Stent plassering i hjertets kar

Aterosklerotiske plakker som legger seg på hjertets kar, forstyrrer arbeidet ikke bare av hjertet, men av hele sirkulasjonssystemet. De smalker fartøyets lumen, noe som resulterer i et hinder for blodets frie bevegelse. Det vil bidra til å gjenopprette normal blodsirkulasjonsstenting av hjerteskjærene - moderne medisinsk teknologi som gjør at de kan utvide deres lumen uten en tung operasjon i alle sanser.

Hva er vaskulær stenting?

Stenting er en utvidelse av de berørte hjertekarene til normal diameter, utført med en stent - et tynt mobilrør, som oppblåses med en spesiell ballong inne i det syke fartøyet.

Ballongen skyver den aterosklerotiske plakk, som om "prikaptytaya" det til veggen av fartøyet og dermed frigjør lumen. Blodet begynner å sirkulere normalt, og pasienten blir permanent av anginaangrep og risikoen for å utvikle hjerteinfarkt.

Indikasjoner for stenting

Faktisk er indikasjonen bare en: diagnostisert på grunnlag av pasientklager og undersøkelsesdata, innsnevring av veggene i hjertets hjertekarre på grunn av aterosklerose.

Kontraindikasjoner til stenting av hjertekarene

En av de viktigste fordelene med metoden til å stanse blodkarrene i hjertet er fraværet av ubetingede (absolutte) kontraindikasjoner til sin adferd. Kanskje unntaket er bare pasientens avslag.

Slik ser stenten ut

Imidlertid finnes det fortsatt relativt kontraindikasjoner, men spesialister tar alltid hensyn til alvorlighetsgraden av de medfølgende patologiene og tar alle tiltak for å minimere deres innflytelse på utfallet av stenting-operasjonen.

Blant de relative kontraindikasjonene for stenting-kar er:

 • Ulike typer organsvikt (nyre, luftveier)
 • Sykdommer som påvirker blodkoagulasjon (koagulopati av forskjellig opprinnelse)
 • Allergi mot jodpreparater

I hvert av disse tilfellene utføres forberedende terapi, som har til formål å redusere risikoen for komplikasjoner fra sykeorganer og systemer.

Fordelene ved stenting over andre typer operasjoner

De viktigste metodene for å utvide fartøyene som er berørt av aterosklerose, er shunting og stenting.

Shunting er en operasjon som involverer snittet av thoraxen med etterfølgende suturering og en lang rehabiliteringsperiode.

Stenting av hjerteskjærene er blottet for disse ulempene, siden en slik operasjon:

 • lav effekt
 • Krever ikke anestesi (under lokalbedøvelse)
 • Krever ikke langsiktig postoperativ gjenoppretting av pasienter

Men med alle de åpenbare fordelene ved stenting-metoden, gjør spesialister i enkelte tilfeller fortsatt et valg som ikke er til fordel for dem, og stopper ved bypass-operasjonen. Her er alt individuelt og avhenger av pasientens tilstand, alvorlighetsgraden og området av vaskulær lesjon med aterosklerotiske plakk.

Eksamen og diagnose

Preoperativ undersøkelse og diagnose inkluderer innsamling av klinisk prøvedata og maskinvarediagnostikk. Pasienter gir en generell blodprøve og en biokjemisk test, og gjennomgår også:

 • Bryst røntgen
 • elektrokardiogram
 • Koronar angiografi prosedyren

Denne prosedyren bør diskuteres separat. Koronar angiografi med stenose (innsnevring) av hjerteskjærene er den mest informative metoden for å diagnostisere IHD, noe som gjør det mulig å bestemme ikke bare stedet for fartøyskonstruksjon, men også naturen, graden av innsnevring.

Med eksisterende kroniske sykdommer i andre organer, er en ekstra undersøkelse foreskrevet.

Forbereder for en operasjon

Operasjonen av stenting utføres på tom mage, slik at matinntaket stopper noen timer før det. Tre dager før operasjonen blir pasienter tilbudt klopidogrel, et stoff som forhindrer dannelsen av blodpropper. Det er akseptert hele denne tiden.

Hvis stedet for stentinnsetting er valgt på benet (som gjøres oftest), blir lysken barbert før operasjonen, siden alle manipulasjoner vil bli utført på femorale arterieområdet.

Hvordan utføres stenting?

Etter en injeksjon av et bedøvelsesmiddel, blir det gjennomført en punktering på beinet eller armen, hvor en introducer er introdusert - et plastrør. Den tjener til å introdusere alle andre nødvendige verktøy.

Gjennom innføreren blir et kateter matet til den skadede beholderen - et langt rør. Kateteret er plassert i koronararterien, og deretter setter en stent med en blåst ballong gjennom den.

Under trykk av kontrastmiddelet som injiseres i ballongen, oppblåses det og ekspanderer fartøyets lumen. Stenten forblir i fartøyet for alltid.

Varigheten av operasjonen avhenger av alvorlighetsgraden og graden av vaskulær skade og kan være flere timer.

Operasjonen utføres med obligatorisk radiologisk kontroll, noe som gjør det mulig å bestemme nøyaktig plasseringen av stenten med boksen.

Hva er stentene?

Den vanlige stenten er et tynt metallrør satt inn i hulrommet på fartøyet og tilbøyelig til å "inngroe" inn i vevet etter en viss tid. Å vite denne funksjonen, skapte spesialistene stenter med et stoffbelegg. Det forhindrer inntrådingen av røret, øker stentens levetid betydelig og forbedrer prognosen for pasientens liv.

Men nylig oppløste stenter dukket opp, som gradvis forsvinner innen to år. De er utformet for å forhindre forstyrrelser av naturlige vibrasjoner i blodkarene under sammentrekning av hjertemusklene, samt å eliminere forstyrrelser i forbindelse med etterfølgende skakningsoperasjoner.

komplikasjoner

Til tross for det minste trauma kan stenting følge av komplikasjoner av varierende alvorlighetsgrad. De er mest sannsynlig hos diabetespasienter, så vel som hos de som har nyresykdom og koagulopati - blødningsforstyrrelser. Slike pasienter umiddelbart etter operasjonen blir plassert i IT-romene og er spesielt oppsynt av spesialister, så lenge trusselen eksisterer.

De vanligste komplikasjonene med stenting av hjerteskjermer:

 • Blødning på grunn av skade på veggene i blodårene
 • Hematomer på stedet for innføring av kateteret
 • Blokkering av det opererte fartøyet

Den alvorligste fare for pasientens liv er imidlertid en stenttrombose. Denne komplikasjonen kan utvikles i noen av de postoperative stadiene og er preget av plutselig smerte. Hvis du ikke foretar tiltak i tide, er hjerteinfarkt mulig.

Livet etter stenting

Ingen av eksisterende ekspansjonsmetoder for fartøy som er skadet av aterosklerose, kan ikke betraktes som en ideell måte å kvitte seg med koronar hjertesykdom for alltid. Problemet er at aterosklerotiske plakk kan overlappe lumen i andre fartøy, da aterosklerose ofte fortsetter å utvikle seg.

I den postoperative perioden er pasienter som har gjennomgått stenting av karene tildelt sengestøtte i flere dager med begrensning av lem mobilitet, hvor operasjonen ble utført. Vanligvis varer denne perioden to til tre dager, hvoretter pasienten slippes ut av avdelingen.

Pasientens videre trivsel er i stor grad avhengig av hvor strengt de overholder medisinske forskrifter om ernæring, mosjon og inntak av nødvendige stoffer.

Narkotika anbefales individuelt, avhengig av sammenhengende sykdommer, men det finnes ett middel som er foreskrevet for alle. Dette er klopidogrel. Det fortynner blod og skaper et hinder for dannelsen av blodpropper inne i stenten.

Det er obligatorisk å ta clopidogrel og varigheten av avtalen - fra seks måneder til to år.

Å bremse utviklingen av aterosklerose, bør pasienter helt gi opp dårlige vaner og slutten av livet til å respektere en spesiell diett under regelmessig kolesterol kontroll - stoffet som og danner plakk.

Det anbefales å fullstendig forlate eller minimere bruken av fete, stekt, røkt og krydret mat, alkoholholdige, fete sauser, muffins, fastfood.

Stenting - en minimal invasiv og skånsom drift gjør at du raskt og permanent gjenopprette blodstrømmen i hjertet årene, men effektiviteten er avhengig av ytterligere oppførselen til pasienten: moderat, ryddig og streng overholdelse av medisinske anbefalinger vil garantere en høy livskvalitet i fremtiden.

Vi anbefaler at du leser materialet om årsakene til atherosklerose.

Stenting av hjertet: beskrivelse av operasjonen, dens verdighet, rehabilitering

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er denne operasjonen - stenting av hjerteskjærne, hvorfor anses det for å være en av de beste metodene for behandling av ulike former for iskemisk sykdom, særegenheter ved sin adferd.

Stenting koronar hjerte - det er minimalt invasiv (svak) endovaskulært (intra) operasjon på arteriene som forsyner hjertet, som er for å øke deres smalere og okkludert partier ved å montere inn i lumen av vaskulær stent.

Slike endoskopiske operasjoner utføres av endovaskulære kirurger, kardiokirurger og vaskulære kirurger i spesialiserte sentre for endovaskulær cardiosurgery.

Operasjonsbeskrivelse

Aterosklerose av koronararteriene, som er manifestert i dannelsen av hulrommet i blodårene kolesterol plakk - et typisk kausal mekanisme for koronar hjertesykdom Disse plaques ser ut som fremspring og ujevnheter, hvor det er betennelse, arrdannelse, ødeleggelse av det indre lag av fartøyet og blodpropper. Slike patologiske endringer i de vaskulære hulrommet reduseres helt eller delvis tette arterien, redusere blodtilførselen til hjertemuskelen. Dette truer hans iskemi (oksygen sult) eller et hjerteinfarkt (nekrose).

Betydningen av stenting årene i hjertet er å gjenopprette lumen av koronararteriene i feltet innsnevring av aterosklerotisk plakk med særskilte ekstendere - stent. Dermed er det mulig å gjenopprette normal blodsirkulasjon i hjertet på en pålitelig og fullstendig måte.

Stenting lindrer ikke aterosklerose, men bare for en tid (flere år) eliminerer dens manifestasjoner, symptomer og de negative konsekvensene av kranskärlssykdom.

Egenskaper ved teknikken for koronar stenting:

 1. Denne operasjonen er endovaskulær - alle manipulasjoner utføres utelukkende inne i fartøyets lumen, uten kutt på huden og brudd på integriteten i de berørte områdene.
 2. Lumen av det okkluderte arterie kan ikke gjenopprettes ved å fjerne plakk, og ved hjelp av stenten - en tynn metallisk karprotese i form av nettrør.
 3. Stentens oppgave, introdusert i den trange delen av arterien - er å presse de aterosklerotiske plakkene inn i karetets vegger og skyve dem fra hverandre. Denne handlingen lar deg utvide lumen, og selve stenten er så sterk at den fungerer som et rammeverk som stabilt holder det.
 4. I løpet av en operasjon kan så mange stenter installeres etter behov, avhengig av antall innsnevrede seksjoner (fra en til tre eller fire).
 5. Gjennomføringen av stenting krever at pasienten går inn i radiokontraststoffer (preparater) som fyller koronarbeinene. For å registrere sitt bilde, samt kontrollere fremdriften i kontrast, brukes X-ray utstyr med høy presisjon.

Mer om stenter

En stent som er installert i lumen av den innsnevrede koronararterien, skal bli et pålitelig internt rammeverk som ikke tillater fartøyet å re-kontrakt. Men et slikt krav, presentert til ham, er ikke den eneste.

Ethvert implantat innført i kroppen er fremmed for vev. Derfor er det vanskelig å unngå å unngå reaksjonen av avvisning. Men moderne coronary stents er så godt gjennomtenkt og konstruert at de ikke forårsaker noen ekstra endringer.

De viktigste egenskapene til den nye generasjons stents er:

 • Er laget av en metalllegering av kobolt og krom. Den første gir god vevsfølsomhet, den andre styrken.
 • I utseende ligner det et rør ca. 1 cm langt, fra 2,5 til 5-6 mm i diameter, hvis vegger har form av et rutenett.
 • Nettstrukturen gjør at du kan endre stentens diameter fra det minimum du trenger under oppførselen til okklusjonsstedet, til det maksimale du trenger for å utvide den smalte delen.
 • Dekket med spesielle stoffer som blokkerer koagulerbarheten av blod. De frigjøres gradvis, forhindrer reaksjonen av koaguleringssystemet og dannelsen av trombi på selve stenten.
Klikk på bildet for å forstørre

Gamle stentprøver har betydelige ulemper, hvorav den viktigste er mangelen på antikoagulantbelegg. Dette er en av hovedårsakene til mislykket stenting på grunn av deres tilstopping med blodpropper.

Den virkelige verdien av metoden

Stenting av hjertens arterier er ikke den eneste måten å gjenopprette kransløpsstrømmen. Hvis dette var så, ville problemet med iskemisk sykdom vært løst. Men det er slike fordeler som gjør at stenting kan betraktes som en virkelig effektiv og sikker behandlingsmetode.

Konkurrere med det teknikker - aortokoronary shunting og medisinering. Hver av metodene har noen fordeler eller ulemper. Ingen av dem skal brukes i henhold til malprinsippet, men individuelt sammenlignet med egenskapene til sykdomsforløpet i en bestemt pasient.

Prinsipp for koronar bypass kirurgi

I tabellen er det komparative karakteristikk for kirurgiske teknikker for formålet med tildeling av reelle fordeler ved koronarstenting.

Stenting: hva er det?

Innsnevringen av blodkarets lumen kan føre til en rekke alvorlige kardiovaskulære sykdommer som ikke alltid kan behandles med konservativ terapi. Krenkelser av hjernecirkulasjon, koronar hjertesykdom, aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter fører til en betydelig forringelse i pasientens livskvalitet og kan forårsake død. Oftere forekommer disse patologiene hos mennesker eldre enn 50 år, men forverringen av den økologiske situasjonen og den moderne rytmen av livet fører til en gruppe i fare for å utvikle disse sykdommene hos mennesker og yngre alder.

I begynnelsen påvirker det innsnevrede fartøyet praktisk talt ikke pasientens velvære, men når arterien lumen er blokkert, utvikler iskemien til vevene i ett eller annet organ mer enn 50%, og dets funksjoner brytes. En av måtene å eliminere arteriell stenose og oksygen sult er en minimal invasiv endovaskulær form for kirurgisk inngrep: stenting. Om hva det er og til hvem en slik fremgangsmåte er vist, la oss snakke i denne artikkelen. For første gang ble konseptet med denne teknikken for unblocking kalsifisert eller atherosklerotisk kar foreslått for omtrent 50 år siden av den amerikanske vaskulære radiologen Charles Dotter. I 1964 utviklet han kateterstenter og en teknikk for minimal invasiv kirurgi for å gjenopprette blodstrømmen i sykdommer i perifere arterier. Videreutvikling av denne teknikken og utvidelse av applikasjonen tok lang tid. I 1993 ble effekten av stenting av koronararteriene påvist.

Essensen av stenting

Stenten er en miniatyrramme av sylindrisk form, laget av en tynn titantråd. Det blir introdusert i blodkarets lumen gjennom en spesiell sonde, på hvilken ende pumpen er plassert, og leveres til stenoseområdet. På innsnevringsstedet blir ballongen oppblåst med luft og utvider arterienes vegger, hvorpå en stent settes inn i det berørte fartøyet. I utvidet form beholdes stenten av et spesielt skjelett. Om nødvendig kan flere stenter brukes til å utvide fartøyets lumen. Korrekt installasjon av slike strukturer styres av røntgen.

For implantering i øyeblikket kan anvendes ca 400 typer av stentene som er forskjellige fra hverandre ved sammensetningen av legeringen, konstruksjon hull og en lengde, leveringssystemet inn i beholderen og overflaten av belegget som kommer i kontakt med veggene i arteriene og blod.

Stentene som brukes til å utvide koronarbeinene, kan være:

 • ledning: laget av en ledning;
 • ring: er laget av individuelle lenker;
 • mesh: laget av vevet nett;
 • rørformet: laget av rør.

Stents kan åpnes selvstendig eller ved hjelp av sylindere. For å utvide hulrommet i den perifere kar benyttes fortrinnsvis selvekspanderende stenter laget av nitinol (nikkel-titan-legering), og for å koronararteriene - metall eller kobolt-krom-legering, som er forlenget ved hjelp av sylindere.

På grunn av den kontinuerlige forbedring av kvaliteten av stenter med vaskulær kirurgi er det mulig å minimalisere den frekvens stentiruemyh okklusjon av blodkar og redusere risiko for akutt trombose. I klinisk praksis innført ulike modeller for stenter som er belagt med slike spesifikke polymerer, legemiddelsubstanser dosert utskille: cytostatika, stoffer som er i stand til å redusere risikoen for re-innsnevring av karet (restenose) og trombose. Mange av de stents som for tiden brukes, er utstyrt med et spesielt hydrofilt belegg, noe som øker biokompatibiliteten til strukturen med kroppens vev.

søknader

Stenting har funnet bred søknad i mange grener av medisin.

1. Installasjonen av stenter i koronararteriene utføres for behandling av slike patologier i kardiovaskulærsystemet:

2. Installasjonen av stenter i arteriene i nedre ekstremiteter utføres når:

 • utrydde aterosklerose av arterier i nedre ekstremiteter;
 • utrydder endarteritt i nedre lemmer;
 • aterosklerose av overfladisk femoral arterie;
 • trombose av overfladisk femoral arterie;
 • obstruksjon av popliteal arterien;
 • blokkering av arteriene i underbenet.
 1. Installasjon av stenter i halspulsåren utføres når:
 • stenose av karoten arterier;
 • høy risiko for dannelse av trombi (i tillegg sammen med en stent, brukes et spesielt filter for å holde trombien);
 • behovet for å forebygge slag i hypertensjon, diabetes og aterosklerose.
 1. Installasjon av stenter i koronararteriene etter deres restenose som et resultat av angioplastikk eller aortokoronær shunting.
 2. Installasjon av stenter i nyrearteriene utføres når disse karene er okkludert av aterosklerotiske plakk og vasorenal hypertensjon.
 3. Installasjon av stenter i karene i bukhulen og bekkenhulen er utført når de er påvirket av aterosklerose.

Hvordan utføres stenting?

Før du utfører stenting, gjennomgår du en rekke diagnostiske undersøkelser. For å identifisere stedet for arterie-stenose undersøker karsykiren dataene om koronarangiografi eller angiografi, noe som gjør at vi kan undersøke i detalj fartøyets tilstand og stedet for innsnevring.

Før inngrepet gjennomgår pasienten lokalbedøvelse og injiserer et stoff som bidrar til å redusere blodproppene. Først punkterer legen huden for ytterligere punktering av det berørte karet, og etter å ha gjennomført punkteringen, setter en sonde med en ballong inn i den. Etter at ballongen er levert til stedet for stenose, som utføres under kontroll av radiografi, oppblåses den. På dette stadiet av operasjonen, kan et spesielt filter installeres for å forhindre at blodproppene trer inn i karene og utvikle et slag.

Videre, for å fikse og låse opp lumen av arterien, settes en stent inn i karet. For dette setter kirurgen et annet kateter med en oppblåsningsballong. Stenten er satt inn i arterien i en komprimert form, og ved å blåse opp ballongen blir den åpnet og festet på de vaskulære veggene.

Etter installasjonen av en eller flere stenter fjernes instrumentene fra arterien. Varigheten av en slik minimal invasiv intervensjon kan være ca 1-3 timer. Under operasjonen av kirurgen opplever pasienten ikke smerte.

Etter at operasjonen er fullført, anbefales pasienten å følge sengestøtten (varigheten bestemmes av legen). Etter uttømming fra sykehuset mottar pasienten detaljerte anbefalinger om inntak av medisiner, kosthold, treningsbehandling, nødvendige restriksjoner og behovet for observasjon fra behandlingslegen.

I den første uken etter stenting skal pasienten avstå fra å ta bad, løfte vekter og begrense fysisk aktivitet.

Mulige postoperative komplikasjoner

Komplikasjoner etter stenting er sjeldne, men i enkelte tilfeller utvikler pasientene:

 1. Blødning.
 2. Formasjon av hematomer på stedet for vaskulær punktering.
 3. Krenkelser av blodkarets integritet.
 4. Krenkelser i nyres funksjon.
 5. Trombose eller re-stenose på stentstedet.

Fordeler med stenting

 1. Rask utvinning etter operasjon.
 2. Mulig intervensjon med lokalbedøvelse.
 3. Intervensjon er lavtraumatisk.
 4. Risikoen for komplikasjoner er minimal.
 5. Behandling krever ikke et langt opphold på sykehuset og billigere.

Kontra

 1. Alvorlige sykdommer med blødningsforstyrrelser.
 2. Diameteren av arterien er mindre enn 2,5-3 mm.
 3. For storskala lesjon av blodkar.
 4. Alvorlig respiratorisk eller nyreinsuffisiens.
 5. Intoleranse mot jodholdige legemidler (jod er en del av radiokontrast-legemidlet).

Kostnad for stenting

Kostnaden ved en operasjon for å installere en stent avhenger av mange faktorer:

 • området av de berørte arteriene;
 • typen av stenter som brukes, deres nummer og verktøyene som brukes
 • klinikk, hvor operasjonen utføres;
 • landet;
 • nivå av kirurgens kvalifikasjon, etc.

Effekten av å utføre stenting blir følt av pasienten etter at operasjonen er fullført.

Overføringen av "Eksperthelse" på temaet "Stenting og koronar angioplastikk":

Hva er stenting - livet etter stenting

Stenting er en minimal invasiv prosedyre. Å utføre denne manipulasjonen bidrar til å forlenge livet i mange år med syk aterosklerose i blodkar, personer som lider av kronisk iskemisk hjertesykdom og har gjennomgått hjerteinfarkt. Noen pasienter forlater sykehuset og til og med går tilbake til arbeid bare en uke etter denne prosedyren, for andre varer postoperativ fase lenger, for eksempel en måned. Men alle er alltid opptatt av et spørsmål: hvor lenge skal stenten jobbe i kroppen deres. Det skal bemerkes at det store flertallet av mennesker som har gjennomgått stenting, har ingen komplikasjoner og lever med den implanterte stenten for livet, som:

Stents er laget av materialer som er i stand til å utføre sin tilsiktede funksjon permanent, det vil si i flere tiår.

Dette er fordi etter en stund etter operasjonen begynner stenten å danne endotelceller, bli en med arterievegg.

Viktig: hjerteinfarkt og hjerneslag - årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden!

Hypertensjon og trykksving forårsaket av det - i 89% av tilfellene blir pasienten drept med hjerteinfarkt eller hjerneslag! To tredjedeler av pasientene dør i de første 5 årene av sykdom!

Men det er tilfeller (10%) når det er restenos av stativet. Dette skjer når stenten ligger i stedet for en stor aterosklerotisk plakk eller hvis stenting må gjøres på et blodkar som har stor grad av aterosklerotiske endringer. Det er også bemerket at restenose blir observert oftere etter operasjon på små blodkar, mens større kar er mindre utsatt for denne plassen.

Essensen av stent hviler er at blodkaret, på stedet for prosedyren, er blokkert av en trombus.

Hvis det er en begrensning, kan hjelpen bare gis av en lege som har erfaring med stenting. Måter å bli kvitt begrensningen, to:

 1. Trombusblokkert booth utvides med en luftballong satt inn i den.
 2. Inne i den blokkerte stenten, er en annen stent satt inn.

Den beste måten å holde stenten og forhindre veksten på er å redusere risikofaktorene for sykdomsprogresjonen:

 • sunt kosthold;
 • program av spesielle øvelser;
 • nekte å røyke
 • nøyaktig oppførsel av legemiddelbehandling;
 • planlagt, konstant besøk til kardiologen.

Stages of recovery etter stenting prosedyre

Umiddelbart etter stenting hviler pasienten i en spesiell menighet under oppsyn av en erfaren sykepleier, og overvåker stadig sin hjertefrekvens og blodtrykk. Etter en stund, eller rettere, nesten umiddelbart etter prosedyren, vil legen fjerne kateteret, gjennom hvilket stenting ble utført, og punkteringsstedet vil bli stengt med en spesiell pressebånd.

Ikke vær skremt at inntaksstedet til katetret inn i venen er veldig sårt og det er et stort blåmerke - dette er normalt. Hvis punkteringen ble gjort på håndleddet, påføres en trykkbinding på armen, dersom punkteringen blir utført i lysken, vil pasienten bli bedt om å tilbringe flere timer i sengen med benet hevet.

Umiddelbart etter prosedyren føles pasienten svak, men denne tilstanden går relativt raskt. Vanligvis, etter seks, og noen ganger to timer, får en person lov til å stå opp og gå rundt om menigheten.

utvinning

Som regel går pasientene hjem dagen etter prosedyren, og enkelte personer gjør det samme dag. Hvor lang tid pasienten skal bruke på sykehuset, avhenger av hvordan han følte seg under stenting, hvordan prosedyren gikk og hvor godt punkteringen på stedet for kateterplasseringen ble stengt.

Et slående funn i behandlingen av hypertensjon

Det har lenge vært fast etablert at fra hypertensjon kan ikke fjernes permanent. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Er dette virkelig så? La oss forstå!

Hvis alt er bra, får pasienten et spesialbevis som inneholder all informasjon om prosedyren:

 • dato for stenting;
 • stedet der stenten ble plassert
 • navnet på legen som gjennomførte prosedyren og hans kontaktinformasjon.

Denne pasienten bør alltid ha denne informasjonen med ham og vise den til alle legene han trenger å ta opp i løpet av livet, enten han er en venerolog eller en tannlege.

Etter hjemkomst må en person som har gjennomgått stenting være i en tilstand med konstant hvile og drikke rikelig med væsker. I de første 24 timene etter prosedyren, er det under ingen omstendigheter umulig;

 1. Løfter tunge gjenstander
 2. Utfør fysiske øvelser som krever en liten innsats.
 3. Å røyke

Tegn på en begynnelseskomplikasjon

Informer legen din umiddelbart om en endring i helsestatusen din hvis:

 1. Punktstedet begynte å bløde.
 2. Fargen og temperaturen på huden, rundt stedet der stenten ble plassert, endret seg.
 3. Det var smerte eller enda et lite ubehag i brystet.

Ovennevnte symptomer indikerer ofte at restenose har skjedd, så ikke nøl med det, og hvis du ikke kan kontakte den behandlende legen, bør du snarest ringe for tidlig hjertebehandling.

Gå tilbake til normalt liv

Det overveldende flertallet av pasienter som gjennomgår stenting, går tilbake til deres daglige aktiviteter. Det er sant at de som jobber fysisk, foreskriver legene en lengre periode med rehabilitering og hvile, men til slutt går disse menneskene også på jobb.

Stenting av fartøy: indikasjoner, drift, rehabilitering

Vesselsammenheng (stenose) på grunn av aterosklerose er en stor fare for mennesker. Avhengig av hvilken fartøyet rammet, kan redusere lumen føre til koronar hjertesykdom (CHD), cerebrovaskulær sykdom, aterosklerose av de nedre ekstremiteter, og til og med en rekke alvorlige sykdommer. For å gjenopprette arterielle åpenhet, er det flere teknikker, det viktigste av disse er: konservativ behandling, angioplastikk, stenting av karene i hjertet og andre berørte arterier, koronar bypass kirurgi.

I begynnelsen påvirker ikke innsnevringen av lumen praktisk talt en persons tilstand. Men når stenosen øker med mer enn halvparten, er det tegn på mangel på oksygen i organer og vev (iskemi). I dette tilfellet er konservativ behandling vanligvis impotent. Mer effektive behandlingsmetoder kreves - intravaskulære kirurgiske inngrep.

En av måtene å behandle iskemi er stenting. Dette er en minimalt invasiv endovaskulær intervensjonsmetode, hvis mål er å gjenopprette lumen i arterier som er rammet av aterosklerose.

Perkutant settes et spesielt kateter inn i det berørte området av fartøyet, i enden av hvilken det er en ballong. På stedet for blodstrømforstyrrelser, blåser ballongen ut og utvider fartøyets vegger. For å bevare lumenet, etableres en spesiell konstruksjon i arterien, som spiller rollen til slaktkroppen i fremtiden. En slik konstruksjon kalles en stent.

Stenting feltet

  • Koronararterie stenting Det kreves når det er symptomer på hjertesykdom (CHD), samt økt sannsynlighet for hjerteinfarkt. Med IHD forstyrres blodtilførselen til myokardiet, og hjertet får ikke nok oksygen til normal funksjon. Kjerne i hjertemusklene begynner å sulte, og deretter kan nekrose i vevet (myokardinfarkt) forekomme. Hovedårsaken til IHD er atherosklerose i koronarbeinene som leverer blod til hjertet. På grunn av det i veggene i arteriene, dannes kolesterolplakk, og smalker lumen. Noen ganger utføres hjertestopping i den akutte perioden med hjerteinfarkt. Hvis operasjonen utføres innen de første seks timene etter infarkt, gjør gjenoppretting av normal blodstrøm ofte det å redusere pasientens liv og reduserer risikoen for å utvikle irreversible endringer i myokardiet.
 • Stenting arteriene av nedre ekstremiteter - den minst traumatiske og samtidig svært effektiv metode for behandling av sykdommer i beinene i beina. Med dannelsen av plakk og brudd på blodstrømmen under gang, har pasienten smerte i lårene, baken, i føttene og bena. Utvikling, sykdommen fører til de mest alvorlige konsekvensene, opp til gangrene.
 • Stenting av karoten arterier - lavt traumatisk behandling, som gjør det mulig å gjenopprette lumen i blodkarene. Søvne arterier leverer blod til hjernen, og med deres stenose er hjernesirkulasjonen svekket. Under operasjonen er det montert spesielle beskyttelsesanordninger med membranfiltre i tillegg til stenten. De er i stand til å forsinke mikrothrombi, beskytter de små karene i hjernen mot blokkering, men uten å forstyrre blodstrømmen.
 • Restenose av koronararterien etter angioplastikk. Etter denne prosedyren, på 3-6 måneder, gjennomgår 50% av pasientene restenose - gjentatt innsnevring av karet på samme sted. Derfor, for å redusere sannsynligheten for restenose, er angioplastikk vanligvis supplert med stenting av koronarbeinene.
 • Hos pasienter med koronararteriesykdom som gjennomgått aortokoronar bypassoperasjon, I ti til femten år etter operasjonen kan sjunkens stenose forekomme. I dette tilfellet blir stenting et alternativ til gjenbruk av koronar bypass-kirurgi.

Video: 3D animasjon av stenting prosessen

Typer av stenter

Formålet med stentene er å sikre vedlikehold av veggene i det tette fartøyet. De legger stor belastning, slik at de gjør disse designene av avanserte høyteknologiske materialer av høyeste kvalitet. I utgangspunktet er det inerte legeringer fra metaller.

I moderne medisin er det flere hundre typer stenter. De varierer i design, type celler, type metall, belegg, samt måten de leveres til arteriene.

Hovedtyper av coronary stents er:

 1. Enkel metall uten belegg. Dette er den mest brukte typen stent. Vanligvis brukt i smale arterier av middels størrelse.
 2. Stents dekket med spesiell polymer, dosert ut frigjøre stoffet stoffet. De kan redusere risikoen for restenose betydelig. Imidlertid er kostnaden for slike stenter mye høyere enn prisen på konvensjonelle stenter. I tillegg krever de en lengre periode med antiplatelet narkotika - ca 12 måneder, til stent frigjør stoffet. Oppsigelse av terapi kan føre til trombose av selve strukturen. Bruken av en belagt stent anbefales i små arterier, hvor sannsynligheten for en ny blokkering er høyere enn i midten.

Fordeler med stenting

 • Krever ikke lang sykehusinnleggelse.
 • Kroppen gjenopprettes raskt etter operasjonen.
 • Det utføres under lokalbedøvelse, noe som tillater behandling selv for pasienter som er kontraindisert i tradisjonell kirurgisk inngrep.
 • Operasjonen er lavt traumatisk - krever ikke åpning av ulike deler av kroppen, for eksempel brystbenet når det skjer, når hjertet utføres.
 • Sannsynligheten for komplikasjoner er minimal.
 • Mindre kostbar behandling sammenlignet med konvensjonelle operasjoner.

Kontraindikasjoner for stenting av blodkar

 • Diameteren av arterien er mindre enn 2,5-3 mm;
 • Dårlig blodpropp;
 • Alvorlig nyre- eller respirasjonsfeil;
 • Diffus stenose er nederlaget for for stort et område;
 • Allergisk reaksjon på jod er en komponent i røntgenkontrastpreparat.

Hvordan utføres stenting?

Før inngrepet gjennomgår pasienten en serie undersøkelser, en av dem er koronar angiografi - en røntgenundersøkelsesmetode, som du kan avdekke tilstanden til arteriene og finne sted.

Før operasjonen administreres pasienten et legemiddel som reduserer blodproppene. Anestesi utføres, vanligvis en lokalbedøvelse. Huden før behandling med kateteret behandles med et antiseptisk middel.

I utgangspunktet er angioplasti vanligvis gjort: en punktering utføres på huden i området av den berørte arterien, og en ballong settes forsiktig inn med et kateter; når du kommer til innsnevring, blir ballongen oppblåst og utvider lumen.

På samme stadium kan et spesielt filter installeres bak smalingsstedet for å forhindre ytterligere blokkering og utvikling av et slag.

Som et resultat av operasjonen åpner lumen av arterien, men for å opprettholde normal blodstrøm etableres en stent. Det vil støtte skipets vegger for å hindre mulig innsnevring.

For å installere stenten, går legen inn i et annet kateter utstyrt med en oppblåsbar ballong. Stenten er satt inn i en komprimert form, og når ballongen svulmer på innsnevringsstedet, er metallkonstruksjonen rettet og festet på de vaskulære veggene. Hvis lesjonen er i høy grad, kan flere stenter plasseres samtidig.

Ved slutten av operasjonen fjernes verktøyene. Kirurgen kontrollerer alle tiltakene ved hjelp av en røntgenmonitor. Operasjonen varer fra 1 til 3 timer og forårsaker ikke pasientens smerte. Det vil være litt ubehagelig bare i det øyeblikket ballongen svulmer - blodstrømmen på denne tiden er ødelagt i kort tid.

Video: reportage fra koronar stenting kirurgi

Mulige komplikasjoner etter prosedyren

Ca. 90% av tilfellene etter stentinstallasjon gjenopprettes den normale blodstrømmen gjennom arteriene og det oppstår ingen problemer. Men i noen tilfeller er slike komplikasjoner mulige:

 1. Brudd på integriteten til arterienes vegger;
 2. blødning;
 3. Problemer med nyrefunksjon;
 4. Utdannelse i punkteringsstedet med hematom;
 5. Restenose eller trombose i stenting-området.

En mulig komplikasjon er tilstoppingen av arterien. Dette er ekstremt sjeldent, og når dette skjer, sendes pasienten raskt til aortokoronær bypass. Bare i 5 tilfeller ut av 1000 nødoperasjon er nødvendig, men pasienten må være forberedt på en slik sannsynlighet.

Komplikasjoner i denne operasjonen er sjeldne, derfor er stenting av fartøyene en av de sikreste kirurgiske prosedyrene.

Postoperativ periode og rehabilitering

Etter en slik kirurgisk inngrep som stenting, må pasienten i noen tid observere hvilerom. Den behandlende legen overvåker forekomsten av mulige komplikasjoner, og ved utslipp gir anbefalinger om diett, medisinering, restriksjoner, etc.

I den første uken etter operasjonen bør du begrense fysiske aktiviteter og ikke løfte vekter, du kan ikke ta et bad (bare dusj). På dette tidspunktet er det uønsket å komme bak rattet til en bil, og hvis pasientens arbeid er forbundet med transport av gods eller passasjerer, bør den ikke kjøres i minst 6 uker.

Livet etter stenting innebærer overholdelse av visse anbefalinger. Etter at stent er installert, begynner pasientens hjerterehabilitering. Dens grunnlag er kosthold, treningsterapi og positiv holdning.

 • Fysioterapi bør praktiseres nesten daglig i minst 30 minutter. Pasienten skal bli kvitt overflødig vekt, ta form i muskelen, normalisere trykket. Sistnevnte reduserer sannsynligheten for å utvikle hjerteinfarkt og blødning. Redusere fysisk aktivitet bør ikke være og etter rehabilitering.
 • Spesiell oppmerksomhet bør utvises på mat - Det er nødvendig å observere en bestemt diett som ikke bare vil normalisere vekten, men også påvirke risikofaktorene for manifestasjon av IHD og aterosklerose. Kostholdet etter stenting av blodkarene i hjertet eller andre fartøy bør være rettet mot å redusere indikatorene for "dårlig" kolesterol - LDL (lavdensitets lipoproteiner).
  Ernæring etter et hjerteinfarkt og stenting bør være underlagt følgende regler:

 1. Minimere fett - det er nødvendig å utelukke matvarer som inneholder animalsk fett: fett kjøtt og fisk, høyverdige meieriprodukter, kaviar, skalldyr. I tillegg bør du gi opp sterk kaffe, te, kakao, sjokolade og krydder.
 2. Tvert imot må mengden av produkter med høyt innhold av flerumettede fettsyrer økes.
 3. Inkluder i menyen flere grønnsaker, frukt, bær og frokostblandinger - de inneholder komplekse karbohydrater og fibre.
 4. Å lage mat i stedet for kremaktig, bruk bare vegetabilsk olje.
 5. Begrens inntaket av salt - ikke mer enn 5 gram per dag.
 6. Del maten i 5-6 mottakelser, sistnevnte gjøres senest tre timer før sengetid.
 7. Den daglige kalorien av alle brukte produkter bør ikke overstige 2300 kcal.
 • Behandling etter stenting er svært viktig, så etter pasienten i seks måneder til et år må pasienten ta medisin daglig. Angina og andre manifestasjoner av iskemi og aterosklerose er ikke mer, men årsaken til aterosklerose har forblitt, så vel som risikofaktorene.
 • Selv om pasienten føler seg godt, etter at stenten er innført, bør han:

  1. Ta medisiner foreskrevet av legen din for å hindre risikoen for blodpropp. Vanligvis er dette Plavix og aspirin. Dette forhindrer effektivt trombose og tilstopning av blodkar, og som et resultat reduserer risikoen for hjerteinfarkt og forlenger forventet levealder.
  2. Følg anti-kolesterol dietten og ta medikamenter som senker kolesterolet i blodet. Ellers vil utviklingen av aterosklerose fortsette, noe som innebærer at nye plaketter kommer til å se ut, noe som reduserer fartøyene.
  3. Ved økt trykk, ta medisiner for å normalisere det - ACE-hemmere og betablokkere. Dette vil bidra til å redusere risikoen for å utvikle hjerteinfarkt og hjerneslag.
  4. Hvis en pasient lider av diabetes mellitus, følg en streng diett og ta medisiner for å normalisere blodsukkeret.

  Mange pasienter er bekymret for spørsmålet: kan de få et funksjonshemning etter stenting? Operasjonen forbedrer en persons tilstand og gir ham normal arbeidsevne. Derfor er stenting i seg selv ikke en indikasjon på formålet med et funksjonshemning. Men i nærvær av samtidig forhold kan pasienten henvises til ITU.

  Sammenligning av stenting og shunting: deres fordeler og ulemper

  Hvis du sammenligner det som er best - stenting eller shunting, må du først bestemme hvordan de er forskjellige.

  Stenting, i motsetning til shunting, blir endovaskulærmetoden utført uten å åpne brystet og utføre store snitt. Bypassoperasjon er imidlertid oftest en kavaloperasjon. På den annen side er shuntinstallasjonen en mer radikal metode som gjør det mulig å takle stenose med flere obstruksjoner eller fullstendig overlapping. Stenting i slike situasjoner blir ofte gjort ubrukelig eller umulig.

  Prinsipp for hjerteforskyvning

  Stenting brukes oftest til å behandle unge pasienter med små endringer i blodkar. Eldre pasienter med alvorlige lesjoner viser fortsatt shuntinstallasjon.

  I stentoperasjonen er lokalbedøvelse tilstrekkelig, og når shunt er installert, er det ikke bare nødvendig å bruke generell anestesi, men også å koble pasienten til kardiopulmonal bypass.

  Risikoen for blodpropper som oppstår etter stenting tvinger pasientene til å ta spesielle stoffer i lang tid. I tillegg er restenose mulig. Nye generasjoner av stenter hjelper selvfølgelig med å løse disse problemene, men likevel skjer dette. Shunts er heller ikke ideelle - de, som alle fartøyer, er utsatt for degenerative prosesser, aterosklerose etc., derfor kan de etter en stund svikte.

  Tidspunktet for gjenoppretting er også forskjellig. Etter minimal invasiv stenting kan pasienten forlate klinikken neste dag. Shunting innebærer en lengre periode med utvinning og rehabilitering.

  Begge metodene har sine ulemper og fordeler, og deres kostnader varierer. Valget av behandlingsmetode skjer individuelt og avhenger kun av sykdommens karakteristikker i hvert tilfelle.

  Kostnad for kirurgi for stenting

  Hvor mye koster stenting av hjerteskjærene? Først av alt avhenger kostnadene ved operasjonen av arteriene for å jobbe med, så vel som på landet, klinikken, instrumentene, utstyret, typen, antall stenter og andre faktorer.

  Dette er en høyteknologisk operasjon som krever bruk av et spesielt røntgenoperativt operasjonsrom utstyrt med komplisert dyrt utstyr. I Russland, som i andre land hvor slike operasjoner utføres, blir de utført i henhold til de nyeste metodene av høyt kvalifiserte spesialister. så det kan ikke være billig.

  Priser for stenting av hjerteskjærene varierer i forskjellige land. For eksempel, Stenting i Israel koster fra 6000 euro, i Tyskland - fra 8 tusen, i Tyrkia - fra 3,5 tusen euro. I russiske klinikker er denne prosedyren litt lavere til en pris - fra 130 tusen rubler.

  Stenting er en av de mest populære operasjonene i vaskulær kirurgi. Det er lavt traumatisk, gir gode resultater og krever ikke lang gjenoppretting. Alt som pasienten skal gjøre i rehabiliteringsperioden, er å observere dietten, for ikke å unngå fysisk anstrengelse og ta medisiner.

  Hva er vaskulær stenting?

  Stenose er innsnevring av fartøyet, hvor blodstrømmen er delvis eller helt blokkert. Denne anomali oppstår på grunn av atherosklerose og kan være en konsekvens av skader som oppstår. Fartøy kan deformere i noen og orgel og forårsake slike farlige sykdommer som, som iskemisk hjertesykdom, aterosklerose i nedre ekstremiteter og andre farlige sykdommer. For å få god blodgennemstrømning er det nødvendig med stenting av karene.

  Hva er det

  Stenting blodkarrene i hjertet er å sette stenten inn i karet kirurgisk, og dermed gjenopprette dets funksjoner. I enkle ord er denne operasjonen forlengelsen av menneskelivet.

  Når sykdommen begynner å manifestere seg, merker personen ikke det. Med den videre utviklingen av stenose manifesterer oksygen sult i indre organer. Standard medisinering er upassende her - kirurgi er nødvendig.

  søknad

  Koronararterie stenting - hvis iskemisk hjertesykdom oppdages. Myokardiet kan ikke få riktig mengde ozon for god ytelse. Myokardceller er fastende og myokardinfarkt oppstår. Den viktigste kilden til iskemi er atherosklerose i koronarbeinene, de gir blod til hjertet. Også preinfarkt. I noen tilfeller utføres operasjonen under et infarkt, og sparer dermed en persons liv.

  Aterosklerotisk kardiosklerose av kar

  Stenting arteriene av nedre ekstremiteter. Ved stenose føler en person skarpe smerter i bena og hofter. Hvis det ikke er truffet noen tiltak for å identifisere stenosen, kan gangrene av bena begynne.

  Stenting av karotider. Søvnige arterier leverer blod til hodet. Med stenose kan konsekvensene være forskjellige fra hodepine til mer alvorlige problemer. Når stenting av karoten arterier er gjort, i tillegg til å sette inn stenten, er et beskyttelsesmiddel også tilsatt med en membran som holder mikrotrombi.

  Restenose av kranspulsåren etter kirurgisk inngrep for å behandle iskemisk sykdom. Seks måneder etter denne prosedyren gjentas vaskulær restenose - restenose. For å forhindre at dette skjer under angioplastikk, blir stenting lagt til.

  Hos pasienter med koronar hjertesykdom som gjennomgått bypasstransplantasjon av koronararterien (kirurgisk, restaurering av blodtilførselen til hjertet med en shunt), etter denne operasjonen, etter omtrent ti år, kan en shunt-innsnevring forekomme. Stenting kreves i dette tilfellet.

  Typer av stenter

  Formålet med stenten er stabilisering av veggene til det syke fartøyet. Stenten utfører svært hardt arbeid, så det er laget av toppkvalitetsmaterialer. I de fleste tilfeller er det legeringer av metaller. Det er så mange typer stenter som er forskjellige i forskjellige symptomer.

  De viktigste er:

  • Uten belegg, metall. Brukes ofte i trange arterier.
  • belagt. Spesiell polymer, som er dekket med en stent. Tillater medisin. Det brukes i små arterier der det er stor risiko for blokkering. Men denne typen stent krever å ta antiplatelet medisiner i et år.

  Goodies

  • Stenting av fartøy krever ikke et langt opphold på sykehuset;
  • ingen lang gjenoppretting etter stenting;
  • Operasjonen er under lokalbedøvelse. Dette letter i stor grad arbeidet til leger og velvære til en person;
  • Stenting krever ikke omfattende disseksjon, som ved shunting;
  • det er praktisk talt ingen komplikasjoner etter stenting;
  • kostnaden for stenting av fartøyene vil tilfredsstille pasienten, fordi den er betydelig lavere sammenlignet med andre operasjoner.

  Kontra

  Selv med en så omfattende liste over positive sider, er det noen kontraindikasjoner for stenting:

  • diameter av arterien Stenting-algoritmen

  Operasjonen av stenting tar fra en time til tre timer, avhengig av kompleksiteten.

  Før operasjonen begynner, blir det injisert for å redusere koaguleringen av blodet. Etterpå manipuleres narkotikeren, det nødvendige hudområdet rengjøres med et antiseptisk middel. Når alt er klart, gjør legen en punktering på den behandlede huden, i området med en dårlig arterie. Et kateter settes inn. Gjennom det setter en ballong inn i arterien, i løpet av 20 - 30 sekunder svulmer ballongen og derved utvider lumen. På dette stedet er en stent installert, den er festet til fartøyets vegger og lar ikke arterien gå tilbake til sin opprinnelige posisjon. Hvis arterien har en lang deformasjon, settes flere stenter inn ved hjelp av flere katetre. Tilstanden til en person overvåkes konstant gjennom en røntgenmonitor.

  Når operasjonen er fullført, fjernes alle verktøyene. Personen under operasjonen føler seg ikke smerte.

  komplikasjoner

  Generelt, under operasjonen for installering av stenten, og etter det, er det ingen komplikasjoner.

  Men hver organisme er individuell og komplikasjoner av stenting kan fremdeles oppstå:

  • Forstyrrelse av arterien. Artery vegger kan deformere eller aorta brudd oppstår.
  • Det kan være blødninger av forskjellig art.
  • I andre tilfeller kan nyresvikt forekomme
  • I stedet for snitt eller punktering vises en blåmerke på huden eller en svulst vises.

  På stedet for prosedyren er det en trombose. I dette tilfellet blir personen raskt sendt til aortokoronær shunting. Men det kan oppstå i sjeldne tilfeller.

  rehabilitering

  Rehabilitering etter vaskulær stenting er lett og ubemerket, hvis du følger legenes råd. Noen få dager krevde sengestøtte. Legen følger tett pasienten og ser etter komplikasjoner. Med et positivt resultat sendes en person hjem, men med en liste over "hva kan, hva kan det ikke." Du kan ikke ta hardt og engasjere seg i fysisk arbeid eller sport. Du kan ikke svømme på badet - du kan dusje. Du kan ikke kjøre bil (to måneder). Men det er mulig å utføre øvelser av fysioterapiøvelser, diettoverholdelse er en viktig prosedyre.

  Ikke overfyll magen din med tunge fettstoffer:

  • Fet mat kan ikke spises (fett kjøtt, rømme, og så videre);
  • Du må inkludere i diettprodukter med omega-3 og omega-6 fett (tunfisk, linolje);
  • du trenger å spise mer frukt og bær - vitaminer;
  • Du kan ikke smør;
  • utelukke salt og pickles;
  • Spis litt, men ofte.

  Og også etter stenting er det nødvendig med medisiner. Dette er veldig viktig. Fordi det er fare for å gjenopprette operasjonen.

  Fartøy før og etter stenting

  kostnaden for

  Prisen på stenting avhenger av mange faktorer. I hvilket land vil operasjonen finne sted, i hvilken klinikk, hvilke verktøy og hvilke spesialister? Alt dette må tas i betraktning når du forbereder en slik operasjon.

  Stenting er en høyteknologisk prosedyre. Det innebærer spesielle røntgen kirurgiske mekanismer. De er dyrt utstyr. Med slikt utstyr bør slike operasjoner utføres av høyt kvalifiserte leger.

  I Israel koster den gjennomsnittlige kostnaden for kirurgisk stenting fartøyer rundt seks tusen euro, i Tyskland - i gjennomsnitt 8, i Tyrkia - ca 5 000 euro. I Russland, ca 130 tusen rubler.

  Stenting av fartøyet er en meget kjent operasjon i vaskulær kirurgi. Denne operasjonen er lavtraumatisk, det er praktisk talt ingen komplikasjoner, rehabiliteringsperioden går fort og uten unødvendige bekymringer. Pasienten skal ikke bare i løpet av rehabiliteringsperioden, men også hele tiden for ikke å overvære, ikke å løfte tungt, ikke å være nervøs (unngå alle påkjenninger). Ta medisiner for en stund.

  Les Mer Om Fartøyene