Carotid arterie stenose

Søvnige arterier som ligger i nakken anses å være en av de mest vitale blodkarene som gir blodstrøm til hjernestrukturer. Ofte blir de utsatt for unormal innsnevring (stenose) eller fullstendig blokkering. Stenose av en av karoten arterier fører til en reduksjon i blodtilførselen, brudd på cerebral aktivitet og risikoen for å utvikle iskemiske slag. Fullstendig blokkering av disse arteriene er fulle av alvorligere konsekvenser, inkludert det som kan forårsake øyeblikkelig død.

Stenose av karoten arterien betraktes som en farlig kopi av migrene. Sykdommer ha lignende symptomer, inkludert en ensidig smerte, men i motsetning til migrene, stenose av fartøyer trange, utvikler smerte plutselig uten aura, slik det er støy eller øresus og balansen er forstyrret.

Carotid stenose: symptomer og tegn

I begynnelsen, når lumen på fartøyet er innsnevret litt, manifesterer stenose praktisk talt seg ikke. Den asymptomatiske perioden kan noen ganger vare mer enn et år, mens personen ikke vet alt om denne patologien.

Det første forstyrrende symptomet på stenose hos en av karoten arterier er de tilbakevendende iskemiske angrepene eller utviklingen av et mikroslag. På slike tidspunkter blir blodtilførselen av individuelle hjernestrukturer redusert i en kort stund, deres oksygen sult forekommer og pasienten begynner å bekymre seg for følgende symptomer:

 • ensidig hodepine;
 • intens svimmelhet, besvimelse
 • oppkast av oppkast, som ofte oppstår uten følelse av kvalme;
 • redusere oppfatningen av informasjon fra andre;
 • ensidige synsforstyrrelser, uttrykt i nebelen, følelsen av erosjon av gjenstander eller fullstendig blindhet;
 • kortsiktig amnesi og tap av tale;
 • ensidig tinning i lemmer, følelse av nummenhet;
 • lammelse av den delen av kroppen som patologien utvikler seg fra;
 • redusert svelging refleks;
 • forstyrrelse av balansen;
 • redusert koordinering av bevegelser.

Tegn på iskemiske angrep er svært forstyrrende i 15-25 minutter, da forsvinner de og funksjonene går tapt i en stund etter at en time er normalisert. Ved et mikroslag kan alvorlige symptomer i form av lammelse og brudd på hjernevirksomhet bli langvarig og føre til irreversible prosesser. For å unngå at dette skjer, er det nødvendig å konsultere en lege for beredskapsbehandling ved første tegn på disse farlige sykdommene, som vitner om halshinnes stenose.

Årsaker til karotidarterie stenose

Aterosklerose kalles en av hovedårsakene til å redusere lumen i arteriene. Sykdommen oppstår som et resultat av aldersrelaterte forandringer, overdrevent inntak av fet mat og metabolske forstyrrelser. Under påvirkning av disse faktorene på veggene i blodkarene begynner å dannes aterosklerotiske plakk, som innsnevrer eller fullstendig stoppe deres lumen, og derved i vesentlig grad hindre eller stoppe sirkulasjonen av blodet.

Stenose av karoten arterien kan forekomme under påvirkning av andre patologiske årsaker og irriterende faktorer. De inkluderer:

 • kollagenoser - reumatoide sykdommer som oppstår på grunn av forstyrrelser i immunsystemet;
 • fibro-muskulær dysplasi av store kar (inkludert carotid arterier), som gir blodstrømmen til hjernen;
 • ikke-spesifikk aortoarteritt - en sykdom av autoimmun natur, med utvikling av hvilke store arterier som er utsatt for inflammatoriske prosesser;
 • diabetes mellitus;
 • tromboflebitt;
 • arteriell hypertensjon;
 • koronar arteriesykdom;
 • sykdom i det endokrine systemet;
 • dårlige vaner (for eksempel røyking);
 • arvelig forutsetning for aterosklerose;
 • alderdom;
 • overdreven vekt;
 • et signifikant overskudd av kolesterolet i blodet.

Stenose av karoten arterier er mer vanlig hos menn. Imidlertid eksisterer risikoen for å utvikle sykdommen i begge kjønn hvis pasienten har en historie om en av de nevnte sykdommene eller er utsatt for flere av faktorene nevnt ovenfor.

Diagnostiske metoder

Gitt den særegne manifestasjonen av symptomer, er det allerede på et sent stadium av sykdommen å diagnostisere innsnevring av karoten arterier. Avhengig av pasientens tilstand og klager utfører nevrolog eller karsykir en visuell undersøkelse. Spesialisten vurderer tilstanden til karene over karoten arterier, prober og lytter til dem for å bestemme graden av blodstrømning ved karakteristisk støy. Etter dette kan pasienten ha behov for følgende typer undersøkelser:

 • UZ-dopplerografi av karoten arterier - for å bestemme lokaliseringen av sykdommen, alvorlighetsgrad og påvirkning på hjernens aktivitet.
 • MR ved bruk av kontrastmedium.
 • Blodtest for kolesterol.
 • MR eller datatomografi for å evaluere aktiviteten til individuelle hjerneområder.
 • Angiografi.

Sistnevnte metode for diagnose brukes i tilfeller der resultatene fra tidligere studier ikke tillater oss å bestemme graden av innsnevring av lumen av arteriene og bestemme typen behandling.

Angiografi utføres i en medisinsk institusjon under lokalbedøvelse. Operasjonen med riktig forberedelse er trygt og smertefritt. Først settes et spesielt kateter inn i arterien til en av ekstremiteter, som langsomt blir introdusert i karoten arterien. Så gjennom kateteret blir et kontrastmiddel levert til problemstedet og radiografi utføres. Ifølge bildet er det mulig å bestemme hvor smal blodkarene er og om det er en sannsynlighet for å utvikle cerebral iskemi.

Metoder for behandling av karotidstenose

Behandlingsmetoden er valgt avhengig av graden av deres patency. Den første sykdomsformen, når blodstrømmen reduseres litt, behandles konservativt.

Medikamentterapi består av følgende legemidler og preparater:

 • blodfortyndende stoffer (aspirin, kardiomagnet);
 • Preparater for forebygging av trombose (heparin, fraksiparin);
 • kolesterolreduserende midler (Mortenil, Crestor);
 • preparater som aktiverer plasminogenvev (activazase) foreskrives for et forestående eller nærliggende slag.

Med den startede formen av stenose og små lumenarterier, anbefales kirurgisk inngrep til pasienten, som krever innlegging av sykehus og grundig foreløpig diagnose. I hjemmemedisin praktiseres to typer operasjoner - karotid endarterektomi og stenting.

Carotid endarterektomi er en åpen operasjon utført under lokal eller generell anestesi, der kolesterolplakk og trombi fjernes ved steder med arteriell innsnevring. For å gjøre dette, i karoten arterien, gjør karsykiren et snitt. I området for innsnevring er arterien åpnet, og dens indre del, som er påvirket av aterosklerotiske forandringer, fjernes. Etter det sys skibets vegger og huden på nakken. Fordelen ved denne operasjonen er en kort rehabiliteringsperiode og en rask gjenoppretting av blodstrømmen.

stenting - en minimal invasiv moderne metode for operativ behandling av stenose, hvor ekspansjonen og styrken av arterienes vegger utføres ved å sette inn en metallmetallramme (stent) inn i interiøret. For dette brukes stenter belagt med et medikament og ubelagt metall. I det første tilfellet absorberes stoffet gradvis inn i arterien og sprer seg med blodstrømmen gjennom systemet, og forhindrer dermed dannelsen av blodpropper.

Den første fasen av stenting er introduksjonen i fartøyet til et spesielt kateter i form av en ballong. Bevegelsen av kateteret overvåkes på et angiogram, mens pasienten er bevisst og ikke opplever smerte. Kateteret bringes til problemstedet til karoten arterien og åpner, og danner dermed en sterk metallramme. Som et resultat øker fartøyets lumen og blodstrømmen blir normalisert.

I begge tilfeller er varigheten av operasjonen 1,5-3 timer, rehabiliteringsperioden overskrider ikke 7-10 dager. Etter denne perioden pasienten tilbake til det kjente liv, samtidig som vi respekterer legens anbefalinger: administrasjon av medikamenter som hindrer dannelsen av blodpropp, riktig kosthold, røykeforbudet og alkohol, mangel på intensiv trening.

Folk behandling av carotid stenose

Effektivt brukt til å rense fartøyene i begynnelsen av sykdommen og folkemidlene. De brukes med hell som vedlikeholdsbehandling under hovedbehandlingen. De vanligste og anerkjente oppskriftene er:

 1. Avkjøling av timian. I 0,5 liter kokende vann må du bryte en spiseskje råvarer og i tett lukket form, insistere på 1 time. Deretter i 200 ml av den ferdige løsningen tilsett juice av den gyldne mustasjen i en mengde 5 dråper og ta en drink på 1 glass daglig i tre delte doser i en måned.
 2. Tinktur av honning og løkjuice. Effektive midler, som forhindrer trombose av arteriene og stenosen som en konsekvens. I et glass honning, tilsett 200 ml løkjuice, bland alt og gå i tinkturrommet i 5 dager. Deretter plasseres kurativet i kjøleskapet i ytterligere 14 dager. Innen 60 dager skal agensen tas daglig på en spiseskje tre ganger daglig, forbedringen av tilstanden observeres etter bare 2 uker.
 3. Hvitløk infusjon. Rastolchennuyu hode hvitløk helle et glass solsikkeolje og sett på et kaldt sted for en dag. Deretter tilsetter du juiceen fra 1 sitron til infusjonen som er oppnådd, filtrer den og ta den tre ganger daglig i 90 dager.

Det er mange andre oppskrifter for buljonger og infusjoner, normalisering av karoten arterier, men mottaket må samordnes med legen som behandler.

Den viktigste stenosen av karoten arterien

Den søvnige arterien er en av de største og viktigste karene i kroppen vår. Det utfører en ansvarlig funksjon, som gir en strøm av blod og oksygen til hjernen og synorganene. Normalt bør blodforsyningsnivået være omtrent femti milliliter per hundre gram vev.

Endring av disse indikatorene fører til de mest alvorlige og irreversible konsekvensene, som ofte oppstår med stenose.

Carotid arterie stenose

Denne patologien refererer til sykdommer i kardiovaskulærsystemet og kjennetegnes ved en partiell innsnevring (stenose) av lumen av karoten arterien med den etterfølgende risikoen for fullstendig lukning (okklusjon).

Clogging fører til akkumulering og spredning av aterosklerotiske plakk og trombi.

Årsaker til patologi

Aterosklerose er hovedårsaken til denne sykdommen. Under det oppstår dannelse av kolesteriske (aterosklerotiske) plaketter på blodkarets vegger. Over tid, de vokser og smal arterien lumen, utvikle stenose.

Risikofaktorer

 • Arvelige årsaker (tilfeller av slag, aterosklerose, iskemisk sykdom blant nære slektninger).
 • Endokrine sykdommer (særlig diabetes mellitus).
 • Problemet med overvekt.
 • Feil ernæring (entusiasme for fett og kalori, søtsaker, bakervarer, konserveringsmidler, hurtigmat).
 • Hypertensiv sykdom.
 • Røyking sigaretter, rør. Det er viktig å merke seg at hobbyen for sigaretter allerede under utviklingen av sykdommen også påvirker symptomene (deres alvorlighetsgrad).
 • Eldre alder. Ifølge medisinsk statistikk har personer over 60 år en økt risiko for å utvikle sykdommen med 25-30%, hos eldre over 75 år - med 50-60%
 • Patologier av de perifere arteriene i underdelene, forårsaket av akkumulering av fettdeponeringer på veggene.
 • Forhøyet kolesterol i blodet.
 • Iskemisk sykdom i anamnesen.

Klinisk bilde

Aterosklerotiske plakk kan danne seg i lang tid, gradvis innsnevring av fartøyets lumen. I mange pasienter kan denne patologien ikke gi noen objektive tegn i flere år, noe som kompliserer rettidig diagnose og diagnose.

Senere plakkene utvides, tilstanden til pasienter forverres kraftig, kortvarige forbigående iskemiske angrep forekommer (i klinisk praksis kalles de også mikroslag). Disse symptomene er svært farlige. De er preget av delvis okklusjon av fartøyets lumen og blokkering av blodstrøm og oksygen til hjernebarken.

Hvordan gjenkjenne et forbigående angrep?

Som regel, det er ledsaget av følgende funksjoner:

 • Følelse av nummenhet på den ene siden av kroppen (høyre eller venstre) som påvirker ansiktet, øvre og nedre ekstremiteter.
 • Forverring av syn (perception, konsentrasjon, klarhet). Ofte er det en reduksjon i synet (eller totalt tap) av ett øye.
 • Problemer med oppfattelse og reproduksjon av tale. Pasienter er forstyrret kommunikativ tale, evnen til å gjenkjenne det ved øre er tapt.
 • Problemer med koordinering av bevegelser, midlertidig tap av kontroll over arm eller ben (høyre eller venstre).
 • Svimmelhet.
 • Vanskeligheter ved svelging.

diagnostikk

Til dags dato tillater moderne forskningsmetoder det er lett å gjenkjenne sykdommens fremgang og graden av dens innsnevring. Disse inkluderer:

Ultralyddopplerografi (UZDG)

Den mest vanlige og rimeligere metode for undersøkelser, noe som gjør det mulig å bestemme den innsnevring av lumen av karet (uten hensyn til dens grad), en endring i blodstrømmen volum i den, nærvær og plassering av aterosklerotiske plakk. Ultralydsskanning kan også vurdere tilstanden til humerus, vertebrale og subklave arterier.

Dyrere og moderne datamaskiner. Det er foreskrevet for mistenkte patologiske forandringer i hjernens strukturer og den vaskulære sengen i skallen.

angiografi

Den mest nøyaktige metoden viser endringene i fartøyet. Han er utnevnt etter et slag, med en grad av innsnevring av lumen med 50% eller mer. Diagnosen utføres i et spesielt operasjonsrom utstyrt med en angiografisk enhet.

 • Datatomografi angiografi innebærer installasjon av et spesielt kateter i pasientens femorale vene, etterfulgt av innføring av et kontrastmiddel. Dette lar deg få et klart bilde av røntgenstrålen.
 • Magnetisk resonansangiografi har samme prinsipp for utførelse, bare under prosessen er tilkoblet enheten som oppretter et sterkt magnetfelt.

I tillegg, før utnevnelsen av en diagnose, undersøker legen pasienten og lytter. Ofte, selv uten subjektive tegn på sykdommen, kan en spesialist merke tegn på støy som indikerer utviklingen av sykdommen. I tillegg kan laboratorieblodprøver foreskrives.

behandling

Behandling kan utføres på en operativ måte og konservativ.

Online-modus

Det er vanskelig å forestille seg at for bare noen få år siden ga kirurgisk inngrep ikke en 100% garanti for utvinning. Selvfølgelig var effekten av det, men midlertidig. Risikoen for iskemisk berøring forblir høyt uansett.

I dag har alt blitt forandret. Moderne metoder tillater å gi høyere resultater, redusere risikoen for mulige komplikasjoner og forhindre risikoen for slag. I kirurgi er det to typer operasjoner som er foreskrevet for stenose:

Carotid endarterektomi (CE)

Formålet med operasjonen - fjerning av problemområdet med aterosklerotisk plakk og trombus.

Om driften

Prosedyren utføres under generell anestesi eller lokalbedøvelse (avhengig av legenes anbefalinger). Inntrenging i fartøyet utføres gjennom et langsgående snitt som etterfølgende er tverrbundet. Etter operasjonen blir blodstrømmen raskt gjenopprettet og hjernevevet begynner å bli fullt forsynt med blod. CE tillater ikke bare å gjenopprette normal blodstrøm, men fungerer også som forebygging av slag, forbigående angrep, tilbakefall.

Fremstilling av

Før CE er pasienten tildelt: laboratorieblodprøver, ultralyd, hjerte CT. Om nødvendig: angiografi, EKG og ekkokardiografi. Pasienter med diabetes er pålagt å konsultere en endokrinolog.

Kontra

TBE kontraindisert ved kronisk okklusjon eller karotid bunten, ved en grad av innsnevring av hulrommet på mindre enn 55-60%, slag, ustabil angina, høyt blodtrykk, samt i visse andre tilstander, bestemmes av behandlende lege i hvert enkelt tilfelle.

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner inkluderer: karotidarterie skade, blødning, infeksjon, lavt blodtrykk. De aterosklerotiske plakkene som befinner seg i vanskelig tilgjengelige områder av fartøyet, diabetes, røyking, alvorlig hjerte og bronkopulmonale sykdommer, kan også komplisere den kirurgiske prosedyren.

pris

Kostnaden for kirurgi kan variere avhengig av plasseringen og nivået på legens kvalifikasjon. Den gjennomsnittlige kostnaden i Moskva for CE er mellom 20 og 65 tusen rubler, i St. Petersburg fra 40 til 80 tusen rubler. Øv denne prosedyren og mange utenlandske klinikker. Den omtrentlige kostnaden for operasjonen i Israel kan være ca 37-42 000 dollar.

stenting

En mer moderne og skånsom fremgangsmåte for kirurgisk behandling av sykdom som kan gjenopprette arterielle lumen selv ved en høy grad av innsnevring av karlumenet (65-70%).

Om driften

Denne prosedyren refererer til metodene for endovaskulær kirurgi og innebærer installasjon av en spesiell stent - et metallmetallrør. Stenten settes inn i karet etter angioplastikk (fjerning av trombus, plakett). Det tillater arterien å være i åpen tilstand, forhindrer tilbakefall. Prosedyren utføres under lokalbedøvelse og tar ikke mer enn 1 time.

Vaskulær kirurgi bruker enkle stenter og ved bruk av et spesielt legemiddelbelegg. Sistnevnte har flere fordeler og blir hyppigere anbefalt i kirurgi. Legemidlet går langsomt inn i blodet etter stentplassering og forhindrer re-dannelse av blodpropper.

Fremstilling av

En uke før operasjonen foreskriver legen at man tar aspirin for å redusere blodproppene. Også, om nødvendig: CT, ultralyd MR, angiografi, laboratorietester av blod og urin.

Kontra

Kontraindikasjoner for stenting inkluderer: hjerterytmen, tilstedeværelse av allergiske reaksjoner som brukes under kirurgi medisiner, fullstendig blokkering av halspulsåren, hjerneblødning i de siste 2 månedene.

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner Stenten kan omfatte: allergiske reaksjoner, blødning, trombose, restenose, traume, infeksjoner, hjerteinfarkt, slag, i sjeldne tilfeller, død hud inflammasjon på stedet av kateteret.

pris

Den omtrentlige kostnaden for stenting i Moskva er 100-150 tusen rubler, i St. Petersburg 170-220 tusen rubler. Kostnaden i Israel vil være i gjennomsnitt 13-15 tusen dollar. Prisen på stents er fra 1150 til 3000 dollar. Ifølge pasientene håndterer israelsk medisin godt med problemet med stenose, selv med en stor grad av kjøp.

Indikasjon for operasjonen

Indikasjoner for kirurgi er ofte individuelle og bestemmes av legen i hvert tilfelle. Dette inkluderer som regel:

 • Pasienter i hvem stenosen av den indre halspulsåren får en hemodynamisk betydning.
 • Pasienter med forstyrrelser i motsatt del av karet.
 • Når sykdommen utvikler seg, ledsaget av vedvarende karakteristiske symptomer.
 • Symptomer på cerebrale kriser, forbigående angrep.
 • Innsnevring av fartøyets lumen i en grad på 60-70%
 • Mekanisk skade på arteriell og aneurysmer.

medisinering

En liten rolle i denne sykdommen spilles av bruk av medisiner, som inkluderer:

Folkebehandling

Oppskrifter av tradisjonell medisin har en god terapeutisk og helbredende effekt. Fullstendig overvinne sykdommen med disse midlene vil ikke fungere, men for å lette pasientens tilstand, lindre smerte symptomer, redusere byrden på hjertet og blodårene mulig.

Behandling med kontrastdusj

Hengende vann skal utføres som hele kroppen og hodet. Redusere vanntemperaturen anbefales gradvis fra dag til dag, som ved temperering.

Tinktur av hvitløk

Dette verktøyet ble brukt selv i Russ tider for behandling og forebygging av hjerte-og karsykdommer. Forberedelse av tinkturen er enkel.

 • Ta det skelte hvitløkhodet og slip det i hvitløk.
 • Deretter sættes 80 gram av den resulterende vasselen i glassbeholdere og fylles med 100 ml vodka.
 • Tara satt i 10 dager i et kjølig, mørkt rom.
 • Ta tinktur er nødvendig i 3 måneder, 10 dråper 2-3 ganger om dagen i en halv time før måltider.

Dekoksjoner av rowan bark

Suspend den patologiske prosessen kan være og gjennom bruk av røde decoctions, som er gode å fjerne symptomene på sykdommen.

 • Til matlaging høstes 200 gram fersk fjellaske, som må knuses grundig og legges i en gryte.
 • Barken må helles med vann (0,5-0,7 liter), sett på en langsom brann og kok i 100-120 minutter over lav varme.
 • Så kjøttbøten avkjøles, filtreres og rengjøres i kjøleskapet.
 • Ta 3 ganger daglig før måltider, 3 ts. Kurset er ikke mindre enn 1 måned. Du kan gjenta opptil tre ganger i året.

Jam fra hagtorn

Hawthorn er et gammelt bevist verktøy som var elsket å behandle kardiovaskulære sykdommer i russiske landsbyer. Jam fra hagtorn er ikke bare nyttig, men også veldig velsmakende! Oppskriften på syltetøy er enkel.

 • Ferskt plukket bær hagtorn vasket og helles fra kvelden med kokende vann, forlater for hele natten.
 • Om morgenen blir vannet drenert. Bærene forsvinner forsiktig, dekkes med sukker og tilberedes med konserves. Det er bedre å gjøre fem minutter, da hagtorn i denne formen er bedre å bevare nyttige vitaminer og stoffer.
 • Jam er tatt 1 gang per dag i en uke, helst i form av fruktdrikker. Hawthorn normaliserer blodtrykket og reduserer byrden på hjertet.

forebygging

For å redusere risikoen for stenose bør følgende forebyggende tiltak observeres:

 • Å lede et sunt liv, mosjon, gymnastikk om morgenen.
 • Riktig å spise. Inkluder i kostholdet mer grønnsaker og frukt, spis mindre fettstoffer, konserveringsmidler, forlat hurtigmat.
 • Avvise dårlige vaner (sigaretter, alkohol).
 • Prøv å opprettholde vekten i normen.
 • Opprettholde blodtrykksverdiene i normen. Ved konstant høytrykk, følg alle nødvendige instruksjoner fra legen din.
 • Overvåk nivået av sukker og kolesterol i blodet.
 • Prøv å unngå stressende situasjoner, ha mer hvile, sove.

I denne alderen er det svært viktig å overvåke helsen din og gjennomføre rutinemessige forebyggende undersøkelser med en lege, og følg alle nødvendige anbefalinger. Vel, ikke at medisinen ikke stå stille, og i dag oppfunnet mange moderne metoder for diagnostisering og behandling av denne sykdommen, slik at å gjenopprette trivsel og forlenge livet! Vær sunn!

Carotid Stenose: Symptomer og behandling

Stenose av karoten arterien - de viktigste symptomene:

 • svakhet
 • Nummen av bena
 • kvalme
 • Krenkelse av koordinering av bevegelse
 • Stinging av hender
 • Sting i bena
 • Numbness of hands
 • Sløret syn
 • Visuelt tap
 • Shaky gang
 • Numbness of face på den ene siden
 • Tinning av ansiktet på den ene siden
 • Vanskeligheter med uttale av ord
 • Midlertidig forvirring
 • Brudd på forstående ord

Stenose av karoten arterien er en patologisk tilstand som utvikler seg som et resultat av innsnevring av lumen av denne arterien. Disse fartøyene er plassert på høyre og venstre side av nakken. På disse fartøyene flyter blod til hjernen. Carotidarterie stenose er en stor risikofaktor for slag.

Carotisarterie stenose er en svært farlig og kompleks sykdom som krever øyeblikkelig legehjelp for mer nøyaktig diagnose og utnevnelse av en korrekt behandlingsplan. Symptomene på sykdommen kan ikke oppstå umiddelbart, noe som i stor grad kompliserer diagnosen og utnevnelsen av en korrekt behandling. Ofte er denne sykdommen avslørt når pasienten gjennomgår en forebyggende undersøkelse eller når han søker en lege med en annen sykdom.

Årsaker til utvikling

Hovedårsaken til utviklingen av denne patologiske tilstanden er akkumuleringen av et spesifikt belegg på indre veggen av blodårene. Denne tilstanden kalles i medisin - aterosklerose (stenoserende og ikke-stenoserende type). På de indre veggene av arteriene dannes plakk av forskjellige størrelser, som består av fett, kolesterol og andre stoffer. Som fremdriften av aterosklerose-plakkene kan øke og blokkere arterie-lumen.

Risikofaktorer:

 • koronar arteriesykdom;
 • genetisk predisposisjon til utvikling av stenoserende og ikke-stenoserende aterosklerose;
 • plager som påvirker perifere arterier
 • fedme;
 • alder;
 • røyking,
 • diabetes;
 • arteriell hypertensjon;
 • høyt kolesterol i blodet (hovedårsaken til progresjon av stenosering og ikke-stenoserende aterosklerose).

symptomatologi

Oftest er stenosen til høyre og venstre karotidarterier helt asymptomatisk. Hvis en person har symptomer på et slag eller TIA, bør du umiddelbart gå til honning. en institusjon for diagnose og behandling av denne tilstanden. Utseendet på disse forholdene indikerer at en person kan utvikle seg til stenose av høyre eller venstre halspulsårer.

 • kvalme;
 • blindhet;
 • synsstyrken minker. Visjon blir kjedelig og sløret;
 • det er vanskelig for en mann å uttale ord;
 • forståelsen av ord er ødelagt;
 • svakhet;
 • prikking og følelsesløshet i hender, ben, ansikt på den ene siden (et karakteristisk symptom);
 • skakkelig tur;
 • mangel på koordinering;
 • midlertidig forvirring.

Hvis en person har disse symptomene, bør du umiddelbart søke hjelp fra en lege.

diagnostikk

Legen vil spørre pasienten om symptomene, og deretter foreta en detaljert undersøkelse. Stenose av høyre eller venstre halspulsår kan detekteres med et stetoskop. Også med det formål å diagnostisere, er følgende tester tildelt:

 • Ultralyd av arterier. Det gjør det mulig å avdekke innsnevringen av den indre veggen av arterien. Denne teknikken tillater også å diagnostisere stenoserende og ikke-stenoserende aterosklerose;
 • CT;
 • MR angiografi. Denne studien gjør det mulig å ta bilder av arterier (ytre og indre vegger).

behandling

Hvis stenosen er asymptomatisk og atherosklerose er på et tidlig stadium av utvikling (plakkakkumulering er ubetydelig), foreskrives pasienten medisinering. Det viktigste stoffet er aspirin. Det må tas for å redusere risikoen for slag. For å redusere risikoen for å utvikle denne tilstanden, bør du følge noen tips:

 • å gå inn for sport;
 • slutte å røyke
 • bruk bare sunn mat;
 • hvis en person utvikler aterosklerose, må han ta medikamenter for å redusere nivået av dårlig kolesterol i blodet. Denne behandlingen er også foreskrevet bare av en lege;
 • monitorer blodtrykksnivået kontinuerlig.

Kirurgisk behandling av stenose brukes også. Til denne metoden for behandling gikk i tilfelle at på veggene i arteriene dannet veldig store plaketter. Carotid endarterektomi utføres oftest. Denne operasjonen gjør det mulig å rense fartøyet helt fra plaketter. Etter utførelsen forsvinner alle symptomene på patologi gradvis. Men denne metoden for behandling brukes kun i alvorlige tilfeller.

forebygging

For å redusere sannsynligheten for at en person utvikler stenose, bør risikofaktorer reduseres. For eksempel bør du redusere nivået av dårlig kolesterol.

 • normalisering av kroppsvekt;
 • avvisning av dårlige vaner
 • bør spise mer frukt og grønnsaker. Men du må begrense inntaket av salt og fett (dette vil bidra til å redusere risikoen for å utvikle stenosering eller ikke-stenoserende aterosklerose);
 • rettidig behandling av bakgrunnssykdommer. Spesielt forbundet med kardiovaskulærsystemet.

Hvis du tror at du har det Carotid arterie stenose og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan du hjelpe leger: en vaskulær kirurg, en nevrolog.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Venøs disgemia er en patologisk prosess der den omvendte strømmen av blod forstyrres. Denne tilstanden er svært farlig, fordi nevroner ikke mottar den nødvendige mengden oksygen og næringsstoffer. I medisin har denne tilstanden et annet navn - venøs dyscirculation. En slik patologi kan lide selv de som aldri har klaget over helse. Hvis de første symptomene oppstår, bør du umiddelbart søke hjelp fra en spesialist. Bare en erfaren lege vil etablere en nøyaktig diagnose og foreskrive en effektiv behandling.

Toxicomania er en narkologisk lidelse preget av bruk av kjemikalier som ikke er formelt relatert til rusmidler. Dette fører gradvis til avhengighet, som er like vanskelig å eliminere som i tilfelle av narkotika.

Okklusjon av arteriene - er en akutt vaskulær insuffisiens, oppstår et brudd på åpenheten eller okklusjon av blodkar, resulterer i forstyrret blod levering til et bestemt organ, som fører til forstyrrelser i dens drift.

Migrene er en ganske vanlig nevrologisk sykdom, ledsaget av alvorlig paroksysmal hodepine. Migrene, symptomene som faktisk er i smerte, fokuserer på den ene halvdelen av hodet for det meste rundt øynene, templer og pannen i kvalme og i noen tilfeller, og oppkast, er det ingen binding til kreft formasjoner av hjernen, hjerneslag og alvorlige hodeskader, men og kan tyde på at det er viktig å utvikle visse patologier.

Kyllingkopper (aka chicken pox) er en smittsom, svært smittsom sykdom som primært rammer barn. Kyllingkopper, symptomene som karakteriseres, fremfor alt ved utseendet av et bobleutslett, kan i mellomtiden bli diagnostisert hos voksne, spesielt hvis det ikke er gjort passende vaksinasjoner.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Carotid arterie stenose

Carotidarterie stenose er en sykdom som knytter kardiologi og nevrologi. Dette er et levende eksempel på når patologien i hjertet og blodårene fører til hjerneskade. Prosessen begynner med scenen av en liten innsnevring, og slutter med fullstendig obstruksjon (okklusjon, okklusjon) av karet.

Kardiovaskulære kirurger anser det for manifestasjonen av symptomene på arteria carotis communis stenose i en soneinndeling i det ytre og indre gren (delinger) kan bedømme graden av vaskulære aterosklerotiske lesjoner.

årsaker

Den søvnige arterien leverer blod til hjerneskipene. Den indre grenen er en av hovedkomponentene i strukturen til Willis-sirkelen på grunnlag av hjernen. Den ytre arterien sikrer arbeidet med anastomoser ved sirkulasjonsfeil, derfor er sunn tilstand viktig for kurset, alvorlighetsgraden og prognosen for iskemi.

Hovedblodstrømmen går langs den venstre og høyre vanlige stammen, deretter langs den indre halspulsåren.

Årsaken til innsnevring kan være utryddet former:

 • aterosklerose;
 • endarteritis;
 • ikke-spesifikk aortoarteritt.

Mekanisk kompresjon observeres:

 • med godartede og ondartede svulster lokalisert langs fartøyene;
 • aneurysmutvidelse av aortabuen;
 • hjertefeil og blodårer.

Patologi er mer vanlig hos menn.

Predisponerende faktorer er:

 • røyking og alkoholisme;
 • diabetes mellitus og annen endokrin patologi;
 • fedme;
 • lav fysisk aktivitet;
 • hypertensjon;
 • patologisk tortuosity av arterien;
 • sted anomalier;
 • hjertesvikt;
 • alderdom;
 • blodsykdommer med økt koagulabilitet;
 • økning i nivået av lipoproteiner med lav densitet og triglyserider i blodet;
 • spasmer i vaskulærsengen, forårsaket av hyppig stress;
 • arvelig insuffisiens i syntese av kollagen og sikring av elasticiteten til arterieveggen.

patogenesen

Studier har vist at opptil 57% av pasientene har okklusjoner og stenoser hos store kar med hjerne-iskemi. I 1/5 del ble det observert flere nivåer av lesjoner av forskjellige grener av karoten. Et lignende utvalg av flere stenose kalles echelon eller tandem.

Den vanligste aterosklerotiske prosessen, uttrykt i dannelsen av en plakk under intima av arterien, hvor virusene "virket". Mikroorganismer med influensa, herpes infiserer nødvendigvis veggene i blodårene. Favorittsteder:

 • hjertekaronier i hjertet;
 • hjernenes og halsens kar.

De løsner intima, øker permeabiliteten for andre faktorer. Ytterligere lavdensitetslipoproteiner, fibrin, kalsiumsalter deponeres på skadestedet.

Med en inflammatorisk reaksjon i arterievegget prolifererer cellene i konvolutten, blir antistoffkomplekser avsatt. Enhver grunn fører til en hindring for blodstrømmen, til å senke seg, skaper gunstige forhold for dannelsen av en trombus.

Risikoen for iskemisk berøring avhenger av graden av innsnevring av fartøyets lumen. Publiserte data om virkningene av stenose av den indre halspulsåren:

 • med asymptomatisk flyt og gjenkjenning av mer enn 75% av fartøyets lumen, er risikoen 5,5% per år;
 • Hvis det asymptomatiske kurset oppstår mot en bakgrunn av en innsnevring på 60% av diameteren, bør det forventes stroke hos 11% av pasientene innen fem år.
 • i nærvær av kliniske tegn fører stenose til et slag i opptil 40% av pasientene i løpet av året, fra andre år - 7% mer.

Hvordan vurderes graden av innsnevring?

Det er internasjonale anbefalinger for å vurdere graden av innsnevring av halspulsåren. For å gjøre dette, utføres den mest nøyaktige visuelle undersøkelsen (angiografi). Koeffisienten beregnes som en prosentandel av forholdet mellom diameteren i konsentrasjonssonen og det etablerte mer omtrentlige normale segmentet.

For normen kan du ta lumenets størrelse:

 • som en antatt indikator;
 • indre halspulsår over utvidelsesstedet umiddelbart etter bifurcation;
 • Den vanlige karoten arterien er ikke 1-4 cm under grenen.

Avhengig av den mottatte indikatoren er graden av stenose preget:

 • liten - fra 0 til 29%;
 • moderat - fra 30% til halvparten av fartøyet;
 • uttrykt - opp til 69%;
 • kritisk - fra 70 til 99%;
 • fullstendig okklusjon - 100%.

Hvis forstyrrelsen skyldes en aterosklerotisk plakk, så er den i tillegg klassifisert etter et antall tegn:

 • avhengig av strukturen - homogen i forskjellige densiteter, heterogene med områder med økning eller reduksjon i densitet, i nærvær av forekomster av kalsiumsalter;
 • i utbredelse - langstrakt (mer enn 15 mm), lokal eller brennvidde (mindre enn 15 mm);
 • etter plassering og utseende - segment-, halv-konsentrisk, konsentrisk;
 • Formen på overflaten kan være flat eller ujevn;
 • avhengig av kompliserte prosesser - ukomplisert, med sårdannelse, blødning, trombus i lumen.

Patogenesen av stenose innebærer tre hovedformer for utvikling:

 • hemodynamisk - med en innsnevring på 75% av hovedlumenet i den vaskulære regionen, kommer det nødvendige volum blod ikke inn i cerebral arteriene;
 • microembolic - plaques kommer ut fra fett (ateromatøs) emboli kalsium krystaller, med blodstrømmen går de inn i de mindre grener av karene i hjernen og øyet, kan bli årsak til små kortikale cerebrale infarkthendelser;
 • trombotisk - stenose blir en fullstendig blokkering med utvikling av omfattende infarkter i bassenget i den midtre cerebrale arterien.

Klinisk bilde

Symptomene på sykdommen manifesterer seg mot bakgrunnen av allerede signifikante endringer i karoten arterien. Neurologiske manifestasjoner er svært lik slag. Faktisk er de de iskemiske konsekvensene av oksygenmangel. Pasienter observeres:

 • plutselige psykiske lidelser;
 • minnetap (delvis eller fullstendig);
 • skarp svimmelhet, manglende evne til å bevege seg selvstendig på grunn av svekket koordinasjon
 • et brudd på følsomhet i halvparten av kroppen, en følelse av "goosebumps", "tingling";
 • bevisstløshet, fallende;
 • nedsatt syn (opaciteter, tap av kontrast, blindhet);
 • alvorlig svakhet, klager av utmattelse;
 • kvalme og oppkast.

De viktigste symptomene på innsnevring av karoten arterier er:

 • forskjellige asymmetriske pulseringer i karoten og tidsmessige arterier, bestemt palpasjon ved undersøkelse av pasienten;
 • typisk vaskulær støy, som kan høres på av en fonendoskop over bifurkasjonsområdet (det er 68% av pasientene med stenose 70% av lumen og mer);
 • Undersøkelsen av økologen viser et redusert trykk i den sentrale arterien av netthinnen på siden av lesjonen.

Det er nødvendig å være oppmerksom på tilstedeværelsen av aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter, det overførte myokardinfarkt i anamnesen, som alvorlige risikofaktorer. Alle symptomer kan være midlertidige, og deretter gjenta. Pasienten trenger akutt sykehusinnleggelse og behandling.

diagnostikk

Hvis de første symptomene er funnet, bør du konsultere en lege. Undersøkelsen inkluderer:

 • generelle og biokjemiske studier av blod, urin - hjelp til å finne ut årsaken til ubehag
 • et elektrokardiogram;
 • ultralyd Doppler studie av karoten arterier;
 • datamaskin angiotomografi;
 • magnetisk resonans angiografi.

behandling

Hvordan behandle en pasient, vil lege-terapeuten sammen med nevrologeren definere.

Når du velger konservativ terapi, vises:

 • legemidler som fortynner blod og forhindrer ytterligere trombose, vanligvis ved hjelp av midler basert på aspirin, kontraindisert hos pasienter med sykdommer i mage og tarmen;
 • antikoagulantia foreskrives avhengig av tiden som er gått fra tidspunktet for den påståtte trombosen.

Operasjonen tilbys i fravær av effekt fra medisiner eller med høy grad av okklusjon. For første gang i 1951 ble en anastomose utført mellom de ytre og indre halspulsårene for eliminering av cerebral iskemi. I 1953 foreslo den berømte hjertekirurgen DeBakeki endarterektomi.

Moderne kirurgiske inngrep for rekonstruksjon av karoten arterier antyder:

 • carotid endarterektomi av fortrengningsstedet sammen med en trombus, en aterosklerotisk plaque og rekonstruktiv endring i bifurkasjonsområdet;
 • dannelse av bypass-grafter, oftere med en subklavisk arterie;
 • stenting (transluminal angioplastikk) - stent (nettrør) i det innsnevrede partiet etter fjerning av tromben og dens utvidelse sammen med fartøyet til normal arterie størrelser;
 • korrigering av deformasjoner i den ekstrakranielle regionen av karoten arterier;
 • operasjoner på nodene i det autonome nervesystemet.

For tiden er det en rekke stenter dekket av et stoff som forhindrer gjentatt trombose.

Utvalg av carotid endarterektomi

Meninger om hensiktsmessigheten av endarterektomi divergerer. Det foreligger data om vekst av gjentatte tromboser og en betydelig risiko for akutt blødning. Tilhengere av denne intervensjonen insisterer på å observere nøyaktige indikasjoner og kontraindikasjoner.

Operasjonen anbefales for pasienter med nevrologiske symptomer med:

 • innsnevring mer enn 70%;
 • akutt trombose i bassenget i den indre halspulsåren;
 • mot bakgrunnen av en hjerneslagsklinikk;
 • hvis innsnevringen refererer til embologenisk utseende og stenose fra 30 til 69%;
 • med samtidig koronar arterie bypass grafting;
 • med eksisterende akutt aorta disseksjon;
 • hvis bakgrunnen for å ta aspirin, er stenose mindre enn 30% av diameteren.

Drift til denne gruppen av pasienter er kontraindisert, hvis uten aspirin-stenose er mindre enn 30% og har et kronisk kurs.

For pasienter med asymptomatisk kurs foreslås følgende indikasjon: Stenose over 60%, mens prognosen for komplikasjoner ikke bør overstige 6%.

Eksplisitte kontraindikasjoner er:

 • innsnevring av mindre enn 60%;
 • Graden av stenose er høyere enn 60%, men risikoen for komplikasjoner overstiger 6%;
 • kronisk form for okklusjon;
 • tegn på karotidlagring.

Etter uttak fra sykehuset må pasienten:

 • Ta stadig vedlikeholdsdose av antitrombotiske legemidler;
 • avstå fra røyking, alkohol, overeating, badstue og dampbad;
 • gjennomgå regelmessig gjentatte undersøkelser.

Er populær behandling brukt?

Anbefalingene fra folks behandling for "rengjøring av karene" bør behandles kritisk. Det finnes ingen urter eller planter som kan oppløse trombi eller normalisere tortuositeten i arterien.

Slike metoder inkluderer:

 • tinktur av hvitløk med honning og sitron;
 • avkok av plantain og golden mustache;
 • mottak av syltetøy fra hawthorn bær;
 • blanding av løkjuice med honning.

Alle formuleringer er kontraindisert for allergi mot urter. Før bruk er det best å konsultere legen din.

Carotid arterie stenose har mange årsaker, men ett utfall. Det moderne nivået av medisin gjør at du kan sette riktig diagnose og behandle pasienten med rettidig behandling.

Hvorfor oppstår, hvor farlig, og hvordan å behandle stenose av halspulsåren

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er stenos av karoten arterien, hva som forårsaker og risikofaktorer forårsaker utvikling. De viktigste symptomene på stenose, behandlingsmetoder og spådommer for sykdommen.

Stenose av karoten arterien - innsnevring av lumen av en av de største arteriene, ansvarlig for blodtilførselen av hjernen.

Hva skjer i patologi? Av ulike grunner (arvelig disposisjon, skade, brudd på lipidmetabolismen, deformering av fartøyet) er spesifikke lipider og proteiner som danner en aterosklerotisk plakett festet til den indre overflaten av arterien. Som et resultat av dette, reduserer lumen av fartøyet gradvis, hjernen mottar ikke nok blod, oksygen sulten (iskemi) utvikler seg, og deretter hjerneblødningen (blødning).

Et særegent trekk ved stenose av halspulsåren fra stenose av andre fartøy er området for lesjonen - hjernen, siden denne delen av kroppen forsyner halspulsåren.

Sykdommen er farlige komplikasjoner - i 70% av tilfellene fører stenose til kroniske og akutte hjertesirkulasjoner, som følge av hvilken hjernens aktivitet, minne, syn, koordinering av bevegelser forverres. Over tid er det mulig å avslutte lumen av fartøyet (trombose) med dødelig utgang.

Avsmalning av karoten arterien fjernes kirurgisk. Hvis operasjonen ble utført i tide, på et stadium der hjernesirkulasjonsforstyrrelser ikke ble irreversible, kan stenosen og dens konsekvenser helbredes.

For å forhindre dannelsen av aterosklerotiske plakk og innsnevring av blodårene foreskrives medisiner på bakgrunn av en obligatorisk diett av terapeuten. Med manifestasjon av nevrologiske sykdommer - en nevropatolog.

årsaker

Årsaken til å redusere lumen av karoten arterien i 90% av tilfellene er aterosklerose av karene (kolesterol plaques). I de resterende 10% kan innsnevring forårsake slike patologier:

 1. Kollagenose (spredning av bindevev).
 2. Arteritt av forskjellig opprinnelse (betennelse i vaskulærveggen).
 3. Fibro-muskulær dysplasi (ringformede formasjoner av muskel og fibrøst vev, overlapper fartøyets lumen).
 4. Sykdommer i blod med nedsatt koagulasjon.
 5. Stratifisering av karoten arterievegg.

Resultatet av vaskulær aterosklerose eller annen skade på veggen er en endring i retningen av blodstrømmen. Ved å skumme hindringen (aterosklerotisk plakk) under trykk, kan det skade karetets vegger og provosere dannelsen av blodpropp, som til slutt helt blokkerer lumen og forårsaker trombose av karoten arterien.

Trombuset blokkerte blodstrømmen gjennom halspulsåren. På veggen av fartøyet - kolesterolplakk

Risikofaktorer

Patologi er mer aktivt dannet i nærvær og kombinasjon av følgende risikofaktorer:

 • arvelig predisposition;
 • Krenkelse av lipidmetabolisme (økning i kolesterol);
 • sykdommer i kardiovaskulærsystemet (iskemisk hjertesykdom);
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus og andre sykdommer som kan forårsake forstyrrelser i elastisiteten i vaskulære vegger;
 • virusinfeksjon (Epstein-Barr-virus);
 • mottak av orale prevensjonsmidler;
 • alder (i løpet av årene øker risikoen);
 • noen stadier av fedme;
 • mangel på mosjon,
 • røyking,
 • traumer av blodkar.

Disse forholdene og sykdommene multipliserer risikoen for skade på de vaskulære veggene.

Hypodinami er et brudd på kroppens funksjoner på grunn av en stillesittende livsstil. Hypodinamien er årsaken til mange sykdommer, blant annet som følge av at den kan utvikle seg og stenose av karoten arterien

symptomer

Stenose utvikler seg gradvis og har i utgangspunktet ingen karakteristiske symptomer eller tegn, forverrer ikke livskvaliteten, hindrer ikke implementeringen av innenlandske aktiviteter.

Langvarig oksygen sult fører gradvis til ulike nevrologiske sykdommer i hjernens aktivitet:

 • forverring av søvn;
 • emosjonell ustabilitet;
 • Kompleksiteter med oppfatning og reproduksjon av informasjon;
 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • retardasjon.

Vanligvis på dette stadiet blir symptomene oppfattet som effekten av stress, tretthet eller depresjon. De forstyrrer ikke implementeringen av ulike daglige aktiviteter, men de reduserer effektiviteten og kvaliteten på livet betydelig.

Etterpå når fartøyets lumen lukker mer enn 50%, er det uttalt tegn på forstyrrelser. Det første og mest åpenbare symptomet på blodpulsårens stenose på dette stadiet kan betraktes som iskemisk forbigående angrep (midlertidig svekkelse av cerebral sirkulasjon):

 1. En person mister evnen til å snakke tydelig og å oppleve tale.
 2. Det er problemer med implementeringen av elementære innenlandske aktiviteter og koordinering av bevegelser.
 3. Visjon er svekket.
 4. Utvikler tap av følsomhet, følelsesløshet, prikken i leddene (høyre eller venstre).
 5. Vanskelighetsgrad å svelge refleks.
 6. Det er svimmelhet, kvalme, oppkast.
 7. En person føler en plutselig svakhet, kan miste bevisstheten.

Varigheten av et slikt angrep avhenger av graden av blodpulsårens blodkar og kan vare fra flere minutter til en time, og alle symptomene går vanligvis bort selv innen 24 timer.

Etterpå, når forstyrrelsen av cerebral blodtilførsel blir kronisk, og stenosen av karoten arteriesymptomene blir mer uttalt, resulterer anfallene i akutt nedsatt cerebral sirkulasjon (slag). Resultatet er en delvis eller total funksjonshemming hos overlevende av stroke (mer enn 80% av pasientene blir deaktivert).

Forløpende iskemisk angrep (cerebral blodstrømningsforstyrrelse), som ble forårsaket av stenose av den indre halspulsåren

behandling

Hvis stenosen elimineres i tide, er hjernens sirkulasjon fullstendig restaurert, selv i stadier når midlertidige iskemiske forbigående angrep forekommer.

Cure effekter av stenose (cerebral sirkulasjonsforstyrrelser) er umulig når de blir irreversible (etter slag eller hjerneinfarkt av karene). Etter et slag kan man bare håpe at omfanget av skade i hjernen er minimal og til slutt vil gjenopprette de grunnleggende funksjonene (tale, koordinering av bevegelser, følsomhet, etc.).

Behandlingen av pasienter som er diagnostisert med karotidarterieinnsnevring er delt inn i to faser: kirurgisk inngrep for å eliminere feilen og utnevnelsen av medisiner som forhindrer aterosklerose i karene.

Hvorfor i denne rekkefølgen? Vanligvis blir stenose diagnostisert på et stadium når det er umulig å behandle det med medisiner, og det gir ingen mening. Selv i de tidlige stadier (når fartøyets lumen ikke er lukket med mer enn 50%), blir pasientens tilstand forbedret med kun 30% i legemiddelbehandling. Derfor er i de fleste tilfeller en operasjon først nødvendig, etterfulgt av korreksjon av tilstander eller sykdommer som er blitt jord for utvikling av stenose.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling utføres ved flere metoder:

Les Mer Om Fartøyene