Mitral stenose

Mitral stenose - innsnevring av området til venstre atrioventrikulær elvemunning, som fører til vanskeligheter i den fysiologiske strømmen av blod fra venstre atrium til venstre ventrikel. Klinisk manifesteres mitral stenose av økt tretthet, uregelmessig hjerterytme, kortpustethet, hoste med hemoptysis, ubehag i brystet. For påvisning av mitralstenose, auskultativ diagnose, radiografi, ekkokardiografi, elektrokardiografi, fonokardiografi, hjertekateterisering, atrio- og ventrikulografi utføres. Ved alvorlig stenose er ballongvalvuloplasti eller mitral commissurotomi indikert.

Mitral stenose

Mitral stenose er en ervervet hjertesykdom kjennetegnet ved innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning. I kardiologi diagnostiseres mitralstenose hos 0,05-0,08% av befolkningen. Mitralstenose kan bli isolert (40%), kombinert med den mitral (mitral kombinert) eller med involvering av andre hjerteklaffer (mitral og aorta defekt, mitral og trikuspidal defekt). Mitral stenose oppdages 2-3 ganger oftere hos kvinner, hovedsakelig i alderen 40-60 år.

Årsaker til mitral stenose

I 80% av tilfellene har mitral stenose en revmatisk etiologi. Debut av revmatisme, som regel, skjer i alderen opp til 20 år, og klinisk uttrykt mitral stenose utvikler seg i 10-30 år. Blant de mindre vanlige årsakene som fører til mitral stenose, er infeksiøs endokarditt, aterosklerose, syfilis og hjerte traumer notert.

Sjeldne tilfeller av ikke-reumatisk mitralstenose natur kan være forbundet med alvorlige forkalkninger ring og mitral av venstre atrial myxom, medfødt hjertesykdom (syndrom Lyutembashe), intrakardial tromber. Kanskje utviklingen av mitral restenose etter commissurotomy eller protetisk mitralventil. Utviklingen av relativ mitralstenose kan være ledsaget av aortainsuffisiens.

Egenskaper av hemodynamikk i mitral stenose

Vanligvis er området av mitralåpningen 4-6 kvadratkilometer. cm, og dens innsnevring til 2 kvadratkilometer. cm og mindre er ledsaget av utseendet på brudd på intrakardial hemodynamikk. Stenosen av den atrioventrikulære åpningen forhindrer fjerning av blod fra venstre atrium inn i ventrikkelen. Under disse forholdene er kompensasjonsmekanismer inkludert: trykket i atrisk hulrom øker fra 5 til 20-25 mm Hg. Strekning av venstre atriumsystole oppstår, myokardhypotrofi i venstre atrium utvikler, som i aggregatet letter blodovergangen gjennom den stenotiske mitralåpningen. Disse mekanismene lar oss i utgangspunktet kompensere for effekten av mitralstenose på intrakardial hemodynamikk.

Imidlertid ledsages ytterligere progresjon av mitralstenose og veksten av transmittraltrykkkirurgen av en retrograd økning i trykk i det lunge-vaskulære systemet som fører til utvikling av pulmonal hypertensjon. Under forhold med en signifikant økning i trykk i lungearterien øker belastningen på høyre ventrikel og høyre atrium tømmes, noe som forårsaker hypertrofi i høyre hjerte.

På grunn av behovet for å overvinne betydelig motstand i lungearterien og utviklingen av sklerotiske og dystrofiske forandringer i myokardiet, reduseres kontraktilfunksjonen til høyre ventrikel og dets dilatasjon oppstår. Dette øker belastningen på høyre atrium, noe som til slutt fører til dekompensering av blodsirkulasjonen langs en stor sirkel.

Klassifisering av mitral stenose

Området for innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning preges av 4 grader av mitral stenose:

 • Jeg grad - ubetydelig mitral stenose (område av blenderåpning> 3 cm2)
 • II grad - moderat mitral stenose (hullets område er 2,3-2,9 kvm)
 • III grad - markert mitral stenose (hullets område er 1,7-2,2 cm)
 • IV grad - kritisk mitral stenose (åpningsområde 1,0-1,6 cm2)

I samsvar med fremdriften av hemodynamiske sykdommer, går løpet av mitralstenose gjennom 5 stadier:

 • Jeg - stadium av full kompensasjon av mitral stenose med venstre atrium. Subjektive klager er fraværende, men auskultasjon avslører direkte tegn på stenose.
 • II - stadium av sirkulasjonsforstyrrelser i en liten sirkel. Subjektive symptomer oppstår bare ved fysisk anstrengelse.
 • III - stadium av markerte tegn på stagnasjon i en liten sirkel og første tegn på sirkulasjonsforstyrrelser i en stor sirkel.
 • IV - stadium av markerte tegn på stagnasjon i den lille og store sirkel av blodsirkulasjon. Atrieflimmer utvikles hos pasienter.
 • V-dystrofisk stadium, tilsvarer fase III av hjertesvikt

Symptomer på mitral stenose

Kliniske tegn på mitralstenose oppstår som regel når området av atrioventrikulær åpning er mindre enn 2 kvadrat. se økt tretthet, dyspné med fysisk innsats, og deretter i ro, hoste med utslipp av blodårer i sputum, takykardi, hjerterytmeforstyrrelser etter type ekstrasystol og atrieflimmer. Med alvorlig mitral stenose er det ortopedi, nighttime angrep av hjerteastma, i mer alvorlige tilfeller, lungeødem.

I tilfelle av signifikant hypertrofi i venstre atrium kan kompresjonen av den tilbakevendende nerve oppstå ved utvikling av dysfoni. Ca 10% av pasientene med mitral stenose klager over smerte i hjertet, ikke relatert til fysisk aktivitet. Med samtidig koronar aterosklerose er subendokardial iskemi angina angrep mulig. Pasienter lider ofte av gjentatt bronkitt, bronkopneumoni, croupøs lungebetennelse. Når kombinasjon av mitral stenose med mitral insuffisiens, er bakteriell endokarditt ofte forbundet.

Utvendig pasienter med mitralstenose kjennetegnet cyanose munn, nese og negler, begrenset ved tilstedeværelsen av purpur-farge Cyanotiske kinn ( "mitral rødme" eller "rødme dukker). Hypertrofi og dilatasjon av høyre ventrikel forårsaker ofte utviklingen av hjertebukk.

Med utviklingen av høyresidig hjertesvikt er det tyngde i magen, geptomegaliya, perifert ødem, halsvene oppblåsthet, ødem i hulrom (høyre hydrothorax, ascites). Hovedårsaken til dødsfallet i mitralstenose er tromboembolisme i lungearterien.

Diagnose av mitral stenose

Når man samler informasjon om sykdomsutviklingen, kan reumatisk anamnese spores hos 50-60% av pasientene med mitralstenose. Palpasjon av den overkardiale regionen avslører den såkalte "kattreningen" - presystolisk tremor, perkutant blir hjertets grenser skiftet opp og til høyre. Auscultatory mønsteret av mitral stenose er preget av en klappende tone og åpningstonen til mitralventilen ("mitral-klikk"), tilstedeværelsen av diastolisk støy. Fonokardiografi lar deg korrelere den hørte støyen med denne eller den fasen av hjertesyklusen.

Elektrokardiografi (ECG), avslører mitralstenose hypertrofi av venstre atrium og høyre ventrikkel, hjertearytmi (atrieflimmer, arytmi, paroksysmal takykardi, atrial flutter), blokade av høyre grenblokk.

Ved hjelp av ekkokardiografi er det mulig å oppdage en reduksjon i mitralåpningens område, komprimering av veggene i mitralventilen og fiberringen, en økning i venstre atrium. Transesofageal ekkokardiografi i mitralstenose er nødvendig for å utelukke vegetasjon og kalsifisering av ventilen, tilstedeværelsen av trombi i venstre atrium.

Disse radiografiske studier (bryst radiografi, radiografi av hjertet med kontrastspiserøret) karakterisert utbuling bue lungearterien, venstre forkammer og høyre ventrikkel, mitral-hjerte-konfigurasjon, forlengelse av skygger Vena Cava, økt lunge mønster og andre indirekte tegn på mitral stenose.

Ved probing av hjertehulene, er det et økt trykk i venstre atrium og høyre hjerte, en økning i transmittral trykkgradienten. Venstre ventrikulografi og atriografi, samt koronar angiografi, er vist til alle søkere for protesen til mitralventilen.

Behandling av mitralstenose

Medisinsk behandling for mitralstenose er nødvendig for å forebygge infeksiøs endokarditt (antibiotika) reduserer strengheten av hjertesvikt (hjerteglykosider, diuretika), ødem arrytmier (beta-blokkere). I tromboembolisme administreres en subkutan injeksjon av heparin under kontroll av INR, og antiplateletmidler administreres.

Graviditet for kvinner med mitralstenose er ikke kontraindisert dersom området i mitralåpningen er mer enn 1,6 kvadratmeter. cm og det er ingen tegn på kardial dekompensering; Ellers utføres abort av medisinske grunner.

Kirurgisk behandling av mitral stenose utført ved II, III, IV stadier hemodynamiske forstyrrelser. I fravær av deformering av flikene, forkalkninger, kan lesjoner av de papillære muskler og chordae utføre valvuloplasty ballong. I andre tilfeller viser en lukket eller åpen commissurotomy, der adhesjoner dissekeres, mitral ventil fritatt for forkalkning, blir klumper fjernes fra venstre forkammer når mitral annuloplasty produsert svikt. Robust deformasjon av basen ventilanordningen er en protese Mitralklaff.

Prognose og forebygging av mitral stenose

Den femårige overlevelsesraten med naturlig løpet av mitralstenose er 50%. Selv en liten asymptomatisk mitralstenose er utsatt for progresjon på grunn av gjentatte angrep av revmatisk hjertesykdom. Den postoperative 5-års overlevelse er 85-95%. Postoperativ restenose utvikles hos ca 30% av pasientene i 10 år, noe som krever en mitral rekomissorotomi.

Forebygging av mitral stenose består i å utføre anti-tilbakefall forebygging av revmatisme, sanering av foci av kronisk streptokokk infeksjon. Pasientene skal overvåkes av en kardiolog og reumatolog og gjennomgår en regelmessig fullstendig klinisk og instrumentell undersøkelse for å utelukke fremdriften av mitralstenose.

Hva er stenose av mitralventilen?

Sykdommer i hjertet gjør at de føler seg nesten fra den tiden de oppstår. Deres symptomer kan ikke forveksles med noe - tretthet, tap av styrke og kortpustethet er hovedindikatorene for hjertesykdom. Et av de vanligste problemene er stenose av mitralventilen på hjertet.

Hva er det

Stenose av mitralventilen er en anskaffet defekt av hjertemuskelen, karakterisert ved en betydelig innsnevring av åpningen av venstre ventrikel.

Anatomisk er mitralventilen plassert mellom venstre atrium og venstre ventrikel. Når det er sunt, tjener det til å levere blod fra høyre hjerte til venstre. Hjertets mitralventil omfatter to ventiler, med utseende av stenose, øker de, vokser sammen, dermed med hverandre.

Normal anatomisk struktur av hjertet og med stenose i mitralventilen

årsaker

I 90% av tilfellene er stenosen av mitral hjerteventilen et resultat av en revmatisk sykdom tidligere. Som regel utvikler revmatisme hos mennesker som allerede lider av hjertesykdom, i en alder av ca. 25 år. Den samme stenosen av mitralventilen utvikler seg selv etter 10 år.

I tillegg til revmatisme er det andre årsaker til stenose i mitralventilen:

 • De ulike smittsomme sykdommene overføres i barndommen.
 • Infektiv hjerte endokarditt.
 • Aterosklerose (vaskulær sykdom preget av forhøyet kolesterol) og som følge av fremveksten av trombi.
 • Allerede presentere medfødt hjertesykdom.
 • Ulike skader og blåmerker i hjertet.
 • Syfilis.

sirkulasjons dynamikk

Hemodynamikk av mitralventilstenose består i økt trykk i høyre ventrikel, lungearterier, og også i en liten sirkel av hematopoiesis.

På grunn av økt trykk vokser myokardiet i den venstre delen av hjertet. Det er en overdreven arbeidsbelastning av høyre atriumblod, slik at veggene i høyre ventrikel også øker. Som følge av hjerteforstyrrelser øker trykket i lungene og lungearteriene.

auskultasjon

Auskultasjon av hjertet er en av metodene for å diagnostisere sykdommer ved å lytte til lyder som forekommer under enkelte organers arbeid. Auskultasjon av stenose av mitralventilen tillater å avsløre graden og kompleksiteten av denne sykdommen.

Typiske tegn på stenose er:

 • "Clapping" lyd, som skyldes oscillering av ventilflapper når de lukkes.
 • "Snap" -ton under åpningen av ventilklaffene.
 • Når pulmonal hypertensjon oppstår, kan du høre lyden av lungearterien.
 • i spesielle tilfeller kan du merke en endring i mitralventilens rytme.
 • diastolisk støy er en lavfrekvent lyd som oppstår hos en pasient ved utåndingstidspunktet. En lignende lyd kan forsterkes under treningen. Jo mer uttalt det er, jo mer utviklet stenosen av mitralventilen.
 • systolisk murmur - en kort høyfrekvent lyd som vises i intercostalområdet til venstre for brystbenet.

symptomer

Symptomer på stenose i mitralventilen manifesterer seg ganske raskt og har en uttalt karakter:

 • Symptomer på dyspné. Oppstår allerede i den første fasen av sykdommen, manifestert ikke bare under fysisk, men også psykologisk belastning. Over tid får kortpustet oftere seg selv og kan begynne selv i ro.
 • Angrep av kvelning. Oppstår som regel om natten når pasienten er i horisontal stilling.
 • Kronisk tretthet og generell muskel svakhet.
 • Utbruddet av hoste under trening. I senere stadier av sykdommen er hemoptyse og lungeødem mulig.
 • Paroksysmal hjerterytmeforstyrrelse og takykardi.
 • Følelse av kjedelig smerte i hjertet som ikke passerer lenge.
 • Pasienter er utsatt for hyppig bronkitt og lungebetennelse.
 • Veksten i venstre ventrikkel fremkaller utseendet på et hjertebukk.
 • Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan pasienten føle seg tung i magen, oppblåsthet av livmorhalsene oppdages.

Det må huskes at stenose i mitralventilen også påvirker lungens funksjon, noe som forårsaker forringelse av ventilasjonen og økende lungetrykk.

diagnostikk

Eksternt kan forekomsten av denne sykdommen forstås ved den uttrykte plassen av huden og cyanosen (blåser av "nasolabial trianglen"). Ved kardiologens mottakelse diagnostiserer legen stenos av mitralventilen gjennom auscultatory-metoden og de karakteristiske lyder som hjertet produserer i denne sykdommen. Etter å ha satt en foreløpig diagnose, må du lage et elektrokardiogram (hjerte EKG).

Stenose av mitralventilen vil fremgå av tilstedeværelsen av en revet hjerterytme og en økning i størrelsen på høyre atrium. Ved hjelp av ultralyd vil en kardiolog kunne bestemme området for mitralventilssuging, samt en økning i størrelsen på venstre atrium. Etter røntgenundersøkelsen vil buen i lungearterien, venstre atrium og høyre ventrikel forstørres.

Hvis undersøkelsesdataene ikke er tilstrekkelige for å gjøre en diagnose, vil kardiologen foreskrive et hjerteforsøk. Det vil bidra til å bestemme hvor mye press øker i venstre atrium og høyre hjerte, samt veksten av gradienten. Atrografi og koronar angiografi er gjort for de fleste pasienter før kirurgisk erstatning av mitralventilen.

I tillegg til de ovennevnte metodene blir stenose av mitralventilen diagnostisert ved daglig overvåkning, samt en generell blodprøve og en blodprøve for kolesterol.

behandling

Behandling av stenose i mitralventilen er delt inn i to typer: medisinsk (konservativ) og kirurgisk (operativ). Til den andre metoden går kardiologer til spesielt vanskelige situasjoner eller etter en ikke-utført konservativ behandling.

Medikamentell behandling av stenose i mitralventilen inkluderer:

 • Senke saltinnholdet i mat, begrense væskeinntaket og redusere økt fysisk anstrengelse.
 • Inntaket av narkotika som blokkerer spesielle nerve reseptorer og reduserer nivået av adrenalin og kortisol.
 • Diuretika.
 • Tar medisiner som reduserer blodpropp.
 • Antibiotika, utpekt som en profylakse av betennelse i hjertets indre skall.

Den kirurgiske behandlingsmetoden har fire forskjellige alternativer:

 • Perkutan mitral kommissurotomi. Operasjonen er et lite snitt ved ventilens ledd. Denne metoden involverer ikke åpning av brystbenet, men utføres ved å trenge et tynt rør inn i hjertet gjennom lårbenene.
 • Lukket mitral commissurotomi. De lager en åpning av brystet, men uten å åpne hjertet. Kirurgen når hjertet gjennom øynene til venstre avdeling.
 • Åpne mitral valvuloplasti. Dette er et fullverdig kirurgisk inngrep med åpningen av brystbenet og bruken av apparatet av kunstig sirkulasjon.
 • Protese av hjerteventiler. Den mest brukte metoden for korreksjon av mitralventil stenose. Det er en erstatning for en dårlig fungerende mitralventil for en sunn person.
Protese av mitralventilen i hjertet

Det bør tas i betraktning at alle kirurgiske prosedyrer utført med mitralventilstenose er foreskrevet i sene stadier av sykdommen.

outlook

Selv i de tidlige stadiene av sykdommen er stenose utsatt for rask utvikling, så det er nødvendig å starte behandlingen så snart som mulig. Prognosen for stenose av mitralventilen uten bruk av tiltak for å kvitte seg med denne sykdommen er 50%.

Dessverre dør halvparten av pasientene ikke så mye på grunn av selve stenosen, men på grunn av komplikasjonene som er forårsaket av dem. Den viktigste er hjertesvikt. Etter operasjonen er overlevelsesraten 90%. 30% av pasientene er nødt til å gjøre gjentatte operasjoner 10 år senere på grunn av remisjon prosesser som oppstår i hjertet.

Personer som gjennomgikk kirurgi på mitralventilen er kontraindisert i tung fysisk arbeidskraft og sterke følelsesmessige utbrudd. Med sykdommens videre forlengelse blir slike mennesker som regel deaktivert.

Det må huskes at stenose av mitralventilen som en sykdom ikke kan botes, det er bare mulig å forhindre utvikling av komplikasjoner. Pasienter med denne diagnosen er tvunget til å ta medisiner hele livet, føre en spesiell livsstil og nøye overvåke hjertens tilstand. For å unngå forekomsten av stenose i mitralventilen er det viktig å kurere smittsomme sykdommer og revmatisme til tiden.

Stenose av mitralventilhemodynamikk

Figur 5. Intrakardiell hemodynamikk i norm (a) og i stenose av venstre atrioventrikulær åpning (b).

Diagnose. I nærvær av stillestående fenomener i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon, dyspné, hjertebanken med trening, noen ganger smerte i hjertet, hoste og hemoptysis forekommer hos pasientene. Under undersøkelsen er akrocyanose ofte notert; preget av en rødme med en cyanotisk skygge (façies mitrale). Hvis feilen utvikler seg i barndommen, er det ofte en tilbakeslag i fysisk utvikling, infantilisme ("mitral nannisme").

Noen kliniske tegn på mitral stenose:

Pulsus differens - vises når venstre atrium presser den venstre subklaviske arterien.

Svakhet av stemmen er et symptom på Ortner (som et resultat av kompresjon av venstre tilbakevendende nerve).

Anisocoria er resultatet av kompresjon av sympatisk trunk med et forstørret venstre atrium.

ved undersøkelse av hjerteområdet en hjerteimpuls er ofte merkbar på grunn av utvidelse og hypertrofi i høyre ventrikel. Den apikale impuls er ikke styrket, med palpasjon i området med sin såkalte diastoliske kattrengjøring (presystolisk tremor), dvs. lavfrekvent diastolisk støy er bestemt.

perkusjon finn en utvidelse av sonen av kardial sløvhet oppover og til høyre på grunn av hypertrofi av venstre atrium og høyre ventrikel. Hjertet får en mitralkonfigurasjon.

ved auskultasjon av hjertet Det er svært karakteristiske endringer som er karakteristiske for mitralstenose. Siden lite blod går inn i venstre ventrikel og sammentrekningen skjer raskt, blir tonen øverst høy og klapper. På samme sted etter II-tone er det mulig å lytte til den ekstra tonen i åpningen av mitralventilen. Høy tone, tone og tone i åpningen av mitralventilen skaper en typisk melodi for mitralstenose, kalt "rytmen til vaktelen." Når trykket i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen øker, vises en aksent av den andre tonen over lungekroppen.

For mitralstenose er diastolisk støy karakteristisk, siden det er en innsnevring i løpet av strømmen fra venstre atrium til ventrikkelen under diastolen. Denne støyen kan oppstå umiddelbart etter tonen i åpningen av mitralventilen, fordi på grunn av forskjellen i trykk i atrium og ventrikel vil blodstrømningshastigheten være høyere ved begynnelsen av diastolen; Når trykket utjevnes, vil støyen senke.

Ofte oppstår støy ved utgangen av diastolen like før sistoloy- presystolic støyen som oppstår når blodstrømmen akselerasjon ved enden av diastolen ventriklene på grunn av begynnende atrial systole. Diastolisk bilyd mitralstenose kan auscultated hele diastolen for å systole forsterker- og sammenslåing direkte med I flagrende tone.

puls med mitral stenose er kanskje ikke den samme på høyre og venstre hånd. Siden med signifikant hypertrofi av venstre auricle blir den venstre subklaviale arterien presset, senker fyllingen av puls til venstre (pulsus differens). Med en reduksjon i fylling av venstre ventrikkel og en reduksjon i støtvolumet, blir pulsen liten pulsus parvus. Mitral stenose er ofte komplisert ved atrieflimmer, i disse tilfellene er pulsrytmisk.

Blodtrykk Vanligvis forblir det normalt, noen ganger systolisk trykk avtar noe og det diastoliske trykket stiger.

radiografisk avslører en karakteristikk for denne feilforstørrelsen av venstre atrium, noe som fører til forsvinden av "midjen" av hjertet og utseendet av mitralkonfigurasjonen. I den første skråstilling er økningen i det venstre atrium bestemt av avløpet i spiserøret, som tydelig ses når man tar bariumsulfatsuspensjon. Når trykket i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen stiger, blir hevelsen av lungearterien og den høyre ventrikulære hypertrofi notert radiografisk. Noen ganger på roentgenogrammet er kalkningen av venstre atrioventrikulær ventil funnet. Med langvarig hypertensjon av karene i den lille sirkulasjonscirkulasjonen utvikler pneumosklerose, som også kan påvises ved røntgenundersøkelse.

EKG med mitralstenose gjenspeiler hypertrofi i venstre atrium og høyre ventrikel; øker størrelsen og varigheten av P-bølgen, spesielt i I- og II-standardkablene, avviker hjerteens elektriske akse til høyre, en høypunkt vises P i høyre thoracic fører og uttalt prong S i venstre thoracic.

ekkokardiografi med mitralstenose kjøper en rekke karakteristiske trekk (figur 6):

Figur 6. Ekkokardiogram i stenose av venstre atrioventrikulær blenderåpning. Bevegelsen av ventiler i mitralventilen er U-formet.

HS - thorax; CSF - den fremre veggen til høyre ventrikel; RV - høyre ventrikkel; MZHV - interventricular septum; Venstre ventrikel; PSMK-den fremre ventilen i mitralventilen; ZVLZH - bakre veggen til venstre ventrikel; ZSMK-den bakre sashen på mitralventilen.

1. Peak A reduserer eller forsvinner kraftig, noe som reflekterer den maksimale åpningen av ventiler til venstre atrioventrikulær ventil under atriell systole.

2. Hastigheten til diastolisk deksel på det fremre ventilbladet minker, noe som fører til en nedgang i hellingen til E-f-intervallet.

3. Endrer bevegelsen av ventilklaffene. Hvis klaffen normalt under diastole divergerer i hver sin retning (frontklaff - frontveggen, på baksiden - mot rygg), bevegelsen av stenose blir ensrettet, fordi på grunn av skjøt commissures mer massiv fremre klaff trekker den bakre. Bevegelsen av brosjyrene på ekkokardiografi er en Π-formet konfigurasjon. Videre bruker ekkokardiografi kan detektere øket venstre forkammer, den endring ventilklaffer (fibrose, forkalkning).

Med mitralstenose forekommer tidlig stagnasjon i liten sirkulasjon, noe som krever økt retrikulært arbeid. Derfor utvikler svekkelsen av kontraktiliteten til høyre ventrikel og venøs overbelastning i en stor sirkulasjon med mitralstenose tidligere og oftere enn med en mitralventilinsuffisiens. Forsvridningen av myokardiet i høyre ventrikel og dens ekspansjon er noen ganger ledsaget av en relativ mangel på høyre atrioventrikulær (tricuspid) ventil. I tillegg fører langvarig venestramming i en liten sirkulasjon med mitral stenose over tid til sklerose av karene og spredning av bindevev i lungene. En annen lungebarriere er opprettet for blodsirkulasjon langs karene i den lille sirkelen, noe som ytterligere kompliserer arbeidet i høyre ventrikel.

Under mitralstenosen er tre perioder utmerkt:

Pulmonal hypertensjon, høyre ventrikulær hypertrofi.

Høyre ventrikulær svikt (stagnasjon i en stor sirkulasjon av blodsirkulasjonen).

Komplikasjoner av mitral stenose:

Akutt venstre ventrikulær svikt (hjertesyma, lungeødem).

Kronisk kardiovaskulær svikt (lunger i lungene).

Brudd på rytme (ofte atrieflimmer).

Tilgang til infeksiv endokarditt.

Insuffisiens av protesen eller restenose i commissurotomi.

Det er 3 grader av forkalkning MK:

Kalsium er plassert på ventilens frie kanter eller i kommisjoner med separate knuter;

Kalkning av ventiler uten overgang til fiberring;

Overgangen av kalsiummassene til fibrøs ring og omgivende strukturer.

Differensial diagnose av mitral stenose:

Hjertets hjerte (venstre atrium eller ventrikel).

Medfødt misdannelse er Lutembash syndrom (stenose av mitralventilen + DMPP).

Ved S = 1,0-1,5 cm 2, begrensning av sterke belastninger, og ved 2 - bare små belastninger.

Diuretika - med stagnasjon

Hjerteglykosider, med systolisk dysfunksjon

ACE-hemmere er forsiktige. Vasodilatorer kan redusere hjerteutgang

Kirurgisk korreksjon av blemish

Indikasjoner for ballongvalvuloplasti (ACC/AHA, 2006)

Pasienter med moderat / alvorlig stenose (1,5 cm2) og ventil egnet for valvulotomi +

Hjertesvikt 2-4 FC.

Ingen symptomer med pulmonal hypertensjon (> 50 mmHg) eller nyere atrieflimmer.

Hjertesvikt 3-4 FC med kalsifiserte ventiler og høy risiko for kirurgi.

Indikasjoner for ventilutskifting

Pasienter som ikke er egnet for ballongvalvotomi +

Hjertesvikt 3-4 FC med moderat eller alvorlig stenose (1,5 cm 2).

Pasienter med alvorlig stenose (≤ 1,0 cm 2), alvorlig pulmonal hypertensjon (> 60 mm Hg) og hjertesvikt 1-2 FC.

Bytte av ventilen med mekanisk eller biologisk eller xenoprostese.

Stenose av mitralventilen: årsaker, diagnose, behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er mitral stenose, de viktigste årsakene til forekomsten. Hvordan utvikler patologien sine karakteristiske symptomer. Metoder for diagnose og behandling, prognose for gjenoppretting.

Innsnevringen av åpningen mellom det venstre atrium og ventrikkelen, som hindrer den intrakardielle blodstrømmen, kalles stenose i mitralventilen.

Ved normal drift, går inn i blod hjertet uten hindring fra atria til ventriklene når ventriklene slappe etter en minuttvolum og redusere infarkt (under diastole). I patologien av ulike årsaker (infeksiøs endokarditt, aterosklerotisk plakk) venstre atrioventrikulær åpning blir redusert i størrelse, er smalere (arrdannelse eller vev ventil forkalkning, fusjons klaffer), og skaper en hindring for normal blodstrøm:

 • i venstre ventrikel, blod ikke leveres i nok mengde, volumet av hjerteutgang faller;
 • i venstre atrium på grunn av trykk øker motstanden til hjertekammerets vegger, de tykker seg (hypertrofi);
 • utvikler pulmonal hypertensjon (en økning i blodtrykk i lungene);
 • høyre ventrikel øker gradvis i volum (dilatasjon), dens kontraktile funksjon brytes.

Resultatet er en alvorlig forstyrrelse av hjertemuskelen og sirkulasjonen.

Denne utførelsesform stenose (innsnevring av den venstre atrioventrikulær åpningen) refererer skrustikker til ervervet patologi farlig utvikling av alvorlige komplikasjoner - malign arytmi (atrial sin form) fra fatal tromboemboli, blødning (aneurisme ruptur av pulmonale blodårer), lungeødem.

Endelig, er det umulig å herde stenose, kirurgiske metoder unnlater å betydelig forbedre prognose og forlenge levetiden av 2 (med unexpressed svekket blodgjennomstrømning, dyspné etter trening), og 3 stadier av sykdommen (med alvorlig blodsykdom, dyspné ved stillstand).

Før og etter operasjonen behandles patologi av en kardiolog, opererer på innsnevring av hjertekirurgen.

Fem stadier av patologi

Alle sirkulasjonsforstyrrelser (hemodynamikk) med stenose i mitralventilen har en direkte avhengighet av størrelsen på den atrioventrikulære åpningen. Området i det vanlige hjertet er 4-6 kvadratmeter. cm, med patologi, reduseres det gradvis:

 1. Mindre innsnevring (et område på minst 3 kvm), hemodynamiske forstyrrelser, er ikke uttrykt, kan vare i flere tiår, tilsvarer stadium 1 av sykdommen.
 2. Moderat mitralstenose (fra 2,9 til 2,3), det er svake manifestasjoner av blodtilførsel og stasisforstyrrelser (en liten dyspnø som utvikler seg som følge av fysisk aktivitet, som går i ro) tilsvarer 2 stadier.
 3. Den utprøvde innsnevringen (fra 2,2 til 1,7 kvm), åpenbare symptomer på dysfunksjon, oppstår dyspnø fra noen aktivitet (når du utfører daglige oppgaver, går), går ikke i hvile, tilsvarer 3-4 stadier av stenose.
 4. Den kritiske scenen, når stenosen når en størrelse på 1,0 kvadrat. cm, tilsvarer det dystrofiske stadium 5 av sykdommen. Mangelsymptomer nå katastrofale proporsjoner, sirkulatoriske forstyrrelser forårsake irreversible endringer i organer og vev utvikle maligne arytmier (atrial form), er vanskelig å flytte pasienten, mister han evnen til å arbeide.

På stadium av kritisk innsnevring av atrioventrikulær åpning er det umulig å gjenopprette blodtilførselen og forbedre prognosen til pasienten selv ved kirurgiske metoder, overtredelsene er raskt kompliserte, og resultatet er et dødelig utfall.

Hovedårsakene til stenose i mitralventilen

De hyppigste årsaker til sammenvoksninger og arr (voksn) ventilklaffer - vevsskade som følge av infeksjon, metabolske sykdommer (hyperlipidemi, kolesterolplakkdannelse) og traumer av hjertet:

 • Reumatisme, revmatoid artritt og infektiv endokarditt (80%);
 • aterosklerose;
 • kalsifisering (vevsherding som følge av avsetning i kalsiumceller);
 • syfilis;
 • Myxoma (godartet neoplasma av hjertet);
 • Medfødt hjertesykdom med atrioventrikulær septaldefekt (Lutembash syndrom);
 • aorta insuffisiens (mangler i aortaklaven som fører til forstyrrelser av intrakardial blodstrøm);
 • intrakardial trombi;
 • traumer av hjertet og brystet;
 • ioniserende stråling;
 • forgiftning med legemidler (preparater basert på planteekstrakter av malurt).

Noen ganger er årsaken til at kontraheringen av mitralventilen er kirurgi (30%) for å eliminere stenose (kommissurotomi, ventilproteser).

symptomer

I de tidlige stadiene av sykdommen er helt symptomfri, uten å påvirke evnen til å arbeide og livskvalitet for pasienten, kan en slik periode vare i flere tiår (fra 10 til 20 år).

Alvorlig stenose i mitralventilen blir i etapper, når området av atrioventrikulæråpningen smalker til 2 kvadratkilometer. se Patologi er preget av klare tegn på brudd (hoste med hemoptysis, nattangrep av astma, lungeødem, arytmi av typen ciliary). Alvorlig kortpustethet forstyrrer pasienten, ikke bare etter husholdningsstress, men i fullstendig hvile, går patologien raskt, noe som fører til fullstendig funksjonshemning.

Mitral stenose

Mitral stenose eller innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning er den hyppigst reumatiske hjertesykdom. Den første kliniske beskrivelsen av denne skruen ble laget av Vienssen i 1705.

Mitralklaffearealet av hjertet gjør atrioventikulyarnoe fibrøs ring, idet de to klaffene (anteromedial og posterolateral), papillære muskel og sene tråder - akkord. Området i mitralåpningen varierer normalt fra 4 til 6 cm2. Innsnevring av åpningen mitral vanligvis begynner med å binde tilstøtende kanter av flikene ved deres polene nær den fibrøse ringen. Således dannes to kommisser som, som strekker seg fra periferien til midten av brosjyrene, forårsaker en stadig innsnevring av hullet. Ventilventiler blir tykkere, blir stive (fibrose), inaktive. Senere, langs kantene eller i tykkelsen, kan kalsiumsalter deponeres, noe som bidrar til en jevn innsnevring av ventilåpningen. Den sklerotiske prosessen kan samtidig strekke seg til fibrene ring, akkorder og papillære muskler. Disse endringene i sub-valvulære strukturer fører ofte til utvikling av en andre innsnevring, som danner en såkalt subvalvular stenose.

Avhengig av hvilke ventilstrukturer som er påvirket i større grad, er følgende anatomiske former for mitralstenose preget:

 • stenose i form av en "jakkesløyfe" - en ventil i form av en membran som er plassert vinkelrett på ventrikkelens lengdeakse, spalter ventilene langs kantene;
 • stenose traktform ( "fiskemunn") - form av et langt hull har en traktformet kanal hvis vegger er dannet ikke bare klaffene, men loddet dertil papillarmuskler;
 • stenose med dobbelt innsnevring.

Sammen med ventillignende lesjoner, fremmer revmatoid prosess utvikling av degenerative forandringer i hjertemuskelen, hjerteledningssystem, vaskulær, nyre og lever. Hemodynamiske forstyrrelser forårsaket av feil, noe som fører til alvorlige morfologiske forandringer i lungene (pulmonal fibrose, vaskulære vegger, proliferasjon av bindevev, noe som reduserer respirasjonsoverflate), lever (atrofi, cirrhose), nyre (glomerulusskade).

klassifisering

Sammen med de ovennevnte anatomiske og funksjonelle endringene i klinisk praksis, tilhører et viktig sted klassifisering av mitralstenose ved størrelsen på hullet:

 • akutt stenose - området av mitralåpningen er mindre enn 0,5 cm2;
 • merket stenose - fra 0,5 til 1 cm2;
 • moderat stenose - fra 1 til 1,5 cm2;
 • minimal stenose
 • mer enn 1,5 cm2.

Når man bestemmer spørsmålet om indikasjoner og kontraindikasjoner til kirurgi, er funksjonelle klassifikasjoner basert på evalueringen av graden av uttrykt hjertesvikt forbundet med eksistensen av en defekt av stor betydning. Blant dem er klassifiseringen av New York Association of Cardiologists populær i utlandet.

I SNG klassifiseres klassifisering av AN Bakulev og EA Damir, som inkluderer 5 stadier av utvikling av mitralstenose, allment anerkjent:

Jeg scenen - full kompensasjon. Det er ingen klager, men en objektiv undersøkelse viser noen tegn på mitral stenose;

II-scenen - klager som er karakteristiske for en skrue, vises ved et treningsspenning. Det er tegn på pulmonal hypertensjon;

III stadium - stagnasjon i små og store sirkler i blodsirkulasjonen, en økning i hjertet, en signifikant økning i sentralt venetrykk, en økning i leveren;

Stage IV - alvorlig sirkulasjonsfeil. Signifikant stagnasjon i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon, markert økning og komprimering av leveren, ascites, perifert ødem. Dette stadiet inkluderer alle pasienter med atrieflimmer. Konservativ behandling gir en forbedring;

V stadium - terminal dystrofisk stadium av sirkulasjonsfeil. Irreversible endringer i indre organer. Levercirrhose, ascites, ødem, kardiomegali, dyspné i hvile. Konservativ behandling er ineffektiv.

Hemodynamikk i mitralstenose.

Motstand mot blodstrømmen, opprettet av den innsnevrede mitralåpningen, fører til økt trykk i venstre atrium. Som venstre atrium er ganske svak deler av hjertet, er det relativt tidlig ikke lenger takle den økte arbeidsmengden, hans arbeid hypertrofi gradvis erstattet tonogennoy og deretter myogenic utvidelse. Fordi atrial vegger overtøyning, og også på grunn av revmatiske veier hos pasienter med mitralstenose skjer tilstrekkelig ofte atrieflimmer. Atrielle sammentrekninger blir ineffektive, noe som fører til stagnasjon av blod og skaper gunstige forhold for trombose.

Økt på grunn av stenose, blir trykket i venstre atrium overført til lungene, deretter til lungekapillærene og arteriolene. Når trykket i lungekapillærene til nivået av plasma kolloidosmotiske trykk (ca. 25 mm Hg. V.) det er en fare propotevanie plasma inn i lumen av alveolene og lungeødem. I denne situasjonen utvikler refleks krampe av de små lungearteriene i precapillary nivå (Kataeva refleks) som beskytter lunge kapillært nettverk av blodflyt. Langvarig vaskulær spasme fremmer organisk degenerasjon av veggene i karene og fører til lunghypertensjon.

I begynnelsen av utviklingen av pulmonal hypertensjon er årsaken derfor bare innsnevringen av mitralåpningen, i det følgende legges to flere faktorer til grunn: spasme og morfologiske endringer i det arteriolære systemet. Den høyre ventrikkelen, i nærvær av lungehypertensjon, begynner å arbeide med økt belastning, er hypertrofiert, og senere, som det rette atrium, gjennomgår også en tonisk og myogen dilatasjon. Pasienter på dette stadiet av det naturlige løpet av mitralstenose viser tegn på kongestiv hjertesvikt langs et stort spekter av sirkulasjon: ødem, forstørrelse av leveren, ascites og økt sentralt venetrykk.

Klinikk og diagnose

Den hyppigste og karakteristiske for mitralstenose er klager på kortpustethet, hurtige hjerteslag og uregelmessige hjerteslag. Utseendet til disse klagene skyldes hovedsakelig tilstedeværelsen av vev sirkulatorisk hypoksi som følger med denne feilen.

Dyspné og hjertebanken opptrer først med tung fysisk anstrengelse, så med liten innsats og til slutt, selv i ro. Ganske ofte er det en hoste, som er en manifestasjon av kronisk kongestiv bronkitt. Med uttrykt stagnasjon i lungene kan det bli merket hemoptysis. Ofte klager pasienter med mitral stenose om smerte i hjerteområdet, generell svakhet og økt tretthet. Noen ganger blir heshet observert, assosiert med kompresjon av venstre tilbakevendende nerve med et forstørret venstre atrium.

Utseendet til pasienter med mitralstenose har karakteristiske trekk: hudens hud, akrocyanose, kinnens hyperemi, cyanose av leppene, blep av den nasolabiale triangelen. Hevelse og pulsering av livmorhalsårene observeres ofte. Når du undersøker hjertet, blir det noen ganger oppdaget en deformitet av brystveggen (hjertebukk). Puls, som regel, liten fylling, preges av takykardi, rytmeforstyrrelser. Blodtrykk er vanligvis normalt eller noe redusert. Den apikale impuls er ikke uttrykt. Palpasjon over projeksjonen i venstre ventrikel bestemmer diastolisk tremor ("kattrengjøring").

Auskultasjon spiller hovedrollen i diagnosen mitralstenose. På toppen av hjertet er auscultated skarp tonehøydeforsterkning I (klapper lyd) støykarakteristikkene diastoliske presystolic med ytterligere forsterkning og tone umiddelbart etter tone II (klikk mitral ventilåpning). Det siste tegnet er betraktet som patognomonisk for mitralstenose. Av lungearterien blir bestemt aksent II tone som indikerer tilstedeværelse av pulmonal hypertensjon, så vel som myke diastolisk bilyd (støy Graham Fortsatt) forbundet med den relative mangel på lunge ventilen.

Radiografisk, med mitral stenose i en direkte projeksjon, er det lagt merke til utvidelsen av røttene og stagnasjonsmønsteret til lungene, og noen ganger kan tegn på hemosiderose bli observert. Hjerteskyggen er vanligvis moderat utvidet på grunn av de riktige avdelingene. På venstre kontur stikker den andre buen (pulmonal arterie) og den tredje buen (venstre auricle og øre) betydelig ut. Dermed er hjerteets midje glatt, og den oppnår en typisk mitralkonfigurasjon. På høyre kontur er det et skifte i atriovasalvinkelen til toppen og utseendet til en ytterligere nyanse av det forstørrede venstre atrium på bakgrunnen av høyre atrium. Utslettelse av venstre ventrikelskygge kan observeres. Ved de laterale og skrå fremspringene kan man dømme graden av økning i høyre ventrikel, venstre atrium og lungekroppen.

Fonokardiografimetoden forandrer auscultasjonsdataene, slik at man får en grafisk oversikt over lydfenomenene som er karakteristiske for en gitt defekt. Av spesiell betydning er bestemmelsen av avstanden mellom den andre tonen og mitralklokken. Størrelsen på denne avstanden er direkte proporsjonal med området for mitralåpningen.

Ekkokardiografi anses for tiden som en metode for valg ved diagnose av mitralstenose. Ultralydundersøkelse av hjertet i det todimensjonale modus, ved hjelp av Doppler-effekten kan du beregne arealet av mitral åpningen, vurdere tilstanden til brosjyrer, chordae, papillemusklene, avsløre tilstedeværelsen av fibrose, forkalkning, trombose i venstre atrium, mitralinsuffisiens.
Kateterisering av hjertehulene og cineangiokardiografi er nylig blitt brukt i diagnosen av mitralstenose mer og mer sjelden. I utgangspunktet brukes denne metoden når en kombinasjon av stenose med andre defekter og for å avklare graden av mitral regurgitasjon.

Differensiell diagnose oftest må gjøres med en kombinasjon av mitral stenose med mitral insuffisiens. Til forskjell fra stenose, mitralinsuffisiens til mindre karakteristisk dyspné, økt apikale impuls, dempning I tone og systolisk bilyd ved apex, levocardiogram EKG venstre ventrikkel forstørrelse på røntgenbildet.
Det er også nødvendig å skille mellom mitralstenose og myxom i venstre atrium. Myxom - en godartet svulst vanligvis er nært knyttet til interatrial septum, delvis dekker venstre atrioventrikulær åpning, og skaper en hemodynamisk auscultatory mønster identisk med den for mitral stenose. Funksjoner som kort "revmatiske" historie, skiftende natur av diastolisk støy ved endring av pasientens kropp posisjon og, til slutt, ekkokardiografi data tillate oss å skille mellom de to sykdommene.

komplikasjoner

Ytterligere komplikasjoner skille intraoperativ (blødning, skade på koronararteriene, hjertearytmier til fibrillering og hjertesvikt, tromboemboli, traumatiske brudd ventilklaffer eller ringrommet fibrosus) og postoperativ (akutt hjerte-, åndedretts-, nyre-, lever- svikt, cerebralt ødem og hypoksiske encefalopati, lungebetennelse, blødning, rytmeforstyrrelser, aktivering av reumatisk prosess).

Med opphopning av erfaring, forbedret utvelgelse og forberedelse av pasienter ble operativ dødelighet minimal, og antall pasienter med gjenopprettet arbeidskapasitet økte.
Foreløpig er sykehusdødeligheten 0,5-1% med lukket mitralkommissurotomi, 1,5-4% med plastoperasjoner på det åpne hjertet og 1,9-8% med protesmittralventil. Langsiktige resultater med lukket mitral commissurotomi er avhengig av pasientens innledende tilstand. Utmerkede og gode resultater ble oppnådd i II-stadiet av sykdommen ifølge Bakulev i 78,4% tilfeller, med fase III i 81,3% og i stadium IV i 57,1% tilfeller.

Mitral stenose: årsaker, tegn, behandling

Til tross for prestasjonene i moderne medisin er hjertefeil nå en vanlig patologi, som krever kardiologers nøye oppmerksomhet. Spesielt gjelder det for stenose av mitralventilen, som kan forverre pasientens liv betydelig og forårsake utvikling av alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall.

Mitralventilen er representert ved bindevevets indre strukturer i hjertet, som utfører funksjonene for å dele blodstrømmen mellom venstre atrium og ventrikel. Ventilen ligner med andre ord en dør hvis ventiler lukkes under sammentrekning av ventrikkelen og utvisning av blod fra hulrommet og åpnes under blodstrømmen inn i ventrikkelen. Denne mekanismen sørger for alternativ avslapning av hjertekamrene, samtidig som det gir en kontinuerlig blodstrøm inne i hjertet.

Med utviklingen av den patologiske prosessen på ventilvævene, blir dens funksjon brutt, og blodkropp i blodet er forstyrret. Denne prosessen kan representeres av to former, samt deres kombinasjon - ventilinsuffisiens og stenose av ventilringen. I det første tilfellet klaffene ikke er lukket hermetisk, og således ikke beholde blodet i venstre ventrikkel, og den andre - i området av ventilringen blir redusert på grunn av falseklaffer (norm - 4-6 cm 2). Sistnevnte alternativ kalles mitralstenose, hvor den venstre atrioventrikulære (atrioventrikulære) blenderåpningen blir mindre.

hjertet er normalt og stenose av mitralventilen

Mitral stenose forekommer hovedsakelig i eldre aldersgrupper (55-65 år), er ca 90% av alle tilfeller av anskaffe mangler og utvikler seg oftere enn aorta-stenose.

Video: Mitral stenose - medisinsk animasjon

Årsaker til sykdommen

Mitral stenose, som regel, er en kjøpt patologi. Ekstremt sjelden er innsnevringen av valvuleringen av en medfødt karakter, men i slike tilfeller kombinerer den nesten alltid med andre alvorlige medfødte hjertefeil som ikke forårsaker vanskeligheter med å diagnostisere.

Hovedårsaken til den oppkjøpte innsnevringen av ventilringen er revmatisme. Det er en alvorlig sykdom som forekommer som et resultat av angina, hyppig tonsillitt, kronisk faryngitt, og skarlagensfeber, og kviseaktige hudinfeksjoner. Alle disse sykdommene er forårsaket av hemolytisk streptokokker. Alvorlighetsgraden av reumatisk feber, er at kroppen produserer antistoffer mot sitt eget vev i hjerte, ledd, hjerne og hud (utviklende karditt, artritt, chorea og erytem annulare). Når betennelse oppstår autoimmune karditt klaffer på ventiler som er erstattet grov arrvev og er sveiset til hverandre, noe som resulterer i en sammensmelting av hullet - til revmatisk mitral stenose.

En annen vanlig årsak til defekten er bakteriell eller infektiv endokarditt. Det er oftest forårsaket av samme streptokokker, så vel som andre mikroorganismer, går inn i den systemiske sirkulasjonen hos pasienter med nedsatt immunitet, HIV-infiserte pasienter, intravenøse stoffmisbrukere.

Hvilke symptomer skal varsle pasienten?

Vanligvis er tidsperioden mellom de overførte akutt revmatisk feber, som oppstår 2-4 uker etter streptokokkinfeksjoner, og de første kliniske manifestasjoner av lyte ikke mindre enn fem år.

Til de første symptomene i begynnelsen av sykdommen, eller med en liten mitralstenose, når området av mitralåpningen er mer enn 3 cm 2, er:

 • Økt tretthet,
 • En skarp generell svakhet,
 • Cyanotic (med en blå nyanse) rødme på kinnene - "mitral rødme"
 • Hjertesykdommer og uregelmessigheter i hjertets arbeid med psyko-emosjonell eller fysisk anstrengelse, så vel som i ro,
 • Dyspné når du går for betydelige avstander.

Ytterligere symptomer utvikler progresjon av stenose, som kan være moderat (område av ventilringen 2,3-2,9 cm 2), uttrykket (1,7-2,2 cm 2) og kritisk (1,0-1,6 cm 2), og er i stor grad bestemt av fasen av hjertesvikt og lidelser blodsirkulasjon.

Så i første etappe noterer pasienten kortpustethet, hjertebank og smerter i brystet, forårsaket bare av betydelig fysisk anstrengelse, for eksempel å vandre lange avstander eller klatre trapper til fots.

I den andre fasen sirkulatoriske forstyrrelser beskrevne trekk forstyrre på pasienten når mindre laster, og indikerer også venøs stase i kapillærene og venene i sirkulasjons sirkler - små lunge (skip) eller større (fartøyer indre organer). Dette manifesteres anfall av åndenød, spesielt liggende, tørrhoste, betydelig hevelse av ben og føtter, smerter i bukhulen som følge av venøs mengde i leveren og t. D.

I tredje fase sykdom under rutine husholdning aktivitet (knytte skolissene, matlaging frokost, vandre rundt i huset), observerer pasienten forekomsten av anfall av åndenød. I tillegg oppbygging karakteristisk hevelse av ekstremiteter, ansikt, ansamling av væske i buk og bryst hulrom, hvorved mage øker i volum og kompresjon av lungen væske forverrer bare åndenød. Pasientens hud får en blåaktig tinge - cyanose utvikler seg på grunn av en nedgang i oksygenivået i blodet.

I den fjerde, mest alvorlige eller terminale scenen oppstår alle de ovennevnte klager i en tilstand av fullstendig hvile. Hjertet kan ikke lenger utføre funksjonen ved å pumpe blod gjennom kroppen, indre organer mangler næringsstoffer og oksygen, og degenerasjon av de indre organene utvikler seg. På grunn av det faktum at blodet nesten ikke beveger seg gjennom karene, men stagnerer i lungene og indre organer, oppstår ødem i hele kroppen - anasarca. Den naturlige gjennomføringen av dette stadiet uten behandling er et dødelig utfall.

Generelt tar de første stadiene av prosessen uten behandling fra begynnelsen av kliniske manifestasjoner seg et annet tidsintervall, hovedsakelig 10-20 år, og kjennetegnes av en langsom kurs. Imidlertid, hvis blodblod er stagnert i begge sirkler, er det en rask utvikling av kronisk hjertesvikt. I medisin er enkelte tilfeller av forventet levetid med ubehandlede misdannelser på ca. 40 år beskrevet.

Hvordan diagnostisere mitral stenose?

Hvis pasienten har merket symptomene beskrevet ovenfor, bør han snarest mulig konsultere terapeuten eller kardiologen. Legen kan også mistenkt diagnose ved undersøkelse av pasienten, for eksempel via stetoskop for å lytte til støyen i mitral stenose ved punktet for projeksjonen av mitral (under den venstre nippel) eller høre stillestående natur rales i lungene.

reduksjon i LV ejection - et tegn på mitral insuffisiens

Likevel, for å bekrefte stenose av mitralåpningen, er det pålitelig bare ved hjelp av visualisering av forskningsmetoder, spesielt ved hjelp av ekkokardioskopi eller ultralyd i hjertet. Denne metoden lar deg anslå området for mitralringen og graden av fortykkelse (hypertrofi) av atriene, se tykkede sveisede ventiler og måle trykket i hjertekamrene. En av hovedindikatorene evaluert for mitralstenose er ejektionsfraksjonen (EF), som viser blodvolumet utvist i aorta og videre langs karene av hele organismen Normal PV er minst 55%, med mitral stenose kan reduseres betydelig og når kritiske verdier - 20-30% med alvorlig stenose.

I tillegg til et ultralyd i hjertet, er pasienten vist:

 1. EKG,
 2. Prøver med fysisk aktivitet - tredemølle test, veloergometri,
 3. Personer med myokardisk iskemi kan gjennomgå koronar angiografi for å vurdere behovet for intervensjon på koronarbeholdere,
 4. En undersøkelse av en reumatolog med en historie med revmatisk feber,
 5. Inspeksjon tannlege, ENT, gynekolog for kvinner og for menn urologen å oppdage og eliminere foci av kroniske infeksjoner (karies tenner, kroniske inflammatoriske prosesser i nasopharynx, etc., kan føre til utviklingen tank. Endokarditt).

I alle fall begynner den første undersøkelsen av en pasient med mistanke om mitralstenose først etter den første konsultasjonen av terapeuten eller kardiologen.

Narkotikabehandling av sykdommen

Behandling av mitral misdannelse er delt inn i konservativ og kirurgisk. Disse to metodene brukes parallelt, da pasientens medisinering er spesielt viktig før og etter operasjonen.

Til medisinering er utnevnelsen av følgende grupper av legemidler:

 • Betablokkere - legemidler som reduserer byrden på hjertet på grunn av redusert hjertefrekvens og redusert vaskulær motstand, spesielt når blodet stagnerer i blodkarene. Oftere utpekt concor, coronale, egilok, etc.
 • ACE-hemmer - "beskytte" fartøy, hjerte, hjerne og nyrer fra den negative påvirkning av økt vaskulær motstand. Påfør perindopril, lisinopril og andre.
 • Blokkere ARA II - lavere blodtrykk, noe som er viktig for pasienter med stenose, med samtidig høyt blodtrykk. Oftere brukte losartan (lorista, lopaz) og valsartan (valz).
 • Legemidler som har antiaggregant og antikoagulerende effekter - forhindre økt blodpropp i blodet, brukt hos pasienter med angina pectoris, en historie med hjerteinfarkt, samt med atrieflimmer. Tilordne aspirin kardio, acetamidol, tromboass, warfarin, clopidogrel, xarelto og mange andre.
 • diuretika - En av de viktigste gruppene i nærvær av kronisk hjertesvikt, fordi de forhindrer væskeretensjon i arteriene og årene, og reduserer etterbelastningen i hjertet. Rettferdiggjort bruk av indapamid, veroshpirona, divera, etc.
 • Hjerteglykosider - vises med en reduksjon i kontraktilfunksjonen til venstre ventrikel, samt hos personer med konstant atrieflimmer. Generelt administreres digoksin.

I hvert tilfelle brukes en individuell behandlingsregime, bestemt av kardiologen avhengig av manifestasjoner av defekten og dataene for ekkokardioskopi.

Kirurgisk behandling av mitralstenose

Avhengig av graden av stenose og stadium av CHF, kan operasjonen angis eller kontraindisert.

Med mindre stenose er kirurgi ikke avgjørende, og konservativ behandling av pasienten er tillatt. Med et ventilåpningsområde på mindre enn 3 kvadratmeter. se (moderat, alvorlig og kritisk stenose), er det foretrukket å utføre en operasjon på mitralventilen.

Samtidig operasjon er kontraindisert hos pasienter med terminal hjertesvikt, som i hjertet og i de indre organer kom irreversible prosesser, for å rette opp dette gjenopprettet blodstrøm kan ikke lenger, men død under åpen kirurgi for å helt trekk hjertet er ganske sannsynlig.

Så med stenos av mitralåpningen kan følgende operasjoner utføres:

Ballong Valvuloplasty

Metoden for ballong mitral valvuloplasti brukes i følgende tilfeller:

 1. En hvilken som helst grad av innsnevring av ventilringen i fravær av forkalkning av ventiler og uten trombi i venstre atriumhulrom, samt asymptomatisk kritisk stenose,
 2. Stenose med samtidig atrieflimmer,
 3. Fraværet av mitralregurgitasjon i henhold til ultralyd,
 4. Fravær av kombinert og kombinert alvorlig hjertefeil (patologi av flere ventiler samtidig),
 5. Fravær av samtidig iskemisk hjertesykdom som krever aortokoronar bypassoperasjon.

Teknisk utføres denne operasjonen på denne måten - etter innføring av beroligende legemidler er tilgang til femorale arterien intravenøst, gjennom hvilken et kateter med en liten ballong ved enden settes inn gjennom venen (introduseren) gjennom venen inn i hjertet. Ballongen etter å ha nådd nivået av stenose svulmer, ødelegger adhesjonene og sømene mellom ventilflappene, hvorpå den fjernes. Operasjonen tar ikke mer enn to timer og er praktisk talt smertefri.

variant av åpen kirurgi på ventilen med fjerning av stedet for revmatisk fibrose

Åpne kommissurotomi

Metoden for åpen commissurotomi er indikert i tilfelle av de ovennevnte forhold, unntatt muligheten for ballongvalvuloplasti. Hovedindikasjonen er mitral stenose på 2-4 grader. Operasjonen utføres under generell anestesi på det åpne hjertet, og utføres ved å kutte den smalte ventilen med en skalpell.

Ventilproteser

Operasjonen for erstatning (protese) til ventilen er angitt i de tilfellene når det er en brutal skade på ventiler, som ikke er gjenstand for normal kirurgisk inngrep. Mekanisk og biologisk (fra gris hjerte) transplantasjoner brukes.

Operasjonen utføres i de fleste tilfeller på en kvote, som kan fås innen få uker etter at de nødvendige dokumentene er levert. Ved egenbetaling kan pasientens kostnad variere mellom 100-300 tusen rubler, hvis det er en protetisk mitralventil. Teknisk er slik behandling tilgjengelig i nesten alle større byer i Russland.

Livsstil med mitral stenose

En livsstil med en mindre asymptomatisk mitralstenose krever ingen korreksjon, med unntak av slike ting som:

 • Overholdelse av kosthold,
 • Vanlig besøk til lege,
 • Utelukkelse av ekstrem fysisk anstrengelse,
 • Permanent inntak av foreskrevne medisiner.

En mer uttalt stenose før operasjonen kan føre til mye ulempe for pasienten, da det er nødvendig å beskytte hjertet og utelukke noen betydelige belastninger som bringer ubehag. Derfor hjelper kirurgisk behandling for å bedre livskvaliteten, men krever en mer ansvarlig tilnærming til livets vei etter operasjonen, i særdeleshet, mer strikt medisinske anbefalinger, samt hyppige besøk til legen med det formål å ekkokardiografi (ved første månedlige, deretter hvert halvår i fremtiden igjen per år).

Er komplikasjoner mulig?

Før operasjonen, i tilfelle av alvorlig stenose og i nærvær av hjertesvikt, er risikoen for alvorlige rytmeforstyrrelser og tromboemboliske komplikasjoner ganske høye.

Etter kirurgi blir risikoen minimaliseres, men i sjeldne tilfeller kan forårsake slike ugunstige forhold, slik som postoperative sårinfeksjoner, blødning fra såret i tilfellet med åpen kirurgi tilbakevendende stenose (restenose). Forebygging er kvaliteten på intervensjonen, samt rettidig administrasjon av antibiotika og andre nødvendige stoffer.

outlook

Prognosen bestemmes av graden av stenose og stadiet av kronisk hjertesvikt. Med en 2-4 grader av stenose i kombinasjon med 3-4 fasen av CHF, er prognosen ugunstig. Kirurgisk inngrep i dette tilfellet gjør at du kan endre prognosen i en gunstig retning og ujevnt forbedre pasientens livskvalitet.

Les Mer Om Fartøyene