Stenose av ventiler og kar i hjertet: hva er det, årsakene til patologien, metoder for å bekjempe den

Ulike hjertefeil opptar en ledende posisjon blant alle unormale strukturelle endringer i det karakteristiske organet.

Svært ofte diagnostiserer legene hjertes hjerteslag, men dessverre vet det veldig lite. Og hos menn er denne sykdommen mye mer vanlig enn hos kvinner.

Hvis du ikke behandler det ordentlig, så etter en stund, kan det oppstå alvorlige komplikasjoner og konsekvenser, inkludert plutselig død.

Informasjonen nedenfor vil bidra til å identifisere de første tegn på sykdom, samt å ta de nødvendige tiltakene i tide.

Konseptet av vice av et karakteristisk organ

Stenose av hjertet - denne utviklingen svøpe, som er definert forstyrrelser i sirkulasjonssystemet, fulgt av en langsom avgivelse av vital oksygen til vevene. Det er flere former for sykdommen som behandles - medfødt eller oppkjøpt patologi.

Det bør være oppmerksom på at endringer kan forekomme i hvilken som helst ventil. Men ofte opplever en person stenose av aortaklaffen (plassert mellom aorta og venstre ventrikel) eller mitralventilen. Noen ganger observeres en skrue på høyre atrioventrikulær ventilasjon (feilen er skaden på tricuspidventilen).

Avhengig av plasseringen av patologien er aorta-elvemunningen delt inn i følgende typer:

 • Valium stenose (det er hindringer på en måte å bevege blod fra en venstre ventrikel);
 • subvalvular stenose (i dannelsen av en anomali, en fibrøs rulle eller bindevev i membranen spiller en rolle);
 • stenose av ventil typen (når sykdommen tykes, og deretter ventiler av aorta ventil klaff).

Mitral ventiltype utfører oppgaven med en slags "plugg" mellom den venstre ventrikkel og atrium for å hindre blanding av blod og samtidig redusere den typiske legeme.

De provokerende faktorene i sykdomsutviklingen

Medfødt hjertesykdom hos barn er ekstremt sjelden (årsakene til utseendet er ikke kjent til slutt).

Og han kan ikke oppføre sig i lang tid, opp til ungdomsårene.

Etter 14-15 år øker risikoen for å utvikle en sykdom som er preget av innsnevring av blodårene og hjerteåpningene.

Årsakene til stenose av "motor" av en person er som følger:

 1. Ignorerer metabolske sykdommer, nemlig, aldersrelatert avsetning av kalsiumsalter i ventilveggen, forgiftning organismegruppene vitamin D, diabetes.
 2. Autoimmune prosesser (f.eks, revmatiske, akutt revmatisk feber skjema, aorta aterosklerose, endokarditt, bakteriell opprinnelse).
 3. Kronisk nyresykdom, lupus erythematosus.
 4. Karcinoid syndrom.
 5. Pagets sykdom.

Medfødt misdannelse regnes som en feilaktig dannelse av en tofolds ventiltype, i stedet for en tricuspidventil. Mindre vanlige er situasjoner hvor sykdommen manifesterer seg mot bakgrunnen for å oppnå mekanisk skade eller syfilis.

Selvfølgelig fører alle ovennevnte provokasjonsfaktorer til lyddemping og innsnevring av ventilflikene.

Hoved tegn og symptomer på unormal prosess

Forløpet av den beskrevne hjertesykdom, som regel, erstattes av en kompensasjons- og dekompensasjonsperiode. Dette betyr at det kliniske bildet i lang tid er helt fraværende. Senere blir symptomene uttalt, og det er allerede vanskelig å ikke legge merke til dem.

Så det er nødvendig å se en spesialist så snart som mulig hvis følgende tegn på sykdommen blir observert:

 • kortpustethet under fysisk stress, hjertebank, krampaktig puls, øvre og nedre lemmer - hoven og har en kald temperatur, der kommer raskt tretthet, tørr bekymringer hoste, hud leppe farge - blåaktig (mitral stenose type);
 • svimmelhet, hyppig (opp til besvimelse), muskelsvakhet, kramper stenokardicheskie, astma, lungeødem, alvorlig ubehag i den høyre ribben (denne tilstanden er spesielt farlig på grunn av risikoen for plutselig død);
 • angrep av kvelning når tricuspid ventilen er påvirket;
 • kvalme.

I løpet av dekompensasjonstiden kan pasienten også bli plaget av smerte i hjertet av smertestillende, strammende og trekkende karakter.

Metoder for å oppdage sykdom

En rekke metoder og metoder brukes til å diagnostisere den aktuelle sykdommen. Å motbevise eller bekrefte mistanke om hjertesykdom vil hjelpe auskultasjon (ved hjelp av et stetoskop). På grunn av denne prosedyren er det lett å oppdage hjertemormer som er karakteristiske for patologi.

I tillegg er andre metoder for stenose foreskrevet, blant annet:

 1. Radiografi. Det viser en økning i ventrikkelen, som er forbundet med en stor overbelastning av den menneskelige "motor".
 2. En økning i ventrikels masse og volum (hypertrofi) vil bidra til å identifisere elektrokardiografi (EKG).
 3. Informasjon om intensiteten av oscillasjoner av ultralydspulser som kommer fra hjertet, vil gi et ekkokardiogram. Det vil ikke tillate å gå glipp av begynnelsen av utviklingen av unormale prosesser i ventilapparatet.
 4. Undersøkelse av hjertet ved å sette et kateter inn i arterien. En slik metode for forskning gir mye viktig informasjon. Leger bli klar over hvor den begrensning, tilstanden av ventiler, fravær eller nærvær av feil, er mengden av oksygen i blodet.

Beslutningen om kirurgisk inngrep gjøres på grunnlag av data samlet etter prosedyren for angiokardiografi.

Tradisjonell behandling av sykdommen

Hvis hjertefeil er en konsekvens av en annen sykdom, for eksempel reumatisme, så primært er denne sykdommen behandlet. Det er umulig å bli kvitt stenose ved hjelp av medisiner. Imidlertid er legemiddelbehandling foreskrevet som en profylakse eller like før operasjonen (forberedende stadium).

Basert på alle innsamlede testresultater, foreskrives legemidler fra følgende grupper:

I dette tilfellet er det en operasjon av to typer:

 1. Beholderventil (lukket commissurotomi, valvuloplasty, fjerning av kalsiumsalter fra den skadede overflaten).
 2. Utskiftningsventil med implantat. Den mest effektive og grunnleggende metoden for terapi. For å utføre denne operasjonen blir hjertet åpnet, og deretter unngås en unormal ventil. Bytt det med en mekanisk (det er fare for blodpropper) eller biologisk (donor).

Prognosen for den aktuelle sykdommen kan være ganske gunstig dersom graden av defekt er lys og ikke krever noen kardinale tiltak.

Da trenger du bare ikke å glemme å gjennomgå en vanlig eksamen.

Betydningen av tradisjonell medisin i løpet av behandlingen

Oppskrifter av tradisjonell medisin vil ikke lindre pasienten av den ansett som farlige sykdommen, men vil ha en positiv effekt på kroppen. Med hjerteventil sykdom, har decoctions vist seg å være svært effektive:

 1. Til matlaging, hell 20 gram røtter av tørt og hakket fjell arnica 400 ml vann. Deretter blir blandingen kokt på moderat varme i 15-20 minutter. Den resulterende massen fortynnes med melk og tas internt i en halv st. skje tre ganger om dagen.
 2. Hvitløk infusjon. Den midterste hodet av hvitløk er malt før dannelse av vassel (vekten skal være ca 100 g). Derefter helles massen i 250 ml vodka. Etter at alkoholisk infusjon har gått på et mørkt sted i 14 dager. Ta anbefalt 12 dråper folkemedisin minst 2 ganger om dagen, helst en halvtime før måltider.

Forsiktig! Mange medisinske planter har alvorlige kontraindikasjoner. Derfor, før bruk av infusjoner, bør decoctions, te, konsultere en erfaren lege.

Konsekvenser og komplikasjoner av patologi

Mangelen på et karakteristisk organ fører selvsagt til alvorlige konsekvenser. Først av alt er det syke hjerte under stor belastning. Som et resultat øker størrelsen på myokardiet. Etter en viss periode er "motor" av kroppen betydelig svekket og slutter å klare sine plikter.

Som et resultat utvikler akutt hjertesvikt mot bakgrunnen av dårligere blodpumping. Derfor trenger stenose akutt behandling!

Vevene leveres ikke med blod fullt ut, de opplever mangel på nyttige stoffer, og spesielt oksygen. Det kan være uregelmessigheter i lungene, forstørrelse av leveren. Væsken begynner å samle seg i bukhulen.

For å forverre hjertesvikt, kan det forekomme atriell fibrillasjon. Forekomsten av tromboembolisme i lungearteriene er ikke utelukket. Det verste utfallet av den patologiske prosessen er pasientens død.

De forebyggende tiltakene i hjertesykdommen i spørsmålet er rettidig behandling av patologier som stenos av "motor" av menneskekroppen opptrer.

En slik uttalelse gjelder imidlertid kun for den oppkjøpte formen av sykdommen. Det er umulig å beskytte seg mot en medfødt misdannelse. I det overveldende flertallet av tilfeller er det en stor suksess å bli kvitt denne hjertesykdommen med medisiner. Vanligvis fer de til hjelp av en kirurg.

Hva er aorta-stenose og hvordan behandles det?

Stenose av aortaklappen - en av de vanligste hjertesykdommene, som er vanlig blant menn enn blant den kvinnelige halvdelen av befolkningen. Denne sykdommen har som regel fått karakter. Medfødt denne patologien er mye sjeldnere.

Denne hjertesykdommen er en patologisk forandring i hjerteventilen, hvor åpningen avtar, noe som senker blodstrømmen. Blod, som ikke kommer aktivt fra venstre ventrikel, begynner til slutt å utføre alle sine grunnleggende funksjoner dårlig, noe som påvirker kroppen som en helhet. Hos eldre er det på grunn av slitasje i hjertet. Hos mennesker under 60 år, kan dette skyldes mangel på mitralventilen.

Hjerteventilen består av tre deler - ventiler. Mye sjeldnere - av de to. Bicuspid-ventilen slites ut tidlig, noe som fører til ubehagelige konsekvenser, som akkumulering av kalsiumsalter, arr og redusert mobilitet av ventilflapper. Hver tiende person som har en tofoldet ventil, utviser hjertedysfunksjon.

Grader av aorta stenose

Det er flere grader av aorta stenose. Hver av dem tilsvarer utviklingsnivået for unormale ventilendringer. Jo mer smal hullet - jo vanskeligere behandling av sykdommen, og jo mer uttalt symptomene. Følgende stadier kan skilles:

 • ubetydelig;
 • moderat;
 • tung.

I første fase føler pasienten seg ikke uvel. Sykdommen fortsetter uten noen symptomer, og det kan bare oppdages ved å lytte til hjertet: det kan være fastsatt bestemte lyder. Dette stadiet krever ikke spesifikk terapi.

En lege kan ordinere medisiner, men vanligvis med et profylaktisk mål eller for behandling av en sykdom som har forårsaket utviklingen av stenose. Men på grunn av at denne patologien nesten ikke har noen manifestasjoner, blir dens nærvær ofte gjenkjent ved en tilfeldighet.

Den andre graden er karakterisert ved utseendet av visse symptomer. En person begynner å plutselig føle seg trøtt, noen ganger lett svimmelhet, det er kortpustethet. På dette stadiet kan de patologiske endringene dokumenteres ved elektrokardiografi eller fluoroskopi. Dataene som er oppnådd gjennom disse studiene, er ofte grunnlaget for kirurgisk inngrep. Denne graden kalles også skjult hjertesvikt.

I tredje fase utvikler pasienter ofte angina pectoris. Symptomer - uttalt. Åndenød som kan føre til besvimelse eller en pre-stuporøs tilstand blir hyppigere. Dette stadiet i løpet av sykdommen er veldig ansvarlig. Det kalles også alvorlig stenose. Etter å ha savnet det og utsatt pasienten for kirurgisk behandling, er det mulig å skape forhold hvor forekomsten av alvorlige komplikasjoner kan føre til døden.

Alvorlig aortastensose

Det er andre stadier av stenose. Hvis de tredje tiltakene ikke er tatt, er den viktigste kirurgisk korreksjon av aortaklappen, sykdommen utvikler seg og alvorlig hjertesvikt begynner å utvikle seg. På dette stadiet manifesterer sykdommen seg på samme måte som den forrige. Men til en sterk nysing legges til og regelmessige angrep av kvelning, som forekommer hovedsakelig om natten.

Lesjoner i hjerteapparatet fører til forstyrrelser i andre organers arbeid. Pasienten opplever smerte i brystet, hypotensjon, døsighet. Kortpustet oppstår selv med mindre fysisk anstrengelse.

Det kan være smerte i riktig hypokondrium. Slike smerter skyldes et brudd på blodsirkulasjonen i leveren. Legemidler som foreskrives av legen på dette stadiet av sykdommen, kan lindre den generelle tilstanden. Mat bør utelukke salt. Alkohol og røyking er ikke tillatt i denne tilstanden. I de fleste tilfeller er kirurgisk inngrep til pasienter i dette stadium av stenose kontraindisert, men i noen tilfeller er det fortsatt utført.

Det er også et terminalstadium hvor medisinbehandling ikke har noen effekt. Det er bare i stand til å forårsake noen forbedringer i pasientens tilstand. Vises edematisk syndrom. Og siden sannsynligheten for dødelighet under operasjonen på dette stadiet er veldig høy, er operasjonen absolutt kontraindisert. Alle tiltakene som er tatt i de foregående trinnene, er utformet for å forhindre utbruddet av terminalstadiet av stenose.

Aortisk stenose hos barn

Denne sykdommen i de fleste tilfeller er anskaffet. Men det er også medfødte former for stenose, hvor dannelsen av patologi begynner i løpet av intrauterin perioden. Hos nyfødte med en unormal forandring i hjerteventilen observeres en normal tilstand i noen tid: den distale systemiske blodstrømmen er tilveiebrakt av den åpne arterielle kanalen. Imidlertid kan cyanose forårsaket av en stor blanding av venøst ​​blod utvikles.

På et mindre stadium kan den eneste manifestasjonen være systolisk murmur. Denne sykdommen kan mistenkes hos barn med Williams-syndrom, hvorav følger en arvelig kromosomomretting.

Med auscultatory-metoden er tegn som hjertemormer som avviger i tone bestemt. I barndommen får denne patologien seg ikke til å føle seg og forårsaker ingen smerte, men senere kan det manifestere seg.

Omfanget av denne sykdommen hos barn kan variere fra mild til alvorlig. I sistnevnte tilfelle er medisinsk inngrep obligatorisk. Den eneste måten er kirurgisk. Symptomer på aortastensose kan være annerledes.

Utseendet til en person med aortastensose er preget av en generell blekhet. Paleness av huden forårsaker en tendens til perifere vasokonstriktorreaksjoner. I de senere stadier, på den annen side er det akrozianoz, dvs. blålig farge på huden, på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til de små kapillærene. I et alvorlig stadium vises perifer ødem også. Med hjerte perkusjon, bestemmer legen forlengelsen av grensene opp og ned. palpasjon metoden gjør det mulig å oppleve forskyvning av apikal impuls og systolisk jitter i hals fossa.

Hvilke diagnostiske metoder bestemmer aorta stenose?

Avhengig av graden av alvorlighetsgrad, diagnostiseres sykdommen med metoder som fonokardiografi, ekkokardiografi, lyding av hjertehulene og andre.

 • Fonokardiograiya. Auskultatoriske tegn på aortastensose er spesifikke brutale lyder observert over aorta og mitralventilen. Disse endringene kan også registreres med fonokardiografi.
 • Ekkokardiografi. Denne metoden for ultralyd kan bestemme fortykning av ventiler i aortaklappen, hypertrofi av veggene i venstre mage.
 • Lyden av hjertehulene utføres for å bestemme trykkgradienten mellom venstre ventrikel og aorta.
 • Ventrikografi er en studie som utføres for å oppdage mitral insuffisiens.
 • Aortografi utfører en differensial diagnose av aorta stenose.

Symptomer på aortastensose kan være forskjellige. De avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen, som bestemmes av gradienten av det systoliske trykket.

Avhengig av stadiet av sykdommen og diagnostiske metoder, er følgende stadier av aorta stenose:

 1. Den første graden av aortastensose kalles full kompensasjon. Er i hvilken grad sykdommen kan oppdages bare ved auskultasjon, dvs. ved å måle blod davleniya.Stepen innsnevring av aorta er fortsatt liten, så i mange tilfeller er det ikke på dette stadiet avsløre.
 2. I andre etappe eller med skjult hjertesvikt, opptrer tretthet og kortpustethet. EKG kan bestemme gradient av aorta stenose trykk i området på trettifem centimeter. Denne indikatoren indikerer alvorlighetsgraden av sykdommen.
 3. Neste trinn bestemmes ved å øke gradienten til seksti-fem centimeter. Disse dataene er en indikasjon på operasjonen.Symptomer i tredje fase av sykdommen er også diagnostisert som relativ koronarinsuffisiens. Bestem form av patologi gir EKG.
 4. Det fjerde stadiet refererer til alvorlig hjertesvikt. Symptomer: kortpustethet og astmaanfall, som forekommer hovedsakelig om natten. På dette stadiet er kirurgisk inngrep ekskludert. For å diagnostisere sykdommen på dette stadiet, bruk et elektrokardiogram, bryst røntgen.
 5. Det siste trinnet er terminal. Med den terminale form av aorta-stenose utvikler en person et puffy syndrom. EKG, røntgen og ekkogardiografi er metoder som gjør det mulig å avsløre funksjonene i patologi på dette stadiet. Operasjonen i dette tilfellet er kontraindisert.

De første tegn på sykdommen legen oppdager ved måling av blodtrykk. Og de uttrykkes i spesifikke lyder i brystområdet.

Med moderat aortastensose, som tilsvarer det andre trinnet, er hullets område fra 1,2 til 0,75 cm2. De første tegn på venstre ventrikulær hypertrofi vises, og følgelig øker systolisk trykk. Dette kan føre til angina og iskemisk hjertesykdom. Derfor er det på dette stadiet mye oppmerksomhet mot narkotikaforebygging, som er i stand til å forhindre utviklingen av disse sykdommene.

Alvorlig aortastensose (tredje grad) uttrykkes i innsnevring av ventilåpningen til 0,74 cm2. Hvis det ikke er noen signifikant brudd på hemodynamikken i det utilstrekkelige stadiet, er det en karakteristisk egenskap ved den alvorlige formen at en betydelig del av blodet kommer tilbake fra ventilen til aorta.

Dette volumet kan være halvparten av den totale hjerteutgangen. Følgelig er ventrikken under trykk, den deformeres og hypertrophied. Som følge av overbelastning kan myokardiell hypertrofi utvikle seg. Skader på venstre ventrikel kan føre til mangel på mitralventilen.

Behandling av aorta stenose

Selv med et asymptomatisk forløb av sykdommen, må pasienten være under nøye tilsyn av kardiologen. Ekkokardiografi utføres minst en gang i året. Slike kontingenter av pasienter er vanligvis foreskrevet før slike tannbehandlinger som kariesbehandling og tannutvinning, forebyggende antibiotika. Slike medisiner er forebyggende og forhindrer utviklingen av infeksiv endokarditt.

I graviditeten gjennomgår kvinner med denne diagnosen en grundig kontroll av hemodynamiske parametere. Den alvorlige formen for aorta-stenose kan tjene som indikator for avslutning av graviditet.

 • Drogterapi utfører følgende oppgaver:
 • Eliminerer arytmi;
 • Utfører profylakse av iskemisk hjertesykdom;
 • Normaliserer blodtrykket;
 • Senker utviklingen av hjertesvikt.

Operasjon med aortastensose

Operasjon med aortastensose er indikert med de første kliniske feilene. Blant dem - utseende av dyspné, anginal smerte, synkope. I dette tilfellet kan endovaskulær dilatasjon av aortastensose brukes. Imidlertid er denne prosedyren i de fleste tilfeller ikke tilstrekkelig effektiv og kan etterfølges av et etterfølgende tilbakefall av stenose.

Med mindre endringer i ventiler av aortaklappen, benyttes åpen kirurgisk plast av aortaklappen. Denne typen kirurgisk korreksjon brukes vanligvis til å behandle aortastensose hos barn.

Pediatrisk cardiosurgery bruker også Ross-operasjonen. Denne kirurgiske inngrep utføres for å gjenopprette ventilen. Et ballonkateter settes inn i hjertet, gjennom perifer venen. Når målet nås, begynner sylinderen å tilføre luft, og dermed utvide åpningen i ventilen. Men i noen tilfeller er denne prosedyren ikke nok. Hvis det er en feil i ventilen, er det behov for kirurgisk behandling. Kirurgisk behandling i behandlingen av denne sykdommen er en erstatning for en skadet ventil med enten en lunge- eller kunstig protese.

Drift Ross kan eliminere alle manifestasjoner av stenose og konsekvensene det medfører. Fordelen med metoden for å erstatte hjerteventilen med pulmonal er at det over tid ikke vil deformere og beholde sine funksjoner. Lungeventilen, som fungerte som protes, må også erstattes med noe. Det erstattes av en kunstig donor, eller en død donorventil. På grunn av denne prosedyrens kompleksitet er det ikke mange spesialister i verden som er i stand til å gjøre det. Hjertetransplantasjon i verdensoperasjon utføres mer enn Rosss operasjoner.

Medisineringsterapi

Denne typen behandling utføres ved hjelp av følgende stoffer:

 • dopaminerge stoffer: Dopamin og Dobutamin;
 • diuretika: Torasemide (Trifas, Thorsida);
 • vasodilatorer: Nitroglyserin;
 • antibiotika: Cefalexin, Cefadroxil.

Dopamin bidrar til forbedring av hjertet: økt trykk i aorta og blod sirkulerer bedre.

Diuretika fjerner overflødig væske fra kroppen, som utøver en belastning på hjertet.

Nitroglycyrin lindrer smerte

Slike behandlinger er foreskrevet i tilfelle at kirurgisk inngrep kan unngås. Det er rettet mot å eliminere symptomene og for å behandle sykdommene som forårsaket utviklingen av stenose. Også medisinsk terapi brukes i preoperativ og postoperativ periode.

Uansett hvordan ventilen ble implantert i prosessen med kirurgisk inngrep, er forebygging av infeksjonssykdom av endokarditt strengt nødvendig. Tidligere ble antibiotika biocioticillin brukt i russisk medisin, som ble injisert intramuskulært. I dag er det gitt preferanse til retarpen.

Forebygging kan vare flere år, men kan foreskrives for livet. Men det er bare nødvendig hvis kirurgisk inngrep eliminerer ventilskade forårsaket av akutt revmatisk feber.

Etter implantasjon av en kunstig ventil, livslang administrasjon av legemidler som fortynner blodet. Slik forebygging forhindrer dannelsen av blodpropper. I mer enn et år er standarden warfavin, som den beste antikoagulanten.

Medisinske anbefalinger i denne sykdommen varierer ikke mye fra reseptene som er ment for pasienter med andre kardiovaskulære sykdommer. Blant slike anbefalinger:

 • Unntak av fysisk aktivitet;
 • Begrensning av væske og saltinntak;
 • Avslag fra alkohol og røyking;
 • Unntak fra kostholdet av fete og stekte matvarer.

Det er nødvendig å regelmessig ta medisiner foreskrevet av en lege og gjennomgå de nødvendige diagnostiske tiltakene.

Legenes vitnesbyrd om handlingene under graviditeten kan være forskjellig og avhenger av graden av sykdommen. Utprentet stenose av aorta kan tjene som en unnskyldning for avslutning av graviditet. Dette forklares av at i løpet av svangerskapet begynner alle organer i en styrket modus og kardiovaskulærsystemet er ikke noe unntak. I sikrere former oppstår graviditet, men det tas forebyggende tiltak for å forhindre utvikling av ventilpatologi.

konklusjon

Prognose for konsekvenser stenose av aortaklappen uten nødvendig behandling er ganske ugunstig. Kirurgisk inngrep bidrar til en betydelig forbedring i kliniske og hemodynamiske mønstre. Overlevelse av pasienter som ble behandlet med kirurgisk behandling øker til sytti prosent av hundre. Dette er et ganske godt kriterium for nivået av kardiologisk kirurgisk behandling.

Hva er aorta stenose, kliniske anbefalinger

Aortisk stenose kalles også stenose av aorta eller stenose av aorta aorta. Enkelt sagt, dette forringer aortaåpningen av ulike årsaker. Patologien er ubehagelig, fordi den reduserer levetiden betydelig (hvis ikke behandlet!) - fra 15 til 20 prosent kan få plutselig død.

Sykdommens statistikk antyder at i en alder av 30 år er medfødt stenose oftest diagnostisert, og deretter er reumatisk stenose diagnostisert. I flere tilfeller leds aorta-stenoser av andre patologier.

Ikke rettidig tilgang til lege kan føre til radikal behandling i form av en transplantasjon av aortaklappen. Langt ikke en billig operasjon, så det er bedre å gjøre med medisiner og forebygging.

Hva er stenose

Stenose i medisinsk praksis betyr innsnevring av fartøyets organiske karakter, det hule organet, kanalen, kanalen. I dette tilfellet er det et helt eller delvis brudd på patenteringen av det stenotiske området.

 • False (komprimering) - i slike tilfeller er sammentrekningen på grunn av eksterne faktorer.
 • Sant - denne innsnevringen utvikler seg som et resultat av endringer i veggene i blodkar, organer, etc. Sannt stenoser er igjen medfødte og ervervet; kompenseres og dekompenseres.

Alle stenoser, uavhengig av deres natur, kan være single og multiple.

Stenose av aorta - hva er det?

Aortisk stenose er patologien til semilunar aortaklappen, som består i å begrense sin utgående kanal. En slik defekt refererer til hjertefeil og kjennetegnes av en komplisert blodstrøm fra venstre ventrikel med systole.

I dette tilfellet er det en markert forskjell i trykk mellom aorta og venstre ventrikelkammer, og belastningen på hjertemuskelen øker i alle deler av hjertet. Over tid er det et markert brudd på hemodynamikk.

I hjertepraksis, den vanligste lesjonen av aortaklappen sammen med andre hjertefeil.

Isolerte lesjoner registreres svært sjelden - i bare 1,5% av tilfellene.

De viktigste patogenetiske forbindelsene til denne sykdommen består i utvikling av konsekutive reaksjoner:

 • Det stenotiske området tillater ikke riktig blodgass.
 • Når du prøver å skyve ønsket volum blod inn i et slikt rom, begynner hjertet å arbeide under konstant belastningsforhold.
 • Den konstante aktiviteten til hjertet i denne modusen fører til utvikling av venstre ventrikulær hypertrofi.
 • Mangel på blod, som får mindre blodårer, og dermed interne organer, fører til total hypoksi.
 • Det hypertrophied myokardiet i venstre ventrikkel mister sin evne til å opprettholde blodets støtvolum og utkastningsfraksjonen på riktig nivå, etterfulgt av utvikling av systolisk dysfunksjon. I dette tilfellet er hjertet ikke lenger i stand til å gjenopprette fra lasten.
 • Slike endringer øker trykket i venstre atrium, en liten sirkulasjon med utvikling av pulmonal hypertensjon. Dette forårsaker hypertrofi i høyre ventrikel på grunn av lungehypertensjon. Så det er totalt hjertesvikt.

Aortisk stenose. Klassifisering etter gradient

Først av alt er stenose av aortaklappen delt inn i opprinnelsesvarianter:

I stedet for lokalisering skjer aorta-stenose:

 • Podvalpany - forekommer i 25-30% av tilfellene.
 • Over-valvular - det er registrert hos 6-10% av pasientene.
 • Ventil - er funnet oftest i 60% av tilfellene.

For å vurdere graden av stenose av aorta-elvemunningen, bruker kardiologer trykkgradientdata.

I fysiologiske forhold er aortaklaffåpningen i området 2,5 til 3,5 cm2. I slike tilfeller strømmer blodet uten hindringer, og gir den nødvendige mengden oksygen fra hjertet til vevet.

I tilfelle utviklingen av stenose, avhengig av alvorlighetsgraden av innsnevringen av aortaåpningen, utmerker seg flere grader av alvorlighetsgrad, som bestemmes av området for åpning av ventilbladene og trykkforskjellen. Aortisk stenose og gradientklassifisering er som følger:

 • I grad er stenose ubetydelig - ventilåpningen er ikke mindre enn 1,2 cm2, trykkgradienten er fra 10 til 35 mm Hg. Art.
 • II grad, moderat - Munnområdet er 1,2-0,75 cm2 med en gradient på 36-65 mm Hg. Art.
 • III grad, tung - ventilåpningen er ikke mer enn 0,74 cm2, og gradienten blir mer enn 65 mm Hg. Art.
 • IV-grad, kritisk stenose-lumen innsnevret til 0,5 - 0,7 cm2 med en trykkgradient på mer enn 80 mm Hg. Art.

Aortisk stenose er preget av forstyrrelser i hemodynamikk, som avhenger av graden av innsnevring av aorta aorta. I dette tilfelle deler klinikere sykdommen i flere faser:

 • Fase 1, kompensert - i slike tilfeller kan defekten bare oppdages ved auskultasjon av hjertet, graden av innsnevring av ventilen er ubetydelig. Hjertet fungerer nesten normalt.
 • Fase 2, hjertesvikt skjult - patologi er bestemt på EKG og brystrøntgen. På dette stadiet begynner pasientene å klage om endringer i helsestatusen. Gradient av trykk fra 36 til 65 mm Hg. Art.
 • Fase 3, relativ koronar insuffisiens - klager forverres, pasientens tilstand forverres. Trykkgradienten er mer enn 65 mm Hg. Art.
 • Fase 4, alvorlig hjertesvikt - en signifikant forverring av pasientene. en gradient på mer enn 80 mm Hg. Art.
 • Fase 5, terminal - alvorlig hjertesvikt, som fører til døden.

Årsaker til aortastensose

Ofte ervervet aorta-stenose skyldes skade på ventiler av revmatisk genese. Kjernen i dette nederlaget er deformasjonen av ventilflikker, deres fusjon, konsolidering, svakhet, som fører til en innsnevring av aorta-aorta.

Også årsakene til utviklingen av ervervet stenose av aortaklaven kan være:

 • Infeksiv endokarditt.
 • Aterosklerose av aorta.
 • Pagets sykdom.
 • Kalsifisering av aortaklappen.
 • Systemisk lupus erythematosus med involvering av hjertet i den patologiske prosessen.
 • Revmatoid artritt.
 • Uremia.
 • Deformere osteitt.
 • Diabetes mellitus.
 • Arvelighet.

Separat til risikofaktorene for utvikling inkluderer overdreven bruk av alkohol, røyking, bruk av rusmidler.

Årsaker til medfødt aortastensose

Hovedårsaken til medfødt aortastensose er anomalier i embryogenesen til hjertet og blodårene. Slike feil, som regel, gjør seg selv i en alder av opptil 30 år.

Ofte utvikler medfødte aorta-åpningsdefekter hos barn som har hatt dårlige vaner før og under svangerskapet. Heredity spiller også en viktig rolle i utviklingen av medfødt misdannelse.

Symptomer på sykdommen

Kliniske tegn på aorta-stenose avhenger av graden av innsnevring av aorta-aorta. Men det er vanlige symptomer som er typiske for pasienter:

 • Blek hud, som er et resultat av spasmer av små kar i huden.
 • bradykardi med en hjertefrekvens på mindre enn 60 per minutt. Pulsen er fylt med dårlig, sjelden.
 • Aortisk stenose under auskultasjon lar deg bestemme på undersøkelse "skjelvende" på brystet - resultatet av blodets gjennomføring gjennom ventilens innsnevrede åpning.
 • Bestemmelse av den svekkede lyden av lukking av aortaklaffene med støy.
 • Lytter i lungene i en annen natur.
 • Hodepine.
 • Endring i blodtrykk.

Jeg grader av aortastensose

I den første fasen av aorta-stenose blir hjerteaktiviteten kompensert fullstendig fordi væskekapasiteten til ventilen praktisk talt opprettholdes. Dette stadiet kan ta lang tid - ca 10 år eller mer. Gradvis kan det være kortpustethet, økt tretthet ved fysisk anstrengelse.

Det er ingen smerter i hjertet. Pasienter i dette tilfellet skal være registrert hos en kardiolog, gjennomgå en systematisk undersøkelse. Operativ intervensjon på dette stadiet er ikke vist.

Symptomer på klasse II aorta stenose

Den andre fasen av sykdommen er ledsaget av latent hjertesvikt. Det er klager på økt dyspné, tretthet, hodepine og svimmelhet.

Kortsiktige faints er mulige, angina pectoris utvikler seg med utseendet av smerter av presserende natur bak brystbenet, kortpustethet kan oppstå om natten med tillegg av kardial astma, lungeødem.

III grad

Den tredje fasen er preget av relativ hjertesvikt. Dyspné, som ser ut i ro, forverrer episoder av bevissthetstab, utvikler angrep av kvelning.

IV-grad av aorta-stenose

I fjerde stadie av sykdommen er alvorlig hjertesvikt det viktigste symptomet. Pasienter opplever stadig dyspné i ro, økt forekomst av lungeødem, uttalt ødem i bena, ascites, smerte i riktig hypokondrium på grunn av stagnasjon i blodet i leveren og økningen.

V-grad av aorta-stenose

Femte etappen er terminal. Kritisk aortastensose medfører uunngåelig progresjon av hjertesvikt. Aortaventilåpningen er innsnevret så mye som mulig. Pasienter puster sterkt, anasarca utvikler seg - totalt ødem i hele kroppen, akrocyanose.

komplikasjoner

Alle komplikasjoner av aortastensose kan deles inn i 2 grupper:

 • Før kirurgi:
  • Progresjon av hjertesvikt med dødelig utfall.
  • Ventrikulær takykardi.
  • Lungeødem.
  • Atrieflimmer og tromboemboliske lidelser i dette tilfellet.
  • Ventrikulær fibrillasjon.

 • Etter operasjonen:
  • Blødning.
  • Tilfylling av såret.
  • Bakteriell endokarditt.
  • Gjentatt utvikling av stenose.

Uavhengig av kirurgisk inngrep, myokardinfarkt, forbigående iskemiske angrep, stroke, gastrointestinal blødning kan også utvikles.

Diagnose av aortastensose

Diagnostiske tiltak for aortastensose er:

 • Elektrokardiogrammet til venstre ventrikel og atrium er forstørret, arytmi, blokkeringer.
 • Et elektrokardiogram med en belastning for vurdering av pasienttoleranse.
 • Brystrøntgen - en forlengelse av aorta plassert over det stenotiske området, kalsifisering av elvemunningen, en økning i hjerteets venstre hjertekammer.
 • Ekkokardiografi - ventiler til aortaklappen er forseglet, deres størrelse økes, venstre ventrikel er hypertrofiert, åpningen av aortaklaffinntaket reduseres.
 • Doppler ekkokardiografi er en økning i trykkgradienten, resten av blodet i venstre ventrikel, som ikke kan komme inn i aorta.
 • Hjertekateterisering - En reduksjon i kapasiteten til aortaklappen, et modifisert trykkforhold.
 • Koronar angiografi - aterosklerose, iskemisk hjertesykdom.

Behandling av aorta stenose

For aortastensose bestemmes behandlingen av pasientene av ventilens tilstand og sykdommens alvorlighetsgrad.

De viktigste behandlingsområdene er administrasjon av medisiner og / eller operasjonen.

Konservativ behandling

Behandlingen starter umiddelbart etter diagnosen:

 • Vanndrivende stoffer (Torasemide, Furosemide) - Fjern overflødig væske fra kroppen, og reduser byrden på hjertet.
 • Dopaminerge stoffer (Dopamin) - aktivere hjertets muskelsammensetninger. Samtidig er det en økning i trykk i aorta og andre arterielle kar.
 • Vasodilerende stoffer (Nitroglycerin kort og langvarig virkning) - effektivt eliminere smerte i hjertet. Men med aortastensose blir slike midler akseptert bare i samråd med legen.
 • Antibiotisk terapi - valget av en gruppe slike legemidler avhenger av pasientens tilstand. Denne behandlingen brukes til å forhindre endokarditt.

Operasjon med aortastensose

Den mest effektive måten å behandle aorta stenose på er kirurgisk inngrep.

Operasjonen skal utføres før utbruddet av en kritisk tilstand, siden er korreksjonen ikke lenger meningsfylt.

Typer av kirurgisk inngrep som brukes til å reparere en defekt:

 • Aortisk ballongvalvuloplasti er den type operasjon med den minste traumatismen. Ved å utføre denne typen intervensjon kan du gjenopprette åpningen av munnen halvveis og betydelig lindre blodstrømmen fra venstre ventrikel. Denne typen behandling er foretrukket hos gravide, barn, hos pasienter med alvorlig sammenhengende patologi.
 • Ventilplast er en direkte disseksjon av de modifiserte ventilelementene. Det er vist at slike operasjoner med alvorlig stenose hos voksne, barn og ungdom.
 • Prothese av aortaklappen - innstilling av en ny ventil. Denne korreksjonsmetoden eliminerer symptomene på sykdommen, forbedrer tilstanden til pasientene betydelig. kan brukes i det hele tatt og for eventuelle ventiler. Den eneste ulempen ved denne metoden for behandling er manglende evne til pasienter til fysisk å utsette kirurgisk inngrep i senere stadier.

For å ty til kirurgisk inngrep i aortastensose, brukes en rekke direkte indikasjoner for kirurgisk behandling:

 • Aortaklaffåpningen er mindre enn 1 cm2 i størrelse.
 • Medfødt misdannelse hos barn.
 • Kritisk aortastensose hos gravide kvinner.
 • Dråpet i volumet av utkastet blod fra venstre ventrikkel er under 50%.
 • Hjertesvikt.

Kontraindikasjoner til kirurgi er:

 • Hjertefeil i terminalfasen.
 • Alder fra 70 år.
 • Alvorlige kroniske sykdommer i dekompensasjonsstadiet.

Etter kirurgisk behandling er det viktig å følge alle forskrifter fra legen for å forhindre utvikling av komplikasjoner og å ekskludere utviklingen av smittsomme sykdommer.

Typer operasjoner for aorta stenose hos nyfødte

Hos pasienter med nyfødte pasienter, brukes samme type operasjoner til å korrigere aortastensose som hos voksne.

Den mest milde typen intervensjon er ballongvalvuloplasti, som anses å være et mindre traume.

Ikke desto mindre avhenger valg av operasjon av tilstanden til det nyfødte barnet, alvorlighetsgraden av symptomer og tilstanden til CAS.

forebygging

For å forebygge sykdommen må du utføre daglige fysiske aktiviteter foreskrevet av legen din, spise riktig, beskytte deg mot forkjølelse, ikke bli i den åpne solen lenge, bli kvitt dårlige vaner og ta foreskrevet behandling.

Spesialdiett

Overholdelse av en diett anses å være et essensielt element i terapien av aortastensose. Hovedprinsippene for slik ernæring er:

 • Utelukkelse av salt, krydret, røkt, stekt, fettstoffer.
 • Kullsyreholdige søtsaker.
 • Overdreven bruk av sterk te og kaffe.
 • Avslag på alkohol.
 • Inkludering av fettfattig frukt, grønnsaker, frokostblandinger, biff, kyllingfilet, kalkun, kaninekjøtt, fisk med fettfattige varianter, kefir, hytteost i den daglige rasjonen.

Videre anbefalt bruk av vitaminkomplekser, foreskrevet av en lege.

Aortisk stenose hos barn, funksjoner

Aortisk stenose av barndommen er nesten fire ganger mer vanlig hos gutter. Slike patologi hos nyfødte og eldre barn er medfødt og dannes i de første tre månedene av intrauterin utvikling.

Hvis fosteret i aortaåpningen er redusert til 0,5 cm eller mindre, vises symptomene på stenose umiddelbart. Barnet blir apatisk samtidig, huden i ansikt, hender og hode får en blåaktig nyanse, appetitten forverres. Alle slike nyfødte babyer blir dårlige. I denne kategorien av pasienter, nesten konstant dyspnø og alvorlig takykardi - opptil 170 slag per minutt.

Det mest alvorlige kurset er preget av en tilstand der aortaklappen har ett blad i barnet. Hjertesvikt øker veldig raskt, tegn på akutt venstre ventrikulær svikt kan øke hver dag. I slike tilfeller er umiddelbar kirurgisk inngrep angitt.

I andre situasjoner utvikler sykdommen seg gradvis. Ved konstant observasjon og fravær av tegn på sykdommens uttrykkede fremgang er den optimale bruksperioden alderen etter 18 år.

Stenose av aorta-elvemunningen hos gravide kvinner

Hvis aortastensose i en kvinne av reproduktiv alder ikke er kritisk, er det ingen kontraindikasjon for graviditet.

Likevel bør man huske på at utbruddet av svangerskapet fører til økt byrde på hjertet. Samtidig er det nødvendig med konstant overvåking av tilstanden til en gravid kvinne.

Under graviditeten fortsetter en kvinne behandling med en gjennomgang av medisiner, deres doser avhengig av manifestasjoner av sykdommen. Om nødvendig er det mulighet for å bære ballongvalvuloplasti, som ikke er kontraindisert i svangerskapet.

outlook

Forventninger for videre liv og helse i fravær av terapi for aortastensose er ekstremt ugunstige. Dette er spesielt farlig hos nyfødte barn, fordi fraværet av kirurgisk behandling i barnets første år gir nesten 10% av dødsfallene.

Sjansene for en sunn eksistens er betydelig økt etter en vellykket operasjon for aortastensose.

Hva er farlig for stenose av aortaklappen?

Aortisk stenose er en sykdom som er definert som hjertefeil. Det kalles også stenose av aorta elvemunning. Det er preget av en innsnevring av vasodilatoren, det vil si aorta i venstre ventrikel, som ligger nær aortaklappen. Dette fører til utstrømning av blod fra venstre ventrikel, og trykkforskjellen mellom venstre ventrikel og aorta øker kraftig. Hva skjer i hjertet med denne sykdommen?

På vei til blodstrømmen til systolen i venstre ventrikel er allerede innsnevret blenderåpningsåpning, på grunn av hvilken belastningen på LV øker, noe som fører til hypertrofi. Hvis innsnevringen er veldig skarp, blir ikke alt blod utvist i aorta, en viss del av den forblir i LV, som fører til utvidelsen. På grunn av den langsomme strømmen av blod inn i aorta, reduseres det arterielle systoliske trykket. Kontraktiviteten til LV reduseres, noe som resulterer i stagnasjon av blod i en liten sirkelcirkulasjon. Dette medfører kortpustethet og angrep av hjerteastma. Det blir klart at en slik stat er en trussel for menneskers helse og liv. Hva er årsakene til en slik hjertefeil?

Årsaker til sykdommen

La oss se på de hyppigste årsakene til at aortalstenosen utvikler seg.

 1. Revmatisme. Dette er en komplikasjon av angina. Reumatisme er farlig fordi arrventiler kan vises på hjerteventilene, noe som fører til en innsnevring av aortaklappen. På grunn av en slik skjemmer overflaten av ventilen blir ru, slik at det avsettes kalsiumsalter lett i stand til selvstendig å bevirke aortastenose.
 1. Medfødt misdannelse. Dette betyr at barnet allerede er født med en defekt i aortaklappen. Dette skjer ikke ofte, men det skjer. Medfødt misdannelse av aortaklaven kan også uttrykkes som en tofolds aortaklaff. I barndommen kan det ikke medføre alvorlige konsekvenser, men i en mer moden alder kan det føre til en innsnevring av ventilen eller til mangel på det.
 2. Infeksiv endokarditt.
 3. Aterosklerose av aorta.

Viktigste symptomer

Symptomer på aortastensose er i stor grad avhengig av graden av sykdommen, så i denne delen vil vi vurdere klassifiseringen av sykdommen. For det første er det tre grader av alvorlighetsgrad av stenosen av aortaklappen.

 1. Liten stenose.
 2. Moderat grad.
 3. Alvorlig stenose.

Vi vil markere fem flere faser som vil gi viktig informasjon, selv om denne klassifiseringen ikke brukes veldig ofte.

 1. Full betaling. På dette stadiet er det vanligvis ingen klager, men selve sårbarheten kan identifiseres ved å lytte til hjertet. Ultralyd viser en ubetydelig grad av stenose. I denne tilstanden trenger man bare å observere og rette den samtidige patologien uten kirurgisk inngrep.
 2. Skjult hjertesvikt. På dette stadiet er det økt tretthet, dyspnø med en fysisk belastning, noen ganger svimmelhet. EKG og fluoroskopi kan avsløre noen endringer. Dette stadiet kan innebære kirurgisk korrigering av defekten.
 1. Relativ koronarinsuffisiens. Det er tilfeller der aorta stenose er ledsaget av angina, som vanligvis forekommer bare på dette stadiet. Dyspnø øker, noen ganger besvimelse og besvimelse. Et meget viktig punkt i behandlingen av stenose av aortaklaffen i tredje fase er kirurgisk behandling. Hvis du savner det rette øyeblikket i denne forbindelse, vil det være for sent eller ineffektivt å gripe inn kirurgisk.
 2. Alvorlig hjertesvikt. Pasientklager er svært lik de som er beskrevet for det forrige trinn, selv om de på dette stadiet er mer uttalt. For eksempel er det også kortpustethet, men det begynner å føle seg i ro. Også utseendet på nattangrep av kvelning. Kirurgisk behandling kan ikke utføres, selv om det er tilfeller der dette alternativet fortsatt er mulig, men slike tilfeller er strengt individuelle.
 3. Terminal scenen. På dette stadiet utvikler hjertesvikt alvorlig. Pasientens tilstand forverres sterkt på grunn av edematøs syndrom og dyspné. Narkotikabehandling hjelper ikke, forbedringen varer bare kort tid, og kirurgisk behandling kan ikke brukes, fordi på dette stadiet er det høy operasjonell dødelighet. I lys av dette blir det klart at du ikke kan bringe hjertet ditt til femte stadiet.

Det er nødvendig å gjenkjenne stenosen av aortaklappen i tide, for å gjennomføre en undersøkelse og begynne å behandle sykdommen.

Diagnostiske metoder

Aortisk stenose er diagnostisert med flere metoder, men det må tas hensyn til at de kliniske manifestasjonene er fraværende i lang tid. Det er viktig for pasienten å fortelle legen om smerter i brystområdet, dyspnø og andre symptomer. De vanligste manifestasjonene er:

 • angina pectoris angrep
 • synkopale tilstander;
 • symptomer på kronisk svikt.

Noen ganger blir det visst etter døden, som skjedde plutselig. Sjelden, men det er blødninger i fordøyelseskanalen. Det finnes flere diagnostiske metoder som bidrar til å identifisere aortastensose.

 1. EKG. Ved hjelp av denne undersøkelsen er det oppdaget venstre ventrikulær hypertrofi. Det bestemmer også forekomsten av arytmier, og noen ganger hjerteblokkering.
 2. Phonocardiography. Det registrerer slike endringer som systolisk grov støy over aorta og ventil, samt lyddemping av de første tonene på aorta.
 3. Røntgenbilder. De er nyttige i den periode av dekompensasjon, som i denne perioden strekker seg i skyggen av LV, som er manifestert i form av en langstrakt bue av den venstre hjerte kontur. I samme periode er det aortisk konfigurasjon av hjertet og tegn på pulmonal hypertensjon.
 1. Ekkokardiografi. Det avslører hypertrofi av LV-veggen, en fortykkelse av aortaklaffene og andre endringer som bidrar til å identifisere aorta-stenose.
 2. Probe hjerthullene i hjertet. Det utføres for å måle trykkgradienten, som bidrar til å bestemme graden av stenose.
 3. Ventrikulografiske. Hjelper med å identifisere samtidig myral insuffisiens.
 4. Koronarografi og aortografi.

Behandling av sykdommen

Behandling av aortastensose har sine begrensninger. Dette gjelder spesielt for rusmiddelbehandling. Imidlertid må den brukes før aortaklaff erstatning, og også før ballongvalvuloplasti. Dette inkluderer bruk av følgende legemiddelgrupper:

I tillegg er det i denne perioden svært viktig å behandle atrioventrikulær blokade og atrieflimmer. For kirurgisk inngrep er det indikatorer som relaterer seg til utskifting av aortaklaff hvis aortastensose er diagnostisert:

 • asymptomatisk aortastensose med alvorlig kurs og normal LV-funksjon;
 • alvorlig grad av stenose, som manifesterer seg klinisk;
 • stenose i kombinasjon med LV dysfunksjon, her inkluderer vi også asymptomatisk stenose.

Hvorfor anbefales det å utføre en protese reparasjon av aortaklappen? Fordi denne metoden gjør det mulig å forbedre funksjonell klasse og overlevelse, samt redusere antall komplikasjoner og symptomer.

Ballongvalvuloplasti kan også utføres. Målet er å redusere trykk eller sammentrekning med økende aorta blenderåpning. Ballong dilatasjon gjøres på et arbeidsorgan under fluoroskopi. En tynn sylinder settes inn i ventilåpningen. For å utvide åpningen oppblåses denne ballongen på enden. Valvuloplasty anses ikke som en risikofylt operasjon, men hvis den administreres til en pasient i avansert alder, er effekten midlertidig.

Mulige konsekvenser

I begynnelsen opplister vi komplikasjonene som aorta-ventiler kan medføre:

 • angina pectoris;
 • besvimelse;
 • progressiv stenose;
 • endokarditt av en smittsom natur
 • hjertesvikt;
 • hemolytisk anemi.

En plutselig død kan skje. Dette skjer i tyve prosent av tilfellene og hos de pasientene der sykdommen er ledsaget av alvorlige kliniske manifestasjoner.

forebygging

Forebyggende tiltak er rettet mot å forebygge aterosklerose, revmatisme og andre risikofaktorer. Det er svært viktig å hele tiden overvåke tilstanden til hjertet ditt og gå til legen ved eventuelle avvik fra normen.

Det kan ikke hevdes at sykdommen vi diskuterer virkelig truer menneskelivet. Derfor, for å forlenge livet, er det nødvendig å lede en sunn livsstil og bli undersøkt regelmessig av en lege.

Les Mer Om Fartøyene