Bedre stenting eller shunting - hva sier eksperter?

Koronar hjertesykdom (IHD) er det virkelige problemet med menneskeheten i det 21. århundre. Underernæring, stillesittende livsstil fører til det faktum at overskytende kolesterol danner aterosklerotiske plakk på blodkar, betydelig forverring av blodstrømmen. Den farligste for det "sunne" arbeidet i hjertet er innsnevring av lumen i de store arteriene. Utilstrekkelig ernæring av myokardiet med oksygen er en av årsakene til utviklingen av IHD. Takket være de nyeste metodene for behandling av hjertesykdommer ble det mulig å forbedre tilstanden hos pasienter med IHD. Slike prosedyrer i dag er stenting og shunting av store fartøyer, hvoretter det er mulig å fullt ut gjenopprette ernæringen av hjertet med oksygen, men å forstå hva som er bedre for spesialister, er ikke mulig i mange år.

Mange av våre lesere til behandling av hjertesykdommer bruker aktivt den kjente metoden basert på naturlige ingredienser, oppdaget av Elena Malysheva. Vi anbefaler deg å lese det.

Til tross for enkelte uenigheter blant kirurger og kardiologer har begge metodene for å gjenopprette vaskulær patency vist gode resultater for behandling av IHD i lang tid. Men hver av dem adskiller seg i veien for å utføre prosedyren, og har dess fordeler og ulemper. Som nøyaktig vil vi vurdere videre.

Har du flere spørsmål, vil våre erfarne spesialister kunne gi deg gratis råd.

Bare skriv spørsmålet ditt i popup-skjemaet.

Raskt og effektivt

Stenting er en av måtene å gjenopprette blodstrømmen, det anses å være minimal invasiv og er basert på innføring av en stent i det berørte området. En stent er en slags ramme i form av et rør laget av mesh materiale. Når det er installert, brukes en røntgen endovaskulær teknikk. Det er, gjennom en liten punktering på låret eller armen langs arterien til blokkeringsstedet ved hjelp av et kateter, blir en blåst ballong med et metallnett på den matet. På riktig sted er ballongen oppblåst, og dermed utvide og installere rammen. Maskene klemmer seg inn i karetets vegger, og skaper en nødvendig klaring for normal blodstrøm. Etter dette fjernes den blåste ballongen med kateteret på samme måte som det ble injisert. Prosedyren for stenting tar ikke mer enn en time og utføres ved hjelp av røntgenutstyr og kontrastpreparater.

På grunn av at operasjonen skjer uten store snitt og under lokalbedøvelse, er sannsynligheten for komplikasjoner minimert. En pasient etter en slik operasjon kan stå opp om noen dager, og snart bli utladet fra sykehuset. Men til tross for mange positive responser fra pasienter og leger, mindre skader og sikkerhet, har denne prosedyren også egne kontraindikasjoner. Stenting, for eksempel, kan ikke utføres hos pasienter med diabetes mellitus og i tilfelle av flere vaskulære lesjoner. I tillegg er det en mulighet for restenose i de to første årene etter operasjonen, som kan elimineres ved re-analog kirurgi. Heldigvis brukes stenter med et spesielt belegg i dag, noe som minimerer utseendet på gjentatt innsnevring av fartøyet.

Mange av våre lesere til behandling av hjertesykdommer bruker aktivt den kjente metoden basert på naturlige ingredienser, oppdaget av Elena Malysheva. Vi anbefaler deg å lese det.

Lang, men pålitelig

Aorto-koronar bypass kirurgi er en mer komplisert prosedyre og foreskrevet i tilfeller der stenting er umulig. Til dags dato er antallet slike operasjoner omtrent 5-10% av det totale antall prosedyrer for gjenopptakelse av blodstrøm i koronarbeinene.

Shunting utføres på det åpne hjertet, for dette formål åpnes thoraxen og pasienten er koblet til apparatet av kunstig sirkulasjon (IC).

I noen tilfeller er ikke IR-en brukt - operasjonen utføres "til lyden" av det slagende hjertet. I gjennomsnitt varer denne prosedyren 3-4 timer. I løpet av denne tiden suges donorfartøyet over og under forstyrrelsen. Dermed blir blodstrømmen gjenopprettet omkjøring av det berørte området. Om nødvendig utføres andre manipulasjoner med hjertet: restaurering av ventiler, fjerning av aneurisme, etc.

Selvfølgelig, etter en så alvorlig operasjon, følger et langt opphold på sykehuset, med pasienten som bor i flere dager på ventilatoren, og deretter for en ikke mindre enkel periode med rehabilitering. Det skal bemerkes at risikoen for postoperative komplikasjoner assosiert med både direkte disseksjon av beinvev og brystkreft, og ved bruk av IC, øker, i motsetning til stenting etter aortokoronær bypassoperasjon.

Men en så kompleks operasjon er ikke uten sine fordeler:

 • denne metoden er vellykket brukt til pasienter med utvidet stenose av arteriene;
 • pasienter som gjennomgår aorto-koronar bypass-operasjon, er mindre sannsynlig for gjentatt myokardinfarkt;
 • shunting er mest effektiv med redusert myokardial kontraktilitet;
 • Etter en lignende operasjon reduseres prosentandelen av gjentatt invasiv intervensjon til 5%.

Operasjonen for å implantere shunten mottar også positiv tilbakemelding, siden uten at mange pasienter ble truet med alvorlige hjerteproblemer, opp til et dødelig utfall.

Hva skal du velge?

Det er umulig å si utvetydig hvilken av metodene for å gjenopprette blodstrømmen er bedre. Mange studier viser at pasientens livskvalitet og helse etter en av prosedyrene ble betydelig forbedret. Men dessverre, etter å ha overført aorto-coronary bypass eller stenting, er det umulig å helt tilbake til den forrige rytmen i livet. Legene anbefaler å følge en diett, unngå store fysiske og følelsesmessige stress.

Når det gjelder det foregående, blir det klart at det er mulig å bestemme hvilke metoder som er bedre og mer effektive bare i en individuell rekkefølge. Det vil si at beslutningen om å anbefale stenting og aortokoronary shunting bør tas med respekt for hver enkelt pasient, idet han tar hensyn til tilstanden til hans fartøy og helse generelt.

Etter å ha studert omhyggelig Elena Malysheva-metodene for behandling av takykardi, arytmi, hjertesvikt, vannkopper og generell gjenoppretting av kroppen - bestemte vi oss for å gi deg oppmerksomhet.

 • Har du ofte ubehagelige opplevelser i hjertet (stikkende eller begrensende smerte, brennende følelse)?
 • Plutselig kan du føle deg svak og sliten.
 • Konstant stiger trykket.
 • Om dyspnø etter den minste fysiske anstrengelsen, og det er ingenting å si...
 • Og du har lenge tatt en masse narkotika, slanking og ser på vekten.

Men dømme etter at du leser disse linjene - seieren er ikke på din side. Derfor anbefaler vi at du blir kjent med den nye teknikken til Olga Markovich, som fant et effektivt verktøy for behandling av hjertesykdommer, aterosklerose, hypertensjon og vaskulær rensing. Les mer >>>

Shunting eller stenting

Blant de kirurgiske metodene for behandling av IHD er to typer operasjoner mest vanlige: stenting av koronarbeinene og koronararterien bypasstransplantasjon. De blir tatt til når stoffet terapi ikke tillater deg å takle symptomene. Operasjoner gir oftest en god effekt, og pasienter som ble utsatt for det, angrer ikke at de bestemte seg for å gjøre dem.

I begge typer kirurgisk behandling er et mål å forbedre blodsirkulasjonen i myokardiet. Bare det oppnås på mange måter. I dette henseende har pasientene ofte et spørsmål: hva er bedre - stenting eller shunting?

Etter stenting eller CABG anbefales rehabilitering. Mer om hjerterehabilitering i Barvikha er her. Registrer deg på programmet via telefon. 8 (925) 642-52-86.

Hva er stenting og shunting?

Stenting er et minimalt invasivt kirurgisk inngrep. Det tar 30-60 minutter, avhengig av kompleksiteten av tilgangen til det berørte fartøyet og antall stenter som blir installert. Operasjonen utføres under kontroll av fluoroskopi, uten bruk av anestesi, ved bruk av lokalbedøvelse.

Det holdes slik. Pasienten gjør en punktering i en stor lem arterier (oftest den femorale arterien, som er gjennomboret i lysken). Et langt kateter settes inn gjennom åpningen i karet. Det blir brakt til det ønskede stedet av den berørte kranspulsåren, deretter flyttes en stent gjennom kateteret. I fartøyet er det rettet antar formen av røret, utvider arterien ateroskleroseplaque og bulker i dens vegg. Verktøy fjernes, en bandasje påføres på punkteringsstedet. Som et resultat av operasjon, føler pasienten en signifikant forbedring i tilstanden.

Koronar-arterie-bypass-transplantasjon (CABG) er en storoperasjon, hvor utførelsen kan vare opptil 6 timer, avhengig av hvilken type shunt som skal installeres, på deres nummer og teknikken for å utføre det kirurgiske inngrep. Oftest er CABG gjort på et ikke-fungerende hjerte, og overfører pasienten til en kunstig sirkulasjon. Noen ganger er det mulig å utføre bypassoperasjon på et fungerende hjerte.

I alle fall er operasjonen veldig traumatisk. Det krever kutt i brystbenet og nok grov manipulasjon i brysthulen. Som shunts brukes pasientens egne arterier eller vener, tatt fra ekstremiteter.

Den ene enden av shunten suges inn i aorta (det er fra det som kranspulsårene begynner), og den andre enden - til kranspulsårene under stedet for innsnevringen. I en rekke russiske og utenlandske klinikker utføres også minimalt invasiv CABG, der det ikke kreves et stort snitt, og alle handlinger utføres gjennom små mellomrom. Operasjonen varer 1-2 timer, det er lettere å overføre enn andre typer koronar bypass, men det krever også spesialutstyr og høyeste ferdighet og trening av hjertekirurger.

Ved første øyekast ser det ut til at etter stenting kan du "gå av med et lite blod", fordi beskrivelsen av denne operasjonen ser mye mindre skremmende ut enn CABG. Så dette alternativet er å foretrekke? På den annen side er stenting et livslang metallstykke i hjertet, og med CABG finnes det ingen fremmedlegemer i kroppen... For å bedre forestille styrken til hver teknikk, la oss snakke om fordelene sine.

Fordeler og ulemper ved stenting og shunting

For mer synlighet og bedre evaluering av fordeler og ulemper ved stenting og CABG, gir vi følgende tabell.

Stenting eller shunting er bedre

I de senere år har gode instrumenter og forbruksvarer til å utføre perkutane koronarintervensjoner vist seg i klinisk praksis som gjør det mulig å oppnå bemerkelsesverdige resultater i behandlingen av den mest livstruende sykdommen.

Fordeler med hjertestenting i Innovative Vascular Center

 • Koronar angioplastikk utføres på den nyeste angiografiske enheten Philips Allura Xper FD20.
 • Våre endovaskulære kirurger bruker den sikreste stråleadgangen på armen.
 • Vår teknologi for hjertestenting gir oss ofte mulighet til å forlate aorto-coronary bypass.
 • Vi bruker de beste stentene for å oppnå det optimale resultatet.
 • Vi har de mest forståelige og rimelige priser for hjerte stenting.
Du kan stille spørsmålet direkte til lederen av endovaskulær kirurgi Derkach Vladislav Valerievich på telefon +7 925 236-88-69 (fra 17 til 20 timer Moskva tid)

Stenting eller shunting hjertet - hva skal du velge?

For behandling av koronar hjertesykdom i moderne medisin, brukes to hovedmetoder. Dette er stenting av koronararteriene og koronararterien bypass graft (CABG).

Shunting har blitt brukt i flere tiår, teknologien er perfekt utarbeidet og reddet liv for tusenvis av pasienter. Men til nå er dette en ganske traumatisk operasjon som krever disseksjon av brystbenet, og ofte hjertestans med tilkobling av kunstig sirkulasjon. Til tross for suksessen til moderne intensiv omsorg, fortsetter dødeligheten i CABG på 5-7%.

Bruken av koronar angioplastikk og stenting begynte ikke så lenge siden, men effektiviteten og det minste antall komplikasjoner umiddelbart tiltrukket kardiologers oppmerksomhet. I utgangspunktet var de langsiktige resultatene dårligere enn kardial bypass, men utviklingen av medisinsk teknologi førte til fremveksten av unike stents, noe som signifikant forbedret de langsiktige resultatene av inngrep.

Operasjonen av aortokoronær bypass anses å være vist med flere lesjoner av hjertets arterier, hos pasienter med alvorlige lesjoner og okklusjoner på bakgrunn av diabetes mellitus. I andre tilfeller og med akutt myokardinfarkt, brukes perkutane koronarintervensjoner.

I de senere årene, medisinsk teknologi serie koronar stenting arteriene i hjertet, som gjør det mulig å gjenopprette blodtilførselen til hjertemuskelen uten å ty til tunge åpen operasjon selv i komplekse aterosklerotiske lesjoner.

Med bruk av endovaskulære teknikker for å håndtere kroniske okklusjoner (blokkeringer) av koronararteriene, for erfarne intervensjons kardiologer, de fleste tilfeller av koronar hjertesykdom var betjenes uten mye hjertekirurgi.

I det innovative vaskulære senteret er disse metodene for stenting av hjertet som lar deg gi opp CABG i de fleste tilfeller.

Hvordan utføres stenting?

Forberedelse og prosedyre for stenting av hjertekarene ligner koronar angiografi. Forskjellen for pasienten er bare en lengre intervensjonsperiode. Noen ganger blir operasjonen forsinket i en time eller mer. Postoperativ periode ligner perioden etter koronar angiografi.

Moderne stenter for hjertet

Den absorberbare vaskulære rammen

Hittil finnes en bioresorberbar Absorbecarcass i Russland, som består av poly-L-laktat og bærer Everolimus cytostatisk medikamentbelegg. Det skal bemerkes at spesialistene i det nyskapende vaskesenteret har en god opplevelse med å implantere lignende enheter i Moskva-regionen.

Ingen metall komponenter ved sentrum av stenten gjør at den kan oppløses fullstendig i arterien, slik at ingen permanent implantat som bidrar til å gjenopprette fartøyet til en mer naturlig tilstand med normalisering av funksjonen av arterieveggen.

Etter resorpsjon av slagtekroppen er ytterligere stadier av behandling av iskemisk hjertesykdom mye lettere å tolerere. Øker vaskulære hulrom, beholdt vazomotorika vaskulære veggen reduserer sannsynligheten for å utvikle langtidskomplikasjoner (trombose og restenose på stedet av stenting), kan utføres på en sikker måte diagnostisk inngrep som MRI.

Imidlertid har dette vaskulære skjelettet også en rekke ulemper: den er tykkere enn en vanlig metallstent, veldig skjøre og sprø, dens diameter og lengde er svært begrenset. Han er dyr.

Metalliske stenter med stoffbelegg

Den nyeste generasjonen av stoffeluerende stenter har et design som gir en balansert kombinasjon av fleksibilitet og radiell stivhet. Stents bruker en spesialutviklet inert polymer, som bærer et stoffstoff.

For tiden bruker ulike produsenter av bedrifter følgende stoffer for å dekke stentene, og reduserer risikoen for å senke arterien på stenting.

 • Anti-invertering (heparin, hirudin, absciximab)

 • Immunsuppressorer med antiproliferativ virkning (sirolimus, zotarolimus, everolimus);

 • C-proteinaseinhibitorer og metalloproteaseinhibitorer;

 • Midler som akselererer reparasjon (hemmere av HMG-CoA reduktase, 17-β-østradiol);

 • Antineoplastisk (actinomycin D, paclitaxel).

  Ifølge forskere er de mest lovende stoffene for å dekke stenter de som har immunosuppressive og antitumoregenskaper. Det er i denne retningen at aktiv utvikling fortsetter

  Ifølge regelverket Heart Association, behandling med medikamentavgivende stenter anbefales i følgende tilfeller: når det er en risiko for reokklusjon av fartøyet, hvis pasienten har diabetes, i tilfelle av nyresykdom, samt - pasienter som gjennomgår dialyse, pasienter som tidligere har gjennomgått stenting En vanlig stent, pasienter som gjennomgikk koronar bypass-kirurgi, lider av en komplisert obstruksjon av blodårer.

  Ulempene med narkotika-eluerende stenter inkluderer behovet for en lang (ca. ett år etter den siste prosedyre) mottak av dobbelt antiplatelet terapi, den høye kostnaden av enheten.

  Holometalliske stenter

  Fortsett å forbedre og vellykket anvende velprøvde holometalliske stenter. Redusert stent veggtykkelse og volum av metall, øker apparat fleksibiliteten og leverings omfatter moderne inerte legeringer av kobolt, krom og platina, noe som gjør rein metallstent levedyktig alternativ til koronar bypasskirurgi, tilgjengelig for alle.

  Fordeler med en holometallisk stent:

  • Den lave prisen på enheten
  • Moderne legeringer av kobolt, krom og platina er mer holdbare og røntgenkontrast
  • Moderne stenter er mykere og samtidig. mer holdbar.

  Ulempen er risikoen for re-kontrahering av arterien (restenose) i sammenligning med bionedbrytbare skjeletter og stoffstenter. Til tross for dette er resultatene av behandling av pasienter med flere lesjoner av kranspulsårene ikke verre enn ved koronar arterie bypass-podning.

  Mulige komplikasjoner av koronararterie stenting

  Koronar stenting samt koronar angiografi er en relativt sikker metode for behandling. Med tanke på akkumulert erfaring er risikoen for alvorlige komplikasjoner forholdsvis liten: myokardinfarkt mindre enn 1% arytmi ca 1,7% forbigående hjernesirkulasjonsforstyrrelse 0,07-0,3% total dødelighet opp til 0,5%

  Ca 20 pasienter i 1000, kan det forekomme komplikasjoner fra punkteringsstedet i armen eller lår (blødning, hematom, trombose, falske aneurismer, arteriovenøs fistula, disseksjon og vasospasme). Slike komplikasjoner blir lett eliminert ved kirurgi, noen ganger kan transfusjon av blod og dets komponenter være nødvendig.

  Svært sjelden kan skade veggen av hjertet, til alvorlig allergisk reaksjon kontrastmiddel, kontrast nefropati, microembolisms infeksjonskomplikasjoner. En økt risiko for komplikasjoner, er pasienter som kommer i alvorlig tilstand med kardiogent sjokk i akutt hjerteinfarkt, med kardiomyopati, ejeksjonsfraksjon mindre enn 35%, multivessel koronar sykdom, alvorlige misdannelser i aorta og / eller mitral ventil, alvorlig perifer arteriell sykdom. Har økt generell medisinsk risiko- pasienter over 70 år, med et høyt antall glykemi, meget overvektige, eller omvendt, meget tynn, som lider av respiratorisk insuffisiens eller nyresvikt hronichesoy med kreatinin clearance mindre enn 60 ml / min.

  Gjennomføring av koronar angiografi og koronar stenting i vår klinikk gjennom den radiale arterien av underarmen, gjør det mulig å minimere den mulige risikoen for komplikasjoner og raskt gjenopprette etter prosedyren.

  Rehabilitering etter koronar stenting

  På sykehuset

  Etter operasjonen blir pasienten overført til menigheten under tilsyn av en kardiolog. Kirurgen informerer pasienten om resultatene av intervensjonen, gir sine anbefalinger og avtaler som må utføres. For eksempel, hvis operasjonen ble utført gjennom armen, er det nødvendig å overholde sengen hvile i ca tre timer, hvis gjennom en punktering i femoral arterien - ca seks. For å unngå komplikasjoner kan kirurgen ikke anbefale å sitte bak rattet umiddelbart etter utslipp, ikke ta et varmt bad, ikke bade i badstuen og badstuen, ikke sykle.

  Kardiologen observerer pasienten og foreskriver medisiner som må tas etter operasjon. Under oppholdet i klinikken blir pasienten tatt av pasienten av en sykepleier, etter uttømming må de tas på en strengt spesifisert tid. Pasienten blir bare utladet fra sykehuset når han kan tjene seg selv. Vanligvis tar det to til tre dager.

  Ofte, etter noen dager kan pasienten allerede gå tilbake til arbeidsrytmen, men noen ganger er det nødvendig å gjennomgå en ekstra rehabiliteringskurs, slik at helsetilstanden tilsvarer arbeidsbelastningsnivået. Denne regelen er spesielt viktig for unge pasienter som har hatt hjerteinfarkt.

  Etter utslipp

  Hvert halvår etter koronar stenting anbefaler vi at pasientene gjentar øvelsesprøver med EKG-overvåking. Regelmessig undersøkelse: EKG, EKG-holter, hjerte EKG og myokardisk scintigrafi tillater kontroll av resultatene av operasjonen og for å avdekke utviklingen av sykdommen i de tidlige stadier.

  Sunn livsstil

  Det finnes ingen medisiner eller inngrep som helt kan kurere hjertesykdom. Bare gjennom felles innsats med pasienten kan vi bremse sykdomsprogresjonen og holde hjertet sunt i lang tid.

  Det første du må gjøre er å slutte å røyke. Røyking reduserer mengden oksygen som er tilgjengelig for hjertet, akselererer veksten av aterosklerotisk plakk og øker risikoen for hjerteinfarkt, i tillegg er røyking den viktigste faktoren i utviklingen av kreft.

  Som alle andre muskler må hjertet trene. Når du praktiserer kroppsopplæring, bør du ha preferanse for aerob kontroll. Det går, svømmer, danser, sykler. Å delta i fysisk utdanning bør være vanlig, start med tre klasser i uken i 5-10 minutter, gradvis øke varigheten og frekvensen til 30-40 minutter 5 ganger i uken.

  Sunn mat. Endring av ernæringens natur kan redusere en rekke risikofaktorer: vekt, kolesterolnivået vil senke og blodtrykket vil normalisere. Du må spise mindre fett, mindre salt og mer grønnsaker og frukt.

  For å støtte resultatet av kirurgens koronarstenting, er det svært viktig å følge alle anbefalinger fra kirurgen og behandlingslegen. For å holde hjertet sunt, er det nødvendig å hele tiden ta foreskrevet medisiner, forandre livsstilen, og delta i kroppsopplæring.

  Hvordan beregnes kostnaden for hjertestenting?

  I vår klinikk er beregningen av kostnaden for koronarstenting så gjennomsiktig som mulig for pasienten, og nødvendigvis med hensyn til pasientens mening.

  Kostnaden for stenting består av to hoveddeler. Den første delen er transaksjonskostnader og forbereder fartøyet for stentimplantasjon. Dette inkluderer kostnader for kontrastmateriale, katetre, ballonger og ledere. Prisen på prosedyren avhenger bare av graden og kompleksiteten av lesjonen av en bestemt kranspulsårer. Ifølge lassifisering ACC / AHA, aterosklerotisk lesjon av koronararteriene er delt inn i tre hovedtyper:

  • type A - konsentriske stenoser mindre enn 10 mm i lengde, med flate konturer av plaketten
  • type B - eksentriske stenoser eller stenoser med moderat forkalkning, ujevne konturer eller tegn på parietal trombose
  • type C - Stenoser mer enn 20 mm lange, stenoser med en sårdannende overflate, samt diffuse lesjoner og okklusjoner av koronarbunnen.

  Det vanskeligste er nederlaget til bifurcation - plasseringen av divisjon - av arterien.

  Det andre utgiftstykket - er implantasjon - installasjon - selve stenten. I vår klinikk er flere generasjoner av koronare stenter fra ulike produksjonsbedrifter tilgjengelige og vellykket brukt. Våre røntgenkirurger har lenge brukt og vet fordelene og ulempene ved hver stent og kan anbefale det beste alternativet for deg. Men muligheten for en endelig beslutning i valget av stent, vurderer alle indikasjoner, kontraindikasjoner, kostnaden av enheten, er gitt til pasienten.

  Dermed er minimumskostnaden for coronary stenting i klinikken for innovativ kirurgi bare 75.000 rubler.

  Nødhjelp for pasienter med akutt myokardinfarkt eller ustabil angina levert til klinikken av ambulanseteam, koronarangiografi og koronarstenting utføres gratis under MHI-politikken.

  Buzaev Igor V., Ufa, lege, kardiolog, endovaskulær diagnose og behandling av koronar hjertesykdom, medfødt hjertefeil og vaskulær, minimalt invasiv kirurgi, koronar angiografi, stenting, Hjartekateterisering

  Hva er bedre enn stenting eller bypass kirurgi?

  Ofte spørsmålet "hva er den beste stenting eller bypass kirurgi?" Blir spurt ikke bare av pasienter. Noen ganger erkjente kjente leger: "Stentene dine er hamret og tjener ikke lenge". Er dette så?

  På bildet reflekterer min far på spørsmålet om hvorvidt han skal operere eller ikke.
  (fotografen Anton Gutnik).

  Resultatene av en treårig observasjon av pasienter under syntaksforskningen viser at.

  Klager over brystsmerter stenokardicheskie karakter ved den minste anstrengelse og hvile, blod trykkfall med svimmelhet og forbigående tap av bevissthet, forverring av 30-10-2011 med en økning angrep og angrep av smerte og opptredener alene.

  Vi ser flere nederlag:
  1. Høyre kranspulsår: 1,2,3 segmenter, stenose med overgang til okklusjon (kronisk, som indikert ved et kraftig nettverk av collaterals og en gammel historie med hjerteinfarkt). Blindstub okklusjon er omgitt av bro. For kronisk okklusjon segment er anskueliggjort, men i stedet for den okklusjon strekker ene gren er større enn 1,5 mm, dessuten har små grener av 0,1,0 Medina, der krympingen.
  = 8 poeng.

  Inntrykk lagt til:
  1. Stenose av iliac arterier gjorde tilgang vanskelig. Radial tilgang var ubeleilig (for stenting på stammen, er en 7F sett bedre, som er satt i en radial arterie grov (tykk).

  Shunting eller stenting

  Pasienten med myokardisk iskemi er tvunget til hele tiden å ta visse stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper, øker blodtrykket og høyt kolesterol i blodet. Til tross for kontinuerlig medisinsk behandling utvikler pasienter med signifikant stenose ofte akutt myokardinfarkt. En utmerket metode for behandling av iskemisk sykdom og forebygging av infarkt er installasjon av en stent i lumen i kranspulsåren.

  Stenten er en tynn metallramme i form av et fleksibelt nett som settes inn i lumen av arterien i komprimert tilstand, og sprer seg så som en fjær. På grunn av dette blir aterosklerotiske plakkene "presset" inn i muskelveggen og fartøyets vegg utvidet på denne måten stenger ikke lenger.

  Typer av stenter

  I øyeblikket bruker vaskulær kirurgi stenter laget av kobolt og kromlegering, i form av wire, mesh, rørformede og ringstrukturer. Stents hovedkvaliteter bør være radiokontrast og god overlevelse i lumenveggen. Nylig er mange stenter dekket av medisinske stoffer som forhindrer at innerveggen av karet (intima) ekspanderer, og dermed reduseres risikoen for re-stenose (restenose). I tillegg eliminerer et slikt belegg avsetningen av trombi på en fremmedlegeme i fartøyets lumen, som er stenten. Dermed reduserer legemiddeldekning risikoen for gjentatt myokardinfarkt.

  Stentens utforming for den enkelte pasient velges direkte av behandlende hjertekirurg. Hittil er det ingen grunnforskjell mellom stentens form, da de er alle designet i samsvar med anatomiske forskjeller i forskjellige pasienter og fullt ut oppfyller sin funksjon.

  Hva er stenting forskjellig fra shunting?

  Begge operasjonene er for tiden metoder for radikal behandling av kranspulsstensose. Men de er vesentlig forskjellig blant seg selv. Operasjonen av stenting av hjerteskjærene er introduksjonen i menneskekroppen til en slags leder som hjelper stenoserien til å fungere normalt. En stent er en fremmedlegeme.

  I aorto-coronary bypass (CABG) - som et fartøy som tillater blodstrøm til hjertet, brukes pasientens egen arterie eller venen. Det vil si at en løsning løses, overvinne hindringen i form av et stenose-sted, og den berørte kranspulsåren er slått av fra blodstrømmen.

  Til tross for forskjellene i operasjonsteknikken er indikasjonene for dem nesten identiske.

  Indikasjoner for stenting

  Koronar stenting operasjon er indisert for pasienter med følgende former for koronar hjertesykdom:

  • Progressiv angina er en økning, en økning i varighet og intensitet av angrep av brystsmerter som ikke stoppes ved inntak av nitroglyserin under tungen,
  • Akutt koronarsyndrom (preinfarkt), som truer utviklingen av akutt myokardinfarkt i nær fremtid uten behandling,
  • Akutt hjerteinfarkt,
  • Tidlig postinfarkt angina - angrep av hjertesmerter som oppstår i de første ukene etter et akutt hjerteinfarkt,
  • Stabil angina 3-4 FC, når hyppige, langvarige smerteangrep reduserer pasientens livskvalitet betydelig,
  • Gjentatt stenose eller trombose av en tidligere etablert stent eller shunt (etter aortokoronar bypassoperasjon).

  En stent belagt med et medikament stoff er å foretrekke å installere i følgende kategorier av pasienter:

  1. Personer med diabetes, nedsatt nyrefunksjon (pasienter som får hemodialyse),
  2. Personer med stor risiko for restenose,
  3. Pasienter som gjennomgikk en operasjon for å installere en avdekket stent som utviklet en gjentatt stenose,
  4. Pasienter med re-stenose av shunt etter CABG-operasjon.

  Kontraindikasjoner for kirurgi

  Stenten for akutt indikasjoner, for eksempel med akutt myokardinfarkt, kan etableres selv i en pasient i alvorlig tilstand, hvis den skyldes hjertepatologi. Ikke desto mindre kan operasjonen bli kontraindisert i følgende tilfeller:

  • Akutt berøring,
  • Akutte smittsomme sykdommer,
  • Den terminale fasen av lever- og nyreinsuffisiens,
  • Intern blødning (gastrointestinal, pulmonal),
  • Brudd på blodkoagulasjonssystemet med høy risiko for livstruende blødning.

  Operasjonen av stenting av kranspulsårene virker upassende når den aterosklerotiske lesjonen har stor grad, og prosessen diffunderer over arteriene. I dette tilfellet er det bedre å ty til en bypass-operasjon.

  Forberedelse og drift

  Stenting kan utføres i en nødsituasjon eller på en planlagt måte. I en nødoperasjon må du først utføre et koronar angiogram (CAG), som resulterer i en beslutning om å sette stenten straks inn i karene. Forberedelse til operasjonen i dette tilfelle reduseres til innføring i pasientens antikoagulanter og antiplatemidler - produkter som hindrer blodkoagulasjon økes (for å forhindre tromboser). Som regel brukes heparin og / eller klopidogrel (warfarin, xarelto, etc.).

  Før elektiv kirurgi pasienten må utføre de nødvendige forskningsmetoder, bidrar til å klargjøre graden av vaskulære lesjoner, og for å evaluere den kontraktile aktivitet av myokard, iskemi sone og så videre. D. For denne pasientstille CAG, ultralyd i hjertet (echocardioscopy), EKG standard og med lasten, transesophageal electrostimulation myokardium (PEFI - transesofageal elektrofysiologisk studie). Etter å ha utført alle diagnostiske metoder, blir pasienten innlagt på klinikken hvor operasjonen skal utføres.

  På kvelden på kvelden til operasjonen er det mulig å få et lett kveldsmåltid. Det er sannsynlig at det vil være nødvendig å avbryte noen hjertedroger, men bare på resept av den behandlende legen. Frokost før kirurgi er ikke tillatt.

  Direkte stenting utføres under lokalbedøvelse. Generell anestesi, disseksjon av thorax og brystben, samt tilkobling av hjertet til enheten av kunstig sirkulasjon (AIC) er ikke nødvendig. Ved begynnelsen av operasjonen utføres lokalbedøvelse av huden i projeksjonen av lårbenet, som nås med et lite snitt. En introducer blir introdusert i arterien, gjennom hvilken et kateter med en endemontert stent bringes til den berørte kranspulsåren. Under kontroll av røntgenutstyr overvåkes den presise plasseringen av stenten på stedet for stenose.

  Ytterligere ballong som befinner seg til enhver tid i en sammentrykket tilstand inne i stenten er oppblåst med lufttrykk som en stent som en fjærstruktur, knuser, tett anlegg i hulrommet i arterien.

  Etter det blir kateteret med ballongen fjernet, en tett aseptisk bandasje påføres snittet på huden, og pasienten overføres til intensivavdelingen for videre observasjon. Hele prosedyren varer i ca tre timer, og er smertefri.

  Etter stenting blir pasienten observert de første 24 timene i intensivavdelingen, og deretter overført til en vanlig menighet hvor han fortsatt er omtrent 5-7 dager før uttaket fra sykehuset.

  Video: stenting, medisinsk animasjon

  Mulige komplikasjoner

  I forbindelse med det faktum at stenting av kranspulsårene er en invasiv metode for behandling av iskemi, det vil si det utføres i kroppens vev, er det ganske mulig utviklingen av postoperative komplikasjoner. Men takket være moderne materialer og intervensjonsteknikk er risikoen for komplikasjoner minimert.

  Således, intraoperativ (under drift) forekomsten av komplikasjoner er livstruende arytmier (ventrikkelflimmer, ventrikulær takykardi), snittet i kransarterien (disseksjon), omfattende myokardial infarkt.

  Tidlige postoperative komplikasjoner inkluderer akutt trombose (koagulering ved stentplassering), aneurysm i vaskemuren med sannsynlighet for brudd, forstyrrelse av hjerterytmen.

  Senere komplikasjon etter operasjon - restenose, spredning av det indre skallet på fartøyet på stentoverflaten fra innsiden med utseendet av nye aterosklerotiske plakk og trombi.

  Forebygging av komplikasjoner består av forsiktig røntgenkontroll av stentinstallasjonen, bruk av materialer av høyeste kvalitet, samt ved å ta de nødvendige stoffene etter operasjon å behandle aterosklerose og redusere blodpropper i blodet. Den korrekte holdningen til pasienten spiller en betydelig rolle her, fordi det på et hvilket som helst kirurgisk område er kjent at i postjusterende pasienter går det gunstigere enn hos personer som er utsatt for angst og angst. Videre utvikler komplikasjoner i mindre enn 10% av tilfellene.

  Livsstil etter kirurgi

  Som regel registrerer pasienter i fravær av angina pectoris angrep i 90% av tilfellene. Dette betyr imidlertid ikke at du kan glemme helsen din og fortsette å leve som om ingenting skjedde. nå Du må ta vare på din livsstil, og utfør om nødvendig sin korreksjon. For å gjøre dette er det tilstrekkelig å følge enkle regler:

  1. Nekter å røyke og drikke sterke ånder.
  2. Følg prinsippene for sunn mat. Ikke trenger å kaste ut med konstant sultne dietter i håp om normalisering av høyt kolesterol i blodet (som grunnlag for utviklingen av aterosklerose). Tvert imot bør man få proteiner, fett og karbohydrater fra mat, men deres inntak må være balansert og fett "nyttig". Fettkvaliteter av kjøtt, fisk og fjærfe må byttes ut med lavt fett, og også helt eliminere fra kostholdsstekt mat og hurtigmatvarer. Få flere greener, ferske grønnsaker og frukt, gjærte melkprodukter. Også nyttig er frokostblandinger og vegetabilske oljer - oliven, linfrø, solsikke, mais.
  3. Ta foreskrevet medisiner - lipid senking (hvis høyt kolesterol), antihypertensive stoffer, antiaggreganter og antikoagulantia (under den månedlige kontrollen av blodkoagulasjon). Spesiell oppmerksomhet bør gis til utnevnelsen av den siste gruppen av rusmidler. Så, ved installasjon av en enkel stent, består "dobbel profylakse" av sin trombose i å ta Plavix og Aspirin i den første måneden etter operasjonen, og i tilfelle en stent belagt med et stoffstoff i de første 12 månedene. For tidlig seponering av medisiner ved en foreskrevet av legeordningen er uakseptabel.
  4. Unntatt betydelig fysisk aktivitet og trening. Tilstrekkelig tilstrekkelig for pasientens tilstand i form av å gå, løpe eller svømme.
  5. Etter operasjonen, besøk kardiologen på bostedet etter hans avtaler.
  6. Stenting er ikke en deaktiveringsoperasjon, og hvis pasienten fortsatt kan jobbe, kan han fortsette å jobbe.

  Prognose, forventet levetid etter operasjon

  Prognosen etter stenting-operasjonen er utvilsomt gunstig, da blodstrømmen i den berørte arterien gjenoppretter, smerteangrepene i brystet forsvinner, reduseres risikoen for hjerteinfarkt og plutselig hjertedød.

  Forventet levetid øker også - mer enn 90% av pasientene lever stille i de første fem årene etter operasjonen. Dette fremgår også av responsene hos pasienter hvis livskvalitet er betydelig forbedret. Med ordene til pasienter og deres slektninger, angina angrep nesten helt forsvinner, problemet med konstant bruk av nitroglycerin er eliminert, forbedrer den psykologiske tilstanden til pasienten - frykt for død forsvinner under et smerteangrep. Lukk pasienten blir selvsagt roligere, fordi koronarbein blir tilpasbare, og derfor er risikoen for dødelig hjerteinfarkt minimal.

  Hvor blir stenting utført?

  For tiden er operasjonen utbredt og utføres i nesten alle større byer i Russland. Så i Moskva, for eksempel, i dag er det mange medisinske institusjoner som praktiserer stenting av hjerteskjoldene. Kirurgisk institutt. Vishnevsky, Volyn sykehus, forskningsinstitutt. Sklifosovsky, hjerte sentrum av. Myasnikov, FGBU dem. Bakulev er ikke en komplett liste over sykehus som tilbyr slike tjenester.

  Stenting refererer til høyteknologisk medisinsk behandling (VTMP), og kan utføres under MHI-politikken (i nødstilfeller) eller med en kvote som er allokert fra regionbudsjettet (på en planlagt måte). For å få en kvote, må du søke på Helsedepartementets regionale avdeling med vedlagte eksemplarer av medisinske studier som bekrefter behovet for intervensjon. Dersom pasienten har råd til å betale for operasjonen, kan han opereres på betalt basis. Den omtrentlige kostnaden ved operasjonen i Moskva er således: preoperativ koronarangiografi - ca. 10 000 rubler, installasjon av en stent uten dekning - ca 70 000 rubler, med omslag - ca 200 000 rubler.

  Hva er bedre - CABG eller stenting?

  For å svare på dette spørsmålet med hensyn til hver enkelt pasient med angina, vil bare en hjerte kirurg kunne ta en ansikt til ansikt undersøkelse. Imidlertid identifiseres noen fordeler for begge behandlinger.

  Så stenting er annerledes mindre traumatisk kirurgi, bedre toleranse for pasienter, ikke behov for generell anestesi. I tillegg bruker pasienten mindre antall sykehusdager på sykehuset, og tidligere kan det begynne å fungere.

  Shunting er det samme utføres ved hjelp av eget vev (blodårer eller arterier), det vil si at det ikke finnes noen fremmedlegemer i kroppen. Også sannsynligheten for re-stenose av shunt er lavere enn stentens. Hvis pasienten har en diffus lesjon av koronarbeinene, kan bypasset løse dette problemet, i motsetning til stenten.

  Så i konklusjonen, vil jeg gjerne merke - til tross for at mange pasienter er skeptiske oppfatter muligheten for kirurgi på hjertet, bør de lytte til anbefalingene fra behandlende lege, og hvis stenting er nødvendig, bør du gi dine tanker en positiv holdning og mot til å gå videre drift. Jo mer slik at det i flere tiår av vellykkede operasjoner på koronar fartøy legene har vært i stand til å samle et tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag som viser at stenting vesentlig forlenger levetid og reduserer risikoen for hjerteinfarkt.

  Fordeler og ulemper ved stenting og shunting

  En stor fordel ved stenting er muligheten for å holde den uten gjennomføring av omfattende snitt. En røntgen endovaskulær teknikk brukes når et tynt kateter styres gjennom den perifere arterien under kontroll av røntgenutstyr, og ved bruk av kontrastpreparater blir det innsnevret. Dette krever bare en liten punktering i perifer venen, for eksempel lårbenet, slik at den traumatiske karakteren av operasjonen og risikoen for å utvikle smittsomme komplikasjoner minimeres. Gjennom kateteret i det ønskede området er det levert et metallretikulum på ballongen, som blåses opp og setter det i lumen av arterien. Det er mulig å installere ikke bare en stent, men også 3-4.

  Bypassoperasjon kan imidlertid ikke alltid utføres gjennom minimal invasiv tilgang og krever ofte kavitoperasjon. Til tross for invasiviteten er bypass-operasjonen imidlertid en mer radikal metode, som har bedre overlevelsesrate for pasienter. Denne operasjonen lar deg håndtere tilfeller av flere blokkeringer av koronar eller andre arterier, fullstendig lukning av lumen med blodkar. Disse situasjonene viser seg ofte å være for tøffe for stenting og krever mer radikale tiltak. I tillegg er bypass-kirurgi indisert for pasienter med nedsatt pumpefunksjon i hjertet, patologi i hjerteventilene.

  Stenting brukes hyppigere hos unge pasienter med lokale endringer i arteriene, som kan elimineres ved å installere flere stenter. Hos eldre pasienter med alvorlig lesjon er det angitt bruk av shunting-operasjoner. Samtidig blir imidlertid belastningen på kroppen også tatt i betraktning, noe som er mye høyere ved skifting. Derfor, i tilfelle av pasientens alvorlige tilstand, må denne metoden noen ganger overlates.

  Med stenting er det bare lokalbedøvelse nok, mens risting krever at man ikke bare bruker anestesi, men også til tilkobling av en kunstig lungventilasjon og en kunstig sirkulasjonsanordning.

  Ved stenting er det imidlertid en mulighet for dannelse av trombi i prosessområdet, da blodplateaggregeringsprosesser aktiveres nær metallstrukturen. Derfor blir pasienten ofte avhengig av bruk av spesielle legemidler som forstyrrer økt aggregering av blodceller og blodkoagulasjon. Restenose, det vil si gjentatt innsnevring av fartøyets lumen på stentplasseringen, kan også forekomme. Disse problemene blir gradvis løst med utvikling av nye belegg, som gjør det mulig å unngå slike komplikasjoner. Visse problemer eksisterer også med shunts oppnådd av venene til pasienten eller donoren selv. De, som alle fartøyer, er utsatt for aterosklerotiske lesjoner, degenerative prosesser, og kommer derfor til slutt ut og bygger.

  Det er forskjeller i tidspunktet for rehabilitering etter disse kirurgiske inngrepene. Ved minimal invasiv stenting kan pasienten gå bokstavelig talt neste dag etter prosedyren. Shunting med bruk av bandkirurgi forsinker gjenopprettingsperioden i flere dager, krever nøye overvåkning av pasientens tilstand.

  Som det fremgår, har stenting og shunting både visse fordeler og ulemper. Valg av operasjonsmetode avhenger i hvert tilfelle av egenskapene til det kliniske bildet, ifølge hvilket de israelske ekspertene gjør den beste avgjørelsen.

  • Vaskulær shunting
  • Stenting av fartøy

  Stenting av hjertets kar (kranspulsårer): essens, kostnad, resultat

  stent i hjertekaronarien i hjertet

  Pasienten med myokardisk iskemi er tvunget til hele tiden å ta visse stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper, øker blodtrykket og høyt kolesterol i blodet. Til tross for kontinuerlig medisinsk behandling utvikler pasienter med signifikant stenose ofte akutt myokardinfarkt. En utmerket metode for behandling av iskemisk sykdom og forebygging av infarkt er installasjon av en stent i lumen i kranspulsåren.

  Stenten er en tynn metallramme i form av et fleksibelt nett som settes inn i lumen av arterien i komprimert tilstand, og sprer seg så som en fjær. På grunn av dette blir aterosklerotiske plakkene "presset" inn i muskelveggen og fartøyets vegg utvidet på denne måten stenger ikke lenger.

  Typer av stenter

  I øyeblikket bruker vaskulær kirurgi stenter laget av kobolt og kromlegering, i form av wire, mesh, rørformede og ringstrukturer. Stents hovedkvaliteter bør være radiokontrast og god overlevelse i lumenveggen. Nylig er mange stenter dekket av medisinske stoffer som forhindrer at innerveggen av karet (intima) ekspanderer, og dermed reduseres risikoen for re-stenose (restenose). I tillegg eliminerer et slikt belegg avsetningen av trombi på en fremmedlegeme i fartøyets lumen, som er stenten. Dermed reduserer legemiddeldekning risikoen for gjentatt myokardinfarkt.

  Stentens utforming for den enkelte pasient velges direkte av behandlende hjertekirurg. Hittil er det ingen grunnforskjell mellom stentens form, da de er alle designet i samsvar med anatomiske forskjeller i forskjellige pasienter og fullt ut oppfyller sin funksjon.

  Hva er stenting forskjellig fra shunting?

  Begge operasjonene er for tiden metoder for radikal behandling av kranspulsstensose. Men de er vesentlig forskjellig blant seg selv. Operasjonen av stenting av hjerteskjærene er introduksjonen i menneskekroppen til en slags leder som hjelper stenoserien til å fungere normalt. En stent er en fremmedlegeme.

  I aorto-coronary bypass (CABG) - som et fartøy som tillater blodstrøm til hjertet, brukes pasientens egen arterie eller venen. Det vil si at en løsning løses, overvinne hindringen i form av et stenose-sted, og den berørte kranspulsåren er slått av fra blodstrømmen.

  Til tross for forskjellene i operasjonsteknikken er indikasjonene for dem nesten identiske.

  Indikasjoner for stenting

  Koronar stenting operasjon er indisert for pasienter med følgende former for koronar hjertesykdom:

  • Progressiv angina er en økning, en økning i varighet og intensitet av angrep av brystsmerter som ikke stoppes ved inntak av nitroglyserin under tungen,
  • Akutt koronarsyndrom (preinfarkt), som truer utviklingen av akutt myokardinfarkt i nær fremtid uten behandling,
  • Akutt hjerteinfarkt,
  • Tidlig postinfarkt angina - angrep av hjertesmerter som oppstår i de første ukene etter et akutt hjerteinfarkt,
  • Stabil angina 3-4 FC, når hyppige, langvarige smerteangrep reduserer pasientens livskvalitet betydelig,
  • Gjentatt stenose eller trombose av en tidligere etablert stent eller shunt (etter aortokoronar bypassoperasjon).

  stenosering av kranspuls aterosklerose er hovedforutsetningen for operasjonen

  En stent belagt med et medikament stoff er å foretrekke å installere i følgende kategorier av pasienter:

  1. Personer med diabetes, nedsatt nyrefunksjon (pasienter som får hemodialyse),
  2. Personer med stor risiko for restenose,
  3. Pasienter som gjennomgikk en operasjon for å installere en avdekket stent som utviklet en gjentatt stenose,
  4. Pasienter med re-stenose av shunt etter CABG-operasjon.

  Kontraindikasjoner for kirurgi

  Stenten for akutt indikasjoner, for eksempel med akutt myokardinfarkt, kan etableres selv i en pasient i alvorlig tilstand, hvis den skyldes hjertepatologi. Ikke desto mindre kan operasjonen bli kontraindisert i følgende tilfeller:

  • Akutt berøring,
  • Akutte smittsomme sykdommer,
  • Den terminale fasen av lever- og nyreinsuffisiens,
  • Intern blødning (gastrointestinal, pulmonal),
  • Brudd på blodkoagulasjonssystemet med høy risiko for livstruende blødning.

  Operasjonen av stenting av kranspulsårene virker upassende når den aterosklerotiske lesjonen har stor grad, og prosessen diffunderer over arteriene. I dette tilfellet er det bedre å ty til en bypass-operasjon.

  Forberedelse og drift

  Stenting kan utføres i en nødsituasjon eller på en planlagt måte. I en nødoperasjon må du først utføre et koronar angiogram (CAG), som resulterer i en beslutning om å sette stenten straks inn i karene. Forberedelse til operasjonen i dette tilfelle reduseres til innføring i pasientens antikoagulanter og antiplatemidler - produkter som hindrer blodkoagulasjon økes (for å forhindre tromboser). Som regel brukes heparin og / eller klopidogrel (warfarin, xarelto, etc.).

  Før elektiv kirurgi pasienten må utføre de nødvendige forskningsmetoder, bidrar til å klargjøre graden av vaskulære lesjoner, og for å evaluere den kontraktile aktivitet av myokard, iskemi sone og så videre. D. For denne pasientstille CAG, ultralyd i hjertet (echocardioscopy), EKG standard og med lasten, transesophageal electrostimulation myokardium (PEFI - transesofageal elektrofysiologisk studie). Etter å ha utført alle diagnostiske metoder, blir pasienten innlagt på klinikken hvor operasjonen skal utføres.

  På kvelden på kvelden til operasjonen er det mulig å få et lett kveldsmåltid. Det er sannsynlig at det vil være nødvendig å avbryte noen hjertedroger, men bare på resept av den behandlende legen. Frokost før kirurgi er ikke tillatt.

  Direkte stenting utføres under lokalbedøvelse. Generell anestesi, disseksjon av thorax og brystben, samt tilkobling av hjertet til enheten av kunstig sirkulasjon (AIC) er ikke nødvendig. Ved begynnelsen av operasjonen utføres lokalbedøvelse av huden i projeksjonen av lårbenet, som nås med et lite snitt. En introducer blir introdusert i arterien, gjennom hvilken et kateter med en endemontert stent bringes til den berørte kranspulsåren. Under kontroll av røntgenutstyr overvåkes den presise plasseringen av stenten på stedet for stenose.

  Ytterligere ballong som befinner seg til enhver tid i en sammentrykket tilstand inne i stenten er oppblåst med lufttrykk som en stent som en fjærstruktur, knuser, tett anlegg i hulrommet i arterien.

  Etter det blir kateteret med ballongen fjernet, en tett aseptisk bandasje påføres snittet på huden, og pasienten overføres til intensivavdelingen for videre observasjon. Hele prosedyren varer i ca tre timer, og er smertefri.

  Etter stenting blir pasienten observert de første 24 timene i intensivavdelingen, og deretter overført til en vanlig menighet hvor han fortsatt er omtrent 5-7 dager før uttaket fra sykehuset.

  Video: stenting, medisinsk animasjon

  Mulige komplikasjoner

  I forbindelse med det faktum at stenting av kranspulsårene er en invasiv metode for behandling av iskemi, det vil si det utføres i kroppens vev, er det ganske mulig utviklingen av postoperative komplikasjoner. Men takket være moderne materialer og intervensjonsteknikk er risikoen for komplikasjoner minimert.

  Således, intraoperativ (under drift) forekomsten av komplikasjoner er livstruende arytmier (ventrikkelflimmer, ventrikulær takykardi), snittet i kransarterien (disseksjon), omfattende myokardial infarkt.

  Tidlige postoperative komplikasjoner inkluderer akutt trombose (koagulering ved stentplassering), aneurysm i vaskemuren med sannsynlighet for brudd, forstyrrelse av hjerterytmen.

  Senere komplikasjon etter operasjon - restenose, spredning av det indre skallet på fartøyet på stentoverflaten fra innsiden med utseendet av nye aterosklerotiske plakk og trombi.

  Forebygging av komplikasjoner består av forsiktig røntgenkontroll av stentinstallasjonen, bruk av materialer av høyeste kvalitet, samt ved å ta de nødvendige stoffene etter operasjon å behandle aterosklerose og redusere blodpropper i blodet. Den korrekte holdningen til pasienten spiller en betydelig rolle her, fordi det på et hvilket som helst kirurgisk område er kjent at i postjusterende pasienter går det gunstigere enn hos personer som er utsatt for angst og angst. Videre utvikler komplikasjoner i mindre enn 10% av tilfellene.

  Livsstil etter kirurgi

  Som regel registrerer pasienter i fravær av angina pectoris angrep i 90% av tilfellene. Dette betyr imidlertid ikke at du kan glemme helsen din og fortsette å leve som om ingenting skjedde. nå Du må ta vare på din livsstil, og utfør om nødvendig sin korreksjon. For å gjøre dette er det tilstrekkelig å følge enkle regler:

  1. Nekter å røyke og drikke sterke ånder.
  2. Følg prinsippene for sunn mat. Ikke trenger å kaste ut med konstant sultne dietter i håp om normalisering av høyt kolesterol i blodet (som grunnlag for utviklingen av aterosklerose). Tvert imot bør man få proteiner, fett og karbohydrater fra mat, men deres inntak må være balansert og fett "nyttig". Fettkvaliteter av kjøtt, fisk og fjærfe må byttes ut med lavt fett, og også helt eliminere fra kostholdsstekt mat og hurtigmatvarer. Få flere greener, ferske grønnsaker og frukt, gjærte melkprodukter. Også nyttig er frokostblandinger og vegetabilske oljer - oliven, linfrø, solsikke, mais.
  3. Ta foreskrevet medisiner - lipid senking (hvis høyt kolesterol), antihypertensive stoffer, antiaggreganter og antikoagulantia (under den månedlige kontrollen av blodkoagulasjon). Spesiell oppmerksomhet bør gis til utnevnelsen av den siste gruppen av rusmidler. Så, ved installasjon av en enkel stent, består "dobbel profylakse" av sin trombose i å ta Plavix og Aspirin i den første måneden etter operasjonen, og i tilfelle en stent belagt med et stoffstoff i de første 12 månedene. For tidlig seponering av medisiner ved en foreskrevet av legeordningen er uakseptabel.
  4. Unntatt betydelig fysisk aktivitet og trening. Tilstrekkelig tilstrekkelig for pasientens tilstand i form av å gå, løpe eller svømme.
  5. Etter operasjonen, besøk kardiologen på bostedet etter hans avtaler.
  6. Stenting er ikke en deaktiveringsoperasjon, og hvis pasienten fortsatt kan jobbe, kan han fortsette å jobbe.

  Prognose, forventet levetid etter operasjon

  Prognosen etter stenting-operasjonen er utvilsomt gunstig, da blodstrømmen i den berørte arterien gjenoppretter, smerteangrepene i brystet forsvinner, reduseres risikoen for hjerteinfarkt og plutselig hjertedød.

  Forventet levetid øker også - mer enn 90% av pasientene lever stille i de første fem årene etter operasjonen. Dette fremgår også av responsene hos pasienter hvis livskvalitet er betydelig forbedret. Med ordene til pasienter og deres slektninger, angina angrep nesten helt forsvinner, problemet med konstant bruk av nitroglycerin er eliminert, forbedrer den psykologiske tilstanden til pasienten - frykt for død forsvinner under et smerteangrep. Lukk pasienten blir selvsagt roligere, fordi koronarbein blir tilpasbare, og derfor er risikoen for dødelig hjerteinfarkt minimal.

  Hvor blir stenting utført?

  For tiden er operasjonen utbredt og utføres i nesten alle større byer i Russland. Så i Moskva, for eksempel, i dag er det mange medisinske institusjoner som praktiserer stenting av hjerteskjoldene. Kirurgisk institutt. Vishnevsky, Volyn sykehus, forskningsinstitutt. Sklifosovsky, hjerte sentrum av. Myasnikov, FGBU dem. Bakulev er ikke en komplett liste over sykehus som tilbyr slike tjenester.

  Stenting refererer til høyteknologisk medisinsk behandling (VTMP), og kan utføres under MHI-politikken (i nødstilfeller) eller med en kvote som er allokert fra regionbudsjettet (på en planlagt måte). For å få en kvote, må du søke på Helsedepartementets regionale avdeling med vedlagte eksemplarer av medisinske studier som bekrefter behovet for intervensjon. Dersom pasienten har råd til å betale for operasjonen, kan han opereres på betalt basis. Den omtrentlige kostnaden ved operasjonen i Moskva er således: preoperativ koronarangiografi - ca. 10 000 rubler, installasjon av en stent uten dekning - ca 70 000 rubler, med omslag - ca 200 000 rubler.

  Hva er bedre - CABG eller stenting?

  For å svare på dette spørsmålet med hensyn til hver enkelt pasient med angina, vil bare en hjerte kirurg kunne ta en ansikt til ansikt undersøkelse. Imidlertid identifiseres noen fordeler for begge behandlinger.

  Så stenting er annerledes mindre traumatisk kirurgi, bedre toleranse for pasienter, ikke behov for generell anestesi. I tillegg bruker pasienten mindre antall sykehusdager på sykehuset, og tidligere kan det begynne å fungere.

  Shunting er det samme utføres ved hjelp av eget vev (blodårer eller arterier), det vil si at det ikke finnes noen fremmedlegemer i kroppen. Også sannsynligheten for re-stenose av shunt er lavere enn stentens. Hvis pasienten har en diffus lesjon av koronarbeinene, kan bypasset løse dette problemet, i motsetning til stenten.

  Så i konklusjonen, vil jeg gjerne merke - til tross for at mange pasienter er skeptiske oppfatter muligheten for kirurgi på hjertet, bør de lytte til anbefalingene fra behandlende lege, og hvis stenting er nødvendig, bør du gi dine tanker en positiv holdning og mot til å gå videre drift. Jo mer slik at det i flere tiår av vellykkede operasjoner på koronar fartøy legene har vært i stand til å samle et tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag som viser at stenting vesentlig forlenger levetid og reduserer risikoen for hjerteinfarkt.

 • Les Mer Om Fartøyene