Sakshistorie
Åreforkalkning. Takayasu-Lerish syndrom. Stenose av karoten arterier. КЭАЭ til venstre for 11.2006.ХНМК 4. Okklusjon av venstre iliac arterie, tibial arterier til høyre

Klinisk diagnose: Åreforkalkning. Takayasu-Lerish syndrom. Stenose av karoten arterier. КЭАЭ til venstre for 11.2006.ХНМК 4. Okklusjon av venstre iliac arterie, tibial arterier til høyre. Amputasjonsstubbe av venstre hofte. HI 2a

Samtidige sykdommer:Hypertensiv sykdom 3, st.3. risiko 4. CHD. Angina pectoris FC 2. (1991). Akse: CHF 1, FC 2

2. Alder 28.08.1938 (68 år)

4. Bostedssted

5. Arbeidssted Pensjonist

6. Yrke og spesialitet Master lokomotiv kontor

7. Dato for mottak 08.12.2006 09:30

8. Diagnose er klinisk: Aterosklerose. Takayasu-Lerish syndrom. Stenose av karoten arterier. КЭАЭ til venstre for 11.2006.ХНМК 4. Okklusjon av venstre iliac arterie, tibial arterier til høyre. Amputasjonsstubbe av venstre hofte. HI 2a

Samtidige sykdommer: Hypertensiv sykdom 3, st.3. risiko 4. CHD. Angina pectoris FC 2. (1991). Akse: CHF 1, FC 2

Hodepine, svimmelhet, svimlende når du går, øker blodtrykket til 175/100 mm. Hg, smerte i kalvemuskulaturen i høyre ben når du går på en avstand på mer enn 200 m, kramper i bena. Trykk på retrosternal smerte med moderat fysisk anstrengelse, svakhet.

Anamnese av sykdommen (anamnese morbi)

Han anser seg for å være syk i 15 år, da han først la merke til trøtthet på føttene under rask gange. Gradvis reduksjon i utholdenhet under treningen. Den 11. mars 2006 gjennomgikk han ONMK med høyresidig hemiparesis. Forverring av tilstanden i løpet av de siste 2 månedene, hodepine, svimmelhet forsterket. Han søkte på polyklinikken til den republikanske hjerteautomatikken, hvorfra han ble sendt til sykehusinnleggelse til kirurgisk avdeling.

Født til tiden, vokst og utviklet etter alder og kjønn.

Bolig og sanitære forhold er tilfredsstillende.

Arbeidssted: pensjonist.

Det er ingen faglige farer.

Ernæring er ikke vanlig, overdreven, variert, uten å overholde regimet.

Alkohol drikker sjelden, 3-4 ganger i året, ikke røyk i 38 år.

Av sedlene tidligere overført forkjølelse (SARS, influensa), sår 12 n. K., MI (1991), kronisk pyelonefritt. Tuberkulose, hepatitt, diabetes mellitus og venereal sykdommer nekter. Det var ingen traumer. Hemotransfusjon i 1991 uten komplikasjoner.

I 1987 ble kirurgi utført, mastotomi fra venstre, i 1991. Amputasjon av venstre nedre ekstremitet, 7.11.06 CEAE til venstre.

Allergisk anamnese: C-vitamin

Bivirkninger av narkotika nektet.

Arv er ikke belastet.

Den generelle tilstanden til pasienten er tilfredsstillende, bevisstheten er klar, stillingen er aktiv, tilstrekkelig, atferden er rolig. Tilfredsstillende ernæring. Huden er lys rosa, ren, moderat fuktig. Lymfeknuter er ikke tilgjengelige palpasjon forstørret, smertefri.

Grunnloven: normostenisk konstitusjonell type.

Høyde 177 cm, vekt 80 kg. Kroppstemperaturen er 36,6 0.

Ansiktsuttrykket er rolig.

Ar: Postoperativ arr er blek, smertefri.

Huden turgor er bevart, mannlig hårtype. Neglene på nedre ekstremiteter er tykkere og deformerte.

Synlig slim: lys rosa, ren, normal fuktighet.

Subkutant fett: utvikling av en mild, maskulin type, med smertefri palpasjon. Ødem er fraværende.

Lymfeknuter: Ikke betraktelig, smertefri.

Muskler: utviklet etter kjønn og alder, tonebevart, palpasjon smertefri. Skjelett uten deformasjoner.

Ledd: Den vanlige konfigurasjonen, bevegelsene i dem, utføres i sin helhet, uten å bli ledsaget av en knase og smertefulle opplevelser. Palpasjon av ledd er smertefri.

Åndedrettsorganer. Nesen er uendret, pusten gjennom nesen er fri. Isolasjon fra nesepassasjer er ikke observert. Neseblødning er fraværende. Larynx uten deformiteter. Stemmen er høy, ren. Puste i strupehode er ikke vanskelig. Når du undersøker strupehodet i en normal form, når du føler deg i strupehodet, er ømhet ikke bestemt.

Bryst undersøkelse. Brystkassen er av normosthenisk form, symmetrisk, uten deformasjoner, den supra- og subklaviske fossa er svakt uttrykt. Høyre og venstre halvdel av thoraxen beveger seg synkront når du puster. Type respirasjon av abdominal, respirasjon vesikulær, rytmisk, med en frekvens på 16 per minutt. Hjelpe muskler i pusten, deltar ikke. Rytmen av å puste er riktig. Epigastrisk vinkel på den rette linjen.

Palpasjon: ømhet i ribbenene, interkostale mellomrom, muskler i brystet, brystben under palpasjon er ikke kjent. Brystkassen på alle områder er motstandsdyktig. Stemme tremor er ikke endret.

Sammenlignende perkusjon: På de fremre laterale flatene, på baksiden i øvre delene, i interscapulært rom vises en klar lungelyd. Fokale endringer i perkussjonslyd blir ikke notert.

Topografisk perkusjon av lungene.

. høyre lunge venstre lunge

Øvre kant av lungene

høyden på toppen foran 3 cm ved 3,2 cm over kragebenet

høyde av stående av apex bakre til nivå av spinous prosess av VII cervical vertebra

Nedre kant av lungene

circumcline V intercostal plass ---

sredneklyuchichnaya VI ribbein ---

antero-aksillær VII ribbe VII ribbe

Mellom-aksillær VIII ribbe VIII ribbe

posteroleaxillær IX ribbe IX ribbe

skulderblad X kant X ribbe

den nær-vertebrale delen av gasspjeldet Th XI ost.otr.Th XI

Respiratory tour av den nedre lungemarginen

ved hjelp av en middelsnøkkel 4 cm ---

i gjennomsnitt 6 cm 6cm

for en kraniet 4cm 4cm

Bredden på treningsfeltene

Høyre lunge er 5 cm, venstre lunge er 5 cm.

Ved auskultasjon av vesikulært åndedrag, er rales fraværende. Bronchofoni er det samme over symmetriske seksjoner på begge sider. Støy av friksjon av pleura blir ikke hørt.

Sirkulasjonssystemet. Når man undersøker det synlige fremspringet i hjerteområdet, blir det ikke funnet. Ved undersøkelse av nakkekarene er det ingen pulsering av karoten arterier.

Palpasjon: apikal impuls lokaliseres i femte intercostal plass med 1 cm innover fra venstre sredneklyuchichnoy linje, begrenset, moderat styrke. Epigastrisk pulsering observeres ikke.

Auskultasjon: Hjertelyd er dempet, hjertefrekvensen er 68 slag per minutt, blodtrykket er 140/90. Størrelsen på pulsbølgene på begge hender er den samme, puls er rytmisk, solid, medium fylling, uniform; like godt synlig på temporal, carotid, radial, lårben, distal på nedre lemmer, puls er ikke bestemt. Veggene i arteriene er glatte. Cervical årer er ikke uttrykt. Tetninger og ømhet langs venene gjør det ikke. Hjerte lyder er dempet, rytmisk, systolisk murmur på aorta, hjertefrekvensen er 74 slag per minutt. Lyder er ikke lyttet til.

perkusjon: grenser for relativ sløvhet i hjertet:

Til høyre - 0,5 cm til utsiden av høyre side av brystbenet (på IV intercostal plass)

Venstre - 1 cm innover fra venstre sredneklyuchichnoy linje (V intercostal plass)

Fra oven - langs brystlinjen på nivå III av ribben

grenser for absolutt dumhet av hjertet:

Til høyre - på venstre side av brystbenet (på IV intercostal plass)

Venstre - 2 cm innover fra venstre sredneklyuchichnoy linje (V intercostal)

Over - IV ribbe langs parietal linjen

Bredden på den vaskulære bunten er 5 cm.

Organer av fordøyelsen. Sett fra munnen store tunge, våte, rosa, gulaktig skjær belagt midtlinjen, papiller uttrykt, sår og ingen sprekk. Den slimete kinnet er rent. Magen er myk, smertefri, deltar i pusten. Symptomer på Blumberg og Mendel er negative. Med en dyp metodisk palpasjon i henhold til Obraztsov-Strazhesko, er sigmoid-tykktarmen palpabel i form av en glatt, elastisk sylinder, smertefri. Tverrgående tykktarmen er håndgripelig over navlen i form av en smertefri sylinder. Stigende og nedadgående seksjoner av tykktarmen er ikke synlige.

Auskultasjon: Tarmlyder er tydelig hørt i magen. Støtningen av friksjon av bukhinnen ble ikke påvist. Stolen er vanlig, dekorert.

Leveren. Området med riktig hypokondrium når det ses uten spesielle egenskaper, stikker ikke leveren ut under kanten av kanten.

Palpasjon: smertefri. Kanten på leveren er jevn, skarp.

Percussion: kanten av leveren ved kanten av costalbuen.

Leveransgrenser i henhold til Kurlov

Den øvre grensen for absolutt sløvhet

på høyre sredneklyuchichnoy linje - VI ribbein

Nedre bundet av absolutt dumhet

på høyre sredneklyuchichnoy linje - på 0,5 cm under den nedre kanten av den høyre kalkbue

på midten - på grensen til den øvre tredjedel av avstanden fra xiphoid-prosessen til navlen

på høyre sredneklyuchichnoy linje - 9cm

på den fremre median linjen - 8 cm

på venstre costal arch - 7cm

Bukspyttkjertel og milt Palpatorisk bukspyttkjertel er ikke definert. Poengene til Detardin, Mayo-Robson, Schofar-sonen er smertefri. Det er ingen synlig økning i milten, det er ikke håndgripelig. Perkutane størrelser i milten: lengde-8 cm, diameter-5 cm.

Genitourinary system. Brudd på urinering observeres ikke. Pasternatsky symptom er negativt på begge sider. Nyrer, blæren er ikke håndgripelig, palpasjon er smertefri. Sårhet i nyrene og ureteralpunktene er ikke kjent.

Endokrine system. Skjoldbruskkjertelen er ikke forstørret, smertefri på palpasjon. Fysisk og mental utvikling samsvarer med alder.

Nervesystemet. Når de blir spurt, avslører de: intellektet tilsvarer utviklingsnivået. Pasientens oppførsel i klinikken er balansert. Pasienten er snakkesalig, den kommer lett i kontakt.

Psykiske funksjoner: Korrekt orienterte i tid og i rommet, observeres hallusinerende fenomen ikke. Minne og oppmerksomhet brytes ikke. Søvnløshet lider ikke.

Status lokalisering

Synlige pulseringer, utvidelse av fartøy på stammen og ekstremiteter, avsløres ikke. Det er ingen trofiske forstyrrelser. På palpering av pulsen palpatert ved de store arteriene: den radiale, ulnar, carotis, iliaca, femoral, popliteal med den rette tilfredsstillende fylling, ikke spent, rytmisk, frekvens på 74 slag per minutt, på tibia til høyre ikke er definert. Når palpasjon av bukets aneurysmiske ekspansjoner, blir ikke pulserende volumetriske formasjoner avslørt. Auscultatory over carotis, iliac arteries systolisk murmur, over de andre hovedarterier av systolisk murmur er ikke lyttet. Ifølge funksjonstester er dype vener farlige.

Laboratoriemetoder for forskning

Leukocytter - 8,9 * 10 9 / l (N-male 4,3-11,3 * 10 9 / l

koner 3.2-10.2 * 10 9 / L)

Erytrocytter-4,89 * 10 12 / l (N-mann 4-5,6 * 10 12 / L

koner 3,4-5,0 * 10 12 / L)

Blodplater-245 * 10 9 / l (N-180-320 * 10 9 / L)

Hb-147g / l (N-hann 130-175 g / l

Prothrombin indeks 82

Fibrinogen In vitro

Etanol test

Trombintid 17 sek

Leukocytter-11,2 * 10 9 / l (N-male 4,3-11,3 * 10 9 / l

koner 3.2-10.2 * 10 9 / L)

Erytrocytter-4,58 * 10 12 / l (N-hanner 4-5,6 * 10 12 / L

koner 3,4-5,0 * 10 12 / L)

Plättene-184 * 10 9 / l (N-180-320 * 10 9 / L)

Hb-140 g / l (N-male 130-175 g / l

ESR 26 mm / t (N - 2-15 mm / h)

Koaguleringstid 12 min

Prothrombin Index 81

Fibrinogen In vitro

Etanol test

Trombintid 18 sek

Biokjemisk blodprøve. 8.12.2006.

Det totale proteinet er 76,6 g / l

Urein-5,8 mmol / l

Kreatinin-47 mmol / l

Glukose - 4,4 mmol / l

Kolesterol 5,49 mmol / l

Bilirubin-19,2 mmol / l

LDL og VLDL 3.2

Biokjemisk blodprøve. 8.12.2006.

Totalt protein - 68,8 g / l

Urein-4,9 mmol / l

Kreatinin-84,4 mmol / l

Glukose-5,2 mmol / l

Kolesterol-3,85 mmol / l

Bilirubin-32,7 mmol / l

LDL og VLDL 1.4

Spesifikk vekt-1010 (N-1008-1026)

Leukocytter - enkelt i synsfeltet

Blodtype og Rh-faktor.

Spesielle forskningsmetoder

Vanlig sinusrytme med en frekvens på 76 slag per minutt. Brudd på intraventrikulær ledning. Brudd på repolarisasjonsprosesser langs bunnveggen.

Aortisk konsolidering, MZP hypertrofi, Nedre vegg asynergi L.Zh.

Visualisering er ikke informativ (bandasje).

Protokolloperasjon. 19.12.2006

drift: Eversion carotid endarterektomi igjen

Tilgang på stigende kanten av venstre sternocleidomastoideus tildelt OCA, ICA, ECA, OCA og ECA 1/3 innsnevrede lumen todelingen OCA munnen BCA lokalt maksimum stenotisk aterosklerotisk plakk. OCA er krysset tvers under bifurkasjonen. Held eversjon endarterektomi av OCA, ICA, ECA pålagt anastomose mellom segmentene i OCA i en "ende til ende" gjenge 7/0 propen. En tilfredsstillende hovedblodstrøm ble oppnådd på alle arterier innenfor operativ tilgang. Neurologiske forstyrrelser under operasjonen ble ikke påvist. Hemostase, vakuumdrenering. Lagsømmer på såret. Aseptisk dressing.

Den viktigste er aterosklerose. Takayasu-Lerish syndrom. Stenose av karoten arterier. КЭАЭ til venstre for 11.2006.ХНМК 4. Okklusjon av venstre iliac arterie, tibial arterier til høyre. Amputasjonsstubbe av venstre hofte. HI 2a

Samtidig - Hypertensiv sykdom 3, st.3. risiko 4. CHD. Angina pectoris FC 2. (1991). Akse: CHF 1, FC 2

Obliterating aterosklerose må differensieres med utslettende endarteritt, diabetisk angiopati, radikulært ryggradssyndrom, Raynauds sykdom, tromboemboliske tilstander.

Obliterating endarterittDen har lignende sykdomsbilde (blekhet, frossenhet, desensitization føtter, ben, claudicatio intermittens). Begge sykdommene forårsaker de samme klager og identitet av trofiske lidelser, i begge sykdommene er de samme kliniske trinnene isolert. Men aterosklerose har kjennetegn: oppstår etter 40 år (okklusiv sykdom forekommer hos 20-30 år), siden den første kliniske manifestasjon av sykdommen utvikler seg raskt, historie er ingen indikasjon på kupert selvfølgelig sesong av eksaserbasjoner, er det tegn på aterosklerotiske lesjoner andre vaskulære senger ( i dette tilfellet - av koronararteriene), med flere forskningsmetoder kan bestemme nivået av ødeleggelse - den store arterien

Diabetisk makroangiopatifinnes i alle aldersgrupper, har en lignende klinikk med aterosklerose obliterans, men har en mer alvorlig og progressiv kurs, noe som kan føre til utvikling av koldbrann (vanligvis våt), sluttet polyneuritt tidlige symptomer er ofte andre komplikasjoner ved diabetes.

Radikulært syndrom samt utrydding av aterosklerose innebærer smerte i bena, chilliness, parestesi, en nedgang i følsomheten av føttene, skinnene, mulige febrilskader i foten. Men dette syndromet utvikler som regel akutt, smerte oftere veldig sterk, langs hele beinet og i lumbalområdet, intensiverer med uforsiktig bevegelse. Følsomheten faller inn i en segmenttype. Huden blir vanligvis ikke forandret (med aterosklerose blek, kald, tørr). Pulsen på de distale arteriene føles godt.

Raynauds sykdom. Tapet på store fartøy i underdelene, fraværet av pulseringer på føttene på føttene, shins, "intermittent claudication" gjør det mulig å utelukke denne diagnosen.

For tromboembolismeen typisk mer akutt utbruddet, en plutselig utbrudd av smerte. Pulsasjonen av arterien er distal for lokaliseringen av embolus, den økes vanligvis over embolus. Imidlertid skjer hos pasienter med langvarig utslettende sykdommer i perifere arterier mot blodet i bakgrunnen av et utviklet nettverk av collaterals, og er preget av gradvis utvikling av symptomer. Med trombose kan man forbinde tilstedeværelsen av denne eksacerbasjonen. Men vår pasient har ikke en nedgang i følsomhet, eller et brudd på lemmerfunksjonen (parese, lammelse), som ville være i nærvær av en embolus.

Den viktigste er aterosklerose. Takayasu-Lerish syndrom. Stenose av karoten arterier. КЭАЭ til venstre for 11.2006.ХНМК 4. Okklusjon av venstre iliac arterie, tibial arterier til høyre. Amputasjonsstubbe av venstre hofte. HI 2a

Basert på:

1. Klager fra pasienten. Hodepine, svimmelhet, svimlende når du går, øker blodtrykket til 175/100 mm. Hg, smerte i kalvemuskulaturen i høyre ben når du går på en avstand på mer enn 200 m, kramper i bena. Trykk på retrosternal smerte med moderat fysisk anstrengelse, svakhet.

2. Data om en anamnese av sykdommen. Han anser seg for å være pasient i 15 år, da han først la merke til trøtthet på føttene under rask gange. Gradvis reduksjon i utholdenhet under treningen. Den 11. mars 2006 gjennomgikk han ONMK med høyresidig hemiparesis. Forverring av tilstanden i løpet av de siste 2 månedene, hodepine, svimmelhet forsterket. Han søkte på polyklinikken til den republikanske hjerteautomatikken, hvorfra han ble sendt til sykehusinnleggelse til kirurgisk avdeling.

3. Data om objektiv forskning - Synlige pulseringer, utvidelse av fartøy på stammen og ekstremiteter, avsløres ikke. Det er ingen trofiske forstyrrelser. På palpering av pulsen palpatert ved de store arteriene: den radiale, ulnar, carotis, iliaca, femoral, popliteal med den rette tilfredsstillende fylling, ikke spent, rytmisk, frekvens på 74 slag per minutt, på tibia til høyre ikke er definert. Når palpasjon av bukets aneurysmiske ekspansjoner, blir ikke pulserende volumetriske formasjoner avslørt. Auscultatory over carotis, iliac arteries systolisk murmur, over de andre hovedarterier av systolisk murmur er ikke lyttet. Ifølge funksjonstester er dype vener farlige. 4. Data om spesielle metoder for forskning - ekkokardiografi, ultralyd, angiografi.

5. Data om differensialdiagnosen - utelukkelse av lignende patologier.

Etiologi og patogenese

Aterosklerotiske lesjoner av arteriene er manifestasjoner av generell atherosklerose. Aterosklerose er en kronisk sykdom med nederlaget til store arterier av elastisk type med den første lesjonen av intimale kar og den påfølgende spredning av den patologiske prosessen til det midtre og ytre skall av arteriene. Den aller første koblingen i denne patologien er en viss forberedelse av intima for avsetning av lipider i den (det kan skyldes mange faktorer-genetisk, giftig, smittsom, allergisk, immunologisk og andre). Deretter utvikles lipidflater i intima av arteriene, etterfulgt av utvikling av atheromatøse sår i deres sted og i de endelige flertallede aterosklerotiske plakkene.

Som et resultat av lipidavsetning, og kalsiumsalter av bindevev i veggene av arteriene razviviaetsya forsegle dem med brudd på sin funksjonalitet (utilstrekkelig dilatasjon som reaksjon på det økte behovet for blodtilførsel, tendens til vasokonstriksjon). Over tid er det utviklet en ganske utpreget organisk innsnevring av lumen av blodkar, noe som fører til varig svekkelse av blodstrøm og utviklingen av det aktuelle organer og vev dystrofisk, necrobiotic og stivnet prosesser.

risikofaktorer: familiehistorie av aterosklerose, aterogene forstyrrelse av lipoprotein-metabolisme, hypertensjon, røyking, psyko-emosjonelt stress, fysisk inaktivitet, fedme, diabetes, gikt og andre.

Forstyrrelser av lipoproteinmetabolisme.

Transportformen av kolesterol i blodet er lipoproteiner, hvor hovedkomponentene i tillegg til kolesterol er triglyserider, fosfolipider og proteiner. Low-density lipoproteins (LDL) er den viktigste transportformen av kolesterol, som er svært lavt tetthet lipoproteins (VLDL). LDL og VLDL, som har penetrert fra blodstrømmen inn i vaskemuren, kan "bli sittende fast" i den, disintegrere og dermed fremme innføringen av kolesterol i membranene i vaskulære celler. Det er bevist at LDL og VLDL er inkludert i atheromatøse sår og aterosklerotiske plakk. I forbindelse med dette kalles disse lipoproteiner atherogene. Lipoproteiner med høy tetthet (HDL) også trenge inn fra blodstrømmen i arteriene, men på grunn av den kompakte og liten molekylstørrelse, de lett passere gjennom det, og dermed blir fastkjørt kolesterol akseptorer her. De fjerner den fra vævsmembranene i vaskulære celler. Som et resultat av denne handlingen kalles HDLPs anti-atherogene lipoproteiner. Dermed blir risikoen for utvikling og progressjon av aterosklerose lettere ikke bare av overskudd av LDL og VLDL, men også av mangel på HDL.

Behandling i utgangspunktet er konservativ:

- eliminering av uønskede faktorer (kjøling, røyking, drikking),

- spasmolytisk terapi (no-shpa, halidor, etc.)

- ganglion blokkere (diprofen, dicolin, etc.)

- For å forbedre metabolske prosesser i vevet, er vitaminer, komplamin, solkoseryl foreskrevet.

- Det anbefales å foreskrive stoffer som normaliserer blodproppene, noe som reduserer blodplateaggregeringen (rheopolyglucin, trental, karantene, frosne plasma).

- utføre fysioterapeutisk behandling, er det hensiktsmessig å hyperbarisk oksygenbehandling, sanatoriumbehandling, vises ved treningsterapi (spesielt å gå).

Angiotropisk medisinering:

Sol. NaCl 0,9% - 400 ml

Sol. KCl 4% - 10 ml intravenøst ​​drypp № 5 hver annen dag

Sol. magnesiumsulfat4 25% - 5 ml

Sol. Glucosae 5% - 400 ml intravenøst ​​drypp № 5 hver annen dag

Sol. Pentoksifyllini 2% - 5 ml

Postnikovs blanding № 10

Sol. Piridoxini 5% - 2 ml intramuskulært annenhver dag № 10

Sol. Thiamini 5% - 2 ml intramuskulært annenhver dag nr. 10

Pasienten er vist kirurgisk behandling

Pasient N., inntatt 8. desember 2006 i RCH på en planlagt måte med klager på hodepine, svimmelhet, svingende når han gikk, og økte blodtrykket til 175/100 mm. Hg. st., smerte i kalvemuskulaturen på høyre ben når du går på en avstand på mer enn 200 m, kramper i bena. Trykk på retrosternal smerte med moderat fysisk anstrengelse, svakhet.

Fra sykdommens historie er det etablert: Han anser seg for å være pasient i 15 år, da han først la merke til trøtthet av føtter under rask gange. Gradvis reduksjon i utholdenhet under treningen. Den 11. mars 2006 gjennomgikk han ONMK med høyresidig hemiparesis. Forverring av tilstanden i løpet av de siste 2 månedene, hodepine, svimmelhet forsterket. Han søkte på polyklinikken til den republikanske hjerteautomatikken, hvorfra han ble sendt til sykehusinnleggelse til kirurgisk avdeling.

Ved opptak objektivt: Den generelle tilstanden til pasienten er tilfredsstillende, bevisstheten er klar, stillingen er aktiv, tilstrekkelig, atferden er rolig. Tilfredsstillende ernæring. Huden er lys rosa, ren, moderat fuktig. Lymfeknuter er palpert, ikke forstørret, smertefri.

Grunnloven: normostenisk konstitusjonell type.

Høyde 177 cm, vekt 80 kg. Kroppstemperaturen er 36,6 0.

Ansiktsuttrykket er rolig.

Ar: Postoperativ arr er blek, smertefri.

Huden turgor er bevart, mannlig hårtype. Neglene på nedre ekstremiteter er tykkere og deformerte.

Synlig slim: lys rosa, ren, normal fuktighet.

Subkutant fett: utvikling av en mild, maskulin type, med smertefri palpasjon. Ødem er fraværende.

Lymfeknuter: Ikke betraktelig, smertefri.

Muskler: utviklet etter kjønn og alder, tonebevart, palpasjon smertefri. Skjelett uten deformasjoner.

Ledd: Den vanlige konfigurasjonen, bevegelsene i dem, utføres i sin helhet, uten å bli ledsaget av en knase og smertefulle opplevelser. Palpasjon av ledd er smertefri. Synlige pulseringer, utvidelse av fartøy på stammen og ekstremiteter, avsløres ikke. Det er ingen trofiske forstyrrelser. På palpering av pulsen palpatert ved de store arteriene: den radiale, ulnar, carotis, iliaca, femoral, popliteal med den rette tilfredsstillende fylling, ikke spent, rytmisk, frekvens på 74 slag per minutt, på tibia til høyre ikke er definert. Når palpasjon av bukets aneurysmiske ekspansjoner, blir ikke pulserende volumetriske formasjoner avslørt. Auscultatory over carotis, iliac arteries systolisk murmur, over de andre hovedarterier av systolisk murmur er ikke lyttet. Ifølge funksjonstester er dype vener farlige.

En klinisk diagnose ble utført: Aterosklerose. Takayasu-Lerish syndrom. Stenose av karoten arterier. КЭАЭ til venstre for 11.2006.ХНМК 4. Okklusjon av venstre iliac arterie, tibial arterier til høyre. Amputasjonsstubbe av venstre hofte. HI 2a

I forbindelse med klinikken, diagnostiske data, vises pasienten kirurgisk behandling - femoral-femoral bypass til venstre.

Pasienten godtar operasjonen.

Drift: Eversion carotid endarterektomi på venstre side

Beskrivelse av virkemåten: Tilgang av den fremre kant av den venstre sternocleidomastoideus allokert OCA, ICA, ECA, OCA og ECA 1/3 innsnevrede hulrom bifurkasjon OCA munn BCA lokalt maksimum stenotisk aterosklerotisk plakk. OCA er krysset tvers under bifurkasjonen. Held eversjon endarterektomi av OCA, ICA, ECA pålagt anastomose mellom segmentene i OCA i en "ende til ende" gjenge 7/0 propen. En tilfredsstillende hovedblodstrøm ble oppnådd på alle arterier innenfor operativ tilgang. Neurologiske forstyrrelser under operasjonen ble ikke påvist. Hemostase, vakuumdrenering. Lagsømmer på såret. Aseptisk dressing.

25.12.06 Klager av generell svakhet, moderat smerte innen operativ tilgang. Den generelle tilstanden er relativt tilfredsstillende. I sinnet, tilstrekkelig, kontakt, hud av normal farge og fuktighet. I lungene er pusten vesikulær, BH 18 per minutt. Hjerte lyder er dempet, rytmisk. Blodtrykk på 140/100 mm Hg. Art. Hjertefrekvens 70 per min. Magen er myk og smertefri. Peristalsis er lyttet til. Urinering er ikke krenket. Forsmakningen er tørr, ren. Får behandlingen.

Rp.: Sol. Tramali 2.0ml

S: IM før sengetid.

Rp.: Tab. Vasonit 0,6

S: 1tab 2 ganger om dagen

26.12.06 Klager av generell svakhet, moderat smerte innen operativ tilgang. Den generelle tilstanden er tilfredsstillende. I sinnet, tilstrekkelig, kontakt, hud av normal farge og fuktighet. I lungene er pusten vesikulær, BH 17 per minutt. Hjerte lyder er dempet, rytmisk. Blodtrykk 140/80 mm Hg. Art. Hjertefrekvens på 74 i min. Magen er myk og smertefri. Peristalsis er lyttet til. Urinering er ikke krenket. Forsmakningen er tørr, ren. Får behandlingen.

Rp.: Sol. Dimedroli 1% -1,0 ml

Rp.: Tab. Vasonit 0,6

S: 1tab 2 ganger om dagen

27.12.06 Klager av moderat smerte innen operativ tilgang. Den generelle tilstanden er tilfredsstillende. I sinnet, tilstrekkelig, kontakt, hud av normal farge og fuktighet. I lungene er pusten vesikulær, BH 17 per minutt. Hjerte lyder er dempet, rytmisk. Blodtrykk 140/80 mm Hg. Art. Hjertefrekvens på 74 i min. Magen er ikke hovent, myk smertefri. Peristalsis høres på, avføringen er normal. Urinering er ikke krenket. Forsmakningen er tørr, ren. Får behandlingen.

Rp.: Tab. Vasonit 0,6

S: 1tab 2 ganger om dagen

Rp.: Sol. Celexani 0,4

S: subkutant en gang daglig.

18.12 19.12 20.12 21.12 22.12 23.12 24.12 25.12 26.12 27.12

U U U U U U U U U U U U U U U U U

I dette tilfellet, siden diagnosen ble utført og kirurgisk behandling ble utført, er prognosen gunstig.

a) for helse - gunstig (gjenoppretting);

b) for livets gunstige (sykdommen truer ikke pasientens liv);

c) for arbeid - gunstig (sykdommen medførte ikke pasientens funksjonshemming).

Pasient N., inntatt 8. desember 2006 i RCH på en planlagt måte med klager på hodepine, svimmelhet, svingende når han gikk, og økte blodtrykket til 175/100 mm. Hg. st., smerte i kalvemuskulaturen på høyre ben når du går på en avstand på mer enn 200 m, kramper i bena. Trykk på retrosternal smerte med moderat fysisk anstrengelse, svakhet.

Fra sykdommens historie er det etablert: Han anser seg for å være pasient i 15 år, da han først la merke til trøtthet av føtter under rask gange. Gradvis reduksjon i utholdenhet under treningen. Den 11. mars 2006 gjennomgikk han ONMK med høyresidig hemiparesis. Forverring av tilstanden i løpet av de siste 2 månedene, hodepine, svimmelhet forsterket. Han søkte på polyklinikken til den republikanske hjerteautomatikken, hvorfra han ble sendt til sykehusinnleggelse til kirurgisk avdeling.

Ved opptak objektivt: Den generelle tilstanden til pasienten er tilfredsstillende, bevisstheten er klar, stillingen er aktiv, tilstrekkelig, atferden er rolig. Tilfredsstillende ernæring. Huden er lys rosa, ren, moderat fuktig. Lymfeknuter er ikke tilgjengelige palpasjon forstørret, smertefri.

Grunnloven: normostenisk konstitusjonell type.

Høyde 177 cm, vekt 80 kg. Kroppstemperaturen er 36,6 0.

Ansiktsuttrykket er rolig.

Ar: Postoperativ arr er blek, smertefri.

Huden turgor er bevart, mannlig hårtype. Neglene på nedre ekstremiteter er tykkere og deformerte.

Synlig slim: lys rosa, ren, normal fuktighet.

Subkutant fett: utvikling av en mild, maskulin type, med smertefri palpasjon. Ødem er fraværende.

Lymfeknuter: Ikke betraktelig, smertefri.

Muskler: utviklet etter kjønn og alder, tonebevart, palpasjon smertefri. Skjelett uten deformasjoner.

Ledd: Den vanlige konfigurasjonen, bevegelsene i dem, utføres i sin helhet, uten å bli ledsaget av en knase og smertefulle opplevelser. Palpasjon av ledd er smertefri. Det var ingen synlige pulseringer, ingen utvidelse av fartøyene på stammen og ekstremiteter. Det er ingen trofiske forstyrrelser. På palpering av pulsen palpatert ved de store arteriene: den radiale, ulnar, carotis, iliaca, femoral, popliteal med den rette tilfredsstillende fylling, ikke spent, rytmisk, frekvens på 74 slag per minutt, på tibia til høyre ikke er definert. Når palpasjon av bukets aneurysmiske ekspansjoner, blir ikke pulserende volumetriske formasjoner avslørt. Auscultatory over carotis, iliac arteries systolisk murmur, over de andre hovedarterier av systolisk murmur er ikke lyttet. Ifølge funksjonstester er dype vener farlige.

Etter undersøkelsen ble det gjort en diagnose:

Åreforkalkning. St. Lerish. Stenose av iliac arterier på begge sider. Occlusion av femorale arterier på begge sider av HI 3st.

Samtidige sykdommer: Hypertensiv sykdom 3, st.3. risiko 4. CHD. Angina pectoris FC 2. (1991). Akse: CHF 1, FC 2

Medisinsk behandling ble utført.

Operativ behandling ble utført 19.12.2006: Eversion carotid endarterektomi på venstre side

På bakgrunn av den pågående kirurgiske behandlingen har det vært en positiv utvikling. Pasienten fortsetter å motta behandling.

Liste over brukt litteratur:

1. Utvalgte forelesninger om klinisk kirurgi. Redigert av prof. VV Plecheva og prof. VM Timerbulatova. Ufa 1996

2. Kirurgiske sykdommer. Redigert av M.I. Cousin. Moskva "Medisin" 2000.

Carotid arterie stenose

Carotid Artery Stenosis (Internal Carotid Artery Stenosis; Carotid Artery Disease)

Beskrivelse av stenose av karoten arterier

Stenose av karoten arterien opptrer når karoten arterier smal. Søvnende arterier passerer på begge sider av nakken. Blod flyter fra dem til hjernen.

Carotidarterie stenose er en viktig risikofaktor for utvikling av iskemisk slag. Et iskemisk slag kan oppstå når blodstrømmen til hjernen er blokkert på grunn av blodpropper. Carotid arterie stenose er en potensielt alvorlig sykdom som krever en lege.

Årsaker til karotidarterie stenose

Stenose av karoten arterier er forårsaket av akkumulering av plakk på veggene i arteriene. Denne akkumuleringen kalles aterosklerose. Plakk består av kolesterol, fett og andre stoffer.

Risikofaktorer for karotidarterie stenose

Faktorer som øker sannsynligheten for karoten arterie stenose:

 • Familiehistorie av aterosklerose;
 • Iskemisk hjertesykdom;
 • Sykdommer i perifere arterier - sykdom i arteriene (vanligvis bena), forårsaket av akkumulering av fettstoffer på veggene deres;
 • Alder - menn i alderen 75 år eller yngre, kvinner i alderen 75 år og eldre;
 • røyking,
 • Høyt blodtrykk;
 • diabetes;
 • Høyt kolesterol;
 • Fedme.

Symptomer på stenose av karoten arterier

Som regel forårsaker ikke stenos av karoten arterier noen symptomer. Fortell legen din dersom du har symptomer på et slag eller forbigående iskemisk angrep (TIA eller minislag). Dette er et advarselstegn at du kan få stenose av karoten arterier. Symptomene kan omfatte:

 • Blindhet, sløret eller svakt syn;
 • Svakhet, følelsesløshet eller prikking av ansikt, hender, føtter eller en side av kroppen;
 • Kompleksitet i tale eller forståelse av ord;
 • Svimmelhet, ustansighet i gang eller fall uten grunn.
 • Problemer med balanse eller koordinering;
 • Bevisstap;
 • Kvalme eller oppkast;
 • Plutselig forvirring eller tap av minne.

Diagnose av stenose av karoten arterier

Legen vil spørre om symptomene og medisinsk historie og utføre en fysisk undersøkelse. Et stetoskop er brukt til å oppdage blodstrømforstyrrelser i karoten arterier.

Tilleggstester kan omfatte:

 • Sonografi av karoten arterier - en enhet brukes som ligger på siden av nakken og brukes til å oppdage smale områder av arteriene;
 • Datatomografi angiografi - for å undersøke blodstrømmen i arteriene, brukes en spesiell væske som injiseres i blodet, etterfulgt av datamaskinbehandling av røntgenstråler;
 • Magnetisk resonansangiografi - under prosedyren brukes en enhet som skaper et sterkt magnetfelt og en spesiell væske som injiseres i blodet, hvoretter arterier tas.

Behandling av stenose av karoten arterier

Tar medisiner og livsstilsendringer

Hvis stenose ikke forårsaker noen symptomer og akkumulering av plakk er ubetydelig, kan ulike legemidler, for eksempel aspirin, foreskrives, noe som kan bidra til å forhindre utbruddet av et slag. Livsstilsendringer er også en viktig del av behandlingen. Noen tiltak som kan tas for å redusere risikoen for slag:

 • Spis sunn mat;
 • Tren regelmessig;
 • Hvis du røyker, må du slutte;
 • Hvis du har diabetes, må du få riktig behandling;
 • Hvis du har høyt kolesterol, vil legen anbefale hvordan du senker det
 • Hvis du har høyt blodtrykk, må du holde det under kontroll.

Operasjon i stenose av karoten arterier

Operasjonen kan være nødvendig dersom det oppdages signifikant akkumulering av plakk i arteriene. Carotid endarterektomi utføres oftest. Prosedyren innebærer å åpne arterien og rense plakkene fra indre vegger.

En annen operasjon som kan foreskrives kalles karotisk angioplastikk og stenting. Når du utfører denne operasjonen, settes en ballong inn i arterien, som gjør at den kan utvides. Deretter settes et metallnett, kalt en stent, inn i arterien. Dette gjør at du kan holde arteriene åpne og opprettholde normal blodsirkulasjon.

Forebygging av stenose av karoten arterier

For å redusere sannsynligheten for karotidarterie-stenose er det nødvendig å redusere risikofaktorer som kan styres. For eksempel kan du senke kolesterol, blodtrykk og vekt. Fremgangsmåte for å redusere disse risikofaktorene:

 • Tren regelmessig;
 • Spis mer frukt og grønnsaker. Begrens inntaket av salt og fett;
 • Slutte å røyke
 • Hvis du drikker alkohol, må du gjøre det moderat - 40-80 gram sterk alkohol per dag for menn, og ikke mer enn 40 gram for kvinner;
 • Opprettholde en sunn vekt;
 • Hold blodtrykk innenfor sikre grenser. Følg legenes råd hvis du har høyt blodtrykk;
 • Kontroller høyt kolesterol og diabetes.

Aterosklerose, stenose av venstre indre halspulsårer

Hodepine av varierende intensitet som et av de karakteristiske symptomene på okklusjon av den indre halspulsåren. Aterosklerose er en kronisk sykdom assosiert med nederlaget av store arterier av elastisk type med den opprinnelige brudd på intima av fartøyene.

Lignende dokumenter

Diagnose av aterosklerose i de tidlige stadier av utvikling. Identifikasjon av symptomer på iskemi av forskjellig lokalisering (hjernen, bukorganer, nedre lemmer). Palpatorisk vurdering av pulskvalitet på den radiale arterien. Parametre for blodtrykk og hjertefrekvens.

Kardiovaskulær system og sykdommer i de perifere arteriene i nedre ekstremiteter. Hovedårsaker og risikofaktorer. Obliterating aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter. De viktigste symptomene, dens utvikling og konsekvenser. Metoder for diagnose og behandling.

Rollen til hypoplastisk høyre bakre cerebral arterie, posterior kommunisere aplasi, venstre fremre hjerne og anterior kommunisere arterien i utviklingen av hjerneslag hos folk stort sett unge. Typer av arterielle anomalier.

Mekanismer for forekomst, klassifisering, klinisk bilde, diagnose, behandling av hodepine. Faktorer som provoserer et migreneangrep. Akutt hypertensive encefalopati. Vaskulær og neurokirkulatorisk dystoni. Aterosklerose av cerebral fartøy.

Aterosklerose som en kronisk sykdom som oppstår som et resultat av et brudd på fett og protein metabolisme. Morfologiske endringer i blodkar, hjerte og andre organer i hypertensive sykdommer. Komplikasjoner og dødsårsaker med hjerteinfarkt.

Asthenisk syndrom eller asteni som en tilstand preget av svakhet, økt tretthet, følelsesmessig labilitet og søvnforstyrrelse. Aterosklerose av cerebral fartøy. Undersøkelse av fundus og beregnede tomografi av pasienter.

Aterosklerose av hovedkarene som årsak til kronisk utslettende sykdommer i aorta og arterier i underdelene med utvikling av akutt vaskulær insuffisiens. Tidlig diagnose med sikte på effektiv behandling og forebygging av funksjonshemning.

Nederlag av hjertet ikke-inflammatorisk og inflammatorisk, svulst karakter. Sykdommer i blod og lymfekar. Karakterisering av aterosklerose som en fortykkelse og tetting av arterievegget, som kommer fra utfallet av ulike patologiske prosesser.

Den særegne orientering av perkusjon og auskultasjon. Studie av pasientens nevrologiske status. Analyse av tilstedeværelsen av iskemisk slag i bassenget i venstre midtre cerebral arterie mot bakgrunnen av cerebral aterosklerose. Essensen av behandlingen av sykdommen.

Bestemmelse av anamnese av liv og anamnese av pasientens sykdom med klager på smerte i kalvemuskulaturen. Resultatene av objektiv forskning av hovedkroppssystemene. Differensiell diagnose av å utrydde aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter.

Kjennetegn, fare og behandling av karotidarterie stenose

Søvne arterier er ekstremt viktige i menneskekroppsbeholdere som ligger på begge sider av nakken, på sidene. De er ansvarlige for å "levere" kroppen med blod i ansiktet og over - til hjernen. Naturligvis er enhver forstyrrelse eller vanskeligheter i operasjonen av halspulsårene ekstremt farlig for helse og liv.

Forstyrrelse av karoten arterier er farlig for helsen

Stenose av karoten arterien er en sykdom ved krysset mellom kardiologi og nevrologi. Dens begynnelse ligger i hjerte- og vaskulære patologier, noe som forårsaket hjerneskade. Under utviklingen av en slik sykdom er det en prosess for å begrense avstanden mellom fartøyene fra små til fulle. Denne prosessen kalles "okklusjon".

Utviklingen av blodpulsårens stenose er fulle av en reduksjon i intensiteten av blodutveksling mellom hjernen og resten av kroppen. Dette fører igjen til en forstyrrelse av metabolisme i hjernevevet og utvikling av iskemi. Uten rettidig diagnose og rettidig behandling, forårsaker slike problemer et slag.

Faktorer og årsaker til sykdommen

Stenose av karoten arterien utvikler ofte mot bakgrunnen av arteriosklerose av karene (opptil 90% av alle tilfeller av sykdommen). Aterosklerose er en degenerativ sykdom i kroppen som utvikler seg under aldersrelaterte endringer. Ofte årsakene til utseendet hans er en stillesittende og feil livsstil, misbruk av fettstoffer, et brudd på lipidmetabolismen. Også de spesifikke plakkene som er karakteristiske for denne sykdommen, opptrer som en reaksjon på traumet av beholderveggen.

Derfor kan du få aterosklerose og dens komplikasjoner under en kamp, ​​traumatiske angrep eller for eksempel sport. Stoffer som akkumuleres i det skadede karet kan føre til at det tetter opp for å fullføre obstruksjon.

Det er andre sykdommer som kan provosere hjerteslagets stenose:

 • syfilis;
 • tuberkulose;
 • kollagen;
 • ikke-spesifikk aortoarteriitt;
 • okklusiv sykdom;
 • fibro-muskulær dysplasi;
 • tromboembolisme og trombose.

Det er også separate fenomener som begrenser lumen av arterien:

 • hjerte og vaskulære defekter;
 • aneurysmutvidelse av aortabuen;
 • Maligne og godartede svulster som ligger langs fartøyene.

Som du kan se, er alle disse sykdommene klassifisert som alvorlige og komplekse. Det skal bemerkes at stenose og de faktorene som provoserer dem, påvirker den mannlige delen av befolkningen mye oftere enn kvinner. Kanskje skyldes dette en mer vanlig forutsetning for alkohol og røyking.

Her er predisponerende faktorer for utvikling av stenose, typisk for de fleste tilfeller:

 • alkoholavhengighet;
 • røyking,
 • forekomsten av overvekt og underernæring;
 • hypertensjon;
 • stillesittende livsstil;
 • anomalier av plasseringen av organer i kroppen;
 • økt blodkoagulasjon
 • spasmer i vaskulær sengen som en årsak til stressende forhold;
 • genetisk predisposisjon;
 • hjertesvikt;
 • patologiske forandringer i form og plassering av arterien;
 • alderdom.
Eldre mennesker er utsatt for karotidstenose

Hvordan karakterisere sykdommen

I henhold til den internasjonale klassifikasjon av sykdommer (ICD) -listen har stenose av karoten arterien koden 165.2. Selve sykdommen er klassifisert i henhold til tre hovedtrekk:

 • type utvikling;
 • funksjoner som er forårsaket av aterosklerotiske plaques;
 • grad av innsnevring.

Ved grader av innsnevring er sykdommen delt som følger:

 1. Liten - fra 0 til 29 prosent.
 2. Moderat - fra 30 til 50 prosent.
 3. Subcritical - fra 51 til 69 prosent.
 4. Kritisk - fra 70 til 99 prosent (kritisk stenose). Ofte ledsaget av psykiske lidelser.
 5. Absolutt okklusjon er 100 prosent.

Målinger av grader av innsnevring utføres ved hjelp av spesialiserte studier, som kalles hagiografiske.

For å få ytterligere data om sykdommen og bedre behandling av stenose, hjelper spesialister til å studere atherosklerotiske plakk - en av årsakene til sykdommen. De er preget av følgende egenskaper:

 1. Plassering og visning. Isoler plaques segment-, halv-konsentriske og konsentriske typer, samt med en flat og ujevn overflate.
 2. Tilstedeværelse av komplikasjoner. Plaques er delt inn i:
 • ikke ha komplikasjoner,
 • med blødninger og uten,
 • så vel som på formende trombus.
 1. Utbredelsen. Plaques er karakterisert avhengig av størrelsen - langstrakt og lokal type.
 2. Struktur. Plaques er delt inn i homo- og heterogen.
 3. Form. Trombotisk, hemodynamisk og mikroembolisk.

Symptomer på stenose av halspulsåren

Mindre manifestasjoner av sykdommen fører vanligvis ikke til noen uvanlige følelser i pasientens kropp. Hvis du mistenker at du har stenose av karoten arterier, er det viktig å vite symptomene. Kolesterol akkumuleres i kroppen ganske lang tid (i mange år), og derfor umiddelbart vet om utviklingen av sykdommen er veldig vanskelig. Noen ganger er utbrudden av en "manifestert" tilstand kun indikert ved hjerneslag eller iskemisk angrep.

Nærmere bestemt kan stenosen til den vanlige karoten arterien angis ved kortvarig (opptil 1 time) nedsatt cerebral sirkulasjon, noe som resulterer i et slag. Selvutvinning av hjernefunksjoner etter et slikt brudd oppstår i seg selv, men noen ganger må motorfunksjonene, tale, gang og sensoriske funksjoner gjenopprettes i en tilstrekkelig lang periode.

viktig! Eventuelt angrep av et slag er for alarmerende tegn, som krever øyeblikkelig legehjelp!

Som regel kan de mest skremmende symptomene med stenose, (stenose kanskje ikke være deres eneste årsak), vare i 20 minutter til en time. Her er deres ufullstendige liste:

 • svimmelhet og svimmelhet;
 • problemer med å svelge og tygge mat;
 • alvorlige problemer med koordinering, tap av balanse
 • fullfør blindhet av ett øye eller slør for øynene;
 • midlertidig tap av tale og minne;
 • kvalme og / eller oppkast.
 • reduksjon eller midlertidig tap av syn på den ene siden.
Reduksjon eller tap av syn observeres med stenose av karoten arterier

Mulige komplikasjoner og prognoser

Varsel for livet med denne sykdommen som carotisstenose, behandling suksess er i stor grad avhengig av rask respons av pasienten, kan hans slektninger og fagfolk til de fremvoksende angst symptomer være ganske katastrofale.

Dessverre er den menneskelige hjernen ikke i stand til å akkumulere oksygenreserver, noe som krever dens konstante "levering", som kroppen bærer gjennom arterielt blod. Akutt mangel på oksygen i hjernen fører til uopprettelig skade på nerveceller. De begynner å dø i 3 til 5 minutter i fravær av en frisk del av oksygen. En tilstand når en organisme opplever en slik mangel kalles et forbigående angrep. Flere forbigående angrep har i mange tilfeller et dødelig utfall for pasienten, fordi de utvikler et stort slag i løpet av dagen. Dette er ledsaget av død av et vitalt hjernevæv, som dessverre er uforenlig med livet.

Stenose av karoten arterien og dens komplikasjoner kan føre til:

 • lammelse og parese;
 • ulike synsforstyrrelser, inkludert blindhet;
 • svikt av vitale organer;
 • problemer med tale;
 • dødelig utfall.

Imidlertid kan de mest negative konsekvensene av sykdommen helt forebygges med rettidig inngrep (om nødvendig - kirurgisk).

Operativ metode for behandling av stenose av karoten arterier

Behandling av innsnevring av karoten arterier

Det bør umiddelbart bestemmes at behandling med ulike legemidler som ikke krever kirurgisk inngrep, er mulig med stenose med en septal lumen på opptil 50 prosent. Selv om de akutte symptomene på sykdommen ennå ikke har manifestert, må kirurgisk inngrep nødvendigvis gjøres før utbruddet av kortvarige iskemiske angrep.

Terapi er mest fordelaktig hvis pasienten har ikke-stenoserende endringer i veggene i karoten arterier. Behandlingsforløpet i dette tilfellet utføres ved hjelp av medisiner.

Hvis leger håndterer stenose, er det ikke mulig å komme forbi med medisiner i alle tilfeller. Bare 20 til 40 prosent av pasientene blir vellykket uten kirurgi.

Ved bestemmelse av behandlingsbanen - kirurgisk eller medisinsk - historien om menneskers sykdom, er klassifisering av stenosiske endringer og det samlede kliniske bildet tatt i betraktning. Ved en avansert alder (etter 70 år) brukes kun medisinsk terapi - pasientens hjerte kan ikke motstå overbelastning under operasjonen.

Hvis påvirke dette spørsmålet, som kostnaden for kirurgi for stenose av arteria carotis, kan du oppleve at det er opp til 250 - 300 000 rubler (carotis stenting).. Carotid endarterektomi er også mulig. Dette er en operasjon for å fjerne den indre membranen i arterien sammen med aterosklerotiske plakk. Det er effektivt og anvendbart for subkritisk innsnevring av arterien (60-70%). Kostnaden er mye lavere - fra 40 tusen rubler.

Kosthold med en karotidarterie-stenose er en diett som vanligvis tas med aterosklerose. I praktiserende behandling av pasientbehandling kalles det "Kosthold nr. 10". Dietten til pasienten med stenose skal inneholde 10-15% av kalorier fra det vanlige tallet for en person av samme alder og kroppsbygning. Kostholdet inneholder en begrensning i fluidet som brukes, en dag bør ikke drikke mer enn 1,5 liter, inkludert kaffe og te.

Et typisk eksempel på meny nr. 10:

 • frokost: cottage cheese pudding eller semolina, te;
 • lunsj: 100 g epler;
 • lunsj: perlebyg med grønnsaker på vannet, bakt kjøtt, kompott;
 • middag: potetmos med fisk (kokt), frukt pilaf, te med melk;

Separat er det nødvendig å allokere nasjonale behandlingsmetoder, særlig intern halspulsårer. Forsøk på å kurere denne sykdommen med folkemessige rettsmidler oppfattes av leger veldig kontroversielt, men i alle fall, før du bruker dem, må man konsultere en spesialist.

Folkemidlene

Dessverre er det ingen urter eller planter som kan eliminere trombi eller normalisere krumningen i arteriene. De behandlingsmetoder som brukes av folket, er hovedsakelig rettet mot å styrke blodkarets vegger ved hjelp av stoffer som er gunstige for kroppen, reduserer vekten, samt eliminerer årsakene til sykdommen og normaliserer stoffskiftet.

Jam fra hagtorn vil redusere byrden på hjertet

Klassisk folkemedisin for behandling av stenose:

 1. Avkok av plantain og golden mustache.
 2. Jam av bær av hagtorn. Dens bruk kan redusere byrden på hjertet til en syk person. For å forberede, hell hagtorn bærene med kokende vann og la blandingen over natten. Om morgenen trenger de å komme seg ut av vannet og protoloch i en bolle. Etter dette er det nødvendig å stryke bønnene med sukker rikelig og kok jammen ved hjelp av den tradisjonelle tilnærmingen. Ta denne syltetøy skal være 1 gang per dag i en uke, på tom mage, oppløs en spiseskje syltetøy i et glass vann.
 3. Tinktur av hvitløk med honning og sitron.
 4. En blanding av honning og løkjuice.

Før du bruker disse stoffene, må du sørge for at pasienten ikke har allergier mot urter. Kostnaden ved å bruke slike metoder er merkbart lavere enn profesjonell behandling, men man må huske hvordan man skal behandle sykdommen uten risiko: bare i kombinasjon med metoder for profesjonell medisin og bare med legeens tillatelse!

Også i behandling og forebygging blir anvendt husholdningsmetoder for behandling, som tjener til generell styrking av kroppen, for eksempel kontrastdusj. Brukes til raskt å avlaste vasospasmer. Hver morgen og kveld bør du hellere hodet først med varmt vann og deretter med kaldt vann. En slik dusj kan tas for hele kroppen - dette er en allment akseptert metode for herding.

funn

Stenose av arteria carotis - dette er en farlig konsekvens av åreforkalkning og andre sykdommer, som har i sin tur er ganske skremmende symptomer og utviklingsprognoser. Heldigvis kan moderne medisin kurere det, og betimelig respons på sykdom vil tillate pasienten å redde livet hans, og kvitte seg med de mest alvorlige konsekvensene.

Les Mer Om Fartøyene