ganske liten i størrelse og ligner en "trakt" i form. Plasseringen av vokalbåndene i babyer er ikke helt den samme som hos voksne. De har dem noe høyere.

Diameteren av glottis hos barn er også noe mindre. Dette bidrar til at strupen i strupehodet utvikler seg mye raskere og er farlig for utviklingen av de farligste komplikasjonene.

Under utviklingen kan sykdommen konsekvent spredes til flere tilstøtende anatomiske elementer. Prosessen begynner med en glottis. Så går han til podogolosovoye-plassen og lendarven på veggen. I dette tilfellet snakker leger om en utvidet patologisk sammenblanding. Engasjement av organets bakvegg i den patologiske prosessen fører til utvikling av posterior stenose.

Hvis vevet i strupehodet er skadet i en sirkel, kalles en slik klinisk variant av sykdommen en sirkulær konsentrasjon. I dette tilfellet er sykdomsforløpet allerede betydelig forverret.

En stor prosess fører til utvikling av total stenose. Denne tilstanden er ekstremt farlig, da det fører til utvikling av akutt respiratorisk svikt. Uten medisinsk behandling kan en slik patologi til og med føre til et dødelig utfall.

årsaker

Til utvikling av patologisk innsnevring av glottis kan føre til en rekke årsaker. Deres påvirkning kan variere i varighet, i noen tilfeller bare en kort og intens påvirkning.

Graden av alvorlighetsgrad av ugunstige symptomer er i stor grad avhengig av den underliggende årsaken, noe som førte til utviklingen av denne patologiske tilstanden i barnet. De vanligste årsakene til stenose hos en baby - smittsomme patologier. En rekke bakterier og virus kan føre til utvikling.

Stenose blir ganske hyppig komplikasjon akutt laryngitt. Denne patologiske tilstanden er som regel forårsaket hos barn av stafylokokker eller streptokokker flora. Mye sjeldnere, utseendet av negative symptomer på laryngitt resulterer i virusinfeksjoner.

Til utvikling av unormal innsnevring av glottis hos barn, parainfluenza, scarlet feber, difteri, influensa, tyfus og andre smittsomme patologier. Disse sykdommene er også farlig utvikling uttrykt rus syndrom, som er manifestert ved feber hos barnet og utviklingen av en sterk generell svakhet.

Traumatisk skade Larynx kan også føre til utvikling i krummer av farlige symptomer på akutt respiratorisk svikt. Denne patologiske tilstanden hos nyfødte barn blir lettere ved feil utførte fødsler.

Operasjoner på skjoldbruskkjertelen kan forårsake barnet farlige komplikasjoner, manifestert av utviklingen av alvorlig patologisk innsnevring av glottis.

I de yngste pasientene blir årsaken til strupe i strupehodet også ganske ofte inntrengning av fremmedlegemer inn i luftveiene. Lukk lumen av bronchus i barnet kan til og med en liten detalj av leketøyet, som babyen vrider i hendene.

Denne funksjonen skyldes babyens heller smale bronkial lumen. Et objekt fanget i luftveiene kan føre til asphyxia - en markert innsnevring av strupehode og fullstendig opphør av pusten. I dette tilfellet er akutt medisinsk hjelp nødvendig for å redde barnets liv.

Medfødte sykdommer i luftrøret kan også føre til utvikling av et barns sterke innsnevring av glottisene. I dette tilfellet vises ugunstige kliniske tegn på stenose allerede hos nyfødte barn allerede i de første timene etter fødselen.

Som regel utføres behandling av uttalt anatomiske defekter i strupehodet i bare ved å utføre kirurgiske operasjoner. Beslutningen om behovet for operasjonen er laget av den operative barnets otolaryngolog.

allergi kan også manifestere i barnets utvikling av alvorlig stenose av strupehodet. I de fleste tilfeller er denne tilstanden forårsaket av inntrengning av allergener med luftbårne dråper.

Mat og kjemikalier bli en hyppig årsak til utvikling av uttalt innsnevring av glottis i barnet. For å forbedre pusten i dette tilfellet er det nødvendig å eliminere allergener helt fra å komme inn i barnas kropp og foreskrive antihistaminer eller hormoner. Allergisk patologi, ifølge statistikk, utvikler seg oftest hos barn i alderen 5-12 år.

Purulente formasjoner, som dukker opp i nakkeområdet, kan også passere inn i strupehodet, og forårsaker dermed en sterk betennelse der. Dette fører til det faktum at barnet smalker inn lumen av glottis og forstyrrer signifikant pusten. Forløpet av purulente sykdommer er som regel ganske alvorlig og fortsetter med utviklingen av de mest ugunstige symptomene.

I noen tilfeller er kirurgisk behandling nødvendig for å eliminere sår i nakken.

I deres praksis bruker leger en rekke klassifikasjoner, som inkluderer et stort utvalg av forskjellige kliniske varianter av sykdommen.

Ved utbruddet av ugunstige symptomer kan alle stenoses være akutt og kronisk. For første gang kalles innsnevringen av glottis i babyen som følge av ulike årsaker akutt. Vanligvis er kurset farlig og er ofte komplisert ved utvikling av akutt respiratorisk svikt.

Om subakutt prosess snakkes i tilfelle at ugunstige symptomer forblir i 1-3 måneder. Prognosen for denne kliniske sykdomsforløpet er som regel mer gunstig. Ved utnevnelsen av den riktige behandlingen forsvinner alle symptomer seg helt. I noen tilfeller kan kronisk betennelse forekomme.

Hvis unormal innsnevring av glottis i babyen vedvarer i mer enn tre måneder, så er det i dette tilfellet at legene allerede snakker om den kroniske prosessen. Vanligvis forekommer denne kliniske varianten av sykdommen hos barn som har noen medfødte anomalier i strukturen i luftveiene.

Sekundær patologi, som bidrar til bevaring av de trange lumen av glottis, kan også føre til utviklingen av et barns versjon av en kronisk laryngeal stenose.

Barns otolaryngologists skiller også ut flere kliniske former for sykdommen. Hver av dem har sine egne egenskaper i utviklingen og graden av manifestasjon av uønskede symptomer.

I deres praksis bruker legene et bredt utvalg av tabeller, hvor hovedtrekkene i utviklingen av hver form for denne patologiske tilstanden blir introdusert.

I lys av årsaken som førte til innsnevringen av glottisene, alle stenoses kan deles inn i følgende grupper:

 • Lammende. Oppstår hos babyer noe oftere enn hos voksne. Som regel utvikles hos barn som har gjennomgått operasjon på skjoldbruskkjertelen eller i andre formasjoner på nakke. Patologisk innsnevring i dette tilfellet oppstår på grunn av skade på vokal nerve under kirurgisk behandling.

Noen babyer kan utvikle postintubasjonsstenose, som oppstår etter en feil intubasjon av luftrøret.

 • Arrdannelse. Kan forekomme både etter traumatiske effekter, og etter nakkeoperasjoner. Traumatisk skade på slimhinnene under kirurgiske inngrep fører til dannelsen av mye arrvæv. Disse arrene strammer vokalhulen, som bidrar til en endring i diameteren. Langsiktig smittsomme sykdommer kan også føre til utvikling av arr-endringer i barnet.
 • Svulst. De er en ekstremt ugunstig variant av utviklingen av sykdommen. Innsnevringen av glottisene i dette tilfellet utvikles som et resultat av veksten av tumorvevet. Sterk laryngeal papillomatosis er også vekkende årsak til utviklingen av store tumorer, som under sin vekst forårsaker endringer i lumen av glottis.
 • allergisk. Er manifestert hos barn som har individuell følsomhet for utvikling av allergier. Provoke en stenose av strupehodet kan en rekke allergener. De hyppigste blant barna er: biter av ulike insekter, innånding av pollen av planter, noen kjemikalier og mat.

symptomer

Alvorlighetsgraden av kliniske tegn på patologisk innsnevring av glottis kan være svært forskjellig. Det avhenger av mange innledende faktorer:

 • barnets alder;
 • Tilstedeværelse av samtidige kroniske sykdommer;
 • Årsaken som førte til innsnevring av strupehode.

Intensiteten av symptomene øker med innsnevring av glødenes lumen. Så, leger tildele flere stadier av utvikling av denne patologiske tilstanden:

 • 1 grad. Når graden 1 er innsnevret, blir babyens pust forstyrret. Denne kliniske varianten av sykdommen kalles også kompensert, siden den har en veldig god prognose. På dette stadiet av sykdommen blir babyens stemmeformasjon forstyrret. Barnets stemme blir mer hes.
 • 2 grader. Innsnevringen av 2. grad er ledsaget av mer levende ugunstige symptomer. Denne varianten av sykdommen kalles subkompensert. Barnet blir altfor spent, puster oftere, huden blir rød. Åndedrettsbevegelser i dette tilfellet blir godt synlige fra siden.

Barnet "faller" noen deler av brystet, som ligger mellom ribbenene.

 • 3 grader. Den mest ugunstige varianten av utviklingen av denne patologiske tilstanden er innsnevringen av tredje grad. Denne sykdomsformen kalles også dekompensert. I denne tilstanden kan barnet være både ekstremt nervøs og helt hemmet. Huden blir veldig blek, og området av den nasolabiale triangelen og leppene blir blå. I de alvorligste tilfellene kan barnet til og med helt miste bevisstheten.

asfyksi

Det mest ekstreme stadiet av sykdomsutviklingen kalles kvælning. Dette er den farligste tilstanden, spesielt for småbarn. Denne patologien er preget av fullstendig opphør av pusten. I fravær av oksygen begynner hjernens celler å dø.

Hvis du ikke gir nødhjelp, kan barnet dø av akutt respiratorisk og hjertesvikt.

Førstehjelp

Foreldre bør huske at utseendet i barnet av tegn på åndedrettsbrudd er en beredskapsangivelse, å ringe akutt ambulanse. Dette må gjøres før noen forsøk og tiltak blir tatt for å raskt fjerne angrepet.

Etter en samtale til de "raske" foreldrene bør først og fremst prøve å roe seg og i ingen tilfelle panikk! Det "kalde" sinnet er en nødvendig betingelse for å hjelpe barnet ditt i en så vanskelig situasjon.

Mens du venter på legen, prøv å roe babyen. For å gjøre dette kan du ta barnet i armene dine. Vær alltid oppmerksom på din babys tilstand. Åpne alle vinduer og dører i barnas rom for å sikre strømmen av frisk luft og oksygen inn i rommet. I den kalde årstiden skal du sette en varm bluse og truser på babyen slik at du ikke blir kald.

Førstehjelpen fra foreldrene er bare å gjennomføre ikke-spesifikke tiltak som vil være rettet mot noen forbedringer i barnets velvære.

Spedbarn som har utviklet laryngeal stenose grunn til å uttrykke smittsomme sykdommer som forekommer med høy temperatur, kan gi antipyretiske og anti-inflammatoriske medikamenter. Slike førstehjelp er bare brukt med vedvarende febrilitet.

For å redusere luftveisødem og forbedre pusten, antihistaminer. Slike midler inkluderer: "Claritin", "Suprastin", "Loratadin", "Zirtek" og mange andre. De brukes vanligvis i 5-7 dager. Langere bruk av narkotika diskuteres alltid med den behandlende legen.

Les Mer Om Fartøyene