Hva skjer når hjernens fartøy kontrakt, symptomene og behandlingen av patologi

Fra denne artikkelen lærer du: hva kalles innsnevring av hjernens kar, behandling, symptomer, årsaker til sykdommen. Mekanismen for patologisk utvikling og diagnostiske metoder. Prognose for gjenoppretting.

Den patologiske stenosen (innsnevring) av kapillærer, vener og arterier, som utfører blodtilførsel til hjernen, kalles innsnevring av hjernens kar.

Hva skjer i patologi? Under påvirkning av aterosklerose (kolesterol plakkdannelse, 60%), hypertensjon (30%), og andre patologier (utviklingsdefekter osteokondrose) lumen av blodårer som gir blodstrømmen til hjernen er smalere. Mengden av blod som er nødvendig for en full mengde arbeid reduseres, brudd gi opphav til vevsischemi (oksygenmangel), en endring i strukturen av cellene, og deretter deres massedød (veksten av områder med nekrose).

Endrede eller døde hjernens nerveceller som ikke er i stand til å utføre sine funksjoner (som holder bioelektriske puls) slik vasokonstriksjon manifesterer mange nevrologiske symptomer (hodepine, svimmelhet, søvnløshet).

Patologien utvikler sakte, i begynnelsen går den nesten asymptomatisk. Hvis årsaken til stenose er eliminert på dette tidspunktet, kan sykdommen kureres ved å helt gjenopprette hjernens funksjoner (i 92%).

Patologi blir farlig i etapper, når innsnevringen av fartøyet øker med mer enn 50%. Pasienten har alvorlig hjerneskade (nedsatt evne til å oppleve og analysere informasjon, atferdsforstyrrelser, demens, svekket koordinering av bevegelser). De knytter seg til hypertensive kriser, slag (akutte hjernesykdommer), som raskt nok fører til et komplett tap av fysisk og mental kapasitet for arbeid.

Behandling av årsakene til innsnevring av cerebral fartøy i tidlige stadier utføres av en lege-terapeut, med uttrykte nevrologiske symptomer - en nevrolog eller psykiater, kirurgisk korreksjon utføres av angio-kirurger.

Mekanisme for patologisk utvikling

De hyppigste årsakene til innsnevring av cerebral fartøy er atherosklerose og hypertensjon:

 1. Når aterosklerose i pasientens blod øker antallet av "dårlige" kolesterol i karveggen derav og spesifikke plasmaproteiner (fibrin) kolesterol plakk dannes som gradvis øker, øker i størrelse over tid og er i stand til å fullstendig blokkere hulrommet i beholderen og blodstrømmen.
 2. I hypertensjon er de første som lider av små kar og kapillærer. Under påvirkning av blodtrykket på veggene av den beskyttende mekanismen er utløst av diskontinuiteter eller skade: - første tone, og øk begrensning av kapillærer og arterioler, med tiden sine vegger tykkere, noe som øker lag inne i lumen av beholderen, og reduserer mengden av blodstrøm.

Som et resultat av stenose utvikle kronisk ischemisk (oksygen) sult, noe som fører til en endring i strukturen av hjernevev i subcortex (talen sentre, tenkning, hørsel, hukommelse, bevegelse) og hvit substans ( "bro" som forbinder de avdelinger):

 • foci av ikke-fungerende celler er små ("mute", asymptomatisk hjerteinfarkt);
 • svært liten, men mange, danner små "hull", nesten umerkelig mangler (sparsomt vev).

Forbindelsene mellom disse hjerneregioner blir avbrutt ( "separasjon") og provosere en gruppe av flere lidelser - svekket hukommelse, tale, motoraktivitet, unormal oppførsel i oppførsel, demens, evnen til å analysere og trekke konklusjoner.

Årsaker og risikofaktorer

Den viktigste men ikke den eneste årsaken til stenose er dannelsen av kolesterolplakk i aterosklerose (60%).

Stenose av cerebral fartøy

Stenose av cerebrale blodårer - en farlig patologi, i hvilken der er en innsnevring av blodkarene på grunn av opphopning på veggene i sine cholesterol plakk. Faren for sykdommen er at store plakk kan helt dekke fartøyet og stoppe blodstrømmen. Også gjengrodde fremmedlegemer kan deles opp i deler, og blodstrømmen gjennom blodkarene til å bevege seg med en større risiko for blokkering. I begge tilfeller, i fravær av rensing og behandling av vaskulær stenose står overfor alvorlige komplikasjoner som slag, hjerneblødning, og død. Derfor er det nødvendig å ta hensyn til de tidlige tegnene på sykdommen for å hindre overgangen til et avansert stadium.

Symptomer, tegn på stenose av cerebral fartøy

Arten av symptomer på stenose av cerebral fartøy avhenger direkte av utviklingsgraden av sykdommen og hjernens område der patologien går videre. Patologi kan manifestere seg i kronisk eller akutt form.

Kronisk stenose av cerebral fartøy utvikler seg i årevis, og i begynnelsen er symptomene på sykdommen nesten usynlige. I de fleste tilfeller forvirrer personen dem med nevrologiske symptomer forårsaket av overarbeid eller endring i været. De første tegn på stenose av cerebral fartøy er:

 • hodepine av moderat intensitet;
 • en følelse av konstant tretthet;
 • svakhet;
 • døsighet;
 • reduksjon i konsentrasjon;
 • kortsiktige minneforstyrrelser;
 • emosjonell ustabilitet.

I mangel av tiltak for å behandle stenosen av hjernens kar, går sykdommen inn i andre trinn. Til de første symptomene, som forverres og blir mer uttalt, blir følgende symptomer lagt til:

 • Nedgang i arbeidskapasitet på grunn av dårlig helse;
 • en endring i humør, oftest manifestert i form av utbrudd av aggresjon, sinne mot andre;
 • koordinasjonsforstyrrelser, som manifesteres i usikker gang og svimlende;
 • forstyrrelse av urinblæren og urinsystemet.

I den tredje fasen av stenose i hjerneskarene forverres pasientens velvære betydelig, og tegn på irreversible forandringer som finner sted i hjernens strukturer, begynner å dukke opp. I denne perioden observerte han:

 • en betydelig forstyrrelse av samordningen
 • tap av balanse;
 • glemsomhet, kortsiktige feil i minnet og andre primære tegn på demens;
 • forstyrrelse av bekkenorganene, inklusiv dysfunksjon av urinsystemet.

Den akutte form for stenose av cerebral fartøy ser ut som følge av en skarp innsnevring av karene, som følge av at pasienten utvikler et slag. Symptomer på denne sykdomsformen er intense og avhenger av alvorlighetsgraden av angrepet. Til generelle cerebrale symptomer i dette tilfellet inkluderer intens svimmelhet, flere oppkast av oppkast og alvorlig hodepine. Blant fokal symptomer på akutt stenose bør lammelse og følelsesløp i deler av kroppen bli markert, samt alvorlige synsforstyrrelser som fører til blindhet.

Årsaker til fartøystenose

Patologisk innsnevring av blodkar i hjernekonstruksjoner blir lettere av sykdommene som forekommer i kroppen og tilstedeværelsen av en rekke eksterne faktorer.

Til de viktigste sykdommene, under påvirkning som stenose av cerebral fartøy utvikler, inkluderer:

 • aterosklerose. Aterosklerotiske plakk dannes på blodkarets vegger på grunn av overskudd av blodkolesterolet. Innsnevret av dette mister fartøyene sin elastisitet, blir sprø. Under belastningens innflytelse vises mikrokaster på dem, mens blodet som kommer fra dem, blir til en trombose. Sykdommen er farlig fordi den resulterende trombi og plakk av forskjellige størrelser kan helt tette opp karet og føre til døden.
 • Arteriell hypertensjon. Tonus og elastisitet i hjernen er redusert under påvirkning av skarpe endringer i blodtrykket, noe som fører til brudd på blodstrømmen i hjernevævet og en reduksjon av cerebral aktivitet.
 • Osteochondrose. Innsnevring av blodkar og forstyrrelse av blodstrømmen oppstår på grunn av patologisk deformasjon av brusk og forskyvning av intervertebrale skiver, samt utseendet på intervertebrale brok.

Følgende provokasjonsfaktorer bidrar til utviklingen av de beskrevne sykdommer og stenose:

 • kronisk tretthet;
 • feil kosthold;
 • intensivt fysisk arbeid;
 • stress,
 • emosjonelle lidelser.

Utviklingen av stenose i hjerneskipene er mest påvirket av eldre og barn. I sistnevnte kan sykdommen manifestere seg på grunn av det høye stresset på de uformede karene.

Konsekvenser av stenose av cerebral fartøy

Sirkulasjonssystemet gir "næringen" til hele organismen, derfor må sykdommene som er forbundet med det, behandles i begynnelsen, og ikke tillater overgangen til irreversible prosesser. Med stenose av cerebral fartøy, bryr mangelen på riktig medisinering terapi pasienten med følgende alvorlige komplikasjoner og konsekvenser:

 1. trombose. I avanserte stadier av stenose når kolesterolplakkene store størrelser og begynner å bli delt inn i små partikler. Flytting med blodstrømmen gjennom fartøyene, kan klumpen blokkere lumen av en av de små arteriene. Som et resultat er det en blokkering av fartøyet, noe som medfører umiddelbar død.
 2. Cerebral infarkt. Ved fullstendig blokkering av ett av karene oppstår hypoksi (mangel på oksygen) av hjerneceller og utvikler iskemisk slagtilfelle. Tilstanden er veldig spesiell: pasienten er forstyrret av mentale prosesser, lammelse av lemmer, nummenhet i tungen og mangel på tale som en konsekvens. Ved tidlig hjelp begynner hjernevæv å dø og pasienten dør.
 3. Blødning i hjernen (hemorragisk hjerneslag). Under påvirkning av sterkt blodtrykk oppstår et brudd på det innsnevrede karet, og blodet oversvømmer hjernevævet og ødelegger dem mens det gjøres. Alvorlighetsgraden av tilstanden avhenger av lokalisering av utslett og arten av blødningen.
 4. demens. Oksygen sult forårsaket av nedsatt blodgass fører til en patologisk reduksjon i cerebral aktivitet. Pasienten mister evnen til å snakke, huske, elementære bevegelser og orientering.

Konsekvensene av stenose av cerebral fartøy er seriøse, og hvis de blir inaktive, kan de føre til fullstendig lammelse, koma og død.

diagnostikk

For å bestemme lokaliseringen og graden av innsnevring av fartøyene, samt etablering av en nøyaktig diagnose, må pasienten gjennomgå en av følgende typer diagnostikk:

 • MR - bidrar til å identifisere tegn på stenose i begynnelsen;
 • Angiografi av hjernekonstruksjoner - På grunn av innføringen av en kontrastløsning studeres statusen til de viktigste arterielle kanaler.
 • Doppler ultralyd - Anbefales for evaluering av blodstrømmen gjennom hjernen;
 • Blodprøve for bestemmelse av kolesterol.

Hvordan behandle stenose av blodårer

Bruken av konservative metoder for å eliminere årsaken som utløste utviklingen av stenose, og vedlikeholdsterapi er de to hovedtyper av behandling som brukes i de første stadiene av sykdommen. For dette, avhengig av graden av vaskulær skade og resultatene av den diagnostiske studien, er følgende grupper av legemidler foreskrevet:

 • Statiner eller fibrater. Legemidler som normaliserer kolesterolet og renser veggene i blodårene fra plakkene. Legemidler for farmakologisk virkning kan erstattes av hverandre avhengig av typen aterosklerose, men det anbefales ikke å kombinere dem.
 • Narkotika som utvider blodårene. Designet for å forbedre blodstrømmen gjennom hjernens kar ved å øke deres klaring.
 • smertestillende. Tilordne for å lindre hodepine syndromet.
 • Narkotika, spasmolytika. Brukt for cervical osteochondrosis for å lindre spasmer og utvide karene i hjernen og cervical regionen.
 • antidepressiva. Tilordne i forbindelse med de ovenfor beskrevne midler for behandling av langvarig depresjon og psykomotoriske forstyrrelser.
 • Narkotika, beroligende. Er beregnet for fjerning av slike nevrologiske symptomer, som følelse av alarm, irritabilitet, aggresjon.
 • Vitaminer og mineraler. Tilordne sammen med den viktigste behandlingen for å opprettholde immun- og nervesystemet.

Med den startede form av stenose, når plakkene dekker mer enn 75% av fartøyets lumen, er konservativ behandling ineffektiv. I slike tilfeller anbefales pasienten kirurgisk inngrep ved en av følgende metoder:

 • intimectomy - disseksjon av fartøyets vegg og fjerning av en trombus eller plakk som smalker lumen.
 • Stenting (angioplastikk) - innføring i hulrommet i fartøyet av et spesielt kateter og stent for å styrke veggene og øke lumen.
 • bypass - Skapelsen av et kunstig fartøy, erstatter det skadede området og forbi forbi det.

Behandlingsmetoder og hensiktsmessig bruk av dette i hvert enkelt tilfelle bør bestemmes av spesialister - en nevrolog og en nevrokirurg.

Forebygging av stenose: Legernes anbefalinger og metoder for tradisjonell medisin

For å opprettholde blodkar og forhindre ytterligere innsnevring, anbefaler leger følgende forebyggende tiltak:

 • Unntatt fra diettprodukter som øker kolesterolet, bidrar til svingninger i blodtrykket, og også negativt påvirker tilstanden til fartøyene.
 • Å utvikle et terapeutisk diett, inkludert menyen med flytende frokostblandinger, meieriprodukter, grønnsaker, frukt, kjøttbøtter og supper.
 • Begrens alkoholforbruket (individuelt kan legen tillate en liten mengde vin eller konjakk, men misbruk er strengt forbudt).
 • Unngå stressende situasjoner og alvorlig uro som forårsaker trykkfluktuasjoner og økt blodsirkulasjon.
 • For å systematisere fysisk aktivitet, unngå overbelastning.
 • Gjør treningsbehandling.
 • Besøk regelmessig en lege for å inspisere og vurdere tilstanden til fartøyene.

Som forebyggende tiltak i den første fasen av stenose er det mulig å bruke folkemetoder som anbefales på forhånd for å bli avtalt med legen.

 1. Tinktur av hvitløk. Effektive midler for rengjøring av fartøy fra aterosklerotiske plakk, som skal tas minst 10 dager umiddelbart før måltider. For å gjøre dette, blir skrællet hvitløk (350 g) slipt i en tremørtel, overført til et glassbeholder, strømmet med alkohol (200 mg) og forlatt på et mørkt og kjølig sted i 10 dager i lukket tilstand. Deretter filtreres infusjonen, forlates i ytterligere 3 dager, hvorpå ta 60 g, tidligere fortynnet i kald melk.
 2. Kjøttkraft fra blomster og hagtorns frukter. Vasodilator med en uttalt spasmolytic ta fra 2 DO3 ganger om dagen før måltider. Spiseskje av råmaterialer for å brygge kopp kokende vann og la stå i 15 minutter i et vannbad. Deretter kokes insisterer ¾ timer, avkjølt og filtrert. Det resterende volum av kokt vann supplement til 200 ml og ta? Kopp i en porsjon.

Stenose av cerebral fartøy diagnostisert i de tidlige stadier kan behandles effektivt uten kirurgisk inngrep, men dette krever konstant observasjon av spesialister og riktig valgt vedlikeholdsterapi.

Behandling av innsnevring av cerebral fartøy og årsakene til skjulte symptomer

Hyppige plutselige plager, skarpe smerter i hodet og hukommelsessvikt er symptomer på oksygen sult i hjernen. Alle bør vite hvilken innsnevring av hjerneskibene er, symptomene på årsaken til sykdommen. Ofte er denne kunnskapen avhengig av pasientens liv, fordi rettidig behandling er et løfte om lang levetid og helse. Husk at et brudd på blodsirkulasjonen i hjernen kan føre til farlige komplikasjoner, noe som ofte fører til døden i en forsømmelses tilstand.

Beskrivelse av patologi

Sykdommer i cerebral fartøy - et hyppig fenomen. Ifølge statistikken lider hver tredje innbygger av et brudd på hjernens sirkulasjon i vårt land. Sykdommen kan gå sakte, men under spesielle forhold er det et akutt angrep som medfører fare for livet. Den menneskelige hjerne er svært avhengig av blodsirkulasjon. Forstyrrelse av blodstrømmen fører uunngåelig til oksygen sult og nekrose av hjerneceller.

Narring av arteriene oppstår som følge av akkumulering av aterosklerotiske plakk, noe som begrenser karetets lumen og hindrer blodsirkulasjonen. Aterosklerose er en av hovedårsakene til hjerteinfarkt og slag. I tillegg kan innsnevring av hodene i hodet oppstå ved arteriell hypertensjon.

Hvordan utvikler sykdommen?

Innsnevring av blodårene skjer på innsiden av sengen. Fartøyet består av tre lag:

 • Ytre laget består av bindevev og skiller fartøyene fra andre organer.
 • Medianlaget består av muskelfibre og elastiske celler. Det er nødvendig for at fartøyene kan utvide og kontrakt, motstå blodstrømmen.
 • Det indre laget er den tynneste, det er foret med epitelceller, som gir en enkel gjennomføring av blod.

Med aterosklerose er det på det indre laget av karet som kolesterol akkumulerer. Over tid vokser dette fettlaget og påvirker et stadig større område. Blod møter på vei et hinder, det kan ikke lenger bevege seg fritt. I tillegg påvirker kolesterolplakkene også mellomstaget. Den er ødelagt, mister sin elastisitet og evne til å motstå blodstrøm. Som et resultat fører kolesterolplakk til tynning av vaskemuren og kan provosere mikroskader i karene. På disse stedene dannes en trombose.

Denne trombosen kan tette lumen helt eller smale det indre hulrommet i arterien.

Den farligste komplikasjonen av innsnevring av hjernens fartøy er rupturen av fartøyet og blødning til hjernen. Hvis pasienten ikke dør, forblir han deaktivert. Denne patologien kalles et hemorragisk slag.

Stages av sykdommen

Stenose av cerebral fartøy kan utvikle seg i mange år. I de tidlige stadiene er sykdommen nesten asymptomatisk, forstyrrer en person med lett svimmelhet og mindre hodepine. Ofte på dette stadiet, konsulterer pasienter ikke en lege, fordi de tror at symptomatologien er forårsaket av banalt overarbeid, stress eller værendring.

Den andre fasen av stenose av cerebral arterier manifesterer seg mer levende. Fra tid til annen har pasienten nummenhet i lemmer, gang kan endres, han er irritert og spent. I familien er det hyppige skandaler. Pasienten er allerede bekymret for kronisk hodepine, flimrende fluer for øynene. I tillegg kan det være falske ønsker i toalettet, tinnitus, besvimelse. Oftest forekommer disse tegnene på vasokonstriksjon hos eldre mennesker, og de bryr seg heller ikke til legen. Foreldre tar også ofte ikke hensyn til disse midlertidige avvikene, spesielt hvis de bor separat. De avskriver dette for aldersrelaterte endringer og en vanskelig natur.

I tredje fase utvikles den vaskulære sykdommen, og dens manifestasjoner er allerede uttalt. De bekymrer seg både pasienten selv og hans slektninger. Personen kan bli forstyrret av koordinering av bevegelser, tale, syn og hørsel. Ofte er det inkontinens og demens. Disse forandringene i staten fører alltid til sykehusinnleggelse, hvor en mann lider av innsnevring av hjerneårene i avansert form.

Hvorfor utvikler patologien?

Årsaker til cerebrovaskulær sykdom kan varieres. De vanligste av disse er:

 • Dårlige vaner.
 • Ekstra kilo.
 • En stillesittende livsstil.
 • Feil mat.
 • Diabetes mellitus.
 • Åreforkalkning.
 • Hypertensjon av arteriene.
 • Stress.
 • Hypertensjon.
 • Arvelighet.

I dag er en slik sykdom av cerebral fartøy som aterosklerose allerede observert hos pasienter ganske unge. Risikogruppen inkluderer menn fra 45 år og kvinner i overgangsalderen. Sjelden, men det oppstår at hos barn blir fartøyene smalere. Slike patologier i tidlig alder kan skyldes fødselstrauma, medfødte vaskulære og hjertesykdommer. Barnet bør undersøkes for klager av hyppig smerte i hodet og svimmelhet.

De første farlige symptomene

Mange mennesker tar ikke hensyn til tegn på cerebrovaskulær sykdom. I mellomtiden, sykdommen utvikler seg over tid, og når det blir klart at problemet er, kan behandlingen allerede være ineffektiv.

Å være oppmerksom på følgende symptomer:

 • Smerter i hodet på kveldstidene.
 • Plutselig kortvarig svimmelhet.
 • Ustabil emosjonell bakgrunn.
 • Redusert minne og oppmerksomhet.
 • Rapid tretthet.

Hvis disse første tegn på innsnevring av cerebral fartøy refererer til en lege, kan sykdommen kureres i tide uten frykt for å utvikle farlige komplikasjoner. Arterier stenose i kronisk form på et tidlig stadium er perfekt behandles, men den akutte formen krever alltid nødhjelp.

behandling

Mange pasienter spør hvordan å behandle innsnevring av hjerneskarene? Det er ganske enkelt ikke entydig svar på dette spørsmålet. Symptomer og behandling bør bare bestemmes av legen, fordi svimmelhet ikke gjelder for denne sykdommen. Listen over legemidler avhenger direkte av sykdomsformen, årsakene til sykdommen, pasientens alder og hans generelle tilstand.

Men for alle som har problemer med hjernen fartøy, anbefales det å gi opp dårlige vaner, gå mer, se opp for stress, se på vekten, sukker og kolesterol.

I akutte tilfeller kan pasienten bli vist kirurgisk behandling av innsnevring av hjernens arterier. Operasjonen kan utføres med ulike metoder, alt avhenger av årsakene til innsnevring. Så hvis årsaken er store plakk, kan de fjernes, du kan også sette en stent for å utvide lumen eller et spesielt skjelett.

Medisinsk behandling bidrar til å utvide hjernens kar og gjenopprette normal blodsirkulasjon. Blant de gruppene medikamenter som er foreskrevet for cerebral fartøyers patologi, kan følgende liste skille seg ut:

Det er verdt å merke seg at behandling bør tilpasses de komorbiditeter tverrfaglig konsultasjon der det er fagfolk som en kardiolog, en indremedisiner, nevrolog, endokrinolog, etc.. Hvordan utvide sine egne skip? Legene anbefaler ikke å ta medisiner uten godkjenning av lege, inkludert resept for tradisjonell medisin. Men mange eksperter anbefaler i dag å ta hensyn til naturlige komponenter som en kompleks terapi og forebygging. Først av alt prøver leger å eliminere årsakene til innsnevring av hjernens kar. Videre er terapien rettet mot å gjenopprette normal blodstrøm.

Folkemetoder

Hvordan utvide blodkar folkemetoder? I tillegg må du ta vare på deg selv, spise riktig og trene, kan du bruke harmløse oppskrifter av tradisjonell medisin, som mest egnet for forebygging fremfor for behandling av avansert sykdom.

Den mest effektive folkemetoden for rensing av sirkulasjonssystemet er hvitløk. På grunnlag av dette kan du lage forskjellige tinkturer. Du kan til og med spise det hver dag. Denne planten av løkfamilien reduserer kolesterolet i blodet perfekt. Dermed fjernes fartøyene av akkumulering av fett, og utvides, blir blodstrømmen gjenopprettet.

I tillegg, i folkemedisinen for rengjøring fartøy som benyttes hagtorn, furuskudd, Hypericum, kløver og andre. Alle disse stoffer forbedrer blodstrømmen, forsterke beholderveggene, normaltrykk. Men uten å følge andre forebyggende tiltak, kan ingen urter gjøre deg helt frisk.

forebygging

Avslag fra dårlige vaner. Det er alkohol og røyking som fører til at veggene i karene tynner ut og forårsaker at mikroskraper vises på dem. Organismen reagerer på disse skader ved dannelse av en trombus. I nærvær av trombi, blodkarene kontrakt, blir blodstrømmen vanskeligere.

At dette ikke skjer, må du lede en sunn livsstil.

Å gjøre sport. Fysisk aktivitet stimulerer blodårene. Det forhindrer stagnasjon av blod og trener vaskulære ventiler. Med fysisk aktivitet reduseres kolesterolet, tonen i karrene stiger, noe som har en gunstig effekt på pasientens velvære.

Riktig ernæring. Det er skadelig mat er et lagerhus av farlig kolesterol. Kolesterolet avgjøres på veggene i arteriene, plakkene dannes, hvorfra lumenene kan smale. Som et resultat, aterosklerose med alle de følgende konsekvensene. Fra kostholdet må du fjerne alle transgene fettstoffer, røkt produkter, pickles, søtt fett og stekt. Ved første øyekast ser det ut til at det nå ikke er noe å spise, men dette er helt feil, selv de vanlige rettene kan tilberedes slik at de blir nyttige.

Innsnevringen av arteriene som fôrer hjernen i de tidlige stadiene er ikke en farlig patologi. Tidlig behandling og gjennomføring av alle anbefalingene fra legen er en garanti for full gjenoppretting. Det skal bemerkes at de første endringene i blodkar forekommer mellom 30 og 40 år. Det er i denne perioden at vi er mest engasjert i arbeid, lever i konstant stress og ikke ta hensyn til sjeldne symptomer. Hvis du har tegn på oksygen sult i hjernen, ta en undersøkelse, i fremtiden vil det redde livet ditt.

Patologisk innsnevring av cerebral fartøy (stenose)

1. Utseendet til sykdommen 2. Patologisk manifestasjon 3. Diagnosen 4. Terapeutiske tiltak 5. Kirurgisk inngrep

I en normal tilstand er hjernebeholderne elastiske, diameteren av deres lumen er uendret, og vevene i veggene deres er ensartede. På grunn av dette er det en stabil blodsirkulasjon som bringer oksygen til alle deler av hjernen og alle nødvendige elementer.

Men det kan være en slik patologi som en innsnevring av hjerneskarene (stenose), som virker som konsekvens av visse sykdommer (vaskulitt, hypertensjon, aterosklerose). Denne tilstanden er ikke en uavhengig sykdom - behandlingen skal ikke bare påvirke symptomene, men sendes til årsakene som forårsaket det.

Stenose fører til en senking av blodstrømningshastigheten, fremmer høy blodkoagulasjon, som truer med oksygen sult, hjerneslag, hjerteinfarkt.

Utbruddet av sykdommen

Innsnevring av cerebral fartøy fremstår som en sammenhengende patologi i følgende sykdommer:

 • vaskulitt (betennelse i de vaskulære veggene);
 • arteriell hypertensjon;
 • aterosklerose;
 • diabetes, hypothyroidism, fedme;
 • cervikal osteokondrose;
 • medfødt aorta stenose, patologi av vertebrale kar
 • craniocerebral trauma;
 • en svulstrykk på karet.

I noen tilfeller truer innsnevring i nærvær av en kronisk form for listede sykdommer (hypertensjon, vaskulitt, metabolske sykdommer) når det ikke er regelmessig vedlikeholdsbehandling.

Det muskulære laget av arterier reagerer ofte med spasmer under påvirkning av ugunstige faktorer. Vaskulær sammentrekning blir permanent når kortvarig stenose forekommer ofte. Årsakene til slike spasmer:

 • røyking,
 • vanlig superkjøling;
 • alkoholmisbruk;
 • tar narkotiske stoffer;
 • konstant sterkt stress.

Alkohol kan utvide blodårene dersom dosen var liten (30 ml etanol). Med veksten av stoffet i blodet og konstant bruk, er det en innsnevring av hjernens kar.

Manifestasjon av patologi

Stenose kan utvikle seg akutt eller gradvis.

Symptomer på kronisk tilstand øker vanligvis i tre trinn. I begynnelsen kan man være bekymret:

 • rask tretthet;
 • brudd på konsentrasjon, fravær
 • periodisk hodepine, svimmelhet;
 • søvnløshet;
 • emosjonell ustabilitet.

Hvis det ikke er behandling på dette stadiet, så er det:

 • brudd på koordinering av bevegelser;
 • hyppige angrep av hodepine;
 • generell svakhet;
 • skarpe humørsvingninger.

Ofte er tegnene til den første fasen ikke uttrykt eller manifestert svakt. Vanligvis ser en person ikke etter årsaken til hodepine, skriver den av for tretthet eller meteosensitivitet. Behandling i disse tilfellene kan bare begynne når symptomene indikerer en alvorlig tilstand (demens, lammelse, bevissthetstap).

Innsnevringen av fartøyene i den akutte form manifesteres som regel av et slag. Dens skilt, avhengig av alvorlighetsgrad og type, kan være som følger:

 • alvorlig hodepine;
 • svimmelhet og bevissthetstap
 • kvalme, oppkast;
 • oculomotoriske lidelser (dobbeltsyn, tap av synsfelt, strabismus), nedsatt syn;
 • taleforstyrrelse;
 • desorientering i tid og i rommet;
 • døvhet, døsighet eller omvendt agitasjon;
 • svekket koordinering, ustabil gang
 • sterke hjertebanken;
 • økt svette;
 • lammelse;
 • svakhet i musklene;
 • Forringelse av følsomhet.

diagnostikk

Avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og tilgjengeligheten av instrumentelle metoder for forskning, kan ultralyd, røntgen- eller tomografi-prosedyrer brukes til å oppdage stenose.

 1. Doppler og skanning med ultralyd. De har begrensninger: den første metode ikke tillater visualisering av fartøyet, og det andre bildet kan være ufullstendig på grunn av det faktum at ultrasoniske bølger ikke trenge inn i benet (det kan gjøres bare ved å plassere sensoren på tidsmessige, øyebryns og halsen områder).
 2. Tomografi - magnetisk resonans og datamaskin. De betraktes som nøyaktige, trygge og praktiske for å utføre metodene. Tillat på kort tid å se hele bildet av sykdommen, bestemme årsakene, vurdere tilstanden til fartøyet i hvilken som helst del av det, diagnostisere konsekvensene av patologi.
 3. Angiografi - Røntgenundersøkelse med innføring av kontrast. For tiden brukes det oftest når det er umulig å utføre tomografi. Det er en svært informativ måte som lar deg bestemme innsnevringen av hjernens fartøy, men det er ledsaget av smertefulle opplevelser og komplikasjoner.

I tillegg er diagnostiske prosedyrer foreskrevet, som må gjøres for å etablere sykdommen som forårsaket stenose:

 • EKG og ultralyd i hjertet ved høyt blodtrykk;
 • biokjemisk blodprøve for å bestemme lipidprofilen som viser tilstedeværelsen av aterosklerose.

Jo raskere diagnostisere og begynne å behandle sykdommen, desto større er sannsynligheten for å forhindre alvorlige konsekvenser for en person: hjerneslag, hjerteinfarkt, demens, lammelse. Symptomer som gjentatt hodepine må tas i betraktning.

Terapeutiske hendelser

Behandlingen er foreskrevet avhengig av hvilken underliggende sykdom som ble diagnostisert.

Inntaket av medisiner er foreskrevet for å eliminere årsaken og for å lindre symptomene.

 • blodfortynnere;
 • lindre spasme og smerte;
 • forhindre dannelse og absorpsjon av kolesterol (med aterosklerose);
 • senke blodtrykket;
 • forbedre hjernens og kognitive funksjoner (nootropics);
 • styrke blodkarets vegger;
 • fjerne betennelse, eliminere infeksjon eller allergisk reaksjon (med vaskulitt).

Vellykket behandling av visse patologier er umulig uten bruk av diett (aterosklerose, hypertensjon, fedme) og terapeutisk fysisk trening (kondondi). Bør elimineres faktorer som forårsaker stenose - røyking, alkoholmisbruk.

Noen sykdommer har et kronisk kurs (f.eks. Vaskulitt, hypothyroidisme, diabetes) - det er nødvendig å behandle dem og evaluere kvaliteten på terapeutiske effekter regelmessig.

Akutt innsnevring av karene, manifestert i form av et slag, krever levering av beredskapstjenester, gjenopplivningshjelpemidler.

Det er nødvendig å levere offeret til sykehuset i den første timen etter at de første tegnene på hjerneskade ble sett. Dette vil redusere risikoen for død og etterfølgende funksjonshemming. Det er bedre å ikke gjøre dette selv, men å ringe en ambulanse. Før hun kommer, skal pasienten legges, legger en pute under føttene og skuldrene, fjerner klærne som trekker seg av. Ikke gi mat, vann og noen stoffer for å unngå kvelning og forverring.

Kirurgisk inngrep

I noen tilfeller er kirurgisk behandling nødvendig for å utvide lumen i arterien.

 1. Angioplastikk er utformet for å øke fartøyets lumen. Intervensjon utføres ved bruk av et kateter. Ballongen som leveres til det arterielle smalende stedet, blåses opp, ekspanderer fartøyet, og så fjernes det, og en stent plasseres på plass, noe som gjør at lommen kan forbli åpen.
 2. Ved aterosklerose, ved hjelp av endoskopisk metode, leveres et stoff, under påvirkning av hvilken plakkene løser.
 3. Arterien kan dissekeres for å fjerne den aterosklerotiske innskudd på kargenes vegg.
 4. I "bypass" -operasjonen blir blodstrømmen omdirigert omkjøring av det berørte fartøyet ved hjelp av andre sunne arterier av pasienten.

Vasokonstriksjon i hjernen - patologi som følger forskjellige sykdommer: Atherosclerosis, hypertensjon, diabetes, skjoldbruskkjertel dysfunksjon, medfødte misdannelser av arterier, hodeskade, tumorer, etc. For behandling av en stenose nødvendig sammen med en grunnleggende sykdom som forårsaket det... I kompliserte tilfeller er kirurgisk inngrep angitt.

Stenoser av kar / arterier og ventvulært hjerte: lokalisering, spesifisitet, behandling

Stenose av fartøy er en patologisk tilstand av fartøyene, hvor delvis innsnevring skjer i større eller mindre grad opp til helhetens lukking av fartøyets lumen.

Faktisk er stenose obstruksjon av fartøyene, som adskiller seg fra en mer alvorlig okklusjon ved at blodbanen er blokkert ikke helt, men delvis.

Alvorlighetsgraden og klinisk bilde av denne sykdommen avhenger ikke så mye av omfanget og omfanget av prosessen som på lokaliseringen av den patologiske prosessen. Den vanligste stenosen av aorta, stenose av koronar, karotid, mesenterisk (cøliaki) og femorale arterier. Årsaken til denne patologiske tilstanden kan betjene en rekke forskjellige sykdommer, både medfødte og oppkjøpte i livet.

Stenose av karoten arterie og cerebral fartøy

Med denne sykdommen i menneskekroppen er blodtilførselen til hjernen svekket.

Det finnes en rekke predisponerende faktorer som bidrar til utviklingen av denne sykdommen:

 • alder;
 • Arvelig predisposition;
 • røyking,
 • fedme;
 • Mangel på aktiv livsstil;
 • Diabetes mellitus;
 • Høyt blodtrykk.

Den vanligste årsaken til at halspulsårene er smale, er atherosklerotisk plakk, som dannes på grunn av avsetning av kolesterol på karveggen. I sjeldne tilfeller kan den helt dekke fartøyets lumen eller løsne fra veggen og migrere gjennom fartøyet, noe som medfører en rekke alvorlige komplikasjoner.

Symptomer på hodeskade

I de tidlige stadier av stenose av karoten arterien og karene i hjernen er ikke manifestert av noen lyst uttrykte symptomer. Og pasienten er klar over hans nærvær av patologi før utbruddet av alvorlige komplikasjoner, slik som for eksempel hjerneslag eller TIA.

Forløpende iskemisk angrep ("minislag") er det viktigste advarselsskiltet til et slag.

Bly til det kan blokkere arteriene, som nærer blodet i hjernen. Symptomer på et slikt forbigående angrep kan vare som et par minutter, og vare i flere timer, og listen over dem er som følger:

 1. Tap eller tap av syn på ett eller begge øyne;
 2. Nummen i ansiktet eller en del av kroppen, for eksempel armer eller ben;
 3. svimmelhet;
 4. Vanskelig, usammenhengende tale og andre.

Slike forhold krever akutt medisinsk behandling, siden det ikke er mulig å forutsi om denne tilstanden vil passere inn i en mer alvorlig komplikasjon-et slag.

Iskemisk berøring - et brudd på hjernecirkulationen, oppstår hvis blodkaret er blokkert helt, noe som resulterer i at hjernecellene ikke mottar oksygen.

Uten oksygen kan den menneskelige hjernen eksistere i ikke mer enn 3-4 minutter, hvorpå nervecellene begynner å dø av.

Det er flere årsaker til slag, følgende er de viktigste:

 • Signifikant innsnevring av arterien på grunn av blodpropp;
 • Lukking av trombus og okklusjon av en arterie med mindre diameter;
 • Andre årsaker, for eksempel blødning (hemorragisk slag).

Diagnose av stenose av hjernens arterier

For diagnostisering av vaskulær stenose er det nå et bredt spekter av moderne forskning, i tillegg til standard fysisk undersøkelse og auskultasjon:

 1. Angiografi av fartøyer - Røntgenundersøkelse av fartøy som bruker radioaktive stoffer;
 2. Ultralyddopplerografi av fartøy i hode og nakke - undersøkelse ved hjelp av ultralydbølger;
 3. Beregnet tomografi;
 4. Magnetisk resonansangiografi er en undersøkelsesmetode basert på elektromagnetiske bølger og magnetfelt. Det er mulig å bruke denne metoden uten innføring av et kontrastmiddel, noe som minimerer sannsynligheten for komplikasjoner.

Hvordan behandle stenose av karene i hodet?

For å behandle denne sykdommen tar doktoren hensyn til utviklingsgraden av prosessen, lokaliseringen, graden av innsnevring av arteriene og tilstedeværelsen av samtidig patologi.

Behandlingen kan være kirurgisk og konservativ:

 • Konservativ behandling inkluderer utnevnelse av farmakologiske legemidler, samt endring av livsstilen.
 • Terapi med medisiner består i å ta antiplatelet, antikoagulantia og andre legemidler som påvirker blodsammensetningen.

Endringen i livsstil skal omfatte alle aspekter av menneskelivet:

 1. Kontroll av blodtrykk, kolesterolnivå;
 2. Diett terapi;
 3. Oppretthold optimal vekt;
 4. Nekte å røyke og drikke alkohol
 5. Regelmessig fysisk aktivitet.

Kirurgiske prosedyrer

Stilling av halspulsåren er å sette et ballonkateter inn i et blodkar under kontroll av et spesielt apparat, og sammen med innsnevringen av fartøyet svulmer ballongen for å utvide arterien. I den innsnevrede delen er en stent plassert, som stadig forblir i stedet for den innsnevrede delen, slik at fartøyet forblir bredt hele tiden.

Disse manipulasjonene er ganske effektive og trygge, og pasienten kan komme tilbake til normalt liv etter 2-3 uker.

Carotid endarterektomi: essensen av denne operasjonen er å åpne det blokkerte området av karoten arterien og fjerne trombuset eller aterosklerotisk plakk. Etter dette er fartøyet sydd og normal blodstrøm gjenopprettes.

Video: Programmet for stenose av hodeskårene

Egenskaper av stenose avhengig av lokalisering

 • Stenose av nyrearteriene kan være en av årsakene til en vedvarende økning i blodtrykket, som ikke stoppes av standard antihypertensive behandling. I laboratorieanalyser blir endringer i urinanalyse notert: protein i urin, enkeltrøde blodlegemer og lignende. En typisk årsak er atherosklerose.

Stenose av beinene i beina

Utviklingsgraden av sykdommen avhenger av tilstedeværelsen av risikofaktorer, samtidig sykdom og graden av utvikling av den aterosklerotiske prosessen.

Betimelig appell for legehjelp, blodtrykkskontroll, tidsbruk konservativ eller kirurgisk behandling vil redusere muligheten for komplikasjoner og oppheve symptomene på sykdommen hos pasienter med stenose i de lavere lemmene.

Stenoser av blodårer hos barn

Ifølge litteraturen medfødt stenose av karene finnes hos nyfødte i 0,5-0,7% tilfeller. Moderne ultralyd kan oppdage medfødt stenose av fartøy i de tidlige stadier.

Med lette og mellomstore former er barn fysisk godt utviklet, og vice kan oppdages ved et uhell. Derfor, i dette tilfellet, under behandling av graviditet, er vent-og-se taktikk brukt og bare følge utviklingen av vice. Og etter fødselen bestemmer spørsmålet om behovet for kirurgisk inngrep.

I alvorlige former i de tidlige stadier av graviditet, som regel, avbryte. Siden med utviklingen av defekten går nyfødte videre til vedvarende hjertedekompensasjon fra de første dagene i livet.

Hjerteventil stenose

Nær den vaskulære regionen Stenose av hjerteventiler er selvforsynende og krever separat behandling. Oftere er det stenoser av hjertets mest belastede ventiler - mitral og aorta. Stenose av lunge- eller tricuspid-ventilen - patologien er relativt sjelden.

Mitral stenose

Mitral stenose er den vanligste hjertesykdommen som oppstår. Det kan defineres som en uavhengig sykdomsform, og i kombinasjon med mitralventilinsuffisiens og skade på andre ventiler.

Årsaken til mitralstenose er oftest reumatisme, og vanligvis utvikler den seg i en ganske ung alder, oftest hos kvinnelige individer.

Kliniske symptomer og manifestasjoner av mitralstenose

Pasienten har en rekke klager som først oppstår under fysisk anstrengelse, men med utviklingen av sykdommen begynner å forstyrre personen og i ro:

 1. Kortpustethet (med fysisk aktivitet og i ro);
 2. Hoste tørr eller med en liten mengde slimete sputum, noen ganger med en blanding av blod;
 3. Svakhet, rask tretthet, hjertebank
 4. Sjelden, smerte i hjertet av den smertefulle naturen og andre klager.

Utseende av disse pasientene i de tidlige stadier av sykdommen er ikke mistenkelig, og skiller seg ikke fra den vanlige. Men med veksten av graden av stenose, slike folk begynner å vise karakteristiske tegn på denne sykdommen: på bakgrunn av blek hud fungerer som en skarp rødme i kinnene, leppene blir blå og spissen av nesen. Når stenosen er uttalt, øker cyanosen og utvikles en gråaktig hudfarge. Hvis mitralstenose uttalt, kan den danne en "hjerte hump" - et fremspring i hjertet, og blir merkbar pulsering i midten av magesekken.

Komplikasjoner av mitral stenose

 • Komplikasjoner i denne sykdommen er delt inn i to grupper. Den første er forbundet med stagnasjon av blod i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon: hemoptysis, hjerteastma, aneurysm, lungartaris stenose og andre.
 • Den andre er knyttet til utvidelsen av hjertet: krenkelse av hjerterytmen, tromboemboliske komplikasjoner og andre.

Diagnose og behandling

Ved diagnostisering av mitralstenose bruker doktoren en rekke grunnleggende og hjelpelaboratorier og instrumentelle studier og diagnostiske teknikker:

 1. Percussion av hjertet (bestem økt sløvhet opp og til høyre);
 2. Auskultasjon av hjertet (bestemmer tilstedeværelsen, fraværet, forekomsten av endrede og ekstra hjertemormer);
 3. Røntgenundersøkelse (for å bestemme den endrede størrelsen på hjertet);
 4. Et elektrokardiogram (EKG) vil bidra til å identifisere visse tegn som er karakteristiske for mitralventilstenose;
 5. En ekkokardiogram;
 6. phonocardiogram;
 7. Angiografi av fartøy.

Det finnes ingen spesifikke metoder for konservativ behandling av pasienter med mitral stenose. Det finnes en rekke stoffer som er rettet mot å eliminere symptomene på sykdommen - diuretika, hjerteglykosider, legemidler som forbedrer vann-saltbalansen og andre.

Radikal metode for behandling av denne sykdommen er kirurgi (mitral commissurotomy), indikasjoner og kontraindikasjoner som definerer den lege, i henhold til graden av alvorlighet av prosessen og tilstedeværelse av andre sykdommer.

Foto: protetisk mitralventil

Prognosen for sykdommen påvirkes av alvorlighetsgraden av den patologiske prosessen, hjertemuskulaturen og andre viktige indikatorer. Med en svak aktivitet i prosessen er prognosen ganske gunstig og pasienter kan opprettholde sin evne til å jobbe lenge.

Video: Mitral stenose i programmet "Vær sunn"

Aortisk stenose

Aorta stenose eller stenose av aorta åpningen er medfødt og ervervet. Det er både isolert aortastensose, og i kombinasjon med nederlaget til andre hjerteventiler.

Klinisk bilde

Denne patologien er preget av et forlenget kurs, praktisk talt uten manifestasjon av forutsetninger. De første symptomene på aortastensose begynner å oppstå med økt fysisk anstrengelse. Typisk kortpustethet, angina, svakhet, besvimelse, hjertebank og andre. Noen ganger, i de tidlige stadiene, oppdager pasientene utseendet av brystsmerter, som er gitt til det interlobulære området. Det er noen ganger andre symptomer: hodepine, svimmelhet i ansiktet, heshet av stemmen (med trykk på luftrøret).

Ved diagnose av aorta-stenose brukes et bredt spekter av kliniske og laboratorie- og instrumentstudier som ble beskrevet ovenfor i beskrivelsen av mitralstenose.

Foto: aorta stenose

Behandling og forebygging av aortastensose

Årsaken til ervervet aorta-stenose er oftest en aterosklerotisk prosess. Derfor vil forebyggende tiltak være å slutte å røyke, redusere kroppsvekt, normalisere kolesterolmetabolisme, diettbehandling.

Konservativ behandling inkluderer et ganske bredt spekter av legemidler som er rettet mot å redusere blodtrykket, normalisere lipidmetabolismen, midler som har beskyttende egenskaper i forhold til blodkarets vegger og mange andre.

En viss del av pasientene viser kirurgisk behandling (ventilproteser, etc.)

Hos pasienter med isolert aorta-stenose er prognosen gunstig, de kan forbli langsiktige, forutsatt at arbeidet ikke er forbundet med fysisk anstrengelse.

Stenose av cerebral fartøy: hva er det, årsakene til behandlingen

I en normal, sunn tilstand er de cerebrale karene elastiske, vevene til veggene er ensartede. I en slik situasjon er det en normal, stabil blodstrøm, som er i stand til å levere alle kortlegemet en tilstrekkelig mengde oksygen, elementene for normal drift.

Men det er tilfeller der en person har en innsnevring av fartøyene, med andre ord - stenose, som kan være et symptom på andre sykdommer og patologier i kroppen. Derfor er behandlingen av denne patologien rettet mot å eliminere årsakene.

Årsaker til sykdommen

Denne patologien kan utvikles hos pasienter som har slike sykdommer i kroppen og systemene:

 1. Betennelse i veggene i blodårene.
 2. Vedvarende høyt blodtrykk.
 3. Åreforkalkning.
 4. Sykdommer forbundet med det endokrine systemet.
 5. Problemer med overvekt.
 6. Osteokondrose i livmoderhalsen.
 7. Craniocerebral skade.
 8. En neoplasma i hjernen som utøver direkte trykk på blodkarene.
 9. Metabolske sykdommer.

Hvis kronisk form av en av de ovennevnte sykdommene er notert, opptrer smalingen av karene bare dersom pasienten ikke gjennomgår vedlikeholdsbehandling.

Også spasmer av blodkar kan oppstå når det påvirker kroppen av ugunstige faktorer. Som et resultat vokser innsnevringen til en kronisk form. Dette forenkles av slike grunner:

 • Skadelige vaner (tobakksrøyking, alkoholisme, narkotikamisbruk).
 • Hyppig hypotermi i kroppen og hodet.
 • Konstant stressende situasjoner.

Det bør tas hensyn til at bare en liten mengde alkohol kan utvide karene, og med vanlig forbruk blir deres innsnevring observert.

Symptomatologi av patologi

Fartøyskramming kan utvikles i to faser: akutt og gradvis. Når det gjelder symptomene på kronisk stenose, manifesterer den seg i tre faser. Den første fasen er preget av:

 1. Økt tretthet i kroppen.
 2. Overtredelse av oppmerksomhetskonsentrasjon.
 3. Hyppig hodepine.
 4. Svak svimmelhet.
 5. Søvnløshet.
 6. Psykologiske lidelser.

Hvis behandling i den første fasen av sykdommen ikke er utført, begynner den andre fasen, som er preget av:

 1. Forstyrret koordinering.
 2. Hyppig, jevnlig vanlig hodepine.
 3. Konstant svakhet. Tretthet.
 4. Det er humørsvingninger.

I tredje trinn blir pasientens patologi, i tillegg til de tidligere nevnte symptomer, tilsatt:

 1. Glemsel.
 2. Distraksjon.
 3. Delvis minnetap.
 4. Urininkontinens.
 5. Demens.
 6. Lammelse av ekstremiteter.
 7. Tap av balanse.
 8. Bevisstap.

Hvis en person har et akutt stadium av stenose, kan et slag forekomme. Symptomologien til et slag beror på type og alvorlighetsgrad:

 • Alvorlig hodepine. Svimmelhet.
 • Bevisstap.
 • Emetikk oppfordrer. Kvalme.
 • Redusert funksjon av øynene.
 • Desorientering.
 • Forstyrrelse av talefunksjon.
 • Økt døsighet eller agitasjon.
 • Krenkelse av koordinering.
 • Takykardi.
 • Intensiv svetting.
 • Lammelse av ekstremiteter.
 • Forverring av trivsel og generell tilstand.

diagnostikk

Diagnose av sykdommen vil avhenge av pasientens tilstand. Spesialister kan tilordnes slike typer forskning:

 1. Ultralyd undersøkelse. Dopplerografi av fartøy. I de fleste tilfeller utføres to typer undersøkelser samtidig for å få et nøyaktig bilde av fartøyets tilstand.
 2. Magnetisk resonans og datatomografi. Tillat å se hele bildet av sykdommen og bestemme årsaken til patologien.
 3. Angiografi. Det foreskrives i tilfelle pasienten har kontraindikasjoner for å utføre tomografi.

Også parallelt, foreskrevet smertefulle studier som bidrar til å oppdage stenose-provokerende sykdommer:

 • EKG, ultralyd i hjertet. Det er foreskrevet for høyt blodtrykk.
 • Biokjemi av blod Hjelper med å bestemme en lipidprofil som vitner for atherosklerose.

Det anbefales å begynne behandling av stenose ved første manifestasjoner, for å unngå alvorlige konsekvenser.

behandling

Behandling av stenose avhenger av sykdommen som provoserte den. Nødvendig medisinsk behandling er foreskrevet, noe som bidrar til å eliminere ikke bare årsaken, men også ubehagelige symptomer. Foreskrevet slikt stoff:

 1. Å fortynne blodet.
 2. Spasmolytika.
 3. Legemidler som forstyrrer dannelsen av kolesterol.
 4. Legemidler som senker blodtrykket.
 5. Nootropics.
 6. Legemidler som fremmer vaskulær veggstyrking.
 7. Legemidler som lindrer betennelse eller lindrer, infeksjoner, allergier.

Hvis en person har de første tegn på patologi og hjernesykdom, bør du ikke engasjere seg i uavhengig behandling eller omsorg. Det er presserende å ringe en ambulanse. Før ankomsten av spesialister, må pasienten plasseres på en flat overflate, og under hode og ben - en pute. Ikke drikk eller spis for å hindre kvelning.

Les Mer Om Fartøyene