Stenose av nyrearterien: symptomer og behandling

Begrepet "renal artery stenose" innebærer en innsnevring av lumen i sammenligning med diameteren av denne arterien hos en sunn person. Dette fører til en reduksjon i nyreperfusjonen og utviklingen av kroniske nyresykdommer hos mennesker, som er preget av en reduksjon i glomerulær filtrering, hypertensjon og voksende nefrosclerose. Hemodynamisk signifikant stenose vurderes, noe som fører til en reduksjon i lumen av arterien med 50% eller mer. Imidlertid, i nærvær av faktorer som forverrer blodtilførselen av nyrene, kan symptomene på sykdommen manifesteres selv med en mindre signifikant innsnevring av karet.

årsaker

Det er mange forskjellige årsaker som kan forårsake skade på nyrene. Disse inkluderer:

 • aterosklerotisk prosess;
 • fibro-muskulær dysplasi;
 • vaskulitt og ikke-spesifikk aortoarteritt;
 • nyrearteriehypoplasi;
 • komprimering av nyrens hovedarterie fra utsiden (f.eks. en svulst);
 • coarctation av aorta;
 • emboli, trombose etc.

Aterosklerose er den vanligste årsaken til stenose av nyrene. Omtrent 40-65% av tilfellene av denne sykdom er forbundet med den begrensning lumen aterosklerotiske plakk, som kan være plassert i aorta og nyrearteriene ned eller plassert direkte i sistnevnte.

Aterosklerotisk stenose kan være en- og tosidig. Det forårsaker minst 15% av alle tilfeller av hypertensjon, som i utgangspunktet anses som viktig.

Faktorer som disponerer for aterosklerotiske lesjoner av nyreneårene:

Redusering av lumen av nyreneårene fører til en nedgang i pulstrykket i dets grener og utilstrekkelig blodtilførsel til nyrene. Som svar på dette, er det hyperplasi av juxtaglomerulære apparat og en økning i konsentrasjonen av renin, som blir produsert av cellene i innretningen. Følgelig angiotensinogen 2 akkumuleres i blodet, som er en potent vasokonstriktor (trekker sammen blodårer), og fremmer sekresjon av aldosteron, forsinkelsen i kroppen av natrium og vann. Noen tid angiotensin 2 støtter tone afferente og efferente glomerulære arterioler, for derved å opprettholde et tilstrekkelig nivå av glomerulær filtreringshastighet, renal blodstrøm og tilstrekkelig strukturer. Men når den patologiske prosessen utvikler seg, øker arteriell hypertensjon, nyrefunksjonen forverres og nekrosklerose utvikles.

På det andre stedet blant de patologiske forholdene som fører til stenose av nyrearterien er fibro-muskulær dysplasi. Det oppdages hyppigere hos kvinner under 45 år. Distale eller midterste deler av arterien påvirkes vanligvis. Faktisk innsnevring er en konsekvens av hyperplasi, som omfatter fartøyet i form av en ring. I 50% av pasientene kan lesjonen være bilateral.

I 16-22% av tilfellene skyldes innsnevringen av nyrearteriene ikke-spesifikk aortoarteriitt. Dette er en autoimmun sykdom fra vaskulittgruppen som påvirker aorta og dens grener. Flere unge kvinner og barn er utsatt for det.

Stenose av nyrefartøy på grunn av andre årsaker er mye mindre vanlig.

symptomer

Kliniske tegn på stenose av nyrene er ikke spesifikke. I de første stadiene av sykdommen er det som regel ingen klager. Bare en del av pasientene har hodepine og følelsesmessig labilitet. Når auskultasjon av magen, blir støy i sin øvre del fra en eller to sider ofte hørt.

Etter hvert som stenosen øker og kompensasjonsmulighetene tømmes, blir pasientens tilstand forverret.

Det tidligste og viktigste symptomet på denne patologien er arteriell hypertensjon, svak følsom for behandling. Noen ganger kan det eneste objektive tegn på sykdommen være en økning i diastolisk trykk.

Hvis årsaken til arteriell hypertensjon er aterosklerotisk stenose, viser disse pasientene vanligvis andre manifestasjoner av aterosklerose (iskemisk hjertesykdom, intermitterende claudikasjon). I tillegg tiltrekker følgende funksjoner oppmerksomhet:

 • tidlig utbrudd og vedvarende hypertensjon;
 • høyt blodtrykk: systolisk - over 200 mm Hg. st, diastolisk - mer enn 130-140 mm Hg. Artikkel.;
 • en rask økning i hennes symptomer;
 • ugunstige variasjoner i daglig trykkfluktuasjon (dårlig redusert og fortsetter å øke om natten);
 • motstand mot antihypertensive stoffer;
 • nedsatt funksjonell kapasitet av nyrene (nedsatt glomerulær filtreringshastighet og økt kreatinin i blodet);
 • et stort antall komplikasjoner (hjerne-sirkulasjonsforstyrrelser, hjertesvikt).

Og utnevnelsen av ACE-hemmere og angiotensinreceptorblokkere reduserer ikke bare blodtrykket, men forverrer også nyrefunksjonen. Bidrar også til økningen av nyrefeilinntaket av ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer og diuretika.

En rolle i forverring av nyre spiller en kolesterol emboli av nyrearteriene som et resultat av brudd på integriteten av fibrøs kapsel av aterosklerotisk plakk destabilisering om sin tilstand (traume, idet det høye doser av antikoagulerende middel). Klinisk manifesteres dette ved slike tegn:

 • ryggsmerter;
 • oligo- eller anuria;
 • endringer i urin sediment (leukocyturi, hematuri);
 • en økning i kreatinin i blodet;
 • hyperkalemi.

I tillegg til nyrebeholdere kan dette påvirke:

 • cerebrale arterier (alvorlig hodepine, kvalme, oppkast, forbigående iskemiske angrep, slag);
 • nesehinnen (blødning, ødem i optisk nerve);
 • kar i fordøyelsessystemet (intestinal obstruksjon av iskemisk opprinnelse, gastrointestinal blødning);
 • skinn av huden (retikulær livedo, trofiske lidelser).

Hos eldre pasienter kan denne patologien kombineres med andre nyresykdommer:

Prinsipper for diagnostikk

Tilstedeværelsen av en pasient med stenose av nyrene, kan legen mistenke for en kombinasjon av kliniske tegn og trekk ved sykdomsforløpet. Det kan imidlertid kun bekreftes med instrumentelle forskningsmetoder:

 1. Ultralydsundersøkelse med dopplerografi (brukt ved første diagnosetrinn, siden teknikken er minimal invasiv og ikke krever innføring av kontrastmidler).
 2. Computertomografi av nyrer angiokontrastirovaniem (gir mulighet til å beregne en pålitelig måte nyre størrelse, graden av innsnevring av nyrearteriene, og å identifisere dem i nærvær av aterosklerotisk plakk).
 3. Magnetic resonance imaging (svært informativ, men begrenset i bruk på grunn av høye kostnader).
 4. Kontrast angiografi (den mest nøyaktige diagnostisk metode for å detektere endringen i lumen av nyrearteriene er forbundet med risiko for forverret nyrefunksjon og utvikling av kolesterol emboli).
 5. Radioisotopscintigrafi (resultater av en prøve med kaptopril indikerer indirekte en lesjon av nyrene i nyrene).
 6. Excretory urography (avslører langsom fjerning av kontrast på siden av lesjonen).

Laboratorieforskningen utfyller de mottatte dataene, blant annet er følgende obligatoriske:

behandling

Med stenose av nyrene, er hovedmetoden for behandling kirurgisk inngrep. Operasjonsvolumet avhenger av forekomsten av den patologiske prosessen og lokaliseringen av innsnevringsstedet i arterien.

 • Hos personer med høy operasjonell risiko utføres perkutan endovaskulær dilatasjon og stenting.
 • Med isolerte aterosklerotiske lesjoner av nyrekar, utføres endarterektomi.
 • Ved fibro-muskulær dysplasi blir det berørte området av karet resektert, etterfulgt av dannelse av anastamose eller proteser.
 • Ved ikke-spesifikk aortoarteritt utføres korrigerende kirurgi ikke bare på nyrene, men også på aorta.
 • Den etablerte atrofien av nyrene og manglende evne til å utføre sin funksjon er en indikasjon på nephrectomi.

Medikamentterapi for nyrearteriestenose anses ikke fysiologisk, siden bruk av antihypertensive legemidler fører til avbrudd av blodtilførselen til nyrene, som allerede er i en tilstand av hypoperfusjon. ACE-hemmere og angiotensinreseptorblokkere brukes ikke i denne patologien fordi de kan forverre nyresvikt. Om nødvendig, er kalsiumkanalblokkere, a-adrenoblokker, brukt fra hypotensive stoffer.

Konservativ behandling utføres hos eldre pasienter med systemiske lesjoner i blodet. I den aterosklerotiske prosessen er lipidsenkende terapi og disaggreganter obligatorisk.

Til hvilken lege å søke

Hvis det er mistanke om nyrearterie-stenose, bør du kontakte en vaskulær kirurg eller nevrolog. En radiolog og en ultralydspesialist er aktivt involvert i diagnosen. I tillegg kreves en konsultasjon av en kardiolog og reumatolog.

konklusjon

Tidlig gjenkjenning av stenose av nyrearterien og kirurgisk behandling gir gode resultater. Umulighet av operativ korrigering av stenose eller påvisning av sistnevnte på stadiet av nyresvikt og komplikasjoner bestemmer en ugunstig prognose.

Medisinsk animasjon "Stenting av nyrearterien":

Stenose av nyrearteriene

Stenose av nyrearteriene - innsnevring av diameteren til en eller begge nyrearterier eller deres grener, ledsaget av en reduksjon i nyreperfusjonen. Stenose av nyrearteriene manifesteres ved utvikling av renovaskulær arteriell hypertensjon (opptil 200 / 140-170 mm Hg) og iskemisk nefropati. Diagnose av stenose av nyrearteriene er basert på laboratorietester, ultralyd av nyreskip, ekskretorisk urografi, renal angiografi, scintigrafi. Ved behandling av stenose av nyrene, brukes terapi, angioplastikk og stenting av nyrene, skakering, endarterektomi.

Stenose av nyrearteriene

Stenose av nyrearteriene er en av de viktigste problemene i nevrologi, urologi og kardiologi. Stenose av nyrearteriene utvikles på grunn av medfødte og oppkjøpte endringer i arterielle kar, noe som fører til en reduksjon i nyreblodstrømmen og utvikling av nefrogen hypertensjon.

I motsetning til parenchymal hypertensjon på grunn av primær nyresykdom (glomerulonefritt, pyelonefritt, nephrolithiasis, hydronephrosis, polycystisk, svulster, cyster, nyre tuberkulose, etc.), med nyrearteriestenose utvikle sekundær symptomatisk renovaskulær hypertensjon ikke forbundet med en lesjon i nyreparenchymet. Hypertensjon forårsaket av okklusive lesjoner og stenotiske nyrearterien blir detektert i 10 til 15% av pasienter med essensiell og 30% av renal hypertensjon. Nyrearteriestenose kan være forbundet med livstruende komplikasjoner - hjerte- svikt, slag, myokardialt infarkt, kronisk nyresvikt.

Årsaker til stenose av nyrearteriene

De hyppigste årsaker til nyrearteriestenose rager aterosklerose (65-70%) og fibromuscular dysplasi (25-30%). Aterosklerotisk nyrearteriestenose oppstår i menn over 50 år er 2 ganger oftere enn kvinner. Således ateromatøse plakker kan være lokalisert i de proksimale segmenter av nyrearterien nær aorta (74%), midtre segment av nyrearteriene (16%) i arterien avgreningsområde (5%) eller i de ytre grener av nyrearteriene (5% av tilfellene). Aterosklerotisk nyrearterie oftest utvikler på bakgrunn av diabetes, tidligere hypertensjon, ischemisk hjertesykdom.

Nyrearteriestenose grunn fibromuscular dysplasi medfødt segmental (muskel fibrose eller fortykkelse av arteriene membraner), 5 ganger mer sannsynlig å bli registrert hos kvinner eldre enn 30-40 år. I de fleste tilfeller er stenosjonslesjonen lokalisert i det midtre segmentet av nyrearterien. I samsvar med egenskapene til morfologiske og arteriografiske egenskaper, er det utpreget intimal, medial og perimedial fibromuskulær dysplasi. Stenose av nyrearteriene i fibromuskulær hyperplasi har ofte bilateral lokalisering.

Omtrent 5% av pasientene nyrearteriestenose forårsaket av andre faktorer, inkludert isolerte arteriell aneurisme, arteriovenøse anastomoser, vaskulitt, Takayasus sykdom, trombose eller emboli av nyrearterien, kompresjon fra utsiden nyre fremmed fartøyets skrog eller svulst nephroptosis, Koarktasjon og rett. Stenosis nyrearterie aktiverer en kompleks mekanisme av renin-angiotensin-aldosteronsystemet, som er ledsaget av en stabil renal hypertensjon.

Symptomer på stenose av nyrearteriene

Stenose av nyrene er karakterisert ved to typiske syndromer: arteriell hypertensjon og iskemisk nefropati. Rask utvikling av resistent hypertensjon under 50 år, som regel gjør du om fibromyshechnoy dysplasi hos pasienter eldre enn 50 år - av aterosklerotisk nyrearteriestenose. Arteriell hypertensjon i stenosen av nyrearteriene er resistent mot antihypertensiv terapi og har høye diastoliske blodtrykk, og når 140-170 mm Hg. Art. Hypertensive kriser med vasorenal hypertensjon er sjeldne.

Utvikling av hypertensjon er ofte ledsaget av cerebrale symptomer - hodepine, rødme, tyngde i hodet, smerter i øynene, tinnitus, blinkende "flyr" foran øynene, svekket hukommelse, søvnforstyrrelser, irritabilitet. Overbelastning venstre hjerte bidrar til utvikling av hjertesvikt, som er manifestert hjertebank, smerter i hjertet, en følelse av tetthet i bryst, kortpustethet. Ved alvorlig nyrearteriestenose kan utvikle tilbakevendende lungeødem.

Renovaskulær hypertensjon med nyrearteriestenose utvikles i etapper. Kompensasjonen fasen normotensjon observert til moderat hypertensjon, medisiner korrigerbar; nyrefunksjonen forblir intakt. Stadiet av relativ kompensasjon er preget av stabil arteriell hypertensjon; en moderat nedgang i nyrefunksjonen og en liten reduksjon i deres størrelse. Dekompensert hypertensjon blir alvorlig, ildfaste å antihypertensiva i naturen; betydelig redusert nyrefunksjon, er nedsatt størrelse reduseres til 4 cm. Hypertensjon stenose av nyrearteriene kan være av malign beskaffenhet (rask inntreden og utvikling av fulminant), med signifikant hemming av nyrefunksjonen og en minskning i nyre størrelse til mer enn 5 cm.

Nephropati med stenose av nyrearteriene manifesteres av symptomer på nyre-iskemi - en følelse av tyngde eller stump smerte i nedre rygg; med nyreinfarkt - hematuri. Utvikler ofte sekundær hyperaldosteronisme, preget av muskelsvikt, polyuri, polydipsi, nikturi, parestesier, tetanyangrep.

Kombinasjon med nyrearteriestenose lesjon andre vaskulære (aterosklerose, ikke-spesifikk aortoarteriit) kan være ledsaget av symptomer på ischemi av den nedre eller øvre lemmer av tarmen. Den progressive løpet av nyrearteriestenose fører til en farlig vaskulære og renale komplikasjoner - retinopati, akutt cerebrovaskulær ulykke, myokardialt infarkt, nyresvikt.

Diagnose av nyrearterie stenose

Et karakteristisk diagnostisk tegn på stenose av nyrearteriene er lytting av lyder i de øvre kvadranter i underlivet. Med perkusjon er utvidelsen av hjertets grenser til venstre bestemt med auskultasjon - styrking av apikal hjerteslag, aksent av II tone på aorta. I prosessen med oftalmopopi er tegn på hypertensiv retinopati avslørt.

Biokjemisk blodprøve for stenose av nyrearteriene karakteriseres av en økning i nivået av urea og kreatinin; generell urinanalyse - proteinuri, erytrocyt. Nyren ultralyd avslører en jevn reduksjon i størrelsen på den iskemiske nyre som er typisk for stenose av nyrene. For å vurdere graden av stenose og graden av nyreblodstrømning, brukes USDG og dupleksskanning av nyrearteriene.

Dataene for ekskretorisk urografi med stenose av nyrene er karakterisert ved en reduksjon av intensiteten og en forsinkelse i utseendet av et kontrastmiddel i den berørte nyren, en reduksjon i størrelsen på det tilsvarende organet. Utførelse av radioisotop renografi gir informasjon om formen, størrelsen, posisjonen og funksjonen av nyrene, samt effektiviteten av nyreblodstrømmen.

Standardmetoden for å diagnostisere stenose av nyrearteriene er selektiv nyreartardiografi. Ifølge de mottatte angiogrammer blir lokalisering og omfanget av stenose avslørt, dets årsaker og hemodynamiske betydning er bestemt. Differensiell diagnose av stenose av nyrene er utført med primær aldosteronisme, feokromocytom, Cushings syndrom, nyreparenkyma sykdommer.

Behandling av nyrearterie stenose

Narkotikabehandling for stenose av nyrearteriene er tillegg, siden den ikke eliminerer de underliggende årsakene til arteriell hypertensjon og nyre-iskemi. Symptomatiske antihypertensive stoffer og ACE-blokkere (kaptopril) er foreskrevet for alderdom eller systemiske lesjoner i arteriell sengen.

Angiografisk bekreftet stenose av nyrearteriene tjener som indikasjon på ulike typer kirurgisk behandling. Den vanligste typen intervensjon for stenose av nyrene, forårsaket av fibromuskulær dysplasi, er endovaskulær ballongdynatasjon og stenting av nyrene.

Når aterosklerotiske nyrearteriestenose utvelgelsesmetoder er poding (chrevnopochechnoe, bryzheechnopochechnoe, aortorenal) og endarterektomi av nyrearterien. I noen tilfeller er det vist holder reseksjon av den stenotiske del av nyrearterien reimplantasjon inn i aorta anastomose "ende til ende" eller nyrearterien vaskulær protese autograft, eller syntetiske transplantater.

Stenose av nyrearteriene på grunn av nefroptose krever nephropexy. Hvis det er umulig å utføre rekonstruktiv kirurgi, brukes nephrectomy.

Prognose for stenose av nyrearteriene

Kirurgisk behandling av nyrearterie-stenose gjør det mulig å oppnå BP-normalisering hos 70-80% av pasientene med fibromuskulær dysplasi og 50-60% med aterosklerose.

Perioden etter postoperativ normalisering av blodtrykket kan ta opptil 6 måneder. For å eliminere gjenværende arteriell hypertensjon, foreskrives antihypertensive stoffer. Pasienter anbefales å få et oppfølgingsbesøk hos en nevrolog og en kardiolog.

Stenose av nyrearterien

Stenose av nyrearterien er en sykdom forårsaket av innsnevring eller blokkering av nyrearteriene. Data fra epidemiologiske studier indikerer at patologi forekommer hos 6,8% av befolkningen i alderen 65 år og eldre. Faren for patologi er at i 73% av tilfellene med sin naturlige kurs i syv år dør pasienter.

Hos pasienter med stenose i nyrene, blir blodet levert til nyrene svært lite og mye mindre enn nødvendig, noe som fører til en forverring i filtreringsprosessen og økning i trykk. Brudd på sirkulasjonen forårsaker også nyresvikt. Hvis sykdommen ikke blir behandlet i lang tid, vil nyren rynke og vil ikke lenger kunne utføre sine funksjoner. Sykdommen som helhet påvirker pasientens helse negativt: hormonbalansen er ødelagt, protein går tapt, det totale volumet av blod endres, og tilstanden av karene forverres.

Årsaker til stenose av nyrearteriene

Hovedårsakene til stenose inkluderer aterosklerose (70% av tilfellene), fibromuskulær dysplasi (25%), nevrologiske patologier (5%).

aterosklerose

Vanligvis fremkaller stenose av nyrene arteriene aterosklerose. Dette begrepet betyr prosessen med akkumulering av et innskudd fra kolesterol, fett og kalsium på nyrene, som forårsaker deres innsnevring. Risikoen for å bli syk med denne sykdommen øker med alderen. Pasienter med aorta lesjoner, arteriell hypertensjon og iliac arteriesykdom er i fare. For denne patologien er preget av nederlaget til en gruppe kar på grunn av stenose, skleroterapi, utslettelse av arterier, atherotrombotiske lidelser. Ofte ligger stenose i de proksimale segmentene av nyrene i nærheten av aorta, i de midterste segmenter, i stedet for bifurcation av arteriene, i de distale grenene til nyrene.

Fibromuskulær dysplasi

Fibromuskulær dysplasi oppstår på grunn av medfødt eller oppnådd arteriell dysplasi (fortykning av membranene i arteriene). Ofte er denne patologien diagnostisert hos kvinner i alderen 30 til 40 år. En slik lesjon finnes i det midterste segmentet av nyrearterien.

Nephrological pathology

Nevrologiske patologier er den minst sannsynlige årsaken til stenose. Slike sykdommer innbefatter aneurisme, hypoplasi, eksogene kompresjons okklusjoner og nyrearteriene, vaskulitt, trombose, nephroptosis, arteriovenøse anastomoser.

Leger identifiserer også flere risikofaktorer som bidrar til sykdommen. Slike predisponerende faktorer inkluderer:

 • røyking,
 • dårlig næring (utbredelse i kostholdet med matvarer med høyt innhold av sukker, fett og kolesterol);
 • fedme;
 • genetisk predisposisjon;
 • kronisk nyresykdom;
 • økning i blodsukker og kolesterol;
 • alderdom.

Symptomer på stenose av nyrearteriene

En omfattende undersøkelse fra en nephrologist koster pasienter som er plaget av følgende forhold:

 • Nyresvikt - vises på grunn av forstyrrelser av nyrene forårsaket av redusert blodtilførsel på grunn av nedgang i arterier i diameter.
 • Høyt blodtrykk, som ikke kan reduseres ved å administrere antihypertensive stoffer.
 • Utseendet av lyder, som kan oppdages ved å undersøke magen med et stetoskop.
 • Økt blodtrykk (alvorlig eller moderat) hos pasienter som har en historie med hjerneslag eller hjerteinfarkt.
 • Økt trykk hos pasienter yngre enn 30 år og eldre enn 50 år.
 • Brudd på nyrene etter å ha tatt slike antihypertensive medisiner som en angiotensinreseptorblokkering eller en angiotensinomdannende enzymhemmer.

Derfor kan vi si at nyrearteriestenose funnet hos pasienter med hypertensjon og nedsatt nyrefunksjon. Vanlige symptomer på nyrearteriestenose inkluderer: svimmelhet, søvnløshet, kortpustethet, rask hjerterytme, muskelsvakhet, svekket hukommelse, smerte, følelsesmessig ustabilitet, fremveksten av fluer foran øynene, hevelse i ankler, oppkast og kvalme, reduksjon eller økning i vannlating.

Diagnose av nyrearterie stenose

 1. Laboratorieforskning. Økt blod urea nitrogen og serumkreatin er de første indikatorene på sykdommen, som legen betaler oppmerksomhet til. For diagnosen er også en urinalyse foreskrevet, noe som indikerer, i nærvær av sykdommen, et skarpt urinsediment og proteinuri.
 2. Dupleks ultralyd av nyrene arterier er den mest tilgjengelige og nøyaktige metoden for å diagnostisere sykdommen, noe som gjør at du kan vurdere alvorlighetsgraden av stenose ved å estimere mengden blodstrøm i arteriene. Tilstedeværelsen av patologi vil bli indikert ved akselerert blodgass, provosert av innsnevring av arteriene. Imidlertid bør det tas hensyn til at i pasienter med fedme eller flatulens kan resultatene av ultralyd være upålitelige.
 3. Scintigrafi av nyrene: Utnevnt for å sammenligne perfusjonen av venstre og høyre nyrer. Denne metoden brukes også til å måle glomerulær filtreringshastighet i nyrene.
 4. Magnetisk resonans angiografi. Denne teknikken lar deg få bilder av nyrene og aorta. Fordelene ved MR for diagnose av stenose er dens ikke-invasivitet og muligheten for å oppnå et tredimensjonalt bilde av det berørte området av arterien. Imidlertid har denne metoden også ulemper: høy pris, overdreven alvorlighetsgraden av stenose, manglende evne til å skille stenose fra okklusjon i noen tilfeller.
 5. Selektiv nyrearteriografi: Tillater å bestemme omfanget og plasseringen av lokaliseringen av arterie lesjoner. Det utføres ved innføring av radioaktive preparater.

Behandling av nyrearterie stenose

I begynnelsen involvert behandling av stenose av nyrene i blodet fjerning av det berørte organet. Men i disse dager er det effektive kirurgiske og konservative metoder for å eliminere denne sykdommen.

Narkotika behandlingen av patologi avhenger av sin scene:

 • Den første fasen (moderat hypertensjon). På dette stadiet av patologi har pasienten god helse og normal funksjon av nyrene, trykket er normalt eller overstiger sin øvre grense. For å behandle stenose, kan en lege foreskrive blodtrykkssykdommer eller vanndrivende medisiner.
 • Den andre fasen (kompensasjon). Det kliniske bildet av sykdommen på dette stadiet er mer uttalt: det er vedvarende hypertensjon, det er et brudd på nyrene, så vel som deres reduksjon. Pasienten trenger komplisert behandling under tilsyn av en lege.
 • Den tredje fasen (dekompensering). Pasienten har alvorlig hypertensjon, som ikke kan elimineres ved hjelp av antihypertensive stoffer, nyrene nesten ikke lenger fungerer, og reduseres betydelig. Etter hvert som pasientens helse forverres raskt, utføres behandlingen utelukkende i en sykehusinnstilling.

På alle stadier av sykdommen ordinerer legene vanligvis medisiner fra grupper av angiotensin II-reseptorblokkere og ACE-hemmere. For å senke kolesterol i blodet og stabilisere aterosklerotiske plakkarterier, foreskrives medisiner fra klassen av statiner.

For effektiv behandling av stenose anbefales røykeslutt og vekttap i tilfelle av fedme. I tillegg er det nødvendig å observere et lavt karbohydrat diett, som vil bidra til å senke blodsukkeret og forhindre diabetisk nyreskader. En slik diett vil også bidra til å senke nivået av kolesterol i blodet, noe som vil bremse utviklingen av både aterosklerose og stenose.

Kirurgisk behandling

I alvorlige tilfeller, kur stenose bruke konservative metoder ikke kan, så det er nødvendig å ty til kirurgi. Vanligvis operasjonen er tilordnet i følgende indikasjoner: angina, ustabil eller lungeødem i nærvær av hemodynamisk signifikante stenose, kronisk nyresvikt, stenose av arterien i nærvær av en arbeids nyre, ukontrollert hypertensjon, bilateral hemodynamisk signifikante stenose.

 • Shunting er etableringen av en annen måte for blodstrømmen (omgå det berørte området av arterien) ved hjelp av shunts.
 • Angioplastikk er en forlengelse av det smalte fartøyet ved innføring av en oppblåsingsbeholder inn i den.
 • Stenting er forstørrelsen av nyrearterien ved hjelp av en maske eller vårstent, som er plassert inne i fartøyet, og dermed utvide den og forbedre blodstrømmen.
 • Reseksjon av arterieområdet - fjerning av det berørte området av arterien.
 • Protese er en rekonstruktiv kirurgi, som vanligvis utføres etter reseksjon av nyrearterien. Det er foreskrevet for å gjenopprette normal blodstrømning ved hjelp av proteser til et nyrene arterieimplantat.
 • Nephrectomy er en radikal metode for behandling av patologi, som innebærer fullstendig fjerning av det berørte organet.

Prognose for stenose av nyrearteriene

Umiddelbar behandling av sykdommen kan utløse slike konsekvenser som hjerneslag, nyre og hjertesvikt, arteriosklerose i blodkar. I tilfelle av rettidig behandling, når patologien ennå ikke har gått i alvorlig fase, er prognosen for pasienten gunstig. For fullstendig gjenoppretting etter stenose vil det ta ca 4-6 måneder.

For å forhindre stenose av nyrene, må du:

 • En gang om året gjennomgår en medisinsk undersøkelse for å sikre at nyrefunksjon og blodtrykk er normale;
 • spise riktig - gi preferanse til å lene kjøtt, frukt, begrense forbruket av salt, hermetikk, søtsaker, donuts, sjetonger, smør, fett og melk;
 • trene regelmessig
 • opprettholde en sunn vekt;
 • å nekte fra alkohol og røyking;
 • unngå følelsesmessig og fysisk overutnyttelse;
 • kontrolltrykk.

Prosedyrer anvendt
Stenose av nyrearterien

Stenose av nyrearteriene

Legg igjen et svar 1,748

Perfusjon av nyren reduseres på grunn av innsnevring av lumen av nyrearteriene (vanligvis en av dem), når en person står overfor en slik sykdom som stenose av nyrearterien. Årsakene til utviklingen av patologi er svært mange, og symptomatologien er tydelig uttalt. Behandlingen utføres konservativt, men krever ofte kirurgisk inngrep. Prognoser er gunstigere, men alt avhenger av tilstrekkelighet og aktualitet av terapeutiske prosedyrer.

Generell informasjon

Stenose av nyrearteriene er en sykdom som oppstår mot bakgrunnen av innsnevring eller blokkering av lumen av store kar, som sikrer blodstrømmen til nyrene. Sykdommen er mer typisk for eldre. Statistikk sier at det forekommer hos hver 7 eldre person. På bakgrunn av sykdommen stiger blod til kroppen i mindre mengder enn nødvendig, noe som fører til dårlig filtrering. Langsiktig problemer med blodgennemstrømning fører til nyresvikt, som kroppen rynker og kan ikke fungere ordentlig. Disse prosessene fører til forverring av pasientens velvære.

Patologi refererer til aktivitetene hos nephrologist, urolog og kardiolog. Det er resultatet av medfødte eller oppkjøpte problemer med fartøyene. Med stenose er det en utvikling av vasorenal arteriell hypertensjon, hvorfra parenchymen av nyrene ikke lider. Men stenose av nyrens arterier kan føre til farlige komplikasjoner.

Årsaker til utvikling

Årsakene til stenose av nyrene arterier kan deles inn i 3 grupper:

Årsakene som kan utløse utviklingen av patologiske prosesser er:

 • røyking,
 • sterk fullstendighet;
 • arteriell hypertensjon;
 • genetisk predisposisjon;
 • diabetes mellitus;
 • alder etter 65 år;
 • kronisk nyresykdom;
 • høyt kolesterol.
Tilbake til innholdet

Patogenese av nyrearterie stenose

Når stenosen av nyrearterien utvikler seg, reduseres arterielt trykk i det vaskulære rommet, som følger sammenblandingen. Som et resultat blir renin utskilt. Dette fører til en nedgang i nivået av natrium i nefronen, noe som fører til omdannelse av renin til angiotensin l, som under påvirkning av fysiologiske prosesser påvirker systemiske arterioler. I tillegg øker den perifere motstanden. Over tid utvikler hypersekresjon av aldosteron, nivået av natrium i kroppen øker, noe som fører til hevelse på grunn av akkumulering av ekstracellulær væske. Natrium bidrar også til overfølsomheten av veggene til karene til hormoner og økt tone. Etter hvert som disse prosessene utvikler, øker symptomene på sykdommen.

Symptomer på nyresykdom

Stenose av nyrearteriene kan manifestere seg på forskjellige måter, som avhenger av mange faktorer, men det er mulig å identifisere de viktigste symptomene som er typiske for de fleste pasienter:

 • hodepine;
 • svimmel,
 • trykket stiger;
 • minnet blir verre;
 • problemer med søvn;
 • gjør støy i ørene;
 • irritabilitet, tearfulness, overdreven følelsesmessighet;
 • smerte i øyet
 • Utseendet av blikk i øynene;
 • kortpustethet;
 • takykardi;
 • retrosternal smerte som gir til hjertet og venstre arm;
 • smertefulle opplevelser av vondt i nedre rygg;
 • hjertet gjør vondt
 • bomullsfødder.

diagnostikk

Når pasienten kommer til legen, utfører spesialisten de nødvendige diagnostiske prosedyrene. Først av alt, samler legen historie (symptomer, klager, familie sykdom, medfødt og kronisk), palpere magen, gjør lytte til støy i øvre del av magen og utfører en visuell inspeksjon. Dette gir de nødvendige dataene for videre forskning. Hvis en ekspert mistenker stenose av nyrene, foreskriver han følgende diagnostiske prosedyrer:

 • generell analyse av urin og blod;
 • biokjemi av blod (kreatinin og urea økt);
 • MRI;
 • Ultralyd (visualisering av reduksjon av det iskemiske organet);
 • ereksjon urografi (forsinkelse av kontrast på stedet der det oppstod en sammenblanding);
 • radiopaque angiografi (det er klart hvor innsnevringen skjedde, og hvor arterien utvides);
 • radioisotopstudie;
 • scintigrafi;
 • dupleks skanning av nyrene i nyrene;
 • differensialdiagnostikk (med feokromocytom, primær aldosteronisme, koarctasjon av aorta).
Tilbake til innholdet

Behandling av sykdommen

Nyrestensose er en sykdom som nylig har begynt å bli behandlet på en annen måte, bortsett fra å fjerne orgel. Dagens medisin er i stand til å takle sykdommen medisinsk. Angioplasti eller stenting av arterien er mulig. Siden grunnlaget for stenose er arteriell hypertensjon, først og fremst, behandles medikamentbehandling. Bruk av narkotika er avhengig av sykdomsstadiet:

 • Jeg stadium (moderat hypertensjon) - funksjonaliteten til nyren endres ikke, symptomene på patologi er praktisk talt fraværende, bare noen ganger trykk øker. Brukt diuretika og rusmidler som stopper løpet av et angrep.
 • Stage II (kompensasjon) - utvikler vedvarende hypertensjon, nyren er dårligere og reduseres litt. Terapien er dypere.
 • 2. stadium (dekompensering) - alvorlig hypertensjon, størrelsen på nyre er mye mindre enn vanlig, noe som påvirker organets funksjoner og de ytre symptomene på sykdommen. Terapi er bare på sykehusets sykehus.
Tilbake til innholdet

medisinering

Behandling med legemidler betraktes som tillegg, siden selve årsaken til stenosen av legemidlet ikke kan elimineres. Hvis problemer utvikles mot bakgrunnen av diabetes, anbefales pasienten ACE-hemmere og angiotensin II-reseptorblokkere. Slike medisiner kan bare brukes til ensidig stenose. Mulig administrering av heparin eller blokkere av glykoproteinreseptorer.

kirurgi

Eliminering av stenose av nyrearteriene kan kun utføres kirurgisk.Tidligere ble det syke organet enkelt fjernet, angioplastikk brukes nå ofte. I dag er mange andre metoder for operativ behandling kjent:

 • shunting (lag en ekstra vei for blodstrøm);
 • angioplastikk eller endovaskulær ballongdynatasjon (det vaskulære lumen ekspanderes ved først å plassere en ballong deri som oppblåses);
 • Stenting (lumen forstørres med stents, som gjenoppretter blodstrømmen);
 • reseksjon (det berørte området er utskåret);
 • proteser (et implantat er plassert på stedet av den utskårne arterien);
 • Nephrectomy (fjern hele kroppen hvis andre prosedyrer ikke er mulige).
Tilbake til innholdet

Folkterapi

Healers mener at behandling av stenose er mulig med folkemessige rettsmidler. Selvfølgelig vil de ikke kunne eliminere årsaken til problemet, men bidra til å normalisere trykket vil hjelpe. Det er forbudt å bruke bestemors oppskrifter uten først å konsultere lege. Forbedre tilstanden av vaskulære vegger vil bidra til infusjon av hagtorn og hundrosen (4 liter: 2 liter: 100 ml kokende vann). Du må insistere en tredjedel av dagen og drikke 200 g tre ganger om dagen. Det er også nyttig å drikke avkok fra barken av fjellas, melissa te, nyrekolleksjon.

Prognoser for gjenoppretting

Hvis behandlingen påbegynnes i tide, er sjansene for en vedvarende trykkfall svært høy (ca. 2/3 av pasientene). Å ignorere sykdommen, mangel på nødvendig behandling, fører til at symptomene på sykdommen raskt vil øke. Over tid utvikler farlige komplikasjoner:

 • slag;
 • hjertesvikt;
 • aterosklerose;
 • nyreinsuffisiens.
Tilbake til innholdet

Forebyggende tiltak

Siden patologi terapi er svært vanskelig, krever det alltid en operasjon, det er bedre å hindre utviklingen av problemet. Personer som er i fare bør konstant overvåke blodtrykket. I tillegg må du overvåke vektparametrene. Overvektige mennesker trenger å gå ned i vekt. Det er nødvendig å etablere ernæring for å holde nivået av kolesterol under kontroll. Det er viktig å gi opp skadelige vaner: røyking, hyppig bruk av alkohol. Det er nyttig å lede en aktiv livsstil, spille sport eller i det minste gjøre øvelser om morgenen. Graviditet er den tiden da organene i den fremtidige babyen blir lagt. Derfor skal mødre under graviditet føre en sunn livsstil og beskytte seg mot faktorer som kan påvirke leggingen av barnets organer negativt. De første symptomene er et signal for å besøke legen.

Stenose av nyrene arterier (PA): årsaker, tegn, diagnose, hvordan å behandle, operasjon

Stenose av nyrearterien (SPA) er en alvorlig sykdom, ledsaget av en innsnevring av lumen på fartøyet som føder nyrene. Patologi er ansvar for ikke bare nevrologer, men også kardiologer, siden hoved manifestasjonen er vanligvis alvorlig hypertensjon, noe som er vanskelig å korrigere.

Pasienter med stenose av nyrearterien - hovedsakelig eldre (etter 50 år), men også i ung stenose kan også diagnostiseres. Blant eldre mennesker med åreforkalkning menn to ganger mer enn kvinner, og i medfødt vaskulær patologi er dominert av kvinner, i hvem sykdommen manifesterer seg etter 30-40 år.

Hver tiende, som lider av høyt blodtrykk, som hovedårsak til denne tilstanden har stenose i nyrene. I dag er det allerede kjent og beskrevet mer enn 20 forskjellige endringer som fører til innsnevring av nyrearteriene (PA), trykkoppbygging og sekundære sklerotiske prosesser i parankymen til orgelet.

Utbredelsen av patologi krever ikke bare bruk av moderne og nøyaktige diagnostiske metoder, men også rettidig og effektiv behandling. Det er anerkjent at De beste resultatene kan oppnås ved kirurgisk behandling av stenose, mens konservativ terapi spiller en støttende rolle.

Årsaker til PA Stenose

De vanligste årsakene til innsnevring av nyrearterien er atherosklerose og fibromyschechnaya dysplasi av arterieveggen. Aterosklerose står for opptil 70% av tilfellene, fibromuskulær dysplasi er omtrent en tredjedel av tilfellene.

aterosklerose nyrearteriene med innsnevring av lumen er vanligvis funnet i eldre menn, ofte med eksisterende koronar hjertesykdom, diabetes, fedme. Lipid plaques vanligvis lokalisert i de første segmenter av nyrearterier nær aorta, som også kan påvirkes ved aterosklerose, ofte mye mindre påvirket midten vaskulær avdeling og gren område i parenchyma av organet.

Fibromuskulær dysplasi er en medfødt patologi, der arterienes vegg tykker seg, noe som fører til en nedgang i lumen. Denne lesjonen er vanligvis lokalisert i midten av PA, 5 ganger oftere diagnostisert hos kvinner og kan være bilateral.

aterosklerose (høyre) og fibromuskulær dysplasi (venstre) - hovedårsakene til PA-stenose

5% SPA på grunn av andre årsaker, inkludert vaskulære veggen inflammasjon, aneurysmal ekspansjon, trombose og emboli, nyrearteriene, tumor kompresjon, som ligger utenfor, Takayasus sykdom, nephroptosis. Hos barn forekommer det intrauterin forstyrrelse av utviklingen av det vaskulære systemet med PA stenose, noe som vil manifestere hypertensjon allerede i barndommen.

Både ensidig og bilateral stenose av nyrene er mulig. Nederlaget for begge fartøyene observeres med medfødt dysplasi, aterosklerose, diabetes og fortsetter mer ondartet, fordi umiddelbart to knopper er i en tilstand av iskemi.

Hvis blodforsyningen brytes til nyrekarene, aktiveres systemet som regulerer nivået av arterielt trykk. Hormonet renin og angiotensin-konverterende enzym bidrar til dannelsen av et stoff som forårsaker krampe av små arterioler og en økning i perifer vaskulær motstand. Resultatet er hypertensjon. Samtidig produserer binyrene et overskudd av aldosteron, under påvirkning av hvilken væske og natrium beholdes, noe som også bidrar til økt blodtrykk.

Med nederlaget til selv en av arteriene, høyre eller venstre, blir de ovenfor beskrevne mekanismer for hypertensjon lansert. Over tid blir en frisk nyre "gjenoppbygget" til et nytt nivå av trykk, som fortsetter å opprettholdes selv om den syke nyre er fjernet helt eller blodstrømmen gjenopprettes ved angioplastikk.

I tillegg til å aktivere trykkvedlikeholdssystemet, er sykdommen ledsaget av iskemiske forandringer i selve nyrene. På bakgrunn av mangel på arterielt blod oppstår den rørformede dystrofi, bindevevet i organets stroma og glomeruli vokser, noe som til slutt fører til atrofi og nephrosclerose. Nyren blir tettere, mindre og ikke i stand til å utføre funksjonene som er tildelt den.

Manifestasjoner av SPA

I lang tid kan SPA eksistere asymptomatisk eller i form av godartet hypertensjon. Levende kliniske tegn på sykdommen vises når innsnevringen av fartøyet når 70%. Blant symptomene er de fleste tegn sekundær nyrearteriell hypertensjon og tegn på nedsatt parenchymprestasjon (redusert urinfiltrering, forgiftning ved metabolske produkter).

Vedvarende økning i trykk, vanligvis uten hypertensive kriser hos unge pasienter antyder legen en ide om en mulig fibromuscular dysplasi, og hvis pasienten har krysset den 50 år milepæl - mest sannsynlig aterosklerotiske lesjoner av nyrearterier.

Renal hypertensjon er preget av en økning i ikke bare systolisk, men også diastolisk trykk, som kan nå 140 mm Hg. Art. og mer. Denne tilstanden er ekstremt vanskelig å behandle med standard antihypertensive stoffer og skaper stor risiko for hjerte-katastrofer, inkludert hjerneslag og hjerteinfarkt.

Blant klager hos pasienter med nyrehypertensjon er:

 • Sterk hodepine, støy i ørene, blinkende "flyr" foran øynene;
 • Redusert minne og mental ytelse;
 • svakhet;
 • svimmelhet;
 • Søvnløshet eller døsighet i løpet av dagen;
 • Irritabilitet, følelsesmessig ubalanse.

Permanent høy belastning på hjertet skaper forutsetninger for dets hypertrofi, pasienter klager over brystsmerter, hjertebank, følelse forstyrrelser legeme, kortpustethet, i alvorlige tilfeller, lungeødem utvikler seg, noe som krever akutt behandling.

I tillegg til hypertensjon, kan det være alvorlighetsgrad og smerte i lumbalområdet, utseendet av blod i urinen, svakhet. Ved overstyring av aldosteronsekretjon av binyrene, drikker patienten mye, tildeler en stor mengde ukoncentrert urin ikke bare om dagen, men også om natten er kramper mulig.

Ved begynnelsen av sykdommen opprettholdes nyrearbeid, men hypertensjon vises allerede, som imidlertid kan behandles med medisiner. Subkompensasjon preges av en gradvis nedsatt nyrefunksjon, og i dekompensasjonsstadiet er tegn på nyresvikt tydelig. Hypertensjon i terminalfasen blir ondartet, trykket når maksimale tall og er ikke "slått av" av medisiner.

SPA er farlig, ikke bare for dets manifestasjoner, men også komplikasjoner i form av hjerneblødninger, hjerteinfarkt, lungeødem mot bakgrunnen av hypertensjon. I de fleste pasienter er retina påvirket, og løsningen og blindheten er mulig.

Kronisk nyresvikt er den siste fasen av patologi, etterfulgt av forgiftning utvekslingsprodukter, svakhet, kvalme, hodepine, liten mengde urin, som kan filtreres uavhengig nyre, økning av ødem. Pasienter utsatt for lungebetennelse, perikarditt, peritonitt, slimhinne lesjoner i øvre luftveier og fordøyelseskanalen.

Hvordan identifisere stenose av nyrearteriene?

Undersøkelse av pasienten med mistenkt venstre eller høyre nyrearterie-stenose begynner med en detaljert forklaring på klagerne, tidspunktet for deres utseende, responset på konservativ behandling av hypertensjon, hvis den allerede er foreskrevet. Videre vil legen lytte til hjertet og de store fartøyene, foreskrive blod- og urintester og ekstra instrumentelle undersøkelser.

stenose av begge nyrearterier på et angiografisk bilde

Ved en primær undersøkelse er det allerede mulig å avsløre utvidelse av hjertet på grunn av hypertrofi i venstre divisjoner, styrking av den andre tonen over aorta. I den øvre buken høres lyd, noe som indikerer en innsnevring av nyrene.

De viktigste biokjemiske indikatorene for SPA vil være nivået av kreatinin og urea, som økes på grunn av utilstrekkelig filtreringsevne hos nyrene. I urinen finner du røde blodlegemer, leukocytter, proteinflasker.

Fra flere diagnostiske metoder gjelder ultralyd (nyrene er redusert i størrelse), og Doppler lar deg fikse innsnevringen av arterien og endringen i hastigheten på blodstrømmen langs den. Informasjon om størrelse, plassering, funksjonalitet kan oppnås ved radioisotopstudie.

Den mest informative metoden for diagnose er anerkjent arteriography, når ved hjelp av kontrastradiografi bestemme plasseringen, graden av stenose av PA og brudd på hemodynamikk. Det er også mulig å gjennomføre CT og MR.

Behandling av nyrearterie stenose

Før behandlingen påbegynnes, vil legen anbefale pasienten å forlate dårlige vaner, begynne å følge en diett med redusert inntak av salt, begrense væsken, fettene og lett tilgjengelige karbohydrater. Med aterosklerose med fedme, er vekttap nødvendig, siden fedme kan skape ytterligere vanskeligheter med å planlegge kirurgisk inngrep.

Konservativ terapi for stenose av nyrearteriene er av hjelpemulighet, det tillater ikke å eliminere hovedårsaken til sykdommen. Samtidig må pasientene korrigere blodtrykk og urinering. Langtidsbehandling er indisert for eldre og personer med en vanlig aterosklerotisk vaskulær lesjon, inkludert koronar.

Siden den viktigste manifestasjonen av stenose av nyrene arterien blir symptomatisk hypertensjon, er behandlingen rettet først og fremst for å senke blodtrykket. Til dette formål foreskrives diuretika og antihypertensiva. Man bør huske på at med en kraftig innsnevring av lumen av nyrearterien, bidrar en reduksjon i trykk til normale figurer til forverring av iskemi, fordi blodet til parankymen til orgelet i dette tilfellet vil komme enda mindre. Iskemi vil forårsake progression av sklerotiske og dystrofiske prosesser i tubuler og glomeruli.

Medikamentene som foretrekkes av hypertensjon på bakgrunn av PA stenose er ACE-inhibitorer (kapropril), men i den aterosklerotiske innsnevring av fartøyene, er de kontraindisert, inkludert de med kongestiv hjertesvikt og diabetes, så blir erstattet:

 1. Kardioselektive beta-blokkere (atenolol, egilok, bisoprolol);
 2. Blokkere av langsomme kalsiumkanaler (verapamil, nifedipin, diltiazem);
 3. Alfa-adrenoblokere (prazosin);
 4. Loop diuretics (furosemid);
 5. Imidazolinreseptoragonister (moxonidin).

Doser av rusmidler velges individuelt, mens det er ønskelig å ikke tillate en kraftig nedgang i trykk, og når man velger riktig dosering av legemidlet, overvåkes nivået av kreatinin og kalium i blodet.

Pasienter med aterosklerotisk stenose trenger utnevnelse av statiner for å korrigere brudd på fettmetabolismen, diabetes viser lipidsenkende midler eller insulin. For å forhindre trombotiske komplikasjoner, aspirin, brukes klopidogrel. I alle tilfeller er doseringen av legemidlene valgt under hensyntagen til filtreringskapasiteten til nyrene.

Ved alvorlig nyresvikt med aterosklerotisk nephrosclerose blir pasienter tildelt hemodialyse eller peritonealdialyse på poliklinisk basis.

Konservativ behandling gir ofte ikke den ønskede effekten fordi stenose gjennom narkotika ikke kan elimineres, så hoved- og Det mest effektive tiltaket kan bare være en kirurgisk operasjon, hvor indikasjonene er:

 • Stenose av alvorlig grad, forårsaker et brudd på hemodynamikk i nyrene;
 • Narring av arterien i nærvær av en enkelt nyre;
 • Ondartet hypertensjon
 • Kronisk svikt i organet i lesjonen av en av arteriene;
 • Komplikasjoner (lungeødem, ustabil angina).

Typer av inngrep som brukes i SPA:

 1. Stenting og ballong angioplasti;
 2. bypass kirurgi;
 3. Reseksjon og proteser av nyrene
 4. Fjerning av nyre;

angioplastikk og stenting av PA

Stenting er å installere et spesielt rør av syntetiske materialer inn i lumen av nyrearterien, som styrkes på stedet for stenose og lar deg justere blodstrømmen. Med ballongangioplasti setter en spesiell ballong inn gjennom lårbenet gjennom kateteret, som blåses opp i stenoseområdet og derved ekspanderer det.

Video: angioplastikk og stenting - en minimal invasiv måte å behandle SPA på

Med aterosklerose i nyrene, vil den beste effekten bli omgå, Når nyrearterien sutureres til aorta, unntatt stedet for stenose fra blodstrømmen. Det er mulig å fjerne en del av karet og deretter protesen med pasientens egne kar eller syntetiske materialer.

A) Prosthetikk av nyrearterien og B) Tosidig skanning av PA med en syntetisk protese

Hvis det er umulig å utføre rekonstruksjonsintervensjoner og utvikle atrofi og sklerose av nyrene, vises fjerning av organet (nephrectomy), som utføres i 15-20% tilfeller av patologi. Hvis stenosen er forårsaket av medfødte årsaker, vurderes spørsmålet om nødvendigheten av nyretransplantasjon, mens aterosklerose av karene, blir slik behandling ikke utført.

I den postoperative perioden er komplikasjoner i form av blødning og trombose innen anastomoser eller stenter mulig. Restaurering av det akseptable nivået av blodtrykk kan kreve opptil seks måneder, hvor konservativ antihypertensiv behandling fortsetter.

Prognosen for sykdommen bestemmes av graden av stenose, arten av sekundære forandringer i nyrene, effektiviteten og muligheten for kirurgisk korrigering av patologi. Med aterosklerose, går over halvparten av pasientene tilbake til normalt blodtrykk etter operasjon, og i tilfelle av vaskulær dysplasi gir kirurgisk behandling det mulig å gjenopprette hos 80% av pasientene.

Les Mer Om Fartøyene